woensdag 13 december 2017

91-Jarige voetganger overlijdt, na aanrijding met auto, in Lachmipersad Mungra Medisch Centrum

Bij oversteken Groot-Henarpolderweg is slachtoffer geschept door auto


De 91-jarige Gilbert San A Jong is in de vroege ochtend van woensdag 13 december 2017 in het Lachmipersad Mungra Medisch Centrum (LMMC) te Nieuw-Nickerie overleden. Gilbert werd op dinsdagavond op de Groot-Henarpolderweg aangereden door een personenauto, zo bericht het Korps Politie Suriname woensdag.

De politie van Nickerie deed na de melding van de aanrijding de plek aan voor onderzoek. Bij aankomst werd het slachtoffer op het wegdek aangetroffen. Uitwendig vertoonde Gilbert geen letsel.

Onderzoek wees uit, dat Gilbert zich op een feest bevond aan de Groot-Henarpolderweg. Op een bepaald moment stak de man de weg over om te gaan urineren. Hij is daarbij onderschept door een auto die vanuit richting Wageningen kwam.

Per ambulance werd de voetganger met inwendige kneuzingen afgevoerd naar het LMMC.

Psychologen verrichten onderzoek naar dienstwapenmisbruik gewapende machten

Met regelmaat wordt dienstwapen misbruikt in relationele sfeer met dodelijke uitkomst


Binnenkort zal in samenwerking met een team van psychologen een onderzoek uitgevoerd worden, waarin alle gewapende ambtenaren zich periodiek, mogelijk na een jaar, aan een test zullen moeten onderwerpen. Aan de hand van de vroege signalering van persoonlijke en psychische omstandigheden van zo'n functionaris kan volgens Ferdinand Welzijn, minister ad interim van Justitie en Politie, preventief worden ingegrepen bij dreigende moord- en zelfmoordgevallen in de relationele sfeer. Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 13 december 2018.

Tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) erkende de bewindsman, dat het regelmatig voorkomt dat leden van de gewapende machten hun dienstwapen misbruiken en geliefden of ex-geliefden om het leven brengen om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan.

Deze kwestie werd eerder aangekaart door ABOP-parlementariër Marinus Bee. Bee riep de regering op om een grondig onderzoek te verrichten naar de oorzaken van dit gedrag, vooral als het gaat om wapendragers als politieambtenaren, militairen en penitentiaire ambtenaren.

'Er wordt dan weinig tot geen rekening gehouden met kinderen en familie van de vermoorde. Uw vrouw en uw vriendin zijn niet uw eigendom. Ik weet dat het pijnlijk is dat een vrouw de relatie beëindigt, maar je dient het te accepteren. Het is een deel van het leven. Elke dode is een teveel', stelde Bee.

KLM zet extra Boeing 747 in naar Paramaribo voor 150 passagiers gestrand door sneeuw

'Hij is halfleeg, dus wie nog een goedkope stoel wil boeken naar Paramaribo kan nu zijn slag slaan'


De Telegraaf bericht woensdagmiddag 13 december 2017, dat de KLM donderdagochtend een extra Boeing 747 inzet naar Paramaribo om 150 passagiers die door de sneeuw al dagen op Schiphol zijn gestrand, naar huis te brengen.

'Die reizigers met bestemming Suriname konden geen kant meer op door uitgevallen vluchten. Ook andere vliegmaatschappijen hebben geen plaats. Vandaar dat we met veel moeite een KLM-vliegtuig vrij konden maken', aldus de woordvoerder.

Die ingelaste vlucht vertrekt donderdag om 8.45 uur van Schiphol.

'Hij is halfleeg, dus wie nog snel een goedkope stoel wil boeken naar Paramaribo kan nu zijn slag slaan. Deze lastminute prijzen om het vliegtuig op te vullen zijn laag', zegt de KLM.

Donderdag vertrekt ook de reguliere KLM-vlucht volgens schema naar Suriname.

SLM Nederland waarschuwt voor particuliere reisbureaus die vliegtickets naar Suriname verkopen

'Be aware waar je je tickets haalt als je richting Suriname wilt'


De afgelopen jaren zijn in Amsterdam zeker drie keer groepen klanten opgelicht door particuliere reisbureaus die vliegtickets naar Suriname verkochten. Dat zegt Denny van Ommeren, manager van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), woensdag 13 december 2017, tegen de lokale zender AT5. 

De particuliere reisbureaus kopen de tickets bij een agent die wel is aangesloten bij de SLM. Deze maand annuleerde zo'n reisbureau, Fly-Su aan de Bijlmerdreef, de tickets echter. De klanten kregen geen geld terug en hun reis ging ook niet door

Van Ommeren, die op dit moment in Suriname zit, is van de zaak op de hoogte. 'We hebben deze berichten via social media en via het nieuws mogen vernemen. SLM betreurt het natuurlijk dat het wederom gebeurt. In mijn periode als general manager in Nederland is dit de derde keer dat we dit meemaken bij een zogenaamde B-agent.' Hij raadt klanten aan om geen tickets van SLM te kopen bij dit soort B-agenten. Die hebben namelijk, anders dan de reisagenten die zijn aangesloten bij SLM, geen borg betaald. 'En dat is heel veel geld, want dat is afhankelijk van je omzet. En daarom noemen wij anderen B-agenten, omdat zij een tussenagent zijn van een hele grote agent.' 

