maandag 9 september 2019

Drie overdekte busterminals te Ondrobon uiterlijk over twee weken in gebruik

'Bouwkundig is alles in orde, het gaat nu om inrichting en logistieke gedeelte die worden afgerond'Als alles volgens planning verloopt worden de veelbesproken drie overdekte busterminals te Ondrobon uiterlijk over twee weken in gebruik genomen. Dit bevestigt onderdirecteur Civieltechnische Werken Satish Mohan van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie vandaag, maandag 9 september 2019, in de Ware Tijd. 

'Bouwkundig is alles al in orde. Het gaat nu om de inrichting en het logistieke gedeelte die worden afgerond.'

De terminals staan aan de Dokter Sophie Redmondstraat. De eerste terminal tussen de Zwartenhovenbrug- en Waaldijkstraat, de tweede tussen de Waaldijk- en Hofstraat en de derde tussen de Hof- en Fred Derbystraat.

Het was de bedoeling ze veel eerder op te leveren, maar door omstandigheden stagneerde het werk.


Het ministerie informeert alle belanghebbenden over de voorwaarden voor het gebruik van de terminals. Die worden overigens al dagelijks gebruikt door automobilisten die er voor korte of langere tijd parkeren. Ook passagiers die gebruikmaken van openbaar vervoer wachten in de terminals op bussen die daar nu officieel nog niet mogen parkeren.

Mohan zegt, dat de terminals na de officiële opening niet meer voor ander vervoer toegankelijk zullen zijn.

Het is nog onduidelijk voor welke busroutes de standplaatsen bestemd zijn. Het ministerie zal dit nog bekendmaken.

Bussen zullen passagiers laten uitstappen in de terminal, om vervolgens direct te vertrekken naar een aangewezen plek. Daar zullen zij wachten tot zij volgens een roulatiesysteem aan de beurt zijn om in de terminal passagiers te laten instappen. Er zal op toegezien worden dat laden en lossen ordelijk verloopt. Chauffeurs die goederen laten inladen, mogen voor een bepaalde tijd in de terminals.

De nieuwe voorzieningen zijn deel van de ordening van het openbaar vervoer die het ministerie nastreeft. Het directoraat Transport maakte bekend, dat er nu nog wordt gesproken met de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie. Voor een langere levensduur is volgens Mohan bij de constructie gekozen voor galvaanstaal, dat corrosiebestendig is. Het materiaal gaat zeker dertig jaar mee en behoeft weinig onderhoud. Hij zegt dat het idee voor de terminals is ontstaan tijdens de uitvoering van een groot rioleringsproject van het ministerie.

Voormalig Peruaans president Alberto Fujimori weer het ziekenhuis in met hartproblemen

(Bron foto: Peru21)
'Derde ziekenhuisopname van Fujimori in de afgelopen 40 dagen'


Voormalig Peruaans president Alberto Fujimori is opnieuw naar het ziekenhuis gebracht met hartproblemen, kondigde zijn arts maandag 9 september 2019 aan. 

Alejandro Aguinaga zei, dat de 81-jarige voormalige president zaterdagavond naar de kliniek Centenario in Lima werd gebracht 'met hartproblemen'. Hij zei, dat Fujimori tests onderging na 'lijden aan atriumfibrilleren' of een onregelmatige hartslag.


Aguinaga zei, dat het de derde ziekenhuisopname van Fujimori is 'in de afgelopen 40 dagen'.

Een kwetsbare Fujimori, president van Peru van 1990-2000, zou in de kliniek tests blijven ondergaan, zei hij.

Tijdens zijn frequente ziekenhuisbezoeken zit Fujimori een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor mensenrechtenschendingen in een speciaal ingerichte cel op een politiebasis in Lima. Een rechtbank beval hem terug naar de gevangenis in oktober vorig jaar, waarbij een gratie werd ingetrokken die de toenmalige president Pedro Pablo Kuczynski de vorige december had toegekend.(Suriname Mirror/Peru21/AFP/Twitter/El Comercio)

Luchtvaartdienst komt terug op besluit inzake vliegen van '9 Aviation' naar de Tafelberg

(ron foto: De West)
Veel vraagtekens en onduidelijkheid rond vliegen naar Tafelberg


De West schrijft zaterdag 7 september 2019, dat de Surinaamse Luchtvaartdienst haar besluit met betrekking tot het vliegen naar de Tafelberg heeft teruggedraaid. In mei wist De West de hand te leggen op een brief waaruit bleek, dat alleen luchtvaartmaatschappij '9 Aviation' beheersdaden mag uitoefenen op de Tafelberg en dat Gum Air en Blue Wings eerst toestemming van dit nieuwe bedrijf moeten hebben om te vliegen naar de Tafelberg. 

Greg Gummels van Gum Air bevestigt desgevraagd, dat het besluit terug is gedraaid. Hij geeft aan, dat er recent nog een vlucht voor de UNDP (United Nations Development Programme,) en binnenkort voor het Nationaal Leger wordt uitgevoerd naar de Tafelberg en dat de toestemming gewoon aan de luchtvaartdienst is gedaan.

Hij verklaart dat Gum Air tot op heden nog steeds niet weet waarom de luchtvaartdienst met een dergelijk besluit was gekomen. Indien andere luchtvaartmaatschappijen wilden vliegen naar de Tafelberg, dan zouden zij toestemming moeten vragen aan '9 Aviation'.

