maandag 7 mei 2018

Man (49) verdrinkt in kreek van een vakantieoord te Vierkinderen

Duikers vinden het lichaam van Nixon Winston Strok op bodem van kreek


Nixon Winston Strok (49) is in het weekend verdronken in een vakantieoord te Vierkinderen waar hij samen met zijn gezin en vrienden was. Dit meldt het Dagblad Suriname maandag 7 mei 2018.

Na zijn tweede duik in de kreek kwam hij niet meer naar boven. De vrienden dachten dat hij grapte, maar toen zij merkten dat hij toch wel lang onder water bleef, zetten zij een zoekactie op touw, zonder resultaat.

Uiteindelijk werden duikers ingeschakeld, die het lichaam van Strok op de bodem van de kreek aantroffen.

Echtgenote van overlevende visser Lovell van zeepiraterij overleden

(Bron foto:: Facebook)
'Het enige wat ik had, heb ik nu ook verloren, ik weet niet hoe verder nu'

 
De echtgenote van Sherwin Lovell, een van de overlevenden van de piratenaanval op vier vissersboten voor de kust van Suriname, is gisteren overleden. Michelle Carol was sinds het bekend was dat er vissers op zee vermist werd, ziek geworden. 

'Ze was gestrest na de aanslag op ons op zee. Ze dacht dat ik al dood was', zegt Lovell in de Guyanese krant Guyana Chronicle, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 7 mei 2018. Lovell werd wonderbaarlijk na enkele dagen dobberen op zee en daarna de oever bereikt te hebben, door voorbijgaande vissers ontdekt.

(Bron foto: Guyana Chronicle)
'Toen ik levend thuis aankwam, was ze blij, maar bleef ziek', zegt de 33-jarige Lovell, die aan de Palominastraat in Paramaribo woont. 'Ik hield heel veel van haar, al waren we niet lang samen', zegt Lovell. Door deze liefde voor haar heeft Lovell geweigerd twee dagen ter observatie door te brengen in het ziekenhuis. 'Ik wilde bij haar zijn. Ik had gehoord dat ze heel ziek was geworden door de situatie en ik wilde voor haar gaan zorgen. Ik maakte soep en andere maaltijden voor haar, maar ze kon niet eten. Zondagmorgen bracht ik thee voor haar, maar toen bleek dat ze overleden was.'

Lovell, die een aantal diepe kapverwondingen aan zijn lichaam heeft, vooral aan zijn armen, heeft geen enkele avond goed kunnen slapen na de aanslag op zee, vrijdag 28 april.

Lovell is nu op zoek naar zijn familie, vooral van zijn overleden vrouw in Eastbank Demerara, Guyana, om hem bij te kunnen staan. 'Ik kan niet werken. Het enige wat ik had, heb ik nu ook verloren. Ik weet niet hoe verder nu. Hoe ik verder moet.'

Lovell is al 10 jaar visser van beroep en komt uit de Craig Village van East Bank Demerara. Maar, hij woont nu al jaren in Suriname. 'Ik ga nooit meer op zee en vissen doe ik nooit meer in mijn leven', zegt hij.

Wie Lovell wil helpen, kan contact met hem opnemen op telefoonnummer 850-4503.

Minister Getrouw: '30 Verdachten aangehouden in onderzoek naar zeepiraterij'

Minister Benschop: 'We krijgen de vissers binnen een week weer op zee, we blijven daarbij'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)

In het onderzoek naar de recente zeepiraterij zijn tot nu toe 30 personen aangehouden. Dat zei minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie vanmiddag, maandag 7 mei 2018, op een persconferentie. De aanhoudingen zijn op het water en op land verricht, gaf hij aan. 

Minister Ronni Benschop van Defensie garandeerde weer, dat de vissers binnen een week weer veilig op zee kunnen werken.

Tien dagen geleden zijn vermoedelijk 20 vissers op zee overvallen en zwaar mishandeld. Vijf hebben het overleefd, drie lijken zijn geborgen, de anderen worden nog vermist. Getrouw: 'Wij weten niet eens zeker of het inderdaad om twintig slachtoffers gaat. Er is gerapporteerd dat een boot normaliter vijf bemanningsleden telt. Maar', het is nog niet zeker dat het daadwerkelijk om twintig mensen gaat die aan boord de vier boten waren die zijn aangevallen.'

Het is nog niet gelukt om de drie lijken die geborgen zijn te identificeren. 'Dat deel van het onderzoek wordt geleid door het Openbaar Ministerie en zij zullen te zijner tijd een oproep doen wanneer ze zover zijn om de identiteit van de mensen vast te leggen', zei Getrouw.

Wat de motieven zijn voor de overval op vier vissersboten is nog niet duidelijk. Het vermoeden bestaat, dat het om een vergelding gaat, maar het bewijs daarvoor moet nog geleverd worden, terwijl media in Guyana en Suriname daar uitgebreid over hebben bericht, over het motief van vergelding, wraak.. Het is ook nog niet duidelijk hoeveel mannen precies op zee waren, zei de bewindsman.

Getrouw, Benschop, en Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Guyanese minister van Publieke Veiligheid, Khemraj Ramjattan, zijn op hun gezamenlijke persconferentie ingegaan op de stand van zaken.

Minister Benschop legde niet uit hoe het doel om de vissers binnen een week weer op zee te krijgen, bereikt gaat worden. Hij houdt het op: 'We zijn bezig de daad bij het woord te voegen. We krijgen ze binnen een week weer op zee, we blijven daarbij. Hoe dat gaat geschieden, dat weten wij. We zijn bezig om ze daar te krijgen binnen een week.'

