zaterdag 14 april 2018

Twee mannen gewond geraakt bij steekpartij in Amsterdam-Zuidoost

Agenten konden snel twee verdachten aanhouden
 
(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


Bij een steekpartij in Amsterdam-Zuidoost zijn zaterdagavond 14 april 2018 twee mannen gewond geraakt. De slachtoffers werden gevonden op de Agatha Christiesingel in Venserpolder. Dit berichten onder andere de Amsterdamse zender AT5 en De  Telegraaf.

Volgens een omstander zou een vechtpartij aan het steekincident voorafgegaan zijn. Meerdere kinderen die op een veldje aan het spelen waren, zijn getuige geweest van de steekpartij, aldus de omstander. De politie kan dat verhaal echter niet bevestigen.

Met behulp van de inzet van een politiehelikopter hebben agenten direct twee verdachten aan kunnen houden.


Hoe het met de twee neergestoken mannen gaat is niet bekend. Zij zijn voor behandeling meegenomen naar het ziekenhuis. De politie doet verder onderzoek naar de steekpartij.

Drie bewakers Cevihas aangehouden verdacht van verduistering

Verdachten (28, 38 en 40 jaar) hebben viskuit en visblazen verduisterd


De politie van Paramaribo heeft drie bewakers van de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas) afgelopen week in verzekering gesteld. De verdachten S.G. (28), R.M. (38) en de 40-jarige M.H. (volgens de politie gaat het om A.H. (30), A.M. (33) en G.N., 25...) zijn gedurende het onderzoek wegens verduistering ingesloten, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 14 april 2018.

Zij hebben 412 kilo visblaas en 33 kilo viskuit verduisterd, meldt de politie. In verband met het onderzoek heeft de politie hen opgebracht en verhoord.

De mannen konden niet verklaren waar die vis en visblazen zijn verdwenen. Hangende het verdere onderzoek blijft het trio vast zitten.

De directeur van Cevihas, Darryl Boetoe, bevestigt de verduistering en de aanhouding van de drie bewakers.

SPSB tekent 2e overeenkomst met Chinese Broad Homes International voor bouw woningen in Vredenburg

(Bron foto: Broad Homes)
In twee fasen moeten in totaal driehonderd prefab woningen gebouwd worden


De Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft vrijdag een vervolgovereenkomst getekend met de Chinese onderneming Broad Homes International, met een fabriek te Smalkalden, voor de bouw van prefab woningen in Vredenburg, Wanica. In twee fasen, waarvan de eerste al gaande is, moeten in totaal driehonderd huizen verrijzen. De overeenkomst voor fase 1 werd in 2016 getekend in Hong Kong. 

Vertegenwoordigers van Broad Homes International zijn momenteel in Suriname. Ze maken deel uit van een delegatie uit de Chinese provincie Hunan, die hier is in verband met een investeringsprogramma tussen de twee landen. De ondertekening was in de Banquet Hall van Hotel Torarica waar een handelsconferentie werd gehouden.

Door nu de Memorandum of Understanding te tekenen, hoeft er bij afronding van de eerste bouwfase niet gewacht te worden op ondertekening van de overeenkomst om de tweede fase in te gaan.

SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto zegt vandaag, zaterdag 14 april 2018, in de Ware Tijd, dat in de derde fase woningen gebouwd zullen worden op een terrein van vijf hectare groot te Okrodam. De overeenkomst daartoe is in voorbereiding.

Het woningbouwproject wordt gefinancierd door China, dat een lening tegen een zachte rente heeft gegeven aan de Surinaamse overheid. De SPSB is de beheerder van het project. Het maximumbedrag voor een lening bij de bank voor een woning is Srd 150.000.

Mexicaanse actrice en zangeres Sandra Echeverría op cover Esquire

Echeverría zet haar verlegenheid opzij en poseert halfnaakt...


Sandra Echeverría, een Mexicaanse actrice en zangeres, zet haar verlegenheid opzij en poseert halfnaakt. De actrice heeft zelden haar sensualiteit gebruikt in fotoshoots, maar vandaag is ze de hoofdpersoon van de cover van de nieuwste editie van Esquire.

