woensdag 18 oktober 2017

Hond glipt binnen bij huwelijksvoltrekking in São Paulo, Brazilië, en ploft neer op sluier bruid voor dutje

Kersvers echtpaar adopteert na huwelijk hond en noemt hem SnoopToen Marília Pieroni en Matheus Gomes Martins in São Paulo, Brazilië, in het huwelijk traden op 30 september, moesten ze de plechtigheid onder een tent verplaatsten vanwege de regen. Op het moment dat alle gasten zich geïnstalleerd hadden, kwam er een hond met modderige pootjes aangewaaid.

Het beestje werd snel terug naar buiten geëscorteerd, maar glipte toch weer binnen. 'Toen de ceremonie van start ging, was het tot ieders verrassing de hond die binnenwandelde toen het bruidslied begon te spelen', vertelt Marília tegen The Dodo.Voor een tweede keer werd de volhardende viervoeter naar buiten begeleid en ging de dienst verder. Maar. toen het koppel de geloften aan het uitspreken was, kwam de hond alweer binnen en plofte neer op de sluier van de bruid voor een dutje. De jonggehuwden lieten hun nieuwe gast blijven voor de receptie.Volgens de bruid heeft het dier nog mee genoten van het buffet, om daarna weer zijn eigen weg te gaan.

Na de bruiloft besloot het koppel de hond te adopteren en hem Snoop te noemen. Zo krijgt deze schattige bruiloft-crasher toch ook zijn sprookjeseinde.

(Suriname Mirror/Metro België/WSLS 10News/Inside Edition/Facebook)

Carlos Arthur Nuzman aangeklaagd voor omkopen leden Internationaal Olympisch Comité (IOC)

De Braziliaanse baas van Olympische Spelen Rio 2016 zit sinds 5 oktober in hechtenis


Carlos Arthur Nuzman is nu ook aangeklaagd voor het omkopen van leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen in Rio binnen te halen. De Braziliaanse baas van de Olympische Spelen van 2016 zit al sinds 5 oktober in hechtenis.

Hij zou meer dan 2 miljoen dollar hebben uitgegeven om de verkiezing voor de Spelen te beïnvloeden.

Nuzman is al decennia lang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land. Het IOC heeft hem al voorlopig geschorst.


Behalve Nuzman zijn nog vijf mensen aangeklaagd. Sergio Cabral, gouverneur van de provincie Rio, is één van de vijf verdachten.

De ethische commissie van het IOC startte eerder dit jaar al een onderzoek naar de toewijzing van de Spelen aan Rio de Janeiro. Aanleiding was een transactie van 1.5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing in 2009 de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

(Suriname Mirror/VRT Nieuws/YouTube)

Nationaal Jeugdparlement krijgt mogelijk nieuw onderkomen

Nieuwe vergaderruimte in Fred Derbystraat in oud-pand ministerie van Sport- en Jeugdzaken


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP), dat vanaf haar oprichting in 2004 geen eigen onderkomen heeft gekend en daardoor gebruik moest maken van het terrein van het Cultureel Centrum Suriname (CCS), krijgt binnenkort vermoedelijk een nieuwe vergaderruimte aan de Fred Derbystraat in het pand waarin voorheen het ministerie van Sport- en Jeugdzaken was ondergebracht. Dit bericht vandaag, woensdag 18 oktober  2017, het Dagblad Suriname te hebben vernomen van zogenaamde 'welingelichte bronnen'. 

Sinds kort is het ministerie verhuisd naar de Prins Hendrikstraat. Het team, dat indertijd (2011) belast was met de realisatie van het NJP-gebouw, waarvan Melvin Bouva de coördinator was, streefde naar een situatie die voldoet aan de internationale standaarden.

Huidig president Desi Bouterse had in dat jaar de toezegging gedaan en sprak in dat kader niet alleen over een eenvoudige vergaderruimte, maar over faciliteiten die meer mogelijkheden moeten creëren voor het organiseren van internationale conferenties alsook voor het creëren van recreatiemogelijkheden.

Vooralsnog is het niet duidelijk of zulke faciliteiten van het jaar beschikbaar zullen zijn voor de jeugdparlementariërs. In ieder geval kunnen de 29 jeugdvertegenwoordigers binnenkort over een eigen vergaderruimte beschikken.

Geruchten doen de ronde dat dit in november 2017 gestalte zal krijgen.

Mijnbouw speelt verrassend grote rol bij ontbossing Braziliaanse Amazonegebied

'Mijnbouwactiviteiten leiden tot kap van bomen die tot 70 kilometer afstand van mijn staan'Mijnbouwactiviteiten dragen veel meer bij aan de ontbossing van het Amazonegebied dan gedacht. Zeker tien procent van alle ontbossing in het Amazonegebied tussen 2005 en 2015 was te wijten aan de aanleg van mijnen. Veel van de schade werd aangericht ver buiten de gebieden die door de Braziliaanse overheid zijn aangewezen als plekken waar mijnbouwactiviteiten mogen worden ondernomen. Dat melden vandaag, woensdag 18 oktober 2017, Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications

In de de regenwouden van het Amazonegebied worden veel mineralen gewonnen. In de afgelopen decennia zijn er vooral veel mijnen aangelegd om bauxiet en ijzererts te winnen.

