maandag 9 juli 2018

Korte film 'They're Killing Us' belicht het gevaarlijke werk van sociale leiders in Colombia

'Waar mening gemeenschapsleider niet  overeenstemt met lokale paramilitaire groep, is dat het moment waarop hun leven wordt bedreigd'



Een recente film over de moorden op sociale leiders in Colombia is een tijdige herinnering aan de gevaren waaraan degenen die hun gemeenschappen willen bestrijden en verdedigen worden blootgesteld. Emily Wright en Tom Laffay, de filmmakers van  They're Killing Us, spraken met The Bogotá Post over hun motivatie achter hun korte film. 

Het aantal sociale leiders en mensenrechtenverdedigers dat sinds de ondertekening van het vredesakkoord in Colombia is gedood, overschrijdt nu ruim 200. Net deze week werd voormalig Petro-campagnevoerder Ana María Cortes gedood in een cafetaria in Caceres, Antioquia, waardoor het de 98e moord op een gemeenschapsleider dit jaar is.



Journalistiek kan met aantallen effectief zijn, maar kan worstelen met de echte tol die deze moorden hebben gehad in een Colombia na een conflict. Dat is een van de redenen waarom de Brits-geboren journaliste Emily Wright en de Amerikaanse fotojournalist Tom Laffay een korte film wilden maken over de benarde situatie van sociale leiders in het land.



'We wilden echt onder de aandacht brengen wat het aan mensenlevens kost', zegt Wright over de impuls achter de film. 'En ik denk dat je dat effectiever kunt doen met een documentaire film, omdat het zo'n visueel medium is en je de textuur van het leven van de mensen echt kunt begrijpen.'

Nadat hij het vredesproces in de gedrukte journalistiek had besproken, besefte Wright dat het geschreven woord van het akkoord niet samenviel met wat er werkelijk in het hele land gebeurde.

Ohioan Laffay was een fotojournalist in Nicaragua en El Salvador voordat hij naar Colombia verhuisde. Hij vond in Wright en producer Daniel Bustos Echeverry natuurlijke partners om dit verhaal visueel en met overtuiging te vertellen. Ze kozen het departement van Cauca, omdat het 'ground zero voor dit issue' was, aangezien in 2017 ongeveer 70 van de moorden (106 in totaal door het land) in de regio waren begaan.

Het departement omvatte veel inheemse groepen, Afro-Colombiaanse groepen en verschillende paramilitairen, om nog maar te zwijgen van het feitm dat het in veel delen een FARC-bolwerk (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is. Als een enorm coca-groeiend gebied gaf het ook de regio alle elementen, volgens Laffay, dat het tot een microkosmos maakte van wat er op grotere schaal gebeurt in Colombia.

Na een bergbegrafenis in Siberia, Cauca, volgt de film sociale leiders Héctor Marina en Feliciano Valencia, die beiden zijn bedreigd voor de verdediging van hun gemeenschap. De investeringsmogelijkheden, legaal of ongeoorloofd, namen toe nadat de FARC deze gemeenschappen verliet. 'Aangezien de FARC eerder met een ijzeren vuist had geregeerd, hadden veel mensen geen mensen die opkwamen voor hun rechten, hoe ze natuurlijke hulpbronnen in hun gebied wilden gebruiken.' Laffay vertelde ons: 'Waar de mening van een gemeenschapsleider niet in overeenstemming is met een lokale paramilitaire groep, is dat het moment waarop hun leven wordt bedreigd.'

Opmerkelijk is, dat ondanks de compromitterende situaties waarin de sociale leiders zich tijdens de film stelden - inclusief het schenden van privé-eigendom en de vernietiging van legale mijnen - de  filmmakers niet het gevoel hadden, dat de leiders beperkt werden in hoe ze werden bekeken. 'We kregen de vrije hand om te documenteren wat we wilden', zei Wright over hun onbelemmerde toegang tot het privéleven van de leider. De leden van de gemeenschap aarzelden echter om over bepaalde onderwerpen te praten, uit vrees voor repercussies. 'Je moet echt de tijd en het respect hebben voor een ontmoeting en een ontmoeting met de leiding daar, en je intenties en de kern van je project uitleggen', zei Laffay zei over de arbeid die nodig is om toegang te krijgen tot de gemeenschappen. Dit vertrouwen kwam ook van pas toen ze zich in 'plakkerige situaties' bevonden; zoals toen een bestuurder hen verliet op een coca-plantage, vertrouwden de filmmakers op de lokale bevolking in de gemeenschap om hen terug te brengen naar de stad.

De titel is overgenomen van de beweging (# NosEstánMatando) die nu groeit onder bezorgde burgers die pleiten voor meer verantwoordelijkheid voor de moorden op sociale leiders.

Een mars werd vrijdag 6 juli 2018 gehouden in 21 steden in het hele land als onderdeel van de beweging. De film, die op de website van The Atlantic te zien was, is ongetwijfeld een onderwerp dat een langere behandeling verdient, omdat de lijst met vermoorde Colombiaanse sociale leiders blijft groeien.

'They're Killing Us' eindigt schrijnend met de namen van alle sociale leiders die zijn gedood na het vredesproces. Maar, deze lijst is helaas ook achterhaald , omdat er meer leiders zijn gedood sinds de film werd uitgebracht.

Gepositioneerd met de uitdaging om de diepte van de tragedie af te schilderen tegen de pure cijfers die dagelijks in de media worden verzameld, is 'They's Killing Us  bedoeld om de taken van sociale leiders zoals Marina en Valencia voor een breder publiek te verduidelijken. 'Vooral in de steden hebben veel mensen niet echt een idee van wat het is om een ​​sociaal leider te zijn', zei Laffay. 'Ik denk dat de film inzicht geeft in het soort werk dat door hen wordt gedaan en de soorten stress die ze moeten doorstaan, of het nou Héctor is die zijn kogelvrije truck berijdt, of Feliciano die illegaal is.'

(Suriname Mirror/The Bogota Post/Vimeo)

Rechter houdt vrijlating Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva nog tegen

(Bron foto: Twitter)
Eerder had het Hof van Beroep de vrijlating bevolen van de voormalige president


De bevoegde rechter João Gebran Neto heeft maandag 9 juli 2018 de vrijlating tegengehouden van de Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld is wegens corruptie. 

De politie mag de 72-jarige Lula niet in vrijheid stellen totdat hij de zaak onderzocht heeft, besliste de magistraat. Eerder had het Hof van Beroep de vrijlating bevolen van de voormalige president.


De federale rechter had een verzoek in Kort Geding ingewilligd en de onmiddellijke vrijlating van het vroegere staatshoofd bevolen. Lula kon volgens deze rechter de uitspraak in beroep in zijn rechtszaak in vrijheid afwachten en zou in de komende uren de gevangenis mogen verlaten.

Maar, de bevoegde rechter beslist daar nu dus anders over. Lula zal niet meteen vrijkomen.


Lula, die president was van 2003 tot 2011, zit sinds 7 april in de gevangenis. Hij werd in juli 2017 tot ruim twaalf jaar cel veroordeeld voor corruptie in verband met het overheidsbedrijf Petrobras. Hij zou een luxe appartement in een badplaats in het zuiden van Brazilië als steekpenning aanvaard hebben van OAS, een bouwonderneming die contracten bij Petrobras wou krijgen. Lula heeft de beschuldiging altijd ontkend.


