zaterdag 14 juli 2018

Gewezen FARC-leiders voor het eerst voor speciale vredesrechtbank in Colombia

(Bron foto: AFP)
In het eerste proces gaat het om bijna 8.500 ontvoeringen van 1993 tot 2012


Voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog in Colombia moeten gewezen leiders van de linkse guerillaorganisatie FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zich voor het gerecht verantwoorden. 

De gewezen guerillaleider Rodrigo Londoño Echeverri en andere hooggeplaatste ex-FARC-leden verschenen vrijdag 13 juli 2018 in de hoofdstad Bogotá voor een speciale vredesrechtbank.



Anderen lieten zich vertegenwoordigen door advocaten of stonden in verbinding via video. De vroegere rebellenleiders werden eerst geconfronteerd met de beschuldigingen.

Als ze in de loop van het proces de feiten zouden toegeven, krijgen ze aanzienlijke strafverminderingen. In het eerste proces gaat het om bijna 8.500 ontvoeringen van 1993 tot 2012. De FARC-rebellen ontvoerden duizenden burgers, om met het losgeld hun gewapende strijd tegen de staat te financieren.



'De juridische behandeling van misdaden die tijdens het conflict zijn gepleegd, is een belangrijke component van het vredesproces', zegt Kai Ambos, professor internationaal strafrecht aan de Duitse Universiteit Göttingen. 'Het is van belang dat de daders op een of andere manier verantwoording moeten afleggen.' Ambos ondersteunt de speciale rechtbank in Colombia als extern adviseur.

Eind 2016 zetten de Colombiaanse regering en de FARC een punt achter de burgeroorlog, die in enkele decennia 220.000 doden maakte en miljoenen op de vlucht deed slaan. Daarin was ook sprake van een speciale rechtbank.



Wie schuldig wordt bevonden, krijgt maximale straffen van acht jaar cel. Naast gevangenisstraffen kan de rechtbank ook andere sancties opleggen. Zo is het mogelijk, dat gewezen FARC-leiders hun straffen uitzitten in landbouwcoöperatieves.

Onder meer vanwege de relatief milde straffen voor de misdaden van de vroegere FARC-leiders is het vredesakkoord in Colombia uiterst omstreden. De toekomstige Colombiaanse president Iván Duque wil delen van de overeenkomst veranderen.


(Suriname Mirror/Reuters/Belga/YouTube/Twitter)

Autoriteiten VS adviseren mensen geen vers krabvlees uit Venezuela te eten

(Bron foto: CNN)
Gevallen gemeld van mensen die ziek zijn geworden in aantal staten door bacteriën


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) adviseert mensen om geen vers krabvlees uit Venezuela te eten vanwege mogelijke besmetting door bacteriën. Sinds donderdag 12 juli 2018 zijn gevallen gemeld van mensen die ziek zijn geworden door de bacteriën, Vibrio parahaemolyticus, aldus de FDA in een persbericht. 

Acht gevallen werden gemeld in Maryland, twee in Louisiana en één in Pennsylvania en het District of Columbia, met vier mensen die een ziekenhuisopname nodig hadden, aldus de persmededeling. Mensen meldden ziek te zijn geworden worden tussen 1 april en 3 juli.


'De meeste mensen die besmet zijn met Vibrio parahaemolyticus ontwikkelen diarree, braken, buikkrampen, misselijkheid, koorts en maagpijn', aldus de FDA. 'Diarree is vaak waterig en af en toe bloederig.'

Mensen die uit eten gaan of krabvlees kopen bij een supermarkt, moeten vragen waar het product vandaan komt, stelt de FDA. Het krabvlees wordt vaak gevonden in plastic bakjes en gemarkeerd als 'voorgegaard', aldus de FDA.


De Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) zeiden, dat het krabvlees er normaal uitziet en ruikt. Restaurants en winkels moeten over krabvlees uit Venezuela verwijderen, zei de FDA. Als een consument of een winkel de oorsprong van het krabvlees niet weet, moeten ze het weggooien, zei de CDC.

Kinderen onder de 5 jaar, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn het meest kwetsbaar, aldus de FDA. De FDA, de CDC en nationale en lokale agentschappen onderzoeken de uitbraak.

(Suriname Mirror/ABC Action News/CNN/YouTube)

100 Kilo cocaïne in vat ananassap in Vlissingen

(Bron foto: Douane)
Vat kwam uit Zuid-Amerika op containerschip in de haven van Rotterdam


Honderd kilo cocaïne is donderdag 12 juli 2018 gevonden in een vat met ananassap bij een bedrijf in Vlissingen. De vondst is gedaan door de douane en de politie. Dit gebeurde na een melding van het bedrijf zelf, waar de vaten werden gelost. 

