maandag 15 juni 2020

Vijfde Covid-19 dode in Suriname

Overledene is man uit binnenland die op Intensive Care St. Vincentius Ziekenhuis lag


Een tweede persoon is maandag 15 juni 2020 overleden aan Covid-19. Het aantal personen dat overleden is aan Covid-19 is gestegen naar 5. Het gaat om een man uit het binnenland die is overleden op de Intensive Care Unit van St. Vincentius Ziekenhuis, aldus Starnieuws. 

21 Nieuwe personen zijn maandag positief getest op Covid-19. Het gaat om 19 positieven bij testen gedaan door het Centraal Laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en twee personen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

In totaal zijn 48 personen genezen verklaard. Van dit aantal is 39 sinds afgelopen vrijdag tot en met maandag genezen.

Het aantal besmette personen in Suriname is gestegen naar 229. De teller van de actieve bessmettingen staat op 176.

19 Nieuwe positieve gevallen van Covid-19 maandag 15 juni

39 Personen zijn genezen verklaard - Aantal besmette personen stijgt naar 227


De vreugde over het aantal van 39 genezen personen sinds vrijdag wordt vandaag, maandag 15 juni 2020, overschaduwd door 19 nieuwe positieve gevallen van Covid-19. De testen die vandaag zijn uitgevoerd geven weer een stijging aan. Het aantal besmette personen in Suriname stijgt nu naar 227. 

De actieve besmettingen gaan van 156 naar 175.

Naast Surinamers worden ook veel mensen uit de Braziliaanse gemeenschap getest. De response van de Brazilianen is toegenomen na een intensieve campagne.

In totaal zijn 48 personen in Suriname die positief bevonden waren, genezen verklaard. Vier personen zijn overleden.

Zorgen bij VIDS over verspreiding Covid-19 onder inheemsen

'Weerstand inheemsen zwakker dan van mensen in Paramaribo en randdistricten'


Het baart Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), ernstige zorgen dat elf personen uit het inheemse dorp Sipaliwini besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Verwijzend naar de voorspelling van president Desi Bouterse, dat indien mensen in het achterland besmet raken met het virus zij 'bij bosjes kunnen doodgaan', geeft Jubitana vandaag, maandag 15 juni  20200, in de Ware Tijd toe dat de weerstand van de inheemsen zwakker is dan die van de mensen in Paramaribo en de randdistricten. 

'Dat is de reden dat enkele dorpen op slot zijn gegaan. Als zelfs één persoon besmet binnenkomt, kan het virus zich heel snel verspreiden', aldus het dorpshoofd, die bevestigt dat in de dorpen Bernharddorp en Redi Doti elk één geval van coronabesmetting bekend is.


Vrijdag bevestigde infectioloog Stephen Vreden, dat er onder de 24 nieuwe besmettingen van donderdag elf waren uit het inheemse dorp Sipaliwini. Gebleken is dat in de periode van de verkiezingen verschillende mensen de grens zijn overgegaan om te stemmen, waarna enige tijd later de dorpelingen griepverschijnselen begonnen te vertonen.

Zaterdagavond heeft Jubitana samen met het crisisteam gevormd door de Organisatie van Samenwerkende Inheemsen in Para (OSIP) een Zoom-meeting gehad met enkele leidinggevenden van het Covid-19 Managementteam over de situatie. 'Ze hebben ons aangegeven dat ze niet zomaar naar de dorpen kunnen komen om mensen te testen. Ze moeten eerst symptomen vertonen en dat begrijpen we. Toch hebben we wel benadrukt dat de dorpen - en zeker die gesloten zijn - wel hulp verwachten vanuit de overheid. Want anders gaan de mensen geen gehoor geven aan het gesloten zijn van het dorp', zegt Jubitana.


Hij benadrukt dat de VIDS al in april tijdens een vergadering met de president in de Congreshal had aangegeven, dat er onder meer ontsmettingsmiddelen, mondkapjes en voedselhulp nodig was in de dorpen. 'Maar, daarna is niets meer gebeurd. Zo hadden we begrepen, dat we pakketten zouden krijgen via het ministerie van Regionale Ontwikkeling, om daarna te horen dat het via Bureau Volkscontacten zou gaan. Maar, intussen hebben we niets gehoord.'

Hij heeft vorige week de zoveelste lijst gestuurd naar het Managementteam met namen van mensen die een pakket nodig hebben, maar tot en met gisteren had hij niets vernomen.

Om de situatie in het achterland qua risico's voor het oplopen en verspreiden van het nieuwe coronavirus inzichtelijk te maken heeft Amazone Conservation Team Suriname (ACT) een kaart ontwikkeld met belangrijke data. Romano Jalimsingh, communicatiecoördinator van ACT-Suriname, legt uit dat de kaart bedoeld is om niet alleen de besmettingskans in de gebieden vast te leggen, maar ook om data zoals klinieken van de Medische Zending en traditionele klinieken op een plek zichtbaar te maken.

'Een hoogrisicogebied bijvoorbeeld is één waar geen kliniek is en waar de grens met Brazilië of Frans-Guyana wordt overgestoken, want in die landen is bekend dat er veel gevallen zijn van Covid-19.'


Op de kaart is te zien, dat het dorp Sipaliwini is aangemerkt als hoogrisicogebied en dat er op een dag lopen vanuit de zuidgrens van Suriname in Brazilië het dorp Tumucumaque is met maar liefst 77 Covid-19-besmettingen per 12 juni. 'ACT werkt ook in Brazilië dus we zijn vrij goed op de hoogte van de situatie daar en de bewegingen tussen de mensen onderling.'

De kaart dient als realtime weergave van de situatie in het achterland en het verzorgingsgebied van ACT-Suriname, dat voor een groot deel bestaat uit inheemse dorpen. Net als ACT-Suriname zegt ook Jubitana, dat er behoefte is aan bewustwording en informatie naar de lokale gemeenschappen toe om te weten hoe om te gaan met het virus. 'We hebben dorpelingen die bijna willen vechten met de leiding, omdat ze niet snappen wat het belang is', legt Jubitana uit.

