maandag 3 juni 2019

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept voor kust Aruba bootje met 10 illegalen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Kapitein van yola na achtervolging voor mensensmokkel aangehouden


De Kustwacht Caribisch Gebied meldt maandag 3 juni 2019 dat zij dinsdagavond om tien uur een 'verdacht contact' spotte dat richting oostkust Aruba voer. Na verder onderzoek bleek dit een vaartuig type yola te zijn met vermoedelijk ongedocumenteerden aan boord, waarschijnlijk uit Venezuela. 

Door een goede samenwerking tussen Kustwacht, Korps Politie Arubaen Douane zijn 10 mannelijke ongedocumenteerden staande gehouden voor de kust van ‘Santana di Cacho’. De kapitein van de yola voer na het afzetten van de ongedocumenteerden richting Venezuela.


Het Metal Shark team van de Kustwacht, bestaande uit kustwachters en Arumillers, heeft de kapitein van de yola achtervolgd en voor mensensmokkel aangehouden. Hij en het vaartuig zijn naar de kustwachtsteiger te Savaneta gebracht.

De 10 ongedocumenteerden zijn aan de Warda nos Costa (Kustwacht Aruba) overgedragen. De zaak wordt verder onderzocht.


Afschaffing van de slavernij wordt 29 juni voor het eerst in Breda gevierd

Stil staan bij slavernij toen, de afschaffing ervan, maar ook bij moderne vormen van slavernij


Op zaterdag 29 juni wordt vanaf twee uur 's middags de afschaffing van de slavernij voor de eerste keer herdacht en gevierd in Breda, bij de Vredesduif aan het Groenendijkplein in Breda-Noord. Sinds 2002 wordt de afschaffing op 1 juli in Amsterdam bij het Nationaal monument Slavernijverleden herdacht, sinds enkele jaren op het stadhuis in Rotterdam, vorig jaar voor het eerst in Tilburg en nu dan ook in Breda, aldus het Stadsblad Breda maandag 3 juni 2019.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Suriname heet het de Dag der Vrijheden, maar wordt ook wel Keti Koti genoemd. Het is een Bevrijdingsfeest voor alle inwoners en niet alleen voorde nazaten van de slaaf gemaakten.


Ook in Breda waren slaven, omdat de Nassaus op alle paleizen en kastelen slaven hadden en dus ook op het Kasteel van Breda. Zo had ook een ex-gouverneur 3 slaven in dienst in Breda in een statig gebouw in de Nieuwstraat.

Initiatiefnemers zijn Kleurrijk Breda met Antilliaanse, Surinaamse en Afrikaanse wortels en worden ondersteund door de Stichting Jara, Amnesty International, Zorgcentrum Raffy, Stichting Hart voor Breda-Noord, Augustinusparochie, Stichting Marokkaanse Jongeren en het Mondiaal Centrum. Het thema is 'Hoe leef je in vrijheid' en wordt juist in Breda-Noord georganiseerd vanwege de veelheid van culturen.

Doelstelling is om stil te staan bij de slavernij toen, de afschaffing ervan, maar ook bij moderne vormen van slavernij zoals mijnwerkers die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken zoals in kolenmijnen in Bolivia, in de kledingindustrie in Bangladesh, stadionbouwers in Qatar, et cetera.

Het voorlopig programma ziet er als volgt uit: 
Toespraak over de afschaffing van de slavernij in Nederlandse kolonies door dr. Aspha Bijnaar, directeur EducatieStudio
Wijkbewoner uit Bolivia Ana Wijnen over de Afrogemeenschap in Bolivia
Wijkbewoner uit Suriname Roy Emanuels verhalenverteller.
Wijkbewoner uit Ghana William Akuffi
Toespraak door wethouder Daan Quaars

De herdenking wordt geopend door Moksi Lobi, de uit Breda-Noord afkomstige Surinaamse muziekgroep en verder opgeluisterd door Anouschka Stulting, wijkbewoner, door het gospelkoor Bondeko, dat in Lingala broederlijke vriendschap betekent.

Na het officiële herdenkingsprogramma waar de bevrijding en bewustwording van de slavernij herdacht wordt, is er een gezellig samenzijn met muziek door de Surinaamse groep Moksi Lobi en zijn er eetkraampjes.

Voor meer informatie zie www.mondiaalcentrumbreda.nl of www.augustinusparochie.nl of www.breda.amnesty.nl.

VHP viert Idul Fitre (Eid ul Fitr): Eensgezindheid en samenwerking

'Normen en waarden moeten centraal staan, belangrijke fundamenten om land weer op te bouwen'


'Op 5 juni hebben wij twee zeer belangrijke hoogtijdagen, namelijk Idul-Fitre en 146 jaar Hindostaanse immigratie. We zijn er heel erg blij om. Het is natuurlijk een toeval dat dit jaar Idul-Fitre en de Hindostaanse immigratie samen op één dag vallen. De vastenmaand Ramadan wordt traditiegetrouw afgesloten met het Idul-fitr feest. Met dit feest verbreken moslims over de hele wereld, ook in Suriname, een periode van vasten. 

