donderdag 16 januari 2020

De West: 'Van Trikt wil niet meewerken aan verstrekken nog meer voorschotten in Srd aan regering'

'Governor ook niet bereid deel monetaire reserves voor regering aan te spreken'

Van Trikt lijkt het slachtoffer te zijn van een lastercampagne


'De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert-Gray van Trikt, wil niet meewerken aan het verstrekken van nog meer voorschotten in SRD aan de regering en is ook niet bereid een deel van de monetaire reserves in het voordeel van de regering aan te spreken. Hij zou daarom, net als de voormalige governor drs. Glenn Gersie, nu het veld moeten ruimen.' Dat schrijft De West dinsdag in een betoog, aldus donderdag 16 januari 2020 Waterkant.net.

Van Trikt lijkt het slachtoffer te zijn van een lastercampagne waarin hij met name op social media wordt beticht van plundering en roof van de schaarse middelen van de Bank. De afgelopen dagen werden er foto's van een dure auto die hij zou hebben besteld en documenten inzake een forse lening daarvoor verspreid. De Ware Tijd schrijft donderdag daarover, dat beweerd wordt dat alleen direct betrokkenen bij deze zaak de stukken, die momenteel op social media worden gedeeld, hebben doen uitlekken.

'Terwijl het belasteren van Van Trikt reeds is ingezet, wenst de regering dezelfde middelen waarover de moederbank nu nog beschikt, te bemachtigen, simpel en alleen om tot de verkiezingen, het financieel nog te kunnen redden', aldus De West. Die krant heeft het over een draaiboek, dat is ingezet om de governor na nog geen jaar aangezeten te hebben, allerhande zaken te verwijten, omdat hij niet wenst mee te werken.

De krant schrijft:

'Naar wij uit bancaire kringen vernemen, wenst de overheid nog meer voorschotten van de Centrale Bank op te nemen en ook nog de governor zover te krijgen, dat hij ook de bereidheid toont, een deel van de monetaire reserves ter beschikking te stellen, om zo tot 25 mei aanstaande, de wisselkoersen, positief te kunnen beïnvloeden. Van Trikt zou vanwege zijn grote verantwoordelijkheid, hier ernstige bezwaren tegen hebben en dat zou niet in goede aarde zijn gevallen bij de NDP-regering, die momenteel alleen maar aan haar overleving denkt en alles op alles zet om de verkiezingen weer in haar voordeel te beslechten.' 

Van Trikt zelf wilde niet inhoudelijk hierop reageren. Tegenover Waterkant.net gaf hij aan, dat hij nimmer gehandeld heeft tegen de Bankwet of een interne procedure en dat hij het resultaat van het ingestelde onderzoek vol vertrouwen afwacht.

Het was weer eens raak: Geen quorum verhindert vergadering Assemblee

Na meer dan drie uur wachten op Assemblee- leden werd verdaagd...


De vergadering van De Nationale Assemblee is vandaag, donderdag 16 januari 2020, niet doorgegaan door gebrek aan quorum. De openbare vergadering was uitgeschreven voor elf uur 's ochtends. 

De debatten over de Huurwet Woonruimte 2020 zouden worden voortgezet. Maandag en dinsdag werd uitvoerig gediscussieerd over de initiatiefwet, ingediend door Jennifer Geerlings-Simons en Rossellie Cotino, beiden NDP.

Er werd meer dan drie uren gewacht op leden, maar uiteindelijk moest de vergadering worden verdaagd door Cotino, die de vergadering leidde, aangezien Geerlings-Simons de initiatiefwet verdedigt.

De oppositie heeft niet meegewerkt aan de vergadering, terwijl er voldoende leden in het gebouw waren, aldus Starnieuws. 25 Leden hadden de presentielijst getekend. Alleen Riad Nurmohamed (VHP) van de oppositie had de presentielijst getekend, omdat hij eerder weggegaan is. De rest van de oppositie zat in de zaal, zonder te tekenen.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel zegt, dat twee leden van zijn fractie in het buitenland zijn en één lid is ziek. 'We hebben een poging gewaagd om deze belangrijke wet af te ronden, maar helaas. Wanneer we weer quorum kunnen opbrengen en besluiten kunnen nemen, gaan we door met het werk. Zij die er niet waren dragen hun eigen verantwoordelijkheid.'

Van de coalitie waren Raymond Sapoen, Celcius Waterberg en William Waidoe afwezig.

Peruaanse autoriteiten arresteren 124 mensen verdacht van prostitutie en drugshandel

(Bron foto: Twitter)
80 Mannen en 44 vrouwen, vooral Venezolanen, opgepakt in hotel bij badplaats Punta Negra


De Peruaanse autoriteiten hebben 124 mensen aangehouden die ervan worden verdacht lid te zijn van een georganiseerde misdaadgroep die zich bezighoudt met prostitutie en drugshandel, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag 13 januari 2020 bekend. De 80 mannen en 44 vrouwen van voornamelijk de Venezolaanse, maar ook de Colombiaanse en Peruaanse nationaliteit, werden zondag opgepakt in een hotel in de buurt van de badplaats Punta Negra, ten zuiden van Lima.


Autoriteiten zullen de betrokkenheid van elk lid bij de recente moord op een persoon in een MacDonald's restaurant onderzoeken, evenals een golf van diefstallen en aanvallen, waaronder twee gewelddadige overvallen op toeristen waarvan ze beweerden dat ze dure Rolex-horloges hadden meegenomen, meldde de Peruvian Times.


