vrijdag 6 maart 2020

Weer vergunningen chauffeurs lijnbussen ingevorderd

19 Buschauffeurs op bon geslingerd voor diverse overtredingen


De politie heeft in samenwerking met personeel van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) afgelopen maandag chauffeurs van lijnbussen gecontroleerd op de kruising van de Indira Gandhi- en Nieuw Weergevondenweg en op de kruising van de Nieuwe Weergevonden- en Agnoriaweg. Dit meldt het Korps Politie Suriname vrijdag 6 maart 2020.

In totaal zijn 61 buschauffeurs van lijnbussen staande gehouden om hun bescheiden te controleren. Daarbij zijn van vijf chauffeurs de vergunningen ingevorderd door personeel van OWT&C.

Verder zijn negentien bestuurders bekeurd voor het rijden zonder busvergunning, voor niet in het bezit zijn van een geldig Surinaams rijbewijs en voor rijden zonder dat het voertuig gekeurd of ter herkeuring is aangeboden.

Directeur Bissumbhar van Boss Enterprises: 'We lijden dagelijks 8.000 tot 10.000 US dollar verlies'

(Bron foto: Boss Enterprises)
Inwoners Balingsoela weigeren te vertrekken uit concessie Boss Enterprises

'Politie schijnt nog niet in staat om daar de veiligheid te garanderen'


Inwoners van Balingsoela in Brokopondo, onder wie illegale goudzoekers, lijken niet van plan te zijn om te vertrekken uit de concessie van mijnbouwbedrijf Boss Enterprises. Ze willen op een deel van de concessie goud zoeken, aldus de Ware Tijd vrijdagavond 6 maart 2020. 

Het bedrijf is sinds maandag gesloten nadat illegale goudzoekers werknemers mishandeld en met de dood bedreigd hebben. Ook zijn bedrijfseigendommen vernield. De 48 medewerkers die daar waren zijn halsoverkop naar Paramaribo gebracht. Totaal telt het bedrijf ongeveer zestig werknemers.

Districtscommissaris Frederik Finisie ziet als oplossing, dat de onderneming een deel van de concessie aan de illegalen afstaat.

De politie schijnt volgens directeur Narpath Bissumbhar van Boss Enterprises nog niet in staat om daar de veiligheid te garanderen. 'We voelen ons in de steek gelaten. We lijden dagelijks 8.000 tot 10.000 US dollar verlies.' De schade die is aangericht aan bedrijfseigendommen, zoals machines, is nog niet berekend, omdat vertegenwoordigers van het bedrijf niet naar de plek kunnen.

Bissumbhar had woensdag een gesprek met onder andere het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de commissie Ordening Goudsector Suriname. Deze laatste zal volgens hem met andere veiligheidsautoriteiten zorgen dat de rust en orde in het gebied terugkeren, waardoor het personeel zich weer veilig voelt. Tot gistermiddag waren er echter nog onbevoegden op de concessie. Hierdoor is het moeilijk te zeggen wanneer het bedrijf zijn operatie zal hervatten.

Het probleem begon maandag rond zeven uur 's morgens met het barricaderen van de toegangsweg tot het bedrijf. Tegen twee uur 's middags escaleerde de situatie. De mensen zijn het bedrijf binnengedrongen en hebben zaken kapot geslagen. 'Er zijn werknemers getraumatiseerd en sommige van hen willen daar niet meer werken. Bewoners hebben gezegd dat ze op hen zullen schieten', zegt Bissumbhar.

Hij herinnert zich, dat het bedrijf sinds 1996 activiteiten ontplooit in het gebied. Dat jaar heeft het een exploratievergunning gekregen en in 2012 een exploitatievergunning. In 2016 is Boss Enterprises begonnen met haar operaties en daarvóór al waren mensen van het gebied tegen de activiteiten. 'Wij zijn niet in hun gemeenschapsbos en in de omgeving is ook een andere goudconcessie. Er viel vroeger wel een deel van het gemeenschapsbos in onze concessie, maar dat is sinds 1998 vervallen', aldus Bissumbhar.

Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo vindt, dat de ondernemer water bij de wijn moet doen om het probleem op te lossen. De mensen zouden namelijk niet zijn gekend in de uitgifte van de concessie. 'Ze eisen een stuk land waar ze ook hun goud kunnen delven, maar Bissumbhar wil dat niet. Hij kan een overeenkomst met hen tekenen en een deel van de winst ontvangen', zegt Finisie. Hij weet dat de mensen ook spoedig aan tafel zullen zitten met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om hun zienswijze kenbaar te maken.

Finisie heeft maandag ter plaatse naar de mensen geluisterd en heeft ze ook toegesproken. 'Ze hadden toen gezegd dat ze zouden vertrekken, maar dat ze de volgende dag terug zouden keren.'

Braziliaan op Schiphol aangehouden met zes goudstaven in handbagage

Man was op doorreis vanuit Rio de Janeiro naar Hong Kong


Een 27-jarige Braziliaan is eind februari op Schiphol aangehouden met zes goudstaven in zijn handbagage. Het totale gewicht was bijna 15 kilogram. 

De man was zondag 23 februari op doorreis vanuit Rio de Janeiro naar Hong Kong. Bij de douane werden de goudstaven ontdekt.

De Braziliaan had geen goede verklaring voor de bezit van de goudstaven. Hij is aangehouden door rechercheurs van het Samenwerkingsverband Liquide Middelen op verdenking van witwassen, zo meldt de Koninklijke Marechaussee vrijdag op Facebook (zie onderaan).

De goudstaven zijn in beslag genomen, evenals bijna 750 Amerikaanse dollars en een mobiele telefoon.


(Suriname Mirror/Facebook)

Peru heeft zijn eerste bevestigde geval van coronavirus

Eerder gevallen van coronavirus in Brazilië, Argentinië, Chili, Ecuador en Frans-GuyanaPeru heeft zijn eerste bevestigde geval van coronavirus geregistreerd, zei president Martin Vizcarra vrijdag 6 maart 2020 in een verklaring op televisie, terwijl de ziekte zich over Zuid-Amerika begint te verspreiden.De patiënt is een 25-jarige man die naar Spanje, Frankrijk en Tsjechië was gereisd, voegde Vizcarra eraan toe.

Zuid-Amerikaanse buren Argentinië en Chili hebben deze week ook hun eerste bevestigde gevallen aangekondigd, terwijl een aantal gevallen in Brazilië en Ecuador is bevestigd.


