zondag 7 oktober 2018

Krutu te Dritabiki van Aucaners en Matuariërs in aanwezigheid leden regering

Granmans ←Velantie en Valentijn→ roepen verschillende stammen bijeen om te praten over aantal vraagstukken


Op initiatief van granman Bono Velantie der Aucaners en granman Lesley Valentijn der Matuariërs zal te Dritabiki maandag en dinsdag een krutu gehouden worden. De Surinaamse regering zal een wezenlijke bijdrage leveren aan deze krutu, aldus zondag 7 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut. 

De granmans roepen verschillende stammen bijeen om te praten over een aantal vraagstukken binnen dit gebied. Een afvaardiging van de regering onder leiding van vicepresident Michael Ashwin Adhin zal woensdag naar het gebied afreizen.

De minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, zal samen met zijn collega's van de ministeries van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle en Defensie, Ronni Benschop, deel uitmaken van de regeringsdelegatie.

De vicepresident zal gedurende zijn bezoek de zogenoemde 'Dritabiki-verklaring' in ontvangst nemen.

Colombiaanse Kerk ondersteunt dagelijks zo’n 5.000 Venezolaanse migranten

'Wij geven gemiddeld vijfduizend mensen per dag te eten en te drinken'


De Colombiaanse Bisschoppenconferentie (Conferencia Episcopal de Colombia, CEC) blijft hameren op meer hulp van de internationale gemeenschap. Sinds 2014 hebben al meer dan twee miljoen mensen Venezuela verlaten. Een groot deel daarvan wordt opgevangen in buurland Colombia. Daar worden ze ondersteund door de Kerk in het land. Dat maakte mgr. Oscar Urbina Ortega, voorzitter van de Colombiaanse Bisschoppenconferentie, bekend, aldus zondag 7 oktober 2018 het Katholiek Nieuwsblad.


'Wij geven gemiddeld vijfduizend mensen per dag te eten en te drinken. En in sommige gevallen voorzien we ze ook van kleding, medicijnen en spullen voor hun persoonlijke hygiëne', zei aartsbisschop Urbina Ortega.

Hij liet weten, dat de Kerk daarbij geholpen wordt door verschillende Colombiaanse bedrijven en door lokale, nationale en internationale organisaties. De aartsbisschop meldde ook, dat de Colombiaanse Kerk mee lijdt met de migranten 'in deze zo pijnlijke tijd'.

Tegelijkertijd is de hulp van de Kerk bedoelt om de Venezolanen te helpen uiteindelijk weer hun eigen land mee op te bouwen, voegde hij toe.


Namens de Colombiaanse Bisschoppenconferentie riep Urbina Ortega de internationale gemeenschap echter opnieuw op om meer te doen aan het migratieprobleem dat is ontstaan door de crisis in Venezuela.

'Gezien de verslechtering van de situatie blijft de Kerk haar stem gebruiken, om te laten weten dat er veel meer nodig is: veel meer hulp. En dat het geluid van wapens en het marcheren van legers in de grensgebieden op moet houden.'

De aartsbisschop zei, dat er onder Venezolanen ook steeds meer vraag is naar publieke dienstverlening, onderwijs en gezondheidszorg.

Sinds de Venezolaanse president Nicolas Maduro in 2013 de macht overnam van Hugo Chávez, wordt het land geplaagd door geweld en sociale onrust. Door het beleid van de socialistische regering Maduro is het land in een economische crisis terecht gekomen. Strikt gecontroleerde prijzen in combinatie met hoge inflatie, hebben geleid tot een ernstig tekort aan basisbenodigdheden als melk, bloem, luiers, toiletpapier en medicijnen. Talloze Venezolanen ontvluchtten sindsdien het land.

Al in 2017 waarschuwde de katholieke Kerk in Colombia al dat het land de stroom vluchtelingen uit Venezuela niet meer aankon.

Zeker 11 doden na zware aardbeving op Haïti

(Bron foto: Twitter)
Beving had plaats in noordelijkste puntje van Caribisch eiland en werd ook in Port-au-Prince gevoeld


Haïti is in de nacht van zaterdag (6 oktober 2018) op zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9, zo bericht het Amerikaanse geologisch instituut. Volgens lokale media zijn zeker elf mensen om het leven gekomen en meerdere mensen - gesproken wordt over 130 - gewond geraakt. De slachtoffers raakten bedolven onder het puin toen de gebouwen instortten waar ze in zaten. 



