maandag 26 maart 2018

Colombiaans fitnessmodel Anllela Sagra (23) verrast haar social media volgers

Sagra komt oorspronkelijk uit Medellín en begon haar carrière als een modelcatwalkHet fitnessmodel Anllela Sagra (23) verraste haar volgers zondag 25 maart 2018 met een foto op haar Instagram-account waarop ze haar schoonheid en haar geweldige figuur laat zien. Op de foto, die voor enige 'opschudding' zorgde in het social netwerk, is de semi-naakte fitnessster te zien.Sagra komt oorspronkelijk uit Medellín, Colombia, en begon haar carrière als een modelcatwalk. Maar, na het behalen van de derde plaats bij bodybuilding voor vrouwen, is de Colombiaanse een van de gezichten geworden om lichaamsbeweging te bevorderen.

Netizens hebben Sagra geprezen met opmerkingen als 'Mooi', 'heel mooi' en 'mooi' en heeft meer dan 290 duizend 'likes' gekregen.


A post shared by •ANLLELA SAGRA• (@anllela_sagra) on
A post shared by •ANLLELA SAGRA• (@anllela_sagra) on


(Suriname Mirror/El Grafico/Instagram/YouTube)

Dertien doden en meer dan twintig gewonden bij busongeluk in Ecuador

Verkeersongevallen behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in het Andes-landDertien doden nadat een bus in Ecuador zaterdag 24 maart 2018 is verongelukt. Een reddingsorganisatie meldde aanvankelijk dat 12 mensen waren omgekomen en 25 gewond. De laatste persoon die overleden is, is tijdens de medische behandeling bezweken aan zijn verwondingen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De bus waarin ze reisden in een kustregio in het westen van Ecuador raakte van de weg.Het ongeluk vond plaats zaterdag rond twee uur 's middags lokale tijd op de Jipijapa snelweg, in het gebied dat bekend staat als 'Las Americas' in de provincie Manabi, volgens een rapport van de Ecuadoraanse verkeerscommissie.


Verkeersongevallen behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in het Andes-land. Vorige week vielen 11 doden en 54 gewonden bij een frontale botsing tussen twee bussen in de naburige provincie Guayas.(Suriname Mirror/AFP/Ecuavisa/El Diario/La Hora/Twitter/YouTube)

Hof van Beroep Brazilië veegt procedurele bezwaren tegen veroordeling oud-president Lula da Silva voor corruptie van tafel

Lula is eerder in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel


De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft opnieuw een juridische nederlaag geleden. Een Hof van Beroep veegde procedurele bezwaren tegen zijn veroordeling voor corruptie van tafel.

Lula is eerder al in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel.Hij blijft in elk geval tot 4 april op vrije voeten. Dan beslist het Hooggerechtshof of de oud-president zijn beroepsmogelijkheden mag uitputten voordat hij moet beginnen aan zijn celstraf.

Het Hof oordeelde in 2016 dat verdachten aan hun straf moeten beginnen als hun eerste beroep tegen een veroordeling is afgewezen. Dat besluit staat echter ter discussie.


Lula wil weer meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan. Hij was van begin 2003 tot 2011 al president namens de linkse Arbeiderspartij.

Aanhangers van Lula denken dat hij wordt vervolgd om te voorkomen dat hij weer meedoet aan de verkiezingen.

(Suriname Mirror/Reuters/De Telegraaf/Folha de S. Paulo/Twitter)

'PLO heeft geen serieuze bedoelingen om particulier vervoer duurzaam te ontwikkelen”

'De PLO-voorzitter is openlijk bezig om wetten te vertrappen om eigen belang voorop te zetten'

'Er wordt gesjoemeld bij uitbetaling brandstofcompensatie, zelfs bushouders wiens vergunningen vervallen zijn krijgen de compensatie'


Voor Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, was de algemene ledenvergadering van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) op 22 maart het zoveelste bewijs, dat positieve ontwikkelingen binnen het particulier vervoer nog lang zullen uitblijven. 

Sahadew-Lall stelt maandag 26 maart 2018 in het Dagblad Suriname, dat er niet alleen zand wordt gestrooid in de ogen van de bushouders, maar ook in die van de totale samenleving.

'De PLO heeft geen serieuze bedoelingen om het particulier vervoer duurzaam te ontwikkelen. De PLO is een hopeloze organisatie. Wat heeft de vergadering uiteindelijk opgeleverd? Niets! De PLO-voorzitter had niet eens een concreet antwoord op de verhoging van de brandstofcompensatie, die reeds aan het eind van februari 2018 een aanpassing zou ondergaan.'

Sahadew-Lall vraagt zich bovendien af hoe de PLO-voorzitter, John Mahadewsing, het voor elkaar krijgt om bushouders uit te sluiten voor een PLO-lidmaatschap, om vervolgens met hen te gaan vergaderen. 

'Een algemene ledenvergadering is uitsluitend bedoeld voor de leden van de PLO, anders zijn de besluiten die er genomen worden tijdens zo'n vergadering niet rechtsgeldig. En zeker driekwart van de bezoekers op de recente alv was geen lid van PLO. Dit is toch geen werkwijze binnen een belangen behartigende organisatie? De PLO-voorzitter is openlijk bezig om de wetten te vertrappen om zijn eigen belang voorop te zetten.' 

