donderdag 13 december 2018

Hoofdkantoor Greenheart Group in Hongkong heeft leiding Surinaamse vestiging vervangen

Vakbondsman Berenstein blij met optreden tegen vorige leiding Greenheart Group 


De Greenheart Group Werknemers Organisatie (GGWO) is blij dat er is opgetreden tegen de vorige leiding van de Multinational Greenheart Group (GHG). Het hoofdkwartier van het bedrijf, dat in Hongkong gevestigd is, heeft de leiding vervangen. Op 5 november nam de nieuwe general manager zijn post over, aldus het Dagblad Suriname donderdag 13 december 2018.

Bondsvoorzitter Robby Berenstein hoopt dat daarmee alle openstaande issues met betrekking tot arbeidsverhoudingen worden opgelost. Er moet nog een CAO komen. De oude leiding hield zicht totaal niet aan de standaarden van certificeringen. De belangenverstrengeling van de vorige leiding was volledig ten nadele van het bedrijf en de werknemers die daar in vaste dienst werken. Er zijn onnodige kosten gemaakt, waardoor er nooit geld was voor salarisverhogingen en investeringen binnen het bedrijf.

In de afgelopen periode is de naam van het bedrijf enkele keren in het nieuws geweest rond de achterstallige betalingen aan de werknemers van de Suriname Wood Dynamics NV. (SWD). Naar Dagblad Suriname heeft kunnen vernemen was SWD een contractor (aannemer) van GHG. 'Wij zijn altijd medestander van medearbeiders. In deze case kunnen de arbeiders van SWD geen claim leggen op GHG. Die moeten hun claim leggen bij SWD. Die heeft waarschijnlijk wanprestatie geleverd, waardoor de overeenkomst tussen partijen is opgezegd. Die heeft veel meer hout gekapt dan was toegestaan, en dan moet GHG ervoor betalen? Zij moeten een claim leggen op hun werkgever', stelt Berenstein.

Op 5 november nam de nieuwe leiding van het bedrijf het kantoor over. Onder leiding van de vorige directeur werd een overeenkomst aangegaan tussen GHG en SWD. Volgens dit contract zou SWD in de gelegenheid gesteld zijn om zowel door enkele GHG betaalde werknemers als machines van Greenheart in te zetten voor het uitvoeren van het aannemingscontract. Dit verneemt het dagblad uit de eerste hand van welingelichte bronnen.

Werknemers bij GHG hebben het vermoeden dat er hier een geval van conflict of interest zich heeft voorgedaan bij het management van het bedrijf, omdat er een link bestond tussen de vorige manager en de twee bedrijven SWD en All Woods Timber NV. Het vermoeden ontstond vooral doordat beide bedrijven op een zelfde adres gevestigd zijn (aan de Copernicusstraat).

Toen de oude leiding vertrok, heeft de nieuwe leiding de overeenkomst tussen GHG en SWD opgezegd. Het contract werd verbroken omdat GHG opmerkte, dat SWD buiten de wettelijke regels van houtkap had geopereerd.

GHG, dat FSC-gecertificeerd is, zag aankomen dat deze praktijken haar de certificering kon kosten. Vandaar dat de overeenkomst werd beëindigd. SWD eist nu een bedrag van ruim $ 1 miljoen voor de geleverde diensten aan GHG. De multinational gaat hier echter nog niet op in; zij wil immers de claim verifiëren op eventuele al dan niet werkelijk geleverde diensten. Zij wil alleen betalen voor diensten waar zij naar heeft gevraagd, en niet voor het illegale deel van de operaties.

GHG zelf wenst niet te reageren op deze kwestie. Partijen zijn nu bij de rechter.

Greenheart heeft ongeveer 200 werknemers. Het bedrijf is de bezitter van de grootste houtzagerij, te Apoera. Zij levert lokaal hout, maar is voornamelijk een hout exportbedrijf.

Fietser op Anton Dragtenweg dodelijk aangereden door automobilist met slok teveel op

Automobilist meldt zich kort na aanrijding bij politie

Man dacht in eerste instantie hond te hebben aangereden, maar bij thuiskomst zag hij de schade aan de auto


Een nog niet geïdentificeerde fietser is vanochtend, donderdag 13 december 2018, omstreeks kwart voor vijf, dodelijk aangereden door een auto, waarvan de bestuurder een slok teveel op had, op de Anton Dragtenweg tussen de Advocaatstraat en de Kasudjiweg.

Agenten van het bureau Geyersvlijt vonden het zwaar verminkte slachtoffer op het wegdek alsook een rijwiel. De verwondingen zijn van dien aard, dat de politie vooralsnog niet kan aangeven tot welke bevolkingsgroep de man behoort, zo bericht het Korps Politie Suriname.

Niet lang na de melding van de vermoedelijke aanrijding meldde de 35-jarige automobilist R.B. zich op het politiebureau Geyersvlijt. De man verklaarde, dat hij in eerste instantie dacht een hond te hebben aangereden op de Anton Dragtenweg, op het gedeelte waar de overleden fietser aangetroffen is. Toen hij thuis kwam en de schade aan zijn auto zag, kreeg hij het vermoeden, dat hij mogelijk een mens aangereden moest hebben, vandaar dat hij zich had gemeld bij de politie.

B. is vervolgens door de politie onderworpen aan een blaastest. Daarbij kwam vast te staan, dat het alcoholpromillage in zijn lichaam hoger was dan toegestaan.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij hangende het onderzoek in verzekering gesteld door de politie.

Nabestaanden of zij die denken deze fietser te kennen worden opgeroepen zich in verbinding te stellen met de politie van het bureau Geyersvlijt. Dit politiebureau is te bereiken op de telefoonnummers 451677 of 453570.

Wegen in Saramacca deplorabel gebleven na inadequate aanpak

Wegen merendeels opgevuld met opvulzand in plaats van schelpzand

'Door de wegen met zand te bewerken los je het probleem dus niet op'


In het district Saramacca zien de meeste wegen er nog steeds deplorabel uit. Dit, ondanks dat vorige week een aannemer is ingehuurd voor het leveren van 1.750 kuub schelpzand voor herstel van de infrastructuur op Jarikaba, Kampong Baroe, Tijgerkreek, Groningen en Calcutta. Het blijkt dat die wegen merendeels van opvulzand zijn voorzien in plaats van schelpzand. Dit melden enkele buurtbewoners van de Mahostraat vandaag, donderdag 13 december 2018, in het Dagblad Suriname. 

