zaterdag 9 juni 2018

Minister Getrouw zou onbevoegd zijn om waarnemend korpschef Chin te ontheffen

'Een jurist' noemt, op basis van anonimiteit, de actie van minister Getrouw 'een blunder'


De Ware Tijd gebruikt vandaag, zaterdag 9 juni 2018, weer eens anonieme bronnen om een artikel in elkaar te draaien, waarbij dus bij de juistheid van de berichtgeving op voorhand gezonde vraagtekens geplaatst mogen worden.

Volgens die 'anonieme bronnen'-krant zijn 'ingewijden' (waarvan, van wie?) van oordeel, dat de minister van Justitie en Politie 'onbevoegd' is om waarnemend korpschef Antonio Chin uit zijn functie te ontheffen. Ook is hij niet de autoriteit om een opvolger aan te stellen. In beide gevallen ligt de wettelijke bevoegdheid bij de president.

'Een jurist noemt, op basis van anonimiteit, de actie van minister Stuart Getrouw 'een blunder'. 'Een voormalig politieofficier' stelt dat de bewindsman buiten zijn bevoegdheden is getreden. 'Het Politiehandvest is helder over het aanstellen van een korpschef.' Ook is volgens deze bron haarscherp gedefinieerd, dat de korpschef belast is met de organisatie en het beheer van de politie. Hij is verantwoordelijk voor de operationele zaken, niet de minister. Volgens artikel 10 van het Politiehandvest wordt de korpschef 'als zodanig benoemd en ontheven door de president'. Die regel kan niet zonder meer opzij gezet worden, vindt de ex-politieofficier.

Advocaat Hugo Essed reageert genuanceerd op deze kwestie. Hij wijst er op, dat Chin niet ontslagen is, maar ontlast van de taken als waarnemend korpschef. Essed zegt, dat ofschoon het de president is die mag ontslaan, de Personeelswet ministers bepaalde bevoegdheden toekent waardoor zij tegen ondergeschikten kunnen optreden, dus deze ook zouden kunnen ontlasten van bepaalde taken.

Ook voert Essed aan dat Chin geen korpschef was, maar slechts met de taken van een politiechef was belast.

Ter informatie: 

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/47433

Verdachte zeepiraat Ganesh B. alias 'Bolo' gearresteerd

'Bolo' is op een adres in ressort Lelydorp, waar hij zich schuilhield, aangehouden

Bij de aanhouding trachtte zijn vriendin de politie te hinderen


Een gezamenlijke politie-eenheid, bestaande uit de afdeling Kapitale Delicten en het Regio Bijstand Team Midden (RBTM), heeft zaterdag 2 juni de 30-jarige Ganesh B. alias 'Bolo' aangehouden, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag pas, zaterdag 9 juni 2018.... 

De verdachte is op een adres in het ressort Lelydorp, waar hij zich geruime tijd schuilhield, aangehouden. Bij de aanhouding trachtte zijn vriendin de politie te hinderen. ‘Bolo’ koos bij het zien van de politie het hazenpad. Agenten waren genoodzaakt waarschuwingsschoten te lossen om hem tot andere gedachten te brengen. Hij rende in de richting van een kippenhok en kon zijn vluchtweg niet verder voortzetten. ‘Bolo’ werd omsingeld en kon worden aangehouden.

Samen met zijn vriendin is hij overgebracht naar de afdeling Kapitale Delicten. Bij de voorgeleiding ontkende ‘Bolo’ betrokken te zijn bij de zeepiraterij-zaak. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld. Zijn vriendin is na verhoor heengezonden.

Het onderzoeksteam zet het onderzoek in deze zaak voort.

Districtscommissaris Malontie wil weg naar Langatabiki voorlopig niet afsluiten

'Dat kan ik niet doen, omdat anders alles vanuit Albina via de rivier moet worden vervoerd'


Ondanks de roep uit de samenleving zal districtscommissaris Margaretha Malontie van Sipaliwini (Bestuursressort Pamaka) de weg naar Langatabiki voorlopig niet afsluiten. 'Dat kan ik niet doen, omdat anders alles vanuit Albina via de rivier moet worden vervoerd naar het achterland. We zijn druk bezig te zoeken naar een tussenoplossing', aldus Malontie vandaag, zaterdag 9 juni 2018, in de Ware Tijd.

Ze is ook op haar hoede om het verwijt te voorkomen, dat ze met bepaalde groepen geen rekening houdt. Het is niet uitgesloten, dat zwaar transport voorlopig toch via Albina over de rivier zal worden gedirigeerd.

Door de zeer slechte staat waarin een bepaald deel van de weg zich bevindt, dringen weggebruikers er bij Malontie op aan om de weg af te sluiten. Volgens haar wordt er nu samen met het goudbedrijf Newmont/Surgold NV, de bestuursdienst, de politie en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie een vergadering voorbereid waarin samen gezocht zal worden naar een oplossing.

Het aannemingsbedrijf, dat de gunning heeft gehad van Newmont/Surgold om de weg te onderhouden, heeft door de vele regens de werkzaamheden stilgelegd. Er wordt gewacht tot de droge tijd en dat kan nog drie maanden duren.

Taxichauffeurs, die dagelijks rijden naar het gebied, beklagen zich erover dat de overheid te lang wacht met maatregelen tegen te zwaar wegtransport van hout uit- en brandstof naar het gebied.

