maandag 6 mei 2019

SPBA: ‘Misschien gaat LVV-minister pompen te Wageningen terugsturen naar India’ - Pompen staan nog steeds buiten, overgeleverd aan grillen van zon en regen

'LVV-minister gaf zo'n drie maanden geleden startsein voor installatie van de pompen'

'Dat was gewoon podiumtaal van de minister, voor-de-gek-houderij van de rijstboeren’


‘Ik weet niet wat de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) gaat doen. Misschien gaat hij die pompen terugsturen naar India’, reageert Harrynannan Oemraw, de voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), vandaag, maandag 6 mei 2019, in het Dagblad Surinamr, op het feit dat pompen die zo'n jaar geleden zijn geschonken door de Indiase overheid nog steeds buiten staan en zijn overgeleverd aan de grillen van zon en regen.

‘Het meest belachelijke is dat de LVV-minister zo'n drie maanden geleden het startsein had gegeven voor installatie van de pompen uit India te Wageningen. Na die dag is er totaal niets gedaan. Dat was gewoon podiumtaal van de minister. Voor-de-gek-houderij van de rijstboeren’, reageert hij.

Hij voegt er aan toe, dat door dit lakse beleid, boeren van Wageningen, Middenstandspolder en omgeving het afgelopen seizoen zeker Srd 100.000 tot Srd 200.000 schade per rijstboer hebben geleden. ‘Vanaf het begin tot het einde was het kurkdroog. Er was geen water. De boeren moesten zelf water pompen. Ook de helft van de ingezaaide padie is verloren gegaan.’

In feite zou de inzaai per 1 mei moeten aanvangen. ‘Dit kan niet, vanwege gebrek aan water. In het westen regent het bijkans niet. In Nickerie regent het zodanig, dat wanneer je in de regen staat je niet eens nat wordt’, zegt de SPBA-voorzitter. 'Het beleid voor het zorg dragen van een goede waterhuishouding is nul komma nul.'

Het  Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMCP) heeft afgelopen week een bedrag van 2 miljoen gestort gekregen voor de aanschaf van een generator, onderdelen en brandstof. Deze generator zou de motor zijn voor het draaiende houden van de Wakaypomp. Oemraw legt uit, dat hoewel de inzaai per 1 mei is gestart, de rijstboeren hun inzaai vanaf 15 mei kunnen doen, afhankelijk van de type padie die zij gaan inzaaien. De lange groei padie moet een tijdsspanne van 115 tot 120 dagen nodig hebben om te kunnen oogsten, terwijl de korte groei padie een periode van 100 dagen nodig hebben om afgeoogst te kunnen worden.

Oemraw hoopt dat de Wakaypomp vanaf 15 mei kan draaien. Zelf water pompen uit de Nickerie rivier is geen oplossing, tenzij het heel hard regent. Momenteel is het zoutgehalte in het water hoog. ‘Ja, dat is het binnen de rijstsector. Niemand heeft oren voor ons om te luisteren naar onze problemen. Ze doen gewoon wat zij willen.'

Zeker 13 inzittenden gedood bij vliegtuigcrash bij de stad Monclova, Mexico

Het zou gaan om groep Mexicanen die bokswedstrijd in Las Vegas hadden bezocht


Een vliegtuig op weg van Las Vegas naar Monterrey is in Noord-Mexico neergestort. Alle inzittenden, naar verluidt dertien personen, zouden om het leven zijn gekomen. Zo melden Mexicaanse media vandaag, maandag 6 mei 2019.

Beelden van het wrak gaan rond op social media.Het Mexicaanse ministerie van Transport bevestigt dat het vliegtuig zondag van de radar verdween en spoorloos was.

Het zou gaan om een groep Mexicanen die een bokswedstrijd in de Amerikaanse gokstad hadden bezocht.


De autoriteiten hebben vandaag gezocht naar het vliegtuig. Het wrak is gevonden in de buurt van de stad Monclova.(Suriname Mirror/jornada.com.mx/El Sol de Mexico/Twitter/El Siglo de Torreon)

Colombiaanse guerrilla's van EPL achter geweld en moorden in Venezolaanse grensstaat Táchira

Botsingen tussen criminele groepen die strijden om smokkelroutes te beheersen nemen toe


De EPL (Ejército Popular de Liberación), bekend als Los Pelusos, wordt verondersteld achter een toename van geweld te zitten ​​in de Venezolaanse grensstaat Táchira. Een recent vuurgevecht bij de belangrijkste grensovergang tussen Colombia en Venezuela en de moord op vijf mensen in een andere grensstad, tonen aan dat de botsingen tussen criminele groepen die strijden om de smokkelroutes te beheersen, toenemen. 

