zaterdag 26 januari 2019

Den Blauwvinger in Suriname - Columns gepubliceerd in Suriname Mirror 2018



Den Blauwvinger in Suriname - Columns gepubliceerd in Suriname Mirror 2018



President Maduro negeert EU-ultimatum voor uitschrijven verkiezingen

'Waar halen jullie het vandaan dat jullie de macht hebben om ultimatum te stellen aan soeverein volk, dit is bijna kinderlijk'


Venezuela is niet van plan gehoor te geven aan het ultimatum dat Europese landen hebben gesteld. Verschillende landen geven het land acht dagen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, anders zijn ze bereid oppositieleider Juan Guaidó te erkennen president, in plaats van de huidige president Nicolás Maduro. 

'De EU herhaalt dat de presidentsverkiezingen van afgelopen mei in Venezuela noch vrij, noch eerlijk, noch geloofwaardig en zonder democratische legitimiteit zijn verlopen. Het land heeft dringend behoefte aan een regering die de wil van het Venezolaanse volk werkelijk vertegenwoordigt', zei hoofd buitenlands beleid van de EU Federica Mogherini.



'Europa geeft ons acht dagen?', vroeg de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza in de vergadering van de VN Veiligheidsraad. 'Waar halen jullie het vandaan dat jullie de macht hebben om een deadline of ultimatum te stellen aan een soeverein volk? Dit is bijna kinderlijk.'


De Veiligheidsraad was op verzoek van de Verenigde Staten bijeen nadat Washington en een reeks landen in de regio Guaidó als staatshoofd hadden erkend en er bij president Nicolás Maduro op hadden aangedrongen af te treden.

Honderdduizenden Venezolanen protesteren inmiddels tegen president Nicolás Maduro. Zijn socialistische beleid faalt aan alle kanten, met dramatische gevolgen. Vorig jaar leefde 90 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Spullen zijn in een jaar tijd gemiddeld 800 keer duurder geworden en er is een groot gebrek aan voedsel en medicijnen. Drie miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht. Demonstraties worden met harde hand neergeslagen. Daarbij zijn al veel doden en gewonden gevallen. Andere demonstranten worden gearresteerd. Ondanks de wereldwijde kritiek lijkt Maduro niet van plan zijn positie op te geven.

Nadat Guaidó zichzelf had uitgeroepen tot interim-president, zei Maduro tegen zijn aanhangers: 'Wij zullen ook dit overwinnen, we zullen zegevieren.'

(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Belga/Twitter)

Kort Gedingrechter: 'Voorzitter Bajnath van Landbouwcoöperatie Kwatta is niet beledigd'

Bajnath vindt dat bestuur coöperatie hem heeft beledigd en valselijk beschuldigd


De Kort Gedingrechter heeft gisteren het verzoek van de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Dewnandan (Wim) Bajnath, afgewezen. Bajnath had de zaak aanhangig gemaakt tegen de Commissie van Toezicht van de coöperatie en het bestuur - exclusief de voorzitter - van de coöperatie, zo schrijft Starnieuws zaterdag 26 januari 2019.

Bajnath vond dat de gedaagden hem hebben beledigd en valselijk hebben beschuldigd en zij daardoor opzettelijk zijn eer, integriteit, goede naam en maatschappelijk reputatie hebben aangetast.

Directe aanleiding voor de rechtszaak van Bajnath was de motie van vertrouwen die de gedaagden tegen hem hadden ingediend en per deurwaardersexploot hadden laten bezorgen.

Starnieuws maakte 18 januari melding van een vertrouwenscrisis bij de coöperatie, wat door Bajnath werd tegengesproken. Hij eiste van de gedaagden, dat zij het bericht zoals verschenen op Starnieuws rectificeerden. Hij had via zijn advocaat het verzoek gedaan de rectificatie niet alleen op de nieuwssite te plaatsen, maar ook in andere media. Bajnath heeft het artikel, dat volgens hem 'in strijd met de waarheid was' als 'zeer kwetsend en beledigend' ervaren.

Aan de vooravond van de verkiezingen binnen de coöperatie vindt hij, dat de gedaagden via de motie van wantrouwen waarin ze het vertrouwen in hem opzetten, de verkiezingen willen beïnvloeden. Bajnath's kandidaat-voorzitter is VHP'er Ganesh Kandhai, terwijl de gedaagden een kandidatenlijst hebben die wordt aangevoerd door Radjinder Debie.

De advocaat van de gedaagden, Gregory Sitaram, heeft aangevoerd dat de motie van wantrouwen een interne aangelegenheid is, en dat zijn cliënten niet weten hoe het bericht publiekelijk is gemaakt. De jurist die Bajnath bijstond, heeft de rechter niet kunnen overtuigen op grond waarvan sprake is van smaad en belediging.

