woensdag 22 augustus 2018

Journalistieke ethiek bij ABC amper aanwezig(* Earnie Eenig, ondervoorzitter van de Surinaamse Bodybuilding en Weightlifting Bond (SBWB) en presentator van Topsport Journaal en Magazine 4 op ABC Televisie, presenteert vaak in Topsport Journaal ongegeneerd uitgebreid over zijn eigen sportbond... kosteloze reclame en niet correct. Laat collega-presentator Desney Romeo een dergelijk item presenteren.)

Twee goudzoekers sterven aan verstikking in goudmijn in departement Antioquia, Colombia

(Bron foto: Twitter)
Hoge concentraties koolmonoxide uit machine om goud te extraheren fataal voor goudzoekers


Twee mannen zijn door verstikking gedood in een goudmijn in het departement Antioquia, gelegen in het centrale noordwestelijke deel van Colombia. 

Volgens de gemeente Granada werden de lichamen van de twee goudzoekers vroeg in de ochtend gevonden na een reddingsoperatie die was gestart nadat een derde mijnwerker, die had weten te ontsnappen, naar de autoriteiten was gestapt.


De mannen werkten in een 200 meter diepe, slecht geventileerde put toen de machine die ze gebruikten om goud te extraheren, hoge concentraties koolmonoxide begon te produceren, fataal voor de goudzoekers.


Om de lijken te kunnen bergen, moesten brandweerlieden het gas dat zich in de put had geconcentreerd laten ontsnappen en vervolgens zuurstofmaskers dragen. Lokale media melden dat gegevens van het provinciale mijnensecretariaat onthullen, dat acht mensen dit jaar onder vergelijkbare omstandigheden zijn gestorven.


(Suriname Mirror/Mining.com/El Colombiano/YouTube/Twitter)

Colombia protesteert krachtig bij Venezuela over invasie door Venezolaanse helikopters en troepen

'Het gaat om overtreding soevereiniteit van Colombia, van het departement Norte Santander'


Colombia heeft dinsdag 21 augustus 2018 een sterk protest laten horen over wat het zei was een grensinvasie door Venezolaanse helikopters en troepen tijdens het weekend. De regering van president Ivan Duque zei, dat het een sterk geformuleerd protest stuurde naar de Venezolaanse ambassadeur in verband met wat volgens hem een ​​'overtreding van de soevereiniteit van Colombia' was van het departement Norte Santander, zondag. 

'Twee helikopters, geïdentificeerd met de initialen van de Bolivariaanse Nationale Garde en ongeveer 30 gewapende personeelsleden van de Bolivariaanse strijdkrachten van Venezuela, landden in het grensgebied van Tibu', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Het ministerie zei, dat het een nota stuurde waarin 'het sterkste protest werd uitgesproken' tegen de Venezolaanse ambassadeur in Bogota.


De Zuid-Amerikaanse buren hebben de afgelopen jaren de degens vaker gekruist in vergelijkbare incidenten langs hun 2.200 kilometer lange grens waar guerrillastrijders en drugshandelaren over en weer passeren.

Het meest recente incident was vorig jaar november en betrof ook de regio Tibu.

Net als zijn voorganger Juan Manuel Santos, heeft Duque Venezuela een 'dictatuur' genoemd onder president Nicolas Maduro. Eerder deze maand beschuldigde Maduro Santos ervan achter een vermeende poging te staan ​​hem te vermoorden tijdens een militaire parade in Caracas.

Honderdduizenden Venezolanen die de economische crisis in hun thuisland ontvluchtten, hebben hun toevlucht gezocht in Colombia, dat Maduro ook beschuldigd heeft van het beschermen van zijn tegenstanders. Colombia drong er bij Peru en Ecuador op aan hun immigratiebeleid te coördineren om een ​​instroom van Venezolaanse migranten aan te pakken.


(Suriname Mirror/AFP/NTN24/El Heraldo)

Duizend Venezolaanse vluchtelingen in Roraima, Brazilië, verplaatst naar andere steden

Aanleiding verplaatsing gewelddadige rellen in grensplaats Pacaraima tussen vluchtelingen en lokale bevolking


In Brazilië zullen meer dan duizend Venezolaanse migranten vanuit de noordelijke staat Roraima worden overgebracht naar andere plaatsen in het land. Dat kondigde de regering dinsdag 21 augustus 2018 aan na de gewelddadige rellen die zaterdag in de grensplaats Pacaraima waren uitgebroken tussen vluchtelingen en de lokale bevolking. 


De migranten zullen eind deze maand nog vanuit de regionale hoofdstad Boa Vista worden overgebracht naar verscheidene steden elders in Brazilië. Eerder dit jaar zijn al 820 Venezolanen overgebracht naar onder meer Sao Paulo (zuidoosten) en Manaus (noorden) om de staat Roraima te ontlasten.

Zaterdag hadden inwoners van Pacaraima - een plaats met ongeveer 12.000 inwoners - een vluchtelingenkamp met knuppels en zelfgebouwde vuurpijlen aangevallen en tenten in brand gestoken. Eerder was een winkelier naar verluidt overvallen door Venezolanen en gewond geraakt.

Wegens de gespannen situatie stuurde de Braziliaanse president Michel Temer 120 soldaten naar Pacaraima, boven op de 31 daar gelegerde militairen. Na de gewelddadige aanvallen zijn al rond de 1.200 Venezolaanse vluchtelingen uit Pacaraima naar hun land teruggekeerd.


In totaal zijn sinds begin 2017 al ruim 127.000 inwoners uit Venezuela, waar een zware economische en politieke crisis woedt, naar Brazilië gevlucht.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Consumentenforum Suriname i.o. trekt aan de bel over ongebreidelde prijsverhogingen producten

'Veel winkeliers zijn dagelijks bezig prijzen aan te passen zonder een aanwijsbare reden'

'Consumentenorganisaties in Suriname hebben gefaald, ze laten al geruime tijd niets van zich horen'


Het Consumentenforum Suriname (CFS) i.o. spreekt zijn afkeuring en verontwaardiging uit over de ongebreidelde prijsverhogingen van goederen in diverse supermarkten en andere handelszaken in en buiten Paramaribo. Heleboel winkeliers zijn dagelijks bezig prijzen aan te passen zonder dat er hier een aanwijsbare reden voor is. De dollarkoers is al geruime tijd stabiel, terwijl de eurokoers zelfs significant gedaald is. 

De consumentenorganisaties in Suriname hebben mijns inziens gefaald. Ze laten al geruime tijd niets van zich horen en zouden juist nu, zonder aanzien des persoons, moeten opkomen voor de belangen van de consumenten in ons land.

