woensdag 25 september 2019

Minister Elias installeert bestuur nog te openen Regionaal Ziekenhuis Wanica

Rond maart en april 2020 moet het ziekenhuis in gebruik worden genomen

(Bron foto: NII)

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft dinsdag het bestuur van het nog te openen Regionaal Ziekenhuis Wanica geïnstalleerd op het ministerie, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 25 september 2019.

De bewindsman benadrukte dat dit allang had moeten plaatsvinden en dat hiermee weer een mijlpaal is bereikt.

Aan het zeven koppige bestuur heeft minister Elias voorgehouden, dat dit ziekenhuis een van de belangrijke instellingen is die president Desi Bouterse gerealiseerd wil hebben en een warm hart toedraagt. 'Toen ik als minister aantrad kreeg ik onder andere deze opdracht mee van de president tijdens mijn installatie', deelde hij mee. De minister vertelde dat het eerst op een fata morgana leek. Twee keren werd een plek aangewezen waar het ziekenhuis zou verrijzen, maar deze gingen niet door. Uiteindelijk, bij de derde keer, werd het officieel te Vredenburg serie B in het district Wanica, zei minister Elias.

De minister vertelde dat in eerste instantie een L-vormig gebouw zou verrijzen met 36 kamers. Vervolgens is er gebruikgemaakt van een donatie van China en het ziekenhuis is in alle stilte gebouwd. Het gebouw wordt binnenkort opgeleverd. De bewindsman benadrukt dat dit project ook voor China belangrijk is. Voor het bestuur is het belangrijk om overige zaken gerealiseerd te krijgen, zodat het ziekenhuis voor het publiek kan worden geopend.

De minister is ervan overtuigd dat dit ziekenhuis in de toekomst kan uitgroeien tot het beste ziekenhuis. Om dit ziekenhuis te bemensen zal de voorkeur worden gegeven aan Surinaamse artsen, specialisten, verpleegkundigen en ander personeel. Het tekort zal middels buitenlandse medici worden opgevangen. Er zal worden geadverteerd. Het ligt in de bedoeling om tussen maart en april van het komende jaar het ziekenhuis in gebruik te nemen.

De project director van dit ziekenhuis is Jason Van Genderen. Hij heeft vanaf het begin aan dit ziekenhuis gewerkt. De voorzitter van dit bestuur is Rudrakanth Oemraw. Hij bedankte president Bouterse, de minister en de overige leden van de regering voor het gestelde vertrouwen in hem en de leden van het team. Oemraw heeft namens het bestuur de volledige ondersteuning toegezegd om het ziekenhuis in goede banen te leiden en beloofde dat het vertrouwen dat gesteld is in dit bestuur niet zal worden beschaamd.

Verder gaf de voorzitter aan, dat het ziekenhuis een groot district met ruim 120.000 inwoners zal voorzien van medische zorg. De overige leden van het bestuur zijn Wanita Ramnath, Edward Redjopawiro, Daniel Ramsamoedj, Angela Sluisdom-Lobo, Charisma Bijlhout en Brooke Atmosoeredjo.

Conceptwet grondenrechten ook zonder grenzen van stammen en dorpen mogelijk

(Bron foto: NII)
Gemeenschappen kunnen hun grenzen nog aangeven nadat wet is aangenomen door Assemblee


Dat sommige stammen en dorpen nog geen onderlinge grenzen hebben getrokken is geen sta-in-de-weg voor de afronding van de conceptwet die door het Management Team Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname (MT) is voorbereid. Het proces om te komen tot wettelijke erkenning van de grondenrechten dwingt de groepen niet tot het bepalen van grenzen. In gevallen waarbij naburige stammen of dorpen wél een grens hebben bepaald, vindt het MT het wel handig als die zijn vastgelegd, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, woensdag 25 september 2019.

