zondag 1 mei 2016

Den Blauwvinger: Dag van de Arbeid in Suriname is een cliché

COLUMN: Politieke partijen en bonden komen slechts in woorden op voor arbeidersklasse

01-05-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


1 Mei, de internationale Dag van de Arbeid, is in Suriname verworden tot een dag die bol staat van cliché woorden/teksten en toespraken van de diverse 'links' georiënteerde politieke partijen en een handjevol vakbonden die krampachtig - het is immers een 'must' - vasthouden aan een stereotype traditie van het ophemelen van de zogenoemde arbeidersklasse.

Maar, dit zou vandaag juist de dag moeten zijn voor genoemde partijen en bonden om een krachtig geluid, protest, te laten horen in de richting van de regering Bouterse-II. Immers, vele, vele honderden arbeiders zijn door toedoen van het regeringsbeleid werkloos geworden en worden nog werkloos. Maar, iedereen lijkt in slaap gesust. Het enige dat men nog wil doen is 'in beraad' gaan, een politiek correct begrip voor 'in staking' gaan, maar daar houdt het bij op.

Geen echte acties, geen massaprotesten, geen grootse manifestaties. Nee, dat laten de nette, laffe partijen en bonden liever over aan een protestgroep als 'We zijn Moe', want in geweer komen tegen Bouterse en zijn clan lijkt verder niemand aan te durven.

Maar, in andere landen worden parlementen door oppositionele groepen bestormd..... In andere landen vinden op een dag als vandaag grootse demonstraties en manifestaties plaats, tja....

In Suriname woedt geen strijdbaar vuur, neen, hier woedt slechts het lieflijk waxinelichtje van 'We zijn Moe'...

Hoogachtend,

Den Blauwvinger
1 mei 2016
Amsterdam-Paramaribo