De maand Ramadan heeft door het vasten, eenieder nieuwe kracht gegeven voor zijn/haar persoonlijk leven, gezinsleven en maatschappelijk leven. Idul-fitre is een feest voor liefde, vriendelijkheid, mededogen, vergeving en vooral eensgezindheid. Deze kwaliteiten zijn essentieel voor de Islam. Dit feest leent zich uitstekend voor het aanmoedigen van goede deugden. 

De VHP is ervan overtuigd dat Idul-Fitr, zal bijdragen aan de inzet voor de natie door wederzijds respect, eenheid, tolerantie, samenwerking en inspiratie om het pad van liefde en universele broederschap te volgen. Normen en waarden moeten centraal staan. Het zijn belangrijke fundamenten om ons land weer op te bouwen en onze natievorming weer echte inhoud te geven. Met de gezamenlijke viering van Idul- Fitr, wordt de eenheid en saamhorigheid bevorderd. 

Idul-Fitr is ook een tijd om vrede te sluiten met jouw buren, familieleden en vrienden om oplossingen te vinden voor nieuwe uitdagingen. 

Bij de VHP is de wil sterk aanwezig om de samenleving te dienen in deze zeer turbulente financieel- economische tijd waarbij eensgezindheid en samenwerking van eminent belang is. In de achterliggende periode hebben we als partij meer dan voorheen een sterke verbondenheid gehad met onze schepper en de moslims gemeenschap. 

Traditiegetrouw hebben we als partij een gezamenlijk avondmaal, Iftar, gehouden in het VHP partijcentrum. De Iftar en de vele bezoekjes van de VHP aan de diverse moskeeën in de verschillende districten, zijn getuige van onze sterke verbondenheid. De contacten tussen de niet moslimgemeenschappen en de moslimgemeenschap, zijn meer dan ooit gegroeid. We zijn heel erg blij met zulke contacten. Door zulke ontmoetingen bouwen we bruggen, bruggen die zeer noodzakelijk zijn voor natie ontwikkeling en ontwikkeling van ons geliefd land. Door samenwerking, trekken we samen op, op basis van ons motto: Zelf sterk samen sterker. 

We leven in een zeer onstuimige en moeilijke tijd, we hebben thans te maken met een ernstige financieel- economische crisis. De samenleving kan moeilijk het hoofd boven water houden, ze heeft het bijzonder moeilijk om uit te komen. 

Desondanks wenst de VHP, de hele natie maar in het bijzonder de moslimbroeders en zusters een gezegende Idul-fitre toe. 

Ied Mubarak. 
VHP'

Jonge delinquenten in Opa Doeli moeten van agente eigen sperma slikken

Jongens zouden betrapt zijn toen ze bezig waren te masturberen


Opa Doeli, de inrichting voor jeugdige delinquenten in Paramaribo, is mogelijk het toneel van misstanden. Enkele jongens die daar zijn ondergebracht zouden opdracht hebben gekregen hun eigen sperma te slikken. Dat moest van een agente die op dat ogenblik de leiding had. 

Volgens de Ware Tijd van vandaag, maandag 3 juni 2019, gaf ze daarnaast opdracht aan haar collega's om erop toe te zien dat haar bevel werd uitgevoerd. De politie bevestigt dat er een onderzoek gaande is in deze zaak. De afdeling Onderzoek Politiezaken (OPZ) gaat na wat zich precies heeft voorgedaan in de instelling. Het onderzoek is ingesteld kort nadat melding van het geval werd gedaan bij de leiding.

De agente is gemuteerd naar een andere afdeling. Indien blijkt dat zaken op waarheid berusten, zullen de jongens de nodige begeleiding krijgen, zegt de politie.

De slachtoffers zouden betrapt zijn toen ze bezig waren te masturberen. Ze moesten van agente O.B. hun sperma opvangen en slikken. Dergelijke handelingen zouden zich meerdere malen binnen de inrichting hebben voltrokken. Of er tuchtrechtelijke maatregelen tegen de agente getroffen zullen worden, is vooralsnog onduidelijk.

Demonstranten in Honduras steken Dole Food Company-zeecontainers en -trucks in brand

(Bron foto's: Proceso Digital)
Onvrede over beleid president Hernandez richt zich op ambassade VS en Dole


Demonstranten hebben zondag 2 juni 2019 ongeveer dertig zeecontainers met het logo van de Dole Food Company in Honduras in brand gestoken en geplunderd, zei een militaire functionaris, tijdens de tweede aanval op symbolen van de Amerikaanse macht in de Midden-Amerikaanse natie in de afgelopen dagen. 

Protesten tegen president Juan Orlando Hernandez, bondgenoot van de VS, zijn de afgelopen weken opgebouwd en geplande hervormingen waarvan de critici van Hernandez beweren, dat ze zullen leiden tot privatisering van openbare diensten, zijn de afgelopen weken opgebouwd.

De aanval op een konvooi van vrachtwagens vond vroeg op zondag plaats op het platteland van Honduras op een weg door een dorp, dat bekend staat als Guadalupe Carney, ongeveer 330 kilometer van de hoofdstad, Tegucigalpa, zei de hoge militaire Fernando Leiva zei in een interview met Hondurese media.


Demonstranten staken vrijdag een toegangspoort naar de Amerikaanse ambassade in Tegucigalpa in brand en staken ongeveer een dozijn banden in brand nadat ze hen met brandstof hadden besprenkeld.

