zondag 24 november 2019

Vliegtuig Turkse luchtvaartmaatschappij vervoert Bouterse naar China

Vlucht KKK6935 van low cost-luchtvaartmaat- schappij Atlas Global geland


Een vliegtuig van een Turkse luchtvaartmaatschappij is zondagavond 24 november 2019 rond half zeven in Suriname aangekomen. Het gaat om vlucht KKK6935 van de Turkse low cost-luchtvaartmaatschappij Atlas Global, zo blijkt uit informatie op de websites Radarbox24 enFlight Radar 24, aldus Waterkant.net.

Dit zou het vliegtuig zijn waarmee president Desi Bouterse naar China vertrekt.

Het vliegtuig vertrok eerder op de dag vanuit de Turkse stad Istanbul.

Na het defilé maandag 25 november, tijdens de viering van de 44e  onafhankelijkheidsdag, vertrekt het staatshoofd richting China

Met de president reizen onder ander mee zijn echtgenote en de ministers Ydilz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken), Gillmore Hoefdraad (Financiën), Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme), Antoine Elias (Volksgezondheid) en Stuart Getrouw (Justitie & Politie). Het officiële programma van het staatsbezoek aan China duurt van 27-30 november.

Het staatshoofd is uitgenodigd door de Chinese president Xi Jinping. Dit bezoek staat in het licht van de verdere verdieping en versterking van de bilaterale samenwerking tussen beide landen en tevens de consolidering van het strategisch partnerschap tussen de twee soevereine Staten. President Bouterse zal een bilateraal onderhoud hebben met president Xi Jinping, andere hoogwaardigheidsbekleders en het bedrijfsleven.

Diverse overeenkomsten op de gebieden veiligheid, landbouw, handel en investering, technische en economische ondersteuning staan op het programma.

Vervolgens zal Bouterse 2, 3 en 4 december een staatsbezoek afleggen aan de Cuba op uitnodiging van president Miguel Díaz-Canel, mede tegen de achtergrond van de herdenking van 40 jaren van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.
In deze vier decennia is de relatie tussen beide landen geïntensiveerd op onder andere politiek, sociaal, economisch en cultureel gebied. Ter verdere uitdieping van deze goede en vriendschappelijke banden zullen er ook overeenkomsten worden getekend.

Vissersboot gekapseisd in de Nickerierivier - Alle elf opvarenden, onder wie vijf kinderen, gered

Geen van de elf opvarenden droeg een zwemvest...


De Ware Tijd bericht zondagavond 24 november 2019, dat 's ochtends rond kwart voor negen een vissersboot is gekapseisd in de Nickerierivier. Alle elf opvarenden, onder wie vijf kinderen, zijn daarbij te water geraakt, maar iedereen heeft het ongeluk overleefd. 

De Ware Tijd heeft van politiebronnen bevestigd gekregen, dat stedelingen de vissersboot hadden gehuurd om naar Bigi Pan te gaan toen die midden in de Nickerierivier water maakte.

Andere mensen die op dat moment ook op het water waren boden hulp, waardoor een ramp werd voorkomen. Geen van de elf personen had een zwemvest aan.

Vijf van de opvarenden werden voor verpleging naar het Mungra Medisch Centrum gebracht. Ze mochten na behandeling naar huis. Het incident wordt onderzocht.

Misiekaba (NDP): 'Er is weer een V7 in de maak'

(Bron foto's: Misiekaba)
'AKMOS-voorzitter Binda roept samenleving op om de coalitieleden te doden, dit is zeer verregaand'


NDP-ondervoorzitter André Misiekaba kan zich niet voorstellen, dat de voorzitter van de AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), Sham Binda, oproept dat de 26 coalitie parlementariërs van de NDP vogelvrij moeten worden verklaard. 'Eigenlijk roept hij de samenleving op om de coalitieleden die bezig zijn hun ontwikkelingsbijdrage te leveren, te doden. Dit is zeer verregaand.'

Het bevreemdt Misiekaba, aldus Starnieuws vandaag, zondag 24 november 2019, daarom dat het Openbaar Ministerie niet uit eigen hoofde heeft gereageerd op deze zeer ernstige bedreiging.

Misiekaba zei gisteren op de ressortvergadering van de NDP te Wageningen ook, dat er weer een V7 in de maak is.

Volgens de coördinator van het ressort, Rinesh Mangaldeen, meer bekend als Barco, heeft de partij geschiedenis geschreven in Wageningen. Nooit eerder is er zoveel ontwikkeling gebracht. In 2004 had Nieuw Front de ontwikkelingsstekker eruit gehaald en was Wageningen veranderd in een 'ghosttown'. Degenen die voor de verloedering zorgden komen na 15 jaren naar Wageningen om ontwikkeling te beloven. 'Wageningers, un de na ai', riep Barco zijn gehoor toe.

Dat delen van de vakbeweging, bedrijfsleven en politieke partijen, oproepen om het land plat te leggen, ziet Misiekaba als een wanhoopsdaad. Als men 6 maanden vóór de verkiezingen chaos wil creëren, betekent het dat men bang is dat men de verkiezingen gaat verliezen. 'Alle show ten spijt, de oppositie is gelet op hun recente handelingen, heel erg wanhopig.'

