maandag 22 juni 2020

Vijf nieuwe Covid-19 besmettingen maandag 22 juni 2020

Procedure rond quarantaine aangepast, deels terug naar thuisquarantaine


Aan het einde van maandagmiddag 22 juni 2020 telde de dag vijf nieuwe Covid-19 besmettingen. De melding kwam binnen van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Suriname heeft 319 positieve tests geregistreerd sinds het nieuwe coronavirus op 13 maart voor het eerst werd bevestigd in het land. Sindsdien zijn zo'n 2.300 tests uitgevoerd. Het aantal actieve cases bedraagt 205, 106 mensen zijn genezen verklaard en 8 personen zijn als gevolg van Covid-19 overleden. Dit schrijft de Ware Tijd.

Dinsdag, woensdag en donderdag start het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, met zogenoemde drive and walk through-testlocaties in een poging er sneller bij te zijn en de verspreiding van het virus nog meer in te dammen.


Momenteel zijn 385 burgers in quarantaine, waaronder een aantal arbeiders van IAmGold/Rosebel Gold Mines. De goudmijn in Brokopondo is intussen als cluster geïdentificeerd.

Tijdens de persbriefing van het Covid-19 Managementteam maandag maakte Daniëlle Veira, directrice Directoraat Nationale Veiligheid, bekend dat de quarantaineprocedures zijn aangepast. Van de twee weken is de eerste in een overheidsinstantie en de tweede week wordt thuisquarantaine, indien de locatie van een patiënt voldoet. Al geruime tijd wordt erop gewezen dat de quarantaineplekken van de regering vol raken.

Moordverdachte ontkent zijn ex-vrouw Daphne Hoft te hebben doodgeschoten

Verdachte beweert dat Hoft zelfmoord heeft gepleegd...


Het Korps Politie Suriname bericht maandag 22 juni 2020, dat A.P. (35) tijdens zijn voorgeleiding heeft ontkend, dat hij Daphne Hoft (33) heeft vermoord. Volgens zijn verklaring zou de vrouw suïcide hebben gepleegd. De politie vermoedt echter dat de verdachte de vrouw zaterdagavond heeft doodgeschoten.

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat P. en Hoft in concubinaat leefden. Hoft heeft op gegeven moment de relatie met hem stopgezet, maar omdat hij geen ander onderdak had, verbleef hij nog in huis bij haar.

P. beweert echter, dat Hoft tot het moment van haar dood zijn vrouw was. De verdachte moet Daphne Hoft vermoedelijk uit jaloezie om het leven hebben gebracht. Op die bewuste zaterdagavond moet hij Hoft hebben opgewacht in de buurt van de woning van haar vriend. Nadat zij in haar auto had plaatsgenomen moet zij door hem zijn doodgeschoten.

De man begaf zich vervolgens naar de woning van haar vriend, waar hij een jongere broer van die man een schotverwonding toebracht in diens linker bovenbeen. Dit slachtoffer is 17 jaar en verkeert buiten levensgevaar.

P. is de volgende dag, zondag 21 juni, op een woonlocatie in de Coesewijnestraat aangehouden door de politie. Op hem werd een vuistvuurwapen met scherpe patronen aangetroffen en in beslag genomen.

Op social media wordt beweerd, dat de politie hem ten huize van de ABOP-parlementariër Edward Belfort heeft opgespoord en aangehouden. De berichten op social media kunnen echter als 'fake news' gekwalificeerd worden. Uit het onderzoek tot nu toe is gebleken, dat Belfort geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak.

A.P. is na overleg met het Openbaar Ministerie door de politie in verzekering gesteld. De zaak is in onderzoek bij de afdeling Kapitale Delicten.

Amerikaanse studente ontdekt 18 nieuwe soorten waterkever in Zuid-Amerika, 1 in Suriname, Brownsberg

'Ze brengen veel van hun leven door in beekjes en poelen in het bos'

Rachel Smith op Brownsberg (Bron foto's: Andrew Short)
'Biodiversiteit komt zelfs in de kleinste plassen in Zuid-Amerika voor'


Het zou opvallend zijn voor een doorgewinterde entomoloog met tientallen jaren veldwerk om zo'n groot aantal onbekende soorten te ontdekken. Maar, voor Rachel Smith, studente aan de Universiteit van Kansas (VS), een bachelor in ecologie en evolutionaire biologie, is de vondst buitengewoon. Smith publiceerde onlangs een beschrijving van 18 nieuwe soorten waterkevers van het geslacht Chasmogenus in het peer-reviewed tijdschrift ZooKeys.

'De gemiddelde grootte van deze kevers, zou ik zeggen, is ongeveer de grootte van een hoofdletter 'O' in een 12-punts lettertype', zei Smith over de verzameling van nieuwe soorten. 'Ze brengen veel van hun leven door in beekjes en poelen in het bos. Ze zijn in het water, dus het zijn allemaal geweldige zwemmers - en ze kunnen vliegen.'


Het onderzoek betrof reizen van Smith naar Suriname om veldwerk uit te voeren en talloze uren door te brengen in het laboratorium van Andrew Short, universitair hoofddocent ecologie en evolutionaire biologie en associate curator bij KU's Biodiversity Institute, die het nieuwe artikel mede schreef.

