maandag 30 juli 2018

Suriname Candid Fruits ziet graag lagere vracht- en afhandelingskosten bij export naar Curaçao en Aruba

'We hebben het nu over 2,23 Amerikaanse dollar per kilo'


Suriname kan op vrij grote schaal groenten en fruit exporteren naar Curaçao en Aruba, maar dan zouden de vracht- en afhandelingskosten substantieel omlaag moeten. Suriname Candid Fruits (SCF) exporteerde ongeveer drie weken geleden een proefzending van achthonderd kilo groenten en fruit naar Curaçao, maar kwam na evaluatie van deze zending al snel tot de conclusie, dat de kosten aan de hoge kant zijn. 

'We hebben het over 2,23 Amerikaanse dollar per kilo', zegt Ruud Souverein, directeur van SCF, maandag 30 juli 2018 in de Ware Tijd.

Hij is in overleg met het ministerie van Handel en Industrie, de carriers en de autoriteiten op Curaçao en Aruba om gedaan te krijgen dat ongeveer een dollar van de totale kosten eraf gaat. 'Dan kunnen we ook in de supermarkten de producten kwijt.'

Al geruime tijd meren Venezolaanse groeten- en fruitboten, volgens de Ware Tijd althans, niet meer aan in Curaçao, omdat president Nicolas Maduro van dat land vindt dat er goud en andere contrabande worden gesmokkeld met de boten. De kade waar deze boten een drijvende markt vormden, is nu leeg.

Maar, de grensblokkade door Venezuela werd begin april opgeheven en het duurde niet lang voor de Venezolanen, eind april, terug kwamen naar Curaçao. De regering bleef echter bij haar beslissing dat de Venezolanen niet meer mogen aansluiten bij de ‘drijvende markt’ aan de Sha Caprileskade.


De Venezolanen hebben inmiddels hun stallen gevuld aan de Kleine Werf, tegenover de Sha Caprileskade waar de Venezolanen eerder ruim honderd jaar groenten en fruit verkochten.

Het ontstane gat in de markt was reden voor Souverein om de markt te testen. Maar, ondertussen blijkt ook vanuit Colombia en de VS een vergrote toevoer. 'Daarom moeten we snel zijn, want de concurrentie wacht niet', redeneert de Surinaamse ondernemer. Het is gebleken dat exporteurs uit die twee landen tegen lagere kosten aankijken. 'Daarom kunnen wij niet met ze concurreren in de supermarkten.'

Vliegtickets SLM kunnen tijdelijk, slechts drie weken, in Srd's worden betaald...

Het gaat om een actie van 1 augustus tot en met 21 augustus 2018 



De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) start met het accepteren van Surinaamse dollars voor reizen vanaf Paramaribo. Met ingang van 1 augustus 2018 start de SLM met een actie voor de betaling van vliegtickets in Srd's, zo meldt de maatschappij maandag 30 juli 2018 in een persbericht.

Met deze eerste stap draagt de SLM bij aan de lang gekoesterde wens van de regering om betaling voor goederen en diensten in Suriname in de eigen munteenheid te doen.

In nauwe samenspraak met de Minister van Openbare Werken. Transport en Toerisme, Patrick Pengel, zet de SLM met een actiemodel de eerste stap in de richting om het dé-dollariseren van de Surinaamse economie verder inhoud te geven.

Dit eerste actiemodel houdt in dat SLM vliegtickets vanaf 1 augustus tot en met 21 augustus 2018 in Srd kunnen worden betaald voor reizen aanvangende in Suriname in oktober en november 2018. Dit kan via de SLM passageverkoopkantoren in Paramaribo en Nickerie alsmede de SLM erkende reisagenten.

Afhankelijk van de reactie van het publiek en de mogelijkheden binnen de bedrijfsvoering zal de SLM zich inzetten om dit concept in de toekomst verder uit te bouwen.

OM Colombia vaardigt arrestatiebevel uit tegen uit het land gezette Israëlische burger Assi Moosh

(Bron foto: Migración Colombia)
Assi Moosh zou betrokken zijn bij mensenhandel netwerk dat sekstoerisme bevordert


Het parket van de procureur-generaal van Colombia heeft zondag 29 juli 2018 een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een Israëlische burger die afgelopen november vanuit het Zuid-Amerikaanse land is gedeporteerd, omdat vermoed wordt dat hij betrokken is bij een mensenhandel netwerk dat sekstoerisme bevordert. 

Het openbaar ministerie heeft Interpol gevraagd om de verblijfplaats van Assi Moosh te vinden, die volgens de krant El Tiempo voor het laatst is gezie in de Spaanse stad Barcelona.

De kwestie van het aanhoudingsbevel komt nadat een reeks invallen zondag in de kustplaats Cartagena resulteerde in de arrestatie van 18 mensen, toen de autoriteiten een prostitutiebende oprolde die ontheemde meisjes uit Colombia en Venezuela rekruteerde om als seksslavinnen te werken. Na een inval in het Casa Benjamin-hostel in Cartagena geloven de autoriteiten, dat de plaats is gekoppeld aan een hotel dat eerder door de Israëliërs in het kustvissersdorp Taganga werd gerund.

Moosh, een voormalige Israëlische soldaat, arriveerde oorspronkelijk als toerist in Colombia in 2009 en werd later een hotelier in Taganga, in de buurt van het populaire toeristenstadje Santa Marta. Het Benjamin Hotel bereikte echter de nationale krantenkoppen in januari 2017, toen lokale media meldden dat de lokale bevolking werd geïntimideerd door gewapende mannen en algemeen onbeschoft gedrag.

De lokale politie vertelde de krant El Heraldo dat de buitenlander 'een internationaal netwerk voor mensenhandel, drugshandel en sekstoerisme runde' nadat het hotel een 'bunkerhotel' was geworden. Het falen van de lokale politie in de vijf jaar dat het hotel open was, gaf de lokale bevolking de indruk dat de hoteleigenaar 'onaanraakbaar' was, aldus El Heraldo. Lokale bewoners 'zullen niets publiekelijk zeggen, omdat ze bang zijn' voor de mensen van het hostel, meldde de krant.

In november vorig jaar werd Moosh naar Bogota gestuurd op beschuldiging, dat hij 'volgens de nationale migratieautoriteit' een risico vormt voor de nationale veiligheid, openbare orde, openbare veiligheid of sociale rust.

Hoewel Moosh consequent elke connectie met mensenhandel en de promotie van sekstoerisme heeft ontkend, zoekt dit laatste arrestatiebevel zijn gevangenneming voor vermoedelijke connecties met de zondag 29 juli 2018 opgerolde prostitutiebende in Cartagena waarvan wordt aangenomen, dat het ongeveer 250 slachtoffers heeft gehad.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Premier Netanyahu van Israël woont inauguratie Colombia's nieuwe president Iván Duque bij

Het is de tweede reis van Netanyahu naar Colombia in minder dan een jaar

Colombia is een van Israëls beste vrienden in Latijns-Amerika


Premier Benjamin Netanyahu zal volgende week naar Colombia reizen voor de inauguratie van de nieuwe president van het land, Iván Duque. Het wordt de tweede reis van Netanyahu naar de Zuid-Amerikaanse staat in minder dan een jaar. 

Tijdens zijn driedaagse verblijf in Bogota, tussen 6 en 9 augustus, zal Netanyahu ook een ontmoeting hebben met verschillende regionale leiders, zo heeft zijn zijn kantoor zondag 29 juli 2018 aangekondigd.

