zondag 3 februari 2019

Nog eens vijf verdachten aangehouden in mega cocaïne-zaak

Het gaat om mannen die in Nickerie werden opgespoord en aangehouden


In verband met de onderschepping van de grote partij cocaïne op 8 januari, tussen zakken met rijst in een zeecontainer op de Jules Sedney Haven - ingeladen bij het bedrijf van rijstboer Nitinder Oemrawsingh die niet lang na de vangst werd doodgeschoten in Guyana -, zijn nog eens vijf verdachten aangehouden. Dat heeft het Korps Politie Suriname zaterdag 2 februari bekend gemaakt. Het gaat om de 41-jarige H.D., A.J. (31), de 27-jarige R.A., P.P. (24) en de 28-jarige S.P.

Volgens een kort bericht van het korps gaat het om mannen die in Nickerie werden opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld. De politie komt later met meer informatie.

In deze zaak zitten nu 13 mensen vast. Afgelopen week werden twee inklaarders, die vast zaten, vrij gelaten.

Inzittende auto dodelijk verongelukt op de Highway

(Bron foto: Akash Jarbandhan)
Bij inhaalmanoeuvre rijdt auto tegen pick-up uit tegenovergestelde richting

Na botsing verliest automobilist controle over het stuur en raakt van de weg en  auto slaat over de kop in een trens


In de nacht van zaterdag op zondag is Shaquil Linga als inzittende van een Toyota Mark-X op de Highway dodelijk verongelukt. De bestuurder van die auto voertuig was bezig met een inhaalmanoeuvre,week te vroeg naar links uiit met als gevolg een botsing met een pick-up. Dit schrijft het Dagblad Suriname zondag 3 februari 2019.

Na de botsing verloor de bestuurder van de personenwagen de controle over het stuur en raakte van de weg. De auto ging over de kop in een trens.

Linga raakte naar alle waarschijnlijkheid bekneld in het voertuig en liet ter plaats het leven. In de zaten vier wagen zaten vier personen. De drie anderen hebben zich kunnen bevrijden uit het voertuig, maar klaagden over pijn.
De personenauto werd bestuurd door de 22-jarige Leandro S. en had drie mede-inzittenden, de 18-jarige Laila. S, de 22-jarige Ivanie A en de 20-jarige Shaquil Linga, aldus de politie.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort. Het lijk van Linga is ter obductie in beslag genomen.

Districtscommissarissen Theresia Cirino en Jo-ann Arupa geruild van standplaats

(Bron foto: NII)
Cirino zwaait nu scepter over bestuursressort Coeroeni en Arupa over Kabalebo


De districtscommissarissen Theresia Cirino en Jo-ann Arupa zijn van standplaats verwisseld. De twee hebben donderdag 31 januari op het commissariaat Paramaribo Zuid-West een protocol van overdracht ondertekend. Dat houdt in dat Cirino nu de scepter zwaait in het bestuursressort Coeroeni, terwijl Arupa het roer overneemt in het bestuursressort Kabalebo, aldus zondag 3 februari 2019 het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Arupa zegt dat de wisseling ruimte biedt om meer inzicht te ontwikkelen in het ambt. De collega’s hebben de afgelopen periode nauw samengewerkt en afspraken gemaakt vooruitlopend op de mutatie.

'Collega Cirino en ik zijn goed op elkaar afgestemd. Zij heeft een aantal mooie lopende projecten. Die wil ik gaan oppakken en verder uitvoeren. De verwachting is dat zij ook projecten in Coeroeni zal bekijken en eventueel voortzetten. Waar mogelijk zullen we natuurlijk kijken of er een upgrade kan plaatsvinden', aldus Arupa.

Cirino verwelkomt de wisseling van positie als een extra mogelijkheid om te leren en te groeien als dc. Beide kregen eind 2016 het gezag over de respectieve bestuursressorten nadat ze eerder waren beëdigd door president Desi Bouterse en geïnstalleerd door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

De ondertekening vond plaats tijdens een ceremonie ter ere van de installatie van districtscommissaris Eric Grauwde van Paramaribo Zuid-West). Tijdens dezelfde ceremonie hebben de districtscommissaris Sarwankoemar Ramai van Wanica (bestuursressort Noord-West) en Wedperkash Joeloemsing een protocol van overdracht ondertekend. Daarmee heeft Ramai het bestuursressort overgedragen aan Joeloemsingh.