Het besluit heeft voor heel veel geruchten gezorgd in de samenleving. Maar, vanuit de instanties nooit klaarheid gekomen in deze zaak. Er worden alleen maar chartervluchten uitgevoerd naar de Tafelberg.

Gummels zegt, dat toeristen niet vaak kiezen voor de Tafelberg, omdat bij regen de air strip drassig wordt, met als gevolg dat er niet geland/opgestegen kan worden met het vliegtuig. Hierdoor zijn toeristen vaak genoodzaakt langer te blijven, waardoor hun schema in het gedrang komt.

Regering lapt diverse zandwegen in Saramacca op

(Bron foto: NII)
Wegen zijn geëgaliseerd met een 'nivelleer- machine'


Verschillende zandwegen van Jarikaba wooncentrum en het BLO-project in het district Saramacca zijn opgeknapt. Op verzoek van districts- commissaris Sarwankoemar Ramai heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie een nivelleermachine ter beschikking gesteld voor het district Saramacca. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 9 september 2019.

De wegen zijn zaterdag geëgaliseerd, middels de nivelleermachine. Het gaat om de volgende wegen:
Appelbacovenweg, Kongobakbaweg, Grosmichelweg, Soekroebakbaweg, Pisangradjaweg, Ingibakbaweg, Bananenbacovenweg, Autar Ramdewweg, Ramdhani Mahadeiweg, Akloe Sahadeweg, Ramkhelwanweg, Isrie Nankoeweg, Goerdien Dajanandweg en Lalbiharie Sookhdewweg.

De nivelleermachine zal de komende weken alle ressorten van Saramacca aandoen. Ook de diensttractor van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is ingezet voor het egaliseren van verschillende zandwegen in het district.

Ministerie van RGB werkt hard aan inlopen achterstanden bij afhandelen grondaanvragen

'Regering is elke dag bezig na te gaan hoe wij die achterstand kunnen inlopen'


Minister Lekram Soerdjan van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zegt, dat de regering zich voortdurend inzet voor het oplossen van het huisvestingsvraagstuk. 'De regering is continu en elke dag bezig om na te gaan hoe wij die achterstand kunnen inlopen', zegt de minister, aldus het ministerie vandaag, maandag 9 september 2019.

Hij doelt op het inlopen van achterstanden bij het afhandelen van grondaanvragen van burgers. Soerdjan noemt verder huizenbouw en verkavelingsprojecten die bijna elke dag aan de orde zijn op regeringsniveau. Van Nickerie tot en met Marowijne en van het zuiden tot en met het noorden van Suriname is de regering continu bezig om in deze basislevensbehoefte van burgers te voorzien.

Er wordt niet alleen moeite gedaan om lopende huizenbouwprojecten te doen opleveren, maar ook om nieuwe projecten te initiëren om bij steeds meer burgers de woningnood te lichten. 'Grond is een basis voor ontwikkeling. Elke regering heeft de taak om deze ontwikkeling te stimuleren. Ik kan u de garantie geven dat deze regering dit met meer aandacht en inzet doet.'

De minister heeft zaterdag bij de uitgifte van 134 grondpapieren op het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost, burgers toegesproken. Zij hebben in aanwezigheid van First Lady Ingrid Waldring-Bouterse, minister Soerdjan, districtscommissaris Mike Nerkust en andere overheidsvertegenwoordigers hun grondpapieren ontvangen.

Honduras onleefbaar voor LGBTI

(Bron foto's: Mirte Postema/Human Rights Watch)
Geweld tegen LGBT-mensen maakt Honduras voor velen onleefbaar


De LGBT Pride Mars in San Pedro Sula in Honduras, die 450 mensen trok, was het opbeurende hoogtepunt van een week Pride-activiteiten die ook meer nuchtere reflecties omvatten, zoals een kaarslichtwake voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen die zijn gedood in Honduras.

LGBT-activisten leidden de mars van 24 augustus met een spandoek met de tekst: 'Honduras inhabitable LGBTI', wat betekent 'Honduras onleefbaar voor LGBTI'.


Ondanks de moed en trots van de activisten, maakt geweld tegen LGBT-mensen Honduras voor velen onleefbaar. In een land waar velen hun seksuele geaardheid of genderidentiteit niet veilig publiekelijk kunnen uiten, is het moeilijk te meten aan hoeveel geweld LGBT-mensen in Honduras lijden.

De Hondurese regering vertelde Human Rights Watch, dat het geen gegevens heeft over hoeveel slachtoffers van geweld LGBT zijn. Afwezige officiële statistieken, Red Lésbica Cattrachas onderhoudt een observatorium dat gevallen van geweld tegen LGBT-mensen meet op basis van mediamonitoring en directe rapporten. Volgens Cattrachas zijn in 2018 25 LGBT-mensen vermoord: 16 homoseksuele mannen, 5 transgenders en 4 lesbische vrouwen. En de situatie lijkt te verslechteren: het aantal moorden opgeteld tussen januari en augustus 2019 - 13 homoseksuele mannen, 7 transgenders en 6 lesbische vrouwen - overtreft al het hele jaar 2018.