Dat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) bezig is met een verscherpte controle op de naleving van de vergunningsvoorwaarden, heeft als aanleiding de duistere praktijken binnen PLO, stelt het Actiecomité. 'Er wordt gesjoemeld bij de uitbetaling van de brandstofcompensatie. Zelfs bushouders wiens vergunningen vervallen zijn, krijgen de brandstofcompensatie', aldus Sahadew-Lall.

Armand Snijders nieuwe directeur Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO)

Snijders al 18 jaren als docent verbonden aan de richtingen Journalistiek en Sociaal Cultureel Vormingswerk


Minister Patrick Pengel van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ad interim heeft onlangs een nieuwe algemeen directeur van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) geïnstalleerd, Armand Snijders, aldus het Dagblad Suriname maandag 26 maart 2018. Snijders is bekend met de academie en is er reeds 18 jaren als docent verbonden aan de richtingen Journalistiek en Sociaal Cultureel Vormingswerk. Snijders is heel positief gestemd en streeft naar een transformatie van de hbo-opleiding. 

'Als instituut moet je je gaan richten op de ontwikkeling in deze tijd. De samenleving is niet statisch, dus de academie kan een grotere rol gaan spelen. Belangrijk is dat de ontwikkeling op gang komt en dat er meer perspectieven voor de afgestudeerden wordt gecreëerd. De maatschappelijke problemen hebben zich aangediend en de sociale problematiek moet worden aangepakt door middel van trainingen en begeleiding', zegt Snijders.

Momenteel doceert hij nog, omdat hij niet abrupt zou kunnen afbreken, midden in het schooljaar. Op basis van onder meer deze gestelde criteria werd Snijders goed bevonden voor de functie en werd de voordracht van de Raad van Toezicht van het AHKCO goedgekeurd. De procedure werd enkele maanden geleden op gang gebracht door middel van een sollicitatie oproep vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Van daaruit werd een shortlist gemaakt en werd Snijders gekozen.

Hij neemt het roer over van Ashok Hirschfeld, die in oktober 2017 met pensioen ging. Daarvoor werd de scepter gezwaaid door John Krishnadath gedurende zo'n 20 jaren.

VHP-ondervoorzitter Gajadien: 'Zuivering naam Amafo nodig voor lidmaatschap VHP'

'VHP staat open voor iedereen die bijdrage wil leveren, ook Misiekaba van de NDP is welkom'


Indien ex-ABOP-lid Alice Amafo inderdaad ambities heeft om lid te worden van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), dan moet haar naam eerst gezuiverd worden in het schandaal rondom de verdwenen gelden die bestemd waren voor de uitbetaling van Algemeen Kinderbijslag (AKB). Tot deze conclusie komt VHP-ondervoorzitter Asiskumar Gajadien. 

Hij zegt maandag 26 maart 2018 in het Dagblad Suriname de afgelopen periode ook met aandacht de verschillende politieke geluiden over Amafo te hebben gehoord, maar voor nu deze ook slechts als ‘geruchten’ te bestempelen.

'Bij mij is het nog niet bekend dat zij toenadering heeft gezocht bij de VHP, maar de partij staat open voor een ieder die zijn of haar bijdrage wil leveren binnen het politiek geheel. Ook André Misiekaba van de NDP is welkom. Alle leden moeten zich zeker kunnen houden aan de beginselen en beleidsdoelen van de VHP. Of Amafo naar de VHP gaat of welke partij dan ook, het is belangrijk dat haar naam eerst gezuiverd wordt. Anders laat je de deur open voor derden om politiek misbruik hiervan te maken', aldus de VHP-ondervoorzitter.

Ex-minister Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo)  heeft het lidmaatschap van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) op 7 maart schriftelijk opgezegd. Amafo heeft partijleider Ronnie Brunswijk meegedeeld, dat zij de ABOP niet langer als een organisatie ziet, waarin zij een bijdrage kan leveren om de aspiraties van het Surinaamse volk te helpen realiseren. Zij was geruime tijd niet meer actief binnen de partij.

In haar ministers periode is Srd 6 miljoen verdwenen, die bestemd was voor AKB. Intussen is er een justitieel onderzoek gaande naar deze kwestie, waarin momenteel de onderdirecteur van SoZaVo, Gregory C., is aangehouden. Vijf ambtenaren die eerder waren aangehouden zijn weer op vrije voeten. Ook Amafo is eerder door de politie gehoord.

Tijdens de verkiezingen van 2015 behaalde zij als lijsttrekster van de ABOP in Paramaribo 1.863 stemmen. Ondanks het feit, dat de ABOP wel een zetel bemachtigde in de hoofdstad, ging de zetel naar lijstduwer Edward Belfort, met 5.759 stemmen.

Vissers vinden lijk tussen mangrove

Gevonden lichaam omgeving Vissersbank mogelijk van vermiste visser


Het Korps Politie Suriname bericht maandag 26 maart 2018, dat de politie van het ressort Kwatta  zaterdag de melding ontving van enkele vissers die op zee waren, dat een lijk vastzat tussen de mangrove in de omgeving van de Vissersbank. 