Bissumbhar, directeur van Boss Enterprises, betreurt roofmoord op werknemers

Het vermoeden bestaat dat de daders het voorzien hadden op goud en goudzoekers


De 20-jarige Zyllavana Mangkoeredjo en de 56-jarige Isaak Poetisi hebben donderdagmiddag het leven gelaten bij een gewapende roofoverval op de Krakaweg nabij de Sabakoebrug. Beiden kwamen terug van dienst, met twee collega’s, vanuit de concessies van Boss Interprises NV. Volgens Narpath Bissumbhar, directeur van Boss Enterprises, zouden deze werknemers worden afgelost, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 9 juni 2018. 

Zij waren op weg naar huis. De directeur betreurt het geval ten zeerste en wenst alle nabestaanden sterkte toe. Volgens Bissumbhar waren zijn vier werknemers, te weten een projectmanager en drie medewerkers, onderweg naar Paramaribo.

Iets voor Zanderij zijn ze gestopt voor een voertuig dat voor hun reed. Er stapten twee gewapende mannen uit die wagen die terstond vanuit de rechterkant van het voertuig het vuur openden.

Mangkoeredjo raakte gewond aan haar hoofd. Zij zat achter de chauffeur en overleed ter plaatse. Poetisi, het tweede slachtoffer, raakte ook ernstig gewond. Hij zat naast de bestuurder. Ook de bestuurder is gewond. Hij liep een schampschot op en werd na medische behandeling huiswaarts gestuurd. De vierde persoon, die naast Mangkoeredjo zat, bleef ongedeerd.

De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname is belast met het onderzoek.

Het vermoeden bestaat dat de daders gemikt hadden op goud en gouddelvers.

Humberto Tan heeft een eigen beeld in wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud

Tan presenteerde voor het laatst zijn talkshow RTL Late Night


Humberto Tan heeft een eigen beeld in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Het museum wil de presentator eren en doet dat met een wassenbeeld. 

De in Suriname geboren Tan presenteerde gisteravond, vrijdag 8 juni 2018, voor het laatst zijn talkshow RTL Late Night.

Hij onthulde het beeld 's middags in Amsterdam. Volgens de Amsterdamse zender AT5 komt in Madame Tussauds vanaf volgende maand een nieuwe TV studio waar onder andere het beeld van Humberto te zien zal zijn. Het wassenbeeldenmuseum hoopt zo, dat bezoekers hun presentatietalent kunnen ontdekken.

Aan alles is gedacht: zo is er een autocue en kunnen interviewvragen worden beantwoord. De studio zal ook te huur zijn voor externe partijen. Het publiek kan het beeld van Humberto vanaf juli bekijken.



Volgens het AD was Ineke Geenen, de vrouw van Humberto Tan, waarschijnlijk de meest opvallende gast in zijn allerlaatste aflevering van RTL Late Night. Het huwelijk van de twee kreeg naar verluidt een flinke klap na Tans vermeende affaire met NOS Journaal nieuwslezeres Dionne Stax, maar Tans gezin leek hechter dan ooit.

Tans kinderen Isa (20), Julia (17) en Benjamin (11) spraken vol lof over hun Humberto, maar ook Ineke kwam aan het woord in de show. Ze zei het enorm knap te vinden hoe haar man zich de afgelopen drie maanden staande heeft gehouden, terwijl hij wist dat het einde van zijn programma naderde.

(Suriname Mirror/AT5/Waterkant.net/AD/YouTube)

Sekswerkster bijt man in zijn penis in Watermolenstraat

(Bron foto: bet.com)
Vrouw verklaart haar klant per ongeluk te hebben gebeten....


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag pas, zaterdag 9 juni 2018, dat de politie van het ressort Paramaribo vrijdag 25 mei de melding kreeg van een om hulp schreeuwende man in de Watermolenstraat. 

Agenten troffen daar een gewonde man in gezelschap van een sekswerkster aan. De man verklaarde dat hij de vrouw een geldbedrag had betaald om hem oraal te bevredigen. Terwijl de vrouw bezig was, beet zij de man in zijn geslachtsdeel.

Het slachtoffer liep daardoor verwondingen op en is per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academische Ziekenhuis Paramaribo. Hij werd twee dagen voor observatie opgenomen in de ziekeninrichting.

De vrouw is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is zij in verzekering gesteld. Zij heeft verklaard de man per ongeluk te hebben gebeten.

Papagayo Groep zou aan overkant Jan Thielbaai, Curaçao, nieuw resort willen realiseren

Onderhandelingen met APC over erfpacht locatie zouden in afrondende fase zijn


De Papagayo Groep heeft vergevorderde, tot nu toe zorgvuldig stilgehouden, plannen om aan de overkant van de Jan Thielbaai een nieuw resort van 350 tot 550 kamers te realiseren. Dit melden betrouwbare bronnen aan het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, zaterdag 9 juni 2018.

De locatie waar de groep het nieuwe resort wil bouwen is waar voorheen Halabi Real Estate een uitgewerkt plan voor had opgesteld, maar wat destijds niet van de grond is gekomen. Het betreft een gebied dat eigendom is van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC).


De onderhandelingen met APC over de erfpacht zouden in de afrondende fase zijn beland. Het ontwikkelingsplan zou verder ook zijn afgestemd met de diverse betrokken ministeries, waaronder Economische Ontwikkeling van minister Steven Martina (MAN), die het plan ondersteunt en vanuit de overheid alle medewerking biedt.

Omdat de oorspronkelijke plannen eerder stuitten op hevig verzet van natuur- en milieuorganisaties, heeft de Papagayo Groep nauw contact gehad met Amigu di Tera en stichting Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity), die zouden instemmen met het op cruciale punten aangepaste plan. Zo blijven hele delen van het terrein ongerept.

