woensdag 18 december 2019

Nederlands TV-programma spoort verdachte (83) Idris in 40 jaar oude vermissingszaak op in Suriname

Heeft vreemde Idris zijn vrouw Willemijn van der Meer vermoord? - Een opmerkelijk verhaal...Het RTL5-programma ‘Kees Van Der Spek: Oplichters Aangepakt’ was dinsdag 17 december 2019 te zien op de Nederlandse TV. Dit keer echter geen oplichters, maar een schrijnende vermissingszaak die Kees van der Spek en zijn team naar Suriname bracht.Veertig jaar geleden verdween de 36-jarige Willemijn van der Meer uit Amsterdam spoorloos. Onderzoek leert, dat haar toenmalige echtgenoot Idris meer moet weten. Maar, hij woont al tientallen jaren in Suriname, en de zes kinderen leven al die tijd in onzekerheid.

Idris moet nu 83 zijn, als hij nog leeft. Kees en zijn team gingen op zoek.

Korps Politie Suriname zoekt twee voortvluchtige verdachten

Geofrey Awana alias 'Bobbie' is vuurwapengevaarlijk, verdacht van moord op zijn schoonmoeder


Jimmy Marlon Hendrik alias ‘Malo’ verdacht van diefstal met geweld


De afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit van het Korps Politie Suriname heeft deze week twee opsporingsberichten van voortvluchtige verdachten de deur uitgedaan. Het gaat om de aanhouding van de vuurwapen gevaarlijke verdachte Geofrey Awana (l) alias ‘Bobbie’ en Jimmy Marlon Hendrik alias ‘Malo’ (r). 

Geofrey Awana alias ‘Bobbie’ wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan moord c.q. doodslag. Hij zou op 12 januari dit jaar zijn schoonmoeder dood hebben geschoten met een jachtgeweer, waarna hij vluchtte. De politie had in januari al zijn foto vrij gegeven en en opsporingsbericht geplaatst, maar zonder succes.

De andere verdachte, Jimmy Marlon Hendrik alias ‘Malo’, zou zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal middels geweldpleging gepleegd op de Oost-Westverbindings ter hoogte van de Cottica brug km 93 in het district Marowijne.

Een ieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van deze verdachten wordt verzocht om contact te maken met het Command Center op 115 of de dichtstbijzijnde politiepost, aldus de politie.

Overleden zanger Onkel Seedo wordt in Suriname begraven

(Bron foto: Facebook)
Wanneer Onkel Seedo naar Suriname wordt overgebracht is nog niet bekend


De bekende overleden zanger Onkel Seedo wordt in Suriname begraven. Dat heeft zijn management Emkay Entertainment Agency vandaag, woensdag 18 december 2019, op Facebook bekendgemaakt. Wanneer het stoffelijk overschot naar Suriname wordt overgebracht, is nog niet bekend. Dit meldt de Ware Tijd.


De fans in Glasgow, Schotland, die de laatste eer aan de artiest willen bewijzen hebben morgen de gelegenheid daartoe.

Onkel Seedo (61), die officieel Laban Olan heet, overleed op dinsdag 10 december. Hij was zanger en gitarist van de enorm populaire kasekogroepen The Cosmo Stars en The Exmo Stars. Hiernaast had hij ook zijn eigen band The Tropics, bekend van de hits 'Olé, Olé' en 'Shake your Pa Du Pa'.

Onkel Seedo had een carrière als soulzanger in Schotland. Hij opereerde onder de artiestennaam 'Soulman Mr Onkel'.

Staking personeel bij de Esther Stichting beëindigd

Bond heeft met directrice Somo goede afspraken gemaakt over communicatie


De staking bij de Esther Stichting is opgeheven. Het personeel heeft het werk hervat, nadat een gesprek tussen de Algemene Bond van de Esther Stichting onder leiding van Johannes Aviankoi en de directrice van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting Angela Salmo. De knelpunten zijn besproken en wordt nu gewerkt aan oplossingen. 

De bond was niet te spreken over de communicatie tussen het personeel en de directie. Ook deze situatie is aangepakt. De bond heeft in een onderhoud met directrice Liefda Somo zaken besproken en goede afspraken gemaakt over de communicatie.

De problematiek rond het tekort aan personeel zal door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting worden bekeken, meldt het Nationaal Informatie Instituut woensdag 18 december 2019.

Aan de bond is de opdracht gegeven om na te gaan hoeveel personeelsleden nog moeten worden aangetrokken. Het ministerie zal dan de mogelijkheden bekijken om hierop in te spelen.

Knelpunten zoals onkostenvergoeding, betere salariëring en hulpmiddelen voor een betere werksituatie, zullen stapsgewijs worden aangepakt. Ook voor wat de verschillende toelages betreft is er overeenkomst bereikt.

Lid Regio Bijstand Team Paramaribo van Korps Politie Suriname aangehouden

Man verdacht van zware mishandeling verdachte


Een lid van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) van het Korps Politie Suriname is deze week aangehouden en in verzekering gesteld. De agent heeft een verdachte tijdens zijn aanhouding zodanig mishandeld, dat hij fracturen heeft opgelopen. 

Volgens Waterkant.net vandaag, woensdag 18 december 2019, heeft de familie van het slachtoffer aan de bel getrokken bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken binnen het korps. Vervolgens is aangifte gedaan waarna de zaak meteen onderzocht werd.

Uit dat onderzoek is gebleken, dat de politieman de verdachte tijdens de aanhouding heeft mishandeld en dat die daarbij fracturen heeft opgelopen.

