donderdag 9 januari 2020

Moeder (28) bij kerk te vondeling gelegd baby jongetje aangehouden

Door baby bij kerk achter te laten wist moeder dat hij snel gevonden zou worden


Het Korps Politie Suriname bericht donderdagavond 9 januari 2020, dat de 28-jarige M. K. woensdag door de politie van de afdeling Jeugdzaken is aangehouden voor het te vondeling leggen van haar baby nabij de ingang van een kerkgebouw. Hangende het onderzoek is de vrouw door de politie in verzekering gesteld na afstemming met het Openbaar Ministerie. 

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen, dat M.K. haar zoontje van drie maanden oud, op zondagmiddag 5 januari te vondeling heeft gelegd nabij de ingang van een kerk.

Toen kerkgangers de kerkdienst verlieten zagen zij het kindje liggen.

K. heeft tegenover de politie verklaard, dat zij besloot het kind ergens te vondeling te leggen waar zij zeker was, dat hij snel gevonden zou worden, in dit geval dus nabij de ingang van een gebedshuis.

Ondertussen is de baby door de politie overgedragen aan het Bureau voor Familie Rechtelijke Zaken (BUFAZ). Dit bureau zal zich verder ontfermen over het gezag van dit kind. Politie Jeugdzaken onderzoekt deze zaak verder.

Santokhi (VHP) presenteert zijn boek 'Chan' te Lelydorp

(Bron foto's: VHP)
Ex-president Venetiaan en ex-vicepresident Sardjoe spreken lovende woorden


Ten overstaan van familie, vrienden, oud collega’s, partijgenoten en gewezen hoogwaardigheidsbekleders werd woensdagavond aan de Rooslaan no 2 te Lelydorp het boek Chan gepresenteerd. Elke gast mocht uit handen van Chandrikapersad Santokhi een gesigneerd exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Dit meldt de VHP donderdag 9 januari 2020 in onderstaand persbericht.

Diverse sprekers, waaronder ex-president Ronald Venetiaan en ex-vicepresident Ramdien Sardjoe, hebben in hun toespraak de geweldige staat van dienst en het karakter van Santokhi gememoreerd.

Ex- president Ronald Venetiaan: 'Chan Santokhi heeft ervaring met het werk, voor wat betreft het bestuurlijke in het land, voor wat betreft executieve sector. Hij heeft als ambtenaar, in het bijzonder als politieambtenaar, niet alleen ruime ervaring opgedaan, maar ook ruime prestaties geleverd. Hij heeft als minister het werk leren kennen en wat dat betreft is het zo, dat hij zeer voorbereid geacht mag worden voor functie of ambt mag volgen.' 

Volgens gewezen president Ronald Venetiaan is Santokhi, wel goed voorbereid, 'u mag het weten wat mij persoonlijk betreft, het wordt nu de tijd dat een VHP’er de leidende post in de regering overneemt, doelende op Santokhi'.


Ex-vicepresident Ramdien Sardjoe gaf te kennen, dat tijdens de te vormen Nieuw-Front regering, de VHP het ministerie van Justitie en Politie toegewezen kreeg en nadat Santokhi was aangewezen als minister, was daar het moment dat hij in de politieke arena kwam. Daarvoor was Santokhi in geen enkele structuur van de partij en ook niet in het hoofdbestuur. Maar, hij kwam en binnen een periode van 6 jaar was hij voorzitter van de VHP, hij kwam van buiten en nam de hele zaak over.

Ex-VHP-voorzitter Ram Sardjoe gaf voorts aan trots te zijn, dat de VHP nu een voorzitter heeft als Santokhi, die strijdlustig en capabel is maar bovenal de pijlers van de VHP in stand houdt. De pijlers van VHP zijn de onafhankelijke rechtsspraak, de parlementaire democratie en het beleidsprincipe van verbroederingspolitiek.

Santokhi over zijn levenservaring. Hij zegt dat het niet makkelijk is over jezelf te praten, maar dat hij liever praat over wat hij voor ons land kan doen? Wat kan hij voor zijn landgenoten bereiken? Wat moet er gebeuren om Suriname te redden? Hoe kan Chan Suriname weer tot bloei brengen? Hoe kan hij iedereen een gelijke kans geven voor een goede toekomst. Toch heeft hij meegewerkt om zich te laten interviewen, omdat hij ook ondervonden heeft dat je als politieke leider een stukje bezit bent geworden van de gemeenschap. Hij is door het lot geroepen tot een publieke taak en daarmee ook publiek bezit geworden. Kiezers willen niet alleen weten wat zijn visie en beleid is, ze willen ook weten, wĆ­e is de persoon Chan? Wat drijft Chan? Wat zijn de normen en waarden van Chan? Wat heeft hij zoal gedaan?

Er zijn 4 momenten geweest die tekenend zijn voor Chan Santokhi, namelijk:
De strijd leveren om in aanmerking te komen voor een studiebeurs voor de NPA (Nederlanders Politie Academie) Apeldoorn;

de beslissing om in de donkerste dagen van Suriname terug te keren en het land te dienen;
de avond van de verschansing in de woning met zijn neven in de donkere dagen van de jaren 82, na een tip dat er een aanslag op hem was gepland;
het besluit te nemen om voorzitter te worden van de VHP.

Santokhi, feliciteerde het volk van Suriname met de vondst van de winbare oliereserves voor de kust van Suriname. Hij is kort ingegaan op de vondst van de olie. In 2019 vroeg de schrijver van het boek, wat gaat u doen als ze olie vinden? Toen gaf Chan als antwoord dat ze in 2019 geen olie vinden, maar wel in 2020 en dat is nu gebeurd. 'Als ze in 2019 hadden gevonden zouden ze alles verpanden. Wij moeten als volk waken over onze eigendommen. De olie behoort niet aan een politieke partij, de olie behoort niet aan een persoon maar aan het volk van Suriname. Er moet een professionele mineraalinstituut komen.'

Hij hoopt dat er na 25 mei 2020 een eerlijke regering komt, een goede regering komt, een integere regering komt die een goed beleid ontwikkelt omtrent de oliesector.

Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland in mei tijdens Eurovisiesongfestival

Soulzanger komt uit Suriname en woont sinds 2014 in NederlandJeangu Macrooy gaat Nederland in mei vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival. Dat meldt het AD donderdagavond 9 januari 2020 op basis van ‘zeer betrouwbare bronnen’. 

De manager van Jeangu leek het gerucht kort daarvoor in de uitzending van De Wereld Draait Door nog te ontkennen. De AVROTROS was donderdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.


Jeangu Macrooy werd geboren in Paramaribo in Suriname. In 2011 richtte hij samen met zijn tweelingbroer Xillan Between Towers op waarmee ze succes hadden in Suriname. In 2013 verscheen hun eerste en enige album Stars on My Radio.

In 2014 verhuisde hij, na twee jaar studie aan het conservatorium in Paramaribo, naar Nederland om daar aan de ArtEz Popacademie in Enschede de opleiding songwriter te gaan volgen.
In december 2015 tekende hij een contract bij Unexpected Records van producer Perquisite en een paar maanden later verscheen zijn debuut-ep Brave Enough. De muziek die hij maakt als singer-songwriter kan het best omschreven worden als Engelstalige modern soul.