Naast zijn sit-down met Duque, wordt verwacht dat Netanyahu de presidenten van Argentinië, Honduras en Guatemala ontmoet. Duque, van de rechtse partij Partido Centro Democrático, heeft gezegd dat hij de goede verstandhouding met Israël wil verbeteren en zelfs openlijk wil nadenken over het verplaatsen van de ambassade van zijn land naar Jeruzalem. Op 16 mei zei hij tijdens een campagnegebeurtenis, dat hij, indien gekozen, 'de mogelijkheid om de diplomatieke zetel in Jeruzalem te plaatsen' niet zou uitsluiten.

Duque zei ook, dat hij 'de best mogelijke betrekkingen met de staat Israël wil onderhouden'.
De verklaring kwam op dezelfde dag dat Guatemala het tweede land was dat zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen, twee dagen na de Verenigde Staten. Een week later werd Paraguay het derde land om dit te doen.

De opmerkingen van Duque kregen een harde weerslag van zijn tegenstanders in het campagnespel, terwijl de meeste andere kandidaten de positie verwierpen. Gevraagd naar zijn verklaring dagen later, zei Duque dat hij een tweestatenoplossing ondersteunt en wil dat zijn uiteindelijke regering zou gaan bijdragen aan vredesinspanningen. 'Colombia kan in het Midden-Oosten geen haat zaaien', zei hij.

In 2010 en 2011 was Duque assistent bij een onderzoek van de Verenigde Naties naar het incident met de vloot van Mavi Marmara in 2010, waarbij Israëlische soldaten ruzieden met Turkse demonstranten die probeerden de blokkade van Gaza te doorbreken
Het panel vond uiteindelijk, dat de Israëlische blokkade in Gaza legaal was, maar dat de inval, waarbij 10 Turkse activisten werden gedood, buitensporig was.

Op 13 september 2017 bracht Netanyahu drie uur door in Bogota, waar hij een ontmoeting had met de vertrekkende president Juan Manuel Santos en leden van de lokale Joodse gemeenschap, en twee bilaterale overeenkomsten inzake wetenschap en toerisme ondertekende. Zijn korte verblijf kwam als onderdeel van het allereerste bezoek aan Latijns-Amerika door een zittende Israëlische premier.

'Ik denk niet dat de [bezoeken] van de premier van Israël ... 70 jaar uit elkaar moeten liggen, dus ik garandeer dat het volgende bezoek veel dichterbij zal zijn', zei hij toen tijdens een persconferentie met Santos. "Wij denken dat Latijns-Amerika als geheel een enorm potentieel heeft', voegde hij eraan toe. 'We willen graag de prachtige relaties versterken die we al zoveel jaren hebben genoten', antwoordde Santos, die dit jaar niet voor herverkiezing kon gaan.
'Zoals in elke relatie is er altijd ruimte voor groei. We willen veel meer met Israël samenwerken. Je hebt veel van wat we nodig hebben, en we hebben veel wat je nodig hebt.'

Colombia is een van Israëls beste vrienden in Latijns-Amerika geweest, met nauwe politieke, militaire en economische banden. In 2013 ondertekenden de twee landen een vrijhandelsovereenkomst die in afwachting is van ratificatie door het Colombiaanse parlement. In 2016 bereikte bilaterale handel 580 miljoen dollar. Bijna 100 Israëlische bedrijven zijn actief in het land.

(Suriname Mirror/The Times of Israel)

Dode en zes gewonden bij crash sportvliegtuig op Campo de Marte vliegveld te São Paulo, Brazilië

Toestel stort bij derde landingspoging om nog onbekende redenen neer en vat meteen vlam 

Inzittenden waren oprichters (Nereu and Geraldo Denardi) en enkele medewerkers van het bedrijf Videplast


Een sportvliegtuig is zondagmiddag 29 juli 2018 neergestort op het Campo de Marte vliegveld in de Braziliaanse stad São Paulo, zo meldt onder andere de Braziliaanse nieuwszender G1.

Het turbopropvliegtuig, een Beechcraft King Air C90 met registratie PP-SZN, stortte op het Campo de Marte vliegveld neer, nadat het voor een derde keer probeerde te landen.

Volgens getuigen probeerde de piloot het toestel aan de grond te zetten, maar wist hij niet zeker of het landingsgestel uitgeklapt was. Om dit te checken vloog hij langs de verkeerstoren, zodat de luchtverkeersleiders visueel konden bevestigen dat het landingsgestel uitgeklapt was. Toen de piloot bevestiging kreeg dat het landingsgestel uitgeklapt was, wilde hij de Beechcraft aan de grond zetten, maar dat lukte niet meteen.


Bij de derde landingspoging stortte het toestel, om nog onbekende redenen, neer en vatte meteen vlam toen het op de grond neerkwam.

Van de zeven inzittenden overleefde de piloot de crash niet. De andere zes personen overleefden het wel, maar werden met hoofd- en buikwonden opgenomen in het ziekenhuis.



De inzittenden waren de oprichters (Nereu and Geraldo Denardi) en enkele medewerkers van het bedrijf Videplast, een grote Braziliaans plasticfabrikant, en volgens persbureau Reuters eigenaar van het vliegtuigje.

De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van het ongeval.

In 2007 en 2016 stortten ook al sportvliegtuigen neer nabij het Campo de Marte vliegveld. In totaal eisten die ongevallen, waarbij de toestellen op enkele huizen in de nabijgelegen woonwijk crashten, twaalf levens. Volgens een onderzoek van Cenipa (Centro de Investigação e Prevenção de Acidentes Aeronáuticos), de Braziliaanse luchtvaartautoriteit die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van vliegtuigongelukken, zijn sportvliegtuigen goed voor 45 procent van de luchtvaartongevallen in Brazilië tussen 2008 en 2017.



(Suriname Mirror/Up In The Sky/G1 Globo/Folha de Sao Paulo/Twitter/YouTube/Metropoles)

Dierenbeschermingsorganisaties waarschuwen toeristen: ‘Let op dierenleed tijdens vakantie’

Vakantiegangers op Schiphol geconfronteerd met  schaduwzijde olifantenritten en selfies met wilde dieren


Vakantiegangers op Schiphol worden deze week geconfronteerd met de schaduwzijde van olifantenritten en selfies met wilde dieren. World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP wijzen toeristen van vandaag, maandag 30 juli 2018, tot en met zondag 5 augustus op het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren. 

World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP willen hiermee deze groeiende vorm van dierenmishandeling onder de aandacht brengen van een groot publiek. Op het grote scherm in de vertrekhal is elke minuut een afbeelding te zien van wilde dieren die gebruikt worden tijdens omstreden toeristische tripjes in landen als Thailand, Marokko en Zuid-Afrika.

Met de oproep THINK AGAIN en indringende beelden van olifanten, leeuwen en apen hopen de drie organisaties dat toeristen tijdens hun vakantie niet zullen bijdragen aan deze vorm van ‘vermaak’. Knuffelen met leeuwenwelpjes, een rit op de rug van een olifant en op de foto gaan met een aap zijn vormen van vermaak waar de dieren ernstig onder lijden.

De drie organisaties stellen: 'Als je op een wild dier kunt rijden, met ze kunt wandelen, ze kunt knuffelen of een selfie met ze kunt maken, doe het dan niet. Je ziet vaak niet direct wat voor leed hierachter schuilgaat, maar dieren doen dit niet van nature. Ze worden uit het wild gehaald en op gruwelijke wijze getraind zodat ze ‘geschikt’ worden voor de omgang met toeristen of om kunstjes te vertonen.'



Toerisme waar wilde dieren bij betrokken zijn, is wereldwijd big business. Jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.

