donderdag 5 juli 2018

11-Jarige jongen overlijdt alsnog aan verwondingen na te zijn geschept door auto

Vermoedelijk dronken automobilist reed door na jongen te hebben aangereden


De elfjarige Rosinio D. die op 30 juni door een auto werd aangereden op de Meursweg is donderdag 5 juli 2018 alsnog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden. De automobilist reed na de aanrijding door en liet het slachtoffer in hulpeloze toestand achter, aldus het Korps Politie Suriname donderdag. 

D. liep samen met een familielid aan de linkerzijde van de weg toen hij werd aangereden. Met een zware verwonding aan het hoofd werd hij met de ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het AZP. Hij werd ter verpleging opgenomen op de afdeling Intensive Care, waar hij overleed.

De bestuurder is na een tip op zijn werkplek aangehouden en overgedragen aan de Verkeersunit van regio Midden. Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de bestuurder in verzekering gesteld, omdat hij het slachtoffer in hulpeloze toestand achterliet en vermoedelijk onder invloed was van alcoholhoudende drank.

'Ik heb al 19 SuriPops meegemaakt, van deze is het niveau enorm hoog'

Henk van Vliet: 'De nieuwe generatie, petje af voor ze, er is toekomst'


SuriPop XX, The Golden Edition, is woensdag in Hotel Torarica gelanceerd. De wedstrijd voor Surinaamse componisten belooft extra spannend te worden dit jaar, aldus Starnieuws donderdag 5 juli 2018.

De organisatie, Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur, heeft groots uitgepakt om de 20e editie van Suripop tot een onvergetelijke te maken.


De 12 finalisten en hun werken zijn gepresenteerd. Op 4 augustus wordt beslist wie het mooiste lied heeft gecomponeerd. Op de winnaar wacht een ‘gold plated’ SuriPop Award.

'Ik heb al 19 SuriPops meegemaakt. Van deze is het niveau enorm hoog. Ik ben blij dit te constateren', zegt presentator Henk van Vliet. 'Niet, omdat ik bestuurslid ben, maar ik ben ook een showbiz man. En wanneer ik zie wat er is neergezet, moet ik zeggen dat we goed onderweg zijn. Wat goed stemt is dat het een eigen Surinaams geluid is. Herkenbaar, van topkwaliteit. De nieuwe generatie, petje af voor ze. Er is toekomst. Dat is ook wat de stichting nastreeft; hoger op.'

De liedjes en hun makers die dingen naar de gouden prijs zijn:
Highway of Love van Rudi Fernand,


Fu Tego Mi Wani Lobi Yu van Rachel Parami,
So Kele Kele van Eros Banket,
Lobi Fu Tego van Jonovan Hatimi,
Enough van Samantha Pater,
Taa Faa van Byciel Waatzaam,
Climax van Ryan Rozenblad,
Ati Bron van Sergio Emanuleson,
Mi Gowtoe van Harold Gessel,
Pasensi van Ornyl Malone,
Fa koto Nanga Yaki Du Kon van Ferdinande Schat en
Wan Swit’ Firi van Steven Silent.

Anders dan voorgaande jaren heeft de organisatie de SuriPop Medley uit de finaleshow gelaten, deelt Van Vliet mee. De medley is een verzameling van alle nummer één SuriPop songs van de afgelopen 40 jaren.

In de plaats daarvan zijn er dit keer optredens van Surinamers die het heel goed doen op de internationale podia, deelt hij publiekelijk mee. Damaru, Denise Yannah, Keizer, Edgar ‘Boegroe’ Burgos, en Kenny B zijn erbij gehaald voor de Golden Edition van SuriPop. De aanwezigheid van de sterren is mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade en SLM. De gouden award is een bijdrage van Pansa Group of Compagnies en Grassalco.

De muziekvideo's die erbij horen zijn een categorie apart dit jaar. Het is meer dan duidelijk, dat bij het merendeel diep is nagedacht over de concepten en het uitbeelden van emoties. Sommige hebben een ‘high production value’. Andere zijn inhoudelijk grensverleggend, ‘spicey’, gedurfd. Het aanwezige publiek heeft duidelijk laten merken ook onder de indruk te zijn van de filmproducties. Voor de videoclips is er net als vorig jaar apart een prijs te winnen.

Autoriteiten sluiten onhygiënische bakkerij in het ressort Rainville

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Paramaribo-Noordoost)
Vetput niet aangesloten en uitwerpselen van ongedierte op de bakplaten


Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu- en Gezondheidsdienst hebben donderdag 5 juli 2018 in samenwerking met her Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een onhygiënische bakkerij in het ressort Rainville gesloten. Dat meldt het
Burger Informatie Centrum Paramaribo-Noordoost.

De hygiëne op verschillende plekken in de bakkerij laat te wensen over.

De vetput is niet aangesloten en er zijn uitwerpselen van ongedierte op de bakplaten waargenomen.Graafwerkwerkzaamheden en mastaanrijdingen grootste veroorzakers stroomonderbrekingen

420 Mastaanrijdingen en 106 gevallen van schade door graafwerkzaamheden in 2017


Het merendeel van onderbrekingen in de energievoorziening is te wijten aan schade als gevolg van graafwerkwerkzaamheden door derden en mastaanrijdingen. Dagelijks noteert de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) tenminste een van deze gevallen van schade veroorzaakt door derden, zo bericht de EBS via het Nationaal Informatie Instituut donderdag 5 juli 2018.

In 2017 registreerde het bedrijf 420 mastaanrijdingen en 106 gevallen van schade verricht door graafwerkzaamheden. In de afgelopen 6 maanden is het aantal mastaanrijdingen 210 met een recordaantal van 54 in de maand juni alleen. Verder zijn 26 gevallen van schade aan het elektriciteitsnet veroorzaakt door graafwerkzaamheden door derden.

Schade veroorzaakt door derden aan het elektriciteitsnetwerk jan 2018 t/m juni 2018

 
Tabel: Van januari 2018 t/m juni 2018 noteert de EBS 210 mastaanrijdingen en 26 schadegevallen veroorzaakt door graafwerkzaamheden door derden 

Dat niet alleen door dit onrechtmatig handelen van derden storingen in het netwerk van de EBS kunnen optreden mag blijken uit het feit, dat de EBS ook regelmatig te kampen heeft met storingen die optreden als gevolg van bijvoorbeeld (on)gedierte, dat in het netwerk terecht komt, of blikseminslag. Indien deze categorie van storingen meegeteld wordt zou het totaal dicht in de buurt van 300 storingen komen.

Masten, onder- en bovengrondse hoogspannings- en laagspanningskabels, huisaansluitkabels, transformatoren, straatverlichting en toebehoren worden dagelijks vernield door de vele mastaanrijdingen en andere schade veroorzaakt door derden aan het netwerk van de EBS. Hierbij moet steeds op nieuw materiaal, mankracht en materieel worden ingezet voor de herstelwerkzaamheden.