In de conceptwet is overigens ook rekening gehouden met, dat niet alle stammen of dorpen zover zijn om de grenzen van hun woon- en leefgebied vast te stellen. Het proces waarbij de gemeenschappen zelf hun grenzen aangeven, waarna die worden vastgelegd, kan ook nog plaatsvinden zelfs nadat de wet is aangenomen door De Nationale Assemblee (DNA). Dat heeft MT-voorzitter Wensley Misiedjan gezegd bij de opening van een driedaagse bijeenkomst met afvaardigingen van het Traditioneel Gezag (TG) van alle inheemse en tribale Volken op 23, 24 en 25 september te Marchallkreek (Brokopondo).

Er is volgens hem geen reden tot paniek of bezorgdheid. Het MT zou tijdens deze bijeenkomst  het concept van de wet gedetailleerd toelichten aan de delegaties.

Op de openingsdag heeft Max Ooft, voorzitter van de Commissie Wetgeving, het concept beknopt behandeld met de aanwezigen. Het MT wordt tijdens de vergadering bijgestaan door afgevaardigden van de drie commissies: Commissie Wetgeving, Commissie Demarcatie en Commissie Bewustwording.

De vertegenwoordigers van het TG hadden gedurende de vergadering ook de gelegenheid hun mening te geven op de inhoud van de conceptwet.

In de afgelopen periode heeft het MT logistieke en technische bijstand verleend aan groepen die daar behoefte aan hadden bij hun besprekingen om overeenstemming te bereiken over onderlinge grenzen. In de reeks van ontmoetingen, waarbij er behoefte was aan bijstand van het MT, hebben enkele van die groepen de gewenste overeenstemming bereikt en op basis daarvan gezamenlijke verklaringen ondertekend.

In de verklaringen is opgenomen, dat de gemeenschappen in het binnenland met de ondertekening van de documenten geen afstand doen van de vreedzame manier waarop ze de afgelopen eeuwen met elkaar hebben samengeleefd. In de documenten staat ook, dat de grenzen geen belemmering vormen voor de saamhorigheid, eenheid en solidariteit waarmee ze in het binnenland leven. Ook het gebruik van elkanders stamgebieden kan op dezelfde wijze plaatsvinden zoals die tot nu toe is gebeurd.

Met de driedaagse ontmoeting in Marchallkreek heeft het MT de laatste week van de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’ ingeluid.

De MT-voorzitter heeft op 19 september tijdens de viering van Saamaka Daka in de Palmentuin al een ruwe versie van het concept aan de minister overhandigd. Daarna zijn er nog discussies gevoerd, aan de hand waarvan er correcties zijn gepleegd. Het opgeschoond concept zal binnen enkele dagen beschikbaar zijn. Misiedjan zegt dat het werk nog altijd op schema is, en dat het er dik in zit, dat de conceptwet eind september zal worden overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Amerikaanse Kustwacht onderschept een half-duikboot met ongeveer 6.000 kilo cocaïne

(Bron foto's: US Coast Guard)
Semi-submersible onderschept voor de kust van Colombia in Stille Oceaan


De Amerikaanse Kustwacht blijkt op 1 september een half-duikboot met ongeveer 6.000 kilo cocaïne te hebben onderschept op een niet nader genoemde locatie ter hoogte van de kust van Colombia in de Stille Oceaan, zo bericht de Kustwacht dinsdag 24 september 2019, aldus Crimesite.nl.

Het vaartuig was waargenomen tijdens een normale patrouille door een vliegtuig van de Amerikaanse marine, aldus de U.S. Coast Guard. Daarna werd een vaartuig van de Kustwacht naar de locatie gedirigeerd.


De half-duikboot (semi-submersible of SPSS) was ongeveer 13 meter lang. Aan boord was een bemanning van vier. Er is 1.1 ton van de drugs aan boord gebracht van het schip van de Kustwacht. De rest kon niet direct veilig uit het duikbootje worden gehaald omdat het niet stabiel lag.

Recent werd onder leiding van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) bij Colombia een andere half-onderzeeboot onderschept. Dergelijke vaartuigen, die net onder de waterlijn varen, vertrekken vooral vanaf de Colombiaanse westkust. De kust bestaat daar uit moeilijk toegankelijke mangrovebossen met veel mogelijkheden om grote hoeveelheden cocaïne te verbergen en over te laden op vaartuigen.