Op 2 mei raakte in een intens vuurgevecht dichtbij de Simón Bolívar-brug, die Venezuela met Colombia over de Táchira-rivier verbindt, één persoon gewond en werden duizenden mensen gealarmeerd die dagelijks de grens oversteken via afgelegen nabijgelegen paden nabij de officiële grensovergang. gesloten sinds 23 februari. De strijd werd gevoerd tussen bendes die proberen 'mensenhandel, afpersing, drugshandel en smokkelwaar te controleren', aldus Cristian Kruger, directeur van Migración Colombia, meldde El Spectador.

Een week eerder werden vier mensen vermoord in minder dan 24 uur in de stad Ureña, in de grensstaat Táchira. De eerste van de moorden vond plaats op de ochtend van 25 april, toen Marcela Andrea Rodríguez Ríos zeven keer werd neergeschoten door een schutter in haar huis.

Noraima Yaneth Contreras, Marcela Andrea Rodríguez, Saida Yasmith Laguado (colombiana) en Alex ‘El Paisa'
Later die dag vluchtte een man naar een school om zich te verbergen voor twee aanvallers, maar ze volgden hem naar binnen en schoten hem dood, volgens de politie.

Die nacht werd Noraima Yaneth Contreras Rodríguez op straat gedood door een aanvaller nadat een auto naast haar was opgetrokken. Een paar minuten later schoten twee mannen Saida Yasmith Laguado Suarez voor haar huis neer.

In een ander grensstadje in het noordelijke deel van Tachira, werd op 25 maart een vrouw genaamd Karla Yuraima Fagundez gedood in een botsing tussen groepen vlees-smokkelaars en leden van de Bolivariaanse Nationale Garde (Guardia Nacional Bolivariana - GNB).

Autoriteiten hebben al deze handelingen toegeschreven aan groepen die strijden om de controle over smokkelroutes, met name het Volksbevrijdingsleger (Ejército Popular de Liberación - EPL) en Venezolaanse paramilitaire troepen die bekend staan ​​als colectivos.

(Suriname Mirror/InSightCrime)

Minister Hoefdraad gelast een onderzoek naar gang van zaken bij SPSB

Resultaten onderzoek worden gerapporteerd aan directe en indirecte toezichthouders SPSB


Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft vandaag, maandag 6 mei 2019, een onderzoek gelast naar de gang van zaken bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), naar aanleiding van informatie van klokkenluiders bij deze bank, dat er op grote schaal gerommeld zou zijn met middelen van Financiën. Dit meldt de Ware Tijd.

De bewindsman verbleef in het buitenland en keerde afgelopen weekeinde terug in Suriname.

Hoefdraad had vanmorgen een onderhoud met de Centrale Landsaccountantsdienst en het accountantskantoor Lutchman. Naar aanleiding van dat gesprek heeft hij instructies gegeven een diepgaand onderzoek in te stellen naar de bedrijfsprocedures bij de SPSB. De recente berichtgevingen in de media over de vermoedelijke malvesaties bij voornoemde bank hebben de aandacht van de bewindsman.

De resultaten van het onderzoek zullen, aldus Hoefdraad, gerapporteerd worden aan de directe en de indirecte toezichthouders van de SPSB. In de samenleving was kritiek geuit dat toezichthouder de Centrale Bank van Suriname een verklaring had uitgegeven waarin werd gesteld, dat er niets aan de hand is bij de SPSB zonder dat onderzoek was gedaan naar de beweringen over onregelmatigheden.

De vermeende corruptie werd vorige week dinsdag wereldkundig gmaakt door vakbondsleider Robby Berenstein tijdens een vergadering van vakcentrale C-47. Volgens hem wordt op 'een onbesuisde manier' omgesprongen met geld dat op een rekening van Financiën bij de bank wordt gestort

Vrouwelijke stierenvechter door stier in een arena in Mexico op de hoorns genomen

Hilda Tenorio, 32, opgenomen in ziekenhuis te Puebla met gebroken jukbeenderen en geperforeerd gehemelte

(Bron foto: Twitter)

Een vrouwelijke stierenvechter is vrijdag 3 mei 2019 door een stier ernstig gewond geraakt aan het gezicht. Het dier negeerde de afleiding van haar kolkende roze cape en viel haar rechtstreeks aan, terwijl ze op de grond neerknielde in een arena in Mexico. 

