maandag 14 oktober 2019

Agente politie Suriname doet aangifte tegen agent voor verspreiding van haar naaktfoto’s

Na beëindiging relatie agente met agent liet hij naaktfoto's aan derden zien


Een agente van het Korps Politie Suriname heeft aangifte gedaan tegen een mannelijke collega voor het verspreiden van haar naaktfoto’s. Dit meldt de Times of Suriname in haar editie van vandaag, maandag 14 oktober 2019, aldus Waterkant.net.

Volgens de krant heeft de vrouw bij de politie verklaard, dat de agent in kwestie haar ex-vriend is. Zij hadden een liefdesrelatie van ongeveer zeven maanden. Maar, het ging de afgelopen periode niet meer zo goed en daarom besloot zij twee weken geleden de relatie te beëindigen.

Verder verklaarde de agente, dat toen zij nog een relatie had met haar collega, hij naaktfoto’s en video’s van haar heeft gemaakt. Na beëindiging van de relatie heeft haar ex-vriend de naaktfoto’s en video’s waarschijnlijk getoond aan derden.

Personen die de beelden hebben gezien hebben de agente daarover in kennis gesteld. Zij besloot toen om meteen aangifte te doen tegen haar ex-vriend ter zake pornografie en mishandeling. Dit uit vrees dat haar naaktbeelden op social media belanden.

De agente deed ook aangifte van mishandeling, omdat haar ex-vriend haar een keer in een hotelkamer heeft mishandeld, nadat zij geweigerd zou hebben haar telefoon af te staan aan hem. Volgens de krant moest de agente medisch worden behandeld en was verwezen naar een oogarts.

ABOP wil bij eventuele regeermacht na mei 2020 leiding over zeker twee ministeries

Hoofdbestuurslid Bee wil graag ministeries van RGB en OWT&C


De ABOP is niet tevreden met de aandacht die minder draagkrachtigen krijgen. Ze meent dat vooral bij gronduitgifte de onderlaag van de bevolking beter verdient. De partij wil bij eventuele regeermacht daarom het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). 

Parlementariër en hoofdbestuurslid Marinus Bee stelt maandag 14 oktober 2019 in de Ware Tijd, dat vooral mensen uit het binnenland een stiefmoederlijke behandeling krijgen in het grondbeleid. 'Als u goed kijkt, dan is het steeds de groep die occupeert en wij kunnen daarin verandering brengen.' De volksvertegenwoordiger zegt dat zijn partij een plan heeft om het grondvraagstuk structureel op te lossen. Hij benadrukt, dat een belangrijk deel van de bevolking in armoede leeft, omdat de mensen geen perceel hebben. Hij beschouwt grondbezit als een van de basiszaken voor ontwikkeling.

'De kiezers moeten weten, dat we ons niet zozeer richten op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Wij willen nu RGB. We gaan niet discrimineren, maar analyseren en in beeld brengen welke groepen een achterstand hebben. Die gaan we extra aandacht geven', zegt Bee.

'Alleen dan kan de armoede worden teruggedrongen. Nanga gron wi go feti armoede, want grond geeft zekerheid.'

De ABOP wil bij verkiezingswinst ook het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Kapotte wegen en slechte ontwatering die nu veel in de volksbuurten voorkomen, zullen volgens de partij dan tot het verleden behoren. Bee: 'Wij gaan voor werkgelegenheid zorgen. Maar, we gaan de sociaal zwakkeren ook financieel ondersteunen, daarom is scholing heel belangrijk. We gaan ze leren hoe ze met geld moeten omgaan.'

Bee stelt verder, dat zijn partij heeft bestudeerd hoe het onderwijsvraagstuk in het binnenland op te lossen. Hij noemt onderwijs de enige manier om de persoonlijke situatie van ieder mens te verbeteren.