Soerdjan en Ramjattan delen mee dat er hulp komt voor de getroffen. Guyana draagt met informatie bij aan het onderzoek. De getroffen Guyanezen willen dat hun overheid ook helpt hun documenten in orde te maken. Een deel is van plan Suriname te verlaten na deze tragedie.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

KPS-afdeling Voorlichting toont weer eens hoe traag en slecht zij functioneert en informeert

Twee broers 25 april (!) aangehouden voor mishandelen medewerkers vuilophaaldienst

Politie brengt met summier bericht over arrestaties verdachte zeepiraten geen nieuws....


De afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname toont vandaag, maandag 7 mei 2018, weer eens hoe traag en slecht zij functioneert en informeert. Zo meldt die afdeling vandaag pas, dat de 20-jarige D.M. en KM. (1.9) op woensdag 25 april (!) door de politie van het ressort Flora zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. 

De broers mishandelden die de dag een chauffeur en twee medewerkers van een vuilophaaldienst ter hoogte van de rotonde in de Jaggernath Lachmonstraat. De broers vonden dat de chauffeur met groot licht reed en gingen verhaal halen bij hem. De toon waarop de chauffeur tot hen sprak stond de twee niet aan, waarna zij overgingen tot het mishandelen en bekogelen van de chauffeur en twee medewerkers. Eén van de medewerkers liep een kaakfractuur op, terwijl de ander een armfractuur opliep.

Per eigen gelegenheid zijn de gewonden naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gegaan, waar zij na medische behandeling weer naar huis konden. De slachtoffers deden daarna in het politiebureau van Flora aangifte.

Verder brengt het korps vandaag onderstaand bericht uit, dat werkelijk niets toevoegt aan hetgeen in het weekeinde is gebracht door media als de Ware Tijd en Starnieuws.
Je gaat je afvragen wat het nut, de zin, is van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname:

http://www.politie.sr/dertien-verdachten-in-verzekering-gesteld-door-onderzoeksteam-kps-in-zaak-zeepiraterij/

Voetganger (42) dodelijk aangereden door auto op Mawakaboweg

Faizel Molai steekt weg over om te plassen en wordt geschept door auto


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 7 mei 2018, dat de 42-jarige voetganger Faizel Molai gisterochtend is omgekomen bij een aanrijding op de Mawakaboweg. De man is vanwege de opgelopen letsels ter plekke overleden. 

Volgens informatie van de familie was Molai op een feest. Hij is op een gegeven moment van het feest vertrokken en stak de weg over om te gaan plassen. Op dat moment reed een auto voorbij.

Er stonden voertuigen op de inrit en berm geparkeerd, waardoor er geen goed overzicht was. Volgens de automobilist heeft hij Molai te laat gezien, probeerde nog af te remmen, maar reed de voetganger midden op het wegdek aan.

Misiekaba (NDP) verbaasd over inhoud politiebericht inzake optreden politie tijdens kerkdienst

'In hoeverre heeft een rol gespeeld dat agent die ingegrepen heeft in de buurt van de kerk woont?'

 
Assembleelid André Misiekaba (NDP) heeft contact opgenomen met minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie na het optreden van de politie tijdens een kerkdienst. Misiekaba zegt vandaag, maandag 7 mei 2018, op Starnieuws, dat de minister een onderzoek heeft gelast. 

Hij vraagt zich af of het politiebericht, waarin ingegaan wordt op deze kwestie, de onderzoeksresultaten zijn opgenomen. Het bevreemdt het Assembleelid, dat terwijl de minister een onderzoek gelast, slechts de versie van de politie in het bericht is opgenomen.

Misiiekaba merkt op dat er verschillende invalshoeken zijn om de zaak te bekijken. Er waren ruim 150 personen ter plekke aanwezig, die ook andere zaken aanhalen. 'Zijn deze mensen gehoord?'

Misiekaba heeft vernomen, dat de politie-functionaris die ingegrepen heeft, ook in de buurt van de kerk woont. 'In hoeverre heeft dat ook een rol gespeeld? Waren er geen andere mogelijkheden om op te treden? Waarom is de districtscommissaris niet ingeschakeld om te bemiddelen?', vraagt het Assembleelid zich af.

Hij hoopt dat minister Getrouw gauw duidelijkheid brengt in deze zaak

Oppositie wil van regering via interpellatievoorstel opheldering over beschikbaarheid medicijnen

Leden oppositie wensen ook duidelijkheid rond recente aankoop medische apparatuurPolitie en OM Curaçao houden verkeerscontroles op 'hotspots' omgeving Bapor Kibrá bij Mambo Beach en Saliña

In totaal zijn circa 200 voertuigen gecontroleerd

Auto van de weg gehaald van een minderjarige zonder rijbewijs


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao meldt zaterdag 5 mei 2018, dat functionarissen van het Korps Politie Curaçao en het OM Curaçao hebben verkeerscontroles gehouden op 'hotspots" in de omgeving van Bapor Kibrá bij Mambo Beach en op de Schottegatweg-zuid, Saliña. 

In totaal zijn circa 200 voertuigen gecontroleerd.

In elke geval is een auto van de weg gehaald van een minderjarige zonder rijbewijs, een auto van een jongen die werd aangehouden in verband met het aanwezig hebben van verdovende middelen en een auto van een dronken bestuurder.

Het OM heeft tijdens de acties diverse openstaande boetes geïnt.