Volgens Misiekaba is de bundeling van de oppositie, delen van VSB en delen van vakbeweging en het maatschappelijk middenveld, niets anders dan een nieuwe V7. Hij is ervan overtuigd, dat de NDP door eenheid ook die 'V7' zal verslaan op 25 mei 2020. 'A volk de na ai en ziet de ontwikkeling die gaande is in Suriname', stelt Misiekaba. 'Als men niet ophoudt met die grappenmakerij zullen we bij de komende verkiezingen geen 26, maar 30 of meer zetels halen.' De politicus roept de Surinamers op om deze mensen weg te stemmen.

'Er wordt de hele dag geroepen hoe het land failliet is en dat alles fout gaat, ook zou er geen geld zijn in de staatskas, maar toch probeert men alles om aan de macht te komen. Om wat te komen doen dan? U moet begrijpen dat deze mensen niets anders willen dan aan de macht komen om hun kleine elite groepen te accommoderen. Wij werken voor alle Surinamers en niet voor een kleine groep invloedrijke mensen', benadrukte Misiekaba.

De NDP'er is ook ingegaan op de verbroederingspolitiek die nu wordt gepredikt. Volgens hem moeten de politici die na 70 jaren hun partij open gooien voor alle etnische groepen - iets dat hij toejuicht - de leider van de revolutie, Desi Bouterse, bedanken. 'Men heeft ons uitgelachen en uitgescholden toen wij in 1980 gestart zijn met het bromtji-dyari concept. Na 70 jaar moeten ze toegeven dat wat wij gedaan hebben vanaf de oprichting van de NDP om alle Srananmans te bundelen, het juiste concept is.'

Automobilist rijdt meisje aan en neemt de benen, het meisje in zorgelijke toestand achterlatend

Bestuurder meldt zich bij politie en is meteen aangehouden

Man niet in het bezit van een rijbewijs...


Een 9-jarige scholiere is afgelopen week op de Katwijkweg aangereden door de 22-jarige A.P., die zich na de aanrijding meteen uit de voeten maakte en zich niet bekommerde om het meisje. Het meisje is opgenomen op de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De situatie van het meisje is nog zorgelijk, meldt het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 24 november 2019. 

Na de aanrijding belandde zowel het kind als het voertuig met de bestuurder in de trens. P. kroop uit de auto en koos het hazenpad.

Het meisje, dat gekleed was in een schooluniform, werd door een moedige buurtbewoner uit de trens gehaald. Zij was niet aanspreekbaar en werd met de ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De chauffeur, die geen letsels heeft opgelopen, meldde zich binnen de voorgeschreven vier uren op het politiebureau. Hij werd direct aangehouden en voorgeleid. Hij is na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld door de politie van Santo Dorp. De man blijkt niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Twee doden bij overval Braziliaanse bende op concessie van Ronnie Brunswijk bij een bar bij Gaanda

'Hoog tijd dat het zuidoosten verlost wordt van reeks gewapende overvallen'


Er zijn twee doden gevallen bij een gewelddadige overval door een Braziliaanse bende zaterdagavond te Mama Ndjuka in het district Sipaliwini op een concessie van ondernemer Ronnie Brunswijk, bij een bar bij het plaatsje Gaanda. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 24 november 2019.

Rond half acht 's avonds had een groep mensen zich verzameld bij een bar om te kijken naar een voetbalwedstrijd. De mensen werden verrast door de zwaar bewapende roversbende. De criminelen hielden iedereen onder schot. Zij werden beroofd en de bar is geplunderd. Tijdens het verzet werd een goudwerker bekend, als Bailo, dodelijk geraakt.

Daarna hebben de zwaar gewapende rovers de mensen gegijzeld en in een truck overgebracht naar een afgelegen gebied.

De beveiliging van een andere concessie van Brunswijk verleende assistentie. Dit was rond drie uur vanochtend. De gegijzelden werden als schild gebruikt, wat hun bevrijding bemoeilijkte. Bij het vuurgevecht dat hierop volgde, werd een andere beveiliger, bekend als Boys, dodelijk geraakt.

Het gelukte de beveiliging van Brunswijk om de overige gegijzelden te bevrijden.

De autoriteiten in Paramaribo zijn op de hoogte gebracht van dit drama. Ook is deze gewelddadige beroving bevestigd door Brunswijk. Hij is erg terneergeslagen na dit gebeuren en vindt dat het hoog tijd is dat het zuidoosten van Suriname verlost wordt van de reeks gewapende overvallen.

Dit bericht de politie vanmiddag na verschijnen berichten in de media: 

De nieuwste aanwinst van de SLM

Introductie nieuw toestel, Boeing 777-200, vindt half december plaats

(Bron foto: Skyliner Aviation)

'Dit is ‘m dan, de nieuwste aanwinst van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Het vliegtuig, de PZ-TCU, is nu onderweg naar Frankfurt voor de laatste check en stickering. Op de staart komt nog het logo met Sabaku te staan', zo bericht Waterkant.net vandaag, zondag 24 november 2019. 

