zaterdag 23 december 2017

Ruim 850.000 minderjarigen werken nog steeds op straat in Colombia

'Dit is een enorm en monsterlijk cijfer dat ons vernedert als Colombianen'

(Bron foto's: Twitter)


Kinderarbeid in Colombia daalde van 13 procent in 2011 naar 7,8 procent in 2016, maar met meer dan 850.000 minderjarigen die nog steeds op straat werken, heeft de regering erkend, dat het land moet samenwerken om het probleem uit te roeien. 

'Hoewel kinderarbeid aanzienlijk is verminderd in Colombia, werken er nog steeds 869.000 kinderen in het land: dit is een enorm en monsterlijk cijfer, dat ons vernedert als Colombianen', zei minister van Arbeid Griselda Janeth Restrepo Gallego in San Victorino, Bogota.

 
'Dit is geen probleem van het ICBF (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar), de politie of de minister van Arbeid, het is een situatie die alle Colombianen aangaat en we moeten allemaal vechten.' De minister legde uit, dat de staat een landelijke campagne begint om bewustzijn te creëren voor de verschillende regio's van het land, te beginnen in de grotere steden.



Tot voor kort werd kinderarbeid goedgekeurd door de meerderheid van de Colombianen. Hun niveau van productiviteit werd als gunstig beschouwd en arbeid werd verondersteld te zorgen voor een gezonde dosis verantwoordelijkheid. Veel gezinnen sturen hun kinderen nog steeds naar een gevaarlijke omgeving, waar deze kinderen dan worden gebruikt om illegale goederen te smokkelen.

Bewustwording op het platteland is de laatste jaren problematisch gebleken: armoede en wanhoop dwingen veel gezinnen om het betrouwbare salaris van een kind in te ruilen voor slechte arbeidsomstandigheden. 'Deze campagne van het ministerie van Arbeid is niet bedoeld om zich te richten op die ouders die hun kinderen tegenwoordig meenemen naar hun werk, omdat ze niemand hebben hen onder te brengen tijdens vakantie', zei Restrepo.

'We willen die onverantwoordelijke volwassenen bereiken die kinderen aan het werk zetten, en vooral de netwerken waar vaak minderjarigen betrokken zijn bij gedwongen arbeid en - wat erger is - bij de verkoop van drugs, drugshandel en prostitutie.'

Restrepo, vergezeld door vice-minister voor Arbeidsverhoudingen en Inspectie Maria Eugenia Aparicio Soto, en minister van Arbeid en Pensioen Fredys Socarras Reales, zei dat het ministerie tot nu toe steun heeft ontvangen van meer dan 32 bedrijven uit de particuliere sector. Het heeft ook de politiediensten van het land uitgenodigd om deel te nemen aan de campagne.

'Bogota is gevoelig voor dit issue: burgers zijn bereid om jongens en meisjes de voorkeur te geven in onderwijs en recreatie in plaats van te werken', zei Restrepo. 'Een kind dat werkt verliest meer dan hij verdient.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Vrouw (24) tracht tevergeefs drugs cellenhuis van politie Latour binnen te smokkelen

Verdachte beweert dat zij haar behoefte wilde doen op het terrein van de politie


De 24-jarige C.C. (24) is maandag 18 december aangehouden door de politie van Latour, Paramaribo, met in haar bezit een hoeveelheid drugs. De vrouw wordt ervan verdacht meermalen te hebben getracht drugs het cellenhuis van Latour binnen te smokkelen, zo bericht het Korps Politie Suriname pas zaterdag 23 december 2017.

Bij de eerste keer werd zij op heterdaad betrapt en gooide het spul naast de vuilnistonnen voor het politiebureau. C. werd aangehouden, verhoord en na een ernstige waarschuwing heengezonden.

Maar, de vrouw deze handeling meerdere malen herhaald, maar kon ontkomen aan haar aanhouding.

Zij probeerde maandag 18 december weer drugs naar het cellenhuis over te brengen via het terrein van de politie en weer betrapt en probeerde weg te komen. Agenten zetten de achtervolging in en hielden haar aan in gezelschap van haar vriendin, C.J.

Bij het verhoor verklaarde C. dat zij haar behoefte had willen doen op het terrein van de politie. De op haar gevonden drugs zijn in beslag genomen. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn beide dames ingesloten.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept voor kust Curaçao boot met 30 illegale Venezolanen

Aan boord is ook een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen


De Kustwacht Caribisch Gebied heeft zaterdagochtend 23 december 2017 een vaartuig met dertig ongedocumenteerden aangehouden ten zuiden van Daaibooibaai, Curaçao. In de vroege ochtend detecteerde de radaroperator van het Reddings- en Coördinatie Centrum van de Kustwacht een verdacht contact op de radar ten zuiden van Daaibooibaai, zo meldt de Kustwacht. 