Wat niet meteen duidelijk was, wat de aanslag op de fruitvrachtwagens veroorzaakte. Op media waren beelden te zien waarin geschroeide witte containers op aanhangwagens met het Dole-logo te zien waren, samen met minstens één verbrande truck. Fruitdozen waren te zien in één open container. 'Tot nu toe hebben we 32 verbrande containers en praktisch alles wat in die containers zat, werd geplunderd', vertelde Leiva aan de Hondurese krant Diario Colon.


Dole Food Company reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Fruitbedrijven hebben een lange geschiedenis in Midden-Amerika en waren in het verleden verbonden met de Amerikaanse overheersing in de regio. In Guatemala droeg de onteigening van de gronden van de United Fruit Company, een voorloper van Chiquita Brands International, bij tot de door de VS gesteunde omverwerping van de president Jacobo Arbenz in 1954.

Hernandez staat onder druk sinds hij regels heeft gewijzigd om hem deel te kunnen laten deelnemen aan verkiezingen voor een tweede termijn in 2017, het winnen van een race die zwaar bekritiseerd werd door internationale waarnemers en waarvan zijn tegenstanders zeggen dat hij die gestolen had.

Amerikaanse rechtbankdocumenten met betrekking tot het proces tegen zijn broer wegens vermeende cocaïnesmokkel onthulden vorige week, dat de president ook was onderzocht door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration. Hernandez erkende het onderzoek, maar zei dat de DEA geen aanwijzingen had gevonden voor een misstand.


(Suriname Mirror/Reuters/Proceso Digital/Twitter)

Voormalige cocaboeren noorden Colombia zeggen dat ze letterlijk verhongeren

Regering Colombia is niet over de brug gekomen met toegezegde alternatieve gewassen


Voormalige cocaboeren in het noorden van Colombia hebben tegen lokale media gezegd, dat ze letterlijk aan het verhongeren zijn, omdat de regering heeft nagelaten ze alternatieve gewassen te bieden zoals beloofd. 

De boeren uit Briceño, Antioquia, namen deel aan het pilotproject waarin ze hun cocagewassen zouden vervangen, terwijl de regering hun overgang naar de voormalige economie van Colombia zou vergemakkelijken. Maar, volgens de boeren heeft de regering nooit de beloofde vervangende gewassen geleverd of in de Colombiaanse basisinfrastructuur geïnvesteerd die de ongeveer 2.700 boerenfamilies toegang zou geven tot boerenmarkten.

Lokale boerenvertegenwoordiger Richard Patiño vertelde Caracol Radio, dat er dringend actie nodig is om te voorkomen dat boeren terugkeren naar de teelt van coca zoals andere gemeenschappen zeiden dat ze het al gedaan hebben.

'2.700 Families die te goeder trouw wachten, totdat de regering haar woord houdt. Als we terug wilden naar de teelt van illegale gewassen, dan zouden we ons niet uitspreken en zouden we de regering niet vragen om haar belofte na te komen', zei Patiño.

Briceño's voormalige coca-telers behoren tot ongeveer 100.000 gezinnen die zich hebben aangemeld voor het zogenaamde PNIS-programma (Programa Nacional Integral de Sustitución de Cultivos de Uso Ilícito) dat de cocaïneproductie probeert te verminderen door cocaboeren toegang te geven tot de legale economie, door middel van gewasvervanging en de ontwikkeling van de wegeninfrastructuur.


Het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit heeft herhaaldelijk gezegd, dat programma's zoals de PNIS effectief zijn gebleken in andere landen waar illegale gewassen op natuurlijke wijze groeien. Het probleem is dat de regering van Ivan Duque en de consumentenlanden die cocaïne consumeren weinig interesse hebben getoond in een lange termijn oplossing voor de bloeiende drugshandel in Colombia.

De Colombiaanse minister van Defensie, Guillermo Botero, zei zelfs vorig jaar, dat hij het programma volledig zou beëindigen totdat hij zou worden herinnerd aan de verplichting van zijn regering om zich te houden aan het vredesproces van het land waarvan de PNIS deel uitmaakt.

De vertrekkende Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker heeft gezegd, dat de regering van zijn land het programma niet kan steunen, omdat het gedemobiliseerde rebellen van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in dienst heeft, die nog steeds als 'terroristen' worden beschouwd ondanks dat ze hun wapens twee jaar geleden hebben neergelegd.

De rest van de internationale gemeenschap heeft volgens de International Crisis Group verzuimd de nodige middelen beschikbaar te stellen om het programma uit te voeren. Drugssmokkelaars hebben zich sinds de eerste dag heftig tegen het programma verzet en tientallen gemeenschapsleiders zoals Patiño vermoord die gewasvervanging bevorderen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

In Braziliaanse haven Santos weer zending cocaïne met bestemming haven Rotterdam onderschept

Zo'n 460 kilo cocaïne verpakt in zwarte sporttassen in koelcontainer met lading zoete aardappelen


In de Braziliaanse haven Santos is zaterdag 1 juni 2019 weer een zending cocaïne met als bestemming de haven van Rotterdam onderschept. De drugs waren verstopt in en koelcontainer met een lading zoete aardappelen. Er zijn geen arrestaties verricht. 


