woensdag 18 september 2019

Ambassadeur Suriname in Ghana, Natasha Halfhuid, overhandigt geloofsbrieven aan Ghanese president

Halfhuid zal zich inzetten voor verdere verdieping relatie Ghana-Suriname

(Bron foto: NII)

De ambassadeur van Suriname in Ghana, Natasha Halfhuid, heeft op dinsdag 10 september 2019 samen met nog vier andere ambassadeurs (Belarus, Finland, Gambia, Marokko) haar geloofsbrieven aangeboden aan Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, president van Ghana, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 18 september 2019. De regering van Ghana bracht 10 september al dit persbericht uit.

Hiermee zal zij als buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Suriname haar taak officieel aanvangen. Tijdens het onderhoud is niet alleen gesproken over de culturele en historische banden tussen beide landen, maar ook de economische, waarbij er potentie bestaat voor verdere uitbreiding op met name mijnbouwgebied.

Ghana is thans het economisch centrum van West-Afrika en fungeert tevens als intermediair met de rest van het Afrikaanse continent. Suriname en Ghana kunnen door de versteviging van deze relatie elkaars economische ontwikkeling stimuleren. Dit vanwege de gunstige geografische ligging van beide landen die de exploitatie van een lucratieve zee- en luchttransportroute zou kunnen rechtvaardigen.

Ambassadeur Halfhuid zal zich in haar nieuwe functie inzetten voor de verdere verdieping van de relatie tussen Ghana en Suriname.

Diego Richaards (36) overlijdt na kappartij hoek Gladiolen- en de Residastraat

30-Jarige verdachte geeft zichzelf aan bij de politie


Diego Richaards (36) is maandag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden, na een kappartij zondag op de hoek van de Gladiolen- en de Residastraat. De verdachte, de 30-jarige V.T., had vóór de komst van de politie de plek verlaten, maar meldde zich dezelfde dag nog op het politiebureau. Hij werd direct aangehouden en het scherpe voorwerp waarmee de verwondingen zijn aangebracht, is eveneens achterhaald, aldus het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 18 september 2019.

De politie van het ressort Nieuwe Haven trof bij aankomst Richaards aan die niet aanspreekbaar was. Hij had verwondingen aan zijn hoofd, buik en rug. Per ambulance werd hij afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. In kritieke toestand werd het slachtoffer opgenomen, waar hij maandag overleed.

V.T. verklaarde, dat hij vaak last ondervond van Richaards. Toen T. het slachtoffer zondag tegenkwam, nam hij z'n kans waar en bracht hem verwondingen toe met eet scherp voorwerp.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

President Bouterse wil twee inheemse leefgemeenschappen bij grens met Brazilië evacueren

Bewoners Kastanje en Koesjere worden geëvacueerd naar dorp Sipaliwini

'De mensen daar hebben geen goed drinkwater en ontberen elektriciteit, een polikliniek en school'


President Desi Bouterse wil twee inheemse leefgemeenschappen nabij de grens met Brazilië evacueren. De mensen daar hebben geen goed drinkwater en ontberen elektriciteit. Bovendien blijken goede gezondheidszorg en onderwijs er luxe te zijn, omdat er geen polikliniek en school is. 

'De kinderen dragen een kleine broek en trui die ooit eens wit was', zei Bouterse maandag bij het startsein van de asfaltering van de weg door Apoera, Section en Washabo. De president zegt vandaag, woensdag 18 september 2019, in de Ware Tijd, dat het gaat om de gemeenschappen Kastanje en Koesjere.

'In Kastanje gaat het om vijftien mensen en te Koesjere betreft het ongeveer driehonderd bewoners. We willen iedereen naar een plek brengen waar zich de nodige faciliteiten bevinden, het heeft geen zin om her en der scholen te bouwen. Dit wordt een hele grote operatie', zegt Bouterse.

De bedoeling is om de mensen naar het dorp Sipaliwini te brengen, dat ook in het zuiden van het land ligt. Er zullen volgens de president nog gesprekken gevoerd worden met de mensen voordat zij worden geëvacueerd. 'Ik vind het asfalteren van de acht kilometer lange weg heel belangrijk, maar wat de mensen die ook Surinamers zijn, daar meemaken is verschrikkelijk. Dus wanneer jullie me uitschelden, weten jullie niet waarmee ik te maken krijg', zei de president.

