maandag 13 oktober 2014

Surinaams/Jamaicaanse zanger wil internationaal geld verdienen aan ebola-angst met lied 'Mr. Ebola'

Spanglish (Bron foto: Dempire Management)
Zanger Spanglish zaait juist angst en maakt zichzelf belachelijk

'Oh, help ik ben niet veilig' – 'Als het er is verhuis ik naar de Amazone'

13-10-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Hoe diep kun je zinken of hoe ver kun je afglijden als artiest met een lied over het ebolavirus, terwijl juist de angst voor ebola een grotere paniek in de wereld veroorzaakt dan het feitelijke virus zelf. De kans dat je het virus in een land als Suriname oploopt is praktisch nihil. En dan komt zo'n artiest op de proppen die een graantje denkt mee te kunnen pikken van het leed van vele duizenden in vooral een aantal West-Afrikaanse landen door een lied getiteld 'Mr. Ebola' op te nemen met een even misselijk makende clip erbij die al op YouTube te vinden is met een Engelstalige omschrijving erbij, natuurlijk. Mensen aantrekken, aandacht krijgen als artiest, want dat is en niet de vermeende vrees voor ebola.

Zanger Spanglish, want die is het, geboren als Anthony Dennis Reid in Kingston, Jamaica, en sinds 2011 woonachtig in Suriname, beweert vandaag in de lokale Surinaamse krant De Ware Tijd 'zeer verontrust over het ebolavirus te zijn'. 'Ik ben niet alleen bang voor mezelf, maar vooral voor wat het de mensheid kan aandoen.'

Doordat hij niet wist hoe hij ermee moest omgaan, besloot hij zijn gevoelens in een lied te gooien. Daardoor ontstond ‘Mr. Ebola’, zo schrijft de krant.
Ondertussen zijn er wel enkele honderden mensen in Suriname werkelijk getroffen door het chikungunyavirus. Ook niet echt plezierig om onder de leden te hebben. Maar ja, daar valt natuurlijk als artiest internationaal wat minder aan te verdienen. Immers, het aantal dodelijke slachtoffers is op een hand te tellen.

'Het uitbrengen van de single heeft Spanglish wat rustiger gemaakt, ondanks dat hij weet dat hij nog niet veilig is.' Werkelijk, ongelooflijk, woorden in de Ware Tijd. Hoezo zou Spanglish niet veilig zijn? Weten wij en de regering iets niet? Is iemand in zijn nabije omgeving getroffen door het dodelijke virus? Wat een onzin. Deze man weet gewoon niet wat hij zegt, hij is verblind door dollartekens voor zijn ogen.

Natuurlijk wordt hem door de schrijver van het artikel in de Ware Tijd geen enkele kritische vraag gesteld. Daar heeft het doorsnee Surinaamse journaille moeite mee, kritisch zijn.

Overigens is zijn clip doorspekt van 'ebola'-foto's en krantenartikelen over ebola en links naar zijn social mediapagina's. Voor het gebruik van de foto's en artikelen zal hij waarschijnlijk geen toestemming hebben gevraagd. Het is overduidelijk dat deze artiest uit is op geld en zich internationaal op een podium wil plaatsen. Dat moet hij vooral doen, en vooral over de ruggen van ebolaslachtoffers, hij zal er hopelijk snel van af donderen.

Nu het lied en de clip er zijn, wil Spanglish volgens de krant helpen bewustwording te creƫren. 'Niet iedereen volgt het nieuws, maar ze luisteren wel naar muziek', aldus deze zogenoemde bewuste zanger. Het lijkt er eerder op dat hij getroffen is door een ander virus: het virus van de zonnesteek.
Hij meent zelfs te weten hoe de bevolking over ebola spreekt en wat de bevolking ervan weet. Immers, dit zegt hij in de krant: 'Er wordt in Suriname wel over gesproken, maar nog niet serieus, omdat het er nog niet is. Toch moeten we voorbereid zijn en erover weten.'
Kennelijk leest en ziet Spanglish het lokale en internationale nieuws niet. Ondertussen weet bijna iedereen wel wat ebola is en hoe je het kunt oplopen. Bijna iedereen heeft vandaag de dag wel een televisie en radio thuis of internet.
Maar, Spanglish weet dat kennelijk niet.
Spanglish denkt alleen aan dollars.
Spanglish weet werkelijk niet welke onzin hij uitkraamt. Het zijn mensen zoals hij die anderen onnodig angst aanjagen. Hij zaait angst.

Toppunt is, dat hij zelfs zo onnozel is door te zeggen een plan klaar te hebben liggen mocht het virus opduiken in Suriname. 'Als het er is, verhuis ik met mijn familie naar de Amazone. Ver van het virus vandaan.' Hoe dom kun je zijn.


Noot: 
Opmerkelijk is het dat Spanglish in de Ware Tijd van maandag 10 november 2014 jammert over de in zijn belevingswereld geringe aandacht die Surinaamse artiesten krijgen bij Surinaamse media... Is hij vergeten dat hij met zijn misplaatste ebola-song en clip afgelopen maandag nog de nodige media-aandacht kreeg? En nu zoekt hij, en weer via dezelfde krant, aandacht en die krijgt deze Jamaicaan ook nog.....die dus pas sinds 2011 in Suriname woonachtig is.... Deze artiest lijkt voer voor psychologen...