Smith zei, dat veel van de aquatische keversoorten vrijwel niet te onderscheiden zijn door er gewoon naar te kijken, zelfs onder een microscoop. 'Iets unieks en fascinerends aan dit geslacht, vooral degene waar ik aan heb gewerkt, is dat velen er bijna precies hetzelfde uitzien', zei ze. 'Zelfs voor mijn geoefende oog is het moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden, alleen op basis van externe morfologie. Hun uniekheid zit erin, maar is een beetje verborgen in deze zeer uniforme externe morfologie.'

Om de nieuwe soort te identificeren, vergeleek Smith DNA-bewijs van de waterkevers met enkele externe morfologische verschillen die konden worden waargenomen. Maar, dit was niet genoeg: veel van Smiths werk stond ook in het teken van het ontleden van deze kleine exemplaren die in het noordoosten van Zuid-Amerika waren verzameld om de belangrijkste verschillen in hun interne anatomie te ontdekken. 'Omdat het moeilijk is om ze te onderscheiden van externe morfologie, moet je naar binnen gaan', zei ze. 'Uiteindelijk heb ik meer dan 100 ontledingen van deze kevers gedaan om de mannelijke geslachtsorganen te extraheren en onder een microscoop te bekijken. Dat was echt de juiste manier om ze van elkaar te onderscheiden.' 

De aquatische kevers die in het nieuwe document worden beschreven, zijn verzameld tijdens meerdere reizen naar Venezuela, Suriname en Guyana. Smith nam zelf deel aan een expeditie naar Suriname om specimens te verzamelen. 'In Suriname ging het bijna elke dag om een ​​boottocht over een rivier of kajakken naar een locatie', zei ze. 'En er zou een korte of een lange wandeling zijn geweest. De ene dag was het een hele berg, een andere dag was het maar een korte kleine wandeling langs een rivierpad. Nou, niet per se een pad, omdat er geen paden zijn in het regenwoud. We zouden een gebied vinden met een paar kleine, langzaam bewegende of stilstaande poelen. De beste zijn meestal nog steeds en hebben dode bladeren en modder en afval - daar worden veel van deze kevers gevonden. Je moet absoluut vies worden om dit werk te doen, maar het geeft veel voldoening.'

Inderdaad, een van de kevers die Smith en haar collega-onderzoekers ontdekten in het Surinaamse regenwoud, was uiteindelijk onbekend voor de wetenschap. 'Ik maakte deel uit van een groep die een van de kevers verzamelde die in dit document worden genoemd', zei ze. 'Dus ik was betrokken bij het hele proces van het benoemen van een soort - naar het regenwoud gaan, het verzamelen, terugbrengen naar het laboratorium, het een naam geven en het beschrijven. Het was zo leuk om deel uit te maken van het hele proces van ontdekken een nieuwe soort.'

Co-auteur en faculteitsmentor van Smith zei, dat haar paper twee jaar werk weerspiegelt en een opmerkelijke prestatie is voor elke wetenschapper, laat staan ​​een niet-gegradueerde student. 'Hoewel nieuwe soorten voor mij veel voorkomen, is dit nogal veel voor één paper en een enorm hoeveelheid voor een student om te beschrijven', zei hij. 'Rachel heeft geweldig werk geleverd. Een student die 18 soorten beschrijft, is buitengewoon - het is zelfs zeldzaam voor ervaren wetenschappers. Ik heb veel nieuwe soorten beschreven, maar nooit zoveel als 18 tegelijk. Dit werk laat zien hoe weinig we weten over hoeveel soorten er zijn in Zuid-Amerika.'

Smith zei dat ze na haar afstuderen aan de KU in december een carrière in veldwerk en onderzoek wil ontwikkelen, om verborgen biodiversiteit te ontdekken, in de hoop dat het de instandhoudingsinspanningen in bedreigde gebieden kan versterken. 'Ik heb altijd mijn zinnen gezet op een groter geheel en natuurbehoud is echt mijn uiteindelijke doel', zei ze.


'Je moet van onderaf beginnen, met taxonomie. Je kunt de effectiviteit van elke vorm van instandhoudingsinspanning niet echt kennen zonder te weten wat je beschermt of enig idee te hebben van hoeveel soorten er zijn. Zoals ik in dit artikel heb beschreven, meer dan de helft van deze soorten is micro-endemisch, wat betekent dat ze slechts in één specifieke plaats voorkomen. Dus, roept de vraag op - is er iets unieks in dat gebied waar deze kevers zich op specialiseren, en wat voor soort niches of rollen spelen ze in dat ecosysteem? Hopelijk leidt het tot een groter gesprek over het ondernemen van actie om bepaalde gebieden te beschermen.'

Smith zei dat vernietiging van dergelijke habitats zou kunnen leiden tot een onberekenbaar verlies van biodiversiteit, maar taxonomen zouden de debatten kunnen informeren over het behoud van soorten tegen economische voordelen die voortkomen uit de winning van natuurlijke hulpbronnen. 'Er is ontbossing en houtkap en veel goudwinning in dit specifieke gebied waar ik in Suriname was', zei ze. 'Maar, ik denk dat de boodschap van dit artikel echt is, dat biodiversiteit zelfs in de kleinste plassen in Zuid-Amerika voorkomt.'


(Suriname Mirror/Phys.org

President Bouterse en vicepresident Adhin nemen voor NDP plaats in Assemblee

Nog niet bekend wanneer zij toetreden tot parlement


President en NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft zijn verkiezing als Assembleelid aanvaard. Hij heeft bewilligd voor het lidmaatschap van De Nationale Assemblee (DNA). Ook vicepresident Ashwin Adhin, die in Wanica is gekozen, heeft bewilligd. Dit meldt Starnieuws vanmiddag, maandag 22 juni 2020.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft haar verkiezing niet geaccepteerd en neemt op 29 juni, na 24 jaar lidmaatschap, afscheid van DNA.