Afhankelijk van het type storing kan het aantal manuren dat gepaard gaat met de herstelwerkzaamheden variëren tussen de 3 en 35 uren. Er wordt afhankelijk van het type storing gewerkt met 3 à 10 man om een storing op te heffen.

Ook komen bij de meeste storingen de kosten voor het inhuren van speciaal materieel, zoals 'pole masters' en hoogwerkers kijken. Via de verzekering incasseert de EBS de totale schade bij lange na niet.

Historische data van de afgelopen 8 jaar toont aan, dat het bedrijf ongeveer 62% van de schadeclaims via de verzekering incasseert, en de overige 38% in de afgelopen jaren om verschillende redenen niet heeft kunnen innen.

De EBS doet derhalve voor een zoveelste keer een dringend beroep op de weggebruikers om oplettend te zijn in het verkeer. Indien dergelijk gedrag zich blijft voortzetten is het niet uitgesloten dat het aantal storingen in 2019 mogelijk kunnen verdubbelen.

De EBS wijst erop, dat indien de weggebruiker schade veroorzaakt aan haar infrastructuur de veroorzaker volledig hiervoor aansprakelijk gesteld zal worden en zal zulks onherroepelijk op hem worden verhaald. Dit geldt niet alleen voor mastaanrijdingen, maar ook voor elke andere vorm van schade aan het net toegebracht door een handeling of juist een nalaten van een derde, met als gevolg schade aan EBS-infrastructuur.

Santokhi (VHP) wil transparantie bij drugsverbrandingen

'Als je weet dat drugszaken gepaard gaan met veel geruchtvorming, doe het dan transparant'


Justitiële autoriteiten moeten er alles aan doen dat het vertrouwen van de samenleving terug wordt gewonnen wanneer het gaat om drugsbestrijding en drugsvernietiging. Tot deze conclusie komt VHP-fractieleider en voormalige minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi, aldus het Dagblad Suriname donderdag 5 juli 2018. 

Het is al enige tijd gebruik, dat in beslag genomen grote partijen drugs buiten het zicht van de pers om door de politie worden vernietigd. Dit gebeurt in opdracht van het Openbaar Ministerie. Recent was nog ophef ontstaan, toen de media ook uitgesloten werden bij de verbranding van de 488,68 kilo cocaïne die in een vliegtuigje in Saramacca was aangetroffen. Verschillende mensen in de samenleving twijfelden eraan of de drugs daadwerkelijk zijn vernietigd, omdat de foto’s van het Korps Politie Suriname veel gelijkenissen vertoonden met oude foto’s van drugsverbrandingen.

'Als je weet dat drugsvangsten, opslag van drugs en vernietiging van drugs gepaard gaan met veel publieke belangstelling en veel geruchtvorming, doe het dan transparant', benadrukt de VHP’er.

De ex-Justitieminister voert aan, dat in zijn bewindsperiode op het ministerie van Justitie en Politie een systeem werd ingevoerd, waarbij steeds monsters moesten worden genomen van grote hoeveelheden in beslag genomen drugs.

'Er zijn gevallen geweest, waarbij drugs gestolen en verdwenen is. Wij hebben toen een beleid ontwikkeld om van elke hoeveelheid kleine monsters te nemen, waarna deze getest, gewogen, fotografisch vastgelegd en zo snel mogelijk vernietigd werden. Na de vernietiging werden weer monsters genomen, zodat de samenleving kon zien dat het inderdaad om drugs ging en niet om één of andere stof. Die transparante wijze moet terug', aldus de politicus.

Mitchell Kisoor nieuwe directeur Sportzaken ministerie van Sport- en Jeugdzaken

(Bron foto: Facebook)
Luciano Mentowikromo om nog onduidelijke reden vervangen als directeur Sportzaken


Luciano Mentowikromo is vervangen als directeur Sportzaken van het ministerie van Sport- en Jeugdzake. In zijn plaats is benoemd Mitchell Kisoor, die onderdirecteur Administratieve Diensten was. 

Starnieuws schrijft donderdagmiddag 5 juli 2018 te hebben vernomen, dat hij zijn taken en bevoegdheden intussen heeft overgedragen aan zijn opvolger. Het is niet duidelijk waarom hij plaats moest maken.

Mentowikromo heeft al aan besturen van sportbonden, de Vereniging van Sportjournalisten, departementsdirecteuren, parastatalen en overheidsstichtingen laten weten, dat hij geen directeur meer is.

'Het was voor hem een genoegen geweest om in de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met u de beleidslijnen te mogen helpen uitzetten met het doel een bijdrage te leveren aan onze nationale sportontwikkeling', aldus Mentowikromo in zijn afscheidsbrief.

Stakend personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis weer aan het werk

Srd 2 miljoen is nu gestort op de rekening van het ziekenhuis


Het stakend personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis heeft het werk hervat. Zoals beloofd door minister Antoine Elias van Volksgezondheid is vanmorgen, donderdag 5 juli 2018, Srd 2 miljoen gestort op de rekening van het ziekenhuis. Dit bevestigt algemeen directeur Manodj Hindori op Starnieuws. 

'Er is gelijk een aanvang gemaakt met de uitbetaling van de achterstallige vakantiegelden en overige toelagen. Het bondsbestuur heeft mij zojuist geïnformeerd dat het personeel het werk per direct heeft hervat. De situatie in het ziekenhuis is hiermee genormaliseerd. Het personeel staat weer helemaal paraat om de patiënten van het ziekenhuis van de nodige zorg te voorzien', zegt Hindori.

Zowel de bond als de directie zijn blij dat de regering, door tussenkomst van minister Elias, snel heeft ingespeeld op de acute nood van het ziekenhuis en dat er gelijk concrete financiële steun is geboden.

Vandaag heeft de bond nog een petitie aangeboden aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

De bond en de directie hebben afgesproken om volgende week weer bijeen te komen om de actie te evalueren en om samen na te gaan wat de verdere ontwikkelingen zijn over de financiële positie van het ziekenhuis in het algemeen en de verplichtingen naar het personeel toe in het bijzonder, zegt Hindori.

Familie wacht al half jaar op lichaam piloot verongelukte helikopter in Suriname

'Misschien waren dingen van het toestel niet in orde, maar, het moet nu wel onderzocht worden'De nabestaanden van een in Suriname overleden Nederlandse piloot wachten al meer dan een half jaar op het vrijkomen van de stoffelijke resten van hun familielid. Carmen Burleson, moeder van de overleden piloot, zegt van de autoriteiten nog geen duidelijke verklaring te hebben gekregen over waarom dit zo lang duurt, zo bericht De Telegraaf vandaag, donderdag 5 juli 2018.