Bij de verkiezingen van oktober wil hij zich opnieuw kandidaat stellen voor het hoogste staatsambt. Het Braziliaanse verkiezingscomité moet zich nog uitspreken of hij aan de presidentsrace kan meedoen. Als hij kandidaat mag zijn, is hij een van de grote kanshebbers. Lula voert de peilingen aan met zowat 36 procent van de stemmen.

(Suriname Mirror/Belga/Reuters/Twitter)

Venezolaanse regering versterkt betrekkingen met Afrikaanse landen

Minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza bezoekt Mozambique en Zuid-Afrika


De Venezolaanse regering bevordert de versterking van de betrekkingen met Afrikaanse landen, een doelstelling bevestigd tijdens de reis van minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza naar Mozambique en Zuid-Afrika. 

Het mechanisme om de economische banden tussen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met het Afrikaanse continent te sluiten, stond centraal tijdens verschillende vergaderingen die het afgelopen weekend werden gehouden door het hoofd van de Venezolaanse diplomatie met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Als onderdeel van zijn agenda nam Arreaza deel aan de Eerste Economische Dialoog tussen Venezuela en Zuid-Afrika, waarin hij benadrukte dat de productieve uitwisseling en handel de enige manier is om zich te ontwikkelen voor de staten in het zuiden, aldus  het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag 9 juli 2018 in een persbericht.

Het bezoek van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Zuid-Afrika omvatte een ontmoeting met het staatshoofd, Cyril Ramaphosa, aan wie hij een groet van president Nicolas Maduro overbracht, en bedankte hem voor de opmerkelijke handels-, sociale, politieke en economische samenwerking met het Zuid-Amerikaanse land.



Eerder had Jorge Arreaza een werkbezoek gebracht aan Mozambique, waar autoriteiten van beide regeringen een reeks overeenkomsten tekenden om samenwerking te versterken. De autoriteiten van beide landen bespraken issues als de strijd tegen armoede, gendergelijkheid, de werking van de wetgevende macht en interactie met mensen, de diversificatie van de economie en de landbouwproductie.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

De dodelijke gevangeniscrisis van Venezuela

Sommige gevangenen zitten jarenlang opgesloten in cellen van politiebureaus



De overbevolking van gedetineerden in Venezuela, geschat op 250 procent, loopt over van gevangenissen naar eenvoudige politiecellen en stelt gevangenen bloot aan ziekte, honger en geweld. 

De omstandigheden in de gevangenissen van Venezuela zijn notoir slecht, met ernstige overbevolking en veelvuldig geweld.

Maar, sommige gevangenen hebben het nog erger. Het gebrek aan ruimte betekent dat ze jarenlang in politiebureaus worden opgesloten, die niet bedoeld zijn om mensen langer dan 48 uur vast te houden.

Al Jazeera's John Holman bericht vanuit Venezuela.



(Suriname Mirrror/Al Jazeera/YouTube)

Zorgen bij VHP-politicus Girjasing over gedoogbeleid autoriteiten rond transport van boomstammen

Girjasing bevreesd voor ongelukken op Wijdenboschbrug


De VHP-politicus Shailendra Girjasing laat maandag 9 juli 2018 via het Dagblad Suriname weten nog steeds bezorgd te zijn over het gedoogbeleid van de lokale autoriteiten rond het transport van houtblokken, vooral op de Wijdenboschbrug. 

Girjasing bepleit al geruime tijd om alle transport van houtblokken via waterwegen te laten geschieden. En dit stelt hij niet voor ‘om de houttransporteurs te pesten’.

Hij vreest het ergste als op een dag de remmen van de trucks het begeven en achterop komende weggebruikers verkeer daar de consequenties van met hun leven moeten betalen. Hij begrijpt dat er veel belangen spelen in de sector, waardoor het voor de autoriteiten lastig is om acties te ondernemen.

'De politie doet ook niets, omdat zij weet dat zodra er een boete wordt uitgeschreven, die met een telefoontje van een groothandelaar wordt vernietigd', stelt Girjasing. Hij meent dat er liever telkens aan de bel wordt getrokken, in de hoop dat er acties worden ondernomen in plaats van wachten op een moment van zitten jammeren.

Surinaamse Asylum 28 juli voor optreden in Rock Club the Cave in Amsterdam



Jogi (VHP): ‘Het interesseert de president niet wat er gebeurt in dit land’

'Prioriteiten regering meer gericht op het veilig stellen van een regeertermijn na 2020'

'Het enige wat hem interesseert is de NDP en waar hij zijn mensen kan accommoderen om hun slag te slaan'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi kan maar één conclusie trekken over het uitblijven van een structurele oplossing voor de vele problemen die zich momenteel voordoen in het onderwijs en de gezondheidssector. 'Het interesseert de president niet wat er gebeurt in dit land', zegt de VHP’er vandaag, maandag 9 juli 2018, in het Dagblad Suriname. 

Terwijl er grote stakingen gaande zijn bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Instituut voor de Opleiding van Leraren in actie is, ziekenhuizen met grote problemen zitten, het parlement wacht op een antwoord in de kwestie Alcoa, containertarieven omhoog gaan, schoolvervoer lam ligt, particuliere bushouders ontevreden zijn en zelfs ondernemers hun geld niet hebben ontvangen, koos het staatshoofd ervoor om op 3 juli de 39e reguliere staatshoofdenvergadering van de Caricom in Montego Bay, Jamaica, bij te wonen. Hij is afgelopen zaterdag teruggekeerd in Suriname.

Jogi voert aan dat hij geen moeite heeft met deze ‘kleine dienstreis’ van het staatshoofd, maar wel met de manier waarop Bouterse het presidentschap niet als een 24/7 functie ziet. 'Bouterse is 1 maal 24 uur president, maar het lijkt erop alsof de president geen jurisdictie heeft over een aantal zaken dat om aandacht vraagt. Waar is eigenlijk ook de vicepresident? Of de president staat met de rug tegen de muur of het interesseert hem niet wat er gebeurt in dit land. Mijn gevoel zegt a no e interesseer a mang sang e psa ini a kondre', aldus de politicus.

De VHP’er benadrukt dat het nu meer dan duidelijk is, dat de prioriteiten van de regering meer gericht zijn op het maken van propaganda en het veilig stellen van een regeertermijn na 2020. Hij verwijst naar de recente situatie in het binnenland waar acuut naar oplossingen is gezocht voor de bewoners die te kampen hadden met wateroverlast.

Het ergste is dat naderhand uit eigen onderzoek bleek, dat de situatie niet eens zo ernstig was zoals door de regering werd gepresenteerd. Deze tien zetels van het achterland zullen cruciaal zijn voor het bepalen van de parlementaire meerderheid in 2020.

'Er waren recent problemen binnen de rijstsector met ontwatering, maar de mensen van Wageningen en Henar hebben de president niet gehoord. Mensen gaan dood in de gezondheidszorg, omdat er niet genoeg medicijnen zijn en de medici steeds acties moeten voeren. Daarom zeg ik dat de president op verkiezingstoer is. Het enige wat hem interesseert is de NDP en waar hij zijn mensen kan accommoderen om hun slag te slaan', aldus Jogi.

