donderdag 6 september 2018

Politie zoekt moordverdachte 'No Mercy'

John Hendricus Blikslager verdacht van doodsteken Guyanees James Joël (21)


De 55-jarig John Hendricus Blikslager alias 'No Mercy' wordt gezocht in verband met het doodsteken van de 21-jarige Guyanees James Joël, zo meldt het Korps Politie donderdag 6 september 2018.

Op maandagavond 20 augustus zou James door Blikslager om het leven zijn gebracht nabij de kruising van de Zwartenhovenbrug- en de Hogestraat.

Informatie met betrekking tot deze verdachte mag worden doorgespeeld aan de afdeling Kapitale Delicten op de telefoonnummers: 403645, 402736, 403252 of aan de Centrale Meldkamer van de politie op het nummer 115.

Steve Meye verweert zich tegen beschuldiging Belgische vrouw van seksueel misbruik

Meye spreekt van 'onvoorstelbare grote en leugenachtige aanklacht, gefabriceerde aantijgingen'


Met grote ontsteltenis heb ik kennis genomen van een onvoorstelbare grote en leugenachtige aanklacht tegen mij door mevrouw Blokland en haar dochter vanuit België. Ik wil in deze korte reactie op deze gefabriceerde aantijgingen met klem benadrukken dat deze beschuldigingen NIET op waarheid berusten. 

Deze mensen waren gemeenteleden in de kerk in Suriname en zijn enkele jaren terug verhuisd naar België. In de periode dat zij in de kerk kwamen, hebben wij van de leiding van de gemeente ze met alle liefde van God begeleid en gecounseld door de vele persoonlijke problemen waarmee ze zaten. Daardoor ontstond er een 'herder-schaap'-band tussen deze familie en mijn persoon. Ook toen zij op een gegeven moment verhuisden naar Nederland/België bleef die band er, waardoor zij op de hoogte waren wanneer ik naar Nederland of België kwam en in welk hotel ik verbleef. 

Vanwege de confidentie van de gevoerde counselinggesprekken met betrokkenen en de geestelijke problemen waarmee zij te kampen hadden/hebben, zal ik vooralsnog niet op de aantijgingen ingaan, omdat ik sterk geloof in het niet schaden van het vertrouwen dat gemeenteleden plaatsen in hun voorgangers. 

Ik weiger om vooralsnog de geestelijke conditie van de dame in kwestie nu reeds aan de orde te stellen, behalve dat zij vaker heeft bewezen in een 'waanwereld  te leven. Ik vind het vreselijk dat zij nu met dit leugenverhaal op zo'n wijze in de media treedt, met het kennelijk doel om mijn goede naam door het slijk te halen door dit lasterlijke gepraat. 

Voor wat de motieven achter deze onsmakelijke handeling van laster betreft, tast ik nog steeds in het duister. 

Dat de moeder ook blindelings alles gelooft wat haar dochter haar zegt wat vermeend zou zijn gebeurd, terwijl zij drommels goed op de hoogte is van de geestelijke toestand waarin haar dochter zich bevindt, vind ik ook tenhemelschreiend. Waarschijnlijk zit er een sterke jaloezie en afgunst achter dit, heel goed in elkaar gezet scenario, om het geloofwaardig te laten overkomen. God weet alleen wie hier achter de schermen in het duister zitten. 

Wat ook heel duidelijk moet zijn, is dat zo een ernstig feit waar ik zo in het openbaar van word beschuldigd, anderhalf jaar terug vermeend zou zijn geschied en men toen niet direct aangifte tegen mij heeft gedaan. De harde bewijzen ontbreken in alle talen en de vermeende 'bewijzen' die zij zeggen te hebben tegen mij, zijn enkele app-berichten die heel makkelijk gefabriceerd en/of gemanipuleerd kunnen worden; dat is bij digitale berichten alom bekend. Ook dit geeft wederom aan dat er andere krachten achter dit gefabriceerde scenario zitten. 

Het is compleet onbegrijpelijk voor mij, dat mensen die je hebt geprobeerd te helpen zo ver gaan in het door het slijk halen van je naam. 

Deze situatie laat mij denken aan het bijbelverhaal van Jozef (Genesis 39), waar ook hij valselijk werd beschuldigd van het aanranden van de vrouw van Potifar en zelfs onterecht in de gevangenis heeft moeten zitten daarvoor. 

Het enige dat ik verder van deze onsmakelijke situatie kan zeggen is: God zal het voor mij opnemen, als de rechtvaardige rechter!!! 

Ik wens hiermee te volstaan en verwijs voor alle andere zaken naar mijn advocaat.

Bisschop Dr. Steve R. Meye

Breeveld (DOE) roept regering op zo spoedig mogelijk te zorgen voor oplossing brandstoflevering binnenland

Levering van brandstof voor dieselmotoren al drie maanden niet gebeurd


De dorpen langs de Boven Surinamerivier moeten het zonder stroom doen, omdat de levering van brandstof voor de dieselmotoren al drie maanden niet is gebeurd. Bewoners in deze gebieden voelen zich opnieuw in de steek gelaten en laten een noodkreet horen. 

Het niet permanent kunnen beschikken over stroom - vaker maandenlang - is niet in het belang van de ontwikkeling van deze gebieden, zegt Assembleelid Carl Breeveld (DOE), aldus Starnieuws donderdag 6 september 2018.

Breeveld is op de hoogte gesteld van de situatie, maar ook Assembleeleden, woonachtig in het gebied, bevestigen de problematiek.

Dit ongemak is dezer dagen extra voelbaar rond de rouwplechtigheden bij het heengaan van hoofdkapitein Apalo Kodemoesoe van Goejaba en kapitein Antonius Lienga van Gingiston.

Breeveld roept de regering op zo spoedig mogelijk te zorgen voor een oplossing. 'Ook bewoners uit dit gebied zijn Surinamers en willen terecht duurzame energievoorziening.'

Het blijkt dat ook dorpen in het Matawai- en Tapanahonigebied de dupe zijn van deze situatie. Bestuursopzichters alsook leden van het traditioneel gezag vragen dringend aandacht voor deze  toestand. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is verantwoordelijk voor de maandelijkse levering van diesel, maar blijft, ondanks aandringen van de gedupeerden, in gebreke. Leveranciers die benaderd worden geven aan niet bereid zijn te leveren, tenzij de overheid vooruit betaald.

Terreurgroep Agulias Negras, Colombia, bedreigt Congresleden, mensenrechtenadvocaten en journalisten

'De verkiezing van Duque legitimeert onze positie en moedigt ons aan om door te gaan'De rechtsextremistische groep Agulias Negras stuurde dinsdag een doodsbedreiging naar Congresleden, mensenrechtenadvocaten en journalisten. Ivan Cepeda, senator van de socialistische partij Polo Democrático Independiente, tweette een beeld van de dreiging, die hem en een aantal andere oppositieleiders en organisaties noemde.


'Organisaties en leiders zullen verdwijnen, omdat ons land niet de bakermat kan zijn van linksen, guerrillastrijders, militieleden, verhalenvertellers tegen corruptie.'


De lijst, die afkomstig was uit het 'Centrale blok' van de groep, omvatte Cepada, Claudia Lopez, het boegbeeld van Colombia's anti-corruptiebeweging, Alianza Verde senator Antonio Sanguino, journalist Daniel Coronell, cartoonist Julio Cesar Gonzales, en nog veel meer.