Nederlander Donovan van Embricqs en een collega raakten in mei 2015 vermist. Op die dag verdween hun helikopter van de radar. Zoektochten door het helikopterbedrijf -Hi-Jet Helicopter Services - in de Surinaamse jungle leverden niets op en het zoeken werd gestopt.

Bij toeval stuitten eind november 2017 twee arbeiders van een houtbedrijf op de resten van de helikopter en de inzittenden.

Burleson, die in Nederland woont, denkt dat het gebrek aan financiële middelen van de Surinaamse regering een reden is waarom het onderzoek zo traag gaat. Volgens haar heeft het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) om extra botmateriaal gevraagd om de identificatie te kunnen doen, maar Suriname zou dat niet kunnen opsturen vanwege geldgebrek. Toch ontkomt ze niet aan het idee dat er misschien ook andere dingen spelen in deze zaak. Daarom wil ze dat alles onderzocht wordt, inclusief de helikopter. De politie heeft dat onderzoek ook toegezegd, maar tot nu toe heeft ze daar niks over gehoord.

'Misschien waren dingen van het toestel niet in orde. Natuurlijk, ongelukken gebeuren, en dat kan ook mijn zoon overkomen. Maar, het moet nu wel onderzocht worden. Ook wil ik dat het bekend wordt dat we al zo lang wachten op het moment dat we mijn zoon kunnen begraven en we dit verhaal kunnen afsluiten’, aldus Burleson.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is Suriname nog met de identificatie van het stoffelijk overschot bezig.

BvL/ALS: 'IOL gaat vrijdag 6 juli helemaal plat'

Bonden hebben bezwaar tegen timing overgang IOL naar AdeKUS en opstelling minister Ferrier


De abrupte transformatie van de lerarenopleiding IOL (Instituut voor de Opleiding van Leraren) naar een universitair niveau heeft veel commotie veroorzaakt onder de docenten en studenten. Van de zijde van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) wordt dit beantwoord met een protestactie morgen, zo schrijft vandaag, donderdag 5 juli 2018, het Dagblad Suriname. 

Alhoewel de transformatie van het IOL in het herwaarderingsprogramma van de leraren is opgenomen, en dit daardoor geen nieuwigheid is voor de voornoemde vakbonden, hebben de BvL en ALS slechts bezwaar tegen de timing van de uitvoering van dit beleidsdoel. 'Wij hebben nooit gezegd dat we geen kwalitatief onderwijs willen. Maar, er moet tenminste wel ervoor gezorgd worden, dat alles in place is gebracht voordat men aan de transformatie begint. En als er daarvoor tijd nodig is, dient het ministerie hiermee rekening te houden', zegt Reshma Mangre, secretaris-generaal van BvL/ALS.

Aangezien de gedachtegang van de minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tot nog toe niet te beïnvloeden is, spreekt Mangre in termen van 'alles plat' op het IOL. Ten aanzien hiervan heeft het bestuur van BvL/ALS gisteren intern een onderhoud gehad met de IOL-docenten om de strategie van de protestactie uiteen te zetten. Hierover wenst zij echter niet in details te treden.

Voor het gros van de IOL-studenten is de vernieuwing op het IOL als een donderslag bij heldere hemel gekomen. Waar de studenten voornamelijk bezorgd over zijn, zijn de kosten die gepaard gaan met een universitaire opleiding. Velen kiezen voor het IOL, omdat dit in vergelijking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) minder uitgaven en stagnaties in de studie met zich meebrengen. In de afgelopen perioden hebben de AdeKUS-docenten duidelijk laten merken, dat zij er niet voor schromen om het werk neer te leggen, vaak genoeg zonder de studenten tijdig te informeren, liet een student weten. Dit, terwijl stakingen op het IOL niet vaak voorkomen.

De studenten wensen dus geen deel uit te maken van een opleiding, waar de onzekerheid grote parten speelt en de inschrijving en andere studie gerelateerde kosten de pan uitvliegen. 'We weten nog niet hoe de kosten eruitzien, omdat het proces op de universiteit nog niet in place is gebracht.' Mangre is van oordeel dat de autoriteiten rekening moeten houden met de draagkracht van de studenten. 'We willen allemaal kwalitatief onderwijs, maar als men op dezelfde voet verder gaat, zit het onderwijs straks zonder docenten en studenten', aldus Mangre.

Overvaller mishandelt 70-jarige vrouw in rolstoel in haar woning

Overvaller bewerkt slachtoffer met zijn vuisten, waardoor zij letsel opliep aan een oog


Een 70-jarige vrouw is gisterochtend in haar woning aan de Goedehoopweg overvallen en mishandeld. Zij had pijn over haar hele lichaam, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 5 juli 2018.

De dader had een raam geforceerd en zich zodoende toegang tot de woning verschaft. Het slachtoffer is een alleenstaande vrouw die in een rolstoel zit. Een van haar benen is geamputeerd.

De vrouw had geen waardevolle goederen in haar huis en werd door de indringer mishandeld. Ze slachtoffer stribbelde tegen waarna de verdachte haar vingerring met geweld heeft weggerukt. De overvaller heeft haar met zijn vuisten bewerkt, waardoor zij letsel heeft opgelopen aan haar rechteroog.

De politie heeft de aangifte opgenomen. De dader wordt opgespoord.

Hydroloog Siewnath Naipal wil dat zoveel mogelijk mensen belang van mangrove begrijpen

In gemeenschapscentrum Weg naar Zee worden workshops ‘Mangrove Rehabilitatie en Mangrove plantactiviteiten' gehouden


Hydroloog Siewnath Naipal zier graag dat zoveel mogelijk mensen het belang van mangrove begrijpen. In het gemeenschapscentrum Weg naar Zee worden workshops ‘Mangrove Rehabilitatie en Mangrove plantactiviteiten’ gegeven. Samen met studenten en anderen, werkt Naipal aan het herstel van de mangroveaanplant langs de kuststrook van Weg naar Zee. Door deze workshops wil het team meer informatie verstrekken en ook de gemeenschap de gelegenheid geven om zich in de mangroveactiviteiten te verdiepen. Dit berichten Starnieuws en het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 5 juli 2018.

In de afgelopen 30-40 jaar en in 2015 werd het gebied Weg naar Zee overstroomd en de dam brak door. Dat baart iedereen zorgen, zegt Naipal, die samen met studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname het initiatief nam om Sediment Trapping Units (STU’s) aan te leggen langs de kustlijn in dit gebied. Door de STU’s te plaatsen over een lengte van 800 meter, vindt nu landaanwinst plaats, omdat bij het dalen van de waterspiegel bij de overgang van vloed naar eb het sediment achterblijft.