Ook op financieel vlak zijn er volgens hem teveel problemen na de recente beslaglegging op 19,5 miljoen euro door Nederlandse autoriteiten. De politicus vindt dat de regering te geheimzinnig doet door helemaal geen informatie in de Assemblee te verschaffen over de stand van zaken. Intussen wordt de samenleving geconfronteerd met verschillende maatregelen die door banken worden genomen. Voor elke transactie moet betaald worden. Voor transacties die in vreemde valuta gedaan worden, betaalt men een bepaald percentage als transactiekosten. De VHP’er vindt het onterecht dat de burgerij moet opdraaien voor fouten van de overheid.

Inzittende (25) auto overlijdt na frontale botsing twee auto's in centrum Paramaribo

(Bron foto: Rakesh Nirmal)
Eén automobilist negeert een rood verkeerslicht


In de nacht van zaterdag op zondag zijn twee auto's met elkaar in botsing gekomen op de kruising van de Keizerstraat en de Klipstenenstraat in het centrum van Paramaribo, aldus vandaag, maandag 9 juli 2018, het Dagblad Suriname. 

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de automobilist  X.Z. over de Klipstenenstraat reed richting Keizerstraat. A.L. reed over de Keizerstraat richting Domineestraat.

Op de kruising reed de bestuurder L. door het rode verkeerslicht met als gevolg de botsing. Door deze aanrijding raakte inzittende Vanessa Mathoera (25) ernstig gewond geraakt en overleed zondagavond in een ziekenhuis.

Twee meisjes (15, 16) aangehouden die elkaar verwondingen hebben toegebracht aan Waterkant

Meisjes brengen elkaar verwondingen toe met een fles en scherp voorwerp


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, maandag 9 juli 2018, dat de meisjes M.P. (15) en Ch.A. (16) zondag 1 juli door de politie van ressort Centrum in verzekering zijn gesteld. Zij hadden elkaar ernstige verwondingen toegebracht. Gelet op hun jeugdige leeftijd zijn de meisjes ondergebracht in het cellenhuis te Opa Doeli. 

Onderzoek wijst dat de twee meisjes een woordenwisseling kregen aan de Waterkant, die uitmondde in een vechtpartij. M. pakte een fles en bracht haar tegenstandster een slag toe op haar hoofd. Deze liep een snijwond op haar voorhoofd op.

Ch. greep naar een scherp voorwerp dat uit haar tas was gevallen. Hiermee bracht zij M. steekwonden toe ter hoogte van haar linkerborst en -schouder.

Per ambulance werden beide meisjes afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. M. was ter observatie in de ziekeninrichting opgenomen en is voor verdere behandeling verwezen naar de chirurg.

Beiden zijn inmiddels voorgeleid en na overleg met het Openbaar Ministerie voor mishandeling in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

Actie Comité Alcoa (ACA) wordt geproclameerd tijdens een bijeenkomst bij 'SetiSRnan'

ACA wil onder andere echte positie voorzitter presidentiële commissie, Dillip Sardjo, blootleggen


Het zogenoemd maatschappelijk middenveld zal niet langer aan de kantlijn blijven staan in de kwestie rond het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco en de Memorandum of Understanding (MoU) die de regering heeft gesloten met Suralco’s Amerikaanse moedermaatschappij Alcoa, schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 9 juli 2018. De regering moet en zal ter verantwoording worden geroepen om openheid van zaken te geven over de MoU,

Om structuur te geven aan de acties wordt vandaag het Actie Comité Alcoa (ACA) opgericht en geproclameerd, tijdens een bijeenkomst in de vergaderzaal van 'SetiSRnan' aan de Fajadjanstraat te Flora.

Naast de rol van de regering in deze kwestie, moet de werkelijke positie van de voorzitter van de presidentiele commissie, de industrieel Dillip Sardjo, die de onderhandelingen voert met Suralco volledig worden ontrafeld. Het actiecomité is van mening dat de betrokkenheid van Sardjoe alles te maken heeft belangen verstrengeling.

Actie Comité ALCOA eist antwoorden in deze nationale zaak en beschouwt het als onacceptabel dat deze kwestie nu al sinds 2015 onbeantwoord blijft. De eisen zijn (zo berichtte Starnieuws zaterdag 7 juli): 

1. Dat DNA (De Nationale Assemblee) opkomt voor ons nationaal belang en zich van haar taken en bevoegdheden kwijt en verantwoording afdwingt van de regering conform de Grondwet, 
2. Dat de regering volledige openheid van zaken geeft over de inhoud van de MoU en duidelijkheid verschaft over de volgende zaken: 

a. Hoe de overdracht van de waterkrachtcentrale te Afobaka in goed functionerende staat zal geschieden en wie de controle en uitvoering daarover krijgt toegewezen.
b. Wat er gebeurt met rechten verleend onder de Brokopondo Overeenkomst, aangaande terreinen, wegen, erfdienstbaarheid, belastingvoordelen, enzovoort. 
c. Status van de energieovereenkomst van 1999 (afkoop hydro-energie na sluiting aluminiumfabriek, en het vastgestelde tarief).
d. Is er een assessment gemaakt van de milieu en sociaal maatschappelijke impact van de Alcoa- operaties sinds 1958? En wie bekostigd, voort uit, en overziet dergelijke assessment?
e. Wie bekostigt en ziet toe op de rehabilitatie van alle door de operaties van Alcoa van Suralco vervuilde en uitgemijnde gebieden volgens de relevante overeenkomsten, wetten en internationale verdragen?
f. Wat zal gebeuren met de overname van alle opstallen? 
g. Wordt alle informatie aangaande de bauxietindustrie in Suriname overhandigd aan de Staat? 
h. Is de mogelijkheid geboden aan derden voor een eventuele doorstart van de bauxiet industrie?

VHP-fractieleider Santokhi constateert 'angst bij drugsbestrijdingsdiensten'

'Vele van de onderzoeken lopen heel moeizaam en krakkemikkig'


Eén van de hoofdredenen waarom drugsbestrijdingsdiensten in de afgelopen periode opvallend genoeg niet in staat zijn geweest om de leidinggevenden achter de grote hoeveelheden onderschepte cocaïne voor de rechter te brengen, is ‘omdat er een soort van angst heerst bij de drugsbestrijders om zaken goed aan te pakken’. 

'Ik heb gekeken naar de vele drugsvangsten in Suriname en inderdaad lopen vele van de onderzoeken heel moeizaam en krakkemikkig, althans belanden heel weinig van de grote zaken bij de rechter. Dat wil zeggen dat het onderzoeksproces voorafgaand gebrekkig is', zegt VHP-fractieleider en voormalig minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi maandag 9 juli 2018 in het Dagblad Suriname.

In de afgelopen vier maanden is in verschillende landen zo'n 6.200 kilo cocaïne onderschept, waarbij Suriname is genoemd. In het eerste kwartaal van dit jaar is ongeveer 525, 88 kilo cocaïne in Suriname in beslag genomen. Hoofdverdachte Radj Oedit, die opgespoord wordt voor zijn betrokkenheid bij de vondst van de cocaïne Cessna in Saramacca, is nog steeds niet opgepakt, terwijl zijn arbeiders wel verantwoordelijk gesteld zijn voor de ruim 488 kilo cocaïne die uit het vliegtuig in beslag is genomen.

