maandag 13 januari 2020

Boeing 737 wordt een bibliotheek in Iztapalapa, Mexico-Stad

Iztapalapa wil openbare ruimte in de notoir onveilige buurt transformeren


Jonge mensen in de wijk Iztapalapa, Mexico-Stad, kunnen nu hun verbeelding de vrije loop laten in een nieuwe bibliotheek, gebouwd in een omgebouwd vliegtuig. De Boeing 737 maakt deel uit van het culturele programma 'Utopieën' van de gemeente, dat tot doel heeft de openbare ruimte in de notoir onveilige buurt te transformeren, en huisvest 26 computers met internetverbinding waarmee lezers toegang hebben tot 25.000 titels.


De bibliotheek heeft ook een verzameling gedrukte boeken voor kinderen en jongeren, audioboeken en een semiprofessionele vluchtsimulator. Nog eens 40 computers zullen worden geïnstalleerd in voorzieningen buiten het vliegtuig en er zal ook gratis wifi zijn.

Naast deze verzameling van 230 boeken, die geleidelijk zal toenemen, hebben lezers ook toegang tot digitale titels in PDF-vorm en audioboeken, zowel online als op CD's.

Burgemeester Iztapalapa Clara Brugada Molina kondigde zondag 12 januari 2020 in een tweet de opening aan van de bibliotheek, genaamd Volando a la Utopía (Vliegen naar Utopia). 'Als we wedden op lezen en boeken, wedden we op kennis, onderwijs, wetenschap en cultuur; we investeren in het heden, maar bouwen voor de toekomst. # VolandoALaUTOPÍA wil kinderen en jongeren dichter bij het ontdekken van de wereld brengen door middel van woorden'. zei ze.



Brugada hoopt dat de bibliotheek een deel van het stadje nieuw leven zal inblazen, dat voorheen een ontmoetingsplaats was voor mensen die drugs en alcohol gebruiken.

'We willen dat alle meisjes en jongens komen lezen in de #AirplaneLibrary en willen dat de gemeenschap zich deze ruimte toe-eigent', zei ze in een andere tweet. Ze kondigde ook de ontwikkeling aan van een botenbibliotheek, met 30 'hutten' gemaakt van herbestemde zeecontainers, die momenteel in aanbouw zijn in een ander deel van het stadje.

De vliegtuigbibliotheek is geen nieuw concept. Een omgebouwde Boeing 727 is sinds 2018 een bibliotheek in Ciudad Hidalgo, Michoacán.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/El Financiero/Twitter/YouTube)

Colombiaanse politie voorkomt moord op oud-FARC-leider 'Timochenko' Rodrigo Londoño Echeverri

(Bron foto: Colprensa)
Agenten zouden na tip twee mannen hebben gedood die aanslag wilden plegen

Opdracht voor moord gegeven door dissidentenleiders Iván Márquez en Hernán Darío Velásquez


De politie in Colombia zegt, dat zij een moordaanslag heeft voorkomen op de oud-leider van de voormalige rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Dissidenten die het er niet langer mee eens zijn dat de FARC de wapens heeft neergelegd zouden de opdrachtgevers zijn voor de verijdelde aanslag op Rodrigo Londoño Echeverri, beter bekend onder zijn pseudoniem Timochenko.


De groep sloot in het 2016 een vredesakkoord en is sindsdien een politieke partij (FARC, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), waarvan Timochenko ook de leider is. Een deel van de voormalige FARC-strijders is het oneens met de koers van de partij en besloot vorig jaar de wapens weer op te pakken.


Generaal Atehortua, de korpschef van de Colombiaanse Nationale Politie, spreekt van een terroristische aanslag die is voorkomen.

Agenten zouden na een tip twee mannen hebben gedood die de aanslag wilden plegen. Ze werden ontdekt op een boerderij in het westen van het land, naar verluidt in de buurt van een plaats waar Timochenko de afgelopen dagen nog was.


Volgens de politie is de opdracht voor de moord gegeven door de dissidentenleiders Iván Márquez en Hernán Darío Velásquez, die beter bekend is als El Paisa. Zij verschuilen zich vermoedelijk in Venezuela.

President Maduro van dat land zei eerder dat de voormalige rebellen van harte welkom zijn. Een van de doodgeschoten mannen zou in het verleden hebben gewerkt voor een speciale eenheid die belangrijke politieke leiders en rebellen moest beschermen.

Vorig jaar was het dodelijkste voor ex-FARC-strijders in Colombia sinds de voormalige guerrillabeweging in 2016 een vredesovereenkomst met de regering ondertekende, meldde de VN. Het totaal van 77 doden in 2019 overtreft de 65 moorden geregistreerd in 2018 en de 31 in 2017.



(Suriname Mirror/El Tiempo/NOS/Twitter/BBC/El Colombiano/YouTube/Caracol)

Aanhoudingen en doorzoekingen in Rotterdam en Terneuzen in onderzoek naar cocaïnesmokkel en witwassen

Man (29) en vrouw (28) in Rotterdam aangehouden

Twee woningen en een loods in Rotterdam en Terneuzen doorzocht en de inhoud van een kluis in beslag genomen


Het Nederlands Landelijk Parket bericht maandag 13 januari 2020, dat in een onderzoek naar witwassen en de invoer van cocaïne van FIOD HARC (Hit And Run Container-team) Amsterdam en het Landelijk Parket (Openbaar Ministerie) vrijdagochtend in Rotterdam een man van 29 jaar en een vrouw van 28 jaar zijn aangehouden. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag bevolen, dat de man in 14 dagen bewaring gaat. 

Ook zijn in Rotterdam en Terneuzen twee woningen en een loods doorzocht en is de inhoud van een kluis in beslag genomen.