De wetenschappers van de Universiteit van Vermont berekenden de schade die deze mijnen aanrichten door door satellietbeelden van het Amazonegebied te bestuderen. In totaal analyseerden ze tien jaar aan gegevens over ontbossing.Uit hun onderzoek blijkt dat mijnbouwactiviteiten vaak leiden tot de kap van bomen die tot op 70 kilometer afstand van de mijn staan. Voor het vervoer van de mineralen zijn namelijk lange transportroutes nodig door het regenwoud. De aanleg van deze autowegen, spoorlijnen en vliegvelden kost vele bomen het leven. Ook de bouw van huizen voor mijnwerkers draagt bij aan de ontbossing.

Hoofdonderzoekster Laura Sonter vindt de bevindingen verontrustend. 'Ons onderzoek toont aan dat mijnbouwactiviteiten een substantiële oorzaak te zijn van het verlies aan regenwoud in het Amazonegebied', verklaart ze op nieuwssite Phys.org. 'Tot nu toe dachten we dat de aanleg van mijnen hooguit één of twee procent van de ontbossing veroorzaakte. Dat het percentage in werkelijkheid op tien procent uitkomt is alarmerend.'

(Suriname Mirror/Nu.nl/Phys.org/Nature Communications)

29-Jarige Zweedse Greenpeace-activiste komt om bij vliegtuigcrash in Rio Negre, Brazilië

(Bron foto: EPA)
Carolina Nyberg-Steiser bezocht Amazonegebied om te zien hoe Greenpeace Brazilië daar werkt


Een vliegtuig van milieu-organisatie Greenpeace is gisteren, dinsdag 17 oktober 2017, in het Braziliaanse Amazoneregenwoud neergestort. Daardoor is een 29-jarige Zweedse vrouw om het leven gekomen. Nog vier anderen raakten gewond, meldt het Braziliaanse nieuwsportaal G1 op basis van de politie.

Het Zweedse consulaat in Manaus heeft de dood van de Zweedse bevestigd. De Cessna 208 stortte neer in de Rio Negro in het nationale park Anavilhanas, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Manaus. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk.


Greenpeace meldt het volgende vandaag op haar website:

'Carolina Nyberg-Steiser (29), werkzaam bij Greenpeace Nordic in Zweden, is om het leven is gekomen bij een tragisch ongeluk in de Amazone. 

Carolina zat in een klein watervliegtuig dat verongelukte tijdens de landing op de rivier Rio Nero, vlakbij de stad Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas. Er is nog geen informatie over de mogelijke toedracht van het ongeluk, dat dinsdagochtend rond 10:50 uur plaatsvond. (17:50 uur CEST). 

Namens Greenpeace onderhield Carolina contact met mensen die wereldwijd invloed hebben. Ze was zeer geliefd en werd alom gerespecteerd. 

Ze bezocht het Amazonegebied om te zien hoe Greenpeace Brazilië daar werkt en te ontdekken hoe nog meer mensen betrokken kunnen worden bij de bescherming van het regenwoud. 

Ze was dinsdag aan boord van het vliegtuig om de schoonheid van de Amazone met eigen ogen te zien. De vier anderen aan boord, waaronder de piloot, hebben het ongeluk overleefd. Zij zijn lichtgewond geraakt. 

Uit respect voor de familie van Carolina en in belang van het onderzoek naar de toedracht, geven we op dit moment geen verder commentaar.'


(Suriname Mirror/G1/De Telegraaf/Twitter/Greenpeace/YouTube)

Rechter in Honolulu, Hawaï, houdt Trump's inreisverbod tegen

Witte Huis: 'Het is een gevaarlijk onjuiste uitspraak'


Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft opnieuw een voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump voor een inreisverbod tegengehouden. Rechter Derrick Watson in Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, haalde een streep door de inreisbeperkingen. De kwestie waar het telkens om draait is of vijandigheid tegen moslims een reden voor een inreisverbod mag zijn.De Amerikaanse regering heeft boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een 'gevaarlijk onjuiste' uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt. Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak "onjuist" en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit.

Het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak.

 President Trump probeert al sinds zijn aantreden mensen uit veelal islamitische landen buiten de deur te houden. Hij zegt daarmee terroristen te willen weren.

Het is de derde keer dat federale rechters de president dwarszitten. Dit keer moest de reisbeperking vandaag, woensdag 18 oktober 217, ingaan. Het betreft verboden voor inwoners van Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Tsjaad en Noord-Korea, alsmede voor enkele regeringsvertegenwoordigers van Venezuela. 'Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit', meldde Trump vorige maand toen het nieuwe verbod werd aangekondigd.

Trump bepaalde in januari per decreet dat vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen voor onbepaalde tijd werden geweerd om daarmee terrorisme te voorkomen. Het inreisverbod kon rekenen op een storm aan bezwaren. Diverse federale rechters schoten het decreet af. Ook een afgezwakte tweede versie kon rekenen op verwerping door de rechterlijke macht.

(Suriname Mirror/Nu.nl/Los Angeles Times/NOS/Twitter/YouTube)

Raad van Ministers Curaçao en Sint-Maarten akkoord met ontslag president-directeur Emsley Tromp van Centrale Bank

De weg naar ontslag Tromp is vrij


De Raad van Ministers van zowel Curaçao als Sint-Maarten is vorige week akkoord gegaan met de aanbeveling van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten om president-directeur Emsley Tromp te ontslaan. Dat bevestigt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, woensdag 18 oktober 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Nu moeten de landsbesluiten aan gouverneurs Eugene Holiday van Sint-Maarten en Lucille George-Wout worden gepresenteerd om na akkoord te tekenen. Wanneer dat gebeurt, is het ontslagproces van Tromp rond.

