zaterdag 2 februari 2019

Hoogste Venezolaanse generaal betuigt steun aan interim-president Juan Guaidó - 'De overgang naar de democratie is op handen'

'90 Procent van het leger is tegen Maduro'

Twee legervliegtuigen staan paraat om Maduro in geval van nood te helpen'


De hoogste Venezolaanse generaal betuigt zijn steun aan interim-president Juan Guaidó. In een video verklaart Francisco Yánez, dat '90 procent van het leger tegen Maduro' is. 'Twee legervliegtuigen staan paraat om Maduro in geval van nood te helpen', klinkt het.

Yánez is daarmee de tweede hoge militair die zijn steun geeft aan de oppositie tegen zittend president Nicolás Maduro. Eerder liep een kolonel van het ministerie van Defensie over naar de Verenigde Staten.

Luchtmachtgeneraal Yánez is de hoogste in rang die het regime laat vallen. Hij roept in de videoboodschap andere militairen op om Guaidó te steunen. 'Ik informeer u dat ik de dictatoriale autoriteit van Nicolas Maduro niet meer erken en dat ik afgevaardigde Juan Guaido als president van Venezuela erken', zegt de officier die zich afficheert als directeur van de strategische planning bij de luchtmacht. Hij komt in grote problemen als hij niet meer op de volledige steun van het Venezolaanse leger kan rekenen. Of dat nog zo is, weet niemand.



De verklaring kwam enkele uren voordat de oppositie weer de straat optrok om het opstappen van Maduro te eisen. In Caracas kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. Guaido zei hen dat 'verandering' in Venezuela 'zeer, zeer nabij' is en dat er de komende dagen humanitaire hulp zal aankomen, waarbij hij het leger vroeg die te laten passeren.

Hij verwelkomde ook de ommezwaai van de luchtmachtgeneraal en voegde eraan toe: 'Iedere functionaris die de zijde van de Grondwet kiest is welkom'.

Vijf kilometer daarvandaan demonstreerden tienduizenden andere mensen om de twintigste verjaardag van de revolutie te vieren en hun steun aan Maduro uit te spreken. De machtsstrijd in Venezuela lijkt de wereld dertig jaar terug te katapulteren in de tijd. De VS en hun bondgenoten staan weer lijnrecht tegenover Rusland en zijn kompanen van weleer.


Vorige week verklaarden de belangrijkste generaals en ook de minister van Defensie nog 'vierkant achter president Maduro' te staan. ‘Interim-president’ Guaidó noemden ze een 'handlanger in een Amerikaans complot om een staatsgreep te plegen'.

Yánez sprak vanaf een onbekende locatie. 'De overgang naar de democratie is op handen', klonk het. Hij liet bovendien uitschijnen dat de luchtmacht twee legervliegtuigen paraat moet houden 'om Maduro in geval van nood te helpen vluchten'.

(Suriname Mirror/El Nacional/Version Final/AD/YouTube/Twitter/Los Tiempos)

Actieboot Farley Mowat van Sea Shepherd aangevallen door vissers in Golf van Californië voor kust Mexico

Sea Shepherd voert actie om extreem bedreigde Californische bruinvis of vaquita te beschermen


De vaquita is bijna uitgestorven als gevolg van kieuwnetten die illegaal gebruikt worden om lucratieve totoaba te vangen


De milieuorganisatie Sea Shepherd zei vrijdag 1 februari 2019, dat haar actieboot Farley Mowat js  aangevallen met stenen en gedeeltelijk in brand gestoken door een vloot van ongeveer 20 vissersboten in de Golf van Californië voor de kust van Mexico. 

Het was de tweede aanval in een maand tijd in de Golf, waar Sea Shepherd patrouilleert tegen illegale netten om de kritisch bedreigde vaquita-dolfijn te redden. De Californische bruinvis of vaquita is een soort bruinvis. Er zouden nog slechts circa 30 individuen in leven zijn. De soort is dan ook sterk bedreigd.

De patrouilles hebben de woede van de lokale vissers getrokken. De vaquita is bijna uitgestorven als gevolg van kieuwnetten die illegaal zijn ingesteld om totoaba te vangen, een vis wiens zwemblaas astronomische prijzen oplevert, omdat het in China als een delicatesse wordt beschouwd. Sea Shepherd publiceerde vrijdag een video waarin een vloot van snelle, kleine vissersboten rond zijn grotere schip, de Farley Mowat, voer.


Sea Shepherd zei, dat vissers stenen gooiden die scheepsramen braken en benzinebommen gooiden die kortstondig een vuur op het dek van de Farley Mowat ontstaken. De Mexicaanse marine bevestigde de aanval, die donderdag plaatsvond.