De bij de SLM aangesloten grote reisbureaus zijn bijvoorbeeld herkenbaar aan een uithangbord van de luchtvaartmaatschappij. 'En daar staat op dat ze agent zijn van de SLM. Dus be aware waar je je tickets haalt als je richting Suriname wilt, of als mensen hun ticket aan jou willen verkopen.'

De luchtvaartmaatschappij probeert de gedupeerde klanten te helpen, maar dat gaat niet makkelijk, omdat veel stoelen in het vliegtuig inmiddels vergeven zijn. 'We kunnen altijd nog kijken, omdat ze de keus hadden gemaakt voor de SLM, hoe wij ze tegemoet kunnen komen. Maar we kunnen het niet compenseren, voor de reis zal toch opnieuw betaald moeten worden.' 

SLM kwam afgelopen maandag in actie nadat medewerkers een groot aantal zogenoemende 'refunds' van vliegtickets zagen. Nieuwe 'refunds' werden stopgezet, waardoor Fly-Su geen geld meer kreeg en de deuren moest sluiten. Daarna kwamen boze klanten, die nog geen ticket, maar wel een reisschema hadden gehad, verhaal halen bij de woning van de eigenaresse en haar partner (zie foto top: bron AT5). Die eigenaresse was vandaag telefonisch onbereikbaar. Via haar voicemail laat ze weten, dat ze het faillissement van Fly-Su betreurt. 'Nogmaals, onze excuses. We betreuren deze zaak ten zeerste, omdat we vele vertrouwde klanten hadden.'

Er is inmiddels een tussenpersoon ingeschakeld, die 'zo spoedig mogelijk' contact met gedupeerden moet opnemen.

Van Ommeren snapt de woede bij de gedupeerden. De SLM heeft inmiddels geregeld dat een aantal door Fly-Su gedupeerde klanten vandaag alsnog naar Suriname kon. Dit kon doordat de 'refunds-verzoeken' zijn stopgezet. De reizigers moesten de reis wel opnieuw betalen.

Eigenaresse 'failliet' reisbureau Fly-Sun in Amsterdam-Zuidoost biedt excuses aan aan gedupeerde klanten

Gaby del Prado: 'Ik begrijp jullie boosheid en teleurstelling, maar ik ben geen oplichtster'

'Iemand heeft wisi voor me gezet en m'n oog blind gemaakt om de tickets te printen, ik ben helemaal kapotgemaakt'


Gaby del Prado, eigenaresse van het naar eigen zeggen failliete reisbureau Fly-Su in Amsterdam-Zuidoost, heeft via social media excuses aangeboden aan gedupeerde klanten. 'Ik begrijp jullie verdriet, boosheid en teleurstelling in mij, maar ik ben geen oplichtster.' 

Voor de etalage van het reisbureau hangt een handgeschreven briefje met de tekst ‘failliet’. Klanten hadden in Amsterdam-Zuidoost tickets geboekt en betaald om de feestdagen in Suriname door te brengen, maar hebben die nooit ontvangen. 'Van de een op andere dag ben ik alles kwijt geraakt en failliet geraakt. Dit is mij plotseling overkomen', aldus Del Prado.

Zij zegt verder, aldus de Ware Tijd woensdag 13 december 2017, haar uiterste best te doen om tot een oplossing te komen voor de gedupeerden. Over het feit dat boze klanten voor een gesloten deur kwamen te staan, zegt Del Prado: 'Ik raakte in paniek en ik wist niet wat ik moest doen.' Van te kwader trouw zou geen sprake zijn. Mensen die mij kennen weten dat ik zo niet in elkaar zit, dit overkomt je.' 

Zij volstaat voorlopig met deze publieke excuses. 'Ik mag van mijn advocaat met niemand praten, binnenkort wordt er een curator aangewezen die mijn zaken gaat behartigen.'

In een communicatie met een klant geeft Del Prado de volgende verklaring voor haar faillissement. 'Iemand heeft wisi voor me gezet en m'n oog blind gemaakt om de tickets te printen. Ik ben helemaal kapotgemaakt. Voor sommige mensen heb ik dure tickets moeten printen. Geld weg en op.'

Om hoeveel gedupeerden het gaat is nog niet duidelijk. Op social media wordt gesproken van meer dan honderd vakantiegangers.

DA'91: '“Genoeg is genoeg, minister Robert Peneux moet gaan'

DA'91 eist onmiddellijk, oneervol ontslag van de bewindsman

Partij verwacht dat Assembleeleden president Bouterse oproepen, 'deze zelf uitgeroepen Boutist oneervol te ontslaan'


'Genoeg is genoeg. Minister Robert Peneux moet gaan.' Dat is het standpunt van buitenparlementaire oppositiepartij DA’91 naar aanleiding van het feit, dat VOS-schooldirecteuren gisteren het vertrouwen in de onderwijsminister hebben opgezegd. 'In de recente ontwikkelingen binnen ons onderwijs, met name de kwesties rond het IMEAO, heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur niet geschroomd uitspraken te doen die niet alleen beledigend zijn, maar ook in strijd met de waarheid', stelt de partij in een vandaag, woensdag 13 december 2017, uitgebracht persbericht. 

Peneux heeft vanwege zijn 'zoveelste oneerlijke en valse bejegening van het onderwijsveld', volgens DA'91, wederom bevestigd ongeschikt te zijn leiding te geven als minister. DA'91 eist daarom 'het onmiddellijk, oneervol ontslag' van de bewindsman. 'We moeten een streep in het zand trekken en zeggen genoeg is genoeg.'