Chinese GZE vindt toestand bij de Isla-raffinaderij, Curaçao, 'zorgelijk'

Guangdong Zhenrong Energy vraagt Staten ‘op alle mogelijke wijzen steun te bieden’

Venezolaanse PdVSA doet er het zwijgen toe


Vertegenwoordigers van GZE hadden gistermiddag spoedoverleg met het MDPT (Multidisciplinair Projectteam) en RdK (Refineria di Kòrsou) over de huidige, naar hun mening, zorgelijke toestand bij de Islaraffinaderij en de noodzaak voor een noodplan. GZE vraagt de Staten ‘op alle mogelijke wijzen steun te bieden’. 

Zo sloot topman Bingyan Chen van Guangdong Zhenrong Energy de speciale vergadering met de Centrale Commissie van het Curaçaose parlement af, aldus vandaag, woensdag 18 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

Bij herhaling verklaarde zijn Engelssprekende tolk, dat het Chinese GZE, dat vergaande afspraken heeft met de regering van Curaçao om de exploitatie van de raffinaderij van de Venezolaanse staatoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) over te nemen, van Isla/PdVSA op geen enkele manier medewerking krijgt.

Vandaar het inroepen van de hulp van het MDPT en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), de feitelijke ‘huisbaas’ van de Isla. Al ruim een jaar reageert PdVSA in Caracas helemaal niet op pogingen tot communicatie, aldus GZE.

Surinaamse ambassade in Jakarta moet twee ontslagen ex-medewerksters betalen

Het Hooggerechtshof in Jakarta
Werkneemsters hadden conform Indonesische wetgeving doorbetaald moeten worden


De Ware Tijd meldt vandaag, woensdag 18 oktober  2017, dat de Surinaamse ambassade in Indonesië door het Hooggerechtshof in Jakarta is veroordeeld tot betaling van een forse schadeloosstelling aan twee voormalige medewerksters. Een lagere rechtbank had Suriname vorig jaar al veroordeeld, maar tegen dat vonnis werd hoger beroep aangetekend. De twee vrouwen werden in 2014 ontslagen, maar het rechtscollege heeft bepaald dat hun ontslag onrechtmatig is. 

Maria Setiawan was acht jaar in dienst van de diplomatieke post toen ze werd ontslagen en Ekasari Anggraini elf jaar. Het ontslag was niet gestoeld op de Indonesische Arbeidswet aangezien er geen sprake was van een geschil.

Naar verluidt is de ambassade door het Indonesische ministerie van Arbeid erop gewezen, dat buiten de wet was gehandeld en dat de werkneemsters volgens de Indonesische wetgeving doorbetaald moesten worden. Suriname heeft de kennisgeving naast zich neergelegd, waarna een rechtszaak tegen de diplomatieke post werd aangespannen.

Op 31 maart vorig jaar vonniste het Arbeidsgeschillenhof (IRC) in Jakarta, dat Suriname 237 miljoen roepia (14.143 Amerikaanse dollar) moest betalen aan Setiawan en 237 miljoen roepia (17.550 Amerikaanse dollar) aan Anggraini. Het Hooggerechtshof bepaalde de schadevergoeding voor Setiawan op 174 miljoen roepia (12.884 Amerikaanse dollar) en voor haar collega op 216 miljoen roepia (15.994 dollar). Suriname betwistte het vonnis van het IRC in 2016 en ging in hoger beroep.Volgens de ambassade is zij geen normale werkgever zoals bedoeld in de Arbeidswetgeving van Indonesië. Gesteld werd, dat de ambassade als vertegenwoordiger van een soeverein land opereert op basis van het Verdrag van Wenen. Derhalve zou zij aanspraak maken op diplomatieke onschendbaarheid en niet voor de rechter gedaagd mogen worden. De ambassade zou slechts onderworpen zijn aan de nationale wetgeving van Suriname.

Zowel het Arbeidsgeschillenhof als het Hooggerechtshof verwierp het verweer dat gebaseerd was op diplomatieke immuniteit. De betrekkingen tussen de ambassade en haar lokale medewerkers werden door beide rechtbanken getypeerd als een civielrechtelijke overeenkomst.

De Ware Tijd schrijft vernomen te hebben, dat aan het advocatenkantoor, dat namens Suriname optrad, ongeveer 111.000 Amerikaanse  dollar moet worden betaald.

Dit berichtte 13 april 2016 de Indonesische nieuwswebsite Kontan over de rechtszaak (http://nasional.kontan.co.id/news/kedutaan-suriname-digugat-dua-eks-karyawan):


Kedutaan Suriname digugat dua eks karyawan

Kedutaan Suriname digugat dua eks karyawan

JAKARTA. Kedutaan Republik Suriname diputus harus membayar pesangon kepada dua eks karyawannya Maria Itania Setiawan dan Anggreini Ekasari. Hal itu sejalan dengan gugatan yang diajukan keduanya di Pengadilan Hubungan Industrial Jakarta Pusat diterima majelis hakim.