Drie weken eerder viel een groep kleine boten de Farley Mowat aan met loodgewichten. Sommigen gooiden een net voor de Farley Mowat om de schroeven van het Sea Shepherd-schip te blokkeren.

Om patrouilles te ontwijken, hebben veel vissers in de Golf van Californië, ook wel de Zee van Cortez genoemd, hun boten uitgerust met uiterst krachtige motoren. Sommigen proberen nog steeds op totoaba te vissen, anderen beweren dat het verbod op kieuwnetten in de leefomgeving van de vaquita andere soorten van legitieme visvangst beperkt.


Sea Shepherd is actief in de Golf met de kennis en medewerking van de Mexicaanse overheid om illegale netten op te sporen. Experts zeggen dat maar 15 van de zeezoogdieren in de Golf verblijven, de enige plaats waar ze leven, en geen enkele ooit in gevangenschap heeft gehouden.


Terwijl de Mexicaanse regering het gebruik van kieuwnetten in het bekende bereik van de vaquita heeft verboden, is de dat bijna onmogelijk te handhaven. Wetenschappers hebben Mexicaanse milieuambtenaren opgeroepen om het bezit van de netten in het hele gebied te verbieden, evenals landpatrouilles en inspecties van boten die naar zee vertrekken om het verbod af te dwingen.

Op dit moment patrouilleren de autoriteiten in het gebied, maar stropers vluchten vaak in de krachtige boten en komen aan wal.

Een reis van onderzoekers eind september zag zes of zeven van de vaquita, waaronder een moeder met een nieuw kalf. De waarnemingen suggereerden, dat de meeste overgebleven vaquitas zich hebben verzameld in een rechthoek van ongeveer 20 - 40 kilometer, een gebied dat klein genoeg is om te worden beschermd door drijvende barrières om de kleine boten buiten te houden. gebruikt door stropers.



(Suriname Mirror/Eco Diario/The Associated Press/posta.com.mx/Twitter/YouTube)

Cubaanse artsen gaan Wanica Ziekenhuis draaien...

Minister Elias maakt afspraken met Cubaanse onderminister Regla Angula Pardo

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
 
Cuba zal de personele invulling geven aan het Wanica Ziekenhuis. Cubaanse artsen zullen het ziekenhuis draaien. Dit zijn minister Antoine Elias van Volksgezondheid en de Cubaanse onderminister van het 'Ministerio de Salud Pública', Regla Angula Pardo (ook directrice van Unidad Central de Cooperación Médica), overeengekomen. 

De Cubaanse was voor een werkbezoek in Suriname. Elias zegt vandaag, zaterdag 2 februari 2019, op Starnieuws, dat over een maand 25 artsen uit Cuba zullen komen voor het invullen van plekken bij de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending.

De invulling van het Wanica Ziekenhuis was een belangrijk punt van bespreking. De artsen en andere werkers uit de ziekenhuiszorg die naar Suriname komen voor het Wanica Ziekenhuis zullen ook getraind worden in de Engelse taal.

Doordat Cubaanse artsen het ziekenhuis zullen draaien, zullen studenten uit Suriname die in Cuba de artsenopleiding volgen, ook hier stage kunnen lopen. Zij zijn verplicht stage te lopen in een ziekenhuis dat gedraaid wordt door Cubanen.

Met de onderminister uit Cuba is ook afgesproken dat studenten die in Havana willen studeren, welkom zijn. Er is geen limiet voor het aantal studenten dat op Cuba wil studeren, zegt Elias. Hij is zeer tevreden over de uitkomst van het gesprek met de Cubaanse delegatie. De onderminister heeft ook een rondleiding gekregen in het Mungra Medisch Centrum, waar Elias de scepter heeft gezwaaid.

Nationaal Informatie Instituut: ’Bigi Boy’ 100% ready voor gevecht tegen Albini

Jairzinho Rozenstruik is de eerste Surinamer met een UFC-profcontract op zak


Jairzinho 'Bigi Boi' Rozenstruik staat klaar voor zijn Ultimate Fighting Championship (UFC) gevecht tegen de Braziliaan Junior Albini, vandaag, zaterdag 2 februari 2019, in Fortaleza, Brazilië. 

In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) - de regeringsspreekbuis - zegt Rozenstruik, dat het om een niet te onderschatten tegenstander gaat. Wie in de Mixed Martial Arts (MMA) en UFC vecht is geen pannenkoek, zegt hij. Tal van wereldtoppers zijn actief in de UFC. Een van de bekende namen is Connor Mc Gregor.