Papagayo is al jaren een bloeiende toeristische onderneming. Begonnen met de twee- en driekamer villa’s en later uitgebreid met het hotel en de overige faciliteiten. De motor achter Papagayo is Hans Slier (58), de huidige voorzitter van Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA). Samen met Cees Zwanenburg (72) is Slier eigenaar. Het succesvolle duo werkt ook samen om het nieuwe resort aan de overzijde van de baai bij Jan Thiel te realiseren. Als het plan concreet wordt, gaat het om een van de grootste projecten van de laatste jaren.

'Wij kunnen grote stroom vluchtelingen niet aan en Nederland kijkt andere kant op'

'Venezolanen worden gecriminaliseerd, asiel aanvragen is onmogelijk'
 

Jacky Martis van de lokale afdeling van Amnesty International zegt, dat Curaçao in een lastig parket zit voor wat betreft de Venezolaanse vluchtelingen. 'Wij kunnen een grote stroom vluchtelingen niet aan en Nederland kijkt de andere kant op. Die willen het probleem niet op hun bordje. Staatssecretaris Knops (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt de instroom van migranten een Antilliaans probleem, dat op de eilanden zelf moet worden opgelost.' Zo berichtte de Nederlandse landelijke krant Trouw woensdag 6 juni, aldus vandaag, zaterdag 9 juni 2018, het Antilliaans Dagblad

Een artikel geschreven door de lokale verslaggever Dick Drayer doet relaas van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Vaak duurt het nog geen 48 uur, aldus het bericht. De tijd vanaf het moment dat Venezolanen in gammele bootjes illegaal op Curaçao aankomen tot ze weer het land worden uitgezet. Dit jaar overkwam het al 91 van hen. Een topje van de ijsberg, zegt de kustwacht, die de bootjes onderschept.

Volgens antropologe Ieteke Witteveen is er geen tijd voor een behoorlijke intake en wordt het vluchtverhaal niet of nauwelijks nagetrokken. Zij schreef minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken een brief namens 1.200 bezorgde burgers op Curaçao.

'Venezolanen worden gecriminaliseerd. Asiel aanvragen is onmogelijk. Curaçao heeft het vluchtelingenverdrag niet ondertekend en laat sinds juli vorig jaar een soort asielprocedure verlopen via dezelfde dienst die mensen uitzet. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft sindsdien geen enkele aanvraag meer gekregen.' Aldus citeert Trouw Witteveen.

Nurmohamed (VHP): 'De wereld wacht niet op Suriname, we gaan onze natuurveiligheid zelf in handen moeten nemen'

'Wij zijn verantwoordelijk voor wat wij doen in ons binnenland en niet de wereld'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)


'De wereld wacht niet op Suriname, we gaan onze toekomst, onze natuurveiligheid zelf in handen moeten nemen. Wij zijn verantwoordelijk voor wat wij doen in ons binnenland en niet de wereld', aldus Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) tijdens de behandeling van het 'Parijs Akkoord' donderdag in De Nationale Assemblee, zo bericht Starnieuws zaterdag 9 juni 2018.

Nurmohamed is lid van de commissie van rapporteurs die de ratificatie van dit verdrag heeft voorbereid. Nurmohamed zegt ontevreden te zijn met de beantwoording van de vragen die zijn gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, eerder tijdens de openbare commissievergadering. Hij haalt als voorbeeld de vragen aan: Wat wil de regering bereiken met het Parijs Akkoord, wat gaat dit verdrag betekenen voor Suriname en wat gaat Suriname betekenen voor de wereld?

Het antwoord van de minister was: 'Suriname zal een betere basis hebben om van de internationale gemeenschap te eisen dat zij adequate financiële middelen ter beschikking stelt om onze bossen te behouden en duurzaam te kunnen benutten.'

Kijk vanaf 55:00


Nurmohamed is van mening dat dit niet gevraagd kan worden aan de wereld. 'We gaan toch niet aan de wereld zeggen we hebben zoveel bos en we willen daarvoor middelen hebben, het verhaal is niet compleet. De regering heeft onvoldoende inzicht of is zich niet bewust van de impact van klimaatsverandering. Als de zeespiegel stijgt, loopt Paramaribo als eerste onder water, hoe gaat u dan onderhandelen over onze bossen?', is de vraag die Nurmohamed verder stelt.

Een andere bedenking van het Assembleelid is het onvoorspelbaar beleid van de regeringen van de afgelopen jaren, hij noemt het ‘het zwak beleid’. 'Het is leuk om zaken te beloven of mooie woorden te gebruiken, maar de realiteit is het tegenovergestelde', benadrukt hij. Om deze opmerking te verduidelijken, vraagt Nurmohamed aan de regering hoeveel zij zelf gestopt heeft in de mangrove bescherming langs de kust en verwijst hij ook naar het recent onderzoek over kwikvoorkomens in het haar van vrouwen en kinderen. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat de kwikconcentratie ernstig boven de internationale normen zit.

'Het leven van ongeveer 30.000 mensen in Zuidoost en Midden Suriname, is rechtstreeks in gevaar nu en binnen enkele jaren zullen we de gevolgen hiervan zien. Het gedrag van de regering in deze is naar mijn opvatting niet in lijn met zeker artikel 4, 6 en 36 van de Grondwet van Suriname. We zouden prioriteit moeten geven aan de veiligheid van ons volk.'