Op de coverfoto poseert de actrice in soapseries zoals 'Marina' en 'El clon', sexy, alleen lingerie dragend en haar borsten bedekkend met haar handen.

Zoals gewoonlijk leidde de foto op social media tot  uiteenlopende commentaren onder haar volgers. Sommigen prezen haar schoonheid en feliciteerden haar, omdat ze zichzelf had bevrijd van verlegenheid en haar sensualiteit tot uitdrukking had gebracht.

Anderen waren echter van mening, dat de cover niets bijdraagt aan haar acteercarrière en talent.

De echtgenoot van de actrice, Leonardo de Lozanne, is in ieder geval trots op zijn vrouw.

Echeverría is geboren op 11 december 1984 in Mexico Stad, Mexico, en is de dochter van een Mexicaanse vader, Mario Echeverría, en een Dominicaanse moeder, Sara Antoniata.

A post shared by Sandra Echeverria (@sandraecheverriaoficial) on(Suriname Mirror/El Diario/Instagram/YouTube)

Amnesty International: Moord op Braziliaanse politica en mensenrechtenactiviste Marielle Franco moet opgelost

‘De wereld moet weten wie Marielle heeft vermoord, en waarom’


'Ze proberen ons het zwijgen op te leggen, maar we laten zien dat we niet bang zijn'

  
De Braziliaanse autoriteiten moeten er alles aan doen om de moord op mensenrechtenverdedigster Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes op te lossen, en de verantwoordelijken te berechten. Vandaag, zaterdag 14 april 2018, is het een maand geleden dat Franco werd vermoord, zo bericht Amnesty International. 

Franco, die in 2016 gekozen werd als gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, stond bekend als LHBT-activiste. Ook hekelde ze het wangedrag van de politie en buitengerechtelijke executies, vooral in de favelas (sloppenwijken).

Enkele dagen voordat ze vermoord werd, was ze benoemd tot rapporteur van de commissie die de inzet van het leger in de favelas monitort. Het leger neemt daar politietaken over.

‘De wereld moet weten wie Marielle heeft vermoord, en waarom,’ zegt Jurema Werneck, directeur van Amnesty International Brazilië. ‘Elke dag dat deze zaak onopgelost blijft, worden de risico’s en de onzekerheid voor mensenrechtenverdedigers groter. Als de staat er niet in slaagt om de schuldigen te berechten, is dat een signaal dat mensrechtenverdedigers ongestraft vermoord kunnen worden.’

Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden ten minste 58 van hen vermoord.

De moord op een zwarte, lesbische mensenrechtenverdediger, die opkwam voor de meest gemarginaliseerde groepen in de samenleving, is duidelijk bedoeld om haar het zwijgen op te leggen en angst en onzekerheid te zaaien,’ zegt Werneck.  

Maar, wij blijven onze stem verheffen. Mensen in Brazilië en in de hele wereld zijn in actie gekomen sinds Marielle werd vermoord en zullen niet rusten tot de waarheid bekend is en gerechtigheid is geschied. Ze proberen ons het zwijgen op te leggen, maar we laten zien dat we niet bang zijn.’

VS vicepresident Mike Pence wil dat Latijns-Amerikaanse bondgenoten Venezuela verder isoleren

(Bron foto: AP/Karel Navarro)
'We willen dat één boodschap duidelijk is: we staan aan zijde bevolking van Venezuela'


De Amerikaanse vicepresident Mike Pence drong vrijdag 13 april 2018 bij Latijns-Amerikaanse bondgenoten, op de eerste dag van de 'Summit of the Americas' in Lima, Peru, aan op verdere isolering van Venezuela, wat suggereert dat de Trump-regering extra sancties zoekt om de politieke crisis in het land tegen te gaan. 

De vicepresident heeft aangekondigd, dat de Verenigde Staten bijna $ 16 miljoen humanitaire hulp zal bieden aan Venezolanen die hun land zijn ontvlucht onder het bewind van president Nicolas Maduro.

'We willen dat één boodschap duidelijk is: we staan aan de zijde van de bevolking van Venezuela', zei Pence in de woning van de Amerikaanse ambassadeur, gezeten met een groep Venezolaanse oppositieleiders.


De vicepresident noemde de regering van Maduro een 'dictatuur' en zei dat de VS een harde lijn tegen het leiderschap van het land zal blijven hanteren.


