zaterdag 28 april 2018

Nederlandse journalist Armand Snijders nieuwe hoofdredacteur de Ware Tijd

(Bron foto: Facebook/de Ware Tijd)
Iwan Brave houdt het na ruim twee jaar al voor gezien

Aanstelling Nederlander als hoofdredacteur signaal voor 'kwaliteit' Surinaamse journalisten....


Armand Snijders wordt per 1 mei aanstaande de nieuwe hoofdredacteur van de Ware Tijd. Hiermee neemt hij het stokje over van Iwan Brave, die op eigen verzoek een stap terugdoet. Brave werd op 1januari 2016 hoofdredacteur nadat hij vanaf medio juli 2015 waarnemend was in deze functie. Dit meldt de Ware Tijd zaterdag 28 april 2018.

Snijders is in juni 2016 als nieuwsmanager aangetreden. Daarvoor was hij hoofdredacteur van maandblad Parbode.

Brave blijft verbonden aan de krant, maar zal geen zitting hebben in de hoofdredactie. Wel zal hij deel uitmaken van het nieuwsmanagement en columns blijven schrijven. De afgelopen jaren heeft de Ware Tijd meer het accent gelegd op duidend nieuws, analyses en achtergronden. Het doel is deze lijn voort te blijven zetten onder de nieuwe hoofdredacteur.

Een andere belangrijke missie van Snijders is de redactie kwalitatief versterken, dit met het oog op onderscheidende content.

Dat een Nederlander aan het roer komt te staan van de redactie van een Surinaamse krant is een ferm signaal voor de kwaliteit van Surinaamse journalisten. Niet voor niets wil Snijders de redactie kwalitatief versterken. Maar, of hij daartoe kan hengelen in de kleine vijver van Surinaamse journalisten om kwaliteit aan de haak te slaan, lijkt echter schier onmogelijk. Snijders heeft wellicht een eigen vijver waarin misschien nog één of twee kwalitatief goede redacteuren rond zwemmen, waarschijnlijk met een Nederlands paspoort.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Journalisten-comité roept Braziliaanse autoriteiten op aanklacht 'terrorisme promoten' tegen journalist te droppen

Felipe de Oliveira Araújo Rodrigues infiltreert in 2016 in Braziliaanse groep aanhangers IS



'Het is absurd dat Braziliaanse autoriteiten berichtgeving over supporters van Islamitische Staat gelijkstellen met actieve deelname aan deze groep'


Het Comité voor de Bescherming van Journalisten (Committee to Protect Journalists, CPJ) heeft gisteren, vrijdag 27 april 2018, de Braziliaanse autoriteiten opgeroepen om de aanklacht van anti-staatsactiviteiten tegen Felipe de Oliveira Araújo Rodrigues, een in Rio de Janeiro gevestigde journalist , die in 2016 infiltreerde in een Braziliaanse groep aanhangers van de militante groepering Islamitische Staat, om verslag te doen van hun activiteiten, te droppen.

Openbaar aanklagers beschuldigen in de tenlastelegging, die op 18 januari werd uitgevaardigd, De Oliveira ervan 'de terroristische organisatie Islamitische Staat te promoten', en zeiden dat de journalist contact had met verschillende mensen die de militante groep Islamitische Staat in de whatsapp- en telegram-berichtendiensten 'verheerlijkten'.

Een Paraná-rechter, Marcos Josegrei da Silva, accepteerde de zaak op 16 februari 2018 en heeft de autoriteit om het voor de rechter te brengen of niet, volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie die weigerde bij naam genoemd te worden.

De Oliveira, die zei dat hij had meegewerkt aan het onderzoek van de autoriteiten naar de militante groep nadat zijn artikelen waren gepubliceerd, zou tussen de vijf en acht jaar in de gevangenis terecht kunnen komen onder de Braziliaanse anti-terrorismewetgeving van 2016 als hij schuldig wordt bevonden.

'Het is absurd dat de Braziliaanse autoriteiten berichtgeving over supporters van de militante groep  Islamitische Staat gelijk stellen met actieve deelname aan deze groep', zei CPJ-programmadirecteur Carlos Martínez de la Serna uituit New York. 'Onderzoeksberichtgeving is geen misdaad en journalistiek is geen terrorisme, autoriteiten moeten de aanklacht tegen Felipe de Oliveira onmiddellijk en onvoorwaardelijk laten vallen en hem niet langer straffen voor het melden van een kwestie van openbaar belang.' 

De Oliveira begon de militante groep begin 2016 te onderzoeken en zijn artikel over hun pogingen om leden te werven in Brazilië werd gepubliceerd in Folha de S. Paulo, een van de toonaangevende dagbladen van het land, op 3 maart 2016. De journalist ging toen undercover met het pseudoniem Abdu Khani om verder te berichten en op 22 juli 2016 werd hij uitgenodigd om zich bij hun sociale mediagroep aan te sluiten, vertelde de journalist aan CPJ.

Op 24 juli werd het werk van de Oliveira over de activiteiten van de groep uitgezonden op TV Globo's best beoordeelde zondagnachtshow 'Fantástico.' De journalist vertelde CPJ, dat hij zijn bevindingen over de activiteiten van de groep nog dezelfde dag aan de federale politie rapporteerde. De Oliveira zei, dat hij samenwerkte met de anti-terrorismeafdeling van de politie en de militanten van de Islamitische Staat nog een aantal weken volgde alvorens de contacten te verlaten uit angst voor blootstelling/ontdekking.


De advocaat van De Oliveira, Beno Brandão, vertelde het CPJ, dat de journalist de autoriteiten op de hoogte had gesteld van zijn werk en alle gevraagde informatie had overhandigd, inclusief opnames en telefoonnummers voor hun onderzoek naar de activiteiten van de groep in Brazilië.

'Hij was nooit van plan om de Islamitische Staat te promoten', zei Brandão in een telefonisch interview. 'Hij moedigde hen niet aan. Dit zijn mensen die ISIS steunden. Zij waren geen gezegende toegewijden van de kerk bij een uitvaartdienst. Hij moest die vragen stellen. Dat is wat een onderzoeksjournalist doet.'