Brunswijk (ABOP): 'Als de VHP haar tijd wil verdoen in het binnenland, laat ze maar gaan'

'Geen enkele partij kan de ABOP verslaan in het achterland'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), stoort zich niet aan politieke partijen die nu al campagne voeren in het binnenland. Ook het feit dat enkele ABOP-leden, onder wie Miguel Abaas, zijn overgestapt naar de VHP, laat hem ongemoeid. 

Volgens de voorzitter kan geen enkele partij de ABOP verslaan in het achterland. 'Als de VHP haar tijd wil verdoen in het binnenland, laat ze maar gaan. Te woyo yagi, mi sa syi suma seri. Ik vecht niet tegen kleine partijen, maar mi wani puru NDP na makti', zei Brunswijk zaterdag 26 januari 2019 tijdens het partijcongres in de Flexmall.

Hij richt zich meer op Paramaribo, omdat naar zijn zeggen daar de echte strijd wordt gestreden. Tijdens het congres heeft de voorzitter samen met verschillende districtsbesturen, strategieën voor de komende verkiezingen besproken. Daarbij is een tijdlijn gepresenteerd om bepaalde doelen te realiseren.

Brunswijk heeft de aanwezigen opgeroepen om de eenheid binnen de partij te bewaren en hard aan de slag te gaan in het veld. Als het plan dat is gepresenteerd goed wordt uitgevoerd, weet hij zeker dat ABOP meer dan vijf zetels zal halen in 2020.

Rusland (NPS): 'Er moet nu met inzicht gestemd worden'

'Als jullie weer een verkeerd besluit nemen, zijn jullie in grote problemen'


'Als er lessen zijn geleerd uit het verkeerde stemgedrag van 2010 en 2015, moet er nu met inzicht gestemd worden. Er moet nu een regering komen die te vertrouwen is', aldus Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, gisteravond tijdens de verkiezing van het afdelingsbestuur van Para, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 26 januari 2019.

Afdelingsvoorzitter Richard Slijters zal samen met de overige veertien leden eraan werken om de Paranen te laten inzien waarom het nodig is om op de partij te stemmen.

Slijters merkte op, dat de ervaring opgedaan in 2015 meegenomen moet worden om verkiezingswinst te behalen. In 2015 zijn alle drie zetels van Para naar de NDP gegaan. 'A lesi disi unu musu kisi a winst. Als jullie weer een verkeerd besluit nemen, zijn jullie in grote problemen', waarschuwde hij.

'Denk goed na als u in het stemhok bent. De ontwikkeling in Para is gestagneerd de afgelopen jaren. Geef ons de ruimte te corrigeren', vroeg Slijters. De NPS moet de ruimte krijgen om de verandering die nodig is in het land te brengen.

Partijleider Rusland merkte op dat er geen regering moet komen die alleen aan zichzelf denkt. 'Op 25 mei moeten alle mensen weten dat ze NPS de positie moeten geven om het land weer te leiden. NPS is een nationale partij', merkte Rusland op.

Dichter Shrinivási (92) op Curaçao overleden

(Bron foto: Michel Szulc-Krzyzanowski)
Shrinivási was het pseudoniem van Martinus Haridat Lutchman


De dichter Shrinivási, pseudoniem van Martinus Haridat Lutchman, is zaterdagochtend 26 januari 2019 op 92-jarige leeftijd op Curaçao overleden, waar hij al een aantal jaren woonde. Shrinivási betekent edele bewoner van Suriname. Zijn werk verscheen aanvankelijk onder het pseudoniem Fernando, maar later koos hij definitief voor Shrinivási. Dit berichten Starnieuws en de Ware Tijd.

Zijn eerste bundel kwam uit in 1963: Anjali. Daarna heeft hij een aantal succesvolle bundels uitgegeven.


Shrinivási werd geboren te Kwatta in 1926. Hij zat in het onderwijs. Hij heeft in Hindi, Sarnami en in het Nederlands zijn gedichten geschreven. Hij was een van de meest bekende dichters. De dichter is voor zijn werk diverse malen bekroond.

In korte tijd heeft Suriname verschillende dichters en schrijvers verloren. Onlangs overleed Michael Slory, James Ramlall (Bhai) en Bea Vianen.

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur condoleert de familie en de Surinaamse gemeenschap met het heengaan van dichter Shrinivási.

Vier medewerkers Nederlands bedrijf Fugro vermist na dambreuk in Brazilië

Het gaat niet om Nederlandse medewerkers, maar om lokale werknemers


Autoriteiten en reddingswerkers vrezen dat dambreuk aan honderden mensen het leven heeft gekost


Vier medewerkers van het Nederlandse bedrijf Fugro - ook actief in Suriname - zijn vermist geraakt na de dambreuk in Brazilië. Die breuk veroorzaakte een enorme modderstroom. Het gaat niet om Nederlandse medewerkers, maar om lokale werknemers. Dat heeft het bodemonderzoekbedrijf zaterdag 26 januari 2019 gemeld.

