dinsdag 17 december 2019

Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen vijf verdachten in Colombiaanse cocaïne-duikbootzaak

Drie verdachten hoorden eerder 15 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, tegen zich eisen


Tegen vijf van de acht verdachten in de Colombiaanse cocaïne-duikbootzaak heeft de Officier van Justitie maandag acht jaar cel en Srd 60.000 boete geëist, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 17 december 2019.

Volgens de Officier van Justitie zijn deze verdachten betrokken geweest bij de bouw van een onderzeeër die zou worden gebruikt om drugs mee te vervoeren. Ook acht zij bewezen dat de vijf, vier mannen en een vrouw, lid zijn van een criminele organisatie. De rechter doet op 3 februari uitspraak.

De overige drie verdachten zijn eerder in vrijheid gesteld. Zij kijken aan tegen een straf van vijftien maanden, waarvan twee voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Twee verdachten zijn voortvluchtig. Een van hen is de eigenar van het terrein waar de duikboot is aangetroffen.

Volgens de Officier van Justitie blijkt uit het onderzoek. dat alle acht verdachten meerdere keren naar een adres bij kilometer 80 in Saramacca zijn gereden. Een van hen is daar zelfs aangetroffen.

Daarnaast heeft de digitale recherche achterhaald dat de verdachten onderling nauw contact hadden. 'Het is een zeer professionele drugsorganisatie', sprak de Officier van Justitie, maar de verdachten ontkennen dit. 'Ik weet niets van een criminele bende. Ik ben onschuldig en wil graag terug naar mijn kinderen en familie', zei S.P.

Inverzekeringstelling Wayne Telgt met dertig dagen verlengd - TV- en radiopresentator en NPS-politicus verdacht van zedenmisdrijf

Rechter-commissaris acht de inverzekeringstelling rechtmatig


De rechter-commissaris heeft de inverzekeringstelling van Wayne Telgt met dertig dagen verlengd. Telgt, die wordt verdacht van een zedenmisdrijf, is dinsdag 17 december 2019 voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn inverzekeringstelling is daarbij rechtmatig bevonden, zo schrijft de Ware Tijd.

De verdachte werd vrijdag in verzekering gesteld, nadat de ouders van een zestienjarig meisje aangifte tegen hem hebben gedaan.

Telgt is vooral bekend als presentator van de programma's 'To the Point' en 'The Talk' die respectievelijk via Apintie TV en Radio Apintie worden uitgezonden. Het vermeende slachtoffer presenteert zelf ook een programma bij Apintie.

Tot zondag was Telgt hoofdbestuurslid van de NPS en lid van verschillende raden van de partij. Via zijn raadsman Benito Pick liet hij de partij op die dag weten, dat hij al zijn bestuurlijke en andere functies in de partij neerlegt. In een zaterdag uitgegeven verklaring zei de NPS geschokt te zijn. De partij schreef dat de justitiële autoriteiten alle gelegenheid moeten krijgen hun onderzoek in deze kwestie te doen.

Zo'n 50 kilo cocaïne uit Mexico op Schiphol onderschept

(Bron foto: Inside Flyer)
Cocaïne zou met vlucht van AéroMexico naar Nederland zijn gesmokkeld

Koninklijke Marechaussee bevestigt dat er drugs is gevonden, maar zwijgt verder


Met een vlucht uit Mexico is op 6 december op Schiphol een flinke hoeveelheid cocaïne ingevoerd. Dat meldden verschillende bronnen dinsdag 17 december 2019 aan Crimesite. 

De Koninklijke Marechaussee bevestigt, dat er drugs is gevonden maar wil in het belang van het onderzoek geen nadere details geven. De cocaïne zou aan boord zijn geweest van vlucht van AéroMexico. Het zou gaan om ongeveer 50 kilo.

Ook de hoeveelheid van de aangetroffen drugs wil de marechaussee niet bevestigen. Ook waar de drugs zijn gevonden zegt de KMar niet.

Peruaanse moeder gescheiden Siamese tweeling: 'Dat ze los zijn is mooiste kerstcadeau ooit’

Edgar en Dominick tijdens achttien uur durende marathonoperatie gescheiden


Xiomara Morales, een jonge moeder uit Peru, kan haar geluk niet op. De vrouw beviel vorig jaar rond deze tijd na een keizersnede van de Siamese jongenstweeling Edgar en Dominick. 

De fragiele kleintjes zaten met hun bekkens aan elkaar gegroeid, maar werden onlangs tijdens een achttien uur durende marathonoperatie met succes gescheiden.Tijdens de komende feestdagen zijn de jongetjes voor de eerste keer ‘los’ thuis, tot groot genoegen van hun moeder.

Edgar en Dominick werden in september dit jaar in een kinderziekenhuis in hoofdstad Lima gescheiden door een team van veertig specialisten zoals kinderartsen, radiologen, anesthesisten, urologen, operatieassistenten en verpleegkundigen.


Luis Apaza, een van de betrokken doktoren, verklaarde tegenover het internationale persbureau Reuters dat het een wonder is dat de razend ingewikkelde ingreep is gelukt. 'Dit is het fantastische resultaat van iedereen die in het ziekenhuis goed samenwerkt.' 

Hoewel de operatie ingewikkeld en tijdrovend was, noemde Apaza de positieve uitkomst belangrijker. 'Het is van onschatbare waarde om de ouders zo gelukkig te zien en het is fijn dat de twee jongetjes herenigd kunnen worden met het thuisfront.'