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube)

President Moreno, Ecuador, aanvaardt ontslag ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie

Navas en Zambrano niet geslaagd voor deadline guerrillaleider 'El Guacho' aan te houden


President Lenin Moreno van Ecuador heeft het ontslag aanvaard van Cesar Navas, minister van Binnenlandse Zaken, en Patricio Zambrano, minister van Defensie, kondigde het communicatiesecretariaat vrijdag 27 april 2018 aan.


De president had de twee ministers opgedragen Walter Patricio Artizala Vernaza, alias 'El Guacho' aan te houden, het hoofd van een gewapende groep die naar verluidt verantwoordelijk was voor het uitvoeren van verschillende aanvallen tegen Ecuadoraanse politie en militaire kantoren en ambtenaren, evenals voor de ontvoering van vijf mensen.

De officiële deadline van tien dagen voor zijn gevangenname liep donderdag 26 april af. De meest besproken actie van de groep, die wordt verondersteld te werken in het zuidelijke Colombiaanse departement Nariño, was de ontvoering van drie twee journalisten en hun chauffeur van de lokale krant El Comercio eind maart.

Navas was de officiële woordvoerder van de regering en werd belast met het antwoord van het land op de ontvoering, samen met Zambrano. Drie dagen nadat de Ecuadoraanse regering de dood van de drie mannen had bevestigd, kondigde Navas aan dat nog twee mensen, Oscar Villacis en Katty Velasco, door dezelfde groep waren ontvoerd.


Navas werd donderdag geëerd door de politiecommandant van het land, op dezelfde dag dat de deadline, die samenviel met de één maand verjaardag van de ontvoering van Javier Ortega, Paul Rivas, Efrain Segarra, verstreek.


Sinds de laatste ontvoering heeft de Ecuadoraanse regering nog geen reddingsmissie of lopende onderhandelingen met de ontvoerders aangekondigd. In plaats daarvan heeft de regering zich gericht op het militariseren van de grens en het sluiten van bilaterale samenwerkingsovereenkomsten voor veiligheid met Colombia en de Verenigde Staten.

Woensdag, twee dagen voor zijn ontslag, heeft Navas een overeenkomst gesloten met de VS om transnationale georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden. Volgens de overeenkomst wordt van de VS verwacht. dat ze een militair kantoor openen in het Andesland. Volgens de officiële persverklaring van vrijdag zal de president bekendmaken wie de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Defensie zal worden.

(Suriname Mirror/TeleSUR/andes.info.ec/Twitter/YouTube)

Venezolaanse actrice Norkys Batista (40) maakt sexy reclame voor toneelstuk 'Orgasmos La Obra'

Via haar Instagram uit ze ook beschuldigingen tegen de regering van president Maduro



De Venezolaanse actrice Norkys Batista zorgt ervoor, dat haar fans koorts krijgen door haar ondergoed even uit te trekken voor een mooie uitdagende foto op haar officiële Instagram-account. 

De protagoniste van 'Estrambótica Anastasia' laat weinig over aan de verbeelding met haar foto, die dient als promotie voor het toneelstuk 'Orgasmos La Obra' .






De sexy brunette is 40 jaar oud en wordt op 30 augustus 41. In haar geboorteland Venezuela staat ze bekend als een mooie, sexy en zeer directe vrouw. Haar gevoel voor humor is hoog, maar haar liefde voor thuisland en gerechtigheid is meer.





Via haar Instagram deelt ze niet alleen warme beelden van haar leven en haar beroep als actrice, maar uit ook beschuldigingen tegen de regering van president Nicolás Maduro en over de trieste omstandigheden waarin veel van haar landgenoten momenteel leven.

(Suriname Mirror/La Opinion/Instagram)

Venezolaanse gouverneur woedend dat zijn zwembad leeg is....

'Als ik morgenavond geen verbetering zie ... dan komt de Draculamobile voor je'



Het chronische watertekort in Venezuela, waarmee miljoenen mensen worstelen, leidde tot nieuwe krantenkoppen deze week, nadat een staatsgouverneur zijn verontwaardiging uitsprak over het feit dat zijn zwembad leeg was. 

In een video gepost op zijn Twitter-account, staat Rafael Lacava, gouverneur van de noordelijke staat Carabobo, bij zijn lege zwembad, woedende bedreigingen uitend tegen het belangrijkste waterbedrijf van Venezuela en geeft hen 24 uur om het probleem op te lossen.

'Hier is het zwembad, in het huis van de gouverneur en er is geen water. ER IS GEEN WATER!', schreeuwt de 49-jarige, die bekend staat om zijn excentriciteit, dat hem ertoe heeft gebracht een plan te bedenken om de straten vrij te houden van criminelen met zijn aangepaste Draculamobile.

'Als ik morgenavond geen verbetering zie ... dan komt de Draculamobile voor je', zegt hij dreigend, wijzend naar de camera. 'Ik waarschuw je! Ik weet dat je werkt, maar we willen resultaten zien, want uiteindelijk ben ik degene die alle beledigingen van de mensen moet ondergaan voor iets dat jouw schuld is.'


Waterrantsoenering komt regelmatig voor in dit door de crisis getroffen land met enorme watervoorraden, maar een nationale infrastructuur in zeer slechte staat, met een tekort aan ziekenhuizen en enkele van de rijkste buurten van de hoofdstad.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Toename dit jaar in Colombia van aantal moorden op mensenrechtenleiders

In totaal zijn dit jaar 46 mensenrechtenleiders vermoord, 26 in dezelfde periode in 2017


Colombia heeft in 2018 een piek gezien in moorden op mensenrechtenleiders, volgens een rapport van een vooraanstaande mensenrechten denktank. In totaal zijn dit jaar 46 mensenrechtenleiders vermoord, vergeleken met 26 in dezelfde periode vorig jaar, aldus een onderzoek door de Colombiaanse non-gouvernementele organisatie (ngo) Somos Defensores.

Paramilitaire groepen waren verantwoordelijk voor drie van de moorden, vier werden vermoord door guerrillagroepen en nog eens vier werden gedood door veiligheidstroepen. De daders van de overgrote meerderheid van de moorden, 35 in totaal, blijven onbekend.

De onderzoeksinstantie erkende tot nu toe in totaal 132 daden van agressie tegen mensenrechtenleiders tot nu toe dit jaar. Van de geregistreerde handelingen waren er 12 aanvallen, 66 doodsbedreigingen en één geval van gedwongen verdwijning. De provincies waarin de agressie plaatsvond, bevonden zich overwegend in conflictgebieden in het land, met Cauca, Antioquia en Norte de Santander zwaar vertegenwoordigd in de statistieken.