Partijgenoot Edward Belfort is het met hem eens. Hij zegt, dat er bewust geen goed onderwijssysteem wordt geïntroduceerd in het binnenland om de mensen afhankelijk te houden van de regering. Hij vindt dat kiezers de ABOP genoeg zetels moeten geven zodat de partij sterk staat na de verkiezing van volgend jaar.

Zware regenval steekt stokje voor eerst lesdag leerlingen SPI

Lokalen en gangen begane grond onder water en vol slijmerig vuil


Het moest vandaag, maandag 14 oktober 2019, hun eerste lesdag worden, maar in plaats daarvan werden de leerlingen van het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) naar huis gestuurd, zo meldt Starnieuws.

Door de zware regenval van gisteren waren de lokalen en gangen op de begane grond onder water en vol slijmerig vuil. De leerlingen hadden zich verzameld voor de vlaggenmast, toen zij het nieuws kregen van een directielid. Er kon geen les gevolgd worden op de school aan de Jagernath Lachmonstraat door wateroverlast.

Het grootste deel verliet de school direct, anderen moesten nog op vervoer naar huis wachten.

De school loopt bij zwaar weer altijd onder water. Enkele jaren geleden zijn de vloeren van de gangen verhoogd en zijn drempels voor de lager gelegen kantoren geplaatst. Dit blijkt echter geen duurzame oplossing te zijn.

Dode dakloze man in Domineestraat, Paramaribo, slachtoffer van geweld

Zwerver zou bekend zijn geweest in de omgeving en niemand kwaad doen


Het lichaam van een dakloze man werd vanochtend, maandag 14 oktober 2019, rond vijf uur door een voorbijganger aan de Domineestraat, bij de winkel Secret, aangetroffen, zo berichten de Ware Tijd en Waterkant.net. Het gaat om een man die bekend was in de omgeving. 

De politie werd op de hoogte gesteld en stelde een onderzoek in.

De man had een barstwond aan zijn hoofd. Op de plek waar het lijk werd aangetroffen was veel bloed. Het lichaam is voor obductie in beslag genomen. Het is nog niet bekend hoe de man verwond is.

Naar verluidt had de man gistermiddag een heftige woordenwisseling met iemand. Volgens een omstander deed de man niemand kwaad. Hij zou zelfs enkele inbraken in de omgeving hebben voorkomen.

De brandweer moest assistentie verlenen om het bloed weg te spuiten...

Mexicaanse drugsbaron 'El Mencho' laat zwangere vrouwen en baby's vermoorden - 'Geweld door hem naar nieuw niveau gebracht'

Kartelbaas Nemesio Cervantes bovenaan 'Most Wanted'-lijst VS

'Onthoofdingen, lichamen in zuren, openbare executies, hart uit elkaar trekken, vrouwen en kinderen doden, bomaanslagen, gebeuren bijna elke dag'


Een Mexicaanse drugsbaron, omschreven als de opvolger van El Chapo, heeft geweld in het land naar een hoger niveau getild. Kartelbaas Nemesio Cervantes heeft naar verluidt opdracht gegeven voor de moord op zwangere vrouwen en baby's als onderdeel van de aanhoudende drugsoorlogen in Mexico.

Cervantes, ook bekend als 'El Mencho', staat nu bovenaan de 'Most Wanted'-lijst van de VS en heeft een premie van 10 miljoen dollar op zijn hoofd.

Terwijl bendegeweld uit de hand loopt in Mexico, hebben de politici van het land gewaarschuwd dat aanvallen tegen vrouwen op 'pandemisch niveau' plaatsvinden. Over de bende van El Mencho, het Jalisco Nueva Generacion Cartel (CJNG), zei agent Kyle Mori van de Drug Enforcement Administration (DEA): 'Ze zijn erg gewelddadig. Onthoofding, ontbindende lichamen in zuren, openbare executies, het hart uit elkaar trekken, vrouwen en kinderen doden, bomaanslagen tegen mensen. Het gebeurt bijna elke dag. El Chapo was gewelddadig, maar El Mencho heeft het naar een nieuw niveau gebracht.'