Hoe leuk het ook lijkt, minder bekend is dat deze groeiende vorm van toerisme veel dierenleed veroorzaakt. De groeiende trend van selfies draagt daar flink aan bij.

De afgelopen drie jaar steeg het aantal selfies met wilde dieren op Instagram namelijk met maar liefst 292 procent. Over de hele wereld worden dieren uitgebuit voor dit soort praktijken. Zo leeft drie op de vier olifanten in parken in Azië onder vreselijke omstandigheden en worden berberapen met uitsterven bedreigd doordat grote aantallen uit het wild worden geroofd voor toerisme en illegale handel.

Ook leven er in Zuid-Afrika op dit moment maar liefst 8.000 gefokte leeuwen die voor het knuffelen en wandelen zijn gefokt en waarschijnlijk eindigen in de jacht, canned hunting.

(Suriname Mirror/St. AAP/Facebook)

21-Jarige jongen verdrinkt tijdens zwemmen in gesloten (!) recreatieoord te Powakka

Vijf jongens negeren dat recreatieoord verboden terrein is....


De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 30 juli 2018, dat de 21-jarige Joël O. gistermiddag tijdens het zwemmen verdronken in een gesloten recreatieoord te Powakka. Zijn lichaam werd door duikers van het Korps Brandweer Suriname geborgen. 

Vijf jongens waren in het oord, dat niet gecertificeerd is en al geruime tijd voor het publiek gesloten, om te zwemmen. Joël verdween plotseling in de diepte. Een zoekactie van life guards leverde niets op.

De gealarmeerde politie van Paranam daarna de brandweer in, die met duikers het lichaam van Joël lokaliseerden en uit het water haalden. Een arts stelde de dood vast.

Newmont Werknemersorganisatie klaagt bij minister Moestadja van Arbeid over arbeidsomstandigheden

(Bron foto: NII)
Arbeiders klagen onder andere over de 12-urige werkdagen en slechte slaapaccommodaties


De Newmont Werknemersorganisatie (NWO) heeft haar bezorgdheid geuit tegenover minister Soewarto Moestadja van Arbeid over de arbeidsomstandigheden in de sector. Ze noemt de 12-urige werkdagen, de lange periode van dag- en nachtdiensten, de slechte slaapaccommodaties voor werknemers op de bedrijfslocatie, en de negatieve impact op het gezinsleven, omdat de werknemer twee weken weg is van huis. Deze omstandigheden zijn volgens de bond slechts enkele van de vele misstanden die in de sector voorkomen en niet bevorderlijk zijn voor arbeidsplezier. De NWO vraagt hiervoor aandacht van het ministerie. 

Het ministerie van Arbeid heeft te kennen gegeven dat de sociale partners hard op weg zijn om 'decent work' zijn beslag te doen krijgen in elke sector en op elke werkplek. 'Ook de werknemers van Newmont zullen profijt trekken van de resultaten hiervan', verzekerde de minister, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII)  vandaag, maandag 30 juli 2018.

In een werkbespreking heeft de minister zich laten informeren over de arbeidsomstandigheden. De bond staat onder leiding van Murwin Leeflang, die wordt bijgestaan door consultant Winston Wirth.

Moestadja zei, dat het ministerie in de afgelopen periode met voortvarendheid heeft gewerkt aan verbetering van de arbeidswetswetgeving. De aangepaste arbeidswetgeving vereist volgens de bewindsman ook handhaving van de wetten, nu strenger ter hand te nemen. Intussen heeft de minister een traject ingezet om de Arbeidsinspectie te transformeren naar een modern inspectieapparaat. De bewindsman heeft hiertoe voor de komende twee jaren een Transformatie- en Managementteam ingesteld om dit traject te sturen.

Afgezien van het instrument van handhaving, ziet de minister dialoog ook als een sterk wapen voor werknemers en werkgevers om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hij spoort de NWO daarom aan om in overleg te treden met de werkgever om te komen tot een collectieve arbeidsovereenkomst, waarvan de inhoud een aanzet zou moeten zijn voor het gewenste niveau van fatsoenlijk werk binnen de sector.

8 Decemberstrafproces gaat richting zijn einde....

Auditeur militair Roy Elgin blijft bij strafeis van 20 jaar tegen Bouterse en Boerenveen

Voor verdachte Jimmy Stolk is vrijspraak gevraagd


In de 8 decemberstrafzaak tegen Desi Bouterse, Jimmy Stolk en Etienne Boerenveen heeft auditeur militair Roy Elgin vanochtend, maandag 30 juli 2018, zijn pleidooi gehouden. Hij blijft bij zijn strafeis van 20 jaar tegen Bouterse en Boerenveen. Tegen Jimmy Stolk is vrijspraak gevraagd.

Besloten is dat de advocaten op 29 oktober reageren op Elgin. De verdachten hebben op die dag ook hun laatste woord. Daarna zal de Krijgsraad bepalen wanneer het vonnis zal worden uitgesproken.

In de zaak van Arthy Gorré, die inmiddels is overleden, heeft Elgin gevraagd aan de Krijgsraad om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

De repliek in de zaak tegen Stolk was kort, omdat  Elgin immers vrijspraak heeft gevraagd. De auditeur militair is puntsgewijs ingegaan op de zaken die ingebracht zijn door de advocaten van Bouterse en Boerenveen.

Volgens Elgin is er geen sprake geweest van het plegen van een coup door de vijftien slachtoffers, zoals gesteld door de advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai. De tweede beurt van Elgin (repliek) in de 'militaire kamer' zal 12 oktober gehouden worden.

Heel schattig! Reuzenmiereneter Beaker in Phoenix Zoo (VS) verwent zich in bubbelbad

Verfrissend bad voor tamanoea in tropische temperaturen



Beaker is een reuzenmiereneter  (Myrmecophaga tridactyla - in Suriname: Tamanoea) in de Phoenix Zoo, Arizona (VS). Elke middag, ongeveer een minuut of zo, neemt hij een duik in zijn zwembad, maar toen er bubbels werden toegevoegd, bleef hij meer dan 10 minuten in het water.

De gebruikte bubbels waren  van Johnson & Johnson's No More Tears, waarvan medewerk(st)ers van de dierentuin beweren, dat het hem geen kwaad doet.

De afgelopen week waren de temperaturen overdag in Phoenix rond de 41 graden Celsius, volgens Accuweather.com.


(Suriname Mirror/5News Online/AZfamily/Facebook)

UNESCO: 2019 Internationaal Jaar van de Inheemse Talen

'Over de hele wereld verdwijnen talen in een alarmerend tempo vanwege verschillende factoren'



Talen spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van alle mensen, met hun complexe implicaties voor identiteit, culturele diversiteit, sociale integratie, communicatie, onderwijs en ontwikkeling. Via talen verankeren mensen niet alleen hun geschiedenis, tradities, geheugen, unieke manieren van denken, zin en expressie, maar bouwen ze ook hun toekomst op. 

Talen zijn cruciaal op het gebied van mensenrechtenbescherming, vredesopbouw en duurzame ontwikkeling, door te zorgen voor culturele diversiteit en interculturele dialoog.

Ondanks hun immense waarde blijven talen over de hele wereld echter in een alarmerend tempo verdwijnen vanwege verschillende factoren. Velen van hen zijn inheemse talen.

Inheemse talen in het bijzonder zijn een belangrijke factor in een breed scala van andere inheemse kwesties, met name onderwijs, wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, biosfeer en het milieu, vrijheid van meningsuiting, werkgelegenheid en sociale insluiting.

Als reactie op deze bedreigingen heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een resolutie aangenomen (Ref. A / RES / 71/178) over 'Rechten van inheemse volkeren', die 2019 verkondigt als het Internationale Jaar van de Inheemse Talen.




Voor de organisatie van het Internationaal Jaar 2019 zal een aantal belanghebbenden worden betrokken bij de voorbereiding van het actieplan, dat als leidraad dient voor gezamenlijke gezamenlijke actie van alle belanghebbenden om een ​​maximaal gecoördineerd effect en sociale verandering in de samenleving te bereiken met betrekking tot de inheemse bevolking. talen en hun sprekers.

Er zal een groot aantal evenementen met betrekking tot inheemse talen worden gehouden, evenals een reeks nationale en internationale expertmeetings en initiatieven over de hele wereld.

(Suriname Mirror/UNESCO)

Vrouwen in Pusugrunugebied alleen nog naar kostgrond onder begeleiding van man met jachtgeweer

Dood 2-jarige Merinio na aanval door puma laat diepe sporen na in dorp

'Mijn kleinkind is doodgebeten en ik mag niets doen, want volgens de overheid behoort de puma tot de beschermde dieren'


Sabora Gadden (23) heeft een trauma door de dood van haar tweejarig zoontje Merinio na een aanval van een puma eerder deze maand. Ze is teruggetrokken, praat weinig en kan ‘s avonds moeilijk slapen, aldus vandaag, maandag 30 juli 2018, de Ware Tijd.

'Ik kan nu moeilijk leven in een bosrijk gebied. Ik wil weg uit het dorpsleven. Door het drama met de puma ben ik nu heel erg bang en de gedachte laat me maar niet los. Ik hield van mijn zoon, maar nu heeft het kwaad hem afgepakt van mij. Ik mis hem heel erg.'

Ook haar levenspartner Marilijo Anipa kan het moeilijk verwerken. Wat hem vooral pijn doet is dat hij er niet bij was om zijn zoon te redden.

Vrouwen in het Pusugrunugebied mogen alleen nog het bos in, of naar hun kostgrond gaan, onder begeleiding van een man met een jachtgeweer. Dit hebben de mannen van tien dorpen besloten tijdens een krutu te Bethel. Vooral, omdat de padie overal oogstrijp is moeten de vrouwen naar de kostgronden.

De overheid heeft gelijk na het drama militairen gedirigeerd naar het gebied om op de puma te jagen, maar die zijn onverrichter zake teruggekeerd. De bewoners zien geen enkele andere beweging van de overheid na het drama.

De vijfjarige Björn gaat na enkele dagen weer naar school. Toen de puma zijn broertje aanviel heeft hij zijn moeder geroepen, die niet ver van hen bezig was peper te oogsten. Sabora: 'Toen hij mij riep had ik niet eens goed verstaan wat hij bedoelde. Ik keerde me om en liep zijn richting op zonder het geringste vermoeden te hebben wat er gaande was. Maar, plotseling zag ik een bruin beest het bos in rennen. Toen ik bij mijn zoon aankwam was hij al lelijk verwond. Mijn houwer lag op een afstand.'

Volgens de moeder praat Björn voortdurend over het drama.

Hoofdkapitein Theo Gadden, vader van Sabora, ziet dagelijks het verdriet van zijn dochter. 'Ze is nu bijna weer als een kind afhankelijk geworden van mij en haar moeder.' Volgens hem is het gebied rond Pusugrunu rijk aan katachtigen, waaronder de meest agressieve, de puman.

'Mijn kleinkind is doodgebeten en ik mag niets doen, want volgens de overheid behoort de puma tot de beschermde dieren. En dat beest loopt nog hier in het bos rond. Maar, wat gaat de overheid, die dit verbiedt, voor mijn dochter doen die nu zwaar te lijden heeft?'

Milieuorganisaties maken omgeving pier van Leonsberg schoon

'Het is natuurlijk goed dat organisaties het vuil opruimen, maar er zal veel meer moeten gebeuren'



Bij de pier van Leonsberg zijn medewerk(st)ers van milieuorganisaties en vrijwillig(st)ers zaterdagochtend druk bezig geweest om gedumpt en aangespoeld afval los te weken uit de modder. De petflessen zijn niet meer geschikt voor recycling, zegt voorzitter Jeroen Cornelisse van Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) vandaag, maandag 30 juli 2018, in de Ware Tijd. 'Ze hebben te lang in weer en wind gelegen en zijn onder de modder. We kunnen ze helaas niet verwerken en zijn jammer genoeg genoodzaakt ze te vervoeren naar een vuilstortplaats.'

Samen met milieuorganisaties als het Green Heritage Fund Suriname, Wereld Natuur Fonds Guianas, Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en vrijwillig(st)ers heeft SuReSur zaterdag de omgeving van de pier te Leonsberg schoongemaakt.

'Je hebt daar dagelijks een constante aanloop. Niet alleen mensen die de oversteek doen, maar vaak ook toeristen en die moeten helaas tegen al het vuil aankijken en dat is natuurlijk geen mooi gezicht', vertelt Michael Hiwat van het Wereld Natuur Fonds. 'Men kan niet zeggen dat er in Leonsberg geen plekken zijn waar mensen hun vuil kunnen gooien, want er zijn genoeg tonnen en er is ook nog een recyclebak. Neem dan ook de extra moeite om het afval daarin te doen.'

Of de pier bij Leonsberg na deze schoonmaakactie schoon zal blijven, betwijfelt Alfred Mitrosentono, die daar een warung heeft. 'Vaak moet ik mensen aanspreken die vuil komen dumpen. Ik doe zoveel ik kan om rondom mijn warung schoon en netjes te houden. Het is natuurlijk goed dat de organisaties hier zijn om het vuil op te ruimen, maar er zal veel meer moeten gebeuren, anders blijf je aan de gang.'

Negende verkeersdode van het jaar op Curaçao

Automobilist verliest de macht over het stuur op de Kaminda Rignald Recordino

(Bron foto: Extra)
 Auto botst op twee lantaarnpalen - Slachtoffer is 47-jarige Gracia Hyppolite, geboren op Haïti


Gistermorgen vroeg is de negende verkeersdode van het jaar gevallen. Rond tien voor vier gisterochtend kreeg de politiecentrale de melding dat een verkeersongeval had plaatsgevonden in Santa Rosa. Op de Kaminda Rignald Recordino had de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur verloren ter hoogte van het plaatselijke benzinestation. Dit meldt Paradise FM vandaag, maandag 30 juli 2018.

De auto was vervolgens op twee achtereenvolgende lantaarnpalen gebotst.

Toen politie en ambulancepersoneel arriveerden was de bestuurder al overleden. Het slachtoffer iss de 47-jarige man Gracia Hyppolite, geboren op Haïti.

Oud-premier Maria Liberia-Peters: 'De problemen van PdVSA waren allang voorzien'

'Ik wil geen paniek zaaien, maar vind wel dat wij oog moeten hebben voor de geopolitiek en wat dat voor ons betekent'


De problemen van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), zoals beslaglegging door ConocoPhilips, tankers met Venezolaanse olie die niet gelost kunnen worden, geen aanvoer van ruwe olie vanuit Venezuela voor Curaçao, waren allang voorzien. Dat stelt oud-premier Maria Liberia-Peters, tevens ex-lid van het MDPT vandaag, maandag 30 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Liberia-Peters verklaarde, dat naar aanleiding van bijvoorbeeld de rechtszaak waarbin PdVSA en andere partijen onlangs in een Kort Geding bij de rechtbank niet erin slaagden om de beslaglegging op de olie van de tanker Pericles op te heffen.