De groep zei, dat het vanwege die activisten was dat ze 'deze strijd van vernietiging op het gehele Colombiaanse grondgebied begonnen, en niets en niemand ons zal stoppen'.

Aida Avella, een andere oppositie senator genoemd door de groep, reageerde woensdag 5 september 2018 en belde voor een ontmoeting met president Ivan Duque: 'President, ontvang ons dringend.'

Maar, dit was slechts de meest recente dreiging van de groep, slechts enkele weken eerder dreigden de Aguilas Negras iedereen die zich verzet tegen de nieuwgekozen president te 'vernietigen'.

Na zich te verzetten tegen de voormalige president Juan Manuel Santos en de campagneplatforms van de voormalige presidentskandidaat Gustavo Petro, zei de groep dat de verkiezing van Duque 'onze positie legitimeert en ons aanmoedigt om door te gaan'.

Terwijl massamoorden op sociale leiders en activisten een langdurig probleem in Colombia zijn geweest, zijn de moorden de laatste jaren geëscaleerd. Sinds 2016 zijn in Colombia minstens 337 sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord.

Duque zwoer om die massamoorden te beteugelen, maar de regering moet nog steeds een eerste  belangrijke stap zetten tegen het geweld.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Katholieke kerkleiders: 'Colombiaanse regering moet plaatselijke leiders beschermen'

Sinds eind 2016 zijn al 300 lokale leiders vermoord


President Ivan Duque beloofde, dat de strijd tegen criminele benden en de drugshandel een van zijn belangrijke prioriteiten zou zijn. Katholieke kerkleiders dringen bij de nieuwe Colombiaanse president Ivan Duque erop aan de lokale leiders beter te beschermen. 

Sinds eind 2016, toen het vredesakkoord een einde maakte aan de oorlog tussen de rebellen van het FARC en het regeringsleger, werden al 300 lokale leiders vermoord. Dat is deels het gevolg van conflicten die door de decennialange oorlog verborgen bleven of die aan die burgeroorlog werden toegeschreven.

Maar, het is ook grotendeels te wijten aan criminele groepen die het machtsvacuüm proberen te misbruiken. Meestal hebben deze bendes een link met de drugshandel. Criminele groepen beschouwen die lokale leiders als een ernstig obstakel voor hun illegale activiteiten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen een speciale cel opgericht om hen individueel met lijfwachten te beschermen, maar het aantal beschikbare manschappen is ruim onvoldoende.


Mgr. Hector Fabio Henao, directeur van Caritas Colombia, roept de overheid op om niet alleen in te zetten op de bescherming, maar ook om preventief op te treden. Zo moet er sneller gereageerd worden en moet er ook onderzoek en bestraffing komen van lokale functionarissen die met deze groepen samenwerken.

(Suriname Mirror/Crux/Kerknet.be)

Clan del Golfo: hét drugskartel van Colombia

Nederlandse cocaïnehandelaren doen rechtstreeks zaken met berucht Colombiaans drugskartel


Onlangs werd Paul van W. uit Oosterhout opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij zou daarbij rechtstreeks hebben onderhandeld met leden van het Clan del Golfo. In juni van dit jaar bracht het Openbaar Ministerie naar buiten, dat ook Ricky A. uit Den Haag banden zou hebben met het Colombiaanse drugskartel. Alle reden voor meer informatie over de grootste misdaadorganisatie van Colombia, aldus Crimesite.nl vandaag, donderdag 6 september 2018.

De oorsprong van het Clan del Golfo ligt in de noordelijke regio Urabá, waar veel bananen worden geteeld. Vandaar dat de organisatie zich tot voor kort Los Urabeños noemde. Het Clan del Golfo is niet als een zuivere criminele groepering te beschouwen. Zo is de misdaadorganisatie niet erg hiërarchisch, zoals de Siciliaanse maffia of het Mexicaanse Sinaloa-kartel. Het is meer een netwerk als de Zetas, ook uit Mexico, dat gebouwd is rond een aantal elementen en sleutelfiguren.

Het basiselement van het Clan del Golfo is het oficina de cobro, het incassokantoor, dat feitelijk is voortgekomen uit het Medellín-kartel van Pablo Escobar. Andere elementen zijn groepjes die zich speciaal richten op drugssmokkel naar Europa, vooral via Spanje en Antwerpen en in mindere mate Rotterdam. Ook wordt er flink geëxporteerd naar andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië. Die landen worden soms ook gebruikt om cocaïne te transporteren naar Europa.

Het Clan del Golfo richt zich ook op goud- en houthandel, afpersing en ontvoeringen. Dat gebeurt via kleinere netwerkjes die samenwerking zoeken met andere waar dat nodig is. De netwerkjes krijgen als het ware een 'concessie' van het grotere verband om bepaalde zaken op te zetten, in ruil voor samenwerking, bescherming en winstafdracht. Geweld, of de mogelijkheid dat toe te passen indien nodig, blijft de hoeksteen van het verband.

De afgelopen tijd hebben de Colombiaanse autoriteiten het Clan del Golfo een paar klappen toegebracht. Zo werd in april van dit jaar de financiële topman van het kartel doodgeschoten in een gezamenlijke actie van politie en militairen. Volgens de politie had deze Manuel Arístides Meza Páez, alias 'El Indio', ongeveer 200 gewapende mannen onder zijn bevel.
Een jaar geleden werd ook al de tweede man van het kartel gedood bij een militaire operatie. Roberto Vargas Gutiérrez, alias 'Gavilán', was één van Colombia’s meest gezochte criminelen. Hij was verdacht in 22 onderzoeken naar onder meer moord, drugshandel en ontvoeringen. De leider van het netwerk, Dairo Antonio Úsuga (foto), (ook wel 'Otoniel' genoemd) is nog voortvluchtig. Hij wordt onder andere internationaal gezocht in een onderzoek van de openbaar aanklager in Brooklyn, New York.

Ook worden er steeds vaker ladingen cocaïne in Colombia onderschept. Zo werd in november vorig jaar 12.000 kilo coke ontdekt, een recordvangst voor het land. De partij zou hebben toebehoord aan 'Otoniel'. Er werd vorig jaar totaal zo’n 400 ton cocaïne in beslag genomen in Colombia.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl)

Federale Politie Brazilië wil vervolging president Temer voor aannemen steekpenningen en witwassen van geld

Temer: 'Ontvangen gelden van Odebrecht waren legale campagnedonaties'


De Federale Politie van Brazilië heeft Officieren van Justitie geadviseerd, dat president Michel Temer wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen en het witwassen van geld, aldus een politiedocument dat woensdag 5 september 2018 door persbureau Reuters is ingezien. Het onderzoek betreft 10 miljoen reais (2.41 miljoen dollar) in illegale fondsen die de Partido do Movimento Democrático Brasileiro van Temer naar verluidt ontving van bouwfirma Odebrecht in 2014, aldus het politiedocument.

Odebrecht deede de vermeende betaling in 2014, toen Temer vicepresident was. Het kantoor van Temer zei in een schriftelijke verklaring, dat de president geen vergrijp had gepleegd en dat de ontvangen gelden van Odebrecht legale campagnedonaties waren.

De procureur-generaal van Brazilië, Raquel Dodge, verzocht in maart, dat ondanks de Grondwet een onderzoek tegen Temer moet worden ingesteld.

