dinsdag 24 maart 2020

Districtscommissariaat Marowijne Noord-Oost kondigt een gedeeltelijke lock down af - Nu 8 positief Covid-19 personen

Slechts op medisch advies mag iemand Albina in of uit...


Het districtscommissariaat Marowijne Noord-Oost heeft dinsdagavond 24 maart 2020 een lock down aangekondigd. 

Ingaande deze datum zal de Oost-Westverbinding nabij het Streekziekenhuis Marwina afgesloten worden voor alle verkeer vanaf 00.00 uur tot 06.00 uur.

Slechts op medisch advies zal men toestemming krijgen Albina te betreden of te verlaten.. Deze lock down is geldig tot nader order.


President Bouterse draait ontheffing onder-directrice Onderwijs, Muriel Hoepel, terug

'Niet gebleken is dat onder-directrice belang van de dienst geschaad heeft'


De ontheffing van onder-directrice Onderwijs is teruggedraaid door president Desi Bouterse. Hiervoor had het stafcollectief en de personeelsbond bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur actie gevoerd, onder coördinatie van de Algemene Bond Overheidspersoneel en de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), zo bericht Starnieuws dinsdagavond 24 maart 2020.

De bonden ontvingen dinsdag 24 maart 2020 bericht, dat de gewraakte ontheffing is ingetrokken door Bouterse. De actie is nu opgeschort.

Minister Lilian Ferrier had toegezegd dat de ontheffing zou worden voorgelegd aan de Raad van Ministers ter heroverweging. Zij heeft zich niet aan de toezegging gehouden en ook de verwachte intrekking van de ontheffing bleef uit. Vanaf gisteren was het noodzakelijk de acties te hervatten en hebben de bonden via de COL, de interventie van de president ingeroepen.

De rancune van de minister, het gevoel van onbehagen bij en de vertroebeling van de arbeidsrust onder de medewerkers bij het ministerie namen met de dag toe, zegt de bond in een persbericht.

Guillaume Ethard van het Staf Collectief zegt, dat dit resultaat niet mogelijk zou zijn zonder de gedemonstreerde saamhorigheid van de medewerkers van dit ministerie.

Als een van de overwegingen in de intrekkingsresolutie geldt, dat niet gebleken is dat de onder-directrice het belang van de dienst geschaad heeft. Deze beweringen had de minister wel vermeld als reden van de onterechte ontheffing. Het blijkt ook, dat de minister bij de ontheffing voorbij is gegaan aan de voorgeschreven procedure.

De vakbonden wijzen erop dat behalve de ontheffing, ook voor andere knellende vraagstukken er aanvaardbare oplossingen gevonden moeten worden, te weten: De heersende dreigementen tegen stafambtenaren vanuit de leiding van het ministerie;
Duidelijkheid over de positieverbetering van medewerkers op het ministerie; Duidelijkheid over het organogram waarmee gewerkt moet worden; Duidelijkheid over communicatie procedures, communicatiestructuren binnen het ministerie;
Duidelijkheid over de wet Onderwijs.

Met de nieuwe situatie verwachten de bonden en het Staf Collectief dat in gemeen overleg aanvaardbare oplossingen worden gevonden.

Suriname telt nu zeven personen besmet met nieuwe Coronavirus, Covid-19

Zevende patiënt echtgenoot eerste persoon, vrouw, die besmet is geraakt


Een zevende persoon is met het nieuwe Coronavirus, Covid-19, besmet. Dat is vanmiddag, dinsdag 24 maart 2020, bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 managementteam, aldus Starnieuws.

De echtgenoot van de eerste vrouw die besmet is geraakt, is positief bevonden. Dit heeft minister Antoine Elias van Volkgezondheid meegedeeld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de classificatie van transmissie herzien en het gebruik van de term 'lokale transmissie' geschrapt. Er wordt momenteel geen onderscheid meer gemaakt tussen laag risico en hoog risico gebieden. Alle ingezetenen die nu terug reizen zullen in verplichte quarantaine geplaatst worden. De personen die hiervoor terug gereisd zijn, gaan vanaf nu ook in verplichte quarantaine.

Staatsblad Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren

Zorgverleners slaan alarm over tekort aan beschermende middelen en attributen op werkvloer

'Leidinggevenden en superieuren hebben geen oor voor de klachten' 

- 'Gedreigd wordt met disciplinaire maatregelen'...
- 'Op sommige plaatsen ontbreken basale dingen zoals desinfecteringsmiddelen'


Zorgverleners hebben zich bij hun vakorganisaties beklaagd over de slechte voorziening van beschermende middelen en attributen op de werkvloer. Het gaat om medewerkers van RGD-poliklinieken en enkele ziekenhuizen. 'Vooral vanwege de coronacrisis heerst er grote bezorgdheid', zegt vakbondsleider Robby Naarendorp, die enkele vakorganisaties in de gezondheidzorg leidt. 

Wat de zaak volgens hem erger maakt, is dat leidinggevenden en superieuren geen oor hebben voor de klachten en constant gedreigd wordt met disciplinaire maatregelen. 'Op sommige plaatsen ontbreken basale dingen zoals desinfecteringsmiddelen, terwijl momenteel de hele samenleving wordt opgeroepen te letten op de persoonlijke hygiëne', zegt Naarendorp.

Volgens de vakbondsman zou het beter zijn indien de leidinggevenden in deze periode van crisis een beetje inspraak geven bij het helpen zoeken van oplossingen, in plaats dat met strafmaatregelen worden gedreigd. 'We begrijpen dat mensen nu sneller geïrriteerd zijn, maar men zou kunnen luisteren naar de medewerkers bij het zoeken naar werkbare oplossingen, zodat het werk niet onderbroken hoeft te worden.'

Volgens Naarendorp is de coronacisis een situatie die voor iedereen nieuw is. Er zijn nog geen zodanige ontwikkelingen bij wie afgekeken kan worden hoe bepaalde vraagstukken aangepakt zouden kunnen worden. 'Er is opgeroepen voor een nationale aanpak, dus geef de mensen een beetje inspraak', stelt hij.

Een andere zaak die momenteel speelt is het openbaar vervoer waarop veel personeel in de zorg op is aangewezen. Voor zeker een week is openbaar bus- en boottransport door de autoriteiten in samenspraak met vertegenwoordigers van deze sector stopgezet. Vervoerders kunnen niet voldoen aan de regels wat betreft sociale afstand die bewaard moet worden om transmissie van het coronavirus te minimaliseren.

Het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) heeft speciaal voor verpleegkundigen bussen ingezet die hen naar het werk kunnen vervoeren. Zij die gebruik willen maken van dit transport moeten op bepaalde tijdstippen op daartoe aangewezen locaties zijn om opgehaald te worden. Op sommige plaatsen is het mis gegaan, aldus Naarendorp. Of de bussen waren laat waardoor verpleegkundigen die al om 04.30 uur en 05.00 uur op de wachtlocaties stonden, lang moesten wachten. Sommige zijn vanwege het lange wachten en de onveiligheid zo vroeg op straat huiswaarts gekeerd. In andere gevallen waren er onvoldoende bussen ingezet. Volgens Naarendorp zal het systeem verbeterd dienen te worden.