Via zijn Facbook-pagina heeft de professionele vechter zijn fans dagelijks een update gegeven van zijn voorbereidingen. Samen met trainer Michael Babb heeft hij de afgelopen periode hard getraind om in Fortaleza de overwinning in de wacht te slepen. Rozenstruik is de eerste Surinamer met een UFC profcontract op zak.



Voor de jongeren die naar hem opkijken zegt hij, dat zij het ook kunnen. 'Geloven in jezelf, hard trainen en doen wat je blij maakt zijn ingrediënten die kunnen leiden dat andere landgenoten de wereldtop kunnen bereiken, ongeacht welke tak van sport men beoefent.'

Toen het wat minder ging bleef hij ook hard door trainen om op het niveau te komen waar hij nu is, aldus het NII.



De 27-jarige Braziliaan Albini verloor zijn laatste twee partijen,waaronder de laatste van 12 mei vorig jaar tegen Alexey Oeleinik. In totaal vocht Albini tot dusver achttien keer waarvan hij vier verloor.

UFC Fight Night 144 wordt afgewerkt in het Centro de Formação Olímpica in Fortaleza en is zaterdagavond om zeven uur live te zien op STVS kanaal 8.2. In de VS wordt het gevecht uitgezonden via ESPN+ en Fox Sports en in Nederland op Veronica TV.

Milieu belangrijk speerpunt voor nieuwe districtscommissaris Paramaribo Zuid-West Eric Grauwde

'Als je door bepaalde straten rijdt, zie je bermen vol zwerfvuil, het is toch niet uit de lucht komen vallen?'


Het milieu is een belangrijk speerpunt voor districtscommissaris (dc) Eric Grauwde van Paramaribo Zuid-West. 'Het stoort mij mateloos wanneer ik in het verkeer ben en mensen dingen uit auto’s zie gooien. Maar, ook al zie je niemand iets gooien. Als je door bepaalde straten rijdt, zie je bermen vol zwerfvuil. Het is toch niet uit de lucht komen vallen? Dat hebben mensen gedaan', zei Grauwde donderdag toen hij de leiding officieel overnam van Remie Pollack die de scepter daar zwaaide sinds 2017.

Hij gaf aan, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 2 februari 2019, dat er nog een mindshift moet komen en mensen attent moeten worden gemaakt over milieuvervuiling.

Grauwde zei, dat hard werken en het geduld beloond zijn. Hij zei ook, dat hij een paar keer is voorgedragen om dc te worden. 'Maar, nu is de tijd ervoor, bid en werk. De president weet wat hij doet. Willen we ontwikkeling brengen in het land, dan moeten we bij de gezondheid beginnen. Met zieke mensen kunnen we niet werken.'


Grauwde koppelde in een adem gezondheid aan milieuvervuiling. Hij gaf als voorbeeld, dat er een dengue epidemie kan uitbreken in een wijk doordat die vol zwerfvuil ligt waardoor mensen van andere wijken besmet kunnen raken. De dc stelde, dat er gewerkt gaat worden aan lozingen waar het water stremt. Er gaat zoveel mogelijk gewerkt worden met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie aan oplossingen.

'Het belangrijkste dat je moet hebben als districtscommissaris is communicatie. Communicatie met elkaar en met je personeel. Je deur moet altijd open staan om de mensen de gelegenheid te geven om hun eitje te leggen', zei Pollack als advies aan zijn opvolger.

Pollack gaat zich nu op een andere manier inzetten in zijn eigen district. Hij hoopt Commewijne namens de NDP te kunnen gaan vertegenwoordigen in De Nationale Assemblee na de 2020-verkiezingen.

De Hoogestraat heet nu de Dr. Eugène Albert Gesselstraat

(Bron foto: Irvin Ngariman/De Ware Tijd)
Vernoeming van de straat ter ere van honderdste verjaardag van Gessel op 22 januari


De Hoogestraat in Paramaribo heet sinds gisteren de Dr. Eugène Albert Gesselstraat, vernoemd naar de gelijknamige historicus, politiek analist en oud-docent. Zelf noemt ‘Sjinnie Gessel’, zoals hij door intimi wordt genoemd, dit gebaar van de regering 'een bijzonder grote eer', aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 februari 2019.

De onthulling van het straatnaambord vond plaats nabij zijn ouderlijk huis. De vernoeming van de straat is een geschenk geweest ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag op 22 januari.