Het zou gaan om een Boeing 777-200. De introductie van dit toestel vindt half december plaats en het vliegtuig zal voor een periode van 24 maanden de vluchten tussen Suriname en Nederland onderhouden.

Als alles goed verloopt kom daarna dan de B-787 Dreamliner. De Boeing 787 Dreamliner is een widebody verkeersvliegtuig voor langeafstandsvluchten dat door de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is ontwikkeld.

Vorige maand besloot de SLM niet verder te vliegen met de huidige Airbus A340: 

Photo by: Michael von Roth (Date: 23.11.2019)  
Airline: Surinam Airways [PZ-TCU] 
 Type: Boeing 777-200  
Airport: Germany, Frankfurt/Main (FRA)  
Comment: Surinam Airways mietet von Boeing bis zur Übernahme einer Boeing 787 für 18 Monate eine Boeing 777-200, die nach Auslieferung in Frankfurt Titel und Zulassung erhalten hat. / Surinam Airways leases a Boeing 777-200 from Boeing for 18 months, which received titles and registration in Frankfurt to bridge for the delivery of a Boeing 787.

RGB reikt 190 grondbeschikkingen uit aan bewoners district Coronie

(Bron foto's: BIC Coronie)
'Het ministerie zal erop toezien dat alles zo gauw mogelijk wordt afgerond'


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft  vrijdag in totaal 190 grondbeschikkingen uitgereikt aan de bewoners van het district Coronie. De overhandiging vond plaats in de multifunctionele zaal van het Commissariaat te Friendship, zo meldt het Burger Informatiecentrum (BIC) Coronie vandaag, zondag 24 november 2019.

Districtscommissaris Remie Tarnadi was ingenomen met het bezoek van  minister Lekhram Soerdja en hoopt dat dit niet de eerste en laatste keer zal zijn. Hij heeft, evenals het NDP-Assembleelid Joan Wielzen en het Districtsraadslid Eric Boldewijn, de belanghebbenden op het hart gedrukt om invulling te geven aan de voorwaarden die zijn aangegeven in de beschikkingen.

Voor de bereidverklaringen moet het binnen 6 maanden en die van de toewijzingen binnen 4 maanden geschieden. Dit werd nog eens benadrukt door de minister. Aan degenen die nog niet aan de beurt zijn, vroeg hij nog even geduld te betrachten.

De RBG-minister gaf verder aan, dat Coronie op verschillende gebieden veel potentie bezit. Deze potentie kan tot ontwikkeling komen als alles goed is geordend, onder andere het grondbeheer. 'Het ministerie zal erop toezien dat alles zo gauw mogelijk wordt afgerond. Dit is zijn eerste ronde en er zal een tweede komen', zei minister Soerdjan.

Het ministerie is landelijk bezig om de achterstand in te lopen. Ook in het weekend werken de ambtenaren van het ministerie om alle zaken af te ronden.

Tiener zwaargewond bij nieuwe protesten in Colombia - 'Bezorgdheid over het disproportionele geweld politie'

Dylan Cruz (17) aan het hoofd geraakt door een traangasbom...

(Bron foto: Twitter)

Bij nieuwe protesten zaterdag 23 november 2019 in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is een 17-jarige jongen, Dylan Cruz, zwaargewond geraakt. Het slachtoffer werd aan het hoofd geraakt door een traangasbom toen de veiligheidsdiensten betogers uit elkaar dreven in de stad, melden lokale media. 

Bij de protesten zijn al drie mensen omgekomen. De ombudsdienst van het land uitte zaterdag zijn 'bezorgdheid over het disproportionele geweld' van de politie.


President Ivan Duque riep eerder op tot een 'nationaal gesprek'. Daarmee zal hij vandaag, zondag 24 november, starten.

De onrust begon donderdag toen meer dan 200.000 Colombianen op straat kwamen om te betogen tegen de regering. In de meeste gevallen ging het om vreedzame protesten, maar op bepaalde plaatsen kwam het tot geweld. De manifestanten verzetten zich tegen pensioen- en arbeidshervormingen en eisen meer geld voor onderwijs, het einde van de corruptie en een krachtiger optreden tegen de moorden van leiders van gemeenschappen door gewapende groepen.


(Suriname Mirror/El Comercio/La Prensa/Twitter)

Overwinning voor Braziliaanse inheemse stam - Portugese hotelgroep Vila Gale annuleert ontwikkelingsplannen

(Bron foto: ceas)
Tupinambá de Olivença eisen al sinds 2003 dat haar land als reservaat wordt aangemerkt


Een inheemse stam in Oost-Brazilië vecht al 15 jaar om ontwikkeling op haar land te voorkomen, dat ze gebruiken om voedsel te verzamelen. Deze week heeft de Portugese hotelgroep Vila Gale plannen geannuleerd om een ​​hotel te bouwen op het land, dat door de stam aan de zuidkust van de staat Bahia is opgeëist. 

