zondag 31 december 2017

Suriname telt op 30 december zes vuurwerkslachtoffers sinds start afschietperiode de 27e

Drie slachtoffers (5, 6 en 31 jaar) zaterdag 30 december medisch behandeld


Het aantal vuurwerkslachtoffers is opgelopen tot 6 sinds de officiële afschietperiode op 27 december is begonnen. Op de eerste dag werden drie personen behandeld. Daarna was het twee dagen rustig. 

De afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname meldt vandaag, zondag 31 december 2017, dat een 5-jarig jongetje  gisteravond door de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is behandeld. Hij is verwezen naar de oogarts. De jongen kreeg wierook in het oog waarmee hij zelf bezig was.

Een 31-jarige is man voor wonden aan zijn vingers behandeld. Hij raakte gewond door knalvuurwerk dat hij zelf afschoot.

Een 6-jarige jongen werd behandeld voor verwondingen aan een ooglid, door toedoen van anderen die met vuurwerk bezig waren.

Milieupolitie Brazilië redt twee alligators van een oudjaars barbecue...

Alligators aangetroffen in kofferbak auto op weg naar Macapa, hoofdstad van de staat Amapa



Dit is het verbazingwekkende moment, dat twee grote alligators zaterdag 30 december 2017, levend worden gevonden in de kofferbak van een auto van stropers na een undercoveroperatie gefilmd door de politie in Brazilië.

De reptielen, waarvan de ene ongeveer een meter lang was en de andere ongeveer twee meter lang, zijn daardoor ontsnapt aan een oudejaarsdiner, omdat ze volgens de agenten gedood zouden worden en gebarbecued.

Beide krokodillen zouden donderdagnacht zijn gestroopt uit het Novo-meer in Tartarugalzinho, in het noorden van Brazilië. De Milieupolitie vingen de verdachten met hun illegale lading bij zonsopgang op, toen ze hem stopten om de auto te inspecteren in het hooggelegen moerasgebied.

Luitenant Bryan Fonseca zei: 'De chauffeur probeerde ons te misleiden door te zeggen, dat hij niets achter in zijn voertuig had. Maar, toen we de kofferbak openden, vonden we echter twee alligators. Ze waren vastgebonden en gewikkeld in plastic zakken. We vertelden hem om ze uit de kofferbak te halen en op de grond te leggen. De dieren zagen eruit alsof ze in shock waren nadat ze in de val waren gelopen en in een donkere kofferbak werden geworpen, omdat ze niet worstelden of reageerden. De verdachte vertelde ons, dat hij op weg was naar Macapa, waar de dieren rond de jaarwisseling bij het avondeten zouden worden geconsumeerd.'



Volgens de agenten is Macapa, de hoofdstad van de staat Amapa, een reis van 203 kilometer en het is onwaarschijnlijk dat de hulpeloze beesten de afstand zouden overleefd hebben.

Luitenant Fonseca: 'De bestuurder wordt beschuldigd van een milieucriminaliteit, die het jagen, vangen, transporteren en doden van enige soort dieren verbiedt zonder toestemming of kennis van de bevoegde autoriteiten.' 

De naamloze verdachte staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar te wachten als hij schuldig wordt bevonden.

Na het inspecteren van de dieren, constateerden de milieuagenten dat de alligators  geen ernstig letsel hadden ondervonden. Beide werden vrijgelaten in hun natuurlijke habitat.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/FolhaMT/G1.globo.com/YouTube)

Ernstig verkeersongeluk bij Acapulco, Mexico, eist tien levens

(Bron foto's: Twitter)
Op snelweg botsen twee auto's en een motorrijder op elkaar

Onder de doden zijn een baby en een kind van vier


Bij een ernstig auto-ongeluk in het zuidwesten van Mexico op de snelweg Acapulco-Zihuatanejo, bij Aceitera in Tecpan, zijn vandaag, zondag 31 december 2017, tien mensen omgekomen en twee mensen gewond geraakt. 

Volgens de autoriteiten had het ongeluk plaats op de snelweg bij de toeristische badplaats Acapulco.


Op de snelweg botsten twee auto's en een motorrijder op elkaar.

Onder de doden zijn een baby en een kind van vier. De rest varieert in de leeftijd van 26 tot 76. Welke nationaliteit ze hebben is niet bekendgemaakt.


Rond deze tijd van het jaar is Mexico een populaire plek voor buitenlanders. De drukte vertaalt zich echter ook op de weg. Vorige week kwamen elf toeristen om het leven en raakte een twintigtal gewond toen hun bus op de snelweg kantelde. Het ging toen om Amerikanen, Brazilianen, Canadezen en Zweden.



(Suriname Mirror/Reuters/Forbes Mexico/Guerrero.Quadratin/Twitter/YouTube)

Vrouw bij thuiskomst door vijf gewapende mannen overvallen

Overvallers er vandoor met onder andere een kluis


Een vrouw is gisteravond in de Marthastraat overvallen door vijf gemaskerde en gewapende mannen toen zij thuis kwam, aldus Starnieuws vandaag, zondag 31 december 2017.

Zij maakte haar garagedeur open en werd meteen overrompeld. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de mannen het huis zijn binnengedrongen. Zij zijn ervandoor gegaan met onder andere een kluis waarin sieraden en belangrijke bescheiden zitten.

De overvallers waren gewapend met vuistvuurwapens en zijn er vandoor gegaan in een grijze Toyota Noah.

Het bericht was zondagochtend nog niet bevestigd door het Korps Politie Suriname.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

Personeel ADRON wacht nog steeds op salaris van november en december.....

LVV-minister Algoe: 'Het is het ministerie van Financiën dat de gelden moet overmaken'

'Ik vind het bijzonder pijnlijk, dat harde werkers in zulke situaties worden geplaatst' 


Volgens Starnieuws vandaag, zondag 31 december 2017, wordt het voor het personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) 'een ellendige jaarwisseling'. De werknemers hebben immers al twee maanden geen salaris ontvangen. Over november en december heeft het ministerie van Financiën de benodigde aangevraagde middelen niet overgemaakt. 

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft zich al maanden ingezet opdat de gelden zouden worden overgemaakt.

Per geëxporteerde ton rijst, wordt 10 Amerikaanse dollar overgemaakt naar de Staat. Afgesproken is dat dit geld naar ADRON gaat. Algoe zegt, dat als uitgegaan wordt van een export van 100.000 ton, er 1 miljoen Amerikaanse dollar gestort is in staatskas, waarover ADRON niet eens deels kan beschikken. Maandelijks heeft Adron zo’n Srd 220.000 nodig voor de salarissen van het personeel. Op jaarbasis is dat Srd 2,6 miljoen. Van de ontvangen gelden over de rijstexport is dat een derde dat ADRON op jaarbasis nodig heeft om de salarissen veilig te stellen.