De agent vertelde omroep Univision, dat de nieuwe drugskoning van Mexico zich in de bergen verbergt.

Vorige maand werden 44 vermiste mensen, van wie velen vrouwen, dood aangetroffen in een put in de staat Jalisco, Mexico. De ontdekking werd gedaan in het binnenland van het grondgebied van de CJNG en kwam tot stand nadat de lokale bevolking een vieze geur opmerkte die uit de put kwam. De lichamen van de slachtoffers werden in 119 zwarte zakken gestopt.

De methoden van de CJNG zijn zelfs volgens Mexicaanse normen wreed, waarbij kartels zich schuldig maken an onthoofdingen en martelingen. Het vermoorden van vrouwen was eerder verboden onder kartelcode, maar de CJNG heeft deze ongeschreven regel verlaten.

(Suriname Mirror/Univision/Daily Mail/Mirror/Twitter)

Zeker 6 doden en 40 gewonden na instorten dak tijdens hagelbui in centraal Peru

Incident vond plaats tijdens een lokaal festival in een gebouw in Huancayo


Ten minste zes mensen zijn gedood en 40 raakten gewond nadat zondag 13 oktober 2019 een hagelbui ervoor zorgde dat een dak instortte op een kostuumfeest in centraal Peru, zeiden de autoriteiten. 

Volgens lokale media waren er op het moment van het ongeluk ongeveer 1.000 mensen in het gebouw. Sommige zitten nog steeds vast in het puin en vijf van de gewonden bevinden zich in een ernstige staat, zei de politie.


Het incident vond plaats tijdens een lokaal festival in een gebouw in Huancayo, ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Lima.


'De structuur stortte in door hevige regen en hagel', zei de politie.

Het kostuumfeest was volgens lokale media onderdeel van festiviteiten ter ere van de katholieke heilige Franciscus van Assisi.


(Suriname Mirror/Peru21/Andina/Twitter)

Colombiaans fitnessmodel Anlella Sagra scoort op Instagram

Sagra wilde het eerste Colombiaanse fitnessmodel zijn, en dat is haar geluktHet Colombiaanse fitnessmodel Anlella Sagra laat haar ongelooflijke lichaam zien in een zeer sexy nieuwe post op Instagram die vandaag, maandag 14 oktober 2019, live is gegaan. 

In de afbeelding poseert Anlella tegen een bakstenen muur. De bakstenen achtergrond helpt de foto donkerder te maken, waardoor de gebronsde huid van Anlella eruit springt.


Een bericht gedeeld door ANLLELA SAGRA 🇨🇴 (@anllela_sagra) op


Het model pronkt met haar lichaam in haar nieuwste post. Anlella heeft serieuze rondingen, maar nog imposantere spieren. Met de outfit die ze aan heeft, kon ze pronken met haar ongelooflijk afgetrainde buikspieren en haar fitte en goed gespierde benen.

Ze verzachtte de look door haar decolleté bloot te leggen, waarbij ze haar rechterborst bijna volledig aan de camera laat zien. Haar weelderige rondingen en geharde torso gaven het een ander contrasterend beeld van zacht en hard, waardoor het nog aantrekkelijker werd voor haar meer dan 11 miljoen volgers...

Een bericht gedeeld door ANLLELA SAGRA 🇨🇴 (@anllela_sagra) op


Een bericht gedeeld door ANLLELA SAGRA 🇨🇴 (@anllela_sagra) op


Anllela heeft onlangs The Inquisitr’s lijst van Top 5 meest sexy Latina Bikinimodellen op Instagram gehaald, en een snelle blik op haar social media-account kan verklaren waarom ze werd gekozen.

Volgens de bio op haar website, Anllela Sagra, wilde ze het eerste Colombiaanse fitnessmodel zijn, een doel dat ze zeker heeft bereikt, als haar aantal volgers iets is om op te beoordelen.