De man wordt verdacht van de invoer van verdovende middelen, voorbereidingshandelingen voor een andere invoer en witwassen. Op 28 augustus 2019 veroordeelde de rechtbank Rotterdam hem reeds tot 36 maanden gevangenisstraf voor de handel in dan wel smokkel van cocaïne. Dat vonnis is nog niet onherroepelijk. Het OM verdenkt de vrouw van witwassen. Zij is niet voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Aanleiding voor het onderzoek is de melding van een bedrijf in Beverwijk, dat de verzegeling op een container ontbrak. De douane bracht op 31 januari 2019 een bezoek aan het bedrijf. Douaniers troffen in de container, afkomstig uit Brazilië, een afwijkende bundel triplex hout met daarin een (lege) verborgen ruimte aan. Daarnaast werden meerdere witte stofkapjes en houtsnippers gevonden, die erop duiden dat mogelijk in de container was gezaagd. De houtsnippers zijn ook in de containerterminal in Rotterdam aangetroffen, waar de container heeft gestaan. Waarschijnlijk is de container in Nederland opengebroken, blijkens de houtsnippers en een aangetroffen flesje AA-drink met Nederlands etiket in de container.

Volgens de ‘Bill of Lading’ die de douane heeft ontvangen, is de container per schip vanuit Brazilië, bronland van cocaïne, naar Nederland vervoerd.

Vervolgens heeft een binnenvaartschip de container naar Velsen overgebracht vanuit waar deze naar Beverwijk is vervoerd. Op camerabeelden is vastgelegd hoe een witte Peugeot Partner, vermoedelijk een gekloond paneelbusje van de technische dienst van de terminal, gebruikt is om het terrein van de terminal op en af te kunnen rijden met als doel het uithalen van verdovende middelen. De bestuurder van de Peugeot is geïdentificeerd als zijnde de 29-jarige verdachte.

Het onderzoek van FIOD en OM wordt voorgezet.

Douane Nederland onderschept 110 kilo cocaïne op een kolenschip in IJmuiden

Drie verdachten opgepakt, meer aanhoudingen niet uitgesloten


De Nederlandse politie bericht vandaag, maandag 13 januari 2020, dat op een kolenschip op 6 januari in IJmuiden 110 kilo cocaïne is aangetroffen door het Landelijke Visitatieteam van de Douane. 

In het onderzoek zijn drie aanhoudingen verricht door het Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infra van de Amsterdamse politie. Het drietal is vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij blijven in voorlopige hechtenis.

De politie doet nader onderzoek naar de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit. De partij cocaïne is vernietigd.

Over de herkomst van de cocaïne en het schip is geen informatie verstrekt.

Steven MacAndrew vertrekt als directeur Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB)

VSB-directeur treedt terug vanwege persoonlijke omstandigheden

MacAndrew blijft VSB vertegenwoordigen in andere organisaties


Steven MacAndrew treedt eind januari af als directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Hij gaat op eigen verzoek met ontslag meldt VSB-voorzitter Bryan Renten de leden in een circulaire, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 13 januari 2020. 

MacAndrew zal de vereniging blijven vertegenwoordigen in andere organisaties en commissies en ook als adviseur beschikbaar blijven. Renten typeert de scheidende directeur als een professionele, deskundige, daadkrachtige en integere persoon, die de VSB op positieve wijze heeft uitgedragen in binnen- en buitenland door sociale dialoog, samenwerking en tripartie te promoten.

MacAndrew zegt, dat hij vooral vanwege persoonlijke omstandigheden de functie van directeur neerlegt. Totdat een permanente vervanger is gevonden zal beleidsadviseur Paul Torilal waarnemen.

'Het ontslag is meer om persoonlijke redenen, die niets met de VSB te maken hebben. De komende periode zal ik voor enkele persoonlijke uitdagingen staan. En ik wil de vrijheid hebben om die aan te kunnen gaan zonder de VSB, die ik een warm hart toedraag, op enige wijze te benadelen, vooral qua aandacht en tijd. Ik sta op dit moment dus ook niet voor een nieuwe professionele uitdaging. Dat komt ongetwijfeld wel in een later stadium. Ik blijf het bedrijfsleven vertegenwoordigen in het Onafhankelijk Kiesbureau, dus toezicht houden op de verkiezingen staat hoog op de agenda. Een politieke toekomst ambieer ik eerlijk gezegd niet, omdat ik toch meer waarde hecht aan mijn eigen kennis en principes, hetgeen vaak genoeg ver te zoeken is in de Surinaamse politiek, uiteraard de goeden nagelaten', aldus MacAndrew.

Voorzitter Renten zegt, dat de scheidende directeur zich vanaf zijn aantreden bij de VSB, iets meer dan vijf jaar geleden, heeft ingezet voor bevordering van productiviteit en ondernemerschap. Ook is onder zijn leiding de professionalisering van het Bureau van de VSB opgezet en staat er nu een 'stevig fundament, waarop voortgeborduurd kan worden'.

De directeur noemt zijn tijd bij de VSB 'een hectische periode met soms zeer lange dagen. Vooral, omdat het bedrijfsleven te maken kreeg met een zeer ernstige financieel-economische crisis, die een heel negatieve impact heeft gehad en nog steeds doorwerkt op veel bedrijven, ondanks de matige groei van de afgelopen jaren. Wat toen van toepassing was, geldt nog steeds, namelijk, dat het bedrijfsleven baat heeft bij een voorspelbaar macro-economisch, nationaal geïntegreerd beleid, transparantie en een level playing field. Ook zijn dialoog en samenwerking noodzakelijk.' 

Over zijn stokpaardje, sociale dialoog, samenwerking en tripartie, zegt hij dat Suriname er volgens hem helaas nog niet is, wil het land daadwerkelijk duurzame ontwikkeling een feit doen worden. Het ontbreken van deze drie waarden houdt Suriname achter op alle gebieden, ook bij ontwikkeling van de bevolking. De organisatie heeft dit volgens hem meerdere malen duidelijk proberen te maken aan de regering, 'maar helaas is dit geen blijvend succes geweest.'

Onduidelijkheid over positie Centrale Bank-governor Van Trikt

Raad van Commissarissen in vergadering bijeen

Onderzoek zou gaande zijn naar bepaalde besluiten genomen door Van Trikt


De Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ontkent dat governor Robert van Trikt is ontslagen. Op social media duiken berichten op waarin wordt beweerd, dat Van Trikt wordt ontslagen, zo schrijft Starnieuws vanmiddag, maandag 13 januari 2020.