Nurmohamed wil van de regering weten of zij een plan voor Suriname heeft gemaakt waarin de effecten van klimaatsverandering terug te zien zijn, zoals de gevolgen van zeespiegelstijging, overstroming, 'waar is dat plan met kaarten en cijfers, en voor welke zaken gaan we geld zoeken en investeren?'.

Verder merkt de politicus op, dat Suriname sinds 2010 weinig heeft gedaan om op individueel, institutioneel en systematisch niveau, haar capaciteit te verhogen. 'Hoe gaat de regering proberen de inhaalslag te maken?'

Nurmohamed heeft tijdens zijn betoog ook gepleit voor een nieuw en eigen gebouw voor het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, NIMOS, 'zodat zij steviger kan staan op het gebied van milieu en natuurbescherming'.




https://nl.wikipedia.org/wiki/Akkoord_van_Parijs

Het akkoord van Parijs (ook Parijs-akkoord of klimaatakkoord), een onderdeel van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen. Het akkoord is op 12 december 2015 gepresenteerd op de klimaatconferentie van Parijs 2015.
In het akkoord wordt de bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument vastgelegd. Bovendien wordt het streven vastgelegd om de opwarming beperkt te houden tot 1,5 graad. Verder moet er nu snel een eind komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen, aangezien dit een belangrijke oorzaak is van de overmatige CO2-uitstoot. 

Het verdrag vereist lidstaten om nationale klimaatplannen (nationaal vastgestelde bijdragen, National Determined Contributions, NDC's, of Intended National Determined Contributions, INDC's, als het over intenties gaat) op te stellen die ambitieus zijn en waarvan het ambitieniveau bij ieder nieuw plan moet toenemen. Bovendien werd opgenomen dat van de rijke landen wordt verwacht dat zij ontwikkelingslanden financieel zullen steunen bij het terugbrengen van hun eigen uitstoot. De Amerikaanse president Barack Obama had deze twee laatste zaken als voorwaarde voor het akkoord gesteld. 

Het akkoord betreft de periode na 2020 en zou pas in werking treden na ratificatie door 55 landen, die gezamenlijk meer dan 55% van de broeikasgassen uitstoten. Het Akkoord werd ongewoon snel geratificeerd: reeds op 5 oktober 2016 werd de drempel bereikt, zodat het Akkoord op 4 november 2016 in werking kon treden, vlak voor de klimaatconferentie van Marrakesh 2016.

Cubaanse BuZa-onderminister Rogelio Sierra Diaz voor kort bezoek in Suriname

(Bron foto's: NII)
Bezoek in kader van 54 jaar lange bilaterale relatie van Cuba met het Caribisch gebied


De Cubaanse onderminister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Rogelio Sierra Diaz, was twee dagen in Suriname - donderdag en vrijdag - voor een officieel werkbezoek in het kader van de 54 jaar lange bilaterale relatie die Cuba heeft met het Caribisch gebied. Het doel van dit bezoek was de verdere versterking van de bilaterale samenwerking tussen de beide landen. Ook de intensieve samenwerking op multilateraal gebied is aan de orde gekomen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 8 juni 2018.



Suriname en Cuba onderhouden goede bilaterale betrekkingen onder andere op het gebied van gezondheid, onderwijs, cultuur, handel en toerisme. Hierbij wordt gedacht aan de jaarlijks aangeboden studiebeurzen door Cuba, waarvan dankbaar gebruikt wordt gemaakt door Surinaamse studenten. Ook de Cubaanse artsen die in Suriname werken, leveren een wezenlijke bijdrage aan de gezondheidssector.



De Cubaanse functionaris heeft besprekingen gevoerd met diverse hoogwaardigheidsbekleders, waarbij de nadruk onder meer is gelegd op het verder uitwerken van de nauwe vriendschapsbanden tussen Suriname en Cuba. Voorts is gesproken over het belang van een goede samenwerking tussen de respectieve private sectoren alsmede het contact tussen de beide volkeren.


Het bevorderen van handel, toerisme en culturele uitwisseling is in dit kader belicht. Suriname heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de ondersteuning te herbevestigen voor het beeindigen van het reeds meer dan 50 jaren eenzijdig economisch, commercieel en financieel embargo opgelegd tegen Cuba, aangezien de handhaving hiervan negatieve effecten heeft op de Cubaanse samenleving.

In maart 2019 zullen Suriname en Cuba, het 40-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen herdenken en in dat kader zullen vertegenwoordigers van beide landen bijeenkomen voor het uitzetten van een waardige herdenking van dit heuglijk feit.

Rogelio Sierra Diaz heeft onder andere een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Desi Bouterse. 'We have a new president and we have come to gratify the continuity of our policy with the entire Caribbean Community', aldus de onderminister.

Suriname en Cuba delen een soortgelijke visie in de manier waarop er met uitdagingen en problemen in de regio wordt omgegaan. De Cubaan is ervan overtuigd, dat Suriname en Cuba in de samenwerking moeten werken aan een analyse en aanpak van die uitdagingen.

De delegatie van Cuba vertrekt vandaag naar Guyana voor het vervolgen van de besprekingen met betrekking tot het verstevigen van de vriendschappelijke relaties met de Caribische regio.