'Eigenlijk heb ik mij voorgenomen om niets over het MDPT te zeggen, maar tegen het licht van de slechte economische situatie hier, de economische crisis in Venezuela, de grote onzekerheid over de Isla-raffinaderij, en de rechtszaken en beslagleggingen waarin PdVSA is betrokken, kan ik niets anders zeggen dan dat wij het hebben voorzien. Wij moeten niet verrast zijn. In deze moeilijke tijden is het zaak dat de regering, het bedrijfsleven en de kerken samen het volk informeren over wat er speelt. De brede dialoog moet erop gericht zijn om het volk in deze zware tijden een sprankje hoop te geven. En om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s. Niet om paniek te zaaien, maar om ervoor te zorgen dat het volk weet waar het aan toe is. Dat heb ik in de tachtiger jaren ook gedaan toen de Shell van het eiland wegging.'

'Ik maak mij ernstig zorgen om een bericht dat ik begin juli las dat China miljarden dollars beschikbaar stelt om de raffinaderijen in Venezuela op te knappen, maar ook om ruwe olie te raffineren en – daar zit dus het venijn – een olieoverslag op een Venezolaans schiereiland te bouwen voor de doorvoer van olie via het Panamakanaal naar China. Realiseren wij ons wel wat dat voor Bullenbaai betekent? Ik wil geen paniek zaaien, maar vind wel dat wij oog moeten hebben voor de geopolitiek en wat dat voor ons betekent.'

Twee aangiften Advent Ziekenhuis, Curaçao, tegen inspecteur-generaal Jan Huurman

Huurman zou zonder bevoegdheid hebben gefungeerd als inspecteur Volksgezondheid


Het Advent Ziekenhuis heeft twee aangiften tegen inspecteur-generaal Jan Huurman ingediend, aldus een persverklaring van de zorginstelling, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 30 juli 2018. 

De eerste aangifte is gedaan, omdat de inspecteur een valse aangifte zou hebben gedaan tegen de directie. Vorige week maandag deed Huurman aangifte tegen de zorginstelling omdat het ziekenhuis zich zou onttrekken aan het toezicht van de inspectie. De zorginstelling stelt op haar beurt, dat het contact met de inspecteur bewijsbaar vóórdat er de inspecteur aangifte deed, weer was genormaliseerd.

De tweede aangifte is gedaan, omdat de inspecteur, die volgens de instelling er prat op gaat dat de papierwinkel in orde moet zijn, vóór april 2018 ‘ruimschoots zonder bevoegdheid heeft gefungeerd als inspecteur voor de Volksgezondheid en ernstige handelingen heeft verricht zonder legaal daartoe gerechtigd te zijn. Hier staat een gevangenisstraf op van 3 maanden’, aldus het ziekenhuis.

In de verklaring reageert de zorginstelling ook op het aanbod van de inspecteur, dat hij de aangifte tegen het Advent zal intrekken in ruil dat de instelling de brief van 19 juli intrekt. In die brief zag het Advent af om in afwachting van de minister, contact te hebben met de inspecteur.

Jogi (VHP) verwacht niet veel van openbare Assembleevergadering over kwestie Alcoa/Suralco

'Nationaal belang wordt niet gediend door de regering, ze heeft haar standpunt bepaald'

'Deze belangrijke zaak voor Suriname is in handen gelegd van een paar mensen'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) verwacht niet veel van de openbare Assembleevergadering die morgen wordt gehouden over de kwestie Alcoa/Suralco. Op basis van de antwoorden die president Desi Bouterse heeft gestuurd naar De Nationale Assemblee, blijkt volgens hem duidelijk, dat het nationaal belang niet wordt gediend door de regering, aldus Starnieuws vandaag, maandag 30 juli 2018. 

Jogi meent,dat de regering geen mind shift meer zal kunnen maken, want ze heeft haar standpunt al bepaald. Hij verwacht ook geen kritische houding van de coalitiefractie, want fractieleider André Misiekaba (NDP) heeft al te kennen gegeven dat niet meer opgetrokken wordt met de oppositie en de regering wordt ondersteund.

Jogi blijft erbij, dat Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons al die tijd op de hoogte is van de onderhandelingen die de presidentiële commissie voert met Alcoa. De VHP'er vindt het niet in de haak, dat de president zonder meer stelt, dat Suriname geen belangstelling had om de faciliteiten van Suralco te Paranam over te nemen.

'Hij heeft zich blijkbaar niet zo goed in de bauxietsector verdiept als in de goudbusiness, anders had hij een ander besluit genomen', aldus Jogi. Hij vindt het erg, dat de optie tot overname niet kenbaar is gemaakt aan de samenleving.

Volgens Jogi heeft Bouterse willekeurig antwoord gegeven heeft op vragen. De VHP heeft geen antwoord gekregen op vragen die ook schriftelijk zijn gesteld. Jogi vindt evenwel dat de president in debat moet gaan met De Nationale Assemblee en daar zijn standpunt moet verdedigen. Hij is niet gecharmeerd van de antwoorden op schrift. 'Wij zullen ons werk doen dinsdag. Na lang aandringen wordt deze vergadering eindelijk belegd. Intussen heeft de regering haar besluiten genomen. Deze belangrijke zaak voor Suriname is in handen gelegd van een paar mensen.'

'Mijn leven is nu al in gevaar, geeft u mij de ruimte, ik weet waarmee ik bezig ben'

Immilioh Lens keert op zijn schreden terug na forse corruptie-uitspraken richting Abdoelgafoer

Lens lijkt zijn vingers niet te durven branden aan te snelle beschuldigingen


De beerput over vermoedelijke corruptiezaken van ex-minister en NDP-jongerenvoorzitter Faizal Abdoelgafoer blijft voorlopig dicht. Partijgenoot Immilioh Lens, die had gedreigd Abdoelgafoer te ontmaskeren, vreest nu voor zijn leven. 'Mijn leven is nu al in gevaar. Geeft u mij de ruimte, ik weet waarmee ik bezig ben', zegt hij in de Ware Tijd van vandaag, maandag 30 juni 2018.

Volgens Lens kunnen zijn uitspraken tegen hem gebruikt worden. 'Wanneer ze me morgen bellen dat ik niet meer aan het werk hoef te komen, sta ik er alleen voor. Ik ga alleen met de gebakken peren zitten, want te a schot piki a sa de gi mi wawan, dus geef mij de ruimte.'

Hij beweert nu te werken aan een gedegen plan van aanpak, maar flink wordt tegengewerkt vanuit de NDP.

'U weet misschien niet wat er gebeurt wanneer iemand opstaat binnen de NDP en wat dit voor de persoon teweegbrengt. Het is geen makkelijke job. Je wordt echt van alle kanten aangevallen.'

Volgens Lens zijn velen binnen de NDP daarom bang om voor hun mening uit te komen. Hoewel hij door diverse mensen wordt ondersteund, wil hij 'het juiste moment afwachten' om de corruptiezaken te openbaren.

Lens had Abdoelgafoer tot afgelopen vrijdag de tijd gegeven om op te stappen als voorzitter van de NDP-jongeren. Hoewel de NDP-jongerenvoorzitter niet is afgetreden, zijn de onthullingen uitgebleven. Lens kan niet concreet aangeven wat hij zal doen nu Abdoelgafoer niet is opgestapt. Hij houdt vol, dat zijn actie tegen jonge corruptelingen nog steeds heel serieus is. Lens zou nog steeds van plan zijn om een boekje open te doen over de 'vreemde daden' van Abdoelgafoer en drie anderen.