Vrijdag brak de dam van een ijzerertsmijn in het zuiden van Brazilië door onbekende oorzaak. De dam ligt vlakbij het stadje Bramadinho, ten zuiden van Belo Horizonte in de deelstaat Minas Gerais, en is van mijnbouwbedrijf Vale.

De gemeenschap Vila Forteco is overspoeld door modder en afval. Delen ervan zijn geëvacueerd. Na de doorbraak overstroomde nog een andere dam.


Op de locatie heeft Fugro vijf mensen aan het werk. Van hen zijn er vier vermist. Een collega is gered en is opgenomen in een lokaal ziekenhuis met kleine verwondingen. Fugro werkt samen met de lokale autoriteiten om meer informatie te krijgen over de collega’s. De families van de vermiste mensen krijgen alle steun van Fugro, aldus het bedrijf.

'We zijn diep bedroefd door deze tragische gebeurtenis en onze gedachten zijn met al degenen die zijn getroffen', aldus het bedrijf in een verklaring op de website. Autoriteiten en reddingswerkers vrezen dat de dambreuk aan honderden mensen het leven heeft gekost.




Onder de vermisten zijn inwoners van het gebied, maar ook zo'n honderd van de driehonderd werknemers van Vale die zich in de gebouwen bij de dam bevonden. Een lunchruimte van het bedrijf zou zijn overspoeld door de modderstroom, juist op het moment dat daar veel mensen aan het eten waren.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de damdoorbraak via Twitter een ‘ernstige tragedie’ en laat weten dat het welzijn van de mensen in de regio nu zijn grootste zorg zijn. Hij bezoekt het getroffen gebied morgen.



In november 2015 gebeurde een vergelijkbare ramp voor mens en milieu in Mariana, eveneens in Minas Gerais, toen een dam instortte en er ,,25.000 olympische zwembaden vol giftig slib’' vrijkwamen. Er waren negentien doden te betreuren, naast de enorme ravage en vervuiling van rivieren.

(Suriname Mirror/Fugro/AD/De Telegraaf/Twitter)

Nederlandse vrouw gewond geraakt bij vuurgevecht in Mexicaanse kustplaats Playa del Carmen

(Bron foto: Twitter)
26-Jarige vrouw uit Maastricht krijgt kogel in arm


Bij een vuurgevecht in de Mexicaanse kustplaats Playa del Carmen is een Nederlandse vrouw gewond geraakt. Ze kreeg een kogel in haar arm. Ze verkeert niet in levensgevaar. 

De vrouw, die volgens de krant De Limburger uit Maastricht komt en 26 jaar oud is, zou per ongeluk in het vuurgevecht terecht zijn gekomen.



De politie achtervolgde een telefoondief die wegvluchtte in een auto, toen van daaruit diverse keren op de politie werd geschoten. Daarbij werd de Nederlandse, die volgens de Mexicaanse politie Elizabeth heet, door een kogel geraakt.


De schutter is gearresteerd.





(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Riviera Maya News/Facebook/1Limburg/AD/Twitter)

Zeker 10 doden en 30 gewonden bij busongeluk in Peru

Passagiersbus rijdt op weg van Lima naar Tarapoto rivier Huallaga in

(Bron foto: Twitter)

Een Peruaanse passagiersbus reed vrijdag 25 januari 2018 een rivier in, waarbij minstens 10 mensen werden gedood en 30 gewond raakten, aldus reddingsdiensten. 

De bus vervoerde ongeveer 50 passagiers van Lima naar Tarapoto, een rit van 20 uur naar het noorden, toen het volgens de lokale media de Huallaga in reed, in een bebost gebied, op minder dan halverwege de reis.


'Tot op dit moment zijn er 10 doden gemeld', zei het Centro de Operaciones de Emergencia Nacional (COEN) op Twitter:



Bijna 2.700 mensen stierven bij verkeersongevallen in Peru in 2016, volgens officiële cijfers.

In februari vorig jaar reed een dubbeldeksbus van een bergweg af en stortte in een ravijn in het zuiden van het land, waarbij minstens 44 mensen om het leven kwamen. Een maand eerder stortte een bus in een ravijn in het centrale kustgebied van Peru, waardoor er 52 doden vielen.




(Suriname Mirror/AFP/Trome/YouTube/El Peruano/Twitter/Andina/)

Amerika stelt omstreden oud-diplomaat Elliott Abrams (71) aan als speciaal gezant voor Venezuela

(Bron foto: The Associated Press)
Abrams verwierf onder president Reagan dubieuze roem door enkele onfrisse praktijken


De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Elliott Abrams aangesteld aan speciaal gezant voor Venezuela. De 71-jarige oud-diplomaat is geen onbesproken blad: hij diende in de jaren tachtig onder president Reagan en verwierf daar dubieuze roem door enkele onfrisse praktijken. Zo had Abrams berichten over een massamoord in El Salvador in 1981 geminimaliseerd. Later moest hij vanwege zijn rol in de Iran-Contra-affaire schuld bekennen en werd hij voorwaardelijk veroordeeld. 