Hilda Tenorio, 32, is aan het herstellen in het ziekenhuis met een gebroken en geperforeerd gehemelte en gebroken jukbeenderen na het incident in de stad Puebla, dat op video werd vastgelegd. Op social media gepubliceerde foto's tonen Tenorio - die na een eerder incident 80 hechtingen nodig had - knielend op de grond, haar gele en roze cape ronddraaiend terwijl de stier naar haar toe donderde.


De stier kreeg de naam 'Querido Viejo' wat zich vertaalt als 'Mijn lieve oude vriend'. Maar in plaats van zich op de cape te richten, stormde de stier recht op haar af en duwde haar kort tegen de zijkant van de arena. De stier snelde snel toe, toen toeschouwers renden om de onbeweeglijke Tenorio op het zand te helpen.

Foto's in lokale media tonen dat Tenorio werdmeegesleept met haar gezicht bedekt met bloed.

Tenorio werd in 2010 de derde Mexicaanse vrouw die ooit de status van stierenvechter in de door mannen gedomineerde traditie heeft bereikt, volgens The Independent. 'Naar mijn beste weten zijn er ooit 14 vrouwelijke matadors in de wereldwijde geschiedenis van het stierenvechten geweest', zei Tenorio op dat moment.


Ze was dat jaar ook in het gezicht geeraakt en had 80 hechtingen nodig.

Berichten die zaterdag door Tenorio vanuit het ziekenhuis op social media werden geplaatst, tonen aan dat ze haar gevoel voor humor nog niet heeft verloren. 'Ik heb tenminste een nieuw platina-gezicht, hoewel ik wou dat het meer waard was, zoals de Grammy's,' schrijft ze.


Ze bedankte haar fans voor hun steun en beschrijft haar verwondingen als zeer ernstig. 'Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen, ging rechtop in bed zitten, omdat er geen andere optie was.' 'De dokters hebben gezegd dat mijn bovenkaak gebroken is', ze en legde uit dat haar gehemelte is gebroken en 'helemaal kapot was. 'Mijn wangen zijn gebroken vanaf mijn oogkas.'

Volgens Tenorio woog de stier 580 kilo (1.280 pond).
(Suriname Mirror/Vanguardia/Twitter/The Eepoch Times)

VN: 'Binnen enkele decennia zullen bijna een miljoen soorten voorgoed verdwijnen' - Amigu di Tera Curaçao wijst op nut mangrove

'Biodiversiteit tast sociale en economische systemen aan'


Binnen enkele decennia zullen bijna een miljoen soorten voorgoed verdwijnen, zo vrezen VN experts. Als hoofdoorzaak wordt onze onverantwoorde omgang met het land en de zee genoemd. Vandaag, maandag 6 mei 2019, maakt de VN de resultaten van een uitgebreide studie bekend dat haar experts in het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) hebben voorbereid. 

Wij raken de biologische soortenrijkdom, bekend als de biodiversiteit, in hoog tempo kwijt en dat zal ons welzijn en van de komende generaties belangrijk aantasten, zo waarschuwt de voorzitter van IPBES, de Britse professor Robert Watson. Het leven van de mens is afhankelijk van voedselzekerheid, schoon water en een stabiel klimaat. Dit wordt mogelijk gemaakt door planten, sommige insectensoorten en andere organismen. Als wij hen verwaarlozen en zelfs elimineren komen wij in grote problemen terecht. 

De genoemde studie betreft niet alleen planten en dieren maar ook hun relatie met elkaar en de omgeving, met andere woorden de relaties van ecosystemen. Deze gaan door menselijk handelen in rap tempo achteruit en spoedige maatregelen voor herstel en bescherming van deze systemen zijn dringend gewenst. 

Een van de ecosystemen op Curaçao is wel het kustgebied met relaties tussen mangrovenbossen, zeegrasvelden, vissen, koraalriffen en nog andere organismen. Het is bekend dat koraalvissen hun eieren in het wortelstelsel van de mangroven leggen waar de uitkomende kleintjes beschermd zijn en voldoende voedsel krijgen. Bij een zekere leeftijd zwemmen zij uit naar de koraalriffen waar zij de algen op het koraal begrazen waardoor er voldoende zonlicht het koraal voor verdere groei bereikt. Eenmaal volwassen keren de vissen naar het mangrovengebied terug om eitjes te leggen. 

