donderdag 18 januari 2018

Schoolvervoersprobleem avondstudenten van Saramacca na 'alarm' meteen opgeheven

Aan de bel trekken door Riad Nurmohamed (VHP) werpt meteen zijn vruchten af

- Naomi Samidin (NDP): 'Alarmerende geluiden slechts bedoeld om indruk te wekken dat regering niets doet voor schooljeugd'
- Nurmohamed: 'De regering moet niet komen met argumenten dat bussen niet op water rijden; zelf hebben zij nooit een tekort aan benzine'


Het schoolvervoersprobleem voor avondstudenten van het district Saramacca is verholpen. De autoriteiten hebben woensdag er werk van gemaakt om de bussen van het Surinaams Nationaal Leger (SNL), die al geruime tijd ingezet worden om de schooljeugd te vervoeren, van brandstof te voorzien. Twee weken kon deze dienst niet aangeboden worden vanwege gebrek aan brandstof, aldus het Dagblad Suriname donderdag 18 januari 2018.

Volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP), die deze kwestie onlangs aan het licht bracht, is zeer blij dat de situatie gestabiliseerd is. Hij spreekt de wens uit dat de leerlingen van het lager beroepsonderwijs (LBO) te Wit Santi (Para) eveneens met hetzelfde tempo aan een oplossing geholpen worden, aangezien het slechts 75 leerlingen betreft.

NDP-parlementariër Naomi Samidin liet daarentegen weten, dat dergelijke alarmerende geluiden slechts bedoeld zijn om de indruk te wekken dat de regering niets doet voor de schooljeugd. Naar haar mening doen de autoriteiten er alles aan om het avondschoolvervoer te garanderen.

Nurmohamed merkt op, dat de coalitieleden nogal emotioneel reageren op toestanden die impact hebben op jongeren. 'Als er iets niet goed gaat, moet het gezegd worden en daarmee moeten de coalitieleden van het parlement kunnen omgaan. De regering moet niet komen met argumenten dat bussen niet op water rijden; zelf hebben zij nooit een tekort aan benzine.'

Experts Vrije Universiteit Brussel gaan lager onderwijs Suriname hervormen

(Bron foto: Het ;Laatste Nieuws)
'Nog altijd worden kwesties als kosten van ski- en caravantrips naar Zwitserland behandeld'

'Maar, in Suriname is nog nooit een vlokje sneeuw gevallen, noch is er sprake van enig caravantoerisme'


Experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan op verzoek van Suriname de komende jaren helpen het lager onderwijs in het land te hervormen. Dat is nu nog grotendeels gebaseerd op Nederlandse methoden en lesmateriaal. Met die koloniale restanten wordt resoluut afgerekend, aldus VUB-hoogleraar Koen Lombaerts, die het project coördineert, donderdag 18 januari 2018 in de Belgishe krant . Het Laatste Nieuws

Eerder schakelde Suriname Nederlandse deskundigen en een uitgeverij in voor nieuw lesmateriaal voor de basisschool. Dat lijkt volgens Lombaerts nog sterk op de Nederlandse schoolboeken, ook al werden afbeeldingen van blanke kinderen vervangen.

Nog altijd worden kwesties als de kosten van ski- en caravantrips naar Zwitserland behandeld, weet Lombaerts. 'Maar, in Suriname is nog nooit een vlokje sneeuw gevallen, noch is er sprake van enig caravantoerisme.'

De VUB-experts gaan het lesmateriaal nog eens onder de loep nemen. 'Dat moet eindigen in een bijsturing van een curriculum op maat van Suriname, met aangepaste leerplannen, een nieuwe aanpak van lesgeven en andere evaluatiemethoden.'

Suriname heeft voor de onderwijshervorming 20 miljoen dollar geleend van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, waarvan 3,8 miljoen dollar is bestemd voor de VUB.

Nieuwe vleermuissoorten in Panama en Ecuador

De soorten Freeman en Waorani staan bekend als hondenkopvleermuizen

Onderzoeker Thomas Sattler houdt twee Freeman’s hondenkopvleeermuizen vast, ontdekt in Gamboa, Panama.
(Bron foto: Elias Bader)


Het Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) maakte dinsdag 16 januari 2018 de ontdekking bekend van twee soorten vleermuizen van de familie Molossidae in Panama en Ecuador. Volgens STRI, staan de soorten Freeman en Waorani, bekend als hondenkopvleermuizen.