'Volgens het contract zou er voor 80% met schelpen en 20% met zand gewerkt moeten worden, maar het omgekeerde is in deze ressorten het geval. Het kwalijke is, dat die wegen al in een slechte staat verkeren, vooral als het regent. Door de wegen met zand te bewerken los je het probleem dus niet op.'

De buurtbewoners vragen zich af waarom de afdeling Interne Controle, het laboratorium, de opzichter en de leiding van Openbare Werken Saramacca niet hebben ingegrepen, terwijl de werkzaamheden aan de wegen onder de supervisie van Openbare Werken Saramacca hebben plaatsgevonden. Zij stellen, dat deze twee organen op de hoogte dienen te zijn zodra er een contract wordt afgesloten.

In beginsel kan de aannemer pas over de vergoeding beschikken als een monster is verstuurd naar het laboratorium ter goedkeuring. Pas als het goed bevonden is, kan de declaratie plaatsvinden. 'En toch is er duidelijk te zien dat er meer zand dan schelpen is gebruikt. De opzichter en leiding hebben dus gefaald.'

Eex-directeur Willy Duiker van EBS had mogelijk bankrekeningen op Curaçao

Getuige, politieman, kreeg in vooronderzoek tip over de mogelijke bankrekeningen


Willy Duiker, de ex-directer van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) die terecht staat voor megafraude, zou mogelijk bankrekeningen hebben gehad bij een trustmaatschappij te Curaçao. Dit bleek gisteren uit verklaringen van een politieman in de rechtszaal, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 13 december 2018.

Kenneth Vaseur en Duiker, ex-directieleden van het energiebedrijf, ondernemer Dick van Kanten en Max Chin en Quincy Fernandes, beiden van de afdeling Procurement, staan in deze zaak terecht. Zij worden ervan verdacht in de periode vanaf oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf benadeeld te hebben voor bedragen van 8.881.250 Amerikaanse dollar en Euro 100.000.

Op de strafzitting gisteren vertelde een politieman, dat hij in het vooronderzoek een tip over de mogelijke bankrekeningen kreeg van een getuige. Hierna ging hij gelijk op het internet om meer informatie hierover te zoeken. Maar, hij kon niets vinden dat enige link had met Duiker. Toen werd een onderzoek ingesteld via de procureur-generaal naar de bankrekeningen van Duiker. De desbetreffende financiële instantie berichtte toen per brief dat Duiker geen transacties had gepleegd.

De ex-EBS-directeur merkte op dat het hem verbaast, dat de politie de uitkomst van dit onderzoek niet heeft opgenomen in het dossier. Volgens de Officier van Justitie gaat het hier om een apart financieel onderzoek. Aangezien geen van de zaken uit dit onderzoek in de tenlastelegging is opgenomen, zijn deze stukken niet toegevoegd aan het dossier.

De Kantonrechter vindt echter, dat dit onderzoek wel toegevoegd moet worden aan het dossier.

Op 24 januari worden meer getuigen gehoord. Tijdens de behandeling is al meerdere malen gebleken, dat de politieke bemoeienis in het bedrijf te groot was. Duiker heeft in het vooronderzoek ook aangegeven, dat hij in opdracht van president Desi Bouterse handelde. Achteraf trok hij dit statement terug. Vaseur blijft vanaf het begin ontkennen iets van deze zaak af te weten. Tot nog toe lopen alle verdachten in deze zaak vrij rond.

Peuter van 2 jaar gevonden in de buurt van de grens Mexico-VS zonder ouders

Meisje vastgebonden op lichaam 17-jarige jongen op verzoek vermoeide moeder


Amerikaanse grenspolitie-agenten die in de buurt van de 'U.S./Mexico International Border' werken, vonden onlangs een peuter van twee jaar, dat zonder haar ouders op reis was, zo bericht de U.S. Customs and Border Protection maandag 10 december 2018.

Op 27 november, om ongeveer zes uur 's avonds, arresteerden Border Patrol-agenten zes ongedocumenteerde vreemdelingen twee mijl ten noorden van de grens bij Campo. Reizend binnen de groep was een twee jaar oud kind, dat op de borst van een 17-jarige jongen was vastgebonden.

Volgens de jongen was de peuter de avond tevoren, op 26 november, bij haar moeder, maar ze werd moe en vroeg of een van de groepsleden haar dochter mocht dragen. De 17-jarige jongen, die alleen reist, bood aan om het kind te dragen terwijl de moeder rustte. De jongen vertelde ook, dat hij op de grens van de VS/Mexico International nog steeds het kind bij zich had.

Zijn groep scheidde zich voordat ze de grens met de Verenigde Staten overstak en de jongen kon de moeder van het meisje niet vinden. Zijn groep werd vervolgens twee mijl ten noorden van de grens nabij Campo opgepakt. Het kind werd overgebracht naar een lokale kinderverzorgingsfaciliteit.
De autoriteiten proberen haar te herenigen met haar moeder.

Meerdere leden van de groep beweerden leden te zijn van de zogenaamde karavaan.

(Suriname Mirror/U.S. Customs and Border Protection)

Zeker acht mensen om het leven gekomen bij explosie grote hoeveelheid vuurwerk in Mexico

(Bron foto: Twitter)
Zo'n 53 mensen gewond door ontploffing in Tequisquiapan tijdens voorbereiding religieuze processie


Bij een explosie van een grote hoeveelheid vuurwerk in Mexico zijn dinsdag 11 december 2018 zeker acht mensen om het leven gekomen. Er raakten ook minstens 53 mensen gewond. 

De ontploffing vond plaats in Tequisquiapan, in het centrum van het land, waar tijdens de voorbereiding van een religieuze processie zo’n 1.500 vuurwerkpijlen gestapeld lagen.

Door de kracht van de explosie vielen stukken van een kerk en raakten omliggende huizen beschadigd.
Onder de dodelijke slachtoffers zouden zeker vier kinderen zijn. Veel gewonden raakten zwaar verbrand, acht slachtoffers zijn er erg aan toe.

