dinsdag 30 juni 2015

Den Blauwvinger: De te lange zoektocht naar Donavan en Ryatno

COLUMN: Al vijf weken ondraaglijke onzekerheid

Suriname moet meer praktische buitenlandse steun betrekken bij zoektocht

30-06-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Paramaribo – Vijf weken al. Vijf weken ondraaglijke onzekerheid. Het was een gewone vlucht, die 23e mei. 'Even' wat materialen voor de verkiezingen van 25 mei naar het diepe binnenland vliegen. Maar, het werd een vlucht met een nog steeds onbekende eindbestemming, gedwongen uitgeweken vanwege het slechte weer. De Hi-Jet-helikopter en de Nederlandse piloot Donavan van Embriqs en zijn Surinaamse technicus Ryatno Kertodikromo lijken van de aardbodem te zijn verdwenen. Het lukt de Surinaamse autoriteiten maar niet om de heli te vinden tot welhaast wanhoop bij de familie, bekenden en vrienden van Donavan en Ryatno. 


Acties in Nederland vragen aandacht voor Donavan en Ryatno
Waarom? Waarom moet het zo lang duren voor ze zijn gevonden? Inmiddels is een paar acties opgestart om aandacht te vragen voor de vermiste mannen en de heli, om steun te krijgen en om geld in te zamelen en om via een petitie president Desi Bouterse te vragen alles in het werk te stellen om beide vermiste mannen en de helikopter te vinden. En vanavond staat de bekende Club Panama in Amsterdam in het teken van een benefietconcert voor Donavan en Ryatno. Die avond heeft inmiddels ruime media-aandacht gekregen, in onder andere het Parool, op de lokale Amsterdamse zender AT5 en op de radiozender FunX en de Amsterdamse zender Radio Tamara.

De zoektocht wordt geleid door het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), dat wordt geleid door de militair Jerry Slijngard. De afgelopen weken is duidelijk geworden, dat het nogal schort aan communicatie vanuit dat centrum met media en familieleden van Donavan en Ryatno. Het eerste summiere bericht over de vermiste helikopter verscheen zondagmiddag 24 mei op de nieuwswebsite Starnieuws. Gemeld werd onder andere dat twee toestellen van Hi-Jet in zwaar weer waren terechtgekomen in het district Sipaliwini, op weg naar de thuisbasis in Paramaribo. De collega van Donavan besloot voor de zekerheid te landen bij het inheemse dorp Pusugrunu, terwijl Donavan zou hebben besloten om door te vliegen.

Zoeken naar de vermiste Hi-Jet-heli (Bron foto: LPM Nieuws)
Sijngard liet woensdag 27 mei via het Dagblad Suriname weten, dat er 'vooralsnog geen vermeldenswaardige bevindingen zijn'. Door aanwijzingen en mogelijke scenario’s was wel een zoekgebied geïdentificeerd en dat was het gebied tussen de dorpen Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre in het district Sipaliwini. Een paar helikopters zouden in de lucht zijn en het leger met troepen op de grond. Slijngard wist 27 mei nog niet te zeggen of de vermiste heli was uitgerust met een zogenoemde black box.

Deskundigen uit 'bevriende landen'
Pas op 1 juni werd bekend, dat bij de zoektocht ook de hulp was ingeroepen van deskundigen uit 'bevriende landen'. 'Wij hebben informatie verstrekt aan deskundigen uit diverse landen over onze strategieën. Zij zullen op hun beurt ons adviseren over welke stappen er verder ondernomen kunnen worden. Daarnaast hebben wij gevraagd als zij toepasselijke technologie beschikbaar kunnen stellen', zei Jerry Slijngard in de Ware Tijd, maar wat voor deskundigen dit zijn en uit welke landen werd niet vermeld. Op een moment was er sprake van Venezolaanse deskundigen. Maar, wie dat waren werd weer niet bekendgemaakt. Verder zei hij, dat vijf helikopters en een vliegtuig naar de Hi-Jet-helikopter zochten en op de grond militairen, boswachters, goudzoekers en woudlopers....
'Wij hebben een immens gebied afgebakend gebied tussen Pusugrunu in het zuidoosten en Nieuw Jakobkondre in het zuidwesten, en de Goliathberg in het zuiden tot aan Witagron richting het noorden. Dit gebied is geselecteerd op basis van informatie van ooggetuigen en de laatste technologische signalen die van de kist zijn ontvangen', aldus Slijngard op 1 juni.

Verder liet hij weten, dat diverse omstandigheden de zoektocht bemoeilijken: 'De omvang en onherbergzaamheid van ons oerwoud, de vele bergen en diepe dalen in het gebied dat wordt doorzocht, het gebrek aan radiocontact met de slachtoffers en het slechte weer bemoeilijken allemaal de zoektocht.'

