maandag 29 juli 2019

Drie verdachten aangehouden in zaak enorme goudroof op luchthaven Guerulhos van São Paulo, Brazilië

Als federale agenten verklede daders maakten circa 720 kilo goud buit


De Braziliaanse politie heeft drie mensen aangehouden in verband met de enorme goudroof donderdag op de luchthaven Guerulhos van São Paulo. In een razendsnelle overval op een vrachtafdeling van het drukste vliegveld van Brazilië maakten de als federale agenten verklede daders circa 720 kilo goud ter waarde van ongeveer 26 miljoen euro buit.

Twee verdachten werden de afgelopen dagen al aangehouden, nummer drie volgde vandaag, maandag 29 juli 2019, melden Braziliaanse media. Het gaat om een vermeende werknemer van een parkeerplaats waar de politie de twee nagemaakte politievoertuigen vond die de goudrovers gebruikten om te ontsnappen met hun buit.

De overval vond plaats in een vrachtterminal van Guarulhos Airport. Enkele van de gangsters arriveerden in een zwarte pick-up die op een wagen van de federale politie van Brazilië leek. Vier gemaskerde mannen sprongen eruit. Zeker een van hen had een vuurwapen.

Op beelden is te zien dat ze twee medewerkers belast met het goudtransport als gijzelaars inzetten. De twee werden gedwongen mee te werken. Eén van hen is een leidinggevende op de vrachtafdeling. Hij verklaarde dat voorafgaand aan de overval zijn familieleden door criminelen werden gegijzeld om hem zo te dwingen mee te werken. De politie twijfelt aan deze lezing, meldden Braziliaanse media maandag 29 juli 2019. De rol van de twee anderen verdachten is nog niet duidelijk.

Volgens de politie is de roof gepleegd door minstens tien daders. De overval duurde nog geen drie minuten en er is geen schot gelost.

(Suriname Mirror/MercoPress/Prensa Latina/Metropoles/Veja)

Ministerie van LVV gaat met Japanse steun en financiering ijsfabriek opzetten te Apoera

Japanners gaan ijsfabriek opzetten


Het Burger Informatiecentrum (BIC) Kabalebo meldt maandag 29 juli 2019, dat onlangs een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) - en een kleine delegatie uit Japan - een werkbezoek heeft gebracht aan Apoera. Het doel van dit bezoek was het uitkijken naar een geschikte plek voor het opzetten van een ijsfabriek. 

Er zijn naar enkele locaties gekeken en besloten is om de fabriek op te zetten in het dorp Apoera, dichtbij de rivier.

Voor deze locatie is gekozen, omdat visser en jagers een korte afstand hebben af te leggen om ijs voor het koelen voor vis en vlees in hun boten te laden. Dit zal voor producenten van vis- en vleesproducten betekenen, dat ze hun waar veilig kunnen vervoeren naar Nickerie of Paramaribo.

Verder zijn er ook enkele testen gedaan naar de kwaliteit van het water en de bodemgesteldheid. Ook is gekeken naar de stroomcapaciteit in het gebied. Het is de bedoeling dat een Japans bedrijf deze fabriek zal opzetten.

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven geschokt over gebeurtenissen Rosebel goudmijn

'Deze ontwikkelingen geven verkeerd signaal af aan internationale gemeenschap en potentiële investeerders'


'De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft met grote geschoktheid kennis genomen van de gebeurtenissen, die zich op zondag hebben voltrokken op de concessie van Rosebel Gold Mines N.V.,waarbij illegale goudzoekers wederom grote materiële schade hebben aangericht aan bezittingen van het bedrijf op haar concessie, welke zeer ernstige repercussies kan hebben voor de economie van ons land. 

De VSB betreurt uiteraard het verlies van een mensenleven en het feit, dat er ook een gewonde is gevallen, maar ook de zeer gespannen sfeer, welke is ontstaan in het gebied en rondom de concessie van Rosebel Gold Mines N.V. en hoopt, dat de regering snel orde op zaken kan stellen in het gebied, zodat rust en orde, maar ook de veiligheid van de werknemers en bezittingen van het bedrijf ten alle tijde gewaarborgd kan blijven. 

Deze ontwikkelingen zijn niet alleen schadelijk voor de onderneming maar geven ook een verkeerd signaal af aan de internationale gemeenschap en potentiële investeerders. 

De VSB zal zich omstandig laten inlichten over de gebeurtenissen door de directie van Rosebel Gold Mines N.V., wanneer de situatie genormaliseerd is, aangezien er beseft wordt, dat de directie nu in alle rust moet kunnen focussen op haar medewerkers, het herstel van aangerichte schade en normalisatie van haar operaties. 

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven'

Somohardjo (Pertjajah Luhur): 'De regering wil het volk tot bedelaars maken'

'Wij moeten een brug vormen naar ontwikkeling, een brug naar vooruitgang'


Somohardjo installeert zes kernen te Domburg


'De regering wil het volk tot bedelaars maken. Met bedelaars worden niet alleen bedoeld de mensen die op straat hun hand ophouden voor een kwartje of een gulden, maar in feite ook alle anderen die moeten bedelen om een voedselpakket of om hun baan of positie te behouden', zei voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) tijdens de installatie van zes kernen op Domburg, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 29 juli 2019.

Hij noemde onder meer bepaalde ambtenaren, die terughoudend zijn om aan politieke activiteiten deel te nemen uit angst voor rancune. Zij moeten volgens de PL-voorman rekening houden met de NDP en diens rancuneuze maatregelen. Hij benadrukte echter, 'dat wij ons niet tot bedelaars moeten laten maken, ook al worden zoveel pogingen daartoe gedaan. Ze willen ons tot bedelaar maken, maar dat moeten wij voorkomen'.

Somohardjo hekelde de situatie in het land en zei dat het niet zo door kan gaan. 'Mensen krijgen een salaris, maar alles is duur. Mensen worden afhankelijk gemaakt van een pakket en worden daardoor tot bedelaars gemaakt. Daarom zijn we hier, om u te overtuigen dat u geen bedelaar hoeft te worden', liet de politicus de aanwezigen weten. Hij was bijzonder blij dat ondanks alle misleidingen en verleidingen de mensen van Domburg bereid zijn om zitting te nemen in een PL-kern en dat hij maar liefst zes kernen in dit ressort mocht installeren.

De PL-voorzitter riep de mensen op om zich niet te laten verdelen. Ook moeten zij zich niet slechts als ‘bloemstuk’ of ‘versiering’ laten gebruiken. 'Verdeeldheid breekt, eenheid maakt macht.'