Een Super-RHIB van het Kustwachtsteunpunt Curaçao werd gelijk ingezet om het contact te onderzoeken.

Ten zuiden van Daaibooibaai troffen ze een vaartuig van het type yola aan. Deze werd door de bemanning van de Super-RHIB geboard. Er zaten dertig personen aan boord, waarvan vijfentwintig mannen en vijf vrouwen.

In een poging om de yola naar het steunpunt te Parera te varen, kreeg het vaartuig motorpech. In eerste instantie was een aantal van de opvarenden aan boord van de Super-RHIB genomen en een tweede Super-RHIB moest worden ingezet om ze allemaal naar het steunpunt te vervoeren. Bij nader onderzoek is ook een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen.

De dertig opvarenden allen met de Venezolaanse nationaliteit zijn aangehouden en overgedragen aan de Politie. De drugs zijn ook overgedragen aan de autoriteiten. De zaak is verder in onderzoek

AKMOS-voorzitter: 'Aftreden Peneux zal hoe dan ook afgedwongen worden'

'De ministers worden slechts gebruikt als marionetten door de politiek'


Het is inmiddels meer dan een week geleden, dat minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux zijn portefeuille ter beschikking heeft gesteld aan de president. Het staatshoofd heeft echter nog geen duidelijk standpunt ingenomen. Protocollair gezien is de minister in dit geval niet verplicht om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren totdat de president een besluit heeft genomen. 

Voor de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), Sham Binda, is dit het zoveelste bewijs dat het algemeen belang niet hoog in het vaandel staat bij de huidige machthebbers.

'Men kijkt naar individuele belangen. Over het aftreden van Peneux zal op een gegeven moment geen twijfel zijn, dit zal hoe dan ook afgedwongen worden want er zijn harde eisen gesteld door het VOS-Directeurenberaad. Ook de jeugd weet het spelletje mee te spelen', stelt Binda zaterdag 23 december 2017 in het Dagblad Suriname.

Het verbaast Binda niet, dat er sedert 13 november 2017 geen uitsluitsel is gegeven door het staatshoofd. 'We zijn met een regering bezig die de rechten van de mens en de democratie niet eerbiedigt. De ministers worden bovendien slechts gebruikt als marionetten door de politiek.' Daarom hecht Binda geen geloof meer in deze regering en ziet hij niet alleen de Onderwijsminister aftreden, maar de totale regering.

Belgische journalist Pieter van Maele laat Suriname na acht jaar achter zich

(Bron foto: Van Maele)
'Ik ben er klaar voor mij ook in andere mooie landen te laten verbazen'

Vertrek zou geen verband houden met commotie rondom zijn verslaggeving over DSB-bank in Trouw..., maar is dat werkelijk zo?...


De Belgische journalist Pieter van Maele (31) verlaat Suriname na acht jaar. Zijn vertrek zou geen verband houden met de recente commotie rondom zijn verslaggeving over de DSB-bank in het Nederlandse dagblad Trouw. 'Die opmerking werd ook geplaatst, het zal wel zijn omdat hij zich geïntimideerd voelt, omdat hij te veel dingen heeft geschreven', zegt Van Maele vandaag, zaterdag 23 december 2017, in de Ware Tijd.


.... of juist niet....😉

Maar, geïntimideerd voelde hij zich allerminst. 'Dat de minister van Financiën zo wild om zich heen begon te schoppen deed me niet twijfelen aan het artikel of mezelf.'

Hij kwam in 2010 als onbeschreven 'groentje' en vertrekt met een indrukwekkende palmares: de Ware Tijd, Parbode, Trouw, De Groene Amsterdammer, De Standaard, Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en Associated Press (AP).

Maar, vertrekt Van Maele niet een beetje te vroeg, gezien het zich ontknopende 8 Decemberstrafproces en de verkiezingen van 2020 in zicht?

 'Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat ik te laat wegga. Want het plan was om een jaar te blijven en we zijn nu acht jaar verder. Ik spring uit een rijdende trein en het is nooit een juist moment om te gaan, want er blijven in Suriname steeds dingen gebeuren. Na acht jaar moet je dan gewoon stellen: het is tijd. Ik merkte dat ik me minder en minder begon te verbazen om dingen om me heen. Een journalist mag zijn verbazing niet verliezen. Het heeft niets te maken met hoe ik mij in het land voel, maar dat ik er klaar voor ben mij ook in andere mooie landen te laten verbazen.' 

Wanneer hij vertrekt en wat zijn nieuwe bestemming wordt is onduidelijk. Die onduidelijkheid geldt ook voor zijn eventuele opvolg(st)er.....Maar, de Suriname Tribune zou een goede opvolger weten. die acht jaar in Suriname woont, daar echter al sinds 1998 jaarlijks kwam, objectief en kritisch is en definitief in Suriname woonachtig is...

Toekomst van Curaçaose krant Ultimo Noticia is uiterst somber

Werknemers hebben aangegeven ‘bereid te zijn door te vechten’


De vrees die toenmalig hoofdredacteur Mariano Heyden beginnovember uitsprak over het lot van zijn krant La Prensa en ook de andere krant van wijlen eigenaar/directeur Agust Adolf ‘Chicho’ Jonckheer, Ultimo Noticia, lijkt uit te komen, namelijk dat beide van het toneel verdwijnen, aldus vandaag, zaterdag 23 december 2017, het Antilliaans Dagblad

Begin deze maand rolde eerstgenoemd dagblad niet meer van de persen en ook de toekomst van Ultimo Noticia is uiterst somber.

Donderdag werd het personeel door bedrijfsleider Edvin ‘Bincho’ Yrausquin ingelicht. De krant Bala berichtte daarop vrijdag, dat Ultimo zaterdag voor het laatst uitkomt. Tegenover het Antilliaans Dagblad zegt Yrausquin, dat de werknemers hebben aangegeven ‘bereid te zijn door te vechten’. Hij bevestigt, dat er zaterdag nog een Ultimo verschijnt.

Op de vraag of er volgende week, de eerste werkdag na kerst, nog een editie wordt uitgebracht, antwoordt hij: 'Ik hoop het.'

International Oil Daily komt terug op bericht over Guangdong Zhenrong Energy

'Curaçao's raffinaderij plan is niet van de baan'



International Oil Daily, een uitgave van Energy Intelligence, is teruggekomen op de eerdere publicatie ‘China’s Zhenrong Halts Oversees Energy Plan’ en publiceerde donderdag het bericht ‘China’s Zhenrong Says Curacao Refinery Plan Still On’. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 23 december 2017.

Nadat het Antilliaans Dagblad de redactie van International Oil Daily confronteerde met de GZE-verklaring (zie hiervoor), namelijk dat het artikel ‘fake and without any factual bases’zou zijn, liet Jim Washer, editor Petroleum Intelligence, het dagblad weten dat een en ander uitgezocht zou worden.

Vrijdag informeerde Washer dat International Oil Daily een nieuw artikel had gepubliceerd. In dit bericht wordt Guangdong Zhenrong Energy (GZE) aan het woord gelaten en verklaart Lu Chao, dat GZE nog wel degelijk bezig is het project op Curaçao te kunnen uitvoeren; de upgrading van de bestaande Isla-raffinaderij.

International Oil Daily, dat tientallen medewerkers heeft in diverse steden in de Verenigde Staten en in Londen, stelt zich eerder te hebben gebaseerd op ‘industry sources’. Die hadden gezegd, dat GZE geconfronteerd wordt met financiële problemen en als gevolg daarvan niet in staat is het project op Curaçao te financieren. 'Maar, de GZE-woordvoerder op Curaçao heeft donderdag ontkend dat dit het geval zou zijn.'

Staten Curaçao neemt begroting voor het dienstjaar 2018 aan

Geen stemmen tegen begroting - Oppositie laat verstek gaan

'Statenvergadering niet rechtmatig, omdat er 4x24 uur tussen de oproep en vergadering hoort te zitten'


Na twee slepende dagen van behandeling in de Staten, is gisteravond de begroting voor het dienstjaar 2018 met 12 stemmen voor en geen stemmen tegen aangenomen. Dit gebeurde onder het toeziend oog van alle ministers van het kabinet-Rhuggenaath, aldus vandaag, zaterdag 23 december 2017, het Antilliaans Dagblad.

Net als op de eerste dag van de behandeling, was ook gisteren de oppositie afwezig.