De inheemse Tupinambá de Olivença heeft 4.631 leden. Ze eisen al sinds 2003 dat het land als reservaat wordt aangemerkt. Het inheemse rechtenbureau van Brazilië, bekend als Funai (Fundação Nacional do Índio), keurde het verzoek goed in 2009.


Een van de hoogste rechtbanken van Brazilië besliste in 2016 voor de Tupinambá. Maar, de stam heeft nog steeds goedkeuring nodig van het ministerie van Justitie en de president van het land om een ​​officieel reservaat te zijn. De stam heeft verschillende verzoeken gedaan, maar heeft geen antwoord ontvangen.De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft nog geen beslissing genomen over het verzoek. Hij heeft verklaard. dat hij geen land meer wil geven aan inheemse volkeren. Eerder dit jaar, zei hij, is er 'te veel land voor te weinig inheemse mensen'.

Vila Gale zei dat een lokale zakenman hen het land in 2018 aanbood. Vertegenwoordigers van de overheid keurden het project goed, net als het Braziliaanse toeristenbureau Embratur. Het bedrijf was van plan het hotel in 2021 te openen.

Jorge Rebelo de Almeida, CEO van het bedrijf, ontkent dat er een inheemse bevolking op het land was. Het bedrijf herhaalde die bewering onlangs in een verklaring aan verslaggevers. De verklaring zei: 'Er is geen inheems reservaat in dit gebied, en dat zal er ook niet zijn.'


De Tupinambá leven niet op het land. Ze gebruiken het voor het verzamelen van voedsel. De Portugese antropologe Susana Viegas zei dat het land noodzakelijk was 'voor het overleven van de gemeenschap'. Ze bestudeert de Tupinambá sinds 2003.

Stamhoofd Ramón Tupinambá zei tijdens een bijeenkomst in Brasilia in oktober dat er 'oorlog' zou zijn als Vila Gale het land opnieuw wilde opeisen.

Vila Gale is een van de grootste hotelbedrijven van Portugal. Het voelde veel publieke druk om zijn plannen te annuleren nadat een krant een brief van het Braziliaanse toeristenbureau publiceerde waarin het de regering aanspoorde om het land niet als reserve te maken. Het agentschap zei. dat het hotel 200 miljoen dollar aan investeringen zou brengen en 2.000 banen zou creëren.

Viegas vroeg het bedrijf echter om zijn plannen te annuleren. Het bedrijf zei toen. dat het zou wachten tot het ministerie van Justitie en de president de definitieve beslissing namen. Deze week liet het bedrijf weten, dat het hotel niet doorgaat in een 'atmosfeer van oorlog'. Het heeft de plannen geannuleerd.

De Braziliaanse Grondwet van 1988 garandeert de rechten van inheemse volkeren op hun voorouders.

(Suriname Mirror/VoA News/Twitter/As it Is)

Olie spoelt aan op kust Braziliaanse staat Rio de Janeiro

(Bron foto: Twitter)
Kleine hoeveelheid olie gevonden op strand Sao Joao da Barra, zo'n 300 kilometer ten noorden van Rio


Olie afkomstig van een grote olievlek die een stuk van de Braziliaanse kust heeft vervuild, is gedetecteerd in de staat Rio de Janeiro, aldus de marine zaterdag, 23 november 2019, terwijl president Jair Bolsonaro waarschuwde dat het land zich op het ergste voorbereidde. 

Ongeveer 300 gram - een kleine hoeveelheid olie - werd ver van de beroemdste stranden van de regio gevonden, op het strand van de stad Sao Joao da Barra, terwijl de vlek naar het zuiden beweegt. De stad ligt ongeveer 300 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, de toeristische hoofdstad van Brazilië, en ver van de meest karakteristieke stranden van de staat, zoals Copacabana.


'De geanalyseerde monsters zijn compatibel met de olie aan de noordoostkust', zei de marine in een verklaring. Op zaterdag zei Bolsonaro, dat 'we nog steeds niet weten hoeveel olie er nog in de zee zit'. 'In het ergste geval, als een olietanker al zijn lading in zee heeft gelost, heeft minder dan 10 procent onze kust bereikt, en daarom bereiden we ons voor op het ergste', zei hij, sprekend bij een militaire ceremonie in Rio de Janeiro.


Langs een kustlijn van 2.000 kilometer van de Atlantische kust zijn olievlekken opgedoken, nadat olie eind augustus in Paraiba de staat begon aan te tasten. Het heeft zich sindsdien dramatisch verspreid en de staat Espirito Santo bereikt, die aan Rio grenst.

Het Braziliaanse milieubeschermingsagentschap Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) heeft meer dan 700 locaties geïdentificeerd waar de kust is besmet.


Werknemers en vrijwilligers die rubberen handschoenen dragen racen tegen de tijd om stranden vrij te maken voor het toeristische hoogseizoen. Volgens de marine is meer dan 4.500 ton olie verwijderd en zijnmeer dan 5.000 soldaten gemobiliseerd voor schoonmaakoperaties.

De lekkage is dodelijk gebleken voor tientallen soorten dieren, waaronder schildpadden, en heeft ook een bultrugreservaat bereikt voor de staat Bahia, dat een van de rijkste biodiversiteit van het land heeft.