De politie van Kwatta heeft met ondersteuning van de Maritieme politie, de Kustwacht, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) het lijk uit het water gehaald.

Het ontzielde lichaam, dat nog niet geïdentificeerd is, is in verre staat van ontbinding. Het lijk is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen.

Op vrijdag 16 maart was aangifte van vermissing gedaan van een visser. De politie onderzoekt of het in deze gaat om het ontzielde lichaam van die visser. Het verdere onderzoek is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

Doekhie (NDP): ‘Alfaisi heeft kind op intensive care geadopteerd’

'De afgang van DOE is al geruime tijd te merken'


Steven Alfaisi is zaterdagavond met ruime meerderheid gekozen tot voorzitter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE). Alfaisi neemt de hamer over van Carl Breeveld. 'Alfaisi heeft een kind geadopteerd dat op intensive care ligt', is de eerste reactie van NDP-hoofdbestuurslid en parlementariër Rachied Doekhie, vandaag, maandag 26 maart 2018, in het Dagblad Suriname. 

De NDP'er voert aan, dat de teloorgang van DOE al geruime tijd te merken is en het nu al meer dan duidelijk is dat de ene zetel in het parlement moeilijk te behouden zal zijn bij de komende verkiezingen van 2020. Hij gaat zelfs zover door te stellen dat de zetel van Carl Breeveld in 2015 op het nippertje is binnengehaald. 'Ik vind daarom wel dat Alfaisi een nobele taak op zich heeft genomen, maar een politiek ondoenlijke. Liever had hij zijn tijd aan iets anders besteed.'

Alfaisi won overtuigend van zijn tegenkandidaat Paul Brandon. De nieuwbakken DOE-voorzitter is community relations manager bij Staatsolie en heeft rechten gestudeerd. Hij was acht jaar directeur van Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland. In het nieuwe DOE hoofdbestuur hebben naast Alfaisi zitting: Ryan Rozenblad, Xiomara Simons-Tsai A Woen, Idris Fredison, Gloria Lie Kwie Sjoe, Andrew Baasaron, Aniel Koendjbiharie, Amejo Jokil en Femia Sadimo.

Breeveld heeft sinds 30 mei 2009 leiding gegeven aan DOE en is sinds 2010 tot twee keren gekozen als lid van De Nationale Assemblee (DNA). In 2015 kreeg hij 6.484 van 7.769 stemmen van de DOE in Paramaribo en kon zodoende als lijsttrekker aanspraak maken op een tweede termijn. Het resultaat voor DOE was ook veel slechter dan het totaal aantal stemmen van 8.951 in 2010 in Paramaribo.

Doekhie benadrukt, dat ‘in de politiek een afgang moeilijk een halt toe te roepen is’.

DOE is na een korte samenwerking met de NDP en de BEP op 8 juli 2016 uit de coalitie gegaan. Breeveld moest hierdoor ook zijn plekken in de parlementaire vaste commissies, waarin hij zitting had, afstaan nadat hij officieel geen deel meer uitmaakte van de coalitie. Hij werd echter door de overige oppositiefracties geaccommodeerd.

Critici stellen, dat de ondergang van de partij te maken heeft met het besluit om in 2015 een coalitiesamenwerking aan te gaan met de NDP. Vooral partijtopper Ricky Stutgard hield geen blad voor zijn mond over het gedrag van Breeveld en Regilio Dodson die namens de DOE minister van Natuurlijke Hulpbronnen is geworden. Voedseltechnoloog Stutgard ging zelf zover door te stellen, dat de partij verworden was tot een ‘one man show’. Stutgard werd vanwege zijn kritiek op de werkwijze van Dodson, Dave Abeleven, Breeveld en voormalige ondervoorzitter Marilyn Aaron in augustus 2016 voor 2 jaren als hoofdbestuurslid geschorst. Hierdoor kon hij zich ook niet verkiesbaar stellen voor het voorzitterschap van de partij.

Breeveld zelf kon op basis van de partijstatuten van de partij zaterdag niet meedoen aan de verkiezingen, omdat een voorzitter maximaal twee termijnen mag aanzitten.

13-Jarige jongen rent brandende woning in om zijn schoolspullen te redden

Jongen raakt gewond aan zijn rechterarm - In woning zouden 14 mensen wonen


De politie van Paradise kreeg vrijdagmiddag een melding van een woningbrand aan de Pisan Kapokweg. Ter plaatse aangekomen, stond de woning, een hoogbouwwoning, welke boven geheel uit hout was opgetrokken en beneden uit steen, in lichter laaie.

Veertien mensen zouden in de woning wonen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 26 maart 2018.

Een van de bewoners, een 13-jarige jongen, liep brandwonden op. Hij was de brandende woning in gerend om zijn schoolspullen te redden en raakte gewond aan zijn rechterarm. De jongen werd per  ambulance vervoerd naar het ziekenhuis voor medische behandeling.

De oorzaak van deze brand is vooralsnog niet bekend. Het pand was aangesloten op het elektriciteitsnet, naar niet verzekerd tegen brand. Het huis met inboedel is compleet verloren gegaan.