VHP-voorzitter Santokhi roemt overleden hoofdkapitein Wijnerman van Nieuw Koffiekamp

(Bron foto: Facebook)
'Hij heeft de partij gedurende drie termijnen intensief gediend als lid van de Adviesraad'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi roemt hoofdkapitein Ludwich Wijnerman (77) van Nieuw Koffiekamp. Wijnerman overleed 14 mei thuis te Dijkveld in het district Wanica. De singi neti/brokodey werd gisteren gehouden in het dorp. Hij wordt vanmiddag, zaterdag 9 juni 2018,  na de uitvaartdienst, begraven te Nieuw Koffiekamp, aldus Starnieuws.

'Sinds de tijd van wijlen Jarien Gadden was Wijnerman lid van de VHP. Hij heeft de partij gedurende drie termijnen intensief gediend als lid van de Adviesraad. Het transformatieproces dat de partij nu meemaakt is reeds bij hem begonnen. Hij was een fervente aanhanger van de verbroederingspolitiek van Jagernath Lachmon, de eerste voorzitter van de partij.'

Als hoofdkapitein van Nieuw Koffiekamp heeft hij volgens Santokhi het dorp met tact en prima leiderschap geleid tijdens de woelige dagen in het conflict tussen goud zoekende jongeren verenigd in Makamboa en IAmGold. Een conflict ontstaan door het langdurige probleem van de grondenrechten. Zijn handelen heeft eerste stappen gezet in oplossing van dit landelijke probleem waarmee Suriname worstelt. 'Een probleem waarvoor wij ons allen moeten inzetten om gedurende de eerstkomende vijf jaren ook daadwerkelijk definitief op te lossen. Elders in de wereld is het gelukt. Ook hier kan het. Dat is de legacy die de VHP'er Wijnerman voor ons achterlaat', zei Santokhi.

Wijnerman heeft zijn 70e verjaardag in het VHP-centrum 'de Olifant' gevierd. Ook zijn vrouw Ardina Margaretha Wijnerman-Eersteling heeft haar 70e verjaardag in dezelfde zaal gevierd. 'Dat geeft aan dat wij altijd lief en leed met elkaar delen. Wij willen altijd een VHP-familie zijn en niet sec een politieke partij. Een familie waarin elke rechtgeaarde Surinamer van welke etnische afkomst ook thuishoort. Dat heeft onze broeder Wijnerman helpen verwezenlijken. Wij konden met hem feesten en nu ook om hem rouwen. In hem verliezen wij de een van de eerste verpersoonlijkingen van de verbroederingspolitiek', stelde de VHP-topman.

'Het is jammer dat Wijnerman nu niet kan meemaken dat de VHP straks zelfstandig de verkiezingen ingaat, dus ook te Brokopondo kandidaten kan stellen. Maar, wij zullen daarbij rekening houden met zijn ideologieën en zijn keuzes in het leven. Dat zijn wij aan hem verplicht. Zijn district Brokopondo heeft onze aandacht en hij zal vanuit het hiernamaals lachend toekijken naar het resultaat van zijn noeste arbeid voor de partij. Wij wensen de 13 kinderen, 30 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen erg veel sterkte toe in dit smartelijk verlies. Maar, in het bijzonder mevrouw de weduwe Wijnerman-Eersteling die wij oprecht dankbaar zijn voor de onnavolgbare steun die zij heeft verleend aan haar nu overleden man in zijn positief werk voor de partij en voor Suriname. 

Misiekaba (NDP) laat tijdens behandeling ratificering Pariis Akkoord weinig heel van milieubeleid Suriname

'Suriname holt continu achter de feiten aan'

(Bron screenshot:YouTube/DNA Suriname)

 André Misiekaba (NDP), voorzitter van de Assemblee-commissie van rapporteurs 'Parijs Akkoord' heeft donderdag scherpe vragen gesteld tijdens de behandeling van de overeenkomst in De Nationale Assemblee. Net als alle fracties is Misiekaba voorstander van ratificeren van het 'Parijs Akkoord', maar hij wil weten of Suriname daadwerkelijk zover is met de voorbereidingen, zo bericht Starnieuws vrijdag 8 juni 2018.

'Suriname holt continu achter de feiten aan', benadrukte hij. De volksvertegenwoordiger stelde, dat Surinamers kampioen zijn in het discussiëren, maar dat concreet handelen uitblijft. MIsiekaba plaatste diverse kanttekeningen en wil de visie van de regering weten. Aan het 'Parijs Akkoord' kan niets gedaan worden, maar het gaat om de stappen die het land moet doen.

De commissievoorzitter kaartte enkele vraagpunten aan.

'- De lucratieve kleinschalige goudwinning, met haar negatieve milieu impact, draagt qua belastingen nog steeds niet bij aan de staatskas.
- Suriname heeft geen structureel herbebossingsplan. 
- Door rondhout te blijven exporteren, heeft Suriname relatief weinig verdiensten tegenover grote druk op de bossen. 
- Ondanks dat vernietigende rukwinden structureel zijn geworden, ontbreekt het aan een nationale adaptatieplan.
- Watersnoden in het binnenland nemen toe in frequentie, zonder dat er concrete oplossingen voor wordt aangedragen. 
- Suriname is 'Carbon negative, most forested country', met een Centraal Suriname Natuurreservaat, dat 13% van het grondgebied beslaat, zonder dat het land daartegenover worden gecompenseerd. 
- We horen steeds vaker: we zijn niet schuldig aan het feit dat we bedreigd worden. Mooie slogan, maar oma bereikt Albina niet hiermee. 
- We blijven maar worstelen met plastic afval en petflessen; iedereen scheldt Openbare Werken uit, maar de overvolle goten, die het afval naar boven brengen, herinneren ons hoe slordig we zijn met plastic afval. 
En zo zou ik door kunnen gaan...',

stelde Misiekaba, die erop bleef hameren of het land er klaar voor is om de condities te halen.



