maandag 12 augustus 2019

Rechts-conservatieve Alejandro Giammattei nieuwe president Guatemala - Tegenstander van homohuwelijk en abortus

(Bron foto: Twitter)
Na drie eerdere pogingen slaagt 63-jarige politicus erin presidentsverkiezingen te winnen

- Opmerkelijk is dat Giammattei lijdt aan chronische ziekte multiple sclerose
- Giammattei belooft onder andere doodstraf opnieuw in te voeren en een muur op de grens met Mexico om migranten tegen te houden


De oer-conservatieve Alejandro Giammattei wordt de nieuwe president van Guatemala. Hij versloeg de centrum-linkse Sandra Torres met 59 procent van de stemmen. Giammattei krijgt de moeilijke taak om het omstreden migratie-akkoord dat Guatemala met de Verenigde Staten afsloot, uit te voeren. 

Opmerkelijk is dat de politicus, een dokter van opleiding, lijdt aan de chronische ziekte multiple sclerose.

Na drie eerdere pogingen slaagde de 63-jarige politicus erin om de presidentsverkiezingen in Guatemala te winnen.Giammattei beloofde onder andere om de doodstraf opnieuw in te voeren en hij wil een muur op de grens van Guatemala en Mexico bouwen om migranten tegen te houden. Giammattei noemt de grensmuur tussen zijn land en Mexico een muur van 'welvaart', omdat hij wil verhinderen dat mensen naar de Verenigde Staten vluchten.

Door het privébezit beter te beschermen hoopt Giammattei meer buitenlandse investeringen aan te trekken. En die investeringen moeten de kloof tussen rijk en arm in zijn land helpen dichten.


Guatemala sloot onlangs onder de huidige president Jimmy Morales een akkoord met de Amerikaanse president Donald Trump over de opvang van migranten. Guatemala zal als een zogenaamd 'veilig derde land' opvang voorzien voor migranten die van Zuid- en Midden-Amerika naar de Verenigde Staten willen reizen. Morales zegde dat aan Trump toe onder zware dreigementen van economische sancties mocht Guatemala dat niet doen.

Alejandro Giammattei toonde zich eerder al kritisch over de Amerikaanse president en moet het afgesloten migratie-akkoord nu op één of andere manier proberen uit te voeren. Het afgesloten akkoord krijgt trouwens veel tegenwind in Guatemala want talloze inwoners van dit straatarme land dromen nog altijd zelf van een beter bestaan in de Verenigde Staten. Bovendien vinden veel Guatemalteken dat hun land te arm is om nog eens tienduizenden migranten uit Honduras, El Salvador of Nicaragua op te vangen. Ook Giammattei is geen voorstander om het migratie-akkoord met Trump zonder aanpassingen door te voeren.


Net zoals alle andere presidentskandidaten belooft Giammattei de corruptie hard aan te pakken. Daarnaast is hij een tegenstander van het homohuwelijk en abortus.

Als gewezen directeur van het Guatemalteeks gevangeniswezen in 2006 kwam Giammattei in opspraak na het gewelddadig neerslaan van een gevangenisopstand waarbij verschillende doden vielen.

Alejandro Giammattei zal in januari 2020 de eed afleggen als de 51e president van Guatemala. Een dokter van opleiding, beseft hij dat zijn opdracht niet gemakkelijk zal zijn. Jaren geleden is bij Giammattei multiple sclerose, een chronische ziekte van het zenuwstelsel, vastgesteld.

(Suriname Mirror/Prensa Libre/VRT/El Periodico/Twitter/Publi News/Al Jazeera)

GAULA-eenheid van leger van Colombia verzint misdaden om haar resultaten te verhogen

GAULA, de anti-afpersings en -ontvoeringseenheid, wordt geleid door de neef van legerleider


De Grupos de Acción Unificada por la Libertad Personal (GAULA) van het leger van Colombia heeft misdaden verzonnen en het werk van andere wetshandhavingsinstanties gebruikt om haar resultaten op te blazen, volgens het magazine Semana zondag 11 augustus 2019. 

De vermeende fraude van de GAULA, de anti-afpersings en -ontvoeringseenheid geleid door de neef van de legerleider, is de laatste in een hele reeks corruptieschandalen die alleen al de afgelopen twee maanden de hoofden van zes topcommandanten hebben gekost.