Over de oorzaak van de explosie bestaat nog onduidelijkheid. De Mexicanen vieren op 12 december de heilige Maria van Guadelupe.
(Suriname Mirror/Jornada/Belga/Excelsior/Noticieros Televisa/Twitter/YouTube)

14 Israëli's beschuldigd van het 'werven' van minderjarigen voor sekshandelbende in Colombia

'Deze maffia is verantwoordelijk voor internationaal netwerk voor seksuele uitbuiting van kinderen en vrouwen'


Zes Israëliërs zijn gearresteerd en nog eens acht worden door de politie gezocht in Colombia voor hun aandeel in naar verluidt het runnen van kinderhandel in seks. De 14 Israëlische verdachten en hun lokale handlangers worden beschuldigd van het organiseren van reizen vanuit Israël voor toeristen die geïnteresseerd zijn in seks met minderjarigen die gedwongen worden drugs te gebruiken en te prostitueren, meldde de Colombiaanse krant El Tiempo maandag 10 december 2018. 


'Deze maffia is verantwoordelijk voor een internationaal netwerk vooer seksuele uitbuiting van kinderen en vrouwen voor commerciële doeleinden', zei Officier van Justitie Nestor Humberto Martinez. 'Het was na twee jaar onderzoek, dat begon op 15 juni 2016, in Medellin, na de dood van een Israëliër, dat we ontdekten dat deze groep plannen voor sekstoerisme in Medellin en andere steden verkocht.'

Een Colombiaanse politieman die ook werd gearresteerd gaf naar verluidt informatie door aan een Israëlische burger, Mor Zohar, een van de verdachte bendeleiders, waardoor hij het handelsnetwerk kon leiden zonder inmenging van de autoriteiten, zo meldden de Israëlische media.

Een van de Israëli's wordt ook vastgehouden op verdenking van moord, terwijl anderen worden verdacht van het witwassen van geld.

Interpol heeft voor de Israëlische verdachten in het algemeen rode kennisgevingen verspreid - vergelijkbaar met een internationaal bevelschrift. Ambtenaren hebben voor $ 45 miljoen aan bezittingen van de verdachten in beslag genomen, inclusief eigendommen die zijn gebruikt voor de activiteiten van de bende. De handelaren vestigden toeristische locaties en hotels in het hele land, waardoor de operatie een naar buiten gericht aanzien kreeg.
Mar, tegelijkertijd richtten ze zich echter op jongens en meisjes die uit moeilijke huizen kwamen of financiële problemen hadden en gedwongen werden sekswerk te doen. Israëlische zakenmensen en soldaten zouden in hotels verblijven, jachttochten maken en naar privéfeesten met drugs- en alcoholgebruik gaan, waar de minderjarigen werden aangeboden als seksslaven, zo meldde de Ynet-nieuwssite.


'Vrouwelijke handelaars werden opgeleid in Israël, waar prostitutie legaal is. In Israël, net als in de hele wereld, is de commerciële exploitatie van het vrouwenlichaam voor een paar uur legitiem is, neemt de handel in vrouwen toe', zei Nitzan Kahana, een advocaat voor de Israëlische non-profit Task Force voor Mensenhandel en Prostitutie. Prostitutie is ook wettelijk en gereguleerd in Colombia. 'Dit is een wake-up call voor de staat Israël om binnenkort af te sluiten met de inwerkingtreding van de wet die prostitutie verbiedt', meldde het nieuwsportaal Agencia Judia de Noticias dinsdag 12 december.


(Suriname Mirror/Jewish Telegraphic Agency/El Tiempo/Twitter)

Muizen vallen in Colombiaanse Senaat bij oud-president en senator Alvaro Uribe Velez en zijn Centro Democrático

Uribe tegen actievoerders: 'Het zou geweldig zijn om erachter te komen wie de lafaard is die jullie dit heeft gevraagd te doen'

(Bron foto: Twitter)

Het zou een gedenkwaardige dag worden voor de Colombiaanse Senaat, waarin twee rivaliserende senatoren hun geschillen zouden oplossen, een minuut stilte zou worden opgedragen aan een overleden voormalige commandant en Mensenrechten Dag. Maar, de harmonie kwam tot stilstand toen een groep actievoerders dinsdag 11 december 2018 vier levende muizen slingerden, in een parachute-achtige tas gevuld met confetti, naar de voormalige president en senator Alvaro Uribe Velez en zijn rechtse partij Centro Democrático waarop de nodige ophef ontstond.

Uribe, bekend om zijn hulp bij het decimeren van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) tijdens zijn presidentschap tussen 2002 en 2010, gaf een olijftak aan senator Griselda Lobo, die vandaag lid is van de politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común ), opvolger van de gedemobiliseerde guerrillagroep na een vredesakkoord met de regering.
Kort daarna werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan het leven van voormalig president Belisario Betancur.


Maar, de sessie stopte toen de witte muizen boven op de bureaus van de Senaatsleden terechtkwamen, waarna Uribe en leden van zijn partij de demonstranten, die zich bevonden boven de Senaatsvloer naderden en confronteerden. 'Het doet er niet toe wie het deed dit', zei Uribe tegen de demonstranten, 'maar, de persoon die je dat heeft opgedragen. Het zou geweldig zijn om erachter te komen wie de lafaard is die jullie dit heeft gevraagd te doen', voegde hij eraan toe, volgens het Colombiaanse tijdschrift Semana.

De politici klaagden over het werk van de autoriteiten die belast zijn met de veiligheid, waarbij Senator Edward Rodriguez tegen de lokale pers zei: 'Ze hadden ons zuur kunnen toedienen.'

Senatoren op verschillende politieke lijnen uitten hun afkeer op Twitter. Centro Democrático Senator Fernando Araújo schreef dinsdag een bericht dat schijnbaar de politieke verdeeldheid stookt: 'FARC arriveerde in de Senaat om te praten over verzoening en kort daarna gooiden demonstranten uit de boxen een tas vol confetti en muizen. Toeval? We verwerpen deze actie om de Senaats plenaire vergadering te saboteren.'

Een andere Centro Democrático-Senator, Ruby Chagui, plaatste een video die laat zien dat een muis probeert te ontsnappen.


'We verwerpen de acties die plaatsvonden tijdens de Senaats plenaire vergadering tegen Senatoren van het Centro Democrático die werden aangevallen met levende muizen.We eisen respect voor leden.We hopen dat de autoriteiten streng optreden.'