Kuasa hukum kedua penggugat Sholeh Ali mengatakan, dalam perkara ini kedutaan Republik Suriname harus membayar hak kliennya setelah adanya pemutusan hubungan kerja pada tahun lalu. "Ya, perkara ini sudah diputus pada 31 Maret 2016 lalu," ungkap dia saat dihubungi KONTAN, Rabu (13/4).

Adapun saat itu, majelis hakim yang diketuai Partahi Tulus Hutapea memutus untuk mengabulkan gugatan para penggugat untu sebagian. Serta menyatakan, Pemutusan Hubungan Kerja (PHK) para penggugat terhitung sejak 11 Februari 2015.

Sehingga, menghukum tergugat untuk membayar kepada masing-masing para tergugat berupa uang pesangon, uang penghargaan masa kerja, uang penggantian hak, uang proses PHK, dan kekurangan upah bulan April 2014.

Dimana, untuk Maria Itania Setiawan jumlah yang harus dibayarkan sebesar Rp 192,4 juta dan kepada Anggraeni Ekasari sebesar Rp 237,27 juta. Menanggapi hal tersebut, Sholeh menghormati putusan hakim.

Menurutnya putusan tersebut sudah tepat. Pasalnya, sejak pergantian duta besar Suriname, Amina Pardi kliennya sudah tak mendapatkan hak-haknya sebagai pekerja tanpa alasan. "Padahal saat masa Angelic Caroline sebagai duta besar lancar-lancar saja," tambah Sholeh.

Pihaknya juga mengaku siap jika nantinya pihak Kedutaan Suriname ingin menempuh upaya hukum Kasasi. Sementara itu, kuasa hukum Kedutaan Suriname Indrawan enggan berkomentar kepada wartawan. "Tak ada komentar," ungkap dia singkat saat dihubungi KONTAN.

Sekadar tahu, kedua penggugat ini merupakan sekertaris di Kedutaan Suriname. Dimana, keduanya sudah bekerja di Kedutaan sejak 2006. Pada awal tahun bekerja hingga tahun 2011 semua pembayaran hak-hak perkerja dibayar dengan lancar.

Namun ketika adanya pergantian duta besar Suriname dari era Angelic Caroline kepada Amina Pardi pada 2014, keduanya mengaku pembayaran hak pekerjanya itu sudah tak dibayarkan tanpa alasan. Adapun hak-haknya itu diantaranya meliputi tunjangan kesehatan, kenaikan gaji yang dijanjikan dan perpanjangan kontrak kerja.

Lantaran haknya tak terbayarkan, maka kedua penggugat melayangkan surat kepada Kedutaan Suriname dengan tembusan ke Kementerian Luar Negeri. Bukan pembayaran yang didapat, keduanya malah dianggap melakukan pencemaran nama baik.

Sebelum mengajukan gugatan di Pengadilan Hubungan Industrial Sholeh bilang, pihak para penggugat telah menempuh proses mediasi baik biparit maupun triparit di Suku Dinas Tenaga Kerja Jakarta Selatan (Sudinakertrans). Namun tidak ada kesepakatan penyelesaian dan kemudian dikeluarkan anjuran oleh Sudinakertrans pada 16 September 2014.

Bahwa dengan anjuran yang tidak dijalankan oleh pihak Kedutaan, maka para penggugat memilih untuk mengajukan gugatan ke Pengadilan Hubungan Industrial pada 29 November 2015.
"Atas putusan hakim ini juga sekaligus sebagai bukti kalau klien kami memng tidak melalulan pencemaran nama baik," tutup Sholeh.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Kontan/Direktori Putusan Mahkamah Agung Republik Indonesia/Scribd Suriname Mirror)

Oefening met bommelding bij de Maritieme Autoriteit Suriname

(Bron foto: Ala-D Media/Starnieuws)
MAS voert calamiteitenplan met een bommeldingscenario succesvol uit


De meeste medewerkers van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) wisten niet dat de bommelding van gisteren deel uitmaakte van een oefening. Ook omstanders die de verschillende hulpdiensten in actie zagen, dachten dat het om iets ernstigs ging, zo is vandaag, woensdag 18 oktober 2017, op Starnieuws te lezen.

Het calamiteitenplan van de MAS werd met een bommeldingsscenario succesvol uitgevoerd. Directeur Michel Amafo kijkt tevreden terug op de oefening. Hij zegt, dat de medewerkers vooraf niet waren voorbereid. Alleen de groep die het calamiteitenplan beheerst, was betrokken bij deze actie.

De medewerkers hebben de instructies goed opgevolgd en zijn naar de aangegeven veilige verzamelplaats gegaan. Belangrijk is dat de medewerkers zichzelf eerst in veiligheid brengen door zo snel mogelijk de werkvloer te verlaten. Dit gold ook voor de gasten die op dat moment bij de MAS waren en die behoorlijk geschrokken waren.

De handelingssnelheid was binnen de perken, constateert Amafo. De ambulance, politie en brandweer zijn erbij gehaald. Een vrouw viel zelfs in het scenario flauw en werd afgevoerd. Ook voor de hulpdiensten was het scenario goed als oefening.

Uit de evaluatie blijkt dat toch nog enkele verbeterpunten moeten worden aangebracht, maar over het algemeen is de aanpak en reacties goed geweest, zegt Amafo. Binnen het plan werden naast de bommelding ook opgenomen calamiteiten rond brand, overstroming en olielekkage.