Hij riep de mensen op om hun waardigheid niet te verliezen. Als voorbeeld noemde hij wanneer iemand bij een ander inwoont. Degene die inwoont heeft haast geen rechten, want de regels worden bepaald door degene die het huis heeft. Maar, iemand die op zichzelf woont, ook al is diens huis nog zo klein, kan voor zichzelf bepalen. 'En dat is waarvoor we vechten, voor inspraak!'

Somohardjo beseft dat de kernen geen gemakkelijke taak zullen hebben. Hij hield de nieuwe kernleden voor dat ze mogelijk de volgende zelfs al benaderd kunnen worden door anderen, om de overstap naar hen te doen. Zij zullen wellicht worden verleid met pakketten, functies en posities. 'Maar, als u toehapt, bent u verloren', zei hij aan de kernleden. De PL-voorzitter wees voorts op het belang van een crisisplan om de ontwikkeling van het volk ter hand te nemen. Ongeacht wie president wordt, belangrijk is dat een nationaal ontwikkelingsplan moet worden uitgevoerd. 'Wij moeten een brug vormen naar ontwikkeling, een brug naar vooruitgang', zei Somohardjo.

Directie Rosebel Gold Mines NV wacht uitkomst onderzoek naar onlusten af

'Operaties in gebied zijn vooralsnog stopgezet vanwege bezorgdheid omtrent veiligheid werknemers en overige personen'De directie van Rosebel Gold Mines NV verklaart maandagmiddag 29 juli 2019, bijna 24 uur na de schermutselingen in het gebied nabij de Royal Hill pit, dat zij het onderzoek naar de gebeurtenissen afwacht. Er is een dode te betreuren geweest en twee werknemers van het goudbedrijf hebben verwondingen opgelopen. 

De tekst van het persbericht van de directie van Rosebel Gold Mines:

'Rosebel Gold Mines N.V. bericht dat op 28 juli 2019 een mensenleven te betreuren is op haar concessie in het district Brokopondo en mogelijk een ander persoon gewond is geraakt. De relevante overheidsautoriteiten doen onderzoek naar het incident welke zich heeft voltrokken in het gebied nabij de Royal Hill pit. 

Twee (2) werknemers van Rosebel hebben tevens verwondingen opgelopen toen getracht werd het gebied te verlaten. 

Na het incident is door de groep illegale goudzoekers grote schade aangericht aan bedrijfseigendommen. De operaties in het gebied zijn vooralsnog stopgezet vanwege de bezorgdheid omtrent de veiligheid van de werknemers en overige personen. 

Rosebel Gold Mines N.V. wacht het resultaat van het onderzoek af.'

Onbekenden steken in Arauca, Colombia, opslagloodsen met zo'n 2.600 vaten olie van staatsoliemaatschappij Ecopetrol in brand

Blokkade in het gebied verhindert de toegang van brandweerlieden en technisch personeel


Onbekende personen hebben opslagloodsen met ongeveer 2.600 vaten olie in brand gestoken in een faciliteit in de oostelijke provincie Arauca, zei Colombiaans staatsoliemaatschappij Ecopetrol maandag 29 juli 2019. 

Het bedrijf en zijn transportdochter Cenit zeiden in een verklaring, dat de 'opzettelijke' brand begon omstreeks vijf uur lokale tijd in een opslaggebied in de gemeente Arauquita. Een blokkade in het gebied verhinderde de toegang van brandweerlieden en technisch personeel, voegde de verklaring eraan toe, waardoor lokale gemeenschappen en werknemers in gevaar kwamen.

Ecopetrol heeft niet duidelijk gemaakt waar de blokkade plaatsvond of door wie deze werd geleid.


De opslagloodsen worden tijdelijk gebruikt om ruwe olie op te slaan uit de Cano Limon-pijpleiding na frequente bomaanslagen. De pijplijn is dit jaar 25 keer getroffen, zei Ecopetrol, waarvan er 15 hebben plaatsgevonden in Arauca, dat grenst aan Venezuela.

Extractieve projecten in Colombia worden regelmatig geconfronteerd met protesten en veiligheidsdreigingen, waaronder bomaanslagen toegeschreven aan de linkse rebellen van het  Ejército de Liberación Nacional (ELN).

(Suriname Mirror/El Espectador/Reuters/Twitter/LA FM/RCN Radio)

Rechter Colombiaans Hooggerechtshof verzwijgt dat ze getrouwd was met veroordeelde oorlogsmisdadiger

Cristina Lombana was gehuwd met voormalig veroordeelde moordenaar luitenant-kolonel William Roberto del Valle


Cristina Lombana van het Colombiaanse Hooggerechtshof heeft de rechtbank nooit verteld, dat ze getrouwd is geweest met een veroordeelde oorlogsmisdadiger, zo onthult weekblad Semana zondag 28 juli 2019. De nieuwste openbaring van journalist Daniel Coronell draagt ​​bij aan een controverses die zich vorig jaar hebben opgestapeld rond de door president Ivan Duque beëdigde rechter.

Lombana, een voormalige majoor van het leger, heeft de rechtbank eerder ook niet verteld dat ze werkte voor de verdedigingsadvocaat van voormalig president Alvaro Uribe, die ze onderzocht wegens vermeend beïnvloeden van getuigen totdat haar collega's haar aan de kant zetten.


Coronell demonstreerde zondag, dat het verzuim van de magistraat om de rechtbank te vertellen dat ze voor de advocaat had gewerkt wiens cliënt zij onderzocht, niet haar enige geheim was.

Lombana heeft de rechtbank ook nooit verteld, dat ze in 2002 een voormalige veroordeelde moordenaar, luitenant-kolonel William Roberto del Valle, huwde, terwijl hij opnieuw burgers vermoordde om hen neer te zetten als guerrilla's gedood in een gevecht, zo tonen documenten aan verstrekt door de columnist.


Jaren vóór hun huwelijk, in 1993, werd Del Valle voor het eerst veroordeeld voor de marteling van drie vakbondsleden waarvan hij vermoedde dat ze banden hadden met een guerrilla-groep en het levend in brand steken van een van deze vermeende guerrilla-medewerkers.


Lombana heeft tevergeefs geprobeerd in beroep te gaan tegen die veroordeling als advocaat van Del Valle in 2001, maar het beroep werd afgewezen door het Hooggerechtshof waar ze nu lid van is in november 2001, een maand voordat de twee trouwden.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, mocht Del Valle terugkeren naar het leger, waarna hij de 'valse positieven' moorden in La Ceja, Antioquia, in september 2004 beging. Del Valle werd opnieuw gearresteerd in 2010 en veroordeeld voor de dubbele moord in 2015. Twee maanden voordat Lombana tot rechter van het Hooggerechtshof werd benoemd, verzocht haar ex-man het tribunaal voor oorlogsmisdaden zich te onderwerpen aan het overgangsrechtssysteem dat hem weer in staat zou stellen de gevangenis te verlaten.