San Pedro Sula bevindt zich in de regio waar Cattrachas de hoogste percentages geweld tegen LGBT-mensen heeft gedocumenteerd.

Hondurezen ondergaan buitengewone geweldsniveaus ongeacht seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit. Er is veel bendegeweld - in sommige gevallen door Human Rights Watch onderzocht, kunnen LGBT-slachtoffers gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Maar, in andere gevallen lijkt geweld doelgericht.

Shakira, een transvrouw die ook bekend staat onder haar bijnaam La Moy, werd op 9 juni gedood in Choloma, 16 kilometer ten noorden van San Pedro Sula. Een persoon die het lichaam van Shakira zag, vertelde dat haar gezicht was verminkt met een steen, haar penis was afgesneden en haar lichaam had een briefje achtergelaten waarop stond: '[dit] is de eerste, nog twee te gaan'. Tegenover dergelijk geweld is een pride mars een daad van opstandigheid.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

Reina Raveles is ontlast als directrice bij het ministerie van HI&T

Minister Tsang zou over aantal zaken in aanvaring zijn gekomen met RavelesReina Raveles is ontlast van haar taken als directrice bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). De Ware Tijd bericht vanochtend, maandag 9 september 2019, dat van verschillende bronnen te hebben vernomen. Minister Stephen Tsang noch Raveles hadden bij het ter perse gaan van de Ware Tijd gereageerd op vragen. De regering heeft officieel ook geen mededelingen gedaan over de vermoedelijke ontheffing van de HI&T-directrice, terwijl deze kwestie al langer dan een week zou spelen.

Naar verluidt zou minister Stephen Tsang in aanvaring zijn gekomen met de directrice vanwege beleidszaken, acties die zij zou hebben ondernomen en misstanden die hij zou hebben geconstateerd. Raveles zou geweigerd hebben om verantwoording over een aantal zaken af te leggen toen de bewindsman daarom zou hebben gevraagd.

Uiteindelijk stuurde de minister een brief naar president Desi Bouterse waarin hij zijn grieven over het functioneren van de directrice neerlegde alsmede het besluit haar buiten functie te stellen.

In januari 2017 was Raveles ook al aan de kant gezet door toenmalig HI&T-minister Sieglien Burleson. De bewindsvrouwe stelde toen dat zij, vanwege verschil van inzicht tussen haar en Raveles, had besloten de directrice aan de kant te zetten. Raveles zou indertijd zaken hebben ondernomen zonder dat zij daarover had overlegd met de minister, de eindverantwoordelijke op het departement, deelde Burleson destijds de pers mee. Afspraken om beter met elkaar te communiceren mochten niet baten waardoor uiteindelijk besloten werd Raveles uit haar functie te ontheffen.

Deze stap had binnen de NDP voor beroering gezorgd en kort daarna werd Burleson als minister bedankt door president Bouterse. Het staatshoofd zei toen, dat het ontslag van de minister niets van doen had met de ontheffing van Raveles. Ruim een maand na haar ontheffing werd Raveles in haar oude functie aangesteld door minister Ferdinand Welzijn, die intussen de baan van Burleson had overgenomen op het ministerie. Dat was gedaan, zei Welzijn toen, omdat gebleken was dat Raveles grote ondersteuning had van de staf van het ministerie.

Weer cocaïne, 165 kilo, onderschept in Braziliaanse havenstad Paranaguá

Cocaïne verstopt in lading bevroren kippenvlees bestemd voor Rotterdam


In de Braziliaanse havenstad Paranaguá is vorige week 165 kilo cocaïne ontdekt in een container met bestemming Rotterdam, zo bericht Crimesite.nl vandaag, maandag 9 september 2019. In totaal is er in 2019 in Paranaguá al bijna 11.000 kilo coke onderschept, zo melden Braziliaanse media. Verreweg het grootste deel daarvan (6037 kilo) had als bestemming België.

04/01/2019: 768,5 kg    – België
25/01/2019: 2.200 kg    – Holland
05/02/2019: 451,5 kg    – België
27/02/2019: 326 kg       – Frankrijk
14/03/2019: 144,5 kg    – 

 27/03/2019: 274,5 kg   – België
29/03/2019: 473,5 kg    – België
04/04/2019: 1.204,5 kg – België
07/05/2019: 554,5 kg    – België
17/05/2019: 304 kg       – Holland
26/06/2019: 562 kg       – Holland
05/07/2019: 300 kg       – Holland
11/07/2019: 662 kg       – België
14/08/2019: 866 kg       – België
17/08/2019: 224,5 kg    – België
18/08/2019: 558,0 kg    – België
03/09/2019: 165 kg       – Holland


De 165 kilo cocaïne die vorige week werd getraceerd, was verstopt in een lading bevroren kippenvlees. Het was medewerkers van de haven opgevallen dat een zegel op de container was verbroken. Vervolgens werd met en scanner de lading doorzocht en stuitten de controleurs op de coke; die was verpakt in plastic pakjes.

Twee dagen na de vondst van de 165 kilo cocaïne werd in Paranaguá een lading van 765 kilo ontdekt in een partij pinda’s. Die vracht had als bestemming het Spaanse Algeciras. Het is dit jaar in Paranaguá de eerste keer dat er cocaïne met bestemming Spanje werd ontdekt. Wel werden er al verschillende ladingen drugs met bestemming Nederland gepakt: in totaal 3.531 kilo coke.