Het is de derde grote milieuramp die Brazilië dit jaar treft. De afgelopen maanden heeft het Amazone-regenwoud in brand gestaan en in januari stortte een mijndam in het zuidoosten in, die miljoenen tonnen giftig afval over het platteland spuwde.

Begin deze maand noemde de regering een tanker met Griekse vlag als de 'hoofdverdachte' van de oorzaak van de olievlekken. Het schip, 'Bouboulina', nam olie op in Venezuela en was op weg naar Singapore. De exploitanten van de tanker hebben ontkend dat het schip de schuld heeft.

(Suriname Mirror/Noticias R7/AFP/Portal Viu/Revista Forum/Twitter)

Drie Vaquita kalfjes gespot in de Golf van Californië bij Mexico - De Vaquita balanceert op randje van uitsterven

Er leven naar schatting nog zo’n 20 Vaquita’s... 

(Bron foto: Semarnat)

Tijdens een onderzoek vorige maand in de Golf van Californië bij Mexico hebben wetenschappers drie Vaquita kalfjes waargenomen. De Vaquita, een kleine bruinvissoort, balanceert op het randje van uitsterven. Er leven naar schatting nog zo’n 20 Vaquita’s en zelfs dat lage aantal kan wellicht in werkelijkheid nog lager zijn. 

De Vaquita komt alleen voor in de Golf van Californië bij Mexico. Tijdens een onderzoek in het gebied vorige maand zagen de wetenschappers in drie dagen tijd meerdere dieren zwemmen. Op één dag zagen ze zelfs zes Vaquita’s verdeeld in twee groepen.

Het zien van kalfjes geeft hoop dat de soort zich misschien toch in stand weet te houden. Tegelijkertijd is er ook nog altijd veel reden tot zorg.

Tijdens het onderzoek zagen de onderzoekers ook nog altijd zeer veel (illegale) vissers actief in het leefgebied van de kleine walvis, waar actief gejaagd wordt op de Totoaba vis. Van deze vis, die eveneens met uitsterven bedreigd wordt, is de zwemblaas veel geld waard op de Chinese markt waar men gelooft in bijzondere krachten van de vis. De Vaquita’s raken verstrikt in de visnetten en verdrinken zo. Bescherming en opruimen van het leefgebied lijken de enige kansen op overleven voor beide soorten.

(Suriname Mirror/The San Diego Union Tribune/Stichting SOS Dolfijn)

Kunstwerk letters MOENGO onthuld om toeristen naar dorp Moengo te trekken....

'Lokale bevolking kan zich alvast voorbereiden op de stroom mensen'


Bij de ingang van Moengo, op de hoek van de Juliana Weyneweg en de Kapitein Chris Silosweg, is gisteren het kunstwerk MOENGO - grote 3D letters in de kleuren van de Surinaamse vlag - onthuld. 'MOENGO als cadeau aan de gemeenschap van Marowijne en Suriname in het kader van 44e herdenking Srefidensi' staat op het plakkaat ernaast, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 24 november 2019. MOENGO is ontworpen en gebouwd door OCC NV.

Verwacht wordt dat het kunstwerk meer toeristen naar het district zal trekken..... Districtscommissaris Kenya Pansa en minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling stellen, dat de lokale bevolking zich alvast kan voorbereiden op de stroom mensen die de plek gaat aan doen. Ze beweren, dat met wat goede planning er te verdienen valt aan MOENGO.


'We hebben misschien geen bauxiet meer, maar Moengo heeft nog meer sectoren die Marowijne draaiende houden', sprak Pansa. 'Landbouw, grind, hout, kaolien', somde ze op. 'We hebben ook kunst en cultuur die Marowijne op de wereldkaart plaatsten.'

MOENGO staat naast de 3 M’s (Marowijne Moengo Magic), reusachtige boomstammen die drie letters M vormen. Daartegenover staan de metershoge fleurige De Pagaai en de Happy Land Apuku Return Blue Eye. De laatste is een verzameling van reuzen padden die poortwachters van Moengo en beschermers van de rijkdommen van het district symboliseren. De 3 M's, de Pagaai en de padden zijn onderdeel van het Beeldenpark Moengo, het resultaat van een artistieke samenwerking tussen het buitenland en Tembe Art Studio van Marcel Pinas. Die studio, een werkplaats voor lokale en internationale artiesten waarvan de producties in en rondom Moengo zijn geplaatst voor stadsverfraaiing en toeristische trekpleister, is onlangs ontruimd.

De regering wil van het oude ziekenhuis, waar de studio in huisde, een middelbare school maken.

'Moengo is schoon en netjes gemaakt', aldus Pansa, Dikan en Glenn Dest. Dest is lid van de commissie Viering Staatkundige Onafhankelijkheid. Zij drukken de gemeenschap op het hart om MOENGO en het district nog lang na de Srefidensi-viering schoon te houden.