Volgens de arts was vooral de eerste fase van de ingreep lastig. Zo moesten de chirurgen proberen de zenuwbanen in de bekkens van de baby's te sparen, opdat ze de mobiliteit in hun beentjes niet zouden verliezen. Verder moesten de vergroeide urinewegen, spijsverteringskanalen en heupen worden gescheiden. Uiteindelijk ondergingen de kleintjes reconstructieve chirurgie om hun lijfjes weer te herstellen.

Artsen voorspellen, dat de Peruaanse tweeling waarschijnlijk extra en andermaal ingrijpende operaties moet ondergaan naarmate ze ouder worden. Over de prognoses voor Edgar en Dominick doen de betrokken artsen nog geen uitspraken. Voor dit moment is moeder Xiomara Morales dolblij dat de vrolijk kraaiende en gezond ogende mannetjes weer thuis zijn. Edgar en Dominick maken het naar omstandigheden goed en zullen door de betrokken specialisten haarscherp in de gaten worden gehouden.

De moeder: 'Ik wilde zó graag dat ze met kerst gescheiden bij me zouden zijn. Dat is gelukt. Ze zijn het mooiste kerstcadeau ooit. Eindelijk kan ik ze los van elkaar in mijn armen houden.' 

De manier waarop Edgar en Dominick vergroeid waren, is zeldzaam en komt bij een op de 200.000 geboorten wereldwijd voor.

(Suriname Mirror/UNO TV/AD/YouTube/Twitter)

Tragisch arbeidsongeval in McDonald’s Peru: twee 18-jarigen dood door elektrocutie

Jonge werknemers geëlektrocuteerd tijdens schoonmaak keuken


Een arbeidsongeval in een vestiging van McDonald’s in Lima heeft het leven gekost aan twee 18-jarigen. De jonge werknemers werden geëlektrocuteerd tijdens de schoonmaak van de keuken, meldt de Peruaanse politie maandag 16 december 2019. 

De slachtoffers zijn een meisje en een jongen van 18 jaar.

Volgens lokale media vormden ze een koppel. In de nacht van zondag op maandag kwamen ze om het leven tijdens de schoonmaak van de keuken van het McDonald’s-filiaal in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Volgens de politie werd het meisje geëlektrocuteerd terwijl ze een frisdrankautomaat aan het poetsen was. Haar 18-jarige collega - en naar verluidt ook haar vriend - schoot de jonge vrouw te hulp, maar kreeg zelf ook een elektrische schok.


De tieners werkten reeds een half jaar in het fastfoodrestaurant in Pueblo Libre, een wijk in het westen van Lima. Ze deden er nachtshifts.

Uit respect tegenover de slachtoffers en hun nabestaanden bleven alle vestigingen van McDonald’s gisteren en vandaag gesloten in de Peruviaanse hoofdstad, klinkt het in een communiqué. De politie is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden van de tragedie. De uitbater van de McDo-filialen in Peru heeft een intern onderzoek aangekondigd, en zijn volledige medewerking beloofd aan het onderzoek van de politie. Het fastfoodrestaurant waar het dodelijke werkongeval gebeurde, blijft tot nader order gesloten.

(Suriname Mirror/La Republica/The Independent/Diario Correo/YouTube/ Twitter)

Eerste vrouwelijke burgemeester van Bogota Colombia, treedt in huwelijk met vriendin

Claudia Lopez en Angélica Lozano geven elkaar het 'Ja'-woord


Claudia Lopez, de eerste verkozen burgemeester van Bogota, de hoofdstad van Colombia, is maandag 16 december 2019 met haar vriendin Angélica Lozano getrouwd. Hoewel het land diep religieus en conservatief is, is het homohuwelijk legaal en hebben homoparen het recht om kinderen te adopteren - of ze nu biologische kinderen van een van de partners zijn of niet.

'Ik beloof je te eren en voor het leven van je te houden!', schreef Lopez  op Instagram aan haar vrouw.. 'Dankzij het leven voor dit prachtige jaar: ik ben gepromoveerd, heb het ambt van burgemeester gewonnen en ben met de liefde van mijn leven getrouwd.' Het bericht ging vergezeld van vier foto's van het paar gekleed in het wit en met boeketten bloemen. De ceremonie was privé en niet toegankelijk voor de pers.


Lopez - die de burgemeestersverkiezing van oktober won in een enge overwinning - wordt gezien als een belangrijke stap vooruit in een land dat vroeger werd geleid door mannelijke elites.

De centrum-linkse voormalige senator, die op 1 januari aantreedt, is de eerste vrouw die de functie van burgemeester van Bogota bekleedt. Lopez versloeg de liberale Carlos Fernando Galan met iets meer dan 35 procent van de stemmen in de hoofdstad van 7,2 miljoen mensen.

(Suriname Mirror/Colombia.com/Twitter/Instagram)

Illegale internationale organisatie in hondengevechten opgerold in Brazilië

(Bron foto's: AFP)
Onder tientallen arrestanten een Amerikaan, een Mexicaan en Peruaan


In de Braziliaanse stad Sao Paulo zijn tientallen mensen opgepakt die in verband worden gebracht met een internationale organisatie in illegale hondengevechten. De verdachten werden opgepakt bij een macaber evenement, waarbij de deelnemers zelfs geroosterd hondenvlees voorgeschoteld kregen, zo melden de Braziliaanse autoriteiten. 

De politie wist negentien pitbulls te redden uit een pand aan de rand van Sao Paulo. Volgens de politie namen zij vorig jaar deel aan een internationale competitie in hondengevechten die in de Dominicaanse Republiek werd gehouden. Foto’s en videobeelden van de politie toonden zwaar ondervoede honden met bloedige littekens op hun snuit. Een van de honden leek zelfs niet meer in staat zichzelf op te tillen.