Het is meer dan duidelijk, dat wanneer de mangroven weggekapt worden de er geen eitjes meer gelegd kunnen worden, er geen vissen meer zijn om de algengroei terug te dringen, het koraal te weinig zonlicht krijgt waardoor de groei stagneert en er zelfs koraalsterfte kan optreden. Wij kunnen dan de duiktoeristen geen wondermooie en beroemde koralen met hun kleurrijke vissen meer bieden. Ook de kustvisserij brengt dan niets meer op en wij kunnen niet meer van de lokaal gevangen vis genieten. Het gehele ecosysteem, zoals beschreven behoeft met spoed grote zorg, ook haar relatie met de economie van duiktoerisme en visserij, en onze voorkeur voor lokaal gevangen vis moet beloond blijven worden. 

De mangroven bieden ons nog meer voordelen. De aarde warmt op, en het is bekend dat daarmee de zeespiegel stijgt en de orkanen in onze regio sterker worden met als een van de gevolgen hogere golven en zelfs vloedgolven. De praktijk heeft uitgewezen dat bij slecht weer de mangrovenbossen de kracht van hoge golven afbreekt. 

Nog een goede reden dus om de mangroven te beschermen en geen vierkante meter om te kappen. Integendeel, er moet juist bijgeplant worden in de kwetsbare kustgebieden. 

Het IPBES van de Verenigde Naties roept alle landen op om de natuurvernietiging tot staan te brengen en een aanvang met natuurherstel te maken. De mensheid zal de vruchten daarvan plukken. 

Yvette Raveneau, 
voorzitster van Amigu di Tera 
Facebook: Amigu di Tera
maandag 6 mei 2019

In Paramaribo geliquideerde Dennis Groenfelt geen onbekende in het Nederlandse criminele milieu

Bloedige vete tussen Nederlandse drugscriminelen heeft opnieuw een slachtoffer geëist

In Suriname vermoorde Nederlander (49) hoorde bij rivalen van Ridouan Taghi


Het heeft er alle schijn van - zo berichten onder andere het AD en Het Parool vandaag, maandag 6 mei 2019 - dat de bloedige vete tussen Nederlandse drugscriminelen opnieuw een slachtoffer heeft geëist. Bij een schietpartij in Paramaribo zijn gisteravond twee doden gevallen, onder wie de 49-jarige Dennis Groenfelt uit Utrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van de Surinaamse politie. Na de schietpartij in Suriname werden twee personen opgebracht voor verhoor, maar die zijn vanochtend reeds heengezonden.

Groenfelt  is geen onbekende in het criminele milieu. Hij zat in het verleden enkele forse gevangenisstraffen uit, onder meer voor een gewelddadige overval in Nieuwegein. Daarbij beroofde hij twee personen onder dreiging van een vuurwapen van een bedrag van ruim 70.000 euro. Volgens bronnen ging het om een overval op een rivaliserende drugsbende. Ook werd hij verdacht van een ripdeal (drugsdiefstal), waarbij hij twee slachtoffers met een vuurwapen bedreigde en vervolgens met tape aan elkaar vast bond. Daarna ging hij er met enkele duizenden euro's vandoor.

De afgelopen jaren sloot Dennis G. zich aan bij de organisatie van Mustapha F., een drugscrimineel die miljoenen verdiende in de handel met cocaïne. Hij was het eigenlijke doelwit van een liquidatie waarbij niet F. werd vermoord, maar de zoon van een Marokkaanse rechter. Sindsdien zit F. vast in Marokko. Mustapha F. is de rivaal van Ridouan Taghi, die momenteel geldt als de meestgezochte crimineel van Nederland. Over en weer zijn in de oorlog tussen deze twee bendes de afgelopen jaren al diverse slachtoffers gevallen. Zo werd de Utrechtse crimineel Hamza Ziani eind 2018 in de Spaanse kustplaats Torremolinos doodgeschoten. Ziani (34) gold als een vertrouweling van F. en zijn dood wordt toegeschreven aan het kamp-Taghi.

Volgens zijn advocaat Sanne Schuurman - in het NRC - is de aanleiding voor zijn dood onduidelijk. 'Hij verbleef na het uitzitten van zijn celstraf sinds 2014 heel vaak in Suriname', aldus Schuurman. Berichten in de media, dat zijn dood te maken heeft met de criminele vete tussen Ridouan T. en Mustapha F. kan Schuurman niet plaatsen. 'Ik ken geen enkel dossier waaruit blijkt dat Dennis in dat conflict een rol zou spelen.'

Het andere slachtoffer van de liquidatie in Suriname is een vrouw, Laticha Prieka. Zij was volgens de politie 19 jaar oud en heeft de Surinaamse nationaliteit. De politie vermoedt dat het om een liquidatie gaat. De rol van de aangehouden verdachten wordt nog onderzocht.