'De VS en onze bondgenoten, denk ik, zijn bereid om nog veel meer te doen', zei Pence, die Maduro beschuldigt van 'het weigeren van humanitaire hulp aan Venezuela'. Hij zei dat de Verenigde Staten 'aanvullende sancties, aanvullende isolatie en aanvullende diplomatieke druk, te beginnen op ons halfrond, maar over de hele wereld, wil'.

Pence vervangt in Lima president Donald Trump, nadat de president zijn eerste geplande bezoek aan Latijns-Amerika had afgezegd om de reactie van de VS te bepalen op een schijnbare aanval met chemische wapens op burgers in Syrië.

Het Witte Huis zei, dat Pence vandaag, zaterdag 14 april 2018, aan tafel gaat zitten met de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto, die Trump nog moet ontmoeten in een impasse over de muur die Trump beloofd heeft om langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te bouwen. De ontmoeting van Pence met Pena Nieto volgt op het besluit van Trump om troepen van de nationale garde naar de grens te sturen. Dat voegt verdere spanningen toe, omdat de buren, samen met Canada, opnieuw gaan onderhandelen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst.

Inmiddels is Pence, vanwege de situatie in Syrië, teruggekeerd naar de VS.

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube/Twitter)

Delegatie van de Chinese provincie Hunan op bezoek in Suriname

Chinezen uit Hunan zoeken samenwerking op het gebied van handel en economieEr is momenteel een delegatie van de Chinese provincie Hunan op bezoek in Suriname om zich te oriënteren op mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van handel en economie. Daartoe werd gisteren een samenwerkingsovereenkomst getekend in de Banquet Hall van Hotel Torarica waar de eendaagse conferentie ‘Hunan Caribbean Conference on Investment and Trade Cooperation’ plaatsvond, aldus vandaag, zaterdag 14 april 2018, de Ware Tijd.

'Nu de MoU (Memorandum of Understanding) is getekend, is het officieel geregeld en gaan we kijken in hoeverre ze geïnteresseerd zijn om onze projecten te ondersteunen', zegt minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme.

Hij vindt dat de samenwerking heel veel betekent voor Suriname. Ze is op nagenoeg alle sectoren gericht, maar voor de minister staan toerisme en agribusiness hoog op de agenda.

President Desi Bouterse heeft in 2013 een bezoek gebracht aan China waarna de eerste stappen zijn gezet om de samenwerking en investeringen te stimuleren.

Bus- en boothouders deze keer op tijd uitbetaald...

'Bestuur OBS heeft goed onderhoud gehad met minister Pengel van OWT&C'


De bus- en boothouders zijn deze keer op tijd betaald. Ook de eigenaren die hun bussen inzetten voor het Nationaal Vervoersbedrijf hebben hun geld gekregen. Het bestuur van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft een goed onderhoud gehad met minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zegt voorzitter Kenneth Themen vandaag, zaterdag 14 april 2018, op Starnieuws. 

Themen merkt op dat tot nu toe 25% van de verhoging van de tarieven is betaald. Er is een verhoging van 40% overeengekomen die terugwerkt tot mei 2016.

De OBS heeft in het onderhoud met minister Pengel benadrukt dat de 40% die afgesproken is overeind blijft. 'De minister heeft ons aangegeven dat hij deze kwestie eerst moet bespreken met de vicepresident. Hij heeft ons uitgenodigd voor 27 april. Dan moet het duidelijk worden op welke wijze de overheid invulling zal geven aan hetgeen eerder is overeengekomen', zegt Themen.

Ook wil de OBS, dat de dienstverleners aan het Nationaal Vervoersbedrijf dertig dagen na de geleverde prestatie moeten worden vergoed. Nu gebeurt dat na drie maanden. Deze periode is te lang.

Het OBS-bestuur kijkt uit naar de bespreking met de bewindsman op 27 april.

Themen zegt verder blij te zijn met de uitspraak van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij heeft aangegeven dat onder haar niet wordt gestaakt. 'Dit betekent dat de bus- en boothouders op tijd zullen worden uitbetaald, inclusief de afgesproken verhoging. Dan wordt er inderdaad niet gestaakt, want het juiste bedrag zal op tijd worden betaald', aldus Themen.