De beving had plaats in het noordelijkste puntje van het Caribische eiland, maar werd ook in hoofdstad Port-au-Prince en het buurland Dominicaanse Republiek gevoeld.


De burgerbeschermingsdienst meldde, dat mensen gewond zijn geraakt en dat de beving paniek veroorzaakte in verschillende steden.

De president van Haïti, Jovenel Moise, riep de mensen op om kalm te blijven:




Het nieuwsmedium Loop Haïti meldt, dat in het noordelijke havenplaatsje Port-de-Paix zeven doden zijn gevallen, nadat het huis waarin ze verbleven instortte.


Volgens Le Nouvelliste stortte in het dorp Gros Morne een zaal in. Daarbij kwam één persoon om het leven, meldt de lokale krant. Daarnaast zouden gevangenen zijn vrijgelaten, nadat het politiecomplex waar ze in zaten beschadigd raakte.

Het straatarme Haïti werd in januari 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,0. Daarbij kwamen toen meer dan 230.000 mensen om het leven en vielen meer dan 300.000 gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos, een zesde van de totale bevolking. Nog altijd is de schade van toen niet helemaal hersteld: een deel van de bevolking woont nog altijd in tijdelijke onderkomens. De economische en politieke toestand is gespannen.

(Suriname Mirror/AD/USAToday/Twitter/Le Nouvelliste/Loop Haiti/YouTube)

Ministers Dikan en Samsoedin ontmoeten Guyanese minister Allicock van Inheemse Aangelegenheden

(Bron foto: NII)
Suriname kan van Guyana leren op terrein van ontwikkeling inheemse volkeren en grondenrechten


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft op zijn ministerie, met collega Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, hun Guyanese collega Sydney Allicock van Inheemse Aangelegenheden (Indigenous People’s Affairs) ontvangen. Ze hebben onder andere gesproken over de samenwerking bij het project ‘Versterking van het netwerk van Beschermde Gebieden op het Guyanaschild'. Eveneens kwam aan de orde de bijdrage aan duurzame ontwikkeling waarbij de culturen en de leefwijzen van lokale bewoners en geïsoleerde volken in het Amazonegebied worden gerespecteerd. 

Functionarissen van RO en RGB werken samen met vertegenwoordigers van Allicock’s departement aan het project. Andere partners daarbij zijn het Frans-Guyanese Parc Amazonia Guyane (PAG) en de Protected Areas Commission van Guyana (PAC). Allicock was in Suriname in verband met de lancering van dit project. Hij is bereid zijn visie en ervaringen over de ontwikkeling van inheemse gemeenschappen te delen met Suriname. Hij beschouwt de bijdrage van overheden om de levenskwaliteit van mensen in achtergestelde gebieden te verbeteren niet als een vorm van ‘hulp’, maar als een vorm van ‘iets toevoegen aan wat al aanwezig is’.

Guyana heeft op sommige vlakken een voorsprong in de ontwikkeling van inheemse en tribale volkeren en de wettelijke erkenning van hun grondenrechten, meldt RO zondag 7 oktober 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Minister Dikan informeerde Allicock onder meer over het inter-ruraal ontwikkelingsplan van het ministerie. Vanuit dit plan worden met diverse districtsgemeenschappen plannen uitgewerkt die voorzien in werkgelegenheid, energievoorziening, huisvesting, en agro-industrie. Het plan voorziet ook in de bouw van fabriekshallen voor opslag en verwerking van agrarische voedselproducten.

Daarnaast lichtte de bewindsman zijn collega ook in over de plannen hoe grondenrechten toe te kennen aan inheemsen en tribale volken in Suriname.

Naast de bilaterale samenwerking van overheden, propageert de bewindsman ook een hechte samenwerking tussen niet-gouvernementele organisatie in beide landen.

LVV-minister nodigt Indiase deskundigen op gebied van wetenschappelijk landbouwonderwijs uit

Minister Soerdjan bespreekt met Indiase collega Mohan Singh verdieping samenwerking



Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de deur geopend voor Indiase deskundigen op het gebied van wetenschappelijk landbouwonderwijs. Hij wil dat ze op hun terrein onderzoek doen in Suriname.