De investering in de drugsbestrijdingsdiensten, narcotic intelligence unit, justitiële inlichtingendienst, het Arrestatieteam, de Antiterreureenheid en beveiliging is volgens Santokhi na 2010 behoorlijk verwaarloosd. Dit zorgt voor weinig kwaliteit en angst bij deze diensten om ‘de grote boys’ aan te pakken. Deze zaken moeten zo snel als mogelijk worden bekeken door minister Stuart Getrouw.

Santokhi voert aan, dat het vooral belangrijk is voor justitiële diensten om aan de juiste informatie te komen alvorens tegen de drugsverdachten wordt opgetreden. Anders kunnen deze criminelen hard terugslaan. 'Laat er daarom ook internationaal samengewerkt worden. Werk heel nauw met de drugsbestrijdingsdiensten van Amerika, Frankrijk, Nederland en zorg dat door middel van een goed onderzoek de verdachten in beeld komen. Wanneer de verdachten dan in beeld komen, moet het Openbaar Ministerie gelijk optreden', aldus de politicus.

Santokhi stelt, dat in zijn bewindsperiode op Justitie en Politie tussen 2005 en 2010 geen enkel onderscheid werd gemaakt tussen kleine en grote drugsverdachten. Alles werd op basis van goede planning aangepakt.

'Ik kom ook uit de politiewereld, ben minister van Justitie en Politie geweest en heb ook ten strijde getrokken tegen de georganiseerde misdaad. Personen die het Caribisch gebied niet durfde aan te pakken, die hebben wij hier in Suriname aangepakt. Mensen als Carlos Bolas, die tot de top 10 behoorde van de Colombiaanse FARC guerrillaorganisatie (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), hebben wij hier opgepakt en weggestuurd op basis van rechtshulpverzoeken naar het buitenland. Roger Khan, die niet gepakt kon worden in de Caribische regio, hebben wij ook hier gepakt en uitgeleverd. Precies zo hebben wij toen ook andere leiders van criminele organisaties gepakt door veel te investeren in drugsbestrijdingsdiensten, een regionaal plan met andere landen te maken, zoals Colombia, Brazilië, Venezuela en Guyana en de Verenigde Staten, Nederland en Frankrijk en Interpol en de Verenigde Naties', aldus de politicus.

Alleen het hebben van zoveel hoeveelheden drugs heeft volgens Santokhi al een negatief effect naar formele systemen van Suriname waar een toename zal zijn van corruptie en omkoping, waardoor de haven- en controlediensten op den duur een slechte naam zullen krijgen.

'Een tweede conclusie is dat internationale criminele organisaties bezig zijn met lokale criminele organisaties om deze handel in feite te drijven via het territoir van Suriname. Dat is zeer gevaarlijk, omdat daardoor de integriteit van ons land en bevolking op het spel wordt gezet. De drugsbestrijdingsdiensten, de overheid en de burgers krijgen een slechte naam, terwijl banken ook worden geconfronteerd met besmet geld. Kortom, het heeft een impact en dat is reden genoeg dat de regering heel goed naar dit vraagstuk zal kijken en zorg draagt dat de politie, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht goed geëquipeerd zijn om deze vorm van criminaliteit serieus aan te pakken', aldus Santokhi.

Onbewoond hoogbouwpand hoek Calcutta- en Groenhartstraat deels afgebrand

De politie van Nieuwe Haven onderzoekt oorzaak van de brand

 
Het Dagblad Suriname meldt vandaag, maandag 9 juli 2018, dat een hoogbouwpand van steen en hout op de hoek van de Calcutta- en de Groenhartstraat te Abrabroki, Paramaribo, vrijdagavond deels is afgebrand. 

De brandweer heeft snel gereageerd, waardoor zij het pand deels heeft kunnen redden.

Het gebouw was niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De politie van Nieuwe Haven is bezig de oorzaak van de brand te achterhalen.

Op korte termijn installatie drie nieuwe pompen pompgemaal Wageningen

(Bron foto: NII)
Streven is om in december 2018 alle drie pompen operationeel te hebben


Drie nieuwe pompen bestemd voor het project Rehabilitatie Pompgemaal Wageningen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn ter plekke. De installatie zal op korte termijn plaatsvinden, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, maandag 9 juli 2018.

De pompen zijn geleverd door het Indiase bedrijf Kirloskar Brothers.

Er is ruim 8.64 miljoen Amerikaanse dollar gekoppeld aan dit project dat gefinancierd wordt uit de creditline van India.

Na het houden van een openbare aanbesteding zullen er verder civieltechnische werkzaamheden in en rond het pompgemaal worden verricht door een lokale aannemer.


Het ministerie van LVV geeft aan, dat de focus bij dit project betreft het herstel van de civiele, elektrische en mechanische werken in het bestaande pompstation en de sluizen met inbegrip van de infrastructuur rond het gebouw en andere drainage en irrigatiewerken die verbonden zijn met het pompstation.

Met de uitvoering van dit project zal een bijdrage geleverd worden aan de rijstsector voor maximale inzaai en productieverhoging, waarbij de beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater voor de landbouwers gegarandeerd zal zijn.

De start van de installatie van de eerste pomp is gepland voor augustus 2018 en de laatste pomp in de eerste week van december 2018. Het streven is om in december 2018 alle drie pompen operationeel te hebben.

Pertjajah Luhur (PL) gaat voor twee zetels in Paramaribo

PL presenteert tijdens derde PL Aktua Festa te Clevia, zaterdag, ruim twintig kernen

(Bron foto: Paul Somohardjo)
Somohardjo hoopt dat mensen zich niet laten misleiden door pakketten en benoemingen


De Pertjajah Luhur (PL) is vastbesloten om in Paramaribo twee zetels binnen te halen. De partij is in dit kiesdistrict altijd verzekerd geweest van minstens één zetel, maar is er van overtuigd dat de tweede zetel haalbaar is, schrijft Starnieuws vandaag, maandag 9 juli 2018.

Tijdens de derde PL Aktua Festa te Clevia, zaterdag, heeft de partij ruim twintig kernen, die in de afgelopen periode zijn geïnstalleerd dan wel wederom zijn geïnstalleerd, aan het publiek gepresenteerd. Het gaat onder meer om diverse kernen van Beekhuizen, Flora, Latour, Blauwgrond, Leonsberg, Clevia, Rainville, Maretraite, Weg naar Zee, Bolletrieweg en Welgelegen.

Het ressort Blauwgrond met ruim 20.000 Surinamers van Javaanse afkomst is voor de PL altijd zeer belangrijk geweest, omdat de partij daar grotendeels de stemmen heeft verkregen voor die ene zetel in Paramaribo. Getuige de installatie van kernen in diverse andere ressorten, is de PL vast van plan een tweede zetel te verzilveren.