Vijf tot zes jaar gevangenisstraf voor zeven illegale goudzoekers in Peru - Voorbeeld voor Justitie in Suriname

(Bron foto: Fiscalía Peru)
'Vonnissen scheppen precedent om vergelijkbare gevallen in het hele land aan te pakken'

Verdachten schuldig bevonden aan vervuiling van het milieu en illegale mijnbouw - Een voorbeeld voor Justitie in Suriname


Zeven mensen die illegale mijnbouwactiviteiten uitvoerden in de provincie Quispicanchi in het zuidoosten van Peru, zijn tot vijf tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld door het regionale Milieu Parket in Cusco. 

Volgens een persmededeling van de Officier van Justitie van vrijdag 1 februari 2019 is dit de eerste keer dat zijn kantoor daadwerkelijk in staat is om dit soort straffen uit te spreken. Hij zei dat het een precedent zal scheppen om vergelijkbare gevallen in het hele land aan te pakken. Het is ook een voorbeeld voor Justitie in Suriname, die honderden illegale goudzoekers ongemoeid laat.....


Alle verdachten werden schuldig bevonden aan vervuiling van het milieu en illegale mijnbouw. Twee van hen werden gevangen genomen, terwijl vijf nog steeds op vrije voeten zijn.

Daarnaast moeten de mannen ook ongeveer 21.000 dollar aan boetes moeten betalen.

Volgens officiële bronnen zijn de illegale mijnwerkers hun activiteiten in 2013 begonnen in de regio Cusco, met name in de Tunkimayo-sector van het district Camanti, waar ze 25 kilometer lange loopgraven hebben gegraven en bomen in een regionaal bos hebben gekapt.

(Suriname Mirror/Mining.com/Twitter)

Colombiaanse leger doodt FARC-rebellenleider die zich niet aan vredesakkoord met regering hield

(Bron foto: Twitter)
De 52-jarige Rodrigo Cadete weigerde de strijd op te geven na het akkoord

President Duque: 'Met Cadete is een van de meest gevreesde terroristen in het land gedood'


Het Colombiaanse leger zegt dat het een rebellenleider heeft gedood die zich niet aan het vredesakkoord met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hield. De 52-jarige Rodrigo Cadete werd samen met negen andere militanten omgebracht bij een operatie in het zuiden van Colombia.

Cadete weigerde de strijd op te geven na het akkoord tussen de Colombiaanse regering en rebellengroepering FARC in 2016. Hij hield zich schuil in het Amazonegebied en probeerde de ongeveer 1.700 FARC-rebellen te verenigen die hun wapens nog niet hebben neergelegd.De Colombiaanse president Iván Duque zegt, dat met Cadete een van de meest gevreesde terroristen in het land is gedood, al is de strijd in het zuiden volgens de regering nog niet voorbij.


Gesprekspartner Cadete zat aan tafel bij de vredesgesprekken tussen de FARC en de Colombiaanse regering in de Cubaanse hoofdstad Havana. Na vier jaar onderhandelen, weigerde hij vervolgens het akkoord te accepteren.

De grote meerderheid van de FARC-rebellen legde wel zijn wapens neer. Met het vredesakkoord kwam er een eind aan decennia van gewapend conflict. Sindsdien heeft ook het toerisme in Colombia een vlucht genomen.

Vorige maand werd het land opgeschrikt door een bomaanslag bij een politieacademie in de hoofdstad Bogotá. De regering houdt guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional) verantwoordelijk voor die aanslag en heeft maatregelen aangekondigd tegen de groepering.


(Suriname Mirror/VoA News/NOS/Twitter/BBC/YouTube)

Amerikaanse president Donald Trump: 'Amerikaanse militairen naar Venezuela sturen een optie'

Maduro stelt nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen voor

Venezolaanse president zinspeelt op burgeroorlog: 'Mensen in fabrieken, universiteiten en andere kringen bereiden zich voor op gevechten'


Amerikaanse militairen naar Venezuela sturen, is volgens de Amerikaanse president Donald Trump 'een optie', zei hij zondag 3 februari 2019 in een interview met de zender CBS. Trump zei in het televisieprogramma Face the Nation ook, dat hij een aantal maanden geleden een verzoek van de Venezolaanse president Nicolás Maduro voor een ontmoeting had afgewezen, omdat 'we al te ver in het proces zitten'. 