In het belang van het verdere onderzoek is het lid van RBTP in Suriname in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Conquistador-scheepsankers zijn mogelijk ontdekt voor kust van Mexico

(Bron foto: Jonathan Kingston, Secretaria de Cultura-INAH)
Ontdekking werpt meer licht op een gebied dat sleutelrol speelde in Spaanse verovering van Azteekse rijk


Archeologen hebben twee 16e-eeuwse ankers ontdekt voor de kust van Mexico, mogelijk afkomstig van schepen die werden gebruikt door veroveraar Hernán Cortés

De ijzeren ankers werden ontdekt bij Villa Rica in de staat Veracruz, aldus het Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH) van Mexico dinsdag 17 december 2019.


Een van de ankers is 12 voet lang, met een breedte van 5 voet tussen zijn uiteinden. Het andere anker is 8,5 voet lang met een breedte van 4,7 voet. Volgens experts zijn een paar hobbels die parallel lopen aan de armen van de ankers typisch voor 16e-eeuwse ankers.

Onderzoekers zeggen dat het te vroeg is om te zeggen of de ankers afkomstig zijn van schepen die werden gebruikt door Cortés, die de Spaanse verovering van Spanje leidde, hoewel ze het erover eens zijn dat hij zijn schepen op die plek heeft gezonken.


Cortés landde 500 jaar geleden, in april 1519, in Veracruz en zonk opzettelijk 10 van zijn schepen om te voorkomen dat zijn troepen deserteerden. Tegen augustus 1521 had hij het Azteekse rijk verslagen.

Een ander, kleiner anker werd in 2018 in de buurt ontdekt, waarbij laboratoriumanalyse onthulde, dat de overblijfselen van zijn houten stam afkomstig waren van een 15e-eeuwse boom in de Cantabrische kroonlijst in Noord-Spanje. 'Het is niet duidelijk of alle drie de ankers tot hetzelfde historische moment behoren, maar hun uitlijning met het zuidwesten valt samen met de logica van Villa Rica als een haven die schepen beschermt tegen de noord- en noordwestelijke winden', zei projectleider Roberto Junco , Ph.D., hoofd van het onderwaterarcheologiebureau van INAH, in een verklaring.

De ontdekking werpt zeker meer licht op een gebied dat een sleutelrol speelde in de Spaanse verovering van het Azteekse rijk.

Onderzoekers zijn van plan om 15 andere 'anomalieën' op de zeebodem te bestuderen die ook ankers kunnen zijn, tijdens hun volgende duikseizoen. Deze kunnen mariene archeologen leiden naar houten rompen van gezonken schepen van Cortes.


'De verovering van Mexico was een baanbrekende gebeurtenis in de menselijke geschiedenis, en deze scheepswrakken, als we ze kunnen vinden, zullen symbolen zijn van de culturele botsing die leidde tot wat nu het Westen is, geopolitiek en sociaal gezien', zei projectleider Frederick Hanselmann, Ph.D., van de Universiteit van Miami, in een verklaring.

In een afzonderlijk project in 2017 ontdekten zeearcheologen een eeuwenoud anker in het Caribisch gebied waarvan ze zeiden dat het van een van de schepen van Christopher Columbus zou zijn.

(Suriname Mirror/FOX News/BBC News/Twitter)

Zeven schutters en lid Guardia Nacional gedood in vuurgevecht bij Irapuato, Colombia

(Bron foto: Twittee)
Verdachten openen vuur op patrouille Nationale Garde op een snelweg


De Nationale Garde van Mexico zegt, dat zeven schutters en een van zijn officieren dinsdag 17 december 2019 zijn gedood tijdens een shootout in de noord-centrale staat Guanajuato. Een tweede officier raakte gewond.

De autoriteiten zeggen, dat de verdachten het vuur hadden geopend op een patrouille van de Nationale Garde op een snelweg in de buurt van de stad Irapuato en dat de officieren het vuur hebben beantwoord.


Guanajuato werd ooit beschouwd als een relatief vreedzame agrarische en industriële staat. Maar, tot nu toe heeft het meer moorden geregistreerd dan enige andere staat in Mexico, waaronder sommige met veel grotere populaties. De staat heeft 3.211 moorden geregistreerd in de eerste 11 maanden van het jaar, ruim boven de tweede meest gewelddadige staat, Baja California.


Veel van het geweld in Guanajuato wordt veroorzaakt door bendes die brandstof stelen uit pijpleidingen van de overheid. Sinds de regering de illegale kranen heeft aangepakt, hebben de bendes een campagne van afpersing en moorden ontketend.

Landelijk steeg het aantal moorden in de eerste 11 maanden van het jaar met 2,7% ten opzichte van dezelfde periode van 2018. De federale overheid zegt dat ongeveer 40% van alle landelijke moorden geconcentreerd zijn in ongeveer 30 steden en townships. Bijvoorbeeld, de havenstad Manzanillo aan de Pacifische kust had tot nu toe dit jaar een moordcijfer van 121 per 100.000 inwoners, terwijl de grensstad Tijuana 105 per 100.000 had en het nabijgelegen Playas de Rosarito 126,5 per 100.000 had.

(Suriname Mirror/Debate/The Associated Press/Twitter/Milenio)

Braziliaanse oma Helena Schargel (79) poseert als model lingerie

'Dit project heeft een duidelijk doel: oudere vrouwen zichtbaar maken'


'Ze herinnert je eraan dat er een leven na 60, 70 is en dat het sexy kan zijn'


De Braziliaanse grootmoeder Helena Schargel draagt ​​niets anders dan een kanten beha en bijpassend slipje en stelt een verleidelijke pose voor tijdens een fotoshoot met haar nieuwste lingerieontwerpen voor vrouwen boven de 60.

'Geweldig, geweldig', zegt de fotograaf terwijl Schargel, 79, vol vertrouwen naar de camera kijkt in een omgebouwd magazijn in Sao Paulo.

Na tientallen jaren voor een stoffenbedrijf te hebben gewerkt, ging de lenige en energieke Schargel met pensioen meer dan twee jaar geleden en ging op een missie om oudere vrouwen uit het duister te slepen. Tactiek? Sexy mode die speciaal voor hen is ontworpen - en door haar is gemodelleerd.