Zowel Bouterse als Adhin geven met de bewilliging aan, dat zij van plan zijn toe te treden tot De Nationale Assemblee. Wanneer dat zal gebeuren is onduidelijk.

Ministers en onderministers mogen hun lidmaatschap van De Nationale Assemblee drie maanden combineren. Een aantal ministers is gekozen als Assembleelid. Zij mogen beide functies tijdelijk combineren.

Volgens artikel 94 van de Grondwet mogen de president en de vicepresident naast hun ambt geen andere politiek-bestuurlijke overheidsambten uitoefenen. Ze bekleden geen functies in het bedrijfsleven of in de vakbeweging en oefenen evenmin andere beroepen uit. Bouterse is ook het oudste gekozen lid in jaren. Indien hij verhinderd is, komt het volgende oudste gekozen lid in beeld, in dit geval partijgenoot Rabin Parmessar (minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij).

Anton de Kom eerste Surinamer opgenomen in de Canon van Nederland

De Canon bestaat uit lijst van vijftig thema’s die samenvatting geeft van  geschiedenis Nederland


Anton de Kom, de bekende verzetsheld uit Suriname, is officieel opgenomen in de Canon van Nederland, een lijst van vijftig thema’s die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. 

Anton de Kom is een Surinaamse anti-koloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek 'Wij slaven van Suriname', een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing.

In 1921 arriveert De Kom in Nederland. In Den Haag vindt hij een baan bij een handelaar in koffie en thee. Hier leert hij Petronella Borsboom kennen. In 1926 trouwen ze. Zo’n gemengd huwelijk wordt in die tijd nog als ongewoon beschouwd in het overwegend witte Nederland. Anton en Nel krijgen vier kinderen.

Naast zijn werk ontwikkelt hij zich tot schrijver en dichter. Uit ongenoegen dat er in Nederland zo weinig bekend is over de geschiedenis van Suriname en het slavernijverleden geeft hij hierover lezingen. Geïnspireerd door de strijd tegen racisme in de Verenigde Staten en de gelijkheidsidealen van communistische organisaties in Nederland publiceert hij kritische politieke artikelen.

Als zijn moeder eind 1932 op sterven ligt, vertrekt hij met zijn gezin naar Suriname. Hier zet hij zijn politieke activiteiten voort. Zijn lezingen worden door de autoriteiten verboden. Hij richt een adviesbureau op. Veel Surinamers met verschillende etnische achtergronden weten De Kom hier te vinden en al snel krijgt hij de bijnaam ‘papa De Kom’. Omdat de autoriteiten vrezen dat hij met zijn activiteiten politieke onrust veroorzaakt wordt hij gevangengezet.

Op 7 februari 1933 verzamelt zich voor de gevangenis een grote menigte om steun aan De Kom te betuigen. Soldaten openen het vuur en er vallen twee doden en 22 gewonden. Om verder oproer te voorkomen, wordt De Kom verbannen uit Suriname en moet hij terugkeren naar Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet tegen de Duitse bezetting. Hij schreef onder meer voor de illegale krant De Vonk. In augustus 1944 werd hij gearresteerd. De Kom overleed op 24 april 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.

De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, ten behoeve van het geschiedenisonderwijs. De informatie hieruit is bedoeld voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en in het bijzonder voor leerlingen en docenten in midden- en bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs.

'Blacklisting' hangt nog steeds als donkere, dreigende wolk boven Suriname

'Aanpakken van witwassen en illegaal verdiend geld is een hele kluif'


Het gevaar dat Suriname wordt aangemerkt als gevoelig voor witwassen en het financieren van terrorisme ofwel 'blacklisting' is nog niet geweken. Het land zit wel op het juiste spoor. 'Wat wij hebben begrepen is, dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wel heel tevreden is met de resultaten die de werkgroepen hebben behaald in de eerste fase van het proces', zegt Jennifer van Dijk-Silos, die leiding geeft aan het proces waarin Suriname momenteel is om risicovrij verklaard te worden, vandaag, maandag  22 juni 2020, in de Ware Tijd.

Het gaat om de Financial National Risk Assessment, vereist door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). In dit project wordt nagegaan hoe weerbaar het financiële systeem in Suriname is tegen witwassen en het financieren van terrorisme. Als het systeem niet succesvol door de Financial National Risk Assessment komt, zal Suriname op een zwarte lijst worden geplaatst en zullen er enorme problemen ondervonden worden bij het doen van zaken met de internationale financiële wereld.

De eerste fase, waarin werkgroepen gedetailleerde data over de financiële sector in Suriname hebben verzameld, is volgens Van Dijk-Silos succesvol afgerond. Er is daarbij 'een goede basis gelegd om verder te gaan'.

De tweede fase is volgens haar vlak vóór aanvang van de verkiezingen van 25 mei van start gegaan. Lokale en buitenlandse experts, met ondersteuning van de OAS, zijn wel doorgegaan met de werkzaamheden. Nu wordt nagegaan of wetgeving in Suriname aan de eisen van de CFATF voldoet. Een aantal wetten is al gemoderniseerd sinds Suriname in dit proces is beland de afgelopen vijf jaar.

