zaterdag 30 mei 2020

14e Persoon Covid-19 positief getest...

Twee personen zaterdag 30 mei positief getest...


Een 14e persoon is zaterdag 30 mei 2020 positief getest op Covid-19, zo bericht Starnieuws. De teller is zaterdag van 13 naar 14 gesprongen. Er zijn nog geen bijzonderheden gemeld over deze laatste persoon, die een vrouw is. De teller is intussen aangepast op de Covid-website

In drie dagen tijd zijn drie personen positief bevonden. Zaterdag waren het twee gevallen, die vermoedelijk niets met elkaar te maken hebben.

Er zijn nu 4 actieve cases in Suriname. Op 27 mei is een persoon uit Albina positief is getest op het Covid-19-virus. Eerder op de dag is een 13e persoon getest. Zijn situatie is stabiel te noemen. Hij inmiddels overgebracht naar het Regionaal Ziekenhuis Wanica.

De afdeling epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van deze twee personen.

'Meteen terug naar onze Grondwet!'; Alphons Levens

Meteen terug naar onze Grondwet!


Hebben wij vierendertig zetels nodig
om de President te kunnen kiezen?
Misschien hebben wij ook zoveel nodig
om onze eerste Grondwet terug te kiezen.
Dan zou ik hiermee echt niet dralen!

Dan zou ik meteen ook kiezen
voor een volledig landelijk
Evenredigheids Verkiezingsstelsel.
Let wel: Volledig Landelijk
Evenredigheids Verkiezingsstelsel!

Alphons Levens,
27 mei 2020.

Fors verlies NDP komt hard aan bij achterban in volksbuurten

(Bron: Suriname Mirror)
Aanhangers reageren ongenuanceerd op verlies: 'Een hindoestaan kan het land niet leiden'šŸ¤”šŸ˜’

'Ik vrees dat de creolen tegen elkaar uitgespeeld zullen worden'...šŸ¤£


De Ware Tijd heeft voor haar editie van vrijdag 30 mei 2020 diverse aanhangers van de NDP in volksbuurten benaderd voor een reactie op het zware verlies bij de verkiezingen. Ze reageren verbitterd en verzinnen allerlei, veelal ongenuanceerde etnische zwart-wit, redenen voor de klap die de partij moet verwerken. Ze voelen zich volgens de Ware Tijd verbitterd en verraden door het tegenvallende resultaat. De krant laat de benaderde aanhangers overigens anoniem reageren en dat zegt voldoende...

De partij is teruggevallen van 26 naar 16 zetels.

'Ze hebben gedaan alsof ze achter de partij staan, terwijl ze fake zijn. U zult zien wat met deze redi musu zal gebeuren', zegt een NDP-aanhanger in de Ramgoelamweg. Een partijgenoot in Latour adviseert de partij te protesteren tegen de uitslag om zodoende nieuwe verkiezingen af te dwingen. 'De tegenpartij raadpleegde in alles de rechtbank. Laten ze merken dat wij niet dom zijn.'

Een jongere in Wintiwai gooit het op het etnische en vindt dat de  partij veel meer creolen achter zich heeft en dat een hindoestaan het land niet kan leiden. Gesteld wordt, dat op verschillende momenten protesten geuit zijn vanuit de oppositie en buitenparlementaire partijen om zich uit te spreken over vooral prijs- en koersstijgingen, aanname Valutawet en de Rij- en Voertuigen- belastingen.

Een NDP-kiezer in Abrabroki vraagt: 'Hoe komt Chan aan zoveel zetels?' en doelend op de NDP-kiezers die op de VHP hebben gestemd zegt hij: 'Dat betekent, je bent een verrader.' Hij vreest dat de creolen tegen elkaar uitgespeeld zullen worden. Volgens hem zijn zij die tegen de NDP hebben gestemd omgekocht.

Een jongere in Latour zegt, dat de overlopers van de VHP die naar de NDP zijn overgestapt, verraad hebben gepleegd. Ze laat zich ondanks de verkiezingsnederlaag niet ontmoedigen en verzekert dat ze de NDP door dik en dun blijft steunen. De coalitiepartij leek in de ogen van het volk te groeien. Op verschillende momenten liet de NDP haar kracht zien door een grootse manifestatie, bijvoorbeeld vorig jaar op Zanderij toen de president uit China terugkeerde. Maar, ook de viering van 40 jaar Revo bracht duizenden op de been. De omgeving van het revoplein was stampvol. De roadshow van de partij in het kader van de verkiezingen mocht er ook zijn. Honderden auto's hebben er aan meegedaan.

Een vrouw op leeftijd zegt, dat de partij op geen enkel moment had gedacht dat het met zoveel zetels achteruit zou gaan. De vrouw is vanaf de revo-beweging in de jaren tachtig aanhanger van de partij. De NDP was duidelijk zichtbaar. Paarse vlaggen overheersten het straatbeeld in stad en district en er werd gestrooid met give aways. Ook op 25 mei was de partij duidelijk aantoonbaar aanwezig in het veld. Toch heeft het volk anders beslist.

Brunswijk, ABOP: 'Laten we elkaar respecteren ongeacht kleur, ras of geloof'

'Misschien is er angst aan de andere kant dat we een heksenjacht gaan voeren, maar dat gaan we niet doen'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft zaterdagmiddag 30 mei 2020 tijdens een persconferentie van de nieuwe  coalitie, een indringend beroep gedaan op de Surinaamse bevolking om het resultaat van de stembusgang te respecteren. 'Laten we als Surinamer dit respecteren. Als we zeggen, dat de VHP de kans krijgt voor het presidentschap, dan moeten we dat ondersteunen. Laten we elkaar respecteren ongeacht kleur, ras of geloof. Laten we elkaar vertrouwen.'

Brunswijk heeft samen met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, NPS-leider Gregory Rusland en PL-voorman Paul Somohardjo een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hij stelde de aanhangers van de huidige regering gerust.

'Misschien is er angst aan de andere kant dat we een heksenjacht gaan voeren. We gaan dat niet doen.' Hij voegde eraan toe, dat ze alle Surinamers erbij willen betrekken om het land tot grotere hoogten te brengen. 'We geven de verzekering dat we niet overgaan tot rancuneuze handelingen. Wat we vragen is dat zij de uitslag van de verkiezingen respecteren. Laten we het vertrouwen geven aan de man die het volk heeft gekozen.


Brunswijk vroeg eenieder om te laten zien, 'dat we als Surinamer laten zien dat we niet naar etniciteit kijken'. Hij zei, dat velen schuin naar hem keken en dachten dat hij misschien de stap naar de NDP zou maken. 'Ik zeg het nogmaals, Brunswijk gaat de uitslag respecteren. Ik ga niet samenwerken met de NDP.'

Hij merkte op dat God hem gelukkig niet in die positie heeft geplaatst dat hij met de NDP moet samenwerken. 'Laten we vertrouwen stellen in Santokhi.' Hij stelt dat de partijen die vanmiddag de samenwerking hebben getekend, samen in de oppositie hebben gezeten. Ze hebben samen met het bijltje gehakt. 'We gaan alles samendoen, we gaan samen dit land tot hogere hoogten brengen.'

NPS-voorzitter Gregory Rusland zei  dat ze er trots op zijn dat ze die ondersteuning kunnen geven om Suriname uit het slop te halen. 'Er moet verandering komen…we hebben het gehad in de afgelopen tien jaar.'

Rusland is ervan overtuigd dat Suriname de potentie heeft. 'Hand in hand, zij aan zij zullen wij werken aan een beter Suriname. We gaan Suriname redden.' Hij benadrukte ook zijn ondersteuning aan Santokhi als president van Suriname.

