zondag 5 mei 2019

Misiekaba (NDP): 'Er wordt wel degelijk partij-politiek bedreven rond SPSB' - 'Berenstein moet niet met gladgestreken gezicht zeggen dat het niet om politiek gaat'

'Mensen wijzen al een beschuldigende vinger, zonder dat de zaak is onderzocht'

'Ik hoop dat de werkers van de SPSB zich niet laten meeslepen door een partij-politiek avontuur van C-47 en SPA'


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat er wel degelijk partij-politiek wordt bedreven rond de perikelen inzake de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Hierin neemt Robby Berenstein van de Surinaamse Partij van de Arbeid het voortouw, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 5 mei 2019. Intussen hebben ook de NPS, DA'91, VHP en DOE om een onderzoek gevraagd. Misiekaba zegt dat de directeur van SPSB, Ginmardo Kromosoeto, ook aangegeven heeft onderzoek niet te schuwen. 

De politicus zegt, dat mensen al een beschuldigende vinger wijzen, zonder dat de zaak is onderzocht. Misiekaba zegt dat Berenstein, die voorzitter is van C-47, niet met een gladgestreken gezicht moet zeggen dat het niet om politiek gaat. Maar, zelfs wanneer politiek zou spelen in de zaak, en van alle kanten door de oppositie wordt gevraagd om een onderzoek te laten verrichten, is het goed om de zaak te onderzoeken, vindt Misiekaba. Er worden allerlei insinuaties en beschuldigingen gedaan.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gereageerd en gezegd, dat de continuïteit van de bank niet in gevaar is. De SPSB staat onder toezicht van de CBvS en is onderhevig aan de werking van de Wet Toezicht Kredietwezen 2011. Ook de directeur van de SPSB heeft ontkend dat er sprake is van malversaties. Er is ook gesproken met het personeel.

'Laat men alle partijpolitieke acties achterwege laten, laten wij gaan voor een onafhankelijk onderzoek dan zien wij wel verder. Vanuit de NDP-fractie kijken wij naar het onderzoek dat ook gevraagd is door de SPSB-topman. Wij gaan mensen niet ophangen, zelfs voordat er een onderzoek is begonnen. Als men zegt dat zaken bij de procureur-generaal zijn, laat de die de zaak uitzoeken, als de resultaten daar zijn, zullen wij wel zien', zegt Misiekaba.

De NDP-fractieleider vindt dat de wijze waarop Berenstein van de SPA deze zaak aanpakt, hij toch wel speelt met het brood van de mensen, meent Misiekaba. 'Niemand heeft er baat bij dat de SPSB in elkaar stort. Want waarschijnlijk wil men dat hebben. Als dat gebeurt, betekent het dat honderden Surinamers en hun gezinnen in problemen komen. De wijze waarop het een en ander wordt aangepakt, het lijkt erop alsof mensen aan de macht willen komen tegen elke prijs. Wel in elk geval hoop ik dat de werkers van de SPSB toch wel goed kijken naar hun belangen, naar hun zaak en zich niet laten meeslepen door een partij-politiek avontuur van C-47 en SPA', benadrukt Misiekaba.

Na DA'91 wil nu ook de NPS dat autoriteiten grondig onderzoek doen naar kwestie SPSB

'Als regering dat niet doet, zal NPS de zaak onderzoeken wanneer ze in 2020 aan de macht komt'


Na DA'91 wil nu ook de NPS, dat de autoriteiten optreden en grondig onderzoek doen naar de misstanden bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Dat zeiden voorzitter Gregory Rusland en ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo bij de installatie vrijdag van twee kernen te Ephraimzegen en gisteren van de kernen Tamanredjo en Mariënburg, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 5 mei 2019.

Pawiroredjo zei zaterdagavond in Commewijne dat het gaat om grootschalige corruptie 'waar je gro skin van krijgt'.

Diverse sprekers hebben benadrukt, dat de NDP-regering naar huis moet, omdat in negen jaar tijd het volk is verarmd.