Voorts zou hij volgens een onderzoek van de Britse krant  'Observer' afgeweten hebben van de plannen om een staatsgreep te plegen tegen toenmalig Venezolaans president Hugo Chávez en die ook goedgekeurd hebben.


Pompeo riep intussen alle landen op hem te volgen en Juan Guaidó te erkennen als Venezolaans president.

Onder meer Mexico, Cuba, Bolivia, Uruguay en Suriname hebben hun steun uitgesproken voor huidig president Nicolas Maduro.


Het is al al een tijdje onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn, waarbij de internationale druk op hem toenam om af te treden.

Opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido riep zichzelf woensdag echter uit tot interim-president van Venezuela en kreeg de steun van een aantal Amerikaanse landen. Europa vraagt dat er eerlijke verkiezingen worden georganiseerd. Het leger steunt vooralsnog Maduro.


(Suriname Mirror/USA Today/Belga/The Observer/Twitter/YouTube)

Mexico heeft in San Luis Potosí zijn eerste dierenambulance voor zwerfdieren

'Ambudog' is een uniek project in zijn soort in het hele land


San Luis Potosí is de eerste gemeente in Mexico geworden met een ambulance die gespecialiseerd is in het verzorgen van dieren in 'straatomstandigheden . Het is een openbare en gratis service die wordt gegeven in de zogenaamde 'Ambudog' die zal werken in de gemeente Soledad de Graciano Sánchez.

Het is een geavanceerd medisch alternatief voor verlaten dieren. Een rondreizende dienst met gespecialiseerd personeel dat is toegewezen aan de Seguridad Pública Municipal, via de Unidad de Control y Protección Animal.


Een overpopulatie van zwerfhonden kan een bron van infectie zijn voor andere dieren en voor mensen, omdat ze geen enkel vaccin hebben en meestal van het afval leven en eten. De 'Ambudog' zal rondreizend zijn, zich verplaatsen door de gemeente en zijn grootstedelijk gebied om medische zorg te bieden aan zwerfdieren die ondersteuning nodig hebben.


Het grootstedelijk gebied van San Luis Potosí is een 'huisdiervriendelijke / dierenliefhebber'-ruimte geworden, omdat het plaats biedt aan gratis voedsel en water voor huisdieren en dakloze dieren. Volgens cijfers van dierenbeschermingsorganisaties en het ministerie van Volksgezondheid is er in de metropool Potosí een populatie van ongeveer 300.000 zwerfhonden.

De 'Ambudog' is een uniek project in zijn soort in het hele land, omdat het niet alleen honden en katten zal verzorgen in straatcondities, maar ook voor iedereen die service voor zijn huisdier nodig heeft, inclusief sterilisatie.



Bronnen in de buurt van de huidige regering, geven aan dat de gemeente Mérida al de mogelijkheid overweegt dit model te repliceren, evenals in verschillende delen van de staat Yucatan.

(Suriname Mirror/Radio Formula/The Yucatan Times/NewsWeek Espanol/Twitter/YouTube)

Twee buschauffeurs PL-route gaan elkaar te lijf - Beide (37, 31) aangehouden

Chauffeurs halen elkaar steeds in zodat de ander geen passagiers kan laten instappen


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, zaterdag 26 januari 2019, dat de politie van het ressort Lelydorp woensdag twee buschauffeurs, de 37-jarige V.L. en de 31-jarige W.W., heeft opgepakt.. Beide verdachten onderhouden de PL-route (Paramaribo-Lelydorp). De twee hebben reeds geruime tijd ruzie met elkaar. Ze maken het tot een gewoonte elkaar steeds in te halen, zodat de ander geen passagiers kan laten instappen in zijn bus. 

Dit was op dinsdag weer het geval, waardoor de ruzie uitmondde in een vechtpartij. Met een wielsleutel bracht W. zijn collega slagen toe op het hoofd en beet L. ook in een vinger. L . weerde zich en bracht W. vuistslagen toe op het lichaam, waardoor deze zwellingen op het hoofd en lichaam heeft opgelopen.

Beide buschauffeurs werden voor medische behandeling afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo. Na medische behandeling werden zij overgebracht naar het politiebureau. L. is overigens voor verdere behandeling verwezen naar de plastische chirurg.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn W. en L.in verzekering gesteld.

Directeur Paramaribo Zoo is geruchtenstroom over wijze van ontsnapping ocelot meer dan beu

Altenberg wil streep zetten achter discussie na de ontsnapping van het dier


'De inspecteur reageert niet en we weten niet wat er van het onderzoek terecht is gekomen', zegt directeur John Altenberg van de Paramaribo Zoo vandaag, zaterdag 26 januari 2019, in de Ware Tijd in reactie op het onderzoek naar de ontsnapping van een ocelot in september 2018 uit de dierentuin. De directeur geeft de hoop niet op ondanks het feit, dat het niet duidelijk is of het onderzoek al dan niet is stilgelegd. 