Met zijn eerste single Gold stond hij in de talkshow De Wereld Draait Door.


De single werd later gebruikt in een reclame voor de populaire HBO-serie Game of Thrones. In 2016 werd hij door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent.
Jeangu vertolkte in 2018 de rol van Judas in The Passion.

NPO Radio 2-dj Timur Perlin stelde zondag, dat Nederland een zanger gaat insturen van wie de naam met een J begint.

Ingewijden vertelden eerder deze week aan Shownieuws, dat Jordan Roy de opvolger van Duncan Laurence zou worden, maar de zanger liet donderdag aan Shownieuws doorschemeren, dat hij zelfs helemaal nog niet is gevraagd.

Het Eurovisiesongfestival vindt in mei plaats in Rotterdam Ahoy.

Lijk aangetroffen in goot langs Vierkinderenweg

Lichaam verkeert in verre staat van ontbinding


De politie is met een onderzoek bezig naar een lijk dat vanmiddag, donderdag 9 januari 2020, is aangetroffen in een goot langs de Vierkinderenweg. Het lichaam verkeert in verre staat van ontbinding, zo schrijft Starnieuws.


Politiewoordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden zegt, dat het nog niet duidelijk is of het om een man of een vrouw gaat.

De politie van Santodorp is bezig met het onderzoek. Ook kan nog niet worden vastgesteld of er sprake is van een misdrijf.

https://www.politie.sr/lijk-aangetroffen-in-een-goot-langs-de-vierkinderenweg/

Lid CIVD lost aantal schoten gelost op gemaskerde man die hem probeerde te beroven

Overvaller had het gemunt op groot geldbedrag van de CIVD’er 

Dader weet, vermoedelijk met schotwond, weg te rijden


Een lid van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) heeft dinsdag een aantal schoten gelost op een een gemaskerde man, die hem probeerde te beroven. De overvaller had het gemunt op het geld van de CIVD’er die kort daarvoor zeker 35.000 Srd had opgenomen, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 9 januari 2020. Waar een en ander gebeurde wordt niet vermeld...

Uit camerabeelden (zie onderaan) blijkt  dat de gemaskerde man uit een grijze wagen stapte die naast het slachtoffer stond geparkeerd. Dit gebeurde nadat de CIVD’er plaats had genomen in zijn auto en wilde wegrijden. Toen het slachtoffer door had wat er gebeurde haalde hij direct een vuistvuurwapen tevoorschijn. De overvaller zag dit en keerde vrijwel meteen terug naar de gereedstaande wagen en stapte in.

Het slachtoffer heeft daarbij drie keer gericht geschoten op de auto van de overvaller. Het vermoeden bestaat dat de rover een schotwond heeft opgelopen. In het filmpje is te zien, dat het de man lukt om in zijn grijze auto weg te rijden. De man is nog voortvluchtig. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Grote hoeveelheid Peruaanse garnalen in beslag genomen bij invallen in Beijing, China

Douaniers nemen 20 ton dozen bevroren vis, inktvis en garnalen in beslag


Een grote hoeveelheid Peruaanse garnalen werd in beslag genomen tijdens invallen door de autoriteiten van Beijing op maandag 7 januari 2020 waarbij 15 mensen werden gearresteerd in de Chinese hoofdstad. 

De arrestaties vonden plaats tijdens invallen in verschillende pakhuizen in de buitenwijken van de stad, waarbij douanebeambten 20 ton dozen bevroren vis, inktvis en garnalen in beslag namen. De smokkelbende zou naar verluidt 200 miljoen CNY ($ 28,8 miljoen) aan zeevruchten hebben gesmokkeld en volgens de douane van Beijing CNY 40 miljoen aan douanerechten vermeden.

Op foto's staat de naam van het zeevruchtenbedrijf Qingdao Ocean Fishery's op dozen met bevroren inktvis, terwijl op dozen met garnalen "Product van Peru" staat.

In een verklaring zei Beijing Customs, dat de zeevruchten uit Latijns-Amerika en Vietnam kwamen. Peru heeft in 2018 3..700 ton garnalen naar Vietnam geƫxporteerd, volgens gegevens van het International Trade Centre, waarvan de meeste daadwerkelijk naar China zouden zijn overgeladen. Peru heeft echter onlangs de goedkeuring gekregen van de Chinese autoriteiten om zeevruchtenproducten naar het land te exporteren, wat de prikkels voor smokkelaars in China vermindert.

Ondertussen is Qingdao Ocean Fishery mogelijk een externe leverancier geweest en niet medeplichtig aan een smokkeloperatie - het werd niet genoemd in de verklaring van de douane van Beijing. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Qingdao, vist in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan en heeft ook een dochteronderneming in Uruguay, volgens haar website.

De inval werd op tv uitgezonden en geeft aan, dat de strijd van de Chinese autoriteiten om de smokkel van zeevruchten te beperken nog steeds aan de gang is. Sinds 2017 zijn er jaarlijks miljarden dollars zeevruchten binnengekomen via de 'grijze handel', voornamelijk via Vietnam, hoewel recenter de handel schijnbaar was gekrompen dankzij het harde optreden van de overheid.

In de maand september vorig jaar heeft Ecuador voor het eerst sinds 2011 geen garnalen meer naar Vietnam geƫxporteerd. Eerder exporteerde het jaarlijks meer dan 200.000 ton garnalen naar China via Vietnam. China heeft de importtarieven voor consumptiegoederen verder verlaagd om de prikkels voor smokkelaars verder te verminderen. Een door het Chinese ministerie van Financiƫn eind december aangekondigde ronde van reducties had echter geen invloed op de tarieven voor zeevruchten, die ongewijzigd blijven.

(Suriname Mirror/Undercurrent News)

Week na installatie nieuwe gemeentebesturen in Colombia al vier burgemeesters in de gevangenis wegens verkiezingsfraude...

(Bron foto: Colombia Reports)
Burgemeester ingehuldigd in gevangenis van waaruit hij het bestuur runt

Burgemeester van Bello, Antioquia, die een enkelband draagt, kon zonder probleem worden beƫdigd


Een week nadat de gemeentehuizen in Colombia van bestuur veranderden, zitten al vier burgemeesters in de gevangenis wegens verkiezingsfraude, volgens de krant El Espectador

De situatie creƫert een ongemakkelijke situatie in de noordelijke stad San Benito Abad, Sucre, waar de burgemeester werd ingehuldigd in de gevangenis van waaruit hij nu het openbaar bestuur runt.

De burgemeesters van Valle de San Juan in Tolima, El Rosario in NariƱo en El Agrado in Huila konden de instructie van de Consejo Nacional Electoral (CNE) niet ontwijken om burgemeesters die in de gevangenis zitten niet in te zweren. De burgemeester van Bello, Antioquia, die een enkelband draagt, kon zonder probleem worden beƫdigd, terwijl hij zich legaal in dezelfde situatie bevindt als de gevangengenomen burgemeesters.


Volgens Susana Buitrago, een voormalige magistraat van de Raad van State, zijn zowel de burgemeester van Bello als de burgemeester van San Benito Abad illegaal aangetreden. 'Burgemeester worden is niet voldoende om als zodanig te handelen', zei Buitrago tegen El Espectador.