Gerecht in Eerste Aanleg behandelt ontbinding arbeidscontract MD-crew van Insel Air, Curaçao

Het gaat om elf piloten en ongeveer twaalf mannen en vrouwen van het cabinepersoneel


Deze en volgende week behandelt het Gerecht in Eerste Aanleg de ontbinding van het arbeidscontract van de MD-crew van luchtvaartmaatschappij Insel Air. Het gaat om elf piloten en ongeveer twaalf mannen en vrouwen van het cabinepersoneel die werden ingezet op de MD-80-toestellen van Insel.  Dit meldt het Antilliaans Dagblad zaterdag 14 april 2018.

Dat de directie van de luchtvaartmaatschappij de contracten via de rechter wilde laten ontbinden, was al bekend. Daarover kregen de piloten en het cabinepersoneel op 1 februari bericht; een dag nadat zij een brief hadden ontvangen waarin de directie juist uitlegde dat een ontslagprocedure zou volgen via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW).

Piloot Diangelo Maduro zei in februari nog, dat de piloten het voorstel van de directie zouden afwachten om te bepalen of zij daarmee akkoord konden gaan of dat ze het ontslag zouden aanvechten. Maar, van een schikking is het dus niet gekomen.

Afgelopen week waren de eerste twee zittingsdagen, waarop de verschillende advocaten van de leden van de MD-crew de kans kregen hun cliënten te verdedigen. Advocaat Lisanne Asjes behartigt de belangen van Insel Air. Volgens piloot Juni Sluis worden alle ontslagen tegelijkertijd behandeld, maar krijgen de piloten en leden van het cabinepersoneel de gelegenheid hun specifieke situatie toe te lichten.

VVRP-minister Jesus-Leito streeft naar minder toegangswegen tot Caracasbaaiweg op Curaçao

(Bron foto: koopsen.nl/caracao/)
Ministerie werkt aan mobiliteitsplan met aandacht voor verkeersproblematiek op eiland


Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) is bezig met het schrijven van een mobiliteitsplan waarin aandacht is voor de verkeersproblematiek op Curaçao.

Met betrekking tot de Caracasbaaiweg meldt VVRP-minister Zita Jesus-Leito (PAR), in antwoord op vragen van Statenlid Elsa Rozendal (MAN), - aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 14 april 2018 - dat er nog dit jaar gewerkt wordt aan het verminderen van de toegangswegen tot de Caracasbaaiweg, waarmee de filevorming op deze weg tegengegaan wordt en mensen vooral tijdens de spitsuren niet heel lang in de file hoeven te staan.

Zij legt uit: 'Er is in 2011 een studie gedaan naar de problematiek van de Caracasbaaiweg en er zijn ook aanbevelingen gedaan om de filevorming op bepaalde punten tegen te gaan. Deze aanbevelingen zijn niet uitgevoerd, voornamelijk vanwege de Staatkundige Ontmanteling. Als het verminderen van de toegangswegen op de Caracasbaaiweg succesvol is gebleken voor de filevorming op die weg, dan zal deze maatregel ook toegepast worden bij andere drukke wegen.'

Standplaatsen aan de Sha Caprileskade in Punda, Curaçao, voorlopig alleen voor lokale verkopers

'Regering neemt besluit over structurele oplossing als relatie met Venezuela minder grillig is'


De standplaatsen aan de Sha Caprileskade in Punda zullen voorlopig alleen beschikbaar zijn voor lokale groente-, fruit- en visverkopers. De regering neemt pas een beslissing over een structurele oplossing voor de langere termijn als de relatie met Venezuela minder grillig is. Dat zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling vandaag, zaterdag 14 april 2018, in het Antilliaans Dagblad

Martina sluit niet uit dat de Venezolaanse barkjes in de toekomst weer een plekje krijgen op de voormalige locatie van de drijvende markt. 'Maar, het kan ook dat de kade geschikt wordt gemaakt voor een andere bestemming.' 

Een en ander heeft onder andere te maken met de manier waarop de relatie van Curaçao met Venezuela zich ontwikkelt. 'Het embargo is nu opgeheven, maar kan ook zomaar weer worden ingesteld', typeert Martina het onvoorspelbare gedrag van de Venezolaanse regering.