'We hoeven ons vruchtbaar land niet af te staan. We kunnen het omgekeerd winnen, als wij het natuurlijke proces kunnen begrijpen. Door de STU te plaatsen breekt de kracht van het water af. Het water komt wel, maar zonder geweld. Het water stijgt heel rustig, omdat het hier wordt afgebroken. Hierdoor krijgen we wetlands, een nieuw ecosysteem. Het ecosysteem wat er was, wordt hersteld en daarmee komen heel veel vogels en ook vissen, In het verleden hebben wij heel wat dammen opgeworpen hier en dat betekent dat elke keer wanneer je een nieuwe dam opwerpt, je een paar stappen achteruit maakt, een paar honderd meter. En dat hebben we niet nodig.'

Tijdens de workshop krijgen de aanwezigen een korte presentatie te zien, waarna zij naar het gebied gaan waar de STU’s zijn gemaakt. Hier worden nu jonge mangroveplantjes in de zachte kleiboden gestopt. De bedoeling is, dat wanneer de planten ongeveer vier meter hoog zijn, ze heel veel wortels hebben. Zij gaan dan de golven die binnenkomen op een natuurlijke wijze afbreken. Dan neemt de natuur weer over.

'Omdat we meer weten, moeten we het nu anders doen. Ik doe daarom de oproep dat zoveel mogelijk mensen komen kijken, dan kunnen zij zelf zien. De overheid heeft de taak om dit te beschermen en ze doet het door middel van dammen en dat kost een enorme hoeveelheid geld. Dat geeft niets terug, behalve bescherming. Dit geeft naast bescherming heel veel.'

Naipal somt daarbij de mogelijkheden op zoals schoolkinderen die er kunnen komen voor educatie, toeristen die bijvoorbeeld vogels kunnen spotten. Naipal wil daarom de lokale mensen de kennis van het gebied en de activiteiten bijbrengen en hen zelfs opleiden tot gidsen, zodat ook zij de kennis kunnen overdragen. 'Ik ben dik tevreden met wat we nu hebben. Ik moet eerlijk zijn, ik had dit niet verwacht. Mangrove is een van de belangrijkste ecosystemen dat aan de kustlijn is', zegt Naipal.

Hij legt uit, dat mangrovebos 3 tot 4 keer zoveel CO2 vasthoudt als het tropische bos. Dit is de meest makkelijke manier om de kust te beschermen, om de voedselzekerheid te garanderen, toerisme te ontwikkelen. 'Dat is voor de lokale mensen heel belangrijk en de regering moet daarbij ondersteuning geven, want hierdoor wordt duurzame werkgelegenheid gecreëerd en we zullen er heel veel baat bij hebben.'

Ook de vertegenwoordiger van het Canada Caribbean Disaster Risk Management Fund (CCDRMF), John Wilson, is heel tevreden over het verloop van het project. Hij is ook aanwezig om erop toe te zien dat het project op de correcte manier word uitgevoerd. 'We hebben geprobeerd om de gemeenschap bij het project te betrekken, want dat helpt bij de duurzaamheid daarvan. De CCDRMF heeft 76.000 Amerikaanse dollar toegezegd voor dit project.

De workshops duren tot en met 9 juli, met elke dag een nieuwe groep deelnemers en is geheel gratis

Chinese bank investeert 250 miljoen dollar om productie van PdVSA te verhogen

China Development Bank verstrekt ook lening van 5 miljard dollar


China Development Bank is akkoord gegaan om Venezuela een lening van 5 miljard dollar te geven. De lening wordt als een reddingsboei voor het land omschreven, aldus een publicatie op de site van Oilprice (zie onderaan), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 juli 2018. Door de Venezolaanse minister Simon Zerpa van Financiën is bevestigd, dat er een lening wordt verstrekt. 

De Chinese bank investeert 250 miljoen dollar om de productie van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) te verhogen. Afgezien daarvan wordt dus ook 5 miljard dollar geïnvesteerd in het Venezolaanse staatsoliebedrijf.

De lening is van levensbelang voor de noodlijdende oliemaatschappij die te kampen heeft met een snelle daling van de productiecapaciteit als gevolg van jarenlang mismanagement en de liquiditeitscrisis als gevolg van de Amerikaanse sancties.

Vorige maand produceerde PdVSA 1,36 miljoen olievaten per dag. Vijf jaar geleden lag de productie op 2,9 miljoen olievaten per dag. President Maduro heeft aangekondigd de productie tegen het eind van het jaar te willen verhogen met 1 miljoen olievaten per dag.

Volgens de publicatie heeft de president toegegeven, dat het lastig wordt om dit doel te bereiken. Het artikel vermeldt, dat het nog lastiger wordt het doel te bereiken als gevolg van de beslaglegging van ConocoPhillips op tegoeden van het Venezolaanse staatsoliebedrijf. Door de beslaglegging kan Venezuela niet aan de exportverplichtingen voldoen en liggen olietankers buitengaats te wachten om geladen te worden.


Personeel van Veneto Hotel, Curaçao, legt het werk neer

Salaris is ondanks eerdere toezeggingen niet uitbetaald

Vakbondsman Kenneth Valpoort: 'Ik vrees dat men het hotel dood wil laten bloeden'
 

Het personeel van Veneto Hotel heeft het werk neergelegd nu hun salaris ondanks eerdere toezeggingen niet is uitbetaald. Dat zegt vakbondsman Kenneth Valpoort van Horecaf vandaag, donderdag 5 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Het personeel van het casino, Denny’s en het hotel heeft gistermiddag besloten dat het nu genoeg is geweest. De werknemers hebben vaak hun salaris niet op tijd uitbetaald gekregen. Het management en de eigenaren van het hotel konden het personeel niet vertellen wanneer het salaris dit keer wordt uitbetaald.

Valpoort ziet de toekomst van het hotel somber in. 'Als ik zie hoe de eigenaren zich tot nu toe hebben opgesteld en ook dat er geen geld is om het personeel te betalen, dan vrees ik dat men het hotel dood wil laten bloeden. De eigenaren hebben in het verleden goed aan het hotel verdiend, maar willen nu niet meer investeren', aldus Valpoort.

De werknemers waren verontwaardigd over een voorstel van de hr-manager aan hen. 'Het voorstel aan het personeel was om gedurende een halfjaar 30 procent van het salaris in te leveren of minder uren te gaan werken. Dit voorstel moest ertoe leiden dat de kosten van het hotel beheersbaar blijven en dat de werkgelegenheid wordt veiliggesteld. De timing om het voorstel te lanceren was ronduit slecht. Het personeel moet eerst betaald worden. Pas daarna kan er eventueel worden gesproken over voorstellen om ervoor te zorgen dat het hotel open kan blijven', aldus Valpoort.

Vergunningen verzekeraar Ennia op Curaçao zijn ingetrokken

Noodregeling mede uit ‘vrees dat activa buiten Ennia worden gebracht’ 

Ennia heeft ‘een ernstig solvabiliteitstekort dat alleen maar verder verslechtert’


Van verzekeraar Ennia zijn de vergunningen ingetrokken. Ook heeft het gerecht van Curaçao de noodregeling uitgesproken ten aanzien van de Ennia-bedrijven Leven, Schade, Zorg, EC Investments en Ennia Caribe Holding. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 juli 2018.

Volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die dinsdag de vergunningen introk en gisteren de noodregeling toegewezen kreeg, heeft Ennia ‘een ernstig solvabiliteitstekort dat alleen maar verder verslechtert’. Zo staat te lezen in de beschikking van de rechter

Daarnaast speelt volgens de Centrale Bank dat de beleidsbepalers van de werkmaatschappijen (directeuren en commissarissen, red.) en de uiteindelijke aandeelhouder, de Amerikaan Hushang Ansary, die volgende week 91 wordt, de aanwijzingen van de CBCS en de stille curatoren niet opvolgen.

Ook blijkt dat de activa die toebehoren aan Ennia via EC Investments en de holding ‘aan het toezicht van de Centrale Bank worden onttrokken’. Aldus luidt de beoordeling. En, zo betoogt de CBCS, er is gepoogd 100 miljoen dollar te onttrekken aan de effectenrekening van EC Investments bij Merrill Lynch in New York. Deze redenen rechtvaardigen de vrees dat die ‘activa buiten Ennia worden gebracht’.

Merendeel personeel Radio, Technische en Elektronische Dienst Luchtvaartdienst wil overplaatsing

Een groot deel van de apparatuur functioneert niet of niet optimaal

Gevreesd wordt dat de vliegveiligheid in het land onder druk komt


Negen van de veertien medewerkers op de afdeling Radio, Technische en Elektronische Dienst van de Luchtvaartdienst overwegen om overplaatsing te vragen, indien de werkomstandigheden en de intermenselijke verhoudingen niet snel verbeteren. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 juli 2018.

Hun dienst moet ervoor zorgen dat alle apparatuur en het vliegveiligheidssysteem in Suriname optimaal functioneren. Volgens hen functioneert een groot deel van de apparatuur niet of niet optimaal. Daarnaast ontbreken cruciale apparatuur en hulpmiddelen en is er op de afdeling sprake van een zeer slechte werksfeer.

'Als er niet snel verandering komt, zullen we massaal om overplaatsing vragen', stellen de medewerkers. Gevreesd wordt dat hoe langer de huidige situatie voortduurt, hoe meer de vliegveiligheid in het land onder druk komt.

Een van de klachten is het ontbreken van microfoons om te communiceren. De autoriteiten hebben al lang een traject ingezet om de vliegveiligheid te verbeteren, zegt minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Daarvoor is nieuwe communicatie- en navigatieapparatuur aangeschaft, personeel getraind en bijgeschoold en er zijn nieuwe medewerkers aangetrokken en getraind.

Maar, de medewerkers reageren sceptisch. 'We horen al bijna twee jaar dat er nieuwe apparatuur is aangeschaft. Momenteel moeten we het doen met een bij Guyana geleende AMHS-server (Aeronautical Message Handling System). Ook is er geen backup als de stroom of apparatuur uitvalt.'

Regering heeft Srd 2 miljoen vrijgemaakt voor St. Vincentius Ziekenhuis

Personeel is het beu om steeds te moeten wachten op de betalingen


De regering heeft gisteren Srd 2 miljoen vrijgemaakt voor het St. Vincentius Ziekenhuis. Met ondersteuning van de ministers Antoine Elias (Volksgezondheid), Gillmore Hoefdraad (Financiën) en van de leiding van de Finabank is hard gewerkt om het geld gelijk beschikbaar te krijgen, zegt algemeen directeur van het ziekenhuis, Manodj Hindori, vandaag, donderdag 5 juli 2018, op Starnieuws. 

In de ochtend moet het bedrag op de rekening van het ziekenhuis zijn overgemaakt. Hiermee kunnen dan de achterstallige betalingen aan het personeel worden voldaan.

Hindori heeft gistermiddag het personeel geïnformeerd over al deze inspanningen om de financiële problemen van het ziekenhuis te verlichten en heeft het personeel wederom verzocht om het werk gelijk te hervatten. 'Hoewel er wel personeelsleden waren die de actie wilden opschorten, wilde echter het grootste deel in actie blijven totdat de gelden daadwerkelijk op de rekeningen van de werknemers gestort zijn', zegt Hindori.

Het personeel is het beu om steeds te moeten wachten op de betalingen. De personeelsleden willen structurele oplossingen, zodat zij zich niet iedere eind van de maand hoeven af te vragen als zij uitbetaald zullen worden.

De actie van het personeel heeft in ieder geval geleid tot het besef, dat de situatie in het ziekenhuis bijzonder nijpend is, stelt Hindori.

'Er is door de autoriteiten veel werk verzet om het geld zo snel mogelijk op onze rekeningen te krijgen. Hoewel ik op zich wel kan begrijpen dat het personeel opkomt voor hun belangen, vind ik het bijzonder jammer dat het werk niet hervat is. Ik had graag gezien dat wij zo snel als mogelijk weer patiëntenzorg kunnen verlenen, want uiteindelijk zijn wij er als ziekenhuis voor onze patiënten en voor de gemeenschap. Ik ga ervan uit, dat wij donderdagochtend het geld hebben ontvangen op onze rekening en dat wij gelijk daarna de uitbetalingen aan het personeel kunnen doen, waarna de situatie in de loop van de dag kan worden genormaliseerd.'

Studenten AdeKUS willen dat president Bouterse met oplossing komt voor problemen

Studenten kunnen niet steeds dupe worden van stakingen en tekortkomingen van anderen


Studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zijn bezig handtekeningen te verzamelen voor een brief die gestuurd wordt naar president Desi Bouterse. De studenten willen een structurele oplossing, Omdat zij bijna elk semester geconfronteerd worden met een staking. De studenten willen binnen drie werkdagen een oplossing van de president, zodat de staking die nu gaande is op de universiteit wordt beëindigd, opdat het onderwijsproces normaal voortgang kan vinden. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 5 juli 2018.

In november 2014 bracht de president een bezoek aan AdeKUS, samen met de toenmalige Onderwijsminister Ashwin Adhin. Toen heeft Bouterse het belang van de universiteit benadrukt. Er zouden maatregelen getroffen worden om de toegankelijkheid tot de universiteit te behouden en zelfs te vergroten. Een van de toezeggingen was het verhogen van de subsidies.

Door gebrek aan geld zijn er steeds acties, waarbij het collegejaar verloren dreigt te gaan. De studenten laten zich niet uit over de rechtvaardigheid van de staking. Zij vinden, dat partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen door met elkaar in dialoog te gaan en rechtvaardig te handelen jegens elkaar, de studenten en de natie.

Het mag niet zo zijn, dat de studenten steeds de dupe worden van alle stakingen en tekortkomingen van anderen. In de brief aan de president worden ook oplossingsmodellen aangedragen voor de problemen waarmee AdeKUS te kampen heeft.