Verschillende decreten hebben bevestigd dat 'het aantreden geen rechtsgevolg heeft als een burger tijdens zijn hechtenis aantreedt.' 'Gewoonlijk wordt de schorsing van de functie, overwogen in het vorige Wetboek van Strafvordering, gebruikt om de uitoefening van openbare functies te voorkomen', vertelde voormalige CNE-magistraat Joaquin Jose Vives aan El Espectador.

Een schorsing zou echter de tussenkomst van een rechter vereisen en de rechterlijke macht is met reces tot 12 januari. Deze maas in de wet stelt de burgemeesters blijkbaar in staat om de wet voorlopig te ontwijken met alle gevolgen van dien.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador/Twitter)

Braziliaanse rechter: 'Film met homoseksuele Jezus moet weg van Netflix'

Film is eenmalige kerstspecial van Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos


Rechter: 'De eer van miljoenen katholieken is gekrenkt door de film'


Een Braziliaanse rechter heeft geoordeeld, dat een controversiĆ«le kerstspecial, waarin gesuggereerd wordt dat Jezus homoseksueel is, van Netflix gehaald moet worden.'The first temptation of Christ' is sinds begin december te zien op Netflix BraziliĆ« en zet kwaad bloed. 

Bijna 4 miljoen Brazilianen hebben petities getekend om de film van Netflix te halen. Op kerstavond werden zelfs molotovcocktails gegooid naar het gebouw van de filmmakers.


Sinds 3 december kunnen Brazilianen op de streamingdienst Netflix kijken naar  'The first temptation of Christ', de eerste verleiding (of verzoeking, in Bijbelse termen) van Christus. Een titel die verwijst naar de 40 dagen die Jezus alleen in de woestijn doorbracht en waar hij de verleidingen van de Duivel moest weerstaan.

Het is geen klassiek-religieuze film, maar de eenmalige kerstspecial van de Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos. Jezus viert zijn 30e verjaardag met zijn familie en brengt een onverwachte gast mee naar het feest, Orlando ("ik heb hem leren kennen in de woestijn").


Er wordt gesuggereerd, dat Jezus homo is en het feest loopt lichtelijk uit de hand. De film schokt veel diepgelovige katholieke Brazilianen. Twee petities om de film van Netflix te halen hebben intussen al meer dan 3,8 miljoen handtekeningen verzameld.

Maar, het protest gaat nog verder dan dat. Op kerstavond zijn twee molotovcocktails gegooid naar het gebouw waar Porta dos Fundos zijn kantoor heeft, in het zuiden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Niemand raakte gewond. De aanslag werd enkele dagen later opgeƫist door een obscure extreemrechtse groepering. Een van de verdachten is gevlucht naar Rusland, er loopt een internationaal opsporingsbevel.


Ook de Braziliaanse religieuze organisatie AssociaĆ§Ć£o Centro Dom Bosco de Fe e Cultura wil dat Netflix de film weghaalt en schakelde daartoe juridische middelen in. Ze spande een rechtszaak aan tegen Porta dos Fundos, de makers van de film. In eerste instantie werd hun vraag verworpen, maar een rechter heeft nu wel bevolen dat Netflix tot nader order stopt met de film uit te zenden.


In zijn vonnis zei rechter Benedicto Abicair, dat het recht op vrije meningsuiting 'niet absoluut' is. Hij haalde aan dat 'de eer van miljoenen katholieken' gekrenkt is door de film.

Volgens de rechter is het terugtrekken van de film niet alleen goed voor de christelijke gemeenschap, maar voor de hele Braziliaanse samenleving. 'Ik begrijp dat er reflectie moet zijn, zodat er geen uitspattingen meer zullen gebeuren. Zo vermijden we schandelijke gevolgen voor velen, veroorzaakt door de dwaasheden van sommigen. Deze artistieke productie blijven vertonen kan ernstige en meer onherstelbare schade veroorzaken dan het stopzetten ervan.'


Netflix heeft aan het Amerikaanse persagentschap Associated Press laten weten dat het niet reageert op de beslissing van de rechtbank. Ook Porta dos Fundos geeft geen commentaar. De orde van Braziliaanse advocaten doet dat wel en spreekt van censuur. 'Eender welke vorm van censuur of een bedreiging voor een fel bevochten vrijheid is een achteruitgang en kan niet aanvaard worden door de maatschappij', luidt het.

De uitspraak van de rechter komt op een moment, dat enkele burger­rechtenbewegingen aanklagen, dat de rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro 'een culturele oorlog' voert. Hij schrapt middelen voor kunstprojecten die 'christelijke waarden' in vraag stellen en haalt fel uit naar de flamboyante carnavalsfeesten in BraziliĆ«. Bolsonaro heeft zelf ook ooit een keer gezegd, dat hij liever een dode zoon dan een homoseksuele zoon zou hebben.

(Suriname Mirror/Noticias.r7/VRT/Revista Forum/Twitter/YouTube)

''Brugspringer' heeft voor sprong in Surinamerivier zijn vriendin (23) diverse keren gestoken

(Bron foto: Waterkant.net)
Slachtoffer opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo


De man die gistermiddag op de Wijdenboschbrug plotseling uit een taxi stapte en in de Surinamerivier sprong, had eerder 's middags zijn 23-jarige vriendin diverse keren gestoken, zo bericht het Korps Politie Suriname vanmiddag, donderdag 9 januari 2020.

De politie van het bureau Uitvlugt kreeg gistermiddag de melding van een steekpartij op een woonadres te Kasabaholo. Op het woonadres trof de politie een 23-jarige vrouw aan met steekverwondingen op verschillende delen van haar lichaam. Zij werd per ontboden ambulance afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De vrouw was door haar ex-man Andy Biswane aangevallen met een scherp voorwerp. Met dat scherp voorwerp bracht hij haar ettelijke steekverwondingen toe. Na zijn daad vertrok Biswane. Kort daarna kreeg de politie van het bureau Nieuwe Haven de melding, dat een man uit een taxi was gestapt op de Wijdenboschbrug en vervolgens in de Surinamerivier is gesprongen en in de diepte is verdwenen.

De man had een tas in de taxi achter gelaten waarin persoonlijke documenten zaten. De documenten bleken van Andy Biswane te zijn.

Suriname heeft nu een honorair consul voor Canada en de Filipijnen

(Bron foto: NII)
Minister Pollack-Beighle overhandigt Benoemingsbrevet aan Patrick Healy en  Egonlyndon Audhoe


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft maandag het zogenoemd Benoemingsbrevet overhandigd aan de honorair consul voor Canada in Suriname, Patrick Healy, en aan de honorair consul voor de Filipijnen, Egonlyndon Audhoe. 

De aanstelling als honorair consul heeft ten grondslag de bewezen diensten, hard werk en inzet van betrokkenen voor de ontwikkeling van Suriname, aldus vandaag, donderdag 9 januari 2020, het Nationaal Informatie Instituut, NII. Hierbij is het vertrouwen gesteld om voornamelijk op economisch- en handelsgebied de relatie tussen Suriname en de vertegenwoordigde landen verder gestalte te geven en zodoende de reeds bestaande relatie te intensiveren.

Beide honorair consuls hebben onder andere als taak meegekregen om Suriname te branden' en een concrete bijdrage te leveren aan met name de business to business relaties.