'Ik denk dat het proces zich nu ontvouwt - zeer, zeer enorme protesten', gaf Trump als commentaar op de massale protestacties tegen Maduro die ook dit weekend in Venezuela plaatsvinden.


De VS erkent - net als de Europese Unie en de meeste landen van de zogenoemde Lima-groep - de herverkiezing van Maduro niet, omdat de stembusgang niet eerlijk zou zijn verlopen.

De internationale steun gaat uit naar Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president.

De internationale druk op Maduro is de laatste dagen erg toegenomen. Frankrijk heeft de leider een ultimatum gesteld: als hij niet voor zondag middernacht nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijft, zullen de Fransen accepteren dat Guaidó dat doet. De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau heeft dat zondag tegen Franse media gezegd.


Maduro heeft zaterdag al wel voorgesteld nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden, maar dat is voor Frankrijk niet voldoende. De socialistische leider probeerde met de toezegging de dreiging te bezweren die Guaidó voor hem vormt. Eigenlijk zouden de Venezolanen pas in 2020 naar de stembus gaan om een nieuwe Nationale Assemblee te kiezen.

Maduro heeft enkele uren voor de deadline verstrijkt om vervroegde verkiezingen in Venezuela uit te roepen. In een interview heeft hij gezinspeeld op een mogelijke burgeroorlog. 'Alles hangt af van de graad van waanzin en agressiviteit van de noordelijke imperialisten en hun westerse bondgenoten', zegt Maduro in een interview.

'We leven gewoon in ons land en vragen dat niemand zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. We bereiden onszelf voor om ons land te verdedigen.' Hij voegde daaraan toe dat mensen in fabrieken, universiteiten en andere kringen zich voorbereiden op gevechten.


(Suriname Mirror/Nu.nl/YouTube/Belga)

Vlinders uit onder meer Suriname te koop in winkel 'Big Bugs & Butterflies' te Olst, tussen Zwolle en Deventer

Morpho Menelaus, 29 euro (Bron foto: Big Bugs & Butterflies)
Nieuwe winkel in Olst heeft 15.000 (opgezette) vlinders en insecten uit voorraad leverbaar 

'We krijgen ze met dichtgevouwen vleugels in een soort envelopje toegestuurd'


Liza Hendriks prepareert vlinders en insecten uit de hele wereld, waaronder zeldzame exemplaren. Wat begon als een liefhebberij is uitgegroeid tot een serieuze business, zo  bericht regionale krant De Stentor vandaag, zondag 3 februari 2019. Samen met partner Dennis Olthuis heeft ze de winkel Big Bugs & Butterflies geopend in Olst.

In de werkruimte van Liza Hendriks zijn zo'n vijftienduizend vlinders op voorraad, inclusief een uitgestorven exemplaar. Op de markt goed voor circa 800 euro. Net als de overige prachtige vlinders en kleurrijke insecten afkomstig uit heel de wereld. Gekweekt op boerderijen in Peru, Suriname, Indonesië maar ook Canada en de Filipijnen. Waar ze overigens in natuurlijke omgeving rondfladderen.

'Na het einde van hun leventje vallen ze neer, worden opgeraapt en verzonden. We krijgen ze met dichtgevouwen vleugels in een soort envelopje toegestuurd', vertelt Hendriks. Ze showt een plastic zak met bruine zakjes en vouwt er één open. Een vlinder met bruine vleugels van circa tien centimeter komt te voorschijn. Sprinkhanen, kevers, spinnen en kikkers komen gedroogd en zorgvuldig verpakt in een plastic hoesje aan.

'Voor preparatie moeten ze vochtig worden gemaakt. Met behulp van knopspelden zet ik ze in model.' Op haar werktafel staan potjes met spelden, stroken piepschuim om ze op vast te spelden en lijmpistolen voor de afwerking. Zodra de preparatie klaar is worden ze ingelijst of opgezet in een glazen stolp. Een pronkstukje waar ze op jonge leeftijd al door gefascineerd raakte.