'We gunnen het even de tijd, ook omdat er nog een aantal dossiers in behandeling zijn met Venezuela.' Martina noemt als voorbeeld de ongeveer 70 miljoen dollar die luchtvaartmaatschappij Insel Air nog te goed heeft van het land.

Studenten uit Curaçao kunnen gaan studeren aan de Bishop’s University in Quebec, Canada

'Jaarlijks kunnen we ongeveer dertig studenten uit Curaçao accepteren, en mogelijk meer'


Studeren aan de Bishop’s University in Quebec, Canada. Dat is sinds donderdag mogelijk voor studenten uit Curaçao dankzij een Memorandum of Understanding (MoU), getekend door premier Eugene Rhuggenaath en Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé. Directeur Dan Seneker van Bishop’s University in Quebec was voor de ondertekening op Curaçao. Dit bericht vandaag, zaterdag 14 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Onze universiteit biedt business-opleidingen en beschikt over een faculteit voor kunst en wetenschap. De colleges worden gegeven aan kleine groepen, de sfeer is intiem, studenten krijgen veel persoonlijke aandacht.'


Bishop’s University heeft ongeveer 2.500 studenten; geen grote universiteit, maar wel een die beschikt over faciliteiten voor internationale studenten. 'Jaarlijks kunnen we ongeveer dertig studenten uit Curaçao accepteren, en mogelijk meer', zegt Seneker. 'Er is geen lotingsproces. Wie zich aanmeldt, kan rekenen op een studieplek.'

Studeren in Canada biedt het voordeel, dat studenten naast hun studie betaald werk mogen verrichten, dit in tegenstelling tot veel gebieden in de regio, waar het voor studenten niet mogelijk is een werkvergunning te krijgen. Een studie aan Bishop’s University is ook goedkoper. 'Het voordeel is ongeveer 2.000 dollar', zo legt de directeur uit. 'De studiekosten bedragen iets meer dan 23.000 dollar, in plaats van de ruim 25.000 dollar of meer elders.'

Premier Rhuggenaath en minister Alcalé-Wallé betoonden zich bij de ondertekening van de MoU in Fort Amsterdam, afgelopen donderdag, verheugd over deze uitbreiding van studiemogelijkheden voor de leerlingen in het voortgezet onderwijs op Curaçao.

Minister Camelia-Römer, Curaçao, heeft het gehad met kwestie Sona-Ballast Nedam-Berenschot

'Jullie vechten als kemphanen en maken elkaar voor rotte vis uit, maar het gaat om een ziekenhuis voor Curaçaose bevolking'


Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gaf vertegenwoordigers van Sona, Ballast Nedam en Berenschot gisteren een flinke veeg uit de pan. De maat is voor haar vol. Tegenstrijdige verklaringen en steken onder water tijdens de openbare Statenvergadering van gisteren waren voor Camelia-Römer de spreekwoordelijke druppel, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 14 april 2018.

'Jullie vechten als kemphanen en maken elkaar voor rotte vis uit, maar het gaat hier wel om een ziekenhuis voor de Curaçaose bevolking. Ik doe hier niet aan mee. Iedereen moet de broekriem aantrekken en eindelijk eens verantwoordelijkheid nemen. Ik behartig één belang: dat van Curaçao. Ik zeg vandaag tegen iedereen; tegen Sona, Berenschot en Ballast Nedam, en hoor me goed: Not on my watch!'

Camelia-Römer is niet te spreken over het voor 31 miljoen conservatoir derdenbeslag dat door Ballast Nedam ten laste van Sona, met het Land Curaçao als aansprakelijke partij, is gelegd.

René Overdevest van Ballast Nedam gaf donderdag in de Staten te kennen dat het beslag is gelegd voor ‘nog te verrichten werkzaamheden’.

Jogi (VHP) wil geen buitenlandse kip meer zien in SoZaVo-pakketten, maar Surinaamse kip

'Regering stimuleert met vervanging lokale kippenkweker om meer te kweken en zo kan lokale aanbod stijgen van 40 naar 80%'

 
Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) pleit voor de vervanging van buitenlandse kipbouten door lokaal gekweekte kip in pakketten die voor een lage prijs aangeboden worden door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). De regering zal volgens Jogi door deze vervanging de kippenkweker stimuleren om meer te kweken en kan het lokale aanbod stijgen van 40 naar 80%. 