Minister Algoe is niet te spreken over de situatie waarin het ADRON-personeel verkeert. 'Niemand praat erover, maar zet u zich in de situatie van deze mensen die twee maanden hebben gewerkt en geen geld hebben ontvangen. En nu met de feestdagen waar je met familie en relaties bij elkaar zit, zitten deze mensen zonder geld.'

Hij benadrukt, dat niet het ministerie van LVV gelden overmaakt, maar het ministerie van Financiën. De bewindsman heeft ook gesproken met de vicepresident over deze situatie. Van de directeur van de Surinaamse Postspaarbank heeft minister Algoe begrepen dat de gelden al zijn overgemaakt naar De Surinaamsche Bank.

'Ik vind het bijzonder pijnlijk, dat harde werkers in zulke situaties worden geplaatst.' Hij zegt dat alle administratieve zaken ruimschoots op tijd zijn gedaan. 'Maar, het is het ministerie van Financiën dat de gelden moet overmaken. Ik vind het vreselijk dat de mensen zulke ellendige dagen moeten doormaken.'

LVV-minister acht het nodig om via het NII uiteenzetting over Chinees Patamacca palmolieproject te geven

(Bron foto: NII)
Plannen voor palmolieplantage dateren al uit.... 2003.....


Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) geeft zaterdag 30 december 2017, via het Nationaal Informatie Instituut (NII), een uiteenzetting over het lang voortslepende Patamacca Palmolieproject. 

In 2003 begonnen de onderhandelingen voor de opzet van dit project en in 2004 werd het plan goedgekeurd. Vanaf die tijd is er getracht om een aanvang te maken met de realisatie. Het officiële startsein werd uiteindelijk in 2016 gegeven door president Bouterse.

Na zijn aantreden als minister van LVV maakten de bewindsman en zijn team er werk van om het reeds bestaande uitvoeringsdocument te analyseren en aan te passen. De nodige landbouwgrond voor dit project is 40.000 hectare. Na analyse is besloten om de 40.000 hectare landbouwgrond, die nodig is voor dit project, in fasen te ontbossen. In de eerste fase zal eerst 2.000 hectare beplant worden. Sinds de start op 15 december 2016 is 200.000 aan plantmateriaal aangemaakt. Deze zijn gereed om overgeplant te worden.

Vanaf december 2019 wordt er geoogst, waarna de olie meteen in de raffinaderij uitgeperst kan worden. De eerste oogst zal zorg dragen voor zestig procent minder import van olie. Deze wordt vervangen door onze eigen productie Het is gedurende het groeiproces belangrijk te letten op een gezonde groei, eventuele ziektes, plagen, bemesting en de ontwikkeling van de plant.

Vanuit Maleisië zullen  nieuwe variëteiten palmolie plantjes worden binnengehaald. Dit zal meer inzicht verschaffen in de manier waarop deze variëteit gedijt in ons land. Daarnaast is uitgeperste palmplant (uitgeperste koek) zeer geschikt voor de productie van melk bij vee. Door deze te mengen in het voer van de veestapel krijgt het vee meer energie binnen en minder eiwit. De palmolie verhoogt het vetgehalte in de melk met als gevolg dat niet alleen de kwaliteit verbeterd wordt, maar zo kan er ook een betere prijs aan verbonden worden. De kettingreactie die ontstaat is de verminderde import van poedermelk en voer componenten. Deze industrie zal deskundigen uit het buitenland aantrekken, maar zal ook zorgen voor meer werkgelegenheid voor Surinamers.

De staat maakt aanspraak op een aandeel van tien procent in de China Zhong Heng Tai Company met wie een samenwerking is. Daarnaast zullen ook ontginningswerkzaamheden door Surinaamse bedrijven worden uitgevoerd. Dit betekent dat lokale ondernemers ook aan dit project zullen verdienen.

Overigens bestaat wereldwijd veel kritiek op de aanleg van palmolieplantages. Lees ook dit bericht over de schadelijk gevolgen van het gebruik van palmolie.


Kou weer uit de lucht tussen minister Pengel en St. Vincentius Ziekenhuis-directeur Hindori

Personeel St. Vincentius Ziekenhuis ontvangt uiterlijk 3 januari 2018 salaris december 2017

 
Uiterlijk 3 januari 2018 ontvangt het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis het salaris van december. Dit is zaterdagmiddag 30 december 2017, tijdens een vergadering met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, afgesproken. 

Minister Pengel, Humphrey Schurman, voorzitter van de Raad van Toezicht bij het ziekenhuis, algemeen directeur Manodj Hindori en Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds, zijn bijeen geweest.

Partijen hebben afgesproken, dat het ministerie zich zal inspannen om ervoor te zorgen, dat het St. Vincentius Ziekenhuis uiterlijk 3 januari in staat zal zijn alle financiële verplichtingen jegens de medewerkers over de maand december na te komen. Dit staat in een verklaring die door alle partijen is getekend, aldus Starnieuws..

Mogelijk 's werelds oudste menselijke voetafdruk terug naar plaats van herkomst in Bolivia, Jesus de Machaca

Voetafdruk in steen zou zo'n 15 miljoen jaar oud kunnen zijn


De Boliviaanse gemeenschap van Sullkatiti heeft terug gekregen wat beschouwd wordt als' s werelds oudste menselijke voetafdruk in steen - die zo'n 15 miljoen jaar oud zou kunnen zijn - nadat het blijkbaar gestolen was om te worden verkocht in Peru, zei een functionaris vrijdag, 29 december 2017.

'De oudste menselijke voetafdruk van de geschiedenis, afgedrukt in steen, dateert van tussen de 5 miljoen en 15 miljoen jaar geleden', berichtte de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Huanacuni op Twitter:



De minister van Buitenlandse Zaken zei, dat de inheemse gemeenschap 'dit historische item zal beschermen' en prees de terugkeer met een 'Jallalla Bolivia!' - een term die uitdrukking geeft aan de Aymara- en Quechua-talen.

Huanacuni gaf de steen terug aan inheemse leiders tijdens een evenement dat donderdagavond werd gehouden in het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in La Paz, om te worden teruggebracht naar Jezus de Machaca, een Boliviaanse stad in de buurt van het Titicacameer, dicht bij de plek waar het in de bergen op een hoogte van ongeveer 4.000 meter waar het was gevonden.

De ontdekking werd in 2008 tentoongesteld in La Paz, maar werd later gestolen en men vermoedt dat een poging is gedaan om het in Peru te verkopen. Het werd zes jaar later teruggevonden.

Hoewel de precieze leeftijd nog niet wetenschappelijk bepaald is, gaat het naar schatting terug tot het tijdvak van het Mioceen, wat zou betekenen dat mensen eerder op aarde hebben bestaan ​​dan tot nu toe werd gedacht.