Maar, één van de vereisten is dat het land moet aantonen dat wetgeving ook leidt tot daadwerkelijke aanpak van de criminaliteit. Het projectmanagementteam zal volgens Van Dijk-Silos in augustus klaar zijn met het nationaal verslag, ondanks enige vertragingen door Covid-19. De overheid zal het dan toetsen om het vervolgens tegen uiterlijk september voor te leggen aan de CFATF. Dan zal de nieuwe regering als zijn aangetreden en Van Dijk-Silos verwacht dat zij de zaak even serieus zal aanpakken. Zij is bereid om ook onder het nieuwe regeerteam haar krachten te blijven geven aan het project.

Als juriste en gewezen minister van Justitie en Politie weet zij, dat het aanpakken van witwassen en illegaal verdiend geld een 'hele kluif' is. Er zijn volgens haar problemen in 'bijna de hele economie', vanaf een zwak belastingsysteem tot corruptie en de illegale drugs-, goud- en houthandel. Suriname moet volgens haar haalbare doelen stellen en politieke wil aan de dag leggen om de problemen aan te pakken.

NDP gaat niet in gesprek met nieuwe coalitie....

VHP, ABOP, NPS en PL voeren gesprekken met politieke partijen


De NDP is niet ingegaan op de uitnodiging van de nieuwe coalitie. De NDP stond als eerste op de lijst van de leiders van de VHP, ABOP, NPS en PL voor gesprekken die vandaag, maandag 22 juni 2020, worden gestart met politieke partijen die deelgenomen hebben aan de verkiezingen. Dit meldt Starnieuws. 

De 'hearings' met de politieke partijen worden gevoerd in het Marriott Hotel.

Er was drie kwartier uitgetrokken voor de NDP, terwijl anderen partijen een half uur de tijd hebben. Er zijn de hele dag bijeenkomsten gepland.

Als tweede op de lijst staat de BEP. BEP-voorzitter Ronny Asabina heeft bevestigd dat hij ingaat op de uitnodiging.

In de eerste ronde hebben de politieke leiders zo'n zestig maatschappelijke organisaties gesproken. Het ligt in de bedoeling dat de visies van het 'maatschappelijke middenveld' verwerkt worden in het regeerprogramma. De nieuwe coalitie' heeft beloofd de organisaties nauw te betrekken bij het regeerbeleid en de dialoog open te houden.

NIBanc, National Investment Bank (NA) nv, op Curaçao na dertig jaar opgedoekt

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Na herstruc- turering verder als ‘nieuwe NIB’ voor consortium- leningen 


NIBanc, National Investment Bank (NA) nv, wordt na dertig jaar opgedoekt. De bankinstelling heeft op eigen initiatief en in overleg met de Centrale Bank CBCS verzocht om intrekking van de bankvergunning. De naam NIB blijft behouden, gezien de goede reputatie. Een ‘nieuwe NIB’ gaat verder met advisering van consortiumleningen en blijft daarmee als niche behouden binnen Banco di Caribe, die 100 procent moedermaatschappij is van NIBanc. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 22 juni 2020, te hebben vernomen uit meerdere goede bronnen.

NIBanc is onderdeel van Parman International, het Amerikaanse private equity concern van miljardair Hushang Ansary, die in het Caribisch deel van het Koninkrijk tevens eigenaar is verzekeringsmaatschappij Ennia en Banco di Caribe. Laatstgenoemde heeft naar verluidt één of enkele NIBanc-medewerkers overgenomen, maar een ander deel kreeg een vervroegde uittreedregeling aangeboden.

De particuliere investeringsbank, met vestiging op Curaçao, richtte zich met name op financiering van infrastructurele ontwikkelingsprojecten in de Caribische regio en Midden-Amerika.

NIBanc begon dertig jaar geleden, op 30 maart 1990, als onderdeel van de Nederlandse investeringsbank NIB Capital. Gedurende achttien jaar nam deze bank het voortouw bij veelal grootschalige investeringen in ruim vijftig transacties met een totale waarde van ruim 1,5 miljard dollar (2,7 miljard gulden). Het ging daarbij om luchtvaart, financiële dienstverlening, infrastructuur, hotels en hospitality, mijnindustrie, olie en gas, havenfaciliteiten en -constructie, energieproductie en -distributie, vrachtverkeer, telecommunicatie en drinkwaterproductie.

In november 2006 werd NIBanc overgenomen door Parman International. Als gevolg daarvan kwam de investeringsbank te zitten in de financiële groep met Banco di Caribe en verzekeraar Ennia. De laatste jaren werd er geen winst gemaakt. Na veertien jaar stopt NIBanc, dat bij de Kamer van Koophandel staat geregistreerd als National Investment Bank (NA).

Oud-Statenvoorzitter Curaçao en karateheld William ‘Junior’ Millerson overleden (67)

'Een groot karateka en sportman, een groot man, een man vol geloof, een goede vader en vriend'


William ‘Junior’ Millerson - naast liefhebbende vader en echtgenoot, ook karateheld en tot voor kort Statenvoorzitter - is zaterdagochtend op 67-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dit bericht vandaag, maandag 22 juni 2020, het Antilliaans Dagblad

Vlak na zijn overlijden stroomden de berichten binnen op social media van mensen die Millerson hebben gekend en waarop hij een blijvende indruk had gemaakt.