Tenminste 460 kilo cocaïne was verpakt in zwarte sporttassen. Volgens Braziliaanse media is er ook nu weer sprake van de zogenoemde rip on/rip off-methode waarbij drugs buiten medeweten van de eigenaar in een container worden verstopt.

Afgelopen week werd in dezelfde haven 332 kilo coke gevonden in een partij bevroren vlees, ook al bedoeld voor Rotterdam.

In Santos werden dit jaar al regelmatig zendingen met coke gepakt die bestemd waren voor Nederland en België. Vaak ging het om hoeveelheden van iets meer dan 300 kilo. Tussen januari en mei van dit jaar heeft de douane van de haven van Santos 10.1 ton cocaïne in beslag genomen, bijna het dubbele van de 5,4 ton die in dezelfde periode van 2018 in beslag werd genomen. De hoeveelheid drugs die in de haven van Santos in beslag is genomen is de afgelopen jaren toegenomen van 11.5 ton in 2017 tot 23.1 ton in 2018.


(Suriname Mirror/Costa Norte/Crimesite.nl/Twitter)

2.500 Kilo cocaïne 'uit Suriname' op vissersboot onderschept ten noorden van archipel Azoren

(Bron foto: Deia)
Vissersboot 'Gure Leire', vertrokken uit Suriname, was op weg naar de kust van Galicië, Spanje


Een vissersboot met aan boord 2.500 kilo cocaïne is op 27 mei onderschept ten noorden van de archipel van de Azoren. Aan boord waren zeven bemanningsleden, Galiciërs en Basken. Het schip 'Gure Leire' was op weg naar de kust van Galicië, Spanje. De lading drugs op de visboot was verpakt in 84 balen en is in het ruim van het vaartuig gevonden. Dit berichten vandaag, maandag 3 juni 2019, diverse media in Spanje, waaronder Deia en Faro de Vigo.


Volgens de Spaanse douane had de drugs als bestemming de Spaanse kust, waarschijnlijk via het Baskenland. De lading zou gecamoufleerd als vis op het vasteland worden gebracht.De operatie werd gecoördineerd door de Spaanse Customs Surveillance en de Nationale autoriteiten. De douanepatrouilleboot Fullmar enterde de boot, waarna douaneambtenaren aan boord van het vaartuig gingen. Ze werden bijgestaan door internationale organisaties die strijden tegen grensoverschrijdende criminaliteit. Alle bemanningsleden zijn gearresteerd en het schip werd gesleept naar de haven van Vigo.

De boot staat geregistreerd in de haven van Ondarroa. De autoriteiten vermoeden dat het de bedoeling was om de drugs daar uit te laden. Het vissen moest het transport van drugs camoufleren, maar de douane verstoorde de plannen van de bemanning.(Suriname Mirror/Twitter/Starnieuws)

Vingerkootje van leerling geamputeerd na duw door leerkracht te Rijsdijk

Vingerkootje verbrijzeld door dichtgeslagen deur nadat leerkracht leerling duw gaf...


De politie van het ressort Rijsdijk heeft afgelopen vrijdag aangifte van een moeder opgenomen, wiens kind op school ernstig gewond is geraakt aan een ringvinger. Het vingerkootje moest geamputeerd worden na een duw door een leerkracht, meldt Dagblad Suriname vandaag, maandag 3 juni 2019, aldus Waterkant.net

Volgens de moeder was haar kind op school. Het is niet bekend wat zich precies heeft afgespeeld. De leerkracht zou op een bepaald moment haar kind geduwd hebben, waardoor dat een ringvinger van de leerling tussen een deurspleet terecht kwam. Hierna moet de deur keihard zijn dichtgegaan met als gevolg dat het vingerkootje verbrijzeld raakte.

De leerling werd naar de RGD-polikliniek van Lelydorp gebracht waar het vingerkootje werd geamputeerd.

De politie heeft in het belang van het onderzoek het schoolhoofd en de leerkracht verhoord. Na verhoor heeft de politie de zaak doorverwezen naar de afdeling Huiselijk Geweld. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur is ook in kennis gesteld van het gebeuren.

Nurmohamed (VHP) komt in Assemblee met initiatiefvoorstel ter wijziging Wet Omzetbelasting 1997

'Regel dat belastinginspecteur gewoon kan schatten werkt hoge mate van onrechtvaardigheid in de hand'

Willekeur van belastinginspecteur waar belastingplichtigen mee geconfronteerd kunnen worden moet worden ingedamd


De mogelijke willekeur van de belastinginspecteur waar belastingplichtigen mee geconfronteerd zouden kunnen worden moet worden ingedamd. Daarom dient de ‘Wet Omzetbelasting 1997’ gewijzigd te worden. Die laat volgens VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed te veel ruimte voor de fiscus om op een willekeurige manier belastingen te berekenen en op te leggen. Hij dient vandaag, maandag 3 juni 2019, in het parlement een initiatiefvoorstel in om de wet te wijzigen, zo s hrijft de Ware Tijd.

De parlementariër vindt dat met de door hem voorgestelde aanpassingen de rechtszekerheid van de belastingplichtige wordt vergroot. De wet in huidige vorm biedt ruimte aan de inspecteur om bedragen te schatten en ambtshalve te verminderen, wat volgens de politicus de mogelijkheid openlaat voor corruptie.