Hij wees de mensen erop, dat ze in Kabalebo veel faciliteiten hebben zoals goed drinkwater, stroom, televisie- en telefoonbereik in vergelijking met hun huidige gemeenschappen. 'Jullie wonen hier in een metropool, maar de mensen hebben niets, behalve een huis en een kreek', zei het staatshoofd.

Op verzoek van de kapitein van een van de leefgemeenschappen heeft Bouterse onlangs een bezoek gebracht aan de mensen. Vanuit Kwamalasamutu waar hij vertoefde, is de president per helikopter naar het gebied gereisd. Er wordt nu nagegaan hoe de mensen geëvacueerd kunnen worden.

'Voor het kleine aantal mensen dat daar woont kunnen we geen polikliniek bouwen en meneer Marlon (Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij) vragen om een watersysteem op te zetten. We zijn daarom nu bezig met een evacuatieplan om de mensen van daar weg te halen. Ze kunnen anders niet deelnemen aan de ontwikkeling van Suriname', aldus Bouterse.

Brazilië keurt 63 nieuwe pesticiden goed voor commercieel gebruik

Meeste goedgekeurde pesticiden zijn generieke versies van chemicaliën die al in gebruik zijn


Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft dinsdag 17 september 2019 63 pesticiden goedgekeurd voor commercieel gebruik, aangezien de overheid tracht een achterstand van aanvragen voor nieuwe landbouwchemicaliën te verminderen.

In een verklaring zei het ministerie, dat 56 van de nieuwe goedkeuringen betrekking hadden op generieke producten met actieve ingrediënten die al in Brazilië worden gebruikt. Zeven van de registraties zijn voor nieuwe pesticiden.


De chemische industrie lobbyt al jaren voor een meer gestroomlijnd goedkeuringsproces, waarbij in Brazilië drie agentschappen betrokken zijn en het tot tien jaar kan duren voor een nieuwe chemische stof.


Toch waarschuwen milieugroeperingen dat Brazilië al een zware gebruiker is van pesticiden, waaronder chemicaliën die elders zijn verboden, met zwakke controles tegen vergiftiging van plattelandsarbeiders en gemeenschappen.


De meeste pesticiden die dit jaar in Brazilië zijn goedgekeurd, zijn generieke versies van chemicaliën die al in gebruik zijn. Carlos Venâncio, die het departement van pesticiden en aanverwante producten coördineert bij het ministerie van Landbouw, zei dat 310 van de geregistreerde chemische stoffen dit jaar generiek waren en 15 gebaseerd waren op vier nieuwe actieve ingrediënten.


'Het doel van generieke productgoedkeuringen is om de concurrentie op de markt te vergroten en de prijs van pesticiden in Brazilië te verlagen', zei het ministerie in zijn verklaring van dinsdag. 'Dit kan de kosten van boeren verlagen.'

Een van de nieuwe moleculen die dinsdag zijn goedgekeurd, de fungicide fluopyram, is al jaren geregistreerd voor gebruik in de Verenigde Staten en werd tien jaar lang in Brazilië beoordeeld, zei het ministerie. In heel 2018 registreerde de overheid 450 pesticiden, 11% meer dan het voorgaande jaar en 62,5% meer dan 2016, blijkt uit gegevens van het ministerie van Landbouw.

(Suriname Mirror/12.senado.leg.br/Reuters/Metropoles/Twitter)

Braziliaans strafrechtelijk onderzoek naar fatale instorting van Vale-dam wordt komende dagen afgerond

'We gaan onze onderzoeken afsluiten en de schuldigen voor gerecht brengen'


Een strafrechtelijk onderzoek naar de fatale instorting van een dam in eigendom van mijnbouwbedrijf Vale SA zou de komende dagen moeten worden afgerond, zei een Braziliaanse aanklager dinsdag 17 september 2019, met aanklachten die volgen. 

'Officieren van Justitie werken samen met de staatspolitie, federale Officieren van Justitie en Federale Politie, en we zijn ervan overtuigd dat we de komende dagen een oplossing zullen bieden', aldus Antônio Sérgio Tonet, de top Officier van Justitie in de staat Minas Gerais. 'We gaan onze onderzoeken afsluiten en de schuldigen voor het gerecht brengen', zei hij.In januari stortte een afvaldam in een mijn in eigendom van Vale in Minas Gerais in, waardoor meer dan 12 miljoen kubieke meter mijnafval in het kleine stadje Brumadinho vrijkwam en honderden werden gedood. Het was de tweede fatale uitbarsting bij een Vale-dam in de staat in iets meer dan drie jaar.