Deze cijfers zijn geen verrassing voor de ngo, aangezien de staat niet is gekomen met 'een effectieve formule' om de golf van selectief geweld tegen sociale leiders te stoppen. De VN heeft gezegd, dat het 'uiterst bezorgd' is over de toename van geweld rond sociale leiders, terwijl inspecteur-generaal Fernando Carrillo autoriteiten heeft 'ertoe aanzet' hun 'toezeggingen te doen om het leven van sociale leiders te verdedigen'.



Het is de regering duidelijk niet gelukt basisveiligheid te bieden en mensenrechtenverdedigers te beschermen, plattelandsgemeenschapsleiders en andere sociale activisten.

'Alles wijst erop dat in 2018 het aantal moorden de historische records zal blijven breken', zei Somos Defensores, eraan toevoegend, dat de regering van president Juan Manuel Santos 'de macht verlaat met een spoor van dode leiders die het niet kan rechtvaardigen.'

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Scribd Suriname Mirror))

Bananenproducenten Colombia zijn slachtoffer van drugshandel

Bananensector is het beu, dat drugshandelaren containers met bananen gebruiken om cocaïne te smokkelen


De voorzitter van de Bananenvereniging van Colombia (Asociación de Bananeros de Colombia), Juan Camilo Restrepo Gomez, betreurt en speekt zijn afwijzing uit tegen drugshandelaren die bananenzeecontainers blijven gebruiken om cocaïne naar Europa te smokkelen, zoals blijkt uit de gevonden lading van negen ton cocaïne tussen bananen in een zeehaven in Spanje.

Na te zijn geïnformeerd over de resultaten van de operatie, waarbij de autoriteiten drugs in beslag namen die tussen bananen naar Europa waren gesmokkeld, zei de vakbondsleider, dat de bananenzakenlieden het slachtoffer zijn van de illegale activiteiten van deze drugshandelaren en dat het werk van de bananentelers niet moet worden aangetast door de illegale acties van deze drugsbendes.


'Wij voeren een legale activiteit uit, een activiteit die in de regio in jaren vooruitgang heeft geboekt. Wanneer deze plaag plaatsvindt, moeten wij, de slachtoffers van alle tragedies die deze verdomde drugshandel heeft gebracht, al het positieve nieuws verspreiden in onze regio, en de publieke strijdkrachten macht bedanken voor al hun werk en begeleiding', zei hij.

Restrepo Gomez zei echter, dat er een toename zou moeten zijn van het aantal leden van de publieke strijdkrachten die de containers controleren die vertrekken vanuit de haven van Uraba om de weg naar de drugshandelaren te dichten.

'We benadrukken, dat we het slachtoffer zijn van een plaag die Colombia en zijn bevolking en in dit geval de bananenindustrie pijn doet. Een container met bananen volgeladen met cocaïne stigmatiseert een sector en wij zijn hier het slachtoffer van. Het beste dat we kunnen doen, is doorgaan met werken, zodat dit slechte nieuws onze sector niet aantast', aldus de president van Augura.

'Augura werkt hand in hand met de institutionele structuren, hoe groter de aanwezigheid van juridische actoren, hoe meer we dit soort negatief nieuws zullen vermijden. Voorlopig wil Augura duidelijk maken, dat het voldoet aan alle procedures die de bananensector vereist om buitenlandse handelstransacties uit te voeren', zei vakbondsleider Juan Camilo Restrepo.

(Suriname Mirror/Caracol/FreshPlaza/Twitter)

Handelssancties VS zitten staatsmijnbouwbedrijf Grassalco in de weg

(Bron foto: Oldendorff)
Geen export Grassalco en Duits scheepvaartbedrijf Oldendorff van bauxiet naar raffinaderijen Russisch bedrijf Rusal

 
Het plan van Grassalco, om in samenwerking met het Duitse scheepvaartbedrijf Oldendorff bauxiet te verschepen naar raffinaderijen van het Russische bedrijf Rusal, gaat niet door. Door de handelssancties van de VS tegen Rusal heeft Oldendorff vorige week besloten haar operaties in Guyana voor het Russische verwerkingsbedrijf te stoppen, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 april 2018.

De bedoeling was om restantbauxiet uit de gesloten mijnen van Suralco in Oost-Suriname te ontginnen en samen met bauxiet uit Guyana te verschepen. De exportplannen gaan nu in de koelkast, omdat Grassalco zelfstandig niet in staat is deze operatie vanuit Suriname uit te voeren.

'Vanwege de logistieke uitdagingen hier is het zelfstandig exporteren van restant bauxiet naar Rusal niet meer haalbaar', zegt Grassalco-directeur Sergio Alkiemboto.

Onderdeel van het plan van aanpak dat met Oldendorff was uitgewerkt was, dat bauxiet afkomstig uit Suriname, samen met bauxiet uit Guyana, zou worden verscheept naar de aluinaarderaffinaderijen van Rusal in Europa. Het Russische bedrijf is na China Hongqiao Group de grootste aluinaardeproducent in de wereld.

Met het besluit van de Duitse onderneming om de verschepingsoperatie uit Guyana stop te zetten is 'de unieke mogelijkheid die aan Grassalco werd geboden om bauxietverschepingen te doen plaatsvinden door Oldendorff naar diens netwerk van klanten', komen weg te vallen. 'Deze beslissing heeft impact op zowel de scope als op de voortgang van het project', zegt Akiemboto.

De Verenigde Staten legden Rusland een maand geleden een stevig pakket sancties op als vergelding voor de bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016. De maatregelen troffen vooral bedrijven van Poetin-vazallen. Zo mogen sindsdien bedrijven met Amerikaanse klanten niet langer hun aluminium betrekken van Rusal, aldus De Tijd vandaag.


Die maatregel was desastreus voor Rusal, dat een zeer groot deel van zijn productie exporteert. Op de beurs van Hong Kong verloor het aandeel Rusal sinds het begin van dit jaar al meer dan 64 procent van zijn waarde.

Rusal is de grootste aluminiumproducent van Rusland en als zodanig van cruciaal belang voor de aluminium-import in Europa. De opgelegde Amerikaanse sancties zorgden er dan ook voor dat de aluminiumprijs de afgelopen weken tot het hoogste peil sinds 2011 steeg.