De vermeende fraudepraktijken van de GAULA zijn het tweede schandaal dat zondag door Semana is onthuld en waarbij de commandant van de eenheid betrokken was, luitenant-kolonel Cesar Augusto Martinez, de neef van de commandant van het nationale leger Nicasio Martinez.


Volgens Semana heeft het tijdschrift tussen februari en juli twaalf gevallen gevonden waarin GAULA-eenheden beweerden afpersers te hebben gearresteerd die door andere wetshandhavingsinstanties waren gearresteerd voor niet-gerelateerde misdrijven. In één geval dat door het tijdschrift werd gevonden, meldde de GAULA-eenheid in de centrale provincie Cundinamarca bijvoorbeeld, de arrestatie van 11 afpersingsverdachten op 20 maart. Volgens het aanhoudingsbevel, dat twee dagen eerder aan het Openbaar Ministerie was verleend, werden de gevangenen verdacht van het verkopen van geneesmiddelen op de zwarte markt, een misdaad die niets te maken heeft met de missie van GAULA.

Op 7 maart werden een man en een vrouw op het vliegveld van El Dorado in Bogota gearresteerd nadat ze hadden geprobeerd 16 kilo cocaïne naar Madrid te smokkelen. Het parket van de procureur-generaal beschuldigde het paar de volgende dag van drugshandel. De Gaula meldde echter, dat de twee werden gearresteerd op basis van extra beschuldigingen van 'samenzwering om afpersing te plegen'. 

Deze twee gemelde fraudegevallen zouden deel uitmaken van een strategie van de GAULA om te voldoen aan de controversiële bevelen van de chef van het Nationale Leger om alle resultaten van legereenheden en om voordelen en financiële compensatie te verkrijgen voor operationele kosten die nooit werden gemaakt, volgens Semana.

GAULA-functionarissen meldden de vermeende fraude al in mei bij de chef van het Nationale Leger, meldde Semana, waarna het boek, waarvan het tijdschrift kopieën heeft, uit het archief van GAULA verdwenen was. Het tijdschrift heeft naar verluidt ook opnames van Gaula Cundinamarca-commandant kolonel Yeison Calvo die toegeeft dat 'Ja, ik heb het gedaan. Waarom? Om een ​​stel bandieten in de val te lokken, breng ik naar binnen om te zien hoe dingen veranderen. Ja, ik heb het gedaan, maar op zoek naar informatie.'

De commandant loog volgens bronnen die Semana vertelden, dat het geld dat zijn eenheid ontving voor de nepoperaties verdeeld werd over commandanten. Calvo's tweede in bevel op het moment dat hij toegaf aan de misdaden van fraude en opsluiting was de neef van de commandant van het Nationale Leger.

Martinez - ondanks vermeende deelname aan de samenzwering om fraude en verduistering te plegen - werd sindsdien door zijn oom gepromoveerd tot algemeen bevelhebber van GAULA en is nu betrokken bij ontvoering, de misdaad die de GAULA zou moeten bestrijden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Twee soldaten Colombiaanse luchtmacht gedood tijdens een vliegshow te Medellín

Slachtoffers, hangend aan grote Colombiaanse vlag onder helikopter, storten naar beneden


Twee soldaten van de Colombiaanse luchtmacht zijn om het leven gekomen, nadat ze tijdens een vliegshow van grote hoogte omlaag waren gevallen. Dat bevestigt president Ivan Duque zondag 11 augustus 2019 op Twitter.De soldaten hingen aan een grote Colombiaanse vlag die door een helikopter aan een snoer in de lucht werd voortgetrokken boven de stad Medellín.

Op onderstaande video, die op het internet werd verspreid, is te zien hoe het snoer knapt en beide mannen tientallen meters omlaag storten. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk.

Duque kondigde aan dat het ministerie van Defensie snel klaarheid zal scheppen.


(Suriname Mirror/Twitter/El Colombiano/RTL Nieuws/Publi Metro)

Braziliaanse president Bolsonaro: 'Brazilië heeft het geld van Duitsland niet nodig'

'Ze mogen hun geld gebruiken zoals ze het willen'

Duitsland blokkeert een subsidie van 35 miljoen euro voor projecten rond bosbeheer en biodiversiteit


De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro maakt zich geen zorgen over de Duitse aankondiging om de financiering van projecten in het Amazonewoud deels op te schorten. 'Ze mogen hun geld gebruiken zoals ze het willen, Brazilië heeft het niet nodig'. 'Denkt u dat de grote landen zich bekommeren om het imago van Brazilië, of dat ze Brazilië onder hun controle willen krijgen?'