Minister Yldiz Pollack-Beighle eind oktober naar Moskou

Afspraken in de maak met Rusland over militaire samenwerking en een visumvrij regime


Er is nieuwe en intense diplomatieke activiteit tussen de Russische Federatie en Suriname geweest. De twee landen zijn afspraken aan het voorbereiden over militaire samenwerking en een visumvrij regime, aldus de directeur van de Russisch Latijns Amerikaanse Afdeling van het Russisch ministerie  van Buitenlandse Zaken, Alexandr Schetinin, aldus Caribbean News Now! vandaag, woensdag 18 oktober 2017.

Schetinin voegde daaraan toe, dat de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Yldiz Pollack-Beighle, eind oktober Moskou zal bezoeken.

'Het akkoord over de visumvrije reis voor burgers is op het punt om ondertekend te worden en nadat we het hebben ondertekend met Suriname, zal heel Zuid-Amerika een visumvrije ruimte worden voor Russische onderdanen', vertelde hij het Russische parlement. 'De militaire samenwerkingsovereenkomst is ook klaar en de leden van het ministerie van Defensie zijn klaar om het in de nabije toekomst te ondertekenen.'

Daarnaast heeft Schetinin aangegeven, dat Rusland en Suriname al een bilaterale overeenkomst hebben getekend om contacten tussen de twee landen te starten in een poging om bilaterale banden te versterken.

De diplomaat merkte op, dat Suriname in de afgelopen twee jaar 'een sterke poging heeft gedaan om relaties met Rusland te ontwikkelen.

In september 2016 ontmoette de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov,  de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Niermala Badrising, tijdens de 71e zitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York. In september 2017 ontmoette Lavrov Pollack-Beighle in een poging om handels- en economische banden uit te breiden. Zij hebben ook ingestemd met samenwerking binnen de VN en UNASUR.

Vorige week presenteerde de Russische niet-ingezetene ambassadeur in Suriname, Sergey Marilyn, zijn referenties aan Pollack-Beighle. De ambassadeur heeft aangegeven dat Rusland bereid is om Suriname te helpen met de gezondheidszorg.

Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar Rusland geen ambassade heeft en Suriname heeft Rusland aangemoedigd om een ​​missie in Paramaribo te openen.

(Suriname Mirror/Caribbean News Now!)

Suriname heeft weer prefabwoningen die 100 procent lokaal geproduceerd zijn

Cornelly’s Galaxy: 'Ons model is duurzaam en zeer betaalbaar'


Voor het eerst sinds de jaren zeventig, toen Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij prefabwoningen voor export naar de regio fabriceerde, krijgt Suriname weer prefabwoningen die 100 procent lokaal geproduceerd zijn. Het gaat om de zogeheten ‘Taco Oso’, sociale woningen die door het familiebedrijf N.V. Cornelly’s Galaxy op de markt worden gebracht. 

De woningen worden voor 95 procent opgetrokken uit walaba-hout, één van de meest duurzame houtsoorten, die honderd jaar mee kan. 'Er is vaker geprobeerd om prefabwoningen in Suriname te introduceren, maar de markt heeft ze altijd afgewezen vanwege de kwaliteit of hoge kosten. Ons model is duurzaam en zeer betaalbaar', zegt bedrijfsleidster Cornelly Oliviera vandaag, woensdag 18 oktober 2017, in de Ware Tijd.

Het eerste mode,l dat volgende week wordt gepresenteerd, is een 'laag budget prefab woonhuis' van vijftig vierkante meter. Een dergelijke laagbouwwoning kost 11.000 Amerikaanse dollar of 10.000 Euro en kan binnen twee tot drie weken in elkaar worden gezet door drie getrainde medewerkers.

'Dit idee is vijf jaren geleden ontstaan toen ik als gewezen voorzitter van de Women in Business Group de eerste goedkope woningen in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting liet bouwen met geld van het Low Income Shelter Program in het binnenland. Die vijf huizen waren 30 vierkante meter groot en staan er nog steeds.'

Daarna heeft ze niets meer van de overheid gehoord. Haar bedrijf heeft nu de woningen uit eigen middelen en met technische ondersteuning uit het buitenland verbeterd en verruimd. In eerste instantie zal er met vijftien arbeiders worden gewerkt. Daarnaast zijn er afspraken met toeleveranciers van het materiaal. Er zal met banken worden onderhandeld over financieringsmogelijkheden voor gegadigden.

Newmont Suriname schenkt vier kogelwerende vesten aan Korps Politie Suriname

Schenking in kader van de samenwerking tussen Newmont in Suriname en het KPS

(Bron foto: NII)

In het kader van de samenwerking tussen Newmont Suriname en het Korps Politie Suriname (KPS) zijn vier kogelwerende vesten ten behoeve van het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) geschonken aan de waarnemend korpschef, de commissaris van politie Antonio Chin. 

De korpschef nam vorige week donderdag de schenking in ontvangst uit handen van de Senior Director External Relations, Albert Ramdin. De Security manager Dries Hugo en projectmedewerker Dennis Lim A Po, allen van Newmont Suriname, overhandigden op hun beurt ook kogelwerende vesten aan de regiocommandant Oost, de commissaris van politie Darnie Stolk. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, dinsdag 17 oktober 2017.

De kogelwerende vesten zijn een welkome geste voor het functioneren van de politieambtenaren.