De bewindsman, die in India was voor de eerste Algemene Vergadering van de International Solar Alliance (ISA) in Greater Noida van 2 tot 5 oktober, heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid om een bilaterale werkbespreking te hebben met zijn Indiase collega.


Tijdens het gesprek met de Indiase Landbouwminister Radha Mohan Singh zijn voorstellen besproken waaronder de voorbereiding van de Joint Working Group in december dit jaar.


Mohan Singh heeft benadrukt, dat Suriname onverkort mag reken op de ondersteuning van zijn ministerie en ook voor de visserijsector.

Minister Soerdjan heeft de aangeboden steun van het National Rice Researce Institute van India aanvaard. Hij heeft de Indiase bewindsman uitgenodigd een bezoek te brengen aan Suriname.


Tijdens het gesprek tussen de twee bewindslieden is ook de cultivering van gewassen in Suriname voor de Indiase Ayurveda industrie aangehaald. Beide ministers hebben de aanzet gegeven tot formulering van prioriteiten en de agenda voor de Joint Working Group dat gepland staat voor december 2018. Partijen willen ook kijken naar studiemogelijkheden voor Surinamers in India.

Santokhi (VHP): 'Bepaalde mensen krijgen zo'n diarree, dat zij ook uit hun mond beginnen te braken'

'Voor een ieder is al duidelijk, dat onder regering Bouterse Suriname geen goede betrekkingen zal hebben met Nederland'

- 'Visumvrij reizen naar Nederland is dus alleen mogelijk met een nieuwe regering'
- 'Dat Misiekaba voorspelt dat de NDP de VHP bij de verkiezingen 2020 zal verslaan is een grote grap'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vraagt zich af waarom NDP-Assembleelid André Misiekaba en vicepresident Ashwin Adhin zo'n heisa maken over zijn recente mededeling van  visumvrij reizen naar Nederland, terwijl het voor een ieder al duidelijk is, dat onder de huidige regering Suriname geen goede betrekkingen zal hebben met Nederland. Vandaar dat dit alleen mogelijk zou kunnen zijn bij een nieuwe regering. 

'Nu maak ik het bekend en het blijkt dat men diarree begint te krijgen. Bepaalde mensen krijgen zo'n diarree dat zij ook uit hun mond beginnen te braken. Wij gaan niet op dat niveau. Laten ze daar met hun diarree zitten en uit hun mond braken', zegt Santokhi zaterdag 6 oktober 2018 in het Dagblad Suriname.

NDP-ondervoorzitter en fractieleider André Misiekaba heeft afgelopen week fel in partijcentrum Ocer gereageerd op de mededeling van Santokhi. 'Dus omdat yu no de na makti dan is het bestuur niet positief? Wel arki noh, masra Tokhi har’ a dang! Die oranje clown moet zich bij Apintie aanmelden om daar ‘klokje van zeven’ te kraaien!', was de boodschap van Misiekaba richting de VHP-leider.

Hysterisch klinkende demagoog en populist Misiekaba schreeuwt lotgenoten toe:


Santokhi herinnert, dat de regering Bouterse continu in conflict is met Nederland. 'Er zijn mensen in deze regering die niet eens hun voet op het grondgebied van Nederland kunnen zetten. Dan gaan zij de samenwerkingsrelatie verbeteren met Nederland? Laat dat maar aan ons over, want wij storen ons niet aan hun frustraties. De NDP staat aan de verliezende kant, dus laten ze het volk alvast vertellen hoe zij die armoede gaat oplossen en de crisis gaat aanpakken. Volk van Suriname, nog 18 maanden en wij gaan het land samen redden!', aldus Santokhi.

Dat Misiekaba voorspelt dat de NDP de VHP bij de verkiezingen van 2020 zal verslaan, ziet Santokhi als een grote grap. Volgens de VHP-voorzitter is de NDP de laatste tijd bezig met eigen peilingen. 'In hun laatste eigen peiling hebben zij 12 zetels nu. En zij gaat verder wegzakken in de komende periode. Dit is hun wanhoop, want het volk heeft al gezien dat 8 jaren met deze regering het verarmd is. Dan kom je nu zeggen dat je het land kan redden? Wij zeggen daarom: ‘regering, a lati kba’', aldus de parlementariër.

