dinsdag 12 december 2017

Anton de Kom Universiteit van Suriname ontvangt in 2018 Srd 70 miljoen meer dan oorspronkelijk begroot

Minister Peneux geeft met verhoging begroting gehoor aan kritiek Assembleeleden

 
De begroting van de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor 2018 is van Srd 15 miljoen opgetrokken naar Srd 85 miljoen. Dit zei minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maandag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). 

Het bedrag is gelijk aan het subsidiebedrag dat in 2017 aan de universiteit is verstrekt, aldus het Dagblad Suriname dinsdag 12 december 2017.

Ook de subsidie van het Polytechnic College Suriname (PTC) wordt verhoogd naar Srd 4 miljoen.

Tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling hadden diverse parlementariërs kritiek geleverd op de zeer lage bedragen, die als subsidies voor deze onderwijsinstellingen waren opgenomen.

Assembleelid Raymond Sapoen, die minister van Onderwijs is geweest, stelde dat zelfs in perioden van economisch zwaar weer de bijdrage aan cruciale kennisinstituten niet verwaarloosd moet worden. Indien geen verandering hierin zou komen, dreigde Sapoen geen medewerking te verlenen aan goedkeuring van de begroting van Onderwijs.

Peneux heeft tijdens zijn betoog enkele wijzigingen aangeduid, die in de nota van wijziging van de regering zullen worden opgenomen. Hij kondigde aan dat ook de begrotingen van de directoraten Onderwijs en Cultuur zullen worden opgetrokken.

Tientallen boze klanten halen verhaal bij eigenaar in Zeeburg van reisbureau Fly-Su in Amsterdam-Zuidoost

(Bron foto: Surivision)
Voor etalage van bedrijfje Fly-Su aan Bijlmerdreef hangt briefje met tekst 'failliet'

- Klanten mogelijk opgelicht door eigenaar Fly-Su
- Oplichterij met tickets naar Suriname komt met enige regelmaat voor


Tientallen boze klanten zijn vandaag, dinsdag 12 december 2017, naar Zeeburg gegaan om verhaal te halen bij de eigenaar van een reisbureau. Ze hadden tickets naar Suriname geboekt bij de man, maar hebben die nooit ontvangen. Voor de etalage van het bedrijfje Fly-Su aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost hangt sinds vandaag een handgeschreven briefje met 'failliet', zo meldt de Amsterdamse zender AT5.

Gedupeerden zeggen, dat het reisbureau de afgelopen dagen nog gewoon geld aannam voor tickets naar Suriname. Zij vermoeden dat ze zijn opgelicht en trokken daarom naar de woning van de eigenaar op Zeeburg.



'Ik kwam vandaag mijn ticket halen en er stond 'faillissement' op de deur', zegt een van de mannen die verhaal kwam halen. Hij heeft begrepen, dat er 65 gedupeerden zijn, maar vermoedt dat het nog veel meer zijn. 'Ik heb 1.165 euro betaald. Weet je hoe hard ik heb gewerkt, meneer? Ik moest mijn mondje en mijn kontje verkopen ervoor. Ik heb het nu niet. Het is veel!'

Los van het geld dat ze kwijt lijken te zijn, zeggen de gedupeerden dat alle vluchten naar Suriname de komend tijd volgeboekt zijn. AT5 sprak ook met een vader wiens kinderen al naar Suriname gevlogen zijn. Hij loopt nu kerst met zijn familie mis.

Oplichterij met tickets naar Suriname komt met enige regelmaat voor. Of er nu ook weer sprake is van oplichting, is nog geen uitgemaakte zaak.

Inbraak in woning politieman

Inbrekers er onder andere vandoor met patroonhouder met scherpe patronen en een lange mouw politie-uniform


Het Dagblad Suriname meldt dinsdag 12 december 2017, dat de politie van Paramaribo maandagavond een melding kreeg van een inbraak in de woning van een politieagent aan de Blauwkepankistraat, een zijstraat van de Ringweg.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de inbrekers sieraden, een televisietoestel, een reserve patroonhouder met scherpe patronen en een lange mouw politie-uniform hebben meegenomen.

De daders hebben zich via de voordeur toegang tot de 'goed afgesloten woning' verschaft.

China wil sneltreinverbindingen in Suriname aanleggen die aansluiten op landen rond Suriname

'Met toekomstige treinverbindingen wordt Suriname meegenomen in ontwikkeling Zuid-Amerika'


China zou graag sneltreinverbindingen in Suriname willen aanleggen die aansluiten op de landen rond Suriname. Voor zijn economische expansie wil China vanuit het One Belt One Road Initiative (OBOR) ook in Zuid-Amerika weg- en zeeverbindingen aanleggen. Door de toekomstige treinverbindingen 'van noord tot zuid en van oost tot west' wordt Suriname volledig meegenomen in de ontwikkeling van Zuid-Amerika, zei professor Jiang Shixue, hoofd van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Universiteit van Shanghai, donderdag tijdens een seminar over de relatie tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, aldus de Ware Tijd dinsdag 12 december 2017.

Er moeten treinen gaan rijden tussen Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en Venezuela 'en verder richting de rest van Centraal-Amerika'.

Dit mega-infrastructurele project zal leiden tot werkgelegenheid, bedrijvigheid voor toeleveranciers en regionale integratie.

'Op zich een goed voornemen', zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Maar, hij bekijkt de zaak ook kritisch. 'Suriname heeft momenteel geen ruimte meer om de grote leningen te sluiten die nodig zullen zijn om een dergelijk project uit te voeren. Wat wij nu nodig hebben, is de begroting van de overheid opschonen. Daarna moeten wij als land nagaan hoe wij onze productiviteit per direct kunnen verhogen.'