Tweede Senaat vicepresident Angélica Lozano van de progressieve partij Alianza Verde veroordeelde de actie en gaf uiting aan haar solidariteit met het Centro Democrático. 'Ik respecteer kritiek, maar dit is een aanval op de Senatoren van het Centro Democrático en de plenaire vergadering van de Senaat.'

Een Twitter-gebruiker deelde een foto waarop een levende muis zich achter een computerscherm bevond.


Intussen hadden tenminste 20 demonstranten - inclusief ambtenaren en bezoekers - beweerd dat de politie hen willekeurig had aangehouden, meldde Semana.

Hoewel het motief achter het protest onduidelijk blijft, kan het erop wijzen dat Uribe en zijn partij worden beschouwd als polariserende figuren in de Colombiaanse politiek. Hij zou banden hebben met corruptieschandalen en mensenrechtenschendingen. Afluisteren, de moord op 'valse positieven' - onschuldige burgers die later werden voorgesteld als guerrillaleden gedood in de strijd - en samenspanning van de paramilitaire en strijdkrachten onder zijn ambtstermijn hebben Uribe's imago aangetast.

Ondanks deze beschuldigingen wordt Uribe nog steeds beschouwd als de populairste politicus van Colombia in de laatste twee decennia vanwege zijn harde optreden tegen de georganiseerde misdaad en een bloeiende economie onder zijn regering.

Analisten zijn van mening, dat Iván Duque vorige zomer de Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen dankzij de goedkeuring van Uribe.

(Suriname Mirror/El Colombiano/NewsWeek/Semana/Twitter/YouTube)

President Maduro van Venezuela beschuldigt VS van complot om hem te vermoorden

'Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton leidt persoonlijk plan om chaos te zaaien'

'Troepen worden getraind in de Verenigde Staten en Colombia om het complot uit te voeren'


De president van Venezuela, Nicolas Maduro, haalde woensdag 12 december 2018 uit naar wat hij zei een complot om hem te vermoorden, geregisseerd door het Witte Huis, met betrokkenheid van de rechtse regeringen van Colombia en Brazilië. 

Maduro beschuldigde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton van het persoonlijk leiden van een plan om chaos te zaaien op Venezolaanse bodem, met als doel zijn socialistische regering omver te werpen.


De Venezolaanse leider vertelde buitenlandse correspondenten in Caracas, dat zijn regering 'goede informatie' heeft, dat Bolton 'missies had toegewezen voor militaire provocaties aan de grens'. 'Ik kom opnieuw om de plot aan te klagen die wordt voorbereid door het Witte Huis om de Venezolaanse democratie te schenden, om mij te vermoorden en om een ​​dictatoriale regering in Venezuela op te leggen', zei hij.Troepen worden getraind in de Verenigde Staten en Colombia om het complot uit te voeren, beweerde hij.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Colombiaanse tegenhanger Ivan Duque hebben scherpe kritiek geuit op het linkse regime van Maduro, en Trump gaf in oktober een hint voor een mogelijke militaire reactie om de verlammende economische crisis van Venezuela op te lossen.

'De heer John Bolton is aangesteld als hoofd van het plan, van het complot, om Venezuela met geweld te vullen en een buitenlandse militaire interventie, een staatsgreep uit te voeren en op te leggen wat zij een overgangsregering noemen', zei Maduro, die zei hij bevestigende buitenlandse bronnen voor zijn beweringen heeft.


'De strijdkrachten van Brazilië willen vrede, niemand in Brazilië wil dat de nieuwe regering van Jair Bolsonaro een militair avontuur tegen de bevolking van Venezuela voert', zei Maduro.

De Venezolaanse leider had Washington al in een toespraak op zondag gehekeld en zei dat het van plan was een staatsgreep te plegen met steun van Colombia, hoewel hij bij die gelegenheid Brazilië niet noemde.

Bolton en Bolsonaro ontmoetten elkaar eind vorige maand in Rio de Janeiro - de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen een hoge Amerikaanse ambtenaar en de extreemrechtse leider, die op 1 januari aantreedt.

Maduro, 55, begint een tweede termijn van zes jaar op 10 januari, nadat hij in mei verkiezingen had gewonnen die door de oppositie werden geboycot.

(Suriname Mirror/AFP/YouTube/Twitter)

Ongeloof op social media over foto van kind spelend in een rivier met jaguars...

Het kind is Tiago Silveira uit Brazilië en is sinds zijn babytijd opgegroeid met de jaguars

(Bron foto: La Verdad Noticias)


De foto van een kind dat in een rivier zwemt en speelt met twee levende volwassen jaguars is recent op social media viraal gegaan en veel mensen hebben verklaard, dat de afbeelding nep is en is bewerkt met Photoshop of een ander computerprogramma. De foto is echter echt en geeft een moment weer zoals het kind dagelijks leeft.

De afbeelding toont het kind in het water met de twee jaguars en een hond, het lijkt zelfs alsof een van de katachtigen hem knuffelt terwijl de ander naar de camera kijkt. Het kind dat op de foto verschijnt is de 12-jarige Tiago Silveira uit Brazilië en hij is sinds zijn babytijd naast deze wilde dieren opgegroeid, omdat zijn ouders - Leandro Silveira en Anah Jacomo - biologen zijn en ze hem jarenlang dicht bij deze twee jaguars en andere dieren hebben gehouden.


Over de foto zegt Tiago: 'Veel andere mensen houden van jaguars en willen ze van dichtbij ontmoeten. Het is goed om een ​​deel van mijn ervaring te laten zien aan degenen die niet zoveel geluk hebben gehad als ik.'

Tiago's ouders helpen bij het coördineren van het Instituto Onça-Pintada, 50 hectare, in hun geboorteland Brazilië, waar verschillende wilde dieren leven en bezoekers niet mogen binnenkomen, maar ze zijn experts op het gebied van katachtigen. Sommige van de jaguars groeiden op met Tiago en werden zelfs vrienden.