'Dit project heeft een duidelijk doel: vrouwen zichtbaar maken'. vertelde Schargel aan persbureau AFP in haar elegant ingerichte appartement in de grootste stad van Brazilië.

Schargel heeft verschillende ondergoedcollecties gelanceerd met Recco Lingerie in Brazilië. Dit jaar is er een active wear lijn met het bedrijf Alto Giro onthuld en er zijn er nog meer in de maak, zegt ze. Schargel, die helpt met de ontwerpen, zegt dat Braziliaanse vrouwen van boven de 60 al lang over het hoofd worden gezien door modebedrijven, de maatschappij - en zelfs zichzelf.

Ze deelt bemoedigende woorden op haar Instagram-account, waar ze bijna 18.000 voornamelijk vrouwelijke volgers heeft, van alle leeftijden.
Schargel's beslissing om lingerie te modelleren was gewaagd in een macholand waar oudere vrouwen worden behandeld alsof ze 'niet meer leven', zegt hoofdredactrice Paula Merlo, de Braziliaanse Vogue-hoofdredacteur. 'Ze herinnert je eraan dat er een leven na 60, 70 is en dat het sexy kan zijn, het kan leuk zijn en het kan ook winstgevend zijn.'

Na enkele eerste zenuwen zegt Schargel, dat ze zich comfortabel voelt om haar ondergoed in het openbaar te tonen. Vastbesloten om er zo natuurlijk mogelijk uit te zien, staat ze erop geen photoshopping te doen. 'Ik zeg altijd: Alstublieft, laat al mijn kleine rimpels gewoon zoals ze zijn. Ze laten zien dat ik hier ben aangekomen.'


(Suriname Mirror/AFP/Instagram)

Bezoek Venezolaanse minister Jorge Arreaza aan Bouterse bevestigt warme band tussen beide landen

Arreaza in Suriname om bilaterale relaties tussen de twee landen te evalueren


'Het is een eer om ontvangen te zijn door de broederpresident van Suriname, Desiré Bouterse. We dragen de steun en omhelzing van president Nicolas Maduro over en analyseren gezamenlijk onze bilaterale relaties en regionale conjuncturen. De strijd gaat door! We zullen winnen!', twitterde de Venezolaanse minister Jorge Arreaza van Buitenlandse Zaken gisteren, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 18 december 2019.


Hij is in Suriname om de bilaterale relaties tussen de twee landen te evalueren. Arreaza heeft gisteren een ontmoeting gehad met Bouterse.


De Venezolaanse minister neemt deel aan de IV-vergadering van het Politiek Overlegmechanisme voor de versterking van de bilaterale samenwerking op het gebied van landbouw, communicatie, juridische bijstand, visserij, energie, transport, cultuur en gezondheid.

Arreaza heeft ook een ontmoeting gehad met zijn Surinaamse tegenhangster, Yldiz Pollack-Beigle om zoals hij dat omschrijft 'de banden van solidariteit en broederschap' van de twee landen opnieuw te bevestigen.

Beide regeringen hebben in september hun bereidheid uitgesproken om de afspraken over voedsel, energie en cultuur die door Caracas en Paramaribo worden onderhouden, te bespoedigen.


OWT&C pakt verzakkingen aan in Afi Jabastraat en de Fred Derbystraat

Ministerie wil een vlotte doorstroming van het verkeer garanderen


De Afi Jabastraat en de Fred Derbystraat in Paramaribo worden momenteel onderhanden genomen door het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), zo meldt het ministerie dinsdag 17 december 2019.

De aanpak van deze straten is onderdeel van het voornemen van het ministerie om door middel van een integraal plan een vlotte doorstroming van het verkeer te garanderen. In dit kader is de Zwartenhovenbrugstraat, die momenteel een herinrichting ondergaat, vrijdag 13 december opengesteld voor het verkeer.

OWT&C-minister Vijay Chotkan heeft die dag een oriëntatiebezoek gebracht aan de wegen waar in opdracht van zijn ministerie werkzaamheden worden uitgevoerd.

Hij legt uit, dat de Afi Jabastraat een belangrijke weg is, waarvan veel gebruik wordt gemaakt door het verkeer dat de Zwartenhovenbrugstraat wil vermijden. In de Afi Jabastraat zullen de verzakkingen worden aangepakt.

Minister Chotkan benadrukt, dat er nog geen sprake is van een integrale aanpak van deze weg, maar om ervoor te zorgen dat de verkeersdoorstroming efficiënter en zonder obstakels kan gebeuren, worden ook in de Fred Derbystraat herstelwerkzaamheden uitgevoerd. In deze straat worden ook de verzakkingen gedicht.

Gajadien (VHP) hekelt zwijgen regering inzake geruchten over lening Oppenheimer en Republic Bank

'Regering zwijgt ook over betaling aan Alcoa voor eind december'


De West schrijft dinsdag 17 december 2018, dat geruchten de ronde gaan, dat het Oppenheimer Fund heeft afgezien van het verstrekken van een lening van 150 miljoen US-dollar aan de staat Suriname. De regering zou nu gesprekken voeren met de leiding van de Republic Bank over een nieuwe lening tegen een zeer hoge rente. 

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt dat er vanuit de regering te weinig informatie wordt gegeven over deze kwestie. 'Vanuit de kant van de regering wordt er in alle talen gezwegen over de geruchten die de ronde doen, betreffende de weigering van de lening door Oppenheimer en de onderhandelingen met de Republic Bank', zegt Gajadien.

'We hebben alle informatie alleen van bronnen dicht bij de financiële instellingen, maar de regering geeft zelf geen informatie', zegt de parlementariër.