(Suriname Mirror/Crimesite/Ariquemes Online)

Federale Politie Brazilië onderzoekt moord op Funai-medewerker

Maxciel Pereira dos Santos (31) in het hoofd geschoten in de stad Tabatinga

Funai-medewerker zou zijn gedood als vergelding voor zijn werk in het reservaat Vale do Javari


De politie in Brazilië onderzoekt de moord op een ambtenaar van Funai (Fundação Nacional do Índio) die had gewerkt om de inheemse bevolking te beschermen tegen boeren en houthakkers die land probeerden te veroveren. 

Maxciel Pereira dos Santos (31) werd naar verluidt tweemaal in het hoofd geschoten in de stad Tabatinga, nabij de grens van Brazilië met Colombia en Peru. Volgens vakbondmedewerkers werd Santos neergeschoten voor de ogen van leden van zijn gezin.


De moord komt te midden van internationale verontwaardiging over de snelheid waarmee het Amazonewoud in Brazilië wordt vernietigd. Daar werden tussen januari en augustus dit jaar minstens 80.000 branden geregistreerd - meer dan het dubbele van het aantal in dezelfde periode vorig jaar.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft intense nationale en internationale kritiek gekregen, omdat hij de regio niet heeft beschermd. Hij heeft vaak steun uitgesproken voor boeren en houthakkers die in de regio werken, terwijl hij kritiek levert op milieuactivisten en de begroting van het milieuagentschap van het land verlaagt.


De vakbond die het personeel vertegenwoordigt van Funai zei, dat Santos twee keer in het hoofd is geschoten terwijl hij zijn motorfiets door een drukke straat reed. INA-functionarissen zeiden, dat hij werd gedood als vergelding voor zijn werk in het reservaat Vale do Javari, waar hij jarenlang hielp voorkomen dat jagers, boeren en houthakkers het gebied illegaal binnendrongen.


Er wordt gezegd dat het reservaat de thuisbasis is van 's werelds hoogste concentratie van ongecontacteerde inheemse stammen. Santos heeft meer dan 12 jaar in Funai gediend, waaronder vijf als hoofd van de milieudiensten bij het reservaat Vale do Javari, zei INA. De bond riep de Braziliaanse regering op om aan te tonen dat Brazilië 'niet langer geweld accepteert tegen degenen die zich volgens de rechtsstaat bezighouden met de bescherming en bevordering van inheemse rechten'. 

De land- en milieuactivisten van Brazilië zijn al lang een doelwit voor de mijn- en houtindustrie.

Volgens de milieu-waakhond Global Witness was Brazilië het dodelijkste land in 2017, met een record van 57 van vermoorde activisten, met 201 doden wereldwijd. Brazilië werd vorig jaar overschaduwd door de Filipijnen, waar 30 activisten werden vermoord, van 164 wereldwijd, zei Global Witness.

Honderden regeringsmilieuwerkers in Brazilië ondertekenden vorige maand een open brief waarin werd gewaarschuwd dat hun werk werd gehinderd door president Bolsonaro. Sinds de Bolsonaro op 1 januari aantrad, heeft het overheidsorgaan dat belast is met de bescherming van het regenwoud zijn budget met 25% verlaagd, terwijl de financiering voor het voorkomen van bosbranden met 23% is verlaagd, volgens gegevens verzameld door het persbureau Reuters. In dezelfde periode daalde het aantal boetes aan milieucriminelen met 29% en de collectieve waarde van de boetes daalde met 43%, volgens de gegevens van Reuters.

Tijdens een top in Colombia afgelopen vrijdag hebben zeven Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Suriname, overeenstemming bereikt over maatregelen om het stroomgebied van de Amazone te beschermen.

(Suriname Mirror/Rondonia o Vivo/BBC/Folha PE/Twitter)

Actiecomité Alcoa wil dat Assembleeleden naar VN en Justitie VS gaan voor onderzoek naar 'onethische handelingen regering'

'Regering en groep Assembleeleden heeft Grondwet en volksbelang vertrapt'


'Op vrijdag 30 augustus hebben de regering en een groep Assembleeleden de grondwet en het volksbelang vertrapt. De Brokopondo Overeenkomst, BO, tussen Alcoa en Suriname werd met negenentwintig tegen twaalf stemmen beëindigd. Alle adviezen van deskundigen die zeiden, dat de nieuwe overeenkomsten niet goed zijn, werden genegeerd. Alle voorstellen van DNA (De Nationale Assemblee) werden van de tafel geveegd. Dat gebeurde zelfs met voorstellen vanuit de coalitie om meer tijd te nemen voor de besprekingen. 

De voorzitter van DNA stelde een commissie in om de conceptwetten van de regering te bestuderen. Geen enkel voorstel van deze deskundigen werd meegenomen. De leiding van de regering besloot dat deze zaak met spoed doorgedrukt moest worden. 

De voorstemmende coalitieleden hebben daarbij hun eed of gelofte geschonden. Elke parlementariër moet zweren of beloven, dat hij of zij het werk zal doen zonder zich te laten omkopen of intimideren of zich te laten beïnvloeden door druk van buiten. De coalitieleden hebben zich laten beïnvloeden door een groep eigenaren van energiebedrijven die zich tot op het laatste moment in de zaal bevonden om de coalitieleden te instrueren. 