Enkele van de vele klachten die doorgeseind zijn naar onze organisatie:
• De prijs van aardappel ligt tussen Srd 5,50 en 7,50 per kilo. Een winkel op Domburg zag kans om Srd 9 voor een kilo te vragen. De kwaliteit van het product is slecht: vaak beschimmeld en van binnen verrot. De volksgezondheid wordt hierdoor in gevaar gebracht. De controledienst van het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) zou hiertegen moeten optreden. Er zijn winkels in het centrum van Paramaribo die levensmiddelen uitstallen op rekken waar ratten ‘s avonds hun lusten kunnen botvieren. Suiker, meel, uien en aardappelen verpakt in plasticzakken zijn vaak door ratten geknaagd.
• Ook in de bouwsector moet de consument het gelag betalen. De prijzen van hout en zand zijn schrikbarend gestegen. De prijs van hout, dat in de woningbouwsector cruciaal is, heeft een recordhoogte bereikt. Zelfs brandhout, dat onlangs nog gratis weggegeven werd door exploitanten van houtzagerijen, wordt thans in pakketjes voor hoge bedragen verkocht.
• Prijzen van puntbrood liggen tussen Srd 0,60 en 0,90.
• Een handelszaak aan de Gemenelandsweg zag kans om de prijs van een lamp te verhogen van 30 naar Srd 45, zomaar uit het niets. Dus 50% extra uit de zakken van de consument afgeroomd.
• Pvc 2-duim buis ligt tussen 39 en Srd 60.

Suriname, quo vadis. Dit is maar een kleine greep uit de vele klachten die onlangs binnen gesijpeld zijn. Dit is een zeer ernstig economisch delict dat met wortel en tak uitgeroeid moet worden. Moet het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) niet nagaan waarom de winkeliers zich bedienen van dit soort praktijken? Wat doen de controlemechanismen?

Onze organisatie beschikt over de namen van boven aangehaalde gevallen van prijsopdrijving en onhygiënische toestanden. De eerstvolgende keer, als onze organisatie al stevig in het zadel zit, zullen de namen van prijsopdrijvers gepubliceerd worden.

Opgemerkt zij dat het niet de eerste keer is dat het CFS dit soort misstanden in de handel aan de schandpaal nagelt. In 2003 deden zich ook dergelijke taferelen voor en toen was het CFS ook in de bres gesprongen voor de consumenten. De toenmalige voorzitter van de Consumentenbond had toen de nattigheid direct gevoeld en werd gelukkig hyperactief. Het CFS was toen geen voorstander van versnippering van krachten die voor consumenten opkwamen en trok zich terug, de Consumentenbond het voordeel van de twijfel gevend.

Juist in een periode dat de consumenten zwaar gebukt gaan onder de gevolgen van de contractie van onze economie zwijgen ze in alle talen. Dit is de reden dat het CFS zijn stem nu weer laat horen.

De organisatie rekent op volle ondersteuning van HI&T en van de totale overheid. Met een actief in het veld opererende consumentenbond heeft de regering meer armslag in het beteugelen van dit soort praktijken van de malafide handel. Een actieve consumentenbond is een van de pijlers van een democratische staat en moet de ondersteuning genieten van de totale natie. Controle is niet een taak van de overheid alleen.

Onze actieradius zal zeker niet beperkt blijven tot de supermarkten en andere ondernemingen in Suriname. Ook de misstanden zoals geldverspilling, lage output, absenteïsme, studentonvriendelijkheid van managers op het IOL (Instituut voor Opleiding van Leerkrachten), AdeKUS (Anton de Kom Universiteit van Suriname)en op diverse afdelingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zullen we te gelegener tijd blootleggen. De overheid kan dan gericht maatregelen nemen. Er móet nu een kentering komen in ons onderwijs.

Het CFS hoopt, nee, het is er van overtuigd dat zijn efforts condities gaan helpen creëren die recht doen aan de positie van de consument en die uiteindelijk moeten resulteren in een rechtvaardige samenleving die wij alleen viribus unitis gaan kunnen realiseren.

De Voorzitter van het Consumentenforum Suriname i.o. 
P. (Roy) Narain

Douane haven Rotterdam vindt tijdens een controle 249 kilo cocaïne in containers

(Bron foto: OM)
Cocaïne verstopt in pakketten verdeeld over containers met bananen uit Ecuador

Lading was bestemd voor een fruitbedrijf in Duitsland


De Douane heeft gisteren tijdens een controle 249 kilo cocaïne aangetroffen in containers. De containers waren afkomstig uit Ecuador en aangekomen in de Rotterdamse haven, zo meldt het Openbaar Ministerie vandaag, woensdag 22 augustus 2018. 

De lading was bestemd voor een regulier fruitbedrijf in Duitsland. De verdovende middelen zaten verstopt in pakketten, verdeeld over containers met bananen.

De partij drugs met een straatwaarde van zes miljoen euro is in beslag genomen en direct vernietigd.

Het Hit And Run Cargo-team (HARC) in Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen politie, Douane, FIOD en OM, heeft de zaak in onderzoek.

VS stuurt twee sargassumboten om te helpen bij opruimacties van zeewier bij stranden Mexico

Tot nu toe zijn 41 stranden van sargassum  vrijgemaakt 

Zeewier op stranden nadelig voor belangrijke bestemmingen als Cancun, Puerto Morelos, Playa del Carmen, Cozumel, Tulum


Om de afzetting van zeewier op Mexicaanse stranden tegen te gaan, heeft de Verenigde Staten twee sargassumboten gestuurd om te helpen bij opruimacties. Volgens de Riviera Maya News van dinsdag 21 augustus 2018 hebben functionarissen in Florida twee schepen goedgekeurd die zijn ontworpen om sargassum te verwerken in de Quintana Roo-regio met de bedoeling het zeewier op te tillen en te verwijderen uit het water rond populaire toeristische bestemmingen. 

De Mexicaanse minister van Milieu Alfredo Arellano zei, dat de boten uit Florida deze week te laat zullen aankomen, maar lokale overheidsfunctionarissen vragen al om geld om vergelijkbare schepen te kopen die tegen sargassum zouden kunnen strijden vanaf volgend jaar.

Het zeewier heeft invloed op de stranden van belangrijke bestemmingen zoals Cancun, Puerto Morelos, Playa del Carmen, Cozumel en Tulum.

Arellano onthulde dat tot nu toe 41 stranden van sargassum zijn vrijgemaakt.

De Mexicaanse overheid begon vorige week met het plaatsen van sargassum containmentbarrières langs de Mexicaanse Caribische kust, en ambtenaren meldden maandag, dat de zeegronden het zeewier al tegenhouden om stranden te bereiken.

Toerisme-secretaris Marisol Vanegas zei, dat het plan is dat alle stranden langs Quintana Roo binnen 45 dagen vrij zijn van sargassum. De toevoeging van de twee schepen uit de VS moet de overheid helpen haar doelen te bereiken.