's Werelds grootste, aan ketting gelegde, visfabrieksschip Damanzaihao verlaat Peru binnenkort

Schip was 30 mei, met hulp Sea Shepherd, aan ketting gelegd verdacht van illegale visvangst in 2014

(Bron foto: Andina)
Damanzaihao mag ook weer onder vlag van Belize varen


's Werelds grootste visfabrieksschip Damanzaihao, dat door Peru aan de ketting werd gelegd op vier jaar oude beschuldigingen van illegaal vissen, komt dichterbij het moment dat zij het land mag verlaten en de operaties hervatten.

De detentie dateert sinds 30 mei, ondanks beweringen van de nieuwe eigenaren van het schip, de firma DVS-R, dat de aantijgingen betrekking hebben op de oude eigenaar van de Damanzaihao, Sustainable Fishing Resources (SFR), een eenheid van Peru's Chinese Visserijgroep.Na inspanningen van de actiegroep Sea Sheperd ontded de International Merchant Marine Registry van Belize de Damanzaihao van zijn vlag vanwege een vermeend verzuim om de illegale visserijgerelateerde beschuldigingen te melden, die dateren van 2014. Echter, nadat DVS-R de Registry een pakket van 35 pagina's met documentatie had gestuurd waaruit blijkt, dat niet SFR de Damanzaihao in eigendom heeft gehad sinds 16 april 2018, heeft het register de vlag van het schip hersteld.

Documenten van de faillissementsrechtbank in New York, die toezicht hield op de verkoop van het schip, tonen aan dat DVS-R en SFR volledig afzonderlijke, niet-gelieerde ondernemingen zijn. Een document van 26 juni, geschreven door het register en ingezien door Undercurrent News bevestigt dat de vlag van Damanzaihao is hersteld.

De in Singapore gevestigde DVS-R kocht de Damanzaihao en twee andere schepen in een deal van  18 miljoen dollar die het fabrieksschip waardeerde op10,8 miljoen. DVS-R is eigendom van de Rus Dmitrii Dremliuga, een aandeelhouder in Dalmoreprodukt, een belangrijk visserijbedrijf in het Verre Oosten.
Sprekend tot Undercurrent News zei Eugene Mangushev, het hoofd export van Dalmoreprodukt dat het schip het nodige papierwerk van de Peruaanse openbare aanklagers heeft ontvangen om het schip uit de bewaring te halen.Elke strafzaak met betrekking tot de vermeende deelname van de Damanzaihao aan illegale visserij in 2014 - de South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO) had Damanzaihao op een conceptlijst van illegale, niet-aangegeven en niet-gereglementeerde (IUU) vaartuigen gezet - omvat nu alleen de vorige eigenaar, SFR, zei Mangushev. 'Het heeft nu officieel niets meer te maken met onze boot en niets met ons te maken. Het kan ons schip niet meer vasthouden, we zijn vrij om te gaan', zei hij.

Hoewel het schip in de wateren van Peru, in de buurt van de haven van Chimbote blijft, zal het naar Dalian, China, varen voor reparaties nadat het na een inspectie is vrijgegeven om te vertrekken, zei Mangushev. Het vaartuig zal worden gebruikt voor het verwerken van haring en makreel in Russische wateren, die daar aan Afrikaanse importeurs worden verkocht. Hij zei dat hij hoopt dat het schip in oktober of november weer operationeel zal zijn.

Geschiedenis van het schip 
Damanzaihao, ooit bekend als Lafayette, was jarenlang eigendom van SFR, een eenheid van China Fishery, die andere schepen gebruikt om ansjovis te vangen in Peru om vismeel en visolie te produceren. China Fishery maakt deel uit van het in Hongkong gevestigde visserijconglomeraat Pacific Andes International Holdings (PAIH), maar wordt verkocht door de in New York aangestelde trustee William Brandt om crediteuren terug te betalen in het faillissement van PAIH voor een bedrag van 1,5 miljard dollar.
De detentie van het schip in de namiddag van 30 mei werd bevestigd in een tweet door Ministerio Publico Fiscalia de la Nacion, Peru's federale procureur. De milieudivisie van de Officier van Justitie ondernam de actie 'voor de veronderstelde misdaad van illegale visserij op waterdieren'.

Hoewel het al jaren niet meer in gebruik is, was de Damanzaihao ooit het vlaggenschip van China Fishery's en verwerkte het enorme hoeveelheden jack-makreel voor de kusten van Zuid-Amerika. In 2014 plaatste SPRFMO Damanzaihao op een lijst van IUU-schepen die in de regio vissen. De reden voor de opname was, dat het in de zomer in de regio zonder toestemming had gevist, zoals toen door Undercurrent News werd onthuld. Later dat jaar werd Damanzaihao van de lijst verwijderd, waarbij PAIH zinspeelde op een misverstand. 
Begin 2015 werd het echter opnieuw op de lijst geplaatst en werd de opname ervan afgerond. 

Damanzaihao 
Damanzaihao werd in 1980 gebouwd door de Japanse scheepsbouwer Nippon Kokan K.K., voor een Noors tankerbedrijf. Het is niet ontworpen als een vissersvaartuig, maar als een olietanker van 67.000 metrieke ton. 

In 2008 had Pacific Andes op een Chinese scheepswerf visverwerkings- en vriesmachines geïnstalleerd in het ruim. Volgens de New York Times kostte de herconfiguratie 100 miljoen. 
De 232 verticale diepvriezers van Damanzaihao kunnen samen 1.500 ton vis binnen 24 uur invriezen. Zeven productielijnen verpakken de vis automatisch. Het laadruim kan 15.000 ton opslaan, terwijl het een bemanning van 320 kan hebben. Zeven kranen laden en lossen vis van en naar reefer- en reeferboten voor overslag. 
Volgens het artikel van de New York Times heeft Damanzaihao alleen de technische capaciteit om 547.000 ton vis per jaar te verwerken, als het elke dag zou werken.

(Suriname Mirror/Under Current News/Twitter/YouTube)

In Tumaco, Colombia, zijn waarschijnlijk de lichamen van gekidnapte Oscar Villacis en Katty Velasco gevonden

Het paar werd op 16 april ontvoerd door de guerrillagroep van 'Guacho'
De Colombiaanse autoriteiten hebben dinsdag 3 juli 2018 gezegd, dat de lichamen van een vrouw en een man zijn gevonden in Tumaco, Nariño, een landelijke zone grenzend aan Ecuador, en zij vermoeden dat zij het in april door de criminele groep Oliver Sinisterra Front ontvoerd stel zijn. De Ecuadoraanse regering heeft een verklaring uitgegeven waarin staat, dat de overblijfselen 'zouden kunnen toebehoren aan de gekidnapte Oscar Villacis en Katty Velasco'.De lichamen werden gevonden door een gespecialiseerd team in hetzelfde gebied als de lichamen van de drie journalisten van de krant El Comercio.