De drugs, met een straatwaarde van zo'n 2,5 miljoen euro, zijn door de douane in beslag genomen en vernietigd. De douane heeft de overige vaten van dezelfde partij gescand, maar daarin zijn geen drugs aangetroffen.

De vaten kwamen uit Zuid-Amerika en zijn met een containerschip binnengekomen in de haven van Rotterdam. Vanaf daar zijn ze naar Vlissingen gebracht. Bij welk bedrijf de vaten gelost werden, maakt de douane niet bekend.

Het zogenoemde HARCteam (Hit and Run Cargoteam), een samenwerkingsverband tussen Openbaar Ministerie, douane, Zeehavenpolitie en FIOD (fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst), heeft de zaak verder in onderzoek.

(Suriname Mirror/PZC)

Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur onderzoekt komst cannabisplantages op Curaçao

Het gaat om medicinale cannabis - Marihuana en hasj voor recreatief gebruik blijven verboden


Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) onderzoekt onder welke voorwaarden er cannabisplantages op Curaçao kunnen komen. Het gaat om medicinale cannabis; marihuana en hasj voor recreatief gebruik blijven verboden. Dat zei GMN-minister Suzy Camelia-Römer donderdag tijdens een persconferentie, aldus het Antilliaans Dagblad zaterdag 14 juli 2018.

Voordat de teelt van medicinale cannabis mogelijk is, moet eerst de Opiumlandsverordening worden aangepast. Bovendien mag de teelt van wat ook wel ‘mediwiet’ wordt genoemd niet in strijd zijn met internationale verdragen.


De overheid kiest ervoor om meerdere bedrijven een vergunning voor het verbouwen van medicinale cannabis te verlenen. 'We willen geen monopolie, vanwege de continuïteit', zei Camelia-Römert.

De overheid staat open voor plantages op het eiland vanuit het besef dat het gebruik van cannabis om medische redenen wereldwijd wordt gelegaliseerd. Camelia-Römer: 'We moeten ook nadenken over wie verantwoordelijk wordt voor de verstrekking ervan.'

In Nederland levert het Bureau voor Medicinale Cannabis mediwiet aan apothekers, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen, maar ook aan instanties in het buitenland. De overheidsinstelling is ook verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Medicinale cannabis is in Nederland op doktersrecept verkrijgbaar en wordt daar voorgeschreven als middel tegen pijn, ontstekingen en spasmen.

Curinde wil suikerproductielijn failliet verklaarde bedrijf Suproco veilen - Curaçao

(Bron foto: Curinde)
'We hebben de ruimte nodig om andere klanten onder te brengen'


Overheids-nv Curaçao Industrial Trade Development Company (Curinde) wil de suikerproductielijn van het vorig jaar augustus failliet verklaarde bedrijf Suproco veilen. Suproco was gevestigd in Industriepark Brievengat, dat door Curinde wordt beheerd.

'De curator heeft geprobeerd de machines te verkopen, maar dat is niet gelukt', zegt Giovanni Boekhoudt, manager cliëntcontacten bij Curinde, vandaag, zaterdag 14 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad. 'We hebben de ruimte nodig om andere klanten onder te brengen. Daarom gaat de hele productielijn van Suproco in de openbare verkoop.'

De installaties zijn eigendom van Curinde en ook de opbrengst is voor de overheids-nv die behalve in Industriepark Brievengat bedrijfsruimte aanbiedt in de twee vrije zones bij de haven en de luchthaven. Boekhoudt wil niet zeggen wat de inzetprijs is.

Gistermiddag kregen geïnteresseerden de kans om de installaties te bekijken. Boekhoudt spreekt over ‘een aantal serieuze mensen’, maar ‘minder dan tien’. 'We hadden ook niet veel belangstelling verwacht voor zo’n productielijn.'

Een datum voor de veiling is nog niet vastgesteld. Mogelijk wordt de verkoop onderhands afgehandeld met een van de partijen die gistermiddag is komen kijken.

Suproco nv werd in 1995 opgericht en op 18 augustus 2017 failliet verklaard. Het faillissement wordt aangevraagd door twee werknemers. Het bedrijf houdt zich bezig met de verwerking van ongeraffineerde rietsuiker tot losse rietsuiker en rietsuikerklonten.

SWM neemt verbeterde drinkwaterfaciliteit te Brownsweg officieel in gebruik

Politie- en brandweerpost te Brownsweg beschikken nu ook over water

Minister Getrouw: 'Als de brandweer niet beschikt over bluswater, dan is dat als een leger zonder munitie'


Ganze, Makambie en Snesi Kondre zijn enkele dorpen die nu water uit de kraan krijgen. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft vrijdag de verbeterde drinkwaterfaciliteit te Brownsweg officieel in gebruik genomen. Het bedrijf is landelijk bezig om zeventig dorpen aan te sluiten op het waterleidingnet, aldus zaterdag 14 juli 2018 de Ware Tijd.