'Er vindt geen enkel bewijsbare en meetbare calculatie plaats. Hierdoor zijn de gecalculeerde stappen die de inspecteur heeft genomen moeilijk traceerbaar voor zowel de Staat als de belastingplichtige. De regel dat de belastinginspecteur gewoon kan schatten werkt een hoge mate van onrechtvaardigheid in de hand voor de belastingplichtige, omdat de inspecteur puur op gevoel iemand een bepaald bedrag kan aanslaan zonder een duidelijk onderbouwde rechtvaardigingsgrond.'

Op zo'n manier kunnen belastinginspecteurs, die een persoonlijk probleem hebben, met een belastingplichtige deze onterecht in problemen brengen. De inspecteur heeft ook geen incentive om daadwerkelijk te werken.

Nurmohamed zegt, dat de Belastingdienst transparant moet kunnen uitleggen hoe zij aan haar calculaties is gekomen indien die afwijken van die van de belastingplichtige.

Wat de parlementariër voorts dwarszit is dat er op het belastingformulier geen duidelijke contactgegevens en/of aanspreekpunten zijn voor de belastingplichtige. Hierdoor verliest die in de praktijk uren, soms dagen aan alleen het achterhalen van de verantwoordelijke belastinginspecteur. 'Het gaat ten koste van de productiviteit van de belastingplichtige.' Dit heeft vaak als gevolg dat de periode om bezwaar te maken tegen een aanslag verstrijkt.

Ook blijkt uit de praktijk dat belastinginspecteurs vaak niet aanwezig zijn wanneer met de belastingplichtige afspraken zijn gemaakt. Voortaan zullen op het aanslagbiljet de naam en contactgegevens van de belastinginspecteur moeten staan. In zijn voorstel heeft Nurmohamed een gecategoriseerde termijn voor afhandeling opgenomen om zodoende rechtszekerheid te bieden aan de belastingplichtige. Het is van belang, dat de betrokkene de zekerheid heeft dat zaken binnen een bepaalde termijn als afgehandeld beschouwd mogen worden.

Hij stelt voor dat de fiscus uiterlijk dertig dagen nadat de belastingplichtige bezwaar heeft aangetekend tegen een aangifte daarop reageert.

Een ander voorstel van hem is dat de bevoegdheid tot naheffing vervalt door verloop van drie jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de belastingschuld is ontstaan.

Bestuur Politiebond wringt zich in bochten om geruchten over leegloop bij bond te weerleggen

'Geruchten over leegloop bij bond en gesjoemel met contributiegeld zijn gebakken lucht'

'Ik weet niet van waar ze met die informatie komen, het is fake nieuws en stemmingmakerij'


'De geruchten over leegloop bij de Surinaamse Politiebond en dat er gesjoemeld wordt met contributiegeld is gebakken lucht', beweert woordvoerder Revelinio Eijk van de bond vandaag, maandag 3 juni 2019, in de Ware Tijd. 'Ik weet niet van waar ze met die informatie komen. Het is fake nieuws en stemmingmakerij.'

Eerder verscheen een bericht over ontevredenheid binnen de bond. Vooral politiefunctionarissen van de afdelingen Onderzoek Politiezaken en Interne Tuchtzaken zouden hun lidmaatschap hebben opgezegd. Ze zouden het niet eens zijn met het reilen en zeilen binnen de organisatie.

Volgens Eijk zijn de berichtgeving en de geruchten die hierna zijn verspreid onterecht. 'Ik weet niet hoe men aan die informatie komt. Er zijn misschien wel één of twee leden die uit de bond zijn gestapt. Dat is normaal, omdat mensen ervoor mogen kiezen om uit een organisatie te stappen, maar er is geen sprake van leegloop. Dat klopt helemaal niet.'

Eijk weerspreekt ook, dat er geen transparantie is over contributiegeld. Hij zegt dat er sinds het aantreden van het nieuwe bondsbestuur in 2016 jaarverslagen beschikbaar zijn waarin staat wat er met het geld gebeurt. 'Eenieder weet dat de jaarverslagen op het secretariaat liggen. Bondsgelden zijn een interne aangelegenheid. Eigenlijk hoeven we geen reactie hierop te geven. Wij zijn het eerste bestuur dat jaarverslagen heeft kunnen leveren. Het gaat om duizenden Amerikaanse dollars die wij hebben kunnen sparen. Van waar men met de informatie komt dat zaken niet goed gaan weten we niet. Wij werken volgens onze statuten en er is genoeg transparantie. Elk lid weet dat.'

De woordvoerder zegt, dat elk lid de gelegenheid heeft om zijn ongenoegen te uiten indien er iets mis gaat in zijn ogen. 'Als er problemen zijn mogen de leden een algemene ledenvergadering bijeen laten roepen. Het zou ook kunnen, dat er leden zijn die voor stemmingmakerij willen zorgen, maar er is geen sprake van die zaken die zijn aangehaald in de media.'