De twee slachtoffers stonden bij een tankstation toen vanuit een personenauto van dichtbij het vuur op hen werd geopend. Over de achtergrond van de liquidatie kan de politie nog niets zeggen. 'De zaak is nog jong. We zijn volop aan het onderzoeken.' 

Groenveld maakte gisteravond overigens nog een filmpje bij On the Run net voor hij doodgeschoten werd. In het filmpje, dat in selfie modus is opgenomen, verteld hij dat hij Smirnoff en Borgoe aan het drinken is en behoorlijk aangeschoten is, zo meldt Waterkant.net.


Politie onderzoekt diefstal goud en fraude bij steenslag transport en verkoop bij Grassalco

Bij Maripaston zijn elf medewerkers op non-actief gesteld, waarvan drie zijn aangehouden


De politie is bezig met een onderzoek naar de diefstal van een hoeveelheid goudhoudende erts tijdens het productieproces bij staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco. Ook is fraude geconstateerd bij steenslag transport en verkoop. President-directeur Sergio Akiemboto bevestigt vandaag, maandag 6 mei 2019, op Starnieuws dat er een diepgaand onderzoek gaande is. Bij Maripaston zijn elf medewerkers op non-actief gesteld. Drie van hen zijn aangehouden.

Akiemboto zegt, dat tijdens reguliere audits binnen de twee operaties de onregelmatigheden zijn ontdekt. Bij goud werd terstond aangifte gedaan van georganiseerde diefstal. De procedures zijn aangescherpt. Avonddiensten voor het scheiden van goud zijn stopgezet. De managementstructuur is gewijzigd. Er is nieuw personeel aangetrokken. Fysieke en camerabeveiliging zijn opgevoerd.

'Dit fenomeen komt al te vaak voor bij het runnen van deze kleine pilot-plants en wij zullen het beter beheersen wanneer wij hebben geïnvesteerd in onze moderne productieplant. Daarvoor zijn wij in de afrondende fase van onze zelf gefinancierde exploratieprogramma om een goudreserve vast te stellen welke de investeringen van deze moderne plant zal rechtvaardigen. Het zal een unicum zijn voor Grassalco', zegt de topman van Grassalco.

De transportafspraken over steenslag worden drastisch gewijzigd, omdat gebleken is dat enkele externe transporteurs gecollaboreerd hebben om het steenslag weg te nemen. Verkopen zullen voornamelijk vanuit Paramaribo geschieden. Een nieuw managementteam is reeds aangesteld. Het interne onderzoek is nog gaande. Nieuwe afspraken voor export van steenslag naar Guyana zijn onder andere hierdoor on hold gezet.

'Naar aanleiding van enkele schimmige gebeurtenissen is op eigen initiatief een fraude en security assesment gedaan in de periode van 31 maart tot 13 april. Er zijn enkele constateringen welke terstond zijn aangepakt en weer enkele die nader onderzocht zullen worden. Zo wordt er in dat kader een forensisch accountant ingehuurd. De maatregelen zullen niet uitblijven. Wie met ontslag moet, zal worden ontslagen en ik zal er zeker niet voor schromen om op te sluiten wie schuldig bevonden wordt. Ik leid geen criminele organisatie, maar een bedrijf met enorm veel potentie dus zal ik niemand de ruimte bieden om mij te criminaliseren', aldus Akiemboto.

Hij deelt verder mee dat interne maatregelen conform de 'code of conduct' nu uitgevoerd worden. Eind van de maand, uiterlijk begin juni, zullen de noodzakelijke trainingen voor het personeel worden verzorgd. De medewerkers moeten in staat zijn om frauduleuze handelingen te signaleren en aan de bel te trekken.

Scientology cruiseschip Freewinds blijft voorlopig op Curaçao

Onder leiding van G&Gz zijn bloedmonsters afgenomen van passagiers en bemanningsleden


De Freewinds blijft voorlopig op Curaçao. Onder leiding van G&Gz zijn bloedmonsters afgenomen van passagiers en bemanningsleden die worden onderzocht op de aanwezigheid van antilichamen tegen het mazelen-virus. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth verwacht uiterlijk woensdag de uitslag, aldus het Antilliaans Dagblad maandag 6 mei 2019.

Het opleidingsschip van de Scientology Church ligt niet zoals gebruikelijk in de Annabaai, maar verderop in het Schottegat aan de Prins Hendrikkade in Otrobanda. Volgens Gerstenbluth zijn er 318 mensen aan boord van de Freewinds: 216 bemanningsleden en 102 passagiers. Die moeten aan boord blijven in afwachting van de bloeduitslag en van overleg met internationale organisaties, zoals de Pan American Health Organization (Paho), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Caribbean Public Health Agency (Carpha).