De Raad van Commissarissen, onder leiding van Vijay Kirpalani, is in vergadering bijeen. Wat er precies aan de hand is bij de CBvS is nog onduidelijk.

Er zou een onderzoek gaande zijn naar bepaalde besluiten die genomen zijn door de governor.

De speculaties werden heftiger nadat Van Trikt zonder opgaaf van redenen afgezegd heeft om de nieuwjaarslezing te houden voor de Vereniging van Economisten in Suriname.

Peuter van 15 maanden te Munder overlijdt na drinken gramoxone uit frisdrankfles

Jongetje vindt softfles op erf gevuld met gramoxone...


De slechts 15 maanden jonge Mariano Amesi is afgelopen  week overleden nadat hij gramoxone uit een softfles had gedronken. Hij zou de fles met landbouwgif op het erf gevonden hebben en waarschijnlijk gedacht hebben dat het frisdrank was, aldus de Times of Suriname vandaag, maandag 13 januari 2020, zo meldt  Waterkant.net. Niet vermeld wordt waar dit precies is gebeurd....

Uit onderzoek is naar voren gekomen, dat de peuter buiten aan het spelen was waarbij zijn 9-jarig zusje op hem lette. Op een gegeven moment werd de zus geroepen en liet zij het jongetje even alleen. Hij zou toen de gramoxone, n een softfles was, hebben gepakt en gedronken.

Volgens de krant zou het verdelgingsmiddel worden gebruikt om te bespuiten. Een vijftienjarige jongen zou dat een dag eerder doen, maar deed het niet, omdat het toen regende. Hij liet de fles buiten staan. De fles was voor de helft gevuld met het verdelgingsmiddel en het kindje heeft bijna alles gedronken, aldus de Times.

De politie van Munder heeft het lichaampje na afstemming met het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor een gerechtelijke lijkschouwing.

Vakbondsman Zunder wil dat bonden op andere wijze belangen leden gaat behartigen

'We moeten onderzoek doen, de resultaten vastleggen'

'RaVakSur moet na 33 jaar zorgen dat zij een eigen gebouw en een professioneel secretariaat heeft'


Vakbondsleider Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie, heeft zaterdag op de 50e verjaardag van C-47 vakbonden opgeroepen om op een andere manier belangen van de werkende klasse te behartigen. Vakbonden moeten bijvoorbeeld goed gedocumenteerd, op basis van gedegen onderzoek van eigen onderzoekers, issues gedaan krijgen van de overheid en het bedrijfsleven. Die twee partners gaan nu de ‘vierde versie’ in van regeren en zaken doen, sprak Zunder. De vakbeweging kan volgens hem niet achterblijven, zo bericht Starnieuws maandag 13 januari 2020. 

Zunder heeft als vertegenwoordiger van RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) een felicitatieboodschap uitgebracht aan de jarige C-47. Hij hoopt dat die vakcentrale met de ‘bigi yari’ een grote bijdrage gaat leveren om 'vakbeweging 4.0' waar te maken.

Het ministerie van Arbeid en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) hebben ook de beste wensen uitgesproken. Ze rekenen erop, dat, hoewel dat niet altijd gemakkelijk is geweest, de goede samenwerking met de vakbeweging blijft, ook de komende tijd van 'veranderende economische omstandigheden'.

De vakbeweging staat de komende jaren voor grote uitdagingen, merkte Zunder op. Beseft moet worden, dat om de bepaalde ‘issues’ het hoofd te kunnen bieden gedegen onderzoek essentieel is, stelt de vakbondsleider. 'Zonder onderzoek geen vooruitgang. We moeten onderzoek doen, de resultaten vastleggen', pleitte Zunder.

'Want de ‘vakbeweging 4.0’ is een vakbeweging die gedocumenteerd moet kunnen praten over onder andere productiviteit, over climatechange, werkgelegenheidsbeleid, industrialisatie, et cetera. En waarom wij dat moeten? Vanwege het feit, dat we onze partners daarmee zullen confronteren.' 

De vakbeweging moet ook beseffen, dat geparticipeerd moet worden in het ondernemerschap. 'We moeten zorgen dat er bijvoorbeeld in vijf jaren een wrokoman bangi is, dat er een wrokoman verzekeringsmaatschappij is in Suriname.' 

Vakbonden gaan zich op verschillende manieren moeten optrekken, zei Zunder. 'RaVakSur moet na 33 jaar zorgen dat zij een eigen gebouw en een professioneel secretariaat heeft. Je moet professionals in dienst hebben die het onderzoek- en beleidswerk gaan doen voor de leiders in de vakbeweging. Kortom, er moet een andere benadering komen wanneer we praten over vakbeweging 4.0.'

Ministerie van LVV roept Paranen op kokos te gaan telen

(Bron foto's: LVV)
Europese Unie heeft 'middelen beschikbaar gesteld' voor dit project


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in een bijeenkomst met ondernemers in de agrarische, handel en toerisme sector, de Paranen opgeroepen om ook aan kokosteelt te doen. Tania Lie A Sjoe, beleidsadviseur bij het ministerie van LVV, gaf in een presentatie namens minister Rabin Parmessar, een uiteenzetting van de vele mogelijkheden voor deze op te zetten industrie, zo bericht het ministerie vandaag, maandag 13 januari 2020. 

Lie A Sjoe deelde haar gehoor mede, dat de Europese Unie middelen beschikbaar heeft gesteld voor dit project. Dit project wordt geleid door een onderzoeksinstituut van het Caribisch gebied, CARDI (Agricultural Research and Development Institute).

Het project is in twee fasen opgedeeld, de eerste fase van 2015-2018 en de tweede fase van 2019-2023. De landen die deelnemen moeten ervoor zorgen dat hun bewoners geen honger meer lijden, de kokosindustrie op gang komt en de economie gaat groeien. Verder moeten de landen erop toezien dat er innovatie plaatsvindt in een vredevolle wereldgemeenschap.