Onderzoek 'Wilhelmina' naar aanleiding aangifte van Statenlid Plet, Curaçao, geseponeerd

OM: 'Onvoldoende bewijs voor, uitlokking, poging omkoping'


Naar aanleiding van de aangifte van Statenlid Plet bij de Landsrecherche op 18 februari 2017, had de Procureur-Generaal (PG) een strafrechtelijk onderzoek gelast. De Landsrecherche Curaçao (LrC) heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek naar (uitlokking) poging omkoping door eveneens Statenleden Gerrit Schotte en Charles Cooper verricht, waarbij de verdenking was, dat deze Plet wilden bewegen om tegen betaling van een groot geldbedrag de steun aan de regering Koeiman op te zeggen. Inmiddels is het onderzoek afgerond. 

Het onderzoek heeft langer geduurd dan de bedoeling was, omdat met name het uitlezen van digitale gegevens lange tijd in beslag heeft genomen, aldus het OM donderdag 26 april 2018.

In het onderzoek is vastgesteld dat er voldoende reden was voor verdenking en voor de inzet van dwangmiddelen, zoals de op 5 april 2017 uitgevoerde huiszoekingen. Het onderzoek heeft evenwel onvoldoende bewijs opgeleverd dat (uitlokking) poging omkoping heeft plaats gevonden als beweerd in de aangifte. Om die reden heeft de Procureur-Generaal de zaken heden, 26 april 2018, geseponeerd.

De verdachten en hun advocaten alsmede de aangever zijn van deze beslissing op de hoogte gebracht.

Kolossaal schip met aan boord twee drijvende dokken vaart Annabaai Curaçao binnen

'Een unieke, en voor Curaçao belangrijke gebeurtenis'


Een kolossaal schip met aan boord twee drijvende dokken vaart vanmiddag, zaterdag 28 april 2018, de Annabaai binnen. 'Een unieke, en voor Curaçao belangrijke gebeurtenis', zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). De minister nodigt de bevolking van Curaçao uit om vanaf de Handelskade of de kade van Otrobanda naar het gevaarte te komen kijken, zo schrijft het Antilliaans Dagblad.

'Dit krijg je maar een keer te zien', zegt Martina. 'Het is een heel bijzondere gebeurtenis.'

De Xin Guang Hua vaart onder de vlag van Hong Kong. Het is het op een na grootste afzinkbare schip ter wereld. Het vaartuig is 255 meter lang en 68 meter breed. Het is in 2016 te water gelaten en kwam in april 2017 voor het eerst in Rotterdam aan. Precies een jaar later, op 1 april jongstleden, is het schip vanuit Rotterdam met de twee drijvende dokken van Damen Shipyards naar Curaçao vertrokken.

Wanneer het schip de Sint Annabaai binnenvaart, gaat het langzaam in de richting van Fort Nassau. Daar zal het worden afgezonken. Het schip wordt volgeladen met ballast zodat het diep in het water komt te liggen en de dokken op het water gaan drijven. Die kunnen dan gelost worden. Vervolgens wordt het schip ontdaan van ballast om ervoor te zorgen dat de vloer van het schip weer uit het water omhoogkomt.


'Ouders op Curaçao hebben behoefte aan hulp bij de opvoeding van hun kinderen'

(Bron foto: UNICEF)
Conferentie ‘Opvoeden als basis voor kinderrechten’ 14, 15 en 16 mei op Curaçao


Ouders op Curaçao hebben behoefte aan hulp bij de opvoeding van hun kinderen. Dat zegt pedagoge Peggy Grootens-Tecla, werkzaam bij de Directie Sociale Zaken. 'Kinderen en ouders willen feitelijk hetzelfde, en hebben daarvoor onze hulp nodig.'

Grootens-Tecla baseert zich op bijeenkomsten voor ouders en kinderen die de afgelopen jaren in buurtcentra op Curaçao zijn gehouden, aldus vandaag, zaterdag 28 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Tijdens deze informatieavonden, georganiseerd door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Werkgelegenheid (SOAW), stond positief opvoeden centraal. Een positieve benadering bij de opvoeding was ook het uitgangspunt van de vorig jaar op Bonaire georganiseerde conferentie ‘Opvoeden als basis voor kinderrechten’, een initiatief van de Interlandelijke Taskforce Kinderrechten, waarin Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland vertegenwoordigd zijn.


Deze conferentie krijgt komende maand een vervolg op Curaçao, van 14 tot en met 16 mei, opnieuw met deelname van alle landen van het Koninkrijk.Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat kinderen en jongeren optimale kansen hebben op een gezonde ontwikkeling? Dat is de grote vraag, zegt Grootens-Tecla.

College financieel toezicht herinnert minister Gijsbertha aan afspraak en snel naderende deadline

Vóór 1 mei moet minister van Financiën een risicoanalyse aanleveren


De opgave voor Curaçao om in 2018 te voldoen aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) is ‘fors’. Dat schrijft het College financieel toezicht (Cft), dat minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën met enige klem herinnert aan de afspraak en de snel naderende deadline om vóór 1 mei een risicoanalyse aan te leveren. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 april 2018.

'Het succes van de maatregelen is in grote mate afhankelijk van de implementatie, sturing en betrokkenheid van zowel de regering als geheel als iedere minister afzonderlijk vanuit haar/zijn verantwoordelijkheid', aldus Cft-voorzitter Raymond Gradus.

Daarom is met Gijsbertha tijdens het collegebezoek eind januari afgesproken om maandelijks voortgangsinformatie beschikbaar te stellen en tevens het Cft op de hoogte te houden van de werkzaamheden en resultaten van de ingestelde ‘program board’ en de taskforce. 'Dit is nog niet gebeurd', meldt Gradus.

Den Blauwvinger: Waarom staat Suriname export beschermde diersoorten toe?