Specifiek zal met Canada ook het politiek contact verbeterd dienen te worden, en zal de inzet van de honorair consul nodig zijn voor onder andere het faciliteren van visum aanvragen voor Canada ten behoeve van de bevordering van investeringen.

De Filipijnen is gebaseerd op een knowledge economy en een goede gezondheidssector. Met Audhoe werd van gedachten gewisseld om ook op deze gebieden de samenwerking verder uit te werken.

Antwerpse douane onderschept voor 3 miljard euro aan cocaĆÆne

Ruim 61 ton cocaĆÆne in 2019 in beslag genomen in de Antwerpse haven

In de haven van Rotterdam was sprake van een historische piek: 38 ton cocaĆÆne onderschept


Ruim 61 ton cocaĆÆne, een verzesvoudiging in zes jaar tijd, is in 2019 in beslag genomen in de Antwerpse haven. Amper vijf dagen voor het einde van het jaar werd in een container met koeienvellen, afkomstig uit Ecuador, nog ruim 450 kilo cocaĆÆne gevonden. Het was in plastic pakken van een kilo vakkundig verstopt tussen dikke dierenhuiden om de reukzin van de douanehonden te misleiden. Door die late inbeslagname kwam de totale cocaĆÆnevangst voor het hele jaar op 61,8 ton te liggen, of een kwart meer dan vorig jaar. 

Nooit eerder onderschepte de douane zoveel cocaĆÆne, aldus het Belgisch persbureau Belga vandaag, donderdag 9 januari 2020.

Een recordvangst van 61 ton komt dus overeen met een marktwaarde van 3,09 miljard euro. Al kan die in de praktijk veel hoger liggen.

De populairste smokkelwijzen zijn nog altijd rip-offzendingen, waarbij de drugs verstopt worden in een container tussen gewone goederen. Of de switch-methode waarbij handlangers de drugs razendsnel overladen naar containers die niet gescreend worden. Steeds meer cocaĆÆne wordt ook verwerkt of gemengd met legale producten, om daarna weer met labotechnieken uit te zuiveren.

De recordvangst in de Antwerpse haven is geen alleenstaand geval. Ook in Rotterdam is sprake van een historische piek. Daar werd 38 ton cocaĆÆne onderschept, of 50 procent meer dan een jaar eerder. Opmerkelijk is ook dat vorig jaar 40 procent meer cocaĆÆne in beslag werd genomen in Zuid-Amerika met als bestemming Antwerpen. Het ging om ruim 70 ton. Toch kromp de hoeveelheid in beslag genomen cocaĆÆne in Antwerpen niet.

Belangrijke uitvoerlanden voor cocaĆÆne naar de Antwerpse haven zijn BraziliĆ«, Colombia, Ecuador, Suriname, Chili, Peru, Costa Rica en Panama.

Olievondst brengt wellicht eventuele beursgang van Staatsolie dichterbij

'Staatsolie is op schema om naar de beurs te gaan indien besluit door de Staat wordt genomen'


Een eventuele beursgang van Staatsolie komt met de ontdekking van grote aardoliereserves voor de Surinaamse kust nog hoger op de agenda. Echter, er worden ook andere opties overwogen om kapitaal binnen te halen mocht het bedrijf besluiten met haar buitenlandse partners mee te doen wanneer deze voorraden in productie worden gebracht, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 januari 2020.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen geeft aan dat alle opties nog open staan en Staatsolie-directeur Rudolf Elias zegt, dat het bedrijf zich in ieder geval op elke ontwikkeling heeft voorbereid. 'Wij zijn ready', zegt Elias.

Enige tijd geleden stelde, hij dat met een beursgang van de maatschappij waarbij maximaal 15 procent van de aandelen op de markt gebracht zouden kunnen worden, voldoende kapitaal kan worden binnengehaald om mee te doen bij de offshore-olieproductie.

Belastingadviseur Roy Shyamnarain verwacht, dat gelet op de omvang van soortgelijke investeringen in andere vergelijkbare landen, Staatsolie tussen de Ć©Ć©n en twee miljard Amerikaanse dollar nodig zal hebben om actief te participeren. Niet weinig geld, maar wel op te brengen door het bedrijf, meent hij. Elias geeft aan dat Staatsolie op schema is om naar de beurs te gaan indien het besluit door de Staat, de enige aandeelhouder, wordt genomen. De maatschappij moet een wereldklassebedrijf worden om zich bij de Internationale Oliemaatschappij (IOC) te kunnen aansluiten.

'We zijn onderweg om dat te doen en met sommige dingen lopen we zelfs voor, zoals ons genderbeleid. Wij hebben meer vrouwen dan ExxonMobil in leidinggevende functies', zegt de directeur. Hij voegt eraan toe, dat de accountancy van Staatsolie al enige tijd wordt gedaan door Ć©Ć©n van de vier grote internationale accountantskantoren, omdat het bedrijf naar de kapitaalmarkt wil gaan voor financiering. 'Ze kijken op een andere manier naar onze cijfers dan ze normaal zouden doen en daar zijn we al drie jaar intensief mee bezig.' Daarom zullen de jaarcijfers dit jaar ook eerder uitkomen. 'We zijn ready om ervoor te zorgen dat als we het geld nodig hebben, als het een mooie investering is die we kunnen doen met die 20 procent, dat we ook het geld kunnen ophalen.'

Echter, de regering en het parlement zullen het besluit over de beursgang moeten nemen. De bedrijfsleiding zal de verschillende financieringsvoorstellen aan de regering voorleggen en die zal moeten kiezen welk pad wordt gevolgd. Shyamnarain vreest niet voor politieke capriolen van de huidige regering of andere regeringen wat betreft de toekomst van Staatsolie. Volgens hem is er een enorm groot besef bij de samenleving dat het bedrijf gekoesterd en beschermd dient te worden.

Hij wijst op de poging van de regering-Wijdenbosch/Radhakishun in 1999 toen die voornemens was Staatsolie te verkopen aan een internationaal consortium en toenmalig directeur Eddy Jharap, die tegen de verkoop was, had ontslagen. De samenleving ging uit protest massaal de straat op om daar een stokje voor te steken. 'Met uitzondering van 1999 heeft elke regering Staatsolie met rust gelaten en hebben we een cultuur opgebouwd om het niet op te breken', stelt Shyamnarain.

Akiemboto zegt, dat het een beleidskeuze zal zijn of Staatsolie gedeeltelijk geprivatiseerd wordt of niet. Eerst zal worden nagegaan of al bij de productie van de eerste offshore-olie die met enorm veel kapitaal gepaard zal gaan actief zal moeten worden geparticipeerd of dat eerst enige tijd 'verdiend moet worden uit de sector en een deel van die verdiensten alloceren om mee te doen. Het is iets dat de totale regering moet besluiten en aangeven welke richting te gaan. Privatisering van Staatsolie is onderdeel daarvan. Het voorbereidend werk is al gedaan en de verschillende mogelijkheden zijn al bekeken.'

VHP'er Gajadien: 'Elke Surinamer kan een van de rijkste burgers worden van Zuid-Amerika'

'Elke hoerastemming is op z’n plaats, maar waakzaamheid is ook geboden'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vandaag, donderdag 9 januari 2020, op Starnieuws dat Suriname door de Almachtige op het juiste moment gezegend wordt met de olievondst voor de kust.