ConocoPhillips laat beslag leggen op eigendommen van PdVSA bij Bopec op Bonaire

PdVSA niet in staat claim van 2,04 miljard dollar te voldoen aan Amerikaanse ConocoPhillips

(Bron foto: Reuters)
 Bopec en de Isla op Curaçao staan los van elkaar'


Het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips heeft beslag laten leggen op de eigendommen van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) bij Bopec - Bonaire Petroleum Corporation N.V. - op Bonaire. Dit werd gisteren door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) bevestigd, nadat geruchten de gemoederen op het eiland al een paar dagen bezighielden, aldus vandaag, maandag mi 2018, het Antilliaans Dagblad

ConocoPhillips kreeg op 25 april in een claimzaak tegen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA 2,04 miljard dollar toegewezen door de International Chamber of Commerce (ICC). Het bedrag is een compensatie voor de onteigening en nationalisering van twee olieprojecten van het bedrijf door Venezuela in 2007.

De uitspraak van de ICC is bindend, maar de Kamer heeft geen juridische machtsmiddelen om betaling door PdVSA af te dwingen.

Omdat het in diepe financiële problemen verkerende staatsoliebedrijf de claim niet kan betalen hebben de Amerikanen beslag laten leggen op Venezolaanse olie buiten de grenzen van het land, zoals bij olieterminal Bopec op Bonaire dat eigendom is van PdVSA.

Volgens persbureau Reuters, zondag 6 mei, zou ook de terminal op Sint Eustatius de dupe zijn van deze zaak. En ook Bullenbaai op Curaçao loopt dat risico. Het enige dat de woordvoerder van Isla, Earl Balborda, hier gisteren over wilde zeggen is dat ‘Bopec en de Isla los van elkaar staan’.

Helmin Wiels lijkt te zijn vergeten op Curaçao - 'Dit heeft Wiels niet verdiend'

(Bron foto: José Manuel Dias)
'Kijk hoe weinig mensen vandaag hier bijeen zijn gekomen om respect te tonen aan Helmin Wiels'


Een man loopt hoofdschuddend rond bij de plek waar Helmin Wiels, politiek leider van Pueblo Soberano (PS), vijf jaar geleden is doodgeschoten. 'Dit doet pijn. Kijk hoe weinig mensen vandaag hier bijeen zijn gekomen om respect te tonen aan Helmin Wiels. Dit heeft Wiels niet verdiend.' Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 7 mei 2018.


De opkomst van zo'n 80 mensen afgelopen zaterdag voor de herdenking op de plek van de moord, is verpletterend laag voor een leider die in zijn glorietijd meer dan 19.000 stemmen kreeg. Overigens lijkt de opkomst wel in lijn met de dramatische verkiezingsnederlaag van vorig jaar waarbij PS van vijf zetels naar amper één zetel in de Staten kelderde.

De voormalige PS-ministers zijn bij de herdenking afwezig, met uitzondering van Ruthmilda Larmonie Cecilia, voormalig minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), ex-stemmenkanon van de partij en ondertussen ook ex-lid van PS. Larmonie-Cecilia wordt nu hardnekkig genoemd als de nieuwe politiek leider van de PNP, die bij de laatste verkiezingen uit het parlement verdween.

Van de voormalige Statenleden zijn Wini Raveneau en Elmer Wilsoe aanwezig bij Marie Pampoen. Grote afwezigen zijn de vertegenwoordigers van de coalitie en oppositiepartijen met uitzondering van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) die naar eigen zeggen niet om politieke maar meer op persoonlijke titel aanwezig is.

Meer dan 25 verdachten aangehouden in verband met recente zeepiraterij

Openbaar Ministerie legt verdachten een contactverbod op

'Mannen als Sinbad, Dick en anderen die waren genoemd, zijn opgespoord en aangehouden'


Eenheden van het Korps Politie Suriname hebben zaterdag en zondag bij razzia’s op verschillende adressen meer dan 25 verdachten aangehouden in verband met het onderzoek naar de recente gewapende overvallen op vissersboten voor de Surinaamse kust. De invallen zijn onder andere gepleegd op locaties aan de Anton Dragtenweg waar Guyanese vissers zich ophouden. 

De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 7 mei 2018, dat onder de gearresteerden ook mannen zijn, die overlevenden van het bloedbad hebben aangewezen als de daders. 'Mannen als Sinbad, Dick en anderen die waren genoemd, zijn opgespoord en aangehouden', zegt een bron in kringen rond Justitie. Onder de verdachten is ook de zoon van de eind maart doodgeschoten boothouder Somnauth Manohar.

Bij de justitiële autoriteiten kwam informatie binnen dat de recente aanvallen op zee vermoedelijk onderdeel van een vergeldingsactie zijn. Het Openbaar Ministerie heeft een contactverbod uitgevaardigd waardoor de aangehouden mannen geen contact hebben met de buitenwereld of hun advocaten. Dat is gedaan omdat het onderzoek nog in een prille fase is en om eventuele bewijsvertroebeling te voorkomen.

Starnieuws meldt, dat zondag met behulp van vissers, de beruchte 'Crackhead' is opgepakt. Deze verdachte is gesignaleerd in de boot die de vissers heeft aangevallen, mishandeld en de dood ingejaagd bij de Wia Wiabank.

VHP eist nieuw onderhandelingsteam voor onderhandelingen met Alcoa/Suralco

'Softball tactiek: Alcoa 200 miljoen – Surinaamse volk 0 cent'

 
De VHP eist een nieuw onderhandelingsteam van oprechte Surinamers en (internationale) deskundigen die de onderhandelingen met Alcoa/Suralco moet oppakken. De huidige ‘softball tactiek’ heeft ervoor gezorgd, dat er een loopje wordt genomen met Suriname. De Surinaamse burgers draaien nu op voor de kosten, terwijl Alcoa/Suralco vrijuit gaan. Suriname is geen ‘bananenrepubliek’, aldus de VHP vandaag, maandag 7 mei 2018, in een persbericht.

Volgens president Bouterse wordt de Suralco raffinaderij te Paranam niet volgens de regels ontmanteld. Wat er precies fout ging kon hij niet zeggen.