De ouders van het kind gaven aan dat 'het deel uitmaakt van hun dagelijks leven, er is niets vreemds aan de hand', dus het kind was geen seconde in gevaar terwijl de foto werd genomen.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times//La Verdad Noticias/ProyectoGeo/Twitter)

'Urgentiewetten niet bedoeld om de Staten van Curaçao buitenspel te zetten'

Premier Rhuggenaath neemt onrust onder demonstranten van Forsa Revolushon Kòrsou weg

Minister Gijsbertha: 'Doel van de urgentiewetten is om bureaucratie te minimaliseren'


Men had zich even afgevraagd of de Ministerraad niet liever elders plaats kon vinden en dus niet in Fòrti, aangezien er een manifestatie was aangekondigd door een groepering met de naam Forsa Revolushon Kòrsou. De bezorgdheid bleek van weerskanten ongegrond, want het groepje manifestanten bleef beperkt. Bovendien kon premier Eugene Rhuggenaath al snel de angel uit de net opgang gekomen discussie trekken, want de urgentiewetten zijn niet bedoeld om de Staten buitenspel te zetten, aldus vandaag, donderdag 13 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

De zogenaamde urgentiewetten zijn bestaande wetten die worden aangepast met als doel ze sneller te kunnen toepassen. Maar, voordat die aangepaste wetten in gebruik worden genomen, worden ze wel degelijk getoetst bij de Staten, de Raad van Advies en de Sociaal Economische Raad. Zo zei minister van Financiën Kenneth Gijsbertha vorige week al.

'Te denken valt daarbij aan wetgeving waar allerlei vergunningen onder vallen, zoals werk- en verblijfsvergunningen', aldus Gijsbertha. 'Doel van de urgentiewetten is om de bureaucratie (red tape) te minimaliseren en zo het investeringsklimaat te verbeteren. Zo werken we aan economische groei en dus meer banen en dat betekent weer meer voorspoed voor de Curaçaose bevolking in zijn algemeenheid. Daar is het ons allemaal om te doen.'

Premier Rhuggenaath stond de actievoerders gistermorgen te woord en kreeg een brief in de handen gedrukt met de mededeling dat ‘het volk het verdient dat de regering rekenschap geeft over haar beleid en dat de Staten dus nooit buitenspel gezet mogen worden’. De premier kon die onrust direct wegnemen.

Terrein van zeven hectare waar project Puerto Oasis had moeten komen is gisteren tijdens een veiling verkocht

Nog onbekende koper heeft 5,5 miljoen gulden voor terrein geboden

Het hotel werd nooit afgebouwd en wat resteert is een ruïne...


Het terrein van zeven hectare ten noordwesten van het Spaanse Water waar het project Puerto Oasis had moeten komen, is gisteren tijdens een veiling in notariskantoor Moerdijk & Palm voor 5,5 miljoen gulden verkocht. De inzetprijs voor de openbare verkoop was door Girobank bepaald op 4,8 miljoen gulden. Welke partij er 700.000 gulden meer heeft geboden voor de 16 percelen grond en het tot 8 april 2050 lopende recht van erfpacht is niet duidelijk, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 december 2018. 

De bieder moet binnen veertien dagen de 5,5 miljoen gulden waarvoor hij het project kocht, overmaken op de rekening van het notariskantoor.

De plannen voor het prestigieuze project werden al in 2009 aangekondigd, maar Puerto Oasis is nooit van de grond gekomen.


Aan het einde van de Caracasbaaiweg, tussen oud-Jan Thiel en Brakkeput Abou zouden een hotel met spa, een jachthaven met een vuurtoren en 24 gebouwen met appartementen en een penthouse komen. Het zou gaan om een investering van 90 miljoen dollar en de hotelexploitatie zou worden uitgevoerd door GHL, onder de merknaam Sonesta Collection.

Maar, in juli 2017 trok milieubeweging Amigu di Tera aan de bel in verband met de schade die al in 2009 aan de natuur werd aangericht toen een deel van het terrein werd schoongemaakt om met de bouw van het hotel te beginnen. Het hotel werd nooit afgebouwd en wat resteert is een ruïne.

De grond stond op naam van Jan Thiel Development Corporation nv waarvan volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel van Curaçao de Nederlanders Michaël Kaspers en Ghijsbert van Haaften en de Venezolanen Angel Romero Carranza en Eduardo Rojas Pieretti bestuurders zijn.

Parman International bv moet 100 miljoen dollar vrijgeven voor verzekeringsmaatschappij Ennia op Curaçao

Op instructie rechter in New York dient Ansary Ennia/CBCS toegang te geven tot 100 miljoen dollar


Parman International bv van de Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary moet 100 miljoen dollar cash, bijna 180 miljoen gulden, beschikbaar stellen aan verzekeringsmaatschappij Ennia op Curaçao. Anders gezegd, Parman moet eraan meewerken dat Ennia kan beschikken over dit bedrag dat op de rekening van Ennia Caribe Leven bij Merrill Lynch staat. Dat heeft de rechter van de US Bankruptcy Court Southern District of New York gisteren, op de eerste dag van de zitting, bepaald, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 december 2018.

Ennia Caribe Holding en andere Enniaentiteiten hebben in nauwe samenwerking met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een rechtszaak aangespannen tegen hun eigenaar Ansary, die via Parman de aandelen in Ennia bezit. Doel is erkenning in de Verenigde Staten (VS) van de in juli door het Curaçaose gerecht uitgesproken noodregeling, waarmee de CBCS tijdelijk het bestuur bij de verzekeraar heeft overgenomen om - in het belang van de polishouders en verzekerden - de solvabiliteitspositie te herstructureren.

De gelden die Parman buiten het bereik van Ennia had geparkeerd, moeten weer ter beschikking komen van de verzekeraar.

Op instructie van de rechter in New York dient Ansary in te stemmen om Ennia/CBCS toegang te geven tot in ieder geval 100 miljoen dollar. De Ennia-bedrijven bezitten bij Merrill Lynch in de VS 117 miljoen dollar aan cash plus nog eens voor circa 170 miljoen dollar aan waardepapieren, maar kunnen er zelf niet bij.

Nederland kiest voor 'poenie' als vervangend woord voor vagina...

Luisteraars NPO Radio 2-programma 'De Wild in de Middag' gaan voor Surinaamse poenie


Het vrouwelijke geslachtsdeel wordt in Nederland vanaf nu niet alleen meer vagina genoemd. De luisteraars van het NPO Radio 2-programma 'De Wild in de Middag' mochten de afgelopen dagen een ander woord kiezen, en de winnaar werd het woord ‘poenie’ uit Suriname. Dat meldt de NOS vandaag, donderdag 13 december 2018, aldus Waterkant.net. Het Nederlands programma riep de hulp in van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers om andere namen te bedenken waarop gestemd kon worden. Luisteraars konden kiezen uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni. Poenie was de favoriet met 34,5 procent van de stemmen.Volgens de NOS is het woord poenie niet nieuw, en zou het afgeleid zijn van punani. Het is in Suriname een gangbaar woord en van daaruit opgenomen in Nederlandse straattaal.