Het 'Parijs Akkoord' komt dus in 2020 in de plaats van het Kyoto Protocol. Suriname ratificeerde ook het Kyoto Protocol.

'Wat zijn de lessen die we hebben geleerd van het feit dat we partij zijn bij het Kyoto Protocol? Is er volgens Suriname sprake van een mislukking van het Kyoto Protocol of niet? Het overall doel van The Paris Agreement is het zodanig aan banden leggen van de uitstoot van broeikasgassen, dat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 1,5 graden of 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industrieel niveau. Hoe realistisch is dit doel?', vroeg Misiekaba zich af.

Dit verdrag markeert de eerste keer dan van alle landen wordt gevraagd dat ze duidelijke mitigatieplannen ontwikkelen. Deze plannen moeten gegoten worden in 'Nationally Determined Contributions (NDC). 'Wat is de status van onze NDC? Wat zijn de concrete speerpunten van onze NDC? Hoe financieren we onze NDC?'

Er is een wezenlijk verschil tussen het Kyoto Protocol en deze overeenkomst. Het Kyoto Protocol had specifieke emissietargets voor landen, terwijl The Paris Agreement afhankelijk is van vrijwillige mitigatie bijdragen. Daarnaast zijn er processen beschreven hoe individuele landen en landen in collectief verband vooruitgang kunnen boeken in zowel initiële als meer ambitieuze mitigatie bijdragen. Volgens artikel 2.2 erkent het verdrag, dat elk land haar eigen startpunt en verantwoordelijkheid heeft. Er zal rekening worden gehouden met nationale omstandigheden.

Misiekaba voerde aan, dat terwijl de regering antwoordt dat het land REDD+ ready zal zijn medio 2020, zijn de doelen die gesteld waren nog niet gehaald. Hij merkte op, dat deze zaken eerst in orde gemaakt moeten worden, voordat overgegaan wordt tot ratificatie van de overeenkomst.

De regering moet nog antwoorden op de vragen en opmerkingen van De Nationale Assemblee.



https://nl.wikipedia.org/wiki/Akkoord_van_Parijs

Het akkoord van Parijs (ook Parijs-akkoord of klimaatakkoord), een onderdeel van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen. Het akkoord is op 12 december 2015 gepresenteerd op de klimaatconferentie van Parijs 2015.
In het akkoord wordt de bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument vastgelegd. Bovendien wordt het streven vastgelegd om de opwarming beperkt te houden tot 1,5 graad. Verder moet er nu snel een eind komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen, aangezien dit een belangrijke oorzaak is van de overmatige CO2-uitstoot. 

Het verdrag vereist lidstaten om nationale klimaatplannen (nationaal vastgestelde bijdragen, National Determined Contributions, NDC's, of Intended National Determined Contributions, INDC's, als het over intenties gaat) op te stellen die ambitieus zijn en waarvan het ambitieniveau bij ieder nieuw plan moet toenemen. Bovendien werd opgenomen dat van de rijke landen wordt verwacht dat zij ontwikkelingslanden financieel zullen steunen bij het terugbrengen van hun eigen uitstoot. De Amerikaanse president Barack Obama had deze twee laatste zaken als voorwaarde voor het akkoord gesteld. 

Het akkoord betreft de periode na 2020 en zou pas in werking treden na ratificatie door 55 landen, die gezamenlijk meer dan 55% van de broeikasgassen uitstoten. Het Akkoord werd ongewoon snel geratificeerd: reeds op 5 oktober 2016 werd de drempel bereikt, zodat het Akkoord op 4 november 2016 in werking kon treden, vlak voor de klimaatconferentie van Marrakesh 2016.

Geen benzine voor auto's Korps Politie Suriname èn politieposten zonder wagens

Politie zit nog steeds met de handen in het haar en niet aan het stuur...

Oliemaatschappij stopt levering brandstof, omdat regering niet betaald


Leden van het Korps Politie Suriname (KPS) uiten vrijdag 8 juni 2018 hun ongenoegen geuit tegenover het Dagblad Suriname over, dat er landelijk geen brandstof is voor de politie. De regering heeft de oliemaatschappij niet betaald. Vanwege de achterstallige betaling heeft de oliemaatschappij per donderdag de brandstoflevering stopgezet. 

De politie zit met de handen in het haar, omdat zij niet adequaat kan uitrukken en bovendien wordt hun werkzaamheden vertraagd. Eerder werden diverse politiestations gevraagd om 10 a 20 liter af te halen bij het politiestation, dat wel voorzien is van een bulk. Nu zijn die ook door hun voorraden heen en de politiewagens zitten zonder benzine.

Enkele politieposten zitten ook nog steeds zonder vervoer. Er zijn politieposten die al zo'n twee weken niet over een vervoersmiddel beschikken. De politie kan dan ook niet uitrijden.

Het is bekend dat zelfs onder deze omstandigheden het nog voorkomt, dat commissarissen van politie die met verlof zijn, of die in afwachting van hun pensioen nu thuis zitten, nog steeds de beschikking hebben over een dienstvoertuig van het KPS. Er wordt gezegd dat een politiefunctionaris een dienstvoertuig ter beschikking heeft door en voor de dienst. Maar, de dienstleiding werkt eraan mee dat sommigen met hun dienstvoertuig naar huis mogen. Bovendien mogen zij ook nog vrij tanken.