Een ander punt dat hem zorgen baart is het feit dat de regering had beloofd voor het einde van het jaar aan Alcoa het resterende bedrag te betalen, zodat de stuwdam in handen komt van Suriname. 'Ook daarover wordt niets gezegd. We vernemen van derden, dat ze van plan zijn de dam als onderpand te gebruiken voor een lening, om zo het bedrag te betalen.'

Gajadien zegt zich zorgen te maken over het aantal leningen dat de regering zo vlak voor de verkiezingen nog af wil sluiten. 'De gelden van deze leningen zijn duidelijk bestemd voor het voeren van campagne', zegt hij.

Gajadien doet een beroep op de financiële instellingen geen leningen meer te verstrekken aan deze regering. 'Men dient rekening te houden met de regering die na 25 mei haar intrede zal moeten doen. Met het aantal verstrekte leningen over de afgelopen periode, zal regeren haast onmogelijk zijn.'

Volgens Gajadien kan het verder nooit zo zijn, dat een heel volk wordt gebonden door een corrupte regering. 'Per slot van rekening moet de samenleving al deze leningen aflossen.'

Angela Sardjoe per 1 januari nieuw directielid De Surinaamsche Bank (DSB).

Sardjoe wordt Chief Risk Officer en richt zich vooral op risico's voor de bank


Per 1 januari zal Angela Sardjoe toetreden tot de directie van De Surinaamsche Bank (DSB). Dit bevestigt Steven Coutinho, CEO van de bank, vandaag, woensdag 18 december 2019, tegenover Starnieuws.

Sardjoe was lid van de Raad van Commissarissen. Haar benoeming is onlangs goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders.

Coutinho legt uit, dat een derde directielid voor zo'n grote bank absoluut geen luxe is. Sardjoe zal zich als Chief Risk Officer voornamelijk bezighouden met de risico's waarmee de bank te maken krijgt. Zij heeft als Risk Manager bij Assuria Verzekeringen veel ervaring hiermee.

'Ik ben blij dat wij vanaf januari een derde directielid erbij hebben. Er is veel werk te verrichten', aldus Coutinho.

In de directie heeft ook zitting René van Rooij, Chief Operating Officer. Coutinho is in augustus aangetreden als algemeen directeur van de bank.

Belfort (ABOP): 'Criminaliteit neemt toe en zowel korpschef als minister zwijgt'

'In de maand december zou de politie overal moeten surveilleren'


Volgens ABOP-parlementariër Edward Belfort schenkt de leiding van het land geen aandacht aan de veiligheid van de gemeenschap. 'De criminaliteit neemt toe en zowel de korpschef als de minister, zwijgt. Er wordt geen enkel beleid gemaakt', zegt Belfort dinsdag 17 december 2019 in avondkrant De West.

Volgens hem zou de korpschef de gemeenschap moeten toespreken en voorlichting moeten geven, vooral in de drukke decembermaand. 'In de maand december zou de politie overal moeten surveilleren, de minister zou acties moeten voeren, maar er wordt niets gedaan', merkt Belfort op. Hij geeft aan dat de minister conferenties zou moeten houden betreffende de veiligheid van het volk.

Belfort vindt dat de president geen goed voorbeeld geeft. 'Hij geeft een slecht voorbeeld aan de gemeenschap, vandaar dat de criminaliteit ook toeneemt', zegt Belfort. Volgens hem is de president een schande voor het land. 'Hij is een moordenaar, welk voorbeeld geeft hij dan aan het volk?', vraagt hij zich af.

Belfort geeft aan, dat toen hij minister van Justitie en Politie was de criminaliteit veel minder was. In de maand december werden landelijk acties gevoerd en werd er meer politie ingezet. 'Per 15 december mocht niemand met verlof en al de resultaten van de gevoerde acties stuurde ik naar De Nationale Assemblee', aldus Belfort. Hij vertelt ook, dat hij de korte bezoekjes bracht aan de slachtoffers om zijn medeleven te tonen. 'Deze minister doet niets.'

Assembleevoorzitster Simons wil in openbare vergadering zeven wetten er doorheen jassen....

'In zo'n korte tijd kunnen leden zich niet grondig voorbereiden op belangrijke wetten'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft een openbare vergadering uitgeschreven voor morgen met op de agenda de behandeling van maar liefst zeven wetten. Het gaat om vier belastingwetten, Wet Penitentiaire Inrichtingen & Huizen van Bewaring, Huurwet Woonruimte 2018 en Wet Industriële Hennepteelt. 

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat er onvoldoende ruimte is geboden aan volksvertegenwoordigers om de wetten grondig te bestuderen. 'De Assembleevoorzitter houdt geen rekening met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De planning is zoek', zegt Mathoera vandaag, woensdag 18 december 2019, op Starnieuws.

Mathoera merkt op, dat Geerlings-Simons het recht heeft om vergaderingen uit te schrijven, maar ze kan de fatsoensnormen in acht nemen om goed af te stemmen. Er is wel eerder meegedeeld dat enkele wetten behandeld zouden worden en dat 23 december vier dagen lang vergaderd zou worden. Maar, er is geen sprake van overleg met de leden. In de afgelopen zes weken zijn er geen openbare plenaire vergaderingen gehouden. Dat gebeurt ook zonder enig overleg met parlementsleden.

Die wetten die op de agenda zijn geplaatst moeten goed bestudeerd worden, benadrukt Mathoera. In zo'n korte tijd kunnen leden zich niet grondig voorbereiden op belangrijke wetten, voert het Assembleelid aan. Zij haalt aan dat volgens het Ordereglement de voorzitter binnen een bepaalde tijd vergaderingen mag uitschrijven, maar er wordt verwacht dat fatsoensnormen in acht worden genomen, waarbij er voldoende ruimte is om de stukken te kunnen bestuderen.

'De samenleving heeft er baat bij, dat de parlementariërs zich goed voorbereiden, er goede discussies worden gehouden en goede wetten worden aangenomen. In zo een korte tijd, 2 x 24 uur voor zeven wetten, dan weet je dat mensen zich niet zullen kunnen voorbereiden, want het gaat niet om wetten van één pagina', stelt het Assembleelid.