'Eenieder heeft het recht op goed en betrouwbaar water uit de kraan', zegt Roy Powel, hoofd van de SWM-vestiging Centraal. Het is wel een enorme uitdaging om het project te realiseren, omdat er weinig geld beschikbaar is. De hulp die wordt ontvangen van bedrijven, die hun machines gratis inzetten, neemt de financiële druk enigszins weg.

'Het kost verschrikkelijk veel geld om de mensen van gezond drinkwater te voorzien, want alle materialen komen uit het buitenland en de wisselkoersen van dollar en euro zijn hoog. Maar, niets is duurder dan mensenlevens.'

In onder meer de dorpen Tibiti, Pikin Saron, Powakka, Redi Doti en Cassipora zijn al bronnen aangelegd. 'In Brokopondo zijn we nu bezig in Koina Kondre en Rama.'

De plaatselijke politie- en brandweerpost te Brownsweg beschikken nu ook over water. Eerder waren deze diensten afhankelijk van watertrucks uit Paramaribo en de regen. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, die ook in Brownsweg aanwezig was, wees erop dat als de brandweer niet beschikt over bluswater, dat te vergelijken is met een leger zonder munitie.

SBB onderschept illegale lading boomstammen in door douane verzegelde container...

(Bron foto: -ter illustratie- Ramon Timber)
Exporteur heeft om onduidelijke redenen verzegeling doorgeknipt met een betonschaar


De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is gisteren bij een houtopslagplaats aan de Sir Winston Churchillweg gestuit op een partij blokken rondhout die ingeladen was in een container voor export. Opvallend was, dat de container reeds verzegeld was door de douane en de maatschappij. 

Starnieuws schrijft vandaag, zaterdag 14 juli 2018, te hebben vernomen, dat werknemers van de SBB waargenomen hebben hoe de vertegenwoordiger van de exporteur de verzegeling had doorgeknipt met een betonschaar. Dit is gebeurd zonder dat de SBB en overige autoriteiten ter plekke waren.

Na de ontdekking werd controle uitgevoerd op de aanwezige houtblokken in de container. Daarbij is geconstateerd, dat het gaat om houtblokken die niet voorzien zijn van SBB-labels. Er was ook geen informatie van herkomst. Het 'hamermerk' van keuring van de SBB ontbrak ook.

De container was te Afobaka geladen en donderdag verzegeld. Het is niet duidelijk waarom de exporteur de zegels heeft doorgeknipt. Dit wordt onderzocht.

Na constatering van de onregelmatigheden werd de politie ingeschakeld. De zaak is nu in onderzoek bij de politie.

De grote vraag die beantwoord moet worden - aldus Starnieuws - is, hoe het mogelijk was om de container verzegeld  te krijgen, terwijl de houtblokken niet legaal waren voor export?

BvL- en ALS-afdelingen Nickerie ook in actie tegen beleid minister Ferrier

Het was een eenmalige protestmanifestatie, maar actie IOL bij ingang universiteit gaat gewoon door



De afdelingen van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) in Nickerie hebben gisteren ook hun stem laten horen. Net als in Paramaribo kwamen de leerkrachten bijeen om te protesteren tegen het beleid van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 14 juli 2018.

Vakbondsleider Wilgo Valies heeft aangegeven, dat over de hele linie leerkrachten boos zijn op uitspraken gedaan door de minister. Zij heeft de indruk gewekt dat leerkrachten onbekwaam zijn en verantwoordelijk zijn voor slechte schoolresultaten.

Daarnaast willen de BvL en ALS dat de incorporatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in de Anton de Kom Universiteit van Suriname niet in oktober moet ingaan. Daarvoor is de voorbereidingstijd volgens de bonden en docenten van het IOL te kort. Het onderwijs op deze HBO-opleiding ligt sinds vrijdag stil.

De BvL en ALS willen een onderhoud met de minister.

Er is in april een brief geschreven om te praten over de situatie in het onderwijs met de minister. Zij heeft nu een week te tijd gekregen om in gesprek te gaan met de vakbond. Indien Ferrier weigert in te gaan op deze eis, zal de actie worden verscherpt. Het was gisteren een eenmalige protestmanifestatie, maar de actie van het IOL bij de ingang van de universiteit gaat gewoon door.