Altenberg zegt dat hij een streep wil zetten achter de discussie na de ontsnapping van het dier. 'Ik wil de hardnekkige geruchten uit de wereld helpen dat mensen van de zoo hierbij hebben geholpen. Je hoort zaken, maar bij de zoo weten we niet waar het dier is.'

De directeur zegt, dat hij nog met onbeantwoorde vragen over de ontsnapping zit. 'Met strakke maatregelen moeten soortgelijke mysterieuze ontsnappingen zich in de toekomst niet meer voordoen.'

Er was volgens de Ware Tijd,een discussie in de gemeenschap ontstaan over de wijze waarop de ocelot is ontsnapt. Volgens medewerkers van de dierentuin zou het dier tussen twee metalen spijlen van een kooi zijn geglipt, maar gezien de grootte van het dier bestaat hierover twijfel. Er werden geen sporen in de omgeving gevonden, waardoor onderzoek werd bemoeilijkt.

Het dier was gevangen in het gebouw van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat, waar het voor lichte paniek had gezorgd. De ocelot zocht hierna een schuilplaats in de vliering van het gebouw, die vervolgens werd ontruimd door de politie die samen met de curator van de zoo het dier wist te vangen en naar de zoo te brengen, waar het enkele dagen daarna ontsnapte.


VN-Comité tegen Foltering wil met spoed goede asielprocedure op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Eilanden hebben geen vluchtelingen asielwetgeving hebben, een ‘aanzienlijk gat’ in de wetgeving


Het VN-Comité tegen Foltering (CAT, Committee Against Torture) vindt dat op Aruba, Curaçao en Sint Maarten met spoed een goede asielprocedure moet worden vastgesteld. Dat staat in de conclusies en aanbeveling van de zevende periodieke rapportage over het Koninkrijk. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 januari 2019.

Het Koninkrijk is op 20 en 21 november voor het CAT verschenen. Daarbij is Den Haag verantwoordelijk voor het hele Koninkrijk, dus ook voor de autonome Caribische landen.

Tegenover de zorgen over onder andere het asielbeleid op Curaçao staan ook positieve ontwikkelingen. Zo is de definitie van huiselijk geweld in de strafwetgeving op Sint Maarten uitgebreid, wordt mensensmokkel en -handel in het Caribische deel van het Koninkrijk aangepakt en wordt beter toezicht gehouden op de behandeling van gedetineerden op Curaçao. Dat neemt niet weg dat de lijst met zorgpunten een stuk langer is. Die gaat overigens niet alleen over de Caribische eilanden, ook in Europees Nederland zijn nog genoeg verbeterpunten.

Over Curaçao noemt het CAT een aantal van ‘meer dan duizend’ Venezolanen die in 2017 zijn uitgezet, terwijl ‘een aantal’ van hen heeft aangegeven bang te zijn te worden gemarteld of mishandeld bij hun terugkeer. Het comité is bezorgd, omdat Curaçao, Aruba en Sint Maarten geen vluchtelingen asielwetgeving hebben. Een ‘aanzienlijk gat’ in de wetgeving, aldus het CAT.

Autobusbedrijf Curaçao rijdt ritten in zwaar financieel weer

Directie gedwongen geld te lenen om salarissen te kunnen betalen

Overheid is achter gebleven met het betalen van subsidie...


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, zaterdag 26 januari 2019, dat Autobusbedrijf Curaçao geld moet lenen om deze maand de salarissen te kunnen betalen, zo heeft het bedrijf deze week aan vakbond UGTK/Cadmu (Union General Trahado di Korsou/Curaçaosche Algemene Dok- en Metaalbewerkers Unie) laten weten. De bodem van de reservepot is bereikt. 

De reserve van het overheidsbedrijf is opgeraakt doordat de overheid achter is gebleven met het betalen van subsidie, terwijl het jaarlijkse bedrag dit jaar ook nog eens met vier ton werd teruggebracht naar negen miljoen. De subsidie was vorig jaar al niet genoeg om de werkelijke kosten te kunnen dekken, met als gevolg dat het bedrijf over 2018 een verlies leed van twee miljoen gulden. De redenen: minder passagiers, stijgende brandstofprijzen, hogere personeelskosten en tarieven die al sinds 2012 niet meer werden aangepast aan de eisen van de tijd.

Volgens de vakbond heeft het personeel van ABC begrip voor de moeilijke situatie van het bedrijf en wil men meedenken.

Het niet kunnen betalen van de salarissen is één ding, de werknemers zouden deze maand ook recht hebben op een lumpsum, een indexering en periodieke verhoging. In overleg met de vakbond heeft de directie van ABC tot eind februari de tijd gekregen om deze secundaire arbeidsvoorwaarden in te lossen. Cruciaal punt daarbij is dat de overheid de subsidie gaat overmaken aan het autobusbedrijf. De subsidie die ABC krijgt van de overheid beslaat zo’n 65 procent van de totale inkomsten.