(Suriname Mirror/US Coast Guard/Crimesite.nl/YouTube/Twitter))

Braziliaans fitnessmodel Bruna Luccas actief in - eigen merk - bikini's op Instagram

Model heeft eigen badkledinglijn met haar zussen, het merk heet Body SistersHet Braziliaanse fitnessmodel Bruna Luccas (1994) - in de volksmond bekend als Bru op Instagram - kent de kunst om haar 2,1 miljoen fans elke week te boeien met haar bikinifoto's. 

De huidige week was geen uitzondering, omdat het model naar haar pagina ging en een nieuwe foto deelde om haar fans te boeien. In een oogwenk stak het model een smalle straat over, gekleed in een schraal zwarte bikini die weinig aan de verbeelding van de kijkers liet door de genereuze weergave van haar huid.


Een bericht gedeeld door Bru (@bruluccas) op
Het model is te zien terwijl ze haar borsten vormde, en wegkeek van de camera toen de foto werd genomen. Ze gooide accessoires weg, koos voor minimale make-up en droeg haar haar naar beneden, houdt het simpel, maar sexy. Het lijkt erop dat het model niet erg camera-klaar was toen de foto werd gemaakt, en in het bijschrift schreef ze dat de paparazzi haar overal volgden.

Volgens de geotag werd de snap genomen bij de La Jolla Cove - een kleine, pittoreske baai en strand dat wordt omgeven door kliffen in La Jolla, San Diego, Californië, waar het model momenteel woont.

Volgens een artikel van Great Physiques werd Bruna geboren en getogen in Brazilië, maar ze verhuisde naar San Diego om een ​​full-time carrière als model na te streven.

Binnen minder dan een uur na het plaatsen heeft de foto meer dan 83.000 likes en meer dan 670 reacties verzameld waaruit blijkt dat fans gretig hebben gewacht op Bruna om een ​​nieuwe foto te posten.

Er zijn mogelijk twee redenen waarom Bruna graag bikini-foto's van zichzelf post elke week.

Een bericht gedeeld door Bru (@bruluccas) op


Ten eerste worden de foto's meteen viraal, omdat fans niet genoeg lijken te krijgen van het sexy figuur van het model.

Ten tweede heeft het model ook haar eigen badkledinglijn gelanceerd samen met haar zussen. Het merk heet Body Sisters. Dat afgezien, als een invloed van de social media, heeft Bruna ook contracten getekend met merken zoals Fashion Nova en Tru Women gezondheidsrepen en veel van haar foto's zijn gemaakt om die merken te promoten.Een bericht gedeeld door Bru (@bruluccas) op
(Suriname Mirror/Inquisitr/Instagram/Caraota)

Braziliaanse president in toespraak voor VN: 'Bosbranden Amazone grote leugen van de media’

'Het is fout om het regenwoud te zien als de longen van de aarde'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dinsdag 24 septembee 2019 tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zoals verwacht erg fel gereageerd op de internationale ophef over de vele bosbranden in de Amazone. Bolsonaro benadrukte in zijn toespraak vooral de soevereiniteit van Brazilië over de Amazone.

'Het is volledig fout om te denken dat de Amazone deel uitmaakt van een zogenaamd mondiaal erfgoed. Net zoals het fout is om, zoals wetenschappers doen, het regenwoud te zien als de longen van de aarde’, zei de uiterst rechtse president.


De vele bosbranden in de Amazone dit jaar, het hoogste aantal sinds 2010, zorgde wereldwijd voor grote ophef over het voortbestaan van het regenwoud. Dat woud is nota bene een belangrijke troef in de strijd tegen de klimaatverandering.

De regering van Bolsonaro kreeg daarom de kritiek niet genoeg te doen om de branden te bestrijden. Volgens Bolsonaro worden de branden voornamelijk veroorzaakt door het droge weer. Dat het regenwoud door de branden wordt verwoest, noemde hij dan weer ‘leugens van de media’. ‘De sensationele aanvallen in de internationale pers tegen mijn regering hebben in Brazilië vooral heel wat patriottisme aangewakkerd’, zei hij.

