Militair ingrijpen in Venezuela blijft een optie voor de VS
|
(Bron foto: Colombia Reports) |
Top Colombiaanse diplomaten bevonden zich vorige week onder een paar dozijn Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse topfunctionarissen in een vertrouwelijke bijeenkomst in Washington DC, om mogelijke militaire acties in Venezuela te bespreken.
De Colombiaanse ambassadeur in de VS, Francisco Santos, was een van de deelnemers aan een off-the-record seminar getiteld '
Beoordeling van het gebruik van militaire troepenmacht in Venezuela', gesponsord door een invloedrijke in Washington gevestigde denktank, het
Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS).
De privé, onofficiële ontmoeting, maakte duidelijk dat militair ingrijpen in Venezuela een optie blijft voor de VS, die de betwiste president Nicolas Maduro niet heeft kunnen vervangen door de Amerikaans vriendelijke Juan Guaido, ondanks maandenlange druk.
Het evenement, samen met de selectie van aanwezigen, werd gepost door onderzoeksjournalist Max Blumenthal op zijn website,
The Grayzone. Er is geen melding gemaakt van de bijeenkomst op de CSIS-website. '
We hadden het over militaire opties in Venezuela', bevestigde een deelnemer aan Blumenthal en weigerde verdere informatie te geven.
Deelnemers bijeenkomst
Naast Santos waren ook andere leden van Colombia's Amerikaanse ambassadepersoneel aanwezig, waaronder Defensie Attaché Gen. Juan Pablo Amayo en Deputy Chief of Mission David Avila, volgens de aanwezigheidslijst geplaatst door Blumenthal. Andere aanwezigen waren huidige functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en USAID, samen met leden van de Venezolaanse oppositie, voormalige Amerikaanse ambassadeurs in Latijns-Amerika (inclusief William Brownfield, voormalige ambassadeur in Venezuela en Colombia) en leden van de Nationale Veiligheidsraad. Voormalige militaire functionarissen waren onder meer de Amerikaanse admiraal Kurt Tidd, de onlangs gepensioneerde commandant van Southcom, de in Miami gevestigde multi- force-eenheid van het Amerikaanse leger die verantwoordelijk is voor Latijns-Amerika.
CSIS, opgericht in 1962, wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke denktanks ter wereld met betrekking tot beveiligingsproblemen. De ranking van 'thinktanks' van de University of Pennsylvania heeft het als nummer 1 in Defensie en Nationale Veiligheid van de afgelopen acht jaar geplaatst.
De VS heeft Colombia gebruikt als springplank voor de regimewisselingscampagne tegen Venezuela, maar tot nu toe zonder succes. Staatssecretaris Mike Pompeo bezocht zondag 14 april 2019 de Colombiaanse grensplaats Cucuta met de Colombiaanse president Ivan Duque, Colombia's belangrijkste grensknooppunt naar Venezuela, dat in het verleden het centrum was van Amerikaanse activiteiten.
(Surinnname Mirror/Colombia Reports)