Rapper Boef verwerkte het bijvoorbeeld in zijn lied Antwoord aldus de omroep.

Ook in het TV programma Luizenmoeders werd eerder gesproken over poenie maar ook over tollie:

“Piemel” kan niet meer‼️ Ik lees net dat de vagina nu de nieuwe naam “poenie” heeft. Dat is uit het Surinaams opgenomen. Dat klopt helemaal👍🏾🇸🇷 In het stuk staat ook dat “Piemel” voor “penis” wordt gebruikt want Poenie en Piemel passen goed bij elkaar😳 Daar ben ik het niet mee eens. “Piemel” klinkt echt heel suf!😭Ik heb een beter alternatief. Ook uit het Surinaams🇸🇷 En dat past helemaal perfect bij “Poenie”🎉 Dat heb ik al haarfijn uitgelegd in mijn show “FF wat Anders” waarmee ik tourde van 2013-2015. Tag zoveel mogelijk mensen als je het met me eens bent dat mijn alternatief beter is dan “Piemel”😂SWIPE VOOR HET HELE VERHAAL‼️#LeefEnLach #PiemelKanNietMeer #PiemelHoortNietBijPoenie @ruuddewild @nporadio2 @nosstories @nos @rtlboulevard @shownieuwssbs6 @dwddtv @beauvaned @eversstaatop @coenensander @rtllatenight @bridgetmaasland @qtrustfull https://nos.nl/artikel/2263209-de-vagina-heeft-een-nieuwe-naam-poenie.html
Een bericht gedeeld door Roue Verveer (@roueverveer) op

Benz Abas door president Bouterse beëdigd tot Buitengewoon en Gevolmachtigd ambassadeur voor Indonesië

(Bron foto: NII)
'Abas heeft de eerste opleiding van het Suriname Diplomaten Instituut met succes afgerond'


Benz Abas is woensdag 12 december 2018 in het presidentieel paleis door president Desi Bouterse beëdigd tot buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Suriname voor Indonesië. Voor het staatshoofd was het volgens het Nationaal Informatie Instituut (NII) 'een genoegen om conform de Wet op Buitenlandse Dienst één van de participanten die de eerste opleiding van het Suriname Diplomaten Instituut (SDI) met succes heeft afgerond, te mogen beëdigen'. 

De voornaamste taak die de ambassadeur heeft meegekregen van de president is het behartigen van nationale belangen, in het kader van de goede betrekkingen die reeds jarenlang bestaan tussen Suriname en Indonesië. De verdere versteviging en uitdieping van de relatie tussen beide landen, waarbij op basis van wederzijds voordeel de ontwikkeling van onze landen en volkeren wordt bevorderd, behoort ook tot de taken die de diplomaat mee heeft gekregen van het staatshoofd.

Suriname onderhoud sinds 1890 historische banden en vanaf 24 januari 1976 diplomatieke betrekkingen met Indonesië.

Indonesië is ‘s werelds grootste eilandstaat en heeft de grootste economie in Zuidoost-Azië. Het land is lid van de G-20 en is geclassificeerd als een nieuwe geïndustrialiseerd land. Verder wordt Indonesië gekenmerkt als de derde grootste democratie in de wereld.

'U zult dus naast het behartigen van de belangen van de Republiek Suriname en haar burgers in het buitenland, ook activiteiten coördineren om buitenlandse investeringen te stimuleren, die kunnen bijdragen aan het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen alsmede het bevorderen van de bijdrage van de Surinamers in de diaspora aan de nationale ontwikkeling en het bevorderen van de toeristenstroom vanuit uw land van accreditatie naar Suriname', gaf Bouterse aan.

Studieresultaten over hervorming energiesector van Suriname overhandigd aan minister Dodson

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Dodson over 800 pagina's telling rapport: 'Dit is een deel van uw bijbel, het oude testament'

'De eerste mijlpaal in het proces van herstructurering van onze elektriciteitsvoorzieningssector'


De studieresultaten over hoe de energiesector van Suriname het best kan worden hervormd, zijn gisteren overhandigd aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Het rapport 'Building Blocks for the Electricty Plan 2019-2023', beslaat 800 pagina's. Deze ‘bijbel’, zoals Dodson het omschrijft, is de leidraad voor het schrijven van het Energie Sector Plan (ESP). 'Dit is een deel van uw bijbel, het oude testament', zei minister Dodson, terwijl hij een exemplaar overhandigde aan Gerard Lau, voorzitter van de Raad van Toezicht Energie Autoriteit Suriname (EAS). 

De Elektriciteitswet is 29 maart 2016 afgekondigd. Het rapport wordt door het ministerie gezien als 'de eerste mijlpaal in het proces van de herstructurering van onze elektriciteitsvoorzieningssector'.

NH heeft met de ondersteuning van de Inter-American Development Bank twee consultancy bedrijven, Sustainable Technical Solutions (Suteso) en Castalia, aangetrokken om de studie te doen, om de 'bouwstenen te ontwikkelen voor onze eerste Elektriciteit Sector Plan, het ESP 2019 – 2023'. Het project heeft $ 500.000 gekost.

De resultaten zijn beknopt gepresenteerd door Michael Kopinsky van Suteso. Er is onder andere studie verricht naar de huidige stand van zaken in de energiesector, de uitbreidingsmogelijkheden, andere manieren om stroom op te wekken, beheer, het huidige tarief en nieuwe, goed onderbouwde systemen om de prijs te bepalen. Er zijn ook aanbevelingen gedaan. Bijvoorbeeld de subsidie transparant maken en het jaarlijks afbouwen ervan.

De hervormingen zijn hard nodig benadrukte Kopinsky. 'Als men voortgaat met het huidige systeem zal het de overheid tussen 2018 en 2023, ruim Srd 9.7 miljard aan subsidie kosten. Dat is $ 1.5 miljard, 10 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP)', gaf hij aan. 'Dat is geld dat elke overheid anders zou willen inzetten om bepaalde doelen te bereiken.'