'Voordat ik beslis over wie wel of niet van boord mag, moet er eerst consensus zijn. Alle organisaties moeten op één lijn zitten, zodat we niet achteraf horen dat er iets niet goed is gegaan', zegt Gerstenbluth.

De afdeling Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&Gz) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft gedocumenteerd bewijs van de vaccinatiestatus van 32 bemanningsleden en tien passagiers. Van de overige 276 personen aan boord van de Freewinds is met medewerking van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) bloed afgenomen.

'De economie wordt in Curaçao ten onrechte bestempeld als iets van de werkgevers en de rijken'

Kamer van Koophandel publiceert visiedocument ‘Sembra awe pa kosechá mañan’


'De economie wordt in Curaçao ten onrechte bestempeld als iets van de werkgevers en de rijken. Dit wordt echter een realiteit door gebrek aan visie en beleid, omdat hiermee grote delen van de bevolking uitgesloten worden van de kansen die de economie biedt', aldus het visiedocument ‘Sembra awe pa kosechá mañan’ ('Zaai vandaag om morgen te oogsten') dat de Kamer vanKoophandel (KvK) heeft uitgebracht, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 mei 2019.

Het is, stelt de KvK, zaak dat de economie breed wordt gedragen als het optimale instrument en gericht wordt gebruikt voor het verbeteren van het welzijnsniveau van alle inwoners van Curaçao.

'Economisch beleid en sociaal beleid zijn de kop en staart van dezelfde munt. Zonder de ene kant van de munt is er geen andere kant van de munt. Er moet dus een gelijke visie zijn voor de munt, anders komen we zonder munt te zitten. Het gaat dus ook om het vertalen van de noodzaak tot economische groei in gerichte acties van alle onderdelen van de overheid, anders komen we er niet.'

Alle sociale partners en een groot deel van de bevolking begrijpt de absolute noodzaak van economische groei, vervolgt het document, maar toch gebeurt het niet vanwege het ‘gemis aan gemeenschappelijke handvatten’ om daarmee om te gaan. 'Keuzes moeten worden gemaakt niet in wat zich als kans aandient, maar waar wij als gemeenschap voor kiezen.'

Santokhi, voorzitter VHP: 'De NDP is geen optie voor de VHP, omdat den man no man regeer'

(Bron foto: VHP)
'Deze regering heeft het land gebracht naar de afgrond, wij gaan deze regering weghalen'


Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP, heeft tijdens een partijvergadering in Para-Oost gisteravond nog maar weer eens benadrukt dat samenwerken met de NDP uitgesloten is. 'De NDP is geen optie voor de VHP, omdat den man no man regeer', zei hij. 'Deze regering heeft het land gebracht naar de afgrond. En als deze regering dit beleid gecreëerd heeft, dan is deze regering niet geschikt om na 2020 aan de macht te blijven. Wij gaan deze regering weghalen', betoogde de politicus, zo bericht vandaag, maandag 6 mei 2019, Starnieuws.

De voorzitter van de VHP zei dat gegaan wordt voor de 28 zetels. 'En al halen wij 30, wij gaan samenwerken. Wij gaan samenwerken met partijen die het programma van de VHP wensen te ondersteunen. Wij gaan de gestolen gelden terughalen voor jou, opdat jouw district weer ontwikkeld kan worden. Die cassave-industrie gaat komen. Dat gaat komen, wij gaan de gestolen gelden halen.'

De veiligheid moet terug in Suriname. De economie zal worden hersteld. 'A koers wi o tyari ga gron baka.' Santokhi zei dat de koopkracht zal worden versterkt, waardoor mensen weer genoeg kunnen kopen in de supermarkt. Mensen moeten voldoende geld overhouden om een huis te kunnen bouwen of een auto te kunnen kopen. De politicus beloofde dat ook goedkoop kapitaal binnengehaald zal worden, waardoor mensen tegen een lage rente kunnen lenen.

'Nu al is de VHP bezig met internationale instituten en personen. Alleen in Nederland is er 4 miljard euro waar men geen rente voor krijgt. Dat geld zal naar Suriname worden gehaald. De VHP gaat zorg dragen dat tot en met de middelbare school niemand een cent hoeft te betalen. Na de middelbare school zullen mensen die het wel kunnen missen een bijdrage leveren. Dit is de agenda van de VHP.  En dan gaan wij kijken wie de agenda van de VHP kan ondersteunen. Zo simpel is het. En wij gaan die agenda bepalen. Daarom vragen wij 28 zetels. Wij willen snel en ongestoord regeren. Wij willen het land snel uit de crisis halen. Wij willen werkgelegenheid creëren. Wij willen snel werken met het buitenland. Wij willen investeerders aantrekken. Daarom willen wij veel mandaat, volop mandaat van het volk van Suriname. Dat is wat wij vragen.'