'Bij OM nog geen rechtshulpverzoek uit Nederland binnen gekomen'

'Ik denk dat het heel belangrijk is te tonen dat wij alle inspanningen willen plegen om te bevestigen of te ontkennen dat er sprake is van iets illegaals'


'Bij het Openbaar Ministerie is nog niet aangeleverd een rechtshulpverzoek vanuit Nederland.' Dit zei procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, in antwoord op een vraag of er al een rechtshulpverzoek is gekomen inzake de 19,5 miljoen euro die in beslag is genomen door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 30 juli 2018.

Het is ook nog niet duidelijk wat de status is van het onderzoek, of er al sprake is van een strafrechtelijk onderzoek of dat gedragingen en methoden worden nagegaan over mogelijke witwaspraktijken.

Tijdens het actualiteitenprogramma hebben de juristen Armand van der San, Hugo Essed en mede panellid Henry Ori diverse vragen gesteld over de geldverzendingen en witwaspraktijken.



Er is een geldverzending van 19,5 miljoen euro van particuliere banken via de Centrale Bank van Suriname in Nederlands in beslag genomen. Daarna nog eens 4 miljoen euro van Republic Bank.

Essed benadrukte. dat volgens het gewijzigde rechtshulpverdrag het niet de pg is die rechtshulpverzoeken doet aan Nederland, maar de minister van Justitie en Politie. Baidjnath Panday beaamt dat formeel rechtshulpverzoeken tussen Suriname en Nederland, via de minister lopen. Hij heeft nog geen rechtshulpverzoek onder ogen gekregen.

'Als er een bevraging mocht komen om te weten te komen over de aard van de zending, personen betrokken bij de zending, dan is het de vraag die vooraf beantwoord moet worden, welke wetgeving geeft de basis om aan zo'n verzoek te kunnen voldoen', zei de pg. Het gaat om de wetten over 'melding ongebruikelijke transacties', 'identificatieplicht dienstverlening en wet 'toezicht op financiële dienstverleningen van de Centrale Bank van Suriname'. Als deze wetsproducten naast elkaar worden gezet, is de eerste inschatting van het Openbaar Ministerie, dat personen om wie het gaat niet met naam en toenaam genoemd kunnen worden. 'Dit is een pure aangelegenheid van de toezichthouder', stelde de pg.

De toezichthouder moet de gelegenheid krijgen om onderzoek te doen naar mogelijke verwijten die worden gemaakt. 'Ik denk dat voor ons als land het heel belangrijk zou zijn om aan te tonen dat wij alle inspanningen willen plegen teneinde te bevestigen of te ontkennen dat er sprake is van iets illegaals. En op het moment dat je daartoe niet bereid zou zijn, dan lijkt het alsof je iets te verbergen hebt. U zou mij niet vinden achter een groep personen die zegt dat wij iets te verbergen hebben. Maar laat de vraagstelling komen, dan kunnen wij helpen uitzoeken', aldus Baidjnath Panday.

Rusland (NPS): 'Assemblee al die tijd door regering op een dwaalspoor gezet in kwestie Alcoa'

'Het is onwettig wat regering nu verkondigt'

'Dat brengt andermaal de basis van onze democratische samenleving onder druk'


'Naar mijn mening is De Nationale Assemblee al die tijd door de regering op een dwaalspoor gezet', zegt NPS-fractieleider Gregory Rusland in reactie op het schrijven van president Desi Bouterse. De intenties zijn niet volgens een gangbare Memorandum of Understanding (MoU) gemaakt, maar kunnen beschouwd worden als afspraken vastgelegd in een tussenovereenkomst tussen de regering van Suriname en de Alcoa, zegt Rusland vandaag, maandag 30 juli 2018, op Starnieuws. 

De president geeft aan, dat vanwege een confidentialiteitsovereenkomst de regering niet kan ingaan op alle vragen die vanuit De Nationale Assemblee (DNA) worden gesteld en dit slechts kan doen na de finale beëindiging van de onderhandelingen, dus na de ondertekening van de overeenkomsten. Rusland vraagt zich af wat volgens de president dan de positie van DNA in het staatsbestel is.

'Heeft men door, dat onderhandelingen niet definitief kunnen zijn als DNA haar uitdrukkelijke goedkeuring niet heeft gegeven hieraan? Het is onwettig wat de regering nu verkondigt en dat brengt andermaal de basis (rechtsstaat gedachte) van onze democratische samenleving onder druk', stelt de politicus.

'De opmerking dat prospective investors niet met Suriname zouden willen onderhandelen als men weet dat de gehele Surinaamse gemeenschap zich ermee zou bemoeien, is volkomen onacceptabel en duidt op de arrogantie welke bij enkelen in onze samenleving leeft, waarbij men ervan uitgaat dat zij alleen kunnen bepalen wat in ons land gebeurt. Verder is deze uitspraak een belediging en volkomen miskenning van DNA en zeker wij als NPS kunnen niet accepteren dat DNA op deze wijze bejegend wordt', stelt Rusland.



Over de raffinaderij geeft de president aan, dat reeds in 2015 aan de Alcoa is aangegeven dat Suriname geen belangstelling ervoor heeft. 'De indruk is steeds gewekt dat wij in onderhandeling waren hierover en zeker vanuit DNA is tot de maand mei 2018 aandacht besteed aan deze issue. Wij zijn toen, na een teleconference met een Surinaamse deskundige in Saoedi Arabië, tot de conclusie gekomen, dat de raffinaderij moet worden behouden indien wij nog een kans wensen te hebben voor behoud van de sector voor Suriname.'

Overigens plaatst Rusland vraagtekens achter deze uitspraak, omdat de regering eind 2015 en begin 2016 aangaf dat zij alternatieven hadden om de raffinaderij te continueren met Monaco Resources. De president heeft aangegeven, dat er volgens de onderhandelingscommissie tot dusverre geen sprake is geweest van een geschil met de Alcoa. De NPS-voorman merkt op, dat de president in DNA eind 2015 heeft aangegeven, dat de MoU getekend door de Alcoa en de onderhandelingscommissie van de president, als niet te bestaan te beschouwen en dus te negeren.

'Rond midden 2016 wees de Alcoa ons erop dat de regering uitdrukkelijk aan haar heeft aangegeven dat het MoU recht overeind staat en dat de Alcoa dus op basis van die 'overeenkomst' zal handelen. Met de uitspraak in het schrijven van de president wordt nu dus aangegeven dat DNA opzettelijk of niet opzettelijk in de maling is genomen en steeds getracht is DNA buiten deze Alcoa case te houden', concludeert Rusland.

PALU: 'Voortijdig vertrek Alcoa en zeker manier waarop is wel degelijk wanprestatie'

'De fouten van de presidentiële commissie stapelen zich alleen maar op'


Tegen de achtergrond van alle offers die Suriname heeft gebracht om hier een geïntegreerde aluminium industrie mogelijk te maken mag niet naleven van die overeenkomst, het voortijdig vertrek van Alcoa , en zeker de manier waarop, wel degelijk als wanprestatie worden aangemerkt. 

De brief die president Bouterse vorige week naar De Nationale Assemblee (DNA) stuurde, heeft bij de PALU verbazing gewekt en toont eens te meer aan dat wij het niet aan de presidentiële commissie kunnen overlaten om met Alcoa te onderhandelen wanneer het Surinaams belang voorop moet worden gesteld. De fouten van de commissie stapelen zich alleen maar op en slechts De Nationale Assemblee kan hier nog een halt aan toeroepen.