Ondertussen heeft de benoeming van Lombana grote spanningen gecreëerd binnen het Hooggerechtshof die haar dwongen zich terug te trekken uit het leger in juni. Minder dan twee weken later nam ze wraak en verwierp persoonlijk een uitspraak van het Hooggerechtshof, dat een magistraat van een aanklacht wegens corruptie ontsloeg.

(Suriname Mirror/Semana/Colombia Reports/Twitter)

Zo'n 57 gevangenen gedood bij opstand in gevangenis te Altamira, Pará (Brazilië)

(Bron foto: Twitter)
Zestien van de omgekomen gedetineerden zijn onthoofd


Zeker 57 gedetineerden zijn om het leven gekomen bij onlusten in een gevangenis in de gemeente Altamira (Centro de Recuperação Regional de Altamira) in de deelstaat Pará in het noorden van Brazilië. De lokale autoriteiten meldden dat zestien van de omgekomen gevangenen zijn onthoofd.

De politie meldt dat twee criminele groepen in de gevangenis met elkaar in gevecht raakten, aldus de nieuwssite Globo.


Tijdens de onlusten namen gedetineerden twee gevangenbewaarders in gijzeling, maar die lieten ze later weer vrij. Een aantal gevangenen kwam door verstikking om het leven. Dat gebeurde nadat tijdens het vijf uur durende oproer brand was gesticht in het cellencomplex.(Suriname Mirror/Extra Globo/ANP/Metropoles/Twitter)

Uitbreiding sojamoratorium kan vernietiging Braziliaanse Cerrado voorkomen

Het akkoord kan 3,6 miljoen hectare inheemse vegetatie redden 

(Bron foto: sostenibilidad.semana.com)

Door het Braziliaanse sojamoratorium (een akkoord dat gebieden die nog niet ontbost zijn beschermd tegen verdere ontbossing) uit te breiden naar de Cerrado-savanne zou je de komende dertig jaar het verlies van 3,6 miljoen hectare vegetatie helpen voorkomen. Tot die conclusie komt een internationaal team van onderzoekers. 

In 2006 ondertekenden vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, de landbouwsector en de Braziliaanse regering een sojamoratorium voor het Amazone-regenwoud: gebieden met inheemse vegetatie mochten voor onbepaalde tijd niet worden omgezet naar landbouwgrond voor sojaproductie. De strategie droeg bij tot een vermindering van ontbossingspercentages in het Amazonegebied, maar het probleem heeft zich verplaatst naar de Cerrado.

De conversie van inheemse vegetatie naar graangewassen is er de laatste jaren enorm toegenomen. Tussen 2000 en 2014 steeg de sojateelt er met 253 procent, blijkt uit een studie die in Science Advances is gepubliceerd.

De Cerrado, een uitgestrekt savanneachtig gebied van twee miljoen vierkante kilometer, is een belangrijke biodiversiteitszone, die ook 13,7 miljard ton CO2 opslaat. In de regio liggen ook enkele van de grootste stroomgebieden van het land. Volgens de studie kan de conversie naar sojateelt tot het verlies van zijn biodiversiteit leiden en de waterkwaliteit in gevaar brengen als gevolg van erosie, verzilting en bodemverontreiniging. Ook kunnen meer dan 4.800 endemische planten en dieren uitsterven de komende decennia.

Bijna 70 procent van de sojaproductie in Brazilië is voor de export bestemd. Ongeveer de helft van die productie (48 procent) vindt plaats in de Cerrado, volgens gegevens van het Instituto Brasileño de Geografía y Estadísticas. Volgens de onderzoekers zal de sojaproductie de komende decennia blijven toenemen. 'Onze projecties geven aan dat het sojagebied tussen 2021 en 2050 in Brazilië met 12,4 miljoen hectare zal toenemen', zegt hoofdauteur Aline Cristina Soterroni, een Braziliaanse wiskundige die in het Oostenrijkse Laxenburg in het Internationaal Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse werkt. 'We schatten dat 87 procent van deze uitbreiding – ongeveer 10,8 miljoen hectare – zal plaatsvinden in de Cerrado, vooral in de regio Matopiba.' Dat deel van de Cerrado kende de grootste groei in sojaproductie. Het heeft een oppervlakte van 9,3 miljoen hectare en strekt zich uit over de deelstaten Maranhão, Tocantins, Piauí en Bahia. Bovendien herbergt het enkele van de laatste fragmenten van inheemse vegetatie van dat ecosysteem. 'Het sojamoratorium zou voorkomen dat gebieden die nog niet verstoord zijn in de Cerrado worden omgezet naar sojateelt', zegt Soterroni.

Als er niets wordt gedaan, zal een stuk Cerrado - zo groot als de helft van België - binnen tien jaar verloren gaan. Voor die prognose gebruikte haar team een ​​mathematisch model dat speciaal is ontworpen om de concurrentie voor landgebruik tussen sectoren als veeteelt en landbouw weer te geven. Het computerprogramma hielp de veranderingen in landgebruik in Brazilië tussen 2000 en 2050 in kaart te brengen, rekening houdend met overheidsbeleid als de Boswet van 2012 en sectorale overeenkomsten zoals het sojamoratorium in het Amazonegebied. De onderzoekers voedden het model met officiële gegevens over de sojaproductie en ontbossing tussen 2000 en 2015. Ze evalueerden vervolgens de mogelijke impact van een sojamoratorium op de Cerrado, waarbij de projecties voor de komende drie decennia werden vergeleken.

De onderzoekers ontdekten dat een permanente uitbreiding van het moratorium naar de Cerrado, te beginnen in 2020, de conversie van 3,6 miljoen hectare inheemse vegetatie zou voorkomen tot 2050. 'Als het moratorium voor onbepaalde tijd vanaf 2025 wordt geïmplementeerd, dan zou de Cerrado [tot dat jaar] gemiddeld 140.000 hectare per jaar verliezen', zegt Fernando Manuel Ramos, een luchtvaartingenieur van het Instituto Nacional de Investigación Espacial de São José dos Campos, een van de coauteurs van de studie.

Het belang van de Cerrado en de urgentie van het behoud van de inheemse vegetatie, biodiversiteit en ecosysteemdiensten hebben de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. In tegenstelling tot het Amazonegebied, waarvan bijna de helft enige bescherming geniet, is de Cerrado slechts voor 13 procent beschermd. Bovendien voorziet de Boswet in het behoud van 80 procent van de vegetatie op privégrond in het Amazonegebied, terwijl dit in de Cerrado slechts 20 procent is.