Marilyn Moses van Movementu Progresivo en Jaime Córdoba van Pueblo Soberano waren aan het begin van de tweede behandelingsdag wel aanwezig, maar verlieten nog voor de behandeling de zaal na een discussie met de Statenvoorzitter over de geldigheid van de vergadering. Zowel Moses als Córdoba gaven aan, dat de Statenvergadering niet rechtmatig is, omdat er 4x24 uur tussen de oproep en vergadering hoort te zitten en dat nu niet het geval was.

De vergadering werd afgelopen dinsdag opgeroepen. Vlak voor het einde van de vergadering - vlak voor de begroting zou worden aangenomen - keerde Moses terug en benadrukte middels een hoofdelijke stemming/stemmotivering dat de behandeling van de begroting volgens haar illegaal was en dat zij de begroting dus als onbehandeld beschouwd.

Importeur van insecticide spray BOP Hatramij waarschuwt voor illegale Britse BOP

'Alleen wij zijn gerechtigd om dit merk binnen te brengen'

(Bron banner: Hatramij)
 
Hatramij, erkend importeur van de insecticide spray BOP, merkte vorige week voor het eerst dat er een product onder dezelfde naam op de Surinaamse markt verschijnt. Het komt niet van de fabrikant op Barbados waarmee het bedrijf al 25 jaar zaken doet, maar vermoedelijk uit Engeland. De fabrikant zegt het ‘nieuwe’ product niet te kennen. 

Faroek Khodabin van Hatramij zegt vandaag, zaterdag 23 december 2017, in de Ware Tijd, dat het bedrijf als enige BOP mag importeren. 'Alleen wij zijn gerechtigd om dit merk binnen te brengen.'

De maatschappij is begonnen met een actie om het niet erkende product uit de winkels te weren. In een advertentie in de krant stelt het bedrijf, dat het nepproduct door concurrent Pacific Handelmaatschappij op de markt wordt gebracht. 'De kwaliteit is niet die van de originele BOP.'

Uit onderzoek naar het bedrijf blijkt, dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geen toestemming heeft verleend voor de import en dat er sprake is van illegaliteit.

'Het gevaar is dat de chemische samenstelling anders kan zijn en dat die niet in Suriname is toegestaan.'

Pacific importeert normaliter insecticide van het merk Cobra. De redactie van Ware Tijd laat weten, dat zij tevergeefs geprobeerd heeft iemand van Pacific te spreken, maar om uiteenlopende redenen was dit niet mogelijk.

LVV en SinoSu Development Group NV tekenen MoU voor opzet suikerriet aanplant in Nickerie

(Bron foto: NII)
SinoSu N.V. heeft 40.000 hectare grond in toegewezen gekregen

Suikerriet voor onder andere verwerking tot ethanol en suiker


Het ligt in de bedoeling om suikerriet te telen en te verwerken in Nickerie. Hiertoe hebben het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en SinoSu Development Group NV een Memorandum of Understanding (MoU) getekend voor de opzet van een suikerriet aanplant. Voor dit suikerriet project is aan SinoSu N.V. een terrein van 40.000 hectare in het district Nickerie toegewezen, aldus vandaag, zaterdag 23 december 2017, het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Voor de uitvoering van dit project gaat SinoSu N.V. andere partners in China aantrekken. Wie of wat SinoSu N.V. Is onduidelijk. Op het internet is geen informatie over dit bedrijf  te vinden....

Na de oogst van de suikerriet zullen de partners deze verwerken tot onder andere ethanol en suiker. LVV en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer hebben onderzoek gedaan naar een ideaal perceelland voor de suikerrietaanplant.

In de intentieverklaring, die woensdag is getekend, is eveneens het opzetten van een krachtcentrale opgenomen. De overeenkomst heeft een geldigheidsduur van twee jaar en naar verwachting zal het project in 2019 starten.

Voor aanvang van dit project zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waaraan veldonderzoeken zijn verbonden. Met de resultaten van de onderzoeken wordt een project ontwerp geschreven.

Ethanol is het alcohol dat in alcoholische dranken zit. Het ontstaat bij de natuurlijke gisting van suiker in bepaalde gewassen zoals druif, granen, koolzaad en suikerriet. Tegenwoordig wordt ethanol op grote schaal industrieel gesynthetiseerd, onder andere in de petrochemische industrie. Ethanol wordt gezien als een bruikbaar alternatief voor benzine, de biologische brandstof. Een auto stoot minder koolstofdioxide (CO2) uit wanneer deze op bio ethanol rijdt dan wanneer de auto op benzine rijdt.