Statistieken van de Centrale Bank van Suriname wijzen uit, dat er jaarlijks tussen twintig en dertig miljoen Amerikaanse dollar aan investeringen uit China in Suriname worden gedaan, volgens Ramautarsing 'voornamelijk in de handel'.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens het seminar, dat Suriname openstaat voor investeringen in diverse productiesectoren, van landbouw tot mijnbouw.

Venezuela exporteert 500 ton ferronikkel naar de Nederlandse markt

President Maduro wil de afhankelijkheid van olie verminderen


Venezuela heeft 500 ton ferronikkel naar de Nederlandse markt geëxporteerd als onderdeel van het staatsbeleid gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van olie, zo meldden officiële bronnen vandaag, dinsdag 12 december 2017.

Volgens de minister van Ecologische Mijnbouwontwikkeling, Víctor Cano, heeft mijnbouwbedrijf Loma de Níquel 500 ton ferronikkel in grote stukken naar Nederland geëxporteerd, wat hij omschreef als 'een prestatie van de productiekrachten van de mijnbouwmotor, gecreëerd door president Nicolás Maduro, om de nationale economie een boost te geven', schreef hij op zijn Twitter-account.


In een ander bericht prees de minister de inspanningen van de werknemers van dat bedrijf om de economie te diversifiëren. 'Een verdiende erkenning voor de arbeidersklasse van Loma de Níquel. Elke productie, elke beweging, is een positief signaal dat we op weg zijn naar productief Venezuela, het Venezuela van goud. The Mijnbouw Motor is het geweten van mensen.'


Nikkel- en staallegeringen worden gebruikt in de zware industrie en in de bouw van machines, onder anderenDe Venezolaanse autoriteiten spannen zich in om de nationale productie te diversifiëren om uit de afhankelijkheid van olie-export te komen, tot nu toe de belangrijkste bron van vreemde valuta in het land.

Venezuela heeft uitgebreide minerale bronnen zoals goud, coltan, thorium, diamant, ijzer, aluminium, uranium, onder andere, die behoren tot de belangrijkste wereldresserves.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Clarence Seedorf mogelijk als trainer terug naar Brazilië

Naam Seedorf zoemt rond in Brazilië als trainer bij Atlético Paranaense


Na zijn kortstondige Chinese avontuur keert Clarence Seedorf mogelijk als trainer terug naar Brazilië. De oud-international wordt door O Globo in Brazilië in verband gebracht met Atlético Paranaense

Het zou zijn derde club worden als trainer na zijn korte dienstverbanden bij AC Milan (vijf maanden) en Shenzhen FC (zes maanden).

Seedorf sloot zijn actieve loopbaan in 2014 af bij Botafogo.





(Suriname Mirror/Voetbal International/YouTube/Twitter)

Boot- en bushouders NVB sinds september niet uitbetaald

Zoveelste actie hangt in de lucht


De eigenaren van boten en bussen bij het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) zijn vanaf september niet uitbetaald. Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt vandaag, dinsdag 11 december 2017, op Starnieuws dat de leden niet te houden zijn. 

Woon is bang, dat een actie niet kan worden afgewenteld, wanneer uiterlijk woensdag geen uitbetaling plaatsvindt. De leden hebben geen geld om brandstof aan te schaffen. Zij wachten al twee maanden op hun betaling.

De OBS heeft contact hierover gehad met de regering, maar er is nog geen uitsluitsel gegeven wanneer overgegaan wordt tot uitbetaling. Woon hoopt, dat de regering over de brug komt zodat het vervoer van de NVB gegarandeerd blijft.

Het openbaar vervoer is veel duurder dan de tarieven die gelden voor de NVB.

VIDS dreigt bij uitblijven uitvoering Kali’na- en Lokono-vonnis door regering naar rechter te stappen

'Regering solt met belangen inheemsen en het is tijd is dat deze groep landelijk hiertegen opkomt'


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) stapt volgens ondervoorzitter Jona Gunther naar de rechter, wanneer de Staat het Kali’na- en Lokono-vonnis niet uitvoert. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft Suriname op 25 november 2015 veroordeeld tot wettelijke erkenning van de collectieve rechten van inheemsen in het Marowijnegebied (zie onderaan). Het vonnis is op 28 januari 2016 aan de betrokken partijen betekend. 

De Staat heeft twee jaar de tijd om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemsen bij wet te regelen en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden.

'Er is vorig jaar wel een commissie geïnstalleerd die zich onder andere buigt over het vonnis, maar er is niets concreet uitgevoerd. Dat is wel jammer', zegt Gunther, die ook de voorzitter is van Kali'na en Lokono in Marowijne, een regionale werkarm van de VIDS, vandaag, dinsdag 12 december 2017, in de Ware Tijd.

Hij vindt dat de regering solt met de belangen van de inheemsen en dat het tijd is dat deze groep landelijk hiertegen opkomt. De gezamenlijke verklaring met de regering en het stappenplan zijn nog steeds niet ondertekend door de president. Dat zou eerst gebeuren op 7 augustus in de Congreshal, maar het staatshoofd zei toen, dat hij de Raad van Ministers hierover zou informeren. Volgens Gunther was de ondertekening verschoven naar 10 oktober, Dag der Marrons, maar ook toen is het niet doorgegaan.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt, dat de documenten worden bestudeerd door de ministers. Wanneer ze hiermee klaar zijn kunnen ze ondertekend worden. 'We werken wel aan de uitvoering van het vonnis, maar misschien niet op het tempo dat mensen willen', voegt hij eraan toe. Over de overweging van de Vids om de staat voor het gerecht te dagen, zegt minister Dikan dat ze dat recht heeft.