'Als de variabelen die het model voeden zich gedragen zoals verwacht, zijn de cijfers met betrekking tot de grootte van het gebied dat niet zal worden omgezet als het sojamoratorium wordt uitgebreid tot de Cerrado, bemoedigend', zegt Griselda Whilean, een bosbouwingenieur van het Laboratorio de Ecología e Hidrología del Instituto Forestal de São Paulo, die niet betrokken was bij de studie. 'Ik zou heel blij zijn als we erin zouden slagen om de ontbossing in de Cerrado volledig te stoppen, maar helaas kunnen de wiskundige modellen niet verwerken hoe de landeigenaren denken. Daarom, vrees ik, zal in de echte wereld een sojamoratorium dat door een bepaalde groep grote bedrijven wordt overeengekomen niet volstaan, maar zal dit voor alle eigenaren moeten gelden.'

De ontbossing in de Cerrado zal alleen stoppen als ontbossing volledig wordt verboden of als de landeigenaren inzien dat de praktijk economisch niet voordelig is. Een manier om dit te bereiken is door alle landeigenaren die overschotten van inheemse vegetatie hebben en bronnen, paden en water beschermen, financieel te compenseren voor die praktijken. 'Op die manier zou ontbossing niet langer voordelig zijn.' 

 Als de overheid er moeilijk in slaagt om milieuwetten te doen naleven, zegt Soterroni, 'dan worden overeenkomsten zoals het sojamoratorium relevant en urgent om het verlies van inheemse vegetatie te voorkomen, het onderhoud van ecosysteemdiensten te waarborgen en, in het geval van de Cerrado, te vermijden dat veel bedreigde soorten verdwijnen.'

(Suriname Mirror/SciDev.net/MO.be/IPS)

Maduro: 'Voortvluchtige FARC-leiders welkom in Venezuela'

(Bron foto: Twitter)
'Ivan Marquez en Jesus Santrich zijn leiders van de vrede'


Twee voortvluchtige voormalige leiders van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn welkom in Venezuela. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro gezegd. Maduro sprak zondag 28 juli 2019 samen met de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel tijdens de slotceremonie van het Sao Paulo Forum, een bijeenkomst van regionale linkse politici en activisten in Caracas, over Ivan Marquez en Jesus Santrich 'leiders van de vrede'.


Jesus Santrich en Ivan Marquez ↓, aliassen gebruikt door Seuxis Paucias Hernandez en Luciano Marin, sloten zich in 2016 aan bij de politieke tak van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), nadat de beweging werd ontbonden en er een einde kwam aan tientallen jaren van gewapende strijd in Venezuela.

Toch verdwenen ze van de radar, omdat ze bang waren gearresteerd te kunnen worden voor drugssmokkel.


Marquez’ neef werd vorig jaar meegenomen naar de VS, waar hij meewerkt aan een onderzoek naar drugssmokkel. Marquez is sinds vorig jaar spoorloos. Santrich verdween eerder deze maand, nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat hij moest worden opgepakt.

Volgens de Colombiaanse president Ivan Duque zit Santrich waarschijnlijk al in Venezuela. 'Colombia zei al dat ze in Venezuela zaten, dus ik heb op ze gewacht', aldus Maduro. 'Marquez en Santrich zijn leiders die staan voor vrede.' Colombia beschuldigt buurland Venezuela er al langere tijd van Colombiaanse rebellen onderdak te bieden.


Santrich heeft in Colombia een opsporingsbevel op zijn naam staan. Hij wordt beschuldigd van drugssmokkel en werd hier in 2018 al voor opgepakt in Colombia.

Venezuela verkeert in een diepe politieke crisis sinds parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf in januari tot interim-president benoemde. Het land gaat onder de socialistische Maduro al langer gebukt onder een economische crisis. Meer dan vijftig landen erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van het land.

(Suriname Mirror/AD/Reuters/Colombia Reports/Twitter)

Patricia Sabajo en Mireille Draaibas willen inheemse krachten bundelen en samenwerken

'De inheemsen blijven achter, terwijl we zoveel aan kennis en cultuur hebben'

Sabajo en Draaibas willen zich inzetten voor gemeenschapscentrum voor inheemsen in Paramaribo en erkenning van inheemse talen


Patricia Sabajo beseft dat samenwerking tussen diverse inheemse groepen 'geen makkelijke opgave' is, maar dat die wel moet komen. 'We moeten nu durf en lef hebben en ons bundelen om te werken voor vooruitgang', riep ze zaterdagavond op tijdens een discussieavond in het CLO-centrum, aldus maandag 29 juli 2019 de Ware Tijd.

Sabajo was samen met Mireille Draaibas initiatiefneemster van de avond, waarmee de twee vrouwen inheemsen in geheel Suriname willen bewegen om ontwikkeling te brengen binnen hun gemeenschap. De belangstelling viel tegen; er waren nog geen veertig personen aanwezig.

Er wordt ook gesproken met bestaande inheemse organisaties over de mogelijkheid tot bundeling. 'Wij willen krachten bundelen en samenwerken. Het wordt tijd dat wij opstaan en gaan werken aan onze toekomst', aldus Draaibas. Sabajo: 'De inheemsen blijven achter. We hebben zoveel aan kennis en cultuur en toch lijkt het alsof onze groep geen stappen vooruit maakt. Onze huisvesting en scholing laten te wensen over, maar wij mogen de schuld niet aan anderen geven.'

De toekomst van vooral de inheemse jeugd ziet er niet rooskleurig uit, volgens de initiatiefneemsters. De vrouwen willen zich inzetten voor een gemeenschapscentrum voor inheemsen in Paramaribo en erkenning van inheemse talen. Ook educatie van de stammen, culturele overdracht, communicatie en ondernemerschap moeten aandacht krijgen.

Zowel Draaibas als Sabajo houdt rekening met tegenslagen bij het vormgeven van hun ideeën. Of zij tegenwerking verwachten vanuit inheemse organisaties willen zij nu niet stellen, hoewel ze beseffen dat bundeling onder inheemsen moeilijk is. 'Wij willen naar 52 dorpen gaan en alles dat wij vanavond hebben besproken doorvertellen.'

Sabajo en Draaibas willen wekelijks discussieavonden met inheemsen en andere geïnteresseerden organiseren. De Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is bereid gevonden om alvast één van de plannen die de initiatiefnemers geschreven hebben te helpen uitvoeren.

Ministers van Justitie en Politie, Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling naar Rosebel

Ongeregeldheden in en rond de Roma Pit zijn afgenomen na komst politieversterking


De ongeregeldheden in en rond de Roma Pit van de Rosebel/IAmGold goudmijn zijn, nadat politieversterking was gestuurd, afgenomen, aldus het ministerie van Justitie en Politie in een vandaag, maandag 29 juli 2019, uitgebracht, zo meldt Starnieuws. 

