donderdag 24 maart 2016

Teloorgang van de Surinaamse jeugd....

Recente mediaberichten geven te denken, maar kinderpsychologen zijn nergens te bekennen

24-03-2016  De Surinaamse Krant/Paul Kraaijer


Recente artikelen in de media geven maar weer eens te denken over waar delen van de lokale jeugd zich zoal mee bezighouden buiten schooltijd, als ze al onderwijs volgen, want sommige jongeren zie je al in de vroege ochtenduren rondhangen in de stad, Paramaribo. Onder jongeren blijkt fors te worden gehandeld in xtc-tabletten. Daarnaast zaten donderdagochtend 24 maart 2016 rond drie uur in een van de weg geraakte auto drie dronken jongeren in de leeftijd van 13, 15 en 17 jaar. Dat geeft te denken, de combinatie van tijdstip, leeftijd en overmatig alcoholgebruik.

De afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft onlangs 13.422 xtc-tabletten op jongeren aangetroffen en in beslag genomen. In het centrum van Paramaribo werd een 17-jarige student aangehouden, na klachten over het gedrag van hangjongeren, met tien xtc-tabletten op zak die hij voor Sd 15 per stuk verkocht.

Inmiddels zitten zes jongens achter slot en grendel, waaronder drie scholieren. De verdachten variëren in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar.

Op de kruising Lalla Rookh- en Cocobiacowegin Paramaribo sloeg donderdagochtend een auto over de kop en in belandde in de goot. De bestuurder van het voertuig, een man van 30, overleed korte tijd later in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Drie inzittenden van 13, 15 en 17 jaar, die gewond naar het AZP werden vervoerd, hebben verklaard, dat zij samen met de bestuurder naar een evenement waren geweest, waar zij de nodige alcoholhoudende drank hadden gedronken. Volgens de drie tieners was de chauffeur dronken en heeft hij met hoge snelheid gereden over de Lalla Rookhweg vanuit de richting Kwattaweg in de richting van de Hermitage Mall.

Het geeft te denken. Immers, wat doen jongeren van slechts 13, 15 en 17 jaar 's morgensvroeg rond drie uur dronken in een auto bestuurd door een man van 30? 13, 15 en 17 Jaar jong!

Opmerkelijk is, dat na de publicatie van de artikelen er geen enkele reactie gekomen is of gevraagd is aan personen in het veld van de kinderpsychologie. Daarenboven, wat doen en waar zijn de ouders of verzorgers van deze jongeren die zich bezighouden met de handel in en gebruik van xtc-tabletten en jongeren die 's nachts dronken over straat gaan?

Er is nog steeds veel mis onder de Surinaamse jeugd en 'incidenten' als hiervoor aangegeven kunnen en mogen niet slechts beperkt blijven tot berichten in de media. Het is de hoogste tijd dat de zogenoemde deskundigen zich eens serieus gaan bezighouden met de problemen en negatief gedrag van jongeren. De gearresteerde jongeren die zich bezighouden met de handel in xtc-tabletten zouden meteen door deskundigen benaderd moeten worden en datzelfde geldt voor de drie jonge gewonde jongeren. Ze moeten niet uit het oog worden verloren, voordat het van kwaad tot erger gaat.

Den Blauwvinger: Suriname zwijgt als de wereld rouwt

COLUMN:Voor president Bouterse lijkt Brussel ver weg en voor de SVB lijkt Johan Cruijff

24-03-2016  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


'Het regent steunbetuigingen uit alle uithoeken van de wereld voor ons land na de aanslagen afgelopen dinsdag in Brussel.' Woorden in de Belgische krant Het Laatste Nieuws van vandaag, donderdag 24 maart 2016. 

Op dit moment zijn 31 doden te betreuren en 300 gewonden (zie foto - Bron: Associated Press), maar het aantal doden neemt ongetwijfeld toe vanwege het hoge aantal gewonden in zeer kritische toestand. Maar, de Surinaamse president Desi Bouterse zwijgt. Onfatsoenlijk en een president onwaardig.

Juist, vanwege de banden tussen Suriname en België.
Denk bijvoorbeeld eens aan de vele Belgische studentes en studenten die stage lopen in Suriname, denk aan De Watergroep, een Belgisch waterbedrijf gevestigd in Brussel, dat in opdracht van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen te Laarwijk in het district Commewijne een waterproductiecentrum met state-of-the-art-technologie bouwt (contract werd 29 januari van dit jaar ondertekend), dat drinkwater zal leveren op basis van oppervlaktewater uit de Surinamerivier,
denk aan de relatie ('stedenband') tussen de Belgische kustplaats Koksijde en het inheemse dorp Galibi in het district Marowijne.
Maar, denk ook aan de vele in België woonachtige Surinamers. Het (nog) niet reageren door Bouterse lijkt bijna iets te hebben van minachting voor of ontkenning van België.

Het zwijgen van Bouterse is dan ook verwerpelijk. Mogelijk volgt nog een presidentiële steunbetuiging, maar dan zal het toch rijkelijk laat zijn. Hij kan een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld zijn NDP-jongeling Assembleelid en vicevoorzitter van het parlement Melvin Bouva. Die betuigde meteen na de aanslagen, vanuit de Zambiaanse hoofdstad Lusaka waar hij met zijn collega's Rossellie Cotino (NDP) en Dinotha Vorswijk van de ABOP, deelneemt aan de 134e vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU), zijn medeleven namens de Surinaamse delegatie met de Belgen.
Suriname heeft weer een reden om zich te schamen voor deze president.

En dan vandaag, donderdag 24 maart. Het plotselinge overlijden van voetballegende Johan Cruijff, die op 68-jarige leeftijd in Barcelona zijn laatste wedstrijd, die tegen longkanker, heeft verloren. Geschokte reacties uit de wereld van de sport. Maar, niet - nog - uit Suriname. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft nog niets van zich laten horen, terwijl de naam Cruijff ook in Suriname een klinkende naam is. Mogelijk volgt nog een reactie, beter laat dan nooit, maar het getuigt verre van respect voor een van 's werelds grootste voetballers ooit.


De Stichting Suriprofs schonk in mei 2010 een zogenoemde ‘Cruijff court’ aan Stibula, de Stichting Buurtwerk Latour in Paramaribo. Dit ‘Cruyff Court’ is een klein voetbalveld van kunstgras, een hedendaagse versie van het trapveldje. De Courts zijn een project van de Johan Cruyff Foundation waarvan Johan Cruijff een van de oprichters is. In de hele wereld zijn deze veldjes te vinden waarop de jeugd zich kan uitleven in het voetbalspel en dus ook in Suriname en een blijk van medeleven was vandaag op zijn plaats geweest vanuit het in een in alle opzichten erbarmelijke staat verkerende Surinaamse voetbal.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 maart 2016
Amsterdam-Paramaribo