Mathoera vindt dat deze werkwijze niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het parlement en de kwaliteit van de wetten die behandeld worden. 'Dat is heel erg jammer. Er moet een goede planning komen van vergaderingen, waardoor iedereen zich goed kan voorbereiden. DNA-werk is heel belangrijk en heeft hoogste prioriteit bij mij, maar je moet wel behoorlijke ruimte krijgen om je minimaal goed voor te bereiden. Deze politieke foefjes zijn niet van deze tijd. Suriname heeft belang bij goede wetten. Bekeken en bestudeerd van alle invalshoeken.'

Actie milieu-inspecteurs BOG is opgeschort tot 20 januari

'Regering moet dan de vervoerstoelage en kledingtoelage in orde hebben'


De milieu-inspecteurs van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zijn sinds gisteren weer aan het werk. De acties zijn opgeschort tot 20 januari 2020, zegt bondsvoorzitter David Bakker vandaag, woensdag 18 december 2019 op Starnieuws. Hij benadrukt dat dit niet wil zeggen dat de acties zijn opgeheven. 

Dit besluit hebben de leden genomen tijdens een ledenvergadering. In een gesprek met BOG-directeur Minouche Bromet is afgesproken, dat de directie op deze datum terugkoppelt met de bond.

'De regering moet dan de vervoerstoelage en kledingtoelage in orde hebben, waarbij verwacht wordt dat er minimaal een missive of staatsbesluit hiervoor uit moet zijn.' De overige punten naast de kleding- en vervoerstoelage zijn achterstanden van overuren en voedingsgeld vanaf 2015.

Bakker geeft aan, dat het ultimatum in een schrijven aan de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, door de bond van milieu-inspecteurs duidelijk zal worden vastgelegd. In een gesprek tussen de inspecteurs en de BOG-directeur gisteren waren zij in de gelegenheid om de zaken naar voren te halen waar ze al jaren mee zitten. Zij gaven aan, dat soortgelijke gesprekken met verschillende mensen, onder wie Assembleeleden en ministers, vaak zijn gehouden en er steeds zaken worden beloofd, maar er uiteindelijk weinig tot niks wordt gedaan.

Bakker geeft aan, dat tijdens de ledenvergadering ook aan de orde is gekomen dat de milieu-inspecteurs vinden, dat er met twee maten wordt gemeten als men kijkt hoe men de verschillende ambtenaren behandelt. 'De ene krijgt zaken binnen een wip en een zucht gedaan en de andere moet echt strijd leveren voordat ze kunnen krijgen waarop zij aanspraak maken. Als de regering de missive nog vóór kerst laat uitkomen, dan denk ik dat het wel een vrolijk kerst kan zijn voor de Milieu-inspectie', zegt Bakker.

'De milieu-inspecteurs zijn sinds begin oktober 2019 af en aan in actie. Vanaf het eerste kwartaal van 2018 zijn gesprekken gaande met de minister van Volksgezondheid', deelt Bakker mee.

Minister Giselle Mc William pleit voor onafhankelijk lidmaatschap Curaçao binnen WTO

Curaçao wil binnen WTO los gekoppeld worden van Nederland


Minister Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling heeft zich onlangs tijdens de vergadering van de ‘General Council’ van de World Trade Organization (WTO) gericht tot 164 landen en gepleit voor een onafhankelijk lidmaatschap van Curaçao binnen de organisatie. De Curaçaose regering heeft een formeel verzoek ingediend om lid te worden van WTO, zo schrijft vandaag, woensdag 18 december 2019, het Antilliaans Dagblad.

Curaçao is in principe als onderdeel van het Nederlands Koninkrijk sinds 1949 al lid van de organisatie, maar wil nu een onafhankelijk lidmaatschap verkrijgen.

WTO is de organisatie die de internationale regels voor commercie vaststelt. Met lidmaatschap bij WTO kan Curaçao onder andere commerciële akkoorden realiseren met andere landen, met name binnen de regio.

Tijdens haar toespraak gaf Mc William aan dat Curaçao als klein eiland in ontwikkeling steeds de nodige stappen neemt om op het gebied van economie vooruit te gaan. 'Met een lidmaatschap kan de export toenemen, hetgeen een bijzonder belangrijke stap is in onze economie', aldus de minister, die verder aangaf dat Curaçao - ondanks het feit dat het een klein eiland is - ook de tools nodig heeft om de eigen belangen te verdedigen, net zoals de grotere landen in Europa dat doen. 'De Europese Unie behandelt de belangen van Nederland binnen WTO, maar omdat Curaçao geen deel uitmaakt van de Europese Unie, zijn onze belangen vaak anders.' 

Curaçao kan haar eigen economische belangen enkel behartigen als zij onafhankelijk lid is van WTO, omdat zij dan zelf met landen in de regio kan onderhandelen, zo legt het ministerie van Economische Ontwikkeling uit. Deze landen handelen ook volgens de regels die door WTO zijn vastgesteld. In dit kader zijn bijvoorbeeld onderhandelingen gaande met Colombia en de Dominicaanse Republiek en worden er gesprekken gevoerd met Trinidad & Tobago.

Oppositie Staten Curaçao eist unaniem dat er ‘koppen rollen’ bij Girobank

Alle Statenleden willen van minister van Financiën Gijsbertha opheldering


Dat na zes jaar noodregeling bij Girobank een moratorium is ingesteld, kan niet zonder gevolgen blijven voor degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Daarover zijn alle partijen in de Staten het eens. Maar, behalve een grondig onderzoek eist de oppositie unaniem dat er ‘koppen rollen’. Dat bleek gisteren in de openbare vergadering van de Staten over de situatie van Girobank, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 18 december 2019.