DNA als instituut heeft er zelf aan meegewerkt dat de Grondwet werd geschonden. 

In 2015 moest de regering de MoU (Memorandum of Understanding) terugnemen omdat de hele DNA, coalitie en oppositie, die MoU volledig afkeurde. De opdracht was: regering, ga opnieuw onderhandelen. Dat is nooit gebeurd. Ook de voorstellen vanuit DNA werden niet overgenomen door de regering. 

De wetsvoorstellen die werden ingediend voor de beëindiging van de BO hadden nooit in behandeling genomen moeten worden door DNA, omdat zij niet legitiem waren. De haastige spoed waarmee en de manier waarop de nieuwe wetten werden doorgedrukt, garandeert dat er in het na-traject en bij de uitvoering van de wetten enorme politieke en technische problemen zullen optreden. Elke stap, elk afzonderlijk deelprobleem, zal gepaard gaan met issues aangaande de belangen van het volk, het milieu, de gezondheidszorg, de gepensioneerden, de vakbeweging en de plantages. 

Honderd jaar bauxietindustrie heeft diepe sporen achtergelaten in ons landschap en in onze samenleving. De politieke issues die hiermee gepaard gaan, zullen ons nog decennia bezighouden. De verstrengeling van belangen van de regering en haar adviseurs en eigenaren van energie- en elektriciteitsbedrijven, heeft geleid tot schending van de grondwet en vertrapping van het volksbelang. 

ACA roept alle parlementariërs op om steun te vragen bij de United Nations en het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten om op grond van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) onderzoek te doen naar de immorele, illegitieme, en – zoals de deskundigen van DNA gezegd hebben – onethische handelingen van de regering cq de presidentiële commissie. 

Namens Actiecomité Alcoa 
Wim Bakker'

OWT&C speelt in op grote behoefte aan vervoer in Wanica Zuid-Oost onder studenten en andere burgers

'Het gaat om een traject dat nog niet wordt onderhouden door de overheid'


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost spelen in op de grote behoefte aan vervoer onder studenten en andere burgers. Het gaat vooral om bewoners van de Tawajarie-, Poerwodadi- en Magentakanaalweg die geen gebruik kunnen maken van openbaar busvervoer, simpelweg omdat het er niet is. 

Hankers vandaag, maandag 9 september 2019, in de Ware Tijd: 'Verschillende ouders hebben gevraagd of wij bussen konden inzetten, maar ook andere burgers hebben behoefte aan vervoer, want het is een traject dat nog niet wordt onderhouden door de overheid.' De districtscommissaris zegt dat intussen meer dan zestig mensen zich hebben geregistreerd. 'De vraag is heel groot.'

Het gaat niet alleen om transport naar Paramaribo voor studenten van onder andere de Anton de Kom Universiteit, het Polytechnic College en het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Ook voor leerlingen die naar het in het gebied zelf gelegen IMEAO-5 moeten is er nu geen vervoer.

Op basis van het aantal aanmeldingen bij het commissariaat zal het aantal bussen dat nodig is bepaald worden. Voor het vervoerzal het normale tarief gelden. 'De ouders zijn genoodzaakt nu een taxi te betalen of hun kinderen zelf af te zetten en wij willen daarop inspelen met openbaar vervoer', zegt Hankers. Ze verwacht dat door het inzetten van bussen ouders kosten zullen besparen.

Het vervoersprobleem doet zich overigens niet alleen in het bovengenoemde gebied voor. Ook in andere wijken waar de vraag naar openbaar busvervoer bestaat zegt Hankers te willen inspelen.

Curaçao vraagt VS verruiming van de vrijwaring vanwege VS-sancties tegen Venezuela

'Verzoek is géén vraag voor eenzijdige uitzonderingspositie aan PdVSA om producten via Isla te commercialiseren'


Eventuele instemming met een verzoek van Curaçao aan de Verenigde Staten om uitbreiding van de speciale ‘license’ waarmee een zekere vrijwaring wordt verkregen in verband met de VS-sancties tegen Venezuela zal geen garantie zijn dat Refineria Isla - gerund door het Venezolaanse PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) - aan haar (financiële) verplichtingen zal voldoen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 9 september 2019.

Een verzoek aan het Office of Foreign Assets Control (OFAC), de financiële inlichtingen- en handhavingsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat economische sancties en handelssancties ter ondersteuning van de nationale veiligheids- en buitenlandsbeleidsdoelstellingen van de VS beheert en handhaaft, is überhaupt geen garantie dat OFAC hiermee akkoord gaat. Dit heeft de directie van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) in een mededeling aan het Isla-personeel laten weten.

En met vetgedrukte letters schrijft RdK: 'Het verzoek is dus géén vraag voor een eenzijdige uitzonderingspositie aan PdVSA om producten via onze raffinaderij te commercialiseren.'

De kwestie van het verzoek om verruiming van de vrijwaring is opnieuw actueel. Op 19 augustus kwam het onderwerp aan bod tijdens een vergadering van de Isla-vakbonden Apri en PWFC met de ministerraad, maar ook toen de vakorganisaties er de top van Refineria di Kòrsou weer naar vroegen.