Containervrachtwagen ramt negen auto’s op de Wijdenboschbrug

(Bron foto: Facebook)
Remmen van de truck zouden het hebben begeven

Niemand raakte gewond, maar de verkeerschaos was enorm, tot in centrum Paramaribo
 

Een containervrachtwagen heeft gistermiddag negen auto’s geramd op de Wijdenboschbrug. Volgens ooggetuigen hadden de remmen van de truck het begeven. 'Het leek wel even oorlog, zo’n herrie was het', zegt een van hen vandaag, zaterdag 14 juli 2018, in de Ware Tijd.

Voor zover bekend raakte niemand gewond, maar de chaos was enorm. De brug was enkele uren afgesloten om sleepwagens die af en aan reden in staat te stellen de wrakken te verwijderen. Aan beide kanten van de brug ontstonden enorme files. Zelfs in het centrum van Paramaribo liep het verkeer vast doordat er op de Van 't Hogerhuysstraat een file ontstond van weggebruikers die naar Commewijne moesten. Zelfs in de Keizerstraat was er geen doorkomen aan.

In het verleden zijn vaker ongelukken gebeurd op de brug door weigerende remmen van vrachtwagens. Op 13 september vorig jaar ramde een volgeladen tankwagen maar liefst dertien andere voertuigen nadat de remmen het hadden begeven. Op de bijrijder van de tankwagen na raakte wonderwel niemand gewond.

Twee jaar eerder, op 18 september 2015, zorgde een volgeladen zandtruck voor een enorme chaos: vier auto's werden aangereden, twee inzittenden liepen zware verwondingen op. In januari 2014 denderde een vrachtwagen de brug af nadat de remmen niet meer reageerden. Ook toen werden verschillende auto's geramd.

Emilio Lens (NDP): 'Ik weet met wie ik te maken heb, dat het mafia’s zijn'

Lens richt zijn pijlen eerst op ex-directeur Wegenautoriteit Norden en oud-minister Sport- en Jeugdzaken Abdoelgafoer


'Ik weet met wie ik te maken heb, dat het mafia’s zijn. Mocht er iets met mij gebeuren dan weten we vanuit welke hoek het komt', zei Emilio Lens, vooraanstaand lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) en initiatiefnemer van de jongerenbeweging Anti-Corruptie Suriname, gisteren, vrijdag 13 juli 2018, bij het indienen van een stuk bij de procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday, tegen de ex-directeur van de  Wegenautoriteit, Geo Norden. Dit schrijft Suriname Herald.

Lens beweert bewijzen te hebben waaruit blijkt, dat Norden zich schuldig heeft gemaakt aan corruptieve handelingen. Hij heeft daarom aan de pg gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de vermeende corruptie van de ex-directeur. 'Mensen plegen dergelijke handelingen, dan worden ze ontheven uit hun functie met behoud van hun salaris en dat kan niet', merkt Lens op.

Wat Lens verder stoort is, dat Faizel Abdoelgafoer het voorzitterschap van het jongerenbestuur van de NDP op een onverantwoordelijke wijze heeft overgenomen zonder dat er een bestuursverkiezing is gehouden.. Ook zegt hij dat er nog meer gevallen zijn binnen de NDP, maar hij begint eerst met die van de ex-directeur.

'We hebben te doen met serieuze misdadigers. Het zijn serieuze misleiders en gangsters waarmee we nu te maken hebben', aldus Lens. 'De NDP heeft mij misbruikt. Er is gezegd dat er woningnood is onder de jongeren, maar hoeveel van de jongeren zijn in aanmerking gekomen?', vraagt hij zich af. 'Ze zijn me helemáál thuis komen halen om campagnes te voeren om tegen de mensen te zeggen dat ze voor de NDP moeten kiezen en vandaag de dag gaan ze zo om met het volk. Binnen de NDP wordt het zwarte volk misbruikt om de licht getinte mensen rijker te maken en ik ben niet meer van de partij. Mensen binnen de NDP verrijken zichzelf en dat kan niet. Gelden verdwijnen. Waar gaat het allemaal naar toe?'

Hij zegt verder, dat hij Abdoelgafoer nog twee weken de tijd geeft om op te stappen als voorzitter van het jongerenbestuur van de NDP. Gebeurt dat niet, dan mag hij weten wat hem te wachten staat.

Tijdens Abdoelgafoers ministerschap op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft hij mensen bedreigd en weggejaagd, gaf Lens aan.

'Met het indienen van dat stuk is de eerste stap gezet. De voorzitter van de partij, Desi Bouterse tevens president, is op de hoogte en ik heb het bestuur benaderd om ze hierover te informeren', aldus Lens.