De Ware Tijd blijf pijlen richten op SLM en directeur Lachmising

Beladings- en afhandelingsbedrijf Transport NV eist 252.000 Amerikaanse dollar van SLM

Samenwerking met SLM zou voortijdig zijn beëindigd door luchtvaartmaatschappij


Het heeft er alle schijn van, dat een verslaggever van De Ware Tijd 'het heeft voorzien op' de SLM en haar directeur Robby Lachmising. De nieuwswebsite DAGonline.nl schrijft vandaag, maandag 26 maart 2018: 'De Ware Tijd is misbruikt om onder andere SLM-directeur Robbi Lachmising weg te krijgen. Dit melden ingewijde bronnen aan deze website. (...)'

De Ware Tijd meldt vandaag, dat het beladings- en afhandelingsbedrijf Transport NV van de SLM 252.000 Amerikaanse dollar eist wegens voortijdige beëindiging van de samenwerking. In 2016, negen maanden voordat het contract zou aflopen, beëindigde SLM–directeur Robby Lachmising de overeenkomst. Hij stelde direct daarop onderhands Procons aan, het bedrijf van zijn ex-levenspartner.

De SLM bestrijdt in het al maanden durende kort geding dat Transport NV heeft aangespannen dat het bedrijf geld tegoed heeft. De maatschappij is wel bereid tweemaal het maandelijkse bedrag van 28.000 US dollar te betalen. Ze beroept zich hiervoor op een clausule in het contract waarin staat dat een periode van twee maanden in acht genomen moeten worden wanneer één van de partijen zou besluiten de samenwerking op te zeggen. De SLM heeft deze periode niet in acht genomen.

Transport NV vindt echter, dat er sprake is van contractbreuk door zonder opgaaf van reden de werkrelatie te verbreken en een onderneming waarmee Lachmising banden heeft in de arm te nemen. Het bedrijf stelt, dat Procons niet over het juiste personeel beschikt, geen materiaal heeft en niet gecertificeerd is.

Transport NV had ruim voordat het contract zou aflopen, samen met drie andere bedrijven deelgenomen aan een openbare inschrijving om weer in aanmerking te komen voor samenwerking. De bewering van Lachmising, eerder tegenover De Ware Tijd en ook op Radio ABC, dat Transport NV tegen een bedrag van 70.000 AmeriAmerikaanse dollar had ingeschreven, blijkt niet waar te zijn. Dit blijkt uit het aanbestedingsdocument dat intussen is toegevoegd aan het SLM-dossier waaruit de krant kort geleden publiceerde.

In het dossier zijn maandelijkse betaalopdrachten van de SLM aan Transport NV. Dienstverlenende activiteiten, zoals belading, bevoorrading en afhandeling van vliegtuigen van buitenlandse maatschappijen op de luchthaven te Zanderij blijken een lucratieve zaak te zijn. Luchtvaartmaatschappijen mogen hun vliegtuigen zelf beladen en afhandelen, maar de praktijk wijst uit dat ze dat liever laten doen door daarin gespecialiseerde bedrijven.

Ondernemer Radj Oedit sleept de Staat Suriname voor de rechter

Oedit houdt onschuld vol in Cessna- en duikboot-drugszaak in het district Saramacca


Radj Oedit, die gezocht wordt in de geruchtmakende Cessna- en duikboot-drugszaak in het district Saramacca, zit inderdaad in het buitenland, zoals door media gemeld. Hij ontkent elke betrokkenheid. De rijstboer en ondernemer keert spoedig terug in Suriname en zal een zaak tegen de Staat aanhangig maken. Dit heeft zijn advocaat Irvin Kanhai gezegd, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 26 maart 2018.

Oedit wordt al enkele dagen genoemd als één van de verdachten na de vondst van een semi-duikboot en een drugsvliegtuigje met daarin bijna 500 kilo cocaïne op zijn areaal in het district.

Twee van de vijf werknemers van de ondernemer, die waren vastgehouden door de politie, zijn al na enkele dagen weer vrijgelaten. Advocaat Arjan Ramlakhan vertegenwoordigt de arbeiders.

De rechter-commissaris heeft geconcludeerd, dat twee van zijn cliënten onterecht vastzaten. Het Openbaar Ministerie ging tegen het besluit van de rechter-commissaris in beroep bij het Hof van Justitie, maar kreeg ook daar nul op het rekest.

Kanhai zegt dat het besluit van de autoriteiten om het terrein bezet te houden niet juist is. 'Het moest eerst bewezen zijn, dat hij iets met de zaak te maken heeft voordat je de man zijn terrein gaat bezetten.' Ook vindt de advocaat het vreemd, dat er achteraf na het vertrek van de ondernemer wordt gezegd, dat hij naar het buitenland is gevlucht.

'Hij is via Zanderij vertrokken. Hij heeft zich gewoon aangemeld en hij is daar gezien. Die man had afspraken lopen met medisch specialisten in het buitenland. Hij is niet zomaar vertrokken.'