'Ik kocht wel eens wat, maar vond het vrij duur. Toen ben ik gaan zoeken om zelf iets te maken', vertelt de van huis uit onderwijskundige. Ze kwam via internet bij Europese leveranciers terecht. Hendriks bestelde wat losse vlinders, leerde via internet hoe het moest en ging aan de slag. 'En ik vond het ontzettend leuk om te doen. Ondanks het priegelwerk en de vele handelingen. Ik kreeg zelfs vragen of ze te koop zijn. Een vlinder heeft voor sommige mensen een grote emotionele waarde. Anderen vinden het mooi als decoratie in de woonkamer.'

In Nederland is de markt vrij klein. Hendriks zag een kans en begon een webshop. Haar vriend Dennis raakt eveneens enthousiast. 'Maar, ik vond wel dat er iets stoers bij moest voor mannen. Zoals insecten. Daar zijn we ons ook in gaan verdiepen. En ook voor deze dieren is wereldwijd een enorme belangstelling hebben we gemerkt'', vertelt Dennis, die overigens doodsbang is voor de vogelspinnen en schorpioenen. 'Ook al zijn ze dood, ik kom er niet bij in de buurt. Als er een doos met honderd spinnen binnenkomt ben ik even weg.'

Maar, eenmaal geprepareerd en achter glas of gegoten in epoxyhars vindt ook Dennis het mooi, geeft hij toe. 'Zo'n lijst met grote vogelspin of schorpioen levert wel meteen gespreksstof op.'

Soedeshchand Jairam met open deur: 'Back-track route is deze drugsgevoelig'....

'Er is geen controle van wat binnenkomt en wat uit het land gaat'


Soedeshchand Jairam, adviseur van de VHP, vindt dat opvoering van controle bij de back-track route in Nickerie noodzakelijk is om drugssmokkel tegen te gaan. Volgens hem is deze route drugsgevoelig. 'Vanwege dat gebrek aan controle kan alles en eenieder vrij binnengebracht worden of uitgevoerd worden. Er is geen controle van wat binnenkomt en wat uit het land gaat', zegt Jairam vandaag, zondag 3 februari 2019, op Starnieuws. 

Jairam stelt, dat opvoering van vrije handel tussen landen bevordert verkeer van gewenste personen, goederen en diensten, maar ook toestroom van ongewenste spullen en personen. Volgens de politicus is het heel jammer, dat de regering deze route niet heeft kunnen reguleren, ondanks dit meerdere malen aangekondigd werd. Deze route is nog steeds een chaos.

Sinds Nitender Oemrawsingh, ondernemer, (40) doodgeschoten werd, is bedrijvigheid op deze route minder. De ondernemer werd genoemd in de megadrugszaak. Hij is in Guyana vermoord met een kogel in zijn voorhoofd.

'De verwachting is dat de komende jaren, vanwege de investeringen die Guyana pleegt in de oliesector, het verkeer op de Corantijnrivier zal toenemen. Doordat de back-track route niet gereguleerd is, verliest de overheid ook veel aan inkomsten en blijft deze route drugsgevoelig', zegt Jairam.

Starnieuws sprak twee personen die beweren op de back-track route actief zijn. Zij willen niet bij naam genoemd worden. De mannen vertellen, dat er een soort van angst is ontstaan sedert Oemrawsingh doodgeschoten is. Enkele Nickerianen worden volgens hen ook in deze zaak genoemd.

De politie maakte zaterdagavond bekend, dat nog vijf Nickerianen zijn aangehouden in deze geruchtmakende zaak, waarbij meer dan 2.200 kilo cocaïne werd onderschept op 8 januari. Ook wordt beweerd, dat iemand die op deze route zeer actief is, betrokken is geweest bij de transport van Oemrawsingh naar Guyana.

Jairam beaamt dat de back-track route stil ligt en dat mensen zelfs bang zijn om een foto te schieten.

Dertien atleten met beperking moeten bedelen om deel te kunnen nemen aan Special Olympics World Games in Dubai

Sporters en begeleiders zoeken Srd 553.408...