Alle Statenleden willen van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) tot in detail weten hoe het zo ver heeft kunnen komen en vragen cijfers van de afgelopen jaren, maar ook bijvoorbeeld wie er wanneer is benoemd en weer werd weggestuurd bij zowel Girobank als de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).


CBCS is sinds de noodregeling in 2013 verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van Girobank.

'Een nationale schande', zegt Elsa Rozendal van regeringspartij MAN over de hele kwestie. 'De beelden van de chaos vorige week zijn viraal gegaan. Iets dergelijks is nooit eerder voorgekomen in dit land. Wij willen een duidelijk signaal van de minister waarmee het vertrouwen in de bankwereld kan worden hersteld en herhaling wordt voorkomen.'

Plantagegrond familie Bakhuis in Koraal Tabak wordt landelijk woongebied

Porta Kurá Bunita is eerste gebied in ontwikkeling van Koraal Tabak Estates


De plantagegrond van de familie Bakhuis in Koraal Tabak wordt getransformeerd tot een landelijk woongebied. Porta Kurá Bunita is het eerste gebied in de ontwikkeling van Koraal Tabak Estates. Het gaat om een gated community met achttien huizen, 24 appartementen en acht penthouses.

Yadira Bakhuis zegt vandaag, woensdag 18 december 2019, in het Antilliaans Dagblad, dat het project meer omvat dan alleen woningbouw.  

'We brengen eerst in kaart wat ecologisch van waarde is, omdat we de prachtige natuur willen behouden en versterken. Daaromheen wordt de infrastructuur ontwikkeld. Zo wordt er gezorgd voor een optimaal water- en landschapsbeheer door bestrijding van erosie, opvang van regenwater om te voorkomen dat water naar de zee stroomt, en herstel van de vegetatie.'

Bij de ontwikkeling van voorzieningen voor wonen, werken, recreatie en toerisme wordt gefocust op de ervaring van de natuur en het gezinsleven. De familie wil graag fiets- en wandelpaden aanleggen, zodat men straks door het hele gebied veilig kan fietsen. Daarnaast wordt de Sint Jorisbaai opgeknapt. De ingang vanuit Koraal Tabak is momenteel gesloten.

Newmont Suriname en vakbonf komen meerjarige CAO overeen

'Ondertekening resultaat van zorgvuldige en productieve onderhandelingen'


Newmont Suriname en de vakbond onder leiding van Murwin Leeflang hebben dinsdag 17 december 2019 de eerste meerjarige collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) ondertekend. Leeflang is verheugd dat het bedrijf en de bond erin geslaagd zijn een solide basis voor succesvolle onderhandelingen te leggen, gebaseerd op wederzijds respect en begrip. 

De ondertekening is het resultaat van zorgvuldige en productieve onderhandelingen, zegt Newmont in een persbericht.

De CAO definieert de lonen, arbeidsomstandigheden en een duidelijk en consistent proces voor het voorkomen en oplossen van geschillen.

De ondertekening ervan is een gezamenlijke inspanning van het bedrijf en de bond om op harmonieuze wijze arbeidsrelaties en positieve werkomstandigheden te bevorderen. Leeflang stelt, dat hij in de toekomst zal blijven werken aan verbetering van de arbeidsomstandigheden. Er zullen verschillende initiatieven worden ontwikkeld hiertoe.

Gordon Mountford, general manager en vicepresident van Newmont Suriname, zegt tevreden te zijn met het bereiken van de overeenkomst. Hij hoopt de positieve en productieve relatie voort te zetten met de Newmont Werknemers Organisatie.

NDP-fractie draagt personen voor het Constitutioneel Hof voor

NDP-fractie zal Amnestiewet ter toetsing aanbieden aan Constitutioneel Hof


De NDP-fractie zal personen voordragen voor het Constitutioneel Hof. 'Met deze voordracht willen wij verder invulling geven aan de Wet Constitutioneel Hof en ook aan artikel 144 van de Grondwet', zegt Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, vandaag, woensdag 18 december 2019, op Starnieuws. 

De NDP-fractie heeft enkele malen aangegeven, dat het vonnis uitgesproken door de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces, niet kan worden toegepast. Volgens de NDP-fractie kan de Amnestiewet niet terzijde worden gezet.

De wet op het Constitutioneel Hof is eind augustus goedgekeurd door De Nationale Assemblee en is ook al geruime tijd afgekondigd. In artikel 2 van de wet staat, dat de voorzitter, de vicevoorzitter, de leden, alsmede de plaatsvervangende leden van het Hof worden, op voordracht van De Nationale Assemblee, voor een periode van vijf jaren door de president benoemd.

De NDP-fractie heeft reeds te kennen gegeven aan De Nationale Assemblee dat zij kandidaten heeft om voor te dragen. Abdoel bevestigt dat de laatste hand hieraan wordt gelegd. Er zijn richtlijnen gegeven over de procedure van de voordrachten. 'Wij gaan conform afspraken die gemaakt zijn binnen De Nationale Assemblee verder aan deze wet werken', zegt Abdoel.

Het Hof toetst - na door een verzoekgerechtigde daartoe gedaan schriftelijk verzoek - de inhoud van een wet of gedeelte daarvan aan de grondwet en aan de burgers verbindende bepalingen van overeenkomsten met andere mogendheden en met volkenrechtelijke organisaties.

Het ligt voor de hand, dat de NDP-fractie de Amnestiewet ter toetsing aan zal bieden aan het Constitutioneel Hof, nadat het formeel is bemenst. Tot de indiening van een verzoek in de leden 1 en 2 bedoeld, zijn gerechtigd:
a. ten minste zeven leden van De Nationale Assemblee;
b. de president, of namens hem de minister;
c. de president van het Hof van Justitie;
d. een advocaat die is toegelaten tot de Balie van het Hof van Justitie.