PL-voorzitter Paul Somohardjo rekende het goed opgekomen publiek voor, dat de kracht van de NDP in Paramaribo negen zetels is, maar dat met nog een paar honderd stemmen de PL tijdens vorige verkiezingen ook een tweede zetel had kunnen bemachtigen. Hetzelfde geldt trouwens voor andere partijen zoals DOE, die met enkele honderden stemmen meer, een extra zetel konden krijgen. De politicus bracht in herinnering dat de NDP ooit eens ook maar drie zetels had.

Somohardjo sprak de hoop uit, dat de mensen zich niet laten misleiden door pakketten en benoemingen. Hij zei tegen de mensen, dat de NDP niet in staat is geweest iets voor ze te doen, behalve het verstrekken van pakketten.

De PL daarentegen heeft ervoor gezorgd dat - tijdens de samenwerking met het Nieuw Front – het sportterrein te Clevia ter beschikking is gekomen van de bewoners van Clevia, terwijl de wegen in die omgeving ook zijn geasfalteerd.

Hij zei, dat degenen die desondanks voor nog vijf of nog tien willen kiezen, zijn vrij daartoe, maar vreest dat dan nog meer mensen zullen pinaren en Suriname verder geïsoleerd zal raken. 'Laten wij het verleden vergeten en kijken naar de toekomst. Ik wil verandering brengen, als jij dat wil. Ik wil je helpen, als jij die hulp wil', hield hij de mensen voor, en noemde in dit kader de vele drugs die al dan niet zijn geconfisqueerd, zwart geld dat in Suriname rouleert en de vele winkels die tot kleine casino’s zijn verworden.

Volgens Somohardjo is het nu tijd voor verandering. Deze verandering is noodzakelijk, anders zal het Surinaamse volk het volgens hem echt moeilijk hebben. 'Wij zijn de ondergaande zon. Maar, wat gebeurt met de jongeren? We zullen toch niet lijdzaam toezien dat de generaties die je achterlaat zullen pinaren? Hoeveel winkels en bedrijven zijn failliet en gesloten? Je stuurt je kinderen toch niet naar school om pakketten te ontvangen?'

Hij zei, dat dit de reden is waarom de partij geen pakketten geeft, maar in plaats daarvan ervoor kiest om het volk te ondersteunen met haar sociale weekendwinkel, waar de mensen elke zaterdag en zondag ruim 50 goederen tegen kostprijs kunnen kopen. De opening van de weekendwinkel vorige week was een ongekend succes; de producten waren zo snel uitverkocht dat de organisatie in allerijl opnieuw goederen moest laten halen en verpakken om de bezoekers tegemoet te komen.

SLM heeft in boekjaar 2017-2018 ongeveer drie miljoen Amerikaanse dollar verlies geleden

'Roer is inmiddels omgegooid en er wordt hard aan getrokken om SLM winstgevend te maken'


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft in het boekjaar 2017-2018 ongeveer drie miljoen Amerikaanse dollar verlies geleden. Dit, in tegenstelling tot de drie maanden geleden door scheidend directeur Robbi Lachmising uitgesproken verwachting, dat het staatsbedrijf voor het eerst in jaren break-even zou draaien of zelfs een kleine winst zou boeken. Het verlies wordt vandaag, maandag 9 juli 2018, in de Ware Tijd bevestigd door president-commissaris Jimmy Rosheuvel. 

'Maar, het roer is inmiddels omgegooid en er wordt hard aan getrokken om de SLM winstgevend te maken, met een zichtbare verbetering van de kwaliteit van de service.'

Vandaag gaat Gerard Lau aan de slag als directeur, Steve Silos is de nieuwe financieel directeur. Zij zijn voorgedragen door de Raad van Commissarissen en hun benoeming werd goedgekeurd door de aandeelhouders. Lau neemt de plaats in van Lachmising. Diens contract werd drie maanden geleden niet verlengd nadat tal van misstanden, onder zijn leiding plaatsvonden - aldus de Ware Tijd -, aan het licht waren gekomen.

De problemen die de SLM de laatste maanden heeft gehad met vliegtuigen, hebben er mede toe bijgedragen, dat het bedrijfsresultaat negatief is uitgevallen. Volgens Rosheuvel zijn die problemen vooral ontstaan, omdat er in de afgelopen anderhalf jaar te laat beslissingen zijn genomen over modernisering van de regionale vloot.

OM Curaçao, in samenwerking met Centrale Bank, legt beslag op diverse activa Ennia-groep

Beslagleggingen op tiental bedrijven van Hushang Ansary, grootaandeelhouder van Ennia


In het kader van de noodregeling bij Ennia is door het Openbaar Ministerie (OM) in samenwerking met de Centrale Bank CBCS beslag gelegd op diverse activa van de groep, aldus vandaag, maandag 9 juli 2018, het Antilliaans Dagblad

 De beslagleggingen zijn op een tiental bedrijven van Hushang Ansary, grootaandeelhouder van Ennia. Onder andere gebeurde dat bij Sun Resorts Ltd. nv op Sint Maarten. Het toeristisch gebied Mullet Bay, grenzend aan het gelijknamige strand waar ook een golfbaan is gevestigd, maakt deel uit van Sun Resorts.

Hiermee toont de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten aan op daadkrachtige wijze uitvoering te geven aan de noodregeling, die vorige week woensdag ten aanzien van zes vennootschappen op Curaçao werd toegewezen.

Naast de verzekeringsbedrijven Leven, Schade en Zorg – waar de CBCS in het kader van de wet toezicht op houdt – ook op EC Investments, Ennia Caribe Holding en in een later stadium ook nog EC Holding.

Tijdens de persconferentie donderdag verklaarde financieel-economisch directeur José Jardim van de CBCS in deze kwestie nauw op te trekken met het OM, waardoor sneller en effectiever kan worden opgetreden. Om in het belang van verzekerden de balans van Ennia weer gezond te maken en het verzekeringsbedrijf solvabel.

Alles dat onder Ennia Caribe Holding valt is van Parman International bv van grootaandeelhouder Ansary. Sun Resorts op Sint Maarten valt, volgens het bij de laatste noodregeling-beschikking toegevoegde schema, onder EC Investments. Holiday Car Rental nv, Resorts Development & Management Ltd. en Towers at Mullet Bay nv maken deel uit van Sun Resorts.

Verbod op livemuziek voor horecaondernemers in Pietermaai District op Curaçao

Verbod lijkt in strijd met restaurant A-vergunning en café-vergunning


Horecaondernemers in het Pietermaai District zitten met de handen in het haar, nadat zij een verbod hebben gekregen voor het brengen van livemuziek. Volgens de eigenaar van Mundo Bizarro, Wim Boereveen, geldt dit verbod behalve voor zijn zaak ook voor Bar 27, Miles Jazz Café, Restaurant Ginger, Bistro Pietermaai, Barbecuerestaurant Happy en La Cantina del Patron. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 9 juli 2018.


Vorige week vrijdag zou de Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling samen met een agent bij de zaken in Pietermaai zijn binnengevallen om de vergunningen voor livemuziek te controleren.

'Ik heb een restaurant A-vergunning en een café-vergunning en hierin staat dat wij muziek mogen spelen. Maar, de agent die over de vloer kwam, interpreteerde dat anders en verbood ons nog langer livemuziek te maken', aldus Boereveen.