Wat bij de SPSB gebeurt moet grondig onderzocht worden, zei Rusland vrijdag te Ephraimzegen. Als deze regering dat niet doet, zal de NPS de zaak onderzoeken wanneer ze in 2020 aan de macht komt. Pawiroredjo zei gisteravond, dat de NPS niet zomaar dingen zegt. Overigens zijn het NDP'ers volgens de politicus die de zaken over de bank naar buiten hebben gebracht, omdat het gaat om stelen van geld van het volk. 'Het gaat om een georganiseerde misdaad', stelde Pawiroredjo. Hij riep de instituten om de zaak te onderzoeken. De NPS zal op geen enkele manier corruptie tolereren.

Hij bracht in herinnering, dat zijn partijgenoot Athur Tjin A Tsoi de corruptie bij de EBS aan de kaak heeft gesteld en de procureur-generaal gevraagd heeft om een onderzoek in te stellen.

Marlon Budike, voorzitter van de afdeling Commewijne van de NPS, zei dat de kernen die geïnstalleerd zijn ervoor moeten zorgen dat de NPS zichtbaar is in het district. 'Er moet hard gewerkt worden om de mensen ervan te overtuigen dat ze moeten stemmen voor de NPS.' Hij benadrukte dat om een land tot ontwikkeling te brengen er goede leiders nodig zijn. Die zijn er niet in deze regering. De NPS heeft volgens hem niet alleen kader, maar topkader om het land uit het diepe dal te halen. De partij heeft hier ook veel ervaring in. Goed bestuur is belangrijk om de crisis in het land het hoofd te kunnen bieden.

Zeven doden bij crash legerhelikopter in Venezuela

(Bron foto's: Twitter)
Eurocopter Cougar stort neer in bosrijk gebied in de buurt van El Hatillo


Bij de crash van een legerhelikopter in Venezuela zijn alle zeven inzittenden, onder wie ook de twee piloten, omgekomen. 

Het toestel van het type Eurocopter Cougar stortte zaterdag 4 mei 2019 om een nog onbekende oorzaak neer in bosrijk gebied in de buurt van El Hatillo, zo’n 15 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Caracas. Dat meldt de burgemeester van de gemeente, Elías Sayegh, op twitter.


Volgens de Colombiaanse televisiezender NTN24 ging het om een helikopter die de reis van president Nicolás Maduro naar een legerafdeling begeleidde.

De krant El Nacional meldt dat de slachtoffers legerofficieren zijn.

 
(Suriname Mirror/El Nacional/DPA/El Nuevo Herald/El Comercio/CCN EsNoticias/YouTube/Twitter)

C-47: 'SPSB-directeur verlegt accent van corruptie naar schenden van bankgeheimen'

'Uit alles blijkt dat leiding van banken echt niet zo onkreukbaar is als men doet voorkomen'


De voorzitter van C-47, Robby Berenstein, vindt dat het accent over corruptiepraktijken bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) verlegd wordt door algemeen directeur Ginmardo Kromosoeto. Nu worden er maatregelen getroffen tegen werknemers, terwijl de ongeregeldheden worden ontkend. Berenstein zegt vandaag, zondag 5 mei 2019, op Starnieuws dat het hier niet gaat om schenden van bankgeheimen maar om corruptie. Dat wordt aan de kaak gesteld. 

De vakbondsleider voert aan, dat er een diepgaand onderzoek moet komen naar zaken die ontdekt zijn. De stukken liggen al bij de procureur-generaal, deelt Berenstein mee. In belang van het onderzoek moet de directeur pas op de plaats maken. Deze kwestie zal komende week binnen de banksector worden besproken.

Berenstein wijst er op dat verschillende banken in problemen zijn geraakt. Al een jaar zit de 19.5 miljoen euro van drie banken vast bij Justitie in Nederland. Dit geld is via de Centrale Bank van Suriname getransporteerd. Er zijn grote problemen ontstaan bij De Surinaamsche Bank, Surichange Bank en nu ook SPSB.