De Staten stuurden zelf ook een bericht uit, waarin onder meer werd aangegeven dat het parlement nooit het voorbeeld van discipline zal vergeten waarmee Millerson de zaken afhandelde. 'Dat deed hij op het gebied van sport - zijn land vertegenwoordigend op lokaal en internationaal niveau - maar ook als Statenvoorzitter. Met veel discipline heeft hij zijn taken als voorzitter van het parlement in de periode 11 mei 2017 tot en met 3 juni 2020 en daarna als lid van dit college volbracht. Moge zijn ziel in vrede rusten.'

Premier Eugene Rhuggenaath gaf Millerson ook een eerbetoon en schreef het volgende op zijn Facebookpagina:

'Junior, deze week hebben we nog je prestaties gevierd tijdens je installatie in de ‘salon di fama’. Vandaag heb je ons verlaten. Een groot karateka en sportman. Kampioen sinds 1973, bijna langer dan ik leef. Maar meer dan dat, was je een groot man. Een man vol geloof, een goede vader en vriend en in alles wat je deed heb je de filosofie van karate in de praktijk omgezet: oefenen, perfectioneren, kalm blijven, altijd met respect en gefocust, vol toewijding en blijven strijden voor de overwinning. Wij zullen in diezelfde geest blijven strijden voor ons land. Je missie op aarde is volbracht. Rust in vrede Sensei.'


Ook minister Kenneth Gijsbertha van Financiën bewees Millerson een laatste eer:

'Juni, mijn vriend, woorden schieten tekort om te beschrijven hoe groot je bijdrage is geweest op het gebied van sport en met name karate. Je prestaties zijn voor eeuwig vastgelegd en je nalatenschap moet dienen als motivatie voor alle sporters. Juni, dank je wel voor alles en rust in vrede in het Olympisch koninkrijk van God.'

IMF voorspelt herstel economie Curaçao pas in 2023 - 23 Procent krimp economie verwacht

Waarschuwing voor nadelig effect tijdelijke besparingen


Curaçao stevent in verband met de coronacrisis af op een ongekende 23 procent krimp van de economie, voorspelt het IMF (Internationaal Monetair Fonds). Pas op z’n vroegst in 2023 kan het niveau van 2019 weer worden bereikt. 'Begrotingsbeleid gericht op de lange termijn biedt betere kansen op duurzame ontwikkeling dan tijdelijke besparingen', waarschuwt het gezaghebbende instituut in een document van 19 juni 2020 in handen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, maandag 22 juni 2020. 

Sommigen zien hierin kritiek op de wijze waarop de Nederlandse CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) allerlei bezuinigingen op korte termijn afdwingt.

Afhankelijk van de beschikbare financiering zou aangepast begrotingsbeleid ‘evenwichtig’ moeten plaatsvinden, aldus het IMF, om procyclische effecten te voorkomen in de acute periode dat de crisis voortduurt. Tegelijkertijd moet de staatsschuld op middellange termijn houdbaar blijven. Het IMF is dus tegen te grote schuldopbouw.

Het IMF is ook geen voorstander van tijdelijke en gemakkelijk omkeerbare besparingen op uitgaven. Maar, het instituut in Washington pleit wel nadrukkelijk voor ‘krachtige actie om structurele hervormingen’ door te voeren. Zoals overigens in 2019 nog geadviseerd door het IMF. Het gaat dan onder meer om hervorming van de arbeidsmarkt en van wetgeving. Werktijdverkorting en de mogelijkheid om tot afvloeiing over te gaan helpt het risico op faillissementen op grote schaal te voorkomen. En, aldus het advies, flexibilisering zal mensen sneller aan een baan helpen zodra het herstel begint.

Theo Jubitana, VIDS, heeft weinig vertrouwen in Assembleeleden

Belangen inheemsen onvoldoende behartigd in De Nationale Assemblee


Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), heeft er een zwaar hoofd in en vraagt zich af of de belangen van de inheemsen voldoende zullen worden behartigd in De Nationale Assemblee. Zijn bezorgdheid is ingegeven door de matige vertegenwoordiging van inheemsen, Iona Edwards (Sipaliwini), Jennifer Vreedzaam (Para) en Claudie Sabajo (Marowijne), allen van de NDP. 

Gelet op het feit, dat deze partij in de oppositiebanken terechtkomt vraagt Jubitana zich af wat de NDP allemaal gedaan kan krijgen vanuit de oppositie. Overigens, hij heeft niet het idee dat het veel zou uitmaken als er wel vertegenwoordigers in de coalitie zouden zijn, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 22 juni 2020.

'Immers, de ervaring leert dat de afgelopen jaren inheemsen wel in de coalitie waren, maar ze zijn niet vurig opgekomen voor de belangen van de inheemse volkeren.'

Jubitana, die ook voorzitter is van de Amazone Partij Suriname (APS), heeft er altijd voor gepleit dat inheemsen via een eigen partij in het parlement terechtkomen. Hij vindt dat er beperkingen zijn als dat via een niet-inheemse partij gebeurt, omdat rekening gehouden moet worden met de partijdiscipline.

De APS heeft in een samenwerking met PRO deelgenomen aan de verkiezingen, maar beide kwamen met lege handen uit de strijd. Toch geeft hij de nu gekozen parlementariërs het voordeel van de twijfel. 'Het ligt ook aan hen of zij van goede wil zijn en niet worden tegengehouden door hun partij.'