De samenwerking tussen het KPS en Newmont Suriname bestaat al geruime tijd en is met ingang van 1 september 2017 geformaliseerd in een Memorandum of Understanding (MoU). De verdere uitvoering van deze MoU zal gefaseerd worden uitgevoerd. De opzet en inrichting van een politiebureau te Snesi Kondre in het district Sipaliwini is thans in voorbereiding. Het voornemen is om dit politiebureau op kort termijn in gebruik te nemen.

DENK: Nederland moet Suriname helpen met opruimen van asbest

(Bron foto: Tunahun Kuzu/Facebook)
'Huizen met asbest dakplaten gebouwd in periode dat Suriname een Nederlandse kolonie was'

Eind 2010 zijn al Kamervragen over asbest in Suriname gesteld en beantwoord ....


Nederland heeft een verantwoordelijkheid om te helpen bij het opruimen van asbest in huizen die gebouwd zijn in de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was. Dat is het standpunt van de Tweede Kamerfractie van DENK (Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan) die momenteel op een vijfdaags werkbezoek is in Suriname.


Volgens fractievoorzitter Tunahan Kuzu is in het dorp Wageningen, in het westen van Suriname, een aantal huizen dat afgebroken of gerenoveerd moet worden, omdat er asbest in zit. In Suriname is echter onvoldoende kennis en expertise aanwezig om het giftige asbest veilig te verwijderen. Daarom moet Nederland over de brug komen.

Maar, inmiddels is een hoeveelheid asbestafval begraven op de grootste vuilstort van het land, Ornamibo en daarmee verschuift de regering een probleem naar de toekomst.

'Het gaat om verantwoordelijkheid, die ligt bij Nederland. Wij hebben die huizen toen gebouwd en wij hebben ze zo achtergelaten en moeten nu dus helpen', stelt Kuzu vast.De DENK-voorman weet nu nog niet om hoeveel huizen het precies gaat en wat de kosten zullen zijn. Bij terugkeer in Nederland gaat hij zich in de details verdiepen. Daarna zal hij het onderwerp op de politieke agenda proberen te krijgen door het stellen van Kamervragen of op een andere manier.

Overigens, was asbest in Suriname eind 2010 al aanleiding voor diverse Tweede Kamerleden om vragen te stellen, hetgeen DENK doet en wil is een herhaling van zetten en kennelijk zijn de drie DENK-Kamerleden onvoldoende voorbereid naar Suriname afgereisd.....DENK liet eerder weten dat wat hen betreft Nederland Suriname ook moet compenseren voor het slavernijverleden.

DENK is in Suriname om met eigen ogen te zien hoe het eraan toegaat in het land waar de Tweede Kamer zo vaak over praat. Hoewel de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname momenteel in een impasse zit, ziet Kuzu wel lichtpunten. 'In het gesprek met de voorzitter van het Surinaamse parlement is duidelijk geworden dat Suriname vooral kansen ziet in het aantrekken van de economische banden. Dat biedt dus wel een kans voor verbetering van de relatie.'

Maar, nu moet DENK bij terugkeer in Nederland niet denken, dat zij Suriname kent, na een slechts vijfdaags zogenoemd werkbezoek en de standaard toeristische uitstapjes. Het echte Suriname leer je kennen door diverse volksbuurten te bezoeken, maar hebben bewoners van Ephraimzegen, Pontbuiten, Abrabroki en Wintiwai de twee Turks-Nederlandse en dat ene Marokkaans-Nederlandse Tweede Kamerlid gezien? Neen. Maar, wel in media zeggen, dat je langs de weg van Zanderij richting Paramaribo toch veel arme huisjes hebt gezien, maar ook veel mooie woningen. Arme huisjes? Bedoelden ze de mooie huisjes te Witsanti en de traditionele houten huizen aan de weg naar Paramaribo? En ja, hoe dichter bij Lelydorp en Paramaribo hoe meer grote, stenen luxe woningbouw...

Het wachten is op een tweede, derde bezoek van DENK om zieltjes te winnen onder de Surinamers in Amsterdam, Den Haag, Almere, Rotterdam en elders in het land..... gemeenteraadsverkiezingen in 2018...

(Suriname Mirror/Nieuws.nl/Facebook/Scribd Suriname Mirror)

Bestuursdienst Paramaribo-Noordoost sluit 3 supermarkten, 1 bar-restaurant en 1 hotel-restaurant

Ondernemingen hebben meerdere wetten overtreden en vergunningsvoorwaarden niet nageleefdDe bestuursdienst van Paramaribo-Noordoost heeft drie supermarkten en een bar-restaurant in het ressort Blauwgrond en een hotel-restaurant in het ressort Rainville gesloten. De ondernemingen hebben meerdere wetten overtreden en hebben ze de meeste vergunningsvoorwaarden niet nageleefd. Dit meldt het Burger Informatiecentrum (BIC) Paramaribo-Noordoost vandaag, woensdag 18 oktober 2017.

Zo beschikt het winkelpersoneel niet over een keuringscertificaat en zijn goederen niet van etiketten voorzien. Bij de controle zijn de instanties gestuit op contaminatie van voedsel, verkoop van illegale sigaretten en alcoholische dranken, illegale aftap van water, geen nooduitgangen en geen of onvoldoende geschikte brandblusapparaten. Er zijn ook bouwsels aangetroffen die niet conform de veiligheidsregels zijn opgezet.