Het politiedocument geeft ook aan, dat Mijnbouw- en Energieminister Wellington Moreira Franco en Eliseu Padilha, stafchef van Temer, ook betrokken waren bij de vermeende regeling en verzochten om aanklachten wegens corruptie.

Volgens de Braziliaanse wet moet de politie aan het einde van een onderzoek de Officieren van Justitie verzoeken formele aanklachten in te dienen. Als ze dat doen, is het aan een rechter om te beslissen of de aanklacht een zaak verdient.

Temer is al geconfronteerd met eerdere corruptie aanklachten, die vorig jaar door het Congres werden geblokkeerd. Volgens de Braziliaanse wet moeten Congresleden eventuele aanklachten in verband met het gedrag tegen een zittende president goedkeuren, die dan alleen voor het Hooggerechtshof kan worden berecht.

Zodra Temer op 1 januari aftreedt, kan hij nog steeds worden geconfronteerd met de beschuldigingen die het Congres heeft geblokkeerd en eventuele nieuwe beschuldigingen die tegen hem kunnen worden ingediend terwijl hij nog in functie is.

(Suriname Mirror/Reuters/A Nacao)

Door brand verwoest Nationaal Museum Brazilië was onverzekerd

(Bron foto: Reuters)
Naturalis Biodiversity Center in Leiden biedt hulp aan Museu Nacional in Rio de Janeiro


Het zondagnacht door brand verwoeste Nationaal Museum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro was onverzekerd. Dat heeft de plaatsvervangend directeur van het museum toegegeven. Het inferno legde het overgrote deel van de collectie in de as.

De collectie van het museum bestond uit twintig miljoen stukken, waaronder de oudst bekende fossiel van een mens in Zuid-Amerika, die bekend staat als de schedel van Luzia en skeletten van Zuid-Amerikaanse dinosaurussen. Naar schatting is 90% van de collectie van het museum verwoest. De vermaarde meteoriet Bendegó overleefde de brand wel.

Hoe de brand is ontstaan in het 200 jaar oude museum, gevestigd in een voormalig keizerlijk paleis, is nog onduidelijk. Wel kwam direct na de brand de gebrekkige staat van onderhoud aan het licht. Zo stuitte de brandweer op brandkranen die niet goed werkten, wat ook gold voor de sprinklerinstallatie.

Als klap op de vuurpijl moest de plaatsvervangend directeur van het museum, Cristiane Serejo, ook toegeven dat het museum en haar collectie niet verzekerd waren en dat er geen eigen brandweerdienst was om in in geval van nood handelend op te kunnen treden.


Naturalis Biodiversity Center in Leiden biedt hulp aan het Museu Nacional. Wat Naturalis precies kan doen voor het op zondag 2 september uitgebrande museum, weet woordvoerster Josien Schraverus nog niet. 'De brandweer heeft het gebouw pas donderdag vrijgegeven. De omvang van de schade, en van wat er van de collectie over is, moet nog blijken.’

Alle natuurhistorische musea in de wereld zijn onderling verbonden. Gezamenlijk zijn ze als het ware één gigantische, systematische verzameling, van planten, dieren, stenen en andere natuurlijke curiosa. Ook Naturalis is actief in Brazilië. Zo bestudeert onderzoeker Hans ter Steege de manier waarop mensen in de loop der eeuwen het Amazonewoud hebben beïnvloed. Ook werkt Naturalis samen met de Botanische Tuin (Jardim Botanico) in Rio. Contact met het Nationaal Museum was er echter niet, aldus Schaverus, althans - ’niet recent’.

Niettemin zegt het Naturalis te treuren om wat er in Rio is gebeurd. Volgens Schraverus heeft de brand ’een deuk geslagen’ in de natuurhistorische wereldcollectie. Sommige collecties zijn waarschijnlijk voorgoed verloren. Paleontoloog Anne Schulp noemt een verzameling pterodactyli (vliegende dinosauriërs) die tijdelijk bij toeval in het gebouw stond. Ook had het museum het tweede standaard-type van een Spinosaurus Aegyptiacus, volgens Schulp een dino ’met een afgrijselijk enge krokodilachtige spitse snuit’. Het eerste voorbeeldexemplaar was in 1944 verloren gegaan tijdens een bombardement op München.

Samen met elf andere natuurhistorische musea plaatste Naturalis een open brief in The New York Times met het aanbod om hulp te bieden. Daarbij is de behoefte van de Braziliaanse collectiebeheerders leidend. Schraverus noemt als mogelijkheid het restaureren van objecten die uit het puin zijn gered.

(Suriname Mirror/AM:Media/Leidsch Dagblad/Twitter)

Amsterdamse wethouder: 'AOW-gat van mensen uit Suriname moet hersteld worden'

(Bron: Shutterstock)
Amsterdamse Surinamers gebundeld in ‘AOW Surneds’ willen reparatie van het AOW-gat


Groeperingen in de Surinaamse gemeenschap vragen al een tijd aandacht voor het feit, dat ze geen volledige AOW krijgen in Nederland. Opbouw van AOW kan alleen op Nederlands grondgebied, gedurende 50 jaar, zegt de wet. Dus missen sommige Surinamers en Antillianen die naar Nederland kwamen een paar jaar AOW. Het zogenaamde AOW-gat. 

Iemand die bijvoorbeeld op z’n twintigste in 1974 naar Nederland kwam, bouwt AOW op vanaf het moment dat die persoon in Nederland is, en mist zo een aantal jaren. Maar, dat is in sommige gevallen krom want Suriname behoorde tot 1975 nog tot het Nederlands koninkrijk.

Amsterdamse Surinamers gebundeld in ‘AOW Surneds’ hebben dit nu aangekaart bij de Amsterdamse gemeenteraad en willen reparatie van het AOW-gat, schrijft Het Parool vandaag, donderdag 6 september 2018, aldus Waterkant.net.

Wethouder Rutger Groot Wassink spreekt van een ‘onrechtvaardigheid die hersteld moet worden'. Hij belooft deze problematiek aan te kaarten in zijn overleg met ministers, aldus de krant.

ALS en BvL pakken strijdbijl weer op met ultimatum aan de regering

Leerkrachten eisen door regering afgenomen permanente educatietoelage terug

- 'Minister Ferrier heeft geen beschaving en dat gaan we echt niet accepteren'
-  ' Zij maakt zich helemaal niet druk als het gaat om zaken de leerkracht rakende'


De besturen van de ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname) en BvL (Bond van Leraren) hebben de regering een ultimatum tot 24 september gesteld om invulling te geven aan de eisen van de leerkrachten. In een memo aan de leden zeggen de ALS en BvL, dat de minister zich weer niet heeft gehouden aan gemaakte afspraken. 

'De regering heeft op een onrechtmatige wijze de permanente educatietoelage van de werkers afgepakt en nu eisen de leerkrachten dat ze deze voorziening terugkrijgen.'

Voorzitter Wilgo Valies van ALS en BvL zegt, dat zijn bestuur op 20 augustus over een voorstel zou praten met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier. 'Maar, de minister zwijgt ondanks brieven onzerzijds. Ze heeft geen beschaving en dat gaan we echt niet accepteren', zegt Valies vandaag, donderdag 6 september 2018, op Starnieuws.