VSB deelt zorg nationale en internationale deskundigen over schuldpositie van het land

'Donkere wolken pakken zich samen boven Suriname'


'Op geen enkele manier heeft de minister van Financiën cijfermatig aangegeven welke inkomsten een uitgaven de komende vijf tot tien jaren worden verwacht. Hoe zullen de verplichtingen die het land heeft door de vele leningen worden betaald? De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) deelt de zorg van nationale en internationale deskundigen over de schuldpositie van het land, die een enorme druk legt op de economie', aldus Bryan Renten, voorzitter van de VSB vandaag, zondag 24 november 2019, op Starnieuws. 

Hij stelt, dat de regering het in algemeen heeft over grondstoffen die Suriname rijk is. 'Dat zijn algemeenheden die nietszeggend zijn. Zelfs al zou er olie worden gevonden, zal het vijf jaar duren voordat deze geëxploiteerd kan worden. In elk geval blijkt dat vóór de kust nog geen winbare olie is gevonden.' 

De VSB-voorzitter vindt dat er gegokt wordt met de toekomst van het land. 'Het is onfatsoenlijk en ontoelaatbaar naar de samenleving dat niet verklaard wordt hoe de enorme schulden terugbetaald zullen worden', stelt Renten. Hij zegt geen doemdenker te zijn, maar als de regering kan aantonen hoe Suriname zich kan houden aan zijn verplichtingen, zal hij als eerste zijn verontschuldiging aanbieden.

'Het uitgavenbeleid van de regering toont parallellen met 2014/2015. Toen is er ook gewaarschuwd voor de gevolgen. Na de verkiezingen is de Srd voor meer dan honderd procent gedevalueerd. De samenleving is behoorlijk verarmd, terwijl de private sector enorme klappen heeft gekregen. De koopkracht is behoorlijk afgenomen, er heeft uitstel gevonden van investeringen. Veel bedrijven hebben zich niet eens kunnen herstellen op het niveau van 2015. Hetzelfde staat ons nu weer te wachten. Wij kunnen ons geen tweede recessie veroorloven. Donkere wolken pakken zich samen boven Suriname.'

Het gaat in elk geval in Suriname de verkeerde kant op, vindt de VSB-voorzitter. Hij hoopt dat vanuit ethische overwegingen, zo kort voor de verkiezingen, financiële instituten goed moeten overwegen voordat er leningen worden verstrekt aan Suriname. 'Het is vijf vóór twaalf', stelt hij.

'Als straks de dam wordt overgenomen, hoe wordt er gegarandeerd dat de stroomrekening aan Staatsolie zal worden betaald door de regering? De stroomrekening is jaren niet betaald aan Suralco, waardoor er nu US$ 150 miljoen gezocht wordt op de internationale kapitaalmarkt. De komende week zal de regering leningen aangaan in China voor Dalian 5, uitbreiding van de luchthaven en voor verdediging van de oever. Ook Fitch Ratings heeft gewaarschuwd, dat er in een verkiezingsjaar extra uitgaven worden gepleegd met risico voor koersschommelingen. Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan is wat er op Barbados is gebeurd. Er is ook teveel geleend, waardoor uiteindelijk een strak programma via het Internationaal Monetair Fonds wordt uitgevoerd.'

Renten zegt, dat de VSB deze case bestudeerd heeft om lering uit te trekken. Wat wel goed is, is dat op Barbados en ook op Jamaica de sociale partners betrokken zijn bij de hervormingen. 'Beide landen zijn nu op een goede koers. Welke regering er ook komt, het land zal te maken krijgen met hervormingen.' Het gaat volgens Renten niet om emotionele of politieke uitspraken, maar om keiharde feiten. Het is volgens Renten belangrijk om iedereen te betrekken om ervoor te zorgen dat de schokken worden opgevangen.

ABOP wil met manifestatie te Frimangron haar kracht laten zien op weg naar 2020-verkiezingen

'Wij zijn het serieuze alternatief om het land uit de problemen te halen'

'Wij willen een andersoortig beleid'


De ABOP maakt zich op voor een 'krachtmeting' op 30 november op het Bronsplein in Frimangron. De partij is bezig haar leden in alle districten te mobiliseren. 'Krachtmeting is bekend bij grote partijen', zegt bestuurslid Marinus Bee vandaag, zondag 24 november 2019, in de Ware Tijd. Hij voegt eraan toe, dat dit een strategie is die grote partijen hanteren om de grootte van hun achterban te tonen. 

Het doel van de manifestatie is om de kracht van de ABOP te laten zien op weg naar 2020. Het streven is om minstens tienduizend personen op de been te brengen. 'Wij willen een sterke boodschap naar buiten brengen voor zij die nog twijfelen. Wij zijn het serieuze alternatief om het land uit de problemen te halen. Wij willen een andersoortig beleid. De ABOP kan daar garant voor staan.'