De 26-jarige schreef dat ze een universitaire student was die modeontwerp studeerde en traditionele modellenwerk deed voordat ze zich op fitness ging richten. Ze zei ook, dat ze extreem dun was, omdat gespierde lichamen niet iets waren dat in Colombia werd begeerd. Anllela schreef dat haar leven op een dag veranderde toen ze in de sportschool was.
Een bericht gedeeld door ANLLELA SAGRA 🇨🇴 (@anllela_sagra) op


(Suriname Mirror/The Inquisitr/Instagram)

Regering Ecuador draait beslissing om subsidies op brandstof te schrappen terug - Rust keert terug

(Bron foto: AFP)
President Moreno en inheemse organisatie sluiten akkoord

Duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito de straat op om het einde van de crisis te vieren


De regering van Ecuador en de belangrijkste inheemse organisatie zijn zondag 13 oktober 2019 tot een akkoord gekomen om uit de sociale crisis te geraken die het land al dagen lam legt. De regering toonde zich bereid om de beslissing om subsidies op brandstof te schrappen, terug te draaien. 

Zondagavond zijn duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito op straat gekomen om het einde van de crisis, die het land 12 dagen verlamd heeft, te vieren.

De protesten ontstonden nadat de regering van president Moreno een aantal economische en fiscale hervormingen had doorgevoerd, waaronder het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof.Nu de regering terugkomt op die beslissing, beloven de inheemse leiders om de manifestaties te beëindigen, stelt Arnaud Peral, de VN-vertegenwoordiger voor Ecuador, die samen met de Katholieke Kerk de gesprekken op poten zette.


Daarmee komt een einde aan de sociale crisis die al aan zes mensen het leven kostte sinds 3 oktober.

Duizenden mensen die vorige week vanuit de Andes en het Amazonegebied naar Quito waren afgezakt om hun ongenoegen te uiten, begonnen zondagavond aan de terugkeer naar hun dorpen.

'De maatregelen die van kracht waren in onze gebieden zijn opgeheven', zei Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador (Conaie). Vargas verwees zo naar de wegen die geblokkeerd zijn. Door het protest lag ook het transport van de olieproductie zo goed als stil. Dat transport wordt nu ook weer opgestart.

Afgelopen weekend stuurde president Moreno nog het leger de straat op om een nieuw ingestelde avondklok te handhaven.


(Suriname Mirror/El Comercio/ANP/Belga/Twitter)

Elektriciteitsmasten EBS bezwijken onder noodweer....

Auto beschadigd door omvallende elektriciteitsmasten aan M.R. Pierkhanweg


Een auto raakte gistermiddag tijdens het noodweer beschadigd toen twee elektriciteitsmasten van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) omvielen aan de M.R. Pierkhanweg, vlakbij de Nieuwweergevondenweg. Er vielen daarbij geen gewonden, zo meldt Waterkant.net vandaag, maandag 14 oktober 2019.

De auto in kwestie werd geraakt door een zware dubbele mast met transformator, zoals op de foto van Facebook gebruiker Wish Mish te zien is.

Op een tweede foto (onderaan) is te zien dat ook een andere paal, die langs de weg staat, omviel. Door de ontstane situatie was er geen doorgang voor het verkeer mogelijk. Medewerkers van de EBS waren snel ter plekke om de schade aan het netwerk te herstellen.

Het is niet de eerste keer dat een EBS elektriciteitsmasten met transformator omvalt. In mei van dit jaar viel ook een paal met transformator op een auto. Eerder werd een langsrijdende auto ook geraakt door een betonnen paal. In vele gevallen wordt de oorzaak toegewezen aan de hevige regenval, die de grond rond de palen zacht maakt.

Banco del Orinoco nv op Curaçao vermoedelijk in beroep tegen faillissementsvonnis

Banco Del Orinoco: Genoeg geldmiddelen om aan verplichtingen te voldoen


De in staat van faillissement verklaarde Banco del Orinoco nv, met Grupo Financiero Banco Occidental de Descuento (BOD) van Víctor Vargas als moederconcern, laat het er niet bij zitten en gaat vermoedelijk vandaag in beroep tegen het faillissementsvonnis dat door de Centrale Bank CBCS was verzocht, zo schrijft vandaag, maandag 14 oktober 2019, het Antilliaans Dagblad.