De VIDS-voorzitter verwacht, dat de Assembleeleden regelmatig overleg zullen hebben met vertegenwoordigingen en dorpsbesturen van inheemsen waar het volgens hem aan ontbrak bij het aftredende parlement. Hij hoopt dat de juridische erkenning van collectieve grondenrechten van de inheemsen en daardoor behoud van hun cultuur en traditie prioriteit zal genieten bij de nieuwe machthebbers. De ondersteuning aan lokale ondernemende bewoners mag niet uitblijven.

Jubitana beklaagt zich erover, dat ananas- en cassaveboeren in Para geen gegarandeerde afzet hebben. 'De ananasfabriek in Redi Doti staat er verlaten bij en is overwoekerd door onkruid en de cassavefabriek functioneert door mismanagement niet meer.

NDP-parlementariër Vreedzaam vindt dat de nu nog zittende regering wel zaken heeft gerealiseerd voor gemeenschappen in het binnenland. 'Zeker de basiszaken zoals infrastructuur, elektriciteit en watervoorziening zijn er, dus ik denk dat we verder kunnen met de ontwikkeling.' Ze geeft toe, dat het vanuit de oppositiebanken 'niet makkelijk' zal gaan om zaken gedaan te krijgen, maar verwacht wel eensgezindheid bij thema's zoals de erkenning van de collectieve grondenrechten van inheemsen en tribale volken.

Onder minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is veel gedaan om de conceptwet voor te bereiden. De bewindsman had gehoopt; dat ze nog vóór het einde van deze regeertermijn aangenomen zou worden in de Assemblee.

Edwards verwacht, dat het een uitdaging zal zijn om vanuit de oppositie zaken voor in het bijzonder de inheemse gemeenschap gedaan te krijgen. Ze rekent op de medewerking van de VHP en ABOP (coalitie), omdat de erkenning van de grondenrechten onderdeel was van hun verkiezingscampagne. Edwards merkt, dat niet alleen inheemsen, maar over het algemeen binnenlandbewoners nog in een achtergestelde positie zijn.

'Als je ontwikkeling wil, zal je eerst het fundament moeten regelen en dat zijn randvoorwaarden als elektriciteit, watervoorziening en goede gezondheidszorg.' Ze vindt dat nog veel dorpen deze zaken ontberen en zal daarom als Assembleelid hiervoor opkomen.

21 Medewerkers IAmGold/Rosebel Gold Mines Covid-19 positief getest

135 Arbeiders bevinden zich momenteel in overheids- quarantaine


Er zijn nu officieel 21 medewerkers van IAmGold/Rosebel Gold Mines Covid-19 positief getest. 135 Medewerkers bevinden zich momenteel in overheidsquarantaine. Dit bevestigen bronnen bij het goudbedrijf, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 22 juni 2020.

De Rosebel Gold Mines Werknemersorgansatie (RGWO) en het managementteam van het bedrijf hebben een persstilte ingelast, zegt woordvoerder van de RGWO, Otmar Biswane. Volgens hem zijn partijen sinds vrijdag 19 juni on speaking term, om te kijken hoe de Covid-19 uitbraak binnen het bedrijf het best aangepakt kan worden.

Het werk bij de goudmijn ligt inmiddels al meer dan een week stil. Medewerkers waren vrijdagochtend naar de directie gestapt, nadat zij hadden vernomen dat hun collega Ricardo A. was overleden. Zij hadden het vermoeden, dat de collega zou zijn overleden als gevolg van het coronavirus en wilden duidelijkheid daaromtrent.

De directie liet in een interne memo weten, dat Ricardo niet is overleden als gevolg van het coronavirus. De overleden medewerker, die securityguard was, zou volgens de memo wel een close contact geweest zijn van één van de besmette personen, maar hij zelf was negatief getest op Covid-19. Ricardo werd volgens de memo op 18 juni op de intensive care afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo opgenomen. Zijn toestand zou toen niet stabiel zijn geweest en verslechterde later. Vrijdagochtend om half acht overleed hij op 57-jarige leeftijd.

Vereniging van Winkeliers: 'Bestaanszekerheid van winkeliers in gevaar'

Vereniging wil regelmatige surveillance politie om veiligheid winkelier en klant te garanderen


De Vereniging van Winkeliers, onder leiding van Rudi Balak, doet een beroep op de winkeliers om normaal open te zijn, nu de lockdown gesteld is van 20.00 uur tot 05.00 uur. De maatregelen die door de overheid zijn afgekondigd moeten worden gehandhaafd. 

Hij zegt vandaag, maandag 22 juni 2020, op Starnieuws, dat de bestaanszekerheid van winkeliers in gevaar is. Door de schommelende koers zijn de prijzen van goederen in de winkels enorm verhoogd. Balak stelt, dat de klanten met mond-neuskap in de winkel moeten en ze moeten zich ook houden aan de 2 meter afstand. Er mogen niet meer dan vijf personen in de winkel.

'Wij als winkeliers moeten ervoor zorgen dat de klant én het personeel beiden veilig zijn. Ook onze gezinnen moeten worden beschermd', benadrukt Balak. Hij doet een beroep op winkeliers en klanten om geduldig gedrag te vertonen, wanneer er lange rijen zijn.

Er wordt veel geklaagd over de hoge prijzen in de winkels. Dit komt volgens Balak omdat de winkelier afhankelijk is van de prijzen die gehanteerd worden door de leveranciers. De winstmarge voor winkeliers is 20%, maar vaak is het niet haalbaar als de prijzen te hoog zijn, want velen in de samenleving kunnen de dure producten niet betalen. Op 22 basisgoederen wordt 10 tot 11% gehanteerd, zegt de voorzitter van de vereniging.