Na melding van de schermutselingen op het complex van de goudmaatschappij in het district Brokopondo zou het ministerie direct politieversterking naar het gebied hebben gezonden. De ministers van Justitie en Politie, van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Regionale Ontwikkeling zullen vandaag een bezoek brengen aan het gebied.

NH-minister Sergio Akiemboto zou gistermiddag al afreizen naar het gebied, maar hem werd geadviseerd dat niet te doen ,omdat de situatie onoverzichtelijk was en de veiligheid niet was gegarandeerd. De bewindslieden zullen samen met districtscommissaris Frederik Finisie en het traditioneel gezag praten over de ontstane situatie. Er zal worden geprobeerd om met alle relevante actoren tot een structurele oplossing in de kwestie te komen, zegt het ministerie van Justitie en Politie via het Nationaal Informatie Instituut.

De planning is ook dat delegatie een bezoek brengt aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het ministerie voegt eraan toe, dat het alles met al zijn ten dienste staande middelen doet om de rust in het gebied terug te brengen.

Bij schermutselingen in de Roma Pit werd gistermiddag een porknokker doodgeschoten, terwijl een andere gewond raakt. Als vergelding hebben porknokkers en dorpelingen materieel van het goudbedrijf in brand gestoken. Er zouden vijf graafmachines en een bus in vlammen zijn opgegaan. Vanuit de directie van Rosebel Goldmines is nog geen officiële mededeling gedaan over de situatie.

De personeelsbond bij het bedrijf heeft uit veiligheidsaspecten de werknemers aangezegd het werk te stoppen totdat er duidelijkheid is en er garanties zijn voor de veiligheid van de mensen.

Ter informatie:
In november2017 werd te Nieuw Koffiekamp een historisch document getekend om goud te kunnen mijnen in de Roma Pit, op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Na meer dan twee decennia was het probleem van illegale goudzoekers in de Roma Pit opgelost. 250 Personen uit Nieuw Koffiekamp zouen hun brood kunnen verdienen door de overeenkomst. De ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, hoofdkapitein Ludwich Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, Owen Pryor van de lokale goudzoekersvereniging Makamboa en Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel Gold Mines, hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst.

Vijf ondernemers uit het dorp mochten mijnen in Roma Pit. Zij mochten elk vijftig werknemers uit Nieuw Koffiekamp in dienst nemen. Alle werkers en machines zijn geregistreerd. Politie, militairen en leden van de Commissie Ordening Goudsector zouden belast worden met de beveiliging. Het werken gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo is het niet toegestaan om met kwik naar goud te zoeken, zei Dodson. Het winningsproces moet milieuvriendelijk gebeuren.

Maar, eind mei dit jaar, bleek de aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp te zijn. Illegale goudzoekers stroomden opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vrijdag 31 mei 2019 in de Ware Tijd.

HVB-leider Noersalim: 'De HVB wil gaan voor meer hervorming en vernieuwing op velerlei gebied'

(Bron foto's: HVB)
'Wij gaan niet schelden op podia en beloven wat wij niet kunnen realiseren'


De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) heeft tijdens een vergadering afgelopen zaterdagavond aan de Commissaris Roblesweg te Blauwgrond vooral gewezen op het onderwijs. De aanpak van zittenblijvers en het afstemmen van het onderwijs op de behoeften van wat het land wil produceren en exporteren moet goed zijn, om meer werkgelegenheid en welvaart te kunnen creëren, aldus de vernieuwende politieke partij. Dit bericht Starnieuws maandag 29 juli 2019.

'Beschouwt u de politiek niet als een ver-van-mijn-bed-show want het zijn politici die een land regeren. Vandaar dat de HVB wil gaan voor meer hervorming en vernieuwing op velerlei gebied. Wij gaan niet schelden op podia en beloven wat wij niet kunnen realiseren, omdat het onder meer deze zaken zijn waardoor mensen het vertrouwen in de politiek verloren hebben. Dit is wereldwijd een tendens en wij willen met onze politiekvoering vooral degene die niet meer naar de stembus willen gaan maar ook anderen die nog steeds geen keus hebben kunnen maken weer vertrouwen inboezemen dat politiek in hoofdzaak het middel is die de toekomst van een samenleving bepaalt', sprak partijvoorzitter Mike Noersalim.

Clyde Linger, Ronny Tirtawie en Marie Kartojoso, mede-organisatoren van de avond, riepen de jongeren op om te helpen bij het oplossen van de problemen waarmee de buurt te kampen heeft en niet te wachten op de overheid.

Jair Kross van de HVB Jongerenraad, tevens jeugdambassadeur, heeft aangegeven dat het veldwerk van de HVB niet alleen bestaat uit het voeren van propaganda maar dat de partij ook verschillende trainingen verzorgt. 'Hydroponics en ICT trainingen, lezingen ter bevordering van het ondernemerschap, cursus Mandarijn, adviezen over een gezonde levensstijl, zelfs schaakcursussen, voornamelijk voor jeugdigen worden er gegeven, maar ook dansen/bewegen behoren tot het pakket aan trainingen die de HVB de samenleving aanbiedt', vulde hij aan.

Alle organen van de HVB zijn betrokken bij de activiteiten. Noersalim gaf aan, dat de partij het nobel streven heeft dat haar leden de medemens van dienst moeten zijn. 'En dat doe je met kennis en helpen waar de nood het hoogst is', zo sprak hij de leden van de kern die geïnstalleerd werd, de moed in.

De aanwezigen verzekerden de partijleiding dat Blauwgrond een zetel zal opleveren voor de HVB.

De Ware Tijd: 'Centrale Bank heeft cambio's van miljoenen euro's voorzien om valutakoersen onder controle te houden'....

CBvS zou indirect debet zijn aan de smokkel van euro's naar de Verenigde Staten


De Ware Tijd baseert haar informatie op uitspraken van anonieme 'spelers op de financiële markt', een 'insider', 'bronnen' en 'twee andere bronnen'...


Volgens de Ware Tijd van vandaag, maandag 29 juli 2019, heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vanaf april cambio's van miljoenen euro's voorzien in een poging de valutakoersen onder controle te houden. 'Spelers op de financiële markt' geven aan, dat hierdoor de CBvS indirect ook debet is aan de smokkel van euro's naar de Verenigde Staten om daar omgezet te worden in Amerikaanse dollars. 

'Ik geloof dat het zijn oprechte doel was om de koersen te beheersen', zegt een 'insider' over de actie van governor Robert van Trikt. 'Maar, hij wist ook wel wat er uiteindelijk gebeurde. Alleen stak de bank haar kop in het zand.'