De krant citeerde de politie, dat de groep ook in verband kan worden gebracht met de moord op en in stukken hakken van twee jonge mannen in San Martin de Porres, in het oosten van Lima.

Alle verdachten worden geconfronteerd met aanklachten van illegaal wapenbezit, drugshandel en prostitutie.

De groep gebruikte het hotel in Punta Negra als basis voor het plannen van toekomstige misdaden, twitterde het ministerie.

Volgens de Peruvian Times hebben officieren wapens, munitie, synthetische drugs, zes voertuigen en een aantal smartphones in beslag genomen tijdens de inval tijdens een feest in het hotel.

Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Moran, beloofde dat de verdachten zullen worden veroordeeld of gedeporteerd.


(Suriname Mirror/OCCRP/Ministerio del Interior/Twitter)

Belg (54) probeert zo'n 20-tal exotische vogeltjes Peru uit te smokkelen

Vogeltjes levend in kartonnen doosjes opeengepropt in zijn koffer

Tussen de vogeltjes exemplaren die alleen te vinden zijn in regenwoud van Peru, Ecuador of Bolivia


Op de luchthaven van Lima in Peru hebben de autoriteiten een Belg gearresteerd die probeerde om een 20-tal exotische vogels het land uit te smokkelen. H. C. (54) had de levende vogels in kartonnen doosjes opeengepropt in zijn valies. Op de zwarte markt zouden ze een hoge prijs moeten opleveren. 

De Belg riskeert vijf jaar cel. 'C. is maandag opgepakt, omdat hij illegaal twintig wilde dieren vervoerde', aldus een politieman.


Onder de geredde vogels bevonden zich volgens lokale media bijna bedreigde diersoorten, die op de illegale markt een hoge prijs zouden opleveren.


De Belg, die in Schoten woont, was naar verluidt de veiligheidscontrole op de luchthaven al gepasseerd en stond net op het punt aan boord te gaan van een vlucht naar Madrid, toen hij in het vizier van de douane kwam. Volgens de krant La Republica reisde hij regelmatig van en naar Peru.

Tussen de vogeltjes zaten behoorlijk speciale exemplaren, die alleen te vinden zijn in jungle van Peru, Ecuador of Bolivia. 'Sommige van de felgekleurde vogels vertoonden tekenen van uitdroging en stress', melden de autoriteiten. 'Er waren er ook die hun veren verloren nadat ze urenlang in de dozen opgesloten zaten.'

Er zaten onder meer twee toekans bij, daarnaast ook 16 tangaren, zangvogels die enkel in Amerika voorkomen.

Peru wordt door vogelliefhebbers beschouwd als een waar paradijs. Er leven meer dan 1.800 verschillende soorten vogels. De lucratieve illegale handel is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit in de regio.  Volgens Interpol is de handel in wilde dieren een van de vier meest lucratieve misdaden en brengt die jaarlijks wereldwijd meer dan 23 miljard euro op.

(Suriname Mirror/AFP/OjoPublico/La Republica/Twitter)

Braziliaanse politie onderzoekt ambachtelijke bierbrouwer na drie gifdoden

(Bron: Twitter)
Belorizontina besmet met chemische verbinding gebruikt in antivries


Drie mannen in Brazilië zijn waarschijnlijk overleden door het drinken van lokaal ambachtelijk bier, dat was besmet met een chemische verbinding die wordt gebruikt in antivries en andere producten, zei de politie in de staat Minas Gerais woensdag 15 januari 2020. 

De politie die de Braziliaanse ambachtelijke brouwer Backer onderzoekt, vond sporen van diethyleenglycol (DEG), een zoet smakend oplosmiddel, in een biervat dat in de brouwerij in de staat Minas Gerais werd gebruikt en in flessen van de pils Belorizontina van de brouwer.Het ministerie van Landbouw zei, dat alle producten uit de brouwerij zijn teruggeroepen en de productie is opgeschort. Het ministerie zei in een verklaring, dat zijn eigen analyse de toxische moleculen in het waterreservoir had gevonden dat door de brouwerij werd gebruikt, waardoor de besmetting 'systemisch of met andere woorden aanwezig in het productieproces van Backer' was.

Het ministerie noemt de besmetting 'uitzonderlijk'. Het zei, dat onderzoekers met drie hypothesen werken: sabotage, lekkage en het misbruik van een verwante chemische stof die bekend staat als monoethyleenglycol.


Backer zei, dat het diethyleenglycol niet gebruikt in zijn productieproces, maar wel monoethyleenglycol, dat minder giftig is. Backer stelt in een verklaring op haar website, dat het 'volledig meewerkt aan het onderzoek' en ook zijn eigen interne onderzoek uitvoerde.

'COMUNICADO

Nesse momento, a Backer mantém o foco nos pacientes e em seus familiares. A empresa prestará o suporte necessário, mesmo antes de qualquer conclusão sobre o episódio. Desde já se coloca à disposição para o que eles precisarem.

A cervejaria informa que continua colaborando, sem restrições, com as investigações. A empresa segue apurando internamente o que poderia ter ocorrido com os lotes de cerveja apontados pela Polícia.'

A Backer adianta que, na semana passada, solicitou uma perícia independente e aguarda os resultados. Reitera que, em seu processo produtivo, utiliza, exclusivamente, o agente monoetilenoglicol.