Hij legt uit, dat na het eerste onderhoud op 20 juli er was afgesproken, dat ze op 20 augustus weer zouden praten over onder andere een voorstel hoe de betaling van de twk (terugwerkende kracht) van de herwaardering aan de leerkrachten zou moeten plaatsvinden. 'Maar, ze heeft niets van zich laten horen ondanks een herinneringsbrief van mij op 15 augustus. Zij maakt zich helemaal niet druk als het gaat om zaken de leerkracht rakende.'

Op maandag 3 september heeft minister weer een brief ontvangen, waarin de besturen van de ALS en de BvL hun ongenoegen hierover kenbaar maken. In de brief zijn de eisen expliciet aangegeven: uitbetaling van de twk en loonsverhoging van 25%.

Valies merkt op, dat de regering onlangs een overeenkomst heeft gesloten met de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) waarin is bepaald dat de koopkrachtversterking in de bezoldiging zal worden opgenomen en dat de bezoldiging ook zal worden verhoogd met 25%. Deze overeenkomst zal gelden voor alle landsdienaren met ingang van 1 januari 2017.

'Gegeven het gelijkheidsbeginsel moeten ook de leerkrachten in aanmerking komen voor de loonsverhoging van 25%', stelt Valies.

De leden van de organisaties zijn opgeroepen voor een vergadering op 24 september in theater Unique.

AKMOS-voorzitter Binda: 'Bermbebouwing riekt naar willekeur en corruptie'

'Er wordt geen rekening gehouden met milieuaspecten, voetgangers en woonwijken'

'Er moet een verbod gelegd worden op bebouwen of aanwenden van bermen voor andere doeleinden dan waarvoor bermen in eerste instantie dienen'


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), stelt vandaag, donderdag 6 september 2018, in het Dagblad Suriname, dat de uitgifte van bermen voor het ontplooien van economische activiteiten niet is teruggedrongen. Onlangs heeft de Raad van Ministers besloten om alle toestemmingen voor de uitgifte van bermen, zowel lopende als nieuwe, tot nader orde aan te houden. 

In de optiek van Binda is er nog steeds sprake van een wildwest-situatie als het op de bebouwing van de bermen aankomt.

'Als je om je heen kijkt, zie je plotseling dat men weer tekeer gaat op de bermen. Er wordt geen rekening gehouden met milieuaspecten, voetgangers en woonwijken. Men vergeet dat de woongemeenschap recht heeft op rust', beklemtoont Binda.

De Lalla Rookhweg, Wilhelminastraat, Albergastraat en de kruising aan de Swalmbergstraat en de Nassylaan zijn slechts enkele gebieden waar de bebouwing op de bermen duidelijk waar te nemen is.

Initieel werd door de districtsraad van Paramaribo meegedeeld, dat er kosten verbonden zijn om langs de bermen commerciële activiteiten te ontplooien. 'Ik vind het ronduit belachelijk dat dit soort zaken worden gedaan om het districtsfonds te kunnen spekken. De kosten liggen bovendien tussen de Srd 500 en Srd 2.500. Er wordt dus niet met vaste bedragen gewerkt. Deze werkwijze riekt naar willekeur, die overigens corruptiegevoelig is', voegt Binda eraan toe.

Zijn visie ten aanzien van deze problematiek is heel helder: 'Er moet een verbod gelegd worden op het bebouwen of aanwenden van bermen voor andere doeleinden dan waarvoor bermen in eerste instantie dienen. Het moet niet een free for all zijn. Als mensen zaken willen doen, moeten ze risico’s nemen en met hun eigen kapitaal aan de slag gaan.'

Behalve de bebouwing op bermen zijn er ook veel verkoopstandjes uitgestald langs de wegen. 'Mondiaal gezien worden de bermen als cruciale elementen beschouwd, waarmee er zorgvuldig wordt omgegaan. Maar, in Zuid-Amerika is het typisch geworden om hosselaars langs de wegen te zien. Dit zijn uitingen van armoede. Als je dit soort zaken toestaat in je land betekent het dat er geen regelgeving meer is.' Binda vergelijkt dit met het parkeren van voertuigen langs de wegen. Er wordt door de districtscommissarissen frequent opdracht gegeven om auto’s te verwijderen, die niet correct zijn geparkeerd. 'Maar, het zijn dezelfde districtscommissarissen die de bermen uitgeven. Dit is inconsequent beleid.'

Binda is van mening dat De Nationale Assemblee, die een wetgevend orgaan is, de districtscommissarissen op de vingers moet tikken. 'Op het moment dat men regels vertrapt in een land, hebben we chaos. En die chaos wordt steeds gevoed door individuen, die bezig zijn hun eigen belangen na te streven. En hieraan moet er een einde komen.'

Accountant Van Trikt bouwt enorm kantoor op hoek Lawton- en Brokopondolaan - 'Alle vergunningen zijn verstrekt'

(Bron foto: Cheflin Paulus/de Ware Tijd)
'Ik ben legaal bezig, als iemand klachten had, had ik zeker geluisterd'


'Ik heb nooit iemand hier gehad die het niet eens is met het kantoor dat wij hier opzetten en ik heb ook geen akte getekend dat het verboden is om een gebouw hier neer te zetten', zegt accountant Robert van Trikt, die een enorm kantoor bouwt op de hoek van de Lawton- en Brokopondolaan, vandaag, donderdag 6 september 2018, in de Ware Tijd.

Volgens buurtbewoner Leo Tjin A Djie wordt bij de bouw een aantal voorschriften genegeerd, die zijn opgenomen in een kettingovereenkomst die is ondertekend door een aantal bewoners van het project.

</>

Van Trikt is bestuurslid van de buurtorganisatie van het Suralcoproject aan de Brokopondolaan. Hij beweert, dat er op geen enkel moment kritiek geleverd is door buurtbewoners, bouwpolitie of de districtscommissaris (dc). 'Wij hebben alle stukken in orde gemaakt. Alles is goedgekeurd en de dc is zelf langsgekomen voordat alle vergunningen zijn verstrekt. Hij heeft zelf met mensen van de buurt gesproken. Ik snap niet wat er mis is met het gebouw dat ik hier laat opzetten.'

De voorzitter van de buurtvereniging, Martin van Loor, vertelt ook dat er nooit geklaagd is sinds de bouw is begonnen. 'Er is niets negatiefs gezegd en ik heb nog nooit klachten gekregen.'

Van Trikt: 'Ik ben legaal bezig. Als iemand klachten had en mij hierover was komen spreken had ik zeker geluisterd. Ik ben een vrij sociaal mens die zelf vaak anderen helpt, dus ik snap niet dat iemand hiertegen is.'

Tjin A Djie vertelde eerder, dat er een kettingovereenkomst getekend is met multinational Alcoa/Suralco waarin staat, dat er alleen woningen opgezet mogen worden in het project. Van Trikt zegt, dat hij bij aankoop van het terrein waar het accountantskantoor komt te staan nooit met een dergelijk document geconfronteerd is.

'Operatie Hoop’, speciale actie van de politie, werpt zijn vruchten af: Groot aantal kleine drugsdealers opgepakt

'De kleinschalige drugshandel verdient nu veel meer aandacht, vooral in volksbuurten'


'Operatie Hoop’, de speciale actie van de politie, blijkt effectief. Ssinds begin augustus is een groot aantal kleine drugsdealers opgepakt, zegt Humphrey Naarden, hoofd afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, vandaag, donderdag 6 september 2018, in de Ware Tijd.