'Wij als VHP zijn bezig de samenleving uit de crisis te halen om zo de mensen weer hoop te geven en hun ook voor te houden wat deze regering met hun gedaan heeft. Dat ondanks dat zo'n prachtig land rijkdommen heeft als goud, olie, hout, diamant, zuurstof, vis, agrarische sector, bananen en rijst, deze regering het land naar de crisis heeft geholpen. Dat deze regering van het volk een armoedig volk heeft gemaakt. Daarom zeggen wij als VHP: wij gaan het land redden', zegt Santokhi.

Volgens de VHP-leider is zijn partij in staat om dit land zeker binnen 200 dagen uit de crisis te halen. Daarvoor is men nu al bezig plannen te maken om de economie te herstellen en om de gezondheidscrisis, veiligheidscrisis, onderwijscrisis en alle overige problemen aan te pakken. Om het voorgaande te kunnen realiseren voert de VHP zowel nationaal als internationaal gesprekken.

Santokhi voert aan, dat hij in 2016 gesprekken met Nederlandse autoriteiten heeft gevoerd om de gezondheidscrisis in Suriname te helpen aanpakken. 'Nederland heeft toen ingestemd om met een humanitaire hulplijn te beginnen. Uiteindelijk is dat afgewezen door deze regering. Een goed initiatief van mij om het volk van Suriname te helpen zodat zij gemakkelijk medicijnen kon vinden en er middelenvoorziening zou zijn in alle ziekenhuizen. Nu pinaart het volk en gaat dood, omdat men geen medicijnen kan krijgen', aldus de VHP-leider.

Het tweede wat de VHP met bevriende naties heeft besproken, is de gezamenlijke aanpak van de heersende crisis in Suriname. 'Ik praat met financiële instellingen en bevriende naties. Daarbij praten wij ook met Nederland over de toekomst waarbij wij zeggen, de relatie is zo sterk. Er zijn diasporamensen, onze Surinamers, die daar wonen. Er is frequent vliegverkeer, mensen gaan over en weer bij overlijdens- of ziektegevallen. Kan het reizen dan gemakkelijk gemaakt worden? Dat kunnen wij doen”, benadrukt Santokhi.

Volgens de politicus zijn er positieve signalen van politiek Den Haag die bereid is hierover te praten.

Deken Orde van Advocaten Monorath: 'Tuchtcollege heeft slechts zes klachten behandeld, één advocaat schuldig geoordeeld'


'Zorgpunt zijn waarnemingsfuncties Hof-president en korpschef, in een rechtsstaat mag dit niet'

'Cliënten sterven nog steeds zonder vonnis in zicht'


'Van de tot nog toe zes behandelde klachten door het Tuchtcollege is één advocaat schuldig bevonden en zijn vijf vrijgesproken', zei Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA), vrijdag tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie, aldus Starnieuws zondag  oktober 2018.

Er worden van de maand nog 19 klachten ingediend. Namens de Orde zegde hij alle steun toe aan het Hof en herhaalde het zorgpunt over de waarnemingsfuncties van de Hof-president en korpschef. 'In een rechtsstaat mag dit niet. Daarnaast kijkt de internationale rechtsgemeenschap met gefronste wenkbrauwen naar deze verkeerde ontwikkeling te lande.'

De deken blikte terug op de uitdagingen van zijn bestuur - nu de scheidende raad, bereikte doelen en wenselijkheden. Geen huishoudelijk reglement, geen Tuchtcollege, amper overleg met de rechtelijke macht en Justitieministerie, somde hij enkele uitdagingen op. Deze zijn intussen omgezet in bereikte doelen, zoals de strenge controle op de beroepsopleiding advocatuur.

De SOVA schroomt er niet voor om verzoeken van advocaat-stagiairs af te wijzen. Bijvoorbeeld als zij een strafblad hebben of niet voldoen aan de opleidingseisen. 'De beroepsgroep dient zuiver te blijven.'

De Orde bestaat nu uit 192 advocaten en 59 advocaat-stagiairs. In 2018 heeft het Hof 67 advocaten toegelaten en er wachten nog 30 personen op hun beëdiging. Begin van het jaar startte de tweede beroepsopleiding met 38 advocaten en 11 zij-instromers. De opleiding voldoet aan internationale standaarden. Er zijn ook internationale contacten aangezocht door de raad. 'Wij hebben buitenlandse universiteiten bereid gevonden om met ons in dialoog te treden', gaf Monorath aan.