Backer heeft internationale prijzen gewonnen en zijn bier is overal verkrijgbaar in Brazilië. Er zijn 18 gevallen van gemelde DEG-vergiftiging geweest, zei de politie in een e-mailverklaring, met vier van de bevestigde gevallen. Er zijn gevallen gemeld sinds begin januari. Een van de sterfgevallen werd bevestigd als gevolg van vergiftiging door DEG, terwijl een autopsie wordt uitgevoerd om de tweede en derde te bevestigen.


(Suriname Mirror/Correio Braziliense/Reuters/Tribuna/Estadao/Twitter)

Broer van NDP-kopstuk Amzad Abdoel stapt van NDP over naar VHP

(Bron foto: VHP)
Istagar Abdoel verlaat NDP uit ontevredenheid over het slechte beleid van NDP


Istagar Abdoel, de broer van NDP-fractieleider Amzad Abdoel, is gisteravond toegetreden tot de VHP tijdens een wijkvergadering bij zijn woning aan de Sophiaslustweg. Volgens Waterkant.net vandaag, donderdag 16 januari 2020, heeft de broer bij zijn woning ruimte aan de VHP voor vergaderen aangeboden om kwaad bloed bij zijn broertje te zetten die aan de voorkant woont.

Istagar heeft uit ontevredenheid over het slechte beleid van de NDP de partij verlaten.

De VHP laat weten, dat naast de oudere Abdoel, ook een grote groep trekkers en ondersteuners van de NDP ressort Kwatta en omgeving toegetreden zijn tot de partij. Volgens de VHP bestond de opkomst uit ruim 200 personen, waaronder ook veel vrouwen en jongeren, die voorheen Amzad Abdoel hadden ondersteund. De groep heeft de VHP in maximale ondersteuning toegezegd en zal van nu af samen met Istagar Abdoel, Raïef Ramdjan, Thakoerpersad Soechit, Imtiaz Teribenie, Arafat Bholai, Hassan Abdoelradjak en anderen in eenheid optrekken en structuren opzetten, om meer zetelwinst te garanderen.

Volgens de VHP hebben de aanwezige buurtbewoners van Sophiaslustweg en omgeving aangegeven de vele loze beloften en het desastreuze beleid van de Surinaamse regering Bouterse/Adhin zat te zijn en geen vertrouwen meer te hebben in deze regering. Er is unaniem besloten om vanaf gisteren allen te overtuigen, te motiveren en mobiliseren om op 25 mei op de VHP te stemmen en voorgoed af te rekenen met corruptie, criminaliteit, armoede en slecht bestuur van het land, zo meldt de partij.

Vakbondsman Hooghart: 'Niet de mensen moeten uit FSO, FISO moet eruit'

'De beer is los nu ook ambtenaren van RO uit het systeem zijn gestapt'


Eerst de leerkrachten, toen de politieagenten en nu ook de bestuursambtenaren op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Allen stappen uit FISO - het Functie Informatiesysteem van de Overheid - waarmee ruim acht jaar is gewerkt en waarvan het eerste deel in 2008 is ingegaan, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 16 januari 2020.

Volgens Ronald Hooghart, voorzitter van de ambtenarenvakcentrale CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) en Wilgo Valies, oud-voorzitter van de onderwijsbonden ALS (Alliantie voor Leerkrachten in Suriname) en BvL (Bond van Leraren), mag het systeem op de schop. 'Niet de mensen moeten uit FISO, FISO moet eruit', vindt Hooghart, die zegt, dat hij vanaf het begin tegen de invoering van het systeem is geweest.

Valies was wel voorstander van dit salarissysteem, maar is het eens met Hooghart, dat FISO niet meer voldoet aan de huidige uitdagingen waarmee de werknemers zitten. 'We moeten naar een nieuw beloningssysteem voor de overheid. Laten we kijken naar ontwikkelde landen en landen in de regio, hoe zij dat hebben gedaan om tot een nieuw systeem te komen.' 

Hooghart is geen voorstander van een nieuw systeem. Volgens hem voldoet het Algemeen Bezoldigingsbesluit dat er vóór FISO was nog prima. 'Het systeem heeft 24 schalen en daar is geen probleem mee', vindt de CLO-voorzitter.

De Bond van Leraren stapte in 2017 als eerste uit FISO, maar dat was volgens Valies, omdat de lerarenbond geen keus had. 'De overheid had ons gezegd, dat ze geen geld heeft om iedereen in het systeem te betalen, want iedereen, elke groep, is volgens een bepaalde verhouding ingepast. Als de overheid de leerkrachten volgens het FISO -model zou belonen dan zouden alle ambtenaren die beloning ook moeten krijgen.' 

Valies erkent, dat hij zich er toen al van bewust was, dat in navolging van de leerkrachten ook andere groeperingen die meer wilden verdienen, uit het FISO zouden stappen. 'Maar, we vonden toch dat de leerkrachten op dat moment een betere waardering moesten hebben. Ik moet u zeggen dat we het best een dilemma vonden om dat besluit te nemen.' 

Volgens Hooghart is de beer los nu ook ambtenaren van RO uit het systeem zijn gestapt. Hij legt uit, dat de hele overheidsadministratie in de war is. Immers, er zijn mensen die op hetzelfde niveau als de bestuursambtenaren functioneren, maar die volgens het FISO zijn ingeschaald. 'Wat moet er met hen gebeuren? Wat gebeurt er met het gelijkheidsbeginsel?'