OM eist vier jaar cel voor politieman die minderjarige dochter seksueel zou hebben misbruikt

Vanaf haar dertiende zou nu 15-jarige dochter seksueel zijn misbruikt door vader


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren vier jaar cel, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, geëist tegen H.G. De politieman is voorlopig op vrije voeten gesteld, omdat zijn advocate Irene Lalji aangevoerd had, dat het slachtoffer tegenstrijdige verklaringen afgelegd had. De Officier van Justitie eiste tevens zijn gevangenneming, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 12 december 2017.

Volgens de nu vijftienjarige dochter heeft haar vader haar vanaf haar dertiende seksueel misbruikt. De ouders van het meisje zijn gescheiden. Het kind logeerde af en toe bij haar vader. G. is vorig jaar op 16 september aangehouden. Hij ontkent dat hij seksuele handelingen heeft gepleegd met zijn dochter. Volgens het OM heeft de vader het vertrouwen van zijn dochter geschaad. Hij zou voor een veilige omgeving moeten zorgen voor het kind, maar heeft haar misbruikt en botvierde zijn lust op het kind. De Officier van Justitie achtte het feit wettig en overtuigend bewezen.

Lalji deelde echter een andere mening. Zij vindt dat er geen wettig en overtuigend bewijs is geleverd en eiste vrijspraak van haar cliënt. Volgens de advocate is de verdachte aldoor consistent geweest in zijn verklaringen. Hij ontkent zich schuldig gemaakt te hebben aan het feit. Lalji betoogde, dat de verklaringen van de verdachte ondersteund worden door verklaringen die getuigen afgelegd hebben.

Volgens G. was het kind jaloers en boos, omdat zij ervan uitging dat hij meer van de dochter van zijn vriendin hield dan van haar. Volgens de advocate vertelt het kind leugens door te fantaseren. Lalji benadrukte, dat de politieman zijn carrière misloopt en dat deze beschuldigingen zijn imago enorm geschaad hebben. Daarnaast hangt hem ontslag boven het hoofd.

Op 8 januari zal deze zaak verder behandeld worden.

Suriname zit met een overschot aan kip...

APSS vermoedt dat importeurs na aankondiging verhoging importheffing voorraad hebben aangevuld

Consumenkring-voorzitter: 'Als er een overschot was, zou men geen jonge kippen slachten en verkopen'


Al enkele weken is er een overschot aan kip. Peter van Dijk van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) stelt vandaag, dinsdag 12 december 2017, in de Ware Tijd, dat de verhoging van de importheffing kwekers hoop heeft gegeven op een betere toekomst. Hierdoor hebben zij de productie met ruim 30 procent verhoogd. De verwachting van de kippenkwekers om veel meer te verkopen in verband met de feestmaanden, is niet bewaarheid. 

Op 1 september heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme de importheffing op kip en kipdelen verhoogd van 20 naar 40 procent. Van Dijk vermoedt, dat de importeurs na de aankondiging van de verhoging, die tot twee keer toe was uitgesteld, hun voorraad hebben aangevuld, waardoor er ook veel importkip op de markt is. Hij noemt de huidige situatie ongezond, vooral voor de kwekers, die enorme verliezen lijden. 'Ook wij zitten met vriezers vol kip.' 

Hij hoopt dat de consument voorkeur zal geven aan het Surinaamse product, zodat er binnen een maand geen overschot meer zal zijn. Hij benadrukt, dat er de prijzen niet zijn gestegen; kip wordt momenteel onder de kostprijs verkocht. 'Door de overschotten hebben we acties.'

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, heeft niet het gevoel dat er een overschot is. 'Ik merk het niet aan het vlees dat verkocht wordt. Als er een overschot was, zou men geen jonge kippen slachten en verkopen.'

Hij vindt dat de kwekers de kippen de gelegenheid moeten geven om te groeien, waardoor het aangeboden product beter zal zijn. De concurrentieslag tussen de lokale kippenkwekers en importeurs is volgens hem gezond. 'De consument moet zelf bepalen of hij het buitenlandse of Surinaamse product koopt. '

Twee doden bij eenzijdig verkeersongeluk op Larecoweg

Automobilist verliest controle over besturing auto - zes inzittenden - in bocht

Auto belandt via bosschage tegen een omrastering van walabapalen, prikkeldraad en betonnen paal en slaat over de kop


De 52-jarige Kenneth Oerajoekawa en Arsinio Jubitana (23) zijn zaterdag 9 december om het leven gekomen na een verkeersongeval op de Larecoweg. De politie van Groningen deed na een telefonische melding van een verkeersongeval de plek aan voor onderzoek. Gebleken is dat een Toyota Opa met zes inzittenden, inclusief de bestuurder, reed over die weg. Dit meldt het Korps Politie maandag 11 december 2017.

De bestuurder, die vermoedelijk met een vrij hoge snelheid reed, kwam vanuit Boskamp richting de Vijfde Rijweg. Ter hoogte van kilometer 43½ moet hij bij het beschrijven van een bocht de controle over de besturing van het voertuig hebben verloren. Hij belandde in de langs de weg lopende bosschage, botste tegen een omrastering van walabapalen en prikkeldraad en een betonnen paal. De auto sloeg vervolgens over de kop en kwam op zijn dak tot stilstand.

Omstanders schoten de slachtoffers te hulp en haalden de zes gewonden uit het voertuig. De zes gewonden werden per ambulance afgevoerd naar de RGD Poli te Groningen. Onderweg naar de RGD Poli te Groningen lieten Kenneth en Arsinio het leven. De overigen werden verder afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De bestuurder, die militair is, was niet aanspreekbaar en is ter verpleging opgenomen in de ziekeninrichting. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de Militaire politie.