In de maanden daarna hebben Officieren van Justitie voldoende bewijs gevonden dat medewerkers van Vale en de Braziliaanse divisie van de TUV SUD in Duitsland, die de dam inspecteerde, op de hoogte waren van verhoogde risico's verbonden aan de structuur.

Eerder meldde Reuters dinsdag, dat Vale een verkeerde voorstelling gaf van de maatregelen die het had genomen om de veiligheidsproblemen na de eerste instorting van de dam in 2015 te verminderen. Vale-medewerkers en twee TUV SUD-medewerkers worden aangeklaagd voor hun vermeende rol in de ramp. In juli suggereerde een federaal panel van de Senaat, dat Vale's chief financial officer en zijn chief executive ten tijde van het incident zouden moeten worden aangeklaagd voor moord. Het bedrijf kan ook worden aangeklaagd.

In een verklaring zei Vale, dat het 'respectvol oneens is met de suggestie om de werknemers en leidinggevenden van het bedrijf aan te klagen'. 'Vale vindt het fundamenteel, dat er een op expertise gebaseerde, technische en wetenschappelijke conclusie bestaat over de oorzaken van de breuk van de B1 dam voordat de verantwoordelijkheid wordt bepaald', zei het bedrijf, toevoegend dat het zou blijven samenwerken met onderzoekers.

(Suriname Mirror/Reuters/Seudinheiro/Twitter/Extra.Globo)

De gruwelijke realiteit van een psychiatrisch ziekenhuis in Venezuela

Vooral op psychiatrische afdelingen is de situatie verschrikkelijk


Het is een van de meest verwoestende aspecten van de politieke en economische onrust in Venezuela: de ineenstorting van het volksgezondheidssysteem. Venezuela kampt met een ernstig tekort aan medicijnen, terwijl veel artsen het land hebben verlaten. 

Vooral op psychiatrische afdelingen is de situatie verschrikkelijk. Omdat deze ziekenhuizen nauwelijks functioneren, blijven patiënten alleen in leven door de toewijding van verpleegkundigen.

France24 rapporteert vanuit het psychiatrisch ziekenhuis Lidice in Caracas, dat geen elektriciteit meer heeft.

Waarschuwing: sommige kijkers vinden deze reportage wellicht storend.


(Suriname Mirror/France24/YouTube)

Oppositielid Venezuela na vier maanden op vrije voeten

(Bron foto:Rayner Pena/EPA)
Zambrano verdacht van deelname samenzwering om Maduro ten val te brengen


De Venezolaanse politicus en criticaster van president Nicolas Maduro, Edgar Zambrano, is vrijgelaten. Hij werd vier maanden geleden gearresteerd, omdat hij werd verdacht van deelname aan een samenzwering die middels een coup Maduro ten val moest brengen. 


Zambrano was voor zijn arrestatie de rechterhand van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó.


Nadat Guaidó eind april probeerde een militaire opstand te bewerkstelligen die na enkele dagen mislukte, was Zambrano een van de politici van wie de immuniteit werd ontnomen door de Grondwetgevende Vergadering. Daarop kon hij begin mei worden gearresteerd.

Guaidó verloor zijn immuniteit al eerder.


(Suriname Mirror/Observador/AD/Al Jazeera/Twitter)

Auto belandt op het balkon van een neutenwoning aan de Delhiweg in Nickerie.

(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
Balkon ingestort, glazen deur kapot en dak van het huis ontwricht

Automobilist moet met hoge snelheid hebben gereden 


Een automobilist heeft maandag rond middernacht enorme schade veroorzaakt aan een neutenwoning aan de Delhiweg in Nickerie. Hij moet met hoge snelheid hebben gereden en verloor de controle over het voertuig. Daardoor raakte hij van de weg en kwam terecht op het balkon van het huis, veel hoger dan de straat. Hoe dat mogelijk is blijft een vraagteken, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 18 september 2019. 