(Suriname Mirror/Travel Pulse/Riviera Maya News)

Zeer bedreigde blauwkeel ara in Bolivia krijgt ​​beschermd broedgebied dankzij internationaal partnerschap

Slechts ongeveer 300 exemplaren leven in het wild


De blauwkeel ara (Ara glaucogularis) is een van de meest kritisch bedreigde soorten op de planeet - slechts ongeveer 300 leven in het wild. De vogels krijgen echter het broodnodige goede nieuws. Boliviaanse natuurbeschermingsorganisatie Asociación Armonía is een partnerschap aangegaan met de American Bird Conservancy, het International Conservation Fund of Canada, IUCN Nederland en de World Land Trust om een ​​beschermd broedgebied voor de in het oog lopende ara te creëren.


Deze prachtige soort ara is in populatie gedaald voor de afgelopen eeuw - maar dankzij een landaankoop van 680 hectare in Bolivia, mogelijk gemaakt door de bovengenoemde organisaties, maken de vogels een langzaam herstel.

'Het is waarschijnlijker dat Armonía deze belangrijke site als reservaat heeft weten te veroveren', zegt Rodrigo Soria, uitvoerend directeur van Asociación Armonía, over de verwerving van grond.


Het Laney Rickman Blue-throated Macaw Reserve, dat vroeger dienst deed als veeboerderij, is vernoemd naar de overleden oprichter van de in Texas gevestigde non-profit Bird Endowment. Het natuurreservaat zal het kunstmatige nestkastprogramma van Asociación Armonía, dat in 2005 werd gelanceerd als een manier om de bevolking van de ara's te vergroten, verder helpen.


'De overname betekent dat we het succesvolle nestkastprogramma kunnen voortzetten zonder ons zorgen te hoeven maken over het veranderen van landeigendom en beheer', voegde Soria eraan toe. De site ligt in de Beni-savanne in Midden-Bolivia en biedt, in combinatie met het bestaande natuurreservaat Barba Azul, een beschermde grond van 28.862 hectare voor zijn blauwvleugelige inwoners.

Ter nagedachtenis aan Rickman hebben de American Bird Conservancy en Asociación Armonía toegezegd om alle bijdragen aan het Laney Rickman Blauwkeel araifonds met een totaal van  100.000 dollar  in 2018 te evenaren. Het fonds heeft als doel essentiële ondersteuning te bieden voor reservebeheer en behoud van habitats om het voortdurende succes van het nestkastprogramma te verzekeren.

(Suriname Mirror/Inhabitat/YouTube)

Bolivianen kunnen binnenkort al het papierwerk van overheid online indienen

'Digital Citizen Law'  maakt bureaucratische procedures overbodig


Bolivianen kunnen binnenkort al het papierwerk van de overheid online indienen dankzij een wetsvoorstel dat wordt besproken door het parlement, zei een ambtenaar maandag 20 augustus 2018. Nicolas Laguna, directeur van Agencia de Gobierno Electrónico y Tecnologías de Información y Comunicación (AGETIC), zei dat de 'Digital Citizen Law' bureaucratische procedures overbodig zal maken.

Individuen hoeven niet langer fysiek op te dagen op een overheidskantoor om een aanvraag in te dienen of een verzoek in te dienen, voegde hij eraan toe.

Ze kunnen toegang krijgen tot overheidsdiensten en informatie krijgen terwijl ze online communiceren met de corresponderende agentschappen. Alle Bolivianen en buitenlandse inwoners van 18 jaar en ouder zouden zich kunnen registreren om hun 'Digital Citizen'-inloggegevens bij AGETIC te krijgen, volgens de voorgestelde wet.

(Suriname Mirror/Xinhua)

Oprichtster Argentijnse Grootmoeders van de Plaza de Mayo op 94-jarige leeftijd gestorven

María Isabel ‘Chicha’ Mariani heeft haar tijdens militaire dictatuur ontvoerde kleindochter niet gevonden


Een van de stichtsters van de Argentijnse mensenrechtenorganisatie Grootmoeders van de Plaza de Mayo is op 94-jarige leeftijd gestorven, zonder haar tijdens de militaire dictatuur ontvoerde kleindochter terug te vinden. 

María Isabel ‘Chicha’ Mariani had in 1977 samen met elf andere grootmoeders van ontvoerde of in gevangenschap geboren kinderen de organisatie Abuelas de Plaza de Mayo opgericht. Ze overleed maandag 20 augustus 2018, aldus de mensenrechtenorganisatie.De drie maanden oude kleindochter van Mariani werd in 1976 ontvoerd. Haar moeder en vier andere leden van de verzetsorganisatie 'Montoneros' waren eerder in een woning in La Plata, 50 kilometer ten zuiden van Buenos Aires, door een militair commando doodgeschoten. De vader van het kind werd een jaar later eveneens vermoord.
'Abuelas de Plaza de Mayo' heeft tot dusver 128 van de ontvoerde kleinkinderen teruggevonden. Ze waren door trawanten van de militaire regering (1976-1983) onder een valse naam voor adoptie vrijgegeven.

Naar meer dan 300 mensen wordt nog gezocht. Mariani was van 1983 tot 1989 voorzitster van de mensenrechtenorganisatie.(Suriname Mirror/Metro/La Nacion/Twitter/Clarin/El Sol de Zacatecas/YouTube)

Mexico-Stad doet sexy hostesses bij overheidsevenementen in de ban

Burgemeester Jose Ramon Amieva verbiedt gebruik modellen bij overheidsevenementen

Modellen bij de Expo Audio Car 2017 in Guadalajara, Mexico (Bron foto: Expo Audio Car)

- Schaars geklede jonge vrouwelijke modellen op hoge hakken en strakke kleding dienden als hostesses bij evenementen in heel Mexico om als 'eye-candy' te dienen
- Feministische activisten spreken van kleine maar belangrijke stap tegen de Mexicaanse cultuur van machismo


De tewerkstelling van 'edecanes' of hostesses heeft feministen boos gemaakt en talloze discussies op gang gebracht over seksisme en objectivering van vrouwen. Schaars geklede jonge vrouwelijke modellen op hoge hakken en strakke kleding hebben als hostesses gediend bij overheids- en bedrijfsevenementen in heel Mexico voor tientallen jaren. Hun primaire functie is om als eye-candy te dienen, en ze zijn bij elk evenement in heel Mexico. 

Maar, nu nemen de autoriteiten in het linkse bastion van Mexico City actie, zo meldt de Los Angeles Times maandag 20 augustus 2018.

Vorige week verbood de burgemeester van Mexico, Jose Ramon Amieva, officieel het gebruik van modellen bij overheidsevenementen. Volgens de Los Angeles Times zei Amieva, dat de vrouwen op de salarislijst van de overheid, die eerder als gastvrouwen waren gevraagd, worden overgeplaatst naar andere 'meer empowerment'-taken. Het inhuren van freelance gastvrouwen is verboden en kan leiden tot boetes, zei hij.


Het nieuwe verbod is verwelkomd door feministische activisten die zeggen, dat het een kleine maar belangrijke stap is tegen de Mexicaanse cultuur van machismo.

Sommigen zeiden dat ze hoopten dat het verbod ook door de federale regering zou worden uitgevoerd. De feministen kunnen het goedkeuren, maar het verbod is bekritiseerd door de gastvrouw zelf.Het is big business in Mexico, met naar schatting 900.000 vrouwen in de sector. Sommige hostessen hebben sociale media gebruikt om de waardigheid van de baan te verdedigen, die, zo hebben ze verduidelijkt, niet verkeerd geïnterpreteerd mag worden als prostitutie.

Veel vrouwen, waaronder vrouwelijke politici, hebben lang gemompeld over de alom tegenwoordige aanwezigheid van schaars geklede modellen bij officiële functies waar iedereen gekleed is in zakelijke kleding. Bij bedrijfsevenementen of winkelopeningen is het gebruikelijk dat modellen logo's dragen die zijn afgedrukt op hun kleding of hun lichaam.


(Suriname Mirror/Los Angeles Times/Twitter/YouTube)

Meer dan 100 bedreigde zeeschildpadden spoelen dood aan op stuk strand Mexico

(Bron foto: Mexico News Today)
Sommige schildpadden zijn overleden aan interacties met visserijactiviteiten in het gebied


Gedurende een periode van minder dan drie weken spoelden meer dan 100 bedreigde zeeschildpadden dood aan op een stuk strand van 30 kilometer aan de Pacifische kust van Mexico, dichtbij Guatemala, en de autoriteiten weten niet precies waarom. 

De massale sterfte begon op 24 juli, toen 26 dode schildpadden werden ontdekt in de kleine toeristische badplaats Puerto Arista in de staat Chiapas, meldde de Mexicaanse federale procureur voor milieubescherming (PROFEPA, Procuraduría Federal de Protección al Ambiente). In de volgende dagen registreerden functionarissen tientallen dode zeeschildpadden in het gebied.

Zaterdag 18 augustus meldde PROFEPA, dat op 13 augustus het aantal dode schildpadden bestond uit 102 warana, Olive Ridley of dwergschildpadden (Lepidochelys Olivacea), zes karetschildpadden (Eretmochelys imbricate, Hawksbill) en vijf zwarte zeeschildpadden uit de Stille Oceaan (Chelonia mydas agassizii).

Alle drie soorten zijn door de Mexicaanse overheid geclassificeerd als ernstig bedreigd, meldde PROFEPA.


De dode schildpadden waren allemaal volwassen, inclusief mannetjes en vrouwtjes, en in verschillende stadia van ontbinding. PROFEPA verricht necropsieën op een paar van de monsters en verzamelt weefselmonsters om de oorzaak van de overlijdens te bepalen. Natuurdeskundigen vermoeden dat sommige schildpadden zijn overleden aan interacties met visserijactiviteiten in het gebied. Verscheidene van de schildpadden die op 24 juli werden gevonden, hadden verwondingen die uit een haken of visnetten leken te komen, rapporteerde PROFEPA.

De kustwateren bij Puerto Arista maken deel uit van een beschermd marien reservaat, maar zeeschildpadden in het gebied worden af ​​en toe gevangen in legale visnetten en verdrinken.

Op 2 augustus ontmoetten autoriteiten de vissers in de regio en spoorden hen aan om verantwoorde visserijtechnieken toe te passen die de bescherming van de bedreigde zeeschildpadden waarborgen, meldde PROFEPA. De autoriteiten hebben ook watermonsters in het gebied verzameld om te testen op de aanwezigheid van schadelijke gifstoffen uit algen.

Aan de Golfkust van Florida is een schadelijke algenbloei, een rode vloed genoemd, verantwoordelijk voor de dood van honderden vissen, zeezoogdieren en zeeschildpadden. Een vergelijkbaar algen-toxine zou de zeeschildpadden voor de Pacifische kust van Mexico kunnen doden, maar de autoriteiten onderzoeken dit nog steeds, meldde PROFEPA.

(Suriname Mirror/Live Science/Mexico News Today)

Den Blauwvinger: Gepolitiseerde ophef over bezoek Bouterse aan Cuba voor medische behandeling

COLUMN: Criticasters beweren dat president medische zorg in Suriname diskwalificeert

(Bron: Suriname Mirror)

Assembleelid Hooghart weken vanwege medische redenen in Colombia en iedereen zwijgt....


President Desi Bouterse is woensdag 15 augustus naar Cuba vertrokken voor een medische ingreep.... een operatie aan een buikhernia, aldus de president. Niet ongebruikelijk, immers het is niet voor het eerst dat Bouterse zijn heil zoekt op Cuba voor een medische behandeling.

Voorspelbare vooringenomen kritische reacties en commentaren
Maar, er brak een storm aan voorspelbare vooringenomen kritische reacties en commentaren los onder vooral Assembleeleden van oppositie-huize en onder stereotiepe anti-Bouterse/NDP-adepten op social media. Helaas komen die reacties en commentaren niet verder dan opmerkingen in de trant van, dat Bouterse, volkspresident, de eigen, Surinaamse, gezondheidszorg diskwalificeert door zich medisch te laten behandelen op Cuba en dat hij kan genieten op- en van het Cubaanse strand. Hij had het voorbeeld moeten geven als president en zich moeten laten opereren in Suriname. Zo wordt ook door velen gesteld.
Een Assembleelid van de oppositie, die ook arts is, beweert dat een ingreep die Bouterse op Cuba heeft ondergaan, ook in Suriname uitgevoerd kan worden, mits er voldoende middelen aanwezig zijn.

Goede voorbeeld
Natuurlijk, valt er iets voor de storm aan kritiek te zeggen. De volkspresident had inderdaad het goede voorbeeld kunnen geven door in plaats van weer naar Cuba te vliegen voor medische behandeling te kiezen voor de lokale zorg, een signaal – vooral nu de Surinaamse gezondheidszorg (lees: de ziekenhuizen) in zwaar financieel verkeert door grote financiële tekorten en artsen hebben verkondigd, dat er mogelijk binnenkort zelfs doden te betreuren kunnen zijn door de achteruit hollende gezondheidszorg in het land.
Overigens, waarom houden alle criticasters hun lippen op elkaar over Assembleelid Ronald Hooghart? Deze schreeuwende anti-kapitalist en anti-koloniaal en à-politicus, verbleef toch recent een paar weken in Colombia voor medische redenen.... Mag, kan, dat wel in alle stilte, zonder publieke kritieken?