'De situatie van Insel Air Curaçao in rap tempo verslechterd'

'Er is eenvoudig geen tijd meer voor woorden, er zijn daden nodig'


Doordat interCaribbean Airways tot nu toe niet voldoet aan zijn verplichtingen uit de Heads of Agreement (HoA) is de situatie van Insel Air ‘in rap tempo verslechterd’, aldus de bewindvoerder Rogier van den Heuvel in het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 januari 2019. Een verdere verslechtering van de situatie kan met zich meebrengen, dat Insel op korte termijn ook niet zou kunnen voldoen aan de vereisten voor het behoud van de nodige vergunningen. 

'Er is eenvoudig geen tijd meer voor woorden. Er zijn daden nodig.' Wat de bewindvoerder betreft moet interCaribbean (iC) gewoon de ondertekende afspraken nakomen ‘om Insel van het faillissement te redden’. Zo niet, houdt Insel iC aansprakelijk voor 120 miljoen dollar. 'InterCaribbean weet - en de rechter ook - dat voor die vordering conservatoir beslag is toegestaan',
aldus Rogier van de Heuvel in het Kort Geding dat iC heeft aangespannen om opheffing te eisen van het executoriaal beslag sinds vorige week zaterdag op de brandstof van een door interCaribbean gehuurd vliegtuig op Sint Maarten. Het geding diende vrijdag.

Die 120 miljoen is gebaseerd op de volgende redenering: als iC niet het crediteurenakkoord redt en betaalt, dan moet Insel alsnog circa 100 miljoen betalen omdat de schulden dan niet tenietgaan; plus rente en kosten.

Bouw hotel van Corendon Curaçao start spoedig

'Corendon Curaçao zal het gebied van Otrobanda tot een nieuw en ongekend niveau verheffen'


De bouw van het hotel van Corendon Curaçao gaat spoedig van start. Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft onlangs de vergunning voor de bouw van de eerste fase van het toeristisch project uitgegeven. Op de locatie van het voormalige Holiday Beach en Veneto moet dit jaar nog de bouw en renovatie van het 50 jaar oude Holiday Inn gerealiseerd worden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 januari 2019.

Na deze eerste fase, die volgens planning half december 2019 afgerond moet zijn, zullen er 350 kamers zijn. In fase twee wordt het ernaast gelegen erfpachtterrein van bijna 38.000 vierkante meter ontwikkeld met daarop nog eens 450 kamers. Eerder liet Corendon-eigenaar Atilay Uslu al weten dat deze fase eind 2020 wordt opgeleverd.

'Corendon Curaçao zal het gebied van Otrobanda tot een nieuw en ongekend niveau verheffen', zo stelt Jesus-Leito.

Het Corendon Curaçao-project werd in het laatste kwartaal van 2018 ingediend.

'Aan het begin van 2019 heeft de Dienst Ruimtelijke Ordening & Planning (ROP) samen met de minister hard gewerkt om - gezien de omvang van dit project - de bouwvergunning op korte termijn uit te kunnen geven', zo staat in een schriftelijke verklaring van het ministerie van VVRP.

Gedurende de behandeling van de vergunning hebben verschillende overheidsentiteiten, zoals de brandweer, advies gegeven over verschillende belangrijke aspecten die gepaard gaan met het uitgeven van de bouwvergunning aan Corendon Curaçao.

'Nieuwe Comptabiliteitswet moet helpen corruptie en fouten en onduidelijke zaken voorkomen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Assemblee-commissie behandelt Comptabiliteitswet 2017

Minister Hoefdraad: 'In geen geval is de minister van Financiën bevoegd om de begroting van een ministerie stop te zetten'


'Het is duidelijk wat wij allemaal willen, transparante regelgeving, een nieuwe Comptabiliteitswet die ons helpt om niet alleen corruptie, maar ook fouten en onduidelijke zaken te voorkomen, zodat ons land steeds beter kan begroten en steeds beter de inkomsten en uitgaven kan beheren', aldus Jennifer Geerlings-Simons, één van de initiatiefnemers van de ontwerpwet waarin regels zijn opgenomen over de wijze van het beheer van en toezicht op Staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017), vrijdag in een openbare commissie vergadering, zo bericht Starnieuws zaterdag 26 januari 2019.


De nieuwe Comptabiliteitswet zal volgens Geerlings-Simons de regering én De Nationale Assemblee beter inzicht geven in wat er financieel gebeurd, nadat de begroting is goedgekeurd.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën legde in zijn beantwoording de noodzaak van de nieuwe wet uit. 'In het verleden zijn er zoveel zaken gebeurd die niet door de beugel konden en nu is het tijd dat wij ergens een streep trekken. Als we zaken blootleggen dan leggen wij alles op tafel', lichttr de minister toe.