De coördinator van de Diplomatieke Academie van Bolivia, Jorge Miranda, zei tijdens de presentatie, dat de voetafdruk 'de meest perfecte die tot nu toe op de planeet is gevonden', meldde het Boliviaanse persbureau (ABI). 'Het werd zeker verwijderd tussen 2011 en 2012 en verdween. Uit alle onderzoeken blijkt, dat iemand het probeerde te verkopen in Peru en ... we hebben de voetafdruk weer gevonden. Daarom kunnen we het nu terugbrengen naar de plaats van herkomst', zei Miranda.

(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter)

Colombia stuurt zo'n 50 ton karbonade in vrachtwagens naar Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Uit woede over tekort aan karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op


Om de feestdagen van de Venezolanen wat aangenamer te maken, heeft Colombia zo'n 50 ton karbonade naar Venezuela gestuurd. Het varkensvlees is zaterdag 30 december 2017 met vrachtwagens via de brug Simón Bolívar over de grens gebracht. 

Het is in Venezuela traditie dat met de kerstdagen en tijdens de jaarwisseling karbonaadjes worden gegeten. De linkse regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro had de bewoners voor de kerstdagen beloofd, dat er genoeg varkensvlees voorradig zou zijn, maar dat bleek niet het geval.

Uit woede over het ontbreken van voldoende karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op. Ze wierpen blokkades in de straten op, staken vuilnis in brand en riepen leuzen tegen Maduro. Die gaf het buitenland de schuld van het gebrek aan de karbonades. Onder meer Portugal zou de belofte om varkensvlees te leveren niet zijn nagekomen.

Venezuela zit al jaren in een economische crisis. Daardoor is er een gebrek aan levens- en geneesmiddelen. De inflatie is torenhoog.

(Suriname Mirror/ANP/DPA)

zaterdag 30 december 2017

Voetganger dodelijk aangereden door auto bij kruising Indira Gandhi- en Van Hattemweg

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Zonder op te letten zou Harry Jogi de straat over zijn gestoken


Harry Jogi, van wie de leeftijd nog onbekend is, is vrijdagavond overleden op de kruising van de Indira Gandhi- en de van Hattemweg na te zijn aangereden door een auto. Dat bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 30 december 2017.
 

Voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat Jogi zijn bromfiets langs de weg had geparkeerd en zonder op te letten de straat overstak. Op dat moment naderde een auto vanuit Rijsdijk richting Lelydorp.

De automobilist kon niet tijdig remmen en reed de man aan. Jogi overleed ter plaatse. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Wapen agent gaat per ongeluk af tijdens jaarafsluiting Politie Geyersvlijt

Vier agenten lichtgewond geraakt....😕


Het Korps Politie Suriname meldt zaterdag 30 december 2017, dat het vuistvuurwapen van een politieambtenaar tijdens een gezamenlijke viering van de jaarafsluiting van een politie-eenheid te Geyersvlijt per ongeluk is afgegaan. 

De politieambtenaar en drie collega’s zijn daarbij lichtgewond geraakt en zijn per eigen gelegenheid naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Suriname overgebracht voor medische behandeling.

Twee van hen mochten na medische behandeling naar huis terwijl de twee andere voor observatie in de instelling zijn opgenomen.

De leiding van het Korps Politie Suriname heeft intussen een onderzoek laten instellen naar het incident.

Even waren bij verkooppunten geen gascylinders voorradig

Ogane: 'Er is geen schaarste en bevoorrading vindt normaal plaats'

 
Starnieuws meldt zaterdag 30 december 2017, dat bij veel verkooppunten geen kookgas te verkrijgen is sinds de kerstdagen. De winkeliers zijn door hun voorraad heen en weten niet wanneer de nieuwe levering zal plaatsvinden. 

Waarnemend hoofd van Ogane Vincent Babel geeft echter de verzekering, dat er genoeg kookgas is voor de komende dagen. Op de feestdagen werd niet geproduceerd en daarom zijn niet alle verkooppunten bevoorraad.

'Ik kan niet met zekerheid stellen dat er wordt gehamsterd', geeft Babel aan. Op sommige plaatsen hebben mensen meer moeten betalen voor een gascylinder. 'Meestal als er geruchten worden verspreid, ontstaat er een rush en dan zijn alle verkooppunten sneller dan normaal uitverkocht', aldus Babel.

Hij benadrukt, dat er in elk geval geen schaarste is en dat bevoorrading normaal plaatsvindt.

DA'91: 'Wij moeten het tij keren'

'Wij kunnen niet ons hoofd buigen voor intimidatie en misleiding en zeggen dat verzet geen zin heeft'



Het jaar 2017 zit er haast op. Ik neem dit moment om alle DA’91 leden en niet-leden, alle Surinamers, te bedanken die ons in 2017 hebben ondersteund in ons politiek werk. Voor ieder van ons heeft het jaar pieken en dalen gekend. Bij onze boodschap van 2016 op weg naar 2017 gaven wij aan, dat wij als partij ons zouden blijven inzetten voor de onafhankelijke rechterlijke macht en spraken met u af dat wij deze zouden helpen beschermen tegen de aanvallen erop. Wij gaven u ook aan, dat wij zouden blijven pleiten voor een buitenlands beleid dat in het belang is van alle Surinamers en ons uitspreken tegen een beleid dat slechts gericht is op het dieper in schulden jagen van ons land. 

Bij het afsluiten van 2017 en het begin van 2018 is het gepast om te reflecteren. 

DA’91 heeft woord gehouden. Bij de aanvallen op de rechterlijke macht in 2017 heeft u ons steeds gehoord en gezien. Wij hebben alle ons ten dienste staande middelen onbevreesd ingezet en het resultaat is niet uitgebleven. De bedreiging richting de PG werd ingetrokken door de president mede vanwege de opstelling van DA’91. 

Wij hebben de wereld ook laten zien dat vele Surinamers de mensenrechtenschendingen in Venezuela afkeuren. Natuurlijk is er nog veel werk te doen. 

Vanuit de huidige regering is steeds weer gebleken dat hun ‘samen doen’ uitspraak nooit heeft geresulteerd in het ondersteunen van acties voor lotsverbetering van de gemeenschap zoals geïnitieerd door het maatschappelijk middenveld en de buitenparlementaire oppositie. 

Suriname is nog steeds in crisis en de financiële markten en het economische klimaat blijven onzeker. De schuld van Suriname is buitensporig omhoog geschoten. Ook hier hebben wij onze stem duidelijk laten horen. En blijven wij de regeerders oproepen van dit desastreus beleid af te stappen. Helaas moeten wij ook wederom erkennen, dat het standpunt dat wij vanaf het aantreden van deze regering hebben gedeeld met u, dat deze mensen niet geschikt noch bereid zijn ons land op een deskundig en goed bestuurlijke wijze te leiden, steeds weer bewaarheid wordt. Ten gevolge van het structureel wanbeleid in onze gezondheidssector, onderwijs en gezondheidszorg is het armoede en verval alom. 