- Groep 'Voel je Vrij Bazen' houdt mannen 'Cook-Out' op 24 februari bij Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK)
- Het zou beschamend zijn wanneer de regering zich in dezen niet laat zien


Dertien atleten met een beperking en acht begeleiders hebben steun van de gemeenschap nodig om op 6 maart naar Dubai te kunnen vertrekken voor deelname aan de Special Olympics World Games 2019. De groep heeft SRD 553.408 nodig. Zij hebben 'slechts' Srd 2.000 en 6.000 Amerikaanse dollar kunnen inzamelen. 

Vrienden die zich hebben gebundeld in de groep 'Voel je Vrij Bazen' zullen de pupillen helpen dit doel te realiseren. Dit zullen zij doen met een mannen 'Cook-Out' op 24 februari op het terrein van de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK). Deze stichting vaardigt drie atleten af voor deelname. De resterende atleten komen van verschillende andere organisaties en scholen.

De volledige opbrengsten van de 'Cook-Out' zullen aangewend worden voor de reis, aldus de publiciteitsman van 'Voel je vrij Bazen', Melvin Groenfelt, vandaag, zondag 3 februari 2019, in de Ware Tijd.

De groep probeert proberen de spullen om te koken gedoneerd te krijgen, zodat het volledig bedrag gedoneerd kan worden. 'We proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de atleten met een beperking.'

Onduidelijk is in hoeverre de regering een steentje gaat bijdragen. Een regering die pretendeert sport hoog in haar vaandel te hebben en niet voorbij kan gaan aan de prestaties en inspanningen internationaal van Surinaamse topsporters met een beperking.... dat zou beschamend zijnTelesur verstrekt eindelijk aan OM telefoongegevens in rechtszaak slachtpartij op zee onder vissers

'Het kost tijd om de gegevens te zoeken, er moet een voorgeschreven procedure worden gevolgd' 


Na kritiek deze week, tijdens een rechtszitting van de zaak van de geruchtmakende moordpartij op zee vorig jaar,.van onder andere de Officier van Justitie, advocaat Murwin Dubois en de rechterover het lang uitblijven van telefoongegevens die via de procureur-generaal waren opgevraagd bij Telesur, zegt Jennis Asraf, manager Corporate Communication van het bedrijf, vandaag, zondag 3 februari 2019, in de Ware Tijd, dat de informatie intussen is opgestuurd. Maar, slechts een deel is verstrekt. 

De gegevens zijn cruciaal in de behandeling van zaak. Asraf zegt, dat de procedure bij dergelijke verzoeken reden is geweest voor het maandenlang wachten. Ze beweert, dat de aanvraag door de procureur-generaal niet in oktober is gedaan zoals advocaten stellen, maar later.

'Het kost tijd om de gegevens te zoeken, er moet een voorgeschreven procedure worden gevolgd. Vooral de privacy van betrokkenen moet worden gewaarborgd', vertelt Asraf.

Waarom de advocaten niet wisten dat Telesur aan de zaak werkte, weet ze niet. De manager verzekert dat haar bedrijf alle gevraagde informatie zal geven. 'Ik weet niet waar die informatie is blijven liggen, maar ons deel wordt gedaan.'

Wanneer de zaak op 12 maart wordt voortgezet zal het Openbaar Ministerie (OM) de gegevens hebben.

Advocaten zeiden woensdag tijdens de rechtszitting, dat zij een uitdraai willen van telefoongesprekken tussen de verdachten. De Officier van Justitie zei, dat met de informatie onduidelijkheden kunnen worden opgehelderd. Dubois had een herinneringsverzoek aangekondigd. In hoeverre dat alsnog zal gebeuren, nu een deel van de gevraagde informatie is verstrekt, is niet duidelijk. In deze zaak zijn twaalf verdachten.

'Als de NDP nog 5 jaren krijgt, gaan er verschrikkelijke dingen gebeuren'

(Bron foto: NPS)
Ondervoorzitter NPS Pawiroredjo: 'Met de NPS is de toekomst van Suriname gegarandeerd'


Jerrel Pawiroredjo, ondervoorzitter van de NPS, vindt dat steeds ministers vervangen niet de juiste manier is om een land tot ontwikkeling te brengen. Sinds 2010 zijn heel wat ministers vroegtijdig naar huis gestuurd. De NPS staat volgens Pawiroredjo voor betrouwbaarheid, stabiliteit en zekerheid. Dit zei hij vrijdag tijdens een kernvergadering te Santopolder, aldus Starnieuws vandaag, zondag 3 februari 2019.