In dat vonnis staat, dat door de Centrale Bank slechts voor enkele honderdduizenden was getraceerd tegenover 1,5 miljard dollar aan verplichtingen. Op verzoek van de CBCS werd de noodregeling van 5 september een maand later, op 4 oktober, omgezet in faillissement van de op Curaçao gevestigde internationale bank van Venezolaanse origine.

Banco Del Orinoco en Grupo Financiero BOD verzetten zich hiertegen en zouden stellen dat er wel degelijk genoeg geldmiddelen zijn om aan de verplichtingen te voldoen.

Volgens verkregen informatie wil de instelling aantonen over 1,2 miljard dollar te beschikken; genoeg om te voldoen aan de 840 miljoen aan verplichtingen. Dit wil de bank aantonen aan de hand van bankafschriften van die ‘custodians’ ofwel effectenbewaarders: Farringdon, Welden en Vistra.

Verzekeringsmaatschappij Ennia start aansprakelijkheidsprocedure tegen miljardair Hushang Ansary (93) - Curaçao

Ennia en Centrale Bank willen 'groepson- rechtmatige daad' aantonen


Verzekeringsmaatschappij Ennia, die sinds de noodregeling van medio 2018 wordt bestuurd door de Centrale Bank CBCS, begint een aansprakelijkheidsprocedure tegen de Iraans-Amerikaanse aandeelhouder, de 93-jarige miljardair Hushang Ansary. Het betreft een megazaak van een waarschijnlijk niet eerder gekende omvang, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 oktober 2019.

De aansprakelijkheidsprocedure - een bodemzaak - is gericht tegen Enniaeigenaar Parman Group, Ansary zelf, zijn dochter Nina Ansary en de voormalige Ennia-bestuurders Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn. Zo schrijft het dagblad te hebben vernomen uit informatie die in het weekend deels op straat kwam te liggen.

In wezen willen de Ennia-entiteiten hun geld terug en vorderen zij het (solvabiliteits)tekort. Het gaat daarbij om ten minste 700 miljoen gulden.

Eerder slaagden Ennia en CBCS er al in om circa 500 miljoen gulden, die geparkeerd stond bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten, weer grotendeels beschikbaar te krijgen, zodat deze gelden in elk geval weer onder controle van Ennia zelf zijn. Het solvabiliteitstekort op lange termijn, mede als gevolg van onrechtmatige onttrekkingen in het verleden en onrechtmatige gedragingen, moet weggewerkt worden maar dit betekent niet dat er een liquiditeitstekort is.

Ennia kan gewoon aan alle betalingsverplichtingen voldoen. In de procedure gericht op aansprakelijkheid willen Ennia en CBCS groepsonrechtmatige daad aantonen.

Vijf illegale goudzoekers opgepakt in Grassalco-goudmijn bij Maripaston

Vier porknokkers weten aan aanhouding te ontkomen


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 13 oktober 2019, dat E.R. (46), R.M.(30), L.P.( 33) en de tieners J.T (15) en D.M.(16) door bewakers en militairen in de mijn van Grassalco in de omgeving van Maripaston zijn aangehouden. Er werd op hen aangetroffen ruw goud, een waterpomp met bij behorende accessoires en een bromfiets. De mannen en de spullen zijn overgedragen aan de politie van Zanderij. 

De bewakers van Grassalco hadden op 5 oktober ongeveer negen mannen betrapt die bezig waren te werken in de mijn, zonder daarvoor toestemming te hebben verkregen. Met assistentie van de militairen gingen zij over tot de aanhouding van de mannen.

Het gelukte de bewakers en de militairen om vijf mannen aan te houden. Vier anderen zijn gevlucht.