Bedrijven sluiten ook deuren ter ondersteuning banken

VSB en ASFA bereiden rechtszaak voor om omstreden wet van tafel te vegen


Bedrijven zullen morgen hun deuren sluiten om de actie van de banken te ondersteunen. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) hebben dit besluit genomen, zo meldt Starnieuws vanmiddag, dinsdag 24 maart 2020. 


De VSB en ASFA hebben eerder al kenbaar gemaakt, dat de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren veel rechtsonzekerheid en willekeur met zich meebrengt. Net als door de Surinaamse Bankiersvereniging is gedaan, is de president gevraagd om de wet niet af te kondigen. Terwijl er gesproken werd, had president Desi Bouterse zijn handtekening al onder de wet gezet. De wet is vandaag in werking getreden.

De VSB en ASFA hebben een dag nodig om de gang naar de rechter voor te bereiden. Daarom sluiten ze hun bedrijven. Dit betekent, dat Fernandes ook geen brood zal bakken. Het bedrijfsleven vindt dat een duidelijk signaal belangrijker is in dit stadium. Daarom gaan de deuren van de bedrijven dicht.

De bankstaking is op advies van de Surinaamse Bankiersvereniging. Nagenoeg alle banken doen mee aan deze actie. Salarissen zullen wel worden verwerkt. Ook de ATM's zijn voorlopig nog in werking.

Bankwereld deels op slot: Surinaamsche Bank, Finabank, Republic Bank, Godo, Surichange en Hakrinbank sluiten de deuren

De Volkscredietbank is woensdag 25 gewoon open


Uit protest tegen de nieuwe controversiële Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren hebben commerciële banken vandaag, dinsdag 24 maart 2020, hun deuren gesloten. Dit berichten lokale media.

In eerste instantie had de vakbond bij de Hakrinbank haar leden opgeroepen de werkplek onmiddellijk te verlaten. In het weekend had de Surinaamse Bankiersvereniging zich al gebogen over een volledige lamlegging van de dienstverlening. Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Finabank, Republic Bank, Godo en Surichange bank sloten hun deuren, nadat de Bankiersvereniging het advies had gegeven om te sluiten.



C-47-voorzitter Robby Berenstein zegt, dat de Volkscredietbank morgen op slot gaat. Maar, dat is niet het geval:


De omstreden Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren stuit op fel protest van bankiers, het bedrijfsleven, de verzekeringssector en de vakbeweging. Ook oppositiepartijen zijn ertegen.

Volgens deze organisaties zal de nieuwe wet desastreuze gevolgen hebben voor de samenleving. Het wordt niet uitgesloten dat de sluiting deze hele week zal duren.

Intussen zijn de banken en vakorganisaties bezig juridische stappen voor te bereiden om de uitvoering van de gewraakte wet te stuiten. Vooralsnog is onduidelijk of ATM-machines bevoorraad zullen worden, mochten die tijdens de banksluiting leeg raken.

Amerikaanse Eastern Airlines vliegt in Suriname gestrande Amerikanen naar Miami, Florida

Het gaat om een commercieel uitgevoerde directe chartervlucht 


Vanuit de VS wordt morgen een speciale chartervlucht uitgevoerd om Amerikaanse staatsburgers, die vanwege de lock down in Suriname zijn gestrand en naar hun land terug willen, naar Miami, Florida, te vliegen. 

Eastern Airlines, een privébedrijf, heeft toestemming van de Surinaamse regering om een repatriëringsvlucht uit te voeren voor Amerikaanse staatsburgers die het land willen verlaten, meldt de Amerikaanse ambassade vandaag, dinsdag 24 maart 2020, aldus de Ware Tijd.


Deze enkele vlucht naar Miami staat momenteel gepland om Paramaribo te verlaten in de namiddag morgen.


Dit is een commercieel uitgevoerde directe chartervlucht waarvoor passagiers moeten boeken en rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij moeten reserveren. Volledige informatie, inclusief up-to-date vluchtschema, kosten en ticketinformatie, is te vinden op de website van Eastern Airlines, zegt de ambassade.

Personen uit de VS die overwegen terug te keren naar de VS, worden dringend verzocht om reisarrangementen te maken zolang er nog vluchten beschikbaar zijn.

Voor de eigen ingezetenen hebben de autoriteiten intussen al verschillende vluchten laten uitvoeren om deze naar Suriname terug te halen. Zo zijn er al meer dan 200 gestrande passagiers opgehaald uit Miami, Cuba, Curaçao en Trinidad en Aruba.

Momenteel worden voorbereidingen getroffen om ingezeten uit Nederland naar huis terug te brengen. Ook naar Brazilië moeten nog repatriëringsvluchten worden uitgevoerd.

Het Surinaamse luchtruim is vanaf 14 maart vanwege de coronacrisis gesloten voor commerciële vluchten, nadat hier een dag eerder de eerste bevestigde Covid-19-besmetting werd genoteerd.

Colombia heeft meer dan 300 bevestigde gevallen van Covid-19

Colombia tot 13 april in verplichte preventieve isolatie


Het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid (Ministerio de Salud) heeft nog 29 gevallen van Covid-19 bevestigd, in totaal 306. Zes patiënten herstelden en het dodental blijft op drie staan, verklaarde het ministerie vandaag, dinsdag 24 maart 2020.


Colombia komt van vandaag tot 13 april in verplichte preventieve isolatie terecht als onderdeel van de maatregelen die worden uitgevoerd te midden van de gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus. In die zin is het vrije verkeer van mensen en voertuigen op het nationale grondgebied, om isolatie te bewerkstelligen, volledig beperkt, behalve dat het volgens informatie het recht op leven, gezondheid en overleven van de inwoners van het land wil garanderen.

President Ivan Duque heeft op 19 maart aangekondigd, dat alle internationale vluchten naar het land zullen worden geschorst.


Vanaf 23 maart zijn alle internationale vluchten voor een periode van 30 dagen verboden, zei de president.

Alle volwassenen ouder dan 70 jaar moeten tot 31 mei thuis blijven, behalve om consumptiegoederen en basisproducten te kopen, gezondheidsdiensten te gebruiken, medicijnen te kopen en toegang te krijgen tot financiële diensten, zei hij.

Op 17 maart heeft Duque de noodtoestand afgekondigd en economische maatregelen aangekondigd om de pandemie te bestrijden.

(De Surinaamse Courant/Prensa Latina/Twitter)

Turkije stuurt 26.000 testkits voor nieuwe coronavirus naar Colombia

Colombia heeft 22 maart 277 bevestigde gevallen coronavirus en 3 sterfgevallen


Turkije heeft 26.000 testkits voor het nieuwe coronavirus naar Colombia gestuurd, zei het Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos, (INVIMA) zondag 22 maart 2020. 

INVIMA zei in een verklaring, dat de kits zondag zijn aangekomen, waardoor het land sneller en efficiënter tests kan uitvoeren.


INVIMA-directeur Julio Cesar Aldana bedankte de Turkse regering voor haar steun.

Colombia heeft 277 bevestigde gevallen van coronavirus en 3 sterfgevallen.