'Met de NPS is de toekomst van Suriname gegarandeerd', verzekerde hij.

Partijvoorzitter Gregory Rusland stelde, dat de NDP niet de traditie heeft om een land goed te leiden, er wordt veel geld zonder na te denken uitgegeven. 'Als de NDP nog 5 jaren krijgt, gaan er verschrikkelijke dingen gebeuren. Met de jeugd moet gesproken worden, want een groot deel heeft de afgelopen verkiezingen verkeerd gestemd en daarin moet de komende verkiezingen verandering  komen', zei Rusland.

Dorethy Hoever en Louis Beharry, beiden leden van de NPS, gaven in hun speech aan dat de NPS het alternatief is en dat ieder lid zijn of haar schouders onder het werk moet zetten. Zij vinden dat jonge mensen in Suriname geen toekomst hebben. Alles is duur, werd benadrukt.

Regering nu pas gestart met toezicht in Brownsberg Natuurpark

Illegale goudzoekers en houtkappers in Brownsberg Natuurpark moeten onmiddellijk verdwijnen


Illegale goudzoekers en houtkappers in het Brownsberg Natuurpark moeten onmiddellijk het gebied verlaten. Zij dienen hun spullen ook meteen te verwijderen. In de afgelopen week zijn pas controle-activiteiten van start gegaan in het Brownsberg Natuurpark. Dit meldt het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vandaag, zondag 3 februari 2019. via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een gezamenlijk team van jachtopzieners van de dienst ‘s Lands Bosbeheer van het ministerie van RGB en leden van de Commissie Ordening Goudsector.

Indien personen geen gehoor geven aan deze oproep, dan zal niet worden geschroomd hen met de sterke arm te ontruimen, zegt het ministerie.

Voorts stelt het ministerie ten overvloede met klem, dat het Brownsberg Natuurpark een beschermd gebied is. Er mogen geen activiteiten uitgevoerd worden die schade toebrengen aan de biodiversiteit.

RGB roept de gemeenschap op alle onregelmatigheden in het natuurpark te melden via het telefoonnummer 472847.

BuZa-minister Yldiz Pollack-Beighle pleit voor een eigen FAO kantoor in Suriname.

(Bron foto: NII)
FAO-vertegenwoordiger brengt een beleefdheidsbezoek aan minister Pollack-Beighle


Reuben Robertson, vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organisation (FAO), standplaats Georgetown, Guyana, heeft afgelopen woensdag een beleefdheidsbezoek gebracht aan Yldiz Pollack-Beighle, minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), zo bericht vrijdag 1 februari 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII. Bij deze gelegenheid heeft hij ook een kopie van zijn geloofsbrieven aangeboden aan de bewindsvrouwe.

De rode draad van dit bezoek was de bilaterale samenwerking tussen Suriname en de FAO. Tijdens dit onderhoud heeft de minister verwezen naar het ‘Suriname Agriculture Market Acces Project’ (SAMAP), gefinancierd door de Europese Unie (EU). Het doel van dit project is duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname te ondersteunen door middel van betere concurrentie en veiligere productie met als oogmerk een betere toegang tot de export markt. Het achterland is hierbij niet uitgesloten. 'Producten zoals kokosolie en maripa olie staan klaar voor de export', aldus de minister.

Ze heeft ook benadrukt dat Suriname potentie heeft om de voedselschuur van de Caribische regio te kunnen zijn. Zij staat daarom steeds weer in contact met bilaterale en multilaterale partners om gezamenlijk het belang van de landbouw voor voedselzekerheid en voedselveiligheid te blijven benadrukken. Mede om dit oogpunt pleit de minister voor een eigen FAO-kantoor in Suriname.

Vanwege het belang van het verder ontwikkelen van de landbouw- en agro-industrie wordt hierover een passage gewijd in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP) 2017-2021.