Suriname zal met ondersteuning van China over ruim een aantal jaren ethanol produceren, meldt het NII.

Belgische journalist Pieter van Maele laat Suriname na acht jaar achter zich

(Bron foto: Van Maele)
'Ik ben er klaar voor mij ook in andere mooie landen te laten verbazen'

Vertrek zou geen verband houden met commotie rondom zijn verslaggeving over DSB-bank in Trouw..., maar daar kan aan getwijfeld worden


De Belgische journalist Pieter van Maele (31) verlaat Suriname na acht jaar. Zijn vertrek zou geen verband houden met de recente commotie rondom zijn verslaggeving over de DSB-bank in het Nederlandse dagblad Trouw. 'Die opmerking werd ook geplaatst, het zal wel zijn omdat hij zich geïntimideerd voelt, omdat hij te veel dingen heeft geschreven', zegt Van Maele vandaag, zaterdag 23 december 2017, in de Ware Tijd.


Maar, geïntimideerd voelde hij zich allerminst. 'Dat de minister van Financiën zo wild om zich heen begon te schoppen deed me niet twijfelen aan het artikel of mezelf.'

Hij kwam in 2010 als onbeschreven 'groentje' en vertrekt met een indrukwekkende palmares: de Ware Tijd, Parbode, Trouw, De Groene Amsterdammer, De Standaard, Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en Associated Press (AP).

Maar vertrekt, Van Maele niet een beetje te vroeg, gezien het zich ontknopende 8 Decemberstrafproces en de verkiezingen van 2020 bijna in zicht?

 'Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat ik te laat wegga. Want het plan was om een jaar te blijven en we zijn nu acht jaar verder. Ik spring uit een rijdende trein en het is nooit een juist moment om te gaan, want er blijven in Suriname steeds dingen gebeuren. Na acht jaar moet je dan gewoon stellen: het is tijd. Ik merkte dat ik me minder en minder begon te verbazen om dingen om me heen. Een journalist mag zijn verbazing niet verliezen. Het heeft niets te maken met hoe ik mij in het land voel, maar dat ik er klaar voor ben mij ook in andere mooie landen te laten verbazen.'

Assemblee stemt in met wijziging Decreet Beginselen Grondbeleid van 1982 - Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden

Wetswijziging moet voorkomen, dat overheid in straal van 5 kilometer dorp concessies uitgeeft


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren met algemene 37 stemmen het Decreet Beginselen Grondbeleid van 1982 gewijzigd. De nieuwe titel is Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden. Deze wetswijziging moet voorkomen, dat de overheid in een straal van 5 kilometer van een dorp concessies uitgeeft. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 23 december 2017.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die in 2013 het initiatief genomen had tot de aanpassing van de wet, benadrukte dat deze wijziging niet het grondenvraagstuk regelt. Deze wet moet voorkomen dat woon- en leefgebieden of zelfs dorpen, zoals het geval met Nieuw Koffiekamp, in concessie worden gegeven.

Een mooier kerstcadeau voor de binnenlandbewoners die in stamverband leven, kon niet worden gegeven, zei NDP-Assembleelid Grace Watamaleo, voorzitter van de commissie die de wet heeft voorbereid voor de openbare behandeling. 'Het gaat erom dat inheemsen en andere in stamverband levende Surinamers zekerheid willen hebben. Zekerheid op de grond waar ze wonen en zekerheid voor de toekomst, voor hen en hun nageslacht. Zekerheid dat zij in alle rust kunnen wonen en leven in een omgeving die zij thuis noemen, op de plek waar ook hun voorouders hebben gewoond.'

Mensen worden van de ene op de andere dag opgeschrikt met het feit dat gronden die horen bij hun woon- en leefgebieden aan derden zijn gegeven, zonder dat zij zelfs inspraak in hebben gehad.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling merkte op, dat er met deze wetswijziging rust komt. Mensen kunnen niet meer van de ene op de andere dag worden verrast.

NDP-fractieleider André Misiekaba riep de regering op om vóór eind van het jaar de wet af te kondigen. Het is eerder mogelijk geweest om wetten in 24 uur af te kondigen.

Met deze wet worden de binnenlandbewoners die in stamverband leven beschermd.

De Assembleeleden Geerlings-Simons, Jennifer Vreedzaam (NDP), Marinus Bee (ABOP) en Stephen Tsang (NDP) hebben in juli 2017 een initiatief ingediend voor wijziging van het Decreet Beginselen Grondbeleid.