Sinds het aantreden van Bolsonaro, begin dit jaar, wordt er nog meer gekapt in het Amazonewoud. Het Nationaal Instituut voor Ruimte-onderzoek (INPE, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) meldde onlangs nog, dat er in juli vier keer zoveel bos verdwenen is als in juli 2018. Bolsonaro besliste daarop om de directeur van de instelling te ontslaan. Hij beschuldigde hem ervan 'leugenachtige gegevens ten dienste van de ngo’s' aan de media te verspreiden.

De Duitse milieuminister, Svenja Schulze, zei zaterdag in een interview met Tagesspiegel, dat de regering beslist heeft een subsidie van 35 miljoen euro te blokkeren, voor projecten rond bosbeheer en biodiversiteit. Dat geld blijft geblokkeerd tot de ontbossingscijfers weer bemoedigend worden.

Duitsland blijft wel bijdragen aan een Fonds voor het behoud van het Amazonewoud. De grootste donateur van dat fonds, Noorwegen, heeft er wel al mee gedreigd zijn steun te halveren of zelfs te stoppen.

(Suriname Mirror/Spiegel/Belga/br.noticias.yahoo.com)

Citgo blijft brandstof leveren voor de Arubaanse markt

Oriënterende gesprekken zijn gaande om contract met Citgo te beëindigen


Terwijl er oriënterende gesprekken gaande zijn om het contract met Citgo te beëindigen, blijft het oliebedrijf voldoen aan zijn verplichtingen ten aanzien van de levering van brandstof voor de Arubaanse markt.

Citgo, de Amerikaanse raffinagedochter van het Venezolaanse staatsbedrijf oliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), boekte gisteren de tanker Star Kestrel om een lading geraffineerde producten vanaf de Amerikaanse Golfkust te vervoeren. Dat meldt de nieuwssite Argus (zie onderaan), aldus vandaag, maandag 12 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

De onder Panamese vlag varende tanker voor middellange afstand is gepland om in de komende twee dagen te laden en zal volgens meerdere cargadoors naar Aruba reizen. Argus noemt de boeking bijzonder, omdat Citgo grotendeels afwezig was op de markt van de Amerikaanse Golfkust, sinds de VS op 28 januari sancties oplegde aan haar moedermaatschappij.

Blijkbaar heeft de site geen informatie kunnen vinden over de levering van brandstof aan de Arubaanse markt. Op de terminal in San Nicolas staan opslagtanks die geregeld worden bijgevuld vanuit tankers.


https://www.argusmedia.com/en/news/1955883-citgo-charters-products-tanker-from-usgc-to-aruba?backToResults=trueCitgo charters products tanker from USGC to Aruba

Citgo, the US refining subsidiary of Venezuela state-owned oil company PdV, booked the tanker Star Kestrel today to carry a refined products cargo from the US Gulf coast, according to shipbrokers. 

The 51,228 dwt Panamanian-flagged medium range tanker is scheduled to load in the next two days and will travel to the Caribbean island of Aruba, according to multiple shipbrokers. The deal was concluded at a premium rate of $650,000 lump sum, $150,000 above where Argus assesses the route.
Citgo leases a mothballed 280,000 b/d refinery and terminal on Aruba. 

The booking was rare as Citgo has been largely absent from the US Gulf coast spot shipping market since the US imposed sanctions on its parent company on 28 January.

Politieke partij MAN op Curaçao zoekt nieuwe leider

Hensley Koeiman vertrekt als politiek leider om zich verder te concentreren op zijn ministerschap


Het vertrek van Hensley Koeiman als politiek leider van de MAN is door het bestuur geaccepteerd. Het partijbestuur is het proces voor de verkiezing van een nieuwe partijleider gestart. Koeiman zal zich verder concentreren op zijn ministerschap, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 12 augustus 2019.

Koeiman stelde zijn positie al op 23 april in een brief aan het bestuur ter beschikking. Dit was op eigen initiatief, benadrukt de partijleiding. Hij is niet onder druk gezet. Door de urgente politie kwesties die voorrang hadden - zoals het Groeiakkoord, de Isla-raffinaderij en de aanwijzing van de Rijksministerraad - is de brief vanh Koeiman enkele maanden blijven liggen.