ACT-Suriname heeft voor een deel al ingespeeld op de behoefte aan informatie en heeft ook de Amazone Park Rangers ingezet om verdachte gevallen te kunnen herkennen in de dorpen.

Ipomadi Pelenapin, stamhoofd van de inheemsen in het Lawagebied, is niet zo bevreesd door de situatie in Sipaliwini. 'Het dorp is op twee uren vliegen vanuit Lawa, dus dat zal niet zo'n vaart lopen.' Reëler vindt hij de dreiging vanuit Frans-Guyana en de Brazilianen in het gebied zelf. 'Maar, doordat het dorp gesloten is voorkomen we besmetting.'

Voor gewoon publiek gesloten banken verschuilen zich achter Covid-19 Managementteam

'Onze medewerkers moeten ook gezond en veilig zijn'


De Consumentenkring vindt dat de banken hun deuren nooit mochten sluiten. Ze zouden vandaag, maandag 15 juni 2020, open moeten gaan. De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, zegt op Starnieuws, dat hierover overleg is geweest met het Covid-19 Managementteam.

'Onze medewerkers moeten ook gezond en veilig zijn. We kunnen in deze ongecontroleerde situatie geen risico’s nemen voor onze medewerkers noch voor onze klanten', stelt Frangie. 'Wij werken elke dag vanuit huis en zijn door de weeks wel geopend van 10.00 tot 13.00 uur voor onze bedrijfsklanten (essentiële diensten). Ook onze helpdesk is bereikbaar.'

Hij vraagt zich af hoe de banken open kunnen gaan, terwijl het Covid-Managementteam beperkingen heeft opgelegd aan het publiek.

Intussen heeft de Bankiersvereniging besloten om gepensioneerden tegemoet te komen. De overheid stort op de 15e de pensioenen. De groep wordt vanaf morgen tegemoet gekomen door gedurende de beperkte openingstijden die momenteel gehanteerd worden en binnen de geldende maatregelen van het Covid-Managementteam, deze doelgroep van dienst te zijn. Een groot deel van de gepensioneerden beschikt niet over de digitale betaalmogelijkheden die de banken aanbieden.

Meer dan 50 personen besmet geraakt met coronavirus via één 'geval'

Drie grote clusters corona- besmettingen in kaart gebracht door autoriteiten


Volgens Waterkant.net vandaag, maandag 15 juni 2020, zijn meer dan 50 personen besmet geraakt met het coronavirus via één persoon. Het gaat om een cluster van mensen die in contact zijn geweest met casus 16. Dit zou Waterkant uit zeer betrouwbare bronnen. 

Casus 16 is met 9 personen in contact geweest die besmet zijn geraakt. Onder deze 9 personen bevond zich casus 14. Casus 14 is districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Saramacca. Zij zou volgens met ruim 20 personen in contact zijn geweest, die uiteindelijk ook besmet zijn geraakt. Personen die met Pinas in contact zijn geweest en besmet zijn geraakt, hebben vervolgens weer anderen besmet met Covid-19. Uit deze cluster zijn er tot en met vrijdag 12 juni meer dan 50 positief geteste personen geregistreerd.

Naar Waterkant verneemt zijn er nog twee grote clusters van coronabesmettingen in kaart gebracht door de Surinaamse autoriteiten. Onder cluster 2 zijn meer dan 40 besmettingen en onder cluster 3 meer dan 10 personen die besmet zijn met het virus.

Bij cluster 2 gaat het om personen die zich de afgelopen periode hebben begeven bij Trans-America in Albina. Bij cluster 3 gaat het om personen uit het inheemse dorp Sipaliwini die positief getest zijn op Covid-19.

Het totaal aantal positief bevonden mensen is hiermee verder gestegen en is de 200 gepasseerd. Het aantal is gestegen van 196 naar 208. Het aantal mensen in quarantaine is gelijk gebleven op 257.

Illegale Braziliaan in Suriname is de vierde Covid-19 dode

De Braziliaan was op 18 mei positief getest


Een illegale Braziliaan in Suriname is de vierde persoon in het land die aan Covid-19 is overleden. Dat meldt Starnieuws vanochtend, maandag 15 juni 2020. Het bericht is bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid.

Starnieuws vermeldt ook de namen van alle vier overledenen, Rick Schuitemaker, Haidy Pinas, Soerdjdew Roeplal en Favacico Don Santos.

De Braziliaan werd op 18 mei positief bevonden. Hij was met 14 anderen opgepakt bij de marinebasis van Nieuw Amsterdam. De rest van de illegalen was in quarantaine geplaatst en is negatief getest. De Brazilianen waren in twee boten het land binnengevaren en werden aangehouden.

Het totaal aantal positief bevonden mensen is zondag ook gestegen en is de 200 gepasseerd. Het aantal is gestegen van 196 naar 208. Het aantal mensen in quarantaine is gelijk gebleven op 257.

De eerste moord van 2020 op Bonaire

39-Jarige man neergestoken bij een woning aan de Kaya Otomac


De 39-jarige man R.A.S.B. is gisterochtend neergestoken bij een woning aan de Kaya Otomac. Dat bevestigt de politiewoordvoerder van Bonaire vandaag, maandag 15 junni 2020, in het Antilliaans Dagblad. 

Hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te redden, maar dat mocht helaas niet baten.

Het is de eerste moord van het jaar op Bonaire.

Nederland heeft geen informatie over betrokkenheid Aruba bij vermeende couppoging in Venezuela

Volgens Venezuela zou Aruba rol hebben gespeeld bij couppoging van Amerikaanse huurlingen


Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken heeft geen informatie over betrokkenheid van Aruba bij een vermeende couppoging in Venezuela. Dat zei de bewindsman op vragen vanuit de Tweede Kamer. Kamerlid Sadet Karabulut (SP) vroeg naar de geruchten van een couppoging in Venezuela, zo bericht vandaag, maandag 15 juni 2020, het Antilliaans Dagblad. 

'Daarover hebben wij alleen mediaberichten en een geluid vanuit Venezuela dat er mogelijk betrokkenheid zou zijn vanaf Aruba. Wij hebben geen informatie over betrokkenheid vanuit Aruba, maar hebben gevraagd aan Venezuela om daar verdere informatie over te geven. Als die er is, zullen wij daar heel serieus naar kijken', aldus Blok.