'Andere landen zijn alleen geïnteresseerd in het Amazonegebied vanwege de mineralen en biodiversiteit, niet vanwege de inheemse bevolking'

Bolsonaro werd gekozen tot president met onder meer de belofte om het Amazonegebied tot ontwikkeling te brengen, en wel door de infrastructuur er uit te bouwen en door meer landbouw- en mijnbouwactiviteiten toe te staan in beschermde leefgebieden van inheemsen.

‘Het zijn de ngo’s die willen dat de inheemse inwoners van Brazilië holbewoners blijven. Als de grondstoffen uit hun leefgebieden geëxploiteerd worden, zoals goud, zilver en uranium, dan kunnen ook zij een beter leven gaan leiden’, vervolgde Bolsonaro.

Natuurbeschermingsorganisaties zeggen, dat de Braziliaanse president er met zijn toespraak alvast niet in geslaagd is de wereld ervan te overtuigen dat het Amazonewoud bij hem in goede handen is. Zo noemde Greenpeace Bolsonaro na zijn toespraak ‘deel van het probleem, en niet van de oplossing’.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Douane haven Rotterdam onderschept 186 kilo cocaïne op schip

(Bron foto: Arrondissementsparket Rotterdam)
Drugs verstopt in container uit Colombia geladen met bananen


Het Arrondissements- parket Rotterdam bericht vandaag, woensdag 25 september 2019, dat de Douane gisteren tijdens een controle op een schip in de Rotterdamse haven 186 kilo cocaïne heeft onderschept. 

De drugs zaten verstopt in een container geladen met bananen. De container was afkomstig uit Colombia en onderweg naar Antwerpen met als eindbestemming Rotterdam.

De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Brazilië in shock na dood 8-jarige Ágatha Félix door een politiekogel in Rio de Janeiro - Dit jaar al 16 kinderen geraakt door politiekogels

De kogel ging dwars door rugzakje van het meisje...


'In deze racistische samenleving is het leven van een zwart kind minder waard dan dat van een blank kind'


In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is de 8-jarige Ágatha het zoveelste onschuldige slachtoffer van buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging over het shoot-to-kill-beleid tegen de misdaad zwelt intussen aan. Honderden mensen komen op straat uit protest tegen het bloedvergieten. 

De volkswoede is uitgebarsten sinds de politie vorige vrijdag een 8-jarig meisje in de rug schoot. In Rio de Janeiro kwamen gisteren opnieuw honderden mensen samen voor het deelstaatparlement en ook de voorbije dagen waren er al verschillende betogingen.Ágatha Félix was met haar moeder op weg naar huis toen ze vorige vrijdagavond in haar zij geschoten werd en stierf. Dat gebeurde in Alemão, een buurt vol sloppenwijken in het noorden van Rio de Janeiro. Ágatha zat in een minibusje dat even halt hield om nog extra passagiers te laten instappen. De kogel ging dwars door haar rugzakje. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan haar verwondingen.

Getuigen hoorden slechts één schot, afgevuurd door de militaire politie. Maar die spreekt van een schietpartij, nadat een bende hen vanuit verschillende richtingen onder vuur had genomen. Ágatha's familie spreekt dat tegen: 'Er was geen sprake van een schietpartij. Als er over en weer was geschoten in onze buurt, hadden we het wel gehoord. De politie wilde een jonge motorrijder neerschieten, maar miste doel', verklaarde Ágatha's tante.

'Een genocide van de zwarte bevolking', schreeuwen vele zwarte demonstranten, zwaaidend met opschriften "Black Lives Matter" en "Stop met ons te vermoorden in de favela's". 'Hoeveel kinderen moeten we nog begraven?', vraagt Claudia Vitaliano, een zwarte feministe zich af. 'In deze racistische samenleving is het leven van een zwart kind minder waard dan dat van een blank kind.'