(De Surinaamse Courant/Anadolu Agency/Twitter)

Amnesty International: Colombia, neem maatregelen om gevangenen te beschermen tegen coronavirus

23 Doden en 83 anderen gewonden onlusten La Modelo-gevangenis, Bogotá


Op 21 maart braken in de La Modelo-gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá protesten uit. Gevangenen vroegen om maatregelen om hen te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. Tijdens de protesten werden 23 mensen gedood en raakten 83 anderen gewond. 

'Er zijn groeiende zorgen over mensen die in Zuid-Amerika gevangenzitten,’ zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘In Colombia zijn de gevangenissen overvol, waardoor het onmogelijk is efficiënte maatregelen te nemen om mensen te isoleren die met het coronavirus besmet zijn. Bovendien is de toegang tot medische zorg en producten voor de hygiëne beperkt en is er niet altijd water beschikbaar. Hierdoor wordt het risico om besmet te raken groter en de kans om te genezen kleiner.’


'We mogen tijdens deze pandemie niemand buitensluiten. De Colombiaanse regering moet onmiddellijk een plan bedenken om infectie van gevangenen te voorkomen', zegt Guevara-Rosas.

‘Ook moet bekeken worden hoe de overbevolking van gevangenissen kan worden tegengegaan. De regering kan overwegen om mensen vrij te laten die in voorlopige hechtenis zitten en om gevangenen voorwaardelijk vrij te laten. Daarnaast moeten de autoriteiten een onafhankelijk onderzoek instellen naar het geweld dat werd gebruikt om de protesten in de gevangenis de kop in te drukken.’ 

Volgens een rapport van de Ombudsman zitten er 121.670 mensen gevangen in 134 gevangenissen, terwijl die een capaciteit hebben van 80.763 mensen. Dit maakt een mogelijke uitbraak van het coronavirus extra gevaarlijk.

Staten hebben een verplichting om het recht op gezondheid te garanderen. Daarom moet de Colombiaanse regering maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in detentiecentra tegen te gaan en te zorgen voor medische zorg.


(De Surinaamse Courant/Amnesty Interrnational/Twitter)

Personeel Hakrinbank in staking: bank gesloten - Actie uit onvrede over afkondiging Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren

Actie bij Hakrinbank wordt ondersteund door bonden vakcentrale C-47


De Hakrinbank is gesloten. De personeelsbond bij de Hakrinbank, onder leiding van Guno Castelen, heeft vanochtend, dinsdag 24 maart 2020, het werk neergelegd uit onvrede over de afkondiging van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. President Desi Bouterse heeft de wet gisteren bekrachtigd, nadat die zaterdag in de vroege ochtend na een marathonzitting was aangenomen in het parlement, de coalitie. De wet is inmiddels afgekondigd. 

De actie bij de Hakrinbank wordt ondersteund door de bonden van de vakcentrale C 47, zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale, op Starnieuws.

Hij zegt dat niet alle bonden dezelfde strategie hebben. Er wordt gewerkt op twee fronten. De overige bonden van C-47 zijn bezig juridische acties voor te bereiden tegen de wet.

Algemeen directeur van de Hakrinbank, Rafiek Sheoradj Panday, bevestigt dat de de bankinstelling gesloten is. Het is nog onduidelijk of de ATM's nog zullen worden bevoorraad.

Vanuit de samenleving, maatschappelijke en politieke organisatie is er veel kritiek geuit op de omstreden wet waarin onder andere is opgenomen, dat er geen cash valutatransacties binnen Suriname mogen worden gedaan. Cambio's mogen geen valuta verkopen, alleen kopen. En valuta uit de export moet weer naar de nationale deviezenreserve gaan.

Politie Brazilië creëert met helikopter 'zandstorm' op mensen op Galheta-strand in de stad Florianopolis te verwijderen

Staat Santa Catarina heeft eigen verbod samen- scholing in openbare ruimtes zoals stranden vanwege Covid-19


De Braziliaanse politie vloog met een helikopter over een strand om een ​​zandstorm te creëren en daarmee zonaanbidders die de coronavirus-maatregelen negeerden, weg te jagen. 

De politie vloog het toestel over het Galheta-strand in de stad Florianopolis en wierp daardoor zand op naar mensen die op het strand zaten.

De helikopter landde later nabij het strand waar agenten in discussie gingen met de laatst overgebleven dtrandbezoekers die de boodschap nog steeds niet hadden begrepen.

De Braziliaanse regering heeft nog geen nationale lock down opgelegd, maar de staat Santa Catarina, waaronder Florianopolis valt, heeft een eigen verbod op samenscholing in openbare ruimtes, zoals stranden, ingesteld.


De politie vertelde lokale media, dat de meeste strandgangers na de vlucht het toneel verlieten, maar sommigen waren er nog steeds toen ze terugkeerden, waardoor ze gedwongen werden dicht bij het strand te landen en hen vervolgens te vertellen te vertrekken.

Volgens bronnen bij de politie worden de vluchten de komende dagen  voortgezet.


De regering van Santa Catarina heeft op 17 maart de noodtoestand uitgeroepen, waarbij het mensen in grote groepen wordt verboden samen te komen en alle openbare evenementen worden geannuleerd.

Ondertussen dwingen georganiseerde misdaadbendes hun eigen coronavirus-maatregelen in Rio de Janeiro af, door mensen te bevelen een avondklok te gehoorzamen. Dreigende berichten die in de beruchte favela's van de stad circuleren, waarschuwen dat gangsters mensen zullen leren om een avondklok vanaf acht uur te 'respecteren', zeggen Braziliaanse media.

'Let op alle inwoners van Rio das Pedras, Muzema en Tijuquinha! Avondklok vanaf 20.00 uur vandaag. Wie na deze tijd op straat wordt gezien, zal de volgende leren respecteren', luidt een bericht van de gangsters. Een ander bericht zegt volgens nieuwswebsite G1: 'We willen het beste voor de bevolking. Als de overheid het niet kan repareren, lost de georganiseerde misdaad het op.'



(De Surinaamse Courant/G1.Globo/Daily Mail/YouTube/Portalt5/Twitter/Instagram)

Koppige hangjongeren Latour negeren adviezen autoriteiten inzake Covid-19

Politie lost tevergeefs waarschuw- ingsschoten om hangjeugd te verwijderen


Agenten moesten gisteravond in actie komen vanwege samenscholing van groepen hangjongeren te Latour. Deze waren ondanks het verzoek van de overheid om thuis te blijven vanwege het coronavirus, toch bijeen gekomen. 

Waterkant.net schrijft vandaag, dinsdag 24 maart 2020, te hebben vernomen, dat enkele jongeren daarbij gesommeerd werden om plat op de grond te gaan liggen. Ook zouden waarschuwingsschoten zijn gelost. Het lukte de politie uiteindelijk de groepen weg te krijgen. Dat bleek echter niet voor lang.

Na enige tijd moest de politie weer optreden tegen dezelfde groepen en ze opnieuw naar huis sturen, omdat ze weer ter plaatse waren.