Begin mei berichtte de Venezolaanse regering dat een kleine groep commando’s was opgepakt die van plan zouden zijn geweest het regime van president Maduro omver te werpen. De mannen waren over zee gekomen.

Volgens Venezuela zou Aruba een rol hebben gespeeld bij deze couppoging van Amerikaanse huurlingen tegen het regime van president Maduro. Ze zouden Aruba als uitvalbasis hebben gebruikt, aldus Maduro. Aruba onderzoekt de zaak, aldus minister-president Evelyn Wever-Croes, destijds. Ze zei de zaak heel serieus te nemen, maar heeft blijkbaar geen contact opgenomen met Blok over de kwestie.

Curaçao: 12,5% Korting op arbeidsvoorwaarden ambtenaren komt, ondanks weerstand bonden

Minister Konket: 'Algemeen belang gaat voor'

'Wij houden ons aan afspraken met Rijksministerraad in Den Haag voor  verkrijgen van liquiditeitssteun'


De 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren zal er komen, ondanks de weerstand van de leden van de vakbonden. De Curaçaose regering kiest voor het algemeen belang en houdt zich daarom aan de afspraken die met de Rijksministerraad in Den Haag zijn gemaakt voor het verkrijgen van liquiditeitssteun. Dat zegt minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) vandaag, maandag 15 juni 2020, in het Antilliaans Dagblad

'Het is het goed recht van de vakbondsleiders de leden te raadplegen. Zij hebben er voor gekozen om op deze manier intern tot een standpunt te komen', zegt Konket. 'Dat heeft de Raad van Ministers te respecteren.'

Maar, de BPD-minister wijst erop, dat de overheid behalve werkgever ook ‘hoeder van het algemeen belang’ is. 'Het algemeen belang gaat voor en dat vraagt van de regering dat zij voldoet aan de eisen van Nederland in verband met de liquiditeitssteun voor Curaçao. De regering zal zich houden aan de met de Rijksministerraad gemaakte afspraken', zegt Konket.

Voor de extra tijd die de vakbonden hebben gevraagd is geen ruimte. Vandaag moet het pakket met bezuinigingsvoorstellen zijn ingediend bij het College financieel toezicht (Cft). Daar valt ook de 12,5 procent korting onder ambtenaren onder.

Konket benadrukt, dat de regering haar verantwoordelijkheid moet nemen en zegt dat als het niet mogelijk is om er samen met de bonden uit te komen, zal worden gekozen ‘voor het scenario dat ambtenaren het minste pijn doet’.

Eind mei heeft het kabinet-Rhuggenaath drie scenario’s geformuleerd om 12,5 procent te bezuinigen op het arbeidsvoorwaardenpakket van de ambtenaren. Het gaat dan om bijvoorbeeld het inleveren van vakantiegeld, het bevriezen van de loontrede en vermindering van vakantiedagen. Uitgangspunt is dat het basissalaris gelijk blijft.

De scenario’s werden besproken binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). Destijds verwachtte Konket er nog uit te komen met de bonden. 'De Nederlandse regering heeft gezegd slikken of stikken', zei de BPD-minister toen. Konket benadrukte dat er ruimte was voor aanpassingen en de scenario’s ‘niet op te willen dringen’. 'De bonden mogen ook hun eigen plannen indienen en in overleg hopen we er dan samen uit te komen.'

Nederland maakt laatste deel tweede tranche liquiditeitssteun aan Aruba en Curaçao over

'Toezichthouder heeft positief geadviseerd over inspanningen Aruba en Curaçao'


Nederland heeft het laatste deel van de tweede tranche liquiditeitssteun aan Aruba en Curaçao overgemaakt. Dit deel van de renteloze lening was eerder ingehouden in afwachting van een advies van het College (Aruba) financieel toezicht (C(A)ft) over de eigen bijdrage van de landen. Het gaat om het geld dat is bestemd voor loonsubsidie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 15 juni 2020. 

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties heeft de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat de toezichthouder positief heeft geadviseerd over de inspanningen op Aruba en Curaçao.



Het eerste deel van de tranche was direct na de beslissing in de Rijksministerraad (RMR) medio mei al overgemaakt. Het geld ten behoeve van de loonsubsidie was afhankelijk gemaakt van een bijdrage van 20 procent van werknemers in de landen. Volgens het Cft hebben Curaçao en Aruba ‘adequaat invulling gegeven’ aan deze voorwaarde.

Al op 1 juni respectievelijk 2 juni heeft voorzitter Raymond Gradus van het C(A)ft de Rijksministerraad bericht, dat het Land Curaçao en het Land Aruba volgens het C(A)ft deze adequate invulling hebben gegeven aan de voorwaarde voor een werknemersbijdrage.

'Ik heb daarom, conform de twee adviezen van het C(A)ft, besloten over te gaan tot verstrekking van de tweede deelbetaling van de tweede tranche liquiditeitssteun, ten behoeve van de loonsubsidie', schrijft Knops pas op 12 juni. Het gaat om 63 miljoen gulden voor Curaçao en 49,4 miljoen florin voor Aruba.

Voor Curaçao bedraagt de totale renteloze lening in de tweede tranche uit 204 miljoen gulden, voor Aruba 113,3 miljoen florin. Aldus de staatssecretaris. De leningen worden als spoedeisende maatregel ‘in het belang van het Rijk’ door Nederland direct overgemaakt. Normaal kan dat pas nadat beide Kamers van de Staten-Generaal hieraan hun goedkeuring hebben gegeven.

In de Tweede Kamer is de suppletoire begroting die hiervoor nodig is afgelopen week als hamerstuk al goedgekeurd, en de Eerste Kamer zal daar geen bezwaar tegen hebben.

Regering Curaçao: 'Acties op korte termijn zijn van levensbelang om de crisis door te komen'

Overbruggings- en hervormings- programma met acht focusgebieden


Het kabinet-Rhuggenaath benadrukt in de voorstellen aan het College financieel toezicht (Cft), dat Curaçao in een diepe recessie verkeert door de gevolgen van de coronacrisis. Acties op korte termijn zijn van levensbelang om de crisis door te komen. Alleen dan hebben de noodzakelijke structurele hervormingen kans van slagen. 