Het NCCR hoopt, dat Braziliaanse militaire technologie kan bijdragen aan de zoektocht. Dat berichtte de Braziliaans/Surinaamse nieuwswebsite LPM Nieuws woensdag 3 juni. De zoekinspanningen waren gericht op het Witagrongebied, dat volgens het NCCR het meest waarschijnlijke gebied is waar de verdwenen heli zou kunnen worden gevonden. Slijngard zei, dat die week contact zou worden gezocht met de Braziliaanse militaire attaché in Paramaribo voor steun bij de zoektocht naar de helikopter. Het hulpverzoek aan de Braziliaanse regering was gericht op begeleiding en samenwerking op het gebruik van geavanceerde luchttechnologie die Brazilië heeft op civiele- en militaire terrein. De Braziliaanse militaire attaché, Luiz Carlos Soares, bevestigde, dat een verzoek van het NCCR was binnengekomen en dat hij dat had doorgestuurd naar de Braziliaanse regering. De vertegenwoordiger van de Braziliaanse strijdkrachten in Suriname zei ook, dat het wachten was op een reactie van het Braziliaanse leger om met Suriname samen te werken bij het zoeken naar de vermiste helikopter en de twee inzittenden. Of er ooit concreet hulp uit Brazilië is gekomen en in welke vorm is tot vandaag niet duidelijk.

De vermiste helikopter van Hi-Jet (Bron foto: Van Embriqs/Facebook)
Vergeten?
Na 3 juni bleef het enige tijd angstig stil. Suriname en de media hadden meer aandacht voor de nasleep van de verkiezingen van 25 mei. Het was een pijnlijke stilte, omdat het leek of Suriname Donavan en Ryatno was vergeten. Het was stuitend. Journalisten hadden ook geen oog en oor meer voor de zoektocht en het lot van de twee vermiste mannen.
Pas op 19 juni waren het de Nederlandse omroep NOS en haar correspondent in Suriname Harmen Boerboom die Donavan en Ryatno weer duidelijk op de kaart zette.

Wel of geen steun uit Nederland?
Volgens de NOS zou Den Haag geen materieel en manschappen naar Suriname sturen om te helpen bij de zoektocht. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zou daar door de autoriteiten in Paramaribo niet om zijn gevraagd. Het was een klap in het gezicht voor de familieleden van Donavan en Ryatno. Het NCCR ofwel Suriname had wel verzocht om hulp van sporenspecialisten van het ministerie van Defensie om beelden en vluchtgegevens te analyseren.  
'Maar, wat moeten ze met analyses? Welke beelden? Er moet gezócht worden. Suriname heeft daarvoor de juiste spullen niet en Nederland wel. Vraag dáár dan gewoon om', zei vader Winston van Embricqs in een reactie. 

Er klonk afkeuring en zeker teleurstelling in de woorden. Natuurlijk. Den Haag zou al op 27 mei hulp hebben aangeboden, maar die werd door Paramaribo geweigerd. Pas drie weken daarna kwam het NCCR bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo met een hulpverzoek, aldus de NOS 19 juni.
Slijngard zei in het Dagblad Suriname, dat er met Nederland niet was gesproken over materieel voor de zoektocht en dat daar ook niet over zou worden gesproken.
In diezelfde krant liet hij ook weten, dat het voor het eerst is dat een helikopter is verdwenen en na zo'n lange periode nog niet is gevonden. 'Maar, je hebt wel mensen gehad die verdwaald zijn en nooit terug zijn gevonden. In Guyana bijvoorbeeld is een vliegtuig zes maanden geleden gecrasht en nog steeds niet gevonden', aldus Slijngard die met dergelijke opmerkingen totaal voorbij ging aan de emoties en angsten bij de familieleden van Donavan en Ryatno.
Ook ging hij voorbij aan enkele zaken van vermiste helikopters elders op het Latijns-Amerikaanse continent die wel snel konden worden gevonden, zoals onder andere:

** op maandag 15 november 2010. Toen werd een sinds 13 november vermiste heli gevonden in Colombia. Het toestel, dat onderweg was van Panama naar Peru, verdween 20 mijl ten westen van de stad Tulua en werd gevonden in bergachtig gebied met regenwoud in het Trujilo-gebied in het zuiden van Colombia. Drie Mexicaanse passagiers en de Colombiaanse piloot vonden de dood.

** op donderdag 2 april 2015 werd een sinds 31 maart vermiste heli gevonden in het noorden van Chili. De piloot was een familielid van de Chileense president Michelle Bachelet. Het toestel was onderweg van Copiapo naar het Diego de Almagro-gebied met drinkwater voor de bewoners van een woestijngebied getroffen door overstromingen.