Na gepleegde afstemming met het Openbaar Ministerie zijn E.R., R.M en L.P. voor overtreding van de Wet Economische Delicten in verzekering gesteld, terwijl de twee jeugdige verdachten J.T. en D.M. na verhoor zijn heengezonden.

'Ppresident brengt zijn ambt in diskrediet door grote giften ondernemers aan te nemen'

Mathoera (VHP): 'Aanname van geld is nergens geregeld en is dus formeel een onwettige bron van inkomsten'
  
'Ik pleit voor sterk en scherp integriteitsbeleid voor ambtsdragers, dat wordt een prioriteit voor mijn partij'


'De president brengt zijn ambt in diskrediet door grote giften van ondernemers aan te nemen. Dit wekt de schijn van corruptie. De aanname van het geld is nergens geregeld en is dus formeel een onwettige bron van inkomsten.' Dit stelt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag, maandag 14 oktober 2019, op Starnieuws. De president moet een voorbeeld zijn voor de totale samenleving. 

'Door deze miljoenen giften aan te nemen wordt uitverkoop gehouden van de democratie en van het ambt van president', meent de volksvertegenwoordiger. De volksvertegenwoordigster benadrukt, dat de Grondwet juist in de artikelen 90 en verder regels vastgesteld heeft in de door de president afgelegde eed, dat hij om zijn functie te krijgen geen giften mag aannemen. Ook is het de president verboden om giften aan te nemen om enige tegenprestatie te verlenen of zelfs de schijn op te werpen. De president mag geen nevenfuncties hebben en geen neven inkomsten. Dit alles is bedoeld om de onafhankelijkheid, de integriteit en geloofwaardigheid te waarborgen, stelt Mathoera. Dit is een zeer slecht voorbeeld voor overige ambtsdragers.

'Stelt u zich voor dat ambtenaren van de politie, leden van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht zulke miljoenen giften beginnen aan te nemen? Waar zullen we dan belanden als samenleving? Hoeveel vertrouwen zullen deze personen en instituten nog genieten van de samenleving?',  vraagt Mathoera zich af.

De president mag best sociaal zijn, meent het Assembleelid, daar is er niks mis mee.

'Maar, in dit geval is het helder, dat het niet om het sociale aspect gaat, maar om een keiharde beïnvloeding en omkoping van de stem van de kiezer, enkele maanden voor de verkiezing. Het is een draconisch middel om geloofwaardigheid te kopen, macht te behouden en gevestigde belangen te verdedigen. Een klein rekensommetje leert dat alleen de pakketten een bedrag behelzen van minimaal Srd 2.600.000. (26.000 x 100 Srd per pakket). 500 instellingen x 1.000 of 2.000 Srd brengt ons tussen de 500.000 en 1 miljoen. Dit zijn geen kleine giften. Dit zijn giften, die in de miljoenen lopen. Giften worden niet zomaar gedaan. Ondernemers willen meestal een gunstiger klimaat voor zichzelf of politieke besluitvorming kopen. En daarom worden hoge eisen gesteld aan ambtsdragers, zodat de rechtsgelijkheid geen geweld wordt aangedaan.'

'Politici genieten al weinig vertrouwen. In plaats van het imago te versterken wordt dit te grabbel gegooid', meent Mathoera. 'Hoe zal de president nu aan een ambtenaar zeggen. je mag geen geld aannemen, terwijl hij zelf miljoenen accepteert. Het sociale aspect doet er niks aan toe. Temeer daar er geen enkele transparantie is gegeven. Ik pleit voor een sterk en scherp integriteitsbeleid voor ambtsdragers. Dat wordt een prioriteit voor mijn partij.'

Politie werkt aan plan voor structurele aanpak grensoverschrijdende drugscriminaliteit

'Binnen niet al te lange tijd kunnen een paar grote boys opgerold worden'

- Korpschef niet tevreden over de aanpak van drugscriminaliteit in het land
- 'Belangrijke figuren in de top nemen drugscriminelen in bescherming'


Het Korps Politie Suriname werkt al geruime tijd aan een plan voor structurele bestrijding van grensoverschrijdende drugscriminaliteit. De focus komt daarbij vooral op het ontmantelen van grote internationale drugsorganisaties. 