Bronnen staven de kennis van de CBvS aan het feit, dat al in april een koerier op Aruba werd gepakt met meer dan achthonderdduizend euro. 'Toen werden de overmakingen voor enkele weken stopgezet, maar deze werden spoedig hervat en bovendien werden de bedragen ook nog verhoogd.' Ook de smokkel ging door. Echter, niet langer via Aruba. Desalniettemin werd onlangs 1,6 miljoen euro onderschept in Miami, Forida (VS).

De koersbeheersing moest tweeledig werken.
Op de eerste plaats zou door de 'lage' eurokoers, de dollar door de onderlinge ruilverhouding ook laag blijven.
Op de tweede plaats zouden door de beschikbare euro's ook Srd's afgeroomd worden. De koersen stabiel houden lukte wel, maar de export van euro's kwam als lastige bijkomstigheid.

Over het verstrekken van euro's aan de cambio's maakte VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien eerder al melding.

De krant kreeg deze informatie via twee andere bronnen bevestigd, waarbij ook een recente verdeelsleutel aan acht cambio's is overgelegd. Werd in eerste aanleg ongeveer één miljoen euro per maand ter beschikking gesteld, uiteindelijk liep dit op naar ongeveer vier miljoen euro per week. Ondertussen heeft de CBvS in een poging de koers onder controle te houden, een bandbreedte vastgesteld. Ook kondigde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maatregelen aan om de vrije uitvoer aan banden te leggen. Een koerier hoefde tot dan slechts aan te geven hoeveel geld hij bij zich heeft en was verder niet in overtreding.

Binnen de financiële sector wordt nu het ergste gevreesd. 'Want er wordt wel gezegd dat het geld van de cambio's is, maar de Amerikaanse dollars waren bestemd voor de handel en andere bedrijven. We hebben een economie die op Amerikaanse dollars draait.' Bedrijven plaatsten hun bestelling in dollars en via de omwisseling in Miami werd aan de vraag voldaan. Dat valt nu weg en de druk op de Amerikaanse dollar zal enorm toenemen als niet snel maatregelen hiertegen komen. Gevreesd wordt dat slechts het vaststellen van een bandbreedte niet zal helpen.

Beruchte Haagse oplichter Harrysingh O. vandaag, 29 juli, door Suriname uitgeleverd aan Nederland

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Man moet acht jaar de gevangenis in voor hypotheekfraude, illegale kamerverhuur en witwassen


De beruchte Haagse oplichter Harrysingh O. wordt vanavond, maandag 29 juli 2019, door Suriname uitgeleverd aan Nederland. Dat bevestigt het Surinaamse Hof van Justitie vandaag tegenover Omroep West. De 65-jarige O. werd een paar weken geleden door een arrestatieteam in Paramaribo aangehouden. 

De man moet in Nederland nog acht jaar de gevangenis in voor onder meer hypotheekfraude, illegale kamerverhuur en witwassen. Volgens de politie is hij al dertig jaar actief als oplichter in de Haagse vastgoedwereld en heeft hij miljoenen euro's verdiend over de rug van honderden slachtoffers.

Om hem te vinden werd hij op 9 juli door de politie op de Nationale Opsporingslijst gezet. Onder meer zijn naam en foto werden verspreid in de media.

Harrysingh O. was al sinds 2015 op de vlucht voor de Nederlandse autoriteiten. Uit onderzoek is gebleken dat hij toen al in Suriname zat. Toen de politie hem op verzoek van Nederland op 10 juli arresteerde, werd er veel geld bij hem aangetroffen.

Morgenochtend wordt de veroordeelde oplichter in Nederland verwacht. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Nederland wil zijn komst nog niet bevestigen.

Regering Curaçao informeert Statenleden over gang van zaken rond extra financiering van HNO

'Nee, er is geen crisis, eerder een gebrek aan informatie'


De regering heeft de Statenleden van de coalitiepartijen zaterdagavond geïnformeerd over de gang van zaken rond de extra financiering van Hospital Nobo Otrobanda (HNO). 'Nee, er is geen crisis', zegt PAR-parlementariër Stephen Walroud in het Antilliaans Dagblad van vandaag, maandag 29 juli 2019. 'Eerder een gebrek aan informatie.'

Walroud wijst erop, dat juist tijdens het reces van de Staten de ontwikkelingen rond de financiering van HNO in een stroomversnelling zijn geraakt.

'We hebben nu een update gekregen en de mogelijke scenario’s besproken. De komende week zullen we zien hoe alle partijen die hierbij betrokken zijn reageren, zoals het lokale consortium, de Curaçaose regering, het College financieel toezicht en de Rijksministerraad.'

Dat de bijeenkomst op een zaterdagavond plaatsvond had alles te maken met minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) die in het buitenland was. 'De vergadering was direct de dag nadat zij weer terug op het eiland was', zegt Walroud.

De afgelopen week is veel commotie ontstaan over de lening van 200 miljoen gulden via een lokaal consortium nadat gouverneur Lucille George-Wout heeft geweigerd haar handtekening te zetten onder een landsbesluit dat daar indirect mee te maken heeft. Het is nu aan de Rijksministerraad in Nederland om te beslissen of het landsbesluit al dan niet vernietigd moet worden.

Cft roept regering Curaçao op tot voorzichtigheid met lenen

'Van groot belang dat de groeistrategie voortvarend ter hand wordt genomen'


Het is van groot belang dat de groeistrategie die naar aanleiding van het groeiakkoord met Nederland op Curaçao wordt uitgevoerd, voortvarend ter hand wordt genomen. Dat stelt het College financieel toezicht (Cft), dat in het Jaarverslag van 2018 ook stilstaat bij de grootse plannen en het belang van de groeistrategie van het kabinet-Rhuggenaath om duurzame groei te bewerkstelligen, aldus vandaag, maandag 29 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

In oktober 2018 heeft de regering van Curaçao de Groeistrategie Curaçao, Integraal en Samen gepresenteerd. Centraal in het plan staan structurele economische hervormingen, verbetering van het financieel beheer, en versterking van het overheidsapparaat. De structurele hervormingen betreffen de kapitaalmarkt, de arbeidsmarkt en het investeringsklimaat.

De hervormingen op de kapitaalmarkt bestaan uit het intensiveren van de concurrentie in het bankwezen en de oprichting van een investeringsfonds, Invest-Curaçao, dat zich richt op de financiering van het door de regering voorgestane economisch beleid en wordt gekapitaliseerd door samenvoeging van bestaande ontwikkelingsbanken, verkoopopbrengsten uit privatisering en door middelen die verkregen worden via de kapitaaldienst van de overheid.

De arbeidsmarkthervorming bestaat uit versoepeling van het ontslagrecht in combinatie met beschermende voorzieningen voor de versterking van de arbeidsmarktpositie van werknemers (flexicurity).