De experts van de entiteit in de Panamese hoofdstad vonden de Freeman (Cynomops freemani) in Gamboa, een regenwoud dat grenst aan de stad. Het Smithsonian stelde in een verklaring dat deze vleermuizen zelden worden waargenomen, omdat ze hoog in de nachtelijke hemel vliegen en dat sneller doen dan anderen vanwege hun extreem smalle vleugels. De soort werd genoemd naar de onderzoekster Patricia Freeman, die veel van haar carrière wijdde aan het begrijpen van de relaties tussen een groep vleermuizen die bekend staat als molosides of vrijstaartmotten, waaronder die welke zijn geclassificeerd als hondenkopppen.

Aan de andere kant was de ontdekking van de Waorani vleermuis (Cynomops tonkigui) gebaseerd op individuen verzameld door experts van de Pontificia Universidad Católica in Ecuador, aldus  Smithsonian. De naam tonkigui eert de inheemse stam Waorani in Ecuador.


(Suriname Mirror/Prensa Latina/YouTube)

Twee voormalige strijders Colombiaanse FARC gedood

Wilmar Asprilla en Angel de Jesus Montoya op campagne voor een politieke FARC-kandidaat


Twee voormalige strijders van de Colombiaanse FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn gedood nadat ze campagne hadden gevoerd voor een politieke kandidaat van de beweging. Door een vredesdeal in 2016 kwam er een einde aan ruim vijftig jaar gewelddadigheden tussen de FARC en de regering. Duizenden leden leverden hun wapens in. De beweging wil nu meedoen in verkiezingen later dit jaar en voert daarvoor campagne.

'Wilmar Asprilla en Angel de Jesus Montoya waren in de gemeente om een gemeenschapsvergadering te houden en een bijeenkomst voor te bereiden om de kandidaat voor het huis van afgevaardigden  van Antioquia te ondersteunen', zei de FARC in een verklaring (zie onderaan).Communityleden hoorden dinsdag geweerschoten vanaf een parkeerplaats rond elf uur 's avonds lokale tijd en toen de politie arriveerde vonden ze de twee mannen dood, aldus de verklaring.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten het incident te onderzoeken.

(Suriname Mirror/Reuters/Prensa Latina/El Espectador/Twitter)

6 Jaar cel voor man die minderjarige dochter verkrachtte

Dochter had kort na de verkrachting in 2015 een miskraam


De Kantonrechter heeft woensdag R.B. geheel conform de eis veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Dit schrijft het Dagblad Suriname donderdag 18 januari 2018. De man heeft op 2 oktober 2015 met geweld zijn biologische dochter meermaals verkracht in een appartement te Paramaribo Noord. De rechter hanteerde de verklaringen van de arts van het slachtoffer als bewijs. Volgens de arts kwam het slachtoffer op 3 oktober bij haar op de poli. Op een vraag van de arts vertelde het meisje   wat zij had meegemaakt, hetgeen reëel bij haar overkwam. 

Zij vertelde op 2 oktober 2015 in de stad te zijn geweest. Bij een bekende winkel ontmoette zij toevallig haar vader. Hij bood haar een lift aan met de bedoeling haar thuis af te zetten. In plaats naar huis te rijden, bracht de man haar naar een appartement in Paramaribo Noord. Daar heeft hij haar handen met een bedlaken vastgebonden. Vervolgens heeft hij haar op die dag zes tot zeven keren verkracht.

De ouders van het slachtoffer zijn jaren gescheiden. Volgens het slachtoffer is zij ook op haar 11e jaar misbruikt door haar vader. De familie had er toen geen politiezaak van gemaakt. Het meisje gaf aan dat zij bang was voor haar vader en zij wilde niet, dat hij alles moest kwijtraken door een aanhouding.

Op die bewuste dag van 2 oktober was zij echter kapot van het gebeurde. Zij was intussen 4 weken en 5 dagen in verwachting volgens de arts. Het slachtoffer had ook een vriend. Ook de vriend is eerder op de zitting gehoord. Toen die een relatie onderhield met het slachtoffer had zij hem wel alles verteld over haar verleden en zij had daarbij ook aangegeven dat haar vader haar op 11-jarige leeftijd had verkracht.

De getuige vond het echter niet meer nodig om verder daarover te praten. Hij waarschuwde haar wel om in het vervolg niet meer in de buurt van haar vader te komen. De vader heeft van meet af aan het feit ontkend. Het slachtoffer heeft kort na de verkrachting een miskraam gehad.

Soab Curaçao: 'Multidisciplinair Projectteam is toe aan compleet herziene versie'

'Bij voormalige Ministerraad was geen duidelijke aansturing van het team'


Het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) is toe aan een compleet herziene versie, dat blijkt uit een adviesbrief van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) aan premier Rhuggenaath. In de brief signaleert Soab de tekortkomingen in de huidige vorm van het MDPT, zo bericht vandaag, donderdag 18 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

Zo is het onduidelijk wat de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het team zijn. Afgezien daarvan valt er ten aanzien van de financiën nog veel te verbeteren.