Korpschef Roberto Prade zegt vandaag, maandag 14 oktober 2019, in de Ware Tijd, dat dit plan in samenwerking met partners in andere landen wordt bestudeerd. In welke fase het project zich bevindt en hoe geopereerd zal worden wil hij om strategische redenen niet zeggen. Vaststaat dat er binnen niet al te lange tijd een paar 'grote boys' opgerold kunnen worden.

'Er liggen wat voorstellen op tafel en wat ons betreft is alles oké. Dus als onze partners zich kunnen terugvinden en akkoord gaan, dan denk ik dat we binnen afzienbare tijd wat successen zullen boeken.' 

De korpschef is overigens nog niet tevreden over de aanpak van drugscriminaliteit in het land. Prade benadrukt, dat de focus niet zo zeer ligt op de kleine drugsverkopers, omdat die niet het brein zijn. Het streven is daarom om zoveel mogelijk drugsbazen in beeld te brengen. De kopstukken zijn volgens hem echter heel goed georganiseerd.

Prade: 'Zolang die mensen er zijn heb je eigenlijk niets gedaan als je die kleine jongens oppakt. Zij gaan gewoon door met hun handel want per slot van rekening hebben zij de infrastructuur. Dus we moeten die mannen aanpakken.' Door hun goede organisatie is het echter niet eenvoudig de kopstukken te verslaan. Dit komt volgens de korpschef in sommige gevallen, omdat belangrijke figuren in de top deze drugscriminelen in bescherming nemen. 'Als mensen binnen de bovenste structuren zich lenen daarvoor, dan snap je dat het niet zo gemakkelijk zal zijn.'

Hoewel Prade beseft dat effectief bestrijden van de drugscriminaliteit een grote uitdaging is, zal hij er alles aan doen om de situatie beheersbaar te houden. Hij is ervan overtuigd dat samenwerking tussen landen tot goede resultaten kan leiden. 'We moeten zoveel als mogelijk samenwerken. Je kan het niet alleen; we moeten met buitenlandse partners in zee gaan.'

Als korpschef wil hij voorkomen dat de onderwereld de overhand heeft waardoor het verschil met de rest bijna niet meer te zien is. 'Als we het willen doen, dan zullen we ons moeten inzetten om het te voorkomen. Natuurlijk zal het niet zo eenvoudig zijn', zegt hij.

Rosebel Gold Mines hervat werkzaamheden in de zuidelijke mijnen

Onbekend hoe in toekomst veiligheid op lange termijn wordt gewaarborgd


Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft de werkzaamheden in de zuidelijke mijnen hervat, nadat woensdag een gewapende eenheid weer illegale porknokkers uit het gebied had verwijderd. De Canadese multinational besloot twee weken geleden werknemers en materiaal terug te trekken uit de mijnen, nadat ongeveer veertig illegalen zich wederom in de mijn hadden gevestigd. Uit veiligheidsoverwegingen besloot het bedrijf zijn activiteiten in het gebied wederom stop te zetten, nauwelijks tien dagen nadat het werk was hervat. 

'Er zijn weer werknemers in de mijn en we zijn bezig voorzichtig de productie weer op te pakken', bevestigt bondsvoorzitter Lloyd Read vandaag, maandag 14 oktober 2019, op Starnieuws.

Het streven is nog steeds om tegen eind deze maand, een maand nadat in eerste instantie de werkzaamheden waren opgestart, weer op volle productie te zijn. 'In het plan van weer opstarten is er rekening gehouden met eventuele interrupties', zegt Read. Hij benadrukt dat er goede gesprekken zijn geweest met de overheid over de veiligheid in het gebied. 'Dus zijn we voorzichtig optimistisch dat het productieproces gestaag weer op gang komt.'