'Wanneer u een pakket geeft, waarom geeft u dan geen lokale kip? Dan geeft u een stimulans aan de lokale kweker en de sector. U voedt dan ook het volk op en geeft het voorbeeld om goede en gezonde kip te eten', zei Jogi donderdag in De Nationale Assemblee bij de bekrachtiging van verhoging van de invoerrechten van 20 naar 40% op kip en kipdelen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 14 april 2018.

Hij stelt dat hiermee ook een signaal gegeven wordt aan multinationals om samen te werken met lokale ondernemers om de kipproductie te doen stijgen. 'Gaat u in Moengo twintig farmers samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij trainen om kippen te kweken, te plukken, op te slaan en in te vriezen en die dan te leveren aan het bedrijf.' Met dit voorbeeld geeft hij onder andere aan hoe meer werkgelegenheid gecreëerd kan worden.

'Het vraagt naar een stukje voorbeeldigheid van de regering, want dit kan ook leiden tot ondersteuning van de pluimveesector. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme meent dat het vervangen van de buitenlandse kip door lokaal gekweekte kip de pakketten duurder gaat maken, maar we kunnen het bespreken met de leveranciers.' Het ministerie is volgens hem bezig met de leveranciers om na te gaan wat ze samen kunnen doen aan de prijzen van de levensmiddelen.

'We kijken ook naar de samenstelling om ieder geval de lokale productie te stimuleren', zegt hij. De prijs van zo'n sociaal pakket is nu vastgesteld op Srd 50.

Op de vraag over de multinationals die buitenlandse kip kopen, merkte Tsang op, dat in de overeenkomsten met deze bedrijven als vereiste is opgenomen dat zij moeten werken met lokale bedrijven. Zij werken met lokale importeurs van buitenlandse goederen. 'We moeten kijken wat we hieraan kunnen doen', zei de minister. 'Waar mogelijk zullen wij de lokale ondernemers actief begeleiden om te voldoen en in te springen in de afzetmogelijkheden bij deze multinationals.'

OKB evalueert met politieke partijen de verkiezingen van 2015

Heet hangijzer is indiening kandidatenlijsten door het hoofdbestuur van partij

OKB-voorzitster Van Dijk-Silos stelt op dat heikele punt wijziging Kieswet voor


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft donderdagavond een evaluatiebijeenkomst over de verkiezingen van 2015 gehouden met politieke partijen die deel uitmaken van De Nationale Assemblee. OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos zegt vandaag, zaterdag 14 april 2018, op Starnieuws, dat de Assembleeleden enthousiast zijn en aangegeven hebben dat zij ook een grotere evaluatiebijeenkomst zouden willen met alle betrokkenen bij de verkiezingsorganisatie. 

Een van de zaken die tijdens de bijeenkomst aan de orde is gekomen is de bepaling in de Kieswet, waar in artikel 39 is vastgelegd, dat kandidatenlijsten door het hoofdbestuur van de partij moeten worden ingediend. Deze bepaling zorgt voor enorme problemen in de praktijk. Hoofdbesturen van partijen bestaan tegenwoordig uit 25 tot 30 leden. Bij de vorige verkiezing waren er reeds problemen met deze bepaling. Aangezien de meeste partijen de kandidatenlijsten door het dagelijks bestuur hebben laten tekenen, is uiteindelijk op grond van maatschappelijke overwegingen besloten deze goed te keuren.

Van Dijk-Silos zegt, dat de Kieswet zal moeten worden gewijzigd om te voorkomen dat deze kwestie een heet hangijzer wordt als er een OKB-voorzitter komt die zich houdt aan de letter van de wet. Toen deze kwestie aan de orde kwam, heeft Van Dijk-Silos voorgesteld om op dit punt de Kieswet te wijzigen. Alle politieke partijen hebben aangegeven moeite te hebben met deze bepaling.