Curaçao opgeschrikt door uitslaande brand in Heerenstraat, hartje Punda

Brand woedde in hoek van twee leegstaande, voormalige winkelsHet Antilliaans Dagblad bericht vandaag, donderdag 16 januari 2020, dat Curaçao gisteravond werd opgeschrikt door een uitslaande brand in hartje Punda. Omstreeks half negen kreeg de brandweer een melding van vuur op de bovenverdieping van een van de panden in de Heerenstraat, een welbekende en belangrijke winkelstraat van Willemstad. 

Onmiddellijk werd massaal uitgerukt. Brandweereenheden van Steenrijk, Mundo Nobo en Rio Canario waren ter plaatse. Ook sleepboten werden vanuit de Sint Annabaai ingezet, onder andere met waterspuiten en verlichting.

In Punda staan de gebouwen dicht tegen elkaar aan, met het grote gevaar dat de vlammen overslaan op naburige panden.

De brand woedde in de hoek van twee leegstaande, voormalige winkels, vermoedelijk Heerenstraat 29-31. Deze grenzen aan de ene zijde tegen het gebouw waar Afas is gevestigd en aan de andere kant Freeport Jewelers. Aanvankelijk leek Freeport gespaard te blijven. Maar, hoewel er een smalle steeg is tussen de gebouwen en eerder gezegd werd, dat de juwelierszaak buiten gevaar zou zijn, meldde de brandweer later dat ook een deel van Freeport op nummer 25-27 brandschade zou hebben opgelopen.

Tegen half twaalf verwachtten de brandblussers het vuur onder controle te hebben en grotendeels geblust, aldus brandweerofficier Ana Rodriguez.

De rook en geur waren tot in de verre omtrek te zien en te ruiken. De autoriteiten spraken van grote brandschade aan de panden waar de vuurhaard was. Naar de oorzaak wordt nog nader onderzoek gedaan. Dat zal vanochtend als eerste gebeuren. Er raakte niemand gewond.

VHP wil nietigverklaring voordrachten coalitie voor bemensing Constitutioneel Hof - 'Voordrachten in strijd met de wet'

VHP wil nieuwe procedure van voordrachten voor gebalanceerde samenstelling Hof


De voordrachten gedaan door de coalitie voor de bemensing van het Constitutioneel Hof, moeten nietig verklaard worden, stelt de VHP. 'Er is geen juridische basis, want er is niet eens een presidentiële resolutie die de Wet Constitutioneel Hof in werking moet laten treden', stelt partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 16 januari 2020. 

De VHP wil een nieuwe procedure van voordrachten, waardoor er dit keer wel een gebalanceerde bemensing plaatsvindt. Het Constitutioneel Hof was een van de onderwerpen van de persconferentie van de VHP gisteren.

Santokhi gaf aan, dat er overhaast is gewerkt, regels niet in acht zijn genomen, grote fouten zijn gemaakt door de NDP. 'Begrijpt u wat er hier gebeurd mensen? Men probeert door die numerieke macht de bemensing van een Constitutioneel Hof door te drukken.' 

De VHP-voorzitter, die ook fractieleider is, heeft uitvoerig uitgelegd hoe de procedure van voordrachten is verlopen. 'Bij een fractieleidersoverleg op 20 december werd nimmer gesproken over de bemensing van het Hof. Op die vergadering heeft de NDP-fractieleider meegedeeld, dat hij voordrachten gaat doen voor het Hof, terwijl het niet op de agenda stond. De Assembleevoorzitster plaatste het op de agenda en de kandidaten werden gepresenteerd. Alles was binnenshuis al bekokstoofd', concludeert Santokhi.

De oppositie heeft geprotesteerd. Zij stelde, dat voor de invulling van zo'n zwaarwichtig orgaan er meer tijd en overleg nodig is. Uiteindelijk heeft ook de oppositie voordrachten gedaan. 'Op 23 december zijn alleen de voordrachten van de NDP goedgekeurd. Meegedeeld is dat de voordrachten van de oppositie in 2020 besproken zouden worden. 24 december gaat de brief met de goedkeurde voordrachten naar de president. De Assembleevoorzitster had meegedeeld dat het parlement weer zou aanvangen op 6 januari. Uiteindelijk is dat 9 januari geworden. Gebleken is dat gewacht werd op het antwoord van de president. De huishoudelijke vergadering is begonnen met de mededeling dat de president de voordrachten heeft goedgekeurd. Zo is het afgehandeld', rondde Santokhi de samenvatting af.

'Het blijkt dat de Wet op het Constitutioneel Hof nog niet in werking is getreden, omdat er nog geen presidentiële resolutie is. Dus de conclusie die je kan trekken is, dat de voordrachten gedaan door de NDP in strijd zijn met de wet. Dat het besluit van het parlement om de voordrachten te doen en te presenteren aan de president, in strijd is met de wet. Dat de president per brief meedeelt dat ze goedgekeurd zijn, is in strijd met de wet. Dus juridisch gezien is er nog geen enkele voordracht door het parlement gedaan. Misschien bedoelde de NDP-fractieleider dit toen hij zei dat er fouten zijn gemaakt. Ja, die fouten zijn door hen gemaakt en niet door de oppositie!' 