Wereldwijde actie tegen handel in wild: 4.400 reptielen gered uit handen criminelen

Actie leidt ook tot twaalf arrestaties, zes in Italië en zes in Spanje

2.703 Schildpadden, 1.059 slangen, 512 hagedissen en gekko's en 20 krokodillen en alligators in beslag genomen


Een internationale operatie tegen de illegale handel in reptielen heeft honderden inbeslagnames en 12 arrestaties in de EU opgeleverd. Europol - een multinationale onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie - coördineerde de uitwisseling van informatie tussen EU-lidstaten, die leidde tot de identificatie van bijna 200 verdachten wereldwijd. Dit meldt Europol vandaag, maandag 3 juni 2019.

Operatie Blizzard, uitgevoerd tussen 12 april en 22 mei 2019, was gericht tegen de criminele netwerken achter de illegale wereldwijde handel in reptielen. De operatie, gecoördineerd door Europol en INTERPOL, betrof agentschappen uit 22 landen en leidde tot inbeslagnames, variërend van levende dieren tot hoogwaardige modeproducten. De operationele activiteiten waren gericht op vliegtuigpassagiers, commerciële vracht, dierenwinkels en degenen die wettelijk toestemming hebben om reptielen te houden. Europol ondersteunde de operatie en verstrekte technische ondersteuning, gecoördineerde informatie-uitwisseling, inbeslagnemingen en inspecties in de EU.


Bijna 1 500 levende slangen, hagedissen en gekko's werden in heel Europa geconfisqueerd. De inspecties leidden ook tot 12 arrestaties, zes in Italië en zes in Spanje.

Wereldwijd resulteerde operatie Blizzard in de inbeslagname van 4 419 levende dieren, waaronder 2.703 schildpadden, 1.059 slangen, 512 hagedissen en gekko's en 20 krokodillen en alligators. De bevoegde autoriteiten hebben 152 handtassen, portefeuilles, horlogebandjes, medicijnen en taxidermieën afkomstig van reptielen in beslag genomen.

Europol heeft de deelnemende landen ondersteund door vóór de operatie informatie en inlichtingen uit te wisselen. Deze informatie werd gebruikt om de profielen van overtreders en hun medewerkers op te bouwen en hun activiteit bij te houden. Europol en INTERPOL werkten samen om de internationale inspanningen ter bestrijding van de illegale handel in reptielen te verbeteren.

Partners van Europol's project Naultinus en leden van de INTERPOL Wildlife Crime Working Group ontwikkelden de operatie gebaseerd op de groeiende behoefte om te delen en samen te werken aan georganiseerde misdaadgroepen die handelen in levende reptielen en reptielproducten.

Landen die hebben deelgenomen aan de operatie Blizzard zijn Australië, België, Bosnië en Herzegovina, Canada, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Israël, Italië, Letland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, Oekraïne en de VS.

Pedro Felício, hoofd van de Eenheid voor Economische en Eigendomsmisdrijven van Europol, zei: 'De handel in wilde dieren en planten is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen tot het punt waarop nu duizenden reptielen, ter waarde van miljoenen euro's, elk jaar door EU-wetshandhavingsinstanties in beslag worden genomen met steun van Europol. Wereldwijd gecoördineerde politieactiviteiten zoals operatie Blizzard staan ​​nu aan het front van milieubehoud. Desalniettemin blijft de dreiging van milieucriminaliteit, ondanks de verschillende inspanningen, groot.'

Met contant geld betalen bij Kranshi, Curaçao, niet meer mogelijk

Het enige toegestane betaalmiddel is nu de pinpas...


Met ingang van vandaag, maandag 3 juni 2019, is het voor klanten niet meer mogelijk om met contant geld te betalen bij Kranshi (Publieke Zaken). Het enige toegestane betaalmiddel is nu de pinpas. In een persbericht wijst het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) erop, dat bij Kranshi al vijf jaar aan bezoekers wordt gevraagd de pinpas als betaalmiddel te gebruiken. Dit om mogelijke fraude te tegen te gaan en te voorkomen dat ambtenaren in een risicovolle positie worden geplaatst waarbij zij geld naar de bank moeten transporteren, aldus het Antilliaans Dagblad.

De reden waarom zo lang is gewacht voordat uiteindelijk het betalen met contant geld definitief werd afgeschaft, is omdat steeds rekening werd gehouden met onderstandtrekkers en de producten van 1 en 5 gulden. Het gaat hierbij onder andere om het verkrijgen van een sédula.

Maar, inmiddels is het al vier jaar geleden dat het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de ‘bankkaart’ voor onderstandtrekkers heeft geïntroduceerd, waardoor nu geen rekening meer gehouden hoeft te worden met deze groep.

Voor wat betreft de producten van 1 en 5 gulden die bij Kranshi worden aangeboden, stelt het ministerie van BPD dat er verschillende aspecten in overweging zijn genomen voordat het besluit is genomen om de betaling met contant geld te stoppen.

Clift Christiaan niet langer als adviseur betrokken bij Refineria di Kòrsou

Onder Christaan werd Guangdong Zhenrong Energy (GZE) ontmaskerd


Clift Christiaan is niet meer als adviseur betrokken bij Refineria di Kòrsou (RdK). Het contract met hem is door de overheids-nv opgezegd. Naar verluidt zaten interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy en Christiaan niet op één lijn. Errol Cova, (voormalig) vakbondsleider, is nog wel adviseur van de RdK-top, zo bericht vandaag, maandag 3 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.

