donderdag 31 januari 2013

Aantal websitebezoekers zegt niets over inhoudelijke kwaliteit

Starnieuws en SVJ lijken op 'smeltende kazen'

Al heb je maandelijks een miljoen websitebezoekers, dat aantal zegt niets over de inhoudelijk journalistieke kwaliteit

23-01-2013  Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - 'Starnieuws prominent op expositie SVJ'. Natuurlijk, met twee Starnieuws-medewerkers in het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ (voorzitter Wilfred Leeuwin en ondervoorzitter Edward Troon).


In dit artikel klopt Starnieuws zich op de borst en gaat ze onder andere in op plagiaat. Het lijkt wel alsof dit artikel door Leeuwin zelf is geschreven, gelet op de aandacht voor plagiaat dat een speerpunt lijkt te zijn geworden voor Leeuwin en 'zijn' SVJ.

Maar, wat Starnieuws nu niet vermeldt in haar eigen artikel is, dat zij zelf ook plagiaat pleegt en de Wet Auteursrecht 1913 overtreedt door bijvoorbeeld foto's te publiceren, geplukt van het internet, en daarin een watermerk plaatst van Starnieuws-eigenaar Network Star Suriname (NSS), daarmee doen alsof die foto's eigendom zijn van het bedrijf of gemaakt zijn door een Starnieuws-fotograaf. Volksverlakkerij.

Bij vertalingen van artikelen uit buitenlandse media wordt met regelmaat niet de bron van het oorspronkelijke artikel vermeld.....

Oh en laten we het dan maar niet over de journalistieke kwaliteit hebben van de gepubliceerde artikelen...... ook al heb je dagelijks een miljoen bezoekers. 

Ik zou liever trots zijn op inhoudelijk journalistieke kwaliteit, dan op een hoog aantal bezoekers van de eigen website. Die aantallen zijn geen bevestiging van welke kwaliteit van de website dan ook. Zoek je naar Surinaams nieuws op het internet, dan duikt nu eenmaal helaas de naam Starnieuws snel op en zoeken mensen vaak niet verder dan hun neus lang is. 

Kortom, laat iedereen door Starnieuws heen prikken en zoeken, waar dan ook, naar inhoudelijk en journalistiek kwalitatief goede nieuwswebsites, zonder dagelijks veel taalfouten en dergelijke, die Surinaams brengen, in welke vorm dan ook.

Overigens verscheen vlak na bovenstaand artikel nog een artikel op Starnieuws over de expositie. Daaruit blijkt dat naast Starnieuws alleen de andere staatsmediabedrijven SRS en STVS aanwezig zijn (Starnieuws is meer en meer verworden tot een staatsmediabedrijf). Een bedroevend resultaat en dan vermeldt het Starnieuws-artikel nog dat iedereen die wil weten hoe de media werken en in elkaar zoeken de expositie moeten bezoeken...... 


Noot:
Journalistenweek met hobbels......
locatie gewijzigd, expositie aantal dagen verschoven en slechts drie dagen 'trainingen'.....wat een week. SVJ: 'Aanpassingen wegens budgettaire en organisatorische redenen’, zo is te lezen in De West van dinsdagavond 22 januari 2013.
Dus SVJ-bestuur, u heeft drie dagen de tijd om 'journalistiek' te definiëren..... terwijl u in juni 2011 wel wist wat journalistieke ethiek inhoudt.....hoe was dat mogelijk?? pffffff

SVJ-voorzittter Leeuwin in het dagelijks actualiteitenprogramma Magazine 4 van ABC televisie woensdagmiddag 23 januari: de drie trainingsdagen zijn zwaar en deelnemers ontvangen na afloop een certificaat..... Er doen slechts ongeveer 20 journalisten mee........en oh wat zullen die blij zijn met een nietszeggend certificaat voor hun cv.

De bijdragen vanuit de media aan de expositie, die drie dagen zou duren, is zo bedroevend (maar drie bedrijven nemen deel) dat de expositieduur is ingekort tot één dag. Later dit jaar volgen, aldus Leeuwin, nog wat bijeenkomsten van de SVJ over de 'indepths' en 'insides' van de journalistiek....jajaja.....hoe interessant kan gebakken lucht klinken.

Starnieuws krijgt woensdagavond 23 januari maar geen genoeg van Journalistenweek SVJ......dat heeft SVJ-voorzitter en Starnieuws-medewerker Wilfred Leeuwin toch maar even geregeld.....veel pr voor eigen SVJ en Journalistenweek waarvoor amper belangstelling is en doen alsof de week nu al geslaagd is, terwijl mediabedrijven nauwelijks medewerking verlenen...... 
Vanavond, 23 januari, al drie artikelen over de week op Starnieuws....en dit artikel eindigt met de woorden: ‘De journalistenweek vervolgt morgen met trainingen, die doorgaan tot zaterdag. SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin kijkt uit naar de trainingen.’ Starnieuws-'webredacteur' Leeuwin blijft optimistisch en dat siert de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten.

Starnieuws besteedt ook op donderdag 24 januari weer aandacht aan de Journalistenweek.