Eerder hadden de Assembleeleden Asiskumar Gajadien van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Patricia Etnel van de Nationale Partij Suriname (NPS) en Dew Sharman, VHP, naar een strafrechtelijk onderzoek gevraagd. De Wegenautoriteit had in novembber 2017 Srd 54.000 gestort op de rekening van de NDP bij de Surinaamse Volkscredietbank (VCB) voor de aankoop van vlaggen.

Bond bij Hakrinbank keurt politieke inmenging in bank af

HWO: 'De directeur is op ongepaste wijze besproken in het nieuws'

 
De Hakrinbank Werknemers Organisatie (HWO) keurt elke politieke inmenging in de organen van de bank sterk af. 'Wij roepen de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) op om hun taken onafhankelijk van welke partij politieke inmenging dan ook uit te voeren zodat de belangrijke rol welke de bank vervult binnen onze samenleving als solide en betrouwbare financiële instelling kan blijven spelen', aldus de HWO in een verklaring, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 14 juli 2018.

De HWO heeft kennisgenomen van de ongepaste wijze waarop de directeur van de bank is besproken en de bank in het nieuws is gebracht de afgelopen dagen waarbij kennelijk politieke motieven een rol spelen. Ook heeft zij kennisgenomen van de informatie en discussies in de laatst gehouden aandeelhoudersvergadering op dinsdag 10 juli.

'De HWO zal niet toestaan dat door partijpolitieke inmenging in organen van de bank de arbeidsplaatsen en arbeidsomstandigheden van leden zijnde de medewerkers van de bank, worden ondermijnd. De HWO roept de directie en RvC op ernstig te waken dat de bank gevrijwaard blijft van partijpolitieke inmenging aangezien dit negatief zal zijn voor de kwaliteit van de bedrijfsactiviteiten van de bank en kan leiden tot onzekerheid in de dienstverlening aan klanten van de bank.'

'In haar 25-jarig bestaan heeft de HWO steeds middels het harmoniemodel als grondslag en in goed partnerschap met de diverse actoren overleg gevoerd en meer in het bijzonder de directie van de bank waardoor de belangen van de samenleving en anderen belanghebbenden zoals werknemers en aandeelhouders veiliggesteld zijn. Over de slepende discussie rond de privatisering van de bank en zeggenschap van de Staat als aandeelhouder van de bank gaat de HWO uit van de wettelijke regels en vraagt zij aan alle betrokkenen (de RvC, de directie, de aandeelhouders, de Staat maar ook de Centrale Bank van Suriname) om zich te houden aan de wettelijke bepalingen ter zake en de bevoegdheden die zij hieraan ontlenen.'

'Wij keuren ook af de ongepaste bejegening van de algemeen directeur van de bank in de media en sociale media. Hij heeft zijn verdienste gehad voor de bank en staat op het punt met verdiend pensioen te gaan. Het is dan gepast, dat een burger die zijn bijdrage heeft geleverd aan de opbouw van de bank en ons land en op het punt staat om met pensioen te gaan te bedanken en geen trap na te geven. Wij blijven de ontwikkelingen rond de bank nauwgezet volgen en roepen de stakeholders op tot waakzaamheid', aldus de HWO.

Onderwijsbonden BvL en ALS willen binnen een week aan tafel met minister Ferrier

'We snappen het niet, we zijn al moe, we wachten te lang, als de minister oorlog wil zal er oorlog komen'


De onderwijsgevenden hebben vrijdag 13 juli 2018 geprotesteerd bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Minister Lilian Ferrier was echter niet aanwezig, aldus Starnieuws. Binnen een week willen de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) met de minister in gesprek gaan over de situatie in het onderwijs. Als dat niet gebeurt, zal er net zolang actie gevoerd worden totdat het onderhoud komt.


Er is vandaag vooral geprotesteerd tegen de plannen van de overheid om in zeer korte tijd het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) onderdeel te maken van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS. Op deze manier wil de regering de kwaliteit van het onderwijs omhoog trekken.

De onderwijsgevenden benadrukken niet tegen verbetering te zijn. De tijd is te kort, het IOL en AdeKUS zijn beide niet gereed hiervoor. Beide instituten hebben te maken met materiaaltekorten, de studieperiode zal met gemiddeld twee jaar verlengd worden, er zijn teveel vragen onbeantwoord.

'Alle structuren worden door deze regering kapot gemaakt', riep Martha Becker van het IOL. 'Ze maken politieke partijen kapot, organisaties en stichtingen maken ze kapot maar het IOL maken ze niet kapot! Ze beginnen met een cassavefabriek, kapot. Ananasaanplant, kapot. Naschoolse opvang, kapot. Maar, het IOL maken ze niet kapot!'