Henk Herrenberg, voorzitter van de commissie Herdenking Jubileumjaar, zegt dat binnenkort ook andere straten, kreken, bruggen, pleinen en plekken bij rotondes, een naamsverandering ondergaan. Hij zegt dat er een roep is vanuit de gemeenschap om aan enkele straten en kreken die een nieuwe naam kregen in de loop der jaren, weer de oude naam te geven, vanwege de historische betekenis.

Commissielid Marlon Powell zegt. dat het de bedoeling is dat de naam Sommelsdijkkreek bijvoorbeeld binnenkort wordt veranderd in de Paremurukreek, de originele naam. De vraag hierom is groot, maar, de regering moet dit nog goedkeuren.

Situatie rond Venezuela top agendapunt drielandenoverleg Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Curaçao en het gehele Koninkrijk steunen zelfverklaard president en oppositieleider Guaido


Tijdens het drielandenoverleg dat deze week op Aruba heeft plaatsgevonden tussen de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn de verschillende uitdagingen waar de landen momenteel mee te maken hebben besproken. Dit meldt vandaag, zaterdag 2 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

Bovenaan de lijst stond de situatie met betrekking tot Venezuela en de sociaaleconomische ontwikkeling van de landen. Met het oog op deze en andere uitdagingen, maar ook de mogelijkheden die bestaan om kennis uit te wisselen, samen te werken en elkaar te steunen, hebben de ministerspresidenten een convenant getekend om het overleg en de drielandige structurele samenwerking te formaliseren.


Vreemd is het niet dat Venezuela bovenaan de agenda stond van te bespreken punten. Het Zuid- Amerikaanse land verkeert al jaren met Nicolás Maduro aan de macht in een humanitaire, economische en politieke crisis. Vorige week heeft de oppositieleider in Venezuela, Juan Guaidó, zichzelf tot interim-president verklaard en aangegeven bereid te zijn nieuwe, eerlijke verkiezingen uit te roepen.

Verschillende landen, inclusief Curaçao en het gehele Koninkrijk der Nederlanden heeft aangegeven Guaidó te steunen en hem als interim-president van Venezuela te erkennen.

'Als Juan Guaidó de bevolking van Venezuela de rust en vrede kan bezorgen die het zo hard nodig heeft en - dat is de verwachting - vrije verkiezingen zal uitroepen, dan erkennen we hem als de president van Venezuela', zo verklaarde de premier Eugene Rhuggenaath eerder deze week tegenover deze krant.

Behalve de situatie in Venezuela en de gevolgen voor de eilanden en de sociaaleconomische ontwikkeling van Curaçao, Aruba en Sint Maarten, is bij het drielandenoverleg onder andere ook gesproken over het optimaliseren van het overheidsapparaat, buitenlandse en regionale betrekkingen en juridische zaken.

'De stakingsacties van deze week lijken georkestreerd' - Curaçao

Entrepreneurs’ Organization Curaçao: 'Er is rust en stabiliteit nodig om economische groei te waarborgen'

'De acties hebben alles weg van een strategische samenwerking tussen de verschillende bonden'


De stakingsacties van deze week lijken georkestreerd. Dat stelt de Entrepreneurs’ Organization (EO) Curaçao met contactpersoon Achim Henriquez, in een schrijven aan de pers, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 februari 2019. De organisatie spreekt namens de private sector, zo staat bovenaan de tekst. 

'Er is rust en stabiliteit nodig om economische groei te waarborgen. Daarom keurt EO Curaçao de acties af. Het is belangrijk dat er een goede relatie is tussen werkgevers en vakbonden. Kleine meningsverschillen kunnen niet zo erg escaleren dat deze het dagelijks leven van niet direct betrokken mensen beïnvloeden en zelfs de kansen op een betere toekomst verkleinen. De acties ontwrichten de hele economie en zijn buiten proporties. Er zijn meerdere manieren voor de bonden om hun relatief simpele eisen naar voren te brengen en gedaan te krijgen wat zij wensen. Staken is de laatste optie als dialoog niets meer uithaalt. Maar, we hebben begrepen dat er geen pogingen tot dialoog geweest zijn. De bonden hadden verantwoordelijker moeten zijn en beter moeten weten. De acties hebben alles weg van een strategische samenwerking tussen de verschillende bonden.'

In het schrijven wordt ook verwezen naar het document Groeistrategie Curaçao dat onlangs in samenwerking met Nederland tot stand is gekomen. Volgens Henriquez is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel, maar opponenten willen blijkbaar geen economische groei.

EO Curaçao vindt ook, dat de vakbonden hun tijd beter kunnen besteden aan het opleiden van hun leden met allerhande cursussen dan hen aan te zetten tot ouderwets protest. Dat is uit de tijd is en behoort tot het verleden.