NDP'er Doekhie: 'Waidoe is voor mij politiek geen aanwinst'

'De NDP is geen prullenbak, als hij wil, mag hij opsodemieteren'



NDP-parlementariër Rachied Doekhie zegt vandaag, dinsdag 24 maart 2020, in het Dagblad Suriname, dat hij nu gelijk heeft gekregen met de kritiek die hij de afgelopen maanden heeft geleverd op het gedrag van overloper William Waidoe. Waidoe was afgelopen vrijdagavond het 26e lid van de coalitie en dacht de rest onder druk te kunnen zetten door mee te delen dat hij niet later dan elf uur 's avonds zou vergaderen over de inmiddels omstreden zogenoemde valutawet. Hij deelde tijdens de vergadering, die tot vijf uur zaterdagochtend duurde en laat was begonnen, mee dat hij op zijn gezondheid moet letten. 

'Een jaar terug heb ik deze dingen al gezegd. En als mensen niet naar mij willen luisteren, dan merken ze al waarover ik het had. Voor mij is hij een gepasseerd station. Ik blijf nog bij me standpunt dat Waidoe voor mij politiek geen aanwinst is. De hele wereld heeft gezien hoe hij is weggelopen', zegt de NDP’er.

De oppositie verliet de vergadering die ochtend uit protest, terwijl Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan vanwege de uitslag van een rechtszaak in hoger beroep nergens te bespeuren waren.

Doekhie vindt dat Waidoe hiervan misbruik probeerde te maken, maar uiteindelijk niet wist dat hij (Doekhie) eerder op de dag de presentielijst al had getekend en vanwege de nieuwe protocollen om de besmetting van het coronavirus te voorkomen, de debatten van de vergadering vanuit een andere locatie volgde. De NDP’er merkt op, dat hij daarna terug is gekeerd, waardoor de vergadering gewoon kon worden voortgezet en de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren met 26 stemmen kon worden aangenomen.

Waidoe eiste nummers 1 of 2 op kandidatenlijst NDP
Volgens informatie eiste Waidoe van de NDP-coördinatie in het rijstdistrict Nickerie, dat hij een op een verkiesbare plek, namelijk nummer 1 of 2, moest komen van de DNA-kandidatenlijst, waardoor hij een grotere kans zou maken op een tweede termijn in de De Nationale Assemblee, DNA. Nu blijkt dat Waidoe genoegen zal moeten nemen met nummer 3 of 4. Deze ontevredenheid zou Waidoe dan op de vergadering van vrijdag hebben laten zien door weg te lopen. Waidoe kreeg 3.038 stemmen in 2015. Volgens Doekhie zijn dat stemmen van niet Waidoe, maar de Pertjajah Luhur.

Doekhie blijft erbij, dat Waidoe zijn kracht in Nickerie nog moet tonen, want hij heeft nog niet veel mensen op eigen kracht op de been kunnen brengen. Naar zeggen van de NDP’er heeft Waidoe nauwelijks 50 personen achter zich. 'Het is vreemd. Dit gedrag van Waidoe is overal zo geweest. De 4 tot 5 partijen die hij heeft doorlopen, hebben hetzelfde meegemaakt met hem', aldus Doekhie.

Waidoe hangt nu weer aan zijde oppositie 
Doekhie voert aan, dat Waidoe in zijn spreekbeurt tijdens de behandeling van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren veel aan de oppositiezijde hing door zaken die hij nog een jaar terug goed sprak, nu negatief aan te duiden. Hij noemt hierbij de ondersteuning van het kritiek op de verdwijning van extra middelen van de PetroCaribe deal en de mogelijke misstanden bij de Stichting Machinale Landbouw (SML). Waidoe was kort geleden nog vol lof over de prestatie van de regering en Johnny Mahespalsingh bij de herstart van dit bedrijf.

'Nu ondersteunt hij Jitendra Kalloe en vraagt hij, dat er een onderzoek moet komen. Toen Doekhie het bracht een jaar terug, was het dan rotzooi toch? Dit alles is een teken. Toen Waidoe van de PL overstapte, zei hij nog aan de media dat indien hij niet krijgt wat hij wilt, hij weer weggaat. De NDP is nogmaals geen prullenbak. Als hij wil, mag hij opsodemieteren', aldus de politicus.

Regering nog niet van zins tarieven particuliere lijnbushouders te verhogen, 'omdat verkiezingen voor de deur staan'

Bushouders willen dat stadstarief van Srd 1,85 naar Srd 3,70 verhoogd wordt


De regering lijkt niet bereid te zijn om de tarieven van de particuliere lijnbushouders te verhogen. Zowel de leden van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) als de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV) willen alvast een verhoging van honderd procent. Hierdoor zal het stadstarief Srd 3,70 worden, schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

'De minister heeft geen ja of nee gezegd, maar misschien moet hij toestemming krijgen van hogere hand', zegt Vishen Nejal, secretaris van PLO. Hij heeft de indruk, dat de regering niet van plan is om de tarieven te verhogen. Hij wijst erop, dat minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie het veelal over de coronavirus-crisis had, onlangs tijdens het gesprek met de PLO. Bus- en bootvervoer zijn hierdoor sinds vrijdag voorlopig voor een week stilgelegd.

'Wat de leden interesseert, is een verhoging. Ook al wil de regering dat we na een week weer moeten rijden, zullen de leden dat niet doen. Het tarief moet eerst verhoogd worden', stelt Nejal. Chotkan zegt tegen de Ware Tijd dat er thans geen sprake is van tariefverhoging.

Het gesprek met de PLO ging ook volgens hem meer om de coronavirus-kwestie en de maatregelen die de regering naar de sector toe zou nemen. 'We hebben de maatregelen genomen in het belang van de totale volksgezondheid', zegt hij.

Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de VOSOV, is het er mee eens dat zolang de verhoging niet wordt ingevoerd de bussen in de garages blijven. Dat besluit hebben volgens hem de bushouders genomen, nadat PLO-voorzitter John Mahadewsing het resultaat van het gesprek met de minister aan de leden had meegedeeld. De busondernemers houden vast aan de eis van honderd procent verhoging. Het stadstarief van Srd 1,85 zal dan Srd 3,70 worden.

Bovendien moet de brandstofcompensatie niet afgeschaft, maar juist verhoogd worden. Het marktconforme tarief is volgens hem Srd 6,40. 'De regering moet alvast de honderd procent verhoging doorvoeren en wij zullen dan verder moeten kijken naar de kostencalculatie van de bushouders. De PLO had een calculatie gemaakt op basis van een wisselkoers van Srd 12 voor de Amerikaanse dollar. Maar, dat moet nu worden aangepast, want nu wordt overal gewerkt met de dollarkoers van Srd 15.'

De regering wil volgens hem de tarieven niet verhogen, omdat de verkiezingen voor de deur staan. De NDP wil in de ogen van Sahadew-Lall geen stemmen verliezen. 'Het is immers vooral de achterban van deze partij die gebruik maakt van het openbaar vervoer en een verhoging zal haar het hardst treffen. Maar, ook wij hebben het moeilijk en moeten verhoogde prijzen betalen. Daarom moet ook naar ons belang gekeken worden.'

Sahadew-Lall zei eerder, dat de busondernemers zeven jaar hebben gereden zonder tariefaanpassing, terwijl de wisselkoersen van Amerikaanse dollar en de euro ten opzichte van de Surinaamse dollar bleven stijgen. In 2016 is een verhoging toegekend en is het stadstarief vastgesteld op Srd 1,50. Dit werd het jaar daarop gebracht op Srd 1,85. 'De bedoeling was, dat we dat jaar verder zouden onderhandelen voor betere tarieven, maar dat is nooit meer gebeurd.'