Hij gaf aan, dat de regering akkoord gaat met de initiatiefnemers om in een comptabiliteitsbesluit de verschillende deelgebieden van de wet af te handelen, zoals bedrijfsvoering, financieel beheer en de verslaglegging. 'Wij gaan ook akkoord met het advies voor een bestedingsplan, ik denk dat het heel goed zal zijn dat op jaarbasis alsook op maandbasis de uitgaven getoetst kunnen worden op basis van de inkomsten, waardoor wij verstoppingen ten aanzien van het uitvoeren van het beleid kunnen voorkomen.'

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Amzad Abdoel (NDP), sprak zijn bezorgdheid uit over artikel 22 lid 8 waarin wordt gesteld, dat de minister van Financiën tijdens het begrotingsjaar een korting of inhouding kan toepassen op de begroting van de vakministeries. Abdoel stelde daarom de vraag of dit mag nadat deAssemblee de begroting heeft goedgekeurd en deze is afgekondigd. 'Maar, de vraag blijft nog steeds of dit juridisch mogelijk is en juridisch correct is. Ik denk dat alvorens er inhoudingen plaatsvinden, de Assemblee schriftelijk op de hoogte moet worden gesteld en goedkeuring van moet zijn verkregen van die Assemblee.'



De bewindsman antwoordde daarop, dat niet de begroting wordt stopgezet, maar dat de minister van Financiën in feite de vakminister kan vragen om corrigerend op te treden wanneer er afspraken zijn gemaakt ten aanzien van de uitgaven en van geprojecteerde inkomsten. Op basis daarvan kan de minister van Financiën de overmaking van gelden stopzetten. 'In geen geval is de minister van Financiën bevoegd om de begroting van een ministerie stop te zetten', aldus Hoefdraad.

Asiskumar Gajadien (VHP) benadrukte, dat de richtlijnen zoals die staan in de wet, in acht genomen moeten worden. 'De procedures en verantwoordelijkheden zoals die vastgelegd zijn, als men zich niet eraan houdt dan zien wij dat de sancties nog steeds niet zijn genomen. Hoe kunnen wij dat opvangen?'
Hij werd hierin ondersteund door Abdoel die beaamde, dat hij inderdaad de sancties mist. Minister heeft aangegeven dit te bespreken met de deskundigen van het ministerie.

De behandeling van de Comptabiliteitswet 2017 wordt verder in openbare vergadering behandeld.

Eric Grauwde door president Bouterse beëdigd tot districtscommissaris van Paramaribo Zuid-West

(Bron foto: NII)
Grauwde gaat werken aan terugdringen zwerfvuil en wiedvrij maken van bermen langs de wegen


Eric Grauwde is vrijdag 25 januari 2019 door president Desi Bouterse beëdigd tot districtscommissaris van Paramaribo Zuid-West. Eerder zwaaide Remie Pollack de scepter over dit gebiedsdeel. Bouterse gaf aan, dat het korps van districtscommissarissen regelmatig wordt aangevuld met nieuwe functionarissen. Het is onder andere om deze redenen dat het nodig is een nieuwe districtscommissaris te benoemen, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Volgens het staatshoofd heeft de districtscommissaris een belangrijke rol te vervullen binnen het decentralisatieproces. De decentralisatie van regeling en bestuur is een instrument tot de democratisering. De president merkte op, dat geen enkele districtscommissaris kan werken zonder nauwe betrokkenheid van de gemeenschap. De regering staat volgens het staatshoofd voor decentralisatie, inspraak en participatie om te groeien naar een rechtvaardige samenleving.

Hij noemde enkele eigenschappen waaraan een districtscommissaris moet voldoen. Die moet onder meer plichtsgetrouw zijn, liefde hebben voor het land, voorbeeldig zijn en in staat zijn om de plaatselijke bevolking te inspireren en te motiveren. De president riep de collega districtscommissarissen op om hun nieuwe collega alle ondersteuning te geven.

De nieuwe districtscommissaris vindt zijn benoeming een bekroning op zijn werk. Hij trad in 1987 in dienst van de overheid zonder een idee te hebben, dat hij ooit deze functie zou gaan vervullen. Grauwde zegt stage te hebben gelopen in Paramaribo Zuid-West bij Pollack en beschrijft die periode als zeer vruchtbaar.

Als kersverse districtscommissaris wil hij werken aan het terugdringen van zwerfvuil en de bermen langs de diverse wegen die hoog onder wied staan en de trenzen die dichtbegroeid zijn in samenwerking met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Grauwde zal zich ook sterk maken om op bepaalde plekken voetpaden aan te leggen.

Drie doden in auto die langs weg naar Atjoni in goudput was gereden

(Bron foto: Argill Wreed/Facebook)
Slachtoffers (38, 22 en 19) waren werkzaam bij een houtbedrijf te Brownsweg


De politie van Brownsweg trof vrijdagmorgen 25 januari 2019 langs de weg naar Atjoni, ter hoogte van het gebied dat bekend staat als Kleine Saramacca, een personenauto aan die voor de komst van de brandweer door een ander voertuig uit een goudput was getrokken. Er werden drie levenloze lichamen van mannen in de pick-up aangetroffen. Het gaat om de 22-jarige Gorgio Gemin , de 38-jarige Ricardo Karsosemito - vader van 3 kinderen - en de 19-jarige Jonathan Kowikromo.