Verruiming van de bestaande license kan volgens Apri en PWFC de Isla-raffinaderij mogelijk de kans bieden weer operationeel te worden en daarmee aan haar verplichtingen te voldoen. Gedacht wordt aan het kunnen ontvangen van ruwe olie en het vercommercialiseren van brandstofproducten, al dan niet via overheids-nv Curoil of andere instanties, waardoor Refineria Isla de salarissen kan blijven uitbetalen.

LVV: 'Kokos- en honingdistrict Coronie is ideaal voor de veeproductie'

'Het gaat moeizaam in de rijstbouw in Coronie'


Het district Coronie, dat bekend staat als het kokos- en honingdistrict, is ideaal voor de veeproductie. Dit stelt Guino van der Kooye, coördinator Regio-West van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), aldus het ministerie zondag 8 september 2019 in een persbericht. 

Op initiatief van het Kabinet van de President heeft de overheid sinds vorig jaar grote arealen beschikbaar gesteld voor agrarische activiteiten en wel voor de rijst, kleine land- en tuinbouw. Het ministerie van LVV is gevraagd de agrarische ontwikkeling in dit district ter hand te nemen.

In 2018 zijn door het ministerie van LVV al acties ondernomen voor wat betreft de rijstteelt in Coronie. Het areaal van 4.000 hectare dat bestemd is voor de rijstbouw, wordt nog niet optimaal benut. Er is slechts 500 hectare beplant. Volgens van der Kooye gaat het moeizaam in de rijstbouw, vanwege de vergrijzing van rijstverbouwers en ook vanwege de slechte conditie van de waterkerende dam die een grote bedreiging vormt. Niemand wil dan het risico nemen rijst te telen.

Hij geeft aan dat Coronie ideaal is voor de veeproductie. De gemeenschap kan zich dan van vlees en of andere dierlijke producten voorzien. Ook zal naar afzetmarkten gekeken moeten worden. Hierover moet de gedachtewisseling met beleidsmakers nog plaatsvinden.

De tuin- en kleine landbouwsector in Coronie verloopt vlot. Groente en knolgewassen worden geproduceerd ten behoeve van de Coroniaanse gemeenschap, maar ook voor Paramaribo en het buitenland. Hoewel deze sectoren niet worden belicht, zijn de productiecijfers vrij hoog, aldus de Regio-West coördinator. Het opzetten van verwerkingsfaciliteiten voor de verschillende gewassen is hierbij van belang. Een heikel punt is dat er boeren zijn die op de dammen planten. De dam kan verzwakken met alle gevolgen van dien bij een eventuele dambreuk. Als alternatief kunnen deze boeren geaccommodeerd worden op onbenutte landbouwarealen.

Als de verschillende zaken op orde zijn, wordt Coronie een mooie agrarische industrie.

Weer buschauffeurs door politie op de bon geslingerd

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Acht vergunningen buschauffeurs ingetrokken - 103 Bussen gecontroleerd


De politie van het ressort Centrum heeft afgelopen woensdag samen met ambtenaren van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie controlewerkzaamheden verricht op buschauffeurs. Daarbij zijn de bescheiden van in totaal 103 bussen gecontroleerd, zo meldt het Korps Politie Suriname zondag 8 september 2019.

Acht vergunningen van buschauffeurs zijn ingetrokken.Tien buschauffeur zijn proces-verbaal aangezegd voor respectievelijk rijden zonder vergunning, het niet in het bezit zijn van een rijbewijs en het niet ter herkeuring aangeboden hebben van de bussen.

De controles zijn uitgevoerd op twee locaties binnen Paramaribo.

Regering begroot voor 2020 Srd 950 miljoen aan subsidie EBS...

Nog geen verandering in subsidiebeleid regering naar de EBS toe


Starnieuws bericht vandaag, maandag 8 september 2019, dat voor het komende begrotingsjaar de voordelen van de gewijzigde Brokopondo Overeenkomst niet te zien zijn. De regering heeft herhaaldelijk aangegeven, dat het vroegtijdig beëindigen van de Brokopondo Overeenkomst en de overname van de Afobaka stuwdam Suriname in elk geval voordelen voor wat betreft haar energierekening zou bieden. 

Op de begroting voor 2020 heeft de overheid Srd 950 miljoen opgenomen voor subsidie aan de Energiebedrijven Suriname NV (EBS). De overheid verschaft subsidies aan EBS die de inkoop van elektriciteit en brandstoffen, evenals schuldbetalingen, ondersteunen en daardoor de stroomlevering aan gezinnen, bedrijven en instellingen gegarandeerd blijft.

De raming voor het totaal van Srd 950.000.000 omvat de subsidies voor stroomleveringen door Suralco en SPCS (Staatsolie Power Company Suriname N.V.), olieleveranties door Staatsolie en schuldaflossing voor de transmissielijn.

Eén van de speerpunten in de discussies voor de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst waren de hoge energiekosten die Suriname betaalt aan de Suralco. De motivatie van de regering was, dat met het vroegtijdig beëindigen van de overeenkomst en de overname van de hydrocentrale Suriname miljoenen zal besparen. Op jaarbasis betaalt Suriname meer dan US$ 70 miljoen aan Suralco voor de energielevering. In de 15 jaren die Suriname vervroegd de Afobaka-dam overneemt zou het land US$ 1,1 miljard besparen, werd herhaaldelijk van regeringszijde aangegeven.