Het Arrestatieteam heeft dinsdag één van de meest gezochte criminelen, Wiren Nandan, in de kraag gevat in de Fred Derbystraat, Paramaribo. De man wordt verdacht van oplichting en verduistering. Zijn opsporing was op 30 augustus gelast door de procureur-generaal.

Bij 'Operatie Hoop' in Paramaribo zijn behalve drugs, veel vuistvuurwapens en stroomstootwapens in beslag genomen.

Naarden vindt, dat de kleinschalige drugshandel nu veel meer aandacht verdient, omdat zich een bepaalde trend voordoet bij deze groep die zich vooral in volksbuurten ophoudt. 'Wij hebben de afgelopen weken veel invallen gedaan bij hotspots. Die jongens staan niet zomaar op straathoeken. Elke keer als wij een inval plegen vinden wij wapens of drugs.'

Sinds het begin van de speciale operatie, begin augustus, worden volgens Naarden regelmatig dealers aangehouden met kleine hoeveelheden drugs. Die drugs zijn afkomstig uit grotere partijen die in omloop zijn. Naarden vindt, dat veel meer op kleine dealers moet worden gelet, vooral omdat zij meer dan ooit in contact proberen te komen met jongeren om hun spul aan te bieden.

'Je kan ze niet peilen. Het is tegenwoordig moeilijk te meten, omdat de drugs die in omloop zijn bij verschillende mensen terechtkomen die proberen ze te verkopen. Wij vergeten de grote dealers niet, maar de kleine richten de meest schade aan doordat ze zich tussen de mensen bewegen op elk moment van de dag.'

Naarden zegt, dat de politie via social media zoveel mogelijk jongeren bewust probeert te maken van de gevaren van drugsgebruik. Daarbij worden ook mensen betrokken die zich bezighouden met zaken die met drugs te maken hebben. Door de vakantie komt de voorlichting op school weg te vallen. 'Jongeren hebben meer vrije tijd en dat beseffen wij. Ouders en familie moeten ook alert en op de hoogte zijn van waarmee hun kinderen zich bezighouden.'

Ministerie van Volksgezondheid krijgt nieuw gebouw en BOG wordt compleet gerenoveerd

Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank verstrekt lening van 20 miljoen Amerikaanse dollar


Het ministerie van Volksgezondheid krijgt een nieuw gebouw, terwijl de faciliteiten van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) compleet gerenoveerd zullen worden. Een lening, groot twintig miljoen Amerikaanse dollar, van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) moet dit realiseren. De bank heeft dit 29 augustus bericht (zie onderaan). Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt dit nieuws vandaag, donderdag 6 september 2018, in de Ware Tijd. 

Het nieuwe hoofdkantoor van Volksgezondheid komt te staan op hetzelfde terrein als het BOG op de hoek Rode Kruislaan/Gravenberchstraat. Volgens de minister is er voldoende vrije ruimte voor het opzetten van het nieuwe hoofdkantoor. Het oude aan de Henck Arronstraat voldoet niet meer. 'Hier en daar zal ook bouwwerk moeten worden gesloopt.'

Medio 2021 moet het een feit zijn. 'Het is een project dat ik ben komen aantreffen als minister. Ik heb er de laatste maanden hard aangetrokken', aldus de bewindsman. Hij hoopt binnen een maand de aanbesteding te hebben afgerond, waarna de bouw kan beginnen. Het geld is evenwel niet voldoende voor de inrichting en ook zal daaruit niet alle benodigde apparatuur voor het BOG kunnen worden aangeschaft. De IDB zou volgens de bewindsman op dat gebied willen inkomen, terwijl er ook andere financieringsmogelijkheden zijn. 'Wij denken dat tegen de tijd dat het gebouw wordt opgeleverd, hierin zal zijn voorzien.'

De IDB schrijft in haar onderstaand persbericht, dat met de lening 'de toegang tot hoogwaardige, goed geïntegreerde diensten voor eerstelijnszorg moet worden verbeterd'. Ook moet de gezondheidssector worden verbeterd om epidemiologische uitdagingen te kunnen aanpakken. Er wordt gewezen op een sterke stijging van chronische niet overdraagbare ziekten van de bevolking, 'terwijl hoge aantallen overdraagbare ziekten blijven bestaan bij specifieke bevolkingsgroepen'. De lening moet helpen in het geven van een antwoord op deze uitdagingen.
https://www.iadb.org/en/news/suriname-improve-health-services-delivery-idb-support
Suriname to improve health services’ delivery with IDB support

$20 million loan will help Suriname’s health sector to deal with challenges posed by non-communicable and communicable diseases

The Inter-American Development Bank (IDB) today approved a $20 million loan which will improve access to high-quality, well-integrated primary care services as well as enhance the effectiveness of Suriname’s health sector to address priority epidemiological challenges throughout the country.

Suriname is currently in the advanced stages of an epidemiological transition, marked by a sharp rise in the prevalence of Chronic Non-Communicable Diseases (NCDs) in the general population, while high rates of Communicable Diseases (CDs) persist in specific population subgroups. In response to these dual health sector challenges, Suriname’s health authorities will use the IDB loan funding to reorient and strengthen their approach towards a renewed primary health care system that can offer integrated and comprehensive care for both NCDs and CDs. 

In a context of fiscal constraints, Suriname’s Government is applying cost-effective strategies to manage its complex epidemiologic profile and to establish a sustainable path toward improving its health system. To reduce the rate of NCD’s, and to address remaining pockets of high prevalence of CD’s, Suriname’s health sector strategy will focus on strengthening primary health care services that offer comprehensive care. Suriname’s Ministry of Health will enhance its core policy and technical functions by implementing information technologies and digital solutions on both the supply and demand side of Suriname’s health care marketplace..

The Health Service Improvement Project in Suriname, will consist of three main components: (1) institutional strengthening of Suriname’s Ministry of Health to enhance evidence-based policy-making for the health sector; (2) expansion of the Chronic Care Model (CCM) within primary care so as to improve the accessibility of clinical pathways for non-communicable diseases; and (3) increased access to priority health services for at-risk populations affected by communicable diseases like malaria and HIV.

The program’s total amount is $20.0 million financed with resources from the IDB’s Ordinary Capital, with a six year disbursement period and a LIBOR-based interest rate.

About Us
The Inter-American Development Bank is devoted to improving lives. Established in 1959, the IDB is a leading source of long-term financing for economic, social and institutional development in Latin America and the Caribbean. The IDB also conducts cutting-edge research and provides policy advice, technical assistance and training to public and private sector clients throughout the region.

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten: '2019 +0,4 procent stijging bbp'

CBCS verwacht verdere toename tekort op lopende rekening betalingsbalans


De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, CBCS, gaat dit jaar voor Curaçao uit van een naar beneden bijgestelde groei van -1,6 procent, maar voor volgend jaar ziet de CBCS weer iets meer licht aan het eind van de tunnel: +0,4 procent stijging van het bruto binnenlands product (bbp). Die verwachting spreekt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten uit aan het slot van de presentatie die de directrice per e-mail deed in verband met de publicatie van het Jaarverslag 2017, zo schrijft vandaag, donderdag 6 september 2018, het Antilliaans Dagblad

Wat verder opvalt is, dat de CBCS uitgaat van een verdere toename van het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans. Namelijk tot -1.767,6 miljoen (bijna 1,8 miljard) gulden. Dat is een aanzienlijke toename vergeleken met de tekorten van -1.080,8 miljoen over 2016; -1.120,3 miljoen over 2017; en naar verwachting -1.624,8 miljoen het lopend jaar. Dit wordt gedekt met een stijging van financiering vanuit het buitenland (externe financiering).