De VHP-leider zei, dat er consultaties worden gehouden met politieke partijen die hebben deelgenomen aan de verkiezingen. Ook zij die geen zetels hebben gehaald. De samenwerkende partijen gaan politiek draagvlak en een breder sociaal draagvlak zoeken voor hun regeerprogramma. Er zijn ook gesprekken met de vakbeweging, het bedrijfsleven en sociale organisaties in het vooruitzicht gesteld. Het regeerprogramma moet binnen een week af zijn. Daartoe liggen er volgens Santokhi genoeg documenten bij de verschillende partijen.

Suriname heeft 13e Covid-19 positief geval

Persoon afkomstig uit Albina is zaterdag 30 mei positief getest


Suriname heeft een 13e Covid-19 positief geval. De persoon, die afkomstig is uit Albina, is vandaag, zaterdag 30 mei 2020, positief getest op het Covid-19 virus. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Deze persoon wordt verplaatst naar het Wanica Ziekenhuis.

De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, betreurt dit geval en doet een beroep op de samenleving om alert te blijven en de Covvid-19 orde en veiligheidsmaatregelen nauwgezet op te volgen.

Nadere informatie omtrent dit 13e Covid-19 geval volgt.

Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur (PL), nieuwe minister Binnenlandse Zaken

PL krijgt ook het beheer van het ministerie van Sociale Zaken


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Dit heeft hij vanmiddag, zaterdag 30 mei 2020, aangekondigd in het Lalla Rook-gebouw waar de nieuwe coalitie een persconferentie hield.

De PL krijgt ook het beheer van het ministerie van Sociale Zaken. De leiders Chandrikapersad Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Gregory Rusland (NPS) en Somohardjo hebben vanmiddag hun samenwerkingsovereenkomst getekend. Zij gaan de coalitie vormen. De leiders hebben hun zegen gegeven aan Santokhi voor het presidentschap. Hij mag rekenen op alle steun.

Brunswijk zei dat er geen rancune toegepast zal worden op mensen in functies. Somohardjo merkte op, dat de PL niet heeft verloren. 'Het doel van de verkiezing was om de NDP-coalitie naar huis te sturen en dat is ook gelukt.' Somohardjo merkte op, dat hij juist op het ministerie komt waar het bolwerk is van de verraders van zijn partij. Hij vraagt hen te stoppen met het verraad.

Nieuwe regering telt 19 ministeries en twee onderministers posten

VHP krijgt 10 ministeries in handen van de 19...


In het nieuw te vormen kabinet door VHP, ABOP, NPS en PL krijgt de VHP tien ministeries in handen. De proclamatie van de samenwerking vindt vanmiddag, zaterdag 30 mei 2020, plaats. 

Het presidentschap gaat naar de VHP, vicepresidentschap naar de ABOP en voorzitterschap van De Nationale Assemblee ook naar de ABOP. De VHP krijgt het Assemblee-vicevoorzitterschap. In totaal komen er 19 ministeries en twee onderministers  posten, aldus Starnieuws. 

VHP
FinanciĆ«n & Planning 
Buitenlandse Zaken 
Buitenlandse Handel & Internationale Samenwerking 
Landbouw, Veeteelt en Visserij
Defensie  
Arbeid 
Handel & Industrie 
Volksgezondheid & Milieu 
Sport & Jeugdzaken  
Openbare Werken
Onderminister Justitie & Politie
Onderminister Onderwijs & Technologische Ontwikkeling

ABOP
Ruimtelijke Ordening & Grondbeheer 
Natuurlijke Hulpbronnen 
Transport, Communicatie & Toerisme 
Regionale Ontwikkeling 
Justitie & Politie 

Pertjajah Luhur (PL)
Binnenlandse Zaken 
Sociale Zaken & Volkshuisvesting 

NPS
Onderwijs & Technologische Ontwikkeling
Olie & Gas

SPA roept de regering op om op te houden met obstructie te voeren

'Het kan er bij SPA niet in dat verkiezingen zo rommelig en onprofessioneel verlopen'


'De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) roept de regering en overige verkiezingsautoriteiten op om eens eindelijk alles in het werk te stellen om het verkiezingsproces dat zich nu voltrekt binnen de korst mogelijke tijd af te ronden zodat de definitieve uitslag aan het volk gepresenteerd kan worden. 

Het volk heeft op 25 mei haar stem uitgebracht en heeft recht op een vlotte en transparante afwikkeling van de verkiezingsresultaten. SPA is van mening, dat de wet- en regelgeving omtrent het organiseren van verkiezingen zeer duidelijk is en voldoende transparantie biedt als gevolg waarvan alles een vlot verloop zou moeten hebben indien de aanwijzingen stipt zouden worden opgevolgd. Suriname heeft genoeg ervaring met het houden van verkiezingen. Wij hebben zelf nationaal en internationaal een goede reputatie opgebouwd omtrent het organiseren van verkiezingen.

Het kan er daarom bij de SPA niet in, dat de verkiezingen van 2020 zo rommelig en onprofessioneel verlopen zijn. Wij zijn als natie helemaal niet gebaat hierbij, integendeel verliezen wij onnodig veel tijd door het inefficiƫnt optreden van de autoriteiten. Door deze vertragingen en gepleegde handelingen door verkiezingsautoriteiten ontstaat er enorm veel ruis en groeit het wantrouwen van de gemeenschap met de dag waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan die tweedeling van de samenleving in zich herbergt.

Het volk heeft recht op een spoedige afwikkeling van het verkiezingsproces, zodat delen van het volk die het meest getroffen zijn door zowel de slechte economische situatie gevolgd door de Covid-19 pandemie weer perspectieven tegemoet kunnen zien.

SPA roept de regering op om op te houden met obstructie te voeren en het proces vlotter te doen verlopen en zaken als aanvragen van hertelling achterwege te laten. Door de volgende acties ten uitvoer te brengen:

* Tijdelijke opheffen van de avondklok, totdat de noodzakelijke verkiezingswerkzaamheden zijn afgerond; 
* Terstond alle handelingen die tot onbegrip en onduidelijkheid en daardoor chaos kunnen leiden achterwege te laten en daarvoor in de plaats transparantie en duidelijkheid de boventoon te laten voeren; 
* Burgerparticipatie niet te ontmoedigen, zodat hierdoor een bijdrage wordt geleverd aan een versnelde acceptatie van de uitslag; 
* Alles in het werk te stellen, teneinde een eerlijke en correcte verkiezingsuitslag aan het publiek te presenteren; 
* Voldoende garanties in te bouwen om de veiligheid van zowel het verkiezingsmateriaal als van eenieder betrokken bij dit proces te verzekeren; 

En gaan over tot de orde van de dag.'

OKB-voorzitster Van Dijk-Silos heeft het gehad met geschokte Franse ambassadeur Joly

'Een grove actie krijgt een grove reactie'

'Men moet niet denken dat hier een bananenrepubliek is'


Voorzitster Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, is niet onder de indruk van de verklaring van de Franse ambassadeur Antoine Joly, dat hij geschokt is door haar felle reactie op een verklaring die hij namens de Europese Unie (EU) heeft uitgegeven over de verkiezingen. 'Een grove actie krijgt een grove reactie. Men moet niet denken dat hier een bananenrepubliek is', stelt ze vanmiddag, zaterdag 30 mei 2020, in de Ware Tijd. 

In onderstaande verklaring, die vrijdag door de Nederlandse zaakgelastigde en de ambassadeur van Frankrijk in samenspraak met hun Britse collega namens de EU is uitgegeven, wordt opgeroepen tot een snelle bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag. In de verklaring wordt aangegeven, dat de EU de stembusgang van nabij heeft gevolgd.


De OKB-voorzitster typeert de verklaring als 'zeer misleidend' naar de Surinaamse en internationale gemeenschap toe.
De indruk wordt volgens haar opzettelijk gewekt als zou de EU formeel als waarnemer de verkiezingen hebben gevolgd. 'Dat is niet waar en misleidend. De EU is uitgenodigd en heeft ons formeel gemeld dat ze geen waarnemersmissie stuurt, omdat Suriname bekend staat om het organiseren van goede en transparante verkiezingen. Plotseling doen de heads of mission van de EU-landen alsof ze waarnemers zijn.'

Wat de OKB-voorzitter stoort is dat personen, instanties en nu ook officiƫle vertegenwoordigers van bevriende landen en multi-laterale organisaties haar consequente houding en objectiviteit vertalen als zou ze tegen de NDP, president Bouterse of de regering zijn. 'Ik ben anti-niemand. Ik ben niet pro-iemand. Ik kan het me als OKB niet permitteren anti-iemand te zijn.' Van Dijk-Silos vindt de verklaring van de Europese missies een verregaande bemoeienis in Surinames interne aangelegenheden.

De verklaring is uitgegeven door ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. 'Het is voor het eerst dat ik bij verkiezingen zo een openlijke bemoeienis in interne aangelegenheden meemaak', zegt ze. 'Hoe arm we ook zijn, hoe zeer we ook mogen pinaren. De trots van de natie moeten we altijd hoog houden. We zijn geen kolonie.'

In deze verklaring zegt ambassadeur Joly geschokt te zijn door de felle reactie van Silos:


Volgens hem verwart de OKB-voorzitster de in Paramaribo geaccrediteerde ambassadeurs met de waarnemersstatus die de Franse ambassade heeft gekregen van het instituut. Joly zegt, dat in samenspraak met zijn collega's de gezamenlijke verklaring vrijdag is uitgegeven, maar dat de Franse ambassade los daarvan een verslag zal uitbrengen over haar waarneming van de verkiezingen wanneer alle processen zijn afgerond. Dat verslag zal ook aan het OKB worden aangeboden.
 
'Ik was persoonlijk geschokt door de onbeleefde aanvallen van mevrouw Van Dijk-Silos op mij, op mijn regering die mij had opgedragen de gezamenlijke verklaring te ondertekenen, maar ook op de Europese Unie, die een essentiƫle samenwerkingspartner van Suriname is', aldus ambassadeur Joly.

De OKB-voorzitster heeft geen boodschap aan de reactie van de diplomaat. Ze zegt dat het instituut formeel haar beklag zal doen bij de minister van Buitenlandse Zaken.

'De BEP niet betrokken bij coalitiebesprekingen'

'Nimmer besprekingen gevoerd ten einde een regeercoalitie te vormen''De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) heeft met verbazing kennis genomen van berichten in de media, met name op de nieuwssite van Starnieuws, waarin wordt gesuggereerd dat de partij betrokken is geweest bij de gesprekken om te komen tot een nieuwe regeercombinatie. 

Het hoofdbestuur van de BEP geeft hierbij te kennen nimmer besprekingen te hebben gevoerd ten einde een regeercoalitie te vormen. De BEP ontkent niet dat er contact is geweest, doch van besprekingen/onderhandelingen zoals in het gewraakte nieuwsbericht wordt gesteld, was er geen sprake.

De BEP heeft bij de algemene vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2020 als zelfstandige en autonome partij deelgenomen. De partij heeft twee parlementszetels in de wacht gesleept en heeft zich ondertussen neergelegd bij deze uiting van de wil van het volk.

In een eerdere verklaring, op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag, heeft de BEP alle zetelwinnaars gefeliciteerd.

Wij zullen ons als partij beraden, de verkiezingsstrijd en de daaruit voortgevloeide resultaten evalueren, en daartoe gerichte stappen ondernemen.

De BEP zal zich onder alle omstandigheden blijven inzetten voor de ontwikkeling van Suriname met accent op het bieden van gelijke en rechtvaardige kansen aan iedere burger. We zullen daarbij bijzondere aandacht blijven vragen voor personen en groepen in de Surinaamse samenleving, die vanwege allerhande omstandigheden minder ontwikkelingskansen hebben.

Media Team BEP'

DA’91 feliciteert de Surinaamse samenleving

'Uitslag biedt nieuwe mogelijkheid als volk om voorspoedig en gelukkig te worden'


'De uitslag van de verkiezingen biedt een nieuwe mogelijkheid voor ons als volk om voorspoedig en gelukkig te worden. Daarmee feliciteert DA’91 u. Ik wil alle mensen die ons het vertrouwen hebben gegeven bedanken voor hun steun. Wij zullen er zorgvuldig mee omgaan en de principes van het liberalisme in leven houden. 

Als partij hebben wij, evenals andere partijen, een sterke en bijzondere bijdrage geleverd aan de massale bewustwording dat afgerekend moest worden met het huidig beleid. Hiervoor wil ik in het bijzonder ook alle vrijwilligers, partijgenoten, sponsoren bedanken die onze campagne hebben ondersteund. De uitspraak van de kiezer hebben wij te respecteren, hoe moeilijk ook. Dat hoort bij onze democratie. 

Ik feliciteer als eerst de VHP, die net als wij hebben aangegeven te gaan voor sterke onafhankelijke instituten, goed bestuur en daadwerkelijke corruptie bestrijding en daarmee de meeste zetels heeft gehaald.

Wij feliciteren ook de overige partijen die zetels hebben gewonnen. Het is belangrijk, dat we een democratische transitie hebben die in overeenstemming is met de wetgevende mandaten van ons kiesstelsel. 

Waar ik naar uitkijk is een nieuwe regering die inclusief, adviserend, transparant en participatief is, in overeenstemming met het type democratisch bestuur dat Suriname hard nodig heeft. 

Wij Surinamers zullen zoveel sterker zijn, wanneer onze politieke partijen een verkiezingsverlies kunnen accepteren en het als een kans kunnen gebruiken als een leermoment, terwijl wij ons voorbereiden op de volgende verkiezingen. 

Angelic del Castilho
Voorzitter'

VVD: 'Het volk heeft gesproken en haar wil moet en zal gerespecteerd worden'

'Vanwege de korte tijdspanne heeft volk de VVD-boodschap niet begrepen'


'De Volkspartij voor Vernieuwing & Democratie (VVD) heeft deelgenomen aan de algemene, vrije en geheime verkiezingen van afgelopen maandag 25 mei 2020. Het volk heeft na 5 jaren de gelegenheid gekregen om haar politieke leiders te kiezen. 'Het volk heeft gesproken en haar wil moet en zal gerespecteerd worden', aldus Alice Amafo, voorzitster van de VVD. 
 
Voorzitster Amafo feliciteert het volk van Suriname, maar bovenal de politieke partijen en hun leiders met de behaalde zetelwinst. Ondanks het feit dat er nog geen officiƫle uitslag van de verkiezingen is vastgesteld, is het duidelijk dat de VHP de grote winnaar is van de gehouden verkiezingen.

Heel vreemd is het wel, dat er naar een hertelling wordt gevraagd, terwijl er nog geen officiƫle uitslag is vastgesteld.

Over de officieus behaalde stemmen door de VVD is zij kort: 'Het is duidelijk dat vanwege de korte tijdspanne het volk de VVD-boodschap niet heeft begrepen, maar wij hebben in ieder geval een zaad geplant. Wij zullen de aankomende regering het voordeel van de twijfel geven en haar kritisch volgen.'

De Volkspartij bedankt het Surinaamse volk, sympathisanten en partijleden voor hun geleverde bijdrage aan de democratische belevenis van het kiezen van onze volksvertegenwoordigers en daarmee de politieke leiders.

De Volkspartij hoopt dat met de aankomende regering, er ook een mooie horizon tevoorschijn mag komen voor alle Surinamers en voor Suriname.

VVD MEDIA'

SVJ: 'Minstens Ć©Ć©n journalist om de beurt 24 uur per dag aanwezig in ANS'

Verklaring SVJ als mosterd na de maaltijd...


'De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), heeft gemerkt dat er behoorlijke spanningen zijn ontstaan tijdens het bivakkeren in de Anthony Nesty Sporthal (ANS). Er schijnt veel wantrouwen en ruis in de samenleving te zijn ontstaan, over het natraject van de verkiezingen. 

Om ervoor te zorgen, dat de samenleving voorzien wordt van feitelijke informatie, waarbij ook wederhoor kan worden gepleegd, waar nodig, heeft de SVJ besloten om ervoor te zorgen dat minstens Ć©Ć©n journalist om de beurt 24 uur per dag aanwezig is in ANS. 

De SVJ wil op deze manier ervoor zorgen, dat de samenleving op een professionele manier op de hoogte wordt gesteld, indien er nieuwswaardige feiten zich voordoen. 

De Surinaamse Vereniging van Journalisten, 
Namens Deze, 
C. Boetius. Voorzitter,

OKB grijpt in bij trage gang van zaken controle en verwerking stembusresultaten door hoofdstembureau Paramaribo

(Bron foto: Twitter/@pmathura)
'Werkwijze van voorzitter Mike Nerkust werkte zeer vertragend'

'Transparantie mag niet leiden tot een overdreven voorzichtigheid die nergens op slaat'


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 30 mei 2020, dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) gisteravond heeft ingegrepen bij de trage gang van zaken bij de controle en verwerking van de stembusresultaten door hoofdstembureau Paramaribo. De werkwijze van voorzitter Mike Nerkust, die het publiek over zijn schouders liet meekijken en elke handeling liet uitleggen, werkte zeer vertragend, vond OKB-voorzitdter Jennifer van Dijk-Silos. 

Kort vĆ³Ć³r acht uur 's avonds hield zij het publiek in de Anthony Nesty Sporthal voor, dat vanaf dat moment conform de wettelijke regels met uitsluitend de betrokkenheid van de bij wet genoemde organen en instanties zou worden gewerkt. Het publiek heeft daarin geen enkele rol en mag slechts vanaf een afstand volgen wat gedaan werd.


Van Dijk-Silos zei, dat voor het eerst een hoofdstembureau met zo veel transparantie en omzichtigheid werkt tijdens de onderzoekszitting. Dit werkt vertragend, wat leidt tot ongeduld bij het publiek, terwijl het zelf debet is aan het oponthoud.

'Ik denk dat de heel voorzichtige manier het werk stagneert, omdat hij met te veel dingen rekening houdt.'


Onder meer betrok hij lokale waarnemers bij de controle, terwijl zij niet geaccrediteerd zijn door het OKB. 'Ze mogen waarnemen, maar ze hoeven niet zo dichtbij te komen. Politieke waarnemers idem dito.'

Haar optreden ontlokte gejuich van het publiek in de sectie waar NDP'ers zaten. Wie niet in de zaal thuishoorde werd gevraagd zich terug te trekken op de tribunes. Hoewel Van Dijk-Silos de transparantie van het hoofdstembureau toejuichte, stelde ze dat die 'transparantie niet mag leiden tot een overdreven voorzichtigheid die nergens op slaat'. Ze voegde eraan toe dat de voorlopige uitslag al bekend is. Nadat het werk is afgerond kan geprotesteerd worden tegen eventuele fraude.

'Geen enkel verkiezingsinstituut mag bang zijn als het transparant is', hield Van Dijk-Silos voorzitter Nerkust tenslotte voor. Hij putte kracht uit haar woorden en riep met verheven stem het publiek op zich vanaf dat moment koest te houden en het personeel in alle rust de werkzaamheden te laten afronden. 'Wij gaan nu werken, u kijkt toe en houdt uw mond', riep Nerkust.

Van Dijk-Silos riep de politie daarna op aanwezigen die protesteerden uit de hal te zetten indien zij zich niet rustig kunnen houden. Hoewel flink werd doorgewerkt kregen de medewerkers het werk niet af. De werkzaamheden worden vandaag voortgezet en mogelijk afgerond.

Rond kwart voor negen vrijdagavond deelde hoofdstembureaulid Faried Ilahibaks het publiek mee, dat gestopt zou worden naar het zoeken van ontbrekende of incomplete processen-verbaal. De voorzitters van de desbetreffende stembureaus zullen worden opgeroepen zich vandaag bij het hoofdstembureau aan te melden om de controle en verwerking te kunnen afmaken.

ABOP-hoofdbestuurslid Stanley Betterson: 'Wij hadden gemikt op tien, maar wij hebben er acht',

'We hadden drie zetels verwacht in Brokopondo en drie in Sipaliwini'


De ABOP had meer zetels verwacht dan ze nu heeft. 'Wij hadden gemikt op tien, maar wij hebben er acht', zegt hoofdbestuurslid Stanley Betterson zaterdag 30 mei 2020 in de Ware Tijd. De prognose was gebaseerd op cijfers uit het veld. 

'We hadden drie zetels verwacht in Brokopondo en hetzelfde aantal in Sipaliwini.' In elk van die twee districten heeft de partij twee zetels behaald. 'Wij hebben niet de meeste zetels behaald en kijken naar de grootste partij. We kijken wie de meest geschikte partner is voor ons, naar partijen die dingen willen doen die dit land ten goede komen. De voorzitter van de partij, Ronnie Brunswijk, heeft ook zijn ideeƫn daarover.'

Voor Betterson staat het vast dat de ABOP regeerverantwoordelijkheid zal helpen dragen. 'Elke partij gaat om die redenen de verkiezingen in.'

Uit cijfers blijkt daarnaast volgens hem, dat de ABOP 'behoorlijk gegroeid' is. Samenwerking zal gebaseerd zijn op het verkiezingsprogramma van de partij. Daarin staat wat ze gerealiseerd wil zien voor Suriname in het algemeen en voor de achterban in het bijzonder. 'Dit zullen we op tafel leggen. Als de partner ermee akkoord gaat, hebben wij elkaar gevonden.'

Op de vraag wie de presidentskandidaat van de ABOP is, zegt Betterson dat de partij nooit een kandidaat heeft gepresenteerd. 'Het bestuur en het congres zullen zich hierover buigen. Er zijn wel ideeƫn en er zijn ook kandidaten. Als de partij dit alles heeft uitgewerkt zal het worden bekendgemaakt.'

Bestuurskundige Boldewijn: ‘Geen oneffenheden in stembiljetten, dus geen hertelling’

'Men probeert op een manier om aan meer zetels te komen'


Naar aanleiding van de mededeling van president Bouterse tevens voorzitter van de NDP, dat protest wordt aangetekend over de gang van zaken met betrekking tot de verkiezingsresultaten en dat een hertelling wordt aangevraagd, zegt bestuurskundige August Boldewijn vrijdagavond 29 mei 2020 in De West, dat het onmogelijk is een landelijke hertelling te doen. 

Volgens Boldewijn, zou dat pas kunnen, indien het zou blijken, dat er oneffenheden waren in de stembiljetten. 'Maar, dat is het geval niet, er is geen enkele hertelling nodig’, zegt Boldewijn. Hij merkt op, dat de voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, al heeft aangegeven, dat alle processen-verbaal die zijn gemaakt en nagekeken kloppen. 'Indien er onregelmatigheden zouden zijn, zouden die weggewerkt moeten worden, maar dat blijkt ook in dit geval niet zo te zijn’, aldus Boldewijn.

Boldewijn is van mening, dat men op een manier probeert, om aan meer zetels te komen. “Men bedenkt nu allerlei scenario’s alleen om zaken af te draaien', merkt Boldewijn op. Volgens hem is er heel veel ruis ontstaan na de verkiezingen. Boldewijn stelt, dat de voorbereidingen naar de verkiezingen toe, goed waren en volgens de wet. 'Bij de uitvoering hebben wij gezien, dat heel wat zaken zijn misgegaan.' 

 Volgens Boldewijn is de verwarring binnen de stembiljettenkwestie en de telling ontstaan, omdat men geen centrale leiding heeft geĆÆnstalleerd. 'De districtscommissarissen hebben zij belast met het werk, maar ook zij worden moe en laten dan op den duur alles liggen. Na de stemming, raak je nog verder uitgeput en dan op een gegeven moment, kan men ook niet goed meer tellen, alleen omdat men vermoeid is.'
Volgens Boldewijn was er een vervanger nodig, zodat indien iemand vermoeid raakt, er vervanging is.

Boldewijn zegt, dat er een leiding nodig is om dingen te kunnen bewerkstelligen, en niet dat burgers dag en nacht een wakend oog houden. 'Niet dat het iets verkeerds is, maar dit is niet hoe het hoort. Principieel zou er een systeem moeten zijn, om zaken ordelijk te laten verlopen', benadrukt Boldewijn.

Santokhi (VHP) gaat voor presidentschap en Brunswijk (ABOP) wordt Assembleevoorzitter

Vice- presidentschap gaat ook naar de ABOP

Diverse posten in de nieuwe regering zijn al verdeeld - NPS krijgt nieuw ministerie Olie- en Gaszaken
-  PL krijgt Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gaat voor presidentschap en Ronnie Brunswijk, leider van de ABOP, zal het roer van Jennifer Geerlings-Simons overnemen als voorzitter van De Nationale Assemblee. Vanmiddag, zaterdag 30 mei 2020, wordt de samenwerking tussen VHP, ABOP, NPS en PL geproclameerd in 'het Lalla Rookh-gebouw', aldus Starnieuws. 

Het vicepresidentschap gaat ook naar ABOP. Er zijn ook gesprekken gevoerd met de BEP, maar het is niet gekomen tot een samenwerking. De ABOP had bezwaar hiertegen heeft aangetekend.

Met de samenwerking tussen deze vier partijen komt de te vormen coalitie op 33 zetels. (VHP 20, ABOP/PL 10 en NPS 3). Indien de president en vicepresident in de Verenigde Volksvergadering gekozen moeten worden, hebben deze partijen de overgrote meerderheid.

Diverse posten in de nieuwe regering zijn al verdeeld. Vicevoorzitterschap van De Nationale Assemblee gaat naar de VHP. Ook de post van governor van de Centrale Bank van Suriname is voor de VHP. De NPS en PL krijgen elk twee ministeries. PL krijgt Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken. De NPS Onderwijs en Olie- en Gaszaken. Vernomen wordt dat Natuurlijke Hulpbronnen wordt opgesplitst.

Volgens verkregen informatie krijgt de ABOP verder Justitie en Politie, Handel, Industrie & Toerisme en Sport & Jeugdzaken. De rest van de ministeries gaat naar de VHP.

Boothouders Albina jammeren over gedrag militairen en agenten die grens bewaken

Leden DNV en NCCR zouden zich vaak misdragen tegenover lokale gemeenschap


Boothouders van Albina zijn niet te spreken over de behandeling die ze krijgen van de militairen en agenten die de grens bewaken. "Den man no wani taki, na omeni sma den man mishandel zomaar dya', wordt geklaagd, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 30 mei 2020. Daarnaast zijn ze heel ontevreden over de ondersteuning vanuit de overheid. 

'We worden onheus behandeld door de verschillende gewapende diensten die hier vertoeven. Dit probleem los je niet op met geweld', uit een groep zijn ongenoegen. Gezegd wordt, dat onder meer vertegenwoordigers van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en het Nationaal Coƶrdinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zich vaak misdragen tegenover de lokale gemeenschap wiens leven voor een belangrijk deel afhangt van activiteiten op de rivier.

'Wanneer ze ons op de rivier zien, willen ze soms niet weten waar we vandaan komen. Je wordt onnodig kapot geslagen', klaagt een boothouder terwijl hij de littekens op zijn benen toont. 'Luku san den man du nanga mi. Tot nu toe zijn twee buitenboordmotoren van mij in beslag genomen en niet teruggegeven.'

Jerry Slijngard van het NCCR heeft geen rapportages binnen van onbehoorlijk gedrag van de diensten in Albina. Ook hoofdinspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Surinam beschikt niet over die informatie. Slijngard: 'Ik bevestig het niet, maar ontken het ook niet. Ik zal het wel onderzoeken.'

De grens met Frans-Guyana werd op 30 april gesloten om te voorkomen dat passagiers uit dat land Suriname binnenkomen. Echter, volgens de boothouders komt het in hun nadeel, omdat hun leven nu compleet stil ligt. De groep benadrukt, dat ze sinds de sluiting van de grens geen inkomen heeft.

'Een boot kost vijfduizend euro, nu hebben we de investering gepleegd, maar neks unu no man du. Soso verlies.' Als ondernemers hadden ze gehoopt, dat er vanuit de overheid alternatieven zouden komen om hun verlies op te vangen. Zo zouden er bijvoorbeeld controleposten op de rivier geplaatst kunnen worden waardoor passagiers uit Frans-Guyana gescreend konden worden voordat ze het land binnenkomen. 'Maar, niemand praat met ons. Wat verwachten ze dan dat we gaan doen? Als we geen inkomen hebben gaan we de mensen illegaal brengen toch? Den pikin fu unu musu nyan. Ef unu no hori un srefi na rover wi o tron.'

Ze zeggen de ernst van de Covid-19-situatie wel te begrijpen, maar willen ook graag andere mogelijkheden bespreken met de regering. Die mogelijkheid is tot nu toe niet geboden.

President Bouterse informeert CARICOM omtrent verloop verkiezingen...

(Bron foto: NII)
Bouterse beweert dat de verkiezingen 'veelal vlot en transparant' zijn verlopen


President Desi Bouterse heeft gisteren, vrijdag 29 mei 2020, een telefonisch onderhoud Secretaris-Generaal van de CARICOM, Irwin LaRocque, en de premier van Barbados, Mia Amor Mottley, in haar hoedanigheid als voorzitster van deze regionale organisatie, geĆÆnformeerd over het verloop van de verkiezingen in Suriname. Dit meldt regeringsspreekbuis het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Bouterse heeft dank en waardering uitgesproken namens de regering en het volk vvoor het besluit om een electorale waarnemersmissie, te midden van de wereldwijde uitdagingen in het kader van de Covid-19 pandemie, af te vaardigen. Daarbij is benadrukt het versterken van regionale solidariteit en samenwerking.

Voorts is Bouterse kort ingegaan op de diverse processen die volgen na het bindend verklaren van de resultaten van de verkiezingen.

Rocque en Mottley hebben aangegeven, dat het van belang is dat de landen in de regio elkaar blijven ondersteunen in hun democratische processen.

De president had de CARICOM-waarnemers gevraagd langer in Suriname te verblijven ter waarborging van de integriteit en objectiviteit van het verkiezingsproces in Suriname. Bouterse beweerde, dat de verkiezingen veelal vlot en transparant zijn verlopen.

Voorzitster OKB Van Dijk-Silos: 'Het is een schande dat de EU zich zo gedraagt'

'Wij hebben nooit een EU-missie hier geaccrediteerd'

- 'Deze figuren uit Europa denken dat wij Uncle Tommy's hier zijn om die rotzooi te pikken'
- Ambassadeur Joly: 'Ik was gechoqueerd door de grove woorden van Van Dijk-Silos'


De voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, heeft met verbazing kennisgenomen van een bericht over missiehoofden van de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk over de verkiezingen in Suriname. 'Wij hebben nooit een EU-missie hier geaccrediteerd. Zij zijn uitgenodigd geworden, maar ze hebben geweigerd, omdat ze niet konden komen. Dit artikel is een grote misleiding voor het volk van Suriname. Er is nooit een EU-missie van deze verkiezingen hier geweest', benadrukt de OKB-voorzitster vandaag, zaterdag 30 mei 2020, op Starnieuws. 

'EU heeft niks waargenomen hier en was niet geaccrediteerd. Het is een schande dat de EU zich zo gedraagt. Ik wil hierbij echt stellen, dat Suriname dit niet zal accepteren. Wat mij betreft hoeft de EU nooit meer hier te komen. In 2015 was zij er en heeft zich toen ook misdragen. En deze keer is ze niet gekomen. Ik wil het herhalen. EU-waarnemers zijn niet naar Suriname geweest om waar te nemen in deze verkiezingen.'

De OKB-voorzitster zegt begrepen te hebben, dat de Franse ambassadeur Antoine Joly zogenaamd de waarneming namens de EU heeft gedaan. 'Dit vind ik heel ernstig want het is bedrog, omdat uitsluitend de Franse ambassade geaccrediteerd is geweest, zonder een aanhangsel dat EU heet. Het is een schande, wij gaan het niet accepteren. Ik ga een klacht indienen bij de minister van Buitenlandse Zaken om haar stem te laten horen zoals het gebruikelijk is in de internationale wereld. De EU kan dit niet doen. Het volk misleiden. Dit is bedrog en een organisatie als de EU onwaardig. Dit accepteert het OKB absoluut niet.'

EU doet met de verklaring voorkomen alsof EU in Suriname formeel op een missie was.

De OKB-voorzitster vindt, dat de EU zich bemoeit in Surinaamse aangelegenheden vanuit de verte 'en ook nog liegt dat ze hier was'. Van Dijk-Silos doet een beroep op eenieder om deze mening van de EU te verwerpen. 'We zijn een waardig land. Wij zijn een onafhankelijk land. We zijn niet gekoloniseerd. Wij zijn niet afhankelijk van Frankrijk of de EU.'

In onderstaande verklaring van de EU en het Verenigd Koninkrijk wordt de hoop uitgesproken dat de voorlopige resultaten van de op 25 mei gehouden verkiezingen zo spoedig mogelijk worden bekendgemaakt.


De OKB-voorzitster merkt verder op, dat de EU ook zo leugenachtig is geweest door aan te geven, dat er geen gezamenlijke delegatie hier was. Alleen ambassadeur Joly is uitgenodigd.

'En als een waarachtige bedrieger heeft hij nooit aangegeven dat hij als EU ook waarnam, want dan hadden wij hem gezegd dat hij niet geaccrediteerd zou worden. Hij zou geen enkele bevoegdheid hebben en zou niets kunnen doen omdat EU formeel geweigerd heeft. Ze heeft gezegd dat ze geen behoefte heeft aan een missie want wij hebben al jarenlang goede verkiezingen. Het is natuurlijk pijnlijk wanneer andere organisaties aangegeven hoe transparant alles gegaan is, dat deze figuren uit Europa denken dat wij Uncle Tommy's hier zijn om die rotzooi te pikken.'

Inmiddels heeft de Franse ambassadeur gereageerd op de uitspraken van Van Dijk-Silos. 'Ik was gechoqueerd door de grove woorden van Van Dijk-Silos':
Priscilla Dawsa (ABOP) tegen Mike Nerkust: ‘Wentel uw moeilijkheid niet af op mij’

Nerkust dreigde Dawsa, Biervliet (PRO) en Antencio (Strei!) uit NIS te zetten


De voorzitter van het Hoofdstembureau van Paramaribo, Mike Nerkust, zei donderdag in het programma Bakana Tori op staatsradiozender SRS, dat Assembleekandidaten Priscilla Dawsa (ABOP), Stephano Biervliet (PRO) en Mark Antencio (Strei!), niet meer aanwezig mogen zijn tijdens werkzaamheden in de Anthony Nesty Sporthal (NIS). Volgens Nerkust zorgen deze drie personen voor onrust en geven zij verkeerde informatie aan de samenleving,zo bericht De West vrijdagavond 29 mei 2020.

Dawsa, die in het NIS was, vindt dat Nerkust zijn problemen niet op haar af moet wentelen. 'Ik weet niet wie u het leven moeilijk maak, maar als dat het geval is, wil ik u vragen om uw moeilijkheid niet op mij af te werken.'

Zij vindt dat de voorzitter haar niet eruit kan zetten zonder dat hij de bevoegde instanties gebruikt of de juiste procedures. Dat zal hem volgens Dawsa niet lukken. Dawsa zegt dat er geen gronden zijn om haar uit het hoofdstembureau te laten verwijderen. 'Als er gronden waren, dan zou het niet Nerkust zijn die dat via Limbo zou doorgeven. De politie is hier en die weet wanneer er sprake is van ordeverstoring.'

Dawsa gaf aan dat er melding is gemaakt van ordeverstoring toen er geprotesteerd werd. De politie heeft toen Assemblee-kandidaten Curtis Hofwijks en Bryan Boerleider opgepakt. 'Er is hier niet geprotesteerd, er is niet uitgescholden en er zijn geen mensen hier met wapens. Niemand verstoort hier de orde', aldus Dawsa.

Volgens haar zijn het de autoriteiten die de orde verstoren, door te weigeren om op een correcte manier te communiceren met de burgers. Zolang zij zo blijven doen, zullen burgers hun ongenoegen daarover blijven uiten, meent Dawsa. 'Hoeveel neemt het van je weg als mens, om de acties die jij als autoriteit onderneemt, uit te leggen? Ik speel geen politiek met Suriname. Ik ben hier als ABOP-kandidate, maar meer nog als Surinamer.'

President Desi Bouterse heeft gevraagd om een hertelling. Dawsa: 'Ze mogen vragen naar een hertelling, ze mogen vragen naar een nieuwe verkiezing, ze mogen vragen naar een nieuw leven. Ook mogen ze vragen om dood te gaan en weer op te staan, maar als zij het krijgen, is punt twee. Suriname heeft afgerekend met ze.'

Zetel PL in Wanica gaat naar Miquella Soemar-Huur van ABOP

VHP behaalt 5 zetels in Wanica, de NDP 1 en de combinatie PL/ABOP 1

Assembleeleden: Amzad Abdoel, Rossellie Cotino, Hans Sandjon van de NDP en Raymond Sapoen keren niet terug


In Wanica heeft de Pertjajah Luhur een zetel behaald, maar die gaat naar Miquella Soemar-Huur, kandidate van de ABOP. Zij heeft de meeste stemmen gekregen op de lijst, waardoor niet lijsttrekker Nasier Eskak, maar Soemar-Huur gekozen is. De processen-verbaal van Wanica zijn verwerkt, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 30 mei 2020.

De VHP heeft 5 zetels veroverd in Wanica, de NDP 1 en PL/ABOP 1.

De ABOP en PL zijn een lijstverbintenis aangegaan in enkele districten. In Wanica had de ABOP twee kandidaten, Stanley Betterson en Soemar-Huur. De partij heeft geadviseerd om alleen op kandidaat no 6 te stemmen, waardoor gericht gewerkt is om de ABOP'er binnen te krijgen. Deze strategie is ook gelukt.
De ABOP heeft op basis van de officieuze telling 9 zetels, de PL formeel 2, maar 1 is ABOP-kandidaat. De BEP heeft er 2, NPS 3, NDP 16 en VHP 20.

Lijsttrekker Ashwin Adhin van de NDP is gekozen in Wanica. Hij heeft op de NDP-lijst de meeste stemmen behaald. Hij heeft meer dan 5.300 stemmen gekregen. Chandrikapersad Santokhi, lijsttrekker van de VHP, heeft meer dan 27.600 stemmen weten te vergaren. De eerste drie zetels van Wanica zijn gegaan naar de VHP. De vierde zetel in dit district is op naam van de NDP.

In Wanica zijn niet herkozen de Assembleeleden: Amzad Abdoel, Rossellie Cotino, Hans Sandjon van de NDP en Raymond Sapoen. Krishna Mathoera die vijf jaar geleden in dit district was gekozen, is verhuisd naar Paramaribo. Zij heeft een bijzonder goede beurt gemaakt in kiesdistrict I. Daar worden de processen-verbaal nog verwerkt.

Het stembureau van Wanica houdt morgen zijn openbare zitting. Dan zullen de uitgebrachte stemmen formeel bekend worden gemaakt.

In kiesdistrict II moesten uitslagen van 139 stembureaus worden verwerkt. Alle 17 partijen hebben meegedaan aan de verkiezingen. Slechts 3 partijen hebben zetels veroverd. De VHP is van 3 naar 5 zetels gegaan. De NDP is van 3 naar 1 zetel teruggevallen.

Rode Kruis op CuraƧao na brand Suffisant: Activiteiten gaan gewoon verder vanuit alternatieve locatie

Stomp: 'Volgende week weer voedsel- pakketten'


De activiteiten van het Rode Kruis gaan volgende week gewoon verder vanuit een alternatieve locatie. Waar dat precies is, moest gisteren nog worden beslist. Maar een dag na de brand in Suffisant heeft de hulporganisatie al verschillende opties. 'We hebben heel veel steun aangeboden gekregen vanuit de gemeenschap', zegt Henky Stomp van het Rode Kruis op CuraƧao vandaag, zaterdag 30 mei 2020, in het Antilliaans Dagblad

Het gebouw te Suffisant was het kloppend hart van de non-profitorganisatie. Hier meldden zich elke vrijdag 100 tot 120 vrijwilligers voor cursussen en trainingen. Hier kwamen de zestig jeugdleden op zondag bij elkaar.

En hier werden de afgelopen maanden voedselpakketten samengesteld. Daar zijn dertig mensen donderdagmiddag ook mee bezig op het moment dat in een van de ruimtes brand ontstaat. In een mum van tijd staat het gebouw in lichtelaaie.


Stomp: 'Het is heel snel gegaan. Gelukkig is niemand gewond geraakt.'

De melding van de brand kwam om 15.42 binnen bij de brandweer. De eerste ploeg was drie minuten later ter plekke. Op dat moment sloegen de vlammen al aan twee kanten uit het gebouw, zegt officier van dienst Dikmar Oliana. De situatie werd opgeschaald tot grote brand’ en de hulp werd ingeroepen van twee extra ploegen. Met een speciale camera was te zien dat het hele gebouw al vlam had gevat.


Dat het vuur zich zo snel kon verspreiden, kwam omdat het gebouw niet in compartimenten was verdeeld voor een betere brandveiligheid. Oliana: 'Dat zie je vaak bij dergelijke oude gebouwen. Boven het plafond was een grote ruimte zonder afscheidingen, waardoor het vuur vrij spel had. Ook was er geen brandmelder in het gebouw.'

Het pand is tot de grond afgebrand. Ook 210 voedselpakketten zijn in vlammen opgegaan. Het Rode Kruis levert tijdens de coronacrisis elke zaterdag 250 voedselpakketten bij mensen die door de crisis zijn getroffen. Die worden op donderdag en vrijdag samengesteld en dat gebeurde ook deze week in twee zalen in het gebouw in Suffisant.

'Dat is extra pech, dat de brand net op die dag toesloeg', zegt Stomp. 'De voedselbank zal de verloren pakketten aanvullen en volgende week zullen we zelf weer voor 250 pakketten zorgen.' 

KLM begint met aangepaste vluchten naar de Dutch Caribbean

‘Zo veel mogelijk ruimte aan boord door stoelen leeg te houden’ 

In totaal zal CuraƧao wekelijks vijf keer worden aangevlogen


De KLM begint volgende week met aangepaste vluchten naar de Dutch Caribbean. In totaal zal CuraƧao wekelijks vijf keer worden aangevlogen; in de tijd vĆ³Ć³r corona was dit het dubbele. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 mei 2020.

In de periode van woensdag 3 juni tot en met 5 juli zal KLM op de route tussen Amsterdam en Aruba, Bonaire, CuraƧao en Sint Maarten de volgende vluchten uitvoeren:

tweemaal per week Amsterdam-CuraƧao; 
eenmaal per week Amsterdam-Aruba met tussenstop op CuraƧao; 
eenmaal per week Amsterdam-Bonaire met tussenstop op CuraƧao; en ook eenmaal per week Amsterdam-Sint Maarten met tussenstop op CuraƧao. 

Aldus Tsamira Pietersz, regional marketing and communication coƶrdinator op CuraƧao voor Aruba, Bonaire, CuraƧao en Suriname.

De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A330-200 met 262 stoelen; 16 businessclass en 246 economy class. ,

'Hiermee wil KLM de vluchten, onder voorbehoud van wijzigingen, tussen Nederland en de Antillen weer opstarten. Passagiers moeten zich wel houden aan de protocollen en maatregelen opgesteld door de overheid, luchtvaartmaatschappij en luchthavens', aldus Pietersz.

Op de vraag over de bezetting van de stoelen aan boord tijdens de vlucht, zegt zij: 'Waar mogelijk volgen we de algemene richtlijnen van social distancy, wat betekent dat we zoveel mogelijk ruimte om je heen creƫren door stoelen leeg te houden.'

Vertrekkende passagiers krijgen een formulier mee aan de incheckbalie met daarop ‘measures taken in relation tot Covid-19 before you board’. Daarop staat onder meer, dat een mondkapje vereist is, vooralsnog tot ten minste 31 augustus dit jaar, gedurende de hele reis. De regels en voorschriften op het formulier ‘kunnen aangepast worden als de omstandigheden veranderen’. De redactie vroeg ook naar de ticketprijzen.

Er wordt niet gekort op basissalaris van ambtenaren CuraƧao

Minister Konket: 'Salariskorting 12,5% over een jaar en totaalpakket'


Om de koopkracht en de vooruitzichten op pensioenopbouw zo veel mogelijk te behouden, wordt er niet gekort op het basissalaris van ambtenaren. Verder zijn personeelsleden in de laagste schalen die door de verlaging onder het minimumloon zouden uitkomen, uitgesloten van de bezuinigingen. 

De Raad van Ministers van CuraƧao heeft besloten deze twee uitgangspunten te hanteren bij de door Nederland, in verband met de al verstrekte en de nog te verstrekken liquiditeitssteun, opgelegde verlaging van 12,5 procent voor medewerkers in de publieke sector.

Minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) zegt vandaag, zaterdag 30 mei 20020, in het Antilliaans Dagblad: 'Wat staatssecretaris Raymond Knops in zijn brief schrijft over de korting van 12,5 procent is dat dit moet gaan over het totale pakket arbeidsvoorwaarden op jaarbasis.'

In het eerste scenario wordt het vakantiegeld 2021 van 6 procent geheel geschrapt. De loontrede van 3 procent wordt bevroren. Het aantal vakantiedagen wordt verminderd met 3,5 procent, wat neerkomt op gemiddeld 6,5 uren minder vakantie in een jaar. De pensioenpremie blijft echter onveranderd, evenals de sociale premies. De cijfers zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek. Bij elkaar komt dit uit op -12,5 procent.

In het tweede scenario wordt 4,5 procent van het vakantiegeld gekort en krijgt de ambtenaar dus nog 1,5 procent uitbetaald. Het aantal vakantiedagen blijft onveranderd. De loontrede wordt bevroren. Bij de afdracht van pensioenpremies komt er een verschuiving tussen werkgever en werknemer, waarmee de overheid 3 procent bespaart en de ambtenaar 3 procent betaalt.

Zomereditie Bon Bini Bonaire verschenen

Magazine om diverse buiten Bonaire op hoogte te houden van ontwikkelingen op eiland De zomereditie van Bon Bini Bonaire is verschenen. Het magazine is een uitgave van het Kabinet van de gezaghebber en is bedoeld om verschillende doelgroepen buiten Bonaire op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het eiland, aldus het Openbaar Lichaam Bonaire vrijdag 29 mei 2020. 

Het blad wordt (digitaal) verspreid onder mensen die uit hoofde van hun functie geĆÆnteresseerd zijn in Bonaire, onder wie bestuurders, ambtenaren en Kamerleden,

In de zojuist verschenen zomereditie wordt onder meer bericht over het Natuur- en milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 van het kabinet en de reacties daarop van het Bestuurscollege en het Wereldnatuurfonds.

Een ander artikel gaat over een rapport dat in opdracht van de Tweede Kamer is opgesteld waarin Bonaire 'front runner' van de regio wordt genoemd. Ook wordt stilgestaan bij het onderzoek dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat laat doen naar de introductie van elektrisch vliegen in Caribisch Nederland.

Verder wordt aandacht besteed aan onder meer de pilot van AlgaePARC, de opening van het Caves & Karst Reserve, de Centraal Dialoog en hoe Bonaire omgaat met de coronacrisis.

De nieuwe editie van Bon Bini Bonaire is te lezen op www.bonairegov.nl.

Zetel NDP Nickerie gaat naar Ebu Jones

Jones haalt 52 stemmen meer dan lijsttrekker Hanisha Jairam

Jones over geruchten over afstaan zetel aan Jairam: 'Vaststaat dat ik geen besluit zal nemen, zonder de mensen die op mij gestemd hebben te consulteren'
 

Met 52 stemmen meer dan lijsttrekker Hanisha Jairam, gaat de enige parlementszetel van de Nationale Democratische Partij (NDP) in rijstdistrict Nickerie naar Ebu Jones, aldus het Dagblad Suriname vrijdagavond 29 mei 2020.

Jones kreeg op plek nummer 2 van de kandidatenlijst 1510 stemmen. Jairam als lijsttrekker heeft 1.458 stemmen behaald en krijgt net als in 2015, weer niet de kans om lid te worden van De Nationale Assemblee. De onenigheid binnen de partij in Nickerie heeft de NDP de das omgedaan. William Waidoe heeft 612 stemmen vergaard, Rinesh Mangaldeen heeft 684 en Erak Fatemohamed 278.

De Ware Tijd schrijft, dat Jones volgens vertrekkend Assembleelid Rachied Doekhie zou zijn benaderd om zijn zetel af te geven aan Jairam. Jones bevestigt noch ontkent, dat hij benaderd is door derden om daartoe over te gaan.

'De NDP is een georganiseerde partij. Over zulke verregaande beslissingen zouden alleen de voorzitter en ondervoorzitter mij kunnen benaderen en dat is tot nu toe niet gebeurd', reageert Jones.

Doekhie geeft aan al meer dan veertig jaar met het bijltje te hakken en te weten wat er speelt in Nickerie. 'Er is een politieke zwerver, een kapitalist, die overal met geld strooit en hij heeft aangegeven, dat als Jairam de zetel niet krijgt, hij geen geld meer gaat geven en mensen zijn gevoelig voor geld.'

Op de vraag of het hier gaat om Johnny Mahespalsingh die in Nickerie bekend staat als de geldkoning die staat tegenover Doekhie als volkskoning, antwoordt Doekhie bevestigend. Echter, Jones geeft aan vaak met Mahespaslingh te praten, maar dat die ook niet bevoegd zou zijn hem te vragen om zijn eventuele zetel af te staan. De nummer twee op de lijst in Nickerie bevestigt na enig aandringen wel hier en daar geluiden te horen, maar die zijn voor hem niet relevant.

De vraag of hij een eventueel behaalde zetel wel af zou staan als de partijleiding daartoe een beroep op hem zou doen noemt Jones 'speculatief'. 'Vaststaat dat ik geen besluit zal nemen, zonder de mensen die op mij gestemd hebben te consulteren.'

Over de kandidatuur van Jairam is Doekhie niet te spreken. Hij zet Jairam neer als controversieel in Nickerie vandaar ook, dat hij vindt dat Jones de plek moet krijgen, die hij verdient. 'Deze mevrouw wordt van tal van zaken beschuldigd in Nickerie en de mensen weten dat, dus men heeft niet op haar gestemd. Dit terwijl Jones absoluut heel hard heeft gewerkt en de overwinning en de zetel ook echt verdient', vindt Doekhie.

Jairam geeft aan, dat er niet te praten valt over iets dat nog niet vaststaat. 'Er is pas vandaag een openbare zitting en dan pas zal duidelijk worden wie meer stemmen behaald heeft. Ik snap dus niet, dat meneer Doekhie zomaar de media opzoekt.'

Volgens Jairam moet Doekhie met zijn beschuldigingen naar de procureur-generaal gaan. 'Als hij zoveel weet en zoveel bewijs heeft van dingen die fout zijn gegaan bij Canawaima, dan moet hij de bewijzen bij de pg droppen', zegt Jairam, die president-commissaris was bij dat bedrijf.

Jairam verwijt Doekhie ervan met vuil te smijten, 'terwijl hij altijd al op andermans stemmen binnen is gekomen op de lijst van de NDP in Nickerie'. 'Maar, dat gebeurt er wanneer gestoorde mensen niet meer in de partij zitten en anderen gewoon zwart willen maken', zegt Jairam, die de verhalen verder voor rekening van Doekhie laat.

14-Jarige jongen neergeschoten tijdens jacht op pingo's bij Apetina

Schutter (19) na verhoor in vrijheid gesteld


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 29 mei 2020, dat S.W. (19) dinsdag, per ongeluk, een 14-jarige jongen heeft neergeschoten tijdens de jacht te Apetina in het Boven-Suriname gebied. 

Uit het politieonderzoek is naar voren gekomen, dat W. en het slachtoffer met jachtgeweren op een kudde pingo’s (bosvarkens, Tayassu pecari) schoten en bij die gelegenheid heeft W. de jongen geraakt. De gezondheidstoestand van het slachtoffer is stabiel te noemen.

W. was door de politie aangehouden, maar is na voorgeleiding en verhoor weer vrijgelaten na overleg met het Openbaar Ministerie.

Het jachtgeweer waarmee S.W. geschoten heeft is in beslag genomen, omdat hij geen vuurwapenvergunning voor dat wapen heeft. Het jachtgeweer, dat door de 14-jarige werd gebruikt, is nog niet achterhaald door de politie.

Ingrid Karta-Bink, Pertjajah Luhur, keert niet terug in Assemblee

Evert Karto gaat voor de PL Commewijne vertegenwoordigen in Assemblee


In Commewijne is niet Ingrid Karta-Bink gekozen, maar partijgenoot Evert Karto. Hij heeft de meeste stemmen gehaald op de lijst van Pertjajah Luhur, PL, aldus Starnieuws vrijdagavond 29 mei 2020. Op grond daarvan gaat de zetel naar Karto. 

Karto behaalde 1459 stemmen. De PL had stemadvies gegeven om op Karto te stemmen, in de hoop dat ook Karta-Bink binnenkwam indien de partij twee zetels zou veroveren. Op de PL-lijst heeft ABOP-kandidaat Radjeshkumar Mahabiersing 1.009 stemmen behaald.

In dit district heeft de VHP twee zetels behaald en de NDP Ć©Ć©n. De openbare zitting is vrijdagmiddag gehouden door het hoofdstembureau onder leiding van Ajaikoemar Kali. In Commewijne heeft Roy Mohan, lijsttrekker van de VHP, de meeste stemmen behaald. Hij kreeg 3.724 stemmen. Ann Sadi van de NDP kreeg 1.291 stemmen op haar naam. Vijf jaar geleden hadden 3.357 personen op haar gestemd, maar ze werd niet bij voorkeur gekozen.

Soerjani Mingoen-Karjomenawi van de VHP heeft 1..212 stemmen gekregen en is eveneens gekozen. Zij was als tweede op de VHP-lijst gekandideerd.