De lichamen werden geïdentificeerd door de Colombiaanse autoriteiten, die samenwerken met Ecuadoraanse openbare aanklagers, en de familieleden zijn op de hoogte gesteld van de bevinding.
Maar, Colombia's minister van Binnenlandse Zaken Mauro Toscanini zei, dat dat nieuws - over 'contact tussen de procureurs-generaals van Ecuador en Colombia', - een 'gerucht' is en bevestigde het niet. Het paar werd op 16 april ontvoerd door dezelfde gewapende organisatie die beweert een dissidente factie te zijn van de nu gedemobiliseerde FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en vermoedelijk geleid wordt door 'Guacho.' De FARC ontkent elke politieke of gewapende band of relatie met de groep. 

Dagen later publiceerde de Ecuadoraanse overheid een smartphone-video waarin het paar op dezelfde manier werd vastgehouden als de drie journalisten, die door WhatsApp naar de autoriteiten werden gestuurd. Sindsdien is er geen informatie. 

Hun families hebben protesten en wakes georganiseerd voor het nationale paleis in de hoofdstad Quito in Ecuador om te eisen dat hun familieleden veilig naar huis  gaan. Hoewel de drie ontvoerde journalisten veelvuldig verslag deden in lokale en internationale media, werd de zaak van het stel snel vergeten door de media en beide Latijns-Amerikaanse regeringen kozen ervoor om erover te zwijgen.
(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Metro Ecuador/El Comercio/Facebook)

In Chili zijn negen oud-militairen veroordeeld voor de moord in 1973 op volkszanger, activist, Victor Jara

Acht verdachten veroordeeld tot 15 jaar en een dag gevangenisstraf, de negende vijf jaar en een dag


Een Chileense rechter heeft dinsdag 3 juli 2018 negen voormalige soldaten veroordeeld voor de moord in 1973 op volkszanger, activist en theaterregisseur Victor Jara, in de nasleep van de door de CIA gesteunde coup die generaal Augusto Pinochet als dictator installeerde. 

De 40-jarige Jara werd gearresteerd op de dag na de staatsgreep die op 11 september 1973 de Unidad Popular president van Chili, Salvador Allende, afzette, en samen met duizenden andere politieke gevangenen in het stadion van Santiago werd gevangen gezet. Hij werd ondervraagd en gemarteld voordat hij werd gedood.
Acht van de negen, Hugo Sánchez Marmonti, Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana, Hernán Chacón Soto y Patricio Vásquez Donoso, werden veroordeeld tot 15 jaar en een dag gevangenisstraf. De negende, Rolando Melo Silva, kreeg vijf jaar en een dag als 'medeplichtige' aan de moord.Jara was een van Latijns-Amerika's meest geliefde folkzangers, die musici en activisten over de hele wereld inspireerde met zijn politieke teksten die het dagelijks leven, de beproevingen en de politieke situatie van de arbeidersklasse in Chili beschreven, en eisten 'El derecho de vivir en paz', als een van de zijn bekendste liedjes, tegen de oorlog in Vietnam en als eerbetoon aan de Vietnamese leider Ho Chi Minh. De zanger was een toegewijd lid van de Communistische Partij van Chili en steunde de regering van Salvador Allende.


Het was vooral zijn vermogen om het volk direct aan te spreken dat hem zo populair maakte. Jara werd in 1957 lid van de folkloristische groep Cuncumén. Vanaf 1966 werkte hij een aantal jaren samen met de muziekgroep Quilapayún. Hij ontmoette Violeta Parra, die de basis legde voor La Nueva Canción Chilena (Het nieuwe Chileense lied), dat is geworteld in de Chileense volksmuziek. La Nueva Canción Chilena werd in de jaren 60 en vroege jaren 70 de muzikale stem van de sociaal-politieke beweging in Chili, die zijn invloed kreeg tot ver buiten Chili.(Suriname Mirror/TeleSUR/Al Jazeera/YouTube/La Tercera/biobiochile/Twitter)

Inval Braziliaanse federale politie in Braziliaans hoofdkantoor Philips in Sao Paulo

(Bron foto:  EFE)
Onderzoek naar fraude bij de aanbesteding van medische apparatuur


De Braziliaanse federale politie voerde woensdagochtend 4 juli 2018 22 aanhoudingsbevelen uit in het kader van een onderzoek - Operación Lava Jato - naar fraude bij de aanbesteding van medische apparatuur onder toezicht van gezondheidsautoriteiten in de staat Rio de Janeiro, aldus de politie.


De inval bij Philips maakte deel uit van een grote landelijke actie in onder meer São Paulo en Rio de Janeiro, waarbij 180 agenten van de Braziliaanse federale politie betrokken waren. 22 Mensen zijn gearresteerd, ook zijn er 43 opsporings- en inbeslagnemingsbevelen gegeven door autoriteiten.

De inval bij Philips vond plaats bij het Braziliaanse hoofdkantoor in Barueri, gelegen in de buitenwijken van São Paulo, Brazilië's grootste stad.
Behalve een Philips-medewerker is Daurio Speranzini jr, de huidige directeur van het Amerikaanse General Electric (GE) in Latijns-Amerika, aangehouden (zie foto top). Speranzini werkte eerder voor Philips en zou vanwege die functie gearresteerd zijn.

Philips zegt volledig mee te werken aan het kartelonderzoek. 'Het huidige directieteam maakt geen deel uit van de actie van de federale politie', beklemtoont Philips in een verklaring aan de Braziliaanse nieuwssite Globo. 'Een medewerker van het Philips-verkoopteam is gevraagd opheldering te geven.'

Volgens de Braziliaanse federale politie gaat het om kartelvorming van minstens 33 bedrijven in de periode van 1996 tot 2007 bij het binnenhalen van contracten voor medische systemen.

Meer specifiek betreft het fraude bij het verstrekken van medische apparatuur aan het Nationale Instituut van Traumatologie en Orthopedagogie, alsook het gezondheidsdepartement van Rio de Janeiro. De zaak kwam aan het licht door meldingen van klokkenluiders.

Ondanks dat het ook medische apparaten fabriceert laat GE, de werkgever van de gearresteerde Speranzini, weten niet bij de zaak betrokken te zijn. 'De beschuldigingen hebben betrekking op een periode dat hij een ander bedrijf - Philips - leidde', laat GE in een verklaring weten.Vergelijkbare anti-corruptie-operaties die zich uitstrekken over alle overheidsniveaus zijn routine geworden in Brazilië. Een van de vele spraakmakende figuren in de staat Rio die de afgelopen jaren zijn opgesloten, is de voormalige gouverneur en de spreker van de staats Assemblee.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Globo/Union Radio)

Mazelen-uitbraak breidt zich uit in Brazilië nadat gevallen zijn geïmporteerd uit Venezuela...