Vervolgens liet Slijngard op zaterdag 20 juni, via de Ware Tijd, weten dat het 'pertinent onwaar' was, dat Suriname geweigerd had gebruik te maken van door Nederland aangeboden hulp.
'In tegendeel, de twee landen hebben in goed overleg informatie uitgewisseld over welke stappen er verder kunnen worden ondernomen', beweerde hij, terwijl hij overigens niet inhoudelijk had willen reageren op vragen van NOS-correspondent Harmen Boerboom:

'Jerry Slijnard van de NCCR wil niet inhoudelijk reageren, maar bevestigt dat het gebruikelijk is dat zoekacties eerst door het land zelf worden uitgevoerd.'

Hij reageerde op het artikel van Boerboom op 19 juni op de website van de NOS, waarin de indruk werd gewekt dat Suriname geaarzeld had om in te gaan op de aangeboden hulp van Nederland.

'Wij hebben zelf anderhalve week terug het verzoek om hulp aan Nederland gericht. Ik ben in goed contact geweest met het hoofd van Internationale Betrekking van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, die pas donderdag groen licht van zijn meerderen kreeg om assistentie aan Suriname te verstrekken. Het gaat om bruikbaar advies van een multidisciplinair team van deskundigen in Nederland.'

De Ware Tijd maakt mensen blij met een dode mus.....
En toen kwam de Ware Tijd met een, vermeende, blijde tijding op maandag 22 juni:

'De helikopter is door inheemsen van Sipaliwini gevonden nabij de grens tussen Suriname en Brazilië.'  

De rotor zou kapot zijn, maar voor de rest schijnt het toestel intact te zijn, zo schreef de Ware Tijd te hebben vernomen. 'Van de bemanning ontbreekt naar verluidt echter elk spoor. Het vermoeden is, dat piloot Donavan van Embricqs en technicus Ryadno Kertodikromo de savanne zijn ingetrokken.'
Een bericht, van de hand van zogenoemd 'sterverslaggever' Ivan Cairo, dat aan alle kanten rammelde, ongefundeerd, zonder enig bewijsmateriaal, zoals een foto. Riooljournalistiek van de bovenste plank. Een stevige reactie van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zou op zijn plaatst zijn geweest in de richting van de Ware Tijd, waar zorgvuldige, betrouwbare, journalistiek ver te zoeken is.

Slijngard reageerde dinsdag 23 juni 2014 op Starnieuws, dat er geen enkele bevestiging was, dat de vermiste helikopter van Hi-Jet was gelokaliseerd door inheemsen van Sipaliwini, nabij de grens met Brazilië. NCCR has alle bronnen nagetrokken, maar niemand kon enige duidelijkheid geven hierover. Het ging om niet geverifieerde berichten, aldus Slijngard.

Dat maakte de berichtgeving door de Ware Tijd op z'n zachtst gezegd dubieus. De redactie had natuurlijk, indien het verhaal op waarheid berustte, moeten beschikken over de naam van een inheemse in Sipaliwini die kennelijk op een of andere manier de krant zou hebben benaderd. Overigens beschikt tegenwoordig welhaast iedereen over een mobiele telefoon met camera, maar kennelijk niet die inheemse. Er was immers geen foto van de vermiste helikopter, als bewijs van de vermeende vondst. Gelet op de duur van de zoektocht naar het vermiste toestel en de twee inzittenden en de daarmee gepaard gaande onzekerheid en emoties onder familieleden en vrienden en bekenden van de inzittenden, zou enige terughoudendheid en niet in de laatste plaats zorgvuldigheid in de berichtgeving in de Ware Tijd gepast zijn geweest. Valse hoop werd gegeven. Emotieloos werd bericht. De Ware Tijd had overigens voor plaatsing van het inmiddels gewraakte artikel zelfs niet het fatsoen gehad om contact op te nemen met familie van de twee inzittenden van de helikopter.

De West berichtte in haar editie van 22 juni, uit luchtvaartkringen te hebben vernomen, dat gezien de benzinevoorraad, de vliegrichting en de actieradius van de heli, het onmogelijk was dat het toestel nabij de grens kon zijn aangetroffen. Ook Slijngard zei het vreemd te vinden, dat een heli die vanuit Tafelberg richting Paramaribo vloog helemaal zou zijn afgedwaald nabij de Braziliaans-Surinaamse grens, veel zuidelijker dus en dat is op zijn zachtst gezegd vreemd. Maar, niet vreemd genoeg voor de Ware Tijd.

De verzonnen 'conflicterende berichten'
Die krant, de Ware Tijd, maakte het nog bonter door 23 juni te berichten dat er 'conflicterende berichten over gevonden heli' waren. 'De krant had gezien de autoriteit van de bron geen reden tot twijfel dat er mogelijk sprake van een doorbraak in de zoektocht was. Het blijkt na lang vorsen dat er verschillende berichten zijn over de vermeende vondst van de vermiste helikopter van Hi-Jet nabij de Braziliaanse grens.' Woorden in de Ware Tijd Online. Er was echter totaal geen sprake van conflicterende berichten. Het was immers alleen de Ware Tijd dat had bericht, dat de heli was gevonden en vervolgens had Slijngard via media gereageerd.

De Ware Tijd was de krant die met stelligheid eerder berichtte, dat de heli gevonden was, maar dat elk spoor van de inzittenden ontbrak. Het toestel zou intact zijn, op een kapotte rotor na, zo schreef de krant. Slijngard deed, terecht, een beroep op de media in dit soort gevallen, voor publicatie, altijd contact op te nemen met het NCCR. 'Omdat dit voorkomt dat bij de familie nodeloos emoties loskomen.' Een pijnlijkheid die door de Ware Tijd wordt onderschreven, schreef de krant, zonder ook maar met een woord bekend te maken wie haar bron is geweest en of de krant contact had gemaakt met familieleden van de twee inzittenden van de vermiste helikopter en excuses had aangeboden voor de waarschijnlijk voorbarige en niet met bewijzen te staven berichtgeving over de vondst van de vermiste helikopter in het grensgebied met Brazilië.
Daarenboven kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de handelwijze van de redactie van de Ware Tijd, door het gewraakte te artikel te publiceren zonder te beschikken over concreet bewijsmateriaal, zoals foto's, dat de helikopter van Hi-Jet werkelijk door inheemsen in Sipaliwini is gevonden. Vraagtekens ook bij het niet met naam en toenaam vermelden van de bron. Immers, waarom zou je als bron met dergelijke belangrijke informatie, zo die juist zou zijn, niet met naam vermeld willen worden?


★VIDEOBOODSCHAP FAMILIE DON★★ RED DON & NOY ★ ★★BENEFIET AVOND IN AMSTERDAM▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬♛ Dinsdag 30 juni 2015♛ www.facebook.com/DonEnNoy♛ Club Panama, Amsterdam♛ Oostelijke Handelskade 4, 1019BM♛ Tijd: 19:00hrs – 00:00hrs♛ Vvk €10 - Deur €15♛ Tickets: http://eventix.nl/event/11293♛ Benefietdonnoy@gmail.com♛ Event info http://on.fb.me/1CsoNOe♛ Line up:★ REPLAY ★ JORGEN RAYMANN★ ARNHEMSGEWIJS ★ KAYENTE & SERRY★ GIO ★ D-RASHID ★ JOGGO ★ IRMÃOZ★ IVANILDO KEMBEL ★ YMP ★ SHOCKMAN★ CARLOS BARBOSA ★ JAY DA SILVA★ CLEYTON BARROS ★ ASHA S ★ P MOODY★ KAASCOUSE ★ JAY FONSECA ★ DJ KID★ VELORISA YORKS ★ DJ FRANCK★ DJ ORLANDORED Donavan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ UW STEUN IS HARD NODIGDonaties kunnen overgemaakt worden op rekening NL24 ABNA 0455 2780 67 t.n.v. de stichting SIMPAR te Landsmeer.Namens beide families bij voorbaat dank voor uw bijdrage!★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★#REDDONENNOY
Posted by Hulp voor Don en Ryatno in Suriname on zaterdag 27 juni 2015

Regering: stel alles in het werk om Donavan en Ryatno te vinden
Inmiddels is het dinsdag 30 juni. Vijf onzekere zeer lange weken liggen achter ons en hoeveel gaan er nog volgen?
Wanneer besluit de Surinaamse regering eens om echt alles op alles te zetten en alle deskundigheid in de wereld te benaderen om in te schakelen bij de zoektocht? Van het NCCR krijgt waarschijnlijk niemand de indruk dat die alles in het werk stelt.
Slijngard zou meer moeten en kunnen doen, ook wat betreft de communicatie.
Hoelang moeten heli's nog boven het ondoordringbare regenwoud blijven vliegen met inzittenden die het groen met slechts hun ogen afspeuren om een glimp van de Hi-Jet-heli op te kunnen vangen?
De nieuwe en herkozen parlementsleden worden vandaag in De Nationale Assemblee beëdigd. Laat ze meteen aan het werk gaan en druk gaan uitoefenen op Bouterse om alles op alles te zetten om Donavan, die zelf veel reddingsvluchten heeft moeten uitvoeren, en Ryatno te vinden.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
30 juni 2015
Amsterdam-Paramaribo