Ons veiligheidsgevoel is dit jaar wederom drastisch afgenomen. 

DA’91 heeft het voorrecht in de positie te zijn vanwaar uit zij onbevreesd, deze regering die ons in een crisis heeft geleid, kan en moet blijven wijzen erop, dat dit huidig gevoerde beleid in het bijzonder financieel-economisch, onze toekomst ernstig in gevaar brengt. 

Wij moeten het tij keren, Suriname is ons aller verantwoordelijkheid en wij kunnen niet ons hoofd buigen voor intimidatie en misleiding en zeggen dat verzet geen zin heeft. Zolang wij niet in de gelegenheid zijn om eindelijk goed bestuur, democratie en rechtvaardigheid uiting te geven in onze regering moeten wij ons blijven verzetten tegen diegenen die er een potje van maken. 

DA’91 gaat het komende jaar op strategische en in verhevigde mate nog meer diepte en inhoud geven aan de ideeën voor vernieuwing, verbetering en verheffing van onze gemeenschap uit deze gecreëerde ellende. U bent daarin van onschatbare waarde. Uw participatie, uw ondersteuning, uw initiatief! Het is belangrijk voor ons om onze tijd verstandig te gebruiken en snel en krachtig verder te gaan in 2018. Dat kan alleen met uw voortdurende toewijding en teamwork.

Hoewel er steeds aanvallen worden gericht tegen de pilaren van onze samenleving moeten we blijven samenwerken om een succesvolle republiek Suriname te organiseren. 

Wij zijn ons als partij heel goed bewust bij onze besluitvorming dat wij niet alleen moeten kijken wat het beste is voor onze partij, maar ook de potentiële impact die onze besluiten hebben op het hele land. 

Het komende jaar zal zijn eigen uitdagingen met zich meebrengen, maar ik ben er zeker van dat door samen te werken, onze prioriteiten centraal te stellen en onze burgers voorop te stellen, wij onze ambities waar kunnen maken. Deze uitgangspunten zullen zeker mijn prioriteiten blijven en ik ben ervan overtuigd dat ik op u kan rekenen om hetzelfde te doen. 

Angelic del Castilho MA. BSc. 
Voorzitter DA'91

'Frappant dat St. Vincentius Ziekenhuis als enige ziekenhuis steeds problemen heeft met betalen salarissen'

'Ik weet niet of het aan management van de uitgaven ligt of aan overeenkomsten met dienstverleners'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vindt het frappant, dat het St. Vincentius Ziekenhuis als één van van de vijf ziekenhuizen steeds in de problemen komt met het betalen van salarissen. 'Dit is vanaf mijn aantreden in 2015 het geval, waarbij het niet uitbetalen van specialisten voor werkzaamheden op de EHBO tot het neerlegeen van het werk heeft geleid. Deze afdeling is uiteindelijk gesloten na een investering van bijkans Srd 7 miljoen door de regering', zegt de bewindsman zaterdagmiddag 30 december 2017 op Starnieuws.

Pengel vraagt zich af wat het St. Vincentius Ziekenhuis zo uniek maakt ten opzichte van andere ziekenhuizen waardoor dit probleem steeds terugkomt.

'Ik weet niet of het aan het management van de uitgaven ligt of aan overeenkomsten met dienstverleners. Hierover wordt geen openheid van zaken gegeven. De Staat is ook niet vertegenwoordigd in het bestuur van het ziekenhuis om ’at arms length’ zaken aan te sturen', stelt de minister. Feit is volgens Pengel we,l dat alle andere ziekenhuizen ook volgens het oude tarief van het Staatsziekenfonds (SZF) betaald worden. Over het haast afgelopen jaar heeft het SZF zo'n Srd 6 miljoen boven de door het St. Vincentius Ziekenhuis ingediende declaraties uitbetaald.

'Waarom lukt het de andere ziekenhuizen wel maatregelen door te voeren die besparend werken? Waaraan wordt het geld uitgegeven? Hoeveel wordt besteed aan lonen van medewerkers? Hoeveel ontvangen artsen en specialisten? Wat wordt aan overige operationele kosten uitgegeven? Hoe kunnen de uitgaven terug gebracht worden?'

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), onder voorzitterschap van Manodj Hindori, heeft een door de Zorgraad voorgesteld verhoogd tarief in 2016 verworpen, stelt de minister. Een 100% devaluatie dekking is onmogelijk, maar het voorgestelde tarief zou toen een goed vertrekpunt zijn geweest voor verdere onderhandeling. Gesprekken met de Survam en Zorgraad zijn nooit opgepakt waardoor tarieven niet aangepast zijn. De NZR moet het deel van zijn verantwoordelijkheid oppakken, vindt Pengel.

Over de financiële injectie die door de Raad van Ministers is goedgekeurd, kan de minister van Financiën alleen autorisatie verlenen wanneer de middelen beschikbaar zijn. Een missive is geen uitvoeringsopdracht en kunnen geen rechten aan ontleend worden, voert de minister aan. 'Ten overvloede, de moeilijke situatie bij de ziekenhuizen is niet nieuw. De ziekenhuizen moeten meer inkomsten hebben, maar domweg ongeconditioneerd geld tegen het probleem aan te gooien zoals tientallen jaren gedaan is, leidt niet tot een structurele oplossing. Zolang de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis eerst geld blijft vragen voordat noodzakelijke maatregelen getroffen worden. zal men steeds op hetzelfde punt belanden.'

Afro-Braziliaanse zeegodin geëerd in Rio de Janeiro, Brazilië

(Bron foto's: Daily Mail)
Gelovigen bieden hun offers aan aan Yemanja, kleine bootjes met bloemen en kommen met kaarsen en fruit


Honderden beoefenaars van het Afro-Braziliaanse Candomblé- en Umbanda-geloof hebben zich verzameld op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro om de zeegodin Yemanja te eren in een traditionele nieuwjaarstribute. 


Een groot standbeeld van de godin in witte en blauwe gewaden werd vrijdag 29 december 2017 met een vrachtwagen naar het strand gebracht.

Gelovigen waren vooral in het wit gekleed toen ze hun offers aan Yemanja aanboden: kleine bootjes met bloemen en kommen met kaarsen en fruit. Een avond vol muziek en dans volgt na het offer.

Candomblé werd in het begin van de 19e eeuw door West-Afrikaanse slaven naar Brazilië gebracht. Umbanda is een Afro-Braziliaanse religie die Afrikaanse tradities vermengt met het rooms-katholicisme en de inheemse Amerikaanse geloven.

(Suriname Mirror/AP/The Daily Mail)

Vier leden uit één familie vermoord tijdens verjaardagsfeest in Trujillo, Peru

Slachtoffers - drie vrouwen en een man - vierden verjaardag in de garage van een huis


Vier leden van dezelfde familie zijn vermoord tijdens een verjaardagsfeest in Trujillo, Peru, een noordoostelijke stad, die in januari paus Franciscus verwelkomt, zei de politie vrijdag 29 december 2017.