Voor dit project is een bedrag van 40 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld. De landen moeten in de eerste fase van dit project zorgen voor de herleving van de kokosindustrie en de verdere verwerking van dit product, door met name de private sector erbij te betrekken. 25% van deze industrie is reeds opgestart, laat Tania weten. Regionaal is er ook gewerkt aan het opzetten van een platform, zodat er standaardisatie komt binnen de industrie.

Suriname zal moeten werken aan een nationaal platform dat zich aansluit bij het regionale platform van het Caribisch gebied.

Tania riep de ondernemers en verwerkers op, om het belang van samenwerken centraal te stellen en om 'ownership' te nemen in hetgeen zij als Paranen zelf willen voor hun district. Zij gaf verder aan, dat ze blij is met deze setting, waarin de ministers van LVV en Handel, Industrie en Toerisme aanwezig zijn. 'Zij zullen samen moeten optrekken en werken aan de ontwikkeling van het agrarisch gebeuren in Suriname. Met deze demonstratie geven zij als regering het publiek het voorbeeld van samenwerken. Donoren hebben geld, maar zij willen hun geld het liefst stoppen in gemeenschappen die begrijpen dat zij samen moeten werken.'

Het beleid van het ministerie van LVV is onder andere erop gericht efficiënter en effectiever te werk te gaan, wat zal resulteren in meer opbrengsten alsook lagere kosten. Deze vorm van aanpak, geleid door minister Parmessar, is er één om ontwikkeling te brengen binnen de agrarische sector.

Alphons Levens; 'Olie gevonden ... '

Olie gevonden ... 


Begin vorige eeuw was het 
bauxiet gevonden! 
Op de lagere school vertelden onderwijzers ons 
over balatableeders die na maanden 
terugkwamen naar de stad, 
briefjes van honderd gulden oprolden tot sigaren 
en als demonstratie van rijkdom 
paraderend oprookten in de Paramaribose straten. 
Heeft De Nationale Assemblee die wet al klaar 
waarin gebiedend staat 
hoeveel procent van de olieopbrengsten gaat, 
permanent gaat, 
naar het onderwijs 
en hoeveel procent permanent gaat 
naar de gezondheidszorg 
en hoeveel procent permanent 
naar de agrarische sector 
en hoeveel procent naar de infrastructuur 
en bestemd is voor justitie en politie 
en voor de voedselverwerkingsindustrie 
en voor zonne- en windenergie 
en voor ontwikkeling van de wetenschap 
en welke straf er definitief op staat, 
hoeveel maal levenslang, 
als het geld maar enigszins gaat 
naar hamburgers, red labels en sigaren? 
 
Alphons Levens, 
                                                               woensdag 8 januari 2020. 

Eerder gepubliceerd in: 
Dagblad Suriname van vrijdag 10 januari 2020 op pagina 18 
en in 
“de Ware Tijd – Mens & Maatschappij” van zaterdag11/ 
zondag 12 januari 2020, pagina C6. 

'NDP meest gerede partij om de toekomstige inkomsten uit de offshore aardolie-industrie te beheren'

Geerlings-Simons (NDP) reageert op oppositie die vindt dat oliedollars door een verantwoordelijke regering moet worden beheerd

Abdoel, NDP: Suriname zal olievoorraden goed moeten benutten en niemand anders dan NDP zou dat het best kunnen doen'...😂🤔


'De NDP is de meest gerede partij die in aanmerking komt om de toekomstige inkomsten uit de offshore aardolie-industrie te beheren en in te zetten voor de ontwikkeling van Suriname. Door de afgelopen negen jaar verschillende wetten te maken, instituten op te zetten en aansluiting bij internationale afspraken is de basis daarvoor gelegd.' Dat beweerde NDP-ondervoorzitster tevens voorzitster van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, vrijdagavond in partijcentrum Ocer in haar toespraak tijdens een kadertreffen, aldus vandaag, maandag 13 januari 2020, de Ware Tijd.. 

Met haar opmerkingen diende ze oppositionele politieke partijen die vinden dat een verantwoordelijke regering aan de macht moet komen om de oliedollars te beheren, van repliek.

De partijbijeenkomst stond in het teken van de vondst van een significante hoeveelheid aardolie voor de kust van Suriname door het Amerikaanse bedrijf Apache Corporation en haar Franse partner Total SA.

Geerlings-Simons zei, dat de politici en politieke partijen die roepen om goed beheer en behoorlijk bestuur en ook wijzen op mogelijke corruptie, nimmer de wetgeving en relevante structuren hebben opgezet toen zij de politieke macht hadden. De NDP heeft dat wel gedaan. Ze noemde de wet Spaar- en Stabilisatiefonds, de Anti-Corruptiewet, wetten voor de financiële sector, alsook de wet bedrijven en beroepen. Ze benadrukte, dat dit alles is gedaan terwijl er een economische crisis heerste.

De olievondst brengt een nieuw perspectief voor fundamentele verbetering van de situatie in Suriname op korte-, middellange- en lange termijn, aldus de ondervoorzitter. De regering en de coalitie hadden het 'door God gezonden' goede nieuws nodig, zei ze. Geerlings-Simons geeft critici gelijk, dat er een regering moet komen die onder meer inkomsten wegzet voor de toekomst. Daarom is het Spaar- en Stabilisatiefonds opgericht. De extra inkomsten dienen geïnvesteerd te worden in de agrarische- en toerismesector, ICT, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Ook andere sprekers, zoals coalitiegenoten Ronnie Asabina (BEP) en Isaak Soerokarso (HVB), NDP-fractieleider Amzad Abdoel en NDP-voorzitter Desi Bouterse bespraken de olievondst en de ontwikkelingskansen die hiermee aan Suriname worden geboden. Soerokarso zei dat het vinden van de olie een uitdaging tevens opdracht is om het land te ontwikkelen voor de toekomst.

Asabina: 'Niets komt voor zijn tijd. Nu moeten de randvoorwaarden gecreëerd worden om de ontwikkeling van Suriname naar een hoger plan te tillen. Het mineraleninstituut dat het beheer van de natuurlijke hulpbronnen van het land in goede banen moet leiden, moet er eindelijk komen.' Asabina waarschuwde evenwel, dat Suriname alert dient te zijn, omdat volgens hem het buitenland zal proberen hier meer invloed te krijgen. Suriname moet daarom zijn eigen belang goed in de gaten houden.

Volgens Abdoel ziet de toekomst van het land er heel goed uit. 'Zonder olie is de afgelopen drie jaar een positieve economische groei gerealiseerd. Zodra de olie-inkomsten binnenstromen zal dat zelfs beter worden.'

Ook merkte hij op, dat de overheid, ondanks de economische crisis en zonder olie-inkomsten, steeds in staat is geweest salarissen van ambtenaren en subsidies te betalen. 'Nu hebben we olie', aldus de fractieleider. Hij benadrukte dat zaken zoals het huisvestings-, garantie- alsook het Spaar- en Stabilisatiefonds gevoed zullen worden uit olie-inkomsten. Suriname zal zijn olievoorraden goed moeten benutten, en niemand anders dan de NDP zou dat het best kunnen doen, meent de politicus.

Olievondst voor kust Suriname zou goed zijn voor 300 miljoen vaten olie

(Bron: Oil Now)
Schatting van Engelse energie consultancy bureau Wood Mackenzie


De recente olievondst voor de kust van Suriname door Apache Corp. en Total SA zou goed zijn voor maar liefst 300 miljoen vaten olie en bijna 1,5 biljoen kubieke voet gas. Dat schrijft de Guyanese oliewebsite Oil Now zondag 12 januari 2020, naar aanleiding van een rapport van het Engelse energie consultancy bureau Wood Mackenzie, die deze schatting heeft gemaakt. 

Op basis van een prijs per vat van US$ 60 zou dat rond US$ 18 miljard kunnen opbrengen.

Volgens Oil Now zegt Wood Mackenzie, dat Suriname met de vondst van olie bij de bron Maka Central-1, goed op weg is om Guyana te volgen in een zogenoemde olie ‘boom’.

Het bureau zegt ook dat er potentie is voor verdere vondsten in hetzelfde blok. Er gaan nu verdere boringen plaatsvinden in de zoektocht naar meer olie.

Telesur: 'Toename van telefonische spam aanvallen uit het buitenland'

(Bron foto: ABC Australia)
Mensen worden plotseling gebeld door vreemde nummers uit Ascension Island


Veel mensen merken, dat ze ineens gebeld worden door vreemde nummers uit het buitenland op de raarste momenten van de dag en nacht. Jennis Asraf, manager Corporate Communication van Telesur, zegt vandaag, maandag, 13 januari 2020, op Starnieuws dat er inderdaad een toename is van spam aanvallen uit het buitenland. Dit is te merken op het netwerk van de telecomprovider. 

'Intussen zijn er afspraken gemaakt met buitenlandse partners om dit in te dammen en zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt', zegt Asraf. Internationaal worden verschillende netwerken aangevallen. Dat is al geruime tijd zo. Men probeert het telkens weer, legt Asraf uit.

Enkele personen die gebeld zijn door het nummer +247176003 en +247126026 uit Ascension Island (* Ascension Island is een geïsoleerd vulkanisch eiland, 7° 56' ten zuiden van de evenaar in de Zuid-Atlantische Oceaan. Het is ongeveer 1.600 kilometer verwijderd van de kust van Afrika en 2.250 kilometervan de kust van Brazilië.) zeggen, dat je vaak niks hoort als je opneemt.

Zij zijn bang, dat hun telefoon gehackt wordt of dat ze op kosten worden gejaagd.

Wereldwijd zijn criminele bellers actief die hun slag willen slaan. Asraf weerspreekt, dat de nummers naar buiten zijn gekomen door de samenwerking die het bedrijf heeft met de Chinese telecomgigant Huawei. Het gaat om een wereldwijd probleem, waarmee netwerken te maken krijgen. 'Als onze klanten een nummer zien dat ze niet vertrouwen mogen ze altijd contact met ons opnemen om te verifiëren of het om spam gaat', zegt Asraf.

Lees ook dit artikel uit Australië van 8 februari 2018:

https://www.abc.net.au/news/2018-02-07/international-missed-call-scam-still-affecting-australians/9396072

Ressort Brokopondo Centrum heeft nu ook een vuilverbrandingsoven

(Bron foto: NII)
Ovens in Brokopondo gaan ook, anders dan andere districten, door vrouwen bediend worden


Het ressort Brokopondo Centrum in het district Brokopondo is voorzien van een vuilverbrandingsoven. De oven werd vrijdag in gebruik genomen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zondag 12 januari 2020. Deze plechtigheid heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van de ministers Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Antoine Elias van Volksgezondheid. Ook de districtscommissaris, andere overheidsvertegenwoordigers en de plaatselijke gemeenschap waren aanwezig. 

Met de ingebruikname van deze vuilverbrandingsoven is de teller nu gebracht op 15 ovens landelijk. Minister Akiemboto vindt het een geweldige ontwikkeling, dat de plaatselijke gemeenschap nu over de mogelijkheid beschikt om op een verantwoorde manier om te gaan met haar vuilverwerking. 'Het past in het beleid van deze regering om milieu als deel van de ontwikkeling van de samenleving mee te nemen.' Hij riep de samenleving op er zuinig mee om te gaan.

Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo zei, dat de eerste oven in het district Brokopondo geplaatst is te Brownsweg. Nu was het dus de beurt aan Brokopondo Centrum.

Voor het bedienen van de verbrandingsovens in Brokopondo worden, anders dan in andere districten, ook vrouwen getraind. De districtscommissaris zei ook, dat indien je ontwikkeling wilt brengen anno 2020 het noodzakelijk is om ook vrouwen te betrekken. Het is de bedoeling dat ook Klaaskreek voorzien wordt van een oven.

Dagblad Trouw publiceert korte serie artikelen over biodiversiteit op Bonaire

'Het bedrijfsleven bepaalt wat er gebeurt op Bonaire, voor natuur is geen plek'


Het Nederlandse dagblad Trouw is zaterdag begonnen met een korte serie artikelen over biodiversiteit op Bonaire. In de eerste aflevering richt verslaggever Joop Bouma, die in november op Bonaire was, zijn aandacht op het herstelproject van de kreetjes in het mangrovegebied bij Lac. De serie is onderdeel van de uitgebreide aandacht die het verlies aan biodiversiteit dit jaar wereldwijd krijgt in de krant in de aanloop naar een VN-conferentie in oktober, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 13 januari 2020.

Trouw besteedt al jaren veel aandacht aan natuurbehoud. De mens vernietigt de natuur erger dan ooit en Nederland, ook het Caribische deel, scoort slecht op biodiversiteit. 'Ooit gold Bonaire als een voorbeeld voor de wereld, een Caribisch eiland waarop de natuur voor alles ging', schrijft Bouma. 'Ruim veertig jaar geleden al werd de baai van Lac en het koraal rondom het eiland tot beschermd gebied verklaard. Dat was bijzonder voor die jaren.' Maar hier is weinig van over volgens zijn gesprekspartners.

Een rapport van oud-premier Miguel Pourier uit 1992 over de toekomst van zijn geboorte-eiland, inclusief een goed milieu, is een papieren plan gebleven. 'Er zit een groot gat tussen de realiteit en dat rapport en die kloof is alleen maar groter geworden. Het bedrijfsleven bepaalt wat er gebeurt op Bonaire. Voor natuur is geen plek', zegt een sombere oud-directeur Fernando Simal van het in 1969 opgerichte Washington Slagbaai National Park.

Economie is volgens bioloog Simal ook de enige drijfveer achter het begrip ‘Blue Destination’ waarmee Bonaire zichzelf sinds enige tijd presenteert als toeristische bestemming. Natuurbehoud drijft voor een groot deel op vrijwilligers, de overheid doet nauwelijks iets, zeggen verschillende sprekers in Trouw. Een voorbeeld daarvan zijn de Mangrove Maniacs waarmee het artikel begintVoor het zware werk in de mangroven krijgt marien bioloog Sabine Engel een boot vol vrijwilligers bij elkaar. Zij helpen de kraamkamer voor veel diersoorten te herstellen. Een van hen is Arno Verhoeven: ,,De schoonheid van het eiland wordt bedreigd. Niets doen is geen optie. Zo'n kanaal dat een paar maanden na voltooiing vol zit met vis, geeft heel veel voldoening.”

Lees ook:

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/strand-van-bonaire-is-tien-keer-vuiler-dan-noordzeekust~b7a9266f/

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/onderwaterleven-bij-bonaire-onderzocht-nieuwe-garnaal-en-zeeanemonen~bc02d3ed/

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/onderwaterleven-bij-bonaire-onderzocht-nieuwe-garnaal-en-zeeanemonen~bc02d3ed/

Groep van ongeveer 600 bezorgde burgers op.Curaçao eistontbinden Klesch-deal

Charles Cooper van oppositie (MFK) schrijft gouverneur aan 


Via MFK-Statenlid Charles Cooper heeft een groep van ongeveer 600 bezorgde burgers een brief geschreven aan gouverneur Lucille George-Wout van Curaçao. De groep eist het ontbinden van de Klesch-deal, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 13 januari 2020.

In de brief, gepaard met 600 handtekeningen, staat:

'Uit monde van de minister-president tijdens een persconferentie op 23 december 2019 hebben wij vernomen, dat de regering de opstallen van het volk welke in beheer zijn gegeven aan Refineria di Kòrsou (RdK) wil verkopen aan de Klesch Group voor slechts één (1) Amerikaanse dollar. De regering geeft aan dat een overeenkomst is bereikt met Klesch Group over voornoemde overdracht. 

Uit de thans openbaar bekende informatie blijkt dat zijdens de RdK goederen van het Land zullen worden overgedragen aan de Klesch Group, doch dat de tegenverplichtingen voor de Klesch Group niet in verhouding staan met de waarde van de door Klesch Group te verkrijgen goederen. 

Wij menen dat de overeenkomst met de Klesch Group dient te worden herzien c.q. dat in ieder geval de overeenkomst zoals bereikt niet zomaar wordt doorgezet. Wij wijzen in dit verband op de verschillende beschouwingen van financiële experts op Curaçao, zoals de voormalige president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten die publiekelijk heeft aangegeven dat de bereikte overeenkomst nadelig zal zijn van ons dushi Curaçao. 

Het voorgaande in aanmerking nemende, hebben wij met acclamatie een resolutie bereikt die wij hier onder uw aandacht brengen. Wij vragen u dringend kennis te nemen van de resolutie en ons door tussenkomst van onze woordvoerder, Charles Cooper, binnen uiterlijk 14 dagen na heden, nader te berichten.'

Curaçaose Toeristenbureau en ministeries van MEO en GMN knappen stranden op

Onderhoud met oog op voorbereidingen voor het toeristisch hoogseizoen


Het Curaçaose Toeristenbureau CTB knapt in samenwerking met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) de stranden op, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 13 januari 2020.

CTB-functionarissen hebben, samen met MEO-minister Giselle Mc William en GMN-minister Suzy Camelia-Römer, daarvoor een bezoek afgelegd aan de stranden.

Het onderhoud hangt samen met de voorbereidingen voor het toeristisch hoogseizoen. Er zijn schoonmaakwerkzaamheden geweest, bomen gesnoeid, betonnen bankjes neergezet, trappen gerepareerd en er is gewerkt aan de parkeergelegenheid bij Daaibooi, Grote en Kleine Knip, Playa Piskadó, Playa Fòrti, Santa Cruz, Caracasbaai, Baya Beach en Directeursbaai. Ook bij het recreatiegebied Marie Pampoen is opgeruimd.

Assemblee neemt in 2019 26 wetten van 37 ingediende wetsontwerpen aan

Voorzitster Assemblee wil in zittingsperiode nog paar wetten behandelen


Van de 37 wetsontwerpen die De Nationale Assemblee ter behandeling kreeg in 2019, zijn 26 aangenomen. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons noemt als belangrijkste wetsontwerpen de Wet op de Staatsschuld, de wijziging van de Brokopondo overeenkomst voor overname van de dam, Arbeidswetten, de Wet op Woningbouw- en garantiefonds en de Onderwijswet. Deze laatste is pas na 24 jaar ingediend. Dit meldt maandag 13 januari 2020 de Ware Tijd.

De voorzitster wil nog voordat de zittingsperiode eindigt de Huurwet, Wet op Hennepteelt en wijziging van het Wetboek van Strafrecht behandelen. Het parlement zal na 3 april op verkiezingsreces zijn.

Bij de behandeling van de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst is nogal wat tumult geweest in het parlement. Met Alcoa is afgesproken dat de bauxietindustrie in Suriname een doorstart zal maken. Eind 2019 is de Brokopondo-overeenkomst met Alcoa beëindigd. Aanvankelijk was er kamerbreed verzet over het resultaat, dat een presidentiële commissie bereikte met Alcoa, maar later draaide de coalitie bij en drukte de wet door. Hetzelfde deed de coalitie bij de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

De oppositie was van oordeel dat er sprake was van gelegenheidswetgeving om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën buiten het gevang te houden. Hij bleek namelijk tegen de toen geldende wet gehandeld te hebben.

De VHP had een strafklacht ingediend bij de procureur-generaal tegen Hoefdraad. Eerder had de politieke partij STREI! hetzelfde gedaan. Van deze klachten is (door de wetswijziging) niets terechtgekomen.

Automobilist levensgevaarlijk gewond na een botsing tegen een boom in Maretraite Project

Beknelde bestuurder door brandweer uit wrak bevrijd - Oorzaak botsing nog onduidelijk...


Een automobilist is gisteravond rond kwart over elf levensgevaarlijk gewond geraakt, na een botsing tegen een boom aan de Awaristonstraat (zijstraat Tout Lui Faultkanaalweg) in het Maretraite Project, zo bericht Waterkant.net vandaag, maandag 13 januari 2020.

De bestuurder raakte door de botsing bekneld in het voertuig en is door manschappen van het Korps Brandweer Suriname bevrijd. Het slachtoffer werd per ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De oorzaak is vooralsnog onbekend.

De politie kreeg de melding van het ongeval via het Command Center en ging ter plaatse voor onderzoek.

Pas over zo'n 18 maanden duidelijk of olie in blok 58 commercieel gewonnen wordt

'Staatsolie moet met US$ 800.000 tot US$ 1.3 miljoen inkomen om deel te kunnen nemen aan de productie'...

Het duurt vier tot vijf jaar voordat het zover is om een put te kunnen boren'


'Het zal minstens achttien maanden duren voordat het Amerikaanse bedrijf Apache Corp. en het Franse Total SA het besluit zullen nemen of de olie in blok 58 commercieel zal worden gewonnen. Daarna zal het ongeveer drie jaar duren voordat de olie in productie gaat. Staatsolie zal ongeveer US$ 800.000 tot US$ 1.3 miljoen moeten ophoesten om deel te kunnen nemen aan de productie. Het Staatsbedrijf heeft 20% aandeel.'

'Het contract met Apache in blok 58 is getekend op 24 juni 2015. Afgelopen jaar is de eerste put geboord, het duurt vier tot vijf jaar voordat het zover is om een put te kunnen boren', zei algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, aldus Starnieuws vandaag, maandag 13 januari 2020.


Eerst moet nagegaan worden om hoeveel olie het gaat. Apache heeft het over een 'significante vondst'. Het is nog niet zeker of het om een commerciële put gaat. 'De kans dat het om een commerciële put gaat, is bijzonder groot natuurlijk, omdat het dezelfde olie is als in Guyana. We weten dat de olie goed is en dat de olie stroomt', aldus Elias.

Op basis van de techniek kan worden ingeschat om hoeveel olie het gaat. Maar, er moet honderd procent zekerheid zijn voordat er verder geïnvesteerd wordt. Er moet rond de vijf tot zes miljard Amerikaanse dollar worden geïnvesteerd in zo'n drijvende raffinaderij op zee.

Twaalf tot achttien maanden wordt er ook gekeken naar 'appraisal putten' om vast te stellen hoe groot het olieveld is. Op basis hiervan wordt een besluit genomen om te investeren in het winnen van de olie. Bij het finaal investeringsbesluit moet Suriname/Staatsolie ook zeggen of geparticipeerd zal worden met de 20%. 'En dan moeten wij ook het geld op tafel leggen', zei Elias. Dat bedrag zal zeker liggen tussen de 8 ton en US$ 1.3 miljard. Een olieboorplatform kost tussen de US$ 4 tot US$ 6 miljard.

Eerst wordt er gestudeerd, dan worden appraisal putten geboord en daarna moet er een heel ontwerp gemaakt worden over hoe de olie uit de grond gehaald zal worden. Een raffinaderij op zo'n boot bouwen duurt zeker 3 jaar. 'De eerste olie die je uit de grond haalt, dat duurt minimaal 4.5 tot 5 jaar. Minimaal, want meestal is dat langer. Dan pas gaan wij pas geld verdienen als Staatsolie en als Staat.'

VHP roept op om de rechtsstaat te eerbiedigen en onafhankelijkheid rechterlijke macht te respecteren'

'VHP doet beroep op regering onafhankelijkheid rechterlijke macht te waarborgen'


'Naar aanleiding van de uitspraak van de Krijgsraad op 29 november 2019 waarin hoofdverdachte Desi Bouterse, tevens NDP-voorzitter en president, veroordeeld is tot 20 jaar straf voor zijn aandeel in de moord op vijftien burgers op 8 december 1982, en daarbij de oproep van de NDP aan haar aanhangers om op 22 januari massaal de straat op te gaan, wenst de VHP het volgende te verklaren. 

De VHP verwijst naar het tot nog toe gevoerde beleid om de rechterlijke macht alle ruimte te geven teneinde haar werk ongestoord, onbevreesd en in alle onafhankelijkheid goed te kunnen doen. 