De BvL en ALS hebben de boodschap bij een onderdirecteur van het ministerie achtergelaten. 'We hebben aangeven dat we de minister een week de tijd geven om met een antwoord te komen', zei bondsvoorzitter Wilgo Valies.

'We hebben sinds 30 april de minister geschreven over een aantal knelpunten in het onderwijs. We zijn niet bereid langer te wachten. Als er geen overleg komt, zullen we tot het uiterste gaan. Dat betekent dat het hele veld in beweging gaat komen. Vandaag was een voorproefje.' 

De acties bij de ingang van de universiteit gaan ondertussen gewoon door, voegde Valies eraan toe. 'We zijn daar al een week in actie. De minister heeft niet eens de moeite genomen om ons op te roepen om over de problemen te praten. Dus een duidelijk negeren van het veld. Leraren hebben problemen met een besluit van het ministerie. Men gaat daar gewoon aan voorbij alsof er niets aan de hand is. We snappen het niet, we zijn al moe, we wachten te lang. Als de minister oorlog wil zal er oorlog komen.'

Twee meisjes jonger dan 14 jaar bevallen elke dag in Paraguay....

In Paraguay betekent vechten voor vrouwenrechten vechten tegen het verleden 

(Bron foto's: Eva Romero/PRI)


Toen een 14-jarig Paraguayaans meisje stierf tijdens de bevalling in maart, stroomden straten vol mensen. De 14-jarige was verkracht en was een abortus geweigerd. Drie jaar geleden haalde een vergelijkbaar verhaal de aandacht in Paraguay: een tienjarig meisje was verkracht door haar stiefvader en ondanks de druk van de Verenigde Naties en Amnesty International dwong de Paraguayaanse regering het meisje om te baren. 

Abortus is illegaal in het land, behalve in gevallen waarin het leven van de moeder in gevaar is. Illegale abortussen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken onder Paraguayaanse vrouwen. Paraguayanen hebben gereageerd met protesten.

Margarita Troche en haar kinderen namen deel aan één protest op een zaterdagochtend in mei in Asución. Winkelmedewerkers stonden in deuropeningen om te kijken hoe honderden kinderen marcheerden in een straat in de binnenstad, met borden waarop stond 'mijn lichaam, mijn territorium' en 'meisjes zijn geen moeders'. 'We zijn hier vandaag voor de kinderen die mishandeld zijn Paraguay', zegt Troche. Twee meisjes jonger dan 14 bevallen elke dag in Paraguay, volgens UNICEF:



Troche zegt dat dergelijke dingen voor een deel gebeuren, omdat meisjes niet weten dat ze het recht hebben om nee te zeggen - omdat er geen seksuele voorlichting op scholen is. 'Minderjarigen hebben dat begrip niet, dus ze vallen ten prooi aan deze situaties waarvan we weten dat ze in feite seksueel misbruik zijn', zegt ze.

Het is onmogelijk om zaken als abortus, seksueel misbruik van kinderen en een gebrek aan seks in Paraguay te scheiden, omdat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Paraguayaanse vrouwen hebben het moeilijk om over een van deze kwesties te praten zonder ook maar een man te noemen die nog steeds een cultuur van onderdrukking en machismo symboliseert: Alfredo Stroessner, de langst dienende dictator in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis. Stroessner, die van 1954 tot 1989 president was, verklaarde na zijn aantreden een staat van beleg in het land, waardoor hij mensen voor onbepaalde tijd kon arresteren en vasthouden en elke vorm van publiek protest kon verbieden.

Een overblijfsel van zijn tijd staat op een paar straten afstand van waar de kinderen marcheerden. Martín Ibarrola is beheerder in een vervallen gevangenis van één verdieping, ooit gebruikt om de politieke gevangenen van Stroessner te houden. Het is nu het Museo Memoria de la Ciudad en documenteert de gruwelijkheden van Stroessner. 'In die tijd in Paraguay kon je de waarheid niet spreken', zegt hij. Het leven onder Stroessner was bruut. De pers was beperkt. Verkiezingen waren opgetuigd. Homomannen werden vervolgd. In het museum tonen ingelijste documenten de rol van Paraguay in Operatie Condor, een overeenkomst tussen zes Zuid-Amerikaanse dictators om hun politieke vijanden te laten verdwijnen, zodat dissidenten niet konden ontsnappen naar de buurlanden. De VS hielp soldaten trainen in marteling, in naam van het stoppen van de verspreiding van het communisme. 'Ze gebruikten het idee van het communisme om hulp te krijgen van de VS', zegt Ibarrola. 'Niet alleen Paraguay - heel Zuid-Amerika.'