Premier Rhuggenaath, Curaçao, verliest meer en meer vertrouwen in Guangdong Zhenrong Energy

Ernstige financiële problemen GZE leiden tot stopzetting bouw raffinaderij in Myanmar


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van het nieuws, dat de bouw van een nieuwe raffinaderij in Myanmar is stopgezet vanwege ernstige financiële problemen bij investeerder Guangdong Zhenrong Energy (GZE). Dat verklaart de minister-president vandaag, 12 december 2017, in het Antilliaans Dagblad

Het nieuws bevestigt volgens Rhuggenaath hetgeen al eerder naar voren is gekomen uit de bevindingen van de due diligence en deskresearch van Curaçao, namelijk dat GZE niet over de financiële en technische capaciteit beschikt voor het moderniseringsproject van de Isla-raffinaderij.

'Aan de ene kant is het geen goed nieuws, de hoop en de grote verwachtingen die er waren, zijn vervlogen. Aan de andere kant bevestigt het nog meer het gelijk van de regering om zich op het zogeheten paralleltraject te richten.'

 The Myanmar Times meldde gisteren (zie hierna), dat de bouw van de nieuwe raffinaderij in het zuiden van Dawei, Myanmar in november van dit jaar is stopgezet vanwege financiële problemen van de Chinese investeerder GZE.

https://www.mmtimes.com/news/myanmars-largest-oil-refinery-project-cancelled.html

Nieuwste, grootste cruiseschip van MSC Cruises komt over een jaar naar Curaçao

MSC Meraviglia meert naar verwachting aan in november 2019



Het nieuwste en grootste cruiseschip van MSC Cruises komt naar Curaçao. Naar verwachting meert het schip MSC Meraviglia in november 2019 voor het eerst aan op het eiland. Raul Manotas, cco van Curaçao Ports Authority (CPA), stelt dat het na de Oasis Class Ships van Royal Caribbean, wereldwijd gezien, het grootste schip is dat momenteel cruisereizen uitvoert. Dit meldt vandaag, dinsdag 12 december 2017, het Antilliaans Dagblad.


De MSC Meraviglia is 315 meter lang, 65 meter hoog en heeft een capaciteit van ruim 5.700 passagiers. Het schip is gebouwd in Frankrijk en pas sinds september 2016 operationeel. Aan boord is een promenade aanwezig van 96 meter lang, met boetieks, bars en twaalf verschillende restaurants; van een sushibar tot een Amerikaans steakhouse. ’s Avonds is er livemuziek en zijn er andere soorten entertainment.

KLM gaat vanaf 21 december vaker vliegen van Amsterdam naar Curaçao

(Bron foto: YouTube)
Twee extra vluchten per week tot en met eind februari 2018

 
Vanaf 21 december voert de KLM de vliegfrequenties van Amsterdam naar Curaçao verder op met nog eens twee extra vluchten per week. Deze extra vliegverbindingen blijven tot en met eind februari. Dit zegt Cees van Ursem, manager KLM voor het Caribisch gebied met standplaats Curaçao, vandaag, dinsdag 12 december 2017, in het Antilliaans Ddagblad

Daarmee is sprake van een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding die KLM inzet op de route naar en van Hato.

'We vliegen dagelijks, dus zeven dagen per week, met de Boeing 747-400 naar Curaçao met 35 businessclass- en 373 economy class-stoelen. Bovendien is er éénmaal per week, namelijk op de woensdag, een Amsterdam-Curaçaoretour met een Airbus 330-200. Deze machine heeft 18 businessclass- en 249 economy class-stoelen. Daarnaast tweemaal per week met de A330-200 naar Sint Maarten en via Curaçao weer terug naar Amsterdam.'

Krant Ultimo Noticia, Curaçao, moet journalist Dick Drayer ruim honderdduizend gulden betalen

Ultimo Noticia heeft onrechtmatig foto's van Drayer gepubliceerd



De Papiamentstalige ochtendkrant Ultimo Noticia moet journalist Dick Drayer ruim honderdduizend gulden betalen voor het onrechtmatig gebruik van zijn foto’s. Dat heeft de rechter in eerste aanleg gisteren bepaald, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 1 december 2017.

Drayer, de man achter Persbureau Curaçao, en NOS-corresspondent, stapte een jaar geleden naar de rechter nadat hij had gemerkt, dat Ultimo Noticia door hem gemaakte foto’s publiceerde zonder dat hij hiervoor toestemming had gegeven, en de krant niet bereid bleek voor de plaatsing van de foto’s te betalen. Begin 2015 begon hij de krant facturen te sturen voor plaatsing van 161 foto’s, en bracht voor elke foto 150 gulden in rekening.

De krant, die zijn fotografen 20 gulden voor elke geplaatste foto betaalt, reageerde niet op de nota’s van Drayer. Bij de behandeling van de zaak eerder dit jaar heeft Ultimo Noticia bestreden, dat de geplaatste foto’s eigendom zijn van Drayer of Persbureau Curacao. Bij de foto’s was geen naam van een fotograaf of bron vermeld. Volgens de rechter heeft Drayer echter voldoende aannemelijk kunnen maken dat de foto’s door hem zijn gemaakt.

Glyfosaat per januari 2019 in Suriname verboden

Europese Unie heeft eind november 2017 besloten om glyfosaat vijf jaar langer toe te staan


Glyfosaat, een pesticide die veel gebruikt wordt in de landbouw, zal per januari 2019 worden verboden. Dit zei minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij gisteren in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 12 december 2017

Er waren vragen gesteld over de schadelijke werking van dit onkruidverdelgingsmiddel. De minister legde uit, dat er veel van deze chemicaliën in de handel zijn.

Er is een jaar voorbereidingstijd om het verdelgingsmiddel te verbieden.

De Europese Unie heeft eind november 2017 besloten om glyfosaat vijf jaar langer toe te staan. Een meerderheid van de EU-lidstaten stemde in met het voorstel van de Europese Commissie. Eerder dit jaar stelde de Commissie nog een verlenging van tien jaar voor. Dat voorstel haalde toen geen meerderheid. Een nieuw voorstel, waarin de toelating verkort werd tot vijf jaar, werd vorige maand ook verworpen. Achttien Europese lidstaten stemden voor, negen stemden tegen. Een lidstaat onthield zich van stemming.