Toen in 2014 duidelijk werd dat Alcoa koerste naar sluiting van de industrie, kwam de president naar De Nationale Assemblee (DNA) om, zoals hij dat zelf zei, naar adviezen te luisteren. DNA bood kamerbrede steun, de VHP-fractie zei dat het om een nationale zaak ging. Maar, de president vertelde toen niet, dat hij al een onderhandelingscommissie namens de regering had ingesteld. Nu, vier jaren later, moeten we vaststellen dat de regering alle adviezen van DNA en van deskundigen naast zich heeft neergelegd.

In 2015 werd het Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en Alcoa unaniem verworpen door DNA. Het parlement verschafte haar inzichten op schrift aan de president. Er moest een beter voorstel komen, en ook een andere onderhandelingscommissie.

In 2017 bleek dat de regering het MoU dat unaniem was verworpen, tóch uitvoerde. Ook de onderhandelingscommissie was ongewijzigd. Wederom maakte DNA ernstige kanttekeningen en stuurde begin 2017 opnieuw een schrijven naar de president.

In juli 2017 kwam de president naar DNA. Hij verklaarde begrip te hebben voor de emoties van het volk, de wereld was niet rechtvaardig, multinationals heersen over kleine landen zoals het onze. Maar, hij wilde geen ‘hard ball’ spelen met Alcoa. Hij beloofde dat alle voorstellen aan DNA ter goedkeuring zouden worden voorgelegd.

Het wordt steeds duidelijker dat brede wens van het parlement hardnekkig wordt genegeerd. De belangen van het volk zijn kennelijk ondergeschikt gemaakt. De president is de regie over het proces rond dit Suralco dossier kwijt. Intussen draait de Surinaamse burger op voor de kosten. Immers, DNA is unaniem van mening, dat de dam met toebehoren juridisch aan Suriname toekomt, vanaf de ondertekening van het MoU. Toch zullen wij tussen 2014 en 2018 circa 200 miljoen Amerikaanse dollar meer hebben betaald voor energie uit het waterkrachtwerk.

De indruk is ook, dat de durf heeft ontbroken om zich hard en zakelijk op te stellen naar de multinational toe.

De ‘soft ball’ werkt niet, de president, de commissie en de multinational doen wat ze willen, het volk van Suriname verliest.

De VHP roept de president op de strategie te herzien. De ‘soft ball’ benadering heeft tot nu toe niet gewerkt. De VHP juicht de boodschap toe, dat de president duidelijk maakt aan Alcoa/Suralco, dat Suriname geen ‘bananenwinkel’ is. Het moet ook duidelijk zijn dat hij ook geen leiding geeft aan een ‘bananenrepubliek’.

De VHP eist dat er per direct een professioneel onderhandelingsteam wordt samengesteld met oprechte- en deskundige Surinamers. Een team dat werkt met een nationale agenda, bijgestaan door internationale deskundigen, die zakelijke onderhandeling met Alcoa/Suralco voert met nauwe betrokkenheid van de DNA en alle andere relevante nationale instituten.

VHP

Guyanese ex-president Jagdeo: 'Zeepiraterij zou als terrorisme aangepakt moeten worden'

(Bron foto: Stabroek News)
'Hetgeen zich nu in Surinaamse wateren voordoet heeft elementen van terrorisme'

 
Suriname en Guyana zullen in een poging de overvallen voor de kust te stoppen moeten nagaan of deze misdrijven niet op basis van 'de Terrorismewet' van de respectieve landen (Suriname heeft geen Terrorismewet...) vervolgd dienen te worden. De gewone anti-piraterijwetgeving blijkt in de praktijk niet effectief genoeg te zijn. Dat stelde de Guyanese ex-president Bharrat Jagdeo gistermiddag tijdens een ontmoeting met Guyanese vissers te Nieuw-Amsterdam, aldus  de Ware Tijd vandaag, mandag 7 mei 2018. 

Jagdeo, nu oppositieleider en lid van het parlement in Guyana, is speciaal naar Paramaribo gekomen om uit de eerste hand de problemen te vernemen waarmee de vissersgemeenschap momenteel geconfronteerd wordt.

Hij merkte op niet naar Suriname te zijn gekomen om politiek te bedrijven. Hij wil zo uitvoerig  mogelijk geïnformeerd worden om dit vraagstuk in het Guyanese parlement aan de orde te stellen.

Zijn partij, PPP (People's Progressive Party), dient vrijdag een motie bij het parlement in om deze situatie bespreekbaar te maken.

Jagdeo hield de mensen, na ze te hebben aangehoord, voor dat hetgeen zich nu in Surinaamse wateren voordoet elementen heeft van terrorisme waarbij Guyanezen gericht het doelwit zijn van gewelddadige acties.

'Dit is een uitzonderlijke situatie en dit dient dus anders dan met de gebruikelijke wetgeving aangepakt te worden', aldus de ex-president. Hij zal ook bij de Guyanese regering nagaan hoe getroffen vissers en hun gezinnen financieel ondersteund kunnen worden.

Politie verdedigt gang van zaken rond aanhouding pastor kerk aan Nieuwweergevondenweeg

'Hij probeerde het wapen van één van de wetsdienaren uit de holster te rukken, waardoor de broek van de politieman scheurde'

Hij bracht een andere collega een vuistslag toe in zijn gezicht, waardoor die gewond raakte.


Het Korps Politie Suriname geeft zondag 6 mei 2017 op haar kenmerkende, onderstaande, amateuristische, wijze haar visie op, tekst en uitleg over het bekritiseerde optreden van agenten van bureau Latour donderdag tijdens een kerkdienst in een ketk aan de Nieuwweergevondenweg. De pastor van de gemeente is in verzekering gesteld voor mishandeling en weerspannigheid.