Het pakket dat Cft-voorzitter Raymond Gradus zaterdag heeft ontvangen is daarom een ‘ambitieus maar realistisch’ programma met structurele hervormingen op middellange termijn in combinatie met overbruggingsacties op korte termijn. Dat blijkt uit informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt, aldus het dagblad vandaag, maandag 15 juni 2020.

De regering stuurde gisteravond ook een algemeen persbericht uit. De focus is gericht op acht gebieden en de voorgestelde acties en hervormingen borduren grotendeels verder op projecten die al in de Groeistrategie en het Groeiakkoord zijn opgenomen.

In het algemeen stelt het kabinet dat de hulp via het steunfonds ‘Fondo di Sostén’ voorlopig nodig blijft om bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Dan gaat het bijvoorbeeld om loonsubsidie via de Noodregeling Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de financiële bijstand voor zelfstandige ondernemers en kredietfaciliteiten voor het midden- en kleinbedrijf. Ook zou in dat kader worden genoemd dat ondernemers eenzijdig tot een tijdelijke arbeids- of werktijdverkorting kunnen beslissen.

De arbeidsmarkt is één van de voornaamste terreinen waar structurele hervormingen broodnodig zijn. Het invoeren van een meer flexibele arbeidswetgeving is al jaren onderwerp van discussie en dat de vraag naar en het aanbod van werknemers niet op elkaar aansluiten is ook niets nieuws.

Ander aandachtsgebied zijn natuurlijk de begrotingstekorten van de overheid. Wat dat betreft is al het een en ander gebeurd in verband met de strenge condities die Nederland stelde aan het verlenen van financiële noodhulp, zoals het korten op de arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren (12,5 procent) en van de ministers en Statenleden (25 procent), de invoering van de nullijn en het normeren van de topsalarissen in de (semi-)publieke sector.

Agressieve jongen (15) door eigenaar pompstation in knie geschoten

Jongen pleegt met kapmes vernielingen aan pompstation


Een 15-jarige jongen is vrijdagavond bij een pompstation aan de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo neergeschoten, voor het plegen van vernielingen. Volgens de politie ging de knaap gewapend met een houwer naar het pompstation. Hij  vernielde twee glazen deuren, twee glazen wanden, elektrische bedradingen en een rek. Dit schrijft Waterkant.net vandaag, maandag 15 juni 2020. De Ware Tijd bericht er uitgebreid over vandaag.

De 15-jarige zwaaide met een kapmes op het terrein waarop de eigenaar, die ter plaatse was, schoot enkele keren gericht op hem. De jongen liep een schotverwonding op aan zijn rechterknie en moest medisch behandeld worden.

De politie kreeg de melding van het voorval en spoedde zich ter plaatse voor onderzoek. Bij aankomst werd de jongen besmeurd met bloed aangetroffen. Vermoedelijk is hij ook gewond geraakt in zijn borststreek.

De eigenaar van het pompstation heeft met een vuurwapen geschoten, dat gedekt is door een vergunning. De zaak is in onderzoek.

Bewoners Asigron/Victoria in Brokopondo nemen beveiliging SWM-machine op zich

Medewerkers SWM wilden een machine meenemen bij de waterbron


De leiding en bewoners van Asigron/Victoria in Brokopondo zijn zaterdag 'in opstand gekomen', aldus Starnieuws vandaag, maandag 15 juni 2020, toen medewerkers van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) een machine wilden meenemen bij de waterbron. De machines waren kort vóór de verkiezingen daar geplaatst. 

De directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij, Marlon Oosterling, zegt, dat door de lockdown er geen werk kan worden verricht. Het is niet de bedoeling dat het werk niet meer wordt voortgezet. Dit gebeurt nadat de lockdown is opgeheven, benadrukt Oosterling. De SWM-directeur merkt op dat het om dure machines gaat en het bedrijf niet het risico wil lopen dat er schade ontstaat.

Toen de medewerkers van het bedrijf zaterdag met de machine wilden wegrijden, kwamen de bewoners in opstand. De weg werd gebarricadeerd waardoor de SWM-truck niet kon wegrijden.

Vandaag is met de leiding van het dorp afgesproken, dat de bewoners ervoor gaan zorgen dat de machines van SWM veilig daar zijn. De mensen zullen zelf zorgen voor de beveiliging.

Oosterling merkt op, dat ruim een half miljoen euro is geïnvesteerd om de bewoners van Brokopondo te voorzien van water. 'Wij zullen het werk zeker afronden, maar op dit moment is het niet mogelijk.'

De waterpomp is gisteren weer aangesloten en de situatie is hersteld. Er zijn goede afspraken gemaakt, waardoor vandalisme wordt tegengegaan. 'Het is absoluut niet zo, dat omdat de regering de verkiezingen heeft verloren, de bewoners geen recht hebben op veilig en gezond drinkwater. Ook in Commewijne is er veel geïnvesteerd. Wij zullen doorgaan met het werk, zodra dit mogelijk is', garandeert Oosterling.

Onschuldige 'dief' (46) door buurtbewoners vastgebonden aan elektriciteitsmast en mishandeld

Onduidelijk of politie nog optreedt tegen asociale buurtbewoners



Het is niet voor het eerst, dat mensen het recht in eigen handen nemen en dat onschuldigen, veelal verdacht van diefstal of inbraak, aan de schandpaal worden genageld.

Afgelopen weekeinde werd in de Kinderdeelweg een 46-jarige man door buurtbewoners vastgebonden aan een elektriciteitsmast, omdat hij voor dief werd aangezien. Zeker drie buurtbewoners mishandelden de man vervolgens.

De mishandeling werd ook gefilmd waarbij de verschrikkelijke beelden van ‘de dief’ duizenden keren via social media werden gedeeld, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 15 juni 2020.


Maar, volgens de politie had de man niets gestolen. De politie stelde een onderzoek ter plekke in, maar trof geen tekenen van inbraak of diefstal aan. Ook werden er geen goederen vermist door bewoners. Hij werd daarom ook heengezonden.

Wat de politie gaat doen met de mensen die de man hebben vastgebonden en mishandeld is niet duidelijk. Het kan niet anders, dan dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging.