De OKB-voorzitster zal ook een aanbeveling hiertoe doen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het OKB werkt aan een grotere workshop, zoals naar voren is gebracht door de vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Meerdere inbraken bij afdelingen ministerie van Sport- en Jeugdzaken

'Het is wel opvallend, dat sinds het aantreden van minister Gopal er zoveel gestolen wordt'...


De nieuwen minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken zit nauwelijks aan en het eerste waarmee ze geconfronteerd wordt zijn inbraken bij afdelingen van haar ministerie, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 13 april 2018. 

Ze is door de president beëdigd op 4 april. Op maandag 9 april werd bekend, dat er Srd 180.000 is ontvreemd uit een kluis van de afdeling Administratieve Diensten, gevestigd is aan de Johan Adolf Pengelstraat. De minister bracht toen een bezoek aan deze afdeling en sprak de werknemers moed in om verder te gaan en het hoofd niet te laten hangen.

Afgelopen dagen is echter weer ingebroken bij afdelingen die onder haar verantwoordelijkheid vallen. Zo is ingebroken in de dependance van Sportzaken op het Will Axwijk Sportcentrum (Sosis), de vestiging Sportzaken in de Anthony Nesty Sporthal en de afdeling van Jeugdzaken te Hockeystraat. Verschillende bronnen op deze afdelingen bevestigen de inbraken casi quo diefstallen.

'Vanuit Sosis zijn bruschcutters gestolen, vanuit ANS zijn onder andere autoaccu's meegenomen. Voor deze gevallen is de politie van Flora ingeschakeld. Wat precies meegenomen is vanuit Hockeystraat is nog niet duidelijk. De politie van Latour is hier belast met het onderzoek', meldt de bron.

'Het is wel opvallend dat sinds het aantreden van deze minister er zoveel gestolen wordt', aldus de bron.

Meer dan 100 in beslag genomen voertuigen verkocht buiten rechter en Openbaar Ministerie om...


In beslag genomen voertuigen en vaartuigen onrechtmatig verkocht zonder publicatie van openbare verkoop


Binnen het Korps Politie Suriname heeft men in beslag genomen voertuigen en vaartuigen onrechtmatig verkocht, zonder daarbij een publicatie van openbare verkoop te doen. Het Dagblad Suriname schrijft vrijdag 13 april 2018, dat zij informatie heeft, dat de politie in het belang van diverse onderzoeken voertuigen alsook vaartuigen in beslag had genomen. Deze in beslag genomen goederen waren op het opslagterrein van Santo Dorp geplaatst, in afwachting op het verdere verloop van het strafproces. 

De gewezen minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, heeft, aldus het dagblad, op eigen houtje deze goederen laten doorverkopen zonder het Openbaar Ministerie (OM) of de procureur-generaal hiervan op de hoogte te stellen. Dit betekent, dat goederen waarop nog justitieel beslag rust en nog in behandeling zijn bij de rechter, verkocht zijn.

Het dagblad heeft hierover gesproken met het hoofd van Speciale Diensten, commissaris Alimoedin Nasrullah, tevens voorzitter van de commissie die gaat over veilingen van goederen die in beslag zijn genomen. Jaarlijks moet Nasrullah deze openbare veilingen houden.

Ten aanzien van het bovenstaande zegt Nasrullah, dat dit een andere soort in beslagname betreft, dus de wetmatige in beslagname op basis van het Wetboek van Strafvordering waarvan het onderzoek nog gaande is. In dit specifiek geval is er een vereiste van verbeurdverklaring. De goederen moeten verbeurd verklaard worden door de Kantonrechter of door het Openbaar Ministerie.

Volgens Nasrullah is de verkoop van de genoemde 100 voertuigen niet via zijn commissie gegaan. Om deze goederen in kaart te brengen en te verkopen heeft de korpsleiding een commissie benoemd. Hij stelt, dat de voorzitter van die commissie zeker iets moet afweten van deze verkoop. Nasrullah zegt ook, dat dat er geen openbare bekendmaking over deze verkoop heeft plaatsgevonden.

Deze verkoop zou dus in strijd met de wet hebben plaatsgevonden, zeker nu de strafzaken nog niet zijn afgehandeld. Er zijn strafzaken die nog bij de Kantonrechter in behandeling zijn. Ook die goederen, althans voertuigen, zijn op een onrechtmatige wijze doorverkocht.