Van politieke ambtsdragers wordt geëist, dat zij zich houden aan een hogere standaard van bestuurlijke integriteit. De partij zegt volledig begrip te hebben voor het standpunt van het VOS-Directeurenberaad zoals gesteld in hun brief aan president Bouterse waarin het vertrouwen in Peneux wordt opgezegd.

DA'91 verwacht dat de Assembleeleden opkomen voor de belangen van de schoolgaande jeugd in het bijzonder en het onderwijsbeleid in het algemeen en de president zullen oproepen, 'deze zelf uitgeroepen 'Boutist' oneervol te ontslaan'.

De partij benadrukt, dat de strijd van de leerkrachten inherent is aan de strijd van de leerlingen en studenten voor wie het steeds moeilijker wordt om goede prestaties te boeken. Dit als gevolg van het steeds toenemend wanbeleid gevoerd door deze regering. Een beleid dat, aldus DA'91, in staat gebleken is om vorm te geven aan kwalitatief goed onderwijs, terwijl juist nu Suriname behoefte heeft aan goed, ononderbroken en toekomstgericht onderwijs.

Peneux had gisteravond, bij het doorgeven van de stand van zaken omtrent het dispuut met de VOS-directeuren tijdens de openbare vergadering in het parlement, excuses aangeboden voor uitspraken die mogelijk als grievend zijn ervaren. Hij had dat ook al per brief gedaan.

Het VOS-Directeurenberaad neemt daar echter geen genoegen mee, omdat rectificatie was geëist van volgens hen feitelijk aantoonbare onwaarheden die de bewindsman in een persconferentie en tijdens de begrotingsbehandeling vorige week donderdag in De Nationale Assemblee had gelanceerd.

Vicepresident Adhin vraagt persstilte rond kwestie VOS-directeuren/Peneux

Adhin wil persstilte om de rust te bewaren


Het VOS-Directeurenberaad is vandaag, woensdag 13 december 2017,  ontvangen door vicepresident Ashwin Adhin. Om de rust te bewaren heeft Adhin gevraagd om een persstilte rond de kwestie waarin de directeuren het vertrouwen in minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben opgezegd. Dit meldt Starnieuws.

Ook de Bond van Leraren, die onderwijsgevenden op middelbaar niveau vertegenwoordigt, heeft gisteren in een schrijven ook kenbaar gemaakt geen vertrouwen meer te hebben in de bewindsman.

Door de staking van de leerkrachten en de directies vandaag hebben de schoolonderzoeken (so's) die op de VWO-scholen gaande zijn geen voortgang gehad. Op de AMS kregen de examenkandidaten te horen, dat als er geen oplossing komt de so's van vòòr de vakantie tot nader order zijn uitgesteld. De repetitierondes van de lagere klassen op de VWO- en HAVO-scholen hebben wel voortgang gehad. Tegen tien uur 's morgens was er een leegloop op de meeste middelbare scholen.

Oorspronkelijke bevolking in Chachapoya, Peru, nog steeds aanwezig

Deel van het genetische erfgoed van Chachapoyas heeft de Inca-impact tot op heden weerstaanEen genetische studie die vandaag, woensdag 13 december 2017, in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports is gepubliceerd (zie onderaan), toont de aanwezigheid aan van de oorspronkelijke bevolking in Chachapoyas, een stad in het noorden van Peru, die zogenaamd door het Inca Rijk was verdreven. 


Volgens de auteurs heeft het onderzoek aangetoond dat Chachapoyas nog steeds genetisch onderscheidend zijn. Anderzijds bevestigt het onderzoek, dat deze Peruaanse gemeenschap aan het eind van de 15e eeuw niet massaal was verdreven door de Inca's, zoals werd verondersteld.


De hoofdauteur van de studie, Chiara Barbieri, van het Max Planck Instituut, legt uit dat haar team erin slaagde een genetisch signaal te identificeren in Chachapoyas, in de overgangszone tussen de Andes en de Amazone, die veel diverser bleek dan verwacht

Dit fenomeen is meer aanwezig in de mannelijke lijn, van vader op zoon, aldus Barbieri. In dit opzicht zegt de geneticus, dat 'er nog steeds een sterk overlevingselement van de inheemse Amerikaan is ondanks alle vermenging met Europese genen sinds de Spaanse verovering.'

De studie onthult hoe de populatie van Chachapoyas daarentegen relatief geïsoleerd bleef, zodat een deel van het genetische erfgoed van Chachapoyas de Inca-impact tot op heden heeft weerstaan.(Suriname Mirror/Prensa Latina/Scientific Reports/Scribd Suriname Mirror/Twitter)

Ruim 500 mensen in Peru vernoemd naar personages uit wereldwijd populaire manga en anime-serie 'Dragon Ball'

Populaire namen zijn Gohan, Shen, Krillin, Piccolo, Vegeta en Freeza


Je zou behoorlijk geobsedeerd moeten zijn door 'Dragon Ball' om een kind te vernoemen naar personages als Krillin of Piccolo, maar dat is precies wat in Peru is gebeurd, zo bericht de Japanse krant Asahi Shimbun vandaag, woensdag 13 december 2017. 

Meer dan 500 mensen in de Zuid-Amerikaanse natie zijn vernoemd naar  personages uit de wereldwijd populaire manga en anime-serie van Akira Toriyama, zo maakte het nationaal Burgerzakenkantoor op 5 december bekend.