Derde werknemer IAmGold/Rosebel Gold Mines positief getest op Covid-19

Bond betreurt het dat directie geen dialoog wil, maar naar rechter stapt

Directie: 'Het is een wilde staking, omdat niet duidelijk is waarom het werk is neergelegd'


De bond bij IAmGold/Rosebel Gold Mines (Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie ) vindt het correct, dat de directie van de Canadese multinational geen dialoog wil, maar de gang naar de rechter heeft ingezet. Intussen is een derde werknemer positief getest op Covid-19. 

Secretaris-generaal Johan Seymor van de bond zegt vandaag, maandag 15 juni 2020, op Starnieuws, dat de bond open staat voor dialoog, maar dat de directie niet wil praten. Het werk ligt sinds vrijdag stil bij het goudbedrijf.

De bond eist volledige naleving van de Covid-19 maatregelen, terwijl de directie stelt zich wel degelijk hieraan te houden. Het bestuur vindt dat de praktijk anders uitwijst, want diverse ruimten zijn nog steeds niet schoongemaakt.

De directie heeft aangegeven dat het om een wilde staking gaat, omdat het niet duidelijk is waarom het werk is neergelegd. Intussen heeft het bestuur ook contact gemaakt met zijn raadsman. Benadrukt wordt dat het bestuur openstaat voor communicatie om het probleem op te lossen. Zolang de directie het bestuur niet te woord staat over de veiligheid van de werknemers, blijft de bond in beraad.

De arbeiders zijn niet eens met het voorgestelde werkschema van 28 dagen werken en 14 dagen vrij. Nu steeds meer mensen besmet raken, wil de bond dat alle vertrekken gereinigd worden. Verder moeten de werkers ook in quarantaine gaan om te voorkomen dat ze hun gezin besmetten.

Hans Buysse, managing partner Belgische Clairfield Belgium NV, volgens OM medepleger zaak Van Trikt

(Bron foto: Clairfield Belgium)
Van Trikt zou overeenkomsten zijn aangegaan met Buysse in het nadeel van de Staat Suriname


Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Hans Buysse, managing partner van de Belgische dienstverlener Clairfield Belgium NV, als medepleger in de zaak Robert van Trikt. Dit blijkt uit de dagvaarding die is uitgebracht aan Van Trikt, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 15 juni 2020. 

De verdachte ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou overeenkomsten zijn aangegaan met Buysse, die al dan niet eigen voordeel zouden kunnen opleveren; dit in het nadeel van de Staat Suriname. Volgens het OM heeft Van Trikt als governor van de CBvS tezamen en in vereniging diverse contracten voor miljoenen euro’s gesloten met dit Belgische bedrijf en/of Buysse.

Een kleine optelsom wijst uit, dat een bedrag van ongeveer 3.710.620 euro is overeengekomen als te zijn vergoeding voor de consultancydiensten voor vijf projecten. Van dit bedrag is reeds 2.471.000 euro aan voorschot betaald - zelfs voor een project waarvoor het totaal eindbedrag in euro’s nog bepaald moet worden. De contracten zijn aangegaan tussen maart en oktober 2019. In twee gevallen gaat het om overeenkomsten waaraan een ‘non-refundable’ vergoeding is gekoppeld. De CBvS kan de vergoeding niet-terugvorderen, bijvoorbeeld als de tegenpartij zich niet aan het contract houdt; geen tegenprestatie levert. En toch, is er hiervoor al vijftig procent voorschot betaald.

Het OM ziet opzet hierin: Van Trikt heeft opzettelijk de overeenkomsten gesloten met Clairfield Benelux NV en/of Buysse. De Raad van Commissarissen van de CBvS was vooraf niet in kennis gesteld en had ook geen toestemming of goedkeuring gegeven voor deze handeling. De vervolging geeft aan, dat er bij vier projecten geen noodzaak en gegronde reden aanwezig was voor het sluiten van de overeenkomsten. De inhoud en strekking van hiervan zijn niet conform de taakstelling en werkkring van de CBvS, zoals de Bankwet die aangeeft.

Voor enkele van deze projecten zijn ook betalingen verricht, zoals reis- en/of verblijfkosten naar en in België voor één of meerdere medewerkers of personen verbonden aan Orion Assurance & Advisory.

De accountant, Ashween Angnoe, managing partner bij Orion Assurance & Advisory - het bedrijf dat Van Trikt leidde tot hij governor werd, is sinds 10 februari als verdachte in deze zaak aangehouden. Van Trikt en/of Angnoe 'wisten dat voor die overeenkomsten die betalingen niet waren vereist', zo stelt de dagvaarding.

De naam van Buysse wordt in de aanklacht verder ook in verband gebracht met de aankoop van een Range Rover voor het bedrag van 90.900 euro. Er zouden hiervoor tussen mei en december 2019 betalingen in euro’s en Amerikaanse dollars zijn gedaan. De vervolging verdenkt Van Trikt en de 'mededader(s)' Buysse en Angnoe in deze van overtreding van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering.

De zaak Van Trikt stond 4 juni voor het eerst op de rol, maar is uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Zijn advocaten hebben zijn dagvaarding aangevochten, echter zonder succes. Zij vroegen de Kantonrechter ook om de buitenvervolgingstelling van hun cliënt. De rechter heeft op 8 juni gemotiveerd het verzoek in zijn geheel verworpen. De twee advocaten zijn hiertegen in hoger beroep gegaan.

Dit meldt Clairfield Belgium op haar website over Buysse:

'Hans Buysse is Managing Partner at Clairfield Belgium in Antwerpen, Belgium, since 2009. He leads a team of 10 people at Clairfield Belgium and has extensive experience in Structured Finance, Mergers & Acquisitions, Private Equity, Risk Management and Financial Analysis. Hans focuses on business services, infrastructure and financial services. He plays an active role in PPP infrastructure transactions for De Lijn, acting as financial advisor for Koninklijke Bam, Engie, Willemen, Heijmans, Franki. He executed Mergers & Acquisitions mandates for Huawei, Option International, Interparking, DNWB, Ajinomoto, Brambles. He executed strategic missions for the National Lottery, the Belgian Federal Government a.o. together with Nomura, UBS, Duff&Phelps, Leonardo & Co. Hans previously worked for BNP Paribas Financial Markets, Deloitte & Touche (Director), KPMG (Partner), NIBC Bank (Head of Advisory), Codic (CFO).