Glyfosaat is de meest gebruikte onkruidbestrijder van Europa en is de werkzame stof in het middel Roundup van agrochemiebedrijf Monsanto. Glyfosaat is omstreden vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Wereldgezondheidsorganisatie WHO concludeerde in 2015, dat het middel 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is bij mensen. Die conclusie werd vervolgens tegengesproken door onder meer de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) wees op het Europese besluit en vroeg de minister om de nieuwe inzichten mee te nemen in zijn overweging.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) merkte op, dat glyfosaat veel gebruikt wordt in de landbouw. Hij haalde aan dat er vergrijzing plaatsvindt in de landbouw en stelde voor om er vijf jaar over te doen om de pesticide te verbieden. Jogi zei verder, dat furodan en andere middelen die hier verboden zijn, gewoon gebruikt worden in Guyana. Oogluikend wordt import uit Guyana toegelaten. Indien een middel verboden wordt, moet er ook controle plaatsvinden op import van groenten uit andere landen.

(Suriname Mirror/Starnieuws/YouTube)

Nog geen compromis in kwestie Insel Air

'Insel Air mag geen vluchten uitvoeren op Suriname'


De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Jerry Miranda, geeft vandaag, dinsdag 11 deccember 2017, via het Nationaal Informatie Instituut (NII) te kennen, dat in de kwestie van de voorgenomen vliegoperatie van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air naar Suriname, tot op heden geen compromis is bereikt met alle Surinaamse luchtvaartautoriteiten. 

Derhalve wordt het reizend publiek van Suriname gevraagd hiermee rekening te houden bij de aankoop van vliegtickets naar Curaçao met Insel Air.

Insel Air mag geen vluchten uitvoeren op Suriname. Bij het bereiken van een compromis tussen alle Surinaamse luchtvaartautoriteiten en andere Surinaamse stakeholders met de luchtvaartmaatschappij Insel Air, zal de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, weer in de pers treden, aldus het NII.

Stichting Re-integratie Kansarmen (Rika) lijkt terrein te Santo Boma mis te lopen

Terrein van ongeveer vijf hectare valt onder ministerie van Justitie en Politie

- Jeugdcorrectiecentrum Santo Boma heeft er een onderwijsblok in gebruik genomen
- Rika-voorzitter Amstelveen zwaar teleurgesteld: 'Misschien gooi ik  handdoek in de ring als er geen prioriteit aan wordt gegeven'


De droom van de stichting Re-integratie Kansarmen (Rika) om op een verwaarloosd terrein te Santo Boma een opvangplek voor dak- en thuislozen te bouwen lijkt uiteen te spatten. Het terrein van ongeveer vijf hectare valt onder het ministerie van Justitie en Politie en was bedoeld voor de opvang van jeugdige gevangenen. De onafgebouwde woningen op het terrein waren echter in verval geraakt. De plannen voor het jeugdproject zijn nu weer uit de ijskast gehaald, zo bericht de. Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 december 2017.

Het Jeugdcorrectiecentrum Santo Boma heeft er vorige week een onderwijsblok in gebruik genomen. Daniëlle Beeldsnijder, coördinator van het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doeli, zei 9 december 2017 tegen het Nationaal Informatie Instituut, dat er 'door gebrek aan financiële middelen' gefaseerd aan de gebouwen zal worden gewerkt om alle jeugdigen op het complex te krijgen.

Rika-voorzitter Henk Amstelveen zei in november op een persconferentie, dat de waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, mondeling had toegezegd zich te zullen inzetten om de plek in de boezem van de stichting te krijgen. Na de recente ontwikkelingen is het onzeker of Welzijn die toezegging kan nakomen.

'Op het woord van de minister als vertegenwoordiger van de Staat moet ik toch wel kunnen vertrouwen, anders kunnen wij alle hoop opgeven', zegt Amstelveen. De politiek beslist, beseft de Rika-voorzitter. 'Als dat het is, dan zij het zo. Misschien gooi ik de handdoek in de ring als er geen prioriteit aan wordt gegeven. Dan blijven zij maar op straat.'

Misiekaba (NDP): 'De coalitie is voorzichtig optimistisch'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Minister Hoefdraad haalt 350 miljoen extra inkomsten via het ministerie van RGB


NDP-fractieleider André Misiekaba zei gisteren in De Nationale Assemblee, dat de coalitie voorzichtig optimistisch is na mededelingen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de begroting. De bewindsman kondigde aan, dat 350 miljoen extra inkomsten gehaald zal worden via het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). De wijzigingen worden aangebracht in deze begroting. In april volgend jaar zal er een aanvullende begroting worden ingediend. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 12 december 2017.

De coalitie had vorige week een overleg met de regering over de begroting. Toen werd door de regering meegedeeld, dat er een nota van wijziging zou komen.

Hoefdraad zei gisteren, dat de inkomstenverhogende maatregelen gehaald zullen worden door leges en overdrachtskosten van percelen te verhogen. Daarnaast zullen gebouwen worden afgestoten. Misiekaba merkte op dat van de minister een uitwerking wordt verwacht. Het is niet de bedoeling om mensen met een kavel of landbouwers te treffen met deze maatregel.

'De fractie is nu voorzichtig optimistisch, maar dit kan veranderen in optimisme na de uitwerking van de minister', zei Misiekaba. Hij wees erop dat vanuit de coalitie gevraagd is om aanpassing van de begroting. Een van de mogelijkheden is om grondspeculatie tegen te gaan.