Read betreurt het, dat de bedrijfsactiviteiten de afgelopen periode niet continu voortgang konden vinden. Eerder hadden ook minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en president Desi Bouterse gejammerd over de nieuwe invasie van illegalen in de mijn. Beiden stellen dat er enorme inspanningen zijn geweest om het productieproces weer op gang te krijgen. Er zijn gesprekken gevoerd met alle partijen die in het gebied opereren. Het staatshoofd wees op de verliezen voor niet alleen het bedrijf, maar ook de Staat die door de verminderde productie minder inkomsten krijgt.

Het is vooralsnog onbekend hoe in de toekomst de veiligheid op langere termijn zal worden gewaarborgd.

Rosebel Gold Mines heeft na de onlusten van 28 juli, waarbij een porknokker werd doodgeschoten, bijkans een maand stilgelegen. Het werkproces was nauwelijks tien dagen oud, toen in de zuidelijke putten weer illegalen bleken te zijn.

76-Jarige vrouw verhangt zich aan avocadoboom op erf van haar woning

Vermoedelijk was de vrouw depressief...


In het district Wanica heeft een 76-jarige vrouw gistermorgen rond kwart voor negen zich verhangen aan een avocadoboom op het erf van haar woning aan de Welgedacht A-weg, zo bericht Waterkant.net vandaag, maandag 14 oktober 2019.

De vrouw woonde samen met haar echtgenoot en zoon gezin op het adres.

De politie kreeg de melding en ging ter plaatse voor onderzoek. Een ingeschakelde arts heeft de dood officieel vastgesteld. Het lichaam vertoonde geen teken van misdrijf.

Het motief van haar daad is onbekend. Vermoedelijk zou de vrouw depressief zijn geweest.

Minister Chotkan in gesprek met Meteorologische Dienst vanwege plotseling noodweer

Meteodienst informeert de burger niet over naderende zware regenbuien

Regenbuien voor de kust maandagochtend, 7 uur (Bron: accuweather.com)

Website Meteodienst was niet bereikbaar...


Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft vanmorgen, maandag 14 oktober 2019, een onderhoud hebben met de Meteorologische Dienst, die onder hem valt, naar aanleiding van het noodweer van gistermiddag, aldus Starnieuws.

Het komt te vaak voor dat de samenleving niet van te voren wordt gewaarschuwd voor extreme regenval en windstoten, waardoor ze wordt verrast door het weer. De minister merkt op, dat er heel wat is geïnvesteerd in de Meteorologische Dienst.

Door klimaatverandering is het noodzakelijk om vooraf alarm te slaan. De website van de Meteorologische Dienst was gisteren niet eens bereikbaar.

Chotkan stelt, dat door de hevige regenbui van gisteren, duidelijk is gebleken dat op plekken waar de lozingen opgehaald zijn gebieden niet onder water zijn gelopen. Op basis van de oriëntatie in het veld, zullen trenzen die niet opgehaald zijn, worden aangepakt. Zo is de kreek in de Jamaludinstraat op Maretraite pas opgehaald. Dat gebied, dat doorgaans bij een fikse regenbui onder water kwam te liggen, was zondag droog. Een buurtbewoner zegt, dat het wonderbaarlijk is, dat de buurt deze keer niet onder water is gelopen.

Het gaat om een extreme regenval, terwijl het nog de kleine droge tijd is. De volle maanstand is waarschijnlijk ook van invloed geweest op het weer.

Uit gegevens van Zanderij blijkt dat Brownsweg, Groningen, Lelydorp, Mariënburg, Moengo, Onverwacht, Paramaribo en Wageningen regen en onweer hebben gehad. Totness en Nieuw Nickerie zijn droog gebleven.

Op basis van satellietbeelden blijkt dat er een behoorlijke storing was boven de kust. Ook Guyana en andere landen hebben last gehad van deze storing, die gepaard ging met windstoten, bliksem en hevige buien.