'Uit alles blijkt dat de leiding van de banken echt niet zo onkreukbaar is als men doet voorkomen. Maar, tegen werknemers wordt wel opgetreden, terwijl personen die de werkelijke schuldigen zijn, vrijuit gaan', stelt Berenstein.

Hij benadrukt dat deze kwestie niet zo gelaten zal worden. De C-47 voorzitter zegt dat het niet waar is, dat de leiding van SPSB een val had opgezet om na te gaan waar de lek is. Er is volgens Berenstein gerommeld met geld. Nu doet men alsof het een operatie was 'om mensen te pakken'. In belang van het onderzoek moet er ingegrepen worden bij SPSB.

Volgens Berenstein is hij echt niet bezig met een politieke actie tegen de regering door misstanden bij de bank aan de kaak te stellen. Hij zegt over genoeg bewijzen te beschikken om aan te kunnen tonen dat er zaken plaatsvinden bij de bank die het daglicht schuwen.

Personeel SAO staakt uit onvrede over uitblijven salaris

'We kunnen het probleem niet meer accepteren'

'Sinds deze regering aan de macht is, krijgen we te maken met financiële problemen, dit is echt een kwalijke zaak'


'We worden kapot wanneer we aan het eind van de maand merken dat ons salaris niet is gestort. We willen niet zomaar thuis blijven, maar willen werken', aldus een medewerkster van SAO (Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling) vandaag, zondag 5 mei 2019, in de Ware Tijd, over het uitblijven van het loon over april. Zij en andere werknemers zijn hierdoor sinds donderdag niet meer aan het werk verschenen. Zolang ze het salaris niet op hun bankrekening zien, zullen ze het werk niet hervatten. 

'We kunnen het probleem niet meer accepteren. Mensen die een lening hebben bij de bank komen in problemen', zegt ze. Zij wijst erop, dat de kwestie helemaal niet past in het kader van de Dag van de Arbeid op 1 mei. Ook klaagt ze, dat vanwege de situatie in het land het niet lukt om te sparen. 'Want als je geen salaris krijgt, ga je het spaargeld gebruiken.' De medewerkster weet dat sommige mensen geld lenen bij andere collega's om deze periode te overbruggen. 'We hopen echt dat er spoedig een einde komt aan onze situatie en dat we niet langer een stiefmoederlijk behandeling krijgen.'

Bij Hilda Sporkslede, ook medewerkster van SAO, kan het er niet in dat minister Soewarto Moestadja van Arbeid in het kader van de Dag van de Arbeid heeft gevraagd aan actoren om de arbeidsrust te behouden. 'De minister wenst ons een fijne Wrokoman Dey toe, maar ook hij moet ervoor zorgen dat de arbeidsrust niet wordt verstoord', zegt Sporkslede.

SAO is een werkarm van het ministerie. Zij heeft de indruk, dat de minister de deuren van SAO wil sluiten, aangezien de stichting haast nooit tijdig kan beschikken over de subsidie. 'We kunnen SAO niet opdoeken, omdat we drop-outs een tweede kans geven. Het criminaliteitscijfer gaat stijgen', meent Sporkslede, die al 24 jaar in dienst is van het departement. 'Sinds deze regering aan de macht is, krijgen we te maken met financiële problemen. Dit is echt een kwalijke zaak', zegt ze.