Oppositieleden hadden een andere mening over het financieel beleid van de minister. VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi stelde het leningenbeleid aan de kaak. Hij wilde meer informatie over de 75 miljoen Amerikaanse dollar die de regering wil lenen via het Amerikaanse Oppenheimer, waar een hoge rente moet worden betaald.

Patricia Etnel (NPS) wees op de kritiek die er is op het management van RGB. Hierover zijn er vragen gesteld door coalitie èn oppositie. Zij wees op de controlerende taak van het parlement. De minister zei, dat hij vrijbrief heeft om te doen wat hij wil.

LVV trekt alle visvergunningen op 15 januari 2018 in

'Over misstanden in visserijsector is onderzoek gaande door de CLAD'

(Bron screenshot:: YouTube/DNA Suriname)

 Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee de coalitie achter zich gekregen, na zijn mededeling dat alle visvergunningen per 15 januari 2018 zullen worden ingetrokken. Hij deelde ook mee, dat het afgelopen jaar geen visvergunningen zijn verstrekt. Er was wel toestemming om te vissen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 12 december2017.

Oppositieleden zijn niet tevreden met de beantwoording van diverse vragen. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wilde antwoord op de vraag of er vergunningen zijn verstrekt. De minister heeft stukken doen toekomen aan De Nationale Assemblee over de visvergunningen die zijn verstrekt de afgelopen periode. Over trawlervergunningen, waarover vragen waren gesteld, zei Algoe dat eenieder een vergunning mag aanvragen, maar dit betekent niet dat de vergunning is verstrekt. Hij had een voorbeeld van hoe een visvergunning eruit ziet ter inzage voor Assembleeleden.

Algoe deelde mee, dat over misstanden in de visserijsector een onderzoek gaande is de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD). Het onderzoek is in een afrondende fase. Pas als het resultaat er is, kan LVV verder handelen.

Wat de vergunning van de 84 boten uit Guyana betreft, waarvoor in 2000 een vergunning is gegeven, is de zaak teruggebracht naar nul.

De minister merkte op, dat 15 december een aankondiging gedaan zal worden dat alle vergunningen ingetrokken zullen worden per 15 januari 2018. De mensen hebben dan de gelegenheid om zich te registreren. Door deze werkwijze zullen vissers en hun gezinnen niet in problemen komen omdat zaken dan tijdig in orde worden gemaakt.

OM Nederland eist ruim 64 miljoen van veroordeelde drugscrimineel

64 Miljoen euro heeft de man (48) volgens het OM verdiend met cocaïnehandel

Veroordeelde heeft in 2007 en 2008 in totaal 1.230 kilo cocaïne per vliegtuig van Brazilië naar Rotterdam gesmokkeld


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 11 december 2017, bij de rechtbank in Rotterdam, geëist dat een 48-jarige drugshandelaar in totaal 64.024.681 euro betaalt aan de Staat. Dat is het bedrag dat de man volgens het OM heeft verdiend met cocaïnehandel. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man op 11 mei 2011 tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor drugssmokkel. De zaak loopt nog in hoger beroep, aldus bericht het OM.

De rechtbank acht het bewezen, dat hij samen met andere criminelen in 2007 en 2008 in totaal 1.230 kilo cocaïne per vliegtuig van Brazilië naar Rotterdam transporteerde. De vracht zou volgens de papieren bestemd zijn voor een bedrijf in Polen, maar de werkelijke bestemming van de vracht was een bedrijf in Rotterdam.

Het OM ziet de veroordeelde als feitelijk leidinggevende van dat bedrijf. Het bedrijf had geen omzet en had geen (legale) activiteiten.

Volgens het OM hebben er door de jaren heen in totaal 12 luchttransporten met cocaïne naar het bedrijf plaatsgevonden. Deze 12 luchttransporten (vanuit Brazilië naar Frankfurt) zouden volgens de papieren zien op het transport van blikjes Ecoflame, een brandbare pasta / gel, dat gebruikt kan worden in onder andere rechauds en fonduesets. Op basis van het onderzoek acht het OM voldoende aannemelijk, dat in de dozen met Ecoflame geen brandbare pasta zat, maar cocaïne. Bij de 12 luchttransporten zou in totaal ruim 7.123 kilo cocaïne zijn vervoerd.

Volgens het OM levert 7.123 kilo cocaïne bij verkoop in totaal 208.494.867 euro op. Daar moeten de kosten voor inkoop, inpakken, transport vanaf worden getrokken. Die kosten zijn berekend op € 16.405.822. Het wederrechtelijk verkregen voordeel is daarmee berekend op 192.089.045 euro.

Er zijn aanwijzingen, dat de verdachte samen met twee anderen de handel in cocaïne deed. Het OM gaat er daarom vanuit dat de verdachte slechts een derde van de opbrengst heeft ontvangen. Het OM vindt daarom, dat bij verdachte in totaal 64.024.681 euro moet worden ontnomen. Het OM vroeg de rechtbank ook om een betaalverplichting voor datzelfde bedrag op te leggen.

Dagblad Suriname: 'Benoeming van Tsang in januari 2018 als HI en T-minister een feit'

Opvolging Tsang door Wangsabesari (Nieuwe Stijl KTPI) geen voldongen feit

'Hij is geen NDP’er en heeft in verleden getoond zijn eigen weg op te gaan in Assemblee'


Dat NDP-parlementariër Stephen Tsang de volgende minister van Handel, Industrie en Toerisme wordt is al 100% zeker. Bronnen binnen de top van de coalitie zeggen maandag 11 december 2017 in het Dagblad Suriname, dat de benoeming van Tsang in januari 2018 een feit zal zijn. Ferdinand Welzijn, de huidige minister van HI&T, zal ook tegen die periode formeel worden aangesteld als minister van Justitie en Politie.