Het recht van een burger om zelf te bepalen
Maar, is het ook niet het recht van een burger om zelf te bepalen waar hij of zij zich medisch wil laten behandelen? Dat recht geldt ook voor Desi Bouterse, naast president ook burger, hoe je het ook wendt of keert. Of zijn keuze – om welke reden dan ook – in dit geval de meest verstandige was? Neen, is het antwoord gevoelsmatig.

Politiek gewin met losse flodders
Desondanks, het was zijn keuze en dat mag gerespecteerd èn bekritiseerd worden, maar dan wel met reële- en niet met gepolitiseerde gronden en argumenten, enkel en alleen, omdat Bouterse president van het land is en parlementsleden op oppositiepluche er politiek gewin uit hopen te halen, door zonder feitelijke kennis van zaken via media kritieken de ether in te schieten met losse flodders.

De gezondheid van iemand is een groot goed. Om die gezondheid optimaal te houden staat het iedereen vrij om bepaalde goed afgewogen keuzes te maken. Of die keuzes altijd de juiste zijn....?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
22 augustus 2018
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Gepolitiseerde ophef over bezoek Bouterse aan Cuba voor medische behandeling

COLUMN: Criticasters beweren dat president medische zorg in Suriname diskwalificeert

(Bron: Suriname Mirror)

Assembleelid Hooghart weken vanwege medische redenen in Colombia en iedereen zwijgt....


President Desi Bouterse is woensdag 15 augustus naar Cuba vertrokken voor een medische ingreep.... een operatie aan een buikhernia, aldus de president. Niet ongebruikelijk, immers het is niet voor het eerst dat Bouterse zijn heil zoekt op Cuba voor een medische behandeling.

Voorspelbare vooringenomen kritische reacties en commentaren
Maar, er brak een storm aan voorspelbare vooringenomen kritische reacties en commentaren los onder vooral Assembleeleden van oppositie-huize en onder stereotiepe anti-Bouterse/NDP-adepten op social media. Helaas komen die reacties en commentaren niet verder dan opmerkingen in de trant van, dat Bouterse, volkspresident, de eigen, Surinaamse, gezondheidszorg diskwalificeert door zich medisch te laten behandelen op Cuba en dat hij kan genieten op- en van het Cubaanse strand. Hij had het voorbeeld moeten geven als president en zich moeten laten opereren in Suriname. Zo wordt ook door velen gesteld.
Een Assembleelid van de oppositie, die ook arts is, beweert dat een ingreep die Bouterse op Cuba heeft ondergaan, ook in Suriname uitgevoerd kan worden, mits er voldoende middelen aanwezig zijn.

Goede voorbeeld
Natuurlijk, valt er iets voor de storm aan kritiek te zeggen. De volkspresident had inderdaad het goede voorbeeld kunnen geven door in plaats van weer naar Cuba te vliegen voor medische behandeling te kiezen voor de lokale zorg, een signaal – vooral nu de Surinaamse gezondheidszorg (lees: de ziekenhuizen) in zwaar financieel verkeert door grote financiële tekorten en artsen hebben verkondigd, dat er mogelijk binnenkort zelfs doden te betreuren kunnen zijn door de achteruit hollende gezondheidszorg in het land.
Overigens, waarom houden alle criticasters hun lippen op elkaar over Assembleelid Ronald Hooghart? Deze schreeuwende anti-kapitalist en anti-koloniaal en à-politicus, verbleef toch recent een paar weken in Colombia voor medische redenen.... Mag, kan, dat wel in alle stilte, zonder publieke kritieken?

Het recht van een burger om zelf te bepalen
Maar, is het ook niet het recht van een burger om zelf te bepalen waar hij of zij zich medisch wil laten behandelen? Dat recht geldt ook voor Desi Bouterse, naast president ook burger, hoe je het ook wendt of keert. Of zijn keuze – om welke reden dan ook – in dit geval de meest verstandige was? Neen, is het antwoord gevoelsmatig.

Politiek gewin met losse flodders
Desondanks, het was zijn keuze en dat mag gerespecteerd èn bekritiseerd worden, maar dan wel met reële- en niet met gepolitiseerde gronden en argumenten, enkel en alleen, omdat Bouterse president van het land is en parlementsleden op oppositiepluche er politiek gewin uit hopen te halen, door zonder feitelijke kennis van zaken via media kritieken de ether in te schieten met losse flodders.

De gezondheid van iemand is een groot goed. Om die gezondheid optimaal te houden staat het iedereen vrij om bepaalde goed afgewogen keuzes te maken. Of die keuzes altijd de juiste zijn....?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
22 augustus 2018
Paramaribo – Suriname

Suriname krijgt nieuwe organisatie voor beroep bij ontslag

'College van Arbeidsaangelegenheden per Hof vastgelegd in nieuwe versie Ontslagwet'


'In de nieuwe versie van de Ontslagwet willen wij ervoor zorgen dat wij in plaats van in beroep te gaan bij de minister, wij in beroep kunnen gaan bij een nieuwe instantie te weten, het College van Arbeidsaangelegenheden per Hof.' Dat zei minister Soewarto Moestadja van Arbeid gisteren tegen de commissie die de ontwerpwet voorbereid voor plenaire openbare behandeling in De Nationale Assemblee (DNA).


'We hebben reeds gesprekken gevoerd met de waarnemend president van het Hof en de minister van Justitie en Politie. We willen nu echt stoppen met te veel praten en te veel voornemens', zei de bewindsman. Hij geeft verder aan wanneer bij het Hof van Justitie, het College van Arbeidsaangelegenheden is ingesteld, de mogelijkheid zal bestaan om in de arbeidskamer in beroep te gaan.

'Dat zal zeker de behandelingsduur verkorten dan wat nu het geval is wanneer men naar de groene tafel gaat. Daarmee hebben we het waanidee en misvatting dat het ministerie niet objectief genoeg handelt, afgedaan en zijn wij ook tegemoetgekomen aan een wens van velen in het land die al jaren geleden geuit is. Vanwege de huidige praktijk zijn we nog niet in staat om dat heel snel te doen. Bij de ontslagprocedure is het voor de werknemer geen pretje om zo lang te wachten op het antwoord ten aanzien van de ontslagaanvraag.'

Met deze uitleg gaat Moestadja in op de eerder gemaakte opmerking van de voorzitter van de commissie, Patrick Kensenhuis (NDP), dat het bedrijfsleven uitkijkt naar een onafhankelijke instantie die de ontslagaanvragen afhandelt en behandelt.