Het balkon is ingestort, de glazen deur is kapot en het dak van het huis is ontwricht. Het gezin sliep al. 'We schrokken van de enorme knal die tot in de verre omgeving te horen was en zijn gelijk komen kijken wat er aan de hand was. Wij konden nauwelijks geloven wat we zagen', zegt Shaam Jhingoerisingh, bewoner en eigenaar van de woning.


Nadat hij zijn vrouw en twee kinderen elders in veiligheid had gebracht, heeft hij aangifte gedaan bij de politie. Volgens hem zaten er twee personen in het voertuig die ogenschijnlijk dronken waren. De auto waarmee de schade is aangericht, is onherstelbaar vernield. De bestuurder is met inwendige kneuzingen opgenomen in het Mungra Medisch Centrum en de mede-inzittende kwam met de schrik vrij.

Volgens Jhingoerisingh wordt vaak erg hard gereden op de Delhiweg. 'Het zou goed zijn als de overheid drempels plaatst, omdat het gaat om een drukke weg waarvan ook veel kinderen gebruikmaken op weg naar school. Sommigen gaan op de fiets.'

De man wil dat zijn schade wordt vergoed. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Minister Parmessar voert spoedoverleg met Douane over exporten van rijstexporteurs

(Bron foto: NII)
Douane beschikt in december over een eigen containerscan


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft maandag een spoed onderhoud gehad met de leiding van de Douane op het hoofdkantoor van de Douane te Nieuwe Haven over onduidelijkheden rond de exporten van rijstexporteurs, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 17 september 2019.

De minister bracht dank uit aan de minister van Financiën en de leiding van de Douane voor de goede samenwerking en dat zij in korte tijd bereid gevonden is om dit gesprek te willen voeren. Het ministerie is door de rijstsector benaderd vanwege de gerezen perikelen. Daar zij de sector maximaal ondersteuning biedt heeft zij geen keus dan het voortouw te nemen en op het hoogste niveau aandacht te vragen en van gedachte te wisselen over hoe deze onduidelijkheden weg te maken.

Enkele van de aangehaalde punten waren:
– Verruiming van de tijd van stuffen: Dat de rijst in containers op de haven in Nickerie alleen geladen kunnen worden tussen 08:00 ‘s morgens en 12:00 ‘s middags, deze regel is volgens de exporteurs niet werkbaar en vroegen zij verruiming van de tijd. Als oplossing voor dit vraagstuk is gekozen om de tijd te verruimen van 07:00 uur 's morgens tot en met 18:00 uur 's avonds.
– Bij het transporteren van de containers is er een regel, dat de containertrucks in principe ‘s avonds niet mogen rijden, maar hiervoor is als oplossing aangedragen, dat deze via een goed controlesysteem wel toestemming kunnen verkrijgen. Voorgesteld wordt om in de tweede fase, voor de transparantie, het Global Positioning System (GPS) in te zetten.
– Voor wat betreft de uitvoertafel zijn er ook afspraken, dat de stukken voor 12:00 uur moeten worden ingediend. In afzonderlijke gevallen mag contact worden opgenomen met de desbetreffende functionaris voor medewerking.
– De bewakingskosten komen te vervallen en er is toestemming verleend dat de containers na verzegeling, met toestemming van de Douane, op locatie mogen blijven.

De leiding van de dienst deelt mee dat, als alles goed zit, zij in december 2019 zal beschikken over een eigen containerscan. Hierdoor kan de dienstverlening naar de ondernemers vanuit de haven zelf worden verleend.

Ten aanzien van het betalen van ambtenaren buiten de regels om, vroeg minister Parmessar om hem daarover te informeren en de zaak te rapporteren. De onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, heeft de opdracht gehad alle inspecteurs te vervangen die zich na onderzoek hieraan schuldig hebben gemaakt. Bij de betaling van de Douane-ambtenaren blijkt echter dat het om een vergoeding gaat die gegeven wordt als men gebruikt maakt van hun eigen vervoer, ten gunstig van de rijstexporteurs.

De partijen waren het unaniem eens, dat dit onderhoud enige verduidelijking heeft gebracht in de onduidelijkheden die bestonden.

Vrouw te Wanica pleegt zelfmoord tijdens een videogesprek met familieleden

Vrouw verhangt zich plotseling met trui aan dievenijzer van slaapkamer


Een vrouw heeft maandag op bizarre wijze zelfmoord gepleegd in haar woning in het district Wanica. De vrouw was in een videogesprek met familieleden toen zij zich plotseling met een trui heeft verhangen aan het dievenijzer van haar slaapkamer. 