Een van de gearresteerden was een Amerikaanse man uit Californië die optrad als scheidsrechter op het moment dat de politie zaterdagavond het pand binnenviel. Ook een Mexicaanse en Peruaanse man werden opgepakt, zo zeiden politiefunctionarissen op een persconferentie.Het onderzoek van de Braziliaanse politie richtte zich in eerste instantie op een fokker en een trainer in de Braziliaanse staat Parana. Agenten volgden de twee en werden zo naar het pand geleid waar de gevechten plaats hadden.

Volgens de politie wordt er over de hele wereld online gewed op de hondengevechten en gaat er veel geld in om.


(Suriname Mirror/El Universal/Debate/Twitter/Folha de Sao Paulo/YouTube/AD)

Douane onderschept 1.457 kilo cocaïne in containers uit Brazilië in haven Rotterdam

Cocaïne in lading poeder voor betonindustrie, ingevroren in vruchtenconcentraat, in lading magnesium en watermeloenen


Het Arrondissementsparket Rotterdam bericht vandaag, dinsdag 17 december 2019, dat de Douane verspreid over drie dagen tijdens controles in de Rotterdamse haven in totaal 1.457 kilo cocaïne heeft onderschept.

Op 12 december trof de Douane in een container geladen met een poeder voor de betonindustrie 450 kilo cocaïne.

Vervolgens vond de Douane op dezelfde dag in een container met vaten vruchtenpulp 500 kilo cocaïne, criminelen hadden de blokken verdovende middelen ingevroren in het vruchtenconcentraat.
 
Op vrijdag 13 december vond de Douane in een container met magnesium 17 grote sporttassen met daarin 496 kilo cocaïne.

Tenslotte vond men maandag 16 december in het motorcompartiment van een koelcontainer, beladen met watermeloenen, een hoeveelheid van 11 kilo cocaïne.
 
Alle containers waren afkomstig uit Brazilië. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

Zangeres Conchita Berggraaf (45) plotseling overleden

Conchita overlijdt kort na het overlijden van haar zus Astra 

(Bron foto: Facebook)

Starnieuws en Waterkant.net melden vanmiddag, dinsdag 17 december 2019, dat familie, vrienden en fans geschokt zijn en niet kunnen geloven dat zangeres Conchita Berggraaf (45) plotseling is overleden. Haar zus Astra Berggraaf overleed op 5 december en wordt vanmiddag begraven....

Namens de familie Berggraaf bevestigt via Advocatenkantoor Nibte de dood van de zangeres. Ze is na een kortstondig ziekbed heengegaan.

'Berichten al zou Conchita zijn overleden tijdens het afscheid nemen van haar zus Astra berusten niet op waarheid. De familie begrijpt dat Conchita een graag geziene persoon was in de samenleving, echter mogen wij u vriendelijk verzoeken ons de gelegenheid te geven dit groot verdriet in alle rust te verwerken', deelt Maureen Nibte mee.

De begrafenis van Astra Berggraaf vindt vanmiddag normaal voortgang.

Bestuurskundige Boldewijn heeft zo zijn twijfels over 'geestelijk niveau van de Surinamer'

'Samenleving neemt steeds meer gedragingen van politici voor lief'...


Nu de samenleving steeds meer gedragingen van politici voor lief neemt, vraagt bestuurskundige August Boldewijn zich af hoe het is gesteld met het geestelijk niveau van de Surinamer. Hij zegt vandaag, dinsdag 17 december 2019, in de Ware Tijd, dat de wijze waarop NPS-bestuurslid Wayne Telgt zich heeft vergaloppeerd, negatieve invloed kan hebben op leden en toekomstige leden van die partij. 

In één adem noemt hij de gedraging van Maisha Neus, voorzitster van Strei!, die te diep in het glaasje had gekeken. Ze werd daarvoor beboet en gevonnist. Hij trekt de lijn door naar het vonnis dat is uitgesproken tegen de persoon Desi Bouterse die nu de president van het land is. 'Bouterse moet de eer aan zichzelf houden. Zodat de schande die de man treft zich niet verspreidt over het hele land. Hetzelfde geldt voor Telgt', redeneert Boldewijn.

'Mensen die zich willen aanmelden bij de NPS, zullen zich afvragen hoe Telgt hoofdbestuurslid is geworden. Als hij bestuurslid was gebleven, zou dit invloed op het gedrag van anderen kunnen hebben.' Boldewijn zegt, dat peilingen zullen uitwijzen hoe dit zal uitpakken voor de partij op weg naar de verkiezingen.

'Het is een goede zaak, dat hij zijn functies heeft neergelegd. Hij beseft zelf dat de partij niet kan doorgaan met iemand die deze schandelijke vertoning aansmeert. Telgt is een voorhoedestrijder. Niet alleen voor de partij, maar ook binnen de samenleving draag je de waarden en normen uit. Dit is een neergang voor de NPS als dit soort verschijnselen worden vertoond.'

Volgens de bestuurskundige zal een eventuele politieke comeback van Telgt afhangen van waar hij staat. 'Nu moeten wij ons afvragen of dit soort figuren zich nog kandidaat moeten stellen. Men is de nabestaanden van de Decembermoorden vergeten en men praat over een persoon. Zijn we allemaal gek geworden of gehypnotiseerd? Men is bang voor bepaalde mensen en anderen worden nagepraat. Ik heb me danig gestoord aan de uitspraak van de pastor die zei dat het volk moet sterven voor een man. Dit is de omgekeerde wereld.'