Moestadja erkent dat de regering tot nu toe niet erin geslaagd is om de aanvechtbaarheid van een besluit, van de arbeidsinspectie en van de ontslagcommissie, te toetsen. 'Er is geen instantie dan dat je de groene tafel moet opzoeken. Ik heb begrepen, zonder een waardeoordeel uit te spreken, dat de slagvaardigheid van de rechtspraak soms heel lang duurt, zelfs in Kort Ggeding duurt het jaren voordat er een uitspraak kan komen.'

Moestadja stelde, dat de nieuwe Ontslagwet geenszins bedoeld is om de ondernemers en/of bedrijven die niet verder kunnen met het ondernemen te weerhouden om te stoppen. Zij moeten bij de sluiting wel cijfers overleggen die het sluiten van hun bedrijf rechtvaardigt.

'De wet omvat de ontmoeting van factor arbeid met factor kapitaal. Wij moeten vanuit onze taakstelling ervoor zorgen dat wij verhoudingen hebben in het land die alle belangen die het land en de natie betreffen conform de wetten die wij internationaal omarmen en ook onze eigen grondwet en eigen inzicht aanpassen. Wij gaan ervan uit, dat in dit land er respect kan worden opgebracht voor de regels die we maken om de samenleving te ordenen.'

De bewindsman gaf de leden Mahinder Jogi (VHP) en Patricia Etnel (NPS) gelijk, toen die vroegen wat de overheid doet om de bedrijven te ondersteunen. 'Deze vraag betreft de ministeries van Financiën en van Handel, Industrie en Toerisme. Die vraag heeft mijn ondersteuning, maar ik kan vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de ontslagwet niet alles in de wet gaan regelen die ontslag-vreemd zijn', benadrukte Moestadja.

De Ontslagwet 2018 wordt donderdag in de plenaire vergadering van DNA verder behandeld. Waarnemend DNA-voorzitter, Melvin Bouva, spreekt de hoop uit dat de behandeling van de wet meteen wordt afgerond, omdat het parlement per 1 september met reces gaat.

'Minister Zita-Jesus Leito heeft gelogen toen zij zei dat Baoase een vergunning had'

Openbaar Ministerie: 'Julius Koko blijft verdachte in deze zaak'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)


Minister Zita-Jesus Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft gelogen toen zij zei dat Baoase een vergunning had. In een brief – in juni gedateerd en op 16 augustus, een dag vóór de manifestatie, getekend – schrijft de bewindsvrouwe, dat de vergunning nog geregeld moet worden. Aldus Julius Koko, de organisator van de demonstratie van afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie gisteravond, nadat hij een paar uur door de politie was verhoord in verband met de demonstratie en daarna huiswaarts mocht keren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 augustus 2018.

'Het onderzoek naar vernieling bij Baoase Resort wordt voortgezet. Julius Koko blijft verdachte in deze zaak', aldus het Openbaar Ministerie (OM).


Koko verklaarde, dat hij bereid is te accepteren dat de bewindsvrouwe incompetent is, maar niet dat zij liegt. Volgens hem was een team van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) op 14 augustus bij Baoase. Bij die gelegenheid is aan de leiding van het luxe resort gevraagd om de ministeriële beschikking te laten zien waaruit blijkt dat zij de eigenaar is van het terrein. Na een uur heeft de leiding van Baoase volgens Koko verklaard dat er geen ministeriële beschikking is. Daarna heeft MEO contact gehad met de minister. Het X-team zou er volgens Koko bij zijn gehaald om de poort weg te halen.


'Maar, men koos ervoor die dans te ontspringen. Dat is triest.' Hij vroeg zich tijdens de persconferentie af hoeveel waarschuwingen Baoase had gekregen. Volgens hem hebben alle vijf ministers die op zaterdag een persconferentie hielden, ook leugens aan het volk verteld.

Artsen op Curaçao mogen ook een digitaal recept uitschrijven

Elektronisch voorschrijven van een recept biedt verschillende voordelen


Artsen mogen sinds eerder dit jaar ook een digitaal recept uitschrijven. Het elektronisch voorschrijven van een recept biedt, in vergelijking met het met de handgeschreven recept, verschillende voordelen, zoals een kleinere kans op fouten door een onleesbaar handschrift, een grotere kans dat het recept volledig is omdat het systeem dwingt alle gegevens in te vullen en de mogelijkheid om onveilige situaties te bewaken. 

Dat schrijven Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman en de Inspecteur geneesmiddelen Cleopatra Hazel in een brief aan geneeskundigen, tandartsen, verloskundigen en apothekers gevestigd op Curaçao, zo bericht vandaag, woensdag 22 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

De formele regels rond het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen zijn te vinden in de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening. Deze landsverordening dateert uit de jaren 60 en gaat uit van een met de hand op papier uitgeschreven recept.

'Ten tijde van het opstellen van de genoemde landsverordening kon onmogelijk worden voorzien dat naast papier ook nog andere (elektronische) dragers van boodschappen c.q. informatie zouden ontstaan. Inmiddels zijn die gemeengoed en worden ze in juridische processen ook als geldig beoordeeld', zo stellen Huurman en Hazel.

Sociaal statuut overgang personeel Sehos naar HNO op Curaçao is geregeld binnenkort ondertekend

HNO (Bron foto: Ballast Nedam)
Van september tot en met november worden alle 1.150 personeelsleden van Sehos persoonlijk geïnformeerd over hun nieuwe functie bij HNO


Het sociaal statuut, waarin de overgang van het personeel van Sehos naar HNO in detail wordt geregeld, kan naar verwachting nog eind deze maand door het bestuur van Sehos, vakbond CBV en HNO worden ondertekend. In de maanden september tot en met november zullen vervolgens alle 1.150 personeelsleden van Sehos persoonlijk worden geïnformeerd over hun nieuwe functie bij HNO, inclusief de mogelijkheid om in bezwaar te gaan indien men het hiermee niet eens is. 

Dat stelt de Financiële Management Rapportage over het tweede kwartaal van 2018, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 augustus 2018.

Ten aanzien van de transitie is er in de maanden april, mei en juni ‘aanzienlijke voortuitgang geboekt’.

Het HNO-organisatieontwerp (structuur, functiebeschrijvingen, waardering van alle functies en formatie) is inmiddels afgerond. Ook is het sociaal statuut dus afgerond. Aan het einde van het tweede kwartaal is er ook duidelijkheid gekomen ten aanzien van de planningen voor de installaties van medische apparatuur, vervolgt de FMR-toelichting.

Groot deel Curaçao zo'n uur tot vijf kwartier zonder stroom

Stroomuitval veroorzaakt door kortsluiting bij het onderstation in Tera Kòrá

Ook het onderstation van Zegu ging van het netwerk


Een groot deel van het eiland heeft gisteren één uur tot vijf kwartier zonder stroom gezeten. Zelfs Punda en Hato, die vanwege de economische impact hiervoor vaak worden behoed, ondervonden de gevolgen van problemen bij Aqualectra, aldus plaatsvervangend directeur van het nutsbedrijf Neysa Isenia vandaag, woensdag 22 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad.