'Minister Ferrier is bezig met ego dingen en is zo rancuneus, dat de COL bescherming biedt aan Collectief”

Blanker, COL, verwacht dat president Bouterse in deze kwestie ingrijpt


Het Staf Collectief bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) blijft actie voeren tegen de werkwijze van minister Lillian Ferrier. De actie wordt ondersteund door de Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) en de Bond Personeel bij het ministerie van Onderwijs (BPMO). 

Hugo Blanker, voorzitter van de COL zegt dinsdag 24 maart 2020 op Starnieuws, dat het probleem niet groot is. 'Maar, de minister is bezig met ego dingen en is zo rancuneus dat de COL bescherming heeft geboden aan het Collectief.' Blanker verwacht dat president Desi Bouterse in deze kwestie ingrijpt. 'De president hoeft niet aan onze kant te staan. Maar, we verwachten wel dat hij het in alle eerlijkheid zal opnemen en inkomen. Hij kan niet toestaan dat er zo wordt omgesprongen met zijn werknemers.'

Een directe aanleiding voor het protest is de ontheffing van Muriel Hoepel, onderdirectrice Onderwijs. Volgens Blanker heeft de minister niet de juiste structuren gevolgd. Zo zou de minister niet de juiste informatie hebben doorgegeven aan de Raad van Ministers en de president. Hoepel heeft zich niet kunnen verweren, doordat de minister verzuimd heeft haar over de reden tot ontheffing te verwittigen.

Volgens Blanker brengt de minister de president in problemen door niet mee te willen werken aan oplossingen vanuit het kabinet. Hij geeft aan, dat Kenneth Slooten, directeur Bureau Volkscontacten, zich heeft ingezet om te komen tot een oplossing. 'Er wordt een arrangement afgesproken en je trekt je terug en je distantieert je als minister daarvan, zo breng je de president toch in problemen.' De mededeling werd toen gedaan dat de ontheffing van Hoepel aangehouden zou worden.

Volgens de actievoerders blijft de bewindsvrouwe volharden, dat de ontheffing voortgang moet vinden. 'De minister stelt steeds teleur', zegt Guno Sabajo, voorzitter van de BPMO. Hij merkt op

' dat verschillende brieven die geschreven zijn om ontvangen te worden door de minister, onbeantwoord blijven. En als er eventueel een afspraak komt met de minister, dan heeft zij gelijk meerdere bonden op schema staan.

'Dat is onmogelijk want als we vragen hebben ons rakende heeft ze haast, want dan moet ze weer weg. Dat zorgt alleen voor wrijving.' Sabajo merkt op dat indien de minister maatregelen wil treffen, dit volgens de personeelswet moet. 'Ambtelijk is het zo, dat als iemand in de fout gaat of iets doet tegen de Staat, dan ben jij als bevoegd gezag genoodzaakt de persoon in gebreke te stellen. En de persoon is verplicht binnen vijf dagen na dagtekening te verweren.'

Hij zegt verder, dat een persoon berispt kan worden indien het gaat om een zaak die minder erg is. Nadat een persoon zich heeft kunnen verweren, kunnen er volgens de ambtelijke procedure tuchtstraffen volgen op basis van de personeelswet. Deze stappen zijn niet toegepast bij de onderdirectrice.

De bonden hopen dat het staatshoofd gauw voor een interventie zorgt.

DSB sluit in verband met coronavirus voorlopig kantoren in Hermitage Mall en Moengo voor publiek

DSB adviseert klanten vooral gebruik te maken van elektronisch betalen


De Surinaamse Bank (DSB) sluit in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus, voorlopig haar kantoren in de Hermitage Mall en te Moengo voor het publiek. Het kantoor Kasabaholo gaat op afspraak open op dinsdag en donderdag voor safeloketbezoek. Een andere maatregel is het aanbieden van handsantizer aan de klant, bij het binnenstappen van een filiaal. De dienstverlening aan de klanten vanuit de kantoren wordt ook beperkt. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 24 maart 2020.


DSB adviseert haar klanten zoveel als mogelijk gebruik te maken van elektronische betaaloplossingen, zoals internet banking, Mobile Banking App, ATM- en POS-apparaten.

De bank geeft aan, dat klanten zo weinig mogelijk naar de bank moeten komen. Indien een klant een bezoek noodzakelijk acht, kan hij via de website of via telefoonnummer 471100 voor alle diensten een afspraak maken. De dienstverlening in de kantoren wordt verder ook beperkt tot opnames en stortingen boven een bedrag van Srd 3.000, safeloketbezoek, het ophalen van een IT-formulier, het ophalen van een pinpas en pinmailer en het contant aflossen van leningen (particulieren).

Voor 60+ klanten maakt de bank wel een uitzondering, geeft zij aan in een persbericht.

Het personeel schudt de klant voorlopig geen hand en de frontofficemedewerkers en kassiers dragen handschoenen. Omdat de ATM- en POS-apparaten door vele klanten worden gebruikt, raadt DSB de samenleving aan, om de eigen persoonlijke hygiënemaatregelen bij gebruik in acht te nemen.

PL-leider Somohardjo twijfelt aan oprechtheid Jerry Slijngard

'Al bij al tel ik ongeveer 37, nog geen 100 personen, we hebben de regel niet overtreden'


Pertjajah Luhur (PL) -leider Paul Somohardjo twijfelt aan de oprechtheid van Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) tevens lid van het nationaal managementteam Covid-19. 

Slijngard zei afgelopen week, dat de Pertjajah Luhur onverantwoord gedrag heeft vertoond door naar het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) te gaan met meer dan honderd personen en de nodige tamtam, om zich te registreren voor de verkiezingen van 25 mei.

'We waren geweest met 7 kotomisi-leden, 10 leden van de brassband, 7 of minder mensen van het gamelanorkest, 3 inheemse broeders en 7 tazza-leden van de hindoestanen. Al bij al tel ik ongeveer 37. Dus nog geen 100 personen. Dus we hebben de regel niet overtreden', zei Somohardjo zaterdag op een persconferentie, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

In het gebouw heeft de PL zich ook aan de regels van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) gehouden met het aantal van ongeveer 45.

'De leiding van het CHS heeft geen enkele op- en aanmerkingen gemaakt. We hebben ook voorzorgmaatregelen getroffen. We hadden zelf water gebracht met alle benodigdheden om je hand schoon te houden. Dus wat ons betreft hebben we de regel niet overtreden', aldus Somohardjo.

Hij vindt dat Slijngard selectief bezig is geweest in zijn opmerkingen, terwijl De Nationale Assemblee (DNA) in haar vergaderzaal het aantal van 100 met de 51 DNA-leden, 17 ministers en alle medewerkers ruim overschrijdt. 'Waarom grijp je daar niet in? Laat hij DNA aanpakken. Laat hij die lange rijen bij Chotelal aanpakken', aldus Somohardjo.

Casino's sluiten alleen na instructie van minister van Financiën Hoefdraad

'Districts- commissaris niet bevoegde instantie om oproep tot sluiting te doen'


Casino’s zijn niet van plan hun deuren te sluiten zo lang zij daartoe geen instructie hebben gekregen van de minister van Financiën, het ministerie dat hun vergunning heeft verstrekt, en alle gokhuizen dichtgaan. Zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 maart 2020, van een vertegenwoordiger van de gokbranche te hebben vernomen. 