De VHP verwijst eveneens naar de integriteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht als een van de pijlers in de Surinaamse samenleving. 

De VHP roept daarom eenieder op om de rechtsstaat te eerbiedigen en om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren. De VHP doet een beroep op de regering, om conform diverse VN-verdragen - waar Suriname partij bij is met betrekking tot regels voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, ook die onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen door de principes van de rechtsstaat in acht te nemen. 

De VHP roept alle burgers van Suriname op om in nationaal belang te handelen. 

De VHP doet een beroep op alle burgers om al hetgeen dat te maken heeft met partij en/of individueel belang, ondergeschikt te laten zijn vanwege de plicht die wij allen hebben om de rechtsstaat Suriname te blijven beschermen.'

Rusland (NPS) verwerpt dat rechterlijke macht wordt geïntimideerd door oproep NDP

'Er zijn altijd mensen die je niet in de hand hebt en excessen veroorzaken'


NPS-voorzitter Gregory Rusland keurt het af, dat de rechterlijke macht wordt geïntimideerd door de oproep van de NDP om op 22 januari de straat op te gaan. NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft vrijdag in partijcentrum Ocer aangekondigd, dat hij naar de zitting van de Krijgsraad zal gaan voor behandeling van zijn verzet-zaak.

'Wanneer je als politieke organisatie je mensen op deze manier oproept, dat jij misschien wel rekening kan houden met de omstandigheden, maar dat er altijd mensen zullen zijn die je niet in de hand hebt. Zij kunnen allerlei excessen veroorzaken, met alle consequenties van dien', wijst Rusland op het gevaa, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 13 januari 2020.

'Als de NDP meent op deze manier mensen op te roepen, dan zal zij ook - indien er problemen zouden ontstaan - moeten weten dat zij verantwoordelijk is hiervoor', benadrukt de NPS-leider.

'De rechterlijke macht heeft zich tot op dit moment gedragen zoals dat hoort te doen op basis van de trias politica', zegt Rusland. Hij gaat ervan uit dat, zoals op 29 november - toen het vonnis uitgesproken werd en Bouterse tot 20 jaar celstraf werd veroordeeld - de wegen rond het gerechtsgebouw afgesloten waren, dit op 22 januari weer het geval zal zijn. De regering moet hier haar volledige medewerking aan geven.

Het proces moet zonder intimidatie op een normale manier worden afgewikkeld door de rechterlijke macht. 'Daar gaan wij van uit en wij roepen alle partijen op, inclusief de NDP, om zich te houden aan de spelregels die gelden binnen de rechtsstaat, waarbij het recht zijn beloop moet hebben.'

Poerschke, ex-financieel manager Staatsolie: 'Surinamers moeten, na olievondst voor de kust, niet achterover leunen'

'Suriname in verleden genoeg verrast geweest door multinationals, omdat het huiswerk vaak niet was gemaakt'


'Surinamers moeten, nu er sprake is van een mega olievondst voor de kust, niet achterover leunen. De regering, Staatsolie en andere deskundigen moeten zich tot het uiterste inzetten bij de onderhandelingen over de verdere ontwikkeling van dit project. Indien dat niet snel genoeg gebeurt, zal het de gemeenschap duur komen te staan', zei Iwan Poerschke, ex-financieel manager van Staatsolie, vrijdag tijdens een lezing in het partijcentrum van de PALU, aldus vandaag, maandag 13 januari 2020, de Ware Tijd. 

Hij heeft tijdens het 'kruisgesprek', dat de partij elke vrijdag organiseert, van gedachten gewisseld met andere aanwezigen over de recente ontdekking van de belangrijke olieput. Hij adviseert, dat deskundigen liever vandaag dan morgen om de tafel zitten om alvast uit te rekenen hoe groot de ontwikkelingspotentie van de ontdekte oliebron kan zijn en welke richting de komende jaren gevolgd zal worden.

'We laten het tot nu toe over aan Apache om met een voorstel te komen. De vraag is of we ons weer willen laten voorzeggen wat goed is voor het land.'

Poerschke stelt dat Suriname in het verleden genoeg verrast is geweest door multinationals, omdat het huiswerk vaak niet was gemaakt. Daarom moeten afspraken worden gemaakt die de totale samenleving ten goede zullen komen. 'Dat kan alleen als we de materie bestuderen en goede teams neerzetten naast de buitenlanders om te weten wat we gaan doen. We moeten ons echt niet meer laten verassen door multinationals.' Deskundigheid die niet in huis is, moet worden ingehuurd zodat tijdens de onderhandelingen het onderste uit de kan wordt gehaald.

De ex-manager zegt, dat Suriname ook kan leren van Guyana hoe een productieprogramma op te zetten die tienduizenden barrels per dag oplevert. Poerschke is ervan overtuigd dat de vondst grote financiële voordelen zal brengen voor het land. Het is daarom zaak dat er niet onnodig gedraald wordt. Uit een voorlopige berekening van hem blijkt dat deze bron alleen al kan zorgen voor een economische groei van ruim 70 procent.

'Gezien de problemen die we als samenleving hebben en ook gezien de vele leningen die we tegen die tijd gaan moeten aflossen is het noodzaak dat we deze bron zo snel mogelijk ontwikkelen.'

Hij maakt zich zorgen over de verdere ontwikkeling van dit project, omdat Surinaamse beleidsmakers geen traditie hebben om tijdig en goed te plannen. Volgens hem zijn er vraagstukken waarover helemaal niet wordt gesproken. Zo vraagt hij zich af welke voorwaarden zijn gesteld aan de Franse multinational Total, om als partner van Apache op te treden bij de boringen voor de kust. 'Multinationals hebben altijd hun eigen programma's waaraan ze prioriteit geven. Het is vooraf niet gezegd of het programma van Total hetzelfde is als dat van Apache.'

Hij weet zeker dat die twee maatschappijen hebben onderhandeld over de samenwerking. 'Wij moeten ervoor zorgen dat we geen slachtoffer worden van deze onderhandelingen, want dat zijn we in het verleden al te vaak geworden van multinationals.'