maandag 30 januari 2017

Ruim 150 zoogdieren in Nederland op zwarte lijst van dieren die niet meer als huisdier mogen worden gehouden

Op zwarte lijst vier diersoorten die hun natuurlijke habitat onder andere in Suriname hebben

Drie- en tweevingerige luiaard, laaglandtapir en zesbandgordieldier mogen vanaf 1 juli niet meer als huisdier worden gehouden - Negenbandgordeldier en Zuid-Amerikaanse opossum mogen gehouden worden als huisdier

30-01-2017  De Surinaamse Krant


Ruim 150 zoogdieren staan vanaf 1 juli op een zwarte lijst (zie hieronder) en mogen vanaf dat moment niet meer worden gehouden als huisdier. Dat heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) vandaag, maandag 30 januari 2017, bekendgemaakt. Voor sommige hondenbezitters is er nog geen duidelijkheid. Dit bericht De Telegraaf vandaag, maandag 30 januari 2017.

Over de lijst wordt al maanden gesproken met dierenclubs en deskundigen. Op de verboden huisdierenlijst staan exotische types als de bizon, de bruine beer en de grijze reuzenkangoeroe.'Het houden van deze dieren wordt verboden omdat ze een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving of omdat het welzijn van de dieren niet kan worden gegarandeerd', aldus Van Dam. Voor eigenaren van huisdieren die verboden worden komt een speciale regeling. Zij mogen het dier houden totdat het overlijdt. Fokken is wel verboden. Bovendien kunnen er onder strikte voorwaarden uitzonderingen worden gemaakt.

Er is ook een lijst gemaakt met ruim 120 huisdieren die wel zijn toegestaan (zie hieronder). Naast honden en katten gaat het om minder alledaagse exemplaren zoals de Finlaysonklappereekhoorn en de Lesueurborstelstaartkangoeroerat.

Hondenbezitters krijgen later volledige duidelijkheid. De bewindsman maakt een voorbehoud voor ‘hoog-risicohonden’. Binnenkort komt er een belangrijk advies om bijtincidenten te voorkomen. De regels voor het bezit van sommige honden worden mogelijk later dit jaar aangescherpt.Dit zijn de vier species die hun natuurlijke habitat onder andere in Suriname hebben en die per 1 juli niet meer als huisdier mogen worden gehouden in Nederland:
Drievingerige luiaard (Bradypus tridactylus)
Tweevingerige luiaard (Choloepus didactylus)
Laaglandtapir (Tapirus terrestris)
Zesbandgordeldier (Euphractus sexcinctus)

Het negenbandgordeldier (Dasypus novemcinctus) en de Zuid-Amerikaanse opossum (Didelphis albiventris), ook te vinden in Suriname, mogen nog wel als huisdier worden gehouden.