De stroomuitval werd veroorzaakt door een kortsluiting die aan het einde van de middag ontstond bij het onderstation in Tera Kòrá.

Op datzelfde moment ging door een onbekende reden ook het onderstation van Zegu van het netwerk. Dat was cruciaal voor de grootte van het gebied dat zonder stroom zat – zo’n dertig tot veertig procent van het eiland -, want het onderstation van Zegu is de schakel tussen de energie die de windmolens leveren en het netwerk van Aqualectra. Deze stroom liep het nutsbedrijf nu mis en daardoor was het niet alleen maar een netwerkprobleem tussen Tera Kòrá en Zegu, maar ook een capaciteitsprobleem, legt Isenia.

Prioriteit was dan ook om het onderstation van Zegu te herstellen. Toen dat was gelukt, moesten alle windmolens één voor één terug op het netwerk worden gezet en daarna had iedereen weer stroom.

'Ook al is de uitval maar van vrij korte duur geweest, de oppervlakte van mensen zonder stroom was vrij groot', aldus de plaatsvervangend directeur.

Santokhi (VHP): 'Uitstel van het Alcoa-debat is een signaal dat we niet serieus genomen worden'

NPS-fractielid Etnel: 'Hoe serieus moeten wij de regering nu nog nemen?'

'Je geeft niet aan waarom de vergadering wordt uitgesteld, maar je zegt wel dat de situatie met betrekking tot de raffinaderij een staatsgevaarlijke is'
 

De voor gisteren uitgeschreven openbare vergadering over de Alcoa/Suralco-kwestie is door De Nationale Assemblee (DNA) afgeblazen. Het parlement heeft geen reden opgegeven waarom het debat niet doorging, maar de Ware Tijd schrijft vandaag, woensdag 22 augustus 2018, dat de regering een week uitstel heeft gevraagd om zich beter voor te bereiden. 

In een reactie op het uitstellen van het debat zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, dat de regering De Nationale Assemblee maar blijft negeren. 'We zien dit voortdurend als het gaat om de Alcoa-kwestie. Steeds weer wordt het parlement buitenspel gezet door onder andere in het geheim te onderhandelen en informatie achter te houden. Ook dit uitstel van het Alcoa-debat is een signaal dat we niet serieus genomen worden. Mijn vrees is dat we straks voor voldongen feiten worden geplaatst en dat het aan komende regeringen en generaties wordt overgelaten om deze weer op te lossen.'

NPS-fractielid Patricia Etnel plaatst ook kanttekeningen bij de annulering van de vergadering. 'Het is de vicepresident die in DNA had aangegeven dat de situatie betreffende de ontmanteling van zo'n grote importantie was, dat mag worden gesproken van staatsgevaar. Nu mag de samenleving concluderen, dat de informatie veel later dan afgesproken is ontvangen, de vergadering die was gepland voor de vorige week nu uitgesteld wordt met nog een week en dat de informatie die wij als parlement hebben ontvangen al twee jaar oud is. Hoe serieus moeten wij de regering nu nog nemen?'

De wijze waarop de regering omtrent het Alcoa-vraagstuk met het parlement omgaat, getuigt volgens haar van onbehoorlijk bestuur. Etnel: 'Want je geeft niet aan waarom de vergadering moet worden uitgesteld met nog een week, maar aan de andere kant zeg je dat de situatie met betrekking tot de raffinaderij een staatsgevaarlijke is.'

De NPS-parlementariër vraagt zich af of in deze het niet de regering is die 'staatsgevaarlijk bezig is, om zo met de belangen van het volk om te gaan'.

De Ware Tijd meldt tot slot, dat coalitieleden bij de publicatie van het artikel nog niet gereageerd hadden op vragen.

PALU wil opheldering RGB over toepassing bijzondere ministeriële beschikking van 12 februari 2018

Beschikking eenmalig toestemming notarissen om overdracht van grondhuurpercelen te doen


In een open brief aan minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) van dinsdag 21 augustus 2018 heeft de PALU gevraagd om na te gaan in hoeverre de bijzondere ministeriële beschikking van 12 februari 2018 wel correct wordt toegepast. En hoewel er onnoemelijk veel problemen zijn met grondhuurpercelen gaat het in deze specifiek om deze beschikking. Het betreft de beschikking waarbij de minister eenmalig toestemming heeft gegeven aan notarissen om de overdracht van grondhuurpercelen te doen.


Bewoners Paamaka-gebied ontevreden over uitwerking door Newmont van samenwerkingsovereenkomst

Amerikaanse multinational zou zich niet aan de overeenkomst houden

- Attitude Newmont wereldwijd naar lokale gemeenschappen geen geheim
- Suriname lijkt nu pas wakker te worden, terwijl even 'googelen' de houding van Newmont in onder andere Peru, Ghana, Nieuw-Zeeland en Indonesië toont


Twee jaar nadat de Paamaka-gemeenschap een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met goudbedrijf Newmont, schijnen zaken niet te gaan zoals verwacht door de bewoners van het Paamaka-gebied. De multinational zou zich niet aan de overeenkomst houden, traineert de uitvoering van projecten en neemt eigendunkelijk beslissingen, luiden de klachten in het gebied, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 21 augustus 2018.

'We hebben afspraken met het bedrijf lopen, dat als zaken niet goed gaan wij het niet in de pers zouden brengen, maar omdat de pers ons heeft gevraagd naar de stand van zaken nu twee jaar later hebben wij geen andere keus dan de gemeenschap te informeren', zegt een vertegenwoordiger. 'Wij vragen ons steeds weer af of wij een samenwerking hebben met het bedrijf of dat wij onderdanen zijn van het bedrijf.'

Newmont-directielid Albert Ramdin stelt vanuit Lima, Peru, dat de overeenkomst voor twee jaar gold en dat de samenwerking, zoals afgesproken, nu samen met vertegenwoordigers van de Paamaka-gemeenschap wordt geëvalueerd. Hij erkent, dat sommige zaken vlotter hadden kunnen worden uitgevoerd. Omdat er uitgebreide consultatie en overleg met belanghebbenden, inclusief het traditioneel gezag plaatsvinden, duurt de besluitvorming en uitvoering soms langer dan verwacht. 'Het is geenszins een makkelijk proces, maar we blijven positief', zegt Ramdin.

De maatschappij zou volgens de Paamaka-gemeenschap erop hebben aangedrongen, dat de gemeenschap een organisatie met een juridische basis oprichtte waarmee zij verder zal werken. De Paamaka-gemeenschap constateert dat de multinational dit orgaan, de stichting Duurzame Ontwikkeling Paamaka (DOP) omzeilt, 'ondanks het feit dat het traditioneel gezag herhaaldelijk aangeeft dat de stichting het uitvoerende orgaan is en mandaat heeft om namens de gemeenschap zaken te bespreken'.