'We zijn bereid te sluiten, maar wanneer een casino weigert dat te doen, dan is het begrijpelijk dat de overige vanwege het competitie-element ook niet gaan sluiten', zegt de vertegenwoordiger.

Nadat door het Covid-19-managementteam een beroep was gedaan op de horecasector om vanwege de coronacrisis de dienstverlening te staken, gingen enkele casino's vrijdag voor korte tijd dicht. Echter, toen werd geconstateerd  dat één van de gokhuizen aan de oproep geen gehoor had gegeven besloot de rest de deuren weer open te gooien voor het publiek.

'Wij willen sluiten en hadden onze casino's ook direct gesloten. Een ander bedrijf stelt zich echter op het standpunt dat de districtscommissaris niet de bevoegde instantie is om een oproep tot sluiting te doen, dus hoeven ze daar geen gehoor aan te geven. Daarom zijn allemaal weer open gegaan', zegt het directielid van één van de gokbedrijven. Hij voegt eraan toe, dat gelet op de ernst van de crisis uit humane overwegingen 'je geen instructie of wet moet krijgen om te sluiten'. 'Zo formeel kan je je niet opstellen', stelt de manager.

Een medewerkster van een casino beklaagt zich erover, dat het personeel ondanks de coronacrisis geen vrijaf krijgt en zich elke dag op het werk moet aanmelden. Er wordt gedreigd met ontslag. Wat haar zorgen baart, is dat het publiek ondanks de ernst van de situatie waar de autoriteiten herhaaldelijk op hebben gewezen, blijven komen. 'De samenleving is koppig', aldus de bezorgde medewerkster. Zij voegt eraan toe, dat in het casino waar zij werkt nog elke dag bingo en wekelijkse trekkingen plaatsvinden, 'waarbij het heel druk wordt'. Met sociale afstand wordt geen enkele rekening gehouden.

Eind vorige week hebben de districtscommissarissen van Paramaribo maatregelen afgekondigd waarin is besloten, dat alle openbare vermakelijkheden, zoals seksclubs, discotheken en dergelijke, voorlopig moeten sluiten.

Zorgen over de inperking van de persvrijheid op Aruba na instellen avondklok

Ook journalisten mogen ’s avonds niet meer de straat op...

NVJ en Tweede Kamerfracties van SP en GroenLinks maken zich zorgen


De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Tweede Kamerfracties van SP en GroenLinks maken zich zorgen over de inperking van de persvrijheid op Aruba. De NVJ stuurde een brandbrief naar premier Evelyn Wever-Croes en de SP en GroenLinks stellen vragen aan minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Dit berichten vandaag, dinsdag 24 maart 2020, het Antilliaans Dagblad en Caribisch Netwerk/NTR.

Na het instellen van de avondklok door de Arubaanse regering in verband met de coronacrisis mogen ook journalisten ’s avonds niet meer de straat op. Tussen 21.00 uur en 06.00 uur moeten zij zich beperken tot de informatie die de politie verstrekt.

De NVJ vraagt de premier om een uitzondering te maken voor journalisten omdat onafhankelijke informatie in deze tijd cruciaal is. De Kamerleden Ronald van Raak (SP) en Nevin Özütok (GroenLinks) willen dat de Nederlandse regering bij hulp aan Aruba de voorwaarde stelt dat journalisten, net als in Nederland, een vitaal beroep hebben en in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Ze vragen Knops of hij met hen eens is dat persvrijheid in deze tijd van groot belang is en op basis van welke regelgeving de Arubaanse regering de persvrijheid beperkt.

De Kamerleden vragen verder of het klopt dat Sharina Henriquez van Caribisch Netwerkin de boeien is geslagen en een boete heeft gekregen van 1.000 florin. En ze willen weten waarom de perskaarten (‘werkbriefjes’) voor de Arubaanse pers door de politie niet worden erkend. De boete voor overtreding van de avondklok kan overigens oplopen tot 10.000 florin (ongeveer 5.000 euro). De NVJ wil het probleem van de perskaarten oplossen door digitaal noodperskaarten op te sturen naar Arubaanse journalisten, zegt bestuurslid Wensley Francisco tegen Caribisch Netwerk.

Veel Arubaanse media hebben als tegenmaatregel aangegeven de persconferenties en berichtgeving van de overheid te zullen boycotten zolang de kwestie niet is opgelost.


Francisco is sinds zijn aanstelling als bestuurslid eind vorig jaar bezig om de journalisten van de eilanden onderdeel te maken van de NVJ. Met de daarbij behorende perskaarten en scholing. 'Het is de bedoeling dat de journalisten op de eilanden in de toekomst worden geholpen met een mentorschap vanuit de NVJ', zegt Francisco.

Het is niet de eerste keer dat Francisco geluiden over een wankelende persvrijheid op de eilanden hoort. 'In gesprekken tijdens mijn bezoeken aan de eilanden hoor ik dat journalisten belemmerd worden in hun werk. Dat politici journalisten weren en dat zij soms worden bedreigd tijdens hun werk. Het is tijd om het te gaan hebben over koninkrijksbrede journalistiek.'

Op Aruba 12 patiënten met Covid-19

Van de drie nieuwe gevallen twee besmet door lokale transmissie en één import uit Colombia


Aruba heeft er in één dag drie bevestigde gevallen van het coronavirus bij. Dit brengt het totaal aantal patiënten van covid-19 op twaalf. Dat heeft de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes tijdens haar dagelijkse briefing bekendgemaakt, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

Van de drie nieuwe gevallen zijn twee besmet geraakt door lokale transmissie en is één een geval van import vanuit Colombia.

De minister-president gaf aan, dat het drietal het naar omstandigheden goed maakt.

Verder verklaarde ze, dat de hoeveelheid bevestigde gevallen van Covid-19 op Aruba toeneemt, omdat de autoriteiten agressiever aan het testen zijn.

De Caribbean Mercantile Bank nv (CMB) heeft bevestigd, dat een van haar werknemers bij de twaalf positief geteste patiënten hoort. De werknemer zit thuis in quarantaine en heeft geen contact gehad met het publiek.

Curaçao heeft avondklok-maatregel voorbereid en kan ieder moment toegepast worden

'Invoeren avondklok is ultimum remedium en kan niet zomaar worden toegepast'


Door verschillende personen binnen de gemeenschap wordt er bij de regering op aangedrongen om een avondklok in te stellen. Deze maatregel is ook voorbereid en kan ieder moment toegepast worden. Dat stelt minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

De bewindsvrouwe vraagt zich alleen af of de avondklok wel moet worden ingevoerd voor de 10 procent van de gemeenschap die de regels - zoals opgelegd door de regering om de gemeenschap te beschermen tegen verdere verspreiding van het coronavirus - niet naleeft.

'Dan komt de vraag of we vanwege deze groep de avondklok moeten invoeren of dat we strenger gaan controleren. Op dit moment kiezen we voor de laatste optie', aldus de minister. Het invoeren van een avondklok is volgens Camelia-Römer een ultimum remedium en kan niet zomaar worden toegepast, omdat je dan te maken hebt met de rechten van iedere burger om zich vrij te kunnen bewegen. 'Dat mag niet lichtzinnig worden opgevat', aldus de minister.