De VHP wil een nieuwe procedure van voordrachten hebben. 'Er zijn grove fouten en we vragen als VHP om die fouten onmiddellijk te corrigeren, om de voordrachten nietig te verklaren en dat we opnieuw starten met het proces van voordracht. Wij willen een professioneel constitutioneel orgaan met een breed draagvlak dat voldoende vertrouwen uitstraalt. Wat men nu gedaan heeft is een poging om het Constitutioneel Hof buiten de wettelijke bepalingen om, te bemensen met een smal draagvlak in het parlement. Meer nog met een politiek gekleurd draagvlak. Dat is wat wij afkeuren.'

China en Suriname werken aan regulering export Surinaamse vis rechtstreeks naar China

(Bron foto's: NII)
Tot nu toe kan export van vis alleen plaatsvinden via Hong Kong of Vietnam

Chinese ambassadeur Liu Quan bezoekt de minister van LVV


'Suriname heeft enorme potentie op verschillende gebieden, dat kunt u ook zien aan het aantal gesloten samenwerkingsovereenkomsten met Suriname, laten we daarom zo snel mogelijk starten met daadwerkelijke invulling van deze overeenkomsten', zei de Chinese ambassadeur Liu Quan bij zijn bezoek aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 15 januari 2020.

Ook op visserijgebied is een overeenkomst getekend, waardoor Suriname in de gelegenheid wordt gesteld te exporteren naar China. Echter, voor hieraan invulling kan worden gegeven, moet een inspectie plaatsvinden door Chinese technici van de procedures vanaf de vangst tot de export. Er bestond enige onduidelijkheid over de kosten gepaard gaande met de inspectie door de Chinese technische staf. Normaliter is het zo, dat de kosten die worden gemaakt voor een audit, gedekt worden door het land dat de audit uitvoert. Bij de inspectie door de Chinezen moet Suriname voor de kosten opdraaien.

Afgesproken werd dat China eerst goedkeuring zal moeten verlenen aan de vissoorten die Suriname wil exporteren en wel rechtstreeks naar China en niet via Hong Kong of Vietnam. Ook heeft Suriname aangeven belangstelling te hebben in de export van visblazen, gedroogd en/of bevroren. Tot nu toe kan de export alleen plaatsvinden via Hong Kong of Vietnam, wat met zich meebrengt dat de prijs alleen maar hoger wordt. De verhoogde prijs verzwakt de concurrentiepositie van Suriname. Indien China akkoord gaat met de voorgestelde soorten en de rechtstreekse export dan pas zal de inspectie kunnen worden uitgevoerd.

Op gebied van veeteelt zijn de plannen om door middel van een joint venture deze sector naar een hoger niveau te tillen. 'Er is een enorme vraag naar vlees in China, het zou raadzaam zijn ook te focussen op deze sector. Het is een goed idee om door middel van samenwerking ook op deze vraag een bijdrage te leveren.'

De Chinese ambassadeur beloofde de contacten te leggen zodat de ondernemers kunnen nagaan hoe verder invulling te geven aan de samenwerking. Suriname heeft ook op het gebied van assistentie in landbouwmateriaal een overeenkomst met China, welke naar zeggen van de Chinese delegatie reeds in uitvoer is en goed loopt. Het is nu in de fase dat er een openbare aanbesteding wordt uitgevoerd, waarna de onderneming zal worden bepaald die in aanmerking is gekomen, zodat het proces verder kan worden afgehandeld. Ook trainingen zijn opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst, welke volgens de delegatie voor dit jaar reeds zijn gepland.

'Laten we in constant overleg blijven zodat er geen misverstanden ontstaan die tot gevolg hebben uitstel, want van uitstel komt afstel', zei minister Rabin Parmessar tegen de ambassadeur en zijn delegatie. De ambassadeur gaf aan, dat Suriname enorme potentie heeft op verschillende gebieden, het enige is dat de transportkosten duur uitvallen en dit tot gevolg heeft dat de prijs omhooggaat. De concurrentiepositie neemt hierdoor af.

'Zoals u al aangaf minister, laten we constant in overleg blijven op elk niveau. Ik wil binnen korte termijn overgaan tot uitvoering van de overeenkomsten, dan pas wordt er invulling gegeven hieraan en kunnen we samen successen boeken', zei ambassadeur Liu Quan.

Robert Peneux geïnstalleerd als directeur Academische Leraren Opleiding (ALO)

(Bron foto: NII)
'Ik weet dat transformatie niet altijd makkelijk gaat, maar ik ga voor die uitdaging'De minister ad interim van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), André Misiekaba, heeft woensdag 15 januari 2020 Robert Peneux geïnstalleerd als de nieuwe directeur van de Academische Leraren Opleiding (ALO), voorheen Instituut voor de Opleiding van Leraren(IOL). De beëdiging vond plaats op het secretariaat van het IOL in aanwezigheid van de directeur van Onderwijs en leden van de Raad van Toezicht, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De minister gaf tijdens de installatie aan, dat het een voorrecht is om een zeer kundige en gedreven man als Peneux aan te stellen als directeur van ALO. Hij gaf verder aan, dat Peneux op verschillende niveaus in het onderwijs zijn bijdrage heeft geleverd. Misiekaba noemde daarbij het HAVO, directeur van Onderwijs en ook zijn bijdrage als minister van MinOWC.

De bewindsman memoreerde ook het feit, dat Peneux zijn bijdrage heeft geleverd aan het opzetten van de Militaire Academie. 'Het is voor mij een voorrecht om u namens minister Lilian Ferrier te installeren als de nieuwe directeur. Let the work begin', sprak Misiekaba.