He is a lecturer at the Vrije Universiteit Amsterdam and an adjunct Professor at the Vlerick Business School. Hans is Board member of EFRAG, EFFAS and XBRL International. He is member of the ESMA CWG CRSC and is chairman of the Belgian Association of Financial Analysts (ABAF-BVFA).

Hans holds a Master in Applied Economics (Vlekho – Brussels), a Master in Management (F.I.M. – Brussels) and is a Certified European Financial Analyst (ICHEC – Brussels) with a degree in Tax Management (FHS – Brussels).'

Guatemalteekse vrouwen naaien maskers voor gezondheidswerkers in Dayton, Ohio (VS)

Lokale arts werkt al jaren samen met organisatie in Guatemala


'Ik ben erg dankbaar en kijk ernaar uit wanneer ik naar Guatemala kan terugkeren en  gracias kan zeggen'


Een partnerschap tussen een lokale professor en een groep vrouwen in Guatemala geeft hoop aan beide families, duizenden kilometers van Dayton, Ohio (VS), en degenen die in Dayton thuis zijn. Vrouwen in Guatemala werken samen met de in Florida gevestigde non-profitorganisatie Food For The Poor, om hun naaivaardigheden te gebruiken om duizenden maskers te maken voor Amerikaanse eerstelijnswerkers tijdens de Covid-19-pandemie.

Fabrieken in Guatemala zijn gesloten vanwege de lockdown van de regering om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar door de samenwerking van Food For The Poor met het in Brooklyn, New York, gevestigde Mercado Global en Caritas kunnen de vrouwen veilig thuis blijven terwijl ze nog werken en een inkomen genieten.

Dr. Kate Conway, assistent-professor huisartsgeneeskunde aan de Boonshoft School of Medicine aan de Wright State University, heeft sinds 2008 bijna elk jaar de coöperaties van Mercado Global in Guatemala bezocht om advies te geven over het gezondheidscurriculum. Nu profiteren zij en haar collega-medische professionals in Wright State van de maskers.

Mercado Global heeft 4.500 maskers verzonden naar ziekenhuizen, organisaties voor gezondheidszorg en noodhulp in Ohio, waaronder de Wright State University. 'Dank u ambachtslieden van Mercado Global voor het geven van uw talent en vaardigheid om mij en mijn patiënten tijdens deze pandemie veilig te houden', zei Conway. 'Ik ben erg dankbaar en kijk ernaar uit wanneer ik naar Guatemala kan terugkeren en persoonlijk gracias kan zeggen.' 


Deel uitmaken van Mercado is gunstig voor de vrouwen, zei Conway. Een van de voordelen is het onderwijsprogramma met financiële cursussen, empowermentprogramma's voor vrouwen en een enorm onderdeel met een gezondheidscurriculum, het gebied waar Conway en een partner van de Cleveland Clinic al jaren aan werken. 'Ik was van plan om medische studenten in maart mee te nemen en dit zou de eerste keer zijn dat ik medische studenten naar de locatie zou brengen en ik was super enthousiast, we hadden al deze planning gemaakt', zei Conway. 'Maar, we moesten onze reis annuleren vanwege Covid-19.'

Hoewel Conway teleurgesteld was dat haar studenten tot de volgende keer zouden moeten wachten om de reis met haar te maken, bleef Conway tijdens de crisis in contact met de vrouwen in Guatemala. De vrouwen in het Mercado-programma vertelden haar, dat ze hun aandacht verlegden van het maken van ambachtelijke tassen naar het maken van maskers voor gezondheidswerkers in de Verenigde Staten. 'Dit is deze organisatie die ik technisch gezien al vele jaren dien en nu volledig draait en ons steunt', 'zei Conway. 'Deze vrouwen zijn gewoon geweldig, aardig - we zijn bij hen thuis uitgenodigd en volledig verrast door waar ze mee moeten werken en wat ze voor hun gezin doen.'

Een masker, met een verwisselbaar filter en een metalen neusbeschermer, is ontworpen voor gezondheidswerkers die niet incuberen of operaties uitvoeren. De andere is een eenvoudigere versie die online wordt verkocht aan consumenten en groothandel aan boetieks en zakelijke partners, volgens de release van Food For The Poor. Voor elk gekocht masker wordt een ander geschonken aan degenen die aan de frontlinie van de coronaviruspandemie werken.

Naast de maskers die aan ziekenhuizen zijn geschonken, hebben verschillende bedrijven maskers bij de vrouwen besteld voor hun eigen essentiële personeel.

Tot en met half juni is Mercado Global van plan nog eens 8.000 maskers te verzenden naar ziekenhuizen in Ohio, Californië, Massachusetts en Vermont, plus 19.000 naar postbeambten van New York City en arbeiders van de huisvestingsautoriteit, 10.000 naar non-profitorganisaties die hiv- en immuun gecompromitteerde bevolkingsgroepen dienen en 2.500 aan migrerende landarbeiders in Californië.

(Suriname Mirror/Dayton Daily News)

Geïnfecteerde gedeporteerden naar Guatemala teruggestuurd veroorzaken stijging aantal Covid-19-gevallen

Geïnfecteerden uit buitenland zijn geen toeristen, expats of bezoekers, maar gedeporteerden uit VS...


In Guatemala is één op de zes gevallen van coronavirus afkomstig uit het buitenland. Maar, de geïnfecteerden zijn geen toeristen, expats of bezoekers. Het zijn gedeporteerden die uit de Verenigde Staten zijn teruggestuurd. 


Sommigen zijn het doelwit geworden van pesten en afwijzing, omdat ze de ziekte naar hun woonplaats zouden hebben verspreid.