Als het zover komt dat het wel nodig wordt de avondklok toe te passen, is de regering hier wel toe bereid. 'Maar, we blijven elke dag evalueren, niet alleen in de ochtend tijdens het crisisberaad, maar ook gedurende de dag, en beslissen gaandeweg wanneer we moeten opschalen.'

De minister gaf aan, dat moet worden beseft dat Curaçao ‘in een vroeg stadium hele zware maatregelen heeft getroffen’. 

'Misschien staan we daar niet bij stil, maar binnen het Nederlands Koninkrijk was Curaçao de eerste die vliegtuigen vanuit Nederland heeft tegengehouden. Waarom; omdat we de situatie in Brabant hebben opgemerkt en omdat we zagen dat dit een bron kan worden voor besmetting. Daarop anticiperend hebben we besloten het luchtruim met Europa te sluiten. Dan komt de vraag waarom we dan wel de Curaçaoënaar die in Nederland zit, terug laten komen. Wat moeten we anders doen: hem of haar aan zijn lot overlaten, zonder een mogelijkheid voor zichzelf te zorgen? Het gaat hier om ingezetenen van Curaçao; zij moeten de mogelijkheid hebben om terug naar huis keren.”

Luchtvaartmaatschappij TUI zet extra vlucht in voor passagiers van Curaçao naar Amsterdam

(Bron screenshot: YouTube)
'In principe zouden we hiermee alle reizigers op Curaçao opgehaald moeten hebben'


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, dinsdag 24 maart 2020, dat luchtvaartmaatschappij TUI vandaag nog een extra rescue flight (OR 8366) inzet om passagiers van Curaçao naar Amsterdam te vliegen.

'In principe zouden we hiermee alle reizigers op Curaçao opgehaald moeten hebben', zegt Sebastiaan de Vries, Head of TUI Dutch Caribbean.

Personen die al in het bezit zijn van een TUI-ticket naar Amsterdam en op korte termijn zouden moeten vertrekken krijgen vandaag nog de kans om terug te vliegen. Zij moesten zich uiterlijk om 06.00 uur melden op de luchthaven en hoorden 1,5 uur voor vertrek of er plaats beschikbaar was op de vlucht. Volgens TUI zijn er nog veel plaatsen over. Men hoeft alleen maar zijn ticket en paspoort mee te nemen. Er worden geen extra kosten gerekend.

Als gevolg van de coronacrisis en de beperkende maatregelen die de Nederlandse en vele andere regeringen hebben opgelegd, is de maatschappij genoodzaakt om haar vluchtoperatie stil te leggen. 'De vlucht van vandaag is voorlopig de laatste', aldus De Vries.

Curaçao heeft, zolang coronacrisis voortduurt, 125 tot 155 miljoen gulden per maand aanvullende financiële ondersteuning nodig

Eerste stap Solidariteitspakket vooral fiscaal uit- en afstel 


Curaçao heeft, zolang de coronacrisis voortduurt, 125 tot 155 miljoen gulden per maand aan aanvullende financiële ondersteuning nodig. Als de crisis zes maanden duurt, gaat het om 750 tot 930 miljoen. Zo verklaarde José Jardim, interim-president van de Centrale Bank (CBCS), tijdens de persconferentie van de regering gisteren waarin het Solidariteitspakket, althans het eerste deel ervan, werd gepresenteerd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 maart 2020.

Jardim was er ter ondersteuning van minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën.


De extra gelden zijn nodig
ter financiering van de overheidsbegroting met maandelijks 25 tot 35 miljoen; financiering van het behoud van de banen met 40 tot 50 miljoen; en
financiering van de betalingsbalans (lees: de deviezenreserves) met 60 tot 70 miljoen (dit laatste voor de monetaire unie die bestaat uit Curaçao én Sint Maarten). Sint Maarten zou maandelijks met 86 tot 104 miljoen ondersteund moeten worden.

Bij de prognoses wordt er voorlopig van uitgegaan, dat deze crisis een halfjaar kan/zal duren. In dat geval wordt gerekend met een terugval van de economie (bruto binnenlands product, bbp) van 15 procent, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren. Duurt het nóg langer, dan kan de terugval wel 20 procent, ofwel een vijfde, van de economie bedragen.

Gisteren was het langverwachte moment, dat het kabinet uit de doeken zou doen met welk reddingsplan de coronacrisis wordt bestreden (‘gemitigeerd’, zoals dat tegenwoordig veel wordt genoemd). Het ‘eerste front’ werd vorige week al opgetrokken, namelijk het beschermen van levens, aldus de minister-president.


Het tweede front, het sociaal-economische, is nu aan de beurt. Diverse ministers benadrukten, dat het eerste deel van het plan vooral tot doel heeft de banen en inkomens van de werknemers - met name in de hard getroffen hospitalitysector - zoveel mogelijk te sparen. Met het fiscale pakket (met zowel uitstel- als afstel-tegemoetkomingen) verwacht minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling dat het grootste deel van de werkgevers het ‘tot en met april’ kan uitzingen. Dat zegt zij naar eigen zeggen mede op basis van input van sectorvereniging CHATA, Curaçao Hospitality & Tourism Association.

Exporteurs groenten en fruit vrezen dat omstreden 'valutawet' leidt tot vernietiging agrarische productiebedrijven

'Exporteurs enorm onaangenaam overvallen door aanname van de wet'


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) vreest, dat de aanname van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren uiteindelijk zal zorgen voor verlies van banen, inkomstenderving en vernietiging van agrarische productiebedrijven. 

De VEAPS stelt in een persbericht, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 24 maart 2020, dat de 'exporteurs enorm onaangenaam overvallen zijn' door aanname van de wet, zaterdag in de Assemblee.

Volgens de organisatie is de oorzaak van de stijging van de wisselkoers, het ontoereikend aanbod van de vraag naar valuta. De coalitie zou er juist voor moeten zorgen, dat ze maatregelen treft om de verdiencapaciteit te vergroten door de export te bevorderen, en de overheidsuitgaven af te stemmen op de inkomsten. 'Integendeel komt de regeringscoalitie met wetgeving om de export van agrarische producten de nek om te draaien', schrijft de VEAPS.

Conform de nieuwe wet worden exportbedrijven gedwongen om 60% van de factuurbedragen in valuta te repatriëren naar Suriname. De leden van VEAPS maken al jaren de factuurbedragen over naar Suriname. Volgens de nieuwe wet zijn de exportbedrijven nu verplicht om hun valuta te verkopen aan de banken tegen de officiële Centrale Bank-koers die lager is dan de straatkoers, terwijl de prijzen van inputs en lokale inkopen en betalingen gebaseerd zijn op de straatkoers.

Door de lagere officiële koers ontvangen de exporteurs minder Srd's voor hun zelf verdiende valuta, terwijl de lokale inputs / betalingen zijn afgestemd op de hogere straatkoers.

Deze wet creëert volgens de VEAPS diefstal en haar leden worden zwaar benadeeld, wat uiteindelijk zal leiden tot enorme verliezen met uiteindelijke stopzetting van de lokale exportbedrijven, voorspelt de organisatie.