Het IOL is geen onbekende plek voor Peneux. De nieuwe directeur heeft 7 jaar gediend als leraar op deze opleiding. Hij heeft ook gezorgd voor de transformatie van de toenmalige opleiding handelswetenschappen tot de opleiding economie op het instituut. Peneux zei, dat hij gedreven is om de overgang van IOL naar ALO in goede banen te leiden. 'Ik weet dat transformatie niet altijd makkelijk gaat, maar ik ga voor die uitdaging.' 

Hij drukte het ministerie op het hart om processen die te maken hebben met de transformatie op een hoog tempo af te handelen.

VHP: Kwestie Van Trikt kan imago bank en land nationaal en internationaal schaden

'De CBvS is tot een politieke werkarm van de regering verworden'


De VHP vreest, dat nu de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, aan een onderzoek is onderworpen, het imago van de bank en het land nationaal en internationaal geschaad zal worden. 'De integriteit en het gezag van de bank is nu juist zo belangrijk te midden van het National Risk Assessment (NRA) en de rechtszaak rond de 19,5 miljoen euro', aldus VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 16 januari 2020.

Dat de CBvS tot een 'politieke werkarm van de regering verworden is' maakt zaken alleen maar erger, meent Santokhi.

De laatste ontwikkelingen rond de governor was een van de onderwerpen op de persconferentie van de VHP gisteren.

De reden voor het onderzoek wordt niet meegedeeld door de overheid en de Raad van Commissarissen van de bank. Alleen dat de governor niet ontslagen is, met verlof heeft ingestemd, meewerkt aan het onderzoek en dat er over een week klaarheid zal zijn. Ondertussen gaan stukken viraal op social media dat Van Trikt Srd 1.7 miljoen bij de CBvS heeft geleend om een peperdure auto te kopen. Het aangekondigde onderzoek kan een ‘impact’ hebben op het functioneren van de bank, zegt Santokhi.

'Met name als er issues komen die te maken hebben met de integriteit is het een zeer gevaarlijke zaak. Het langer vasthouden aan een situatie waarbij er geen duidelijkheid is over de hoogste positie van de Centrale Bank, kan negatieve gevolgen hebben voor de samenleving, de koersontwikkeling, de economie, op ons imago nationaal en internationaal', zei Santokhi.

Hij haalde aan, dat dit zich juist afspeelt in een periode waarin het land voor de uitdaging staat om een NRA te doen, een groot onderzoek naar risico's in de financiële sector op het gebied van witwassen, terrorismefinanciering en de handel in wapens en munitie. Een negatief rapport kan het land op een zwarte lijst terecht doen komen. 'Als je een goede assessment wilt hebben als land, kun je deze dingen nu niet hebben bij de Centrale Bank, bij een governor', merkte Santokhi op.

De CBvS laat nu al steken vallen, gaf hij aan. 'Juist waar je je toezicht houdende taak moet laten gelden naar financiële instituten, naar banken, naar Chotelall-achtige cambio's… Maar  wat zegt die arme governor? ‘Ik weet niet vanwaar die deviezen komen, je moet bij de president wezen.’ Dat zegt de governor die een goede NRA wil hebben voor Suriname.' 

Santokhi stelt, dat met zo'n antwoord de governor aangeeft, dat hij 'in dit regeerbestel' zijn taak niet goed kan uitvoeren en 'dat er elders in het land nog een andere governor is en dat er nog meer informele centrale banken daarbuiten zijn.'

'De ruis rond de governor en CBvS kan ook schadelijk uitwerken in de rechtszaak in Nederland over de 19,5 miljoen euro', aldus Santokhi. Hoewel de rechtbank heeft beslist, dat het geld teruggeven moet worden, is de zaak nog niet afgewikkeld, omdat het Openbaar Ministerie cassatie heeft ingesteld.

'Heel triest', typeert Santokhi de verwikkelingen rond de governor en de bank terwijl de rechtszaak gaande is. 'Voor het boeken van een tweede succes is een Centrale Bank nodig met soevereiniteit en onafhankelijkheid. Maar, juist die soevereiniteit en onafhankelijkheid worden teniet gedaan door politieke beïnvloeding. Dat is de Centrale Bank geworden; een politieke werkarm van de regering.' 

Santokhi roept de regering op om onmiddellijk gepaste maatregelen te treffen en duidelijkheid te brengen. 'Het volk moet geïnformeerd worden over de resultaten van het onderzoek. En laat het niet de zoveelste onderzoek zijn al a het model bij de Surinaamsche Postspaarbank.' Daar is nog steeds geen duidelijkheid gekomen.

Documenten en foto's aankoop dure Range Rover door governor Van Trikt circuleren op social media

Foto's auto en documenten aankoop op social media schadelijk voor Van TriktNadat foto’s van de dure auto die door de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is aangeschaft op grote schaal werden verspreid via social media, gingen gisteren ook twee documenten inzake de aankoop viraal, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 16 januari 2020. 

Via Whatsapp werden een leningsovereenkomst die governor Robert van Trikt met de CBvS schijnt te zijn aangegaan en het vervoersdocument voor de Range Rover massaal gedeeld (zie hierna).Uit de overeenkomst blijkt, dat de bank een bedrag van Srd 1.7 miljoen aan de governor heeft geleend om de splinternieuwe auto aan te schaffen. Het luxe voertuig is via MN Car Center in Groot-Brittannië gekocht en op 23 oktober in Suriname aangekomen.