Santokhi (VHP): 'Timing en voorbereiding actievoerende personen waren onvoldoende'

'Afstemming met samenleving en deelnemende organisaties wordt nog gemist'


De voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), Chandrikapersad Santokhi, heeft kritiek op de wijze van actievoeren tegen de regering Bouterse de afgelopen dagen. De voorbereiding liet te wensen over. 

Gebleken is dat de organisator, de Next Generation Movement, onvoldoende mensen op de been wist te krijgen. Daar is een goede verklaring voor. Onder meer de VHP had onvoldoende ruimte tot mobiliseren. Hoewel de partij achter de doelen staat van Next Generation Movement, kon het niet vol gaan. Hindoes zitten nu midden in vastenmaand Navratie en christenen bereiden zich op Pasen voor.

'De timing en voorbereiding van de actievoerende personen waren onvoldoende. Mensen hebben geestelijk rustig nodig', zegt Santokhi vandaag, maandag 26 maart 2018, in de Times of Suriname. Behalve timing is ook een goede afstemming nodig. Afstemming dan met de samenleving en deelnemende organisaties. Dat wordt nog gemist.

Het kan eventueel worden gewijd aan jeugdig enthousiasme. Santokhi vindt, dat bij het uitspreken van wensen en doelen, rekening gehouden moet worden met de verwachtingen die worden gewekt. 'Hoop moet gerealiseerd worden.'

Next Generation Movement wil de twee dagen van actievoeren op straat evalueren.

Monseigneur Luis Secco bisdom Willemstad wil humane aanpak van Venezolanen op Curaçao

'Ik ben er voorstander van dat illegale Venezolanen tijdelijke verblijfsvergunning krijgen'


Monseigneur Luis Secco van het bisdom Willemstad is pro een humane aanpak van de Venezolanen die hun land ontvluchten en naar Curaçao komen. Dat zegt Secco vandaag, maandag 26 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad

'Als bisdom wil ik, met alle respect voor de regering, aandacht vragen voor een aanpak waarbij solidariteit en respect voor de rechten van de vluchtelingen centraal staan. De Venezolanen die nu naar Curaçao komen en worden opgepakt hebben recht op juridische hulp. Als kerk komen wij op voor de zwakkeren, dus de mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen. Het heeft niets met politiek te maken', aldus Secco.

Secco heeft afgelopen zaterdag aan een vergadering deelgenomen met vertegenwoordigers van de belangenvereniging voor Venezolanen Venex, Sociedad Bolivariana en enkele burgers die solidair zijn met de Venezolanen die naar het eiland komen.

'Ik ben er samen met deze organisaties voorstander van dat de illegale Venezolanen een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Het idee is dat zij daarna of naar hun land teruggaan of naar een land waar ze voor langere tijd opgevangen kunnen worden. Het gaat dan wel om mensen die niet een criminele achtergrond hebben, voor hen ligt dat natuurlijk anders.'

Standard & Poor’s: 'Kansen Curaçao om partner te vinden voor exploitatie Isla nemen af'

'The window to find a new partner is shrinking'


De kansen van Curaçao om een nieuwe partner te vinden voor de exploitatie van de Islaraffinaderij nemen af, aldus Standard & Poor’s (S&P). 'The window to find a new partner is shrinking', schrijft de internationaal alom erkende kredietbeoordelaar letterlijk, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 26 maart 2018.

De onzekere toekomst van de Isla is de reden voor S&P om de relatief hoge rating van Curaçao aan te houden op A-, maar de outlook te verlagen van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

S&P licht dit zelf toe: 'De negatieve outlook weerspiegelt onze zienswijze dat er een kans is van ten minste een op drie dat we de ratings van Curaçao de komende 12 tot 24 maanden naar beneden moeten bijstellen.' Met andere woorden: de negatieve kijk van S&P is niet iets van nu maar betreft de prognose voor de komende één tot twee jaar.

De Amsterdamse Chileen Richard R.V., 'El Rico', door Chili uitgeleverd aan Nederland

OM verdenkt de man onder meer van grootschalige drugshandel


De Amsterdamse Chileen Richard R.V., in het criminele milieu bekend als El Rico, is uitgeleverd aan Nederland. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is hij inmiddels in ons land - volgens Het Parool is hij met een militair vliegtuig overgevlogen - en wordt hij vandaag, maandag 26 maart 2018, voorgeleid aan de rechter-commissaris, aldus De Telegraaf.

Het OM verdenkt de man onder meer van grootschalige drugshandel.

Het hooggerechtshof in de Chileense hoofdstad Santiago besliste onlangs dat R.V. aan Nederland mocht worden overgedragen.

De man werd in oktober vorig jaar opgepakt in een parkeergarage in Santiago.Het OM houdt hem verantwoordelijk voor deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en het voorbereiden van internationale drugshandel. Hij zou de cocaïnesmokkel gecoördineerd hebben vanuit Dubai en Colombia. Dat zou blijken uit een soort boekhouding die in 2016 gevonden werd in een huis aan de Beethovenstraat in Amsterdam Zuid. Aan de muren hingen meerder foto's van de verdachte.

Op basis van de boekhouding gaat justitie er vanuit dat R.V. betrokken is bij drugshandel ter waarde van 40 miljoen euro. Daarnaast zou een bedrag van 1,4 miljoen euro zijn ontdekt, waarmee R.V. in verband wordt gebracht. In een kantoor van een zus en zwager van R.V. in Amsterdam Noord werden drie vaten gevonden. Eén daarvan had cocaïnesporen.

R.V. zit in beperkingen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Pertjajah Luhur wil op Assemblee-niveau zelfstandig de verkiezingen ingaan

'Op districtsraads- en ressortraadsniveau is een blokvorming het verstandigst'


Net als bij de VHP en de NPS, wordt de roep binnen de Pertjajah Luhur (PL) om zelfstandig de verkiezingen in te gaan in 2020 steeds luider. Afgelopen weekend kwam dit in Nickerie naar voren, waar kopstukken  van de partij bezig waren de voorbereiding van de komende PL Aktua Festa, af te ronden, aldus Starnieuws vandaag, maandag 26 maart 2018. 

Voorzitter Paul Somohardjo zegt, dat de partij zich zal concentreren op een tweesporenbeleid: de PL wil op Assemblee-niveau zelfstandig de verkiezingen ingaan, terwijl zij op districtsraads- en ressortraadsniveau, een blokvorming het verstandigst acht.

Somohardjo vindt, dat bij een samenwerking op Assemblee-niveau het ietwat lastig wordt om alle partijen, die eventueel willen samenwerken, naar ieders tevredenheid posities te geven op de kandidatenlijst. Landelijk kan een partij of samenwerkingsverband slechts 51 personen op Assemblee-niveau kandidaat stellen. Op districtsraads- en ressortraadsniveau gaat dat makkelijker, omdat elke partij of samenwerkingsverband landelijk meer dan 900 personen op de kandidatenlijst kan plaatsen.

Ook in Nickerie is de belangstelling groot om kandidaat gesteld te worden voor de volksvertegenwoordiging. Gesteld is dat de kandidatenlijst in het rijstdistrict een weerspiegeling moet zijn van het Nickeriaanse volk. De Nickerianen hebben ook de wens te kennen gegeven om een Nickeriaan binnen het eerstvolgende regeerkabinet te hebben.

'Een finaal besluit is nog niet gevallen, maar indachtig de wens van de Nickeriaanse structuren, wordt het steeds waarschijnlijker dat we op Assemblee-niveau zelfstandig de verkiezingen ingaan. En dat is geen overschatting, want in 2010 hadden we al bewezen dat we wijlen Soetimin Marsidih als PL-parlementariër konden binnenhalen', aldus Somohardjo.

De tweede PL Aktua Festa wordt op 31 maart in Nickerie gehouden. Er zijn tot nu toe 30 kernen geherinstalleerd dan wel geïnstalleerd, terwijl Henar en Sidoredjo ook nog zullen worden aangedaan voor deze plichtpleging. Naar verwachting zullen het volgende weekend ruim 40 kernen worden gepresenteerd. Daarnaast staat op schema de installatie van een jongeren-, vrouwen- en onderwijsraad. Dit laatste op verzoek van leerkrachten van Nickerie, die ervan overtuigd zijn dat de PL zich een voorvechter voor goed onderwijs heeft getoond.

PL-voorzitter Somohardjo brengt in herinnering, dat de partij het niet onverdienstelijk heeft gedaan op het ministerie van Onderwijs, toen wijlen Walther Sandriman in 2000 en daarna Edwin Wolf in 2005 de opdracht kregen om het onderwijs te herstellen. In 2010 mochten Raymond Sapoen en Robert Soentik namens de PL de ingeslagen weg voortzetten als respectievelijk minister en directeur van Onderwijs.

Starnieuws brengt serie van 9 artikelen ‘Jaguar op het Menu‘

(Bron foto's: https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/)
Informatie uit het veld toont dat illegale jacht op jaguars en andere katachtigen toeneemt


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, maandag 26 maart 2018 districtscommissaris Malonti: Jacht en verkoop niet minder geworden 


Informatie uit het veld toont aan dat de illegale jacht op jaguars (Panthera onca) en andere katachtigen toeneemt. Vorig jaar oktober uitte districtscommissaris (dc) Margaretha Malonti van Sipaliwini haar bezorgdheid al via de media. Vijf maanden later is die zorg niet afgenomen. 'Ik denk niet dat de jacht en verkoop nu minder zijn geworden. Het enige is dat ik de verkoop niet meer tegenkom via social media. Men heeft de verkoopstrategie alleen aangepast en gebruikt andere kanalen.'

Malonti heeft geen data over de toename van de illegale jaguarjacht en handel hierin. Veldinformatie geeft aan, dat Surinamers en Brazilianen zich met deze illegale praktijken bezighouden. Maar wie precies, blijft een groot vraagteken. 'Ik probeer van mijn kant zoveel mogelijk informatie en voorlichting te geven aan de districtsbewoners. Ik waarschuw de mensen om niet commercieel te handelen in de jaguar.' Ze had zich voorgenomen om op de maandelijkse hoorzittingen de voorlichting te geven. Door gebrek aan financiële middelen gaan de hoorzittingen niet door, geeft zij aan. 'Wanneer wij een krutu bijwonen dan proberen wij de voorlichting mee te nemen.'