Er was speciale marteling voor vrouwen. Achteraan zijn kleine cellen, waar Ibarrola zegt dat vrouwelijke gevangenen werden verkracht. Ibarrola zegt, dat enkelen teruggekomen zijn en met hem gepraat hebben. De ene heette Teresita. 'Teresita zou me over de marteling vertellen, maar ik vraag vrouwen nooit naar verkrachting', zegt Ibarrola. 'Ik vroeg de mannen die hier hun militaire dienst vervulden of ze zich haar herinnerden, en drie zeiden, ja, ik kende haar, ze was te mooi. Dat vertelt je alles, ze vertelden me dat wanneer de ploegendienst wisselde, de verantwoordelijke officier zijn dienst zou beginnen met het verkrachten van Teresita.' 

De dictatuur eindigde in 1989 en Stroessner stierf tien jaar geleden. Maar, zijn politieke partij - Asociación Nacional Republicana – Partido Colorado, ANR-PC - blijft aan de macht vandaag en aan de overkant van het museum dat zijn gruweldaden herdenkt, zijn de muren van gebouwen bedekt met verse graffiti die oproepen tot legale abortus en beschuldigen de staat van het onderdrukken van vrouwen. Verderop in de straat, in Paraguay's Congres, hebben vrouwen nog steeds het gevoel dat ze vechten tegen een door mannen gedomineerde cultuur die door Stroessner is afgedwongen.

Rosio Casco, die een universiteitsstudenten activist was toen de dictatuur eindigde, een van de weinige vrouwelijke parlementsleden, heeft in 2016 een wetsvoorstel ingediend dat de straffen voor gericht geweld tegen vrouwen van boetes naar jarenlange gevangenisstraf zou verhogen. Er was een regel in de wetgeving die zei, dat vrouwen in Paraguay met aanvallen worden geconfronteerd als ze niet passen in genderstereotypen - als ze bijvoorbeeld niet onderdanig of heteroseksueel zijn. Tegenstanders klampten zich vast aan één woord: geslacht. Het wordt niet veel gebruikt in het conservatieve, traditionele Paraguay. 'We hebben veel gevochten. Het was een bijna intergalactische confrontatie, omdat voor tegenstanders het woord 'gender' het einde van de wereld was', herinnert Casca zich.
'Ze voerden aan, dat de wet een kenmerk was van een buitenlandse ideologie die een nieuwe wereldorde zou opleggen. De samenzweringen waren ongelooflijk - vanwege één woord.'
Uiteindelijk moest ze het woord verwijderen om de wet te laten passeren. Casco denkt niet dat de wet zo krachtig is als mogelijk was geweest.

'Vandaag is er veel meer weerstand tegen onderwerpen die te maken hebben met seksuele gezondheid van vrouwen, vrouwenwerk, genderrelaties', zegt Sonia Brucke. Ze leidt een Congrescommissie voor vrouwen. 'Ik denk dat er een terugval is opgetreden in termen van ondersteuning van deze onderwerpen.'

Brucke hielp het ministerie van Vrouwen op te richten, die zich inzet voor de bevordering van vrouwenrechten, in die eerste paar jaar na het einde van de dictatuur. Maar, onlangs zei ze dat de vooruitgang is vertraagd. Brucke denkt dat er een krachtige nieuwe conservatieve beweging in Paraguay is die de rechten van vrouwen terugdringt - net als in de VS en Europa. 'Als ik het heb over veranderingen, begrijpt mijn dochter niet waar ik het over heb. Voor haar is dit vreselijk. Het kan beter', zegt Brucke. 'Maar, voor mij is dit veel, omdat ik zag wat er eerder was.'

(Suriname Mirror/PRI-Public Radio International/Scribd-Suriname Mirror)

Twee jongetjes van 3 jaar en 10 maanden opgesloten in houten kist in Aparecidinha, Brazilië

Politie en Kinderbescherming ontdekken jongetjes in afgesloten kist

(Bron foto: Policia Militar)

Ouders hadden de twee opgesloten om te kunnen gaan werken...


De politie en Kinderbescherming in het Braziliaanse dorp Aparecidinha in het oosten van Brazilië ontdekten deze week in een houten kist van ongeveer één meter bij één meter twee jongetjes van 3 jaar en 10 maanden. De kist was afgesloten met een ketting en een hangslot. De ouders hadden de kleuters daarin opgesloten om te kunnen gaan werken. 

Politiecommandant Sonimarcos Zucolotto, zelf vader van twee kinderen van 1 en 4 jaar, was ontdaan door de vondst. 'Als je kinderen in zo’n kooitje ziet zitten, word je boos', zegt hij donderdag 12 juli 2018 op de website Gazettaonline.