Medische Zending (MZ) introduceert patiëntendossiers in digitaal datasysteem

'Datasysteem garandeert dat 24 uur toegang tot patiëntendossiers is'

'De kwaliteit van onze zorg wordt verbeterd'


Het is voortaan makkelijker voor artsen van de Medische Zending (MZ) om patiëntendossiers in te zien. Dat is mogelijk door het digitaal datasysteem Information System for Health (IS4H), dat de MZ heeft geïntroduceerd. De introductie van dit systeem is mogelijk gemaakt door projectfinanciering van de Pan American Health Organization (PAHO), aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 18 december 2019.

Het project is voortgevloeid uit een projectencompetitie die in augustus 2018 door de PAHO werd georganiseerd en waaraan gezondheidsinstellingen uit Latijns-Amerikaanse landen hebben deelgenomen.

Projectcoördinator Melvin Uiterloo, MZ Senior medewerker van de afdeling Monitoring Evaluatie Surveillance & Onderzoek (MESO), zegt dat het initiatief voor dit project is voortgevloeid uit de drang om kwalitatief hoge gezondheidszorg te bieden, door het beschikbaar personeel efficiënt in te zetten en het bekijken van dossiers door artsen te vergemakkelijken.

'Patiënten informatie wordt nu in papieren dossiers op de poli verwerkt, terwijl management informatie uit het veld tot tweemaal toe wordt ingevoerd. Eerst door de Gezondheidszorg Assistent (GzA) op de poliklinieken, die vervolgens deze informatie naar de afdeling MESO sturen, waar het opnieuw wordt ingevoerd. Voor het minimaliseren van de administratieve lasten, hebben wij een web datasysteem geïntroduceerd dat moet garanderen dat er 1 maal 24 uur toegang tot patiëntendossiers is en dat daardoor de kwaliteit van onze zorg wordt verbeterd. Dit met inachtneming van de privacy van de patiëntgegevens', aldus Uiterloo.

Volgens Marcelo Agostino, de PAHO IS4H coördinator voor de America's, heeft de Medische Zending met de indiening van het IS4H project, niet alleen de projectencompetitie van PAHO gewonnen, maar ook één van de beste projectvoorstellen ingediend.

Uiterloo zegt verder, dat het nieuw informatiesysteem ervoor zorg draagt dat de MZ arts, die over het algemeen niet op locatie is, over de schouders van de GzA meekijkt vanaf de anamnese tot aan de toediening van medicatie of verwijzing.

MZ meldt in een persbericht, dat dit systeem daarnaast een medicatiemanagement module heeft die verstrekte medicijnen bewaakt, alsook de totale voorraad op elke MZ-polikliniek. Ook is er een laboratorium module die resultaten van laboratoriumtesten opslaat; een patiënt wachtkamer module die een overzicht geeft van het aantal patiënten in de wachtkamer en hun gemiddelde wachttijd. Bovendien kunnen er gezondheidsrapporten worden gegenereerd.

Dit systeem is nu operationeel op Pikien Saron, Powakka, Brownsweg, Brokopondo, Pokigron, Nw. Lombe, Redi Dotie en Marchallkreek, en zal in de nabije toekomst in alle 51 MZ poliklinieken operationeel zijn.

A. Mataw Impex exporteert eerste partij bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland

Bedrijf speelt handig in op exportverbod van verse sopropo naar EU


Het Surinaams exportbedrijf A. Mataw Impex heeft dinsdag 17 december 2019 haar eerste partij van bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland geëxporteerd. Het bedrijf in Suriname speelt op deze manier handig in op het onlangs ingegane exportverbod van verse sopropo naar de Europese Unie (EU). Dit bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Na deze grote investering zal de gemeenschap in Nederland nog altijd kunnen genieten van de echte Surinaamse sopropo, zegt directeur-eigenaar Adjay Mataw.

* De nieuwe EU importverboden volgens Implementing Act 2018/2019. Vermelden Vruchten van Momordica (waaronder sopropo) uit 3e landen met onvoldoende maatregelen tegen Thrips palmi. Per 14 december 2019 valt Suriname daar onder.

De eerste partij sopropo is afkomstig van Mataw’s privé landbouwtuin. Op een areaal, groot 1,5 hectare, verbouwt hij sopropo op een biologische manier. De geoogste biologische geteelde sopropo’s worden ontdaan van de uiteinden en de niet bruikbare inhoud. Vervolgens worden de groenten gewassen, gecontroleerd op kwaliteit en door een speciale snijmachine gesneden. Daarna worden ze op grote bladen uitgespreid en gedurende een bepaalde tijd gedroogd.

De gedroogde sopropo’s worden in speciale diepvries verpakking met een gewicht van 200 gram gevuld. In een grote foambox met 42 pakken gesneden sopropo gaat deze naar de koelruimte voor de ‘quick freeze’. Daarbij gaan alle schadelijke organismen dood en stopt het verrijpingsproces. Tenslotte worden de foamboxen naar de Johan Adolf Pengelluchthaven getransporteerd die als luchtvracht met de vlucht naar Amsterdam vertrekt.

Volgens het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij mag dit zonder certificaat weg.


Minister Rabin Parmessar is zeer ingenomen met deze actie van A. Mataw Impex en roept de andere ondernemers op om ook innovatief te handelen. De overheid is bereid alle ondersteuning te geven en waar nodig ook hen te begeleiden in dit nieuw proces

VHP: 'Gepensioneerden krijgen stank voor dank'

'Aanpassing salaris met terugwerkende kracht ambtenaren niet doorgevoerd  voor de gepensioneerden'


'De overheid heeft in het Staatsbesluit Welvaartsvaste Pensioenen vastgelegd, dat gepensioneerden uit overheidsdienst een verhoging moeten ontvangen wanneer de werkenden in overheidsdienst een salarisverhoging krijgen. Dat staatsbesluit was onder de Nieuw-Front regering in 2008 inwerking getreden. Tot grote verbazing van de VHP en de gepensioneerden was dat staatsbesluit tijdens regering Bouterse-I ingetrokken, overigens een zeer verwerpelijke daad van regering Bouterse -I. 