In artikel 2 van de vergunning staat letterlijk, dat deze toestemming verleent ‘om in de vergunningslokaliteit voornoemd muziek te maken of te laten maken door middel van een (stereo) muziekinstallatie of van plaatselijke muziekgezelschappen, vertoningen of andere verrichtingen ten vermake van het publiek te maken, te geven of toe te laten, alsmede gelegenheid tot dansen te geven of dansen toe te laten met dien verstande dat deze toestemming niet omvat het optreden van buitenlandse artiesten’.

Zorida Mohamed geeft nu leiding aan Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP)

Na de vorderingen met waterschappen in Nickerie volgen Coronie en Wanica

(Bron foto: NII)
 
Het bestuur van het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) wordt geleid door Zorida Mohamed. Zij heeft voorafgaand hieraan enkele maanden in die functie waargenomen. Het nieuwe bestuur is tijdens een vergadering in het OWMCP-gebouw te Nieuw Nickerie aangetreden, nadat minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling de goedkeuringsbeschikkingen van elf inliggende waterschappen aan de respectieve voorzitters had overhandigd, aldus het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De meeste leden van het oud-bestuur zijn in de nieuwe formatie teruggekeerd, met aanvulling van Dineshma Surjbali Singh. De overige bestuursleden zijn Adreas Premchand, Sergio Linga, Shalini Nankoe, Silvia Helena, Afra Waterberg, Andre Pinas (hoofd van de afdeling Waterschappen van het Ministerie van RO), Nazieramadkhan Akbarkan.

Minister Dikan noemt Nickerie een voorbeelddistrict in zijn felicitatieboodschap. Hij heeft het bestuur volledige steun toegezegd. Na de vorderingen met de waterschappen in dit district is het de beurt aan Coronie en Wanica.

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh is opgelucht dat dit stadium is bereikt. Hij bracht in herinnering dat er vaak hierover is gepraat, maar dat de knoop eindelijk is doorgehakt. Voor lange tijd beschikte alleen het waterschap van Sawmillkreek over een goedgekeurde keur.

De elf waterschappen die nu ook beschikken over de goedkeuringsbeschikking van hun keuren zijn: 1. Nanni- en Brutopolder;
2. Wasima;
3. Europolder-Zuid;
4. Europolder Noord;
5. Corantijpolder;
6. Groot Henarpolder;
7. Uitbreiding Groot Hernarpolder 1&2;
8. Clarapolder;
9. Van Drimmelenpolder;
10. Hamptoncourtpolder;
11. Longmay & Paradise.

Gajadien (VHP) woont vergadering bij van Global Council for Tolerance and Peace (GCTP) op Malta

Gajadien gekozen als vicevoorzitter commissie Duurzame Ontwikkeling


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft op uitnodiging een vergadering bijgewoond van de Global Council for Tolerance and Peace (GCTP) op Malta, in de Middellandse Zee.  'In een wereldwijde manifestatie en een grote internationale aanwezigheid van media, werd vrijdag de eerste procedurele sessie van het Internationaal Parlement voor Tolerantie en Vrede in het Maltese parlement gehouden', zegt Gajadien vandaag, maandag 9 juli 2018, op Starnieuws. 

De sessie vond plaats op uitnodiging van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Malta, Anglu Farrugia, en de president van de Global Council for Tolerance and Peace, Ahmed bin Mohammed Al-Jarwan. Er waren 54 hoofden en vertegenwoordigers van regionale en nationale parlementen over de hele wereld aanwezig.


Gajadien vindt het een goed initiatief, waarbij naast de Interparlementaire Unie een ander orgaan werkt naar specifieke doelen. Per land is één parlementariër uitgenodigd. 54 Volksvertegenwoordigers waren aanwezig op de bijeenkomst. Albanië nam het voorzitterschap van het internationale parlement op zich volgens de alfabetische volgorde van de lidstaten en Taulant Balla werd benoemd tot president voor een jaar. Daarnaast zijn er vijf Executive Committees opgericht: juridische en wetgevende zaken, internationale betrekkingen, jeugd en vrouwen, vredesopbouw en duurzame ontwikkeling.



Gajadien is als vicevoorzitter van de commissie Duurzame Ontwikkeling gekozen. Voorzitter van deze commissie is Michelle Sante Gina van Centraal Afrika.

Farrugia, voorzitter van het parlement van Malta, opende de sessie door deelnemers te verwelkomen in Valletta, de culturele hoofdstad van Europa 2018, en benadrukte de absolute steun van Malta voor het Internationale Parlement, dat een fundamentele bijdrage zal leveren aan gematigdheid en openheid tegen racisme, discriminatie, extremisme en intolerantie.

Al-Jarwan benadrukte wat de mensheid bedreigt. 'Vandaag wordt de mensheid bedreigd door religieus extremisme, raciale intolerantie en intellectueel geweld, omdat de waarden van tolerantie en acceptatie van de ander die door de grote hemelse religies worden verspreid, zijn verslechterd, wat tot een verstoring heeft geleid in wereldvrede en veiligheid. Tegenover al deze uitdagingen moest een nieuwe manier worden gevonden om met hen om te gaan, dit is waar het idee om een ​​nieuw internationaal orgaan te creëren dat een cultuur van tolerantie en acceptatie van de ander bevorderd.'

'We zullen alles doen wat in onze macht ligt om een ​​internationaal parlement te stichten dat alleen gemotiveerd zal zijn door de wil en het enthousiasme van zijn leden om de zaak van verdraagzaamheid en vrede te dienen. Een internationaal parlement dat de beginselen van internationale democratische betrekkingen respecteert en zich volledig inzet voor de regels en beginselen van het internationaal recht. Een internationaal parlement dat de principes van nationale soevereiniteit en niet-inmenging in de interne aangelegenheden van een staat respecteert', stelde Al-Jarwan.


'Namens de delegatie van Afrikaanse parlementsleden die mij vergezellen, samengesteld uit 15 parlementsleden uit heel Afrika, moedigen we dit wereldwijde initiatief aan en feliciteren de Wereldraad voor Tolerantie en Vrede met de verschillende vredesinspanningen die het doet in de wereld', zei Roger Nkodo Dang, voorzitter van het pan-Afrikaanse parlement.

'Vrede is van onschatbare waarde, en we moeten alles doen wat in onze macht ligt om het te behouden, waar vrede wordt aangevallen, oplossingen te vinden en ons allen de boodschappers van de vrede te laten zijn door dit gezegende initiatief te steunen', voegde hij eraan toe.

Al-Jarwan en Farrugia hielden een gezamenlijke persconferentie, waarin de voorzitter van het Maltese parlement de start van het internationale parlement beschreef als een historisch initiatief op het gebied van de deelname van al deze landen, wat de internationale belangstelling voor samenwerking bevestigt om een einde aan terrorisme, geweld, extremisme, racisme, haat en afwijzing van de ander te bewerkstelligen.

Support Recycling Suriname wil verbod op verstrekken plastic zakken door winkeliers

(Bron foto: Suriname Mirror/eigen foto)
SuReSur wil dinsdag 10 juli een petitie aan De Nationale Assemblee aanbieden voor verbod


De milieuorganisatie stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) wil morgen een petitie aan De Nationale Assemblee aanbieden voor een verbod op het verstrekken van plastic zakken door winkeliers aan klanten. Dat meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 9 juli 2018.