Rechter op Curaçao sluit onderzoek ter terechtzitting tegen George Jamaloodin af

Oud-minister van Financiën verdachte in  zaken Maximus, Germanium en Passaat.

Jamaloodin in zaak Maximus beschuldigd van het medeplegen van de moord op PS-leider Helmin Wiels


Het onderzoek ter terechtzitting tegen George Jamaloodin is vrijdag officieel door de rechter afgesloten. Op 16 augustus volgt nu nog het vonnis, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 29 juli 2019.

 Jamaloodin, voormalig minister van Financiën namens de MFK, geldt als verdachte in een drietal zaken, te weten Maximus, Germanium en Passaat. Naast verduistering en valsheid in geschrifte in de zaak Germanium - waar Jamaloodin schuld van heeft bekend - en valsheid in geschrifte in de zaak Passaat, wordt de oud-minister in de zaak Maximus beschuldigd van het medeplegen van de moord op PS-leider Helmin Wiels.

In de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) is Jamaloodin als medepleger verantwoordelijk voor de door schutter Elvis Kuwas uitgevoerde moord op Helmin Wiels. Hij heeft volgens het OM namelijk aan Burney ‘Nini’ Fonseca de opdracht gegeven om tegen betaling van een grote som geld het slachtoffer om het leven te laten brengen.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaken op 10, 11 en 12 juni heeft het OM een gevangenisstraf van dertig jaar geëist tegen Jamaloodin. 'Jamaloodin heeft samen met anderen het slachtoffer beroofd van zijn recht op leven. Het recht op leven behoort tot de meest fundamentele rechten, die in onze rechtsorde dienen te worden beschermd. Het handelen van Jamaloodin getuigt van volstrekte minachting van dat recht op leven', aldus het OM toen tijdens het requisitoir.

'De moord op Wiels is de bijl aan de wortel van de democratie. Daarom dient deze moord zwaarder te wegen dan een enkelvoudige moord die dit politieke karakter niet heeft.'Om de zaak tegen Jamaloodin te onderbouwen, presenteerde het OM verklaringen van verschillende getuigen en werd wederom stilgestaan bij het sms-verkeer tussen Jamaloodin en Fonseca, dat eindigde op de dag voor de moord op Wiels.

Regering Suriname weinig mededeelzaam over inhoud bezoek Russische minister Lavrov

(Bron foto's: Twitter)
Geen enkele mededeling over militair-technische samenwerking... (!)

'Historisch moment' krijgt amper inhoudelijke aandacht van zogenoemd Nationaal Informatie Instituut


De minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergey Lavrov, heeft vrijdagavond 26 en een deel van zaterdag 27 juli 2019 een officieel bezoekje gebracht aan Suriname.

'Minister Lavrov was in Suriname voor de versterking van de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Rusland. De komst van de Russische minister biedt perspectief voor onder andere de oliesector en onderwijs', zo berichtte het amateuristisch Nationaal Informatie Instituut, NII, de gewillige spreekbuis voor de regering.

'Connectivity'....?
Na een ontmoeting zaterdagochtend met minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle vertrok de Rus naar het Kabinet van de vicepresident, waar van gedachten werd gewisseld over 'de samenwerkingsgebieden' tussen de twee landen. Zo sprak minister Lavrov met vicepresident Ashwin Adhin onder meer over 'connectivity', aldus het NII, de agrarische- en mijnbouwsector. 'Rusland is politiek strategisch een belangrijke partner benadrukte de vicepresident, die van mening is dat Suriname daarvan maximaal gebruik moet maken.'


'Historisch moment'
Vervolgens vertrok het Russisch gezelschap naar het presidentieel paleis voor een ontmoeting met president Desi Bouterse. Gesproken werd weer over de relatie tussen beide landen, zo liet het weinig mededeelzame NII weten.
Bouterse beweerde, dat het bezoek van Lavrov gezien kan worden als een historisch moment, 'aangezien Rusland gerekend kan worden tot een van de grootste mogendheden van de wereld'...

Wat Lavrov zei, meldt het NII niet!
Maar, wat het bezoek Suriname concreet oplevert is onduidelijk. Het 'historisch' aspect zal nog moeten blijken. Daarnaast bekritiseerde de vermeend volkspresident zijn volk, door te zeggen, dat het tijd is dat Surinamers meer liefde voor hun land moeten hebben, zo schreef het Nationaal Informatie Instituut.... Bouterse gaf verder aan, dat Suriname op diverse gebieden voordelen heeft aan dit bezoek, waaronder op het gebied van volksgezondheid en onderwijs. Wat Lavrov zei, meldt het NII niet!

Opmerkelijk is het, dat het NII - en lokale media - niet rept over het tekenen door beide landen van overeenkomsten inzake militair-technische samenwerking (!), dat zaterdag 27 juli wel wordt gemeld door het Russisch staatspersbureau TASS, zonder overigens in te gaan op de inhoud van die overeenkomst.
'We hebben gesproken over versterking van het wettelijk kader, we werken intensief aan een uitleveringsverdrag, een overeenkomst over juridische bijstand', zei Lavrov, aldus TASS. 'Documenten worden opgesteld op het gebied van militair-technische samenwerking.' Hij benadrukte ook dat Rusland zijn medische hulp aan Suriname uitbreidt. 'We schonken sets van perinatale medische apparatuur en een beademingsapparaat voor kunstmatige longen aan onze partners',voegde de Lavrov toe.

Het NII beperkt zich, uit gemakzucht, tot cliché teksten, oppervlakkige berichtjes
Waar de militair-technische samenwerking uit bestaat is niet bekend.... De regering rept er met geen woord over. Het Nationaal Informatie Instituut informeert amper. Transparantie is onbekend bij het zogenaamd instituut. Let wel, Bouterse spreekt van een historisch moment, het korte bezoek van Lavrov. Maar, het NII besteedt geen enkele inhoudelijke aandacht aan het historisch moment. Het beperkt zich, uit gemakzucht, tot cliché teksten, oppervlakkige berichtjes. Gesloten overeenkomsten worden niet nader inhoudelijk toegelicht.

Kwalijk
Laat het NII haar naam eens eer aan doen en daadwerkelijk het volk gaan informeren, uitgebreid en op een transparante wijze. Het bezoek van Lavrov had van het Nationaal Informatie Instituut meer aandacht verdiend dan bijvoorbeeld de fake Facebook-accounts op naam van Surinaamse ministers. En, dat het NII niets vermeldt over getekende overeenkomsten op het gebied van militair-technische samenwerking is op z'n zachtst gezegd kwalijk.