De VEAPS zegt zich af te vragen of de coalitie de weg wil vrij maken, opdat de Israëlische LR group met een staatslening staatsbedrijven opzet in de agrarische productie conform hun businessplan en overeenkomst met de overheid.

Een ander heikel punt is dat deze wet bureaucratie en willekeur zal bevorderen. Een Toezichtsorgaan zal bepalen indien een exporteur valuta nodig heeft voor de aanschaf van bedrijfsgeoriënteerde zaken.

De VEAPS noemt het absurd, dat de exporteur verplicht is te wisselen tegen een lagere koers en daarna moet 'bedelen' bij het Toezichtsorgaan voor het verkrijgen van valuta voor zijn bedrijfsoperatie.

'Bij de VEAPS zijn exportbedrijven aangesloten die ongeveer 260 ton groenten per maand afromen van de lokale productie ten behoeve van de export met een omzet van ongeveer € 1 miljoen per maand.'

PALU overweegt juridische stappen om geldigheid fe toetsen wetten mede door Chitan en Sapoen aangenomen

Wat de doen met de wetten van Chitan en Sapoen vraagt de PALU zich af


'De uitspraak van de rechter vorige week in de zaak die Pertjajah Luhur had aangespannen tegen haar leden Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen, kan verregaande gevolgen hebben. De rechter besliste namelijk, dat deze heren hun zetel die ze hadden meegenomen naar de regering Bouterse, moeten teruggeven. Dit had volgens de rechter al in 2015 moeten gebeuren. 

Hoewel de uitspraak van de rechter zo kort vóór de verkiezingen geen effect meer zal hebben op het verdere werk van De Nationale Assemblee (DNA), vraagt de PALU zich in gemoed af wat er zal moeten gebeuren met al die wetten die door DNA zijn aangenomen met de steun van Chitan en Sapoen. 

(Sapoen en Chitan)

Wij denken hierbij naast alle andere wetten, met name aan de wet waarmee de coalitie Suralco/Alcoa zo schaamteloos heeft bevoordeeld boven het Surinaamse volk. Niet alleen de PALU, maar ook de voltallige oppositie in DNA en belangrijke maatschappelijke groepen in de samenleving, zijn tegen de overeenkomst met de multinational in opstand gekomen. De coalitie heeft zich niets aangetrokken van de maatschappelijke druk en het belang van Suriname als geheel en heeft toen, met de ondersteuning van Chitan en Sapoen, gewoon haar wil doorgedrukt. 

De PALU gaat nu na of en zo ja welke juridische stappen genomen kunnen worden tegen de wetten die door DNA zijn genomen in de tijd dat Chitan en Sapoen illegaal lid zijn geweest van dit college.'

Korps Branweer Suriname: 'Gras- en vuilverbrandingen zijn verboden en dus strafbaar

'Wij kunnen ons nu geen overlast van gras- en vuilver- brandingen veroorloven'


'In de afgelopen dagen is er sprake van enige droogte, waarbij de meldingen van gras- en vuilverbrandingen een toename vertonen. De verplichte ‘thuis vakantie’ in verband met maatregelen tegen Covid-19, wordt door enkelen veelal nuttig gebruikt om op te ruimen, grote schoonmaak te houden en percelen van wied (onkruid) te ontdoen. Het is echter bij wet verboden om gras en vuil te verbranden. 

Wij zitten als gemeenschap nu midden in een uitdaging om de Covid-19 situatie met z’n allen te stabiliseren en verder te neutraliseren, wij kunnen ons nu geen overlast van gras- en vuilverbrandingen veroorloven. Dit soort buitenbranden legt een zware druk op het personeel, materiaal, materieel en het verbruik van brandstof. 

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) doet een dringend beroep op iedereen om het moedwillig verbranden van gras en vuil na te laten. 

Bezoeken in verband met brandverklaringen, info over vergunningen, et cetera. aan de hoofd brandweerkazerne, eerst telefonisch melden via telefoonnummer 463979 op elke werkdag van 07:00 uur – 12:00 uur. Voor de overige brandweerposten geldt dat zoveel als mogelijk zaken telefonisch worden afgehandeld.'

Directeur Republic Bank in Suriname, Sean Husain, plotseling overleden

Husain sinds 9 juli 2018 General Manager van Republic Bank N.V.  Suriname


De directeur van de Republic Bank in Suriname, Sean Husain, is gisteravond overleden. Volgens Waterkant.net vandaag, dinsdag 24 maart 2020, zou dit vrij plotseling zijn gebeurd nadat hij onwel was geworden.


Husain was sinds 9 juli 2018 aangesteld als General Manager van Republic Bank N.V. in Suriname. Hij heeft jarenlang op Barbados gefungeerd als General Manager Corporate and Commercial Credit van de Republic Bank.

Hussain was gistermiddag nog druk bezig met de besprekingen over te ondernemen stappen, in verband met de nieuwe omstreden valutawet, de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren.

Ondernemer Chotelal stelt valuta 'tegen zeer redelijke koersen' ter beschikking van importeurs

(Bron foto: NII)
Minister Hoefdraad: 'Als we praten over zeer redelijk, dan zeggen wij echt substantieel beneden wat nu op de markt heerst'


Importeurs kunnen binnenkort via een substantieel lagere koers dan wat er op de markt heerst hun importen veiligstellen. Hiertoe hebben de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) de afgelopen twee dagen gesprekken gevoerd met de staatsbanken en ondernemer Chotelal. Minister Hoefdraad zegt maandag 23 maart 2020 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat Chotelal bereid is om zijn eigen valuta tegen zeer redelijke koersen aan de importeurs van basisgoederen ter beschikking te stellen. 

'Als we praten over zeer redelijk, dan zeggen wij echt substantieel beneden wat er nu op de markt heerst', aldus de bewindsman. Hij voegt eraan toe, dat deze maatregelen zeker zullen helpen de koers te verlagen. De importeurs die op dit moment naar valuta zoeken, kunnen hun Srd’s bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB Bank) en de Volkscredietbank (VCB Bank) aanbieden. Deze instellingen zullen ervoor zorgen, dat de importeurs de valuta in handen krijgen en verder kunnen afhandelen met hun zakenpartners in het buitenland.

Minister Hoefdraad zegt dat de maatregel ook veel zal helpen met betrekking tot de vraag naar dollars, omdat het ook de bedoeling is om hiermee een substantieel deel van de importeurs uit markt te halen.

De gesprekken met de staatsbanken en ondernemer Chotelal kwamen op instructie van president Desi Bouterse en tegen de achtergrond van het Covid-19 virus. Volgens minister Hoefdraad heeft de crisis, die vanwege het virus is ontstaan, verschillende lagen van de samenleving getroffen. De focus van de regering is dan ook om het volk zoveel mogelijk tegemoet te komen.

Het resultaat van de gesprekken is geweest dat op basis van de lijst van basisgoederen de importen zo goed mogelijk tegen acceptabele prijzen worden gegarandeerd. Minister Hoefdraad wijst er verder op, dat de prijzen voor basisgoederen drastisch stijgen en dat de regering in één keer verandering hierin wil brengen. Het ministerie van HI&T zal in het geheel een coördinerende rol spelen.