'Als iedereen dood gaat, wie gaat die man besturen? Ik vraag me af of de geestelijke situatie van de Surinamer nog op zijn plaats is. Er is een veroordeling uitgesproken tegen de persoon Bouterse. Dan hoor je dat het een politiek proces is. Wetten zijn er om toegepast te worden op iedereen.'

SWM start aanleg ruim 26 kilometer hoofdbuizen in Gangaram Pandayweg.

(Bron foto's: NII)
'Al met al gaat het bijzonder goed in Saramacca'


'Al met al gaat het bijzonder goed in Saramacca', zegt Lothar Kisoor, diensthoofd van de SWM-vestiging in Saramacca, maandag 16 december 2019, tegen het Nationaal Informatie Instituut (NII) nadat vrijdag  het startsein was gegeven voor de aanleg van ruim 26 kilometer hoofdbuizen in de Gangaram Pandayweg. 

Dit project waarvoor SWM-directeur Marlon Oosterling zich al vanaf 2015 als toenmalig diensthoofd heeft ingezet, komt tot stand dankzij een financiële injectie van de Staatsolie Maatschappij Suriname NV. Het voorzien van de bewoners van de Gangaram Pandayweg van drinkwater, is een van de inspanningen van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) om de drinkwatervoorziening in het district te optimaliseren.

Kisoor legt uit, dat er een aantal projecten in Saramacca gaande is. Het diensthoofd noemt onder meer Groningen, Kampongbaru en Tijgerkreek. De SWM is momenteel doende in 26 straten waterleidingbuizen aan te leggen. Deze straten zijn volgens Kisoor vanaf het aantreden van directeur Oosterling in beeld gebracht en op woensdag 11 december is een aanvang gemaakt met het plaatsen van de buizen. Nadat de buizen zijn aangelegd zal de maatschappij overgaan tot het boren van twee bronnen, één op Leiding en één op Tijgerkreek.

Op het productiestation Tijgerkreek wordt thans gewerkt aan een geheel nieuwe zuiveringsinstallatie. Op Boskamp, dat middels het leidingennet reeds van drinkwater wordt voorzien, worden nieuwe voorraadtanks gefabriceerd om water naar Jenny te verpompen.

SWM-directeur Oosterling heeft als diensthoofd op Saramacca 5 kilometer aan acht duim buizen laten aanleggen en in 2017 is 1.1 kilometer aan buizen aan de Wayamboweg gelegd. Dit project kon vanwege financiële aspecten niet worden voortgezet, maar Oosterling beloofde het als directeur wederom te zullen oppakken.

Kisoor benadrukt,, dat de drinkwatervoorziening noodzakelijk is omdat de SWM haast elke dag de bewoners van de Gangaram Pandayweg met watertrucks, vooral in de droge tijd, van water moet voorzien. Het gaat volgens het diensthoofd van Saramacca om een duur project waaraan momenteel wordt gewerkt aan de Gangaram Pandayweg. Hij merkt op dat men lang op dit moment heeft gewacht en roept de bewoners op geduld te betrachten en geen buizen te gaan doorsnijden.

KLM vlucht naar Suriname met 4 uren vertraging vertrokken

Defect onderdeel ter plaatse vervangen - Passagiers uren lang in vliegtuig


Waterkant.net meldt, dat de KLM vlucht naar Suriname van vanochtend, dinsdag 17 december 2019, vier uren vertraging heeft opgelopen vanwege een. defect onderdeel. Het onderdeel is ter plekke vervangen. 

Het vliegtuig van de KLM had om 11.05 uur moeten vertrekken van Schiphol.  Passagiers moesten in het vliegtuig blijven. Een vervangend toestel was niet te regelen.

Het lange wachten zorgde er ook voor, dat het warm werd in het toestel. Daarom werf een van de deuren opengezet.

Het vliegtuig is rond 15:05 uur, dus 4 uur later, alsnog vertrokken.

Minister Marilyn Alcalá-Wallé, Curaçao, stelt Feffik gerust

'RvC en RvB hoeven niet bang te zijn voor beslagleggingen'


De Raad van Commissarissen (RvC) en de Raad van Bestuur (RvB) van het voormalige en inmiddels gesloten tweede kans en praktisch onderwijsinstituut Feffik (Fundashon pa Edukashon i Formashon di Fishi i Kapasitashon) hoeven niet bang te zijn voor beslagleggingen en persoonlijke aansprakelijkheidsstelling. Daarin stelt de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), Feffik gerust. zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 december 2019. 

Het opleidingsinstituut verzocht de minister in een brief om de RvC en RvB te vrijwaren van enige financiële dan wel juridische gevolgen die kunnen voortvloeien uit het traject van het opheffen of ontbinden van Feffik.

De minister vroeg hier eerst juridisch advies over in en stelt: 'Het Burgerlijk Wetboek 2 (BW2) biedt de nodige bescherming aan de desbetreffende top van Feffik. Volgens vaste jurisprudentie moet er sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen van de RvC om deze aansprakelijk te stellen. Dus BW2 biedt de RvC al een wettelijke exoneratie tegen schadeclaims van de vennootschap.' 

De woordvoerder van Feffik legt uit, dat de RvC (bestaande uit drie leden) en de RvB (er is één directeur) voornamelijk bang zijn dat personeel beslag zal leggen op persoonlijke tegoeden omdat zij hoofdelijk aansprakelijk zijn. Niet dat er volgens de woordvoerder concrete aanleiding is dat het personeel dit van plan is, maar er is ook weinig vertrouwen in de beloftes die de regering tot nu toe gedaan heeft.

'Die vrijwaring bijvoorbeeld werd in een vergadering al eerder beloofd door de minister. Maar, nadat zij later juridisch advies inwon, weer ingetrokken', aldus de woordvoerder.