'De Politie van het ressort Latour heeft op donderdag 3 mei opgetreden bij geluidsoverlast op een adres in het ressort.

Op dinsdag 1 mei kreeg de politie van het ressort weer melding van geluidsoverlast op het zelfde adres in het ressort. De wetsdienaren gingen naar de plek. Bij het zien van de politie werden de geluidsversterkers minder luid gezet. De agenten hebben de leider toen aangesproken. Op de bewuste donderdag van 3 mei kwam wederom de melding van geluidsoverlast binnen. 

Vermeldenswaard is dat de gemeente een vergunning heeft voor het houden van diensten op de woensdag, de vrijdag en de zondag. De wetsdienaren togen wederom naar de plek. Bij het zien van een van de agenten riep de leider van de gemeente luidt: “Wat komt deze koelieman in mijn kerk doen” en zei tegen zijn volgelingen dat zij de politie moeten wegjagen. De man stak zijn vingers in het gezicht van de wetsdienaar en ging tegen hem tekeer. 

Ondanks de politie ter plaatse was werden de geluidsversterkers niet minder luid gezet. Via de Centrale Meldkamer is toen assistentie ingeroepen. De leider is gewezen op het feit dat de buren enorme last ondervinden van het geluid. Hij gaf de wetsdienaren te kennen dat hij dat pas na 13.00 uur zou doen en dat niemand daar problemen mee moet hebben. Verder dat vooraanstaanden achter hem staan, dus gaat hij gewoon door. De man is voorgehouden dat hij voor overlast zorgt. 

In artikel 56 lid 1. van de Politie Strafwet, is opgenomen dat degene die door middel van een toestel (apparaat), bestemd of gebruik voor het hoorbaar maken van muziek of van de menselijke stem, hetzij in de buitenlucht, in een afgesloten ruimte, voor de omgeving hinderlijk geluid maakt, wordt gestraft met een geldboete. 

De wetsdienaren hebben eveneens gebruik gemaakt van de algemene strafvorderlijke bevoegdheid die is neergelegd in artikel 82 lid 1 Strafvordering. Op basis daarvan is de geluidsinstallatie in beslag genomen. De leider van de gemeente verzette zich hevig daartegen. Hij probeerde het wapen van één van de wetsdienaren uit de holster te rukken, waardoor de broek van de politieman scheurde. Hij bracht een andere collega een vuistslag toe in zijn gezicht, waardoor die gewond raakte. Ook een andere collega moest klappen incasseren waardoor hij een zwelling in zijn gezicht heeft. De gemeente leider is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld. 

Buurtbewoners klagen reeds twee jaar bij de politie dat zij last hebben van het geluid van bedoelde gemeente in het ressort. De diensten worden gehouden met een grote geluidsinstallatie, wat door de buren als enorm lastig wordt ervaren. De leider is ettelijke malen door de ressort commandant van Latour opgeroepen om op het bureau te verschijnen om dit geval met hem te bespreken om een oplossing te brengen in de zaak. Hij is echter nimmer verschenen.

De gemeente die lang zonder vergunning opereerde kreeg op een gegeven een vergunning, waarin ook voorwaarden zijn opgenomen, waaronder: 
1. dat het geluid niet boven 110 decibel mag zijn 
2. de buren geen last mogen ondervinden van de geluidsversterkers die gebruikt worden 
3. dat de bevelen van de politie stipt en onmiddellijk dienen te worden opgevolgd.

Verder zijn er nog punten met betrekking tot de aanvang en het einde van de diensten, alsook het schoonhouden van de omgeving opgenomen en is afgesloten met de waarschuwing dat het niet naleven van de vergunningsvoorwaarden intrekking van de toestemming zal opleveren.'

Het is opmerkelijk, dat wanneer agenten negatief in het nieuws komen het korps zeer snel met een bericht komt. Maar, er is zondag nog niets bericht over nieuws dat er echt toedoet, de arrestatie zaterdag en zondag van een aantal verdachten in de zaak rond de recente overval op vissersboten....

Kustwacht heeft mogelijk een hoofdverdachte van overval op vier vissersboten gearresteerd

Mogelijk een doorbraak bereikt in onderzoek naar gewapende berovingen voor de kust

Ook een vissersboot met opvarenden aangehouden en naar Paramaribo gedirigeerd


De Ware Tijd meldt zondagmiddag 6 mei 2018, dat er mogelijk een doorbraak is bereikt in het onderzoek naar de gewapende berovingen voor de kust. De Kustwacht heeft zondag een man op zee aangehouden en aan de politie overgedragen. Het gaat, aldus Jerry Slijngard, directeur van de Kustwacht, om één van de hoofdverdachten van de gewapende beroving van vrijdag, een week geleden. 

Hij hoopt dat de politie substantiële informatie van deze verdachte kan krijgen, zodat slagvaardiger kan worden opgetreden.

Ook is een vissersboot met een aantal opvarenden aangehouden en naar Paramaribo gedirigeerd. Deze mannen bevonden zich, aldus Slijngard, al enkele dagen voor de Surinaamse kust, maar kunnen zich niet legitimeren. Ook hebben ze geen papieren om te tonen dat ze legaal opereerden.

Zij zijn zondag ook aan de daartoe bevoegde instanties overgedragen.