Wat Balak betreft, komt er een vaste wisselkoers, waardoor mensen weten tegen welke prijzen de goederen geïmporteerd worden. De leveranciers op hun beurt, zijn weer afhankelijk van de koers van de vreemde valuta om de goederen binnen te brengen.

Ook wil de vereniging een regelmatige surveillance van de politie, waardoor de veiligheid van de winkelier en de klanten gegarandeerd is. Balak zegt een goede samenwerking te verwachten met de nieuwe regering. Zijn organisatie is te allen tijde bereid een bijdrage te leveren.

Woongebieden rond Drietabbetje zijn tot kniehoogte ondergelopen - Wateroverlast Lawa- en Tapanahonigebied gevolg van zware regenbuien

(Bron foto: John Lesina)
'Alle kostgrondjes zijn onder water en de aanplanten zijn vernietigd'


Hoofdkapitein John Lesina van Drietabbetje in het Tapanahonigebied schetst vandaag, maandag 22 juni 2020, in de Ware Tijd een heel triest beeld van de wateroverlast in de dorpen Drietabbetje, Loabi, Saje, Krementi, Pikin Prisiri en Sang Be Doe Mi. De woongebieden zijn tot aan kniehoogte ondergelopen. 'Alle kostgrondjes zijn onder water en de aanplanten zijn vernietigd.' 

De wateroverlast in het Lawa- en Tapanahonigebied is het gevolg van zware regenbuien.


Volgens Lesina, die ook lid is van het kabinet van granman Bono Velanti der Aucaners, hebben de dorpelingen het al moeilijk om financieel rond te komen door de zeer hoge prijzen van levensmiddelen. Een zak rijst van twintig kilo kost al Srd 350 en een grote Fernandes soft Srd 30. Hij verwacht daarom, dat de overheid hen tegemoet zal komen met levensmiddelen en medicamenten.

Lesina sluit niet uit dat het water verder zal stijgen. Door de hevige regenval zijn ook veel airstrips onbereikbaar en was het voor de Medische Zending (MZ) moeilijk om de mensen in de gebieden te bereiken voor medische hulp. Dat geldt ook voor het dorp Sipaliwini, waar elf personen positief getest zijn op het coronavirus.
MZ-directeur Herman Jintie zegt, dat de situatie van deze personen stabiel is. 'We hebben via de telefoon begrepen dat de mensen zich een beetje beter voelen.'

Hoewel de instelling wel graag zelf met een missie naar het gebied toe zou willen om de situatie van deze groep nader te analyseren, is er volgens Jintie geen reden tot ongerustheid. 'We hebben een poli en personeel daar, dus de situatie is niet onoverzichtelijk.'

Behalve in het zuidoosten is ook Para getroffen door wateroverlast. Het recreatieoord Colakreek lijdt zeker honderdduizend Amerikaanse dollar schade.

13-Jarig meisje doet aangifte van seksueel misbruik tegen haar stiefvader

Meisje zou sinds februari meerdere keren zijn misbruikt


Een 13-jarig meisje heeft zaterdag bij de politie in Wanica aangifte van seksueel misbruik gedaan tegen haar stiefvader.Het meisje verklaart, dat zij sinds februari meerdere keren is misbruikt, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 22 juni 2020. 

Zij was bang om erover te praten. Het slachtoffertje is verwezen voor medische behandeling.

De afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname is belast met het verdere onderzoek.

VSB-voorzitter Renten: 'Zekere mate van opluchting dat lockdown-maatregelen zijn versoepeld'

'Een totale lockdown hadden we niet langer zouden kunnen volhouden'

'We moeten onze samenleving en economie openhouden om een humanitaire ramp van ongekende proporties te voorkomen'


'Er is een zekere mate van opluchting dat de lockdown-maatregelen zijn versoepeld. Dat is goed nieuws voor bedrijven, kleine zelfstandigen, maar ook voor de samenleving in het algemeen. Echter moeten we ons goed realiseren, dat we onze maatschappij nu moeten inrichten op het leven met Covid-19. En dat de samenleving voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk is voor de mate waarin de maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Wij moeten ons nu gedisciplineerd opstellen, op ons zelf letten en op anderen.'

Woorden van Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, vandaag, maandag 22 juni 2020, op Starnieuws.

'We moeten te allen tijde blijven handhaven social distancing, het verplicht dragen van een mondkapje in het bijzonder in alle openbare en kantoorruimten en in ruimten die slecht zijn geventileerd. Daarnaast moeten bedrijven strikte Covid-19 protocollen invoeren en handhaven. Wat wel overduidelijk is, is dat we een totale lockdown niet langer zouden kunnen volhouden. Suriname kampt al met enorme economisch problemen en die zijn alleen maar vergroot, vanaf de lockdown. De omzetten van bedrijven die levensmiddelen en consumentengoederen leveren zijn meer dan gehalveerd, en de overige winkelzaken hebben helemaal geen inkomsten. De belastinginkomsten van de overheid zijn enorm afgenomen. Het effect op de inkomsten van buschauffeurs, marktventers, taxibedrijven, horeca, et cetera is enorm. Daarnaast mogen we verwachten dat de (lange termijn) sociaal-maatschappelijke ontwrichting ook niet te overzien zal zijn.'