COLUMN: Geen transparantie bij overheid over export wildvang diersoorten

– Suriname staat export toe van 'kwetsbare' en 'bedreigde' soorten als jaguar, reuzenmiereneter, laagland tapir en grijze roodstaartpapegaai
– Massale export dieren geen issue voor milieuorganisaties en politiek


Surinaamse reuzenmiereneter in Shanghai Zoo (Bron foto: Sarah Turk)
Suriname staat al jaren de export van bedreigde in het wild gevangen diersoorten – tussen vele andere diersoorten - toe. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES, de 'Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora'. Onder de bedreigde soorten onder andere de blauwwang amazone (Amazona dufresniana), de grote amazone (Amazona farinosa), de reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla), de roodsnavel toekan (Ramphastos tucanus), de groefsnavel toekan (Ramphastos vitellinus),  de grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus), de jaguar (Panthera onca) en de laagland tapir (Tapirus terrestris).  Het overgrote deel van de dieren komt terecht in verdere handel en dierentuinen.

Suriname is een belangrijke speler in Latijns-Amerika op het gebied van de handel in en export van in het wild gevangen dieren. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES en uit het eind 2017 op basis van CITES-informatie, door het Amazon Regional Program Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH en het UN Environment - World Conservation Monitoring Centre uitgebrachte rapport 'Wildife Trade in the Amazon Countries: An Analysis of Trade in CITES Listed Species' (zie hierna).

Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van de internationale handel van in de CITES-lijst opgenomen dieren in het wild tijdens de periode 2005-2014 door Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname.



In 30 jaar tijd, tussen 1981 en 2011. werden ruim 850.700 levende dieren geëxporteerd uit Suriname (meer dan zestig verschillende soorten). In 2016 werden nog ruim 7.200 dieren geëxporteerd.

Broodhandel
Het aantal geëxporteerde dieren kan verontrustend worden genoemd.
Het is een exportbranche waar weinig over bekend is. Bedrijven die zich specifiek met de export van dieren bezig houden zijn nauwelijks te traceren. Het is niets meer en minder dan broodhandel. Dieren worden uit het wild geplukt, opgeslagen in kooien en vervolgens wacht ze een lange reis naar verre oorden. Aan de essentiële vraag of dergelijke exporten in deze tijd nog nodig zijn, wordt voorbij gegaan. Immers, veel diersoorten worden wereldwijd in gevangenschap opgenomen in fok- en kweekprogramma’s.
Vooralsnog verlaten jaarlijks duizenden in het wild gevangen dieren Suriname. Het is nog steeds een stille, welhaast heimelijke, en onbekende lucratieve handel. Aan het leed, pijn en stress dat de dieren ongetwijfeld wordt aangedaan, wordt door de exporteurs, vervoerders en handelaren voorbij gegaan. Voor hen zijn die dieren niets meer en niets minder dan producten die dollars opleveren.

Verontrustend
Maar, dat Suriname toestaat dat ook bedreigde species worden geëxporteerd is nog meer verontrustend.

Waarom die export, die handel, toestaan, terwijl de regering op allerlei internationale podia Suriname promoot als het groenste land ter wereld, maar in alle stilte bedreigde diersoorten uit dat groen worden geplukt voor de handel, export, voor keiharde valuta. De regering zou een halt moeten toeroepen aan die export.

Natuurbeschermingsorganisaties in Suriname nemen nooit stelling tegen de Surinaamse handel in wild. Het zijn organisaties die laveren in een mijnenveld van belangenverstrengelingen, vriendjespolitiek en botsende economische- en milieubelangen. Voor Assembleeleden is de handel in wild ook een 'ver van m'n bed' issue....

Een paar concrete exportvoorbeelden
De laagland tapir.
In 2011 werden 3 tapirs geëxporteerd voor fokdoeleinden naar Egypte en in 2008 2 exemplaren naar Zuid-Afrika. Het is een diersoort waarvan er zeer weinig Suriname verlaten en dat maakt hun export opvallend.


De jaguar.
Tussen 2010 en 2014 zijn wereldwijd jaarlijks enkele tientallen jaguars legaal verhandeld, vooral tussen dierentuinen onderling. Daarnaast blijken zelfs exemplaren te zijn geëxporteerd met als eindbestemming een circus….
Een Surinaamse jaguar is in 2012 in een dierentuin in Turkije beland. Een opmerkelijke export en de enige van een jaguar! Een export waarover betrokken instanties en de mogelijk ontvangende dierentuin in Turkije het zwijgen toe doen.

De reuzenmiereneter.
In 2016 zijn twee dieren geëxporteerd naar China.
De reuzenmiereneters zijn beland in de Shanghai Zoo – een dierentuin met een bedenkelijke reputatie  –, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (…)'




De Suriname Mirror heeft diverse keren de Surinaamse CITES-vertegenwoordiger, Romeo Lala (bij de Dienst 's Lands Bosbeheer, LBB), en verantwoordelijk minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) benaderd met vragen over de export van reuzenmiereneters en de jaguar, maar nimmer is inhoudelijk gereageerd. Dat zwijgen is veelzeggend. Men weigert bekend te maken wie de exporterende handelaar is, of de dieren op hun lange vlucht door dierverzorgers zijn begeleid en waarom de export werd toegestaan.



Gesimuleerde transparantie
De regering Bouterse-Adhin simuleert met onder andere de oprichting van het Nationaal Informatie 'Instituut' transparantie te belijden. Van enige transparante inzake de legale (en illegale) handel in wild is in ieder geval geen sprake.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
28 april 2018
Paramaribo – Suriname
</

Den Blauwvinger: Waarom staat Suriname export beschermde diersoorten toe?

COLUMN: Geen transparantie bij overheid over export wildvang diersoorten

– Suriname staat export toe van 'kwetsbare' en 'bedreigde' soorten als jaguar, reuzenmiereneter, laagland tapir en grijze roodstaartpapegaai
– Massale export dieren geen issue voor milieuorganisaties en politiek


Surinaamse reuzenmiereneter in Shanghai Zoo (Bron foto: Sarah Turk)
Suriname staat al jaren de export van bedreigde in het wild gevangen diersoorten – tussen vele andere diersoorten - toe. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES, de 'Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora'. Onder de bedreigde soorten onder andere de blauwwang amazone (Amazona dufresniana), de grote amazone (Amazona farinosa), de reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla), de roodsnavel toekan (Ramphastos tucanus), de groefsnavel toekan (Ramphastos vitellinus),  de grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus), de jaguar (Panthera onca) en de laagland tapir (Tapirus terrestris).  Het overgrote deel van de dieren komt terecht in verdere handel en dierentuinen.