'Het is zeker belangrijk, maar het kan even wachten', zei voorzitter Yves Schoop enkele weken geleden. Afgelopen donderdag is het verzoek van Koeiman in het bestuur besproken. 'Na uitgebreid overleg heeft het bestuur besloten de beslissing van Hensley Koeiman om het partijleiderschap neer te leggen te accepteren', aldus Schoop gisteren in onderstaande verklaring.

Koeiman zal niet zonder de nodige publieke waardering voor zijn werk vertrekken, zegt de voorzitter. Onder zijn leiding is de MAN gegroeid tot vijf zetels in de Staten en de tweede grootste partij in de coalitie. Schoop zal voorlopig de woordvoerder zijn namens de partij over actuele onderwerpen. De voorzitter benadrukt alvast dat Koeiman niet de politiek noch de partij verlaat.MAN a trata karta di Hensley Koeiman den kua e ta pone su posishon komo Lider na disposishon 

Mediante un karta fechá 23 di aprel 2019 Hensley F. Koeiman riba inisiativa propio a pone su funshon di Lider Polítiko na disposishon di partido MAN.

Den konkordansia ku Hensley, teniendo na kuenta ku diferente tópikonan di interes general di pais Kòrsou i di partido, ku a rekerí atenshon i akshon di partido MAN, no tabata oportuno pa direktiva trata e karta aki. Entretantu e karta a keda tratá, dia 8 di ougùstùs último durante di un reunion di direktiva. 

Despues di deliberashonnan amplio, direktiva a tuma e desishon pa aseptá e hecho ku Hensley Koeiman a pone e funshon di Lider Polítiko na disposishon di partido MAN.

Partido a tuma e desishon tambe, teniendo kuenta ku statuto i reglamentu di kas, pa enkaminá e proseso pa yega na un Lider Polítiko nobo pa partido MAN. Direktiva a informá Hensley por éksito di e desishon aki i a inform’é tambe ku partido MAN lo bai organisá un rekonosimentu pa su persona pa gradisié públikamente pa e trabounan meritorio ku e la desplegá pa partido MAN den e funshon komo Lider Polítiko kaminda e la yuda partido krese i bira un partido grandi bèk ku 5 asiento aktualmente den Parlamento di Kòrsou i e di dos partido mas grandi den koalishon.

Durante e proseso pa yega na un Lider Polítiko nobo, presidente di partido MAN sr. Yves “Payo” Schoop lo fungi temporalmente komo bosero pa partido MAN. E lo sòru pa asina partido MAN sigui duna informashon kontinuo i atendé ku e retonan ku pais ta konfrontá i tambe e retonan polítiko ku presentá durante di e periodo aki.

Despues di un karera briante i respetuoso Hensley Koeiman, manera a wòrdu indiká anteriormente, riba inisiativa propio ta baha di un forma meritorio komo Lider Polítiko di partido MAN i ta duna espasio pa partido sigui traha riba strategia di kresementu di partido.

Primeramente komo miembro di Konseho Insular di Kòrsou i despues komo miembro di Parlamento di Kòrsou, tambe Minister, i asta Promé Minister den Gabinete Koeiman, Hensley por mira atras ku satisfakshon e trabounan ku e la desplegá tantu pa pais Kòrsou komo pa partido MAN. E la ehersé e diferente funshonnan aki hopi biaha den tempunan difísil por ehemplo durante di e kambionan estatal ku a trese kuné diferente reto pa pais Kòrsou.

Hensley a gana rèspèt i simpatia tantu di amigu komo di kontrinkantenan polítiko pa su forma trankil di hiba i hasi polítika. Hensley nunka a falta koleganan rèspèt. Integridat ta algu ku e la karga haltu den su bandera. A ni ora e tabata ser ataká inhustamente Hensley nunka tabata zundra bèk òf tira ku lodo.

Semper e la keda un persona trankil, humilde ku kurason noble i sinsero.

Esaki a hasi di Hensley un persona hopi stimá i gustá, un hende ku tabata inspirá tur hende pa nan trata di saka lo máksimo for di nan mes i semper e la yuda otronan lanta nan outo estima. Durante su presentashonnan den Konseho Insular Hensley tabata enfoká riba e tópiko sin nunka bira personal. Nunka e la trata di mata e mensahero, pero semper e la saka afó kiko tabata e esensia di e mensahe. Komo polítiko Hensley sèmper tabata un haladó di voto (vote-getter) i no opstante esaki nunka e la laga esaki influensha su karakter i su forma di ser. E la keda mes humilde manera semper nos konos’é Hensley.