'Deze mededeling biedt de samenleving niet alleen hoop, maar ook enorme verantwoordelijkheid hoe om te gaan met de natuurlijke hulpbronnen. Elke Surinamer kan een van de rijkste burgers worden van Zuid-Amerika. Daarvoor dient een juiste keuze gemaakt te worden op 25 mei. Een keus die garantie biedt voor een integer bestuur van het land. Elke hoerastemming is op z’n plaats, maar waakzaamheid is ook geboden', stelt Gajadien.

'We hebben goede production sharing contracten met de investeerders, om ons deel van 20% eruit te halen. Wij moeten ervoor zorgen dat er geen regering komt die ook deze belangen verkoopt of verpand. Vers is nog in ons geheugen toen een regering Staatsolie wilde verkopen.' 

De politicus benadrukt  dat inkomsten uit deze sector goed besteed moeten worden voor het volk, maar vooral voor de toekomstige generatie. 'Met wetgeving alleen hebben we nog geen garantie dat de inkomsten goed aangewend zullen worden. We hebben bijvoorbeeld een Spaar- en Stabilisatiefonds, maar merken dat terwijl in 2019 gestort zou worden, de regering dat niet heeft gedaan.' 

De VHP'er ziet het beleid van de komende regering hoe omgegaan zal worden met de inkomsten als basis voor de ontwikkeling van elke Surinamer. 'Want de eerste inkomsten kunnen over 4 jaren op z’n vroegst binnen komen, tenzij de regering eerder begint met de belangen te verpanden. Dat onze wateren een reservoir kan bevatten van mogelijk 8 miljard vaten lijkt niet onwaarschijnlijk als het vermoeden bestaat, dat in de Guyana's er een mogelijke 13 miljard barrels aanwezig zal zijn en bij Guyana er reeds ongeveer 5 miljard al bewezen is. Maar zover zijn wij lang nog niet.'

Bevolkingsvissers moeten boten voorzien van Vessel Monitoring System (VMS)

Geen VMS dan geen vergunning en is de boot illegaal aan het vissen...


Alle Surinaamse kustvaartuigen die werken in de bevolkingsvisserij moeten een Vessel Monitoring System (VMS) hebben om in aanmerking te komen voor een nieuwe vergunning. De industrievloot, waaronder de trawlers, maakt al geruime tijd gebruik van het controlesysteem dat nu wordt ingevoerd in de bevolkingsvisserij. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 januari 2020.

Vissers of booteigenaren moeten volgens onderstaande bekendmaking van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uiterlijk 22 januari betaald hebben voor het VMS.


Vanaf 10 februari is het alleen toegestaan om met een geldige vergunning visserijactiviteiten te ontplooien. 'Het VMS is een vergunningsvoorwaarde en mocht dat controlesysteem ontbreken aan boord dan is de boot illegaal aan het vissen. Er zal dan opgetreden worden', bevestigt Willem Mohamedhoesein, voorzitter van het Visserscollectief. Hij zegt, dat de vissers aanvankelijk op 15 januari over de nieuwe vergunningen zouden beschikken, maar er is meer tijd nodig om het VMS in te voeren. LVV heeft daarom de geldigheid van de visvergunningen van 2019 verlengd.

Mohamedhoesein stelt, dat het Visserscollectief het eens is met de invoering van de VMS en daarom meewerkt. Zijn organisatie praat hierover nog met minister Rabin Parmessar. De voorzitter wil daarom niet in detail gaan.

Aanschaf van het VMS-apparaat kost 395 Amerikaanse dollar per boot en het abonnement is vastgesteld op 30 dollar per maand.

Volgens de voorzitter telt de bevolkingsvisserij ongeveer vijfhonderd vaartuigen.

Het monitoringssysteem is een satellietvolgsysteem waarmee het onderdirectoraat Visserij van LVV data verzamelt van de vissersboten op zee. Hiermee wordt controle uitgeoefend op naleving van de vergunningsvoorwaarden. Daarnaast wordt getracht een einde te brengen aan illegale bevissing van wateren, die als broedgrond dienen en essentieel zijn voor het behoud van de visrijkdom.

Het systeem moet vooral zorgen voor meer veiligheid op zee, benadrukt Mohamedhoesein. Autoriteiten kunnen bij onder meer zeepiraterij effectief uitrukken. 'Als er een incident op zee plaatsvindt, kan er op de noodknop worden gedrukt en de Kustwacht zal precies weten waar de boot zich bevindt om hulp te verlenen.'

Staatsolie: 'Het zal vijf tot zeven jaar duren voordat de ontdekte olie in productie kan worden gebracht'

Opmerkelijk: Nog steeds niet bekend hoe groot olievondst is...šŸ˜®


Het zal vijf tot zeven jaar duren voordat de olie die ontdekt is in blok 58 voor de kust in productie kan worden gebracht. Dit stelt Staatsolie vandaag, donderdag 9 januari 2020,  op Starnieuws. Hoeveel olie er gevonden is, is nog niet duidelijk. 

Apache Corporation (VS) en Total SA (Frankrijk) hebben bekendgemaakt, dat het om een significante ontdekking gaat, maar nu kan er nog niet gezegd worden wat de exacte hoeveelheid is. De vondst moet nog verder worden berekend aan de hand van de putresultaten. De volgende stap is doorgaan met de verkenning.

In de Maka Central-1 put is 73 meter aan olie en 50 meter aan lichte olie en gascondensaat aangetroffen. Apache en Total zijn enthousiast over de testresultaten in de Sapakara West-1 put, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Maka Cental-1. De perspectieven zijn veelbelovend.

Op de vraag wanneer en hoe Suriname zal profiteren van een olie-vondst, antwoordt Staatsolie: 'Na de eerste olie 5-7 jaar vanaf vandaag.'

Staatsolie kan tot maximaal 20% deelnemen aan de ontwikkeling van een put. De Staat verdient 6.25% aan royalty's, terwijl 36% belasting wordt betaald. Staatsolie ontvangt ook een deel van de winstolie (olie die overblijft nadat de kosten zijn teruggevorderd). Suriname kan sociaal profiteren van de olie, direct via de inkomsten en indirect via de spin-off, zoals werkgelegenheid, lokale bedrijven (hotels, kantoren, belastingen).

Sapoen (HVB): 'Olievondst net die push wat onze fragiele economie nou nodig heeft'

'Hoe kan bedrijfsleven inspelen op de miljarden offshore activiteiten van de oliemaatschappijen?'


'We zijn natuurlijk als land allemaal reuzeblij met de recente olievondst in Maka Central, block 58, en het nieuwe jaar kon haast geen betere start hebben. Net die push wat onze fragiele economie die zich moeizaam herstelt van de grondstoffencrisis in 2014, nou nodig heeft.'

'Het zijn dezelfde grondstoffen en in dit geval aardolie die ons nu een gouden kans geven om onze sociaal economische ontwikkeling op middellange- en lange termijn duurzaam in te richten, mits we ons dedicated houden aan een lange termijn productieprogramma waar er geen plaats is voor partijpolitieke belangen. Dit is de politiek verplicht jegens het nageslacht',  aldus Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervorming en Vernieuwingsbeweging (HVB), vandaag, donderdag 9 januari 2020, op Starnieuws.

'Een van de instrumenten om de volgende generaties duurzaam te laten meeprofiteren van de olieopbrengsten hebben wij inmiddels geĆÆmplementeerd door het Spaar- en Stabilisatiefonds bij wet in te stellen. Bij meeropbrengsten is het onze taak om de regering daarop af te rekenen. Maar, ook deze significante olievondst die nog commercieel gekwantificeerd moet worden, moet ons niet afhouden van onze taak tot verdere diversificatie van onze kwetsbare economie.'

'Meeropbrengsten uit de winningsindustrie moeten blijvend worden aangewend voor stimulering van de agro-industrie, de ICT-sector en het toerisme. Dit zijn de economische sectoren die naar mijn mening duurzaam zijn en waarop we als land zwaar moeten inzetten.' 

'Een belangrijke vraag die we ons verder moeten stellen is hoe ons lokaal bedrijfsleven kan inspelen op de miljarden offshore activiteiten van de oliemaatschappijen. Wat is het vermogen en de capaciteit van onze lokale ondernemers om te voldoen aan de vraag naar goederen en diensten van de offshore olieproductie? Een tussentijds Industrial Baseline Study van Staatsolie vorig jaar wees uit, dat ons bedrijfsleven nog niet voorbereid is daarop. In deze pre-productie fase is het dus van enorm belang, dat de overheid samen met het bedrijfsleven en zeker ook de technische opleidingsinstituten zich urgent buigen over de geconstateerde tekortkomingen en daarin investeren. De regering zal daarbij de lead nemen. Ik feliciteer de totale gemeenschap met dit gigantische succes, de regering voor haar vasthoudendheid en zeker Staatsolie voor haar onwrikbaar geloof in eigen kunnen.'

VN vraagt Nederlandse regering opheldering over uitzetting twee Cubaanse dissidenten door luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines

Cubanen zouden onder dwang hun thuisland hebben moeten verlaten


De VN heeft de Nederlandse regering om opheldering gevraagd over de uitzetting van twee Cubaanse dissidenten door luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines. De Cubanen zeggen dat ze onder dwang hun thuisland moesten verlaten.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur slaagde erin de twee te traceren en sprak uitvoerig met hen. De reportage (zie hierna) werd dinsdag 8 januari 2020 uitgezonden. Dit bericht het Antilliaans Dagblad.

De NOS zegt ook documenten in handen te hebben die erop wijzen dat Aruba Airlines in handen is van een Venezolaan: 'Dat druist in tegen de Arubaanse wet, die voorschrijft dat een Arubaan eigenaar moet zijn.'


Het Venezolaanse regime onderhoudt nauwe banden met het communistische regime in Cuba. Nederland en Aruba laten volgens Nieuwsuur weten dat ze willen, dat Aruba Airlines de veiligheidsprocedures beter naleeft, maar willen niet inhoudelijk op de uitzettingen ingaan. Volgens Aruba voldoet Aruba Airlines aan alle wettelijke vereisten. Een onderbouwing daarvan geeft de Arubaanse regering na herhaalde verzoeken niet.

Cuba ontkent tegenover Nieuwsuur, dat er sprake is van gedwongen uitzettingen.Aruba Airlines houdt een lijn aan die vergelijkbaar is met die van de Cubaanse regering. De mannen zouden vrijwillig hebben gereisd, en de luchtvaartmaatschappij zou geen enkele blaam treffen. Maar Nieuwsuur is in het bezit van onder andere paspoort- en vluchtgegevens die het verhaal van de dissidenten ondersteunen. De Cubaanse regering en Aruba Airlines willen daar niet op ingaan.VN neemt de klacht van dissident EliĆ©cer GĆ³ngora serieus en onderzoekt tegelijkertijd een vergelijkbare klacht van een andere Cubaan. Deze Daniel Llorente Miranda zegt afgelopen mei door de Cubaanse overheid te zijn geĆ«xpatrieerd met een vlucht van Aruba Airlines.

Tijdens het onderzoek stuitte Nieuwsuur op documenten met sterke aanwijzingen voor een onwettige eigendomsconstructie van Aruba Airlines. De Arubaanse wet schrijft voor dat de luchtvaartmaatschappij in handen moet zijn van een Arubaan. Dat is van belang om ongewenste buitenlandse invloeden te voorkomen en de zelfstandige positie van het eiland te versterken. Maar, in dit geval blijken via een holding de aandelen in handen te zijn van Esteban VallƩs, een geboren Venezolaan met ook de Amerikaanse nationaliteit. Volgens de wet moeten ook beslissingen over de dagelijkse gang van zaken op Aruba genomen worden. In werkelijkheid wordt dat ten minste deels vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas gedaan.

Pablo Mendes de Leon, hoogleraar luchtvaartrecht van de Universiteit van Leiden, bestudeerde de documenten in handen van Nieuwsuur. Hij spreekt van een schimmige constructie en stelt dat eigenaar en zeggenschap van Aruba Airlines inderdaad niet Arubaans zijn. Dat plaatst de klacht van GĆ³ngora en Llorente in een nieuw licht. De regimes van Venezuela en Cuba zijn bevriend en bewijzen elkaar allerhande diensten. Het is niet ondenkbaar dat het Venezolaanse regime Aruba Airlines gebruikt in een een-tweetje met Cuba.

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in GenĆØve heeft opheldering gevraagd aan de Nederlandse, Arubaanse en Cubaanse regering. Ook Aruba Airlines is aangeschreven. Hoewel Aruba een autonoom land is binnen het Koninkrijk, is het Koninkrijk der Nederlanden verantwoordelijk op het gebied van luchtvaart en buitenlandse zaken. De speciaal rapporteur van de VN in deze kwestie is de Fransman Michel Forst. Hij wil geen commentaar geven omdat de procedure nog loopt.

Klesch Group neemt mogelijk al in april exploitatie Isla-raffinaderij over op CuraƧao - Gary Klesch is deze week op eiland

Nieuwe exploitant totaal andere modus operandi dan PdVSA 


De Klesch Group zal mogelijk al in april - in plaats van medio 2020 - de exploitatie van de raffinaderij overnemen. Dit wordt door Refineria di KĆ²rsou (RdK) toegejuicht, omdat dit RdK/CRU veel aan salariskosten zou schelen. Dat stelt RdK-waarnemend directeur Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy in het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 9 januari 2020. 

Gary Klesch is deze week op CuraƧao. Samen met hem is een delegatie van tien man naar het eiland afgereisd om verschillende voorbereidingswerkzaamheden te treffen, waaronder gesprekken te voeren met de vakbonden en andere betrokken.

De Lannoy geeft aan, dat het de bedoeling is dat de delegatie voorlopig hier blijft. !Voor allen is een vergunning geregeld.' 

Klesch heeft volgens De Lannoy aangegeven ‘er klaar voor te zijn’ om de raffinaderij op te starten en dat hij op dit moment zelfs in hoger tempo draait dan CuraƧao mogelijk aankan. 'WĆ­j moeten ervoor zorgen dat we op tijd klaar zijn', aldus De Lannoy.

Ruwe olie voor de raffinaderij zal Klesch met name uit de Verenigde Staten halen, maar ook uit andere delen van de wereld.

Centrale Bank CuraƧao: 'Inflatie op CuraƧao zal dit jaar stijgen naar 4 procent'

Invoering algemene bestedingsbelasting volgens voorspelling grote boosdoener 


De inflatie op CuraƧao zal dit jaar stijgen naar 4 procent, zo wordt voorspeld in de Vooruitzichten voor 2020 van de Centrale Bank CBCS. Reden van de toename: invoering van de abb (algemene bestedingsbelasting) van 15 procent in april aanstaande, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 januari 2020.

CuraƧao kende altijd een relatief lage en beheersbare inflatie, vergelijkbaar en zeker niet veel meer of veel minder dan andere ontwikkelde en stabiele landen. Inflatie is een algehele stijging van het prijspeil.

Het gevolg van inflatie is, dat iemand voor hetzelfde geld minder kan kopen (‘geldontwaarding’); men spreekt dan van een daling van de koopkracht. Een inflatie van 4 procent is hoog in vergelijking met voorgaande jaren.

Het afgelopen jaar steeg de inflatie op CuraƧao al van 2,6 procent in 2018 naar 2,8 procent. In 2017 bedroeg het inflatiepeil 1,6 procent. In de jaren daarvoor, 2016 en 2015, was de inflatie zelfs nihil. In dat opzicht is een inflatiecijfer van 4 procent dus relatief hoog te noemen. En ter vergelijking: voor Sint Maarten wordt dit jaar gerekend met een inflatie van 1,8 procent.

'Venezuela-problematiek groeit de eilanden CuraƧao en Aruba boven het hoofd'

(Bron foto:Foto Deya Mensche)
Probleem ongedocumenteerde Venezolanen te groot 

'Hulp die vanuit Nederland moet komen laat te lang op zich wachten'


De Venezuela-problematiek groeit de eilanden boven het hoofd en de hulp die vanuit Nederland moet komen laat te lang op zich wachten en wordt niet aangewend zoals gewenst is. Dat was kort samengevat de boodschap van Lesley Fer, directeur Risicobeheersing en Rampenbeleid, tijdens zijn presentatie bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gisteren, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 januari 2020. 

'We hebben niet alleen te maken met een humanitair probleem, maar de Venezolaanse vluchtelingen brengen ook drugs en wapens - zelfs handgranaten - met zich mee. Daarnaast moet ik als crisisbeheerser in de gaten houden of er geen leden van Hezbollah of de Colombiaanse guerrillabeweging ELN naar het eiland komen.' 

'De sluiting van de grenzen heeft een verlaging van het toerisme met 20 procent teweeggebracht. Illegale Venezolanen hebben substantieel invloed op de werkgelegenheid (verstoring van de arbeidsmarkt), ziektekosten (zoals zwangerschappen waarvoor ze niet verzekerd zijn) en de volksgezondheid, onder andere vanwege illegale prostitutie. Hulpverlening en verwijdering kosten de overheid handen vol geld', aldus Fer, die met betrekking tot Hezbollah verwijst naar de aanwezigheid in Venezuela en Trinidad.

VHP-fractie wil een openbare Assembleevergadering over de Afobakadam

Regering moet informatie verstrekken over uitvoering Brokopondo Overeenkomst


De VHP-fractie heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om een openbare vergadering uit te schrijven over de Afobakadam. Tijdens de vergadering moet de regering informatie verstrekken aan de volksvertegenwoordiging over de uitvoering van de Brokopondo Overeenkomst die is gewijzigd. De brief is gisteren ingediend, aldus Starnieuws vanochtend, donderdag 9 januari 2020.

'Dit verzoek is gedaan om de volgende redenen:
Op 9 november 2019 is de wet afgekondigd (SB 2019 no 96). Bij deze wet is aan de regering toestemming verleend de Brokopondo Overeenkomst te wijzigen. Deze wijzigingen dienen te geschieden in overeenstemming met de ontwerp-raamovereenkomsten en de ontwerpnota van wijziging concept transactieovereenkomsten. Deze overeenkomsten en ontwerpnota van wijzigingen zijn niet toegevoegd aan deze wet en niet afgekondigd, waardoor deze documenten onbekend zijn, niet verifieerbaar zijn en niet controleerbaar zijn, en worden geheimgehouden om alle bekende redenen. Nu deze documenten niet zijn afgekondigd zoals vereist door de grondwet, Wet Algemene Bepalingen en de Brokopondo Overeenkomst zelf, zijn die geen delen van de wet geworden, stelt de VHP.

Deze documenten zijn die door de regering en Suralco getekend in het kader van de uitvoering van deze Wet Wijziging Brokopondo Overeenkomst, behoren te worden gepubliceerd via afkondiging in het Staatsblad en beschikbaar te worden gesteld aan DNA, die betrokken dient te worden bij de wijzigingen. De vraag is waarom de door DNA (De Nationale Assemblee) goedgekeurde ontwerp-raamovereenkomsten en de ontwerpnota van wijziging concept transactieovereenkomsten, die als delen van de wet zijn aangemerkt, niet zijn afgekondigd.

In deze wet bepaalt artikel 3 ook dat overdracht van het waterkrachtwerk aan Suriname slechts plaatsvindt, nadat door ten minste een onafhankelijke ter zake deskundige entiteit is geconstateerd, dat het waterkrachtwerk in elk opzicht in goed functionerende staat verkeert. Deze beoordeling is niet ter beschikking gesteld. De regering heeft met de gevolgde werkwijze, alle risico’s van geen of onvoldoende onderhoud c.q. van de vereiste vervangingen of uitbreidingen van het waterkrachtwerk, voor rekening en ten laste van Suriname geaccepteerd in strijd met de Brokopondo Overeenkomst, en daarmee Suralco c.q. Alcoa daarvan volledig bevrijd. Deze handelingen en de wijze waarop e.e.a. is gepleegd, roepen grote integriteitsvragen op.

Een constatering, dat het waterkrachtwerk in een goed functionerende staat verkeert, houdt beslist niet in dat het waterkrachtwerk in een goed onderhouden staat verkeert, waartoe Suralco bij wet verplicht is. De regering gaat volledig voorbij aan deze gegarandeerde verplichtingen van de Suralco c.q. Alcoa. Bij de overdracht van het waterkrachtwerk is ook niet onderbouwd aan DNA aangegeven hoeveel betaald is aan Suralco en waarvoor, terwijl DNA behoort te weten of de door haar goedgekeurde wet ook goed wordt uitgevoerd, in elk geval als vertegenwoordiger er van op de hoogte is hoe deze wet is uitgevoerd.

Ook is niet bekend wie de vereiste ter zake deskundige is, die binnen twee maanden tijd, geconstateerd heeft dat het hele waterkrachtwerk, bestaande uit de hoofddam, de hulpdammen en dijken, de overlaten, de inlaatwerken en de drukleidingen, de krachtcentrale, compleet met installatie voor de opwekking van elektrische energie met bijbehoren, de werken ter regularisatie van de waterstand, de uitrusting voor het transformeren en schakelen in de krachtcentrale en te Paranam, de hoogspanningsleiding van de krachtcentrale naar het onderstation te Paranam, de apparatuur voor de verbindingen en voor de bediening en controle, nodig voor de exploitatie van het waterkrachtwerk en het onderstation te Paranam, de etablissementen met de dienstwoningen bij de krachtcentrale en de niet openbare wegen die speciaal gebouwd zijn ten dienste van het waterkrachtwerk, in goed functionerende staat verkeren, zoals door de wet is vereist.

Ook is niet bekend wat de inspecties van het waterkrachtwerk hebben ingehouden, wat dit heeft gekost en wanneer dit heeft plaatsgevonden. De president heeft het rapport niet voorgelegd aan De Nationale Assemblee. Waarom dit geheim wordt gehouden is een raadsel.

Ook heeft de president niet aangegeven dat de regering verzekerd heeft, dat de Staatsolie, met het waterkrachtwerk, alle vereiste agentschappen, patenten, afspraken c.q. relaties heeft meegekregen van Suralco c.q. Alcoa, m.b.t. leveranties van diensten en goederen c.q. onderdelen c.q. benodigdheden, vereist voor het beheer, onderhoud, reparaties, vervangingen en uitbreidingen van het overgedragen waterkrachtwerk. Niet bekend is ook of een of meer handelaren en of politici c.q. derden, rechtstreeks of via juridische constructies, en wel met voorkennis, zich hebben verzekerd van lucratieve mogelijkheden voor de levering van goederen en diensten, voor de eeuwigheid, en ten laste en voor rekening van het volk van Suriname.

Ook is niet duidelijk aangegeven bij de overdracht het bedrag dat gereserveerd is voor milieusanering en herstel (incl. het bedrag dat de vertrokken Billiton Maatschappij Suriname daarvoor gereserveerd heeft), eveneens de tijdslijn, wie de controle zal uitoefenen op deze activiteiten en wie de garantie zal dragen van gevolgen daarvan in de toekomst.
De president heeft ook niet aangeven wat er precies aan Staatsolie is overgedragen middels het terbeschikkingstelling van overdrachtsdocumenten aan De Nationale Assemblee.

De president heeft ook niet duidelijk aangeven wat de prijs zal zijn waartegen Staatsolie stroom zal verkopen en aan welke partij dit zal zijn, en of een en ander conform de vereisten van de Elektriciteitswet 2016 is vastgesteld. Of en hoe de Staatsolie (tijdig) zal worden betaald voor de levering van stroom aan de EBS, wordt ook niet aangegeven.
Niet wordt aangegeven uit welke opbrengsten van de Staat en door wie de kosten van de Oppenheimer lening zijnde de periodieke rentebetalingen en aflossingsverplichtingen, gedragen zullen worden, of deze kosten naar Staatsolie doorgeschoven zullen worden.

Ook is onduidelijk wat de financiĆ«le positie van Staatsolie zal zijn geworden, indien de Staatsolie deze zal moeten betalen, en wat de gevolgen zullen zijn voor Staatsolie indien betalingen door de staat c.s. de EBS voor stroomlevering door Staatsolie niet tijdig zullen geschieden c.q. uitblijven. Niet aangegeven wordt hoe de financiĆ«le druk op de cashflow positie van Staatsolie er uit ziet en welke risico’s er zijn gecreĆ«erd voor de continuĆÆteit van het bedrijf, en/of de Staatsolie voldoende financiĆ«le reserves en/of middelen zal hebben om in te zetten om tijdig en volledig onderhoud van het waterkrachtwerk te garanderen en of hun eigen verplichte investeringen te doen c.q. voort te zetten.'

De brief is ondertekend door de Assembleeleden Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera, Dew Sharman en Riad Nurmohamed.

Jim Bousaid: 'Interventiekracht Centrale Bank erg zwak om invloed te hebben op de koers'

Bousaid voorspelt dat spanning op valutamarkt onhoudbaar zal worden

'We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling, de klap zal komen na de verkiezingen'


Jim Bousaid, oud-bankier en ex-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, vindt de interventiekracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) 'erg zwak' om invloed te hebben op de koers en die omlaag te brengen. 

Bousaid was dinsdagavond gastspreker bij de maandelijkse discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw. Hij blikte terug op 2019 en maakte een prognose voor dit jaar, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 januari 2020..

Fiscale en monetaire impulsen en de marktwerking tussen vraag en aanbod naar vreemde valuta zijn volgens hem niet in balans en bovendien worden overheidstekorten monetair gefinancierd. Financiering van het begrotingstekort zou zo'n 80 procent zijn. Bousaid voorspelt dat de spanning op de valutamarkt onhoudbaar zal worden. Hij denkt dat de CBvS tot aan de verkiezingen van 25 mei er alles aan zal doen om de koers 'rustig' te houden, maar daarna zal die flink stijgen.

'We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling. De klap zal komen na de verkiezingen.' Volgens hem zullen zogenoemde interventies als met de veertig miljoen 'goedkope' Amerikaanse dollars bij cambio Chotelal niet helpen.

Ook ontkracht hij stellingen dat de vlucht van de koers de schuld van de cambio's is. 'Dat is nonsens. Er is gewoon een fundamentele disbalans in de economie.' Bousaid beweert dat hetzelfde gebeurde zes maanden vĆ³Ć³r de verkiezingen van 2015. De monetaire reserve was toen afgenomen met driehonderd miljoen US dollar. 'Toen was er ruim vijftig miljoen Amerikaanse dollar nodig om de koers stabiel te houden, maar de onevenwichtigheden waren niet zo groot als nu. Denkt u echt dat die goedkope dollars iets zullen uithalen?'

SLM weigert reizigers naar Suriname zonder e-toeristenkaart

Toeristenkaart niet meer op Schiphol of J.A. Pengel- luchthaven te verkrijgen

Reiziger moet e-toeristenkaart op tijd online aanvragen via officiƫle website suriname.vfsevisa.com


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) gaat reizigers die naar Suriname willen afreizen, maar niet in het bezit zijn van een e-toeristenkaart, de toegang tot haar vluchten weigeren. Dat heeft het bedrijf deze week bekend gemaakt, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 9 januari 2020 .

Vanaf 1 januari 2020 is de toeristenkaart niet meer op Schiphol of bij aankomst op de Johan Adolf Pengelluchthaven te verkrijgen. Reizigers dienen deze daarom als e-toeristenkaart op tijd online aan te vragen via de officiƫle site suriname.vfsevisa.com.

Het bedrijf waarschuwt reizigers ook om rekening te houden met een afhandeltermijn van minimaal 3 (drie) werkdagen. 'Bij het niet kunnen aantonen van de E-toeristenkaart zijn wij genoodzaakt u de toegang tot onze vluchten te weigeren!', waarschuwde het bedrijf dinsdag via Facebook.

Deze week werd ook gesproken over het weigeren van passagiers zonder e-toeristenkaart door de KLM. Volgens vlogster Clau (zie video hieronder) zouden afgelopen week bijna 100 mensen op Schiphol geweigerd zijn omdat hun papieren niet in orde waren.


Waterkant.net schrijft getracht te hebben in contact te treden met de KLM hierover, maar die heeft niet gereageerd. Het bedrijf zei in een algemene reactie wel: 'Het regelen van de juiste reisdocumenten is te allen tijde de verantwoordelijkheid van onze passagiers'.