Suriname is een belangrijke speler in Latijns-Amerika op het gebied van de handel in en export van in het wild gevangen dieren. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES en uit het eind 2017 op basis van CITES-informatie, door het Amazon Regional Program Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH en het UN Environment - World Conservation Monitoring Centre uitgebrachte rapport 'Wildife Trade in the Amazon Countries: An Analysis of Trade in CITES Listed Species' (zie hierna).

Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van de internationale handel van in de CITES-lijst opgenomen dieren in het wild tijdens de periode 2005-2014 door Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname.



In 30 jaar tijd, tussen 1981 en 2011. werden ruim 850.700 levende dieren geëxporteerd uit Suriname (meer dan zestig verschillende soorten). In 2016 werden nog ruim 7.200 dieren geëxporteerd.

Broodhandel
Het aantal geëxporteerde dieren kan verontrustend worden genoemd.
Het is een exportbranche waar weinig over bekend is. Bedrijven die zich specifiek met de export van dieren bezig houden zijn nauwelijks te traceren. Het is niets meer en minder dan broodhandel. Dieren worden uit het wild geplukt, opgeslagen in kooien en vervolgens wacht ze een lange reis naar verre oorden. Aan de essentiële vraag of dergelijke exporten in deze tijd nog nodig zijn, wordt voorbij gegaan. Immers, veel diersoorten worden wereldwijd in gevangenschap opgenomen in fok- en kweekprogramma’s.
Vooralsnog verlaten jaarlijks duizenden in het wild gevangen dieren Suriname. Het is nog steeds een stille, welhaast heimelijke, en onbekende lucratieve handel. Aan het leed, pijn en stress dat de dieren ongetwijfeld wordt aangedaan, wordt door de exporteurs, vervoerders en handelaren voorbij gegaan. Voor hen zijn die dieren niets meer en niets minder dan producten die dollars opleveren.

Verontrustend
Maar, dat Suriname toestaat dat ook bedreigde species worden geëxporteerd is nog meer verontrustend.

Waarom die export, die handel, toestaan, terwijl de regering op allerlei internationale podia Suriname promoot als het groenste land ter wereld, maar in alle stilte bedreigde diersoorten uit dat groen worden geplukt voor de handel, export, voor keiharde valuta. De regering zou een halt moeten toeroepen aan die export.

Natuurbeschermingsorganisaties in Suriname nemen nooit stelling tegen de Surinaamse handel in wild. Het zijn organisaties die laveren in een mijnenveld van belangenverstrengelingen, vriendjespolitiek en botsende economische- en milieubelangen. Voor Assembleeleden is de handel in wild ook een 'ver van m'n bed' issue....

Een paar concrete exportvoorbeelden
De laagland tapir.
In 2011 werden 3 tapirs geëxporteerd voor fokdoeleinden naar Egypte en in 2008 2 exemplaren naar Zuid-Afrika. Het is een diersoort waarvan er zeer weinig Suriname verlaten en dat maakt hun export opvallend.


De jaguar.
Tussen 2010 en 2014 zijn wereldwijd jaarlijks enkele tientallen jaguars legaal verhandeld, vooral tussen dierentuinen onderling. Daarnaast blijken zelfs exemplaren te zijn geëxporteerd met als eindbestemming een circus….
Een Surinaamse jaguar is in 2012 in een dierentuin in Turkije beland. Een opmerkelijke export en de enige van een jaguar! Een export waarover betrokken instanties en de mogelijk ontvangende dierentuin in Turkije het zwijgen toe doen.

De reuzenmiereneter.
In 2016 zijn twee dieren geëxporteerd naar China.
De reuzenmiereneters zijn beland in de Shanghai Zoo – een dierentuin met een bedenkelijke reputatie  –, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (…)'



De Suriname Mirror heeft diverse keren de Surinaamse CITES-vertegenwoordiger, Romeo Lala (bij de Dienst 's Lands Bosbeheer, LBB), en verantwoordelijk minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) benaderd met vragen over de export van reuzenmiereneters en de jaguar, maar nimmer is inhoudelijk gereageerd. Dat zwijgen is veelzeggend. Men weigert bekend te maken wie de exporterende handelaar is, of de dieren op hun lange vlucht door dierverzorgers zijn begeleid en waarom de export werd toegestaan.



Gesimuleerde transparantie
De regering Bouterse-Adhin simuleert met onder andere de oprichting van het Nationaal Informatie 'Instituut' transparantie te belijden. Van enige transparante inzake de legale (en illegale) handel in wild is in ieder geval geen sprake.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
28 april 2018
Paramaribo – Suriname

Uitstapje delegatie Assemblee naar Centraal Suriname Natuurreservaat aan de hand van Conservation International Suriname

Bouva (NDP) en andere Assembleeleden willen milieuwetten zo snel mogelijk rond hebben

'Suriname, als groenste land ter wereld, heeft enorme potentie economische voordelen te verwezenlijken'


De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva (NDP), maakt zich er samen met andere volksvertegenwoordigers sterk voor om de milieuwetten zo snel mogelijk rond te hebben. Het is duidelijk, dat Suriname als groenste land ter wereld, enorme potentie heeft economische voordelen te verwezenlijken. Hiervoor is naast technische ondersteuning van Conservation International ook internationale support, zegt Bouva vandaag, zaterdag 28 april 2018, op Starnieuws. 

Op uitnodiging van Conservation International Suriname heeft een delegatie zich afgelopen week georiënteerd in het Centraal Suriname Natuurreservaat. Dit is de derde missie die uitgevoerd is door een DNA-delegatie onder leiding van Bouva. De delegatie heeft eerder geparticipeerd in een masterclass opgezet door de Florida International University en zich ook georiënteerd in Costa Rica.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), die aan alle drie uitstapjes heeft deelgenomen, zegt dat de delegatie kennis heeft mogen maken met het ongerepte bos en de toeristische mogelijkheden welke het natuurreservaat biedt.


Tijdens deze missie werden niet alleen de verdere stappen besproken, maar speciaal hiervoor was  Russell Mittermeier, directeur van Conservation International weer eens vanuit zijn zetel in de VS naar Suriname gevlogen, maar wat zijn inhoudelijke bijdrage aan het uitstapje is geweest blijft onvermeld....

Volgens Gajadien kan vastgesteld worden, dat wat Suriname op het gebied van natuurconservering te bieden heeft, uniek is voor de wereld. Hij zegt dat niet alleen vanuit zijn eigen observatie, maar ook vanuit de verschillende presentaties van internationale deskundigen.