Het netwerk met de Caribbean Court of Justice is verstevigd en de orde is lid van het platform van Caribische Orden van Advocaten. Hij merkte op, dat rechtsbeoefenaars zelf te weinig aandacht besteden aan het sociaal-maatschappelijke en standaardisering binnen de beroepsgroep. Simpele basisvoorwaarden ontbreken. Er is een grote achterstand in te halen. Hij somde onder meer op het tekort aan rechters, griffiers, rechtspositie van de rechtelijke macht en lange duur van zittingen. Zaken worden makkelijk met ander halfjaar uitgesteld en een kort geding duurt nog steeds elf maanden in plaats van twee weken. 'Cliënten sterven nog steeds zonder vonnis in zicht.'

De Orde vergadert deze maand over de verkiezing van een nieuw bestuur. De scheidende raad laat een bord vol 'things-to-do' achter. Hierop staan onder andere het installeren van een permanent secretariaat met een adjunct-secretaris en een fulltime deken. 'Het zijn van parttime deken die wij de afgelopen tien jaren in Suriname hebben gehad voldoet niet meer aan de standaarden.' Verder de zoektocht naar een vaste locatie. De vorige minister van Justitie en Pollitie had de Orde het pand toegezegd van de Vreemdelingendienst tegenover het kanton Civiel. Maar, er zijn ook andere opties zoals die door het Bisdom aangeboden pand, zei Monorath.

Hij besloot zijn toespraak door te stellen dat advocaten de bewakers zijn van het recht. 'Wij hebben er vaak een prijs voor betaald.' Hij benadrukte ook, dat advocaten altijd klaar staan om het onrecht te bestrijden en om rechtsbijstand te verlenen aan hulpbehoevenden. 'Zo vaak als wij worden beschuldigd dat wij geldwolven zijn, net zo vaak zijn er advocaten die haast dagelijkse burgers en cliënten van gratis juridische bijstand voorzien. Puur winstbejag is daarom nooit op de eerste plaats bij ons.'

Minister Yldiz Pollack-Beighle praat bij VN met collega Stef Blok over visumafschaffing voor Surinamers in Schengengebied

Blok zegt toe dit voorstel verder voor te leggen aan de EU-commissie


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft in de marge van de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een ontmoeting gehad met haar Nederlandse ambtgenoot Stef Blok. Aan de orde is onder meer geweest de visumafschaffing voor Surinamers in het Schengengebied. Dit is reeds tijdens de dialoog met de Europese Unie (EU) van 15 maart 2018 te Paramaribo ter tafel gekomen. 

Blok heeft aangegeven dit voorstel verder voor te leggen aan de EU-commissie en hierop terug te zullen komen.

De regering heeft in haar beleid rond het diversifiëren van haar economie, de focus gelegd op het bevorderen c.q. versoepelen van het personenverkeer van en naar Suriname. Bij de uitvoering van dit beleid is rekening gehouden met de herkomstlanden en andere bevriende naties. Dit beleid heeft reeds geresulteerd in een toegenomen personenverkeer met landen zoals, Argentinië, Brazilië, Ecuador, Denemarken, Indonesië, Israël, Japan, de Nederlandse Antillen, Peru, Servië, Zuid-Korea, Zweden en de Caricom-lidstaten. Overeenkomsten met Rusland en Marokko zijn inmiddels aangegaan. Dit meldt Buitenlandse Zaken zaterdag 6 oktober 2018 in een bericht via het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het visumbeleid zal zich in de nabije toekomst ook richten op de algehele afschaffing van de algemene visumplicht voor burgers van herkomstlanden met name Indonesië, China, India en landen op het Afrikaans continent.

De in 2011 geïntroduceerde toeristenkaart is thans geldig voor het toeristenverkeer met 51 landen en levert een wezenlijke bijdrage aan de gestadige toeristenstroom naar Suriname. In 2014 werd de Wet houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) en de rechten en plichten die uit die status voortvloeien, afgekondigd. Hierdoor is het mogelijk gemaakt dat personen, die geboren zijn in Suriname en nu een andere nationaliteit bezitten of die zijn geboren uit Surinaamse ouder(s), in aanmerking kunnen komen voor een PSA-document of kaart.