Het vertrek van Tsang uit het parlement zal ertoe leiden, dat Oesman Wangsabesari van Nieuwe Stijl KTPI (NSK) in De Nationale Assemblee (DNA) komt. Wangsabesari stond bij de afgelopen verkiezingen op nummer 14 van de kandidatenlijst van de NDP en behaalde amper 370 stemmen in Paramaribo. Het probleem volgens de bronnen is echter de betrouwbaarheid van Wangsabesari vanwege het feit, dat hij geen NDP’er is en in het verleden heeft getoond zijn eigen weg op te gaan in de DNA.

'Als wij Tsang opofferen, dan hebben wij minder echte NDP-zetels. Wansabesari is Nieuwe Stijl KTPI’er en geen NDP’er. Als hij op een dag opstaat en aangeeft, dat hij niet meer conform de fractiediscipline wil werken, dan hebben wij een groot probleem. Denk maar aan de gevallen toen Nieuw Suriname de Mega Combinatie chanteerde voor het verlenen van quorum', benadrukken bronnen.

Wangsabesari heeft tijdens de vorige regeerperiode als lid van de Kerukanan Tulodo Pranatan Ingil (KTPI) geprobeerd om de macht naar zich toe te trekken en heeft uiteindelijk met zijn mislukte coup beslist om maar een eigen partij te vormen, meer bekend als de Nieuwe Stijl KTPI (NSK).

Ook in het parlement richtte hij een aparte fractie samen met collega Revano Wongsoredjo op en ging zijn eigen weg op. Uiteindelijk kon de NSK wegens bepaalde omstandigheden niet deelnemen aan de afgelopen verkiezingen, waardoor deze besloot onder de vleugels van de NDP op nummer 14 in Paramaribo deel te nemen. Met slechts 370 stemmen achter zijn naam haalde hij bakzeil. De NSK’er viel met 99 stemmen terug van de 469 stemmen die hij in 2010 kreeg. Hoewel het aantal stemmen geen factor bij de ex-KTPI’er was, kwam hij in vergelijking met 2010 niet in aanmerking voor een zetel in het parlement.

Indien Wangsabesari inderdaad niet bewilligt bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), zal Derryl Boetoe, ex-voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) en huidig directeur van de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas), opschuiven. Namens de NDP behaalde hij 1058 stemmen.

De bronnen geven aan, dat her en der wordt gesproken over de vervanging of overplaatsing van verschillende bewindslieden. 'De meningen zijn een beetje verdeeld. Een deel vindt dat het beleid aangepast moet worden, terwijl de ministers ook hardere richtlijnen moeten krijgen. Het ander deel wil dat de ministers gewoon vervangen moeten worden.'

Volgens de bronnen zijn de discussies echter nog niet ver om aan te geven welke andere ministers op de schopstoel zitten. 'De enige persoon over wie er echt gesproken is, is Tsang', aldus de coalitie-kopstukken.

NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie zegt, dat niets wordt uitgesloten. 'Binnen het hoofdbestuur is nog niets besproken, maar alles is mogelijk.' Doekhie voert aan dat Tsang op dit moment met Amzad Abdoel en Jitendra Kalloe in Argentinië vertoeven voor het bijwonen van een parlementaire conferentie van de Wereldhandelsorganisatie. Wanneer hij terugkeert deze week zal de NDP-fractie meer duidelijkheid hierover vragen.

Braziliaanse onderzoekers ontdekken 6 nieuwe soorten zijdeachtige (dwerg) miereneter

Cyclopen didactylus bestaat in feite uit ten minste zeven verschillende soorten

- 'Veel van de nieuwe soorten kunnen bedreigd worden door ontbossing, mijnbouw en landbouw, naast andere bedreigingen'
- 'We hebben vele maanden doorgebracht tijdens 19 expedities in Zuid-Amerika gedurende 10 jaar, op zoek naar de kleine miereneter'


Braziliaanse onderzoekers hebben zes nieuwe soorten zijdeachtige (dwerg) miereneter ontdekt. Uit een uitgebreid onderzoek, met behulp van genetica en anatomie, bleek dat wat ooit als een enkele soort werd beschouwd, een groep is van ten minste zeven verschillende soorten. 

In een recente studie gepubliceerd in het Zoological Journal van de Linnean Society, beschrijft een team van Braziliaanse onderzoekers de ontdekking van zes nieuwe soorten zijdeachtige miereneter, een zoogdier dat leeft in tropische regenwouden van het Amazonegebied en Midden-Amerika. De nieuwe studie combineert genetische en anatomische gegevens om de classificatie van zijdeachtige miereneters te herzien.

Geleid door dr. Flávia Miranda analyseerde het team van onderzoekers 33 DNA-monsters en onderzocht meer dan 280 exemplaren van dit zeldzame zoogdier in musea over de hele wereld. De onderzoekers ontdekten dat wat vroeger als één soort Cyclopes didactylus werd beschouwd, genetisch veel diverser is dan eerder werd gedacht. Cyclopen didactylus bestaat in feite uit ten minste zeven verschillende soorten.



Naast Cyclopes didactylus, de gemeenschappelijke zijdezachte miereneter, uit het noorden van Zuid-Amerika en het noordoosten van Brazilië, bevestigden onderzoekers drie soorten uit eerdere studies: Ida's zijdeachtige miereneter (Cyclopes ida), uit het noorden van de Amazone-rivier en linkerzijde marge van de Negro-rivier; 
Centraal-Amerikaanse zijdezachte miereneter (Cyclopes dorsalis), afkomstig uit de Midden-Amerikaanse en Pacifische kust van Noord-Zuid-Amerika; 
en de Yungus zijdeachtige miereneter (Cyclopes catellus), uit de Yungas van Bolivia. 
Bovendien werden drie andere soorten als nieuw beschreven, waaronder de zijdeachtige miereneter van Thomas (Cyclopes thomasi), ter ere van Oldfield Thomas, een Britse natuuronderzoeker die in het verleden heeft bijgedragen aan de kennis over zijdeachtige miereneters.
De twee andere nieuwe soorten zijn de Xingu-zijdezachte miereneter (Cyclopes xinguensis), van de Xingu-rivier in Brazilië, en de rode zijdezachte miereneter (Cyclopes rufus), uit Rondonia, ook in Brazilië, en met een vurige rode kleuring. 