De FAO is de afgelopen jaren een zeer belangrijke ontwikkelingspartner bij de uitvoering van programma’s op het gebied van voedsel en voedselveiligheid. Robertson heeft zijn volledige ondersteuning toegezegd bij het creëren van een institutioneel raamwerk, teneinde Suriname te assisteren in uitdagingen op het gebied van een gezonde leefstijl.

Vijf doden door griepgolf in Suriname

Influenza A H1N1-virus heerst, gezondheidsdiensten en regering slaan alarm


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt vandaag, zondag 3 februari 2019, op Starnieuws dat de griepgolf levens eist. Vijf personen zijn de afgelopen dagen overleden aan ernstige verschijnselen, veroorzaakt door de griep. De situatie wordt volgens de bewindsman nauwkeurig in de gaten gehouden. 

Hij zal met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO/PAHO afstemmen over het vaccineren van kwetsbare groepen, onder wie ouderen.

Afgelopen week is alarm geslagen door Volksgezondheid, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de ziekenhuizen en de Regionale Gezondheidsdienst over de toename van het aantal gevallen van mensen met griepverschijnselen. Keel en neus uitstrijkjes van opgenomen én poliklinische patiënten hebben aangetoond dat het om het welbekende influenza A H1N1 virus gaat.

De bewindsman zegt, dat er elk jaar een griepgolf is, waaraan mensen overlijden. Vaccinatie kan helpen om mensen te beschermen, maar aan de andere kant kunnen er weer bijverschijnselen optreden. Wat het beste kan gebeuren, zal de afstemming met PAHO uitwijzen, zegt de minister.

'Het influenza A H1N1- virus kan dodelijk zijn voor personen met een verminderde weerstand. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn sowieso kwetsbaarder, omdat hun weerstand nog niet voldoende ontwikkeld is. Ook mensen boven de zestig jaar zouden vanwege hun afnemende weerstand extra voorzichtig moeten zijn. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte', zegt voedseltechnoloog en handhygiënedeskundige Ricky Stutgard.

'Ik denk bijvoorbeeld aan mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker en mensen die herstellende zijn van een ziekte. Het kan dus voorkomen dat je heel ziek bent geweest, je bent aan de beterende hand, iedereen zegt: ‘Yu bigin’ luku bun baka en bam! Dan krijg je zo een virusinfectie. En dan kan dat wel dodelijk zijn', waarschuwt Stutgard.

Mensen die ook extra vatbaar zijn, zijn personen die werken in een omgeving waar veel mensen grieperig zijn.

'Ik denk aan ziekenhuizen, waar je vaak genoeg zieke mensen krijgt, en dan kan het zo zijn, dat als je niet de nodige voorzichtigheid betracht, dat je ziek kan worden. Wat ontzettend belangrijk is, in het geval van dit virus, is handhygiëne. Hygiëne is belangrijk, maar handhygiëne is van eminent belang. Als we in voldoende mate onze handen reinigen en desinfecteren, dan is de kans klein dat je jezelf blijft infecteren en anderen besmet. Als je je handen niet in voldoende mate gereinigd en gedesinfecteerd hebt, ga niet met je vingers aan je ogen, neus, mond, oren en geslachtsdelen, want een virus heeft de slijmvliezen nodig om in het lichaam binnen te komen. Met dat soort zaken moeten we rekening houden.'

H1N1 werd voor het eerst ontdekt in april 2009 bij een tienjarig meisje in Californië. Het werd in juni 2009 uitgeroepen tot wereldwijde pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, eentje die uiteindelijk in augustus 2010 ten einde liep.

In Mexico heeft de Mexicaanse griep sinds april 2009 zeker 125 mensenlevens geëist. De Verenigde Staten kennen het meeste aantal overlijdens: 263. Op 20 juli 2009 waren wereldwijd 136.432 bevestigde besmettingen en 765 doden. Volgens de WHO zijn er wereldwijd anno augustus 2010 meer dan 18.000 mensen overleden

Jairzinho 'BIGI BOY' Rozenstruik wint UFC-debuut met knock-out in Fortaleza, Brazilië

Na nog geen minuut in 2e ronde slaat 'Bigi Boy' de Braziliaan Júnior Albini tegen de matJairzinho 'BIGI BOY' Rozenstruik heeft zijn UFC-debuut gisteravond in Fortaleza, Brazilië, glansrijk gewonnen met een technisch knock-out van de Braziliaan Júnior Albini. Na amper 54 seconden in de tweede ronde beëindigde scheidsrechter João Claudio Soares het gevecht, dat onderdeel was van UFC Fight Night 144. 