Strijd van Peruaanse Goldman Environmental Prize winnares Acuña de Chaupe tegen Newmont gaat door

Acuña de Chaupe beschermt haar have en goed en gemeenschap al sinds 2011 tegen de Newmont Conga-mijn

Langdurige juridische strijd en felle tegenstand van gemeenschap dwong 's werelds 2e grootste mijnbouwbedrijf om het project in 2016 te stoppen


Met de steun van EarthRights International kondigde de Peruaanse Chaupe family deze week aan, dat ze van plan zijn om in beroep te gaan tegen een recente uitspraak van een federale rechtbank in Delaware (VS) die besliste dat hun zaak tegen Newmont Mining Corporation in Peru moet worden behandeld - niet in Delaware, waar het bedrijf bijna 100 jaar geleden werd opgericht.


In een persbericht stelt EarthRights (zie onderaan), dat de Chaupes blijven vechten om te proberen Newmont verantwoordelijk te houden in Delaware. Volgens hen heeft de rechtbank een beslissing genomen 'ondanks het uiten van bezorgdheid over het door de familie gepresenteerde bewijsmateriaal waaruit de aanzienlijke en ongepaste invloed van het bedrijf op de Peruaanse rechtbanken blijkt, en ondanks het feit, dat het gedrag van Amerikaanse bedrijven in het buitenland aanzienlijke morele kwesties aan de kaak stelt.'

Newmont zei, dat het management tevreden is met de recente uitspraak. 'Ik geloof dat de meeste juridische experts het erover eens zijn, dat de rechtbank in Delaware de juiste beslissing heeft genomen', zei de persman van het bedrijf, Omar Jabara, in een e-mail aan MINING.com.

Het besluit van de rechtbank van Delaware volgt op een motie ingediend door Newmont in 2017 om het proces van de Chaupe te seponeren, dat in september van datzelfde jaar werd ingediend. Het bedrijf claimt de doctrine van 'Forum Non Conveniens', met andere woorden, dat het onhandig was om de zaak in de VS aan te spannen. De aanklacht van de Chaupe's stelt echter, dat het huis van Máxima Acuña de Chaupe werd vernietigd als onderdeel van het bouwproces van Newmont's 5 miljard dollar Conga goud- en koperproject.De Peruaanse aardappelboeren zeggen, dat hun pogingen om het huis van de matriarch te herbouwen zijn geblokkeerd, door pesterijen en geweld.

Jabara reageerde snel op beschuldigingen over het vermeende ongepaste gedrag van Newmont en de beïnvloeding van de Peruaanse rechtbanken. De uitvoerende macht vermeldde, dat sommige uitspraken in deze zaak in het voordeel van Newmont waren, terwijl anderen de kant van de Chaupes hebben gekozen. 'Mevrouw. De achterban van Chaupe pochte uitgebreid over eerdere gerechtelijke uitspraken in Peru die in haar voordeel waren. Daarom is de valse aantijging, dat de Peruaanse rechtbanken op de een of andere manier 'gecorrumpeerd' zijn, logischerwijze niet waar.'

Dit is een nieuwe ontwikkeling in een zaak die teruggaat tot 2011, toen de bouwplannen van Newmont zouden beginnen op een stuk land dat bekend staat als 'Tragadero Grande'.

Het pakket bevindt zich in de gemeente Sorochuco, in de noordelijke regio Cajamarca, en zowel het bedrijf, via haar meerderheidspartner Minera Yanacocha, als de Chaupes claimen verschillende rechten op toegang tot en gebruik van het pakket. Het land werd tussen 1996 en 1997 gekocht door Minas Congas, dat later werd verkocht aan Yanacocha. Na de eerste ontmoeting tussen het mijnbouwbedrijf en de boeren in 2011 begon de laatste te stellen, dat bepaalde Newmont-entiteiten, samen met Minera Yanacocha en haar plaatselijke beveiligingsaannemer, Securitas en de Peruaanse nationale politie, hen lastig vielen en misbruikten. De Amerikaanse firma ontkent de beschuldigingen van misbruik en valideert deze met een rapport van RESOLVE, een organisatie die gespecialiseerd is in geschillenbeslechtingstechnieken, waaruit bleek dat Yanacocha een redelijk proces voor grondaankoop volgde:


'Ons doel is om altijd respect te hebben voor onze buren, terwijl we onze eigendomsrechten op rechtmatige wijze beschermen, confrontaties vermijden en de mensenrechten respecteren.We blijven de Chaupe-familie uitnodigen om met ons samen te werken in een directe, oprechte dialoog om een ​​rechtvaardige en duurzame oplossing te bereiken en vraag dat ze zich onthouden van nieuwe invallen op bedrijfsterreinen grenzend aan het betwiste perceel', heeft Newmont in corporate statements gezegd.


Maar, in mei 2017 oordeelde het Hooggerechtshof echter, dat de Chaupes, en met name hun matriarch, het eigendom van het bedrijf niet illegaal in bezit had genomen. Twee civiele zaken om het bezit van het land te bepalen, worden nog steeds door de rechtbanken beehandeld.

Vorig jaar ontving Acuña de Chaupe de Goldman Environmental Prize voor haar inspanningen om haar huis en gemeenschap te beschermen tegen de Conga-mijn.De langdurige juridische strijd in combinatie met felle tegenstand van de gemeenschap dwong het tweede grootste goudmijnbedrijf ter wereld om weg te lopen van het project in 2016. Conga, dat het potentieel had om tot 350.000 ounces goud en 120 miljoen pond koper per jaar te genereren, gedurende zijn 19-jarig bestaan, zou worden gebouwd in de buurt van de bestaande Yanacocha-mijn in Newmont, Latijns-Amerika grootste goudoperatie.