De slachtoffers waren werkzaam bij een houtbedrijf te Brownsweg. Collega’s die ter plaatse werden aangetroffen verklaarden dat de drie mannen donderdagmiddag vanuit Brownsweg vertrokken waren richting Paramaribo. Maar, toen bleek dat ze niet in Paramaribo waren aangekomen, werd besloten naar op zoek te gaan.

Omstreeks negen uur vrijdagmorgen zagen zij persoonlijke spullen van de slachtoffers op het water van een goudput drijven. Die put bevindt zich langs de weg naar Atjoni. Gebleken is dat de auto, waarin Gemin, Karsosemito en Kowikromo zaten, in de goudput terecht was gekomen.

Mexico bereid te bemiddelen in Venezuela tussen Guaido en Maduro

President Obrador: 'Laat beide partijen erom vragen, we zijn bereid om te helpen bij bemiddeling'

Ook Rusland biedt bemiddelende rol aan


Mexico zei vrijdag 25 januari 2019, dat het bereid is om te bemiddelen tussen de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en oppositieleider en Congresleider èn zelf-verklaard president Juan Guaido, als beide partijen daarom verzoeken en ermee instemmen.

Guaido verklaarde zich woensdag interim-president, gesteund door Washington en de meeste Latijns-Amerikaanse landen. Maar Mexico - ooit een vocaal lid van het regionale blok van de Lima-groep dat was opgericht om Maduro onder druk te zetten om democratische hervormingen door te voeren - sloeg een disharmonische toon aan.

De regering van de linkse president Andres Manuel Lopez zei, dat het geen partij en gebrandmerkte steun voor Guaido zou kiezen, als een schending van de soevereiniteit. 'Laat beide partijen erom vragen. We zijn bereid om te helpen bij de bemiddeling ... we kunnen dit niet doen, alleen omdat een van de partijen het voorstelt en zegt dat we dat zijn', vertelde Lopez Obrador aan journalisten.

'Als ze tot een overeenkomst komen en echt een dialoog willen, om een ​​vreedzame oplossing te vinden, zou ons land zoals het in het verleden heeft gedaan met betrekking tot buitenlandse politiek opnieuw als bemiddelaar willen dienen', voegde hij eraan toe tijdens zijn dagelijkse persconferentie.


Socialist Maduro zei dat hij voorstellen van Mexico en Uruguay steunt om 'een internationaal initiatief te creëren voor een dialoog tussen de politieke krachten in Venezuela, om een ​​overeenkomst te zoeken in het kader van onze Grondwet, die stabiliteit en vrede garandeert voor alle Venezolanen'.

Maduro, die de olierijke natie leidde sinds 2013 en vorig jaar werd herkozen in een verkiezing die grotendeels als een schijnvertoning werd gezien, verbrak eerder deze week diplomatieke banden met de Verenigde Staten. Sommige Amerikaanse diplomaten verlieten vrijdag de ambassade te Caracas naar de luchthaven.

Rusland bood vrijdag ook aan, indien nodig, te bemiddelen tussen de regering en de oppositie in Venezuela, en zei dat het bereid was om samen te werken met alle politieke krachten die verantwoordelijk handelden.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Azteca Noticias/)

Ruim 200 vermisten na damdoorbraak in zuidoosten van Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Dam in Brumadinho niet de eerste van mijnbouwbedrijf Vale die het begeeft


Meer dan tweehonderd personen zijn vermist en zeker zeven mensen zijn omgekomen nadat de een dam vrijdag doorbrak in het zuidoosten van Brazilië. Door het doorbreken ontstond een modderstroom. Arbeiders van een lokale mijn kwamen diep in die stroom terecht. Dat meldt BBC Brasil vrijdag 25 januari 2019.

De dam, in de gemeente Brumadinho, is in het bezit van mijnbedrijf Vale. Drie jaar geleden brak er ook een dam van Cale in de Brazilliaanse staat Minas Gerais. Toen kwamen negentien personen om het leven. Die stuwdam, eigendom van Samarco Mineracao SA - de joint venture tussen Vale en BHP Billiton – heeft huizen bedolven en geldt als de ergste milieuramp van Brazilië.



'Het redden en opvangen van gewonden wordt gedaan door brandweer en burgerwachten. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend', aldus Vale in een verklaring. 'Vale heeft een noodplan geactiveerd. De hoogste prioriteit van het bedrijf ligt op dit moment bij het behouden en beschermen van de levens van werknemers en leden van de gemeenschap.'


Op beelden die worden verspreid via social media is te zien hoe groot de impact van het doorbreken is:







(Suriname Mirror/g1.globo/BBC Brasil/em.com.br/Agencia Brasil EBC/YouTube/Twitter)