Ricardo Pollard belast met waarneming directoraat Jeugdzaken

Pollard volgt eind februari ontheven Rachel Koningsbloem-Pinas op


Ricardo Pollard is belast met de waarneming van het directoraat Jeugdzaken. Hij had de leiding van het Nationaal Jeugdinstituut. Hij is per 2 mei ontlast uit deze functie. Dit heeft minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken in een interne circulaire meegedeeld aan de leidinggevenden van het departement, aldus Starnieuws vandaag, maandag 6 mei 2019.

Rachel Koningsbloem-Pinas werd eind februari ontheven als directrice van Jeugdzaken. Zij had haar werkzaamheden per 1 maart overgedragen aan waarnemend directeur van Sportzaken, Mitchell Kisoor.

Koningsbloem-Pinas is ter beschikking van minister Gopal. Haar ontheffing had te maken met het gewijzigde jeugdbeleid. Zij werd in 2015 aangesteld als directrice Jeugdzaken en volgde John Sandriman op.

Het is nog niet duidelijk wie bij het Nationaal Jeugdinstituut zal worden benoemd. Minister Gopal rekent er op dat Pollard de volledige ondersteuning krijgt bij het uitoefenen van zijn functie.

Moord op man en vrouw in Wilhelminastraat, Paramaribo, lijkt op liquidatie

(Bron foto: Facebook)
Man en een vrouw vanuit rijdende auto doodgeschoten bij servicestation On the Run


Een man en een vrouw zijn gisteravond doodgeschoten bij servicestation On the Run aan de Wilhelminastraat. De man zou volgens lokale media de Nederlandse D.G. zijn. Het gaat om de Surinaamse Laticha Prieka (19) en de Nederlander Dennis Groenfelt (49), aldus het Korps Politie Suriname.
Inmiddels bericht vandaag, maandag 6 mei 2019, ook De Telegraaf er over en legt een verband met de smokkel van en handel in cocaïne.

De schoten zijn gelost uit een rijdende auto. Hierna is het voertuig, zonder kenteken, in brand gestoken in Paramaribo-Noord, te Morgenstond. Deze twee incidenten schijnen met elkaar te maken te hebben. De verdachten hebben de auto in brand gestoken om sporen weg te maken. Het gaat om een Nissan Fuga.


De man en vrouw die doodgeschoten zijn waren bij een pick-up aan het 'chillen'. De man is dood neergevallen in de laadbak, terwijl de vrouw op de grond viel.

Er is nog geen officiële informatie beschikbaar.


President Bouterse bezoekt Creola in het district Saramacca

(Bron foto: NII)
Bouterse heeft luisterend oor voor problemen bewoners, waaronder wateroverlast


President Desi Bouterse heeft zondagmiddag 5 mei 2019 een bezoek gebracht aan Creola in het district Saramacca. Het staatshoofd vond het nodig om uitgebreid nota te nemen van de vele problemen in dit gebied, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Onder andere heeft de plaatselijke gemeenschap gevraagd om te werken aan oplossingen voor de heersende wateroverlast in dit gebied.

Ook werd gewezen op de noodzaak van het hebben van een speelveld voor de kinderen alsook een sportveld. Tijdens een vergadering in de recreatiezaal hebben bewoners de gelegenheid gehad om vragen te stellen die te maken hebben met de verdere ontwikkeling van Creola.

Na de bijeenkomst is de president met zijn delegatie het veld ingetrokken om zich persoonlijk te oriënteren op zaken die op kort of op lang termijn afgehandeld kunnen worden.

SATCA: 'Sinds 2014 is radarsysteem Johan Adolf Pengelluchthaven defect'

'Vóór 2014 werkte het systeem wel, maar was niet officieel in gebruik'


Sinds 2014 is het radarsysteem op de Johan Adolf Pengel Internationaleluchthaven defect. Vliegbewegingen met het radarsysteem kunnen al jaren niet waargenomen worden, zegt het bestuur van Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) in een zondag 5 mei 2019 uitgebracht persbericht, Vóór 2014 werkte het systeem wel, maar was niet officieel in gebruik. Luchtverkeersleiders moesten nog getraind worden op de radar control en de protocollen waren nog niet in orde voor de ingebruikname hiervan. 