Volgens de Paamaka-gemeenschap worden overeengekomen projecten pas uitgevoerd nadat aan de bel wordt getrokken of wanneer een project in het belang is van de maatschappij. Ramdin legt uit, dat wordt gewerkt op basis van prioriteiten die de gemeenschap zelf heeft gesteld. Momenteel is er een watervoorzieningsproject te Langatabiki in uitvoering, waarbij rivierwater wordt gezuiverd en 39 kranen in het dorp zijn geïnstalleerd. Dit project wordt begin september opgeleverd en overgedragen aan de gemeenschap.

Attitude Newmont wereldwijd naar lokale gemeenschappen geen geheim. Suriname lijkt nu pas wakker te worden, terwijl even 'googelen' de houding van Newmont in onder andere Peru, Ghana, Nieuw-Zeeland en Indonesië toont.
Lees ook deze reeks artikelen over Newmont!

Venezuela is opgeschrikt door een zware aardbeving, 7.3 op de Schaal van Richter

Beving zou ook in Suriname zijn gevoeld met korte lichte trillingen

(Bron: The U.S. Geological Survey)

Aardbeving zo'n kilometer of 250 ten oosten van hoofdstad Caracas


Venezuela is dinsdagavond 21 augustus 2018 opgeschrikt door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter en vond plaats op zo'n honderdtien kilometer diepte, niet ver uit de Venezolaanse kust en een kilometer of 250 ten oosten van hoofdstad Caracas. Het epicentrum lag vlakbij de kustplaats Yaguaraparo in het noordoosten van het land.Volgens de eerste berichten vluchtten mensen in paniek uit gebouwen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en of er gewonden of doden zijn gevallen.


In de hoofdstad Caracas lijken de gevolgen mee te vallen. De beving werd daar wel gevoeld, maar een brandweercommandant zegt tegen persbureau AP dat er geen grote beschadigingen zijn en dat er geen gewonden zijn gemeld.

Over schade of slachtoffers is nog niks bekend, wel is al duidelijk dat de beving in veel gebieden gevoeld is - ook in Colombia en Guyana -, inclusief diverse eilanden in het Caribisch gebied. Vooral op Trinidad & Tobago lijkt men de beving flink gevoeld te hebben:Ook in delen van Suriname zou de beving zij  gevoeld. Op Facebook verschenen meldingen van lichte trillingen gedurende enkele seconden uit Nickerie en het Jarikaba-Uitkijkgebied. Van enige schade of paniek lijkt in Suriname geen sprake te zijn. Starnieuws rept wel van paniek (kop boven berichtje luidt 'Surinamers in paniek na beving' maar dat lijkt wat overdreven en op sensatie gericht gesteld.).
Volgens een bericht op de website van de Ware Tijd zouden ook personen in Commewijne en Abrabroki, Zorg en Hoop, Uitvlugt en Tout Lui Faut trillingen hebben gevoeld. Anderen, zoals te Abrabroki  hebben echter niets gevoeld....


Mensen beschrijven het als een beving van meerdere minuten, terwijl anderen zeggen dat de auto waar ze in reden ineens begon te 'springen'.

Volgens het Pacific Tsunami Warning Center is er geen significant risico op een tsunami, hoewel er langs de kust in de buurt van het epicentrum kans is op wat hogere golven.


Aardbevingen met een kracht boven 6 op de Schaal van Richter zijn zeldzaam bij Venezuela: de laatste drie vonden plaats in 2013 (6,0), 2009 (6,4) en 2006 (6,1).(Suriname Mirror/Time/TeleSUR/Fok.nl/Twitter/Facebook/NOS/El Espectador)

27-Jarige Uber-taxichauffeur in Peruaanse hoofdstad Lima jonge passagiere

'Help me zijn foto te delen, help me mijn zaak te delen, zodat het als protest en preventie fungeert'Een jonge vrouw die een Uber-taxi besteld had om thuis te komen van een feest in het district La Molina in Lima, zei dat haar chauffeur haar had verkracht in een bericht dat op haar Facebook-account was gepubliceerd. 

María Claudia Pecho Cobeña publiceerde de claim met een video maandag 20 augustus 2018, waarin ze schreef dat een 27-jarige Uber-chaufffeur genaamd Gianfranco Huaichao Ronto haar de dag tevoren seksueel had misbruikt. 'Ik had nooit gedacht dat dit met mij zou kunnen gebeuren, maar gisteren werd ik verkracht', zegt Pecho in de bijgevoegde video. 'Help me zijn foto te delen, help me mijn zaak te delen, zodat het als een protest en preventie fungeert.'


Pecho heeft aan Spaanstalige kranten in het land gezegd, dat ze thuis zou komen van een feestje en om 1:20 uur zou vertrekken. Om 01:44 uur kwam ze op haar bestemming aan.

Volgens de officiële claim, zei Pecho dat ze seksueel werd aangerand vlakbij haar huis in Surco voordat Huaichao haar achterliet waar ze woonde. 'Wat mij gisteren is overkomen, is iets dat elke dag in ons land voorkomt', schreef Pecho in het Spaans. 'Vrouwen worden verkracht en seksueel misbruikt. Het is echt walgelijk dat er niets aan wordt gedaan. Het is echt walgelijk dat bedrijven zogenaamd veiligheid bieden aan mensen, maar ze doen het alleen voor marketingdoeleinden, niet op een manier die beloften doet of serieus is. We kunnen niet toestaan ​​dat dit blijft gebeuren zoals het normaal was, we kunnen niet toestaan ​​dat mijn zaak en alle zaken die dagelijks aan de kaak worden gesteld om slechts onderdeel te zijn van een statistiek. Gerechtigheid voor mij en voor alle slachtoffers! We zullen (onrecht) veroordelen zonder schaamte!'

Volgens een artikel in El Comercio is Huaichao aangehouden door de Peruaanse politie. 'De verdachte werd zondagmiddag gearresteerd in een wasstraat', vertelde de politie aan de krant. 'Blijkbaar probeerde hij bewijsmateriaal of vingerafdrukken te verwijderen die in het interieur van de auto achterbleven.'

Huaichao heeft alle beschuldigingen in zijn officiële verklaring aan de politie ontkend, zeggende dat Pecho in zijn auto in slaap viel en hij haar wakker maakte toen ze bij haar voordeur aankwamen.

Een woordvoerder van Uber in Peru vertelde El Comercio, dat het account van de bestuurder is gedeactiveerd en dat het bedrijf samenwerkt met autoriteiten om hen alle noodzakelijke informatie te bieden.

(Surriname Mirrror/Peru Reports/El Comercio/Facebook)