De regering streeft ernaar om de dam op 31 december 2019 over te nemen. Dat houdt in dat er nog geen verandering komt in het subsidiebeleid van de regering naar de EBS toe.

De begroting voor het dienstjaar 2020 verschilt in grote lijnen niet veel van de begroting 2019. Het begrotingstekort in de eerste zes maanden van dit jaar was het begrotingstekort 3.0% van het BBP en het financieringstekort 2.7 % van het BBP. Het ministerie van Financiën voorspelt dat in de komende jaren de economische groei en het inkomen per capita zullen toenemen, 'dit onder beheersbare inflatie en een afnemende schuldenpositie'.

Volgens de begroting 2020 zullen de aflossingen hoger zijn, terwijl nieuwe leningen zullen afnemen. 'Ook het voorziene afnemende tekort zal hiertoe instrumenteel zijn.' 

De staatsbegroting 2020 moet op 1 oktober worden ingediend. Het is nu naar de Staatsraad voor advies.

Nieuwe bushoudersorganisatie VOSOV dreigt regering al met rechtszaak

'Dit is machtsmisbruik van de regering om niet met ons te praten'


De nieuwe bushoudersorganisatie Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV ) is nog steeds niet uitgenodigd door de overheid om te praten over de belangen van de bushouders. De vereniging heeft in juli per brief aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) gevraagd om ontvangen te worden. 

'Er wordt willekeur toegepast, terwijl wij een deel van burgers vertegenwoordigen die ook wensen en grieven hebben. Dit is machtsmisbruik van de regering om niet met ons te praten', zegt VOSOV-adviseur Anand Biharie vandaag, maandag 9 september 2019 in de Ware Tijd.

Hij stelt dat het ministerie, te rekenen vanaf vandaag, tien dagen de gelegenheid krijgt om de belangenorganisatie uit te nodigen. 'Als dat niet gebeurt, kan het een rechtszaak aan zijn broek krijgen. We zullen afdwingen van de rechter om het ministerie op te dragen om met ons te praten', zegt Biharie.

'Er wordt hierdoor geen gezag getoond door overheid, maar er wordt geëtaleerd dat ze macht heeft en dat is ook het geval in de kwestie van VOSOV', meent hij.

In augustus zei VOSOV-voorzitter Suraj Sahadew-Lall, dat 361 bushouders zich hebben aangesloten bij de nieuwe organisatie. 'Het gaat niet om een actiegroep, maar om een organisatie die rechtspersoonlijkheid bezit en veel bushouders zijn bij ons aangesloten.' Hij verwacht dat de VOSOV binnenkort ontvangen wordt.

De vereniging streeft onder andere naar nieuwe tarieven. 'Het gaat nu om een maatschappelijk probleem, en ik hoop niet dat het een politiek probleem wordt, omdat de wil bij de overheid dan niet aanwezig zal zijn om de tarieven aan te passen', zegt Sahadew-Lall.

Minister Vijay Chotkan van OWT&C was niet bereikbaar voor commentaar. Joyce Blokland-Wijnstein, directrice Transport en Communicatie bij het ministerie van OWT&C, bevestigde eerder dat de brief van de VOSOV ontvangen is. Zij stelde dat de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie de gesprekspartner is van het departement.

Trio's van Kwamalasamutu planten hooglandrijst

Hooglandrijst in strijd tegen structureel tekort aan voedsel


In het inheemse Trio-dorp Kwamalasamutu, in het uiterste zuidwesten van Suriname, is eind augustus een pilotproject gestart voor het trainen en planten van hooglandrijst. Aangezien de dorpen in het zuiden elk jaar met een structureel tekort aan voedsel kampen, omdat hun cassaveaanplant door draagmieren wordt aangevreten, heeft districtscommissaris Theresia Cirino gemeend dit probleem enigszins aan te pakken door de lokale bewoners alternatieve landbouwmethoden te laten aanleren, zo bericht Starnieuws zondagavond 8 september 2019.

Aangezien het ook reeds lang een wens is van de bewoners om hooglandrijst te leren planten, waren zij zeer verheugd met dit initiatief. De districtscommissaris heeft de stichting Ana Makandie, onder leiding van Johannes Tojo, bereid gevonden om hun kennis en ervaring bij het succesvolle project in Paamakagebied met de bewoners van Kwamalasamutu te komen delen. Het doel van dit bezoek was om de mensen vaardigheden aan te leren en een bewustwordingsproces op gang te brengen betreffende rijstteelt.

Gestart is met een groep van 13 personen die zeer enthousiast was. Tojo heeft de mensen getraind in het opzetten van een demonstratieplot voor hooglandrijst. De training bevatte zowel een theoretisch als praktisch deel. Ze zijn getraind in grondbewerking en -egalisering, ploegen, bemesten met meststoffen en inzaai van rijstzaden.

De deelnemers waren zichtbaar betrokken bij dit project en hebben zich erg ingezet bij deze eerste fase van het traject. De districtscommissaris hoopt met deze training uiteindelijk een stuk duurzaam voedselzekerheid, voedselveiligheid en ook ondernemerschap hiermee te stimuleren. Het uiteindelijke doel is ook om ook de andere dorpen in dit bestuursressort te trainen in deze voor hen nieuwe landbouw methode.