CASAS weet 'helemaal niets' van een CIVD-onderzoek naar vliegveiligheid bij SLM

(Bron foto: YouTube
'CASAS heeft nimmer bevestigd, dat de vliegveiligheid bij de SLM niet in gevaar zou zijn'

'Afhandelen en beladen van vliegtuigen houdt wel degelijk verband met de vliegveiligheid'


De Ware Tijd en verslaggever Wilfred Leeuwin blijven hun tanden zetten in de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Ze berichten vrijdag 13 april 2018, dat de burgerluchtvaartautoriteit van Suriname (CASAS) 'helemaal niets' weet van een onderzoek naar de vliegveiligheid bij de SLM, uitgevoerd door de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). 

CASAS-directeur Anjulio Wolf verwijst naar de wet 'Veiligheid en beveiliging burgerluchtvaart' van 2002. Daarin staat, dat CASASs op basis van internationale standaarden, waaraan Suriname moet voldoen, bevoegd is dit onderzoek te doen.Wolf benadrukt, dat CASAS nimmer heeft bevestigd, dat de vliegveiligheid bij de SLM niet in gevaar zou zijn. 'CASAS kon daarover geen uitspraken doen, omdat niemand misstanden heeft gerapporteerd.' Verwijzend naar internationale standaarden zegt de directeur, dat het afhandelen en beladen van vliegtuigen wel degelijk verband houdt met de vliegveiligheid. 'Het heeft er wel mee te maken en kan de vliegveiligheid in gevaar brengen.'

Volgens hem is deze hele kwestie 'een zeer lastige', die sinds zijn aantreden enkele weken terug de volle aandacht heeft van CASAS. Alles wordt gedaan om de vliegveiligheid te garanderen. Ook het feit, dat geen enkel beladingsbedrijf op de luchthaven gecertificeerd is, zal snel worden aangepakt, omdat dat een luchtvaartvereiste is.

Ecuadoraanse president Moreno bevestigt de dood van twee ontvoerde journalisten en hun chauffeur

Journalisten ontvoerd door dissidente groepering van ontbonden FARC rebellengroep

(Bron foto: Twitter)


De Ecuadoraanse president Lenín Moreno heeft de dood bevestigd van twee journalisten en hun chauffeur die naar verluidt waren ontvoerd door Colombiaanse rebellen. Javier Ortega, Paul Rivas en Efraín Segarra worden verondersteld te zijn ontvoerd door een dissidente groepering van de ontbonden FARC rebellengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Een emotionele Moreno zei in een televisie-uitzending, dat het land zich niet 'zou laten intimideren'.
Hij beloofde militaire operaties aan de grens te hervatten. Hij beloofde ook een beloning voor informatie over de rebellenleider.


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei eerder al, dat Ecuador op de strijdkrachten van zijn land kan rekenen voor steun.


De drie mannen, die voor de krant El Comercio in Ecuador werkten, werden op 26 maart bij het dorp Mataje ontvoerd. Ortega was een verslaggever en Rivas een fotograaf, terwijl Segarra hun chauffeur was.

De hoop van familie en vrienden van de vermiste mannen is verpletterd. Moreno beloofde een beloning van $ 100.000 voor informatie over de leider van de dissidente FARC-groep, bekend onder de naam Gaucho. 'We kunnen niet toestaan ​​dat de criminelen hun regels opleggen', zei Moreno donderdag en voegde eraan toe: 'We gaan met hen vechten in het rijk dat ze hebben gekozen en we gaan ze verslaan.'


Naar verluidt zijn meer dan 1.000 voormalige FARC-rebellen lid geworden van dissidente drugshandelgroepen sinds de mijlpaal van de vredesovereenkomst tussen de rebellen en de Colombiaanse regering.

Drugshandelaren en rebellengroepen opereren aan de grens tussen Ecuador en Colombia en hebben een aantal aanvallen op militaire doelen gelanceerd. President Moreno heeft in maart plannen aangekondigd om 12.000 soldaten en politie naar de regio te sturen om de bendes te bestrijden.

(Suriname Mirror/BBC/El Pais/Twitter/YouTube)