Zijdeachtige miereneters zijn kleine nachtdieren die leven in het bladerdak van bomen in tropisch regenwoud. Ze zijn enkele van de minst bestudeerde miereneters. 'We hebben vele maanden doorgebracht tijdens negentien expedities in Zuid-Amerika gedurende tien jaar, op zoek naar de kleine miereneter', zei Miranda. 

Intensieve inspanningen van museum en laboratorium waren ook van fundamenteel belang voor de ontdekking. 'Vier jaar geleden beschreven we een nieuwe tapirsoort uit het Braziliaanse Amazonegebied, en nu hebben we zes nieuwe soorten zijdeachtige miereneter.'

'Waarschijnlijk wachten nog veel meer nieuwe soorten op beschrijving in musea en in het wild, en ze kunnen uitgestorven zijn voordat we de kans gekregen om ze te kennen', zegt Fabrício Santos, geneticus en een van de co-auteurs van het onderzoek. 
Deze nieuwe soorten zijn net ontdekt, maar hun staat van instandhouding is al onzeker. 'Hoewel zijdeachtige miereneters in het algemeen nog steeds wijdverspreid zijn in het Amazonegebied, kunnen veel van de nieuwe soorten onder zware druk staan ​​van ontbossing, mijnbouw en landbouw, naast andere bedreigingen', zei Miranda, die ook hoofd is van de natuurbeschermingsorganisatie Projeto Tamandua, gericht op de bescherming van miereneters, luiaards en gordeldieren.

### De studie 'Taxonomische beoordeling van het geslacht Cyclopen Grijs, 1821 (Xenarthra: Pilosa), met de verlenging en beschrijving van nieuwe soorten' zal beschikbaar zijn op: https://doi.org/10.1093/zoolinnean/zlx079.

Directe correspondentie naar:
Flávia Miranda
NGO Projeto Tamandua Laboratório de Biodiversidade e Evolução Molecular,
Departamento de Biologia Geral,
Universidade Federal de Minas Gerais
Av. Antônio Carlos, 6627,
31270-901 Belo Horizonte, MG,
BRAZILIË
flavia@tamandua.org



(Suriname Mirror/ EurekAlert!/Oxford University Press USA/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Unieke foto's van afgelegen Braziliaanse inheemse Kamaiurá stam

Stam, met zo'n 500 mensen, woont in de Upper Xingu-regio rond het meer van Ipavu


Fotograaf Ricardo Stuckert legde de verbluffende beelden vast


De Amazone onthuld: ongelooflijke beelden tonen de afgelegen Braziliaanse Kamaiurá stam die bijna werd weggevaagd door ziekte, dansend, balancerend in bomen en zwemmend onder  watervallen. Deze prachtige foto's bieden een zeldzame blik in het leven van een van de meest afgelegen stammen van Brazilië.

De foto's tonen de inheemse Kamaiurá die onder water duiken en zwemmen onder een waterval in het Amazone-bekken. De stam, die een bevolking heeft van iets meer dan 500, woont in de Upper Xingu-regio rond het meer van Ipavu, vier mijl van de Kuluene-rivier.

De Kamaiurá, wiens naam betekent 'een verhoogd platform om vlees, potten en pannen op te slaan', werd voor het eerst gecontacteerd door de buitenwereld in 1884. De bevolking werd verwoest door ziekte in de jaren 1950, maar de regio werd door de Braziliaanse autoriteiten tot nationaal park verklaard in 1961 om de verspreiding van dodelijke epidemieën te voorkomen.

De Kamaiurá-gemeenschap omvat een aantal dorpen, terwijl hun dieet voornamelijk bestaat uit vis, pap, peper en bananen.

Fotograaf Ricardo Stuckert legde de verbluffende beelden vast en documenteerde hoe het leven is voor afgelegen gemeenschappen. De 47-jarige fotograaf begon inheemse Brazilianen te fotograferen in 2015 voor zijn nieuwe boek, Braziliaanse Indianen. Hij zei: 'De foto's tonen de traditionele manier van leven van deze mensen die in harmonie leven met de natuur. Ze bieden een overzicht van de hedendaagse situatie van de inheemse bevolking in Brazilië. Ik ben 29 jaar professioneel fotograaf en fotografeer de inheemse bevolking van Brazilië sinds 1996, toen ik een Yanomami-stam bezocht. Sindsdien ben ik een sterke 'supporter' geworden van inheemse volkeren. Nu ben ik een boek aan het produceren en heb ik al foto's gemaakt van bijna elke Braziliaanse stam.'


'Het doel is om te laten zien hoe ze op dit moment leven en hoe ze in een moderne samenleving overleven. Ze leven in perfecte harmonie met de natuur en laten zien dat het nog steeds mogelijk is om te overleven - in sommige gebieden, natuurlijk - zelfs in een zeer technologische samenleving.'

'Inheemsen waren de eersten die in Brazilië woonden. We zijn hen een belangrijk onderdeel van elk aspect van onze cultuur verschuldigd. Het zijn krijgers die nog steeds vechten tegen veel tegenslagen. Ze houden van de natuur en vechten ervoor. Daarom besloot ik dat het mijn huidige project is om in 2018 een boek met de titel 'Braziliaanse Indianen' te publiceren, als onderdeel van een poging om hen te helpen.'