Komo Lider Polítiko di partido MAN Hensley a sa di guia partido eksitosamente kaminda MAN a krese na voto i hasta a sali na aña 2016 e partido ku a gana elekshon i pa e siguiente elekshon sigui krese na voto.

Ta bon pa aklará ku Hensley lo no bandoná polítika ni tampoko lo no bandoná partido MAN. Hensley awor ku e no ta okupá e funshon di Lider Polítiko, lo konsentrá tur su esfuersonan riba e funshon di Minister di “SOAW”, pa logra kumpli ku e programa di Gobernashon i metanan sosial di partido MAN..

Direktiva di partido MAN i miembronan ta sumamente gradesí i orguyoso pa loke Hensley a hasi i ta hasiendo pa tantu partido MAN, komo pa Pais Kòrsou. Partido ta sumamente satisfecho di e hecho ku Hensley lo sigui su karera polítiko den partido MAN. Esaki lo kontribuí pa partido MAN bira un partido Fuerte, Stabil, Demokrátiko i Bibu.

Un biaha mas na nòmber di tur miembro di partido MAN nos ta gradisí Hensley Koeiman “for a job well done”.

Na nòmber di direktiva di partido MAN
______________________
Presidente di partido MAN
Yves Schoop

Curaçao verhoogt veiligheid op scholen

Ministers van Onderwijs en van Justitie tekenen samenwerkingsakkoord


Tijdens de conferentie ter ere van het nieuwe schooljaar, die vandaag, maandag 12 augustus 2019, plaatsvindt, ondertekenen de ministers van Onderwijs en van Justitie een samenwerkingsakkoord om de veiligheid op scholen te verhogen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad.

In een verklaring geeft de regering aan, dat veiligheid op scholen een prioriteit voor dit kabinet is en dat verschillende ministeries in dit kader samenwerken. Daarom zal vandaag tijdens de conferentie - die dit jaar het thema ‘Een veilige school voor ons allen’ heeft - een samenwerkingsprotocol worden ondertekend. Justitieminister Quincy Girigorie en minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) zullen samen met hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong het protocol tekenen.

Voor de totstandkoming van dit protocol hebben instanties zoals het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Curaçao, Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC) en verschillende schoolbesturen maanden overleg gevoerd en concrete afspraken gemaakt over de wijze van samenwerking en de coördinatie om uiteindelijk de veiligheid in en rondom scholen te kunnen garanderen.

'Alle medisch specialisten op Curaçao moeten in dienst van alle ziekenhuisvoorzieningen werken'

'Wetgeving moet eerst nog worden aangepast'


Het regeringsbeleid dat ‘uiteindelijk’ alle medisch specialisten in dienst van het ziekenhuis moeten werken, geldt niet alleen voor Curaçao Medical Center (CMC), maar voor alle ziekenhuisvoorzieningen op het eiland. Dus ook voor het Advent Ziekenhuis. Uiteindelijk, want eerst moet de wetgeving nog worden aangepast. 

Dat schrijft minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op 26 juli in antwoord op een brief van 22 juli van ‘de tot het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) toegelaten medisch specialisten’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 12 augustus 2019.

Het gaat om de specialisten die niet in loondienst zijn van Sehos, maar in het ziekenhuis werken op basis van een toelatingsovereenkomst.

Namens de groep vraagt gynaecoloog Allan Henriquez duidelijkheid over de positie binnen het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center. In haar antwoord geeft Camelia-Römer direct aan, dat het regeringsbeleid erop is gericht ‘dat uiteindelijk alle medisch specialisten een dienstverband moeten hebben met een ziekenhuisvoorziening’. Dat zijn volgens het Landsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen 2019: Sehos, CMC, Advent Ziekenhuis en Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. David Ricardo Capriles.

In de toekomst moeten artsen voor deze instellingen in loondienst werken om verzekerden via de basisverzekering ziektekosten (bvz) te kunnen behandelen.

Truck ramt truck van achteren op Oost-Westverbinding

Vrachtwagens reden vanuit Paramaribo en gingen richting Albina


Bij een aanrijding tussen twee trucks zondagmiddag 11 augustus 2019 op de Oost-Westverbinding is zeker een van de vrachtwagens ernstig beschadigd geraakt. Volgens de eerste berichten gebeurde het ongeluk rond kwart voor drie, ter hoogte van kilometer 42, aldus Waterkant.net.