Regering stelt US$ 100.000 als noodhulp beschikbaar voor de Bahama's

(Bron foto: Twitter)
Ook worden 10 containers met water, melk en vruchtensap verscheept


In verband met de gevolgen van orkaan Dorian op de Bahama’s, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag 8 september 2019 weten, dat de regering US$ 100.000 als noodhulp beschikbaar heeft gesteld.

De regering zal verder via het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een lading van 10 containers met water, melk en vruchtensap verschepen naar het getroffen gebied.


Voorts is op verzoek van het Caribbean Disaster and Emergency Management Agency (CDEMA) een olieraffinaderij deskundige met medewerking van Staatsolie ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van een schade inventarisatie bij de olieraffinaderij op de Bahama’s.

De Surinaamse gemeenschap en het bedrijfsleven die noodhulpgoederen of een financiële bijdrage wensen te doneren, hebben daartoe de mogelijkheid via het NCCR. Verdere informatie hieromtrent zal vanuit NCCR worden verstrekt aan de gemeenschap en kan er contact worden gemaakt met het NCCR op telefoonnummer 520840.

Burgemeester Rio wil Marvel-strip met twee kussende mannen uit de rekken, maar dat heeft averechts effect

(Bron foto: AFP)
In Brazilië heeft iedereen het even over kussende striphelden

De strip was in een mum van tijd uitverkocht...


Een stripboek met een afbeelding van twee kussende mannen, dat kan niet, vindt de burgemeester van Rio de Janeiro, en hij eiste dat het album uit de rekken werd gehaald, maar daar heeft een rechter een stokje voor gestoken. De aandacht van de burgemeester joeg de populariteit van de strip bovendien de hoogte in. 

Burgemeester Marcelo Crivella, een voormalige bisschop, eiste dat de strip Avengers: The Children’s Crusade uit de rekken van de Bienal Do Livro Do Rio, de grootste boekenbeurs van Brazilië, zou worden gehaald, omdat de inhoud ervan volgens hem niet geschikt is voor minderjarigen. In het verhaal hebben twee mannen een relatie.

Op een afbeelding is te zien hoe de twee mannelijke personages Wiccan en Hulkling elkaar innig kussen.


Volgens Crivella is homoseksualiteit 'kwaadaardig gedrag'. Het homohuwelijk is al sinds 2013 legaal in Brazilië. 'Mensen, we moeten onze kinderen beschermen', schreef hij op Twitter. 'Daarom hebben we beslist dat de organisatoren van de Biënnale boeken verzamelen met inhoud die niet geschikt is voor minderjarigen. Het is niet juist dat ze al vroeg toegang krijgen tot onderwerpen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd.'


De beslissing leidde tot publieke verontwaardiging en Crivella verduidelijkte zijn standpunt vrijdag in een nieuwe tweet: 'Boeken zoals deze moeten verpakt worden in zwarte verzegelde plastic met een waarschuwing op de buitenkant', zei hij.


De organisatoren van de boekenbeurs spanden echter een Kort Geding tegen de beslissing aan en haalden hun slag thuis. Een rechter hield het bevel van Crivella echter tegen, onder aanhaling van de vrijheid van meningsuiting. Het grootste literaire evenement van Brazilië 'geeft een stem aan iedereen, zonder onderscheid, zoals dat hoort in een democratie', vertelden de organisatoren van de boekenbeurs aan persbureau AFP.

Hoewel de burgemeester de strip uit de rekken wilde om te vermijden dat veel mensen de prent met de homokus zouden zien, had zijn beslissing een omgekeerd effect. De strip was in een mum van tijd immers uitverkocht en de prent waarover de burgemeester zo verontwaardigd was, werd gisteren in het groot op de voorpagina van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo gepubliceerd.


De reeks Children’s Crusade wordt al sinds 2012 verkocht in Brazilië. Het album met de beruchte afbeelding werd al drie jaar geleden uitgebracht. Al sinds de vroege jaren 1990 komen homoseksuele relaties in Marvel-strips aan bod, beginnend met superheldenreeks X-Force.

(Suriname Mirror/Poder360/CNN/Exame/Twitter/Correio Braziliense)

Braziliaanse president Bolsonaro voor vierde keer geopereerd na steekincident in 2018

(Bron foto: Twitter)
Vijf uur durende operatie is goed verlopen


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is zondag 8 september 2019 voor de vierde keer geopereerd na een steekincident vorig jaar. Hij herstelt nog steeds van de wond die hij opliep toen een man hem in zijn buik stak. De politicus was voor een campagnebijeenkomst in de deelstaat Minas Gerais.

De operatie, die zondag ongeveer vijf uur duurde, is goed verlopen.

Via Twitter liet de president voor zijn operatie weten vertrouwen te hebben in een goed herstel. 'Ik blijf vol vertrouwen voor de volgende operatie. Moge God ons zegenen en welterusten', schreef hij aan het volk.


De aanvaller van Bolsonaro, Adélio Bispo de Oliveira, zit nog steeds vast. In juni concludeerde de rechter, dat de man een gevaar is voor zichzelf en anderen en dat hij een behandeling moet ondergaan.(Suriname Mirror/Tribuna/Twitter/SeuDinheiro)