Het Dagblad Suriname heeft in verband met deze kwestie gebeld met de minister van Justitie en Politie. Hij niet bereikbaar voor commentaar,

Het financieel probleem binnen het KPS wordt met de dag erger. De leiding geeft steeds weer aan, dat deze situatie het gevolg is van een tekort aan middelen.

Pas geboren baby in Brazilië overleeft zeven uur na levend te zijn begraven door haar familie

Baby, van Kamayura-stam, begraven in het Xingu National Park in de staat Mato Grosso

'We onderzoeken of het een poging tot kindermoord was of dat ze dachten dat de baby dood was'


Een pasgeboren baby heeft zeven uur overleefd nadat ze levend door haar familie was begraven. Het inheemse meisje werd niet lang na haar geboorte, dinsdag 5 juni 2018, begraven in het Xingu National Park in de staat Mato Grosso, waar veel van de Braziliaanse stammen wonen.

Agenten groeven de naakte baby uit het zand, haar navelstreng nog bevestigd.

De overgrootmoeder van de baby, die lid is van de Kamayura-stam, is aangehouden. Officier van Justitie Paulo Roberto do Prado zei: 'We onderzoeken of het een poging tot kindermoord was of dat ze dacht dat de baby dood was.'

De baby bevindt zich op een neonatale intensive care-afdeling en het gaat 'goed', voegde hij eraan toe.



De familie van de baby heeft gezegd, dat ze op haar hoofd viel nadat haar moeder in een badkamer was bevallen.

Maar, met de moeder die net 15 is, en de vader die weigeren het kleine meisje te identificeren, heeft de politie gezegd dat er vermoedens zijn dat ze 'geprobeerd hadden de pasgeborene te vermoorden'.

Het gezin werd gehoord door de politie, vergezeld door een antropoloog, psycholoog en vertegenwoordigers van Funai (Fundação Nacional do Índio ) - het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor inheemse zaken. Do Prado zei, dat dit was om vast te stellen of de zaak verband hield met inheemse gebruiken.

(Sky News/AFP/Facebook)

VS vraagt Colombia om om uitlevering FARC-leider Jesus Santrich

(Bron foto: Twitter)
Rebellenleider en vredesonderhandelaar met regering, zou betrokken zijn bij drugssmokkel naar VS


De Verenigde Staten hebben bij de regering van Colombia gevraagd om uitlevering van een van de voormalige leiders van guerillabeweging FARC. De Amerikaanse ambassade heeft een officieel uitleveringsverzoek ingediend voor Seusis Hernandez, die ook Jesus Santrich wordt genoemd. 

Volgens de VS zou de rebellenleider, die ook meedeed aan de vredesonderhandelingen met de regering, betrokken zijn bij drugssmokkel naar de Verenigde Staten.


Santrich werd in april gearresteerd door de Colombiaanse politie en zit sindsdien vast.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zou hebben laten doorschemeren, dat hij instemt met de uitlevering.

FARC-politicus Ivan Marquez waarschuwde eerder al, dat uitlevering een schending zou zijn van de overeenkomst met de guerrillero's.


'Door de gevangenname van onze kameraad Santrich bevindt het vredesproces zich op het meest kritieke punt en dreigt het uit te lopen op een ware mislukking.'

Santrich met de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer op Cuba  in 2012 tijdens de vredesonderhandelingen.         (Bron foto: AP)




(Suriname Mirror/El Tiempo/ANP/Twitter/YouTube)

Noodsituatie bij HidroItuango-dam in Colombia nog steeds onzeker

'We werken met alle instellingen aan het worst case scenario, dat is het breken van de dam'


- HidroItuango-dam ook ter discussie bij presidentskandidaten
- HidroItuango wordt al beschouwd als een door de mens veroorzaakte ramp


Vijf gemeenten aan de oevers van de rivier de Cauca dreigen geconfronteerd te worden met verwoesting, omdat het grootste infrastructurele project van het land, de HidroItuango-dam, het dreigt te begeven.  

Na meer dan een maand van technische tegenvallers en zware regenval in het westen van Colombia, waardoor de waterstand van de Cauca rivier steeg, hebben de exploitanten van de waterkrachtcentrale Ituango, 170 kilometer ten noordwesten van Medellín, moeite gedaan om een ​​ grote ramp te voorkomen, die wijdverspreide overstromingen en verwoestingen zou in de steden Puerto Valdivia, Cáceres, Tarazá, Kaukasus en Nechi.


Volgens de gouverneur van Antioquia, Luis Pérez Gutiérrez, zou een breuk in HidroItuango een 25 meter hoge watermuur naar de Bajo Cauca stuwen, met gevolgen voor meer dan 115.000 mensen en  gewassen in een agrarisch rijke regio van Colombia.

De noodsituatie van Ituango is zo onzeker, dat toen een obstructie in een van de ontsluitingstunnels van de dam vorige maand al hoge waterstanden veroorzaakte, een noodtoestand werd afgekondigd, waardoor de evacuatie van 13.000 mensen, die in het gebied van de dam wonen, kon worden uitgevoerd.






Het Colombiaanse Rode Kruis arriveerde ter plekke, nadat de noodtoestand was afgekondigd om gemeenschappen te helpen naar hoger gelegen gebieden te gaan, maar ondanks het feit dat alle risicobeheer in deze bergachtige regio werd toegepast, werd het Ituango-project beïnvloed door modderstromen die het werk om de tunnel te deblokkeren compliceerden om de stroming van water tussen de overlaat van de dam en de Cauca rivier te reguleren.