(Suriname Mirror/dnoticias.pt/Reuters/Istoe/Twitter)

VS en Colombia stellen bilaterale agenda op om smokkel cocaïne te verminderen

Actieplan cocateelt en cocaïne- productie tegen eind 2023 met 50% te verminderen

Cocateelt in Colombia stabiel op 212.000 hectare in 2019, 208.000 hectare in 2018


Het Witte Huis Office of National Drug Control Policy (ONDCP) en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bureau voor International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) hebben donderdag 5 maart 2020 een dialoog over de internationale samenwerking met de Colombiaanse regering geleid om een ​​bilateraal gezamenlijk actieplan om het hoge niveau van cocateelt en cocaïneproductie tegen het einde van 2023 met 50 procent te verminderen. 

De dialoog was gericht op het vergroten van coca-uitroeiing en cocaïne-verbod, het verbeteren van de veiligheid en economische kansen in de plattelandsgebieden die het meest worden getroffen door de handel in verdovende middelen, en de bestrijding van met witwassen verband houdende drugs en illegale financiën.

Een belangrijk aandachtspunt van de discussie was het uitbreiden van de resultaten van het geïntegreerde coca-uitroeiingsprogramma van Colombia door te zorgen voor volledig gebruik van alle beschikbare hulpmiddelen, waaronder handmatige uitroeiing, alternatieve ontwikkeling en een Colombiaans geleide luchtverwijderingscomponent, ondersteund door plattelandsontwikkeling en plattelandsveiligheidsprogramma's.

'Toen president Duque aantrad in 2018, werd hij geconfronteerd met recordniveaus van cocateelt en cocaïneproductie. Met de steun van de Verenigde Staten en onze nauwe samenwerking tijdens zijn 18 maanden in functie, heeft zijn beleid geleid tot een stabilisatie van beide', zei Jim Carroll, ONDCP-directeur.

Tijdens de bijeenkomst verklaarde INL-assistent-secretaris Kirsten Madison: 'Colombia is onze sterkste partner voor internationale concurrentie en de Amerikaanse bijstand aan Colombia is een van onze meest effectieve investeringen. Deze inspanningen hebben al resultaten opgeleverd, aangezien de cocateelt en de productie van cocaïne eindelijk zijn gestabiliseerd in 2018 en 2019 voor het eerst sinds 2012. Tegelijkertijd laten ze zien dat we nog veel werk voor de boeg hebben om ons gezamenlijke doel te halen cocateelt en cocaïneproductie tegen het einde van 2023 gehalveerd.'

Vandaag heeft ONDCP ook de schatting van de cocateelt in Colombia en de productie van cocaïne 2019 vrijgegeven. Volgens de schatting bleef de cocateelt in Colombia stabiel op 212.000 hectare in 2019, van 208.000 hectare in 2018, terwijl de potentiële pure cocaïneproductie licht steeg met 8 procent tot 951 ton in 2019, van 879 ton in 2018.

Waar de Colombiaanse uitroeiingsactiviteiten geconcentreerd waren, nam de cocateelt aanzienlijk af, wat de inspanningen van president Duque valideerde. De Colombiaanse overheid verhoogde de handmatige uitroeiing met 57,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Colombiaanse veiligheidstroepen hebben grote moed, opoffering en inzet getoond. In 2019 verloren tien Colombianen hun leven en raakten meer dan 50 ernstig gewond tijdens handmatige uitroeiingsoperaties. Bovendien hebben Colombiaanse politie en strijdkrachten in 2019 beslag gelegd op of geholpen bij de inbeslagname van meer dan 492 ton cocaïne en cocabasis, de meeste in de Colombiaanse geschiedenis.

'President Trump is gericht op het blijven verminderen van het aantal Amerikanen dat sterft aan overdoses, en een belangrijk onderdeel van die missie werkt samen met onze internationale partners om de levering van dodelijke medicijnen te beteugelen. Dit komende jaar zal van cruciaal belang zijn en we kijken uit naar verhoogde inspanningen, waaronder uitroeiing vanuit de lucht, die het verschil maken bij het verminderen van de cocateelt en de productie van cocaïne, wat uiteindelijk het leven van het Amerikaanse volk zal redden', zei directeur Carroll.

Volgens de National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) van 2018 - het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn - gebruiken 1.949 miljoen mensen cocaïne in de Verenigde Staten, een stijging van 42 procent ten opzichte van de 1.369 miljoen cocaïnegebruikers in 2011. Het percentage van sterfgevallen door overdosis drugs waarbij cocaïne meer dan verdrievoudigd was (van 1,4 tot 4,5 sterfgevallen per 100.000 mensen) van 2012 tot 2018, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

(Suriname Mirror/whitehouse.gov)

Colombia's verkiezingsfraude 2018: Hooggerechtshof opent onderzoek tegen Uribe

Uribe en Duque werkten met een maffiabaas samen om verkiezingen van 2018 te manipuleren

Rechter Cesar Reyes ondervraagt oud-president Alvaro Uribe (Foto: Hooggerechtshof)

Het Hooggerechtshof van Colombia zei donderdag 5 maart 2020, dat het een onderzoek naar verkiezingsfraude tegen voormalig president Alvaro Uribe had geopend, te midden van een groeiend schandaal dat sinds 1990 niet meer werd gezien. 

Het onderzoek zal bewijsmateriaal onderzoeken, dat Uribe en Duque samenwerkten met een maffiabaas om de presidentsverkiezingen in 2018 in de provincies Noord-Cesar en La Guajira te manipuleren. Het schandaal dat op de onthullingen volgde, is ongekend sinds het zogenaamde 'Proces 8.000' dat volgde op de bijdragen van het Cali Kartel aan de presidentiële campagne van de voormalige president Ernesto Samper in 1994.

In navolging van het eerste rapport van onderzoeksjournalist Gonzalo Guillen onthulde een tweede onderzoeksjournalist, Julian Martinez, donderdag bewijsmateriaal waaruit blijkt, dat de persoonlijke assistent van Uribe stemmenaankoop coördineerde met Jose Guillermo Hernandez, die geld witgewassen heeft voor de gevangen gezette Marquitos Figueroa.

Het onderzoek door het Hooggerechtshof volgt op de aanklachten die Guillen woensdag heeft ingediend. De vermeende betrokkenheid van president Ivan Duque veroorzaakt een institutionele crisis in het kantoor van de procureur-generaal, die Duque zou moeten onderzoeken, maar geleid door Francisco Barbosa, een oude persoonlijke vriend van de president.

De onthullingen bevestigen gedeeltelijk de beweringen van de voortvluchtige politicus Aida Merlano, die ook Duque en Uribe ervan beschuldigde persoonlijk betrokken te zijn bij het kopen van stemmen. Afgezien van het Hooggerechtshof, het Openbaar Ministerie, hebben het beschuldigingscomité van het Congres en de Nationale Kiesraad (CNE, Consejo Nacional Electoral) onderzoeken geopend naar de toenemende claims van fraude. Van al deze onderzoeken heeft alleen het Hooggerechtshof een geschiedenis van het serieus nemen van dit soort onderzoeken.

De beschuldigingscommissie van het Congres is slechts één keer tot een oordeel gekomen in haar 29-jarige geschiedenis en was het orgaan dat het onderzoek tegen Samper controversieel sloot over de campagnebijdragen van het Cali-Kartel.

Het onderzoek van de Nationale Kiesraad is gecompromitteerd, omdat een van de drie onderzoekers magistraat Jaime Luis Lacouture is, de voormalige campagneleider van Duque in La Guajira, waar Hernandez zei stemmen te kopen.

De vriendschap van de procureur-generaal met Duque maakt elk onafhankelijk onderzoek onmogelijk, waardoor het Hooggerechtshof een speciale Officier van Justitie zou kunnen aanwijzen. De president, wiens populariteit al een dieptepunt had bereikt, heeft elk contact met de pers vermeden en heeft geen uitspraken gedaan over het grootste schandaal sinds zijn aantreden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports) 

Greenpeace: Brazilië knijpt oogje dicht voor iIllegale houtkap

(Bron foto: baynews9)
Brazilië beëindigt controles op houtexport en werkt illegale ontbossing in de Amazone in de hand


Experts hebben gewaarschuwd, dat de beslissing van Brazilië om controles op de houtexport te stoppen illegale ontbossing in de Amazone drastisch zal verergeren. De afgelopen twaalf maanden is het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis (Ibama) er niet in geslaagd om de helft van al het hout dat uit de Amazone-staat Pará wordt geëxporteerd, goed te autoriseren. 

Toen douanebeambten in Europa en de VS in februari alarm sloegen, reageerde Ibama door de noodzaak van goedkeuring helemaal af te schaffen. 'Wat er nu is gebeurd, is verder bewijs van het anti-milieubeleid van de regering van Bolsonaro', vertelde Rômulo Batista, Senior Forest Campaigner voor Greenpeace Brazilië, aan het Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP.

De houtindustrie van het land is al 'volledig besmet' met illegale activiteiten, en 'het veranderen van de wet om te proberen het exporteren van hout nog eenvoudiger te maken, zal de druk op het bos zeker vergroten', zei hij.

Bronnen vertelden persbureau Reuters, dat het hoofd van Ibama, Eduardo Bim, de beslissing nam ondanks bezwaren van minstens vijf deskundige analisten, die waarschuwden dat de beslissing het vermogen van Brazilië om illegale houtkap te bestrijden ernstig zal belemmeren.

Pará is zelfs een mekka voor illegale houthakkers. Tussen augustus 2018 en juli 2019 registreerde de staat volgens Reuters bijna 40% van alle illegale ontbossing in de Braziliaanse Amazone, een verlies van bomen in een gebied ongeveer de grootte van de staat Rhode Island in de VS.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft sinds zijn verkiezing in 2018 internationale kritiek geuit op zijn minachting voor bescherming tegen ontbossing in het Amazonegebied. Zijn regering heeft maatregelen teruggenomen die zijn ontworpen om illegale houtkap te bestrijden, met inbegrip van boetes, waarschuwingen en inbeslagname van apparatuur, op grond van belemmerende economische groei. Gezien de enorme hoeveelheid koolstofdioxide die wordt opgenomen door de Amazone, hebben klimaatwetenschappers van over de hele wereld gewaarschuwd voor het gevaar van versnelde opwarming van de aarde door de voortdurende vernietiging ervan.

Een studie die donderdag 5 maart 2020 in het wetenschappelijk tijdschrift Nature werd gepubliceerd, toont aan, dat het grootste regenwoud ter wereld binnen het volgende decennium zou kunnen stoppen met het absorberen van aanzienlijke hoeveelheden gas als er geen onmiddellijke maatregelen worden genomen om illegale houtkapactiviteiten in de regio te beteugelen.

(Suriname Mirror/Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP)

Brazilië haalt haar diplomatieke staf weg uit Venezuela

Pad vrij om diplomaten van Venezuela te vragen Brazilië te verlaten


De Braziliaanse regering heeft besloten haar diplomatieke staf uit Venezuela terug te trekken, meldde donderdag 5 maart 2020 het persbureau DPA. Het gaat om de ambassade in Caracas en verschillende consulaten in het land worden getroffen, volgens de beslissing gepubliceerd in de nieuwsbrief van de overheid Diario Oficial da Uniao

Het markeert een nieuw niveau van spanning tussen de rechtse Braziliaanse leider Jair Bolsonaro en de socialistische leider van Venezuela, Nicolas Maduro.

Voor de Braziliaanse regering maakt het een pad vrij om de diplomaten van Venezuela te vragen Brazilië te verlaten.

Bolsonaro erkende een gezant die de zelfbenoemde Venezolaanse interim-president Juan Guaido vertegenwoordigt als ambassadeur in Brazilië. Guaido verklaarde zich vorig jaar tot interim-president en wordt door meer dan 50 landen erkend als de legitieme leider van Venezuela.

(Suriname Mirror/Havana Times/Reuters)

Man (32) aangehouden die geleend jachtgeweer aan militair verkoopt

Verdachte leent medio 2019 jachtgeweer van vriend om te gaan jagen...


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 6 maart 2020, dat de 32-jarige D.T.  maandag door de politie van het ressort Zanderij is ingesloten na afstemming met het Openbaar Ministerie. De man wordt ervan verdacht een jachtgeweer, dat hij in 2019 van een vriend had geleend om te gaan jagen, te hebben verkocht. 

De vriend deed zes maanden nadat hij T. om zijn jachtgeweer vroeg en deze niet terug kon krijgen, aangifte tegen hem.

Bij de voorgeleiding verklaarde hij het jachtgeweer te door te hebben verkocht aan een militair. De militair kwam vervolgens in beeld en het wapen is achterhaald. Dit gedeelte van het onderzoek is voor verdere afhandeling overgedragen aan de Militaire Politie.

Inverzekeringstelling oud-governor Centrale Bank Van Trikt met 30 dagen verlengd

In de zaak van Van Trikt moeten nog veel getuigen gehoord worden


De inverzekeringstelling van ex-governor van de Centrale Bank van Suriname Robert van Trikt is met 30 dagen verlengd door de rechter-commissaris. Dit wordt door zijn advocaat Irvin Kanhai vanmiddag, vrijdag 6 maart 2020, bevestigd op Starnieuws. 

Van Trikt zit sinds 6 februari vast. Kanhai merkt op, dat er nog geen verlenging heeft plaatsgevonden van Ashween Angnoe, partner van Van Trikt bij Orion. Hij is op 10 februari in verzekering gesteld. Kanhai zegt, dat hij vandaag stukken heeft gestuurd naar de rechter-commissaris waaruit blijkt, dat Angnoe diensten heeft verricht voor de Hakrinbank. Daarom is er een betaling geweest door het Belgische bedrijf, Clairfield, van 625.000 euro. Het project is samen met Clairfield uitgevoerd, aldus Kanhai.

Van Trikt wordt onder andere van malversaties en witwassen beschuldigd. Hij zou oneigenlijke contracten hebben ondertekend met Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion, overfacturering van voertuigen. Een van de peperdure voertuigen heeft Van Trikt geschonken aan Angnoe. Justitie vermoedt dat het hier om een 'kick back' gaat.

Kanhai zegt verder, dat in de zaak van zijn cliënt, Van Trikt, nog veel getuigen gehoord moeten worden. Ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wordt door de rechter-commissaris gehoord. De advocaat verwacht dat dit volgende week zal gebeuren. 

Slechts paar honderd demonstranten bij tweede protest 'Pakittow' tegen regeringsprotest

(Bron foto: Facebook)
Waarschijnlijk wachten meeste potentiële demonstranten op verkiezingen

Organisator Biervliet beweert dat NDP gelieerde leerkrachten studenten hebben bedreigd niet naar protest te gaan...


Niet meer dan een paar honderd demonstranten was vanochtend, vrijdag 6 maart 2020, aanwezig bij de tweede protestdemonstratie tegen het regeringsbeleid op het Kerkplein. Waarschijnlijk wachten de meeste potentiële demonstranten op de verkiezingen. Initiatiefnemer Stephano 'Pakittow' Biervliet en anderen, voornamelijk studenten, spraken de aanwezigen vanuit een soundtruck toe.


Onder meer scholieren van het IMEAO-I, HAVO-II 2 en Scholengemeenschap Tamanredjo zijn vertegenwoordigt. De sprekers kaartten diverse issues aan. Scholieren repten over de 'gouden toekomst' die hen door president Desi Bouterse was beloofd. Daar merken ze tot nu toe weinig tot niets van.

Biervliet heeft de aanwezigen verteld, dat er 'duizenden' studenten naar de demonstratie zouden komen. Hij beweerde, dat dit niet zover is gekomen, omdat enkele leerkrachten die NDP gelieerd zijn, de studenten zouden hebben bedreigd dat ze het aan hun cijfer zullen merken als ze het protest zouden bijwonen.

Daarnaast beweerde Biervliet, dat enkele docenten in de telefoons van de leerlingen zijn gegaan om conversaties met hem na te gaan. De activist heeft de beweringen niet gestaafd.

De rode draad in de toespraken was, dat het beleid desastreus is. Verwezen werd naar de hoge koers, de hoge prijzen in de winkels, corruptie en andere kenmerken van wanbeleid.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Run op mondkapjes op Curaçao....

Laat je niet gek maken, mondkapje niet nodig, helpt niet tegen virus!’ 


Een virus wordt er niet door tegengehouden en dus ook het nieuwe coronavirus niet. Ondanks deze heldere boodschap is er op Curaçao toch een run op mondkapjes. Dat liet epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&Gz) gistermiddag weten tijdens een persconferentie samen met minister Suzy Camelia Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 maart 2020.

Gerstenbluth benadrukt dat de verkrijgbare mondkapjes geen adequate manier zijn om jezelf tegen Covid-19, zoals het virus officieel bekendstaat, te beschermen.


'Het beste is om afstand te houden van mensen die hoesten en niesen, want het virus wordt via druppeltjes overgebracht', zegt Gerstenbluth. 'Laat je niet gek maken, een mondkapje houdt het virus niet tegen, je hebt het niet nodig.'

Daarnaast blijft de belangrijkste boodschap: regelmatig handen wassen met water en zeep. Mocht dat niet voorhanden zijn, dan is desinfecterende handgel met minimaal 60 procent alcohol een goed alternatief.

Curaçao nu waarnemend lid bij de World Trade Organization, WTO

Stap dichterbij uiteindelijke wens om onafhankelijk lid te worden 


Curaçao heeft deze week als waarnemend lid haar entree gedaan bij de World Trade Organization (WTO). Op 3 maart is de Algemene Raad van WTO hiermee akkoord gegaan. WTO is de wereldorganisatie die internationale regels met betrekking tot handel en commercie monitort en coördineert. Lidmaatschap brengt voor Curaçao unieke kansen met zich mee om de export te ontwikkelen en de deelname op de internationale markt uit te breiden. Dit schrijft vandaag, vrijdag 6 maart 2020, het Antilliaans Dagblad.In oktober 2019 heeft minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling namens de regering van Curaçao bij WTO een officieel verzoek ingediend waarin zij de wens van Curaçao kenbaar maakte om onafhankelijk lid te worden van WTO.

In december 2019 reisde de minister na Genève waar zij voor het eerst in de geschiedenis van het land als lokale bewindsvoerder een dissertatie mocht geven aan 164 landen van de Raad van WTO. Nadat is voldaan aan de eisen van de organisatie en ook transparante informatie is verstrekt over de lokale handel en commercie, is het verzoek van Curaçao om waarnemend lid te worden van de WTO goed bevonden.

Nu begint het proces voor het onafhankelijk lidmaatschap. 'We zijn er nog niet, maar we zijn heel ver gekomen', zo sprak minister Mc William gisteren tijdens een persconferentie van de Ministerraad.

Eén van de voornaamste doelen van het ministerie van Economische Ontwikkeling is om middels een lidmaatschap bij het WTO de export te ontwikkelen en promoten. Een ander voordeel van het lidmaatschap is dat het toegang voor Curaçao creëert om commerciële akkoorden aan te gaan met andere landen, met name binnen de regio.

Zoektocht naar strategische partner Isla-raffinaderij, Curaçao, heeft 31,41 miljoen gulden gekost

Premier: Stijging economische bijdrage olie-industrie naar 10 tot 13% 


In de zoektocht naar een strategische partner voor de Isla-raffinaderij is tot en met 31 december 2019 in totaal 31,41 miljoen gulden besteed. Dat stelt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in een brief aan de Staten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 maart 2020. 

In zijn schrijven geeft de minister-president antwoord op vragen die eerder door Statenlid Marilyn Moses (MP) werden gesteld over de deal met de Klesch Group voor de overname van de raffinaderij. Daarbij geeft Rhuggenaath ook een overzicht op ‘high level’ van de kosten die zijn gemaakt gedurende de zoektocht naar en de onderhandelingen met een nieuwe partner voor de raffinaderij.

De gemaakte kosten zijn inclusief die van lokale en internationale experts, zo meldt de premier.

In het overzicht zijn het MDPT (Multidisciplinair Projectteam) - en wat later de Project Management Organization, PMO is geworden - en de PMU (Project Management Unit, bestaande uit diverse overheidsinstanties en ministeries onder leiding van secretaris-generaal Stella van Rijn van Algemene Zaken) opgenomen.

Guyanese president David Granger en de APNU/AFC claimen de verkiezingsoverwinning

De PPP/C bestrijdt de geclaimde overwinning

- Hooggerechtshof: Guyana Elections Commission mag de resultaten van de verkiezingen niet bekend maken
- 'Caricom roept alle partijen en Guyanezen op om kalm te blijven terwijl deze problemen worden opgelost'


Na een paar chaotische dagen in Guyana heeft de partijcombinatie van de Guyanese president David Granger gisteravond de verkiezingsoverwinning geclaimd. 

De APNU/AFC (Partnership for National Unity/Alliance For Change) deed dat op basis van een document van de Guyana Elections Commission (GECOM). Daarin zou te zien zijn dat de APNU/AFC in de laatste regio (Region 4) die nog geteld moest worden, uiteindelijk meer stemmen had dan haar directe rivaal, de PPP/C (People's Progressive Party/Civic) van Bharrat Jagdeo en presidentskandidaat Irfaan Ali. Het verschil in het totaal aantal stemmen zou iets minder dan 8.000 in het voordeel van APNU/AFC zijn.De PPP/C op haar beurt bestrijdt de geclaimde overwinning en plaatst vraagtekens bij de telling van Region 4.


Ook afgevaardigden van de VS, het VK, Canada en de Europese Unie hebben zojuist aangegeven dat de volledige telling van de verkiezingsresultaten van Regio 4 niet was voltooid. Zij twijfelen aan de geloofwaardigheid van de resultaten die door GECOM zijn vrijgegeven.


Afgelopen dinsdag ging Guyana naar de stembus. Het tellen daarna liet lang op zich wachten en was heel chaotisch. Dat blijkt nu ook weer. Temidden van de toenemende chaos bij de verificatie van de verkiezingsresultaten voor regio 4, liet het hoofd van het Commonwealth-waarnemersteam Owen Arthur ook weten, dat de definitieve resultaten voor de algemene verkiezingen niet officieel zijn. Hij drong er bij alle belanghebbenden op aan om volledige naleving van de Guyanese wet.

Ondertussen vieren APNU/AFC aanhangers feest:


Het Hooggerechtshof van Guyana heeft een bevel uitgevaardigd om de Guyana Elections Commission (Gecom) ervan te weerhouden de resultaten van de verkiezingen bekend te maken, tenzij deze overeenkomen met het wettelijk voorgeschreven verkiezingsproces. Dit heeft oppositionele People's Progressive Party/Civic (PPP/C) van voormalige president Bharrat Jagdeo vandaag, vrijdag 6 maart 2020, voor elkaar gekregen.

Het uitgevaardigde bevel in overeenstemming met artikel 84 van de Vertegenwoordiging van de People Act, beperkt GECOM haar personeelsleden en/of agenten, en elk van hen om op welke manier dan ook het totale aantal geldige stemmen van kiezers te verklaren voor elke kandidaat die op de lijst zijn opgenomen in de nationale en regionale verkiezingen 2020 in Guyana.

Het is de GECOM verboden een verklaring af te leggen. Er zal worden getoetst of de Returning Officer van kiesdistrict 4, Clairmont Mingo en de hoofverkiezingsfunctionaris Keith Lowenfield in letter en geest hebben voldaan aan artikel 84 van de Representation of the People Act, Cap 1:03.

De Caricom roept de GECOM op om ervoor te zorgen, dat alle juridische en procedurele processen waarheidsgetrouw worden nageleefd met betrekking tot het aantal stemmen en de verklaring van resultaten om ervoor te zorgen dat de uitkomst van de peilingen de wil van de bevolking van Guyana tot uitdrukking brengt. 'We roepen alle partijen en Guyanezen op om kalm te blijven terwijl deze problemen worden opgelost.'

(Suriname Mirror/Waterkant.net/Facebook/Starnieuws/Twitter/ YouTube)

Bestuursdienst Nickerie sluit dumpplaats te Zeedijk van kaf - Als noodoplossing wordt put gegraven waarin kaf gedumpt zal worden'

Bewoners Corantijnpolder klagen over overwaaiende as door verbranden kaf


De bestuursdienst in Nickerie heeft onlangs de dumpplaats te Zeedijk van kaf, ofwel lege ‘hulzen’ van padie, gesloten. Bewoners van de Corantijnpolder hebben last van overwaaiende as door het verbranden van kaf in de open lucht en hebben dit verteld aan leden van de districtsraad.  Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 maart 2020.

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe, die uit hoofde van haar functie voorzitster is van de raad, heeft dit besproken met haar ondervoorzitter Azeez Kohadabaks. Ze heeft het probleem ook besproken met de padieverwerkers en het verbod tot kafverbranden onder hun aandacht gebracht. Ze heeft zich ter plaatse georiënteerd en concludeert dat er een structurele oplossing moet komen.

Kurban-Baboe: 'We hebben opmetingen gedaan en in samenwerking met de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie en Landbouw, Veeteelt en Visserij en de brandweer zullen wij op korte termijn zorgen voor een duurzame oplossing.'

Als noodoplossing zal een put worden gegraven waarin het kaf gedumpt zal worden. De bestuursdienst heeft intussen een deel van de stalweide blok III in de Nanniepolder aangewezen waar molenaars hun kaf kunnen dumpen. Daar zal niet verbrand worden, maar ook opstuivend kaf door de wind zal geen overlast bezorgen omdat het geen woongebied is. De commissaris zegt dat meerdere locaties worden gezocht waar kaf gedumpt kan worden."

Ze zegt dat ook zal worden opgetreden tegen mensen die langs de weg kaf dumpen en vraagt medewerking aan de gemeenschap om op te letten wie dat doen en dat door te geven. Ook transport van kaf baart de bestuursdienst zorgen. Bewoners langs wegen waar kaf getransporteerd wordt ondervinden ook last, 'omdat men geen maatregelen treft om het kaf te af te dekken tijdens de transport waardoor het door de wind verspreid wordt. Hierdoor ontstaan niet alleen voor bewoners problemen, maar ook de veiligheid van bestuurders van voertuigen komt in gevaar'.

Het overlastprobleem door verbranden van kaf is niet iets van vandaag! Lees 'Worstelen met kafverbrandingsprobleem duurt te lang terwijl oplossingen voorhanden liggen' van 16 januari 2013!

Nederlandse vrouw probeert 24 tangara’s uit Suriname via Schiphol Nederland in te smokkelen

(Bron foto's: Jan Hoeksema/Facebook)
NVWA neemt tientallen vogels in beslag rond vogelmarkt Zwolle 


Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) 53 vogels in beslag genomen voor en tijdens de vogelmarkt in Zwolle. Het gaat om tangara’s, putters en grijze roodstaartpapegaaien. Een handelaar is aangehouden. Dit berichtte de NVWA maandag 2 maart 2020.

Tijdens een controle op een parkeerterrein bij de vogelmarkt troffen inspecteurs op zaterdag 29 februari 27 putters aan in de auto van een Belgische handelaar. De vogels waren voorzien van pootringen, maar deze bleken vals. Het vermoeden bestaat dat de vogels in het wild zijn gevangen. De Belg is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het Openbaar Ministerie beslist hoe de zaak verder gaa

Een Oostenrijkse handelaar kon niet aantonen, dat hij twee grijze roodstaartpapegaaien op een legale manier in zijn bezit had gekregen. Hij kreeg daarvoor een boete van 500 euro, die hij ter plekke heeft betaald.

Smokkel vooraf 
Een Nederlandse vrouw probeerde op woensdag 19 februari 24 tangara’s het land in te smokkelen. Zij was op Schiphol aangekomen met een vlucht uit Suriname. De Douane trof de vogels aan in haar koffer en waarschuwde de NVWA. Die nam de vogels in beslag en doet nog verder onderzoek. De dieren waren waarschijnlijk bedoeld voor de verkoop op de vogelmarkt in Zwolle.

De NVWA heeft signalen over zogeheten kofferbakverkoop op de parkeerplaatsen rondom de vogelmarkt. Daarom is een drone ingezet om de omgeving van de markt vanuit de lucht in de gaten te houden. Op basis van de dronebeelden zijn verschillende controles uitgevoerd. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Risico illegale handel 
Er is een levendige handel in vogels. Helaas ook voor een deel illegale handel. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Deze handel brengt risico’s met zich mee voor het voortbestaan van sommige soorten. Ook worden er vogels de Europese Unie binnengesmokkeld. Het importeren van vogels van buiten de EU is niet toegestaan om de insleep van dierziektes te voorkomen.

Cambiohouders: 'Stop met de absurd duur aangeboden vreemde valuta'

'De stijging van de wisselkoersen heeft nu ongekende hoogten bereikt'


De Vereniging van Cambiohouders doet een oproep om 'in ons aller belang te stoppen met de absurd duur aangeboden vreemde valuta'. 'Als wij ons zelf de discipline niet kunnen opleggen om tijdelijk de zoektocht op valuta te staken, zullen slechts enkelen kortstondig voordeel opdoen, maar zullen wij als natie met langdurige pijnlijke, en mogelijk onomkeerbare effecten moeten dealen', zegt Remy Bhailal, voorzitter van de vereniging in een persbericht, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 6 maart 2020. 

De valutarichtkoersen zijn voor de US$ tussen de Srd 11,50 en Srd 12,50, terwijl de euro werd verhandeld tussen de Srd 12,50 en Srd 13,00.

Het voltallige cambiowezen is gisteren ontvangen door de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer, en zijn directieteam ter bespreking van de onhoudbare, uiterst explosieve situatie op het koersenfront. Alle partijen waren het ermee eens, dat deze situatie nu een punt heeft bereikt waarbij er stappen moeten worden gezet daar anders het tij niet meer zal kunnen worden gekeerd met enorme desastreuze gevolgen voor zowel onze economie in het algemeen en de gehele Surinaamse natie in het bijzonder.

'De stijging van de wisselkoersen heeft nu ongekende hoogten bereikt, de heersende onrust en onzekerheid in onze gemeenschap worden door speculanten ook flink misbruikt om de wisselkoersen dagelijks nog meer op te schroeven. De Vereniging van Cambiohouders kijkt met lede ogen toe hoe een uitermate verontrustende situatie dreigt te ontstaan waarvan de prijs welke wij als Surinaamse natie zullen moeten betalen ongekend hoog zal blijken te zijn.'

'Nu al zijn de prijzen van vrijwel alle goederen en diensten door de hoge wisselkoersen aanzienlijk verhoogd, de andere ongewenste effecten waaronder opkomende schaarste aan essentiële producten, sluiting van talloze bedrijven, de instorting van cruciale import afhankelijke sectoren, massale personeelsafvloeiingen en toename van de werkloosheid als ook een verdere stijging van de criminaliteit zullen binnen afzienbare tijd ook manifest worden. Dit kan zo niet doorgaan en zitten wij als Surinaamse natie op een tikkende tijdbom met onvoorspelbare gevolgen voor zowel land als volk.'

'Het overleg met de governor en zijn team was zeer open en constructief voor alle partijen en zullen de komende dagen stappen worden gezet om de grillige wisselkoersen onder controle te krijgen. De acties zullen vanuit een breed maatschappelijk spectrum worden ondernomen waarbij bedrijfsleven, het bankwezen, de cambio’s als ook de burgerij hun bijdrage zullen moeten leveren.'

'De Vereniging van Cambiohouders wenst een dringende oproep te doen aan de gehele samenleving (burgers en bedrijven) om de dagelijkse zoektocht naar vreemde valuta te temporiseren en slechts bij absolute noodzaak bij erkende instellingen hun vreemde valuta aan te vragen. Hoe meer vraag komt vanuit onze gemeenschap voor vreemde valuta, hoe meer druk wordt uitgeoefend op de markt des te meer zuurstof ook wordt verschaft aan speculatie. Het moment dat de vraag naar vreemde valuta wordt gematigd of beperkt, zal dit een direct dempend effect sorteren aan de uit de hand gelopen wisselkoersen.'

'Als wij ons zelf de discipline niet kunnen opleggen om tijdelijk de zoektocht op valuta te staken, zullen slechts enkelen kortstondig voordeel opdoen maar zullen wij als natie met langdurige pijnlijke, en mogelijk onomkeerbare effecten moeten dealen. In ons aller belang, stop met de absurd duur aangeboden vreemde valuta.'

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit keurt weer groente uit Suriname af

(Bron foto: Gopex)
Verwerkte antroewa en sopropo zijn niet door de controle gekomen

- A.Mataw.Impex:'Op basis van de kleur hebben ze bepaald dat de sopropo niet geblancheerd is'
- Gopex International: 'Onze lading is na de controle goed bevonden en vrijgegeven'


Opnieuw zijn groenteladingen vanuit Suriname door ambtenaren van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) afgekeurd. Bij de lading van afgelopen zaterdag heeft de NVWA 100% controle toegepast, dus elke doos is gecontroleerd. Verwerkte antroewa en sopropo zijn niet door de controle gekomen. Het gaat om ladingen van diverse groente-exporteurs. 

Adjai Mataw, directeur van A.Mataw.Impex, is niet te spreken over de wijze waarop de procedure is toegepast. 'Op basis van de kleur hebben ze bepaald dat de sopropo niet geblancheerd is, het is niet eens naar het lab gegaan', zegt hij vandaag, vrijdag 6 maart 2020, op Starnieuws. Alleen voor de zending van zaterdag lijdt hij een verlies van zo'n 9.000 euro, het gaat om 104 colli’s van zo’n 20 kilo. Hij heeft geblancheerde sopropo en antroewa (met kelkbladeren) geëxporteerd.

Mataw vertelt, dat hij twee weken geleden dezelfde producten heeft gestuurd, 'en toen was er niets aan de hand'. Het ergste vindt hij, dat hij geen rapportage heeft gehad van de Nederlandse autoriteiten. 'Er is totaal geen terugkoppeling geweest.'

Mataw stelt, dat hij binnen een week erin is geslaagd de prijs van sopropo 40% op de markt te verhogen door van zijn outgrowers (telers die volgens richtlijnen van de afnemer werken) af te nemen. 'Voorlopig zal ik deze producten niet meer verzenden. Ik wil geen risico nemen.'

Hij heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, om opheldering gevraagd. Ook vindt de landbouwer, dat LVV in gebreke is gebleven om standaarden te geven waaraan moet worden voldaan bij het blancheren van groenten opdat deze acceptabel zijn voor de export.

Ook de lading van Gopex International BV was zaterdag vastgehouden, maar is na controle vrijgegeven. Het ging om geblancheerde sopropo. Directeur Bhiesnoe Gopal legt uit, dat zijn onderneming ervaring heeft met tal van houdbaarheidsprocessen in de voedselindustrie aangezien zij in een vergevorderd stadium zitten van het Global Gap certificeringsproces. 'Wij hebben volledig meegewerkt aan de controle van het NVWA en hebben alle informatie over het proces dat wij volgen bij het blancheren, afgestaan.'

Hij wijst erop, dat zijn bedrijf volgens eisen van de FAO (Food and Agricultural Organization) werkt. Zijn bedrijf is ook ISO 22000 gecertificeerd, wat betekent dat hij verplicht is zich te houden aan de kwaliteitsnormen zoals de certificering vereist. 'Onze lading is na de controle goed bevonden en vrijgegeven.'

Sinds de Europese Unie strengere maatregelen heeft getroffen bij de invoer van verse groenten en fruit, zijn exporteurs ertoe overgegaan hun producten in verwerkte vorm te verzenden.

Mataw kwam vorig jaar in het nieuws met zijn ‘frozen’ sopropo. Een product dat het volgens hem zeer goed doet. Hij heeft al twee containers verscheept naar Nederland. Hij vertelt dat hij per week zo’n 15 ton aan groenten en fruit exporteert. Maar, nadat de lading zaterdag niet erdoor heen is gekomen, zal hij voorlopig geen geblancheerde producten meer sturen.

Een andere exporteur van wie de lading ook is vastgehouden, wil niet reageren. Hij verwijst naar de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten in Suriname (VEAPS). Swami Girdhari, secretaris van de VEAPS, zegt dat ze bezig zijn de situatie in kaart te brengen alvorens te reageren.

Vorig jaar werden er in allerijl maatregelen genomen door LVV, nadat bleek dat verse groenten van Suriname op de ‘zwarte lijst’ van de EU voorkwamen. Er zijn diverse trainingen en sessies geweest voor de landbouwers en voorlichters. Ook zijn er inspecties bij diverse landbouwbedrijven geweest die groenten en fruit exporteren. Toch blijkt het mis te gaan bij de export.

De BEP op stemmenjacht in volksbuurt Ramgoelam - 'Wanneer we op BEP stemmen moet ze niet meer gaan samenwerken met de duivels'

(Bron foto: BEP/Facebook)
'We hebben altijd een goede job gedaan en achterban nooit voor de gek gehouden'


Kopstukken van de partij voor Broederschap en Eenheid in de politiek, BEP, onder wie voorzitter Ronny Asabina, ondervoorzitter Edgar Dikan en Kenneth Ajana, vertegenwoordiger van het hoofdbestuur in Paramaribo, zijn woensdagmiddag huis aan huis gegaan bij bewoners in de verschillende straten in de wijk Ramgoelam, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 maart 2020.

De buurtbewoners maakten gebruik van de gelegenheid om hun ongenoegen te uiten over problemen waarmee ze kampen. Onder meer de slechte ontwatering van sommige straten is onder de aandacht gebracht van de politici. 'We zitten bij de kleinste regenval onder water. A pasi disi e sungu ernstig. Dus mi e aksi unu fu seti a sani dati', aldus een bewoner van de Rattanweg. 'Ik woon al dertig jaren hier en het is altijd onder water. Het is niet gezond, vooral voor de oudjes. Er komen ook larven', zei een bewoonster.

Volgens de bewoners komt er vanuit de overheid geen concrete maatregel om dit probleem op te lossen. Een van de buurtbewoners heeft maar één wens; BEP moet niet meer in zee gaan met de NDP. 'Wi e syi taki a kondre e bruya now. Mijn hart bloedt en ik ben echt moe van de huidige regering. Dus wanneer we op de BEP stemmen moeten ze niet meer gaan samenwerken met de duivels.'

Hoewel sommige mensen met wie er is gesproken niet tevreden zijn over de huidige situatie in het land, is het gros wel positief over de BEP.

Asabina: 'Wij brengen een boodschap van hoop, liefde, ontwikkeling en vooruitgang van Suriname.' Hij verzekerde de bewoners, dat de BEP een betere beurt kan maken indien ze een groter mandaat krijgt van het volk. Hij gaat nog steeds voor een historische overwinning.

Dikan zei, dat de BEP nog steeds sterk is in de volksbuurten, omdat de partij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. Volgens hem heeft de partij haar achterban nooit in de steek gelaten. 'Wanneer de mensen terugkijken, dan zien ze dat we altijd een goede job hebben gedaan. We hebben ze nooit voor de gek gehouden. We hebben altijd gestreefd naar gelijke kansen voor iedereen.'

SPBA: 'Boeren weten zich geen raad hoe ze verder moeten, vanwege verhoogde prijzen door koersontwikkeling'

'De sector ligt op de intensive care' 

- 'We hebben ook geen zicht in wat de overheid van plan is met de rijstsector'
- 'Alles wat verteld wordt over het pompgemaal in Wageningen is fake news'


'Boeren weten zich geen raad hoe ze verder moeten, vanwege de verhoogde prijzen als gevolg van de koersontwikkeling. Het toenmalige Assembleelid, nu minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabindre Parmessar, had in 2010 gelijk met zijn opmerking, dat de sector op de intensive care ligt. En dat is nu niet anders. We hebben ook geen zicht in wat de overheid van plan is met de rijstsector.'

Dit zei Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), woensdagavond op een algemene leden vergadering, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 maart 2020. Hij heeft tegenover de leden de bekende problemen herhaald zoals de prijs die molenaars betalen voor padie, watertoevoer voor het bevloeien van de arealen en benodigdheden die alsmaar duurder worden, zoals kunstmest.

Het tekort aan bevloeingswater komt onder andere door de sterk verouderde pompen die niet of niet optimaal werken. Oemraw: 'We hebben nieuwe pompen gehad uit India, maar de machines liggen te verrotten in de verpakking. Alles wat verteld wordt over het pompgemaal in Wageningen is fake news', want we weten dat de overheid geen geld heeft om te investeren in een nieuw pompgemaal. We hebben ook geen garantie of de boeren weer zullen kunnen inzaaien.'

Rijstboer Soul Sookha vreest voor het ergste en zegt dat de inzaai in gevaar is, 'omdat er geen garantie is voor aanschaf van benodigdheden'.

'Bovendien wordt met de huidige opkoopprijs van Srd 110 tot Srd 115 per baal natte padie niet eens de kostprijs gedekt. Molenaars houden zich niet aan de afspraak met de SPBA om op basis van de de koersontwikkeling de padie af te nemen. We hebben ook geen garantie van de overheid dat de boeren op tijd water zullen hebben bij de inzaai in mei.'

Volgens Sookha weet de overheid geen raad met de rijstsector.

Bankiersvereniging: 'Afronding terugbetaling kasreserve door Centrale Bank duurt te lang'

'Rechttrekken van deze onsmakelijke kwestie kost veel tijd, geld en energie van alle partijen'


De handelsbanken willen zo snel mogelijk de US$ 330 miljoen aan kasreserve ringfencen en het terugbetaalcontract van de gebruikte US$ 100 miljoen tekenen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Vanaf 26 januari wordt door de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) onderhandeld met de CBvS. De afronding duurt echter te lang, ondanks afspraken die gemaakt zijn om zo voortvarend mogelijk het contract te ondertekenen. 

Er zijn nog twee punten waarop nog overeenstemming moet worden bereikt, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de SBV, vandaag, vrijdag 6 maart 2020, op Starnieuws. Het contract dat aangeboden is door de bankiersvereniging aan de CBvS is op een aantal punten gewijzigd.

Er is bijna dagelijks onderhandeld om te komen tot een vergelijk. Nu zijn de plooien op twee zaken na, gladgestreken.

Frangie wil inhoudelijk niet ingaan op de punten waar de schoen nog knelt, omdat er nog onderhandeld wordt. In de terugbetalingsovereenkomst moeten  zekerheden gegeven worden aan de banken. Van de US$ 330 miljoen aan kasreserve is intussen tot gistermiddag US$ 255 miljoen geringfenced. Hier kan de CBvS niet aan komen. Voor de rest van het bedrag, waaronder ook een deel in goud, wordt conform een overeengekomen plan geringfenced.

Frangie merkt op, dat nadat er gesprekken gevoerd waren met de directie van de CBvS en de voorzitter van de Raad van Commissarissen, verder is gesproken met de nieuwe governor, Maurice Roemer. Hij maakt zich sterk om zaken die in het verleden verkeerd zijn gegaan recht te trekken. Er is veel tijd in de onderhandeling gaan zitten, omdat de SBV alles zo zorgvuldig mogelijk vast wil stellen om herhaling te voorkomen. Daarnaast heeft de CBvS diverse eisen, waarover onderhandeld moest worden.

In elk geval wil de SBV uiterlijk deze week alles achter de rug hebben. 'Het rechttrekken van deze onsmakelijke kwestie kost veel tijd, geld en energie van alle partijen', zegt Frangie.