Volgens een insider zou Van Trikt gebruik hebben gemaakt van een regeling die sinds 1997 door de CBvS wordt gehanteerd om de aankoop te doen.

De Raad van Commissarissen (RvC) van de bank zegt in een verklaring, dat de governor schriftelijk is gevraagd informatie te verschaffen over enkele vraagstukken die met de bank te maken hebben. Hij heeft daaraan meegewerkt en werkt ook vlot mee aan een onderzoek dat intussen wordt ingesteld. De RvC verwacht dat het onderzoek binnen een week is afgerond. Van Trikt werd gevraagd gedurende deze periode verlof op te nemen. Benadrukt wordt, dat Van Trikt niet is ontslagen en dat de Raad erop wil toezien dat zijn reputatie niet onnodig wordt beschadigd door speculaties.

Door sommigen worden echter vraagtekens geplaatst bij wat er nu gaande is in deze kwestie. Zo wordt beweerd, dat alleen direct betrokkenen bij deze zaak de stukken die momenteel op social media worden gedeeld hebben doen uitlekken. Over de bedoeling daarvan wordt gegist. Beweringen als zou Van Trikt naar het buitenland zijn gevlucht of namens de CBvS in het buitenland deelneemt aan een conferentie berusten niet op waarheid. De governor bevindt zich in Suriname.

Douane onderschept 921 kilo cocaïne in de haven van Vlissingen

(Bron foto: Politie)
Cocaïne zat verstopt in een container uit Ecuador tussen bananen


De Douane heeft dinsdag tijdens een controle in de haven van Vlissingen 921 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen bananen. De container was afkomstig uit Ecuador. Dit bericht de politie vandaag, donderdag 16 januari 2020.

Met behulp van de mobiele scan werd de cocaïne tussen de bananen ontdekt.

De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht.

In de haven werkt de Douane samen met de politie en de Koninklijke Marechaussee. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Chinees nieuwjaar wordt gevierd met vuurwerkshow op Wijdenboschbrug - Nieuwe opzet viering moet toeristen aantrekken...

(Bron foto: HI&T)
Wijdenboschbrug 25 januari tussen half negen en tien uur 's avonds volledig afgesloten


Het Chinees nieuwjaar, dat naast China alleen in Suriname jaarlijks als nationale feestdag wordt herdacht, zal op 25 januari groots worden gevierd met een vuurwerkshow op de Wijdenboschbrug. Het thema van het jaar is 'The Chinese and me'. De bedoeling van dit evenement is om toeristen aan te trekken.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), had in dit kader woensdag 15 januari 2020 een persconferentie belegd, zo bericht het ministerie. De minister benadrukte, dat HI&T een samenwerking is aangegaan met de Chinese ambassade en de Chinese vereniging om deze viering groots aan te pakken. 

Naast de vuurwerkshow zullen er ook andere attracties zijn en wel op het Onafhankelijkheidsplein, zoals een braderie, temple fair en een show van Chinese acrobaten. Daarnaast zal in de Congreshal een fototentoonstelling worden gehouden. 

Het ligt in de bedoeling, dat boothouders en ondernemers, die een uitzicht hebben op de Wijdenboshbrug, met voorstellen kunnen komen om bij te dragen aan dit geheel. De politie benadrukt, dat het niet noodzakelijk is, dat het publiek zich per se hoeft te begeven naar de Wijdenboschbrug, maar vanuit diverse locaties in zowel Paramaribo als Commewijne de vuurwerkshow kunnen bezichtigen. Het gaat hierbij om kunstvuurwerk, dat door een professionele organisatie zal worden afgeschoten. 

De vuurwerkshow, start om negen uur 's avonds. De Wijdenboschbrug zal op 25 januari vanaf vier uur 's middags gedeeltelijk en tijdens het afschieten tussen half negen en tien uur volledig worden afgesloten. Samen met de brandweer en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) is gekeken naar alle veiligheidsaspecten voor de samenleving. 

Het ministerie van HI&T heeft voorafgaand aan de persconferentie besprekingen gevoerd met diverse stakeholders, zoals de brandweer, MAS (Maritieme Autoriteit Suriname), Politie en DNV om zaken zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook de districtscommissarissen van Paramaribo Noord-Oost en Commewijne zijn betrokken bij de organisatie van deze viering.  

Minister Tsang wees erop, dat hij niet alleen de vuurwerkshow rond Chinees nieuwjaar tot een jaarlijks terugkerend evenement wil maken, maar zich ook wil gaan focussen op andere nationale feestdagen zoals Phagwa en evenementen in het laagseizoen zoals de Avond Vierdaagse (AVD) om toeristen aan te trekken.

Staatsolie raffinaderij vanaf februari voor veertig dagen stilgelegd

Alle productiefabrieken en hun machines en equipment krijgen onderhoudsbeurt


Vanaf februari 2020 zal de Staatsolie raffinaderij voor veertig dagen stilgelegd worden. Alle productiefabrieken (units) met hun bijbehorende machines en equipment krijgen een volledige onderhoud- of inspectiebeurt. Deze onderhoudsbeurt zal elke vier jaar uitgevoerd worden, aldus het staatsbedrijf woensdag 15 januari 2020. 