In Suriname heeft Newmont de Merian-goudmijn in het oosten van het land, waar het bedrijf, verscholen in tropisch regenwoud, geen weerstand ondervindt van lokale gemeenschappen.(Suriname Mirror/MINING.com/YouTube/Scribd Suriname Mirror)

In Lima, Peru, nemen duizenden mensen deel aan een mars tegen abortus

(Bron foto's: Twitter)
'Het gaat niet om een betoging gericht tegen iemand, maar om een viering van het leven'


In de Peruaanse hoofdstad Lima hebben duizenden mensen zaterdag 5 mei 2018 deelgenomen aan een mars tegen abortus, georganiseerd door kardinaal en aartsbisschop van Lima Juan Luis Cipriani Thorne.

Aan de betoging namen verscheidene bekende figuren uit de religieuze en politieke wereld deel. Onder meer parlementsvoorzitter Luis Galarreta wandelde mee in de mars, die werd begeleid met muziek.

'Het gaat niet om een betoging gericht tegen iemand, maar om een viering van het leven , zegt Cipriani, die onder meer lid is van de aartsconservatieve katholieke geloofsbeweging Opus Dei. Al zes jaar lang organiseert de kardinaal het protest.De editie van vorig jaar werd uiteindelijk geannuleerd uit solidariteit met de honderden slachtoffers van overstromingen die Peru toen in maart troffen.

Peru geldt als een conservatief land. Volgens het Vaticaan zijn 26 miljoen van de 30 miljoen inwoners katholiek. Abortus is er legaal, indien de foetus zware misvormingen vertoont of als het leven van de moeder in gevaar is.

In 2009 stond het Peruaanse parlement op het punt om de wet uit te breiden zodat abortus ook bij een zwangerschap na verkrachting mogelijk zou kunnen zijn, maar dat werd toen door druk van onder meer de katholieke kerk verhinderd.

Volgens non-gouvernementele organisaties ondergaan elk jaar 376.000 vrouwen een abortus in Peru. Een grote meerderheid daarvan gebeurt clandestien en in medisch onveilige omstandigheden.


(Suriname Mirror/VRT/UDGTV/Peru.com/YouTube/Twitter)

Colombiaanse voetballer Santiago Arroyave (18) beleeft zijn professioneel voetbaldebuut, met één arm....

'Dit alles is een beloning voor zijn inzet, toewijding, doorzettingsvermogen'Op 18-jarige leeftijd heeft Santiago Arroyave, geboren zonder een linkerarm, geschiedenis geschreven door zijn professionele voetbaldebuut te maken in Colombia. De jongeman, die al drieëneenhalf jaar in de Itagui-club zit, was verrast toen hij zijn naam zag op het teamblad dat door coach Juan Carlos Alvarez was opgesteld voor hun Copa Aguila-wedstrijd tegen Deportivo Pereira.
 
Arroyave kon, met nog maar vijf minuten te gaan invallen, met en hoewel zijn ploeg 1-0 verloor, juichten het publiek en de spelers hem toe en feliciteerden hem met zijn moed om zijn droom om professioneel te spelen niet op te geven.


'We zullen niet in staat zijn om bij hem te zijn, vanwege ons werk, maar we zijn blij met wat Santiago ervaart, dit alles is een beloning voor zijn inzet, toewijding, doorzettingsvermogen', zei de moeder van Santiago in een interview.

(Suriname Mirror/Marca/Twitter/YouTube)

Schok door Colombia na de verkrachting van- en zuuraanval op een driejarig meisje

(Bron foto: Shutterstock)
Jong meisje zou naar verluidt zijn verkracht en gemarteld door haar ouders...

Tot nu toe dit jaar worden elke dag in Colombia drie baby's seksueel misbruikt en er zijn ruim 400 gevallen van vermeend seksueel misbruik van kinderen tot vier jaar


De verkrachting van- en zuuraanval op een driejarig meisje vrijdag 4 mei 2018 heeft Colombia geschokt. 'Een man heeft haar in het ziekenhuis achtergelaten en is verdwenen, we zijn al bij de familie om de toestand van het meisje te volgen en de autoriteiten zijn op zoek naar de persoon die het meisje in het ziekenhuis heeft achtergelaten', zei directrice Diana Arboleda van het Instituto Colombiano de Bienestar Familiar (ICBF).


Verscheidene schedelfracturen, tekenen van slaan over haar lichaam, genitale verwondingen die consistent zijn met seksueel misbruik, en zuurbrandwonden op haar rug en borstkas werden vermeld onder de verwondingen van het meisje, zo meldt het ICBF. Ze wordt momenteel behandeld op de Intensive Care-afdeling van het Santa Clara Hospital.

Enrique Peñalosa, burgemeester van Bogota, schreef op zijn Twitter-account: 'Dokters van het Santa Clara-ziekenhuis doen hun best om je leven te redden. We verwerpen dit en al het geweld tegen meisjes en jonge mensen, ik vraag God om haar herstel. We zullen de dader pakken.' 


In een verklaring vrijdag heeft plaatsvervangend procureur-generaal Maria Paulina Riveros gezegd: 'De onderzoekers verrichtten een inspectie van het huis van de verzorger van het meisje, die zei dat het kind van een trap was gevallen. Ze hebben een inspectie uitgevoerd met forensische lampen en bloedmonsters gevonden die naar de juridische afdeling zijn gebracht om vast te stellen of ze overeenkomen met de minderjarige.'

Volgens de ICBF-directrice zou het jonge meisje naar verluidt zijn verkracht en gemarteld door haar ouders, nadat ze vorige week was weggehaald uit het huis van haar grootmoeder, waar ze sinds 2015 woonde. De politie is momenteel op zoek naar de ouders van het kind.

Peñalosa zei: 'We zijn diep getroffen door dit feit, dit is een afschuwelijke misdaad en we zullen alles doen wat in onze macht ligt om de crimineel te vangen.'