De wanhoop van Ágatha's grootvader ging viraal op social media en veroorzaakt commotie in heel Brazilië, omdat ze het diepgewortelde misprijzen voor de zwarte en armere bevolking illustreert: 'Ágatha's vader is een harde werker. Mijn kleindochter sprak Engels en ging naar de balletschool. Op wie schoot de politie? Op een drugsdealer? Op zijn dochter? Neen! Op mijn kleindochter, die nu ik nu kwijt ben.'

Voor de betogers is Ágatha het zoveelste slachtoffer van staatsterreur: 'We hebben er genoeg van. We willen een veiligheidsbeleid dat ons en onze kinderen beschermt in plaats van ons dagelijks te vermoorden. Het enige wat de staat de arme bevolking biedt, is repressie, kogels, geweren en helikopters. Onderwijs en gezondheidszorg krijgen we niet.'


Sinds januari dit jaar zijn er al zeker 1.249 mensen gestorven door politiegeweld in Rio de Janeiro en de meerderheid van de slachtoffers is zwart en jong. Ágatha is al het vijfde kind dat sterft, volgens Fogo Cruzado, een organisatie die het aantal beschietingen registreert. Er zijn dit jaar al 16 kinderen geraakt door politiekogels.


De betogers leggen de schuld van de geweldtoename bij Wilson Witzel, sinds januari de nieuwe gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Rio. Nieuw is het (politie)geweld in de favela's niet, maar sinds Witzel aan de macht is, is het wel exponentieel toegenomen.

Maar, ondanks het protest blijft gouverneur Witzel zijn shoot-to-kill-methodes verdedigen: 'We hebben het aantal moorden met 21 procent verminderd, dankzij de harde politieoptredens. De drugsbendes zijn heer en meester in de favela's, ze gebruiken de bewoners als levend schild en zoeken de confrontatie op, door op de politie én op de bevolking te schieten.'


Ook de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, zelf inwoner van Rio de Janeiro en bevriend met Witzel, is grote voorstander van dat shoot-to-kill-beleid. Een versoepeling van de wapenwetgeving was een belangrijke verkiezingsbelofte en één van Bolsonaro's eerste beleidsdaden. In dat klimaat gaf Rio's gouverneur Witzel de militaire politie een licence to kill: 'Gewoon op het hoofd richten en... bang', liet hij vlak na zijn aantreden optekenen.(Suriname Mirror/O'Globo/VRT/Jornal Cruzeiro/Twitter/YouTube)

Dienst Uitvoering Onderwijs verlaat Curaçao nog niet

(Bron foto: Twitter)
DUO blijft tot eind 2020 om Curaçaose ex-studenten bij te staan


De Nederlandse Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zal in het najaar van 2019 en in het voor- en najaar van 2020 gedurende langere tijd aanwezig zijn op Curaçao om de Curaçaose ex-studenten bij te staan en te adviseren over hun studieschulden in Nederland. Dat staat in een brief die de Nederlandse minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), onlangs stuurde naar de Curaçaose Onderwijsminister, Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag,

'De debiteuren (studenten die hun studieschuld nog moeten aflossen) die na het afronden van de studie in het tweede jaar van de aanloopfase zitten, zullen persoonlijk worden uitgenodigd voor een plenaire voorlichtingssessie. Doel van deze sessies is de debiteuren goed voor te lichten over de start van de aflosfase en de sociale aflossingsmogelijkheden die er zijn. De voorlichtingssessies zijn specifiek voor de startende debiteuren, maar ook debiteuren die al in de aflosfase zitten kunnen deelnemen', zo schrijft Van Engelshoven.

Daarnaast is aan oud-studenten op Curaçao die problemen hebben met het aflossen van hun studieschuld een brief gestuurd waarin zij in oktober en november van dit jaar uitgenodigd worden voor een gesprek bij de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC), ‘om samen een oplossing voor het probleem te vinden’.