Gohan, de oudste zoon van hoofdpersoon Son Goku, was het populairst, met 169 baby's die de naam krijgen. Dit werd gevolgd door Shen met 114. Het personage Shenron arriveert om wensen uit te laten komen,, zodra de zeven ballen met sterren zijn verzameld. Er zijn echter slechts twee personen vernoemd naar Son Goku. Andere populaire namen zijn Krillin, Piccolo, Vegeta en Freeza.

Het kantoor zei dat 27 namen in totaal afkomstig lijken te zijn van 'Dragon Ball', een van de meest populaire tv-anime-series in Peru. De Peruaanse krant La Republica schreef over het fenomeen van de naamgeving en beschreef het als 'ongelooflijk .

Veel mensen zijn ook genoemd naar 'Dragon Ball'-personages in Argentinië, Chili en Brazilië, volgens mediaberichten.


(Suriname Mirror/Asahi Shimbun)

Forse boete voor Colombia's grootste cementbedrijf Cementos Argos voor prijsafspraken

Prijsafspraken met Mexicaanse Cemex en Holcim, dochter van Zwitsers LafargeHolcim


Colombia's grootste cementbedrijf en twee multinationals kregen dinsdag  12 december 2017 een boete van 68 miljoen Amerikaanse dollar, nadat toezichthouders Cementos Argos (ook actief op Surinaamse markt), Cemex en Holcim schuldig hadden bevonden aan prijsafspraken. 

De drie bedrijven vormen 98% van de markt en zijn overeengekomen om de prijs van cement tussen 2010 en 2012 vast te stellen, volgens de hoofdinspecteur van Industrie en Handel.

Cementos Argos en de lokale dochteronderneming van LafargeHolcim uit Zwitserland ontkenden echter iets verkeerds te hebben gedaan.

Volgens weekblad Semana verhoogden de bedrijven de prijs tot 20% boven inflatie in de 2,5 miljard Amerikaanse dollar markt.

Cementos Argos is eerder in verband gebracht met gewelddadige gronddiefstal tijdens het gewapende conflict.

De boete zou een klein financieel ongemak zijn voor Colombia's grootste cementbedrijf, waarvan de wereldwijde omzet in 2016 1,3 miljard Amerikaanse dollar bedroeg, de helft van de omzet in de Verenigde Staten. LafargeHolcim realiseerde in 2016 27,1 miljard aan netto-omzet. Cemex uit Mexico verdiende 13,4 miljard.

De cementmarkt is wereldwijd vatbaar voor illegale kartelvorming. Het kantoor van de hoofdinspecteur zei, dat het sinds 1997 vijf onderzoeken naar vermeende prijsafspraken in de industrie heeft uitgevoerd.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Reuters/The Daily Mail)

Venezolaanse president Maduro bij top Organisatie van Islamitische Samenwerking in Istanbul, Turkije

(Bron foto: Anadolu Agency)
OIC-top reactie op erkenning van Jeruzalem als hoofdstad Israël door president Trump


De Venezolaanse president Nicolas Maduro was als één van de verrassingsgasten aanwezig op de buitengewone top van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) in Istanbul, Turkije, vandaag, woensdag 13 december 2017. Islamitische landen werden bijeen geroepen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als reactie op de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Trump. 


Voordat Maduro vertrok naar de top zei hij in een verklaring: 'We gaan alles evalueren dat te maken heeft met solidariteit voor de Arabische bevolking van Palestina die oog in oog staat met agressie van de imperialistische regering', verwijzend naar de VS.

Venezuela heeft, evenals een meerderheid van landen in de wereld, Trump’s eenzijdige beslissing over Jeruzalem afgewezen. Het besluit van de Amerikaanse president op 6 december zorgde voor wereldwijde protesten.


Er is veel kritiek op de geringe aanwezigheid van Saudi Arabië. Maduro daarentegen oogst lof met zijn aanwezigheid op de OIC-top in Istanbul. Maduro is, zo blijkt uit een recente verklaring van CIA-directeur Mike Pompeo, het doelwit geworden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA spant zich in voor regime change in Venezuela en wil de democratisch gekozen president Nicolas Maduro afzetten.

(Suriname Mirror/Sabah/DutchTurks/Twitter)

Sprout Money staat niet in het register van Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten

Onduidelijk of Centrale Bank in actie komt


'Alle entiteiten die een vergunning hebben, worden vermeld in het register van de Centrale Bank. Het register staat op de website van de Centrale Bank. De door u genoemde entiteit staat niet in het register.' Zo luidt het antwoord van de afdeling Corporate Relations van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) op vragen van het Antilliaans Dagblad of Sprout Money een vergunning of op andere manier toestemming heeft van de CBCS, zo schrijft het dagblad vandaag, woensdag 13 december 2017.

'Zodra de Centrale Bank kennis neemt van entiteiten die zonder vergunning in of vanuit Curaçao en Sint Maarten vergunningsplichtige activiteiten ontplooien, dan neemt de Centrale Bank de nodige acties.'