'Hun ouders sloten de jongens een paar uur per dag in de kist op, als de vader moest werken op het land en de moeder het huishouden deed. Volgens de ouders deden ze dat zo, omdat ze niemand hadden om op de kinderen te passen.'

Het huis waar de kleuters, nog een broer van 15 jaar en hun ouders wonen, ligt aan een drukke snelweg. Iraci Carlini, van de plaatselijke Sociale Dienst, zegt dat de ouders bang waren dat de jongens naar buiten zouden rennen en zouden worden overreden. ,'De kist was een manier om de kinderen te beschermen', vertelt ze. 'Niet de beste manier, maar zo zagen zij het. De kist stond in de keuken en volgens de moeder liet ze de jongens niet alleen.' 

Op het oog werden de kinderen niet mishandeld, zegt Zucolotto. 'Ze vertoonden geen sporen van geweld, maar dat moet verder door de rechter worden beoordeeld. Maar er was niets van enig comfort in de kist, geen kussentje, geen speelgoed, niks. De jongens werden gescheiden door een houten plaat, waardoor ze elkaar niet konden zien.'

De ouders zijn meegenomen voor verhoor en daarna vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie bekijkt of er een aanklacht tegen hen wordt ingediend wegens kindermishandeling. De jongens staan inmiddels onder toezicht van de Kinderbescherming en verblijven voorlopig in een opvanghuis van de gemeente. 'Ze maken het goed en krijgen alle nodige verzorging. Ze missen hun ouders', zegt Carlini.

De ouders willen de voogdij over de twee weer terug en hebben een advocaat in de arm genomen.

(Suriname Mirror/Correio do Estado/AD/Gazeta Online)

Chileense priester beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen

Oscar Munoz Toledo beschuldigd van misbruik en verkrachting van zeven minderjarigen

(Bron foto: Twitter)

De Chileense autoriteiten hebben donderdag  12 juli 2018 een priester gearresteerd op beschuldiging van seksueel misbruik van minderjarigen, de laatste wending in een schandaal dat de rooms-katholieke kerk van Chili overspoelt, omdat ze al tientallen jaren van misbruik heeft stil gehouden. 


Oscar Munoz Toledo, een priester die ooit de kanselier van Santiago's aartsbisdom was, werd gearresteerd door de politie op bevel van Officier van Justitie Emiliano Arias, die 14 andere geschorste priesters in het zuidelijke bisdom Rancagua onderzoekt, omdat zij zouden hebben deelgenomen aan een netwerk van misbruik.

Munoz wordt beschuldigd van het misbruik en de verkrachting van zeven minderjarigen, en Arias heeft niet uitgesloten dat er meer slachtoffers waren.

Munoz, die zichzelf in januari meldde voor een geval van mishandeling, moest vrijdag 13 juli voor de rechter verschijnen. Autoriteiten onderzoeken of hij medeplichtigen heeft.


Munoz, 56, is de eerste actieve priester die is gearresteerd wegens seksueel misbruik sinds maart, toen Paus Franciscus berichtte over een cultuur van misbruik en doofpotten gedurende tientallen jaren in de Chileense kerk. Als hij schuldig wordt bevonden kan Munoz tot een gevangenisstraf worden veroordeeld.

Zijn arrestatie kwam een ​​maand nadat openbare aanklagers het bisdom Rancagua, 80 kilometer ten zuiden van Santiago, samen met het Kerkelijk Tribunaal van Santiago's aartsbisdom, binnenvielen om beslag te leggen op materiaal in verband met het schandaal. Arias gaf donderdag bevel voor een  nieuwe inval in de kantoren in Santiago.


Munoz was vice-kanselier voor bisschop Emeritus Francisco Javier Errazuriz, en vervolgens werd hij in 2011 bevorderd tot kanselier Ricardo Ezzati, de huidige aartsbisschop van Santiago. Beiden zijn beschuldigd door slachtoffers van het afdekken van misdaden van pedofiele priester Fernando Karadima. Ezzati zei over Munoz, dat hij 'veel pijn voelde voor hem, voor zijn familie en voor de slachtoffers'.

De vader van een van de vermeende slachtoffers van Munoz verklaarde in januari, dat zijn zoon minderjarig was toen hij 'een paar onaangepaste aanrakingen, liefkozingen kreeg. Er was nooit seks, maar er waren provocaties of insinuaties dat het zou gebeuren'.

Het schandaal van de Chileense kerk bereikte het punt waar in mei 31 bisschoppen hun ontslag aan de paus aanboden. Tot dusverre heeft Francis het ontslag van vijf bisschoppen aanvaard.

(Suriname Mirror/The Associated Press/WRAL/YouTube/Twitter)