Bouva benadrukt, dat de missie naar het Centraal Suriname Natuurreservaat de afronding was van een vergelijkende studie. Iedereen is het erover eens dat de 'groene economie', die duurzaam is, gestimuleerd moet worden. Het is de delegatie, met vallen en opstaan, aldus Starnieuws, ook gelukt om de top van de Voltzberg te bereiken.

De Assembleeleden die deel uitgemaakt hebben van de delegatie zijn naast Bouva en Gajadien: Grace Watamaleo, Silvana Afonsoea, Roché Hopkinson (allen NDP), Dinotha Vorswijk (ABOP), Ingrid Karta-Bink (PL), Rudolf Zeeman (BEP) en Carl Breeveld (DOE).

De leiding van De Nationale Assemblee heeft intussen ook overleg gehad met het ministerie van Ruimtelijke ontwikkeling, Grond en Bosbeheer. Als eerste moet de wetgeving in orde worden gemaakt. Daarna moet de kapitalisatie van het bos volgen. Milieu staat hoog op de agenda, benadrukt Bouva. Hij memoreert dat het milieu-aspect politiek ook breed gedragen wordt....


De open deur van PALU voor Dag van de Arbeid: 'Onze jongeren zijn de werkers van de toekomst'

'Ondanks eigen jeugdparlement, eigen ministerie van Jeugdzaken zijn kansen jongeren op  arbeidsmarkt niet toegenomen'


Onze jongeren zijn de werkers van de toekomst. Daarom staat de PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie) op deze Dag van de Arbeid stil bij de toekomstperspectieven van de Surinaamse jongeren. Als we social media en de individuele gesprekken met jongeren mogen geloven, gelooft het overgrote deel van de Surinaamse jongeren dat het later een goed leven zal leiden. Helaas weten velen nog niet zeker of zij dat goede leven ook in Suriname zullen en willen leiden. En bijna 100% van onze districtskinderen weet het wel zeker, voor hun begint het goede leven in Paramaribo of nog verder, ergens overzees, maar zeker niet in hun geboortedistrict. 

Jongeren zijn op basis van praktijkvoorbeelden er steeds minder van overtuigd dat ze een goede baan zullen hebben door het verwerven van persoonlijke kennis, kunde en prestaties. Ondanks een eigen jeugdparlement, actieve participatie van bepaalde jongeren in deze regering en zelfs een eigen ministerie van Jeugdzaken zijn de kansen en toekomstperspectieven van jongeren op de arbeidsmarkt niet toegenomen.

Jongeren denken helaas steeds vaker, dat ze hun persoonlijke ambities via de politiek moeten nastreven, willen zij er niet op achteruitgaan.

De overheid, momenteel de grootste werkverschaffer in Suriname, schiet ernstig tekort om de economie en daarmee de toekomstige werkgelegenheid op poten te zetten. Men is kennelijk niet in staat om te komen tot concrete projecten waaruit volwaardige werkplaatsen moeten voortkomen. Bovendien worden we steeds vaker geconfronteerd met totaal onbegrijpelijke partijpolitieke benoemingen, wat vooral voor de doorgroei van jongeren frustrerend is.

Vele arbeiders van nu hebben het gevoel de controle op hun bestaan te verliezen en te leven in een wanorde waar de politiek telkens binnendringt.

De sterke verdeeldheid welke zo kenmerkend is voor de hedendaagse politiek in Suriname heeft ook zijn uitwerking op de vakbonden niet gemist. De belangen van zowel de huidige als de toekomstige arbeider, maar evenzeer van de reeds gepensioneerden, worden steeds vaker onderdeel van het politieke belangenspel.

Het is de hoogste tijd voor positieve verandering, de hoogste tijd voor nieuwe dromen, waarin de belangen van de Surinamers zelf eindelijk serieus worden genomen. Dromen die daarom veel verder reiken dan toevallige politieke banen of andere soortgelijke initiatieven.

Laten we met zijn allen, ongeacht politieke kleur, links of rechts, oppositie of coalitie, een droom ontwikkelen hoe de toekomst van onze huidige generatie jongeren er bijvoorbeeld in 2038 in Suriname uitziet.

Laten we met zijn allen werken aan een plan hoe de jongeren die straks de arbeidsmarkt betreden, kunnen realiseren wat zij willen en waar ze recht op hebben in het leven. Aan een plan waarbij zij door gebruik te maken van hun eigen unieke talenten samen met ons en met elkaar, kunnen helpen bouwen aan het Suriname van onze gemeenschappelijke toekomst.

Vakbondsleiders, niet alleen de huidige arbeiders rekenen op u om orde binnen wanorde te brengen, maar ook de werkers van de toekomst. Don’t sell their future!

PALU,
28 april 2018

Minister Elisas doet als oud-MMC-directeur boodschappen bij Siemens Healthcare in Nederland

De dubbele petten werkwijze van Elias

'De radiologie zal landelijk een flinke boost krijgen met nieuwe apparatuur'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft voor verschillende ziekenhuizen apparatuur besteld bij Siemens Healthcare in Den Haag, Nederland. Het bezoek aan het bedrijf, dat aanvankelijk als Medisch Mungra Ziekenhuis werd uitgevoerd, is omgezet in het ministerie van Volksgezondheid. 

Siemens Healthcare zal een groot deel van de apparatuur voorfinancieren en in topconditie leveren aan Suriname, zegt de bewindsman vandaag, zaterdag 28 april 2018, op Starnieuws. Elias zegt dat vooral röntgen de afgelopen periode weinig aandacht heeft gekregen.

Hij is blij dat Siemens Healthcare bereid is Suriname voor te financieren, waardoor er verlichting ontstaat. MMC heeft jarenlange ervaring met het bedrijf dat voor meerdere ziekenhuizen apparatuur zal leveren. Nu zal volgens de bewindsman de radiologie landelijk 'een flinke boost' krijgen.

De directeur van Siemens Healthcare, Ger Joosten, heeft alle medewerking toegezegd en is blij met het vertrouwen dat gesteld is in het bedrijf.