(Bron: Survival International)
Zorgen dat de uitbraak de geïsoleerde inheemse Yanomami heeft bereikt in het Amazone-gebied


Een mazelen-uitbraak groeit in Brazilië, nadat gevallen werden geïmporteerd uit het naburige Venezuela waar de gezondheidszorg is ingestort. Meer dan 460 gevallen van de ziekte zijn bevestigd in twee Braziliaanse grensstaten, zei het ministerie van Volksgezondheid maandag 2 juli 2018. 

Er zijn ook zorgen dat de uitbraak een geïsoleerde stam heeft bereikt die in de Amazone woont en weinig weerstand biedt tegen dergelijke ziekten.


De gevallen in Brazilië komen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, de Amerikas in 2016 mazelenvrij verklaarde. Maar, uitbraken kunnen nog steeds plaatsvinden, zelfs nadat een land is vrij verklaard, omdat gevallen kunnen worden geïmporteerd. Dat is precies wat er is gebeurd in Brazilië, waar de ziekte over de grens glipte met mensen die de economische en politieke ineenstorting ontvluchtten in het naburige Venezuela. Mazelen verspreiden zich door de lucht en zijn zeer besmettelijk.


Hoewel er geen specifieke behandeling voor de ziekte is, is het vaccin zeer effectief. Symptomen van mazelen zijn koorts, loopneus, hoest, keelpijn en uitslag die zich over het lichaam verspreidt.


Vorig jaar begonnen de mazelen zich te verspreiden in Venezuela, waar er meer dan 2.000 gevallen waren. Olierijk Venezuela was ooit rijk en het gezondheidsstelsel was er een model voor de regio. Maar, wanbeheer en een daling van de olieprijzen hebben geleid tot een wijdverbreid tekort aan levensmiddelen en medicijnen. Artsen zijn gevlucht en de gezondheidsdiensten zijn ingestort. Ontberingen in het algemeen in Venezuela hebben meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht gejaagd naar buurlanden, waarbij ze soms ziektes meenamen.

Om de uitbraak te bestrijden, bieden de autoriteiten in Brazilië vaccinatie tegen mazelen aan aan buitenlanders die zich registreren bij de federale politie en er worden ook steeds meer inspanningen gedaan om ervoor te zorgen, dat Brazilianen worden gevaccineerd.


Brazilianen moeten regelmatig worden ingeënt tegen mazelen, maar de autoriteiten hebben onlangs speciale campagnes gevoerd in Roraima en Amazonas om diegenen te vaccineren die door het systeem zijn geglipt.

Naast de gebruikelijke zorgen om de uiterst besmettelijke ziekte te bestrijden, zei Survival International dat een uitbraak de geïsoleerde Yanomami-stam, die aan beide kanten van de grens tussen Brazilië en Venezuela leeft, diep in de Amazone, kan verwoesten. Tot nu toe hebben 23 Yanomami met mazelen symptomen medische behandeling gezocht in Brazilië, zei de organisatie voor inheemse rechten, en een van die gevallen is bevestigd.

Veel meer zouden ziek kunnen zijn in Venezuela, waar Survival International zegt, dat het moeilijker is om informatie te krijgen.

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube/VOA News/Twitter)

Journalisten eenzijdig 'getraind' over grondenrechtenvraagstuk inheemsen en tribale volken

(Bron foto: ACT)
Jurist Martin Misiedjan informeert namens Amazon Conservation Team journalisten

Een goed journalist heeft zo'n 'training' toch niet nodig, gewoon even goed Googelen


Het Dagblad Suriname bericht woensdag 4 juli 2018, dat het Amazon Conservation Team (ACT) een tweedaagse training heeft georganiseerd voor journalisten over het grondenrechtenvraagstuk van inheemsen en tribale volken in Suriname. 

De training werd verzorgd door jurist èn presidentieel commissaris grondenrechten Martin Misiedjan, die niet alleen een historisch beeld heeft gegeven over inheemsen en tribale volken, maar heeft getracht te verklaren op basis waarvan deze groepen aanspraak maken op de grondenrechten.
Met deze training hoopt de organisatie dat de journalist bepaalde vragen die betrekking hebben op dit onderwerp kunnen stellen.
Misiedjan heeft in dit kader gesproken over de historische achtergrond van grondenrechten van de inheemsen. Het is in dit kader belangrijk te weten waarom inheemsen aanspraak hierop maken en andere volkeren niet.

'Waarom moeten de natuurlijke hulpbronnen voorbehouden worden voor zo'n kleine groep, terwijl we weten dat de natuurlijke hulpbronnen in de Grondwet van Suriname opgenomen zijn ten behoeve van de totale samenleving?' Maar, hij waarschuwt ook, dat er geen blauwdruk is voor deze situatie. 'Wat we kunnen doen, is leren uit de cases die in het buitenland succesvol zijn gebleken.'

Ook stond de jurist stil bij het begrip grondenrechten, een begrip dat in dit geval niet gemakkelijk te definiëren is vanwege de vele dimensies die aan dit begrip kleven. Echter kan na analyse gesteld worden, dat doordat inheemsen en tribalen een unieke leefwijze er op na houden en deze merendeels is gebaseerd op de hechte relatie die zij hebben met hun land, zij het recht behouden zelf over dit stuk grond te bepalen. Met grond wordt dus bedoeld de grond die zij van oudsher gebruiken en bewonen, wat cruciaal is voor zowel hun fysieke, culturele en hun spirituele vitaliteit. Het gaat dus om de unieke relatie die inheemsen/tribale volken hebben met het gebied, waarvan zij een bepaalde afhankelijkheid hebben. Hierbij gaat het om de wijze van gebruik, zoals traditioneel, jachtgebieden, visgronden.

'Wat men onder andere moet begrijpen, is dat deze volken het recht hadden op zelfbeschikking. Bij de discussie over de rechten van inheemsen en tribalen op de grond is het van belang rekening te houden met niet alleen historische aspecten, maar ook andere elementen zoals de continuïteit met het gebied. Verder onderscheiden zij zich qua cultuur, taal en tradities en zal er rekening gehouden moeten worden met hun traditionele rechten', aldus Misiedjan.

Vandaag zullen de verschillende perspectieven rond de problemen van binnen dit vraagstuk aangekaart worden alsook mogelijke oplossingsmodellen worden voorgesteld.

Of de journalisten tijdens de twee dagen ook zijn getraind door een vertegenwoordiger van de inheemsen is niet duidelijk. Indien slechts Misiedjan zijn verhaal heeft mogen afsteken, dan zijn de journalisten gekleurd, eenzijdig getraind. Overigens, een goed journalist heeft zo'n 'training' toch niet nodig? Gewoon even goed Googelen!

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname)