zondag 20 mei 2012

Geïmporteerde mangoest als wapen tegen labaria zinloos

Eerste mangoesten zijn al onderweg naar de kuststrook

(Bron foto Indiase grijze mangoest)

Bewoonster Belwaarde redt twee mangoesten uit pvc-buis

20-05-2012  Door: Paul Kraaijer


Wat doe je als boer in het Surinaamse district Commewijne en je bent de wanhoop nabij, omdat de lanspuntslang ofwel labaria een gevaar oplevert voor je koeien en voor jezelf? Je importeert uit buurland Guyana – in bootjes die heen en weer varen op de Corantijnrivier tussen beide landen, de zogenaamde ‘backtrack route’ – zo’n zestig mangoesten,afkomstig – volgens de boeren - uit India.
 
Impulsief en naief
Het kan omschreven worden als een redelijk impulsieve en naïeve actie, zonder na te denken over consequenties,zonder overleg met het ministerie van Landbouw en Visserij en zonder enige kennis van zaken. Uit wanhoop. Maar, de inzet van de mangoesten is zinloos. De eerste dieren zijn al gespot, trekkend in de richting van de oceaan.....en weg van de gevreesde labaria’s.

Een beet van de labaria, onbehandeld,is vaak dodelijk, en veroorzaakt zelfs na behandeling ernstige zwellingen. De lanspuntslang houdt van kruipen, is een bodemdier in velden en graslanden, maar verstopt zich overdag ook graag in struiken. Het voedsel bestaat uit kleine zoogdieren, vooral ratten, maar soms ook andere slangen en grotere dieren. In Suriname doen ze zich vooral te goed aan kraboe’s, krabben.

Een gedupeerde en wanhopige boer liet via een van de kranten in Suriname weten dat in twee maanden tijd vijf drachtige koeien en zeven kalfjes zijn gedood door de slang. Een andere boer beweerde zelfs tientallen koeien en schapen kwijt te zijn geraakt.

Mangoesten zoeken kuststrook op
Om iets te doen tegen de slangen werd besloten om mangoesten uit Guyana te importeren. Daar worden deze dieren al enkele jaren gebruikt in de strijd tegen de lanspuntslang. Ongeveer vijfentwintig jaar geleden waren er ook mangoesten in Suriname, maar ze zijn uitgestorven. Vlak voor de sluiting van de suikerfabriek Marienburg, in 1986, importeerde de toenmalig directeur van deze fabriek, de op Tweede Paasdag (24 maart) 2008 in Nederland overleden ‘mister Marienburg’ Roy Baptista, mangoesten uit Barbados. De dieren waren echter binnen drie a vier maanden al verdwenen. Ook toen trokken de mangoesten naar de kuststrook. De labaria’s daarentegen verdwenen niet.

Het is niet geheel duidelijk om welke mangoestsoort het nu gaat. Er zijn maar liefst eenenveertig soorten en alleen van de Javaanse mangoest is bekend dat deze op vele plaatsen in de wereld is geïntroduceerd om ratten te bestrijden, zoals op Hawaï, Fiji en Mauritius. Maar, ook dat liep uit op een mislukking, omdat men er niet aan gedacht had dat ratten nachtdieren zijn en mangoesten dagdieren. Het zou kunnen gaan om de Indiase grijze mangoest, maar dit dier staat er niet om bekend dat het in de wereld gebruikt wordt als ‘wapen’ tegen bijvoorbeeld slangen.

Twee grommende mangoesten in pvc-buis
Anno mei 2012 is er niets veranderd. De geimporteerde mangoesten zijn alweer onderweg naar de kuststrook. Een bewoonster te Belwaarde werd zondagochtend, 20 mei, plotseling geconfronteerd met twee mangoesten. De vrouw liet haar honden uit in een verkavelingsgebied waar alleen nog maar putten zijn gestort en een weg is aangelegd. Er wonen geen mensen. Plotseling begonnen de honden te blaffen. Uit een afvoerput waarin een pvc-buis rechtop stond, werd gegrom gehoord. De onderkant van de buis stak in het zand. Het was duidelijk dat wat zich in de buis bevond er niet zelf uit kon komen. Met de hulp van twee personen lukte het om de buis op te tillen, waarop er twee mangoesten uit rolden. ‘Ze waren helemaal in paniek en hebben in ieder geval scherpe tandjes en kunnen grommen en schreeuwen. Eentje sprong meteen uit de put en de ander had een beetje hulp nodig. Ze renden gelijk richting het bos en zijn waarschijnlijk in de richting van Nieuw Amsterdam gerend. En ze zijn supersnel hoor.

Labaria's hoeven mangoesten niet te vrezen
Het is duidelijk dat de uit Guyana door boeren gehaalde mangoesten waarschijnlijk, net als vijfentwintig jaar geleden, op weg zijn naar de kuststrook en daar zal geen labaria rouwig om zijn. De wanhopige boeren zullen een andere oplossing moeten zoeken om de door hun gevreese labaria’s te bestrijden of gewoon moeten accepteren dat die slangen nu eenmaal ook in hun district leven en dat zij een soort beroepsrisico zijn.

Noot:
Het artikel is 20 mei gepubliceerd op de Surinaamse nieuwswebsites NoSpang, GFC Nieuws en Obsession Magazine. Op 22 mei werd bekend dat 's Lands Bosbeheer de jacht op de illegaal geimporteerde dieren heeft geopend en twaalf mangoesten in beslag heeft genomen, die tijdelijk verblijven in de Paramaribo Zoo. Lees ook dit artikel. Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar een van de boeren die de mangoesten heeft geimporteerd, vanwege bedreigingen.