De slachtoffers - drie vrouwen en een man - vierden de verjaardag van Tomasa Robles in de garage van een huis in de derde meest bevolkte stad van Peru, gelegen op 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, toen ze werden doodgeschoten.

Robles, 42, was volgens de autoriteiten een van de slachtoffers.

De politie onderzoekt de moorden ook in verband met het neerschieten van man in dezelfde buurt. Kogelhulsen gevonden op beide locaties zijn ter vergelijking naar een laboratorium gebracht.

Trujillo wordt beschouwd als een gewelddadige stad vanwege de drugshandel. Het is een van de drie gebieden die de paus zal bezoeken tijdens zijn bezoek aan Peru van 18 tot 21 januari .



(Suriname Mirror/El Comercio/AFP/OJO.pe)

Bij Surinaamse Politiebond heeft herwaardering leden begin 2018 hoge prioriteit

Bond wil graag kavels voor leden om woning te kunnen bouwen


De Surinaamse Politiebond (SPB) heeft de herwaardering van leden hoog op de agenda staan begin 2018. De arbeidsomstandigheden waaronder de politie werkt vormen het tweede speerpunt. Wat de SPB ook wil realiseren is kavels voor de leden om een huis te kunnen bouwen. 

Dit zegt bondsvoorzitter Raoul Hellings vandaag, zaterdag 30 december 2017, op Starnieuws. 

Waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie heeft te kennen gegeven, dat de SPB met de korpsleiding kan praten over diverse punten die zijn aangekaart. De bewindsman heeft een schrijven ontvangen van de SPB over de eisen die de bond voor volgend jaar gerealiseerd wil zien.

Hellings merkt op dat de bond met de korpsleiding zal praten over zaken die te maken hebben met de dienst. Over herwaardering zal met de werkgever gesproken moeten worden, omdat de korpsleiding hier niet over gaat, benadrukt Hellings.

23-Jarige man doodgestoken in Uitvlugt, Paramaribo

Verdachte (20) door zijn ouders in handen gesteld van de politie


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, zaterdag 30 december 2017, dat de 23-jarige Reynold Bendt gisteren na en steekpartij in de Peleletepoestraat is overleden. 

De politie van Uitvlugt deed na een telefonische melding van een steekpartij het adres aan. Daar aangekomen werd het slachtoffer levenloos op het wegdek aangetroffen. Volgens verklaring van omstanders kreeg het slachtoffer door tot nog toe onbekende redenen ruzie met een andere jongeman. Op een bepaald moment ging zijn tegenstander zijn woning binnen, bewapende zich met een scherp voorwerp, waarmee hij Reynold verwondde.

Na zijn daad maakte de verdachte zich uit de voeten met medeneming van het scherp voorwerp.

Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Het levenloos lichaam is voor obductie in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

De 20-jarige verdachte M.S. kon echter vandaag worden aangehouden door een agent die door de ouders van S. was benaderd om de jongeman over te dragen. Ook het scherp voorwerp is terecht. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is S. ingesloten.

Het motief is nog onduidelijk. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder.

Curaçaose wateren bevatten steeds minder vis

(Bron foto: YouTube)
Boneco-voorzitter Koense: 'In 2018 niet praten, maar doen' 

'Het onderwaterleven rond Curaçao moet beschermd worden'


De Curaçaose wateren bevatten steeds minder vis. 'Het is hoog tijd dat we dit probleem integraal gaan aanpakken', zegt voorzitter Erwin Koense van Boneco (Bond di Empleadonan den Comersio i Industria) vandaag, 30 december 2017, in het Antilliaans Dagblad

'Onze visserijsector moet behouden blijven, voor de eigen consumptie, werkgelegenheid, en om minder afhankelijk te zijn van internationale handel.' De markt voor de zeevisserij wordt krapper, door overbevissing van de wereldzeeën is een aantal soorten grote vis zo goed als verdwenen. Bijna een derde van de vissoorten in de oceanen wordt overbevist. Al jaren is er in de zeevisserij een duidelijke afname van de vangstvolumes, en dat geldt ook voor de jacht op vis in Curaçaose wateren, zegt Koense.

'Een commercieel zeer interessante vissoort als de gatu is hier uitgestorven. De purunchi die nu gevangen wordt is een stuk kleiner dan een aantal jaren geleden, de vis komt niet meer tot wasdom. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.'

Hij spreekt namens beroepsvissers, zegt Koense, wanneer hij stelt dat het onderwaterleven rond Curaçao beschermd moet worden. Dat kan, zoals onderzoekers van het Waitt Institute de overheid op Curaçao adviseren, door het instellen van Marine Protected Areas (MPA’s), waar niets gevangen mag worden. Het Waitt Institute, dat de staat van de koraalriffen rond Curaçao onderzocht en vaststelde dat het koraal in dertig jaar tijd voor vijftig procent is verdwenen, wijst Oostpunt, Caracasbaai en Klein Curaçao aan als mogelijke reservaten.

Van het ene Chinese bedrijf naar het andere op Curaçao in kwestie overname-soap Isla

Baota Petrochemical Group laat via Guangdong Zhenrong Energy weten interesse te hebben...


Het Chinese bedrijf Baota Petrochemical Group heeft via Guangdong Zhenrong Energy (GZE) laten weten in principe interesse te hebben in het Isla-overname- en -upgradingsproject. Dat bericht het Antilliaans Dagblad zaterdag 30 december 2017 te hebben vernomen uit 'regeringskringen'. De belangstelling is afgelopen week in een e-mail kenbaar gemaakt. De mail is afkomstig van GZE en niet rechtstreeks van Baota. 

De ministerraad vergadert vandaag in een speciale bijeenkomst over de kwestie GZE. Daarbij zal ook het laatste bericht van Baota, via GZE, worden besproken.

Over het algemeen is de gedachte in politiek Willemstad, dat er weinig waarde moet worden gehecht aan de technische en financiële capaciteiten van Guangdong Zhenrong. GZE werkte dan ook niet mee aan een volledig due diligence. Begin november kwam GZE met het voorstel om Baota, een private petrochemische onderneming in China, als partner te introduceren. Dat gebeurde begin december. Baota heeft toen tijdens een bliksembezoek een goede indruk achtergelaten tijdens de vergadering van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), GZE en Refineria di Kòrsou (RdK).

De interesse die Baota nu door tussenkomst van GZE laat weten, wordt bevestigd, maar dat betekent nog geen jubelstemming in Fòrti.

Belastingvrij winkelen in Willemstad, Curaçao, stap dichterbij

(Bron foto: Eigen foto Suriname Mirror)
Takencommissie stort zich op alle aspecten van ‘tax & duty free’-winkelen op Curaçao


Belastingvrij winkelen in het centrum van Willemstad is een stap dichterbij, nu op voordracht van de minister van Economische Ontwikkeling en de minister van Financiën is besloten een takencommissie in te stellen. Dit  meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 december 2017.