(Surriname Mirror/CGTN/YouTube/Twitter)

Peru: 1.800 Inheemsen ontvangen 18 ton voedsel via Qali Qarma

Inheemse Matses, Yagua, Bora, Kichwa gestrand op doorreis in Iquitos


Het ministerie van Ontwikkeling en Sociale Inclusie (Midis, Ministerio de Desarrollo e Inclusión Social) leverde via het nationale schoolvoedingsprogramma Qali Warma, in samenwerking met het ministerie van Cultuur, 18 ton hoogwaardige en veilige producten aan 1.800 inheemsen in de Amazonebekkens. 

De begunstigden zijn ondergebracht in onderwijsinstellingen met de naam No. 61004 en Simon Bolivar, gelegen in de regenwoudstad Iquitos (regio Loreto).



Leden van inheemse volkeren Matses, Yagua, Bora, Kichwa, onder anderen, waren op doorreis in Iquitos toen de nationale gezondheidsnoodsituatie begon en bleven in genoemde stad, in overeenstemming met het verplichte sociale isolement dat door de regering was verklaard voordat ze hun terugkeer naar hun geboortegrond voortzetten.

De levering vindt plaats in het kader van wetsdecreet nr. 1472, dat Qali Warma machtigt om op verzoek van districtsgemeenten, ministeries en het Instituto Nacional de Defensa Civil Perú, (Indeci) voedsel te kopen en te leveren door de dekking uit te breiden tot mensen met kwetsbare aandoeningen als onderdeel van de gezondheidsnoodsituatie veroorzaakt door de coronavirus pandemie.

De distributie vindt plaats via de gemeenten en sectoren die daar behoefte aan hebben. Dit verzoek is ingediend door het ministerie van Cultuur.

De geleverde voedingsmiddelen zijn onder andere noedels, rijst, peulvruchten, bonen, melk, suiker, ingeblikte visblokjes in plantaardige olieproducten, olie, die onder andere zal worden ontvangen, bereid, gedistribueerd en geconsumeerd door de inheemse bevolking.

(Suriname Mirror/Andina/Twitter)

Brazilië graaft lichamen op uit graven om plaats te maken voor slachtoffers coronavirus

Opgegraven botten worden in openbare ossuaria geplaatst


Het dodental van het coronavirus in Brazilië is het op een na hoogste ter wereld, na de Verenigde Staten. Terwijl ze worstelen om met de doden om te gaan, zijn grafdelvers gedwongen lichamen te verplaatsen om ruimte te maken voor slachtoffers van Covid-19. Het dodental in Brazilië bedraagt ​​momenteel 42.791 met 851.000 bekende gevallen.

Het land ligt in het centrum van de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Amerika en de sterfgevallen in Sao Paulo hebben 5.480 bereikt, waardoor het een van de zwaarst getroffen regio's op het continent is. Kille luchtfoto's lieten onlangs enorme massagraven zien die werden gegraven om plaats te maken voor de doden in de stad van 12 miljoen mensen.


Nu zei de gemeentelijke begrafenisdienst in Sao Paulo, dat de overblijfselen van degenen die minstens drie jaar geleden zijn gestorven, zullen worden opgegraven om meer ruimte te maken voor slachtoffers van Covid-19. Arbeiders zullen de botten verzamelen, die in genummerde zakken worden gedaan en vervolgens worden opgeslagen voordat ze binnen de komende 15 dagen op de begraafplaatsen wordt afgeleverd.

In een verklaring zeiden functionarissen, dat de botten in openbare ossuaria zullen worden geplaatst. Een ossuarium is een gebouw, een bron of een site die is gemaakt om te dienen als de laatste rustplaats van menselijke skeletresten.

Een grafdelver op de begraafplaats Vila Formosa in Sao Paolo zei, dat arbeiders op de site, die de grootste is in Latijns-Amerika, zich zorgen maken, omdat de lockdown steeds verder wordt versoepeld. De begraafplaats heeft gezegd dat 1.654 mensen op de site werden begraven in april, 500 meer dan in maart.

Grafgraver Adenilson Costa zei: 'Met deze opening van winkelcentra en winkels maken we ons nog meer zorgen. We zitten in de top en mensen weten het niet. Dit is nog niet voorbij. Dit is het zorgelijke moment.'


(Suriname Mirror/Milenio/The Mirror/YouTube)

Burgemeester van Sao Paulo, Brazilië, Covid-19 positief getest

Bruno Covas: 'Vandaag heb ik positief getest op het coronavirus, het gaat goed'


Burgemeester Bruno Covas van Sao Paulo, die sinds vorig jaar kanker heeft, maakte zaterdag 13 juni 2020 bekend, dat hij positief heeft getest op het nieuwe coronavirus. Maar, hij verzekerde aan het hoofd van de grootste stad van Brazilië te blijven. 

'Vandaag heb ik positief getest op het coronavirus. Het gaat goed. Geen symptomen', zei hij op Instagram. In een video op hetzelfde sociale netwerk onthulde hij, dat hij dit resultaat ontving na een routinematige screening, nadat hij vier keer eerder negatief was getest.

'De aanbeveling van mijn arts, aangezien ik geen symptomen heb, is om thuis te blijven. Het is niet nodig mijn post te verlaten. Ik zal door kunnen gaan met het houden van online vergaderingen', aldus de 40-jarige burgemeester. Hij gaat tien dagen in thuis-isolatie.




Aan het begin van de pandemie liet Covas in zijn kantoor op het gemeentehuis een bed installeren om 24 uur per dag beschikbaar te zijn om de gezondheidscrisis te bestrijden.

Afgelopen oktober werd bij Covas een ernstige vorm van kanker in het spijsverteringskanaal vastgesteld. Na vele chemotherapiebeurten moest hij op 26 februari beginnen met immunotherapie, de dag waarop Sao Paulo het eerste bevestigde geval van Covid-19 in Brazilië vaststelde.

'Ik heb er nooit aan gedacht mijn post te verlaten, want de dokters vonden het nooit nodig', zei de burgemeester drie weken geleden.


De staat Sao Paulo, waarvan de gelijknamige metropool de hoofdstad is, is de rijkste en meest bevolkte in Brazilië. De staat is zwaar getroffen door de pandemie, met 172.875 bevestigde besmettingsgevallen en 10.581 doden, volgens de laatste tellingen. Desondanks zijn deze week winkels geleidelijk weer opengegaan.