Uitwerpselen van ongedierte, slechte hygiëne in de verkoop- als opslagruimte, overwoekerde terreinen, bereiding van oud voedsel, vervallen goederen op de schappen, geoxideerde vriezers tot illegale vreemdelingen zijn tijdens de controles aangetroffen.


De bestuursdienst van Paramaribo-Noordoost heeft de controles samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Economische Controle Dienst, de Surinaamse Waterleiding Maatschappij, het Korps Politie Suriname en het Korps Brandweer Suriname uitgevoerd.

In Noordoost-Paramaribo is gestart met verhoogde controles op handelszaken. De ondernemers van de handelszaken die zijn aangedaan, hebben een lijst met correctiemaatregelen ontvangen. Ze hebben de gelegenheid om te voldoen aan alle vergunnings-, veiligheids- en gezondheidsvoorwaarden. Tot dan blijven de bedrijven gesloten.

7 Jaar cel geëist tegen man voor seksueel misbruik twee meisjes van 2 en 5 jaar

Oom heeft misbruik constant ontkend

Zaak wordt 20 november voortgezet


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen J.K. een gevangenisstraf van 7 jaar, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, geëist voor seksueel misbruik van twee meisjes van 2 en 5 jaar jong. De verdachte heeft vanaf het begin steevast ontkend enige strafbare handeling met de kinderen gepleegd te hebben, aldus dinsdag 17 oktober 2017 het Dagblad Suriname.

Maar, daar tegenover had het OM als bewijs de aangifte die de moeder van de twee slachtoffertjes op1 februari 2016 had gedaan. De moeder verklaarde toen, dat zij op haar dochtertje D. had opgehaald bij de verdachte, die een zwager van haar is. Op die bewuste dag merkte zij, dat het meisje mank liep. Op basis hiervan stelde zij een onderzoek in en toen bleek, dat het geslachtsdeel van het kind was opgezet. Bij navraag bleek, dat de oom daar was geweest. Ook vernam de moeder dat haar andere dochtertje ook seksueel was misbruikt door de verdachte.

In het strafdossier bevinden zich twee visa van de gynaecoloog, waaruit blijkt dat beide slachtoffertjes een wijde vaginaopening hebben en dat de hymen niet meer in takt zijn. Uit de verklaring van slachtoffertje V., die zij op 11 februari bij de politie heeft afgelegd, blijkt dat de verdachte haar heeft misbruikt. Dit deed hij steeds wanneer hij alleen met de meisjes thuis was. Ook heeft het slachtoffertje aangewezen waar het feit gepleegd werd. Bij het onderzoek ter plekke heeft een agent ook duidelijke tekenen van angst waargenomen bij het meisje.

Volgens V. was zij bang dat zij geslagen zou worden. De Officier van Justitie zei, dat het kind consistent is gebleven in al haar verklaringen. Zij is zowel bij de politie als ter zitting gehoord. Het andere slachtoffertje is niet gehoord vanwege haar leeftijd. Zij was toen pas 2 jaar oud en niet echt spraakzaam.

Ondanks de ontkenning van de verdachte komt het OM tot het wettig en overtuigend bewijs dat de oom beide zusjes heeft misbruikt.

Bij het bepalen van de eis hield het OM rekening met de persoon van de verdachte, de omstandigheden van het geval en de ernst van het feit. De verdachte is een zogenoemde first offender. De kinderen hadden voor een langere periode thuis bij de verdachte gelogeerd. Beide slachtoffertjes hebben de naam van de verdachte genoemd toen hen werd gevraagd wie aan hun geslachtsdeel had gezeten.

De verdachte blijft erbij, dat de kinderen in zijn nadeel zijn geïnstrueerd. De rechter gelastte ook de gevangenneming van de verdachte.

De rechter stelde de verdere behandeling uit tot 20 november voor haar pleidooi. De verdachte is reeds eerder gedurende het onderzoek voorlopig in vrijheid gesteld. Op 20 november komt de advocaat van de verdachte aan het woord. De verdachte werd aangezegd om aanwezig te zijn bij de verdere behandeling van zijn zaak.

26-Jarige vrouw dood aangetroffen in een goot langs de Martin Luther Kingweg

Slachtoffer zou zich volgens familie 'reeds geruime tijd vreemd gedragen'

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

De politie bericht dinsdagmiddag 17 oktober 2017, dat het lichaam van de 26-jarige Veronica Pale 's ochtends is aangetroffen in een goot langs de Martin Luther Kingweg. De politie van Houttuin ging na een melding naar de locatie.

Eerder op de dag werd aangifte van vermissing gedaan door de familie. Volgens verklaring van een zus was Veronica tot tien uur maandagavond nog in huis. Toen de familie in de vanochtend wakker werd en Veronica niet zag, deed zij aangifte van vermissing.

Het familielid heeft aangegeven, dat Veronica zich reeds geruime tijd vreemd gedroeg. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is het lichaam voor obductie in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak wordt door de recherche van regio Midden voortgezet.

Mysterieuze 3.200 jaar oude skeletten met gruwelijke hoofdletsels onthullen tekenen ritueel geweld in Peruaanse Andes

(Bron foto's: PlosOne)
Archeologen onderzochten overblijfselen van 104 personen uit locatie Pacopampa


Een team van archeologen heeft vroegtijdig bewijs ontdekt van ritueel geweld in Peru's noordelijke hooglanden, wat nieuwe aanwijzingen geeft over wat er achter de ontwikkeling van bloedige ceremoniële verminking in de oude Andes-beschaving ligt. 