De vervuiling van het milieu met plastic afval neemt, volgens Glenn Ramdjan van de milieuorganisatie, schrikbarend toe, met gevaar voor mens en dier. Meer dan tweehonderd miljoen van deze tasjes worden jaarlijks in Suriname gebruikt, zegt Ramdjan. 'Ze komen al na vijf minuten terecht in het milieu. Slechts 5 procent wordt op een juiste manier verwerkt. De rest komt terecht in open rioleringen, vuilstortplaatsen en watergebieden.'


De Verenigde Naties heeft opgeroepen tot wereldwijde afschaffing van eenmalig gebruik van plastic tassen. In plaats daarvan zou men duurzame boodschappentassen of tasjes van dikker plastic kunnen gebruiken. In sommige landen is het gebruik al verboden.

SuReSur vindt niet, dat er in Suriname rekening gehouden moet worden met de cultuur van het gebruik van plastic zakken, wanneer er sprake is van enorme schade voor het milieu en voor mens en dier. Men zal eraan moeten wennen om een boodschappentas mee te nemen of organisaties of de overheid moeten komen met een duurzamer product.

'De traditie heeft Albert Aboikoni aangewezen als rechtmatige erfopvolger van Belfon Aboikoni'

'Gewacht wordt op de beschikking van de president en ook de installatie'


'De traditie heeft Albert Aboikoni aangewezen als de rechtmatige erfopvolger van Belfon Aboikoni. Dat hebben we gedaan via het orakel. Het orakel is het hoogste traditionele en culturele instituut van de Saramaccaners', zegt Iwan Adjako, woordvoerder van de nog te installeren granman, vandaag, maandag 9 juli 2018, op Starnieuws. 

Adjako stelt, dat nu gewacht wordt op de beschikking van de president en ook de installatie. Verder moet ook nog het uniform van de granman overhandigd worden met bijbehorende epauletten. Adjako geeft aan dat er geen tijd gekoppeld wordt om te wachten op de overheid voor de erkenning van Aboikoni tot grootopperhoofd. Hij deelt mee, dat het traditionele gezag zijn plicht reeds heeft gedaan.

'Dus als de regering verzaakt heeft om haar plichten na te komen, dan zal dat tot een stuk in de geschiedenis zijn, dat een granman een rechtmatige opvolger van een overleden granman niet door de overheid ontvangen was in de stad. Het aanwijzen van een granman is niet iets van alle lo’s. Het is dat gezin, de familie van de moeder die bepaalt wie de granman zal worden. En wanneer de aanwijzing heeft plaatsgehad, wordt het publiekelijk kenbaar gemaakt aan de gemeenschap, de andere lo’s', zegt Adjako, over het opeisen van de functie door anderen.

Hij geeft aan, dat een andere manier om de opvolging te toetsen van de granman, het orakel is. De woordvoerder stelt, dat als het grootopperhoofd is ingeslapen alle lo’s het recht hebben om de begrafenisplechtigheden mee te maken. Elk lo heeft dan het recht om met zijn kapiteins en basja’s het orakel te raadplegen wie de rechtmatige erfopvolger van de granman zou moeten zijn.

'Weigert een lo dat te doen, dan is er na de begrafenis geen mogelijkheid meer het orakel te raadplegen. Dus wie zwijgt stemt dan toe', meent Adjako.

De granman is op 24 juni 2014 ingeslapen en is pas in september 2014 begraven. Adjako geeft aan dat verschillende groepen langer dan drie maanden de tijd hebben gehad om te onderzoeken wie de opvolger zou zijn.

'Wij hebben de regering via verschillende instanties zoals de districtscommissaris en het ministerie van Regionale Ontwikkeling geschreven. Ook hebben we de president zelf benaderd deze zaak af te handelen. Tot nu toe hebben we geen resultaat.'

Via het Kabinet van de President zijn er wel gesprekken gaande tussen verschillende partijen.

'De problemen binnen het hoger onderwijs dienen dringend aangepakt te worden'

Rusland (NPS): 'De gevolgen voor studenten zijn desastreus'


'De problemen binnen het hoger onderwijs dienen dringend aangepakt te worden. De gevolgen voor studenten zijn desastreus. De acties van de docenten vinden hun oorsprong in het niet uitvoeren van de overeenkomsten tussen het wetenschappelijk personeel en de leiding van de universiteit en de regering. In 1994 is een onderwijskolom ontwikkeld, waarin staat dat een besluit voor het onderwijzend personeel op welk niveau dan ook doorwerkt vanaf het basisonderwijs tot en met de Universiteit.'

Woorden van Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, vandaag, maandag 9 juli 2018, op Starnieuws. Hij was van 1992 tot 2000 bestuurslid van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) en vanaf 2000 voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Het wetenschappelijk personeel van de hoogste onderwijsinstelling voert voor de derde week actie, waarbij geen lesgegeven wordt.

Het financieel probleem, de regering stelt de benodigde middelen niet op tijd beschikbaar, van deze onderwijsinstelling creëert onzekerheid voor het functioneren van het instituut. De regering moet volgens Rusland zo snel mogelijk met de mensen om de tafel gaan zitten om de problemen op te lossen, want de studenten worden de dupe van de huidige actie van docenten en dit mag, aldus de NPS-leider, niet langer duren.

De universiteit kent naast het probleem van financiën en stakingen ook andere zaken die dringend om een oplossing vragen. De oriëntatie van de opleidingen naar de arbeidsmarkt is een dringende vereiste en de daarbij behorende accreditatie voor internationalisering is ook van belang.

'De universiteit moet in staat gesteld worden om hoogwaardig kader op te leiden en onderzoek te doen, zodat de samenleving op een goed fundament ontwikkeld kan worden door inzet van haar producten', benadrukt Rusland.

SVB-wetsvoorstel dubbele nationaliteit weer actueel

Assembleeleden gaan voorstel bespreken in vaste commissie Sport- en Jeugdzaken


Het is alweer vier jaar geleden dat de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) het wetsvoorstel over de dubbele nationaliteit heeft ingediend bij de toenmalige regering-Bouterse I. Er is op basis hiervan een initiatiefwet ingediend, maar tot nu toe is er geen schot in de zaak gekomen. 

Journalist en vaste volger van het Surinaams voetbal Rajesh Gayadien zegt zondag 8 juli 2018 op Starnieuws, dat hij met het oog op het Wereldkampioenschap Voetbal, het voorstel en de ontwerpwet van de toenmalige Assembleeleden, heeft gestuurd naar de huidige volksvertegenwoordigers. Hij heeft hun mening gevraagd over deze kwestie.

Gayadien kreeg de volgende reacties:
Marinus Bee (ABOP): 'Ik heb een gesprek gehad hierover met de heer Patrick Kensenhuis (NDP) hierover om de draad op te pakken.'
Celsius Waterberg (BEP) zegt, dat op hem gerekend kan worden bij zo'n initiatief.'
Glenn Sapoen (NDP): 'Ik zal het doornemen en bespreken met de vaste commissie Sport- en Jeugdzaken.'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkt op, dat de huidige wet de mogelijkheid geeft om mensen die in landsbelang genaturaliseerd willen worden de aanvraag in te dienen bij De Nationale Assemblee of de regering.