De onderhoudsbeurt of Turnaround (TA) houdt in dat alle units uit bedrijf gaan, schoongemaakt worden en gecontroleerd worden op defecten en/of slijtage.

Doel van deze activiteiten is om de betrouwbaarheid en een veilige exploitatie van de raffinaderij voor de komende vier jaar te garanderen. Een andere belangrijke activiteit is de vervanging van de katalysator in de dieselfabriek. Deze katalysator bestaat uit keramische korrels op een metalen kern die de reactiesnelheid van het kraakproces in de dieselfabriek tot stand brengen. Hierdoor kunnen de hoogwaardige brandstoffen in deze fabriek geproduceerd worden. Na een bepaalde productieperiode wordt de katalysator minder actief en moet dan vervangen worden. Deze werkzaamheden kunnen alleen plaatsvinden als de raffinaderij volledig uit bedrijf is.

In 2017 vond de voorselectie van de hoofdcontractor plaats. Tien bedrijven uit Suriname, Trinidad & Tobago, Noord-Amerika en Europa hebben interesse getoond. Het Italiaanse Irem Spa voldeed aan alle gestelde eisen en kwam hierdoor in aanmerking voor het hoofdcontract voor de TA. Dit bedrijf was ook betrokken bij de uitbreiding van de raffinaderij in 2013.

DA'91: 'Ernstige twijfels en verdenkingen zijn ontstaan over integriteit governor Van Trikt'

'Geheimzinnigheid bij het verlof van de governor levert als resultaat wantrouwen in de financiële wereld'


'Er worden grote vraagtekens geplaatst achter het beleid van governor R. Van Trikt waarbij onder andere grote aankopen en uitgaven gedaan zijn door hem zonder dat er afstemming erover heeft plaatsgevonden met de RvC (Raad van Commissarissen) bij de Centrale Bank. Het feit alleen dat deze functionaris die de hoogste positie binnen de bankinstelling bekleedt, wordt gevraagd verlof te nemen in verband met het onderzoek betekend dat er ernstige twijfels en verdenkingen zijn ontstaan over zijn integriteit. 

Het is pijnlijk telkens te zien dat tijdens de regiems vanaf 1980 onder leiding D. Bouterse de bestuurlijke normen en waarden, maar ook de menselijke waardigheid systematisch wordt geërodeerd. Deze erosie vindt zijn basis in het karakter en de instelling van de voormalige dictator en huidige president en wordt versterkt door geselecteerde personen die geleidt worden door eerzucht, de zucht naar persoonlijk financieel voordeel en bereid zijn tot het verlenen van hand en spandiensten tegen beter weten in en met uitschakeling van het geweten en verantwoordelijkheidsgevoel. 

De twijfel die ontstaan is vanwege het vermeend wanbeleid van de governor Van Trikt is doorslaggevend voor zijn mogelijkheden om voort te gaan in deze functie. Hoe kan een governor van de Centrale Bank die door de RvC gevraagd is verlof op te nemen in verband met een in te stellen onderzoek naar de rechtmatigheid van zijn handelen, daarna “rustig verder functioneren onder de noemer dat hem het voordeel van de twijfel wordt gegeven”? 

Wanneer er vermoedens en indicaties van onrechtmatig handelen in een dergelijke hoge functie op tafel liggen, kan het onderzoek niet beperkt blijven tot de gebieden waarover de geruchten naar buiten zijn gekomen. De functie en het monetair beleid bieden tal van andere uitdagingen en mogelijkheden, dan alleen de handeling van aankopen zonder medeweten van de RvC. Hoe denkt de governor zelf door te gaan in deze rol, waar blijft het zelfrespect? 

Een functie die vertrouwen moet inboezemen moet ook volledig vertrouwen genieten; er is vertrouwen of er is geen vertrouwen. Een governor kan niet functioneren bij het voordeel van de twijfel, omdat ons geheel vertrouwen in de macro-economie dan wankelt. De recente olievondsten verplichten ons, nog meer dan voorheen, hogere standaarden te hanteren voor de invulling van sleutelposities in de belangrijke instituten van ons land zoals de DNA, regeringslieden en personen in belangrijke instituten zoals de Centrale Bank. 

De geheimzinnigheid bij het verlof van de governor levert als resultaat wantrouwen in de financiële wereld. 

Informaties in de samenleving over de aankoop van onroerend goed door deze governor voor bedragen in de orde van 5 miljoen US-dollar vereisen openbare bespreking en uitleg.
De vraag die wij als DA’91 stellen is welk pand in ons land een dergelijke waarde van genoemde bedrag vertegenwoordigt. Onderzoek is vereist! Deze zaak kan evenals de vele voorgaande vermeende corruptie zaken niet worden afgedaan met betaald verlof voor langere tijd en eventueel vervolgens ontslag, waarna er in alle talen verder gezwegen wordt. 

En hoewel het aangekondigde in te stellen onderzoek door de RvC positief ervaren kan worden, moeten we kritisch en alert blijven. Het is ook jammer genoeg begrijpelijk dat vele burgers huiverig zijn over het betrouwbaarheidsgehalte van een dergelijk intern onderzoek. Het vertrouwen in de politieke bazen en hun ondersteuners heeft namelijk een absoluut dieptepunt bereikt. 

DA’91 roept alle betrokkenen op in het belang van de totale samenleving, om een zo groot mogelijke onafhankelijkheid te garanderen in het onderzoek en volledige openheid te geven in het proces en de bevindingen van het onderzoek.'