Waarop met ‘nodige acties’ wordt gedoeld wordt niet nader gespecificeerd en is daarom onduidelijk. Door of namens Sprout Money bv werden onlangs advertenties geplaatst onder de wervende kop ‘Slim navigeren naar meer rendement’. Er wordt een rendement van 6,5 procent per jaar beloofd met een looptijd van vijf jaar. 'Slim beleggen is goed geïnformeerd beleggen.' De inleg is vanaf 25.000 dollar.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept vier vaartuigen bij Spaanse Water, Curaçao, met totaal 8 Venezolanen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Groot aantal vuurwapens met munitie en twee handgranaten aangetroffen


De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) heeft gisteren in samenwerking met de Douane, vier vaartuigen onderschept. In totaal zaten er acht personen aan boord, allen met de Venezolaanse nationaliteit. Ze hadden een groot aantal vuurwapens met munitie en ook twee handgranaten bij zich, zo bericht de Kustwacht vandaag, woensdag 13 december 2017. 

De radaroperator van het Reddings- en Coördinatie Centrum detecteerde omstreeks twee uur 's middags de vier verdachte vaartuigen nabij het Spaanse Water.


Een Super-RHIB van het steunpunt Curaçao werd gelijk naar de aangewezen plek gedirigeerd en trof daar vier vaartuigen aan. Een van de vaartuigen was op sleeptouw. De bemanning van de Super-RHIB ging aan boord en na een onderzoek vonden ze de vuurwapens, munitie en handgranaten. De opvarenden zijn allemaal aangehouden.

De vaartuigen zijn op sleeptouw genomen en opgebracht naar het kustwacht steunpunt te Parera. Daar zijn de acht (8) verdachten met de munitie en wapens overgedragen aan het Korps Politie Curaçao.

Het informatie gestuurd optreden en de informatiedeling met de ketenpartners, in dit geval specifiek met de Douane, heeft geleid tot de wapenvangst. De zaak is verder in onderzoek.

Solidaridat Sindikal op Curaçao gaat door met actievoeren

'Acties in het belang van meer dan 60% bevolking die van een minimum moet rondkomen'


De door Solidaridat Sindikal voor vandaag, woensdag 13 december 2017, aangekondigde acties zijn in het belang van meer dan zestig procent van de bevolking van Curaçao die van een minimum moet rondkomen, aldus woordvoerder Errol Cova. 'Velen van hen worden onderdrukt en kunnen niet voor zichzelf opkomen, wij moeten voor hen strijden.' Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag.

Coördinator van de acties Alex Molina riep gisteravond alle werknemers op om zich om zeven uur vanochtend te verzamelen bij het kantoor van vakbond BTG (Bònt di Trahadornan di Gobiernu) te Marie Pampoen. Wat voor acties vandaag worden gevoerd, wilde de leider van het actiecomité van de 15 vakbonden die zich hebben verenigd als Solidaridat Sindikal, niet zeggen.

'Een oorlog waarvan de strategie van tevoren bekend is, is een verloren oorlog', aldus Molina. Cova meent dat de bonden middels massale acties verder moeten strijden voor verhoging van het minimumloon.

Aantal verpleegdagen en gemiddelde ligduur in Sehos, Curaçao, zijn zichtbaar afgenomen de afgelopen jaren


Ziekenhuis heeft kosten zorgproductie beter onder controle


Het aantal verpleegdagen en de gemiddelde ligduur in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) zijn zichtbaar afgenomen de afgelopen jaren. Mede daarom heeft het ziekenhuis de kosten voor de zorgproductie beter onder controle. Zo blijkt uit een recente presentatie van Franke Scheper namens de Raad van Bestuur (RvB) van het Sehos, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 13 december 2017.

De redactie van het dagblad analyseerde de cijfers. Voor 2017 gaat het Sehos uit van circa 77.000 verpleegdagen. Dat waren er vorig jaar met 89.459 nog beduidend meer, terwijl dit aantal in de jaren ervoor nog boven de 90.000 uitkwam met een piek van 95.312 verpleegdagen in 2013.

De hoeveelheid opnames fluctueert tussen 16.500 (dit jaar) en 17.500 (in 2014). Het Sehos is, zo wordt duidelijk, steeds beter in staat de kosten voor zorgproductie te beheersen. Deze komen over 2017 naar schatting uit op 148,9 miljoen gulden en daarmee op het laagste niveau afgezet tegen de voorgaande vier jaren.

EBS en RGD tekenen overeenkomst

'De diensten van de RGD zijn niet gratis, er is na overleg een redelijk tarief afgesproken'


Gepensioneerden, personeel en rechthebbenden van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) kunnen sinds gisteren gebruikmaken van de diensten van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Een overeenkomst daartoe is door de directeuren van de instellingen getekend in de Grote Vergaderzaal van de EBS, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 13 december 2017.

EBS algemeen directeur, Rabin Parmessar, zegt dat de diensten van de RGD niet gratis zijn. Er is na overleg een redelijk tarief afgesproken. 'Het is een win-win relatie.’


Met deze samenwerkingsovereenkomst verruimt de RGD zijn diensten en bespaart de EBS op medische kosten, aldus de EBS in bovenstaand bericht. Parmessar geeft aan dat deze dienstverlening de belanghebbenden goed uitkomt, aangezien de RGD landelijk is gevestigd, terwijl dat niet het geval is met de EBS-poliklinieken.

Naast de dienstverlening in de poliklinieken mag ook gebruikt worden gemaakt van de RGD-apotheken.