De Times of Suriname, die op haar voorpagina van vandaag, woensdag 18 september 2019, melding hierover maakt - aldus Waterkant.net -, geeft aan dat het motief nog onduidelijk is.

De vrouw woonde volgens de krant samen met haar man, maar die was op het moment van het gebeuren niet thuis.

Na de daad alarmeerden familieleden elkaar erover en gingen naar de woning van de vrouw. Bij aankomst bleek dat zij reeds was overleden. De politie werd ingeschakeld en ging ter plaatse voor onderzoek.

Paamaka-stam verzet zich tegen besluiten over grenzen grondgebied met Ndyuka

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'We hebben een derde deel van ons woongebied verloren'


Op Diitabiki werd 10 september een verklaring getekend tussen de Paamaka en Ndyuka over de grenzen van hun grondgebied. Maar, de Paamaka-stam is het niet eens met wat is overeengekomen en verzet zich tegen de besluiten. 'We hebben een derde deel van ons woongebied verloren', zeiden vertegenwoordigers van het traditioneel gezag gisteren op een persconferentie. van de stichting Duurzame Ontwikkeling Paamaka heeft namens het traditioneel gezag in De Gadri gehouden. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 18 september 2019.

Voorzitster Geertruida Loseng en Adriaan Adawde, voorzitter van de Raad van Toezicht, hebben meegedeeld dat de stam totaal niet tevreden is met het resultaat en de manier waarop dat bereikt is. De Paamaka wil nieuwe besprekingen.

Ten eerste is de bewuste krutu niet op neutraal gebied gehouden geven Loseng en Adawde aan. De drie vertegenwoordigers van de Paamaka, die overigens ook de mandaat niet hadden om besluiten te bekrachtigen, hebben onder druk hun handtekening geplaatst op de documenten, wordt aangegeven. Ze waren in de minderheid op grondgebied van de Ndyukas oftewel Aucaners. Zulke zwaarwichtige besluiten dienen bekrachtigd te worden door de stamhoofden en dat waren de drie vertegenwoordigers ook niet. Het waren ‘slechts’ kapiteins. De verklaring heeft dus niet het nodige gewicht, geeft Loseng aan. Er is nog ruimte voor de granman om te tekenen. De Paamaka heeft geen granman. Jozef Forster is waarnemend granman.

De Paamaka-stam beroept zich op de historische grenzen van de stammen in Oost-Suriname, en een kaart die specifiek het woongebied aangeeft. De kaart is een product van het Support for the Sustainable Development of the Interior Collective Rights (SSDI) project. SSDI is uitgevoerd door the Amazon Conservation Team Suriname en het ministerie van Regionale Ontwikkeling tussen 2008 en 2010. Tijdens dit project zijn de woongebieden van de inheemsen en tribale volken vastgelegd. Volgens de kaart loopt het woongebied van de Paamaka vanaf Pakirakreek tot de samenvloeiing van de Tapanahoni- en de Lawarivier.

Volgens de overeenkomst van Diitabiki, is het woongebied van de Paamaka tussen de Pakirakreek en Loka Loka. 'Ze hebben gewoon een derde deel genomen', toont Adawde met de kaart aan. 'Ze vinden dat hun gebied vanaf Bofoo Tabiki (na Loka Loka) tot ver voorbij de samenvloeiing loopt.'

Loseng en Adawde vragen zich af waarom er zoveel haast is om de stukken te tekenen. Zij vragen zich ook af of er meer achter schuilt en waarom er van de bestaande kaarten wordt afgestapt.

Van alle stammen die overeenkomsten hebben bereikt over de grenzen van hun woongebieden, wordt van de Paamaka en de Ndyuka de meeste bekendheid gegeven, merkt Loseng op. De Paamaka-stam wil dat er weer een vergadering wordt belegd en dat de grenzen 'zoals die altijd al hebben bestaan' gerespecteerd worden. Zij wil ook dat de gesprekken dit keer op een neutrale plek plaatsvinden.  
'We zijn niet tegen het vastleggen van de grenzen, we zijn ook niet tegen het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk, we willen alleen dat het op een juiste manier gebeurt', benadrukten Loseng en Adawde.