Beide trucks reden vanuit Paramaribo en gingen richting Albina. Een truck zou een andere truck van achteren hebben geramd. De veroorzaker kwam daarna op de berm terecht met zijn truck.

Bij de botsing raakte niemand gewond. Er is nog geen officiële informatie beschikbaar.

Minister Ferrier: 'Ouders leerlingen op FIBOS-scholen, betaal geen ouderbijdrage'

Overheid betaalt FIBOS volledige subsidie en toch vraagt FIBOS Srd 250 ouderbijdrage


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur roept ouders van leerlingen die op scholen zitten die zijn aangesloten bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) op om geen ouderbijdrage te betalen. De minister zegt dit op basis van afspraken die in juli dit jaar zijn gemaakt met de FIBOS om binnen de samenwerking andere regelingen te treffen in het kader van subsidie, zo bericht het ministerie maandag 12 augustus 2019 het Nationaal Informatie Instituut.

Terwijl partijen sinds juli in dialoog zijn heeft de FIBOS het ministerie een schrijven doen toekomen met een aantal voorwaarden waaraan uiterlijk 1 augustus 2019 voldaan moest zijn. Er is geëist dat de achterstallige subsidie en die van het nieuwe schooljaar (2019-2020) betaald moesten zijn voor 1 augustus. Intussen is op 2 augustus 2019 het achterstallig bedrag, groot Srd1.4 miljoen, op de rekening van de FIBOS gestort.

'Dan doet het mij heel erg pijn als ik op 6 augustus van de leerlingen of ouders een schrijven van FIBOS zie waar er toch naar een ouderbijdrage van Srd 250 wordt gevraagd. In de nieuwe samenwerking met de particuliere instanties hebben we afspraken gemaakt met FIBOS in juli dat hun instellingen geen ouderbijdrage vragen. In de plaats daarvan zal gekeken worden hoe de verantwoordelijkheden van de FIBOS door de overheid gefinancierd zullen worden', zegt de minister.

De minister is niet te spreken over het feit dat de FIBOS aangeeft aan de ouders dat het bedrag betaald moet worden voor een aantal zaken, waaronder onderhoud, leermiddelen en kopieerkosten, maar wanneer de kinderen op school zijn moeten zij toch nog betalen voor kopieën. Dit terwijl er per kwartaal ook een overzicht naar het ministerie wordt opgestuurd van administratieve kosten, bestaande uit; nietjes tot administratief personeel, dat ook bestaat uit kopieerkosten, wat de overheid ook nog moet betalen. Transparantie op deze manier is zoek volgens de minister.

'Ik roep de ouders op om geen ouderbijdrage te betalen, totdat deze zaak helemaal duidelijk is.'

Ferrier heeft de instelling vervolgens duidelijk gemaakt dat de door haar gehanteerde werkwijze in deze kwestie niet juist is. Het zou niet correct zijn om vooruit te lopen met de betaling, terwijl er geen inzage is in de realisatiecijfers, noch voor wat is begroot voor het komend schooljaar. Volgens de minister kan je niet voorafbetalingen verrichten als je niet weet hoeveel kinderen er überhaupt worden ingeschreven. 'Dat is comptabel nergens haalbaar.'

Het ministerie heeft de FIBOS vervolgens naar een begroting gevraagd en de realisatie over het jaar dat zij wel Srd 250 per leerling heeft ontvangen als ouderbijdrage.

Vrouw (49) tracht tevergeefs bijna 4 kilo cocaïne via J.A. Pengelluchthaven land uit smokkelen

Ze valt bij visitatie door Militaire Politie door de mand


Het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie Suriname heeft op zondag 4 augustus de 49-jarige J.D. en iets meer dan 3.750 gram cocaïne overgedragen aan de Narcotica Brigade, zo bericht het korps zondag 11 augustus 2019.

De vrouw wilde de cocaïne via de J.A. Pengelluchthaven uit Suriname smokkelen. Ze viel bij visitatie door de Militaire Politie door de mand.

De cocaïne was in haar reisbagage verstopt. Na overleg met het Openbaar Ministerie is D. in verzekering gesteld en de cocaïne in beslag genomen.