Christiaan kwam een paar jaar terug in beeld als de opvolger van Werner Wiels, die sinds het kabinet-Asjes (Pueblo Soberano) voorzitter was van het zogeheten Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) ten behoeve van de voortzetting en modernisering van de Isla-raffinaderij.

Met het aantreden van de regering van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) medio 2017 werd diens vertrouweling Christiaan aangesteld als de belangrijkste trekker van het ‘Project Arawak’; de voor Curaçao cruciale zoektocht naar een geschikte nieuwe operator van de Isla en olieterminal bij Bullenbaai.

Het MDPT werd opgeheven en er kwam een PMO (Project Management Organisatie), dichter tegen overheids-nv RdK aan, voor in de plaats.

Onder Christaan werd Guangdong Zhenrong Energy (GZE) - waarmee het kabinet-Whiteman op advies van Wiels in 2016 een Memorandum of Understanding (MoU) en kort daarop zelfs een Heads of Agreement (HoA) had getekend - ontmaskerd als partij die technisch (qua kennis en ervaring) noch financieel in staat was het miljardenproject op zich te nemen. Guangdong bleek zelfs niet mee te (willen) werken aan voltooiing van een due diligence.

'Refineria di Kòrsou wil de Isla-raffinaderij in een negatief daglicht wil plaatsen' - 'De raffinaderij is in goede staat'

'Onbegrijpelijk dat de eigenaar van de installaties zulke negatieve en incorrecte uitlatingen doet'


De Isla-raffinaderij is in goede staat. Zo reageert Refineria Isla Curaçao bv op uitlatingen van Refineria di Kòrsou (RdK). RdK stelde vorige week, dat de installaties in slechte staat zijn en dat bij Refineria Isla de druk wordt opgevoerd om de raffinaderij in de originele staat op te leveren eind dit jaar. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 juni 2019.

'Dit soort uitlatingen worden een patroon dat niet is gebaseerd op de waarheid en waarmee RdK de raffinaderij in een negatief daglicht wil plaatsen. Het is onbegrijpelijk dat de eigenaar van de installaties zulke negatieve en incorrecte uitlatingen doet, terwijl er naar een nieuwe operator van de raffinaderij wordt gezocht. Alle experts die de raffinaderij op Curaçao kennen weten dat deze in een betere staat is dan in 1986', aldus Refineria Isla.

In dat jaar werd door Refineria Isla en RdK een technische audit uitgevoerd waaruit onder andere bleek dat de raffinaderij in redelijk goede conditie was, maar dat het schortte aan basis-preventief onderhoud. Alle units hadden veel last van corrosie.

'In hetzelfde rapport uit 1986 werd ook geconcludeerd dat de plant redelijk zou kunnen draaien als er maar adequaat onderhoud werd verricht en erin geïnvesteerd zou worden om dezelfde conditie te kunnen behouden. En dat is nou precies wat Refineria Isla heeft gedaan: de raffinaderij dertig jaar lang draaiende gehouden. Daarvoor is elk jaar een bedrag van ongeveer 270 miljoen gulden aan onderhoud besteed. In totaal is een bedrag van 5 miljard gulden in het onderhoud gestoken. Dit bedrag is veel hoger dan de internationale standaarden voor investeringen in verhouding tot waarde van de installaties', zo besluit de exploitant van de raffinaderij.

Cocaïnevondst in haven op Jamaica dankzij informatie Surinaamse autoriteiten

Minister Hoefdraad: 'Door goed voorbereidend werk in Suriname worden internationaal successen geboekt bij drugsvangsten'


Bij de onderschepping van de ruim 12 kilo cocaïne die afgelopen week op Jamaica zou Suriname een belangrijke ondersteunende rol gespeeld hebben. Op basis van informatie die door Douaneofficieren is uitgewerkt met ondersteuning van Justitie, konden de drugs door internationale en Jamaicaanse counterparts worden onderschept. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bevestigt vandaag, maandag 3 juni 2019, op Starnieuws dat de Douane samen met Justitie de situatie in kaart had gebracht. Die informatie werd uitgewisseld met de drugsbestrijdingsorganisaties.

De bewindsman merkt op, dat er alles aan gedaan wordt om de drugscriminaliteit te bestrijden. De Douane is hierin ook een belangrijke spil.

De Jamaicaanse autoriteiten hebben de drugs donderdag ontdekt in een lege container uit Suriname. Tijdens een controle op de haven van Jamaica werden tien pakketten met coke ontdekt, Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Zowel op Jamaica èn in Suriname wordt het onderzoek voortgezet. De bewindsman geeft aan, dat het vaker is voorgekomen, dat door goed voorbereidend werk in Suriname er internationaal successen kunnen worden geboekt bij drugsvangsten.

Drie verdachten in verzekering in zaak van 8 flessen siroop met vloeibare cocaïne

Een van de verdachten zou een inklaarder zijn op de Jules Sedney Haven


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 3 juni 2019, dat in de zaak van de aangetroffen vloeibare cocaïne in 8 flessen siroop in een container, nog twee verdachten zijn aangehouden en in verzekering gesteld. Eerder deze week werd al een verdachte in deze zaak opgespoord en in verzekering gesteld. 

Volgens de krant zou één van de verdachten een inklaarder zijn.