'We werken samen met alle instellingen aan het worst case scenario, dat is het breken van de dam, dat een enorme overstroming in riviergemeenten zou veroorzaken', merkte EPM-topman Jorge Londoño op tijdens een persconferentie. 'Dat is een catastrofaal scenario.'

De openbaar nutsgigant Empresas Publicas de Medellín (EPM) is de exploitant van de 2.4GW-dam en leidt bergingsoperaties om een ​​mogelijke breuk te voorkomen. Een breuk in de waterkrachtcentrale van Ituango vormt echter geen bedreiging voor het elektriciteitsnet van het land, aangezien de opwekking van elektriciteit in november 2019 zou beginnen. Met geschatte bouwkosten van 5 miljard Amerikaanse dollar kan HidroItuango 20% genereren van de totale  elektriciteitsvoorziening van Colombia.


Bedacht in het midden van de jaren 1960 als een ingenieus wonder om te concurreren met enkele van de grootste dammen ter wereld, begon de bouw in 2010.

Nu, een jaar voor de geplande voltooiing, worstelt HidroItuango met gespannen infrastructuur en bevindt zich in bergen die dreigen ineen te storten als de intense seizoensregenval niet afneemt.

President Juan Manuel Santos heeft beloofd 'geen moeite te sparen om de bevolking te beschermen', ontheemd van hun boerderijen en kamperend op topografisch vernietigd terrein, maar ondanks de bemoedigende woorden, heeft de ramp in HidroItuango opnieuw een wolk geworpen over de precaire staat van Colombia's mega-infrastructuur.

Op 17 januari 2018, en slechts enkele maanden voor de voltooiing ervan, brak een ander mega-engineeringproject, de 446 meter lange Chirajara-hangbrug, botste tegen een vallei aan en resulteerde in de dood van 10 bouwvakkers. De instorting van de brug, waardoor de drukke snelweg van  Bogotá naar Villavicencio moest worden gesloten,  ondermijnde het Vierde Moderniseringsproject van wegen van de regering en zorgde ervoor dat corruptie mogelijk heeft bijgedragen aan het gebruik van gebrekkige materialen door het bouwbedrijf.

In de laatste weken voor de eerste algemene verkiezingen op 27 mei, waarin de rechtse kandidaat Iván Duque en linkse Gustavo Petro de meerderheid van de stemmen wonnen, werd de noodsituatie in HidroItuango het onderwerp van presidentiële debatten. Voor de kandidaat van Humana Colombia en de voormalig burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, ligt de schuld voor de potentiële breuk van de dam bij de voormalige president Álvaro Uribe en Sergio Fajardo, beide voormalige gouverneurs van Antioquia.
Het voormalige lid van de M-19 guerrillabeweging beweert dat EPM een vallei onder water heegt laten lopen waar naar verluidt 700 lichamen zijn begraven in massagraven, slachtoffers van de gevechten gedurende de late jaren 1990 tussen paramilitaire doodseskaders van de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) en FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Petro heeft het HidroItuango-project omschreven als 'een krachtige en perverse alliantie' van de zakelijke en politieke elites van Antioquia.



De beschuldigingen van de linkse kandidaten tegen EPM zijn zelfs te horen bij zijn presidentiële rivalen, waaronder Fajardo's vice-presidentiële running mate Claudia López. 'De onverantwoordelijkheid van EPM en burgemeester van Medellín is oneindig. Het zijn niet hun reputaties die op het spel staan, maar het leven van duizenden Colombianen die al geëvacueerd zouden moeten zijn van de Cauca-rivier in Sucre, Bolívar en Antioquia, evenals de Magdalena-rivier', zei López.

De burgemeester van de op een na grootste stad van Colombia werd beschuldigd door de huidige gouverneur van Antioquia Luis Pérez van het stil houden van informatie voor het publiek over de werkelijke omvang van de verwoesting van de dambreuk. 'We hebben beide dezelfde informatie ontvangen en vanaf het eerste moment - toen de obstructie van de tunnel een maand geleden plaatsvond - zijn alle scenario's herzien, zelfs over de meest ernstige die zou kunnen gebeuren', merkte Gutiérrez op.

Voor Iván Duque, de rechtse kandidaat van de Centro Democrático-partij en koploper bij de tweede verkiezingsronde te houden op 17 juni, is het nog te vroeg om de verantwoordelijken de schuld te geven, solidariteit te betuigen met de ontheemden en 'de nadruk te leggen op de enorme inspanning en toewijding van EPM om een ​​tragedie te verzachten.'

Niet sinds de verwoestende lavastroom van 13 november 1985, door de uitbarsting van de vulkaan Nevado del Ruíz die Armero verwoestte, in het departement Tolima, en die resulteerde in de dood van naar schatting 22.000 bewoners, is Colombia geconfronteerd met de mogelijkheid van een ramp die een groot deel van het agrarische kerngebied van Antioquia zou kunnen verwoesten, en de belangrijkste infrastructuur die Medellín met de kust verbindt.

HidroItuango wordt al beschouwd als een door de mens veroorzaakte ramp en beschuldigingen dat falende infrastructuur in het land het gevolg is van 'corrupte politieke machines', kunnen de uiteindelijke uitkomst van de verkiezingen beïnvloeden. Maar, hoe accuraat deze beschuldigingen ook zijn, de inspanningen van 5.000 EPM-medewerkers blijven de dam proberen te redden en duizenden ontheemde mensen van een bergtop naar de veiligheid van hun huizen te brengen.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/YouTube/Twitter)