Intussen hebben meer dan 8.000 Surinamers in diaspora gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Nieuw onderzoek naar verdwijning van 60 emmers Ketamine bij ECD

(Bron foto: Waterkant.net)
Heronderzoek zou verband houden met aanhouding hoofd ECD

 
Er komt een nieuw onderzoek naar de verdwijning van 60 emmers Ketamine die zich bevonden bij de Economische Controledienst (ECD) in Suriname. Dat heronderzoek heeft volgens het Dagblad Suriname van zaterdag 6 oktober 2018 te maken met de aanhouding van het hoofd van de Economische Controledienst (ECD) inspecteur E.R. 

Ketamine is een verdovingsmiddel, dat ook als recreatieve drug wordt gebruikt, met een straatwaarde van 25 – 40 euro per gram.

Volgens het dagblad werd de voorraad een jaar geleden in beslag genomen en toen ondergebracht bij de ECD, waar onder meer R. de scepter zwaaide. Op een bepaald moment zou er zijn ingebroken in de container waarin de drugs zich bevonden. Het slot was opengebroken en er bleek een ander slot te zijn geplaatst. Na het nieuw geplaatst slot te hebben opengebroken, bleek dat de emmers met de Ketamine waren verdwenen.

Het Dagblad Suriname sprak met de toenmalige minister van Handel en Industrie die dit geval kan bevestigen. De zaak werd toen door de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname onderzocht. Bestrijding Zware Criminaliteit heeft thans een heronderzoek gestart samen met de afdeling Fraude, aldus het dagblad.

Bolivia zoekt partner om lithium te winnen uit zoutvlakten

Bolivia zou een van de grootste lithiumreserves ter wereld hebben

(Bron foto: Shutterstock)
Er zijn plannen voor bouw lithiumhydroxide-installatie en fabriek voor produceren van batterijen voor elektrische auto's in Bolivia


Bolivia zal in de komende weken een nieuwe partner kiezen, om haar lithiumafzettingen te helpen industrialiseren, uit zeven bedrijven die voorstellen hebben ingediend, waaronder het Duitse bedrijf ACI Systems GmbH, zei een overheidsfunctionaris. 

De andere aanbiedingen om met Bolivia te werken om twee lithiumrijke zoutvlakten aan te boren - Coipasa en Pastos Grandes - werden ingediend door Chinese bedrijven en twee Russische bedrijven, aldus de Boliviaanse vice-minister van Altas Tecnologías Energéticas Luis Alberto Echazu, teggenover verslaggevers in een interview donderdag 4 oktober 2018.


'De evaluatie zal minstens twee tot drie weken duren, misschien een beetje meer', zei Echazu, eraan toevoegend dat de beslissing aan het eind van de maand of begin volgende maand genomen kan worden.

Bolivia wordt verondersteld een van de grootste lithiumreserves ter wereld te hebben, maar moet het metaal nog op grote schaal produceren.



De Boliviaanse president Evo Morales heeft getracht het metaal, dat wordt gebruikt bij de productie van batterijen voor elektrische auto's en laptops, niet als grondstof te laten exporteren.

In april kondigde Boliviaanse lithiumbedrijf YLB aan dat het zou samenwerken met particuliere ACI-systemen om zijn enorme Uyuni-zoutvlakte te ontwikkelen. Het project, dat naar verwachting minstens 1.2 miljard Amerikaanse dollar zal kosten, omvat plannen voor de bouw van een lithiumhydroxide-installatie en een fabriek voor het produceren van batterijen voor elektrische auto's in Bolivia.

Voor Coipasa en Pastos Grandes vereist Bolivia niet dat geïnteresseerde bedrijven een batterijfabriek bouwen in Bolivia, zei YLB-manager Juan Carlos Montenegro. 'Het is niet langer beperkt tot alleen Bolivia', zei Montenegro in een afzonderlijk interview op donderdag. 'Met andere woorden, we zijn bereid partners te zijn buiten Bolivia.'