Kopinsky heeft na zijn presentatie het eerste exemplaar van het rapport overhandigt aan Dodson. 'De ESP moet in het eerste kwartaal van volgend jaar een feit zijn', deelde Dodson mee. 'De volgende stap is een Energie Summit in januari volgend jaar. Daar zal onder andere bepaald worden hoe de subsidie zal worden afgebouwd naar nul.'

Dodson heeft ook een exemplaar overhandigd aan de vicevoorzitter van De Nattonale Assemblee, Melvin Bouva (NDP). De volksvertegenwoordiger is ingenomen met 'het behoorlijke boekwerk' als leidraad voor het energieplan. Hij hoopt dat er snel en naar behoren zaken worden aangepakt. 'Die 1.5 miljard dollar, oftewel 10 procent van het BBP, kunnen wij niet missen', aldus Bouva. 'Daarom zullen we er alles aan doen om efficiënt de sector gezond te maken, om het binnen de perken te houden, zodat elke Surinamer energie heeft.'

Door op drift geraakte olietanker Tradewind Legend gedupeerde vissers vergoed door Staatsolie

Visserscollectief: 'De kwestie is naar tevredenheid afgehandeld'

(Bron foto: Visserscollectief)

De twaalf vissers van wie de boten op 19 november werden vernield door de op drift geraakte olietanker Tradewind Legend, zijn deze week vergoed door Staatsolie Maatschappij Suriname NV. De vergoeding dekt de schade aan de vaartuigen en de periode waarin de vissers niet konden werken, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 13 december 2018.

De secretaris van het Visserscollectief, Mark Lall, zegt dat de kwestie naar tevredenheid is afgehandeld. De vissers hebben maandag hun cheque ontvangen op het hoofdkantoor van Staatsolie. De groep werd geleid door Paul Garnauth en Lall.

Tradewind Legend is een door Staatsolie geleased schip, voor de export van brandstof. Het vaartuig raakte op weg naar de haven van Tout Lui Faut op drift dichtbij de monding van de Surinamerivier. Boten van twaalf vissers raakten door dit incident beschadigd, aldus de afdeling Corporate Communication van Staatsolie.

Met de schadevergoeding kunnen de vissers, onder meer, nieuwe motoren kopen en hun boten repareren. Lall zegt dat na het incident, de schade in kaart gebracht werd door de districtscommissaris van Commewijne, de Maritieme Autoriteit Suriname en het Visserscollectief.

President Bouterse ontvangt geloofsbrieven ambassadeurs van Maleisië, Roemenië, Noorwegen, Sri Lanka en Chili

(Bron foto's: NII)
Ambassadeurs allen niet-residerend: vier zijn werkzaam in Brazilie, één op Trinidad & Tobago


De niet residerende ambassadeurs Lim Juay Jin van Maleisië, Stefan Mera van Roemenië, Nils Martin Gunneng van Noorwegen en Musthafa Mohamed Jaffeer van Sri Lanka (allen gevestigd in Brazilië) en Juan Anibal Barria van Chili (standplaats op Trinidad & Tobago) hebben woensdag 12 december 2018 in het presidentieel paleis hun geloofsbrieven overhandigd aan president Desi Bouterse. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De ambassadeur van Maleisië Lim Juay Jin gaf aan, dat voor wat betreft de relatie en samenwerking tussen Suriname en Maleisië, beide landen er het beste uit willen halen.


Voor ambassadeur Mera van Roemenië was het bezoek aan de president een belangrijk moment. 'Na lange tijd is er weer een ambassadeur voor Suriname. Wij hebben veel tijd verloren in het verleden en wij willen die zo gauw mogelijk inhalen.' Ook is de ambassadeur hoopvol gestemd dat zaken goed zullen verlopen tussen de beide landen en dat de doelen die op papier gezet zijn heel gauw gerealiseerd zullen worden.

De goede bilaterale relatie tussen Noorwegen en Suriname werd tijdens het bezoek van ambassadeur Gunneng aan president Bouterse besproken. De ambassadeur gaf aan, dat Noorwegen erg onder de indruk is van de manier waarop n Suriname omgaan wordt met de bossen.

De ambassadeur van Sri Lanka Musthafa Mohamed Jaffeer, sprak van een vruchtbaar gesprek. In de toekomst zal er volgens hem op een aantal gebieden samengewerkt worden waaronder onderwijs, irrigatie, energie en andere belangrijke gebieden.

Ambassadeur Juan Anibal Barria van Chili gaf aan, dat het gesprek en de ontmoeting met het staatshoofd buitengewoon was. 'Het is een grote eer om ambassadeur te zijn van Chili voor dit prachtig land', sprak de ambassadeur.

Ook de bilaterale relatie is volgens hem op een heel goed niveau. 'Het is mijn taak om Suriname te promoten in Chili, om op die manier meer Chileense toeristen naar Suriname te krijgen', benadrukte de ambassadeur. Volgens hem zijn er plannen om op verschillende gebieden samen te werken vooral in de mijnindustrie.

Verontwaardiging onder vissers over door LVV verstrekt toestemmingsbriefje voor zes trawler visvergunningen

Briefjes zijn in mei 2017 afgegeven aan Ros National Fishery NV

'Er wordt niet gehandeld in nationaal belang, maar om het belang van een kleine groep veilig te stellen'


Ros National Fishery NV heeft niet alleen een toestemmingsbriefje ontvangen voor zes trawler visvergunningen, maar ook voor zeven SK (Surinaamse Kust) visvergunningen en drie SKB vergunningen. Deze is verstrekt op 11 mei 2017 door de directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Djoemadie Kasanmoesdiran. Minister Lekhram Soerdjan van LVV moet vandaag, donderdag 13 december 2018, uitsluitsel geven aan de visserijsector over deze kwestie, zo bericht Starnieuws.

De Chinese hektrawlers zijn intussen geïnspecteerd en blijken niet te voldoen aan de Surinaamse voorwaarden.

De visserijsector is er niet te spreken over dat tijdens de bewindvoering van minister Soeresh Algoe dit toestemmingsbriefje is gegeven. Er is toestemming gegeven, terwijl er totaal geen ruimte meer is voor nieuwe vergunningen. De sector eist duidelijkheid over deze kwestie. De bevoegdheid tot het geven van toestemming staat eveneens ter discussie.