Dit is meestal voldoende, zoals in 2016 en naar verwachting ook in 2018 en 2019, maar de externe financiering was in 2017 ontoereikend om het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans te dekken.


Directeur van Scarlet (Curaçao) persoonlijk aansprakelijk gesteld voor schuld aan Digicel van ruim 1,5 miljoen gulden

'Directeur deed periode juni 2015 - 20 januari 2017 betalingstoezeggingen die nooit zijn nagekomen'


De directeur van Scarlet, de in Nederland geboren Paul Gelderloos (65), is onlangs door de civiel rechter in eerste aanleg persoonlijk aansprakelijk gesteld voor een schuld aan Digicel van ruim 1,5 miljoen (1.552.017,60) gulden. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 6 september 2018.

Digicel verweet de directeur een onrechtmatige daad te hebben gepleegd en stelde hem persoonlijk aansprakelijk voor het lange tijd doen van betalingstoezeggingen die niet werden nagekomen. Er zou door de directeur dat Scarlet een financiering zijn aangetrokken waarmee de schuld aan Digicel zou kunnen worden afgelost.

'Die financiering is er echter nooit van gekomen. Intussen bleef Digicel haar diensten verlenen', aldus de uitleg in het vonnis waarin eerst is stilgestaan bij de vraag of de directeur wel persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Zich baserend op jurisprudentie stelt het gerecht: 'Het gaat om de vraag of de directeur wist of redelijkerwijze behoorde te weten dat Scarlet niet aan haar betalingsverplichtingen jegens Digicel kon voldoen.' Vervolgens concludeert de rechter: 'In de kern gaat het erom, dat de directeur in de periode juni 2015 tot 20 januari 2017 telkens betalingstoezeggingen heeft gedaan die nooit zijn nagekomen. Volgens zijn verweer heeft hij vertrouwd op financieringstoezeggingen van een private partij.'

Eigenaar Duikschool Wederfoort, Curaçao, en zijn team voeren na brand weer duiktrips uit

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'We moeten wel, we willen weer kunnen werken als vanouds'
 
Brandweer: 'Het lijkt op brandstichting’


Patrick Geers, eigenaar van Duikschool Wederfoort in Boka Samí, en zijn team zijn weer volop bezig met het uitvoeren van duiktrips. De duiken worden nu uitgevoerd vanuit het nabijgelegen Waterfront Terrace. 'We moeten wel. We willen weer kunnen werken als vanouds', aldus de eigenaar vandaag, donderdag 6 september 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Een geluk bij een ongeluk was dat een deel van het duikmateriaal op een andere vestiging lag en dat er nog een bestelling van onder andere duikflessen en pakken onderweg was vanuit Amerika. Dat is allemaal gespaard gebleven.'

Het pand van de duikschool is vorige week, inclusief het materiaal en inboedel, volledig door een brand verwoest. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend. De politie heeft de chip van de beveiligingscamera meegenomen, maar er is nog steeds geen duidelijkheid. Het onderzoek van de recherche is nog bezig, maar heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.

Daags na de brand verklaarde de officier van dienst van de brandweer, Elroy Obispo, dat ‘het vanwege de totale verwoesting moeilijk zal zijn te achterhalen wat de oorzaak is geweest'. Volgens Geers ‘lijkt het op brandstichting’. 'Ook omdat de brandweer op de bewuste nacht een auto aan het blussen was, die in de buurt van de duikschool in brand stond, toen bij de duikschool het alarm afging. Maar, er is geen bewijs.'


Het pand en de inboedel waren niet verzekerd. Geers zegt hierov.er: 'Een verzekering afsluiten konden wij niet. In het verleden waren er veel inbraken geweest en er is veel natuurschade geweest, waardoor de verzekeringen het niet aandurfden het pand te verzekeren.' 

Mede daarom is een crowdfunding begonnen door de vele duikers van over de hele wereld, die sinds de oprichting van Wederfoort in 1955 met de duikschool hebben gedoken. Het doel van de crowdfunding is om 50.000 dollar op te halen om Geers en zijn partner Sharaira Janga op weg te helpen. De teller staat op dit moment op 1.363 dollar. 'Hiermee kan niet de hele nieuwbouw gerealiseerd worden, maar het is een grote stap in de goede richting, die heel erg gewaardeerd wordt', aldus Geers.

Doneren kan online via www.gofundme.com/zv4b87-support-dive-wederfoort.

'Eerste zes maanden 2018 een bijzonder positief begin voor de toeristensector Curaçao'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Van januari tot en met juni 2018 is de sector opgebloeid'


In de eerste zes maanden van 2018 is op Curaçao een totaalaantal van 204.804 verblijfstoeristen geregistreerd. Dit is een stijging van 1,7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, toen een totaalaantal van 201.428 toeristen werd verwelkomd. Dat is dinsdag door de ketenpartners binnen de toeristensector bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 6 september 2018. 

Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Ontwikkeling, de Curaçao Tourist Board (CTB), de hospitalityvereniging Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) en Curaçao Ports Authority (CPA) hebben een gezamenlijke persconferentie gehouden waarbij het resultaat op het gebied van toerisme over de eerste zes maanden bekend is gemaakt.

Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling zei dat de eerste zes maanden van dit jaar ‘een bijzonder positief begin voor de toeristensector zijn geweest’. 'Van januari tot en met juni 2018 is de sector opgebloeid.'

Naast het aantal verblijfstoeristen, is ook een overzicht geboden van het aantal overnachtingen in de periode van januari tot en met juni. In de eerste zes maanden is een groei van 2,6 procent vastgesteld; toeristen hebben toen 1.823.364 nachten op Curaçao doorgebracht. En ook het derde kwartaal is positief begonnen: de maand juli werd afgesloten met een groei van 19 procent, aldus CTB-directeur Hugo Clarinda.

VSB-directeur: 'Absurd dat ondernemers die personeel niet raadplegen bij beslissingen beboet kunnen worden'

'Het mag nimmer zo zijn dat arbeidswetgeving ondernemerschap en investeringen ontmoedigt'


'Het is totaal absurd dat ondernemers die hun personeel niet raadplegen bij het nemen van beslissingen beboet of in de cel gegooid kunnen worden. Dit gegeven het feit dat Suriname grote behoefte heeft niet alleen aan lokale ondernemers, maar ook buitenlandse directe investeringen.' Dat is de reactie van Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vandaag, donderdag 6 september 2018, in de Ware Tijd, op bepalingen in de Wet Ondernemingsraadpleging die nog door het parlement behandeld moet worden. 

'Modernisering van de arbeidswetgeving is noodzakelijk, zelfs heel noodzakelijk in gevallen waar de wetgeving ernstig verouderd is of hiaten heeft. Maar, het mag nimmer zo zijn dat arbeidswetgeving ondernemerschap en investeringen in Suriname ontmoedigt', stelt MacAndrew. Dit leidt ertoe dat duurzame ontwikkeling en daarmee ook decent work in Suriname onmogelijk wordt gemaakt.'Want verhoging van economische bedrijvigheid en diversificatie van onze economie zijn hoogst noodzakelijk, omdat hiermee inkomsten voor de Staat worden verdiend, waarmee de overheid aan de slag kan.'