Op de Jules Sedney Haven onderschepte de Douanerecherche op 17 mei in een container 8 flessen vloeibare cocaïne in siroop. De politie werd in kennis gesteld, waarna de zaak overgedragen werd aan de Narcotica Brigade.

ABOP en BEP snoepen aanhang van elkaar af, BEP in stilte en ABOP met nodige publiciteit

ABOP-voorzitter Brunswijk verwelkomt 'een grote beweging uit de BEP'

- 'Het is niet de bedoeling om BEP kapot te maken'
- BEP-leider Asabina: 'De voorzitter van ABOP heeft getracht stonfutu's van BEP met baar geld om te kopen, maar zijn poging heeft schipbreuk geleden'


De boodschap van de Eenheidsbeweging geproclameerd te Mapane, schijnt ook positief voor de ABOP te werken, aldus Starnieuws vandaag, maandag 3 juni 2019. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft gisteren een grote beweging uit de BEP, onder leiding van Kenneth Koedemoesoe, verwelkomd. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend. 

Op 25 mei heeft Brunswijk met Gregory Rusland (voorzitter NPS) de Eenheidsbeweging geproclameerd. Voor partijvoorzitter Brunswijk was dat een historisch moment. Hij is blij dat de mensen de oproep tot eenheid hebben begrepen en zich massaal hebben aangesloten bij de ABOP. Dat het in deze vooral om BEP'ers gaat, lag volgens hem al in de lijn der verwachting. De mensen in het binnenland hebben volgens hem duidelijk te kennen gegeven via eenheid de verkiezingen te willen ingaan. De ABOP heeft volgens hen daadkracht getoond om het voortouw te nemen.

Volgens Brunswijk is het niet de bedoeling om BEP kapot te maken. De mensen zijn nu wakker en hebben de boodschap begrepen. De mensen, naar schatting ruim 400, komen uit Boven-Suriname, Tapanahoni, Apomatapoe, Matawai en Brokopondo. Een groot deel was gisteren getuige van de ondertekening. Allen menen, dat de belangen van de inheemsen en marrons ondergeschikt zijn gemaakt aan persoonlijke belangen en anderen uit de samenleving. Ze drongen al geruime tijd op een hechtere samenwerking van politieke organisaties met een binnenland signatuur.

Enkele van de trekkers met aanhang die de ABOP vanuit de eenheidsgedachte nu gaat ondersteunen zijn kapitein Willem Wilson Positief van Matawai, Angelitho Fonkel uit het ressort Klaaskreek, Brokopondo, Jemee Baja uit Tapanahoni, kapitein Gillio Huur uit Pokigron, Jozef Popoe van Goejaba, Romeo Waakzaam van het Apomatapoe gebied, Joyce Vrede namens een vrouwengroep. Vrede is duidelijk met haar oproep vooral naar de vrouwen toe. Het is volgens haar nu de tijd en de plaats om de belangen via de ABOP veilig te stellen.

Kapitein Positief is scherper in zijn boodschap. Hij luidt het ABOP-tijdperk aan voor het Matawai gebied. Popoe was recentelijk nog als kernvoorzitter aangesteld van de BEP in Goejaba. Hij is met zijn hele aanhang overgestapt, mede door de eenheidsgedachte. Hij gelooft dat alleen door te bundelen de broodnodige eenheid kan worden bewerkstelligd voor voornamelijk het binnenland. De dag werd afgesloten met een brasa festijn welke het warm onthaal en verdere eenheid binnen de ABOP demonstreerde.


Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, zegt dat hij enkele personen heeft herkend die naar de ABOP zijn gegaan, maar het gaat volgens hem niet om prominenten van de partij. Hij merkt op, dat er ook regelmatig mensen van de ABOP en andere partijen naar de BEP komen. 'Maar, wij geven daar geen ruchtbaarheid aan. Wij doen niet aan fisti prodo', zegt de politicus. 'Wat ik wel weet is dat de voorzitter van de ABOP getracht heeft stonfutu's van de BEP met baar geld om te kopen, maar zijn poging heeft schipbreuk geleden.'

Asabina zegt inhoudelijk nog niet in te gaan op de bewering van de ABOP, dat ruim 400 personen zich uit de BEP hebben aangemeld bij de ABOP. Asabina was het weekend in Sarakreek, waar hij kernen heeft geïnstalleerd. Regelmatig sluiten personen zich aan bij de BEP, voor een deel personen die de partij de rug hadden toegekeerd en onderdak bij de ABOP hadden gezocht, zegt de partijvoorzitter. Een week geleden heeft een tweede districtsraadslid van de ABOP van Brokopondo, met achterban de overstap gemaakt naar de BEP. 'Maar, wij hebben geen media-aandacht hieraan gegeven', zegt Asabina.

Braziliaan doodgeschoten in het Goliathgebied

Twee Brazilianen op ATV vanuit bos onder vuur genomen


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, maandag 3 juni 2019, dat een Braziliaanse man gisteren is doodgeschoten in het Goliathgebied. Het slachtoffer reed samen met een andere Braziliaan op een All Terrain Vehicle (ATV) op een bospad. 

Vermoedelijk heeft een struikrover vanuit het bos op de Brazilianen geschoten. De specialistische diensten van de politie zijn naar het gebied vertrokken om een onderzoek te verrichten.

Nadere berichten volgen, zo meldt het korps