De bond van de luchtverkeersleiding voelt zich genoodzaakt officieel kennis te geven van de stand van zaken over het radarsysteem. Vooral vanwege het feit, dat de indruk wordt gewekt, dat de luchtverkeersleiders alle vliegbewegingen zouden kunnen en moeten waarnemen met het radarsysteem.

Volgens het bestuur worden er vingerwijzigingen gedaan richting de luchtverkeersleiders na het recente incident met een Braziliaans toestel op Surinaams grondgebied.

Vorige week heeft een Cessna het luchtruim geschonden. Het toestel is uitgebrand aangetroffen, niet ver van de luchthaven, langs de Afobakaweg. De piloot lag levenloos enkele meters verwijderd van het vliegtuig. De politie vermoedt dat er drugs mee werd getransporteerd. Het onderzoek is nog gaande. Ook is niet bekend wat er eventueel is gebeurd met de co-piloot, die ook in het vliegtuig moet hebben gezeten. De piloot is uit het vliegtuig gehaald, dat is vastgesteld op basis van de sporen.

De SATCA is ook meerdere malen in kennis gesteld door het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, dat gewerkt wordt om het radarsysteem weer aan de praat te krijgen alsook het personeel te trainen zodra de middelen daartoe beschikbaar zijn. De Luchtvaartdienst is in de afrondende fase om met het radarproject de service te verbeteren. Dit betekent, dat het radarsysteem binnen korte termijn gerepareerd zal worden en het personeel getraind zal worden om radar control services te bieden.

De radar is meer een hulpmiddel voor luchtverkeersleiders om vliegtuigen veiliger boven het Surinaams grondgebied te begeleiden en verlicht hiermede de werkdruk van de luchtverkeersleiders. De invoering van dit systeem betekent ook, dat Suriname als land veel meer vliegbewegingen kan accommoderen met als gevolg meer inkomsten voor de Staat.Nu worden de vliegbewegingen bijgehouden aan de hand van de gerapporteerde posities door de piloten.

Ronnie Brunswijk voor derde keer gekozen tot voorzitter ABOP

Joël (Bordo) Martinus een van de vijf gekozen ondervoorzitters....

(Bron foto: Brunswijk)

Ronnie Brunswijk is voor de derde keer gekozen tot voorzitter van de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij, ABOP. De verkiezing werd gisteren, zondag 5 mei 2019, gehouden in het ABOP Centrum aan de Verlengde Keizerstraat in Paramaribo, aldus Starnieuws.

De voorzitter riep zijn gehoor op om het werk te blijven voorzetten en massaal ondersteuning te geven aan de partij. De algemene ledenvergadering van de partij kende enkele bijzonderheden. Zo is het aantal bestuursleden van 17 naar 23 verruimd. Er zijn nu vijf ondervoorzitters. De ondervoorzitters van de partij zijn Joël (Bordo) Martinus, Diana Pokie, Hendrik Cairo, Waldo Jeso en Marinus Cambiel. De penningmeester is geworden Militia Sentelia. Ook is het bestuur voor 5 jaar in plaats van 3 jaar gekozen. Het bestuur is verjongd en meer kader is ingebracht.


Op de vergadering is ook een nieuw congresbestuur gekozen onder voorzitterschap van Gilbert van Lierop. Marinus Bee, die congresvoorzitter was, is nu secretaris van het hoofdbestuur.

Brunswijk zegt, dat de partij nu groeiende is in het binnenland en de overige districten. Naar schatting staat de teller op 40.000 leden, beweert Brunswijk. 'Wij bepalen met ons allen over de partij. Alleen kunnen we niet met zijn allen in de leiding zitten. Het werk is veel en laten we het met zijn allen doen en het land naar hogere hoogten brengen.'

De herkozen partijvoorzitter zegt blij te zijn met de consensus binnen de organisatie. Dit geeft volgens hem aan, dat 'we niet in strijd zijn met elkaar, maar dat er ook vertrouwen is in de voorzitter. Eenheid is wat wij willen en in overleg met elkaar treden. Met dit team willen wij de bevrijding in alle fronten brengen voor Suriname'.

Voorts werd een bestuurscollectief in leven geroepen waar Seeka, ABOP en de beweging DUS zitting in hebben. Brunswijk maakt gelijk gebruik van de gelegenheid om de verkiezingscoördinatoren van Paramaribo bekend te maken. Deze zijn Leo Brunswijk en Martinus, elk belast met een speciale taak.