Naast commissievoorzitter Watamaleo (NDP) hadden in de commissie zitting Diana Pokie (ABOP), Rudolf Zeeman (BEP), Patricia Etnel (NPS), Aida Nading (NDP), Dew Sharman (VHP) en Wendell Asadang (NDP).

Twee buschauffeurs te Latour met elkaar op de vuist

Chauffeurs probeerden elkaar passagiers af te troeven

Zoveelste smet op het blazoen van buschauffeurs


Buschauffeur J. A. alias ‘Dompoe’ (28) is zondag 17 december 2017 aangehouden door de politie van Latour. De buschauffeur raakte slaags met een collega. Beide chauffeurs probeerden elkaar aan de passagiers af te troeven, zo meldt het Korps Politie Suriname vrijdag 22 december.

Het werd donderdag 7 december A. te veel. Hij werd boos en doorkruiste aan de Coesewijnestraat de bus van zijn concurrent. Hij stapte uit en bracht de andere buschauffeur door de ruit van zijn voertuig een slag toe in het gezicht. Ook zwaaide hij met een scherpvoorwerp onder het doen van bedreigende uitlatingen.

De andere buschauffeur deed meteen aangifte bij de politie. Het slachtoffer liep een gezwel op de rechterwang op en werd verwezen naar een arts voor medische behandeling.

Voordat de politie A. kon opsporen, begaf hij zich met ene ‘Kokoboi’ naar de standplaats te Ondro Bon aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Hij sleepte het slachtoffer uit zijn voertuig en beval hem terstond de aangifte in te trekken. Andere collega’s hebben kunnen voorkomen dat het slachtoffer werd gegijzeld.

Jurgen kon worden opgespoord en isaangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is Jurgen achter slot en grendel geplaatst. Kokoboi is nog voortvluchtig.

Hit 'Vai Malandra' van Braziliaanse Anitta raakt zenuw inzake ras, seksueel misbruik en ongelijkheid

Sinds release maandag is 'Vai Malandra' meer dan 30 miljoen keer bekeken op YouTube


Anitta's hit 'Vai Malandra', opgenomen door Terry Richardson en meer dan 30 miljoen keer bekeken op YouTube, roept beschuldigingen van 'culturele 'toe-eigening' op. De video van de nieuwste hit van de Braziliaanse popsensatie Anitta begint met een close-up van haar billen voordat ze door de straten van een Rio favela gaat en uiteindelijk dansend in een kleine bikini op een overstroomd dak te zien is.




Sinds de release afgelopen maandag 18 februari 2017 is 'Vai Malandra' meer dan 30 miljoen keer bekeken op YouTube - en wordt het het eerste nummer in het Portugees in de top 20 van Spotify Global.



Maar, de hit heeft ook een fel debat in Brazilië losgemaakt, waardoor de sociale breuklijnen van het land worden blootgelegd als het worstelt met kwesties als ongelijkheid, racisme, seksueel misbruik en culturele toe-eigening.

Zwarte activisten beschuldigen Anitta van het zich toe-eigenen van zwarte stijlen zoals haarlokken. Anderen hebben haar geprezen voor het filmen van de video in de Vidigal-favela en voor het vieren van de seksualiteit van zwarte vrouwen en vrouwen uit gebieden met een laag inkomen als deze.

Lees hier het gehele artikel.

A post shared by anitta 🎤 (@anitta) on




(Suriname Mirror/ The Guardian/YouTube/Instagram/Twitter)

Colombia kijkt met zorg naar het grensgebied met Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Maduro heeft 'verrassingen' voor twee belangrijke Colombiaanse grensplaatsen, Cúcuta en Maicao


Colombia kijkt met zorg naar het grensgebied met Venezuela, na toespelingen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Maduro stelde 'verrassingen' in het vooruitzicht voor twee belangrijke Colombiaanse grensplaatsen, Cúcuta en Maicao. Hij zei dat daar smokkelaars huizen die de tekorten in Venezuela veroorzaken.


De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, María Angela Holguín, zei in een reactie dat haar land de grens in de gaten houdt en Venezolanen blijft helpen die naar Colombia uitwijken.

Maduro beschuldigde afgelopen dinsdag behalve de Colombiaanse grensplaatsen, ook de Nederlandse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao ervan nesten van maffiosi te zijn. Zij zouden de tekorten aan vrijwel alles in Venezuela veroorzaken. Hij dreigde daarbij alle verbindingen met de eilanden te verbreken.

(Suriname Mirror/ANP/YouTube/Caracol Radio)