Een simpel Memorandum of Understanding (MoU), dat alleen maar had moeten aangeven hoe partijen zich wensen op te stellen in een bepaalde kwestie, wordt inhoudelijk zo gemanipuleerd dat het ’t karakter krijgt van een overeenkomst. In deze overeenkomst (het MoU), worden vervolgens afspraken gemaakt over de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO), en wordt aan Alcoa de ruimte gegeven om alvast met de uitvoering daarvan te beginnen. Dit had nooit mogen gebeuren, omdat wijziging van de BO uitsluitend de bevoegdheid is van DNA, en vroegtijdige beëindiging is een fundamentele wijziging. 

En dan werkt de regering er dus ook nog aan mee, dat de Alcoa alvast haar bezittingen in Suriname in waarde doet verminderen, dingen gewoon kapot maakt, terwijl nog moet worden onderhandeld over hoe dit bedrijf aan zijn financiële en andere verplichtingen tegenover Suriname gaat voldoen! 

De regering en Alcoa zijn hiermee bezig de wet te overtreden, en dat ten nadele van Suriname. En terwijl van alle kanten, coalitie en oppositie, signalen aan de regering worden gegeven dat zij op een verkeerd spoor zit, raast de trein gewoon verder. Uit het antwoord dat de president vorige week naar DNA stuurde, blijkt dat het alleen maar erger wordt. Uit de woorden in de brief van de president, 'dat de Alcoa geen wanprestatie kan worden verweten', blijkt dat in de onderhandelingen, het Surinaamse belang door niemand wordt bewaakt. Erger nog, met dit soort stellingen wordt alleen maar het belang van Alcoa behartigd. 

Uit alles blijkt, dat Alcoa juist wèl wanprestatie te verwijten is. Suriname heeft aan het begin van de overeenkomst namelijk enorme offers gebracht om een geïntegreerde aluminium industrie mogelijk te maken waaruit beide partijen voordeel zouden halen. We hebben toestemming gegeven om een enorm stuk land onder water te zetten, duizenden landgenoten moesten voor de realisatie van deze overeenkomst verhuizen, met alle gevolgen van dien. We hebben daar bovenop ook nog eens 500.000 hectare land in exploratie gegeven, waarvan uiteindelijk 20.000 hectarea in exploitatie.

Ook in de loop van de overeenkomst hebben wij als natie er juist alles aan gedaan om het bedrijf te faciliteren en tegemoet te komen. En wat heeft Alcoa gesteld tegenover onze offers? Het bedrijf heeft uit de BO altijd alleen maar de vruchten weten te plukken, ook toen het feitelijk al in overtreding was van de afspraken. 

Tot kort voor de aankondiging van het vroegtijdige vertrek zijn regering nog serieuze presentaties voorgehouden over het ontwikkelen van de bauxietvoorraden in Nassau en de blik gericht houden op Bakhuys. En dan besluit het bedrijf van de ene op de andere dag de deuren te sluiten met alle gevolgen van dien. Hoezo kan Alcoa geen wanprestatie worden verweten? 

De PALU stelt ten overvloede vast, dat niet uitmaakt hoeveel top deskundigen worden geraadpleegd. Het Surinaamse belang moeten wij zelf bewaken, dat gaan die deskundigen niet voor ons doen.

De PALU roept De Nationale Assemblee nogmaals op om in nationaal belang haar verantwoordelijkheid in deze op te pakken. 

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)

VHP: 'Opgraving massagraf Mariënburg morele plicht'

'Project, door de huidige regering om financiële redenen gestopt, moet worden hervat'


'VHP verzoekt regering om alsnog financiële middelen vrij te maken voor toegezegde project van Mariënburg'


'Het opgraven van het massagraf van Hindostaanse contractarbeiders op de plantage Mariënburg is een morele plicht van de overheid tegenover de Surinaamse samenleving. Het project, dat door de huidige regering om financiële redenen is gestopt, moet worden hervat. Gebrek aan geld mag geen excuus zijn als het gaat om onze nationale geschiedschrijving. 

Op 30 juli 2018 herdenken we het feit, dat 116 jaar geleden 16 Brits-Indische contractarbeiders door koelbloedige executie zijn omgebracht op plantage Mariënburg in het district Commewijne. De contractarbeiders kwam in verzet tegen onderdrukking en onrecht dat hen werd aangedaan. De opstand van 1902 op plantage Mariënburg is vereeuwigd in het monument ter herdenking van deze gevallen Helden in 2006. 

De Surinaamse geschiedenis kent vele opstanden en protesten. Vanaf het aantrekken van slaven uit Afrika tot het aantrekken van goedkope contractarbeiders uit Azië. De mantel van contractarbeid neemt niet weg dat zij feitelijk net zo werden uitgebuit als de slaven uit Afrika. 

Herdenking van de 116 jaar geleden gewelddadige opstand van contractarbeiders op Mariënburg laat ons weer eens beseffen dat wie zijn geschiedenis niet kent, gedoemd is om haar te herhalen. Het was bemoedigend toen President Bouterse in 2013 toestemming gaf voor het project Mariënburg om de locatie van het massagraf op te sporen en de overblijfselen van de gevallen helden op een waardige manier de laatste eer te betuigen. 

De VHP betreurt het, dat dit project om financiële redenen is stopgezet. Immers het gaat niet alleen maar de 16 contractarbeiders, maar ook waar ze voor vochten, arbeidersbelangen en machtsmisbruik uit misplaatst gevoel van superioriteit. 

Het voorwerk dat is verricht door de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI) en onderzoeker Ben Mitrasingh mag niet verloren gaan en dient in het landsbelang te worden voortgezet. Onderzoek heeft uitgewezen dat erfgoed verbindt. Dit is essentieel in een pluriforme samenleving zoals Suriname, dat in wezen de wereld in zakformaat is. Wij moeten elkaars geschiedenis kennen, en ook elkaars helden samen gedenken. Gedeelde kennis van ons verleden is belangrijk in een democratisch land, want mensen moeten zich verbonden voelen om zich voor het ‘algemeen belang’ te willen inzetten. 

De VHP verzoekt de regering om alsnog financiële middelen vrij te maken voor het eerder toegezegde project van Mariënburg.'

Río Tárcoles, Costa Rica: Krokodillen in het Paradijs

Touroperators bieden krekensafari's of riviertochten aan om 'cocodrilos  in Tárcoles te zien

'Zodra we het domein van de krokodillen binnengaan, gaan we deel uitmaken van de voedselketen'


De biodiversiteit van Costa Rica is opmerkelijk, vooral voor zo'n klein land. Meer dan 500.000 soorten flora en fauna zijn ingepakt binnen 51.100 km2 territorium. Een van hen is de krokodil. Deze oude reptielen, die de dinosaurussen overleefden, bewonen de tropen van Australië, Afrika, Amerika en Azië. De soort komt voor in 17 landen in de regio. 

Costa Rica is de thuisbasis van een van 's werelds grootste populaties van Amerikaanse krokodillen (Crocodylus acutus).Tico crocs bewonen verschillende nationale parken: Santa Rosa National Park, Carara National Park, Corcovado National Park, Cañas, Tortuguero, Taboga en de Tárcoles-rivier in de buurt van de Pacifische kust.

Veel landen, zoals Australië, Thailand, India en China, om er maar een paar te noemen, profiteren van hun krokodillenpopulatie om hun toeristenhandel een boost te geven. Costa Rica is geen uitzondering.