Moengo Festival 2019 gaat ook niet door in St. Laurent, Frans-Guyana

'Werkzaamheden en locatie zijn afgelopen tijd helaas in politieke sfeer terechtgekomen'

'Het festival zal groter en sterker terugkomen op een nog nader te bepalen datum'


Het Moengo Festival 2019 gaat niet door, ook niet in St. Laurent, Frans-Guyana. Dit meldt organisator stichting Kibii in een gisteren uitgebracht persbericht, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 18 september 2019. 

'Wij zullen ons dit jaar terugtrekken en met de gemeenschap in gesprek blijven over de voortzetting van het werk en de projecten van de stichting. Het festival zal groter en sterker terugkomen op een nog nader te bepalen datum', benadrukt Kibii-voorzitter Marcel Pinas.


Na de persconferenties van 9 en 10 september, waarin St. Kibii heeft gemotiveerd waarom het festival dit jaar niet in Moengo zal plaatsvinden, maar in St.Laurent, heeft de stichting volgens Pinas veel reacties ontvangen, vooral vanuit de gemeenschap in Moengo en Marowijne. Het lag nimmer in de bedoeling van de organisatie om met de planning van het evenement van dit jaar de rug te willen keren naar eigen gemeenschap, staat in het persbericht.

'Wij weten en erkennen hoe belangrijk het festival is voor Moengo en omgeving. Het is meer dan een feestje waar jaarlijks naar uitgekeken wordt.' Het Moengo Festival is een culturele aangelegenheid. De werkzaamheden en locatie zijn de afgelopen tijd helaas in een politieke sfeer terechtgekomen, staat in het persbericht.

Stichting Kibii laat weten, dat de politieke discussies die momenteel worden gevoerd, hebben geleid tot verdeeldheid. Die komt niet ten goede van de kern van het werk van de organisatie, die Marowijne verder wil ontwikkelen en internationaal op de kaart zetten door middel van kunst en cultuur.

Asgar Koster door STVS uit jury talentenshow Youth Voice gezet

(Bron foto: YouTube)
'De jongen van de kerk' zou seksueel getint gechat hebben met deelneemster

- In een videochat zou de zanger ook bepaalde voorstellen hebben gedaan
- Koster beweert aangifte te hebben gedaan tegen de personen die beschuldigingen hebben gelanceerd


Muziekproducer, arrangeur tevens zanger Asgar Koster, is door de STVS aan de kant gezet als jurylid bij de talentenshow Youth Voice. Hij zou seksueel getinte chatgesprekken hebben gevoerd met een contestante en in een videochat ook bepaalde voorstellen hebben gedaan. Een ouder van het meisje zou deze zaak onder de aandacht van de verantwoordelijken bij Youth Voice hebben gebracht, die de directeur van het tv-station vervolgens op de hoogte stelden en hem de chatberichten ook toonden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 18 september 2019.

STVS-directeur Steven Rodriguez gaf toen de opdracht de samenwerking met Koster onmiddellijk te verbreken, wat ook gebeurde. Rodriguez bevestigt, dat de samenwerking met Koster om dringende redenen met onmiddellijke ingang is verbroken. Vanwege de gevoeligheid van deze zaak wenst hij geen details te verschaffen.

De ernstige aantijgingen aan het adres van het gewezen jurylid heeft de directeur bevestigd noch ontkend. De STVS focust zich nu op een vlotte afronding van het talentencontest. In Kosters plaats treedt nu Shaquille Marcus op als jurylid.

Koster zegt niet te willen reagerening. Hij merkt op dat op basis van 'bepaalde dingen' de samenwerking tussen hem en de STVS is beëindigd. De aantijgingen zou hij ook elders hebben gehoord en bij de politie aangifte hebben gedaan tegen de personen die de beschuldigingen hebben gelanceerd. Waar en tegen wie hij aangifte heeft gedaan, wilde hij niet zeggen.

Daar de directeur van de STVS geen informatie omtrent de aanleiding van het verbreken van de samenwerking heeft verschaft, wenst Koster ook geen details te geven. 'Ik weet niet of ik de informatie serieus moet nemen. Het is jammer dat dingen zo zijn gezegd. De samenwerking is gestopt. Ik kan niet vertellen waarom', aldus Koster.