Op de vraag of de ABOP zich een grote partij acht, zegt Bee: 'We voelen ons niet groot. We zijn groot, de derde grote partij op dit moment.' Hij verwijst naar de verkiezing van 2015. Van de vijf partijen die toen de A-combinatie vormden bracht de ABOP 26.000 stemmen op. De overige vier partners waren samen goed voor ongeveer duizend stemmen, zegt Bee. Hij zegt dat de ABOP is gegroeid van vierduizend stemmen in 2010 naar bijna het zevenvoudige vijf jaar later.De manifestatie moet niet alleen de sterkte van de partij demonstreren, maar ook twijfelaars over de streep trekken en de zwevende kiezers overtuigen waarom zij op de ABOP zouden moeten stemmen.

Interim-presidente Bolivia, Jeanine Anez, blokkeert amnestieverzoek afgetreden Morales

Senaat stemt in met wetsvoorstel nieuwe presidents- en parlementsverkiezingenDe interim-presidente van Bolivia, Jeanine Anez, heeft zaterdag 23 november 2019 een poging tot amnestie voor de onlangs afgetreden president Evo Morales afgewezen. Senatoren van Morales’ partij MAS (Movimiento al Socialismo) dienden het voorstel in. 

De oud-president werd vrijdag door de interim-regering van het land beschuldigd van opruiing en terrorisme. Ook zou Morales zijn aanhangers opdracht gegeven hebben wegblokkades op te werpen.

Sinds hij begin deze maand aftrad, te midden van verdenkingen van verkiezingsfraude, vinden grootschalige protesten plaats in het land, voornamelijk van aanhangers van de socialistische oud-president.

Tegen verslaggevers zei Anez zaterdag niet van plan te zijn politici te vervolgen. 'Maar, tegelijkertijd zijn wij ook helder dat iedereen die misdaden heeft gepleegd, de wet heeft bespot en misbruiken heeft gepleegd geen amnestie krijgt.'


De Boliviaanse Senaat heeft intussen ingestemd met een wetsvoorstel voor nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen. Die moeten een einde maken aan de onrust in het land. Het wetsvoorstel verbiedt Morales om kandidaat te zijn bij die verkiezingen. Het lagerhuis van het Boliviaanse parlement moet de tekst nog goedkeuren. Vervolgens is het aan interim-president Jeanine Anez om dat te formaliseren.

(Suriname Mirror/Belga/VoA News/AD/Twitter)

Maak kennis met de meest sexy fan van het Argentijnse River Plate, Melisia Artista

Artista veilt haar ondergoed na een historische over- winning...

Braziliaanse Flamengo wint in Lima, Peru, met 2-1 Copa Libertadores-finale van titelverdediger River Plate


Maak kennis met de meest sexy fan van River Plate, Melisia Artista, die zei dat ze haar ondergoed zou veilen na een historische overwinning. Er zijn fans, en er zijn super sexy fans. Melisia Artista staat in Argentinië bekend als de meest loyale en meest sexy supporter van River Plate.

De blondine, die een opvallende gelijkenis vertoont met de Colombiaanse zangeres Shakira, heeft meer dan 235.000 volgers op Instagram.
Zaterdag 23 november 2019 namen de Argentijnse reuzen het op tegen het Braziliaanse Flamengo in de Copa Libertadores-finale in het Estadio Monumental in Lima, Peru. En je kunt er zeker van zijn dat Melisia haar jongens heeft aangemoedigd, voor wie ze alles zal doen als het betekent dat ze winnen!Een bericht gedeeld door MELISIA (@melisiaoficial) op


De Braziliaanse ploeg was na een bizarre slotfase met 2-1 te sterk voor titelverdediger River Plate.
Rafael Borre opende na een klein kwartier de score voor River Plate in het volgepakte Estadio Monumental. De Colombiaanse aanvaller vond het doel uit een voorzet vanaf de rechterkant.
De Argentijnen waren daarna de betere ploeg en kwamen vlak voor rust bijna op 2-0 via een pegel van Exequiel Palacios. Ook in de tweede helft creëerde Flamengo nauwelijks gevaar, totdat Gabriel Barbosa in de slotfase twee keer toesloeg.
De Braziliaanse aanvaller draaide de achterstand in een tijdsbestek van vier minuten om in een voorsprong. Eerst tikte hij raak uit een voorzet van Giorgian De Arrascaeta en even later omspeelde hij twee verdedigers en schoot hard raak.
In de extra tijd liepen de gemoederen nog hoog op, want beide ploegen eindigden het duel met tien man. Palacios kreeg rood na een harde overtreding op Bruno Henrique en doelpuntenmaker Gabriel moest een minuut later ook het veld verlaten.

Vorig jaar ging River Plate met de titel aan de haal door Boca Juniors in de finale te verslaan. De eerste wedstrijd in Buenos Aires eindigde toen in 2-2, waarna de return werd uitgesteld omdat de spelersbus van Boca werd bekogeld door supporters van aartsrivaal River Plate.
De return werd daarop verplaatst naar Madrid, waar River Plate na verlenging met 3-1 zegevierde en voor de vierde keer de Copa Libertadores won. In de halve finale van deze editie rekende de titelhouder ook af met Boca.