Marcel Eyndhoven, EBS technisch directeur en Edwin Noordzee, RGD-directeur, zijn ook ingenomen met de overeenkomst. Noordzee sprak van een 'bijzonder moment'. Hij gaf aan dat het streven van de regering is om de samenwerking tussen overheidsorganen te stroomlijnen. 'Wij gaan samenwerken om de gemeenschap samen te dienen.'

Brunswijk (ABOP): 'Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is misleidend bezig'

'Lino Olijfveld, Barabas, is nièt doodgeschoten door een lid van Jungle Commando'

'Ik weet niet wat Hira en Jeroe willen met hun Comité, maar dit moet worden gerectificeerd, het lijkt wel een scenario'


Ronnie Brunswijk, leider van het voormalige Jungle Commando (JC) en nu voorzitter van ABOP, vindt dat het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld misleidend bezig is. De conferentie 'Verzoening en Dialoog', zaterdag 9 december, was opgedragen aan Lino Olijfveld, meer bekend als Barabas, een van de leiders van JC. Hij zou volgens Sandew Hira van het comité door een lid van het JC zijn doodgeschoten, terwijl hij juist vrede wilde hebben.

Brunswijk zegt vandaag, woensdag 13 december 2017, op Starnieuws dat het niet klopt wat het Comité meegedeeld heeft. De manschappen van het JC zijn juist bij Dam 10 in Brokopondo aangevallen door het Nationaal Leger. Barabas zou zijn overgelopen en deel hebben uitgemaakt van de aanvallers.

'Wij hebben later gehoord dat Barabas dood is en is begraven. Wij hebben hem niet eens gezien. Wij weten niet door wie hij is doodgeschoten. Ik weet niet wat Sandew Hira en Humprey Jeroe willen met hun Comité, maar dit moet worden gerectificeerd. Het lijkt wel een scenario'. stelt Brunswijk.

De ex-JC-leider merkt op, dat er in 1992 al een vredesakkoord is getekend tussen alle groepen die betrokken waren bij de Binnenlandse Oorlog. 'Wij hebben allang ons met elkaar verzoend. Wat valt er nu te verzoenen? De feiten worden nu verdraaid en dit zorgt juist voor verdeeldheid.'

Voor Brunswijk is het niet acceptabel wat op de zaterdag gehouden conferentie is gezegd over de dood van Barabas. 'Dit is beneden maat. Ik wil dat er een rectificatie komt. Dit is beneden elk niveau. Ik vermoed dat er meer achter schuilt.'

Het zou volgens hem op zijn plaats zijn geweest om de conferentie op te dragen aan de lijfwachten die doodgeschoten werden in het kabinet van de toenmalige bevelhebber, terwijl het JC juist bezig was met vredesgesprekken. Brunswijk zegt deze kwestie niet hierbij te zullen laten.

Politieman in eigen auto beschoten in zijweg van de Brownsweg in Brokopondo

Agent gewond geraakt aan hoofd en benen en zijn oom aan zijn benen


Starnieuws meldt vandaag, woensdag 13 december 2017, dat een politieman, die zich in een privévoertuig bevond met zijn oom, gisteren vanuit het bos is beschoten in een zijweg van de Brownsweg in Brokopondo. De politieagent werd in zijn hoofd en benen geraakt, terwijl zijn oom in zijn benen werd geraakt. 

Starnieuws heeft vernomen, dat de politieman werkzaam is te Brownsweg.

Het dienstwapen van de agent is buitgemaakt door zijn belagers. De slachtoffers waren aanspreekbaar. Zij zijn medisch behandeld.

Hoeveel daders hierbij betrokken zijn, is nog niet duidelijk. Het voertuig waarin de slachtoffers zaten is aanzienlijk beschadigd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Hieronder het later op de dag uitgegeven persbericht van het Korps Politie Suriname:

http://www.politie.sr/beschieting-en-beroving-te-snesie-pasi-slachtoffers-met-schotverwondingen-opgenomen/

Centrale Markt aan de Waterkant onder water door vloed Surinamerivier

Marktmeester Lecton: 'Ministerie heeft zich niet gekweten van zijn taak om sluisdeur te openen'


De Centrale Markt aan de Waterkant is gisteren tijdens de vloedstand in de Surinamerivier onder water gelopen, omdat de sluis niet was opengesteld. Dit had gedaan moeten worden door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 13 december 2017. 

Standhouders en marktbezoekers moesten door het water waden en dit leidde tot boosheid bij de venters vooral omdat het standtarief enkele maanden geleden is verhoogd van Srd 0,04 naar Srd1 per meter.

Ook marktmeester John Lecton was niet te spreken over de wateroverlast. Hij zegt dat het ministerie zich niet heeft gekweten van zijn taak om de sluisdeur te openen. 'Het is buiten onze schuld om', zei hij.

Lecton heeft, ter oplossing van het ontstane probleem, een medewerker gevraagd om over de hoge poort te klimmen en de sluis te openen, waarna het water is weggetrokken. De sluis voert het water af van de Dr. Sophie Redmondstraat en de markt. Doordat er geen permanente sluiswachter is kon de sluis niet tijdig worden opengesteld.

Lecton die een half jaar geleden is aangesteld, heeft al een aantal veranderingen doorgevoerd. De markt heeft een was en verfbeurt gehad, de standhouders zijn geregistreerd en de achterstand in het innen van standhuur sinds 2005 wordt ingelopen. De marktmeester heeft de voormalige plek van de Albina taxi's klaargemaakt voor de groothandelaren.