Deze zogenoemde taskforce zal zich bezighouden met het bepalen van het juiste concept, het beleid, de regelgeving en een effectief uitvoerplan voor de invoering van ‘tax & duty free’-winkelen op Curaçao.

Hier is een landsbesluit voor getekend dat onlangs is toegestuurd aan de Staten. De ministerraad heeft het besluit genomen met onder meer de overweging van ‘de stimulering van de economie en het behoud en de groei van werkgelegenheid en om die reden voornemens is een faciliteit van vrijstelling van omzetbelasting, invoerrechten en accijnzen in te voeren voor levering van bepaalde producten aan toeristen’.

Ook dit jaar weer verboden knalvuurwerk in omloop..... - Mensen zijn hardleers

(Bron foto: YouTube)
Brandweer weet nauwelijks wat precies in geïmporteerde containers met vuurwerk zit


De Ware Tijd meldt vandaag, zaterdag 30 december 2017, dat ook dit jaar weer verboden knalvuurwerk in omloop is. Het gaat onder meer om Thunder King, Crazy Robot, Coloured Flower, Bin Laden, de Cake, Maripa en Kronto. Deze vuurwerksoorten worden al jaren gerekend tot de gevaarlijkste soorten die behoorlijke explosies kunnen veroorzaken. Hoe deze in omloop zijn gebracht is brandweervoorlichter Olton Pinas niet bekend. 

Hij zegt, dat het aantal geïmporteerde containers met vuurwerk intussen is opgelopen tot 25. Eerder deze week vertelde hij, dat er sprake was van 22 containers. Over informatie dat er oude voorraden die opgeborgen lagen of dat nieuwe partijen zijn meegekomen in de geïmporteerde containers is bij de voorlichtingsafdeling niet bekend. De brandweer was wel aanwezig tijdens het inklaren van de containers. Over de inhoud van de containers weet zij weinig.

Bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waren vrijdag tot in de late middag geen nieuwe gevallen van vuurwerkongevallen binnengekomen. Er was tot vrijdagmiddag slechts sprake van drie gevallen. In totaal waren er over het hele land vier gevallen geregistreerd.

De afdeling meldt dat het vrij rustig is op de werkvloer en dat zij het graag zo zou willen houden. De vuurwerkslachtoffers die bij de Spoedeisende Hulp van het AZP binnenkwamen de afgelopen twee dagen zijn allemaal ten gevolge van knalvuurwerk.

Een twintigjarige man die zijn duim verbrijzelde, een kleuter van vijf jaar die verwondingen in het gezicht opliep en een tienjarig meisje dat oogletsel opliep.

In Paramaribo zijn alle geregistreerde gevallen binnengekomen bij het AZP. Een geval van een twaalfjarige in het Mungra Medisch Centrum was tot vrijdag nog het enige geregistreerde geval in Nickerie.

'Regering kent problemen van ziekenhuizen niet kent of misschien sluit zij wel de ogen hiervoor'

'St. Vincentius Ziekenhuis betaalt al tientallen jaren vóór kerstdagen kerstgratificatie uit en vóór het eind van de maand salarissen'

'Wanneer wordt dor Volksgezondheid toegezegde Srd 3 miljoen voldaan om openstaande rekeningen van een aantal kritische crediteuren te kunnen betalen?'


'Dit persbericht laat duidelijk zien dat men de problemen van de ziekenhuizen niet kent of misschien wel de ogen hiervoor sluit. Het St. Vincentius Ziekenhuis betaalt al tientallen jaren vóór de kerstdagen de kerstgratificatie uit en vóór het eind van de maand de salarissen. Dat staat zo in onze CAO en daarom moesten wij, net als alle voorgaande tientallen jaren, ook dit jaar deze volgorde hanteren.'

Zo reageert algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), Manodj Hindori, vandaag, zaterdag 30 december 2017, op het bericht van het ministerie van Volksgezondheid via het Nationaal Informatie Instituut.

De declaraties die de ziekenhuizen indienen, zijn volgens Hindori nog steeds gebaseerd op de oude all-in ligdagtarieven van 2014. De ziekenhuizen pleiten er al jarenlang voor om deze tarieven aan te passen, want de kosten zijn verschrikkelijk gestegen en de tarieven dekken de kosten al lang niet meer. Hier wordt geen gehoor aan gegeven, maar er komt maar geen nadere betalingsvorm aan ziekenhuizen van de grond.

'Het gevolg is dat je met het ontvangen van een declaratie van het SZF nauwelijks de reguliere salarissen van die maand kan betalen. Als je dan in december een ‘dubbele maand’ aan lonen hebt (kerstgratificatie + reguliere salarissen) weet je bij voorbaat dat je het niet gaat redden. Dit is al weken geleden doorgegeven aan het SZF, maar het heeft niet geleid tot enige extra betaling. De directeur van SZF heeft mij donderdag nog doorgegeven dat hij helaas ook nul op zijn rekening heeft staan', aldus Hindori op Starnieuws.

'Deze extra betaling zou geen fooitje aan het SVZ zijn, maar zou komen uit de tegoeden die het ziekenhuis nog heeft bij het SZF. Het is namelijk zo, dat het SZF zijn betalingsverplichtingen, komende uit de overeenkomst van 16 april 2015 met de ziekenhuizen, niet kan nakomen', merkt Hindori op. In deze overeenkomst staat dat de ziekenhuizen volgens het zogenaamde ‘semi all-out tarief’ moeten worden vergoed.

'Voor het SVZ betekent het, dat wij over 2015 en 2016 meer dan Srd 10 miljoen te vorderen hebben op het SZF. Concrete uitbetaling hiervan blijft maar uit.'

Het grote probleem voor de ziekenhuizen is, dat de ligdagtarieven maar niet aangepast worden. 'Je komt gewoonweg niet meer uit en we hebben al die jaren moeten interen op al onze reserves. Op den duur heb je helemaal niets meer over en dan ben je machteloos als je voor een extra uitgave staat. Dat is de keiharde realiteit van ieder ziekenhuis, zo ook voor het SVZ', benadrukt Hindori.

'Ik gruwel als ik in het persbericht lees, dat de directie van het RKZ zal worden ontboden om aan te geven hoe de salarissen zullen worden uitbetaald. Ik kijk uit wanneer ik ontboden zal worden. Overigens wil ik ook graag ontboden worden om te vernemen wanneer de regering haar eigen missive van 25 oktober 2017 zal nakomen, waarin wordt aangegeven dat onder andere voor het SVZ Srd 3 miljoen is uitgetrokken om openstaande rekeningen van een aantal kritische crediteuren te voldoen. In het persbericht wordt er gemakshalve over gezwegen wanneer dit bedrag, dat al meer dan twee maanden geleden toegezegd is, eindelijk uitbetaald zal worden door de regering', kaatst Hindori het door Volksgezondheid opgeworpen balletje terug.