(© Suriname Mirror, maandag 29 juli 2019)

'De mensen in Sipaliwini lijken zelfverzekerd te zijn om de regering weg te stemmen in 2020'

ABOP-voorzitter Brunswijk zeer tevreden over bijeenkomsten te Pikin Slee en Nieuw Aurora

Sipaliwini lijkt geel-zwart het flets geworden NDP-paars te verdringen van het toneel


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk is buitengewoon tevreden over de bijeenkomsten die hij zaterdag te Pikin Slee en zondag in Nieuw Aurora heeft gehouden in het district Sipaliwini. 'De mensen zijn zo enthousiast en zeggen met hun geheel hart gekozen te hebben voor ABOP', zegt de partijleider vandaag, maandag 29 juli 2019, op Starnieuws. 

Brunswijk merkt op, dat de situatie heel anders is dan bij de vorige verkiezingen. Toen was het duidelijk, dat veel mensen nog geloof hadden in de NDP-regering. Maar, nu heeft het binnenland volgens de politicus ingezien dat de beloften na negen jaar regeren, niet zijn waargemaakt.

'Ik kon mijn ogen niet geloven hoe de mensen kosten noch moeite hebben gespaard om naar de vergadering te komen', zegt Brunswijk. Het binnenland moet één vuist maken, vindt de politicus. Hij meent dat het nu erop of eronder is.

'In elk geval lijken de mensen zelfverzekerd te zijn om de regering weg te stemmen in 2020. ABOP is de enige hoop. De mensen hebben aangegeven dat ze het niet zien zitten met andere partijen. Deze verkiezingen komt er een doorbraak.'

Verdachte van diefstal staafjes dynamiet bij IAmGold aangehouden

Politie valt woning van verdachte aan de Livornoweg binnen


Het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen weekend een man gearresteerd die ervan wordt verdacht meer af te weten van de diefstal van dynamiet bij IAmGold te Brokopondo. Volgens Starnieuws vandaag, maandag 29 juli 2019, werd een inval gedaan in de woning van de verdachte aan de Livornoweg in Paramaribo. De Ware Tijd meldt, dat het gaat om een 48-jarige werknemer van IAmGold.

Het goudbedrijf had aangifte gedaan, nadat ontdekt was dat staafjes dynamiet waren gestolen. Tijdens een controle stuitte de beveiliging van het bedrijf op een hoeveelheid dynamiet op een locatie. Hoeveel dynamiet verdwenen is, is nog niet duidelijk.

Zaterdag is de verdachte, volgens ooggetuigen, naar de bedrijfslocatie gebracht voor verder onderzoek. De afdeling Kapitale Delicten is belast met deze zaak. Het is nog niet duidelijk of het gestolen dynamiet is gevonden en of er meer aanhoudingen zijn verricht.

Weer bezoekers van recreatieoorden aangevallen door piranha’s

Vrouw op Ayo aangevallen, terwijl twee kinderen op White Beach zijn gebeten


Waterkant.net bericht vandaag, maandag 29 juli 2019, dat gistermiddag weer bezoekers van recreatieoorden zijn aangevallen door piranha’s. Het gaat om een vrouw en twee kinderen die dit keer slachtoffer zijn geworden. De vrouw is op Ayo aangevallen, terwijl de twee kinderen op White Beach slachtoffer zijn geworden.

De vrouw is gebeten in de grote teen van haar rechtervoet. Daarbij is zij een groot stuk van haar teen kwijtgeraakt. Eén van de kinderen is een kleine teen kwijt. De andere is ook gebeten in zijn kleine teen, maar is slechts een deel ervan kwijt.

Alle drie slachtoffers moesten met spoed naar de Spoed Eisende Hulp voor medische behandeling.

Afgelopen weken zijn meerdere personen slachtoffer geworden van piranha’s. Het ging toen om de oorden Ayo en Plantage Carolina.

Lees ook 'In Surinaamse recreatieoorden aan rivieren en stuwmeer blijkt niemand veilig voor de piranha'.

Bond bij Rosebel goudmijn van IAmGold roept personeel op werk neer te leggen - Situatie grimmig en gespannen

Voorzitter Read wil duidelijkheid over grimmige en gespannen situatie na dood porknokker

'Directie let niet op veiligheid werknemers, maar wel op zo gauw als mogelijk alle machines uit alle putten te halen'


Lloyd Read, voorzitter van de werknemersbond bij Rosebel Gold Mines, heeft zijn leden en alle andere werknemers gezegd zich voorlopig te onttrekken van de werkzaamheden zolang er geen duidelijkheid is over de situatie. Hij spreekt van een grimmige en gespannen situatie. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 29 juli 2019.

Bij de Roma Pit zijn een dode en een gewonde gevallen onder de goudzoekers ofwel porknokkers. Daarop werden de machines in de put in brand gestoken door verhitte porknokkers.

Gistermiddag omstreeks twaalf uur begonnen zich schermutselingen voor te doen tussen Rosebel-werknemers en porknokkers in de Roma Pit. De situatie sleepte zich voort en tegen vier uur in de middag waren er een dode en een gewonde gevallen tijdens de ongeregeldheden. De gemoederen raakten vanaf dat moment nog meer verhit, waarbij steeds meer porknokkers op de locatie kwamen en ze machines in de put in brand staken.


Ook de bus waarmee de werknemers terug vervoerd moesten worden naar het complex waar de woonunits zijn gevestigd, werd in brand gestoken..Read zegt, dat hij 'zeer, zeer, gebelgd' is over het feit, dat de directie de werknemers niet had geïnformeerd over de situatie en de volgende ploeg zich normaal opmaakte om naar de put te gaan voor werkzaamheden. Hij zegt dat hij het de directie zeer kwalijk neemt, dat er niet gelet is op de veiligheid van de werknemers, maar dat er meer aandacht was om alle machines zo gauw als mogelijk uit alle putten te halen. 'Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers, leden of geen leden. Voor hun leven.'

De vakbondsleider heeft de werknemers op het hart gedrukt zich niet op de weg te begeven maar op het wooncomplex te blijven. Hij hoopt niet dat er paniek uitbreekt. Read heeft de werkers ook aangespoord om niets te doen, mochten de porknokkers en/of dorpelingen het wooncomplex bereiken.

'Ik hoop dat zaken niet verder escaleren en dat de gemoederen en de dorpen de kalmte bewaren.'

Read zegt dat hij heeft geprobeerd de directie van Rosebel te bereiken, maar dat het hem niet is gelukt. Hij heeft wel gesproken met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, die zich opmaakt om naar het gebied te gaan. Net als Read is hem afgeraden om naar het gebied te gaan omdat de veiligheid niet gegarandeerd is.


Voor de vakbondsleider is het nu zaak om de veiligheid van de werkers te waarborgen. Intussen zouden speciale eenheden van de politie en militairen naar het gebied zijn gestuurd om de situatie onder controle te krijgen.