Refineria Isla, Curaçao, heeft zeker voor 75 miljoen gulden aan schulden

Open- staande rekening 17 miljoen gulden aan water van Aqualectra


Refineria Isla, dochteronderneming van PdVSA, laat niet alleen de zogeheten ‘take or pay fee’ voor overheids-nv Curaçao Refinery Utilities (CRU) onbetaald - intussen opgelopen tot 75 miljoen gulden - maar naar nu blijkt ook al jaren de drinkwaterrekening van zo’n half miljoen per maand, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 25 september 2019.

Er staat een rekening open van 17 miljoen gulden aan door Aqualectra geproduceerd en geleverd water; dat is omgerekend ruim tweeëneenhalf jaar watergebruik.

Punt is dat de Aqualectra-watermeter op naam van CUC (Curaçao Utilites Company) staat en dit is volgens interim-directeur Marcelino de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK) ‘een leeg bedrijf’. Daardoor heeft CUC op haar beurt een schuld van bijna 8 miljoen aan de lokale producent van drinkwater.

Aqualectra probeerde eerder CRU en moederbedrijf RdK aan te spreken. Vergeefs volgens De Lannoy: 'Dat Aqualectra bij CRU de facturen indient, begrijp ik wel. Maar RdK en/of CRU zijn niet CUC. Dat is ook de reden dat het conservatoir beslag geen stand heeft gehouden.'

De aansluiting op het terrein van de raffinaderij wordt volledig beheerd door Isla; dus Isla beslist of de kraan van Aqualectra opengaat of dicht blijft.

Alternatief 2020 (A20) van Steven Reyme nu formeel een politieke partij.

(Bron foto: A20)
Officiële proclamatie waarschijnlijk in oktober


De beweging Alternatief 2020 (A20) van Steven Reyme is nu formeel een politieke partij. De statuten van de organisatie zijn goedgekeurd door de president en vrijdag gepubliceerd in het Advertentieblad. Met de afronding van deze formaliteiten, is de partij gereed om de officiële proclamatie te verrichten, aldus vandaag, woensdag 25 september 2019, de Ware Tijd.

Reyme zegt, dat die in oktober zal plaatsvinden. De precieze datum wordt naderhand bekendgemaakt. 'We zijn binnenshuis bezig om voorbereidingen te treffen en zijn in de districten bezig met het veldwerk.' Gelijk na de proclamatie begint de partij met haar verkiezingscampagne. 'De hele uiteenzetting over onze plannen zullen we bij de proclamatie kenbaar maken.'


De partijvoorzitter vindt niet dat oktober te laat is om te beginnen met de campagnevoering. 'Wanneer je in de publiciteit komt, raak je er waarschijnlijk niet meer uit. Wij vinden oktober het juiste moment.'

Reyme, die apostel is bij de Volle Evangeliegemeente Logos International, heeft in juni op een informatiebijeenkomst in zijn gemeente gemeenteleden en andere belangstellenden geïnformeerd, over de visie en missie van de partij. Daarbij staat dienstbaar leiderschap centraal. 'Ons doel is om te strijden tegen fundamenteel onrecht dat door de jaren heen is gepleegd door de leiders.'

Als enkele voorbeelden noemt hij het feit dat kinderen in het binnenland door gebrek aan faciliteiten genoodzaakt zijn om voor vervolgonderwijs naar de stad te komen. 'Het is een fundamenteel onrecht dat gezinnen op die manier ontwricht worden. Onderwijs moet overal zijn.' Verder noemt hij de scheefgroei in de verhouding van salarissen en niet waardevast gemaakte pensioenen.

Op de informatiebijeenkomst in juni is een deel van het voorlopige bestuur van de partij gepresenteerd. Reyme zei dat zijn besluit is gebaseerd op een roeping van God, die op drie afzonderlijke momenten zou zijn bevestigd. 'Ik zie het niet als gaan voor politieke macht. We zijn op een missie om het land te herbewapenen', zei hij toen.

De geestelijke maakte desgevraagd ook duidelijk dat hij geen afstand zal doen van zijn kerkelijke functie. 'Als je geroepen bent als predikant en je ervaart dat je geroepen bent om ook op maatschappelijk gebied veranderingsprocessen op gang te brengen, dan kun je jezelf niet verloochenen toch?'