De samenleving moet beseffen dat Covid-19 besmettingen niet te vermijden zijn.

'Echter moeten we voorkomen, dat er grote outbreaks plaatsvinden, zodat ons zorgsysteem niet wordt overbelast. Daarnaast moeten we onze samenleving en economie openhouden om een humanitaire ramp van ongekende proporties te voorkomen. Als je je zoveel mogelijk aan de richtlijnen houdt, is de kans op besmetting heel klein. '

Om zaken in perspectief te plaatsen, merkt Renten op dat in Frans-Guyana men nu een enorme sprong in het aantal besmettingen heeft, omdat men het aantal testen flink heeft opgevoerd. Er zijn nu meer dan 2.400 personen positief getest. Dat is ongeveer 0.9% van de totale bevolking. Ook is een groot deel weer genezen verklaard.

Het bedrijfsleven heeft op 17 juni een openhartig gesprek gehad met deel van het Covid-19 Managementteam waarbij ook de ministers van Volksgezondheid en Handel, Industrie & Toerisme aanwezig waren. Het was een constructieve discussie, zegt Renten. Er is een aantal voorstellen gedaan om beheerst delen van de economie open te stellen.

'We hebben alle begrip voor het grote dilemma waarvoor het team staat. Aan de ene kant heeft de regering c.q. het team de verantwoordelijkheid om de volksgezondheid niet in gevaar te brengen, maar aan de andere kant moet er een zekere mate van normalisatie zijn om te voorkomen dat we als samenleving onnodig veel pijn lijden. Dat zijn geen gemakkelijke keuzes en daarom hebben we ook gepleit voor een breder platform met meerdere disciplines waarin alle pro's- en cons gezamenlijk moeten worden afgewogen. Het bedrijfsleven heeft wederom aangeboden om de private sector meer te betrekken bij het zoeken naar oplossingen. Ook de rol van Su4Su is aan de orde gekomen.'

'De komende weken moeten wij het aantal testen opvoeren, sneller aan contact tracing doen en een strikt quarantaine beleid voeren. Su4Su gaat de voorlichting vergroten en we gaan de bedrijven adviseren over het ontwikkelen en toepassen van Covid-19 protocollen op de werkvloer', aldus Renten.

Regering sluit in laatste maanden regeertermijn nog aantal fikse serie leningen af

Vooral leningen voor infrastructurele werken


Door de zittende regering is op de valreep een serie leningen gesloten, waarvan de gevolgen, waaronder de zware betalingsverplichtingen, voor de komende regering zullen zijn. Het Dagblad Suriname zet zondag 21 juni 2020 een aantal op een rij.

Op 30 december 2019 werd met de Hakrinbank een lening gesloten voor 11 miljoen Euro tegen een rente van 5% en een duur van 5 jaar. Kort daarna, op 23 maart, werd weer een lening gesloten met deze bank voor een bedrag van US$ 6.9 miljoen tegen een rentevoet van 7% en een duur van 4 jaren.

De regering ging op 31 maart een overeenkomst aan met Kuldipsingh Infra NV voor een lokaal infrastructuurproject voor het bedrag van US$ 52.500.000. Deze overeenkomst heeft een duur van 6 jaar met een rente van 5% per jaar.

De volgende overeenkomst werd ook op 31 maart ondertekend met Aannemingsbedrijf Baitali NV voor meer dan US$ 19 miljoen voor infrastructurele werken in Paramaribo, Wanica en Para. Deze overeenkomst heeft een duur van 9 jaar met een rente van 5% per jaar.

Ook een volgende overeenkomst werd met Aannemingsbedrijf Baitali NV gesloten, waarbij dit bedrijf belast wordt met verkavelingen van Reeberg en Coronie. Aan dit project hangt een prijskaartje van meer dan US$ 6 miljoen en heeft een duur van 8 jaar met een rente van 5% per jaar.
Daarnaast werd een derde overeenkomst gesloten met Aannemingsbedrijf Baitali NV voor infrastructurele werken te Apoera, Washabo en Hoglanding voor meer dan US$ 3,5 miljoen. Deze overeenkomst heeft een duur van 8 jaar met een rente van 5% per jaar.

Op dezelfde datum werd met het Aannemingsbedrijf Tjongalanga NV een overeenkomst gesloten voor US$ 17,5 miljoen voor lokale infrastructurele werken. De voorwaarden van deze lening zijn voor Paramaribo een rente van 5% en een duur van 7 jaar en voor Marowijne en Commewijne een rente van 5% en een duur van 8 jaar.

Op 30 april tekende de regering een overeenkomst met het Aannemingsbedrijf NV Nationale Uitvoeringsbedrijf NV voor een bedrag van meer dan US$ 16,5 miljoen voor een taludbekleding van de Gauranistraat. De rentevoet hier is 5% per jaar en de duur is 8 jaar.

Hiermee heeft de zittende regering, aldus het Dagblad, de aankomende regering voor een voldongen feit gezet en is de volgende regering voor de eerstkomende jaren gebonden aan enorme aflossingen. De Hakrinbank en de bedrijven zijn de lachende derde in deze, want hun inkomsten zijn voor de volgende 5 tot 9 jaren verzekerd, nu vaststaat dat een regering gevormd door de VHP, NPS, ABOP en PL, nimmer een desastreus financieel beleid zal voeren zoals de zittende regering heeft gevoerd...