Overigens stelt de minister hierover: 'Ik heb al honderd keer uitgelegd, dat ik de RvC niets heb kunnen beloven omdat ik aangegeven heb dat ik voor alles eerst juridisch advies moet inwinnen.'

Amnesty International komt op voor bescherming Venezolaanse asielzoekers op Curaçao

'Venezolanen niet zonder individuele toetsing uitzetten'


In de aanloop naar het rondetafelgesprek over de rechtshandhaving in het Caribische deel van het Koninkrijk heeft Amnesty International zich hard gemaakt voor de bescherming van Venezolaanse asielzoekers op Curaçao. De Tweede Kamer moet ervoor zorgen dat het Nederlandse geld dat is toegezegd niet wordt misbruikt om de Venezolanen zonder individuele toetsing uit te zetten, schrijft directeur Eduard Nazarski, die op de bijeenkomst morgen een van de gesprekspartners zal zijn van de commissie voor Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 december 2019. 

Nazarski verwijst in zijn bijdrage naar het Amnesty-rapport van 2018, waarin staat dat Curaçao de bescherming aan zijn laars lapt en vooral bezig is met detentie en uitzetting in strijd met het internationaal recht.

'Inmiddels zijn we een jaar verder en Amnesty International maakt zich nog steeds grote zorgen over de waarborging van de rechten van Venezolaanse vluchtelingen, asielzoekers en migranten op Curaçao. Hoewel er inmiddels formeel een art. 3 EVRM-procedure (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) bestaat, is de toegang tot deze procedure niet geborgd en regelmatig vinden uitzettingen plaats.'

Nederland heeft op verzoek van Curaçao 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om de capaciteit voor de opvang van Venezolanen uit te breiden. Dat geld is onder de voorwaarde van individuele toetsing toegezegd, maar Amnesty ontvangt ‘met grote regelmaat’ signalen dat dit niet gebeurt.

'Amnesty International maakt zich dan ook ernstige zorgen over de naleving van mensenrechten van Venezolanen in Curaçao. Daarnaast roepen de berichten vragen op over de besteding van het Nederlandse geld.'

Personeelsleden Robbie’s Lottery Curaçao in actie voor vrijlating Robertico ‘Robbie’ dos Santos,

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Personeel niet eens met wijze waarop Dos Santos wordt behandeld


Verschillende personeelsleden van Robbie’s Lottery manifesteerden gisteren op het Wilhelminaplein om aandacht te vragen voor hun werkgever Robertico ‘Robbie’ dos Santos, die volgens hen onterecht wordt vastgehouden. Gehuld in witte T-shirts met daarop de tekst ‘Free Robbie’ en ‘Hij is onschuldig’ stond het personeel geketend en met spandoeken op het Wilhelminaplein, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 december 2019.

Zij zijn het niet eens met de wijze waarop Dos Santos, die als verdachte geldt in het onderzoek naar de moord op PS-politicus Helmin Wiels, wordt behandeld.

'We willen het bewijs tegen Robbie zien. Als je hem zo lang opsluit, moet je toch bewijs tegen hem hebben? Dat bewijs willen we zien', zo sprak een personeelslid, waarna een ander zei: 'Als werknemers van Robbie zijn we onrustig. We kennen onze werkgever. Hij is onschuldig.' 

Kenneth Locadia, werknemer bij Robbie’s Lottery en naar eigen zeggen de rechterhand van Dos Santos, verklaarde tegenover TV Direct dat ‘dit onrecht is tegen Robbie’. 'Maar, dat geldt niet alleen voor Robbie. Er zijn verschillende mensen die onterecht achter tralies worden gehouden. Kijk hoeveel werknemers Robbie heeft en die om hem geven. Zie je zelf niet dat dit onrechtvaardig is.' 

Volgens Locadia gaat hij overal waar Dos Santos gaat. 'Als hij naar de wc gaat, loop ik achter hem aan. Ik ken al zijn bewegingen en weet dus wat ik zeg wanneer ik zeg dat hij onschuldig is.' 

Na een protestactie hebben de werknemers een brief ingediend bij het Openbaar Ministerie en bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, waarmee het personeel de autoriteiten verzoekt een eerlijk proces te voeren tegen Dos Santos.

Piloot Saramacca cocaïne Cessna heeft 'heel veel spijt' van zijn daad

Forse eis tegen twee piloten: 18 jaar gevangenis- straf


'Ik heb heel veel spijt van mijn daad. Ik had geldzorgen, maar ik heb mezelf nu in grote problemen gezet', zei D.M., één van de piloten van de Saramacca cocaïne Cessna, gisteren tegen de rechter, aldus vandaag, dinsdag 17 december 2019, de Ware Tijd. Hij is in maart 2018 met H.L. op een rijstareaal van de voortvluchtige Radj Oedit in Saramacca gearresteerd. In het vliegtuigje, dat hij mede bestuurde, werd 488 kilo cocaïne aangetroffen. 

De twee verdachten beweren, dat de drugs in de Tibiti-savanne afgeleverd had moeten worden, maar omdat ze op de hielen werden gezeten door de politie, waren ze genoodzaakt te landen op het terrein van Oedit.

De twee verklaarden, dat ze wilden uitwijken naar Guyana, maar zijn tegengehouden door de leden van de Counter Terrorism Unit. De piloten werden bang nadat er gericht op het vliegtuig werd geschoten.