De Centrale Markt is in 1970 geopend en heeft in de afgelopen jaren diverse renovaties ondergaan. Mede door de lage standtarieven was de markt niet in staat zichzelf te bedruipen. De huidige marktmeester werkt toe naar een moderne 'super markt'.

'Ruim 90% van de directeuren van zo'n 30 VOS-scholen staat achter brief aan president Bouterse'

Directeuren voelen zich gekrenkt door uitspraken van de bewindsman'Meer dan 90% van de directeuren van de ruim 30 VOS-scholen staat achter de brief aan president Desi Bouterse, waarin het vertrouwen in minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is opgezegd. In zijn brief heeft de minister geen rectificatie gepleegd van de onwaarheden die in De Nationale Assemblee en op een persconferentie zijn geuit', zegt Balram Soemeer, voorzitter van het VOS-Directeuren Beraad vanochtend, woensdag 13 december 2017, op Starnieuws. 

Ook de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben gisteren in een brief aan de president het vertrouwen in de bewindsman opgezegd.

De brief aan president Desi Bouterse, waarin het VOS-Directeurenberaad het vertrouwen opzegt, is ondertekend door secretaris Luciën Rotsburg. Soemeer zegt dat hij op dat moment niet ter plekke was om de brief te tekenen, 'maar ik sta er honderd procent achter'.

De directeuren voelen zich gekrenkt door uitspraken gedaan door de bewindsman. Soemeer stelt dat de minister een publieke rectificatie moet plegen.

De minister heeft in De Nationale Assemblee gisteravond de brief die hij heeft geschreven aan de VOS-directeuren voorgelezen. Hij merkte op dat hij op geen enkel vlak een conflict of ruzie heeft met het VOS-Directeurenberaad.


Er is een verschil van mening met de IMEAO-directeuren over het opstellen van de toets. De IMEAO-directeuren is schriftelijk gevraagd om vrijdag te beginnen met opstellen van toetsen en repetities. 'Wanneer je minister bent, ben je rap van tong. Misschien zijn bepaalde woorden misplaatst. Ik heb via via begrepen dat ze zijn gevallen over woorden van nyan patu. Dan neem ik die woorden terug. Maar, ik denk dat wanneer het komt op bepaalde structuren binnen onderwijs, dan probeer ik het Staatsbesluit van 9 oktober 2017, dat bestaat uit twee componenten, het looncomponent en het bestuurlijke-organisatorische component, in te vullen. En dan denk ik dat ik als minister mij eraan moet houden om het Staatsbesluit in uitvoering te brengen', zei Peneux.

VOS-Directeurenberaad, BvL en ALS zeggen vertrouwen op in minister Peneux

Alle leerkrachten op de VOS-scholen zijn in beraad

 
De Bond van Leraren (BvL), de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) én het VOS-Directeurenberaad hebben het vertrouwen in minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur opgezegd. Dit is door de onderwijsbonden én de VOS-directeuren in afzonderlijke brieven (zie onderaan) gisteren meegedeeld aan president Desi Bouterse. 

Vanaf vandaag, woensdag 13 december 2017, zijn alle leraren op de VOS-scholen in beraad, aldus Starnieuws.

In De Nationale Assemblee heeft minister Peneux gisteravond nog informatie verstrekt. Assembleeleden hadden al gehoord, dat vandaag leraren in beraad zouden zijn.

Nadat de minister de brief aan het VOS-Directeurenberaad had voorgelezen, zei hij op een vraag van de Assembleevoorzitster tot zes uur niks gehoord te hebben over een actie. Hij was tot dan nog op zijn kantoor.

De brieven waren intussen al verzonden naar president Bouterse, maar de regering heeft hier geen mededelingen over gedaan.


Minister Peneux in brief aan VOS-Directeurenberaad: 'Wat heeft u als onwaarheid en grove leugen ervaren'

'Waaruit blijkt dat de directievoering van het IMEAO besproken is in DNA?'


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dinsdag 12 december 2017 in onderstaande brief aan het VOS-Directeurenberaad gevraagd wat als onwaarheid en grove leugen is ervaren. Welke uitspraken hebben geleid tot aantasting van de integriteit en het te grabbel gooien van de goede naam van directeuren en leraren, nationaal en internationaal?


(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)

De bewindsman wil ook weten in hoeverre de VOS-directeuren besproken zijn in De Nationale Assemblee (DNA). Dit naar aanleiding van de brief van het VOS-Directeurenberaad waarin een ultimatum is gesteld om de uitspraken binnen 24 uur te rectificeren.

'Waaruit blijkt dat de directievoering van het IMEAO besproken is in DNA?' De minister zegt dat hij pas hierop in kan gaan als concreet wordt aangegeven wat hij heeft gezegd. Het schrijven van de directeuren heeft Peneux vandaag gekregen.

'Mocht ik u beledigd, gekwetst of gekrenkt hebben met mijn woordkeuze of een onduidelijke benadering van zaken, dan wens ik dat terug te nemen. U bent mijn personeel, ik zou niet anders willen dat wij als volwassenen door kunnen gaan met het uitvoeren van ons onderwijsbeleid, zoals aangegeven in het Staatsbesluit', staat in de brief van de bewindsman gericht aan het VOS-Directeurenberaad.