Overeengekomen is dat het bedrijf de volgende apparatuur levert:
Een CT Scan en een 'echo heavy duty' voor Academisch Ziekenhuis Paramaribo.
Voor 's Lands Hospitaal is een 'bucky' aangeschaft.
Op de lijst staat een niersteenvergruizer voor het MMC.
Voor het Marwina Ziekenhuis, dat binnenkort operationeel wordt, is een 'mobilette' en een 'echo light duty' besteld.
Ook voor Wayambo en Kabalebo is een 'echo light duty' gekocht.

Wat het precies voor een apparatuur is, vermeldt Starnieuws voor het gemak maar niet....

Ter informatie:


Na ruim twee jaar weer borstkankeronderzoek in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo

(Bron foto: AZP))
Het Mammacentrum in AZP geopend


Na ruim twee jaar kunnen er weer borstkankeronderzoeken gedaan worden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De opening van het Mammacentrum Suriname en de ingebruikname van een 3D mammograaf vonden gisteren, vrijdag 27 april 2018, plaats, aldus de Ware Tijd.

De 3D mammograaf is tot dusver de enige in de regio.

Het onderzoekscentrum is mede mogelijk gemaakt door Rosebel Gold Mines en Staatsolie. Het apparaat is door Rosbeld Gold Mines geschonken aan het ziekenhuis, terwijl Staatsolie is ingekomen met 37.500 Amerikaanse dollar voor de bouw van een deel van het mammacentrum.

Iswardath Thakoer, hoofdradioloog van het AZP verwacht een grote aanloop. Intern zal men hierop inspelen door onder andere het verruimen van de openingstijden.

Volgens Thakoer zijn vrouwen bewuster worden van borstkanker. 'Er is door de jaren heen een bewustwording op gang gekomen, maar die moet nog verder worden aangepakt.' Hij benadrukt dat borstkanker niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen voorkomt, alleen in mindere mate.

Borstkanker staat op de tweede plaats als het gaat om doodsoorzaak bij vrouwen in Suriname, terwijl baarmoederhalskanker op de eerste plaats staat. In ontwikkelde landen is het juist omgekeerd

Hoofdinspecteur Roberto Prade mogelijk per 2 mei korpschef Korps Politie Suriname

'Ik heb die geruchten ook gehoord, maar officieel heb ik nog geen stukken onder ogen gehad'


Volgens het Dagblad Suriname van vrijdag 27 april 2018, doen geruchten de ronde dat hoofdinspecteur Roberto Prade per 2 mei 2018 de functie van korpschef bij het Korps Politie Suriname zal bekleden. 'Ik ben er niet van op de hoogte. Momenteel ben ik met verlof tot volgende week vrijdag. Ik heb die geruchten ook gehoord, maar officieel heb ik nog geen stukken onder ogen gehad', zegt Prade. 

De waarnemend korpschef Antonio Chin was voor het dagblad niet bereikbaar voor commentaar.

Het zal voor het eerst in de geschiedenis van Suriname zijn, dat een hoofdinspecteur van politie de functie van de korpschef zal bekleden.

Indien dit gerucht op waarheid berust, wordt het systeem, welke sinds het bestaan van het korps geldt, doorkruist. De zes commissarissen, te weten Antonio Chin, Guno Roosenhoff, Darnie Stolk, Ruben Peiter, Widjaikoemar Oedit en Alimoedin Nasrullah zijn, als de geruchten werkelijk uitkomen, allemaal terzijde geschoven als gelet wordt op het principe van anciënniteit. Maar, dat is  niet in strijd met het Algemeen Politiereglement.

Braziliaanse fotograaf Marcio Cabral moet Britse prijs weer inleveren wegens bedrog

Cabral's winnende reuzenmiereneter foto is niet wat het lijkt...

(Bron foto's: Natural History Museum Londen)

Fotograaf fotografeert opgezette miereneter en 'plaatst' die bij een termietenheuvel in Nationaal Park Emas


Het beklijvende beeld van een reuzenmiereneter die een termietenheuvel nadert in het holst van de nacht, werd aanvankelijk als een waardige winnaar beschouwd van de gerenommeerde Britse natuurfotowedstrijd 'Wildlife Photographer of the Year'. Maar, nu moet de Braziliaanse fotograaf Marcio Cabral zijn prijs weer inleveren wegens bedrog. 

Jaarlijks dingen vele fotografen mee naar de felbegeerde prijs in de prestigieuze wedstrijd georganiseerd door het Natural History Museum in Londen.

Vorig jaar stuurde Cabral zijn foto van de miereneter in en kwam als winnaar uit de bus in de categorie 'dieren in hun leefomgeving'. De foto is gemaakt in het Nationaal Park Emas, in het binnenland van Brazilië.

De fotograaf gebruikte een sluitertijd van dertig seconden en ISO 5000. Cabral omschreef het feit dat een miereneter plots in beeld opdook als een 'ongelofelijke bonus'.

Op de foto The Night Raider is te zien hoe een miereneter een termietenheuvel benadert. Rond de termietenheuvel zweven groene lichtjes, dat zijn kniptorren die op de termieten jagen. Op de achtergrond is een heldere sterrenhemel te zien.


Oplettende kijkers viel het echter op, dat de miereneter op de foto wel erg lijkt op het opgezette exemplaar dat bij een bezoekerscentrum in het natuurpark staat en lichtte de wedstrijdorganisatie in. Het Londense museum vroeg vervolgens vijf wetenschappers om de miereneter op de foto te vergelijken met het opgezette dier. Alle vijf concludeerden dat het om een en hetzelfde dier ging. Cabral moet de prijs nu weer inleveren.


Volgens de wedstrijdorganisatie is het niet toegestaan om opgezette dieren te gebruiken voor de inzendingen.

De teleurgestelde fotograaf houdt voet bij stuk en beweert dat de miereneter op zijn foto een levend dier is. Hij heeft meerdere foto's van het tafereel genomen, maar daar staat de miereneter niet op. Volgens de fotograaf komt dat, doordat vanwege de lange sluitertijd het dier alweer vertrokken was voordat hij de miereneter opnieuw kon vastleggen. Ook zegt hij, dat het bezoekerscentrum waar het opgezette dier staat 's nachts gesloten is en daar bewakers rondlopen. Hij had het dier daarom nooit kunnen meenemen voor zijn foto, is het verweer.

(Suriname Mirror/NOS/De Morgen/Twitter/Jornal O Globo)