Tegen elk van hen heeft de Officier van Justitie Shanta achttien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. L. zei dat hij heeft ingestemd de drugs te vervoeren, omdat zijn bedrijf failliet is gegaan. 'Als ik de tijd kon terugdraaien had ik dat gedaan. Ik heb heel veel spijt en ik bied mijn verontschuldiging aan de totale Surinaamse gemeenschap aan.' 

Beide verdachten smeekten om een kans, omdat hun familie het heel zwaar heeft door hun afwezigheid.

De rechter doet op 3 februari 2020 uitspraak.

Minister Elias: '13 Van de 16 medewerkers RCR Zorghotel kunnen in februari 2020 in dienst ministerie treden'

ABW in overleg met CLO over toekomst resterende 15 werknemers


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemers Bond (AWB), meegedeeld dat 13 van de 16 medewerkers van het RCR Zorghotel per februari 2020 in dienst van het ministerie kunnen treden. Het bestuur van de AWB is zeer gelukkig met deze stap, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 17 december 2019.

Zorghotel is eerder dit jaar in economisch en financieel zwaar weer terecht gekomen. Het leek er in eerste instantie op dat door de uitgebreide juristerij tussen diverse belanghebbenden, de medewerkers tussen wal en schip terecht zouden komen, zegt Zunder.

Elias heeft in de periode van grote onzekerheid voor het personeel aan AWB de toezegging gedaan dat ‘het personeel niet in de steek zou worden gelaten’. Van de overgebleven 31 medewerkers zou hij maximaal 16 medewerkers op een gepaste positie op het ministerie of een van de instituten kunnen opnemen. Hiervoor had hij eerst de goedkeuring nodig van degenen die daarmee zijn belast.

De minister had zijn standpunt op onder meer de volgende argumenten gebaseerd:
- In de eerste plaats kwamen de medewerkers uit een draaiend zorgbedrijf, waardoor hun kennis, kunde en ervaring goed zou kunnen worden ingezet op een andere werkplek;
- Sociale en maatschappelijke overwegingen, indien medewerkers zonder inkomen uit werk zouden komen te zitten.

De directie van de zorginstelling heeft in eerste instantie in juni van dit jaar massa ontslag bij de Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid voor zowel het managementteam als voor de 46 medewerkers aangevraagd. Dit massaontslag is door de Ontslagcommissie afgewezen.

De AWB heeft de medewerkers technisch bijgestaan bij de Ontslagcommissie en heeft toen gesteld dat indien het massaontslag zou worden gehonoreerd, dit op basis van een sociaal plan zou moeten plaatsvinden. Dit sociaal plan was overigens al in de maand mei 2019 aan de directie van de instelling aangeboden. Nadat het massaontslag was afgewezen heeft de directie gefaseerd eerst ontslag vanwege financieel overmacht bij het ministerie aangevraagd. Dit ontslag is wel door de Ontslagcommissie toegewezen, echter onder de volgende voorwaarden:
- voor elke maand in dienst moest de instelling een maandsalaris aan de medewerkers uitkeren;
- de openstaande AOV en pensioenverplichtingen van de medewerkers moesten ook worden gehonoreerd.

Dit besluit stond in schril contrast met het beëindigingsaanbod dat de directie van de instelling in eerste instantie voor de medewerkers in gedachten had.

Uiteindelijk heeft de directie het besluit van de Ontslagcommissie voor de medewerkers die hiervoor in aanmerking kwamen gehonoreerd, echter zonder de wettelijke opzegtermijn aan de medewerkers uit te keren. Hierdoor hebben diverse medewerkers waarmee de arbeidsovereenkomst is beëindigd nog een loonvordering van een maand op de zorginstelling.

De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, was ook bij het onderhoud aanwezig waar de minister zijn eerder aangehaalde intenties had uitgesproken. Inmiddels heeft Zunder in een recent gesprek met Hooghart afgesproken, dat hij in een binnenkort te houden vergadering met de ex-medewerkers van de zorginstelling, hen zal aanbevelen om zich als lid bij deze ambtenarenvakbond aan te sluiten. Deze aansluiting is volgens Zunder goed voor de verbetering van de nog uiterst lage syndicatiegraad van werknemers.

Ook het vraagstuk van het plaatsen van de resterende 15 medewerkers die mogelijk nog geen ander werk hebben gevonden, is met de voorzitter van de CLO doorgenomen, zegt Zunder.

Acht verdachten veroordeeld in SLM-bagagecontainer cocaïnezaak


Verdachten krijgen gevangenis-straffen opgelegd van 2 tot 4,5 jaar - Twee agenten vrijgesproken


Acht verdachten zijn gisteren veroordeeld in de SLM-bagagecontainer cocaïnezaak. In een dubbele bodem van een container in de vrachtruimte van een SLM-toestel werden op 8 april vorig jaar 55 pakken drugs met een gewicht van 63 kilo onderschept. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 17 december 2019.

In deze strafzaak stonden twaalf verdachten terecht. Vier van hen, M.K., M.L. en de politiemannen P.B. en V.C. zijn vrijgesproken.

De rechter veroordeelde V.S. tot een celstraf van vier en een half jaar en een boete van Srd 10.000 of bij niet betaling tien maanden hechtenis.

B.D. en M.D. hoorden elk een vonnis vellen van drie jaar cel en een boete van Srd 7.500, of zeven maanden hechtenis.

H.K. en S.P. zijn elk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van Srd 5.000, of vijf maanden hechtenis.

P.W., F.W. en E.G. zijn veroordeeld tot twee jaar celstraf en een boete van Srd 3.000, of drie maanden hechtenis.

De rechter voerde aan, dat elk van de veroordeelden een wezenlijke bijdrage heeft gehad in het feit. Zij merkte op, dat de veroordeelden misbruik gemaakt hebben van hun kennis, toegang en dienstbetrekking.