Hij stelt ook, dat het bedrijfsleven in de afgelopen jaren daarom continu heeft gepleit voor een 'trade and investment promotion agency'. Nu er stappen worden ondernomen om InvestSur volledig te operationaliseren, constateert hij dat, voordat dit is gebeurd, het geconfronteerd wordt met een enorme barrière om Suriname op de investeringskaart te plaatsen. De VSB heeft vaker gepleit voor geïntegreerd nationaal beleid, aangezien in het verleden al vaker is opgemerkt, dat 'congruentie een probleem is bij de overheid, omdat maatregelen van ministeries, vaak genoeg tegenstrijdig zijn en juist niet versterkend werken'.

MacAndrew: 'Dit zorgt voor een heel frustrerend ondernemers- en investeringsklimaat, hetgeen ook een issue is, waarvoor vaker de aandacht is gevraagd.' Hij zegt dat sociale dialoog, op welk niveau dan ook, volkomen berust op vrijheid van en vertrouwen tussen de sociale partners. 'Dit is waarvoor de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) al bijna een eeuw pleit. Ook de VSB pleit al heel lang hiervoor. Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van het ministerie van Arbeid, want ook de VSB is voorstander van grotere coöperatie op de werkplek, maar dwang is uit den boze. Voorts is het niet noodzakelijk om voor elk wissewasje een wet te maken.'


De directeur benadrukt bovendien, dat de ILO geen voorstander is van wetten met een repressief karakter, zeker niet bij sociale dialoog. In geen enkele conventie of aanbeveling is te zien dat de sociale partners, vooral werkgevers en werknemers in hechtenis genomen of beboet moeten worden, omdat ze niet in dialoog willen treden.

De VSB-directeur vindt het vreemd, dat het ministerie persisteert met de wet, terwijl het ontwerp in het Arbeidsadviescollege resoluut is afgewezen door de vertegenwoordigers van zowel werkgevers als werknemers, omdat zij er geen heil in zien.

Man (32) aangehouden op Oost-Westverbinding te Stolkersijver met zo'n 2.200 gram cocaïne in auto

In woning verdachte vindt de Narcotica Brigade 660 gram cocaïne


Het Korps Politie Suriname bericht woensdag 5 september 2018, dat N.P. (32) onlangs door het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) is aangehouden, toen hij in een auto reed op de Oost-Westverbinding in de richting van Moengo. 

Bij de controlepost te Stolkersijver waren leden van het RBTO bezig met een algehele veiligheidscontrole. Daarbij werd N. staande gehouden.

Cocaïne met een gewicht van iets meer dan 2.200 gram werd in zijn auto aangetroffen en in beslag genomen. Ook een tas met geldbedragen in Surinaamse dollars en vreemde valuta is in beslag genomen. De verdachte en de in beslag genomen geld en cocaïne zijn vervolgens overgedragen aan de Narcotica Brigade.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is N. ingesloten. Bij een onderzoek in de woning van Noël heeft de Narcotica Brigade 660 gram cocaïne aangetroffen en in beslag genomen

Bewoners van Bigi Poika 'lusten de kapitein helemaal niet meer'

Actiegroep protesteert al maanden tegen wanbeleid dorpskapitein Anesta Jagendorst

'Ze gebruikt 22.000 hectare gemeenschapsbos van het dorp voor eigen belang, ze woont niet eens hier'


'Wij als bewoners van Bigi Poika lusten de kapitein helemaal niet meer. Unu kon weri nanga na vrouw disi. Ze telt ons niet', zegt Ivanildo Ijunakame, woordvoerder van een actiegroep die al maandenlang protesteert tegen het wanbeleid van dorpskapitein Anesta Jagendorst, woensdag 5 september 2018 in de Ware Tijd.

Hij vertelt, dat op een recente dorpsvergadering is besloten de kapitein niet meer de gelegenheid te geven om te functioneren als gezagdrager in het gebied. 'Ze moet nu gewoon plaatsmaken, het is genoeg geweest. Er is niets veranderd sinds ze in juni had beloofd dat zaken zouden veranderen. 
Ze gebruikt 22.000 hectare gemeenschapsbos die aan het dorp is geschonken door de staat voor eigen belang. Ze woont niet eens hier.'

Ijunakame, die ook aast op de functie van kapitein, zegt dat Jagendorst, die vijf jaar geleden werd aangesteld, zich niet druk maakt om de ontwikkeling van het dorp.

'Het hele dorp beklaagt zich over haar optreden. Het is iets dat al lang speelt en er moet nu een eind aan komen zodat wij ons gebied tot ontwikkeling kunnen brengen.'

Waarnemend districtscommissaris Theresia Cirino zegt, dat ze op de hoogte is van de situatie, maar dat uiteindelijk de dorpsbewoners zelf bepalen of de kapitein moet opstappen. 'De overheid bemoeit zich niet daarmee.' Ze zegt, dat zij officieel nog rapportage moet ontvangen van haar vertegenwoordigers die op de laatste dorpsbijeenkomst aanwezig waren. 

'Ik weet wel dat de spanning niet zo erg is als voorheen. De mensen krijgen de ruimte om alles te bespreken en hun besluit te nemen of er verkiezingen moeten worden gehouden voor een nieuwe kapitein.'

Cocaïne aangetroffen in toiletruimte vliegtuig op Johan Adolf Pengelluchthaven

55-Jarige verdachte aangehouden, werkzaam op de luchthaven


Het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID-) Team van het Korps Politie Suriname heeft  zaterdag 18 augustus cocaïne aangetroffen in een toiletruimte van een vliegtuig op de Johan Adolf Pengelluchthaven, aldus het korps woensdag 5 september 2018. Op die dag is niemand aangehouden. 

De drug is vervolgens overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade voor verder onderzoek.

Op donderdag 30 augustus heeft de Narcotica Brigade de 55-jarige verdachte R.I. aangehouden voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Na afstemming met het Openbare Ministerie is hij in verzekering gesteld. I. is op de luchthaven werkzaam.

Succesvol overleg Suriname-Frankrijk op ministerieel niveau in Albina

(Bron foto: NII)
Beide landen tekenen aantal overeenkomsten

 Partnerschapsovereenkomst getekend voor bouw en financiering nieuwe veerboot


Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle en haar collega van Volksgezondheid Antoine Elias hebben maandag een delegatie uit Frankrijk ontvangen in Albina. De Franse delegatie stond onder leiding van Annick Girardin, minister van Overzeese Gebiedsdelen, bijgestaan door Rodolphe Alexandre, president van de Territoriale Collectiviteit van Frans-Guyana (CTG) en enkele volksvertegenwoordigers, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 5 september 2018.

Het doel van dit bezoek was het intensiveren van de samenwerkingsrelatie met Frankrijk, met name Frans-Guyana. Aan de orde zijn gekomen onder andere de samenwerkingsgebieden met betrekking tot volksgezondheid, handel, onderwijs, milieu, cultuur, sport, bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit en veiligheid, mede in het belang van de verdere ontwikkeling van de grensgebieden Albina en Saint-Laurent-du Maroni. Hiertoe is een raamwerkovereenkomst inzake samenwerking en vriendschap getekend, welke voorziet in de installatie van een gemengde commissie, die erop zal moeten toezien dat deze overeenkomst wordt nageleefd en resulteert in concrete projecten. Deze overeenkomst is van historische aard, aangezien Suriname en Frankrijk sinds 1976 diplomatieke relaties onderhouden en nu ertoe over zijn gegaan een raamwerk overeenkomst te ondertekenen.