In de kwartfinale van Copa Libertadores 2017 crashte River Plate met een 3-0 nederlaag tegen het Boliviaanse team Club Deportivo. Met de spelers duidelijk verslagen door het verlies nam Melisia het heft in eigen handen. Ze was wanhopig en wetende dat ze een oppepper nodig hadden, stuurde ze naar verluidt een video die weinig aan de verbeelding overliet. Onnodig te zeggen dat de truc een traktatie was.

Hola Monterrey 🇲🇽📺🎤🎶🙌 Muak 💋🎶HOY voy a estar en tooodos estos canales y periódicos y sitios web 😱😱😱🥳🤟, presentando mi último Disco YO NO QUIERO NOVIO 😏🎤10: 00 HS “BUENOS DÍAS CONTIGO” canal 53 TV. 12:00 HS “PRENSA ACUARIO” (web de entretenimiento). 13:30 HS “LIGHT ON TV” entrevista en VIVO. 16:00 HS “PERIÓDICO EL NORTE”. 17:00 HS “EXPRESSION REGIA” (web). 18:00 HS “ASÍ SOY” (web). Gracias a toda la maravillosa gente que trabajo junto a mi haciendo música y poniendo en imágenes mis 2 videos AMIGOS SI , ENAMORADOS NO, y PA QUE ESO SE TE SUBA gracias x su cariño, compromiso y profesionalismo! Pero x sobre todo x haberme hecho pasarla muy bien 😘😍🙌🎬 GRACIASSS @djnashoficial @kjufx_lalogia @javieravilamx @bryxn_dee @quiro.photography @conny_valeriano 💋🇲🇽🎶🙌 los reeee ame ! Bien Chido #Melisia #LaMuñecaMasCara #nofilter #morningtime #working #Mexico #Argentina #reggaeton #urbanmusic en esta zona de México son 2 horas menos q en Argentina para q me puedan ver desde allá mis compa 👅🇦🇷🐓🙌 BUEN LUNES PARA TODOOOS 🥳 pueden verlo en sus facebooks too 🤓☝️
Een bericht gedeeld door MELISIA (@melisiaoficial) op


River won verbazingwekkend genoeg met 8-0 in de terugwedstrijd om de halve finale te bereiken, waar ze uiteindelijk werden uitgeschakeld door Lanus.Una Gallinita suelta en Dubai 😏❤️🐓💪 CON UDS SIEMPRE MUCHACHOS 💋⚽️🙌 GANAMOS LO QUE TENÍAMOS QUE GANAR y A NUESTRO ETERNO RIVAL !!!! Este resto es un mimo , es alentarlos es estar , es ser river platense !!!! Cuanta felicidad poder verlos desde tan cerca , escucharlos , alentarlos, disfrutar de un suuuuper partidazo !!!! GRACIAS RIVER ! GRACIAS MUCHACHOS ! @francoarmani34 @prattolucas_ok @pity_martinez @leoponzio_ok @javierpinola25 @enzonicolasperez35 @maidanajona @rafaelsantosborre @juanferquinterop @nacho.scocco32 @brunozuculini5 @exequiel_palacios15 @romoriita11 @camimayada #AguanteRiver #riverplate #vamosriver #juntossomosmas #daleriver salí el 16 de #argentina , viaje sola , llegue hoy 18 no dormí nada ! Como más de 36 horas ! Comí menos de los nervios y feliz feliz feliz !!!! Y NO HAY EXPLICACIÓN POR QUÉ TANTA FELICIDAD, SOLO SE SIENTE! Y ES EL SER DE RIVER #happiness #livingmylife #enjoying so much ! #LaVidaEsCorta #Melisia 🥳❤️🐓🤘#Dubai #abudhabi #emirates
Een bericht gedeeld door MELISIA (@melisiaoficial) op


Als dat niet genoeg was, voelde Melisia zich voor die kwartfinale Copa Libertadores vreemd bijgelovig. Ze vertelde fans online, dat als River zou winnen, ze haar ondergoed zou veilen aan een van haar volgers.

MELISIA , UNA DULCE GALLINITA 😏🐓👅 GRACIAS COLOMBIA 🇨🇴! 👉” Hay hinchas calientes , muy calientes pero ninguna como MELISIA 🤣🤣🤣 tomaaaa fuego 🔥 👅👊la bella aficionada del river Plate ❤️⚽️❤️GRACIAS A todos los portales y periódicos x el apoyo a mi #riverplate y a mi 😍😘💪 x levantar la nota ! Y a @pedrombravo x encontrarlas 💋🙌 #PeriodicoDeportivo #DiarioDelCauca #hsbnoticias #extrabucaramanga VAMOS COLOMBIA es de #riverplate #daleriver #VamosMuchachos #AguanteRiver con Uds siempre!!! Vamos que la tanguita roja y yo con Uds el sábado ❤️desde casa como siempre alentando c mi cábala ! #Melisia VAMOS @leoponzio_ok @pity_martinez @chinomartinezquarta96 @maidanajona @prattolucas_ok @romoriita11 @exequiel_palacios15 @enzonicolasperez35 @javierpinola25 @gonzalo_montiel29 @brunozuculini5
Een bericht gedeeld door MELISIA (@melisiaoficial) op
 
(Suriname Mirror/The Sun/Instagram/Nu.nl)