Het kabinet is niet verantwoordelijk voor de besluiten die het team neemt. Het team moet op grond van een landsbesluit iedere maand schriftelijk verslag uitbrengen aan de ministerraad, dit gebeurt via de minister-president. De ministerraad is verantwoordelijk voor een goede aansturing en goed toezicht op het team.

De onderzoekers van Soab constateren, dat er bij de voormalige ministerraad geen duidelijke aansturing van het team was.

Twee Venezolanen op Curaçao gearresteerd verdacht van mensensmokkel

Politie heeft aanwijzingen dat bij recent tragisch geëindigde bootreis sprake is van mensensmokkel


Het onderzoek naar de toedracht van de tragisch geëindigde overtocht van een groep Venezolanen, van wie er ten minste zes ter hoogte van Koraal Tabak zijn verdronken, heeft geleid tot de arrestatie van twee vermeende mensenhandelaars. Dit verklaart politiewoordvoerder Reginald Huggins vandaag, donderdag 18 januari 2018, aldus het Antilliaans Dagblad

Terwijl de Kustwacht Caribisch gebied en rechercheurs de kust afspeuren naar menselijke resten, beschikt de politie sinds eind vorige week over aanwijzingen, dat er in het geval van de tragisch geëindigde bootreis vanaf het strand nabij de havenstad La Vela de Coro sprake is van mensensmokkel.

De Divisie Georganiseerde Criminaliteit (DGC) van het Korps Politie Curaçao (KPC) is belast met het onderzoek, dat zich richt op het traceren van het criminele samenwerkingsverband op Curaçaos grondgebied dat verantwoordelijk is voor de mensensmokkel.

'Tot nu toe zijn twee personen met de Venezolaanse nationaliteit aangehouden', zegt politiewoordvoerder Huggins. 'Deze verdachten zullen binnenkort voor de rechter verschijnen voor mensenhandel.' De twee worden mogelijk ook vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie.

Officiële taxibedrijven als 1660 en Tourtonne's Taxi machteloos tegenover nep-chauffeurs

Nep logo!!
'Een taxiwet zou de enige oplossing hiertegen zijn, daar de wilde taxi's geen belasting betalen'


Ondanks dat er meerdere keren aan de bel is getrokken, lijken taxihouders machteloos te staan tegenover chauffeurs die misbruik maken van hun bedrijfsnummer en logo. De enige manier om dit aan te vechten is volgens Glenn Ramadhin van de Vereniging van Taxihouders in Suriname, de media, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 18 januari 2018.

Hij is onlangs als directeur van Tourtonne's Taxi door klanten erachter gekomen, dat er auto's rondrijden met stickers in dezelfde kleuren van het logo van zijn onderneming met daarop een viercijferig centralenummer (1600). Bij navraag bij de Telecommunicatieautoriteit Suriname (TAS) heeft hij ontdekt dat het nummer aan niemand is toegewezen. Dat blijkt ook wanneer de redactie op het nummer 1600 belt. 'Het door u gekozen nummer is niet correct', is de boodschap.

Het komt volgens Ramadhin zelfs voor, dat klanten door deze taxichauffeurs worden overvraagd en in zeker één geval is de klant beroofd van zijn mobiel. Doordat dezelfde kleuren van zijn onderneming worden gebruikt, gaan klanten volgens hem ervan uit dat het om chauffeurs van Tourtonne's taxi gaat. 'Mijn bedrijf krijgt een slechte naam.'

Volgens de taxihouder is het enige verschil zijn bedrijfssticker die een QR-code heeft wat de neptaxi's misschien wel kunnen nabootsen, maar zonder enig resultaat.

Ook taxicentrale 1660 is al geruime tijd het doelwit van dit fenomeen. Van deze centrale wordt het logo nagebootst. Op het originele logo is een vrouw met een kindje aan de hand afgebeeld, maar het neplogo heeft een man als afbeelding en dezelfde groengele kleuren van 1660. Als centralenummer wordt 160Q in plaats van de vier cijfers gebruikt.

Directeur Gilbert Purperhart zegt, dat hij is geconfronteerd met klachten van klanten die zijn overvraagd door de neptaxi's. Omdat er valse taxinummers worden gebruikt, is het moeilijk om de chauffeurs te achterhalen. Een Taxiwet zal volgens hem de enige oplossing hiertegen zijn, gezien de wilde taxi's geen belasting betalen. Zijn onderneming probeert via social media klanten alert te maken op de misstanden. Er worden ook foto's van neptaxi's gepubliceerd.

VHP eist spoeddebat Assemblee over precaire situatie ziekenhuizen en gezondheidszorg

'Situatie waar regering de ziekenhuizen in heeft gebracht, brengt mensenlevens in gevaar'


De VHP eist in samenwerking met de oppositiepartijen een spoeddebat in de Nationale Assemblee, naar aanleiding van de precaire financiële situatie van de ziekenhuizen. De brandbrief van de ziekenhuisdirecties maakt nog eens duidelijk, dat de gezondheidszorg niet meer kan worden gegarandeerd. Sluiting van ziekenhuizen of afdelingen is te verwachten. Dit meldt de VHP vandaag, donderdag 18 januari 2018.

De VHP vindt dit onacceptabel tegenover patiënten en gezondheidswerkers zoals verpleegkundigen en artsen. 'De regering heeft de plicht dit onmiddellijk op te lossen en achterstallige betalingen te voldoen.'

'De situatie waar de regering de ziekenhuizen in heeft gebracht, brengt mensenlevens in gevaar.'

VHP-leider Chandrikapersad Santokhi wijst erop, dat de afdeling Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo uit voorzorg is gesloten. Hoewel de reden officieel niet bekend is, kan niet worden uitgesloten dat de werkomstandigheden er toe hebben geleid dat men zich niet stipt en strikt heeft gehouden aan protocollen.

De VHP-leider eist opheldering van de minister en verwacht van de regering concrete acties.

Vakbond bij Canawaima wil opheldering over mogelijke malversaties

Miljoenen zouden zijn weggemaakt, maar verdachte oud-terminal manager Enser ontkent

'De accountant zou dat moeten hebben ontdekt, die miljoenen zijn er immers nooit geweest'


'Als er inderdaad middelen van het bedrijf zijn weggemaakt, moet er corrigerend opgetreden worden.' Dat zegt Dayanand Dwarka, voorzitter van de Canawaima Werknemersorganisatie, vandaag, donderdag 18 januari 2018, in de Ware Tijd naar aanleiding van een bericht in De West, over malversaties die bij de Canawaima Management Company zouden zijn gepleegd:

http://dagbladdewest.com/2018/01/07/miljoenen-aan-malversaties-bij-canawaima/

De nieuwe president-commissaris Marlon Schoonhoven heeft in een interview met avondblad De West gezegd, dat de bedragen in de miljoenen Srd lopen. Dat zou gebleken zijn uit een onderzoek. Als schuldige wordt de vorige terminal manager Cynthia Enser aangemerkt. Zij is als gevolg daarvan op non-actief gesteld. Enser heeft de beschuldigingen ontkracht in het programma 'ABC Actueel' van woensdagmorgen.Ze stelt onrechtmatig op non-actief te zijn gezet. Dat er miljoenen zouden zijn weggemaakt is voor Enser vreemd, omdat er dagelijks financiële verantwoording wordt afgelegd. 'De accountant zou dat moeten hebben ontdekt.' Die miljoenen zijn er volgens haar immers 'nooit geweest'. Ze heeft uitgelegd, dat het bedrijf niet zo winstgevend is dat er sprake zou zijn van miljoeneninkomsten.

De vakbond is in november opgericht, maar is nog niet uitgenodigd voor een officiële kennismaking met de leiding van het bedrijf. Dwarka zegt, dat de vakbond zich inhoudelijk niet kan uitspreken hierover, omdat die weinig informatie heeft. Hij vindt de ontmoeting met de leiding daarom belangrijk. Hij heeft woensdag per brief gevraagd om binnen twee weken ontvangen te worden en wacht het antwoord af.

Enser heeft meerdere malen aangedrongen op een onderzoek naar de financiële boekhouding van het bedrijf. 'Omdat ik moe was om aan te horen dat er miljoenen waren verdwenen.' Echter, een reactie van de leiding is uitgebleven. Ze heeft ook via haar advocaat brieven gestuurd, zonder resultaat. De leiding heeft ook niet gereageerd op haar schriftelijk verweer.

Suriname blijft zich verzetten tegen wettelijke erkenning veranderen geslacht van Yvanna Hilton

Rechter: 'Hilton heeft het recht op eerbiediging van haar privéleven en mag daarin niet gehinderd worden'

Advocate Tjong A Sie: 'Surinaamse wetgeving voorziet in plaatsen kantmelding in bevolkingsregister bij veranderingen in de identiteitsgegevens'


De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 18 januari 2018, dat de staat Suriname zich in een pleitnota blijft verzetten tegen wettelijke erkenning van het veranderen van het geslacht van Yvanna Hilton. Dat gebeurde tijdens de behandeling in hoger beroep dat de Staat had ingesteld, nadat op 11 januari 2017 de rechter in een bodemprocedure had bepaald, dat de geslachtsverandering door het CBB in de administratie moest worden opgenomen.Dat moest door het plaatsen van een kantmelding in de daarvoor bestemde registers. 

Hilton, geboren als man, heeft zich jaren geleden door een operatie getransformeerd naar het vrouwelijke geslacht. De Staat vindt dat de rechter buiten zijn bevoegdheid is getreden en een te ruime interpretatie heeft gegeven aan artikelen van het Surinaams Burgerlijk Wetboek. De rechter heeft zich daarbij laten leiden door het mensenrechtenverdrag Burgerlijke en Politieke rechten (Bupo-verdrag) en het Inter-Amerikaans verdrag voor de Rechten van de Mens waar Suriname partij in is.

De Staat beroept zich erop, dat in eerste instantie het eerder gedane verzoek van Hilton tot plaatsing van een kantmelding over haar geslachtsverandering zou zijn afgewezen en dat zij in haar tweede verzoek daartoe niet ontvankelijk moet worden verklaard. Ook vindt de Staat dat voor het plaatsen van een kantmelding in het bevolkingsregister geen specifieke wetgeving bestaat over transgenders.

Hiltons advocate Audrey Tjong A Sie gaat 2 februari antwoorden op de pleitnota. Ze zegt, dat de rechter in de bodemprocedure wel degelijk een juist besluit heeft genomen gebaseerd op de schending van het privéleven en de persoonlijke integriteit van Hilton. Daarbij is verwezen naar bepalingen uit de Surinaamse Grondwet, het Bupo-verdrag en het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechter heeft uit de verdragen geïnterpreteerd, dat Hilton het recht heeft op eerbiediging van haar privéleven en daarin niet gehinderd mag worden.

Tjong A Sie wijst erop, dat toen in eerste aanleg het verzoek van Hilton werd afgewezen, er geen tegenpartij was; de zaak liep tegen niemand. 'Het was een persoonlijk verzoek van mijn cliënte aan de rechter, maar de situatie is nu in veel opzichten veranderd. Er is nu een tegenpartij en dat is de Staat Suriname.'

De advocate blijft erbij, dat de Surinaamse wetgeving wel voorziet in het plaatsen van een kantmelding in het bevolkingsregister bij veranderingen in de identiteitsgegevens van een burger, maar niet specifiek is aangeduid welke. Dit juridische verschil over het wel of niet wettelijk erkennen van de geslachtsverandering, voert Tjong A Sie terug naar een recente uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Dat college heeft bepaald, dat landen die lid zijn van de Organisatie van Amerikaanse Staten zich niet moeten verzetten tegen Holebi-huwelijken. Holebi is een overkoepelende term voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. Regeringen moeten de toegang tot alle vormen van relatieregistratie, inclusief het huwelijk, garanderen.

Assembleevoorzitster hoopt begrotingsbehandeling eind januari te kunnen hervatten

Komende week behandeling Wet Verdovende Middelen en Wet import van Kip en Kipdelen

 
Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verwacht dat de behandeling van de begroting 2018 eind deze maand hervat zal worden. Het wachten is op gedetailleerde gegevens van de regering. Er is een concept Nota van Wijziging aangeboden, maar enkele zaken aan de inkomstenzijde moeten nader worden toegelicht. Parlementsvoorzitter 

Geerlings-Simons zegt vandaag, donderdag 18 januari 2018, op Starnieuws dat zij de komende week wel de Wet Verdovende Middelen in behandeling zal nemen. Deze ontwerpwet is klaar voor behandeling in de openbare vergadering.

Een andere wet die komende week klaar kan zijn voor behandeling in het openbaar is de Wet import van Kip en Kipdelen. De regering heeft besloten dat de invoerheffing van kip en kipdelen van 20 naar 40% gaat. In de wet moet de definiëring worden aangepast.

Aan de Comptabiliteitswet moet nog worden gesleuteld. Door de begrotingsbehandeling was daar niet veel ruimte. De Assembleevoorzitster verwacht dat eind februari die wet in behandeling kan worden genomen.

Voor later vandaag is een huishoudelijke vergadering gepland om zaken verder met de leden af te stemmen.

Minister Hoefdraad spreekt Nieuwjaarsrede uit op nieuwjaarsreceptie van kritische VES...

Bewindsman heeft ongezouten kritiek op VES nooit onder stoelen of banken gestoken


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal de Nieuwjaarsrede uitspreken op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Hij zal ingaan op de financieel-economische uitdagingen in 2018. 

De VES heeft vaak ongezouten kritiek geleverd op het beleid van de minister en bood aan om het Stabiliteits- en Herstelplan gratis te herschrijven, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 18 januari 2018.

Hoefdraad zei hierop, dat hij de VES-voorzitter Winston Ramautarsing en zijn club niet nodig heeft, omdat ze ongefundeerd kritiek leveren. De minister stelde, dat de VES vanaf 2010 een politieke agenda heeft. De VES stelt, dat zonder productie geen sociale ontwikkeling zal komen. Oplossingen zullen niet via middelen van het Internationaal Monetair Fonds of de vele leningen worden gevonden, maar door eigen inspanningen. De oorzaak van de crisis ligt volgens de VES niet in het buitenland, maar is gekomen door eigen tekortkomingen.

Hoefdraad zei eerder dat Ramautarsing een landbouweconoom is. 'De leden van de VES zijn over het algemeen bedrijfseconomen. Zij zijn niet nodig. De mensen leveren kritiek om de kritiek, stelde de bewindsman. Zij zijn niet constructief bezig', volgens de minister. Op 24 januari waagt de minister zich in het hol van de leeuw, schrijft Starnieuws althans..

Albert Ramdin schenkt literatuur aan Nationaal Archief Suriname

(Bron foto:: Dagblad Suriname)
'Het is een hobby om oude Surinaamse boeken te verzamelen'

'Volgens mij zijn het bestuur van het land en de samenleving mislukt, omdat zij niet in staat zijn om te zorgen voor de ouderen van dagen, de toekomst van de jeugd'


'Het zijn antiquarische boeken. Voor ons als archief zijn deze ontzettend belangrijk', reageert nationaal archivaris Rita Tjien Fooh op de ontvangst maandag door het Nationaal Archief Suriname (NAS) via de Henri Frans de Ziel stichting van literatuur van Albert Ramdin. Daartussen zit onder meer de tweede druk van 'Wij Slaven van Suriname' uit 1936 van vrijheidsstrijder Anton de Kom.  Dit berichten de Ware Tijd en het Dagblad Suriname donderdag 18 januari 2018.

'We hebben publicaties van die boeken waarschijnlijk ook wel, maar die zijn over het algemeen latere edities. Eerste edities zijn meestal uniek en waardevol, omdat daarin de eerste gedachten van de schrijver zijn opgenomen.'

Ramdin deed de gift op de tiende Trefossa Avond die maandag op de geboortedag van de veelzijdige dichter in het Towergebouw van Self Reliance werd gehouden. De avond werd in 2009 ingesteld als eerbetoon aan Henri Frans de Ziel voor het uitdragen van zijn gedachtegoed over een zelfstandige natie en waardering van zijn strijd voor acceptatie van de Surinaamse literatuur. In verband daarmee werd door Ramdin ook een lezing verzorgd met als titel: 'Wi mu Seti kondre bun; ma wi mu seti a denki fosi'.

In zijn spreekbeurt ging de oud-assistent-secretaris van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) dieper in op de verschillende kansen die opeenvolgende regeringen, vanaf Suriname in 1975 onafhankelijk werd, hebben laten liggen. Daarbij legde de oud-diplomaat ook uit waar hij denkt dat Surinamers naartoe moeten werken om het land tot grotere hoogten te tillen.

‘Volgens mij zijn het bestuur van het land en de samenleving mislukt, omdat zij niet in staat zijn om te zorgen voor de ouderen van dagen, de toekomst van de jeugd en omdat zij personen met bijzondere kwaliteiten niet betrekken bij de ontwikkeling van het land. Ik vraag mij af waarom wij in onvoldoende mate ouderen en gepensioneerden, die jarenlang productieve arbeid hebben verricht, geen rustig en vredig bestaan kunnen bieden. Waarom moet de jeugd de toekomst met zorg tegemoet zien? Waarom worden personen met bijzondere kwaliteiten onvoldoende gekwalificeerd en niet betrokken om een bijdrage te leveren aan de opbouw van de samenleving.’

Toch heeft hij niet per se politieke ambities. 'Ik lever mijn bijdrage waar die nodig en geaccepteerd is. Als ik een keer de politiek in moet om mee te helpen, dan is dat mogelijk, maar ik loop nooit vooruit op zaken.'

Ramdin vertelt dat hij vooral in zijn studieperiode een verwoed lezer was. Hij richtte zich vooral op oude literatuur. De boeken die nu aan het NAS zijn overgedragen komen uit de collectie die hij toen heeft opgebouwd. 'Het is een hobby om oude Surinaamse boeken te verzamelen, maar ik ben nu in een fase waarin ik zeg dat ik van ze heb genoten en het tijd is dat een breder deel van de samenleving dat ook kan doen.'

Vergunning van Shisha Lounge ingetrokken...

Bar/dancing was vrijdag 12 januari toneel van een dodelijke schietpartijDistrictscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost heeft de vergunning van Shisha Lounge ingetrokken. Dit meldt het Burger Informatiecentrum Paramaribo-Noordoost woensdag 17 januari 2018.

Op 12 januari vond in de bar/dancing een dodelijke schietpartij plaats. De Nederlander Dafnon Murry van de Meer heeft de 28-jarige Roberto Kida doodgeschoten. Van de Meer is mogelijk via Frans-Guyana naar Nederland gevlucht.

In maart 2015 was voor drie jaar vergunning verleend op de hoek van de Wolfram- en de Heliumstraat voor eet- en drinkgelagen. De intrekking heeft plaatsgevonden op basis van een schrijven van de politie.


Regering aast op oud-ambassadegebouw VS

Overheid wil pand op basis van ruil in handen krijgen


Het Nationaal Informatie Instituut meldt woensdag 17 januari 2018, dat de Raad van Ministers bij missive goedgekeurd heeft een concept intentieverklaring tussen de Staat Suriname, vertegenwoordigd door de ministers van Justitie en Politie en van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, en het Internationaal Bemiddelings Bureau inzake de ruil van het voormalig ambassadecomplex van de VS aan de dr. Sophie Redmondstraat, Fredericistraat en de Hoogestraat te Paramaribo met diverse panden van het ministerie van Justitie en Politie. 

Het streven van de regering is erop gericht om van het ministerie van Justitie en Politie en andere diensten van overheidswege zoveel mogelijk diensten en afdelingen in één pand te huisvesten, met als doel de dienstverlening naar de gemeenschap te optimaliseren. De Regering wenst op basis van ruiling het voormalige ambassadecomplex van de VS te bekomen, waarvan het Internationaal Bemiddelings Bureau eigenaar is.

In verband met de voorbereiding van het proces om genoemde ruil tot stand te brengen is een Adhoc Adviescommissie Ruil Panden Justitie ingesteld, bestaande uit functionarissen van de ministeries van Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen, Openbare Werken, Transport en Communicatie, Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en Justitie en Politie.

Deze commissie zal de minister van Justitie en Politie adviseren teneinde de goedkeuring van de Raad van Ministers te verkrijgen voor het doen van deze ruil. De taakstelling van de commissie is: het identificeren en het taxeren van de waarde van de terreinen van het ministerie van Justitie en Politie en het vergelijken van voormelde waarde met de waarde van het voormalig ambassadecomplex van de VS; het adviseren van de Minister omtrent de terreinen die bij de ruil zullen worden betrokken.

WHO waarschuwt reizigers naar Braziliaanse staat São Paulo voor gele koorts

Sinds juli 2017 zijn 470 verdachte gevallen van gele koorts gemeld in Brazilië

46-Jarige Nederlander raakt besmet in Mairiporã, een plaatsje ten noorden van São Paulo


De Wereldgezondheids- organisatie (WHO) waarschuwde dinsdag 16 januari 2018 buitenlandse reizigers naar de staat Sao Paulo, de meest bevolkte in Brazilië, dat de staat risico loopt op gele koorts. De waarschuwing werd afgegeven na een ongewoon grote uitbraak van de ziekte, die werd verspreid door dezelfde mug die vorig jaar in Brazilië andere tropische ziekten overbracht, waaronder Zika. 

Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zijn sinds juli 2017 470 verdachte gevallen van gele koorts gemeld in Brazilië, met 35 bevestigde gevallen, waaronder 20 in de staat Sao Paulo.


Vorige week rapporteerde het ministerie 11 bevestigde gevallen, een significante stijging in slechts één week, maar het ministerie ontkende een uitbraak.

De Braziliaanse regering heeft gezegd, dat zij met overmatige zorg handelt om een ​​uitbraak te voorkomen en mensen in getroffen gebieden vaccineert.


In de zuidoostelijke staten brengen bewoners uren door in lange rijen om gevaccineerd te worden. 'We hebben genoeg vaccins om de gehele bevolking te vaccineren als dat nodig is', zegt Antonio Carlos Nardi, uitvoerend secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens het ministerie zijn tot nu toe geen bevestigde gevallen ​​in stedelijke gebieden; alle gevallen deden zich voor bij inwoners van plattelandsregio's of toeristen die toegang hadden tot die gebieden. Brazilië heeft stedelijke transmissie van gele koorts in de jaren 1940 uitgeroeid.


Een Nederlandse toerist heeft tijdens een bezoek aan Brazilië de gevaarlijke tropische ziekte gele koorts opgelopen. De 46-jarige man raakte besmet in Mairiporã, een plaatsje ten noorden van de miljoenenstad São Paulo. Hij is in Rotterdam behandeld en is inmiddels hersteld, bevestigt het Erasmus MC.

Zeker 6 mensen uit Mairiporã zijn al aan de ziekte overleden. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen. De uitbraak is zo groot dat Brazilië miljoenen mensen in en rond São Paulo, Rio de Janeiro en Bahia wil inenten om verdere verspreiding tegen te gaan. Volgens het Rotterdamse universitaire ziekenhuis kwam de man op 19 december aan in Brazilië. Op 8 januari keerde hij terug in Nederland. De dag ervoor was hij ziek geworden. Hij had 40 graden koorts, was misselijk en had diarree, hoofdpijn en spierpijn. In het ziekenhuis ging hij snel vooruit. Hij was niet ingeënt voor de vakantie.

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Dit virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus. Gele koorts kan bloedingen uit oren, ogen en neus veroorzaken. Ook kan het leiden tot orgaanuitval en geelzucht. Een op de tien patiënten overlijdt eraan. Er is geen medicijn, artsen kunnen alleen de klachten bestrijden. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.


Het is pas de tweede keer sinds 1985 dat gele koorts in Nederland wordt vastgesteld. Vorig jaar keerde iemand met de ziekte terug uit Suriname. 'Gele koorts is in Nederland uiterst zeldzaam', zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Ze raadt mensen aan om eerst navraag te doen bij een reisbureau voordat ze naar Zuid-Amerika of Afrika gaan. Als ze daar zijn, kunnen ze het beste kleren met lange mouwen en lange broekspijpen dragen, de broek in de sokken stoppen en zich insmeren met een middel met DEET.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/ANP/YouTube/Globo)

Het nieuwste nationale park van Peru beschermt 2 miljoen hectare Amazone-regenwoud

Yaguas National Park thuisbasis ruim 3.000 soorten planten, 500 soorten vogels en 160 soorten zoogdierenDe Peruaanse regering heeft aangekondigd een nieuw en enorm nationaal park in de Amazone te creëren. Yaguas National Park, gelegen in de noordelijke regio Loreto, bestaat uit 2.147.166 hectare regenwoud, een uitgestrekt riviersysteem en is de thuisbasis van meer dan 3.000 soorten planten, 500 soorten vogels en 160 soorten zoogdieren, waaronder reuzenotters, wolapen, Amazone rivierdolfijnen en zeekoeien. Het park heeft ook ruim 550 vissoorten - een van de rijkste visfauna's ter wereld.De aanwijzing, goedgekeurd na een vergadering van de ministerraad vorige week, is bedoeld om de kostbare biodiversiteit van de regio te behouden en de heilige landen van de inheemse gemeenschappen die rond Yaguas wonen te beschermen.Het nieuwe natuurgebied zal 'niet alleen een natuurlijk toevluchtsoord behouden, waar unieke soorten in de wereld wonen, maar ook kansen creëren voor inheemse families, zei premier Mercedes Aráoz. 
Volgens een artikel op de website Latam, kan de Peruaanse overheid ongeveer 23 miljoen soles ($ 7.148.630) verdienen over een periode van 20 jaar, dankzij de oprichting van het nationale park en de voordelen die het behoud van zijn biodiversiteit zal brengen voor de gemeenschappen rond het park. 
Het behoud van soorten voor zelfvoorzienende jacht zou de gemeenschappen meer dan $ 5,2 miljoen besparen, aldus het rapport.
Het gebied is in de afgelopen twee decennia geconfronteerd met verhoogde druk van illegale houtkap en mijnbouwbelangen. Veel inheemse gemeenschappen van Yaguas hebben hun bezorgdheid geuit over deze bedreigingen en daarom de oprichting van het nationale park toegejuicht.
'De berg van onze voorouders moet een nationaal park zijn, omdat het een heilige plaats is', legde Eriberto Jiménez Hilorio, president van de inheemse Federatie van de grensgemeenschappen van Putumayo, uit. 'De voordelen zijn voor iedereen, voor de toekomst van iedereen, voor het land en voor de wereld', voegde Liz Chicaje Churay, de president van de Federatie van de oorspronkelijke gemeenschappen van Ampiyacu, eraan toe. 
Het Andes Amazone Fonds zal $ 1 miljoen doneren aan het opzetten van het park en sociale ontwikkelingsmogelijkheden bieden voor de inheemse gemeenschappen. 'Als Peruaanse natuurbeschermer ben ik er trots op, dat Peru met de oprichting van het Yaguas National Park doorgaat op het pad van het creëren van een van de meest verbazingwekkende parksystemen ter wereld', aldus Andrique Ortiz, programmadirecteur van het fonds. 'Dit park is zo groot als het Yellowstone National Park en waarschijnlijk 10 keer zo divers.'
(Suriname Mirror/EcoWatch/YouTube/Twitter)