OM Curaçao doet in zaak-Koense/'Venus' schokkend boekje open over mensenhandel op eiland

(Bron foto: Curacao Chronicle)
Koense en echtgenote verdacht van uitbuiten Venezolaanse vrouwen vanuit hun nachtclub La Tasca


Tijdens de regiezitting van de zaak Venus waarbij onderzoek wordt verricht naar mensenhandel, is gisteren door het Openbaar Ministerie een schokkend boekje opengedaan over de praktijken rond mensenhandel. In deze zaak staan de Curaçaose zakenman Michael Koense en zijn echtgenote, de zus van een van hen en een politieman terecht. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 2 februari 2019.

Hoofdverdachten zijn Koense en zijn echtgenote. Zij zouden vanuit hun nachtclub La Tasca in Otrobanda Venezolaanse vrouwen hebben uitgebuit, zo meent het OM. Naar het oordeel van het OM was hierbij sprake van uitbuiting omdat ‘de slachtoffers vanuit een kwetsbare, illegale positie zes tot zeven nachten per week moesten werken, soms tot elf uur in de ochtend’. Het was daarbij - zo stelt het OM - verboden om pauze te nemen en/of te eten.


'Ze moesten constant mannen versieren en met hen dansen, zodat deze mannen drankjes voor hen kochten (trago’s), waarmee de eigenaren van de zaak vermoedelijk grote winsten binnenhaalden. Als de vrouwen zich niet aan de regels hielden, kregen zij hoge boetes opgelegd. De vrouwen zelf kregen niet of nauwelijks betaald, zij werden gedwongen om eerst een aan hen opgelegde schuld bij de eigenaren af te lossen. Een van de getuigen verklaarde soms zo moe te zijn dat ze tijdens werktijd op de grond in het toilet ging slapen.'

De politieagent wordt medeplichtigheid aan mensenhandel en mensensmokkel ten laste gelegd. Hij zou binnen La Tasca hand- en spandiensten hebben verleend als vertrouwenspersoon van de hoofdverdachten, zo legt het OM uit. 'Hij zou ook niet hebben opgetreden tegen de mensenhandelpraktijken, terwijl hij daartoe als politieman wel de plicht had.'

In het kader van het onderzoek Venus is op 9 september 2018 een inval gedaan bij nachtclub La Tasca in Otrobanda. De nachtclub is sindsdien gesloten. Toen werden de eigenaren van de nachtclub - Koense en zijn echtgenote - aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Overheid koopt via het AZP Zorghotel aan Anton Dragentenweg op de veiling voor Srd 50 miljoen

Het ligt in de bedoeling dat het AZP doorgaat met de dienstverlening in het Zorghotel


De overheid heeft het Zorghotel aan de Anton Dragentenweg gisteren op de veiling gekocht voor ruim Srd 50 miljoen, wat omgerekend neerkomt op 6 miljoen euro. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt vandaag, zaterdag 2 februari 2019, op Starnieuws, dat het bod is gegaan via het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het ziekenhuis gebruikt al twee etages van het hotel. De ruimte was nodig, omdat het beddenhuis wordt gerenoveerd. Er worden ook andere diensten aangeboden in het Zorghotel. 

Het ligt in de bedoeling, dat het AZP doorgaat met de dienstverlening in het Zorghotel. Elias zegt dat nagegaan wordt hoe ook de apparatuur zal worden overgenomen. Hierover moet er nog worden onderhandeld. De dienstverlening wordt voortgezet.

Het is niet de intentirom mensen brodeloos te maken, aldus de bewindsman. Hoe de beheersstructuur verder eruit zal zien, moet nog worden besproken. Belangrijk is dat het gebouw nu in handen is van de overheid.

Ondernemer Redjinder Thakoersingh is in 2011 begonnen met het Zorghotel. In de afgelopen periode zijn verschillende concepten uitgeprobeerd om succesvol te kunnen zijn. Uiteindelijk namen de schulden steeds toe, totdat de belangrijkste schuldeiser, de Hakrinbank, van de rechter toestemming kreeg om het Zorghotel te veilen.

Indertijd, in 2012, wilde de regering het Zorghotel kopen. Er zijn gesprekken gevoerd, maar deze hebben niet geleid tot een koop. Volgens de ondernemer was het Zorghotel destijds getaxeerd voor 16 miljoen euro. De regering was toen bereid tussen 10 en 12 miljoen euro te betalen, maar partijen hadden geen overeenstemming bereikt. Met de veiling houdt de ondernemer nauwelijks iets over als alle schulden zijn betaald.