(Suriname Mirror/Veja/Twitter/Milenio/ANP)

Regering Venezuela eist vrijlating 48-jarige Colombiaanse zakenman, gearresteerd op Kaapverdië verdacht van witwassen

(Bron foto:Twitter)
Alex Naín Saab Morán op Kaapverdië opgepakt op basis Amerikaans arrestatiebevel

Justitie in de VS beschuldigt onder andere Maduro sinds maart van grootschalige drugssmokkel


De Venezolaanse regering heeft de vrijlating geëist van de 48-jarige Colombiaanse zakenman Alex Naín Saab Morán  die ook een Venezolaans paspoort heeft, die op Kaapverdië is opgepakt op basis van een Amerikaans arrestatiebevel. Washington zoekt hem wegens witwassen en omdat hij een sleutelfiguur zou zijn in de financiering van het regime van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro.

Hij zou bijvoorbeeld Venezolaans goud verhandelen in ruil voor geld en gunsten voor de regering van Maduro of de elite die het bewind in stand houdt. Zo levert Iran expertise en olie aan Venezuela, een land dat door jarenlang wanbeleid vrijwel niets meer kan doen met de grootste olievoorraden ter wereld.



Maar, Saab was volgens Caracas op een humanitaire missie. Hij was op reis om te helpen 'de voedselvoorziening en gezondheid van het Venezolaanse volk te verzekeren'. Het is niet bekendgemaakt wat hij precies uitvoerde.

Hij vloog in een in San Marino geregistreerde privéjet de oceaan over en was mogelijk op weg naar Iran toen hij al of niet vrijwillig op Kaapverdië een tussenlanding maakte. Venezuela noemt de arrestatie in Praia (Kaapverdië) 'agressie' en 'illegaal'.


Venezuela heeft geen ambassadeur in Kaapverdië. Washington laat ook nog vrijwel niets los over de aanhouding.

De VS heeft Saab al lang in het vizier. Hij zou als 'insider' in de groep die over het geruïneerde Venezuela heerst, cruciale informatie hebben. Justitie in de VS beschuldigt onder andere Maduro sinds maart van grootschalige drugssmokkel.

In Praia zou dit weekend ook een verhuurde Amerikaanse privéjet zijn aangekomen die een vluchtplan heeft om zondag naar Opa Locka Airport in Miami te vliegen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt, dat Saab sinds 2016 heeft geprobeerd te profiteren van de import van noodvoedsel in Venezuela. Saab zou volgens Italiaanse media ook in Italië gezocht zijn voor het witwassen van geld. Kaapverdië heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/El Mundo/De Telegraaf/Twitter/TelesurTV)

Nieuwste aanwinst voor Paramaribo Zoo anaconda van 3.90 meter

Waarom niet vrijgelaten in de natuur?🤔😉🌴🌴


Update maandag 15 juni 2020:

Banken openen vanaf dinsdag 16 juni deuren voor gepensioneerden...

Gepensioneerden worden geholpen in alfabetische familienaam volgorde


De banken hebben besloten vanaf dinsdag 16 juni hun deuren te openen voor gepensioneerden. Maandelijks worden op de 15e van de maand de pensioenen van de overheid gestort. Een groot deel van de gepensioneerden beschikt niet over de digitale betaalmogelijkheden die de banken aanbieden, aldus de Surinaamse Bankiersvereniging zondag 14 juni 2028 in een persbericht. 

De groep wordt tegemoet gekomen door gedurende de beperkte openingstijden die momenteel gehanteerd worden en binnen de geldende maatregelen van het Covid-19 Managementteam, deze doelgroep van dienst te zijn.

Gepensioneerden zullen geholpen worden in alfabetische volgorde. Dinsdag zijn aan de beurt personen met beginletters van de familienaam: A, B, C, D, E, F, G, H, I en J donderdag volgt K, L, M, N en O en vrijdag P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y en Z.

• De dienstverlening zal vanuit het hoofdkantoor te Paramaribo en Nickerie worden aangeboden. 
• Voor DSB geldt zal de dienstverlening gedaan worden vanuit filiaal Maretraite en Nickerie. 
• GODO zal behalve in Paramaribo, ook de dienstverlening in Albina en te Atjoni aanbieden; 
• VCB zal behalve in Paramaribo en Nickerie, ook in Tamanredjo, Coronie en Saramacca, de dienstverlening aanbieden. 
• De openingstijden van de bank zijn van dinsdag 16 juni 2020 tot en met vrijdag 19 juni 2020, van 10.00 uur tot en met 13.00 uur. De bank is gesloten op woensdag 17 juni 2020 en zaterdag 20 juni 2020. 

Het kasopnamebewijs is tevens het bewijs van vrijstelling om op straat te mogen. Bij controle van de politie, dient het kasopnamebewijs te worden overgelegd. 

'Wij benadrukken, dat wij in bijzondere tijden leven. De gezondheid van onze medewerkers is erg belangrijk en de seniore burgers behoren tot een van de meest risicovolle groepen. Wij zijn daarom genoodzaakt strenge hygiëne- en veiligheidsmaatregelen toe te passen. Daarom kunnen wij het ons ook niet permitteren, dat eenieder de bank gelijktijdig bezoekt. Het is voor onze en uw eigen gezondheid en veiligheid.'

Twaalf personen zijn zondag 14 juni positief getest op Covid-19

Aantal actieve gevallen bedraagt 196


Twaalf personen zijn zondag 14 juni 2020 positief getest op Covid-19. De teller is gestegen naar 208. De actieve gevallen bedroegen zondagavond 196.  Voorspeld was dat het aantal besmette personen zou stijgen boven de 200. Het aantal blijft toenemen. Zaterdag waren er 9 nieuwe besmettingen. Minister Amtoine Elias van Volksgezondheid had eerder in de Ware Tijd voorspeld, dat het aantal infecties op termijn enkele honderden zou zijn.

De straten waren zondag, in tegenstelling tot zaterdag, behoorlijk rustig, aldus Starnieuws.

Vandaag, maandag, wordt weer drukte verwacht, want dan zijn de winkels open van 07.00 uur tot 14.00 uur. Personen wiens familienaam begint met een A, B, C, D en E mogen dan inkopen doen.