De tegenvraag die zij vaak krijgt is ‘wat moet ik doen als ik een jaguar voor me zie of als die op mijn kostgrondje is?’. 'Sommige personen reageren heel fel ‘dus ik moet mezelf als prooi overlaten voor het dier?'  Haar advies is standaard: probeer altijd rustig te blijven staan en loop daarna langzaam weg, terwijl je af en toe omkijkt of het dier je niet volgt. Als het dier zich niet bedreigt voelt, gaat het ook niet zomaar aanvallen, legt Malonti uit. Zolang personen de jaguarwelpen niet lastig vallen of niet aan de prooi van het dier komen, gaat de jaguar niet aanvallen. 'Pas in echte bedreigde situaties dan kun je uit zelfverdediging handelen, zoals de wet ook aangeeft.' Indien dit gebeurt dan ben je verplicht de autoriteiten hierna gelijk te melden die het dier dan in beslag nemen.

'Maar helaas, je ziet dat sommigen na het neerschieten – al dan niet uit zelfverdediging - overgaan tot eigen handelen; ze bieden het dier te koop aan.' Malonti roept een ieder op 'om vooral deze beschermde diersoorten die wij in Suriname hebben, te koesteren. Jagers moeten afblijven van de dieren.'

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN), een wereldwijde natuur- en milieuorganisatie, heeft de jaguar al enkele jaren op haar Rode Lijst van bedreigde diersoorten staan met als status ‘bijna bedreigd’. Als er niet snel wordt gehandeld om dit dier te beschermen klimt het naar de status van kwetsbaar.

Begin maart werd de eerste internationale conferentie gehouden voor de bescherming van de Jaguar. Participanten waaronder Suriname, gaven de Jaguar 2030 New York Verklaring uit. De jaguar is de grootste kat op het westelijk halfrond en de op twee na grootste in de wereld. In Suriname leeft de jaguar (penitigri) samen met de andere katachtigen: poema (reditigri), ocelot (hetigrikati), ocelotkat (tigrikati), jaguarundi (blakatigrikati) en de margay (boomkat). Alle deze katten hebben een beschermde status volgens de Jachtwet van 1954 en het Jachtbesluit van 2002. Dezelfde wet geeft ook aan wie niet strafbaar is volgens de voorschriften, indien 'ter noodzakelijke en directe bescherming van eigen of eens anders persoon of goed' wordt overgegaan. In het verleden hebben burgers (veehouders) zelf vergeldingsacties ondernomen, nadat katachtigen hun veestapel en/of personen in de directe omgeving hadden aangevallen.

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname....

'Goudzoekers' spelen als idioten hysterisch met hun leven in goudmijn in Tapoeripa-gebied

Minister Regilio Dodson: 'De beelden zijn niet van heel recente datum'


Sinds donderdag doet zich een zeer verontrustende onveilige situatie voor in goudmijn Dreipada Poule in het Tapoeripa-gebied in Brokopondo, waar een mijnbouwbedrijf kennelijk op een rijke goudader is gestuit. Gelet op de wijze waarop bewoners uit de omgeving en anderen zich gedragen rondom graafmachines is volgens sommigen een kwestie van tijd voordat er doden vallen of ernstige ongelukken plaatsvinden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 26 maart 2018.

Op twee filmpjes die circuleren op social media is te zien hoe tientallen, voornamelijk jongemannen, zich rondom de graafmachines in de losgewoelde aarde en modderpoel storten, zakken met erts vullen in de hoop daaruit later goud te kunnen winnen.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, zegt in gesprek met Suriname Herald, dat de beelden niet van heel recente datum zijn. 'Hij gaf te kennen, dat hij het aan de ene kant goed vindt dat de beelden circuleren, zodat de gemeenschap een beeld heeft wat er allemaal gebeurt wanneer er op een illegale manier goud wordt gewonnen', aldus de Herald


De concessiehouder zou op een rijke goudader zijn gestuit wat de mensen als bijen op stroop erop af deed komen om ook een graantje te kunnen meepikken.

Assembleelid Wendell Asadang (NDP) van de parlementaire commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen zegt, dat hij over deze situatie contact heeft gemaakt met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Een ontmoeting met de bewindsman en betrokken partijen is vorige week niet doorgegaan, omdat minister Regilio Dodson aanwezig moest zijn bij de vergadering van de Raad van Ministers.

'Ik heb zaterdag contact met hem gehad om dringend een vergadering te beleggen teneinde een oplossing te brengen', zegt Asadang. Deze ontmoeting kan deze week elk moment plaatsvinden. 'Ik heb ook gesproken met de jongens van Tapoeripakreek en wat ze vragen is beveiliging ter voorkoming van wat u uit dat beeldmateriaal mocht aanschouwen.'

De betrokken ondernemers in het Tapoeripagebied zouden hebben voorgesteld een professionele mijnbouwonderneming te benaderen de mijn over te nemen. Dit zou ertoe leiden dat niemand meer à la dol in de 'pit' gaat graven. Hierdoor zullen de rust en spanningen die zijn ontstaan, wegvallen.