'Regering betreurt het ten zeerste, dat St. Vincentius Ziekenhuis salarisbetalingsverplichting niet nakomt'

Ministerie van Volksgezondheid zal directie St. Vincentius Ziekenhuis ontbieden

SZF: 'Directie St. Vincentius Ziekenhuis heeft ervoor gekozen eerst de kerstgratificatie uit te betalen'


Het ministerie van Volksgezondheid zal de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis ontbieden om te vernemen welke planning gemaakt zal worden om de medewerkers die geen salaris hebben ontvangen, tegemoet te komen.


Na verificatie bij het Staatsziekenfonds (SZF) is gebleken, dat het fonds voor alle ziekenhuizen reeds op 21 december op basis van de ingediende declaraties gelden heeft overgemaakt. Voor het ziekenhuis is zo'n Srd 2 miljoen overgemaakt. Dit uitbetaald bedrag is geheel conform de declaraties, die zijn ingediend.

De regering betreurt het ten zeerste, dat het St. Vincentius Ziekenhuis de salarisbetalingsverplichting aan zijn personeel niet is nagekomen over de maand december, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut vandaag, zaterdag 30 december 2017.

De bedragen die zijn overgemaakt zijn schriftelijk bevestigd door de diverse ziekenhuizen aan het SZF in een apart schrijven. Het SZF heeft op 20 december overleg gevoerd met het Nationale Ziekenhuisraad (NZR) over de betalingen over december.

Het blijkt dat de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis gekozen heeft om met deze verkregen stortingen eerst de kerstgratificatie uit te betalen en voorbij te gaan aan de verplichting om de salarissen over december veilig te stellen. Nu wordt de indruk gewekt alsof het wederom de regering is die in gebreke is gebleven terwijl zulks ver bezijden de waarheid is, stelt de directie van het SZF.

VHP'er Shailendra Girjasing: 'Ik verwacht niets van het komend jaar'

'Dezelfde mensen met dezelfde gedachtegang en voornemens besturen het land in 2018'


Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) heeft totaal geen enthousiasme om het jaar 2018 te verwelkomen. Dit, vanwege de enorme rancune die zich gedurende het jaar 2017 heeft voorgedaan en die in 2018 gecontinueerd zal worden. 

'Ik verwacht niets van het komend jaar, omdat het dezelfde mensen zijn met dezelfde gedachtegang en voornemens die het land in 2018 zullen besturen. En met een gebrek aan beleid en visie kan men geen wonderen verrichten', stelt Girjasing vrijdag 29 december 2017 in het Dagblad Suriname.

Hij vindt het betreurenswaardig, dat zelfs de begrotingsbehandeling niet in 2017 is afgerond, vanwege onvoorbereide plannen. Alhoewel NDP-parlementariër Amzad Abdoel onlangs met zijn betoog in De Nationale Assemblee (DNA) een andere taal dan die van de NDP heeft gesproken, is dit volgens Girjasing ‘geen aanleiding om aan te nemen dat de toneelopvoering, zoals velen het beschouwen, van de NDP in 2018 zal uitmonden in het uitvoeren van projecten in het belang van Suriname’.

'Dit is alleen maar toneelspelen om het volk rustig te houden. Vanwaar gaan de machthebbers het geld vandaan halen om zaken te doen? De staatsschuld is abnormaal hoog.'

Girjasing beweert doordrongen te zijn van het toneel dat opgevoerd wordt binnen de politieke wereld en is dus absoluut niet van plan om erin te trappen. 'Ik zou blij zijn als ze werkelijk iets goeds zouden realiseren, maar de realiteit spreekt voor zich. Het is door het beleid van de NDP dat wij vandaag pinaren.'

Jaguar in dierentuin van Abilene, Texas (VS), tracht achter glas knuffel giraffe van meisje te grijpen

De jaguar staat op twee poten en tikt met zijn voorpoten op het glas


Een jaguar in een dierentuin in Abilene, Texas (VS), werd 'wild' toen een klein meisje hem haar giraffe knuffel liet zien en zelfs probeerde het door het glas te grijpen. Het kleine meisje, wiens identiteit onbekend is, ging met haar broers en zussen en haar moeder naar de dierentuin. Toen ze naar de jaguar ging, negeerde de grote katachtige dierentuinbezoekers, maar ze vond een manier om zijn aandacht te trekken. Ze haalde haar knuffel-giraffe tevoorschijn en drukte het tegen het glas zodat de jaguar het kon zien

Op 18 september bracht een moeder haar drie kinderen naar het zoölogisch park Abilene en plaatste een video online van een van haar dochtertjes die het gekooide dier plaagde met haar giraffe speeltje. Sinds de moeder de video op YouTube heeft geplaatst, is deze viral geworden met duizenden bezoekers.

In de clip probeert het jonge meisje de aandacht van de jaguar te trekken. Hoewel hij naar het glas toe komt en aanvankelijk nieuwsgierig lijkt, kijkt hij al snel naar de kant en lijkt hij verveeld door zijn bezoekers.

Een nieuwe tactiek toepassend om de jaguar te laten kijken, haalde het jonge meisje haar pluche speeltje uit een rode tas op haar rug waarop de jaguar onmiddellijk reageert en probeert hem door het glas te grijpen. De jaguar staat op twee poten en tikt met zijn voorpoten op het glas wat lijkt op een poging om het speelgoed te grijpen. Hij beweegt heen en weer om het meisje te volgen. Het dier krabt aan het glas en probeert de giraffe te bijten. Op een gegeven moment steekt hij zelfs zijn tong uit om te proberen het speeltje te likken of het met zijn bek te grijpen.

De moeder van het meisje vertelde wat er gebeurde tijdens het familie-uitje toen ze de video plaatste en schreef: 'De kinderen waren van school gegaan en het weer was perfect, dus ik dacht dat ik ze naar de dierentuin zou brengen. Er waren nauwelijks andere mensen daar en de jaguar gedroeg zich bijzonder dartel, zoals ze meestal op dat moment van de dag is.'

'Als moeder van de kinderen was het heel moeilijk om te vertrouwen op het glas dat ze beschermde, maar ik wist ook dat het een moment was dat ze nooit zouden vergeten. Omdat het op dat moment een zeldzame gebeurtenis leek, begon ik met het maken van een video. Nog verrassender voor mij was de manier waarop de jaguar reageerde op het speelgoed van mijn dochter. De kinderen hebben ontzettend veel genoten, maar ik weet niet zeker of ik ze weer met de jaguar zou laten spelen.'



