Suriname kan op vrij grote schaal groenten en fruit exporteren naar Curaçao en Aruba, maar dan zouden de vracht- en afhandelingskosten substantieel omlaag moeten. Suriname Candid Fruits (SCF) exporteerde ongeveer drie weken geleden een proefzending van achthonderd kilo groenten en fruit naar Curaçao, maar kwam na evaluatie van deze zending al snel tot de conclusie, dat de kosten aan de hoge kant zijn.
'We hebben het over 2,23 Amerikaanse dollar per kilo', zegt Ruud Souverein, directeur van SCF, maandag 30 juli 2018 in de Ware Tijd.
Hij is in overleg met het ministerie van Handel en Industrie, de carriers en de autoriteiten op Curaçao en Aruba om gedaan te krijgen dat ongeveer een dollar van de totale kosten eraf gaat. 'Dan kunnen we ook in de supermarkten de producten kwijt.'
Al geruime tijd meren Venezolaanse groeten- en fruitboten, volgens de Ware Tijd althans, niet meer aan in Curaçao, omdat president Nicolas Maduro van dat land vindt dat er goud en andere contrabande worden gesmokkeld met de boten. De kade waar deze boten een drijvende markt vormden, is nu leeg.
Maar, de grensblokkade door Venezuela werd begin april opgeheven en het duurde niet lang voor de Venezolanen, eind april, terug kwamen naar Curaçao. De regering bleef echter bij haar beslissing dat de Venezolanen niet meer mogen aansluiten bij de ‘drijvende markt’ aan de Sha Caprileskade.
De Venezolanen hebben inmiddels hun stallen gevuld aan de Kleine Werf, tegenover de Sha Caprileskade waar de Venezolanen eerder ruim honderd jaar groenten en fruit verkochten.
Het ontstane gat in de markt was reden voor Souverein om de markt te testen. Maar, ondertussen blijkt ook vanuit Colombia en de VS een vergrote toevoer. 'Daarom moeten we snel zijn, want de concurrentie wacht niet', redeneert de Surinaamse ondernemer. Het is gebleken dat exporteurs uit die twee landen tegen lagere kosten aankijken. 'Daarom kunnen wij niet met ze concurreren in de supermarkten.'