Rossellie Cotino (NDP): 'Inderdaad is deze discussie ettelijke malen gevoerd. Ik ben niet op de hoogte van de inhoud van het wetsontwerp. Ik zal daarom de bijlagen nauwkeurig doornemen en dit onderwerp bespreekbaar maken. Hopelijk krijgen wij dit ontwerp weer op agenda en zal de grote droom van Suriname eens werkelijkheid worden door tenminste mee te doen aan een WK.'

Riad Nurmohamed (VHP) gaat het voorstel bekijken en zal aangeven wat de volgende stap is. Gayadien blijft de zaak volgen en is benieuwd naar wat met de initiatiefwet en het voorstel zal worden gedaan.

Apen in Costa Rica slachtoffer van bovengrondse hoogspanningslijnen

Reputatie van Costa Rica voor goed milieubeheer is minder duidelijk als het gaat om beëindigen van elektrocuties van wild



In Costa Rica bewegen apen zich voort op onbeveiligde hoogspanningslijnen, zo natuurlijk als ze zouden doen op takken in het regenwoud - en ze hebben vaak geen andere keuze. Naarmate projectontwikkelingen groeien en het leefgebied wordt gesegmenteerd, worden primaten, die op zoek zijn naar hun voedende bomen en bomen om in te rusten vaak afhankelijk van de draden, als een brug om over wegen of vrijgemaakt land te kruisen of om te schakelen tussen geïsoleerde bospartijen.

Het kan een dodelijke beslissing zijn.

Terwijl apen onderweg hun weg banen tussen draden, kunnen hun lichamen een verbinding vormen tussen twee parallelle draden, waardoor het circuit wordt voltooid en een zinderende elektrocutie ontstaat. Ze lopen extra risico van hoogspanningstransformatoren die op de draden zijn bevestigd. Het resultaat kan schrijnend zijn: Dode brulapen, hangend aan een bovenaardse draad, of wees geworden jonge aapjes  met brandwonden aan hun handen, voeten en staarten, soms met de vingers volledig afgeschroeid, nog steeds vastklampend aan het lijk van een moeder.

Niemand weet hoeveel apen en andere dieren in de natuur door dergelijke elektrische infrastructuur worden gedood - hoewel sommige schattingen van de Universidad Nacional van Costa Rica en een studie uit 2014 suggereren, dat de aantallen in de duizenden per jaar lopen, waarbij zoogdieren het grootste risico lopen.
De dreiging van elektriciteitsleidingen voor dieren in het wild is natuurlijk niet uniek voor Costa Rica. De Amerikaanse Fish and Wildlife Service schat bijvoorbeeld, dat ergens tussen 900.000 en 14 miljoen trekvogels jaarlijks worden geëlektrocuteerd op elektrische distributielijnen in de Verenigde Staten alleen.

Maar, dierenactivisten zoals Vicki Coan, oprichtster van het SIBU Sanctuary op het Nicoya schiereiland in Costa Rica, waarschuwen dat hoogspanningslijnen en andere elektrische apparatuur in Costa Rica een unieke bedreiging vormen, met het argument dat ze nu een belangrijke oorzaak zijn van de dood van niet alleen brulapen, maar ook andere dieren variërend van eekhoorns tot luiaards. Meer aangrijpend blijft het probleem bestaan, ondanks de reputatie van Costa Rica als een uniek milieuvriendelijk land.




Het toerismebureau van het land praat bijvoorbeeld routinematig over de befaamde biodiversiteit van Costa Rica, en merkt op dat terwijl de natie slechts 0,03 procent van het aardoppervlak beslaat, het gerangschikt is onder de '20 rijkste landen' in termen van soortendichtheid.

Vorige maand kreeg het land meer aandacht voor een plan om fossiele brandstoffen volledig te verbannen. Maar, die reputatie voor milieubeheer, zeggen critici, is minder duidelijk als het gaat om het beëindigen van elektrocuties van wild. En terwijl dieren in het wild in het algemeen worden beschermd door de Ley Orgánica del Ambiente - Ley 7554 of 1995, vereist deze wet niet expliciet isolerende draden - een gemakkelijke manier om dieren in het wild te beschermen, zeggen activisten.

Op dit moment - en ondanks de vorige maand ondertekende proclamatie - zijn er in Costa Rica geen wetten die voorzien in voorzieningen om hoogspanningsleidingen en transformatoren te isoleren. Het oneens zijn over de waarde van sommige dieren in het wild, inclusief brulapen, is een deel van het probleem.

Veel mensen in Costa Rica, merkte een activist op, beschouwen apen als vervelende 'boomratten' in plaats van dieren die het waard zijn om te redden. En het probleem is een bron van confrontatie geworden tussen functionarissen en uitgesproken voorstanders zoals SIBU's Coan, evenals Brenda Bombard, die oprichtte wat later det non-profit Refuge for Wildlife werd in 1999. Zowel SIBU als Refuge for Wildlife werken om te redden, te rehabiliteren en laat dieren vrij in hun natuurlijke habitat - tenminste degenen die kunnen worden gered.

In de afgelopen jaren lanceerden Coan en Bombard een gemeenschapsbrede inspanning, bekend als Stop the Shocks, om het bewustzijn te vergroten en fondsen te werven voor de zaak. Laura Wilkinson, programma- en mediamanager van Refuge for Wildlife, zegt dat het bewustzijn ook wordt aangedreven door ervaring. 'Iedereen die getuige is van een elektrocutie en een baby-huilgeluid hoort voor zijn moeder, is van streek door de ervaring en verandert altijd van mening over het belang van natuurbescherming', zegt Wilkinson, die nu het programma Stop the Shocks beheert.

Toch zijn sommige experts van mening, dat de activisten het onderwerp te veel prioriteit geven in vergelijking met andere problemen waarmee wilde dieren in Costa Rica worden geconfronteerd. 'Elektrocutie is niet en zal niet de oorzaak zijn van uitsterven van soorten, omdat er relatief weinig dieren aan overlijden', zei Ken Glander, een antropoloog aan de Duke University in Durham, Noord Carolina (VS), die tientallen jaren lang de brulapen in Costa Rica bestudeerde. Hij identificeerde auto's als een grotere bedreiging voor apen op basis van zijn waarnemingen. Dieren worden vaak gedwongen om drukke wegen over te steken nadat hun normale beboste 'corridors' zijn verwijderd.

Coan erkent dat ontbossing ook een kritiek probleem is. Maar, zegt ze, uit haar ervaring in Nicoya, elektrocutie is waarschijnlijk de grootste moordenaar van brulapen. Ze is 'de nummer één moordenaar', zegt ze, gevolgd door honden, auto's en de handel in dieren, en er zijn bijna dagelijks gevallen geweest waarin ze naar reddingswerkers is geroepen.

Lees hier het gehele artikel van Helene Engler, wetenschapsschrijfster en -redacteur en auteur gevestigd in Austin, Texas. Ze ontving haar Ph.D. door het bestuderen van tropische vlinders en heeft geschreven voor Nature, The Journal of Chemical Ecology, en The Refresh, naast andere publicaties.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Instagram/YouTube)