De minister merkt op, dat herwaardering van het onderwijs samengaat met de ordening van het onderwijs met het doel verhogen en verbetering van de kwaliteit. Als eerste is het looncomponent gerealiseerd. Een VOS-directeur die voorheen Srd 5.004 (maximum) verdiende, krijgt na de herwaardering van het looncomponent Srd 8.091. Nu moet overgegaan worden tot het uitvoeren van de overige punten van het Staatsbesluit van 9 oktober 2017.

'Wij willen allemaal een beter onderwijs en onderwijssysteem voor ons land. Dat betekent dat er veranderingen zullen plaatsvinden binnen het onderwijs. Wij weten dat veranderingen weerstand oproepen, maar ik vraag u met ons mee te gaan in het uitvoeren van het regeringsbeleid, zodat onze studenten en leerlingen niet de dupe worden van het telkens onderbreken van het onderwijs om welke reden dan ook', stelt de minister.

SoZaVo hervat uitbetaling van de Kinderbijslag

Ministerie werkt eraan om de AKB ook via de moni karta op kwartaalbasis uit te betalen


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) hervat deze week de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB). Dit heeft minister Cristien Polak gisteren meegedeeld in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling, zo schrijft Starnieuws dinsdag 12 december 2017.

Het ministerie werkt eraan om de AKB ook via de moni karta op kwartaalbasis uit te betalen.

De ressorten Saramacca Polder, Koewarasan en Welgelegen hebben geen AKB ontvangen. De ouders van de kinderen moesten in oktober het geld krijgen. Na uren in de rij te hebben gestaan, kregen ze te horen dat de uitbetaling tot nader order is uitgesteld. Enkele dagen later deelde de minister mee, dat er onregelmatigheden waren ontdekt. De procureur-generaal werd ingeschakeld opdat uitgezocht kan worden wat er mis is gegaan.

Polak zei gisteren in De Nationale Assemblee, dat rond de vermoedelijke malversaties die hebben plaatsgevonden, het onderzoek nog gaande is. De resultaten worden afgewacht.

Zuid-Afrikaanse pluimvee-groep pleit voor onderzoek naar gedwongen arbeid in Brazilië

'Duizenden Zuid-Afrikaanse werknemers hebben baan verloren door invoer gedumpte kippen uit onder andere Brazilië'

 
De Zuid-Afrikaanse pluimveesector heeft de regering gevraagd onderzoek te doen naar beschuldigingen van dwangarbeid in de sector in Brazilië, 's werelds grootste exporteur van pluimvee. De Zuid-Afrikaanse pluimveeorganisatie (SAPA, South African Poultry Association ) zei, dat het haar regering heeft gevraagd om 'indringende opmerkingen' te maken, nadat een rapport heeft onthuld, dat duizenden werknemers in de vlees- en pluimveesector in Brazilië het slachtoffer zijn van gedwongen arbeid en inhumane werkomstandigheden. 

Het rapport van het in Washington gevestigde Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP), - zie onderaan - stelt, dat slavenarbeid in de Braziliaanse pluimveesector 'endemisch' is.

SAPA zei dat dit onmiddellijk moet worden onderzocht. 'Duizenden Zuid-Afrikaanse werknemers hebben hun baan verloren vanwege de invoer van gedumpte kippen uit landen, waaronder Brazilië, die nu is blootgesteld als een land waar werknemers onderhevig zijn aan vernederende arbeidsomstandigheden en dwangarbeid', aldus SAPA in een verklaring.

IATP zei, dat andere pluimveehouderij organisaties in landen die grote importeurs van Braziliaans pluimvee zijn, het voorbeeld kunnen volgen nadat ze banen hebben verloren door goedkopere geïmporteerde producten. 'We hopen zeker op zijn minst enige publieke aandacht in deze kwestie te zien, vooral in de Europese Unie, een van de grootste markten van Brazilië', vertelde Josh Wise, een IATP-woordvoerder, maandag 11 december 2017 aan de Thomson Reuters Foundation.

De pluimveesector in Zuid-Afrika vecht al meerdere jaren tegen de concurrentie van producenten in Brazilië, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Binnenlandse producenten hebben lang geklaagd over goedkope import uit overzeese bedrijven van kipdelen die nog steeds op het bot liggen, populair lokaal, maar over het algemeen minder populair bij consumenten in de Verenigde Staten en Europa.  
Eerder dit jaar stopten veel landen, waaronder Zuid-Afrika, de invoer van vlees van een aantal Braziliaanse producenten vanwege onthullingen over de export van onveilig vlees. 'We hebben een vrij sterke arbeidersbeweging die arbeidsomstandigheden van landen met wie we zaken doen  certificeren', vertelde SAPA's chief executive Charlotte Nkuna maandag telefonisch aan de Thomson Reuters Foundation.

Braziliaanse pluimveebedrijven hebben alle aantijgingen van het gebruik van dwangarbeid ontkend. Brazilië's BRF, een van 's werelds grootste pluimvee-exporteurs, zei in een recente verklaring, dat het 'alle vormen van werk in mensonterende omstandigheden en die onverenigbaar zijn met de menselijke waardigheid, zoals lange werkdagen, gedwongen arbeid en schuldverbintenissen, niet tolereert en veroordeelt'. 

De Zuid-Afrikaanse regering moet nog reageren op het verzoek, zei Nkuna. Noch de Zuid-Afrikaanse regering noch het Braziliaanse ministerie van Arbeid reageerde op de verzoeken van de Thomson Reuters Foundation om commentaar.(Suriname Mirror/MoneyWeb.co.za/Scribd Suriname Mirror/Reuters)