(Suriname Mirror/The Daily Mail/YouTube)

Brand op terrein Amuay raffinaderij in Venezuela

Brand vond plaats in een van de destillatie-eenheden van het complex


Een brand die vrijdag 29 december 2017 uitbrak op het terrein van de Venezolaanse 645.000 vaten per dag Amuay raffinaderij is onder controle, volgens een vakbondsleider, werknemer en getuigen.  



De brand vond plaats in een van de destillatie-eenheden van het complex, volgens vakbondsleider Ivan Freites en een arbeider en verontruste buren. 
Staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.)  reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar, aldus persbureau Reuters.



(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/El-Nacional)

vrijdag 29 december 2017

Duizenden mensen In Peruaanse hoofdstad Lima de straat op

(Bron foto: Twitter)
Massaal protest tegen gratieverlening voor oud-president Alberto Fujimori


In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn gisteren, donderdag 28 december 2017, opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de gratieverlening voor oud-staatshoofd Alberto Fujimori. 

Huidig president Pedro Pablo Kuczynski, die ervan beschuldigd wordt een politieke deal te hebben gesloten, moet van de demonstranten  opstappen.

Het protest vond plaats onder massale politieaanwezigheid: meer dan 2.000 agenten stonden paraat. De betogers - die volgens de Peruaanse televisie met 5.000 waren - scandeerden onder meer de slogan 'Buiten PPK!', de initialen van president Kuczynski.


Ook de afgelopen dagen waren duizenden mensen al op straat gekomen om te protesteren tegen de beslissing van huidig president Kuczynski. Hij verleende het voormalige staatshoofd Fujimori op kerstavond gratie.

De vorige president zou aan een ongeneeslijke ziekte lijden en werd een week geleden opgenomen in het ziekenhuis omwille van een lage bloeddruk en hartritmestoornissen. Volgens een officiële medische raad vormt 'zijn gevangenschap een ernstig risico voor zijn leven, gezondheid en integriteit'.


President Pedro Pablo Kuczynski besliste het advies van de Medische Raad te volgen en verleende hem op 24 december gratie voor humanitaire redenen. Behalve Fujimori kregen ook nog zeven andere gevangenen om dezelfde reden gratie.

De ex-president was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Intussen zit hij al ruim tien jaar in de cel. Hij werd onder meer veroordeeld voor zware schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn ambtsperiode.

Volgens critici besloot Kuczynski om de gratie te verlenen zodat hij zijn eigen hachje kan redden. De huidige president wordt zelf ook beschuldigd van corruptie en zou daarom een achterkamertjesdeal gemaakt hebben.


(Suriname Mirror/VTM/Belga/Twitter/YouTube)

Geen decembersalaris voor personeel Sint Vincentius Ziekenhuis...

'Aanvragen voor opnemen vakantiegelden in januari 2018 worden nog niet gehonoreerd'

'Het personeel moppert niet eens meer, ze zijn het al gewend om eind van de maand geen salaris te krijgen'


'Wij moeten u helaas berichten, dat ondanks al onze inspanningen, het ons niet is gelukt om de salarissen van het personeel over de maand december 2017 tijdig te kunnen betalen.' Met deze memo werd het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis vrijdag 29 december 2017 geconfronteerd, aldus de Ware Tijd. 

Directeur Manodj Hindori stelt verder in de circulaire, dat gehoopt wordt dat met medewerking van verzekeraars en banken begin komende week nadere informatie aan de medewerkers verschaft kan worden 'wanneer de salarissen dan wel uitbetaald zullen worden'. Het personeel wordt verder voorgehouden dat vanwege de 'zeer precaire financiële situatie van het ziekenhuis' de instelling niet in staat is om aanvragen van personeelsleden voor het opnemen van vakantiegelden in januari 2018 te honoreren. 'Deze aanvragen zullen worden doorgeschoven naar de daaropvolgende maanden.'

Medewerk(st(ers schijnen zich volgens al lang te hebben berust in de situatie. Late uitbetaling van de lonen zou meer regel dan uitzondering zijn geworden.

Ook is er weinig tot helemaal geen animo om het werk neer te leggen, om zo toch iets van de ziekenhuisleiding af te dwingen. Voorts zou werkneerlegging weinig tot geen effect hebben, omdat alleen een staking van medewerkers van de operatiekamer enige druk op de ketel zou kunnen zetten. Echter zijn er in verband met de feestdagen geen operaties gepland waardoor staking volgens medewerkers geen enkele zin zou hebben.

'Het personeel moppert niet eens meer. Ze zijn het al gewend om eind van de maand geen salaris te krijgen', aldus zou de Ware Tijd hebben vernomen.

Buschauffeur in Cartagena, Colombia, door het lint

Chauffeur slaat in op irritante passagier die constant op 'stopknop' bleef drukken....

 
In Colombia heeft dinsdag een buschauffeur zijn kalmte verloren, omdat hij zich ergerde aan een passagier, zo melden diverse internationale media vrijdag 29 december 2017. Nadat passagier David Perez in de stad Cartagena aanhoudend op de bel bleef drukken om de bus te laten stoppen bij een de volgende halte, sloegen de stoppen bij de bestuurder door. 

Hij stapte resoluut op de passagier af en gaf hem zonder aarzelen een pak rammel. Een andere reiziger kon het tafereel vastleggen op camera. Sommige passagiers voelden zich door de situatie al snel genoodzaakt om in te grijpen. Dat bleek ook broodnodig. Zelfs toen enkele personen Perez uit de buurt van de chauffeur konden trekken, bleef de man slagen uitdelen.

Ook een vrouw die in de bus zat, uitte haar frustratie over het geweld van de chauffeur. 'Ik ga een  klacht indienen', riep ze hem toe. 'Ik ben moe en probeer gewoon thuis te komen. Op zulke momenten heb ik geen zin aan zaken zoals deze.'



Voorlopig is de identiteit van de bestuurder niet openbaar gemaakt. Hij rijdt voor Transcaribe, een privébedrijf dat deel uitmaakt van het openbaar vervoer in de stad.

De directie van het bedrijf heeft intussen gereageerd op het incident. 'Het gedrag van de chauffeur kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. Net voordien was er echter wel sprake van provocatie. Volgens de chauffeur heeft de passagier de bel misbruikt door er tijdens de rit continu op te drukken.'


Perez gaf toe dat hij regelmatig op de bel heeft gedrukt 'om zeker te zijn dat de chauffeur het hoorde'. Toen hij aankwam bij zijn halte, kreeg hij weliswaar niet de kans om uit te stappen. In plaats daarvan volgde de aanval van de chauffeur nadat hij de passagier eerst uitschold. 'Ik moest mijn handen in de lucht steken om mezelf te beschermen', vertelde de man. 'Hij greep me ook bij de nek en ik voelde dat ik mijn stem begon te verliezen. Verder heb ik ook last van mijn schouder en een vinger. Ik ben dus zeker van plan om klacht in te dienen.'


(Suriname Mirror/Daily Mail/YouTube/Twitter)