Volgens Kenneth Tjon Kwan Paw is de situatie in dit gebied niet uniek. Hij is onderhoudsmonteur voor zware machines en werkt al decennia lang in het Surinaamse binnenland. 'Er is nu ophef over de veiligheid in de mijnbouw omdat iemand toevallig een filmpje op Facebook heeft gezet. Maar, dit soort levensgevaarlijke situaties komen regelmatig voor in Suriname. En natuurlijk vallen daar doden bij', zegt hij vandaag tegenover de NOS.

Uitstel zitting 8 decemberstrafproces vanwege 'bijzondere omstandigheden'Kustwacht Caribisch onderschept voor kust Curaçao twee vaartuigen met 44 Venezolanen in totaal

Aan boord één vaartuig, met 3 opvarenden, ook 82 kilo cocaïne en 2 kilo marihuana gevonden

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)

De Kustwacht Caribisch Gebied, Politie en Douane hebben zondag 25 maart 2018 een gecombineerde actie gehouden op zee en op het land in verband met mensensmokkel, verdovende middelen en wapens. 

In de vroege ochtend heeft het maritiem patrouille vliegtuig van de Kustwacht in coördinatie met het Reddings -en Coordinatie Centrum (RCC) een Super-RHIB vanuit steunpunt Curacao gelanceerd om een vaartuig te onderscheppen. Ten zuiden van Klein Curacao trof de bemanning het onverlichte vaartuig aan met drie personen aan boord, allen met de Venezolaanse nationaliteit.

Bij nader onderzoek werden ook verdovende middelen gevonden. De opvarenden zijn aangehouden. Het vaartuig is in beslag genomen en opgebracht naar het kustwachtsteunpunt te Parera. Aldaar zijn de verdovende middelen, waarvan 82 kilo cocaïne en 2 kilo marihuana samen met de drie verdachten overgedragen aan de Politie.

Op hetzelfde moment dat men bezig was met de actie ten zuiden van Klein Curacao, werd door het maritiem patrouillevliegtuig nog een verdacht vaartuig gedetecteerd ten zuiden van Bullenbaai. Op aanwijzing van het RCC ging de Super-RHIB die richting op en trof een vaartuig aan met 41 ongedocumenteerde personen, allen met de Venezolaanse nationaliteit. Het ging om 35 mannen en 6 vrouwen.

Het vaartuig is opgebracht naar het steunpunt te Parera waar alle opvarenden na een veiligheidsfouillering zijn overgedragen aan de Politie.

Bezig met het onderzoek aan land, heeft de politie Team Handhaving Openbare Orde aan de Kaya Seru Machu twee voertuigen met 6 personen aangehouden. Het gaat om de volgende personen:
1. F.O.Z. van 64 jaar
2. E.A.Z. van 41 jaar
3. J.A.L. van 36 jaar
4. M.D. van 26 jaar
5. A.F.B. van 16 jaar
6. A.A.J. van 19 jaar
Allen geboren te Curaçao. Ze zijn voorgeleid voor de Hulpofficier van Justitie. Beide voertuigen en ook twee vuurwapens zijn in beslag genomen. De zaken zijn verder in onderzoek.

Zeker acht personen gedood bij politie-actie in favela Rocinha van Rio de Janeiro, Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Regelmatig zijn er gevechten tussen rivaliserende bendes die strijden om lokale drugsmarkt


Zeker acht personen zijn zaterdag in de voormiddag gedood bij een operatie van de politie in de favela van Rocinha, de grootste van Rio de Janeiro. Dat zegt de politie vandaag, zondag 25 maart 2018.


Eerst communiceerde de politie dat zes 'criminelen' gewond waren geraakt door kogels tijdens een confrontatie met stoottroepen van de militaire politie. Ze zouden overleden zijn op weg naar het ziekenhuis. Twee andere lichamen werden nadien aangetroffen. De politie zegt dat ze de dood van acht personen onderzoekt. Een geweer, zes pistolen en drie granaten werden in beslag genomen, zegt de militaire politie.


Ongeveer 100.000 personen wonen in vaak erbarmelijke omstandigheden in de favela van Rocinha, op een heuvel die uitkijkt over de rijke wijken in het zuiden van Rio. Regelmatig zijn er gevechten tussen rivaliserende bendes die strijden om de lokale drugsmarkt. Donderdag nog vielen er twee doden bij een schietpartij in de favela. Het ging toen om een lid van de militaire politie en een man van zeventig jaar die geraakt werd door een verdwaalde kogel.


In februari ondertekende de Braziliaanse president Michel Temer een decreet dat het leger het bevel gaf over de operaties tegen bendegeweld in de favela’s. De maatregel lokt controverse uit: sinds de democratie in 1985 terugkeerde in Brazilië werden dergelijke maatregelen niet meer genomen.

Een gemeenteraadslid dat de toename van het politiegeweld aanklaagde in de favela’s, Marielle Franco, werd op 14 maart in het centrum van Rio doodgeschoten, samen met haar chauffeur. Dat zorgde voor ophef in heel Brazilië.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Globo/Twitter/YouTube)