De voorzitters Prahalad Sewdien van de Federatie van Surinaamse Agrariërs, en Udo Karg van de Suriname Seafood Association hebben via een uittreksel van de Kamer van Koophandel & Fabrieken aangetoond wie achter de onderneming zit. Ros National Fishery NV heeft als directeur Xiaouxi Zhang uit China. Wendel Pengel en Rayan Khedoe, beiden Surinamers, fungeren als onderdirecteur (zie foto).

Karg en Sewdien hebben op een persconferentie gesteldm dat er niet gehandeld wordt in nationaal belang maar om het belang van een kleine groep veilig te stellen. 'De schepen kunnen 48 personen accommoderen en hebben een opslagruimte van 200 ton. Er zal dus direct verwerkt worden. Er zijn ook hijskranen om alles op een groter schip, een moederschip, te plaatsen', geeft Sewdien aan. Karg voegt eraan toe dat door deze werkwijze de instanties niet zullen weten hoeveel vis er gevangen is en dus ook de waarde ervan niet achterhaald gaat kunnen worden. Volgens de Surinaamse regels zijn alle vissers, binnen- en buitenlandse, verplicht met hun vangst aan te meren aan land. Niet alleen voor de inspectie, maar ook zodat de verwerking, handel en export in Surinaamse handen blijft. Dit systeem brengt jaarlijks gemiddeld ruim $ 35 miljoen op.

'De Chinese schepen komen niet aan land na hun vangst, maar verwerken en verplaatsen het direct naar een moederschip. Een welbekend systeem in de grote visindustrieën', geeft Karg aan. Maar, het past niet in het huidige visbeleid. De sector heeft nu al te kampen met overbevissing. Ruim 450 vergunningen zijn verstrekt in 2018. Vaak helemaal niet in overleg met de vissers en andere belanghebbenden.

Daarnaast vereist de werkruimte, tot 200 zeemijlen voor de kust, dat er duurzaam gevist moet worden. 'Het is een smalle strook waar gewerkt wordt, er is geen ruimte voor nog meer vissers', deelt Sewdien mee.

Sewdien en Karg vermoeden dat verantwoordelijken bezig zijn om wetten en regels aan te passen om de drijvende visfabrieken toch op de visgronden te krijgen. Er is al vastgesteld dat de Chinese schepen niet voldoen aan de Surinaamse voorwaarden. Er kan dus geen toestemming gegeven worden, merken ze op.

Ingenieur Mungra over betonnen EBS-mast incident: 'Kans op herhaling is groot'

Mungra adviseert weggedeelte te sluiten, omdat niet duidelijk is hoe palen in grond zijn aangebracht


Dayanand Mungra zegt woensdag 12 december 2018 in het  Dagblad Suriname, dat het idee om betonnen lantaarnpalen te plaatsen op straat een vooruitgang is. Dit voorkomt, dat de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) jaarlijks enorme schade lijdt als gevolg van aanrijdingen, waarbij steeds nieuwe houten palen moeten worden vervangen. 

Mungra betreurt het ongeval van dinsdag, waarbij een betonnen paal in de Jaggernath Lachmonstraat op een voorbijrijdende auto viel. ‘Dit is een valse start voor de EBS’, zegt Mungra. ‘Gelukkig gaat het hier alleen om blikschade. Het voorval had ook mensenlevens kunnen kosten.’

De ingenieur is van mening, dat bij de uitvoering van het project weinig rekening is gehouden met de verwerking en de plaatsing van de palen. ‘Voor het plaatsen van een betonnen paal met deze omvang moet de paal gemiddeld 1.60 meter in de grond en gestort zijn. Uiteraard zullen de voorwaarden afhankelijk zijn van allerhande zaken, zoals afmeting, gewicht, functie van de palen, soort grond en de wijze waarop deze verankerd moeten worden.’

Voor Mungra is het duidelijk, dat het omvallen van de paal het gevolg kan zijn van een ondiepe fundering en de wijze van verankering van de paal in de grond. Volgens metingen van Mungra zelf is de fundering 75 centimeter diep. ‘Ook biedt de gekozen grond onvoldoende weerstand om de paal op zijn plaats te houden. Met dit regenachtige weer zal de grond rondom de paal een zachte kleiige massa zijn, die totaal geen houvast biedt.’

Mungra geeft als advies om dit weggedeelte te sluiten, omdat niet duidelijk is hoe de overige palen in de grond zijn aangebracht. De ingenieur zegt, dat de overige palen mogelijk op dezelfde wijze in de grond zijn geplaatst. ‘Het is aan te raden om dat weggedeelte, waar de overige palen zijn geplaatst, per direct af te sluiten, de palen uit de grond te halen en deze conform de voorschriften en onder deskundige begeleiding te plaatsen in de grond.’

De voormalige onderdirecteur van Openbare Werken zegt, dat hij geen paniek wil zaaien, maar acht de kans op herhaling groot. ‘En wie weet wat de schade dan is.’ Het is voor Mungra duidelijk dat zaken niet op de juiste wijze aan toe zijn gegaan.

Man tot 6.5 jaar cel veroordeeld voor seksueel misbruik van schoonzusje vanaf haar negende jaar

OM had celstraf van acht jaar geëist, maar rechter vindt dat de man 'een goede proceshouding' had


R.D. is maandag tot een celstraf veroordeeld van zes en een half jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht voor seksueel misbruik van zijn schoonzusje vanaf haar negende jaar,  in het district Saramacca. Het misbruik vond plaats in de periode 2006 tot 2011. Zij moest de handelingen van de verdachte geheim houden, zo bericht Starnieuws woensdag 12 december 2018.

Na jaren zag hij haar weer en hij besloot toen om zijn seksuele handelingen voort te zetten. Dit keer liet het slachtoffer de seksuele handelingen niet toe en kwam deze zaak aan het rollen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van acht jaar geëist tegen de verdachte.

De rechter week af van de eis, omdat de man een goede proceshouding had. In eerste instantie had D. het feit ontkend. Vervolgens beweerde hij, dat hij gepoogd had om seks te hebben met het meisje. Uiteindelijk legde hij een volmondige verklaring af, maar zei dat hij het kind vanaf haar dertiende seksueel misbruikt had. Aan deze verklaring van de verdachte ging de Kantonrechter voorbij.

Bij de politie had de man verklaard, dat hij het kind vanaf haar negende misbruikte. In zijn laatste woord bood de man zijn verontschuldigingen aan.