De partner van Bolivia op Coipasa en Pastos Grandes zal echter verplicht zijn het lithium om te zetten in kathodemateriaal dat nodig is voor de productie van batterijen vóór verzending, aldus Montenegro. Net als bij Uyuni moet YLB meerderheidscontrole behouden over de joint venture en van zijn partner eisen, dat deze de toekomstige verkoop van lithium garandeert, zei Montenegro. Bolivia zou niet noodzakelijkerwijs een meerderheidsbelang nemen in een batterijfabriek die zijn partner in het buitenland bouwt, voegde hij eraan toe.



Echazu en Montenegro weigerden te schatten hoeveel lithium Coipasa en Pastos Grandes bevatten, maar Echazu zei dat de investering waarschijnlijk even groot of groter zou zijn dan het project in Uyuni, dat naar schatting ten minste 10 miljoen ton lithium bevat.

Bolivia heeft twee bedrijven ingehuurd om lithiumreserves bij Uyuni te certificeren en verwacht dat er eind dit jaar een cijfer wordt aangekondigd, zei Echazu.



(Suriname Mirror/Taipei Times/Reuters/YouTube/Twitter)

Extreemrechtse Jair Bolsonaro lijkt af te stevenen op winst presidentsverkiezingen Brazilië

Bolsonaro (63) wereldwijd bekend om vrouwon- vriendelijke, homofobe en racistische standpunten


Brazilië gaat zondag 7 oktober 2018 naar de stembus om 27 nieuwe gouverneurs voor de staten, 54 senatoren en bijna 1.600 parlementariërs te kiezen. De meeste aandacht gaat echter uit naar de vraag: wie wordt de nieuwe president?

Volgens een ultieme poll zou de gecontesteerde Jair Bolsonaro in een tweede verkiezingsronde de Braziliaanse presidentsverkiezingen winnen. Mogelijk heeft de extreemrechtse kandidaat die tweede ronde zelfs niet nodig.

Jair Bolsonaro lijkt zijn voorsprong op zijn belangrijkste uitdager, Fernando Haddad, uit te breiden. Volgens de laatste poll haalt de extreemrechtse Bolsonaro 36,7 procent van de stemmen, waar hij bij de vorige peiling nog op 28,2 procent stond.

Haddad, die opkomt voor de Arbeiderspartij van de voor corruptie veroordeelde voormalige president Lula, ziet zijn steun dan weer een beetje slinken. Waar hij eerder nog 25,2 procent haalde, strand de burgemeester van Sao Paulo nu op 24 procent.

Als de blanco en ongeldige stemmen niet meegeteld worden, komt Bolsonaro volgens de laatste poll zelfs aan 42,6 procent, Haddad strandt dan op 27,8 procent. Als de steun van de voormalige legerkapitein Bolsonaro nog een beetje groeit, komt er dus zelfs geen tweede ronde. Moest die ronde, die op 28 oktober zou plaatsvinden, er toch komen, dan zou Bolsonaro volgens peiling 45,2 procent halen en Haddad 38,7 procent.


Bolsonaro (63) staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. De aartsconservatieve katholiek dweept met de militaire dictatuur die Brazilië tussen 1964 en 1985 in haar greep had en is openlijk voorstander van marteling. Hij omschrijft donkere Brazilianen als dik en lui en wil inheemse stammen uit hun beschermde leefgebieden zetten.


Over zijn collega-politicus Maria do Rosario zei Bolsonaro, dat ze zo lelijk is, dat hij haar niet zou verkrachten. Ook lhbt'ers kunnen niet op zijn medeleven rekenen: in 2011 liet de oud-militair weten dat hij liever heeft dat zijn zoon omkomt bij een auto-ongeluk dan dat hij homoseksueel blijkt te zijn. Homofobie komt volgens Bolsonaro helemaal niet voor in Brazilië, maar wordt door homoseksuelen aangewend om hun politieke agenda te dienen. 'Ze willen onze kinderen bereiken om de kinderen in homoseksuele volwassenen te veranderen, zodat die hen in de toekomst seksueel kunnen bevredigen. Dit zijn de fundamentalistische homogroepen die proberen de samenleving over te nemen.'

Ondanks zijn extreme standpunten is Bolsonaro populair.
Critici zien de conservatief echter als een gevaar voor de Braziliaanse democratie.


(Suriname Mirror/Reuters/Nu.nl/Twitter)