Mensen houden er gewoon van om deze toproofdieren hun gang te laten gaan. Een bekende plek om naar krokodillen te kijken is de brug over Río Tárcoles. Het is aan de Pacifische kant van het land en het is moeilijk te missen. Je moet het oversteken op weg naar Jaco of Manuel Antonio. Daarnaast bieden verschillende touroperators krekensafari's of riviertochten om de 'cocodrilos  in Tárcoles te zien.

De dieren komen in grote groepen bij de brug samen om zich te koesteren in de zon of om te worden gevoed door bezoekers. En dat is wanneer dingen gecompliceerd worden. Om de toeristen te vermaken, voeden sommige touroperators en winkeleigenaars de krokodillen vanaf de brug en vanaf de boten. Deze volledig illegale praktijk wordt 'lokken' genoemd. Het heeft een effect op de krokodillen; na een tijdje modificeert het het gedrag van de dieren.


Wanneer ze mensen associëren met voedsel, verliezen dieren hun natuurlijke instinct om bang te zijn rond mensen en kunnen ze erg agressief worden. Omdat alle krokodillen vleesetend zijn, zijn ze potentieel gevaarlijk voor mensen. Degenen in de Tárcoles hebben dit al verschillende keren bewezen en aanvallen op en sterfgevallen van mensen zijn gebeurd. Om het nog erger te maken, beperken de incidenten zich niet tot de Tárcoles.

Costa Ricaanse stranden behoren tot de favorieten van surfers van over de hele wereld. Op veel van die stranden hebben crocs en surfers veel vervelende ontmoetingen gehad. Een paar jaar geleden verloor een surfer een deel van een been op Tamarindo. De aanval werd wijdverspreid gemeld en het toerisme, een enorme banenstroom in Costa Rica, werd om die reden getroffen.

Aan de andere kant is Río Tárcoles niet de beste plaats om een duik te nemen. Niet alleen vanwege de enorme reptielen, maar ook vanwege de vervuiling. De rivier is 'de meest vervuilde rivier in Costa Rica' genoemd.
Het maakt het grootste deel van het stadsgebied van San José leeg. Verontreinigingen, zoals agrochemicaliën, ongezuiverd rioolwater en ontlasting, zijn afkomstig van de commerciële activiteiten in het stedelijk gebied en van de boerderijen en industrieën langs de route. In de rivier is ook veel afval zoals flessen, apparaten, matrassen, banden en kunststoffen helemaal uit San José naar de zee. Studies tonen aan dat deze situatie negatieve effecten heeft, niet alleen op de gezondheid van de rivier, maar ook op de krokodillen.


Alles wijst erop, dat de groeiende interactie tussen mens en krokodillen de belangrijkste is, oorzaak van de aanvallen.

Ondertussen worden verschillende maatregelen genomen om de croc-kwestie aan te pakken. Het ruimen van de krokodillenpopulatie en / of het verplaatsen van de meest agressieve dieren. Deze maatregelen zijn al eerder met wisselend succes beproefd, niet alleen in Costa Rica, maar ook in veel andere plaatsen waar natuur en mensen botsen. De minst begunstigde maatregel is om grenzen te stellen aan menselijke activiteiten die van invloed zijn op de leefgebieden van de krokodillen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het opleiden van het publiek is de beste gok, omdat we geneigd zijn te geloven dat we voorrang hebben in alles en de natuur niet respecteren. Een ernstige fout, vooral wanneer rotzooien met krachtige dieren als deze, gemakkelijk je leven en ledematen kan kosten. Het is noodzakelijk om te begrijpen, dat zodra we het domein van de krokodillen binnengaan, we deel gaan uitmaken van de voedselketen.

(Suriname Mirror/The Costa Rican News/YouTube)

Populairste musici in Brazilië geven concert in Rio voor vrijlating oud-president Da Silva

Chico Buarque en Gilberto Gil treden op voor voor Luiz Inacio Lula da Silva


Enkele van de populairste musici in Brazilië riepen zaterdag 28 juli 2018 op tot vrijlating van de gevangen voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva  tijdens een concert in Rio de Janeiro, bijgewoond door tienduizenden mensen. 

Da Silva, een linkse ex-president die algemeen bekend staat als Lula, werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld, maar zijn aanhangers zeggen dat het vonnis politiek gemotiveerd was.

Het festival van zaterdag voor de iconische Lapa-boog in Rio bevatte bekende namen in Brazilië, zoals Chico Buarque, Gilberto Gil en andere Latijns-Amerikaanse muzikanten.



Het gezicht van Da Silva was overal te zien: op shirts, bandana's en maskers, terwijl zijn geanimeerde beeld op schermen naast het podium danste.

Tussen de sets door braken supporters uit in gezangen als 'Lula Livre!', omdat de organisatoren hen opriepen luid genoeg te schreeuwen zodat Da Silva hen kon horen in de zuidelijke stad Curitiba, waar hij gevangen  zit.



De voormalige president werd daar gevangen gezet, nadat zijn veroordeling voor corruptie in hoger beroep werd bevestigd. Hij is een van de vele toppolitici en bedrijfsleiders die worden neergehaald in het zogenaamde 'Car Wash'-onderzoek. Gelanceerd in 2014, ontdekten onderzoekers een kolossaal corruptieschema waarin bouwbedrijven opgeblazen overheidscontracten gebruikten om miljoenen dollars terug te geven aan politici en andere functionarissen.

Het 12-jarige vonnis van Da Silva verdeelde mensen in de grootste natie van Latijns-Amerika, met zijn critici, die een overwinning tegen de endemische corruptie vieren, terwijl zijn supporters beweren, dat het neerkomt op een heksenjacht tegen linkse partijen en politici. Ondanks alles blijft Da Silva een van de populairste politici van Brazilië. Hij leidt momenteel opiniepeilingen voor de presidentiële race van oktober.

'Lula is de stem van het volk', zei Tayna Sena, een 22-jarige studente die het concert bijwoonde. 'De elites zijn bang, want zelfs wanneer hij in de gevangenis zit, kan hij meer steun krijgen dan welke andere politicus ook.'

Het is onwaarschijnlijk dat hij aan de verkiezingsrace gaat deelnemen,  hoewel dat hem en aanhangers niet heeft weerhouden van campagnes.

De zogenoemde Schone Leisteen wet van Brazilië verbiedt een veroordeelde wiens beroep is bevestigd, voor het ambt. Eerder deze maand leek het er kort op, dat Da Silva bevrijd kon worden toen een lagere rechtbank rechter herhaaldelijk zijn vrijlating beval - om elke keer te worden overruled.

'Een verkiezing zonder Lula zou frauduleus zijn', zei de 56-jarige portier Adelson Pereira. De supporters van Da Silva, waaronder grote namen in de Braziliaanse kunstscene, blijven vastbesloten om zijn naam op de stemming te krijgen. Nostalgisch voor de sociale programma's en de bloeiende economie van zijn presidentschap, ze voeren protesten, ondertekenen petities of organiseren concerten.

'In Brazilië bestaat een traditie van vele beroemde artiesten die linkse zaken ondersteunen', zei Ricardo Cravo Albin, een van de belangrijkste Braziliaanse musicologen. De onderzoeker is van mening, dat Chico Buarque een cruciale rol speelt bij het verkrijgen van de steun die Silva ontvangt in de artistieke gemeenschap. 'Het leiderschap van Chico Buarque is onmiskenbaar. Hij is een van de meest gerespecteerde kunstenaars in het land', legde Cravo Albin uit. 'Dus als hij andere muzikanten aanspoort om hun steun voor Lula te tonen, zullen ze eerder meedoen.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)