Rozenstruik versloeg zijn tegenstander met een uppercut, gevolgd door een linkse en rechtse, waarna een fatale linkse trap volgde waardoor Albini neerging. De Surinamer belaagde stookte de Braziliaan, 'Baby', daarna met een reeks slagen, voordat de scheidsrechter ingreep.


'Bigi Boy' blijft daardoor ook in zijn zevende MMA-gevecht ongeslagen: 7-0, inclusief zes knock-outs.

In de eerste ronde leek Rozenstruik nog even in de problemen te komen toen Albini hem in Centro de Formaçao Olimpica do Nordeste heel snel naar de grond bracht en hem daarna ook in een armklem had. Maar, de Surinamer wist zich uit de netelige situatie te werken en ondanks een goede rechtse van zijn tegenstander, sloot Rozenstruik de ronde sterk af met een rechtse en linkse trap.Bij aanvang was het publiek logischerwijs op de hand van hun landgenoot, die tien van zijn laatste twaalf gevechten had gewonnen en een 14-4 winst-/verliesstaat had. Hij (27) is ook nog eens drie jaar jonger dan Rozenstruik (30) en bijna elf kilogram zwaarder (120,4 om 109,5 kilo).

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Instagram/Twitter)

Vicepresident van Brazilië steunt 'recht van vrouwen om te beslissen' over abortus


(Bron foto: José Cruz-Agência Brasil)
Human Rights Watch: 'Regering-Bolsonaro moet reproductieve rechten beschermen' 


De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão steunt openlijk het recht van een vrouw om te beslissen om abortus te laten plegen, in een interview dat vrijdag 1 februari 2019 in O Globo werd gepubliceerd. 

Mourão stelde de kwestie van abortus aan de orde nadat hem een ​​vraag over geslacht werd gesteld, waarin hij uitlegde dat wanneer een vrouw of meisje zwanger is van verkrachting of niet voor een kind kan zorgen, '... dan moet de vrouw misschien vrij zijn om te komen zeggen: Ik moet een abortus hebben.'

Hij verduidelijkte, dat het zijn mening was als een burger, en niet als een lid van de regering, dat abortus 'een persoonlijke beslissing' is.

Abortus is illegaal in Brazilië, behalve in gevallen van verkrachting, indien nodig om het leven van een vrouw te sparen, of wanneer de foetus lijdt aan anencefalie - een fatale aangeboren hersenaandoening.

Veel vrouwen en meisjes hebben geen andere keus dan zich te wenden tot clandestiene, vaak onveilige methoden om ongewenste zwangerschappen te beëindigen. Naar schatting één op de vijf vrouwen in Brazilië heeft op 40-jarige leeftijd een abortus gehad - de overgrote meerderheid van deze abortussen gebeurt clandestien.

De positie van Mourão was verrassend en bemoedigend en komt van een prominent lid van de nieuwe regering van Jair Bolsonaro. Bolsonaro heeft gezegd, dat hij een veto zou uitspreken voor elke wetsvoorstel dat door het Congres wordt goedgekeurd en die de toegang tot abortus uitbreidt. Zijn controversiële keuze om de evangelische predikant Damares Alves te benoemen - die in december zei dat ze Brazilië 'vrij van abortus' wilde hebben - als Mensenrechten-minister verontrust veel seksuele- en reproductieve-rechten activisten.

Tegen deze achtergrond brachten de woorden van Mourão enige hoop dat er ambtenaren bereid kunnen zijn om het recht van een vrouw om te beslissen over abortus te verdedigen. Mourão moet zijn woorden in daden omzetten door binnen de Bolsonaro-regering te werken, niet alleen om zich te verzetten tegen verdere beperkingen van het keuzerecht van vrouwen, maar ook om de toegang tot veilige en legale abortus uit te breiden.

Het is tijd voor vrouwen in Brazilië om te kunnen beslissen over hun lichaam en leven.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)