Volgens een artikel, dat in het tijdschrift PlosOne is gepubliceerd, onderzochten archeologen de overblijfselen van 104 personen uit een locatie genaamd Pacopampa, een plaats van 'indrukwekkend grote ceremoniële architectuur' die dienst heeft gedaan als een gastheer voor 'een complexe samenleving op basis van rituele activiteiten'.

Zeven van de mensen lieten tekenen van trauma zien; en terwijl diegenen die in Pacopampa werden begraven, van zowel elite als gewone klasse waren, waren alle mensen met bewijs van trauma waarschijnlijk van lagere kasten.

Analyses van hun verwondingen toonden, dat een groot deel van het trauma het gevolg is van klappen tegen het hoofd en het gezicht, en niet handen en voeten. Dus terwijl de bergachtige omgeving een potentieel gevaarlijke plek zou zijn om te leven, stellen de onderzoekers, dat het  waarschijnlijk is, dat veel van de verwondingen opzettelijk waren toegebracht. Bovendien, terwijl veel van de verwondingen ernstig waren - sommigen zo ernstig dat ze levenslange gezondheidsproblemen zouden kunnen veroorzaken - ze waren genezen en waarschijnlijk al voor de dood.

Het is niet zeker wat de reden voor dit ritueel geweld zou zijn geweest. Maar, de onderzoekers hebben enkele mogelijke verklaringen. Bijvoorbeeld, de archeologen stellen, dat er te veel vraag kan zijn geweest naar beperkte voedselbronnen in de bergen rond het gebied. 'Tekenen van geweld zijn mogelijk bewijs van toenemende sociale spanningen die hierdoor veroorzaakt werden', aldus de onderzoekers.

Maar, zij voegden eraan toe, dat de onderzochte lichamen goed gevoed waren en voldoende voeding hadden. Het geweld kan het gevolg zijn van 'rituelen in verband met voedsel- en waterproducties', schreven de onderzoekers. 'De gecontroleerde praktijk van geweld', voegden ze eraan toe, 'lijkt een affiniteit te hebben met de cultuur van roofdieren' die destijds aanwezig waren in de samenleving: de elite kan geweld hebben uitgeoefend op anderen om krachtige roofdieren te belichamen.

De overblijfselen zijn gedateerd van perioden tussen 1.200 en 500 voor Christus.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/PlosOne/The Asahi Shimbun)

Regering van Brazilië in opspraak door veranderen definitie van slavenarbeid

ILO: 'Brazilië is vanaf vandaag niet meer een referentie in de strijd tegen slavenarbeid'De regering van Brazilië heeft maandag 16 oktober 2017 aangekondigd, dat het de definitie van slavenarbeid in het land gaat veranderen. De beslissing werd ontvangen met kritiek van politici, arbeiders, mensenrechtenadvocaten en zelfs de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO).

'Brazilië is vanaf vandaag niet meer een referentie in de strijd tegen slavenarbeid die in de internationale gemeenschap werd gehouden', aldus Antonio Rosa, vertegenwoordiger van de ILO in Brazilië en coördinator van het programma Bestrijdt Slavenarbeid.

De nieuwe regels die door het Ministerie van Arbeid zijn vastgesteld, omvatten onder meer dat om de arbeidsomstandigheden te verzachten, het noodzakelijk is om het recht om te komen en te gaan, te ontnemen.

Daarnaast valt de bekendmaking van de namen van die bedrijven die arbeiders hebben ingehuurd onder vernederende voorwaarden, arbeidsverplichtingen, niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Uitbanning van Slavenarbeid, maar van het ministerie van Arbeid en zal de lijst met namen slechts twee keer per jaar worden bijgewerkt.

De kritiek kwam ook de hoek van president Temer's bondgenoten. 'Deze regering voldoet weer aan de eisen van de landelijke Congres-vertegenwoordigers, en verandert het concept van slavenarbeid in Brazilië, waardoor het moeilijk wordt om bedrijven op heterdaad te betrappen', aldus op social media Carlos Bezerra Jr., São Paulo staatsvertegenwoordiger van de PSDB-partij (Partido da Social Democracia Brasileira) en verantwoordelijk voor de huidige São Paulo wetgeving inzake slavenarbeid.

Voor de nationale coördinator van de federale aanklager voor Uitbanning van Slavenarbeid, Tiago Muniz Cavalcanti, schenden de nieuwe regels zowel nationale wetgeving als internationale verbintenissen ondertekend door Brazilië. 'De overheid handelt hand in hand met degenen die slachtoffers maken.'

In een persbericht heeft het ministerie van Arbeid de wijzigingen verdedigd. 'De strijd tegen slavenarbeid is een permanent staatsbeleid van de staat, die alle administratieve steun van dit ministerie heeft ontvangen, met concrete positieve resultaten ten opzichte van het aantal reddingen en in het remmen van criminele praktijken van deze aard die het meest de basisprincipes van waardigheid van de menselijke persoon overtreden', aldus het persbericht.

Arbeidsorganisaties en mensenrechtengroepen zeggen, dat zij van plan zijn om te demonstreren tegen de beslissingen van de Temer-regering

(Suriname Mirror/Twitter/The RioTimes/OGlobo)