H.K. was door V.S. benaderd om een hoeveelheid drugs uit te voeren. V.S. werkte op het hoofdkantoor van de SLM en zou K. belonen met US$ 10.000 voor zijn bijdrage. Ook S.P. werd door V.S. benaderd en zou bij een geslaagde uitvoer US$ 12.000 ontvangen. W. was door B.D. benaderd en moest de bagagecontainer in de gaten houden als security officer. Ook F.W. werd door B.D. benaderd om als supervisor op de container te letten. De gegevens van de container ontving hij van W.

Alhoewel V.S. en B.D. ontkennen enige betrokkenheid gehad te hebben in deze drugszaak, kwam de rechter wel tot het wettig en overtuigend bewijs. Derechter hield rekening met het feit, dat de verdachten hun baan kwijt zijn geraakt bij de SLM.

Apintie bericht met geen woord over arrestatie Wayne Telgt

'Wij wachten af hoe de zaak verloopt, tot dan leveren wij geen inhoudelijk commentaar'


Het programma To the Point op Apintie Televisie werd gisteravond gepresenteerd door Willy Alberga. Presentator Wayne Telgt is vrijdag door de politie aangehouden in een zedenzaak. Er werd niks gezegd over de arrestatie van Telgt, aldus Starnieuws vandaag, 17 december 2019.

Het 16-jarig meisje - dat aangifte deed tegen Telgt - is een van de presentatoren van een kinderprogramma bij Apintie.

Telgt zal vandaag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Dan zal de rechtmatigheid van de aanhouding worden getoetst.

Tot nu toe heeft Apintie geen verklaring gegeven over deze kwestie. Directeur Charles Vervuurt zegt, dat het onderzoek zijn beloop moet hebben. Tot dan onthoudt het medium zich van elk commentaar. De justitiële autoriteiten moeten de ruimte krijgen om hun werk ongestoord te doen, zegt Vervuurt.

To the Point en het Kinderprogramma worden verder voortgezet. De kinderen die presenteerden, worden voorlopig niet ingezet.

Vervuurt zegt dat hij ook gehoord is door de politie in deze zaak. Hij heeft nooit gemerkt dat er iets vreemds aan de hand was. 'Wij wachten af hoe deze zaak verloopt. Tot dan leveren wij geen inhoudelijk commentaar in deze kwestie', zegt Vervuurt.

Telgt was hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij was bij de vorige verkiezingen kandidaat van de NPS op de V7-lijst. Na zijn arrestatie heeft hij zijn bestuurslidmaatschap en alle andere functies in de partij neergelegd. Dit heeft hij via zijn raadsman, Benito Pick, laten weten aan NPS-voorzitter Gregory Rusland.

'In de huidige regeertermijn Bouterse ruim 22 duizend grondpapieren verstrekt aan burgers'

Minister Soerdjan: 'Dit is geen politieke stunt waarmee wij bezig zijn'

'Laat u zich niet misleiden, kijkt u naar de prestatie van het ministerie'


'In det huidige regeertermijn onder leiding van president Desi Bouterse zijn ruim 22 duizend grondpapieren verstrekt aan burgers. De verkiezingen naderen, maar dit is geen politieke stunt waarmee wij bezig zijn', benadrukte minister Lekram Soerdjan van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zaterdag, bij de uitgifte van ruim tweehonderd grondpapieren op het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandag 16 december 2019. 

Het ministerie is voortdurend bezig mogelijkheden te bekijken hoe de dienstverlening naar de samenleving steeds op te voeren. 'Er waren enorm veel klachten over de hoge kosten om uitmetingskaarten te produceren. Ook over de wachttijden om te komen tot de afhandeling van de uitmetingskaarten.'

De regering heeft samen met het ministerie en andere betrokken actoren zich gebogen over deze kwestie.

'Er is besloten om de burgerij financieel tegemoet te komen. U gaat niet hoeven te betalen voor wat betreft de productie van de uitmetingskaarten. De regering is menens om ontwikkeling te brengen, als u achter die regering staat kan het niet fout gaan. Ik heb de laatste tijd via de media vernomen, dat er politieke organisaties zijn die zich klaarmaken om na de verkiezingen het ministerie over te nemen. De manier waarop het ministerie gedraaid werd is een van de redenen, waarom deze partijen in de oppositie zitten. U hoeft geen NDP'er te zijn, maar vergelijkt u het resultaat dat RGB voor 2010 heeft geboekt met de huidige situatie. Als iemand u komt voorhouden dat het verstrekken van beschikkingen een politieke stunt is, dan kan ik u meegeven dat dat niet waar is. De feiten liggen daar. Laat u zich niet misleiden. Kijkt u naar de prestatie van het ministerie. Er zijn sowieso zaken die verandering, dan wel verbetering behoeven.'

Slachtoffers gewapende overval openen vuur op vijf zwaar bewapende mannen

Vijf zwaar bewapende mannen trachten familie Gopal te beroven

Een overvaller gewond en geboeid afgevoerd - Twee neergeschoten mannen slaan op de vlucht


Een verdachte dief is maandagmiddag 16 december 2019 rond vier uur neergeschoten in de omgeving van de Verlengde Hoogestraat/Celinastraat, Waterkant.Net bericht, dat de verdachte geboeid per ambulance zou zijn afgevoerd.


In eerste instantie werd gedacht dat er door de politie geschoten zou zijn, maar dat is niet het geval.

Er zou sprake zijn van vijf zwaar bewapende mannen die probeerden de familie Gopal aan de Celinastraat te beroven. De gebroeders Gopal konden dit echter voorkomen en er werden drie mannen neergeschoten, waarvan twee kans zagen om gewond te vluchten, zegt een familielid op Facebook (zie hieronder).

Weg tussen Pikin Saron en de afslag nabij Kwakoegron nu geasfalteerd

(Bron foto: NII)
Bouterse: 'We moeten eerlijk zijn dat er dorpen zijn die nog meer nodig hebben'


De asfalterings- werkzaamheden van de weg tussen Pikin Saron en de afslag nabij Kwakoegron zijn afgerond. De geasfalteerde weg werd zondag feestelijk opgeleverd in het inheemse dorp Pikin Saron, in aanwezigheid van president Desi Bouterse, aldus het Nationaal Informatie Instituut () maandag 16 december 2019.

Het staatshoofd gaf tijdens zijn toespraak aan, dat zijn regering er alles aan zal blijven doen om de verschillende dorpen te helpen om ontwikkeling tot stand te brengen. 'We moeten eerlijk zijn dat er dorpen zijn die nog meer nodig hebben en we moeten ook alle ondersteuning en hulp kunnen geven aan hen.' 

Kapitein Url Tapoto van Pikin Saron zegt, dat de gemeenschap daar geschiedenis schrijft. 'Alle aanwezigen zijn er getuige van.'

Distritscommissaris Armand Jurel: 'Met gepaste trots mogen we zeggen dat er door deze regering wordt gewerkt aan dat datgene waar u recht op hebt.' Hij haalde markante projecten aan die reeds zijn uitgevoerd. Het gaat in deze om nutsvoorzieningen en infrastructuur.

De 87-jarige Jozef Malbons, oudste bewoner van Pikin Saron, zegt dat het zonder de asfaltering veel te stoffig was voor alle gezinnen, hetgeen allerlei nare gevolgen met zich meebracht. Hij is ontzettend blij dat de asfaltering is gedaan voor verdere ontwikkeling van de bewoners in het bijzonder de jeugd.

Ook NDP-volksvertegenwoordigster Jennifer Vreedzaam sprak de aanwezigen toe. 'Blijft u onthouden, dat het deze president is die altijd naar u toekwam in moeilijke tijden om u te helpen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkeling op gang komt.' Zij riep de burgers op om eenheid te vormen om nog meer ontwikkeling tot stand te brengen.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie benadrukte, dat de beloftes die gemaakt zijn door deze regering worden nageleefd. 'Het werk dat nu gedaan wordt, is nooit eerder voorgekomen.'

Volgens ambassadeur Liu Quan van China gaat een nieuw hoofdstuk open. Hij is blij om het gegeven dat hij de openingsceremonie van deze weg heeft mogen meemaken. 'Deze weg zal zeker voor veiligheid en ontwikkeling zorgen. China en Suriname zijn op de kaart ver van elkaar, maar de relatie zit diepgeworteld. Het respect, vertrouwen en ondersteuning naar elkaar toe is er altijd geweest.'

Huisgenote van doodgestoken Venezolaanse vrouw aangehouden

Venezolaanse huisgenote verdacht van moord


De huisgenote van de Venezolaanse vrouw, die zondag dood in een appartement aan de Mathilde Malmbergstraat werd aangetroffen, is door de politie aangehouden. Dat zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden maandag 16 december 2019 op Waterkant.net

De aangehouden huisgenote, die ook van Venezolaans afkomst is, woonde samen met het 24-jarige slachtoffer in het appartement.

De jonge vrouw werd zondagmiddag dood aangetroffen. Ze was naakt en badend in het bloed, met meer dan 10 steekverwondingen. Het was ook deze huisgenote die de melding deed, dat zij de vrouw dood had aangetroffen.

'Op grond van bepaalde verklaringen van haar en andere zaken heeft het Openbaar Ministerie na overleg met de politie besloten om de huisgenote in verzekering te stellen', aldus Naarden.

Boothouders na amper dag staken weer aan het werk

Ann Sadi, voorzitster van de bond, keurt staking af

'Er is partijpolitieke bemoeienis geweest met deze zaak'


De boothouders hebben het werk maandagmiddag 16 december 2019 al weer hervat nadat ze 's morgens in actie waren gegaan. De achterstallige subsidie is gestort op de rekening van boothouders bij de Finabank. De overmaking naar andere banken zal in één of twee dagen geschieden. 

Ann Sadi, voorzitster van de bond, zegt op Starnieuws dat zij het niet in de haak vindt dat de mensen overgegaan zijn tot de wilde actie. Er is zaterdag nog een ledenvergadering gehouden, waarbij besloten is dat er gewacht zou worden tot woensdag.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had reeds toegezegd dat het geld in orde zou komen. Volgens Sadi is er partijpolitieke bemoeienis geweest met deze zaak. Dat keurt ze af.

Eerder had Assembleelid Ingrid Karta-Bink (PL) gezegd, dat zij juist de boothouders gevraagd heeft om door te varen. Zij heeft de Assembleevoorzitster en Sadi gebeld om een oplossing te zoeken. Het Assembleelid vindt dat de samenleving niet gedupeerd moest worden. Zij ontkent politiek bedreven te hebben met deze kwestie. Karta-Bink is blij dat het geld per ommegaande is gestort waardoor de rust weer teruggekeerd is en mensen gebruik kunnen maken van de boten.

Sadi zegt, dat mensen onnodig zijn gedupeerd door deze actie, terwijl er al een harde toezegging was dat het geld overgemaakt zou worden. Zij vindt dat mensen zich als volwassenen moeten gedragen, want de actie keurt ze af.