Ambtenaren zeggen, dat het kind teruggebracht wordt onder de voogdij van haar grootmoeder, nadat de autoriteiten besloten dat dit de beste plek voor de peuter is.

Meer dan 4.000 minderjarigen zijn sinds januari slachtoffer geworden van mishandeling, zo meldde het Instituto Nacional de Medicina Legal y Ciencias Forenses en Colombia.

De Colombiaanse sociaal-politieke partij Movimiento Independiente de Renovación Absoluta (MIRA) heeft meer dan 400 gevallen van seksueel misbruik tegen kinderen onder de vier jaar gemeld. 'Hoelang gaan we toestaan ​​dat onze kinderen in Colombia op deze manier worden uitgeroeid, omdat tot nu toe dit jaar, elke dag in Colombia, drie baby's seksueel worden misbruikt, en er zijn meer dan 400 gevallen van vermeend seksueel misbruik van kinderen tot vier jaar', zei MIRA-Congreslid Gloria Stella Diaz.Volgens Carlos Eduardo Valdes, directeur van het Instituto Nacional de Medicina Legal y Ciencias Forenses, is seksueel geweld tegen minderjarigen dit jaar met 22 procent toegenomen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Braziliaanse bruid overleeft crash van helikopter in de wijngaard waar huwelijk plaatsvindt

De ceremonie gaat na de crash gewoon door zoals gepland


Een Braziliaanse bruid heeft de crash van een helikopter overleefd - in de wijngaard waar haar huwelijksceremonie plaatsvond ten noorden van Sao Paulo - die haar naar haar bruiloft vloog. 

Ongelooflijk, ze overleefde niet alleen - maar de ceremonie ging door zoals gepland.

De Braziliaanse nieuwssite Globo bericht zaterdag 5 mei 2018, zegt dat vier mensen, inclusief de bruid, aan boord waren.


Brandweerlieden haastten zich naar de plek, om te zien dat iedereen uit het wrak was gekropen voordat het in vlammen opging.

Iedereen, behalve de blozende bruid, liep lichte verwondingen op.

Een bruiloftsgast zei naar verluidt, dat de helikopter de controle verloor en gewoon uit de lucht viel.  Een vertegenwoordiger van de huwelijkslocatie zei, dat het geliefde paar niet van plan was om de kleine kwestie van een helikoptercrash in de weg te laten staan voor hun bruiloft - en dat ze doorging met het huwelijk.(Suriname Mirror/The Sun/Globo/Twitter)

Negen doden in deelstaat Parana, Brazilië, na frontale botsing tussen tourbus en auto

Auto haalt voertuig in op deel van de weg waar inhalen verboden is en rijdt tegen busTen minste negen mensen zijn zaterdag 5 mei 2018 gedood in de zuidelijke deelstaat Parana in Brazilië na een frontale botsing tussen een tourbus en een auto, aldus de snelwegpolitie. 

Het ongeluk gebeurde 's ochtends toen de auto naar verluidt probeerde een voertuig te passeren op een punt op de weg waar inhalen verboden is, en botste tegen de tegenligger.

(Bron:  Google Earth/Suriname Mirror)
Volgens de autoriteiten vervoerde de bus 30 patiënten die terugkeerden naar de stad Realeza na het ondergaan van medische tests in de hoofdstad Curitiba.

Volgens eerdere berichten gevonden zich zeven  buspassagiers onder de doden, terwijl de andere twee dodelijke slachtoffers in de auto zaten.(Suriname Mirror/The Santiago Times/Globo/O Povo/YouTube)

Venezolaanse oppositie presidentskandidaat Falcon haalt uit naar leiders MUD

'Je zult verdwijnen als politici en als partijen, omdat je de dynamiek van een land niet begrijpt'


Henri Falcon, de belangrijkste oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen van Venezuela, heeft uitgehaald naar de leiders van de Mesa de la Unidad Democrática (MUD) en ze gewaarschuwd dat ze zullen 'verdwijnen' uit het politieke landschap van het land, omdat ze niet hebben deelgenomen aan de verkiezingen op 20 mei en voor het oproepen van kiezers om zich te onthouden van stemming

'Je zult verdwijnen als politici en als partijen, omdat je de dynamiek van een land dat oplossingen vraagt ​​en geen conflicten, niet begrijpt', vertelde Falcon, die lid was van de groep, vrijdag 4 mei 2018 aan verslaggevers.

Hij berispte de groep verder door te zeggen, dat 'vier partijen (die deelnemen aan de verkiezingen) geloven in nationale eenheid', maar zij die proberen het land van binnenuit te destabiliseren en die hebben opgeroepen tot de boycot van de verkiezingen, doen dat niet.


Falcon, die tweede is in peilingen achter Nicolás Maduro, verwierp ook het voorstel van de MUD om de verkiezingen uit te stellen tot december. 'Dit kan niet duren tot december, de crisis heeft nu behandeling nodig', zei hij.

Falcon's uitspraken tegen de MUD werden gedaan een dag nadat de groep herhaalde, dat ze niet zou deelnemen aan de verkiezingen en riep haar aanhangers op zich te onthouden van stemming op 20 mei.


Falcon heeft ook zijn overtuiging uitgesproken, dat hij een reële kans heeft om de verkiezingen te winnen. Beide leidende kandidaten, Maduro en Falcon, zijn het erover eens dat verkiezingen niet moeten worden uitgesteld.

In een politieke rally vrijdag bevestigde Maduro, dat Venezuela op 20 mei presidentsverkiezingen zal houden. 'De oligarchie wil dat we de verkiezingen opschorten ... Ik zeg ze, regen of zonneschijn op zondag 20 mei zijn er verkiezingen in Venezuela en de mensen zullen een president kiezen', herhaalde Maduro.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)