SAO-bondsbestuurlid Sharon Haft heeft vernomen, dat de subsidie reeds is overgemaakt voor de stichting. Het is een kwestie van tijd dat de mensen hun loon kunnen ontvangen. Echter, ondertussen is het weekend aangebroken en zijn de meeste banken gesloten

CLO verwacht spoedig voorstellen belastingverlichting te ontvangen van Hoefdraad

'Ontevredenheid landsdienaren over ingehouden belasting na toekenning salarisverhoging in 2018'


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) verwacht deze week voorstellen te krijgen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de toegezegde belastingverlichting. Deze kwestie maakt deel uit van het wensenpakket van de ambtenarenvakcentrale, dat in 2016 is ingediend. Voorzitter Ronald Hooghart had in december een brief geschreven naar de vicepresident over deze kwestie. In februari is het eerste overleg geweest tussen het bestuur van de CLO en de bewindsman, zegt secretaris-generaal Michael Miskin vandaag, zondag 5 mei 2019, op Starnieuws. 

Ambtenaren rekenen erop, dat ze minder belasting betalen, want 56% van elke Srd, vloeit terug naar de overheid. De CLO heeft de regering duidelijk gemaakt, dat er veel ontevredenheid is bij landsdienaren over de ingehouden belasting na de toekenning van de salarisverhoging in 2018. De laatste aanpassing van de belastingschijven dateert van 2008, waarbij de belastingvrije som van Srd 220,50 per maand niet is aangepast. Het belastbare loon over de eerste Srd 949,40 per maand is 8%. Over hierna te volgen Srd 659,75 wordt 18% belasting geheven. De belasting over de volgende Srd 910 is 28% en over het resterende loon wordt 38% geheven.

Miskin zegt, dat concrete voorstellen zijn gedaan door de minister om te komen tot belastingverlichting. Het eerste voorstel is om de percentages van de belastingschijven te verminderen. Ten tweede is voorgesteld om de bedragen van de schijven te verruimen.

Minister Hoefdraad had aangegeven dat eind april de exercities besproken zouden worden met het CLO-bestuur. De bewindsman had meer ruimte nodig en heeft beloofd deze week om de tafel te zitten om de uitkomst van de berekeningen te bespreken. Dit heeft de bewindsman beloofd bij het tweede overleg op 15 april met het CLO-bestuur.

Als alle inhoudingen worden opgeteld - belasting boven ongeveer Srd 3.000 van 38%, pensioenpremie van 10%, AOV-premie 4% en de premie voor Staatsziekenfonds 4% - dan vloeit 56% van elke cent terug naar de Staat. Wanneer er akkoord is bereikt over de belastingverlichting, zal verder overleg gevoerd worden over de resterende twk-componenten zoals vakantiegeld aan de orde komen, zegt Miskin.

LIME TV in Suriname weigert ‘piraat versies’ van nieuwste films uit te zenden...

'In Suriname worden schaamteloos films op tv vertoond zonder daar rechten voor te betalen'


Suriname is een van de weinige landen op de wereld, waar de nieuwste films die nog in de bioscoop draaien gewoon op TV worden vertoond, zonder dat daar rechten over worden betaald. Het gaat daarbij vaak om ‘piraat versies’ van nieuwe, populaire films, zo bericht Waterkant.net vandaag, zondag 5 mei 2019.

Het Surinaamse TV station LIME TV heeft deze week een duidelijk statement gemaakt met betrekking tot de vertoning van deze films op TV. De zender zegt het jammer te vinden. dat een film die in première is in Suriname’s enige bioscoop TBL, schaamteloos in piraat versie in Suriname op televisie wordt uitgezonden.

'Wij maken dankbaar gebruik van de gelegenheid om in Suriname films op tv te vertonen, zonder daar rechten voor te betalen. Maar, LIME Tv zal nimmer eraan meewerken, om een collega bedrijf of ondernemer te saboteren, noch af te breken” aldus de zender. Wij betreuren het ten zeerste en kiezen er liever voor de bioscoopganger ongestoord de cinema ervaring te laten opdoen alvorens wij de film in de geschikte kwaliteit uitzenden', schrijft de directie van LIME Tv.

Voor zover bekend is het de eerste keer, dat een TV-zender in Suriname zich op deze manier publiekelijk uitspreekt over het fenomeen van op TV uitzenden van populaire, nieuwste films die nog in de bioscoop (moeten) draaien.