De noodzaak voor het inzetten van een veerboot tussen Albina- St.Laurant. met een grotere capaciteit, is tijdens deze ontmoeting benadrukt. Hiertoe is een Partnerschapsovereenkomst getekend die met name de financiering van deze veerboot mogelijk zal maken.

Tijdens de ontmoeting heeft Frankrijk voorts het voorstel gedaan een politie- en douanekantoor op te zetten aan de grens. Afgesproken is dat de twee landen regelmatig bij elkaar zullen komen om de ontwikkelingen ten aanzien van de grens te bespreken.

Gesteld mag worden, aldus het NII, dat de vriendschappelijke relatie tussen beide landen het vergemakkelijkt te komen tot een goede samenwerking. De instelling van een gezamenlijke werkgroep inzake gezondheidszorg heeft tevens plaats gehad. Deze werkgroep zal invulling geven aan het verder reguleren van het gezondheidsaspect.

Beide zijden onderschreven het belang van samenwerking op het gebied van veiligheid en stemden in met een topoverleg tussen de ministers van Justitie en Politie van Suriname en Frankrijk. Ter facilitering van het vrij verkeer van goederen en personen is tijdens het overleg het belang van de grenspas benadrukt.

Beide zijden hebben tevens bevestigd, dat het essentieel is om de praktische samenwerking ter hand te nemen ten einde te bouwen aan de ontwikkeling van beide landen en volken mede met het oog op het creëren van ontplooiingskansen voor de jeugd.

Intimidatie bewoners Maho verergert na benoeming nieuw bestuur

Groepje ‘valse kapiteins’ wil de volledige macht over het gebied


Een dorpsbewoner is afgelopen weekend mishandeld, anderen zijn met de dood bedreigd


De bewoners van het inheemse dorp Maho (Saramacca) zijn volgens het Dagblad Suriname van woensdag 5 september 2018 de stuipen op het lijf gejaagd sinds de benoeming van het nieuw dorpsbestuur enkele weken geleden. 

Het nieuwe bestuur onder leiding van Dennis Toenae wordt door een groot deel van de inheemsen gedragen. Bij hen wordt echter al geruime tijd het bloed onder de nagels vandaan gehaald door een groep ‘valse kapiteins’, te weten Ibrahim Ligorie, Astrid Toenae, Gilliano Saalma en Claudia Cabenda.

De toestand is geëscaleerd nadat het nieuwe bestuur haar intrede had gedaan. De ‘valse kapiteins’ willen namelijk de volledige macht over dit gebied bezitten. Hierdoor trachten zij alle wegen te bewandelen om de inheemsen te intimideren. Zo is een dorpsbewoner in het afgelopen weekend mishandeld. Anderen zijn met de dood bedreigd.

Het nieuwe bestuur is niet langer van plan met de handen in het haar te zitten en is van plan bij de procureur-generaal aan te kloppen.

In 2016 werd De Nationale Assemblee benaderd voor hulp, maar daar is verder niets van terechtgekomen. 'Die vier valse kapiteins hebben geen rechten in het dorp. Wij willen in alle vrede de problemen oplossen, maar daarvan willen ze niets horen. Wij willen niet langer bedreigd en mishandeld worden, dus gaan we stappen ondernemen', aldus Dennis Toenae.

Belfort (ABOP) zit met veel vragen over ontwikkelingen bij SLM

'Is SLM kapot door vele gratis vluchten van president om met zijn vrienden op vakantie te gaan?'


ABOP-parlementariër Edward Belfort is bezorgd over de ontwikkelingen bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Zoals bekend heeft de SLM recent besloten om Residence Inn Paramaribo te sluiten, om het verlies dat de moedermaatschappij lijdt te compenseren. Volgens de politicus doen geluiden de ronde, dat het luchtvaartbedrijf van plan is om meerdere afdelingen af te stoten. 

'We willen weten wat er gaande is bij de SLM. Is er mismanagement daar geweest? Zijn de middelen daar verkwanseld? Is de SLM kapot door de vele gratis vluchten die de president met die kist heeft ondernomen om met zijn vrienden op vakantie te gaan? Hoe komt het dat Residence Inn Paramaribo verkocht wordt? Wie is de koper? Ik heb begrepen dat het verkocht is aan een vermogend persoon dichtbij de president. De autoriteiten moeten daarom zo snel als mogelijk uitleg hierover geven', zegt Belfort woensdag 5 september 2018 in het Dagblad Suriname.

De parlementariër voert aan, dat vooral de sluiting van het hotel te Paramaribo een klap is in het gezicht van de toerismesector en de personeelsleden aldaar. Hij vraagt zich af hoe Residence Inn geen winst heeft kunnen boeken, terwijl veel duurdere hotels in dezelfde omgeving wel vooruitgang boeken.

Hoewel de directie van het bedrijf aangeeft, dat de personeelsleden van Residence Inn Paramaribo de afkoopregeling hebben geaccepteerd, betekent het volgens de ABOP’er nog steeds, dat een groep werkers brodeloos zijn gemaakt. Belfort benadrukt vernomen, te hebben dat personeelsleden overhoop zitten met de besluiten die worden genomen.

Wikipedia zoekt foto's van 20 miljoen artefacten verloren in Braziliaanse museumbrand

(Bron foto's: Ricardo Moraes/Reuters)
Internetencyclopedie vecht om de herinneringen te bewaren aan 20 miljoen artefacten


De items in het Museu Nacional in Rio zijn mogelijk verdwenen, maar Wikipedia wil niet dat ze worden vergeten. Wikipedia vecht om de herinneringen te bewaren aan de 20 miljoen artefacten die verloren zijn gegaan in de Braziliaanse museumbrand van zondag 2 september 2018. 

Het Museu Nacional in Rio - een van de grootste musea in Noord- en Zuid-Amerika - werd verteerd door vuur en onvervangbare voorwerpen zoals het oudste menselijke fossiel dat in Brazilië werd gevonden en een 5.5-tons meteoriet die in 1784 werd gevonden, zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

'Er waren meer dan 20 miljoen objecten in de #MuseuNacional. Heeft u een foto gemaakt van een van hen? Help ons de herinneringen van zoveel mogelijk te bewaren en toe te voegen aan @wikicommons,', tweette Wikipedia dinsdag 4 september, met een uitleg over hoe om dit te doen.


De oorzaak van de brand is onduidelijk, maar het incident leidde tot kritiek op de vervallen infrastructuur en begrotingstekorten van Brazilië als gevolg van de nationale verkiezingen van oktober, zo meldt CBS News.

De directeur van het museum merkte op, dat een deel van de collectie werd vernietigd, maar heeft nog niet bepaald hoeveel - volgens de autoriteiten is de structuur onveilig om binnen te komen, omdat het dak en de binnenmuren kunnen instorten.

'De brand in het Nationaal Museum van Brazilië heeft geleid tot het verwoestende verlies van 200 jaar geheugen', zei Katherine Maher, directeur van de Wikimedia Foundation, in een verklaring. 'Op Wikipedia is onze gemeenschap elke dag hard aan het werk om een ​​levend record van ons gedeelde erfgoed te verzamelen. Met deze inspanning vragen we mensen overal om lid te worden van onze wereldwijde gemeenschap en de wereld te helpen om van deze collectieve tragedie te herstellen.'

(Suriname Mirror/CNet/Twitter)