In 2015 is het Staatsbesluit Welvaartsvaste pensioenen weer in werking getreden, echter geeft de overheid c.q. regering Bouterse/Adhin geen volledige uitvoering aan dat staatsbesluit. 

Nu blijkt dat slechts actief werkenden in overheidsdienst in december een aanpassing op hun salaris met terugwerkende kracht ontvangen. Het is dan ook zeer verwerpelijk dat deze aanpassing niet doorgevoerd is voor de gepensioneerden. Zij zijn terecht gebelgd, over een achterstand van betaling van langer dan een jaar, die maar niet kan worden uitbetaald. 

De gepensioneerden moeten erop kunnen rekenen dat er behoorlijk bestuur is en dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Een overheid die afspraken op schrift maakt via een staatsbesluit moet deze ook consequent uitvoeren. Deze groep van gepensioneerden mag nimmer de dupe worden van willekeur, hetgeen nu wel het geval is. Een groot deel van de gepensioneerden heeft het financieel heel moeilijk vanwege de financieel-economische crisis. De kosten met het ouder worden nemen toe, zoals zorg, ziektekosten, hulpstukken, aangepaste voeding. Juist deze zeer kwetsbare groep moet extra ondersteuning in deze crisis krijgen van de Regering. Zeker wanneer de president roept: “Je moet in dit land niet bang zijn om oud te worden”. Helaas waren het weer loze woorden, die niet in daden zijn omgezet. 

Onze gepensioneerden komen niet uit met het geld, dat meer dan driemaal ontwaard is. Veel van de gepensioneerde hebben jarenlang hun krachten gegeven aan dit land dwars door vele regeringen. Ze hebben hun bloed, zweet en tranen gegeven om dit land op te bouwen voor ons en voor de volgende generatie. Van hun mag niet verwacht worden dat ze gaan hosselen, vanwege hun leeftijd. Onze gepensioneerden voelen zich in de steek gelaten. Het lijkt op stank voor dank, voor hun jarenlange noeste arbeid. Ze moeten niet protesteren voor iets, dat hen rechtmatig toekomt. 

De VHP is solidair met de gepensioneerden en doet een dringend beroep op de regering om hun verplichtingen aan deze groep nog voor het eind van het jaar na te komen. De gepensioneerden hebben recht op een goede kerst en eveneens op een goede jaarwisseling. 

De VHP zal met prioriteit werken aan het waardevast maken van pensioenen en het Staatsbesluit Welvaartsvaste pensioenen implementeren na 25 mei 2020. 

VHP'

LVV: EU-regels gelden voor alle exporterende landen en niet alleen voor Suriname

'Het ministerie kan nimmer laksheid worden verweten'


'Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wenst ten overvloede aan te geven dat de EU-regels, die per 14 december 2019 zijn ingegaan, niet alleen van kracht zijn voor Suriname. De EU-regels gelden voor alle landen, met name de Afrikaanse en Aziatische landen, die naar de Europese Unie exporteren. Deze regels houden onder andere in, dat alle groenten en fruit die naar de Europese Unie worden verstuurd en/of meegenomen, voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat', aldus het ministerie dinsdag 17 december 2019.

Zo is het ook verboden bepaalde groenten en fruit te versturen en/of mee te nemen zoals sopropo, manja, citrus, syzygium soorten waaronder, sterappel, sapoitille, en andere fruitsoorten die fruitvliegen bevatten.

De groenten en fruitsoorten die niet zijn genoemd mogen wel naar de EU worden verzonden. Echter moeten deze worden aangeboden ter keuring voor het verkrijgen van een fytosanitair certificaat.

- Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 11:00 uur bij de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen aan de Letitia Vriesdelaan no. 10 (CAHFSA- Gebouw), telefonisch te bereiken op de nummers 479112 # 1218 of 426832. -

'Zoals alle andere landen die naar de EU exporteren heeft ook het ministerie van LVV aanpassingen gepleegd in samenwerking met alle actoren om de gestelde deadline te halen wat ook is gelukt. Het ministerie kan dus nimmer laksheid worden verweten.'

Minister Rabin Parmessar heeft alles in het werk gesteld om de nodige voorzieningen te treffen alsook de ondersteuning te bieden aan de agrarische sector, zodat deze kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden.

'De EU-regels die op zaterdag zijn ingegaan, zijn regels die gelden voor alle landen die exporteren en niet alleen voor Suriname. Wij zijn als ministerie met de actoren aan het beraadslagen, hoe alternatieven toe te passen om alsnog te kunnen exporteren naar de EU.'

'Het ministerie van LVV wordt bewust of onbewust zeer onterecht nalatigheid verweten alsof zij niet op tijd zou hebben gereageerd op een schrijven vanuit de EU. Het ministerie wenst te benadrukken, dat vanwege een wisseling bij de administratieve EU delegatie in Guyana, de nota Suriname niet heeft bereikt. De EU bood hiervoor haar verontschuldiging aan.'

Minister Parmessar heeft de ambassadeur, verantwoordelijk voor Suriname in Guyana, Fernando Ponz Cantó, terstond dringende aandacht gevraagd. In een formeel schrijven gericht aan de EU is gevraagd, het verbod voor de export van sopropo, naar aanleiding van de omissie vanuit de zijde van de EU, nog met 6 maanden uit te stellen.

Eveneens werd in dit schrijven gevraagd Suriname alsnog in de gelegenheid te kunnen stellen de aanvullende informatie op te sturen. Deze informatie is inmiddels binnen 1×24 uur na voorgaand schrijven verzonden.
Het ministerie is nog altijd wachtende op het antwoord met betrekking op het gevraagde.